FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 februari 2022

Getuigen: "Glennis Grace betrokken bij mishandeling supermarkt"

In een supermarkt in Amsterdam zijn gisteravond meerdere mensen bedreigd en mishandeld. Diverse getuigen melden aan AT5/NH Amsterdam dat zangeres Glennis Grace betrokken is bij het geweldsincident. "Ze kwam binnen en schreeuwde: 'Wie heeft er aan mijn kind gezeten?'" vertelt een klant van de supermarkt. De advocaat van Grace ontkent dat zij geweld heeft gebruikt. 

Rond 21.00 uur gisteravond kwam er volgens getuigen een groep van ongeveer twaalf mensen de supermarkt binnen. Ze begonnen te schreeuwen en er zou een dreigende sfeer zijn. "Ik zag Glennis Grace binnenkomen met een groep mensen. Het zag eruit als haar persoonlijke knokploeg. Zij stond erbij om het op te hitsen." 

Meerdere klanten laten weten dat een groep mensen binnenkwam die verschillende medewerkers van de supermarkt begonnen te slaan en schoppen. Zo vertelde een ooggetuige: "Ik zag een man op een medewerker zitten. Ze hebben hem op de grond gelegd en in zijn gezicht geslagen. Het zijn allemaal nog hele jonge medewerkers. Ik vind het vreselijk laf."

Een andere getuige laat weten meerdere gewonden te hebben gezien. "Er was iemand met een blauw oog en ik zag iemand met een bloedneus."

De advocaat van Glennis Grace laat weten dat Grace inderdaad is aangehouden naar aanleiding van een incident bij de Jumbo. Haar zoon zou die middag een e-sigaret hebben opgestoken in de winkel en daarbij zonder waarschuwing in de kraag zijn gegrepen. "Daarbij ontstond een vechtpartij, waarbij hij is gevallen en geduwd", vertelt advocaat Kerem Canatan. 

Eenmaal thuis aangekomen vertelt de zoon van Grace het verhaal en besluit ze samen met haar zoon en een vriend verhaal te halen in de supermarkt. "In de supermarkt heeft zij de betreffende medewerkers aangesproken en werd zij door het personeel uitgelachen. Vervolgens heeft zij daarbij iemand geduwd."

De verdenking dat Grace iemand zou hebben geschopt en geslagen herkent de advocaat niet. "Er was in die supermarkt ook een vechtpartij. Dit waren ook voor een deel kennissen van haar zoon, maar die waren niet met haar mee. Glennis heeft geprobeerd mensen tegen te houden."

Gisteravond zijn er drie personen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij het incident. Volgens de advocaat van Grace zat zij zondagmiddag nog steeds vast. 

Random Pics van de Dag #546

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Groepsfase curlingtoernooi bereikt tweede helft

De curlingheren zijn vandaag over de helft van de groepsfase, de dames precies op de helft. Dit betekent dat er steeds meer tekening komt in welke landen doorgaan naar de halve finale. Slechts vier plekken zijn beschikbaar.

Zweden is bezig aan een sterk toernooi bij de heren en gaat naar de vijfde overwinning. Daarmee komt de halve finale steeds dichterbij. In het laatste end stond het 4-4 met de laatste steen voor de Noorse tegenstanders, maar met twee gestolen punten wonnen de Zweden toch opnieuw. Groot-Brittannië heeft twee keer gewonnen en voegt zich dicht achter de Zweden. Tegen China scoorden de britten maar twee keer, maar dat waren wel een vierpunter en een driepunter: 7-6. Later op de dag ging ook Denemarken aan de zegekar met een ruime 8-2 overwinning. China had sowieso een slechte dag, want er werd met 6-8 van de Verenigde Staten verloren.

Amerika zelf recupereerde daarmee van een nederlaag tegen Canada met maar liefst 5-10, waarmee ze uitzicht houden op de playoffs, al staat Canada er nu beter voor met 3 overwinningen en 2 nederlagen, waar de VS er één meer heeft. Ook het team van de ROC en Zwitserland staan op 3 overwinningen. ROC won van Italië met 10-7, in een wedstrijd met in totaal vijf scores van drie. Italië verraste daarna wel met hun eerste overwinning tegen Zwitserland. In de eerste helft ging het gelijk op, maar vanaf end zes liep Italië weg tot 8-4. Noorwegen heeft een moeizame positie, terwijl China, Italië zelf en ook het nog puntloze Denemarken wel kansloos lijken.

Bij de vrouwen was er één wedstrijdronde. De toplanden bij de mannen waren heir vandaag óók de winnende landen: Zweden won met maar liefst 10-4 van de Verenigde Staten, vooral door een sterk achtste en negende end. Ditzelfde gebeurde bij Zwitserland - Canada: Twee gestolen tweepunters leidde tot een 8-4 nederlaag voor Canada. Groot-Brittannië won met 7-2 tegen Denemarken, die totaal geen kans hadden. Zuid-Korea vergat zichzelf in een goede positie te krijgen tegen China. De Koreanen begonnen sterk, maar na negen ends stonden ze met 5-4 achter. In het laatste end was er de score, maar het extra end ging tóch verloren.

Zwitserland blijft foutloos bij de dames, terwijl het vandaag niet spelende Japan ook pas één nederlaag mag opschrijven. De Verenigde Staten hebben hun goede positie wat minder goed gemaakt en hebben net zals Zweden en de Britten 3 overwinningen en 2 nederlagen, met de Koreanen daar achter. Voor Canada, Denemarken en ROC lijkt het al een hele kluif te worden om nog de halve finales te bereiken.

Overzicht uitslagen Beijing dag 9

Vandaag was de negende dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Vandaag was de dag van het prachtige goud voor Nederlandse dames op de relay bij het shorttrack. Het kwartet Selma Poutsma, Yara van Kerkhof, Xandra Velzeboer en Suzanne Schulting wonnen door Zuid-Korea en China voor te blijven. Vooral Velzeboer maakte indruk door eerst een inhaalactie van China af te slaan en vervolgens voor het beslissende gaatje te zorgen.

Op de langebaan was er vandaag geen succes. Op de 500 meter voor dames was Jutta Leerdam op de vijfde plek de beste Nederlandse. Femke Kok stelde een beetje teleur met een zesde plek. Het goud was voor de Amerikaanse Erin Jackson.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Alpineskien Reuzenslalom mannen Marco Odermatt (Zwi) Zan Kranjec (Slo) Mathieu Faivre (Fra)
Biatlon Vrouwen 10 km achtervolging Marte Olsbu Roiseland (Noo) Elvira öberg (Zwe) Tiril Eckhoff (Noo)
Biatlon Mannen 12,5 km achtervolging Quentin Fillon Maillet (Fra) Tarjei Bo (Noo) Edoeard Latypov (Rus)
crosscountry Mannen 4x10 kilometer Rusland Noorwegen Frankrijk
Schaatsen 500m vrouwen Erin Jackson (VS) Miho Takagi (Jap) Angelina Golikova (Rus)
Shorttrack 3000m Aflossing Dames Nederland Zuid-Korea China
Shorttrack 500m Heren Shaoang Liu (Hon) Konstantin Ivliev (Rus) Steven Dubois (Can)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 9 5 7 21
2 Duitsland 8 5 1 14
3 Verenigde Staten 6 5 1 12
4 Nederland 6 4 2 12
5 Zweden 5 3 3 11
6 Oostenrijk 4 6 4 14
7 Rusland 4 5 8 17
8 China 4 3 2 9
9 Zwitserland 3 0 5 8
10 Frankrijk 2 6 2 10

Auger-Aliassime verslaat Tsitsipas en boekt eerste ATP-toernooizege ooit; Haase/Middelkoop winnen dubbelspel

Félix Auger-Aliassime heeft het ATP 500-toernooi van Rotterdam op zijn naam geschreven. De Canadees was in de finale in twee sets te sterk voor Stefanos Tsitsipas, 6-4 en 6-2. Voor Auger-Aliassime is het zijn allereerste ATP-titel.

Auger-Aliassime deed 2018 voor het eerst mee in Rotterdam. Toen kreeg hij een wildcard en werd in de eerste ronde uitgeschakeld. Vier jaar later staat de talentvolle Canadees negende op de wereldranglijst.

De 21-jarige speler was als derde geplaatst in Rotterdam en moest in het toernooi groeien. Hij versloeg op weg naar de finale achtereenvolgend Egor Gerasimov, Andy Murray, Cameron Norrie en titelverdediger Andrey Rublev. Auger-Aliassime stond in Rotterdam Ahoy al voor de negende keer in de finale van een ATP-toernooi. De eerstvorige acht finales, waaronder de finale van Rotterdam in 2020 gingen verloren. Een grote prijs wist hij individueel nog niet te pakken, al won hij begin dit jaar met Denis Shapovalov wel de ATP Cup.

Auger-Aliassime wist direct de eerste servicegame van Tsitsipas te winnen en hij hield die break vast. Hij pakte de set met een overtuigende lovegame. Ook in de tweede set wist Tsitsipas zijn eerste servicegame niet te winnen. Auger-Aliassime kreeg kansen voor 3-0, maar, maar de mondiale nummer vier voorkwam dat ternauwernood. Auger-Aliassime had zijn zenuwen in de hand en trok in 78 minuten de finale naar zich toe.

Voor Tsitsipas was het zijn achtste ATP 500-finale, maar hij won er nog nooit een. Gelukkig heeft de Griek wel al de ATP Finals van 2019 en ATP 1000 van Monte Carlo in 2021 op zijn naam staan. Volgend jaar staat de vijftigste editie van het World Tennis Tournament op het programma.

Robin Haase en Matwé Middelkoop hebben op het dubbelspel op hun naam geschreven in Rotterdam. Het is het eerste Nederlandse koppel dat sinds 1998 het dubbelspel wust te winnen. Ze treden daarmee in de voetsporen van Jacco Eltingh/Paul Haarhuis, dat ook in 1997 de titel won.

Haase en Middelkoop, die op basis van een wildcard aan het toernooi mochten meedoen, waren in een vermakelijke finale net te sterk voor de Zuid-Afrikaan Lloyd Harris en de Duitser Tim Pütz: 4-6, 7-6 (5), 10-5. Haase en Matwé boekten hun vierde toernooizege als dubbel, maar hun eerste sinds juli 2018. De 34-jarige Haase veroverde zijn zevende titel in het dubbelspel. De 38-jarige Middelkoop greep zijn twaalfde dubbeltitel.

Uitslag Ajax - FC Twente

Ajax heeft eenvoudig gewonnen van FC Twente. In de Johan Cruijff Arena wonnen de Amsterdammers met maar liefst 5-0. Sebastian Haller had een groot aandeel in de zege met drie doelpunten.

In het eerste deel van de eerste helft had Ajax nog moeite met FC Twente en kreeg de ploeg uit Enschede de grootste kans met Ricky van Wolfswinkel. Die spits had echter de pech dat zijn kopbal eindigde op de kruising. Daarna nam Ajax het over en kwam het uit een corner op voorsprong via Davy Klaassen. Ajax kreeg nog voor rust kansen om de score uit te breiden, maar bij rust was het 1-0 voor Ajax.

Ajax ging door waar het in de eerste helft was gebleven. De ploeg van Erik ten Hag kwam al vroeg in de tweede helft op 2-0 dankzij Haller, die scherp was en een rebound intikte. Daarna miste Dusan Tadic nog een strafschop, al liep Ajax in het vervolg van de wedstrijd alsnog uit naar een 5-0 winst. Pröpper maakte een eigen doelpunt en in de laatste vijf minuten maakte Haller nog twee doelpunten.

AFC Ajax

5 - 0

FC Twente

 31' Klaassen
 53' Haller
 77' Pröpper (eigen doelpunt)
 85' Haller
 88' Haller
   
 
 Gele kaart: Tadic, (AFC Ajax), Rots, (FC Twente)
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: -
Arbiter: Lindhout
Bijzonderheden: Tadic mist strafschop (62)
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Mazraoui
Timber
Martínez
Blind (Tagliafico/80)
Klaassen (Gravenberch/64)
Berghuis (Kudus/86)
Álvarez
Antony (Danilo/86)
Haller
Tadic
  Unnerstall
Troupée
Hilgers (Bruns/84)
Pröpper
Smal
Zerrouki
Bosch (Vlap/69)
Sadílek
Rots (Cerný/69)
v.Wolfswinkel (Cleonise/69)
Limnios (Misidjan/69)

Quintana slaat dubbelslag op slotdag Tour de la Provence

Nairo Quintana heeft de Tour de la Provence op zijn naam geschreven. In de slotrit met aankomst op de beklimming van Montagne de Lure reed de Colombiaan van Arkea-Samsic iedereen uit het wiel en pakte op de laatste dag ook de eindwinst in de Franse rittenkoers.

Bij het begin van de etappe had Quintana in het algemeen klassement nog een achterstand van 32 seconden op Filippo Ganna. Ook wereldkampioen Julian Alaphilippe stond nog een halve minuut voor op de Colombiaan. Op de slotklim van Montagne de Lure, een klim van 13,4 kilometer aan een gemiddelde stijgingspercentage van 6,5%, ging Quintana op vijf kilometer van de streep in de aanval. In eerste instantie kon Alaphilippe nog volgen.

Maar bij een nieuwe versnelling van Quintana moest de wereldkampioen passen. De Colombiaan van Arkea-Samsic nam al snel een mooie voorsprong, terwijl Alaphilippe steeds meer na achteren zakte. Uiteindelijk won Quintana met een kleine veertig seconden voorsprong en dat voldoende om de eindzege in de Franse rittenkoers te pakken. Hij won het eindklassement voor Alaphilippe en de jonge Deen Mattias Skjelmose Jensen, die ook in de daguitslag als derde eindigde.

Uitslag sc Heerenveen - NEC

NEC is met een 0-1 uitoverwinning op sc Heerenveen gestegen naar de achtste plaats.

Voor rust waren de Friezen de betere ploeg en kreeg ook een paar kansen via onder meer Sarr, de Jong en Al Haij. Die omzetten in goals lukte echter niet. Vlak voor de rust waren het de Nijmegenaren die op 0-1 kwamen. Vanaf eigen helft was het Tavsan die naar de overkant wandelde met de bal en schoot via de paal raak.

Sarr kreeg na rust de beste kans op de gelijkmaker. NEC vertragde het spel en dacht zes minuten voor tijd op 0-2 te komen na een vrije trap van Schöne, maar de VAR besliste echter anders.

sc Heerenveen

0 - 1

N.E.C. Nijmegen

     41' Tavsan
 
 Gele kaart: Haye, v.Hooijdonk, Dresevic, (sc Heerenveen), Barreto, v.Rooij, Schöne, (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 0
Arbiter: .Martens
 
Opstelling:   Opstelling:
Mous
v.Ewijk
Dresevic
Bakker
Woudenberg
Haye
De Jong (Tahiri/ 36)
Madsen (Stevanovic/67)
Al Hajj (Musaba/67)
v.Hooijdonk
Sarr
  Branderhorst
Odenthal
Guth
Márquez
v.Rooij
Schöne
Barreto (Proper/ 61)
El Karouani (Verdonk/88)
Okita (Duelund/74)
Tavsan
Mattsson (Vet/60)

Uitslag RKC Waalwijk - Feyenoord

Feyenoord heeft in de Eredivisie een zege geboekt op RKC. In Waalwijk werd er met 0-2 gewonnen.

Feyenoorde domineerde in de eerste helft maar het speelde ook slordig. De eerste grote kans was zelfs voor de thuisclub via Bakkari. Vlak voor rust kwamen de Rotterdamers toch nog op voorsprong. Kökçü kon scoren na een misser van keeper Vaessen.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet. Feyenoord was beter maar dit leidde nauwelijks tot kansen. Guus Til was wel dichtbij met een schot dat de paal raakte. Pas vlak voor tijd werd de wedstrijd beslist toen invaller Hendrix de 0-2 maakte. 

RKC Waalwijk

0 - 2

Feyenoord

     45' Kökçü
 89' Hendrix
 
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: ?
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Vaessen
Gaari
Adewoye
Meulensteen
Touba
Wouters
Oukili (Bel Hassani/81)
Anita (Azhil/81)
Bakari (v.d.Venne/62)
Odgaard
Kramer (Stokkers/72)
  Bijlow
Geertruida (Pedersen/ 85)
Trauner
Senesi
Malacia
Aursnes
Til (Toornstra/67)
Kökçü
Jahanbakhsh
Linssen (Dessers/66)
Sinisterra (Hendrix/80)

OWS: Jackson pakt goud op 500m, Oranje naast podium

Erin Jackson heeft op het olympisch schaatstoernooi in Beijing goud veroverd op de 500 meter voor vrouwen. De Amerikaanse, die pas sinds vijf jaar schaatst en dankzij Brittany Bowe toch kon starten op deze 500 meter, won met 37,04.

Miho Takagi, die eerder deze Spelen zilver won op de 1.500 meter, en niet als een favoriet gold voor de kortste afstand, schaatste naar een snelle 37,12 waarmee ze haar persoonlijk record verbeterde. Hiermee pakte ze het zilver. Het brons was voor Angelina Golikova die in 37,21 over de finish kwam.

Jutta Leerdam, die het meer moet hebben van de 1.000 meter, schaatste naar 37,34 en was daarmee op plek 5 de beste Nederlandse. Femke Kok begon heel snel aan haar race maar mede door een missertje kwam ze niet verder dan 37,39 en werd zesde. Michelle de Jong kwam in 37,97 over de meet wat goed was voor plek 13.

Uitslag Sparta - Willem II

Sparta Rotterdam heeft zondag een belangrijke zege geboekt op degradatieconcurrent Willem II. De Rotterdammers wonnen op Het Kasteel dankzij een goal van Younes Namli na rust: 1-0.

Voor rust had Sparta enkele kansjes om de score te openen tegen Willem II, maar die waren niet besteed aan de aanvallers van de thuisploeg. Willem II was voor rust niet gevaarlijk en stond het bij rust 0-0.

Na rust was Sparta ook nog eerst gevaarlijk via Vito van Crooy. Die kans leverde nog geen doelpunt op voor Sparta, maar na een uur spelen kwam de thuisploeg via Younes Namli op voorsprong. Willem II probeerde het daarna nog wel, maar echt gevaarlijk werd de Tilburgse ploeg niet en bleef het 1-0 voor Sparta.

Sparta Rotterdam

1 - 0

Willem II

 59' Namli    
 
 Gele kaart: Vriends, (Sparta Rotterdam), Oosting, Wellenreuther, (Willem II)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 3.500
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Okoye
Abels
Vriends
Auassar
Durmisi
Namli (Masouras/85)
De Kamps (Mijnans/77)
Verschueren
v.Crooy
Engels
Thy (Heylen/87)
  Wellenreuther
Owusu
Dammers
Heerkens
Köhlert (Köhn/76)
Saddiki
Oosting
Llonch (Crowley/28)
Nunnely
Hornkamp
Svensson (Kabangu/76)

OWS: Ploegachtervolging Oranje mannen naar halve eindstrijd

Op het olympisch schaatstoernooi hebben de Nederlandse mannen de halve eindstrijd bereikt op de ploegachtervolging. Patrick Roest, Marcel Bosker en Sven Kramer schaatsten, mede door het harde werk van met name Roest, naar de vierde tijd in 3.38,90 wat genoeg was voor een plek in halve finales.

Noorwegen, Rusland en de Verenigde Staten zijn de andere halve finalisten.

De halve finale is dinsdag. Dan schaatst Nederland tegen Noorwegen en de andere halve eindstrijd gaat tussen de Verenigde Staten en Rusland.

Grote doorbraak op het gebied van kernfusie-energie in Verenigd Koninkrijk

Europese wetenschappers zeggen dat zij een belangrijke doorbraak hebben bereikt in hun streven naar de ontwikkeling van praktische kernfusie - het energieproces dat de sterren van hun energie voorziet.

Het in het VK gevestigde JET-laboratorium heeft zijn eigen wereldrecord verbroken voor de hoeveelheid energie die het kan genereren door twee vormen van waterstof samen te persen.

Als kernfusie met succes op aarde kan worden nagebootst, biedt dit de mogelijkheid van een vrijwel onbeperkte voorraad koolstofarme, stralingsarme energie.

De experimenten leverden in vijf seconden 59 megajoule aan energie op, meer dan het dubbele van wat in 1997 bij soortgelijke tests werd bereikt.

Uitslag Go Ahead Eagles - AZ

AZ heeft vrij eenvoudig bij Go Ahead Eagles gewonnen. In Deventer werd het 1-4.

De wedstrijd moest even worden stilgelegd omdat de spelers last hadden van het vuurwerk dat buiten het stadion werd afgestoken. Het was Go Ahead dat in de 25e minuut op voorsprong kwam. Brouwers haalde met links uit en scoorde de 1-0. Drie minuten later stond het echter al weer gelijk. Beukema kopte raak tegen zijn oude ploeg. In de 33e minuut kwamen de Alkmaarders op voorsprong. Pavlidis krulde de bal in de verre hoek op aangeven van De Wit. Vlak voor rust werd het 1-3. De verdediging van de Eagles ging wederom de mist in toen Rommens de bal verspeelde aan De Wit. Die legde de bal breed op Pavlidis en die scoorde zijn tweede van de middag.

Zes minuten na rust was Pavlidis dicht bij zijn derde treffer maar Noppert herstelde net op tijd nadat hij net tevoor een schot van Karlsson niet goed kon controleren. Vijf minuten voor tijd zorgde Beukema met zijn tweede treffer voor de 1-4 eindstand. 

Go Ahead Eagles

1 - 4

AZ

 25' Brouwers    28' Beukema
 33' Pavlidis
 43' Pavlidis
 85' Beukema
 
 Gele kaart: , Midtsjö, (AZ)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: o
Arbiter: Nagtegaal
 
Opstelling:   Opstelling:
Noppert
Deijl (Berden/ 77)
C.Martina
Idzes
Kramer
Kuipers
Rommens
Botos (Ross/60)
Brouwers
Lidberg (Cardona/60)
Cordoba
  Vindahl Jensen
Sugawara (Witry/86)
Beukema
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö (Koopmeiners/86)
De Wit
Clasie
Evjen (Sowah/63)
Pavlidis (Aboukhlal/76)
Karlsson (Reijnders/76)

Lagere opkomst dan verwacht bij demonstratie tegen coronabeleid op Malieveld

In Den Haag is de demonstratie van 'Nederland in verzet' op het Malieveld begonnen. De organisatie had tienduizenden mensen verwacht, maar komt bij lange na niet aan dat aantal.

Volgens een van de sprekers is de lage opkomst te wijten aan "angst voor de politie" en het feit dat truckers met hun vrachtwagens worden geweerd van het Malieveld.

Zie ook: Den Haag: Truckers tijdelijk vastgezet bij het ADO stadion

Gelekte foto: Prins Andrew met Bill Clinton en Ghislaine Maxwell in Buckingham Palace

Een niet eerder gepubliceerde foto is rampzalig voor de Britse prins Andrew. Op het in Buckingham Palace gemaakte kiekje is hij in 2002 te zien met Ghislaine Maxwell en Bill Clinton. Het wekt opnieuw argwaan over de beweringen van de prins dat hij nooit close is geweest met Maxwell.

Op de in 2002 gemaakte foto zie je prins Andrew in de verte wijzen, terwijl naast hem Ghislaine Maxwell en Bill Clinton staan. Ze kregen die dag een rondleiding in Buckingham Palace. Op een tweede foto zie je dat de in opspraak gekomen acteur Kevin Spacey ook aanwezig was bij de rondleiding.

Prins Andrew heeft de afgelopen maanden ontkend dat hij ooit close is geweest met Ghislaine Maxwell, die eind vorig jaar schuldig werd bevonden aan het ronselen van minderjarige meisjes voor Jeffrey Epstein en tot 70 jaar cel riskeert. De gelekte foto’s roepen twijfel op over de ontkenningen van de prins, en bovendien zegt een ex-medewerker van Buckingham Palace anoniem in The sun en The daily telegraph dat Maxwell hem die bewuste avond werd voorgesteld als de ex-vriendin van prins Andrew. “We hadden allemaal het gevoel dat die twee een relatie hadden. Het was heel duidelijk dat ze elkaar goed kenden. Ze was heel vriendelijk en vrolijk.” Bovendien, zo zegt hij, bleek dat Maxwell haar weg in het paleis al kende en er dus duidelijk al eerder geweest was.

Prins Andrew en zijn entourage hebben nog niet gereageerd op de uitgelekte foto. Er staat hem nog een proces te wachten voor seksueel misbruik door Virginia Giufre, die beweert dat ze op 17-jarige leeftijd seks had met de prins op een ontmoeting die georganiseerd was door Maxwell en wijlen Epstein.

Den Haag: Truckers tijdelijk vastgezet bij het ADO stadion

Een groep truckers die na de blokkade actie van gisteren vannacht op het parkeerterrein van ADO sliepen, zijn daar vanmorgen vastgezet door de politie.

Mogelijk is dat gedaan om te voorkomen dat de groep het 'trucje' van gisteren zou herhalen en weer de binnenstad zouden blokkeren. De voertuigen mogen het terrein niet af.

De truckers voelen zich 'genaaid' door de gemeente omdat zij gisteren uiteindelijk de stad verlaten hebben, en nu vast staan op een afgesloten terrein. De sfeer is vrij grimmig. Via social media worden sympathisanten opgeroepen om naar het stadion te komen.

Het is niet duidelijk of de voertuigen vandaag überhaupt het terrein af mogen, om naar de geplande demonstratie in de Haagse binnenstad te gaan. De mensen mogen het terrein eventueel wel verlaten, maar zij weigeren hun voertuigen onbeheerd achter te laten. Zij zijn bang dat ze dan weggesleept worden.

De gemeente Den Haag heeft een noordverordening voor de groep voertuigen afgegeven. Het is niet toegestaan om 'zich met een motorvoertuig te bevinden' in een wijd gebied rond de binnenstad. Op de toegangswegen naar de stad staan politievoertuigen te posten, om de naleving van de noordverordening te handhaven.

Rond 9.30 uur mochten de trucks van het ADO terrein af, mits ze ook de stad verlaten (of: in ieder geval niet naar de binnenstad gaan). Zij weigeren dat, en zeggen 'dan blijven we gewoon hier staan, we laten ons niet wegsturen'.

Rond het middaguur mochten een beperkte groep truckers van de burgemeester nu toch Den Haag in met hun voertuigen. Die moeten zij dan parkeren op de Boorlaan, waarna zij zich te voet mogen aansluiten bij de geplande protestmars van 'Nederland in verzet' tegen de coronamaatregelen.

OWS: Olympisch goud voor Oranje aflossingsvrouwen shorttrack

Suzanne Schulting heeft bij het olympisch shorttracktoernooi haar derde medaille deze Spelen gepakt. Na zilver op de 500 en goud op de 1.000 meter maakten Nederland hun favorietenrol waar in de finale aflossing bij de vrouwen en pakte de olympische titel.

Samen met Yara van Kerkhof, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer leidde Schulting van start tot finish in de eindstrijd. China probeerde het wel halverwege maar Velzeboer pareerde op een grootse manier.

Het zilver was voor Zuid-Korea, thuisland China pakte de bronzen plak.

De 500 meter voor mannen was een prooi voor de Hongaar Shaoang Liu. Het zilver was voor Konstantin Ivliev terwijl de Canadees Steven Dubois het brons veroverde.

Russische langlaufers met groot machtsvertoon naar olympisch goud

Op de Olympische Spelen in China is zondag de langlaufestafette bij de mannen afgewerkt. Op de loipes van Zhangjiakou was het wat minder spannend dan de wedstrijd bij de vrouwen op zaterdag, maar dat mocht de pret niet drukken.

Namens Rusland opende Alexey Chervotkin sterk: na een kilometer of vier ging hij er vandoor en bij de wissel na tien kilometer gaf hij met 23 seconden voorsprong het stokje over aan Alexander Bolshunov. Duitsland en Italië volgden, waar Janosch Brugger en Federico Pellegrino teamgenoten Friedrich Moch en Francesco de Fabiani op pad stuurden. Noorwegen zat daar nog tien seconden achter, met Emil Iversen die Pål Golberg aantikte.

Bolshunov breidde de Russische voorsprong in zijn tien kilometer uit naar een volle minuut. Golberg was opgeschoven naar plek twee, namens Zweden kwam William Poromää op indrukwekkende wijze naar voren, waarbij hij de schade van Oskar Svensson goedmaakte. Finland, Frankrijk en Duitsland zaten rond de 1:10 minuten van de leiding, met respectievelijk Iivo Niskanen, Hugo Lapalus en Moch die het stokje overgaven aan Perttu Hyvarinen, Clement Parisse en Florian Notz - namens Rusland kwam Denis Spitsov in actie, Noorwegen en Zweden hadden Hans Christer Holund en Jens Burman op het parcours.

Spitsov wist de Russische voorsprong enigszins in stand te houden, maar Holund, Burman en Parisse wisten tot binnen de vijftig seconden te blijven - de rest was met bijna twee minuten achterstand of meer uitgeteld. Sergey Ustiugov moest het voor de Russen af gaan maken, namens Noorwegen opende Johannes Høsflot Klæbo de tegenaanval en voor Zweden en Frankrijk moesten Johan Häggström en Maurice Manificat vermoedelijk gaan strijden om het brons.

Al snel ging Klæbo er vandoor om te proberen Ustiugov te pakken, maar dat bleek te mislukken. De Noor hield vervolgens wat in, terwijl Manificat de aanval op Häggström opende en zo bij Klæbo terecht kwam. Ustiugov liep naar overtuigend goud, Manificat deed een alles-of-niks-poging om Klæbo te pakken, maar dat lukte niet. Het zilver was op een dikke minuut voor Noorwegen, brons ging naar de wel gewoon dolgelukkige Fransen.

Odermatt pakt olympisch goud op reuzenslalom, Meiners 18e

In de eindelijk besneeuwde bergen van Yanqing in China is zondagochtend de eerste run van de olympische reuzenslalom bij de mannen afgewerkt, het eerste technische onderdeel in het alpineskiën bij de mannen. Dat leverde flink wat spanning op, met nog zeker vijf grote kandidaten voor het goud.

Henrik Kristoffersen uit Noorwegen opende het bal met een op het oog keurige run, waar de Italiaan Luca de Aliprandini vervolgens 0,37 seconden op toe moest geven. Als vierde kwam Marco Odermatt aan de beurt, voor de Zwitser was het de laatste kans om zijn tot nu toe teleurstellende Spelen goed te maken. Hij begon in elk geval lekker: Odermatt was 0,12 seconden sneller dan Kristoffersen.

Mathieu Faivre was de volgende en ook de Fransman ging goed, hij gaf acht honderdsten toe op Odermatt. Vervolgens bleef het even wat rustiger, tot Stefan Brennsteiner uit Oostenrijk tot op vier honderdsten van Odermatt kwam. Daarmee was de top-4 na één run bekend: Odermatt, Brennsteiner (+0,04), Faivre (+0,08) en Kristoffersen (+0,12), met ook Thibaut Favrot (+0,19) nog volop in de strijd en met De Aliprandini (+0,49) als best of the rest.

Namens Nederland deed Maarten Meiners het uitstekend, door met 3,10 seconden achterstand als 22e de tweede run te halen. Om 06.45 uur Nederlandse tijd gaat die tweede run van start, waarin de nummer dertig begint en we richting de nummer één werken.

Update 09.07 uur
In de tweede run pakte Zan Kranjec, achtste na de eerste manche, de leiding met een indrukwekkende run. Manuel Feller ging vervolgens onderuit en ook De Aliprandini finishte niet, waarna Favrot na een flinke fout ruim achter Kranjec terecht kwam. De Sloveen zag vervolgens ook Kristoffersen in de fout gaan en Faivre haalde het evenmin.

Met nog twee man te gaan was Kranjec zo zeker van een medaille, waarna hij zag hoe Brennsteiner onderuit ging. Alleen Odermatt stond nog boven en de dominante Zwitser leverde veel tijd in, maar onderin hield hij toch nog vol: goud ging nét naar Odermatt met 0,19 seconden voorsprong op Kranjec, terwijl het brons op 1,34 seconden naar Faivre ging.

Meiner liet een wat rommelige run zien, maar na een paar valpartijen eindigde hij toch op een meer dan verdienstelijke achttiende plek.

FOK! Wat een weer: Opklaringen en droog

winterbanner

Vandaag zijn er perioden met zon, maar er trekken ook enkele wolkenvelden over, in de ochtend met name over het noorden en westen van het land. De middagtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noordelijk kustgebied tot 11°C in het zuidoosten. De zuid- tot zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer (vrij) krachtig. In de avond neemt de wind toe naar matig tot vrij krachtig boven land en naar krachtig tot hard, 6-7 Bft, aan zee en op het IJsselmeer.

Komende nacht neemt de bewolking verder toe en gaat het in het westen af en toe regenen. Er staat een matige tot vrij krachtige, aan zee en op het IJsselmeer krachtige zuidenwind. De minima lopen uiteen van 6°C in het oosten tot 10°C aan zee.

Maandagochtend regent het af en toe. In de middag klaart het wat op, maar vooral in het zuiden is dan ook een enkele bui mogelijk. In de loop van de avond gaat het in het westen en noordwesten weer regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 11°C. De wind is zuid tot zuidwest, matig, in de ochtend soms vrij krachtig. Aan de kust is de wind krachtig, in het noordelijk kustgebied af en toe hard. (Bron: KNMI)

Grijze lucht boven het Schollebos in Capelle a/d Ijssel. (Foto: DJMO)
Grijze lucht boven het Schollebos in Capelle a/d Ijssel. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Eerste Formule E-zege voor Porsche, De Vries 6e in Mexico

Op het Autodromo Hermanos Rodriguez in Mexico-Stad is zaterdagavond de derde ePrix van het seizoen in de Formule E verreden. Na de seizoensopening in Saoedi-Arabië, waar twee races verreden werden, verhuisde het circus naar Midden-Amerika, waarna in april in Rome geracet wordt.

De poleposition was in handen van Pascal Wehrlein, die met Edoardo Mortara naast zich op de eerste rij stond. André Lotterer en Jean-Eric Vergne vormden de tweede startrij, voor Antonio Felix da Costa en kampioen Nyck de Vries, met Robin Frijns op de zevende stek.

Wehrlein behield bij de start zijn eerste plek, Mortara, Lotterer, Vergne, Da Costa, De Vries en Frijns sloten in slagvolgorde aan. Na een minuut of acht pakte de top-3 voor het eerst de Attack Mode, waarna Mortara de leiding fraai afpakte van Wehrlein.

Ook Vergne ging met zijn Attack Mode lekker: eerst pakte hij Lotterer, vervolgens moest ook Wehrlein eraan geloven, terwijl Lotterer ook verschalkt werd door Da Costa. Frijns reed inmiddels op plek zes, doordat De Vries het lastig had en terug was gevallen naar de tiende plek.

Met een kwartier te gaan kreeg Vergne het ineens lastig: Lotterer, die Da Costa weer had gepasseerd, ging eraan voorbij en ook Frijns reed langs Vergne. Mortara reed nog soeverein op kop, met Wehrlein op de tweede plek, voor Lotterer en Frijns.

De koppositie van Mortara kwam al snel toch onder druk te staan en in no-time moest hij beide Porsches langszij laten gaan: Wehrlein als eerste, Lotterer gelijk daarna. Mortara had het nog een stuk lastiger, want met een uitmuntende move schoof Frijns voorbij de Zwitserse Venturi-coureur naar plek drie.

In de slotminuten raakte Frijns zijn podiumpositie toch nog weer kwijt aan Vergne, die een tweede adem gevonden had. Wehrlein reed ondertussen naar de winst, voor teamgenoot Lotterer: de eerste Porsche-zege in de Formule E en het was gelijk een 1-2'tje. Vergne werd derde, voor Da Costa, Mortara, De Vries en de teruggevallen Frijns.

Olympisch debuut monobob: Humphries domineert het veld, Sleper 16e

Op de Olympische Spelen is zondag het debuut gehouden van de monobob, het nieuwste onderdeel in het bobsleeën. Dat wordt alleen bij de vrouwen gehouden, zodat die net als de mannen ook twee onderdelen hebben: voor de viermansbobs is het veld niet breed genoeg om er ook een vrouwenwedstrijd naast te zetten, dus kwam men met de voor de jeugd ontwikkelde éénzitter.

In run één werden gelijk al flinke verschillen gemaakt wat betreft de strijd om goud: de Amerikaanse Kaillie Humphries was vrij ruim de snelste, alleen Laura Nolte uit Duitsland bleef met 0,30 seconden nog een beetje in de buurt. Op plek drie, op 0,68 seconden van Humphries, staan de Canadese Christine de Bruin en de Amerikaanse Elana Mayers Taylor, die een flinke schuiver maakte.

China doet ook netjes mee met de kennis van de thuisbaan: Ying Qing staat vijfde op 0,72 seconden, twee honderdsten voor landgenote Huai Mingming en de Zwitserse Melanie Hasler. Karlien Sleper kon niet echt potten breken en kwam op 1,44 seconden uit op plek zestien, ongeveer waar de Nederlandse vooraf ook ingeschat kon worden.

Hasler wist haar plek in de tweede run in elk geval te verdedigen, Huai ging nog eens 0,14 seconden sneller. Ying verloor daarentegen 0,25 seconden en vier plekken, De Bruin haalde uit en pakte met 0,76 seconden de leiding, waarmee ze ook 0,28 voorbij Meyers Taylor ging. Ook Nolte kwam niet aan De Bruin's tijd: de Duitse kwam 0,18 seconden tekort.

Humphries sloot de openingsdag af en op de voormalige Canadese stond geen enkele maat: met 1,04 seconden zette ze oud-landgenote De Bruin aan de kant en behield ze de leiding. Achter De Bruin staat Nolte (+1,22) op plek drie, voor Meyers Taylor (+1,32), Huai (+1,80), Hasler (+1,94) en de Australische Breeana Walker (+1,99), met Sleper (+3,37) op de zestiende plek.

Truckerprotest Canada: grensovergang met VS nog steeds geblokkeerd

Truckers blokkeren al dagen een grensovergang tussen Canada en de VS om te demonstreren tegen de corona-eisen van de Canadese overheid. De politie is gestart de brug te 'ontruimen'. Maar de blokkade is nog niet opgeheven.

Na een blokkade van bijna een week is de situatie bij de Ambassador Bridge tussen Canada en de VS enigszins verbeterd. Veel van de demonstranten die daar tegen het vaccinatiemandaat en de corona-maatregelen hadden geprotesteerd, verlieten de brug vreedzaam toen de Canadese politie zaterdag met de ontruiming begon.

Een gevreesde gewelddadige confrontatie lijkt te zijn uitgebleven. Maar tegen de avond blokkeerden sommige trucks nog steeds de toegangsweg naar de brug. Anderen waren net aan komen rijden om te steunen. Deelnemers aan de actie hebben de brug dagenlang geblokkeerd met vrachtwagens, pick-up trucks en auto's. Een gerechtelijk bevel op vrijdag om de brug te verlaten werd door de meesten genegeerd.

Belangrijke verkeersroute
Naast de coronamaatregelen en de verplichte vaccinaties in Canada protesteren de demonstranten, aangevoerd door een groep truckers, ook tegen de liberale regering van premier Justin Trudeau. Ze blokkeerden eerder het centrum van Ottawa met hun vrachtwagens.

Met de Ambassador Bridge hebben zij echter een van de belangrijkste transportroutes tussen de VS en Canada lamgelegd. Vooral autofabrikanten en toeleveranciers worden gedupeerd door de aktie. Advocaten van de bedrijven en van de stad Windsor, die aan de brug ligt, betoogden voor de rechtbank dat de blokkade de stad en de regio onnodige economische schade berokkent. Voorstanders van de demonstratie voerden daarentegen aan dat beëindiging van de actie een inbreuk zou vormen op hun recht om vreedzaam te protesteren.

Noodtoestand afgekondigd
De regeringsleider van Ontario, Doug Ford, riep vrijdag zelfs de noodtoestand uit vanwege de demonstranten. Iedereen die wegen of bruggen blokkeert, kan boetes van 100.000 Canadese dollar verwachten en tot een jaar gevangenisstraf krijgen.

"We dringen er bij alle demonstranten op aan zich wettig en vreedzaam te gedragen", twitterde de politie zaterdag voor de ontruiming. Later zei zij verheugd te zijn over de medewerking van de demonstranten. Omstanders moeten de brug echter blijven mijden. Niemand werd gearresteerd bij de ontruiming.

In verschillende landen truckersprotesten
Het protest van de truckers trok de aandacht tot ver buiten de grenzen van Canada, met soortgelijke acties in Frankrijk, Nederland en Nieuw-Zeeland. In Parijs heeft de politie zaterdag minstens 500 voertuigen tegengehouden die de Franse hoofdstad probeerden binnen te komen.

Bestuursrechter geeft kwetsbare mensen bescherming tegen hoge pgb-schuld

Twee Utrechters en een Amsterdamse hoeven hun persoonsgebonden budget (pgb) niet terug te betalen aan zorgkantoor Zilveren Kruis, zo oordeelt de rechtbank Midden-Nederland.

Het zorgkantoor had hun pgb over een aantal jaren achteraf verlaagd, omdat daaruit is betaald voor zorg die niet volledig is verleend. Het drietal zou daardoor tussen €36.000,- en €74.000,- moeten terugbetalen.

Fraude met pgb
De drie pgb-houders hebben alle drie het downsyndroom en hebben een familielid die hen als ‘gewaarborgde hulp’ hielp met het pgb en de administratie daaromheen. Die familieleden kochten zorg in bij thuiszorgverlener Dolia. In 2017 kwam aan het licht dat bij Dolia grootschalige fraude is gepleegd. Ook in deze zaken is het niet goed gegaan en is er pgb-geld aan Dolia betaald dat niet aan de zorg voor de drie pgb-houders is besteed.

Goede trouw
Hoewel het zorgkantoor vindt dat de pgb-houders zelf geen fouten hebben gemaakt en te goeder trouw zijn, zijn de besluiten om het pgb terug te vorderen wel aan hen gericht. Dolia is inmiddels failliet en het zorgkantoor is van plan om een civielrechtelijke procedure te starten tegen de familieleden en gewaarborgde hulpen, omdat zij de administratie ook niet goed hebben bijgehouden. Maar het zorgkantoor wil niet uitsluiten dat de pgb-houders uiteindelijk zelf (ook) moeten terugbetalen. De hoogste bestuursrechter in dit soort zaken, de Centrale Raad van Beroep, vindt tot nu toe dat de bestuursrechter in een procedure over de terugvordering van het pgb de kwetsbaarheid van de pgb-houder niet mag meewegen.

Zwakke plek
Soms is het nodig om van een vaste lijn in de rechtspraak af te wijken en dat is wat de rechtbank nu doet. Uit onderzoek blijkt namelijk dat juist deze situatie, waarbij familieleden als gewaarborgde hulp (moeten) optreden voor iemand die zijn pgb zelf niet kan regelen, een zwakke plek kán zijn in de rechtsbescherming. De toenmalige demissionair minister Hugo de Jonge heeft in november 2021 aan de Tweede Kamer laten weten dat het aan het nieuwe kabinet is om te bepalen of hier iets mee moet gebeuren. Maar de rechtbank vindt dat bepaalde groepen pgb-houders die afhankelijk zijn van een gewaarborgde hulp nu al die duidelijkheid moeten krijgen. Voor hen hangt in de lucht dat ze een groot geldbedrag terug moeten betalen, met alle stress en onzekerheid die daarbij hoort.

Terugbetalen van de baan
De rechtbank komt in deze drie zaken tot de conclusie dat de besluiten moeten worden ingetrokken. Het zorgkantoor kan de familieleden namelijk direct aanspreken, met een procedure bij de civiele rechter. Daarvoor is het niet nodig om eerst deze belastende besluiten aan de pgb-houders zelf te richten. Met deze uitspraken is van de baan dat de Utrechters en Amsterdamse zelf de geldbedragen moeten terugbetalen.

Cyberrisico's in tapsysteem politie

Het Israëlische bedrijf NSO dat het tapsysteem van de Nederlandse politie levert staat bekend om de productie van wapens, munitie, drones en zelfs (verboden) clusterbommen. Het Israëlisch defensiebedrijf is omstreden, maar is dus wel de leverancier van een van onze meest gevoelige systemen.

Volgens experts is dat onverantwoord en zijn we naïef dat we zulke gevoelige data overlaten aan de Israëli, en die niet zelf in handen hebben. Zes jaar geleden stond ons tapsysteem al ter discussie, en de verantwoordelijke minister beloofde beterschap.

Maar na veel commotie om het tapsysteem dat we toen gebruikten ontdekte Nieuwsuur-verslaggever Bas Haan dat er nog weinig veranderd is (en de risico's alleen maar zijn toegenomen). 

Hoe 'Ouka' de hond werd getraind tot paraglider

Een Fransman heeft de theorie van 'de beste vriend van de mens' tot het uiterste getest door zijn hond Ouka te leren vliegen met hem op een paraglider.

Na slechts anderhalve maand training slaagde hij erin zijn huisdier te leren hoe hij met hem mee kon op paraglider-tochten boven de Franse Alpen.

Hondenbaas Shams vertelde BBC News wat hem ertoe bracht zijn hond Ouka mee te nemen in de lucht.

De 'verborgen' wrede burgeroorlog in Ethiopië

Ethiopië is al meer dan een jaar in de greep van een burgeroorlog. Maar een groot deel van het brute geweld heeft zich afgespeeld buiten het zicht van de internationale media. De regering van premier Abiy Ahmed heeft namelijk een verbod uitgevaardigd op wat hij beschouwt als "tendentieuze berichtgeving".

De gevechten tussen de federale regeringstroepen en de rebellen uit de regio Tigray hebben honderdduizenden mensen de hongerdood bezorgd en talloze mensen het leven gekost.

Voor het eerst in acht maanden kreeg een BBC-team toestemming om het land binnen te gaan en opnamen te maken.

'De nacht staat op': eerste boetes uitgedeeld tijdens protestactie clubs

De eerste clubs hebben in het kader van de actie 'De nacht staat op' de deuren geopend, tegen de coronamaatregelen in. De eerste boete is ook al uitgedeeld; 10.000 euro voor poppodium 013 in Tilburg. Het feest ging wel gewoon door. Ook bij Patronaat in Haarlem was het erg druk, maar handhavers hebben inmiddels het feest beeindigd. Zo meldt het AD.

Veel clubs hebben kaarten verkocht voor deze actie, zonder kaart krijgt men geen entree. Aan de deur moeten bezoekers eerst hun coronatoegangsbewijs laten zien om de clubs binnen te komen. 

Ondanks het risico op een boete van 4500 euro heeft in Amsterdam een flink aantal clubs en kroegen besloten om toch open te gaan. Op en rond het Leidseplein is veel uitgaanspubliek op de been, trams in de Leidsestraat worden omgeleid vanwege de drukte.

In Utrecht trapte club Ekko af om 21.00 uur. Langzaamaan druppelden de jongeren binnen. Ook probeerden mensen aan de deur vergeefs nog aan een kaartje te komen. Helaas uitverkocht, aldus de beveiligers. Als iedereen komt, is Ekko voor een derde gevuld.

Ook in Rotterdam kunnen nachtvlinders aan hun trekken komen. Poppodium Rotown, club Annabel en cultuurpodium Perron, Huiskantine en verschillende cafés hebben de deuren nog niet gesloten, hoewel ze dat volgens de coronaregels vanaf 22.00 uur hadden moeten doen. De politie houdt een oogje in het zeil.

In verschillende steden zoals in Den Haag, Groningen en Zwolle hebben de nachthoreca laten weten dat ze niet de deuren zullen openen omdat ze zich de te betalen dwangsommen niet kunnen veroorloven.

Amsterdam: GroenLinks sluit samenwerking met JA21 uit

GroenLinks stapt na de gemeenteraadsverkiezingen in maart niet in een college met JA21. Dat schrijft lijsttrekker Rutger Groot Wassink op Twitter na een oproep van landelijk GroenLinks-leider Jesse Klaver om niet met Forum voor Democratie te besturen. Zo meldt AT5.

"No way dat GroenLinks Amsterdam ooit met Forum en trouwens ook JA21 samen de stad bestuurt", aldus Groot Wassink in zijn tweet. Volgens Klaver is Forum bezig met "een systematische aanval op de democratische rechtsstaat".

Volgens een peiling van Bureau OIS vorige week zou GroenLinks bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart nipt als grootste partij uit de bus komen. Op basis van die peiling zou het zomaar eens nodig kunnen zijn dat een partij als nieuwkomer Volt of JA21 nodig is bij het vormen van een nieuw stadsbestuur.

Laatste peiling
JA21 staat in die laatste peiling op acht procent van de stemmen en gaf eerder al aan graag te willen meebesturen. "Ons hele doel is om boter bij de vis te doen. We zullen moeten samenwerken, we zijn een coalitieland. Ik ontken niet dat in zo'n hele linkse stad het niet de makkelijkste gesprekken zullen worden", aldus JA21-lijsttrekker Annabel Naninga vorige week.

Japanse dames sterk op olympisch curlingtoernooi, Zweedse mannen blijven in topvorm

Ook vandaag zijn er weer curlingwedstrijden gespeeld op het olympisch curlingtoernooi. We kruipen langzaam richting de tweede helft van de groepsfase, en voorzichtig kunnen we de eerste teams kansrijk en kansloos noemen. Vooral Japan verrast bij de vrouwen door sterk spel, al hebben ze de minder zware tegenstanders al gehad.

Het vrouwentoernooi begon met drie wedstrijden. Zweden moest zich revancheren van een 2-8 nederlaag tegen de Britten in hun vorige wedstrijd en deed dat: Canada werd nipt verslagen met 7-6.Canada kan nog niet tevreden zijn met dit toernooi. Zuid-Korea begint er langzaam in te komen. De voorsprong tegen ROC was ruim: 9-5 na negen ends. Vooral twee gestolen ends in end vier en vijf zorgde voor de beslissende voorsprong. Japan won in een spannende wedstrijd van Denemarken. De Denen waren in de hele wedstrijd beter, behalve in het laatste end. Hier maakte Japan met een driepunter een 7-5 achterstand goed.

In de avond gingen de vrouwen verder, en Japan ging door met het sterke toernooi door het team van de ROC te verslaan Het werd maar liefst 10-5 voor Japan, dat in de laatste vier ends maar liefst acht punten wist te scoren. Een pijnlijke nederlaag voor de Russen, die tegen Japan wellicht hadden gehoopt om de verliesreeks te stoppen. Ook Groot-Brittannië wint met 10-5 van de Verenigde Staten, een belangrijke overwinning tegen de daarvoor nog ongeslagen Amerikanen. Denemarken verloor met 8-5 van Zwitserland, terwijl Zweden het goede gevoel van de ochtend weer kwijt was: 9-6 verliezen van China was pijnlijk.

De mannen hoefden vandaag maar één wedstrijd. Voor Italië was het goed bij het gemengddubbel prachtig, maar in het mannentoernooi lijken ze roemloos ten onder te gaan. Tegen China lagen er mogelijkheden om in ieder geval de eerste overwinning te boeken, maar drie driepunters voor China zorgde voor een 9-12 eindstand. Zweden ging door waar het gebleven was. Drie gestolen ends en weinig punten tegen zorgden voor de 4-7 overwinning. Ook Denemarken was nog puntloos, en kon dat tegen Zwitserland niet veranderen. Na de halve wedstrijd stond het 6-3 voor de Zwitsers. Denemarken kwam nog aardig terug, maar met 7-6 achter hadden de Zwitsers ook nog eens de laatste steen in het laatste end. Dit speelden ze uit: 8-6. De Verenigde Staten tegen Noorwegen eindigde in 7-6 voor de Noren. Het lag dicht bij elkaar, maar de Noren hadden vanaf het zesde end steeds de overhand.

Zo leidt Zweden nog steeds bij de mannen door als enige foutloos te zijn, vlak voor Zwitserland, die slechts verloren van Noorwegen. Italië en Denemarken wachten nog altijd op hun eerste overwinning, terwijl de rest inmiddels twee overwinningen op zak heeft. Het zit dus dicht bij elkaar. Bij de vrouwen is Zwitserland nu als enige ongeslagen. Japan staat nu tweede met drie overwinningen uit vier wedstrijden, met de Verenigde Staten op evenveel punten. Zij lijken de beste papieren hebben voor de finaleplaats, maar het ligt nog behoorlijk open. Het Russische team is nu de enige zonder overwinning.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.