FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 december 2022

AI Picture Gallery #72

Een galerij met afbeeldingen die volledig zijn gemaakt door AI (kunstmatige intelligentie). Bij technologie zoals Midjourney of Dall-E voer je een beschrijving in van wat je wilt en je krijgt een door een computer gegenereerde interpretatie terug van je omschrijving. Elke afbeelding is uniek en volledig gemaakt door kunstmatige intelligentie. Wil je meer weten of zelf aan de slag, dan kun je in ons Digitalforum hier topics over vinden.

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

WK kortebaanzwemmen afgesloten met epische finale en brons Steenbergen

In Melbourne is zondag het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen afgesloten. Dat gebeurde met een heerlijke avondsessie vol finales en inclusief nog een beetje Nederlands succes.

100m vlinderslag vrouwen
Maaike de Waard zwom lange tijd goed mee voor met name de vierde plek, maar zakte toch nog wat weg: zevende in 56,52 seconden. De strijd om het goud werd met een geweldige tweede 50 meter beslist in het voordeel van de Canadese Margaret MacNeil, die met 54,05 een dikke halve seconde van het wereldrecord knalde. De Amerikaanse Torri Huske pakte in 54,75 seconden zilver, voor de Zweedse Louise Hansson (54,87).

100m vlinderslag mannen
Chad le Clos pakte eerder al zijn vierde wereldtitel op de 200m vlinderslag, daar kwam een vijfde titel op de 100 meter bij. De Zuid-Afrikaan zwom naar 48,59 seconden en het goud, terwijl Ilya Kharun uit Canada met een dijk van een laatste baantje in 49,03 het wereldjuniorenrecord met een halve seconde verpletterde. Brons was er in 49,12 seconden voor Marius Kusch uit Duitsland.

50m schoolslag vrouwen
Ruta Meilutyte zwom in de halve finales een nieuw wereldrecord en was zo de topfavoriete voor het goud. Haar record bleef staan, maar ze maakte haar rol wel waar: in 28,50 seconden was er goud voor de Litouwse. Zilver ging in 29,09 seconden naar de Zuid-Afrikaanse Lara van Niekerk, voor de Amerikaanse Lilly King (29,11).

50m schoolslag mannen
Nic Fink en Nicolo Martinenghi streden tot in de laatste meters om het goud en dat ging bij het aantikken naar de Amerikaan Fink in 25,38 seconden. Martinenghi tikte aan na 25,42 seconden, zijn landgenoot Simone Cerasuolo werd op 'afstand' derde met 25,68 seconden.

200m rugslag vrouwen
Voor Kira Toussaint was de 200 meter wat te lang, met 2:05,20 minuten werd ze redelijk afgetekend achtste en laatste in de finale. De strijd om goud werd gewonnen door Kaylee McKeown, die gedragen door het thuispubliek in de slotfase afstand nam van de Amerikaanse Claire Curzan: 1:59,26 tegen 2:00,53 minuten. Brons was er in 2:01,26 voor de Canadese Kylie Masse.

200m rugslag mannen
De Amerikaan Ryan Murphy nam al vroeg de leiding en die stond hij niet meer af, ondanks dat de tank in het laatste baantje wat leeg leek: goud in 1:47,41 minuten. Landgenoot Shaine Casas tikte in 1:48,01 aan voor zilver, voor de 1:48,45 van de bronzen Italiaan Lorenzo Mora.

200m vrije slag vrouwen
De in topvorm verkerende Marrit Steenbergen stond op het blok als de snelste vrouw uit de series, maar die status kon ze niet helemaal waarmaken: Siobhan Haughey uit Hong Kong had nog een stuk meer in de tank en verdedigde in 1:51,65 minuten haar wereldtitel. De Canadese Rebecca Smith pakte in 1:52,24 zilver, vier honderdsten voor de uitstekende 1:52,28 van de bronzen Steenbergen.

200m vrije slag mannen
Hwang Sun-woo verdedigde zijn wereldtitel en de 19-jarige Zuid-Koreaan deed dat op zeer indrukwekkende wijze: met een verschroeiend harde tijd van 1:39,72 minuten noteerde hij een van de beste tijden ooit en kwam hij zeer dicht bij het uit 2009 stammende - met superpak gezwommen - wereldrecord. De jonge Roemeen David Popovici pakte in 1:40,79 het zilver, voor de Brit Tom Dean (1:40,86).

4x100m wisselslag vrouwen
Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Marrit Steenbergen waren net niet goed genoeg voor de medailles, maar met 3:47,70 waren ze wel de 'best of the rest': vierde. Het goud ging in een mooie race naar Claire Curzan, Lilly King, Torri Huske en Kate Douglass namens de VS in een nieuw wereldrecord van 3:44,35 minuten, voor Australië (3:44,92) en Canada (3:46,22).

4x100m wisselslag mannen
Het WK had niet beter afgesloten kunnen worden: Italië, de VS en Australië maakten er een fenomenale strijd van. Na Ryan Murphy, Nic Fink en Trenton Julian voor de VS, Lorenzo Mora, Nicolo Martinenghi en Matteo Rivolta voor Italië en Isaac Cooper, Joshua Yong en Matthew Temple voor Australië lag de VS ruim voorop. Slotzwemmer Alessandro Miressi (ITA) knalde langs de Amerikaan Kieran Smith, maar Kyle Chalmers kwam voor Australië langszij en in een geweldige finish tikten Chalmers én Smith gelijktijdig aan in 3:18,98 minuten, een verbetering van het Russische wereldrecord uit 2009. Miressi zat er welgeteld 0,08 seconden achter, brons voor Italië dus.

Argentinië wereldkampioen na strafschoppen in prachtige finale tegen Frankrijk

Argentinië is de nieuwe wereldkampioen in het voetbal. In een prachtige WK-finale wonnen de Argentijnen met strafschoppen nadat het na 120 minuten voetballen 3-3 was. Het is de derde keer dat Argentinië wereldkampioen is, na 1978 en 1986.

Argentinië had in de eerste helft duidelijk de overhand tegen Frankrijk en stond bij rust dan ook terecht met 2-0 voor. Na 23 minuten opende Lionel Messi de score vanaf de strafschopstip nadat de scheidsrechter een vrij gemakkelijke strafschop gaf. Tien minuten voor rust kwam Argentinië na een prachtige counter op 2-0 dankzij Angel Di Maria.

Frankrijk kon er niks tegenover brengen en leek een kansloze finale te spelen tot Frankrijk vanuit het niets een penalty kreeg, waarna Kylian Mbappé vanaf elf meter raak schoot. En direct na de aansluitingstreffer zorgde Mbappé ook voor de 2-2 na een prachtige volley. Frankrijk zat helemaal terug in de wedstrijd en we zouden gaan verlengen.

In een prachtige verlengingen kwam Argentinië weer op voorsprong dankzij Messi, die een rebound binnen werkte en waren de Argentijnen dicht bij de wereldtitel, maar opnieuw zou Frankrijk langszij komen dankzij een nieuwe penalty, opnieuw wist Mbappé te scoren. In de laatste minuut van de verlenging kregen de Fransen de kans op de 3-4, maar dankzij een geweldige redding van de Argentijnse doelman bleef het 3-3. Ook de Argentijnen kregen nog een kans.

In de penaltyserie wisten alle Argentijnen te scoren, terwijl bij Frankrijk Aurélien Tchouaméni en Kingsley Coman misten.

Extreme drukte in ziekenhuizen door gladde stoepen en straten

Sommige ziekenhuizen hadden het vanaf vrijdag al extreem druk door de gladheid. De afdelingen voor spoedeisende hulp (SEH) kregen veel meer patiënten binnen dan gebruikelijk. De patiënten gingen onderuit tijdens het lopen of fietsen, of kregen een ongeluk met de auto.

In het hele land is het oppassen geblazen op de weg vanwege gladheid. Het KNMI heeft nadrukkelijk gewaarschuwd voor ijzel en heeft hiervoor code oranje afgekondigd voor alle provincies. Ziekenhuizen zetten zich schrap en verwachten een enorme drukte vanavond op de spoedeisende hulp. 

Het Spaarne Gasthuis in Haarlem was een van de ziekenhuizen die het extreem druk had. “Gladheid zorgde voor enorm veel breuken van met name enkels”, aldus een woordvoerster. Collega’s moesten overwerken en extra mensen werden opgeroepen om de patiënten te helpen. Lees verder bij Skipr.

Demonstratie tegen excuses slavernij op 19 december, Sint Maarten zal weigeren

Op de Dam zijn aan het begin van de middag enkele tientallen mensen bij elkaar gekomen om te demonstreren tegen de excuses voor het slavernijverleden, die vermoedelijk maandag door premier Mark Rutte namens de Nederlandse regering worden uitgesproken. Zo meldt AT5. 

De manifestatie was georganiseerd door Sons of Slaves Brotherhood. Er waren op de Dam enkele toespraken van demonstranten, die opriepen de excuses door de Nederlandse regering niet te aanvaarden als deze op maandag worden aangeboden.

De demonstranten voegen zich bij meerdere organisaties die zich de laatste weken kritisch hebben geuit over het mogelijk aanbieden van de excuses op maandag. Ze vinden dat er meer tijd genomen moet worden en dat bijvoorbeeld 1 juli, tijdens Keti Koti, een beter moment is. Dan is het 150 jaar geleden dat er daadwerkelijk een einde kwam aan de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden.

Of er maandag ook echt excuses worden uitgesproken, is nog niet bevestigd. Rutte heeft alleen laten weten dat er een 'betekenisvolle boodschap' zal worden uitgesproken. 

Als er maandag tóch excuses wordt gemaakt voor het slavernijverleden, zal de regering van Sint Maarten deze niet accepteren. Op Sint Maarten en Curaçao is opgeroepen om maandag te demonstreren. 

EU-plan: bedrijven én burgers gaan betalen voor hun CO2-uitstoot

Diep in de nacht bereikten de EU-landen en het Europees Parlement na lang onderhandelen een akkoord over nieuwe Europese klimaatafspraken. De 'rekening' wordt gelegd bij bedrijven en consumenten. Inwoners van de Europese Unie gaan bij het tanken en via hun energierekening betalen voor de broeikasgassen die ze uitstoten. Zo meldt WNL

De nu afgesproken maatregelen zijn onderdeel van het zogenaamde 'Fit for 55'-pakket. De EU wil iets doen in de strijd tegen klimaatverandering. In 2030 moet er 55 procent minder CO2 worden uitgestoten dan in 1990. Het doel is klimaatneutraliteit in 2050. Dit moet onder meer worden bereikt door scherper toe te zien op de handel in emissierechten.

Daarnaast zullen consumenten en bedrijven in de toekomst meer moeten betalen voor de uitstoot van kooldioxide door de verwarming van gebouwen en het wegverkeer. De overeenkomst moet worden bekrachtigd door het EU-parlement en de EU-lidstaten. Dit wordt gezien als een formaliteit. De Europese emissiehandel is momenteel van invloed op zo'n 40 procent van de CO2-uitstoot.

De EU-plannen voorzien echter in een 'noodrem': als de energieprijzen bijzonder hoog zijn, kunnen deadlines worden uitgesteld om de consument niet te zwaar te belasten. Om de gevolgen van de energietransitie voor consumenten op te vangen, wordt vanaf 2026 ook een nieuw sociaal klimaatfonds gelanceerd. Dit zou bijna 87 miljard euro moeten bedragen en zal worden gefinancierd uit inkomsten uit de emissiehandel en deels door de lidstaten.

Om de Europese industrie te beschermen tegen goedkope en klimaatschadelijke goederen uit het buitenland, bereikten onderhandelaars in het Europees Parlement en de regeringen van de EU-landen begin deze week overeenstemming over CO2-tarieven. De verordening zal in eerste instantie gelden voor producten als cement, ijzer en staal, aluminium, kunstmest, elektriciteit en waterstof. Volgens de EU-commissie zullen importeurs gedwongen worden om verontreinigingscertificaten te kopen voor de invoer van deze producten. Dit zou de goederen net zo duur moeten maken alsof ze volgens de EU-regels zouden zijn vervaardigd.

SP-voorvrouw Lilian Marijnissen vind de plannen totaal wereldvreemd in tijden waarin tanken al niet meer te betalen is. De laagste inkomens lijken wederom fors te moeten bijdragen en profiteren het minste. Ze is van mening dat de grootste vervuilers het hardst en effectief moeten worden aangepakt. 

Britse militairen worden ingezet bij stakingen gezondheidszorg en douane

De Britse regering is van plan het leger in te zetten om de gevolgen van de stakingen in een aantal sectoren in het land te verzachten.

Minister van Volksgezondheid Barclay zei dat 1.200 strijdkrachten rond de kerstvakantie zouden inspringen bij gezondheidsdiensten en douane. Onder hen zijn 600 soldaten die een ambulance kunnen besturen. De openbare veiligheid is een prioriteit. Andere militairen moeten ervoor zorgen dat het reizen via luchthavens gewoon doorgang kan vinden. Op sommige luchthavens is er al een passende training voor de militairen geweest.

Meerdere sectoren in de publieke sector zijn gaan staken de afgelopen week. Door het niet eens kunnen worden over loonsverhogingen hebben verschillende vakbonden opgeroepen tot stakingen. Gezien de gespannen economische situatie in het land achten de werkgevers de eisen onbetaalbaar.

Omkoopschandaal EU: Qatar ontkent beschuldigen, dreigt met consequenties

Qatar dreigt de EU met gevolgen als Qatarese lobbyisten daadwerkelijk de toegang tot het Europees Parlement verliezen.

Volgens een diplomatieke verklaring uit Doha zijn de beschuldigingen van corruptie tegen het emiraat ongegrond. Als de toegangsautorisaties van de lobbyisten worden opgeschort, heeft dit een negatieve invloed op de betrekkingen met de EU en de gasleveringen vanuit Qatar.

Reden hiervoor zijn de onderzoeken tegen Kaili, de inmiddels afgezette vicevoorzitter van het Europees Parlement. Ze wordt ervan verdacht geld uit Qatar te hebben aangenomen en in ruil daarvoor de belangen van de Golfstaat te hebben behartigd. Een meerderheid van de EP-leden roept op om Qatarese lobbyisten voor de duur van het onderzoek uit het parlement te weren. De uiteindelijke beslissing ligt bij parlementsvoorzitter Metsola.

Snowboardster Dekker pakt eerste World Cup-zege, 42-jarigen strijden om winst

De beste snowboarders ter wereld op de parallelonderdelen hebben de afgelopen dagen in Italië twee World Cups afgewerkt. Men begon in Carezza, waarna ook in Cortina d'Ampezzo een parallelreuzenslalom op het programma stond,

Carezza, vrouwen
Michelle Dekker kende de wedstrijd van haar leven: eerst schakelde ze de Duitse Ramona Hofmeister op één honderdste van een seconde uit, daarna moest Tsubaki Miki uit Japan er met 0,13 seconden aan geloven. Ladina Jenny uit Zwitserland was in de halve finales het slachtoffer (+0,36) en in de finale rekende Dekker met een ijzersterk onderste deel af met de Poolse Aleksandra Krol (+0,25). Voor Dekker was het haar eerste World Cup-zege en haar vierde podium, Jenny won de strijd om de derde plek nipt van de Sloveense Gloria Kotnik.

Carezza, mannen
In de halve finales stonden met Andreas Prommegger uit Oostenrijk en de Italiaan Roland Fischnaller twee 42-jarigen tegenover elkaar. Prommegger, die in de jaren negentig al debuteerde, was daar net de snellere en rekende in de spannende finale af met de Zwitser Dario Caviezel, terwijl Fischnaller de strijd om plek drie won van landgenoot Maurizio Bormolini.

Cortina d'Ampezzo, vrouwen
Dekker wist zich dit keer niet voor de knockoutfase te plaatsen, maar iemand anders kende nu de dag van haar sportieve leven. Gloria Kotnik is er al sinds oktober 2005 bij in de World Cup, maar in 141 optredens kwam ze nooit verder dan vier vierde plaatsen. Tot zaterdag: in Cortina was ze in de finale te sterk voor Hofmeister en dus was haar eerste zege een feit. De Canadese Megan Farrell pakte de derde plek na een duel met Lucia Dalmasso uit Italië.

Cortina d'Ampezzo, mannen
Dit keer stonden Prommegger en Fischnaller in de finale tegenover elkaar: beide heren debuteerden al in het seizoen 1996/97 in de World Cup, sinds 2008 (Prommegger) en 2010 (Fischnaller) wonnen ze 22 respectievelijk 20 World Cups. Voor Fischnaller was het al even geleden, maar in de finale klopte hij Prommegger voor zijn eerste zege in twee jaar en zijn vijfde overwinning in de afgelopen zes jaar in Cortina. Het was sowieso een 'oud' feestje: Fischnaller's landgenoot Aaron March (36) pakte de derde plek na een overwinning op de Sloveen Zan Kosir (38).

WK darts: Gurney naar huis, Van den Bergh overtuigt

Voor de liefhebber keren we nog even terug naar de zaterdagmiddag- en avond: op het wereldkampioenschap darts werden in het Alexandra Palace in Londen weer acht wedstrijden afgewerkt. Dat waren er wederom twee keer drie in de eerste ronde en twee keer één in de tweede ronde.

De dag begon met een niet al te geweldige wedstrijd tussen de Engelsman Martin Lukeman en Nobuhiro Yamamoto uit Japan, die met twee opeenvolgende 180's even voor een hoogtepunt zorgde. Elke set deed Yamamoto het iets beter, maar Lukeman won alle sets wel gewoon: 3-0.

Vervolgens nam Simon Whitlock het op tegen Christian Perez, één van de drie Filipijnse spelers in Londen. De Australiër begon prima, maar vervolgens kreeg hij het lastig en sets twee en drie werden in vijf legs onderling verdeeld. Perez leek in set vier zelfs de touwtjes stevig in handen te nemen, maar de ervaring van Whitlock gaf de doorslag om met 3-2 de winst te pakken.

De Tsjech Adam Gawlas betrad daarna het podium met veteraan Richie Burnett uit Wales. Gawlas won set één simpel, Burnett deed dat met set twee en drie. Gawlas liet zich echter niet kennen tegen de grote naam uit de jaren negentig en draaide het met twee keer 3-1 alsnog om naar een 3-2 zege.

In de eerste tweederondepartij van de avond nam de Schot Alan Soutar het op tegen Daryl Gurney uit Noord-Ierland, tweevoudig kwartfinalist. Die had het echter bepaald niet makkelijk en keer op keer liet Gurney zijn kansen op de beslissende momenten liggen: Soutar pakte ze wél en de brandweerman pakte met drie keer 3-2 de wedstrijd zonder setverlies.

In de avond kwam een van de beste vrouwelijke speelsters ooit in actie: Lisa Ashton wist de Engelsman Ryan Meikle meer dan uitstekend partij te bieden en kwam van een 2-0 achterstand in sets zelfs terug naar 2-2. In de beslissende vijfde set was Meikle echter net even te sterk en in drie legs trok hij het naar zich toe: 3-2.

Wedstrijd twee van de avond ging tussen de Schot Cameron Menzies en Diogo Portela uit Brazilië. De excentrieke Menzies moest de tweede set uit handen geven, maar verder was hij toch wel gewoon een stukje beter dan de Braziliaan, met name op de beslissende momenten in de legs: 3-1.

Debutant Josh Rock uit Noord-Ierland begon met setwinst tegen José Justicia, waarna de Spanjaard beter in zijn spel kwam en op gelijke hoogte kwam. Rock liet zich niet kennen en kwam lekker op dreef, waar Justicia simpelweg niet tegen op kon: 3-1.

In de laatste wedstrijd van de dag kreeg de Belg Dimitri van den Bergh de Filipijn Lourence Ilagan tegenover zich. Die kon één set partij bieden, maar Van den Bergh maakte een zeer solide indruk - tot nu toe wellicht de beste van het hele WK - en won met 3-0 en een gemiddelde van dik 97 punten per beurt.

Dubbele World Cup-zege shorttrackster Schulting, ook Van Kerkhof pakt winst

In het Kazachse Almaty is voor de tweede week op rij een World Cup shorttrack afgewerkt. De Nederlandse ploeg deed het daar weer erg lekker, vooral bij de vrouwen werd stevig gescoord op de individuele onderdelen.

1500m vrouwen
Xandra Velzeboer stond in de A-finale, maar werd daarin onderuit gekegeld toen het tempo omhoog ging - Michelle Velzeboer en Rianne de Vries moesten het doen met plek drie en vijf in de B-finale. De winst ging naar de Canadese Courtney Sarault, die in de laatste halve ronde voorbij de Belgische Hanne Desmet reed. Shim Suk-hee uit Zuid-Korea ontweek een flinke valpartij en pakte de derde plek.

1500m mannen
Friso Emons zat in de A-finale aanvankelijk voorin, maar zakte wat terug toen de rondetijden naar beneden gingen; hij werd uiteindelijk zesde. De winst ging op overtuigende wijze naar de Zuid-Koreaan Park Ji-won, voor de Belg Stijn Desmet, die zijn zus eerder ook al tweede zag worden. Hong Kyung-hwan uit Zuid-Korea completeerde het podium, Sjinkie Knegt sneuvelde in de kwartfinales al.

500m vrouwen 1
Selma Poutsma, Yara van Kerkhof én Suzanne Schulting stonden allemaal in de A-finale, waarin Schulting het voortouw nam. Poutsma ging er achteraan, maar gleed weg, waarna Schulting het toch af wist te maken. Natalia Maliszewska uit Polen werd tweede, Van Kerkhof pakte er een prima derde plek bij en Poutsma bolde als vijfde over de meet.

500m mannen 1
Itzhak de Laat begon wat stroef aan de A-finale, maar herpakte zich een beetje en reed naar de vierde plek. De winst was voor de Pool Diane Sellier, die nét te sterk was voor Steven Dubois uit Canada en thuisheld Denis Nikisha. Kay Huisman bereikte de B-finale en werd daarin keurig tweede.

Gemengde aflossing
Itzhak de Laat, Kay Huisman, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer streden volop mee om de winst, maar kort voor het einde ging dat de mist in: Huisman schoof onderuit, Nederland werd vierde. Kim Gil-li, Lim Yong-jin, Park Ji-won en Shim Suk-hee reden Zuid-Korea naar de winst, voor België en Polen.

500m vrouwen 2
Yara van Kerkhof en Michelle Velzeboer stonden in de finale en daarin was Van Kerkhof dominant: van start tot finish had ze de leiding en dus was de winst voor haar. Velzeboer probeerde in de laatste bocht buitenom vanaf plek vier te komen, maar alle vijf finalistes achter Van Kerkhof gingen daar onderuit. Velzeboer kwam het best terecht en gleed als tweede over de finish, voor de Hongaarse Petra Jaszapati - Xandra Velzeboer ging er in de kwartfinales uit.

500m mannen 2
Kay Huisman plaatste zich voor de B-finale en domineerde die, wat hem uiteindelijk plek zes opleverde in de eindstand. In de A-finale kon feest gevierd worden door de thuisfans: Denis Nikisha ging met een prachtige move in de slotfase naar de overwinning. Achter de Kazach was plek twee voor de Zuid-Koreaan Jang Sung-woo, voor de Belg Stijn Desmet.

1000m vrouwen
Rianne de Vries haakte halverwege de A-finale af en werd vijfde, maar Suzanne Schulting zette door. In de slotmeters hield ze de Amerikaanse Kristen Santos-Griswold van zich af voor de winst, terwijl de Duitse Anna Seidel het podium completeerde - Selma Poutsma ging er in de kwartfinales uit.

1000m mannen
Steven Dubois leek er met de winst vandoor te gaan, maar in de laatste ronde plaatste Park Ji-won een heerlijke move voor de overwinning. Dubois werd tweede, de Let Roberts Kruzbergs pakte een verrassende derde plek. Sjinkie Knegt ging er in de halve finales uit, Friso Emons in de kwartfinales.

Aflossing vrouwen
Nederland ging in de halve finales lekker, maar voor de zoveelste keer ging het fout: dit keer was het Yara van Kerkhof die vanaf de leiding onderuit ging. In de B-finale startte alleen Nederland, dus die werd schriftelijk afgedaan. Kim Gil-li, Lee So-youn, Seo Whi-min en Shim Suk-hee reden in de finale naar de winst, door Canada in de slotfase het nakijken te geven - Hongarije werd derde.

Aflossing mannen
Itzhak de Laat, Friso Emons, Kay Huisman en Sjinkie Knegt reden een lekkere finale, waarin ze aan het eind met Canada knokten om de winst. Knegt stuurde De Laat op pad voor de laatste ronden en die ging met een geweldige actie voorbij Jordan Pierre-Gilles, maar de Canadees sloeg op net zo'n fraaie wijze terug in de laatste bocht: winst voor Canada, voor Nederland en Japan.

FOK! Wat een weer: ijzel des doods, code oranje

winterbanner

Mogguh!

Ja, ik ben wat later vandaag. Iets met een verjaardag wat laat werd. Maar ik ben jullie niet vergeten! 

De dag begint zonder waarshuwingen, vanavond geldt er wel code oranje in het hele land wegens ijzel des doods. Maar voor we daar zijn krijgen we vandaag een mooie dag voorgeschoteld met zon, een matige zuidoostenwind en een temperatuur rond het vriespunt. Is een ijsdag mogelijk? Lokaal wel, landelijk denk ik niet. Momenteel liggen de temperaturen tussen de -8 in het noordoosten tot 0 graden in het zuidwesten.

Vanuit het westen neemt vanmiddag de bewolking toe en begint het te regenen op een wellicht een bevroren oppervlak. Het krachtige lagedruk gebied, dat voor de neerslag zorgt, neemt ook de warmere temperatuur mee. Toch wordt het flink oppassen als je vanavond de deur uit moet.

Vanaf morgen komt de temperatuur voorlopig niet meer onder het vriespunt en mogen we "genieten" van de winter zoals we die kennen: grijs, regen en een graad of 10. Na komende week zakt de temperatuur iets, maar ook dan is er geen vorst. 

Tot morgen!

Update 12:33
De code geel die vanochtend is uitgegeven door ijzel, is opgeschaald naar code oranje door de komst van ijzel des doods. Een neerslaggebied trekt van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. In Zeeland en Zuid Holland begint deze code oranje om 17:00, in de provincies Noord Brabant, Noord Holland, Flevoland, Gelderland en Utrecht begint deze om 19:00. De provincies Overijssel, Groningen, Friesland, Drenthe en Limburg zijn om 21:00 aan de beurt. 

Als het niet nodig is, blijf in uw kot. Moet je toch de deur uit; pas dan goed op, het kan dus verradelijk glad zijn wat niet altijd even goed te zien is. Gezien de warmere lucht die tevens aanstaande is, wordt code oranje maandag 2:00 ingetrokken, zoals het er nu voor staat.

Het begin van een mooie dag in Castricum (Foto: DJMO)
Het begin van een mooie dag in Castricum (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Voor Beter OV: 'NS beschermde slachtoffer homogeweld niet'

De rol van de conducteur van de trein waarin een homoseksuele man werd bedreigd, dient te worden onderzocht. Dat vindt reizigersorganisatie Maatschappij Voor Beter OV. De homoseksuele man werd nadat hij op Den Haag Centraal was uitgestapt door zijn bedreigers plus twee opgetrommelde mededaders ernstig mishandeld.

Onduidelijk is, of de conducteur door de trein is gekomen en of die de dreigende situatie heeft waargenomen. De conducteur had het slachtoffer een rustige plek in de eerste klas kunnen aanbieden en/of om assistentie op Den Haag Centraal kunnen vragen. Dat alles is blijkbaar niet gebeurd. Daarom postte Voor Beter OV op Twitter: “Homoseksuele man in trein bedreigd en later het ziekenhuis ingetrapt. De hamvraag blijft: #WaarWasDeConducteur.”

Voor Beter OV is slecht te spreken over het feit dat de NS de reizigersclub aanwrijft de conducteur de schuld te geven van de mishandeling. Manager Public Affairs Regiodirectie NS Wilbert Joosten: “Het is zelfs idioot om voor de schuld van dit verachtelijke voorval die richting op te wijzen. Ga je schamen.” Voor Beter OV wil slechts weten wat de rol van de conducteur was, niets meer en niets minder. Voorzitter Rikus Spithorst: “De bonden schermen steeds met de onmisbaarheid van de Hoofdconducteur want “sociale veiligheid", maar we zien dat bijvoorbeeld in dit tragische geval niet terug. Dus moet worden uitgezocht wat er nu precies is gebeurd. De wijze waarop de heer Joosten een sneer uitdeelt is volstrekt ongepast.”


Studenten krijgen film- en fotoverbod voor gigaborsten lerares

Het maken van foto's van de gigantische borstimplantaten van een onderwijzeres wordt bestraft op een Canadese middelbare school. Studenten van het Halton School District hangt een schorsing boven het hoofd als ze foto's of video's maken van High School-lerares Kayla Lemieux, die regelmatig op school wordt gezien met haar enorme borsten en blonde pruik, vertelden ouders aan de Toronto Sun.

“Het is gebruikelijk voor onze studenten om op elk moment de toestemming van een iemand te verkrijgen voordat ze die persoon vastleggen op foto's of video en dit gaan gebruiken en verzenden. Deze regel bevordert de basis beleefdheid over onze hele linie," aldus een woordvoerster van de school. 

1-2-3'tje voor Noorse biatleten op spekglad parcours

Tijdens de World Cup biatlon in het Franse Annecy-Le Grand Bornand zijn de achtervolgingen afgewerkt. Daarin wordt gestart met de top-60 van de sprint als startlijst en met in totaal vier schietbeurten: twee keer liggend, gevolgd door twee keer staand.

Mannen
De Noor Johannes Thingnes Bø mocht als eerste vertrekken, maar bij schietbeurt één schoot hij er al een keer naast en zo werd hij vergezeld door landgenoot Sturla Holm Lægreid. Die bleek al snel een stuk sneller te zijn, vooral doordat de ski's van Bø op het spekgladde parcours totáál niet tot hun recht kwamen.

Bij schietbeurt drie gingen zowel Bø als Lægreid in de fout, waardoor hun landgenoot Vetle Sjåstad Christiansen toe kon slaan. Die liet er bij de laatste keer schieten dan weer twee staan en zo pakte Lægreid alsnog de leiding en daarmee de winst. Christiansen liep op 24,6 seconden naar plek twee, Bø wist de derde plek op 35,8 seconden nog wel vast te houden doordat Fabien Claude voor eigen publiek het laatste schot ernaast schoot.

Vrouwen
Het was alleen nog maar gladder geworden, waardoor vooral de atletes op de Fischer-ski's bijna kansloos waren - Anna Magnusson en Linn Persson uit Zweden, eerste en tweede in de sprint, konden vanaf het begin al nauwelijks grip vinden. Hun landgenote Elvira Öberg had het tempo wel goed te pakken, maar ging vooral lekker vooruit door twintig van de twintig schijven te raken.

Öberg kwam halverwege samen met de Française Julia Simon, maar die had het bij het staand schieten erg lastig en haakte af. Lisa Vittozzi uit Italië kwam vanaf de zesde plek naar voren en wist twintig seconden achter Öberg de tweede plek te pakken, terwijl Simon op 46 seconden nog wel plek drie behield. Persson zakte ondanks slechts één misser weg naar plek zes, Magnusson zelfs naar de dertiende plek - beiden kwamen wankelend over de finish op ski's waar geen sneeuw meer mee te bezeilen was.

Bloemen rijdt derde tijd ooit op 10km, Rijpma-De Jong tweede

De tweede avond van de tweede World Cup langebaanschaatsen in Calgary heeft voor flink wat moois gezorgd. Het mooiste was echter niet eens te zien: in de B-groep ging het op de tien kilometer verschrikkelijk hard, het wereldrecord kwam zelfs even in gevaar.

1500m vrouwen
Al in rit twee ging het erg hard: de Amerikaanse Brittany Bowe snelde naar een tijd van 1:53,25 minuten. Die bleef tot de voorlaatste rit staan, want op dat moment ging Antoinette Rijpma-De Jong met een fraai ingedeelde race naar 1:52,70 minuten. Genoeg voor de winst was dat dan weer niet: de Japanse wereldrecordhoudster Miho Takagi was met 1:52,08 een klasse apart. Rijpma-De Jong werd wel tweede, voor de Kazachse Nadezhda Morozova (1:53,03). Joy Beune noteerde met 1:54,44 de zevende tijd, Marijke Groenewoud werd tiende (1:54,68) en Reina Anema zestiende (1:57,57).

500m mannen
In rit één baarde Nil Llop weer eens opzien: de jongeling sprintte naar 34,50 seconden, wéér een verbetering van het Spaans record en wel in het eerste optreden in de A-groep ooit voor een Spaanse schaatser. In een bijzonder mooie wedstrijd werd de snelste tijd uiteindelijk genoteerd door de Zuid-Koreaan Kim Jun-ho, die het afraffelde in 34,07 seconden. Dat was één honderdste sneller dan het Amerikaanse supertalent Jordan Stolz, met de Canadees Laurent Dubreuil (34,10) en de Japanners Yuma Murakami (34,12), Tatsuya Shinhama (34,17) en Wataru Morishige (34,19) er ook vlak achter. Dai Dai N'tab werd in 34,41 achtste, Merijn Scheperkamp's 34,43 leverde plek tien op en Janno Botman werd zeventiende (34,64).

10.000m mannen
In rit drie baarde Sigurd Henriksen opzien: de 18-jarige Noor reed een dijk van een race en met 13:02,53 minuten verpletterde hij Sven Kramer's zeventien jaar oude wereldjuniorenrecord. In de rit erna ging Beau Snellink op knappe wijze naar 12:53,34 minuten, maar de volgende rit was pas echt mooi: Davide Ghiotto reed een van de vlakste tien kilometers ooit - 23 van de 24 rondes na de start gingen in 30.x seconden, de andere in 31.0 - en reed in 12:45,10 een nieuw Italiaans record. Patrick Roest reed tegen Ghiotto naar 12:51,50 en de tweede plek, voor Snellink en Kars Jansman (12:58,77). De show werd echter pas écht gestolen in de B-groep, waar Ted-Jan Bloemen namens Canada buiten het zicht van de camera's naar 12:33,75 reed, de derde tijd ooit gereden - hij reed onder meer dertien 29'ers en vijf opeenvolgende rondjes van 30.1 seconden.

Teamsprint vrouwen
Michelle de Jong, Femke Kok en Isabel Grevelt vertegenwoordigden Nederland en deden dat goed, maar nét niet goed genoeg: 1:25,95 en daarmee een derde plek. Met McKenzie Browne, Erin Jackson en Kimi Goetz waren de Amerikanen in 1:25,68 het snelst, voor de 1:25,73 van thuistrio Carolina Hiller, Brooklyn McDougall en Ivanie Blondin.

Zetelpeiling: - 35 zetels voor coalitie, Lijst-Omtzigt zou nu in torentje belanden

Den Haag presteert de laatste jaren ondermaats, dat is ook duidelijk te zien in de zetelpeiling van deze week. Nog maar 55% van de kiezers wil op dezelfde partij stemmen als dat ze in maart 2021 hebben gedaan. Bij oppositiepartijen SGP en GroenLinks is dat meer dan 75%. Bij regeringspartijen CDA, D66 en VVD is dat minder dan 50%.

De VVD en PVV zijn nu even groot met 20 zetels, BBB volgt op 15 en JA21 op 14 zetels. 

Als Pieter Omtzigt nu aan verkiezingen mee zou doen met een Lijst Omzigt is de kans groot dat hij direct in het torentje terecht komt. Van de personen die nu niet goed weten op welke partij ze zullen stemmen geeft 36% aan op Lijst-Omtzigt te stemmen als die mee zou doen aan de verkiezingen.

Historische wereldtitel Kaaimaneilanden voor zwemmer Crooks

In het Australische Melbourne is de voorlaatste dag van het wereldkampioenschap kortebaanzwemmen afgewerkt. Dat leverde internationale sporthistorie op, naast natuurlijk een rijtje met weer erg mooie finales.

4x50m wisselslag vrouwen, finale
Met Kira Toussaint, Tes Schouten, Maaike de Waard en Marrit Steenbergen had Nederland een prima ploeg, maar niet goed genoeg voor de medailles: vijfde in 1:43,72 minuten. Zweden, de VS en Australië streden om het goud en na een zinderende finish tikte Madison Wilson namens het thuisland als eerste aan in 1:42,35 minuten, een nieuw wereldrecord, gezwommen met ook Mollie O'Callaghan, Chelsea Hodges en Emma McKeon. Namens de VS werden Claire Curzan, Lilly King, Torri Huske en Kate Douglass tweede in 1:42,41 minuten, voor de 1:42,43 van Louise Hansson, Klara Thormalm, Sara Junevik en Michelle Coleman uit Zweden.

4x50m wisselslag mannen, finale
Stan Pijnenburg, Caspar Corbeau, Nyls Korstanje en Thom de Boer kwamen er niet aan te pas wat de medailles betreft: 1:33,43 minuten en een achtste plek. Op de Italiaanse topfavorieten stond ondertussen geen maat: in 1:29,72 minuten, een verbetering van het Italiaanse wereldrecord, gingen Lorenzo Mora, Nicolo Martinenghi, Matteo Rivolta en Leonardo Deplano naar de wereldtitel. De Amerikanen Ryan Murphy, Nic Fink, Shaine Casas en Michael Andrew pakten in 1:30,37 zilver, voor de 1:30,81 van de Australiërs Isaac Cooper, Grayson Bell, Matthew Temple en Kyle Chalmers.

800m vrije slag mannen, finale
De Italiaan Gregorio Paltrinieri is de koning van de lange afstanden en dat maakte hij ook in Melbourne waar: in een kampioenschapsrecord van 7:29,99 minuten zwom hij naar de wereldtitel, voor de Noor Henrik Christiansen (7:31,48) en de Fransman Logan Fontaine (7:33,12).

100m vlinderslag vrouwen, halve finales
Maaike de Waard maakte prima kans op een finaleplek en dat maakte ze waar: met 56,40 seconden noteerde ze de zevende tijd. De medailles en met namen het goud zijn wel ver weg: de Amerikaanse Torri Huske was met 55,23 een klasse apart.

100m vlinderslag mannen, halve finales
Voor Nyls Korstanje leek een finaleplek vrij ver weg en die kwam er dan ook niet: hij tikte aan in 50,59 seconden en dat was met een veertiende plek niet genoeg - 49,79 was nodig voor een finaleplek.

400m wisselslag vrouwen, finale
Hali Flickinger maakte namens de VS haar favorietenrol volledig waar: ze tikte aan na 4:26,51 minuten en pakte daarmee overtuigend de wereldtitel. De Italiaanse Sara Franceschi zwom in 4:28,58 naar het zilver, voor de 4:29,03 van de Japanse Waka Kobori.

400m wisselslag mannen, finale
Daiya Seto won al vijf keer op rij de wereldtitel op zijn afstand en voor de Japanner kwam die reeks nog niet tot een einde: in 3:55,75 minuten - een benadering van zijn eigen wereldrecord - zwom hij naar zijn zesde gouden medaille op rij. Zilver was er in 3:57,63 voor de Amerikaan Carson Foster, voor de 3:59,21 van Matthew Sates uit Zuid-Afrika.

50m schoolslag vrouwen, halve finales
Geen Nederlandse deelname, maar wel iets wat het vermelden waard was: Ruta Meilutyte uit Litouwen tikte aan na 28,37 seconden en daarmee verbeterde ze het ruim vier jaar oude wereldrecord van de Jamaicaanse Alia Atkinson ruim (28,56).

50m vrije slag vrouwen, finale
Emma McKeon laat het WK kortebaan doorgaans liggen, maar in eigen huis verkeert ze in absolute topvorm en dat bleek: met een kampioenschapsrecord van 23,04 seconden - slechts 0,11 boven Ranomi Kromowidjojo's wereldrecord - pakte ze zeer overtuigend de wereldtitel. Zilver was in 23,55 voor de Poolse Katarzyna Wasick, voor de Britse Anna Hopkin (23,68).

50m vrije slag mannen, finale
Jordan Crooks was op basis van eerdere prestaties de favoriet en dat maakte hij volledig waar: de in de universiteitswereld dominerende sprinter knalde in 20,46 seconden naar - voor zover bekend - de eerste wereldtitel in welke sport dan ook voor de Kaaimaneilanden, een land met krap 66 duizend inwoners. Zilver was in 20,49 seconden voor de Brit Benjamin Proud, voor Dylan Carter uit Trinidad & Tobago (20,72).

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #240 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1472
special
Random Pics van de Dag #1471
special
Random Pics van de Dag #1470
special
Random Pics van de Dag #1469
special
Random Pics van de Dag #1468
©FOK.nl e.a.