FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 februari 2022

Bloodborne PSX-demake al 100.000 keer gedownload

Een paar dagen geleden werd Bloodborne PSX uitgebracht via indiewebsite itch.io. De 'fan-demake' van de geliefde PS4-game is sindsdien al ruim 100.000 keer gedownload.

Bloodborne PSX is precies wat de titel doet vermoeden, een PS1-versie van From Sofware's Lovecraftiaanse Souls spin-off uit 2015. Uiteindelijk is het gewoon een grafisch extreem ondermaatse versie van de game, al lijkt dat getuige het grote aantal downloads voor velen juist de charme te zijn.  

Ook is het natuurlijk gewoon een kans voor pc-gamers om Bloodborne eindelijk eens uit te proberen zolang Sony de game zelf niet naar Steam brengt. Dat gebeurt de laatste tijd wel steeds vaker, zo kwamen recent enkele toppers als Horizon Zero Dawn, Days Gone en God of War al naar Valve's distributieplatform, en maakt vlaggenschip-franchise Uncharted daar binnenkort ook zijn intrede.

Er is zelfs een launchtrailer voor Bloodborne PSX, bekijk die hieronder. De game uitproberen kan via deze link.

Random Pics van de Dag #538

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

OWS: Italië aan de leiding na twee overwinningen in curlingtoernooi

Het Olympisch curlingtoernooi, wat gisteren is begonnen, is vandaag voortgezet met 10 wedstrijden. De laatste twee teams die nog niet in actie waren gekomen, mochten vandaag hun intrede maken. Italië en Canada begonnen aan hun curlingtoernooi bij de gemengde dubbels.

In de nacht wonnen de Britten en Chinezen hun tweede wedstrijd. Voor de Britten was Canada het slachtoffer. De wedstrijd ging gelijk op, met een lichte voorsprong voor Canada na zes ends: 4-3. De Britten scoorden de laatste twee ends, waardoor de winst met 4-6 naar hen ging. Ook China won de tweede wedstrijd, tegen het op papier zwakste team in Australië. Een vroege voorsprong leidde tot een 6-5 overwinning.

Italië won de eerste wedstrijd, mede door een 4-score in het tweede end. De Italianen kregen veel kansen voor een vroege beslissing, maar domme fouten als het raken van een steen tijdens het vegen en het te laat loslaten van een steen zorgden ervoor dat de tegenstanders uit de Verenigde Staten wat terugkwamen, maar in het laatste end wisten zij fouten niet uit te buiten: 8-4. Zweden won hun eerste wedstrijd op het toernooi tegen Tsjechië met 7-4.

De vroege Nederlandse ochtend, 7 uur, was de volgende tijd voor 2 wedstrijden. Zwitserland had in de nacht niet gespeeld en verloor teleurstellend van China in de eerste wedstrijd, maar kon het nu ook niet rechtzetten. De wedstrijd tegen Italië was na acht ends gelijk, maar het extra end ging naar Italië, die met de laatste steen het voordeel hadden. De andere wedstrijd ging tussen de Verenigde Staten en Noorwegen. De VS scoorde in het vijfde end 3 punten voor een comfortabele voorsprong van 6-3, maar gaf het in de laatste drie ends helemaal uit handen. Het werd uiteindelijk 6-11.

De laatste sessie werd in de Nederlandse middag gespeeld, om 1 uur. Zwitserland tegen Groot-Brittannië was de topper, en voor Zwitserland stond er veel op het spel. Een derde nederlaag zou betekenen dat het al heel lastig wordt om nog kans te maken op een plaats in de finaleronde. De Britten gaven het vierde end helemaal uit handen, waarmee Zwitserland een comfortabele 3 punten voorsprong kreeg. Na 2x 1-0 wisten de Britten het toch recht te trekken na fouten van Zwitserland: 7-7. Het laatste end ging toch naar Zwitserland. 

Ook China kon de overwinningen niet volhouden. Tegen Zweden ging het lang gelijk op, maar een paar fouten richting het einde van de wedstrijd zorgden ervoor de Zweden in het laatste end de beslissende score kon maken. Maar liefst 3 punten waren vereist voor de 6-7 eindstand. Noorwegen verloor ook in het laatste end van Canada, al was de schade al eerder toegebracht: In het tweede end scoorde Canada vier punten, en daar konden ze nog van terugkomen tot 6-6 na zeven ends. In het laatste end had Canada echter de laatste steen, waarmee ze ook konden winnen.

Australië had zich eerder goed laten zien, maar tegen Tsjechië wilde het niet. Na zeven ends stond er al een 8-2 op het bord. Dit was genoeg om het laatste end niet te hoeven spelen.

Zodoende hebben alle teams vandaag 2 wedstrijden gespeeld en is Italië het enige team dat nog ongeslagen is, maar wel met een wedstrijd minder gespeeld. Ook Groot-Brittannië, Zweden, China en Tsjechië staan nu op twee overwinningen, maar wel met een nederlaag erbij. Daarachter doet Canada ook nog goed mee, met 1 overwinning uit pas 2 gespeelde wedstrijden. Zwitserland en Noorwegen stellen nog wat teleur met 2 nederlagen, samen met de Verenigde Staten. Zoals verwacht zoekt Australië nog altijd naar de eerste overwinning, en dan hebben ze de op het oog makkelijkste tegenstanders al gehad.

Schmidt vertrekt aan het einde van het seizoen bij PSV

Roger Schmidt verlaat aan het einde van het seizoen PSV. Hij heeft de beslissing om zijn aflopende contract niet te verlengen puur op gevoel genomen. De directie van de club was graag langer door gegaan met de Duitser, maar liet donderdag weten dat de wegen na dit seizoen desondanks zullen scheiden.

"De afgelopen weken hebben we benut om goede gesprekken te voeren. Het was onze intentie om met Roger verder te gaan, maar hij heeft besloten aan het einde van het seizoen te stoppen”, zegt technisch directeur John de Jong. "Dat vinden wij jammer, maar dit verandert niets aan onze doelstelling om zoveel mogelijk prijzen in de wacht te slepen dit seizoen.”

Schmidt is sinds juli 2020 in dienst bij de club en zijn contract loopt af. Gesprekken voor verlenging lopen vanaf september. Zonder succes. PSV werd vorig seizoen tweede in de Eredivisie op ruimte afstand van Ajax. De Eindhovense club faalde om de groepsfase van de Champions League te halen, maar won wel de Johan Cruijffschaal. PSV dit seizoen nog wel zicht op de titel en overwintert in de Conference League. 

De Jong zei onlangs voor de verloren topper tegen Ajax (1-2) graag langer door te willen met Schmidt. "We hebben de intentie met deze trainer verder te gaan, verder kijken we op dit moment niet. Uiteindelijk willen wij met PSV ook verder en omhoog, dat hopen we samen te bereiken”, aldus De Jong. "Ik denk wel dat er einde voorjaar duidelijkheid over komt. Wij zijn alleen met deze trainer bezig.” Bijna twee weken later heeft Schmidt zelf besloten te vertrekken.

Deze beslissing is puur op gevoel genomen. "Ik ben gelukkig bij PSV en wil benadrukken dat deze beslissing niets te maken heeft met een gebrek aan perspectief. Het was goed om nu een beslissing te nemen, dan is het voor iedereen duidelijk en kunnen we ons focussen op de belangrijke weken die voor ons liggen. Ik heb naar mijn gevoel geluisterd, maar het was moeilijk. Ik ben hier graag en vind het prettig om met de spelers te werken. De laatste periode was niet makkelijk met corona en lege stadions. Het was een grote uitdaging en we zijn blij dat de fans nu weer terugkeren in het stadium. Hopelijk blijft dat de rest van het seizoen zo.”

Schmidt zegt genoeg tijd te hebben genomen. "Ik blijf gefocust en kijk enorm uit naar de doelen die we willen realiseren. Ik wist dat ik steeds vragen hierover zou vragen en dat is ook normaal in het voetbal, als je contract afloopt. De beslissing wilde ik daarom nu nemen. Nu is het klaar en we praten er nog een paar dagen over. Als we zaterdag winnen tegen AZ kan iedereen zich focussen op de wedstrijden en de komende weken.”

Groenewegen en Jakobsen sprintten naar eerste seizoenszege

Dylan Groenewegen en Fabio Jakobsen hebben vandaag allebei hun eerste seizoenszege te pakken. Groenewegen sprintte in Saoedi-Arabië naar de dagzege, terwijl Jakobsen in Valencia duidelijk de snelste was in de massasprint.

Groenewegen was in de derde etappe van de Saudi Tour de snelste in een massasprint. De renner die sinds dit jaar uitkomt voor BikeExchange werd perfect afgezet door zijn ploeggenoten, waarna hij het afmaakte voor Daniel McLay. Caleb Ewan, die eerder de openingsetappe won in Saoedi-Arabië, moest dit keer genoegen nemen met een derde plaats.

In de Ronde van Valencia was er ook een vlakke etappe en daarin was Jakobsen duidelijk de snelste. De 25-jarige wielrenner van Quick-Step Alpha Vinyl maakte indruk met zijn sprint. Hij zette aan en niemand kon Jakobsen volgen in de sprint en net zoals Groenewegen pakte hij zijn eerste seizoenszege.

Nieuw elan? Mehoela!

In mijn jonge jaren, 10 jaar geleden, kon ik mij bij vlagen wezenloos ergeren aan onze Nederlandse politiek. Het systeem, de mensen en de pers. Mijn bloeddruk steeg daardoor dramatisch. Op advies van mijn huisarts stopte ik met het “in depth” volgen van de politiek. Binnen enkele weken zat ik op een prachtige bloeddruk. 80/120, jippie!

Tijdens de laatste eeuwig durende informatie en de dito formatie was het sleutelwoord “nieuw elan”. Ik dacht: “Kijk Herman, je kunt na aantreden van het nieuwe kabinet gewoon weer de politiek volgen zonder je leven op het spel te zetten”.

Eerste Nederlandse onbemande MQ-9 Reaper voldoet aan de eisen

Het eerste onbemande verkenningsvliegtuig MQ-9 Reaper van Nederland is officieel overgenomen van de fabrikant. Met de Amerikaanse luchtmacht stelde Defensie gisteren vast dat het toestel voldoet aan de eisen. Dat gebeurde via zogenoemde acceptatievluchten. Met de Reaper heeft de krijgsmacht hoogwaardige technologie in huis, die dankzij besturing per satelliet wereldwijd is te bedienen.

De Reaper past goed in de toekomst van Defensie. Hierin zijn informatiegestuurd militair optreden en grondwaarneming vanuit de lucht of ruimte onmisbaar.

De MQ-9 Reaper is een Remotely Piloted Aircraft System (RPAS). Nederland heeft er 4 aangeschaft. Met andere toestellen zijn ook komende week nog acceptatievluchten. Als die succesvol verlopen stationeert Defensie de Reapers op Curaçao. Vanaf vliegveld Hato werkt de luchtmacht er vervolgens een operationeel test- en evaluatieprogramma mee af. Daarna voert de MQ-9 ondersteuningstaken uit voor de Commandant Zeemacht Caribisch gebied en de Kustwacht Caribisch gebied.

De 1e Nederlandse MQ-9 Reaper acceptatievlucht was vanaf het vliegveld van General Atomics Aeronautical Systems. Dat is de fabrikant van het toestel, gevestigd in het Amerikaanse Poway in Californie.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 5

Ben je al lekker naar de bioscoop geweest, de afgelopen week? Er viel weer van alles te zien, want de bioscopen waren weer open, En hopelijk blijft dat zo! Bij geopende bioscopen hoort natuurlijk ook een nieuwe speelweek met nieuw filmaanbod. Deze week: een horrorsequel, een biopic en een retrospectief van gerestaureerde klassiekers van de regisseur Yasujiro Ozu.

Scream

Twintig jaar nadat het rustige stadje Woodsboro werd afgeschrikt door een aantal gewelddadige moorden, worden de bewoners opnieuw geteisterd door een moordenaar, die zich achter het Ghostface masker schuilt met een groep tieners als doelwit. Neve Campbell (Sidney Prescott), Courteney Cox (Gale Weathers) en David Arquette (Dewey Riley) keren terug in hun iconische rollen. Verder met o.a. Melissa Barrera, Kyle Gallner, Mason Gooding, Mikey Madison, Dylan Minnette, Jenna Ortega, Jack Quaid, Marley Shelton, Jasmin Savoy Brown en Sonia Ammar.

King Richard

King Richard volgt Richard Williams, een volhardende vader van twee van de grootste atleten aller tijden die de wereld van het tennis uiteindelijk voorgoed zullen veranderen. De tweemaal voor een Oscar genomineerde Will Smith neemt de hoofdrol van Richard voor zijn rekening, onder regie van Reinaldo Marcus Green. Met een duidelijk beeld van hun toekomst voor ogen en met behulp van onconventionele methodes is Richard vastbesloten om van Venus en Serena Williams, die opgroeien in de arme wijk Compton, wereldberoemde tennissterren te maken. Deze ontroerende film belicht hoe belangrijk familie, doorzettingsvermogen en onwrikbaar vertrouwen zijn om iets onmogelijks te bereiken en de wereld te veranderen.

Dramarama

Het is 1994 en het einde van de zomer nadert voor middelbare scholier Gene. De tiener bereidt zich voor op het murder mystery slaapfeestje met zijn vrienden van de toneelclub. Dit zal het laatste slaapfeestje zijn voor het vijftal, voordat iedereen een nieuw leven begint. Theatrale gastvrouw Rose vertrekt de volgende ochtend naar een Universiteit aan de andere kant van het land. De serieuze Claire, de aanstekelijk enthousiaste Oscar en sarcastische Ally volgen kort daarna. Gene, die als enige achterblijft in Escondido, California, heeft zich voorgenomen om zijn grote geheim met zijn vrienden te delen. Dit blijkt echter veel moeilijker vanwege het christelijke aard van de toneelclub.

Minyan

New York '87. De 17-jarige David woont met zijn ouders in een wijk met veel Joodse immigranten. Hij helpt regelmatig bij gebedsgemeenschappen (“minjans”) wat als vanzelfsprekend door zijn familie wordt beschouwd. Hij is zijn homoseksualiteit aan het ontdekken maar vindt de strikte regels van zijn Joodse gemeenschap steeds meer knellen .

The Eyes of Tammy Faye

The Eyes of Tammy Faye geeft een intieme kijk op de buitengewone opkomst, ondergang en verlossing van televisie-evangeliste Tammy Faye Bakker. Tammy Faye en haar man Jim Bakker begonnen in de jaren ’70 en ’80 met vrijwel niks, maar groeiden uit tot de oprichters van ’s werelds grootste religieuze televisienetwerk en themapark. Tammy Faye werd geroemd, omdat zij stond voor acceptatie, vooruitgang en liefde. Ze was onlosmakelijk verbonden aan haar opvallende wimpers, haar eigenzinnige zang en haar gretigheid om mensen van alle rangen en standen te omarmen en aanvaarden. Het duurde echter niet lang voordat financiële misstappen, samenzwerende rivalen en schandalen hun zorgvuldig opgebouwde imperium omver haalden.

Olga

Een coming-of-age portret van de vurige en talentvolle jonge turnster Olga, tegen de politieke achtergrond van de Oekraïense revolutie in 2013. Zwitserse Oscar-inzending.

Tout s'est bien passé

Nadat de 85 jaar oude André een beroerte krijgt, raakt hij voor de helft verlamd en is het leven niet meer wat het was. Als bon-vivant besluit hij de verdere aftakeling niet af te willen wachten en vraagt zijn dochters Emmanuèle en Pascale om hem te helpen er een eind aan te maken. Hiermee confronteert hij de twee vrouwen niet alleen met een moreel dilemma, maar zadelt hij ze daarbij op met grote praktische en emotionele uitdagingen.

De onderstaande films van de Japanse regisseur Yasujiro Ozu zijn onlangs gerestaureerd en te zien in een beperkt aantal bioscopen in Nederland.

The Flavor of Green Tea over Rice (Yasujiro Ozu)

Yasujiro Ozu’s persoonlijke favoriet uit zijn meer dan vijftig titels omvattende oeuvre. The Flavor of Green Tea over Rice legt subtiel de klassenverschillen en spanningen bloot in een langdurig huwelijk. The Flavor of Green Tea over Rice is vintage Ozu: de kalme, uitgewogen beelden en spaarzame dialogen maken de fricties tussen de echtelieden maximaal invoelbaar.

Tokyo Story (Yasujiro Ozu)

Ozu's meest bekende film, door meer dan 350 regisseurs gekozen tot de beste film aller tijden, is een diep ontroerende en indringende kijk op de sociale mores in naoorlogse Tokio en zonder twijfel een van de grootste meesterwerken uit de geschiedenis van de cinema.

Early Spring (Yasujiro Ozu)

Het leven van de onderbetaalde kantoormens gaat niet over rozen, zeker niet als hij verzeild raakt in overspel. Na Early Summer, Late Spring en Tokyo Story schetst Ozu een portret van het familieleven van een eenvoudige Japanse ‘salary man’. Hij doet dat met warmte, humor en empathie voor de harde werkers onderin de bedrijfshiërarchie. Ozu weet als geen ander de vreugde en het verdriet in het dagelijks leven te vangen in een menselijke, soms ook humoristische vertelling. De nieuwe 4K-restauratie is verzorgd door productiemaatschappij Shochiku, in samenwerking met The Japan Foundation.

Tokyo Twilight (Yasujiro Ozu)

Ozu's laatste film in zwart-wit is misschien wel de donkerste van zijn meesterlijke familieportretten, met een diepe psychologische gelaagdheid. Hij volgt de parallelle paden van twee zussen die worstelen met een afwezige moeder, ongewenste zwangerschap en huwelijksperikelen. Tokyo Twilight, doordrenkt van winterse melancholie, toont de verwoestende effecten van huiselijke geheimen op het leven van twee zussen: de ongelukkig getrouwde Takako (Setsuko Hara) en de opstandige Akiko (Ineko Arima), een verloren ziel op drift in een wereld van nachtbars en achterkamers van mahjong-salons. 

Professionele casemodder maakt Dooms BFG 10.000 als case

Op het kanaal van Nvidia GeForce is een nieuwe casemod gepresenteerd van professioneel casemodder Marks Fabrication. Het gaat om de befaamde BFG ("Big Fucking Gun") uit Doom, en dan specifiek de meest recente variant uit DOOM: Eternal, de BFG 10.000.

Het resultaat is behoorlijk indrukwekkend. Ook de hardware mag er zijn, onder de motorkap zit een i7 10700K, een GeForce RTX 3080, 32GB DDR4-geheugen, een ASRock Z490i Phantom Gaming-ITX, allemaal aangedreven door een CoolerMaster GX GOLD 1050 en gekoeld door een CoolerMaster ML240 Illusion. Bekijk de totstandkoming en het resultaat hieronder.

Het nutteloze feitje van de dag: Treinstation op de begraafplaats

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In de negentiende eeuw werden de eerste spoorlijnen in Nederland aangelegd en de stations verrezen vaak aan de rand van de stad en zo kon het gebeuren dat de nieuwe stations op bijzondere plekken kwamen te liggen. Wist je bijvoorbeeld dat station Utrecht gebouwd is op de plek waar eerst een begraafplaats was? Toen in 1843 de Nederlandse Rhijnspoorweg Maatschappij een spoorlijn van Amsterdam via Utrecht naar Arnhem aanlegde, werd het nieuwe station van de Domstad gebouwd in het Floraboomgaard, een park net buiten de Catharijnepoort. In dat park was een kleine begraafplaats voor misdadigers en zelfmoordenaars. De dodenakker werd geruimd om plaatst te maken voor het nieuwe station. Bij de grootscheepse verbouwing van Utrecht CS werden in 2016 nog skeletten gevonden van de begraafplaats uit de negentiende eeuw.

Het eerste treinstation van Utrecht (WikiCommons/Johan Godfried van Ginkel/Centraal Museum)
Het eerste treinstation van Utrecht (WikiCommons/Johan Godfried van Ginkel/Centraal Museum)

Niks verdachts gevonden in trein bij Holthees

De politie heeft in de trein die gistermiddag is stilgezet na grondig onderzoek niks verdachts aangetroffen. Op basis van het signalement van de melder zijn twee personen gefouilleerd en bij hen is geen granaat of iets wat erop lijkt gevonden. Beide personen zijn dan ook niet aangehouden.

Doorzoeking trein
In de meldkamer kwam rond 15.50 uur een melding binnen van een getuige die vertelde dat een man in de trein zou zitten met een granaat of iets wat erop lijkt. Op basis van die melding is direct actie ondernomen en is de trein stilgezet. Ook zijn er meerdere eenheden naar de locatie gegaan, waaronder een explosievenspecialist van de politie.

Nadat de trein is stilgezet zijn de bovengenoemde personen gefouilleerd. Vervolgens zijn alle passagiers uitgestapt en heeft de politie alle treinstellen doorzocht en daar niks verdachts aangetroffen. De trein kon na dit oponthoud zijn weg vervolgen.

Uitgebreide uitleg over WWE 2K22

2K begint met de WWE 2K22 Ringside Report waarin ingegaan wordt op de features, mechanics en meer van de game. De Ringside Report #1 video toont de gameplay van WWE 2K22. Creative Director Lynell Jinks, Art Producer Christina Diem Pham, Principal Designer Jason Vandiver, Senior Producer Jonathan Rivera en Senior Designer Derek Donahue geven commentaar bij een volledige WWE 2K22-wedstrijd, waarin cover Superstar Rey Mysterio het in meer dan negen minuten opneemt tegen opkomend fenomeen Damian Priest.

Gedurende de wedstrijd belicht het Visual Concepts team:

  • Nieuwe dynamische animaties, alleen mogelijk door de herontworpen gameplay engine, te zien van beide Superstars in de ring. De Superstars reageren sneller en zijn gemakkelijker te besturen, en elke beweging sluit vloeiender en preciezer op elkaar aan.
  • Een vernieuwde belichtingsengine die de extreme details van de Superstars laat zien, waardoor ze er hyperrealistisch uitzien.
  • Getweakte objectfysica zorgt voor onverwachte momenten tijdens de wedstrijd. Kendo stokken rafelen bij elke slag, en tafels en hoekbarricades breken dynamisch om een meer authentieke wedstrijdervaring.
  • Strategische verdedigingscommando's, waaronder blokkeren, ontwijken en breken.

WWE 2K22 is verkrijgbaar op 11 maart 2022 op PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Agrarisch bedrijf verdacht van grootschalige fraude met grondstoffen voor biodiesel

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) verdenkt een agrarisch bedrijf van grootschalige fraude met grondstoffen voor biodiesel. De dienst heeft eind januari woningen en bedrijfslocaties van het bedrijf doorzocht en daarbij digitale gegevensdragers en administratie in beslag genomen. Er zijn geen aanhoudingen verricht. De IOD heeft in overleg met de landelijke Milieukamer dit strafrechtelijk onderzoek opgestart onder leiding van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie (OM).

Het bedrijf wordt verdacht van het illegaal inzamelen van dierlijk vet, het bijmengen daarvan met gebruikt frituurvet met als doel het ‘nieuwe’ product te verhandelen als grondstof voor duurzame biodiesel. Dit levert het bedrijf een aanzienlijke winst op. Het verdachte bedrijf is gecertificeerd om gebruikt frituurvet (used cooking oils (uco)) in te zamelen en bij de verkoop daarvan een duurzaamheidsverklaring af te geven. Voor het inzamelen van dierlijk vet heeft het bedrijf geen certificaat, en het bijmengen en afgeven van een duurzaamheidsverklaring gebeurt illegaal.

De IOD heeft de invallen gedaan samen met de inzet van drones (ILT Aerosensing) en het meet- en monsternameteam van de ILT, ondersteund door de FIOD en politie. De dienst ziet dat diverse vormen van fraude met biodiesel blijven voorkomen. Een producent mag een duurzaamheidscertificaat Proof of Sustainability’ (PoS) afgeven voor een partij biodiesel die daadwerkelijk uit duurzame grondstoffen bestaat. Door te frauderen met deze papieren wordt meer biodiesel met een duurzaamheidscertificaat verkocht dan mogelijk is op basis van de ingekochte of geproduceerde hoeveelheden duurzame partijen.

OWS: Eerste sport op Nederlandse heilige grond

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is pas op vrijdag, maar de eerste sport begint tegenwoordig al vaak vroeger om niet in de knoop te zitten met de schema's. Gisteren werden de eerste vier wedstrijden curling gespeeld. Dit gebeurt in de zogenoemde Ice Cube, die we eerder kenden als de Water Cube. In 2008 werd dit stadion ook gebruikt, toen als zwemstadion, waar Nederland goud won op de 4x100 meter vrije slagestafette voor vrouwen.

Het zal nu heilige grond worden voor een van de curlingteams in de mixed doubles. Hier wordt door één man en één vrouw per team over acht ends gespeeld, waarbij in elk end vijf stenen mogen worden geplaatst. Het team dat het dichtst bij het midden staat scoort elk end de punten, waarbij je meer punten krijgt als je meer stenen hebt die dichter bij het midden liggen dan de best liggende steen van de tegenstanders. Alle teams in de groep spelen 1 keer tegen elkaar, en de beste vier teams gaan door.

Er werd begonnen met vier wedstrijden. China mocht tegen de winnaars van zilver in 2018, Zwitserland. China nam snel een 3-0 leiding na drie ends, maar Zwitserland sloeg terug met een paar ends met flinke scores. Na acht ends was het 6-6, maar China kreeg in het extra end de laatste steen en dus het voordeel. Dit voordeel wisten ze uit te buiten. Bij de andere wedstrijden werden vooral veel fouten gemaakt. De topper tussen Zweden en Groot-Brittannië - de Britten wonnen als Schotland het meest recente WK, waar Zweden ook goed presteerde, was een foutenfestival. De Zweden leken in het midden van de strijd er beter in te komen, maar in de laatste twee ends ging het mis. In het voorlaatste end moesten ze flink wat punten weggeven, waarna het 5-8 stond. In het laatste end hadden ze een goede kans op 3 punten, maar de beslissende steen werd gemist waardoor het 5-9 werd. Ook Noorwegen zal slecht slapen. Na 7 ends stonden ze 6-3 voor op Tsjechie, maar ze gaven het laatste end 3 punten weg. Ook hier dus verlenging, maar in tegenstelling tot China gaven ze in het extra end hun voordeel uit handen. De Tsjechen verrasten zo enorm. Australië, vermoedelijk het zwakste aanwezige team, deed het aardig tegen de Verenigde Staten, maar kon het niet volhouden.

Canada en Italië kwamen deze eerste wedstrijdronde niet in actie. Op donderdag staan er 3 wedstrijdronden gepland met in totaal 10 wedstrijden.

PostNL in bezwaar tegen boetebesluit ACM

PostNL tekent bezwaar aan tegen een boete van €2 miljoen die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft opgelegd aan het bedrijf. Wettelijk is bepaald dat ten minste 95 procent van de brievenbuspost de eerstvolgende dag moet worden bezorgd. PostNL haalde in 2019 dat percentage net niet, maar vindt dat er sprake was van overmacht vanwege onverwachte extra post uit het Sandd-netwerk. De ACM had daar rekening mee moeten houden.

Na de transactie in oktober 2019 om de postnetwerken van Sandd en PostNL samen te voegen, bleek het netwerk van Sandd niet meer in staat om grote hoeveelheden post te bezorgen. Voorafgaand aan de transactie was PostNL, vanwege wettelijke restricties op het uitwisselen van informatie, niet op de hoogte van de operationele stand van zaken bij Sandd.

Maatschappelijk belang
PostNL moest daarom onverwacht en eerder dan gepland veel extra post via zijn eigen netwerk bezorgen, terwijl de integratie van de netwerken nog niet was afgerond. Het ging hier om post waarvoor de wettelijke norm van 95 procent niet geldt maar die wel van groot maatschappelijk belang is, waaronder post van ziekenhuizen en overheidsinstanties. Uiteindelijk kwam PostNL hierdoor over 2019 0,3 procent te kort om aan de wettelijke norm te voldoen.

Bezwaar tegen het besluit
PostNL is van mening dat de ACM onvoldoende rekening heeft gehouden met de bijzondere omstandigheden in 2019. Het enige alternatief dat PostNL toen had, was om de post uit het  Sandd-netwerk te laten staan. In dat geval zouden veel brieven niet zijn bezorgd. Die keuze heeft PostNL niet gemaakt, want klanten moeten kunnen rekenen op een bereikbare, betrouwbare en betaalbare postbezorging. PostNL tekent dan ook bezwaar aan bij de ACM tegen dit boetebesluit. De boete komt ten laste van het boekjaar 2021 en heeft geen invloed op de voorlopige genormaliseerde EBIT voor 2021 die PostNL op 25 januari jl. heeft gepubliceerd.

Showcase en release date aangekondigd voor Ghostwire Tokyo

PlayStation maakt bekend dat vandaag een showcase wordt uitgezonden voor Ghostwire: Tokyo. In de game verdwijnen plots bijna alle inwoners van Tokyo en nemen 'Visitors' hun plek over.

De showcase toont ongetwijfeld veel gameplay en andere details. In de beschrijving valt in ieder geval al te lezen dat de game uitkomt op 25 maart, volgende maand dus. De showcase begint om 23:00 uur Nederlandse tijd.

PostNL krijgt 2 miljoen euro boete voor niet tijdige postbezorging in 2019

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) legt PostNL een boete op van 2 miljoen euro vanwege het niet halen van de kwaliteitsnorm voor tijdige postbezorging in 2019. In dat jaar had PostNL 94,34 procent van de brievenbuspost met een vijfdaagse bezorgplicht op tijd bezorgd, en dat is onder de wettelijke eis van minimaal 95 procent.

PostNL spreekt van overmacht, omdat het bedrijf na de overname van concurrent Sandd te maken kreeg met problemen in het netwerk van Sandd. PostNL besloot vervolgens om grote hoeveelheden via Sandd verstuurde partijenpost via haar eigen netwerk te verwerken waardoor een deel van de brievenbuspost te laat is bezorgd. De ACM concludeert dat er geen sprake was van overmacht, omdat niet is gebleken dat PostNL adequaat op eventuele problemen bij Sandd heeft geanticipeerd. In de maanden voor de overname van Sandd stond de kwaliteit van de postbezorging bovendien al onder druk. Het percentage tijdig bezorgde brieven - dat gemiddeld over het hele jaar wordt vastgesteld - volgt sinds 2014 een dalende trend en is in 2019 onder het wettelijk minimum gekomen.

Universele postdienst
PostNL is door de wetgever aangewezen om de zogeheten universele postdienst (UPD) uit te voeren. Die heeft daarbij onder meer strikte eisen opgesteld over de tijdige bezorging. De ACM houdt daar toezicht op. ”Consumenten en alle andere gebruikers moeten kunnen uitgaan van een hoge betrouwbaarheid van de bezorging van de brievenbuspost”, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. “Daarom zijn er duidelijke kwaliteitsnormen over tijdige postbezorging van deze UPD-post vastgelegd.”

Wettelijke eisen
De wettelijke eisen aan de uitvoering van de UPD houden onder meer in dat PostNL brievenbuspost van dinsdag tot en met zaterdag op de eerstvolgende bezorgdag moet bezorgen in gemiddeld ten minste 95% van de gevallen. Aan die norm heeft PostNL in 2019 niet voldaan. Voor medische- en rouwpost - die ook op maandag moet worden bezorgd – geldt eveneens een percentage van 95%. Voor deze dienst was eveneens sprake van een daling van het percentage tijdig bezorgde brieven ten opzichte van 2018 maar de ACM stelde geen overtreding vast.

Een postvestiging met het volledige assortiment van diensten moet voor 95 procent van de inwoners van Nederland binnen een straal van vijf kilometer beschikbaar zijn. Aan deze norm voldeed PostNL in 2019, met 99,7 procent. Buiten woonkernen met meer dan 5 duizend inwoners geldt dat voor minimaal 85 procent van de inwoners het volledige assortiment binnen vijf kilometer beschikbaar moet zijn. Hieraan voldeed PostNL ook, met 97,9 procent.

Nintendo Switch is Nintendo's best verkopende console

Nintendo heeft de verkoopcijfers van het afgelopen fiscale kwartaal bekendgemaakt, waaruit blijkt dat Nintendo Switch nu Nintendo's best verkopende console tot nu toe is.

Nintendo Switch is inmiddels ruim 103 miljoen keer verkocht; meer dan Nintendo Wii. Alleen twee handhelds, GameBoy en Nintendo DS, verkochten meer. Met nog een paar jaar op de markt is het einde nog niet in zicht. Ook qua software doet de console het erg sterk.

Zo is Metroid Dread 2.74 miljoen keer over de toonbank gegaan. Verkoopt de game nog honderdduizend stuks, dan is het de bestverkopende Metroid ooit. Pokémon Sword & Shield zijn inmiddels de op één na best verkopende Pokémon-games (alleen achter Red & Blue) en andere kanonnen als Mario Kart 8 Deluxe (43,35 miljoen) en Animal Crossing: New Horizons (37.62 miljoen) blijven verkopen.

Al met al zal Nintendo erg tevreden zijn met de cijfers. Een uitgebreider overzicht kun je hier en hier vinden.

switch_oled_wit

'Suicide Squad: Kill the Justice League uitgesteld naar 2023'

Volgens Bloomberg heeft Warner Media stilletjes de game Suicide Squad: Kill the Justice League uitgesteld tot 2023. Dit baseren zij op meldingen van mensen die bekend zijn met de ontwikkeling van de game.

Verschillende andere grote videogameprojecten van Warner Bros. zijn ook uitgesteld. Titels op basis van Harry Potter, Batman en een LEGO-versie van Star Wars waren allemaal gepland voor 2021, maar zijn allemaal naar 2022 verschoven vanwege productieproblemen veroorzaakt door de pandemie en andere ontwikkelingsuitdagingen. Warner Bros. had oorspronkelijk gezegd dat de Suicide Squad-game, waarin een team van antihelden strijdt tegen gehersenspoelde superhelden zoals Superman, ook in 2022 zou verschijnen.

Jason Kilar, Chief Executive Officer van Warner Media, schreef vorige week op Twitter dat het releaseschema van dit jaar "een volledige reeks langverwachte games zal opleveren", naast logo's van de op Harry Potter gebaseerde game Hogwarts Legacy en de Batman-game Gotham Knights. Suicide Squad: Kill the Justice League, werd daar niet genoemd of getoond.

Suicide Squad: Kill the Justice League is de volgende game van Rocksteady Studios. Het in Londen gevestigde Rocksteady is vooral bekend om de Arkham-serie van Batman-videogames. Het is lang geleden dat de studio een nieuwe game uitbracht. De laatste grote titel van de studio, Batman: Arkham Knight, werd uitgebracht in juni 2015.

Nanninga: "Ton subsidie voor boek Anne Frank moet terug"

JA21 raadslid Annabel Nanninga wil dat de Amsterdamse wethouder Kunst en Cultuur, Touria Meliani, de verleende ton subsidie voor het internationale onderzoeksteam voor het boek 'Het verraad van Anne Frank', terugvordert. Dat schrijft AT5. 

Het Nieuw Israëlietisch Weekblad meldde dit weekend dat diverse wetenschappers die als expert zijn opgevoerd in de subsidieaanvraag helemaal niet betrokken waren bij het onderzoek. "Ik neem het de wethouder ook niet kwalijk. Er werden grote namen genoemd en ik begrijp wel dat de subsidie verleend werd. Maar achteraf blijkt dat wat er voorgespiegeld werd niet klopte, dus moet die subsidie terug", aldus Nanninga.

Volgens de fractievoorzitter van JA21 kan het geld beter worden geïnvesteerd in andere zaken. "We kunnen het beter investeren in bijvoorbeeld het Nationaal Holocaust Museum of in het Joods Akkoord dat veel raadsleden hebben ondertekend. Lessen over de Holocaust kunnen dat geld ook heel goed gebruiken."

Nanninga wil komende raadsvergadering mondelinge vragen stellen aan Meliani hierover, maar ziet het absoluut niet als de schuld van de wethouder. "Het is niet dat de wethouder het verprutst heeft, het is ook de taak van de raad om hier een betere controle op uit te voeren."

Gevoelig onderwerp
Ook CDA-fractievoorzitter Diederik Boomsma is het eens met de vragen van Nanninga. "Het is zo een gevoelig onderwerp en een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van Amsterdam, dat mag je alleen met grote zorgvuldigheid behandelen", laat Boomsma weten.

Ook ligt volgens Boomsma de schuld niet bij Meliani. "Je moet er ook vanuit kunnen gaan dat wat er in de aanvraag staat gewoon klopt."

Kritisch op het boek
Uit het onderzoek van het internationale coldcaseteam kwam naar voren dat Anne Frank zeer waarschijnlijk zou zijn verraden door Arnold van den Bergh, een Joodse notaris. Volgens het onderzoek zou Van den Bergh de familie hebben verraden om zo zijn eigen gezin te redden.

Anne Frank-specialist David Barnouw zei eerder tegen AT5/NH Amsterdam dat hij kritisch over het boek was. "Er zit geen smoking gun bij deze man. En een anoniem briefje, daar geef ik als historicus minder om. Dat kan iedereen geschreven hebben."

Ook heeft de uitgeverij van het boek, Ambo Anthos, excuses aangeboden. Extra drukken van het boek zijn uitgesteld. De uitgeverij stelde niet kritisch genoeg te zijn geweest.

Gemeenten begroten 11,5 miljard euro aan heffingen in 2022

Gemeenten verwachten dit jaar 11,5 miljard euro te ontvangen uit heffingen. Dat is 2,0 procent meer dan in 2021 werd begroot. Dit meldt het CBS op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2022. De onderzochte begrotingen zijn door de gemeenten opgesteld voor 15 november 2021.

De onroerendezaakbelasting (ozb), de afvalstoffenheffing en de rioolheffing zijn de drie heffingen die het meest opbrengen. Samen zijn ze met 8,8 miljard euro in 2022 goed voor meer dan drie kwart van alle gemeentelijke heffingen.

Opbrengst ozb neemt met ruim 4 procent toe
De opbrengst van de ozb op woningen en niet-woningen stijgt in 2022 naar verwachting met 4,4 procent naar 4,8 miljard euro. Dit is iets meer dan de gemiddelde jaarlijkse stijging van 4,0 procent over de afgelopen tien jaar. De stijging is wel minder groot dan in 2021, toen een stijging van 5,8 procent werd begroot. De verandering van de opbrengst ozb wordt bepaald door de ontwikkeling van de waarde van het onroerend goed (WOZ-waarde), van het aantal panden en door de tariefontwikkeling. De inkomsten uit de onroerendezaakbelasting behoren tot de algemene middelen van een gemeente en zijn derhalve vrij besteedbaar.

De begrote opbrengst van de rioolheffing neemt dit jaar met 2,9 procent toe tot 1,8 miljard euro, dat is de hoogste stijging sinds 2013. De gemiddelde toename van de begrote rioolheffing over de afgelopen vijf jaar bedraagt 2,0 procent. De stijging van de rioolheffing hangt onder andere samen met de gestegen kosten van het onderhoud, beheer van de riolering en uitbreiding van het areaal. De inkomsten van de rioolheffing mogen gemeenten alleen besteden aan de gemeentelijke watertaken en zijn maximaal kostendekkend.

De afvalstoffenheffing en reinigingsrechten brengen naar verwachting dit jaar 2,3 miljard euro op. Dit is 4,0 procent meer dan in 2021. De toename is kleiner dan de begrote opbrengststijgingen van deze heffing in 2021 en 2020 (respectievelijk 9,9 procent en 8,4 procent). Net als de rioolheffing mag de afvalstoffenheffing maximaal kostendekkend zijn.

Minder precariobelasting
De begrote ontvangsten aan precariobelasting dalen van 287 miljoen euro in 2021 naar 39 miljoen euro in 2022, een daling van 86,3 procent. Gemeenten kunnen precariobelasting heffen als vergoeding voor het gebruik van openbare grond. De forse afname van deze belasting op het gebruik van gemeentegrond heeft te maken met een wetswijziging, waardoor gemeenten met ingang van 2022 geen precariobelasting meer mogen heffen over kabels en leidingen die nutsbedrijven in, op of boven gemeentegrond exploiteren. Vanaf 1 januari 2022 resteren alleen nog de precario-opbrengsten voor het overige gebruik van de gemeentegrond, zoals voor terrassen, (het plaatsen van) bouwmaterialen en uithangborden. De precariobelasting valt onder de overige heffingen.

Begrote opbrengst toeristenbelasting stijgt weer
Gemeenten verwachten dit jaar 377 miljoen euro aan toeristenbelasting te innen. Dit is 33 miljoen euro meer dan in 2021, een stijging van 9,5 procent. In 2021 begrootten alle gemeenten tezamen nog een daling van 68 miljoen euro. Deze daling was echter vooral toe te schrijven aan Amsterdam dat voor 2021 een afname begrootte van 79 miljoen euro.

In 2022 begroot Amsterdam weer een toename in de opbrengst aan toeristenbelasting. Voor 2022 verwacht de hoofdstad 135 miljoen euro aan toeristenbelasting te kunnen innen. Dit is een toename van 12,5 procent ten opzichte van de eerste begroting van 2021. Ten opzichte van de bijgestelde begroting waarin de hoofdstad voor 2021 nog maar 80 miljoen euro aan toeristenbelasting verwacht, is dit een stijging van 68,8 procent.

Exclusief Amsterdam verwachten alle overige gemeenten samen dit jaar 242 miljoen euro aan toeristenbelasting te innen. Dat is 7,9 procent meer dan zij voor 2021 hadden begroot. Meer dan negen van de tien gemeenten die toeristenbelasting heffen voorzien voor 2022 een gelijkblijvende of hogere opbrengst.

Meer details Gran Turismo 7 bekendgemaakt

Sony heeft in een State of Play meer details laten zien van de racegame Gran Turismo 7. We doen een kleine greep uit de uitgebreide presentatie.

Gran Turismo 7 bevat meer dan 400 auto's van automerken over de hele wereld. Er zijn 34 locaties van over de hele wereld in de game te vinden met meer dan 90 lay-outs. En in toekomstige online updates zullen meer circuits en auto's worden toegevoegd.

Op de PlayStation 5 heeft de game ondersteuning voor 3D-audio om de posities van verschillende geluidsbronnen en hun bewegingen in een 3D-ruimte te horen. Ook de adaptieve triggers en haptische mogelijkheden van de DualSense controller worden gebruikt. Adaptieve triggers zorgen er bijvoorbeeld voor dat je vingertoppen het ABS-systeem voelen. Wanneer een echte auto met te veel snelheid een bocht in gaat, zullen de voorbanden voelbaar zijn.

Gran Turismo 7 heeft ook een creatieve tool die spelers kunnen gebruiken om verschillende content te maken. Herhalingen, in-game foto's, livery-ontwerpen en meer. De Showcase is een plaats waar deze inhoud kan worden gedeeld met andere spelers die jouw gemaakt creaties weer kunnen downloaden.

Gran Turismo 7 komt 4 maart uit op PlayStation 5 en PlayStation 4. De hele State of Play is hieronder terug te bekijken.

Vogelgriep vastgesteld in Hierden en Zeewolde

In Hierden (provincie Gelderland) is op een eendenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 15.000 eenden op het pluimveebedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In het gebied van 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Hierden liggen 3 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven hebben geen directe contacten gehad met het besmette bedrijf. Deze bedrijven worden geblokkeerd, bemonsterd op vogelgriep en dagelijks intensief gemonitord op onder andere de gezondheid van de dieren. In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometer zone liggen 21 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Zeewolde
Ook in Zeewolde (provincie Flevoland) is op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat ook hier waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. Om verspreiding van het virus te voorkomen worden de circa 15.000 kippen op het pluimveebedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 3 kilometer zone rondom het besmette bedrijf ligt 1 ander pluimveebedrijf, deze wordt bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone liggen 17 bedrijven, waarvoor het vervoersverbod per direct geldt.

Vervoersverbod
Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen
Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

4 februari Wereldkankerdag

In 2021 werd bij 124.000 mensen kanker vastgesteld. Ruim 11.000 diagnoses meer dan in 2020. Dit blijkt uit cijfers van Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) die jaarlijks rond Wereldkankerdag bekend worden gemaakt. Deze uitzonderlijke stijging is het gevolg van de coronapandemie. In 2020 werden er daardoor minder diagnoses gesteld. De pandemie zorgde in 2020 voor uitstel van (huis)artsbezoek, het tijdelijk stopzetten van bevolkingsonderzoeken naar kanker en afschaling van de zorg.

Angst bij kanker
Uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) blijkt dat bijna negen op de tien (ex)kankerpatiënten in Nederland zich zorgen maakt of angstig is. Deze gevoelens komen het meest voor rondom de diagnose en behandelingen, maar ook na afronding van behandelingen kampt driekwart nog steeds met zorgen of angst. Deze gevoelens hebben bij 70 procent van de patiënten grote tot zeer grote negatieve impact op de kwaliteit van hun leven.

Wereldkankerdag: aandacht voor de impact van kanker
Ieder jaar wordt op 4 februari wereldwijd stilgestaan bij de impact van kanker. Meer dan 300 organisaties in Nederland werken samen en zetten (online) hun deuren open voor bijvoorbeeld een luisterend oor, een rondleiding, een live Q&A of een lezing. Iedereen die met kanker te maken heeft is welkom en alle evenementen zijn gratis toegankelijk.

Op www.wereldkankerdag.nl/agenda kun je per provincie kijken wat er te doen is.

FOK! Wat een weer: terug naar af!

winterbanner

Hallo daar!  

Dat was gisteren toch echt een aangename dag voor veel mensen. Op veel plaatsen waren er zonnige perioden die werden afgewisseld met wat wolkenveldjes. Dat zien we ook terug op de foto's die mijn mede-collega's gemaakt hebben. Het kwik geraakte vandaag boven de 10 graden en op een enkele plek werd het zelfs 12 graden. Prima dus! Was het dan overal feest? ........

Neen. In het zuidwesten keken ze vandaag met jaloezie naar de rest van het land. Het was er de hele dag bewolkt en ook behoorlijk druilerig. Oorzaak was een warmtefront die vanuit het zuidwesten naderbij kwam. Deze had echter helemaal geen haast, zodat alleen Zeeland en delen van Zuid-Holland een sombere dag hadden.

Mooie liedjes duren echter niet lang. In de loop van de middag begon het ook hier te betrekken en rond een uur of 4 was het ook te Haarlem alweer vertrouwd grijs en somber. De bewolking bereikte het oosten echter nog niet, daar was het al te laat voor om de zon te doen verdwijnen.

De titel zegt het eigenlijk al. We gaan terug naar af.  Vandaag: Bewolkt, druilerig en een matige tot vrij krachtige westelijke wind. Het kwik vind het met 8 graden wel mooi geweest. Héel misschien zien ze aan de westkust nog een klein glimpje van de zon, maar ik acht die kans erg klein.

Morgen trekt er een regenzone over en vervolgens draven er nog een aantal buien op die gepaard kunnen gaan met hagel en misschien ook wel onweer. Voordeel is wel dat dan de zon ook weer af en toe haar gezichtje kan laten zien. Het koelt tijdelijk iets af, maar in en na het weekend komen we weer rond of boven de 10 graden uit.

Winterweer is in tegenstelling tot vorig jaar nergens te bekennen op de weerkaarten, en de kans dat de 15 graden eerder bereikt gaat worden dan een (minimum) temperatuur die onder normaal ligt, is tamelijk realistisch.

Cheers!  

Opklaringen vandaag (Foto: _UserName_)
Er waren mooie opklaringen vandaag. Mijn collega _UserName_ maakte daar gebruik van en zag deze mooie lucht. ( Foto: _UserName_)

Mooie opklaringen bij qltel (Foto: qltel)
Op hetzelfde moment was ook qltel in de buitenlucht. Hij was aan de wandel. Misschien wel dezelfde wolkenstraat? (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Vleesvervanger vervangt niets: vleesaanbiedingen bereiken recordhoogte

Het aantal aanbiedingen voor vleesvervangers in supermarkten was in 2021 hoger dan ooit. Dat blijkt uit de foldermonitor van Wakker Dier. Tegelijkertijd steeg ook het aantal vleesaanbiedingen tot een recordhoogte. “Vleesvervangers worden dus niet ingezet om vleesaanbiedingen te vervangen,” concludeert Anne Hilhorst van Wakker Dier. “Ze komen bovenop de vleesaanbiedingen. Daar schieten de dieren niets mee op.”

Het aantal vleesaanbiedingen steeg in 2021 met bijna 1.300 stuks. Bij Coop en Aldi steeg het aantal vleesaanbiedingen het meest. Maar ook Vomar, Jumbo en Hoogvliet deden een behoorlijke duit in het vleeszakje. Alleen bij Albert Heijn en Dirk daalde het aantal vleesaanbiedingen.

Albert Heijn neemt spurt met vleesvervangers
Bij de vleesvervangers neemt Albert Heijn een grote spurt. Van de bijna 1.700 extra aanbiedingen voor vleesvervangers kwam 43 procent van de marktleider. Daarmee heeft Albert Heijn in 2021 verreweg het hoogste aandeel vleesvervangers: van elke 100 aanbiedingen voor vlees en vleesvervangers zijn er bij Albert Heijn 37 vegetarisch. Bij hekkensluiter Aldi zijn dit er nog geen 5.

Supermarktfolders blijven vleesogeen
Hoewel de aandacht voor vleesvervangers toeneemt, blijft de supermarktfolder vleesogeen. Gemiddeld zijn er ruim drie keer meer vleesproducten in de aanbieding. En dat heeft effect, want aanbiedingen drijven de verkoop op. Bovendien geven supermarkten zo het verkeerde signaal af aan hun klanten, want het is juist in ieders belang om minder vlees te eten.

Foldermonitor
Wakker Dier houdt al jaren het aantal vleesaanbiedingen van supermarkten bij. Voor deze foldermonitor volgt Wakker Dier de grootste supermarktconcerns. Op dit moment zijn dat Albert Heijn, Aldi, Coop, DekaMarkt, Dirk, Hoogvliet, Jumbo, Lidl, Plus, Spar en Vomar. Supermarkt Deen bestaat inmiddels niet meer en is met terugwerkende kracht uit de monitor gehaald.

Groot tekort aan medische hulp in Noord Ethiopië

Het is steeds lastiger om medische hulp te verlenen in het noorden van Ethiopië, merkt het Rode Kruis. Mensen die dringend hulp nodig hebben om te overleven, krijgen vaak niet de juiste hulp. Dit komt door een groot tekort aan medicijnen en andere medische benodigdheden. De afgelopen week heeft het Rode Kruis voor het eerst sinds september medische hulpgoederen kunnen brengen naar Tigray. Maar meer hulp is hard nodig.

In het noorden van Ethiopië blijft het conflict aanhouden. Honderdduizenden mensen zijn voor het geweld gevlucht. Door het aanhoudende geweld is het nauwelijks mogelijk om medische hulpmiddelen op een veilige manier naar gezondheidscentra en ziekenhuizen te brengen. Ook krijgen hulpverleners weinig toegang tot gebieden waar mensen hulp nodig hebben; de humanitaire hulpverlening wordt flink belemmerd. Sommige ziekenhuizen in Amhara zijn gesloten vanwege tekort aan medicijnen. Mensen met chronische ziekten overlijden elke dag. Vrouwen moeten thuis bevallen, omdat gezondheidscentra niet meer operationeel zijn, of geen stroom of water hebben.

“In Tigray moeten we medische materialen die je eenmalig mag gebruiken zelfs hergebruiken. Je kunt dan denken aan wegwerphandschoenen, medische mondkapjes en ook drains die ingebracht moeten worden in de borst van patiënten. Op sommige plekken gebruiken dokters zout water in plaats van desinfecteermiddel om wonden schoon te maken”, zegt Apollo Barasa, gezondheidscoördinator van het Rode Kruis in Ethiopië. “Het is een enorme opluchting dat we voor het eerst sinds maanden weer medische benodigdheden gebracht hebben naar ziekenhuizen. Ik blijf benadrukken hoe belangrijk het is dat we deze hulp kunnen blijven bieden.”

Het Rode Kruis is van plan om de komende tijd meerdere vluchten met medische hulpgoederen naar Tigray te vliegen. Zodra de veiligheidssituatie het toelaat, wil de hulporganisatie ook hulgoederen met auto’s naar getroffen gebieden rijden. Het Rode Kruis wil alle partijen in het conflict eraan herinneren dat humanitaire hulp geboden moet worden aan de mensen die het het hardste nodig hebben, zonder enige vertraging.

Voedseltekort
Naast de medische noden maakt het Rode Kruis zich ook zorgen over de voedselvoorziening en droogte in Ethiopië. Men verwacht dat de komende maanden, bovenop het huidige aantal mensen in nood, nog eens 6 miljoen mensen in het zuidoosten van Ethiopië levensreddende hulp nodig hebben als gevolg van de aanhoudende droogte. Ruim 230.000 stuks vee zijn daar inmiddels gestorven en vele herders trekken naar andere gebieden waar nog wel grasland en water beschikbaar is.

Afgelopen weken heeft het Rode Kruis voor het eerst in zes maanden voedselhulp kunnen bieden in Lalibela, Amhara. 2.500 mensen kregen voedsel, ook werden er hulpgoederen als matrassen, jerrycans, keukensets en lampen op zonne-energie uitgedeeld aan 6.000 mensen.

Tot slot benadrukt het Rode Kruis dat de organisatie enorm bezorgd is over de recente berichten over de aanhoudende gevechten en luchtaanvallen in het noorden van Ethiopië. "We vragen alle partijen in het conflict om het humanitair oorlogsrecht te respecteren. Het humanitair oorlogsrecht geeft aan dat burgers beschermd moeten worden tegen aanvallen. Al het mogelijke moet gedaan worden om te verifiëren dat doelen in het gevecht militaire doelen zijn."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.