Miedema scheurt kruisband, mist waarschijnlijk WK

Vivianne Miedema zal zeer waarschijnlijk niet kunnen meedoen aan wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen volgend jaar. De speelster van Arsenal en het Nederlands Elftal blijkt tijdens haar laatste wedstrijd haar kruisband te hebben afgescheurd.

De aanvalster wacht een operatie en een lange revalidatie. Zelf gaat Miedema er al niet meer van uit dat ze het WK, dat op 20 juli begint, zal halen. "Het was een van die momenten waar je het meteen weet. Er ging van alles door mijn hoofd toen het gebeurde: ik kan mijn team niet meer helpen, ik kan niet meedoen aan het WK en zal lang moeten revalideren." 

"Ik ga jullie niet vertellen dat ik sterker terug ga komen of dat ik uitkijk naar de maanden in de sportschool. Het wordt zwaar met genoeg moeilijke dagen (veel huilen, wat we al veel hebben gedaan de laatste tijd), maar helaas hoort dat ook bij het voetbal. Ik heb het geluk dat ik fantastische ploeggenoten, vrienden en familie heb, en Beth, die mij door alles heen kan loodsen en maar een paar weken op mij voorligt”, aldus Miedema. Haar Engelse partner en Arsenal-ploeggenote Beth Mead liep eind vorige maand precies dezelfde blessure op.

Miedema liep de blessure een paar dagen geleden op tijdens een duel voor de Champions League tegen Olympique Lyon. Ze werd toen in tranen met een brancard van het veld gedragen. De vrees voor een zware blessure blijkt nu te kloppen. Bondscoach Andries Jonker van de Nederlandse voetbalsters leeft mee met Miedema. "Het is natuurlijk vreselijk nieuws”, aldus Jonker. "Allereerst voor Vivianne zelf, die de komende maanden zal moeten revalideren van deze zware blessure, maar ook voor Arsenal en het Nederlands voetbal. Vivianne is met 115 interlands en 95 goals van onschatbare waarde voor de Oranje Leeuwinnen. We wensen haar de komende maanden heel veel sterkte met de operatie en het herstel.”