Riiber en Geiger winnen op noordse combinatie, Hansen blijft domineren

De World Cup in de noordse combinatie streek de afgelopen dagen neer in het Oostenrijkse Ramsau. Daar werden op twee dagen vier wedstrijden afgewerkt: zowel de vrouwen als de mannen kregen er twee voor de kiezen.

Vrouwen 1
Bij het schansspringen was Gyda Westvold Hansen weer eens de beste en dat leverde de Noorse al bijna de winst op. De Oostenrijkse Lisa Hirner mocht 42 seconden na Hansen beginnen met langlaufen, twee tellen voor de Duitse Nathalie Armbruster en met ook nog de Italiaanse Annika Sieff (+0:54) en de Duitse Svenja Würth (+0:58) binnen een minuut - gevaar voor het podium kwam van de Noorse Ida Marie Hagen, die na 1:48 minuten mocht gaan langlaufen.

Al langlaufend kwam Hansen niet in de problemen, halverwege de vijf kilometer had ze al bijna een minuut voorsprong op Armbruster en Hirner. Sieff zat daar tien tellen achter en zag Hagen al opdoemen. Hansen ging onbedreigd door naar de overwinning, Hirner sprintte Armbruster er nog uit voor de tweede plek en Hagen eindigde op tien tellen van dat duo als vierde.

Mannen 1
Bepaald niet voor het eerst werd het schansspringen gewonnen door de Noor Jarl Magnus Riiber, die dit keer 28 seconden vóór Ryota Yamamoto uit Japan mocht gaan langlaufen. Verder vertrok de Oostenrijker Franz-Josef Rehrl na 51 seconden en de Duitser Julian Schmid na 58 seconden, terwijl de Noor Jens Lurås Oftebro en de Oostenrijkers Johannes Lamparter en Thomas Rettenegger beiden na precies één minuut los konden. Gevaar kwam ook van onder meer de Duitser Vinzenz Geiger (+1:07), de Noor Jørgen Gråbak (+1:22) en Eero Hirvonen uit Finland (+1:25).

Op de langlaufski's ontstond al snel een grote groep op een minuut van Riiber, met daarbij onder meer al Geiger die aangesloten was. Vijf mannen worstelden zich los uit die groep: Geiger, Lamparter, Oftebro, Schmid en de Fin Ilkka Herola, hoewel die laatste twee ook afhaakten. Op de laatste klimmetjes plaatste Oftebro een aanval, waardoor Lamparter afhaakte. Riiber bolde rustig als winnaar over de meet, achter hem werd de zeer felle sprint om plek twee nét gewonnen door Oftebro, voor Geiger.

Vrouwen 2
Ook dit keer was Hansen de beste op de schans en nu waren het Sieff (+0:30) en Armbruster (+0:33) die een - vermoedelijk vergeefse - poging mochten doen om de Noorse bij te halen op de langlaufski's. Hirner kon na 46 seconden vertrekken en ook Würth (+0:53) en de Française Lena Brocard (+0:58) bleven nog binnen een minuut. Als rappe langlaufster had Hagen weer wat ogen op zich gericht, maar met 1:44 minuten achterstand leek de kans op een podiumplek toch vrij klein.

Halverwege het langlaufen had Hansen inmiddels een dikke vijftig seconden voorsprong op Armbruster en Sieff, met Brocard en Hirner daar weer een kleine twintig tellen achtrer. Hansen pakte op haar relatieve gemakje de zege en bleef op een honderd procent winstpercentage dit seizoen, terwijl Sieff in de aanval ging voor plek twee. Ze liet Armbruster achter en pakte de tweede plek, voor de Duitse en met Hirner op plek vier.

Mannen 2
Riiber was ook op de tweede dag de beste op de schans, hij sprong elf seconden voorsprong op Yamamoto bij elkaar, 39 seconden op Rehrl en 50 seconden op Oftebro, de Japanner Yoshito Watabe en Gråbak. Verder gevaar kwam eventueel nog van vooral Lamparter en Geiger, die na 57 seconden en 1:09 minuten mochten beginnen aan de tien kilometer op de langlauflatten.

Achter Riiber ontstond wederom een grote groep en halverwege hadden die, onder aanvoering van Geiger, nog maar 25 seconden achterstand op de Noor. Die hield de benen vervolgens een beetje stil, waardoor de groep hem bijhaalde. Met dik anderhalve kilometer te gaan opende Geiger de aanval en de Duitser sloeg een serieus gat, waarna hij overtuigend naar de winst liep. Lamparter won de fraaie sprint om de tweede plek van Riiber, die wel de leider blijft in de World Cup.