FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 8 februari 2022

Random Pics van de Dag #542

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Italië pakt verdiend curlinggoud

Italië heeft bij het curlingtoernooi voor de gemengde dubbels het goud binnengehaald. De Italianen waren in de groepsfase al foutloos, en ook in de halve finale en finale is het dus goed gekomen. Noorwegen pakt het zilver. De troostfinale werd gewonnen door Zweden, die pakken dus het brons.

De troostfinale werd om 7 uur Nederlandse tijd gespeeld en was nooit spannend: De Britten begonnen nog met een punt, maar daarna volgden een paar missers in end twee voor een vierpunter voor de Zweden, gevolgd door een pijnlijke misser met de laatste steen voor een gestolen driepunter. Na nog een gestolen punt in end vier was het al 8-1. Uiteindelijk werd het in de twee ends erna nog 9-3, maar de Britten hadden er daarna al genoeg van: Zweden kreeg het brons.

Italië - Noorwegen was wel spannender, maar kende toch een verloop dat niet eens zo veel scheelde. Italië maakte zowaar een misser in end 1, zodat ze mét de laatste steen toch 2-0 achter kwamen. Daarna kwam Italië toch in haar spel en beslissend was een gemiste steen door de Noren in end vier: Een makkelijke steen ging volledig mis waardoor er uit het niets drie gestolen punten waren en was het alweer 6-2 voor Italië.

In de resterende ends gebeurde er weinig en wisten de Italianen het professioneel uit te spelen: 8-5 was het eindverdict. Daarmee wint Italië voor het eerst een medaille in het curling. Noorwegen verbetert de prestatie van vier jaar geleden en gaat van brons naar zilver. De Zweden zullen hopen dat het brons een opmaat is voor meer bij de mannen en vrouwen.

Bruiloften vieren in De Sims 4: Mijn Bruiloft

Electronic Arts kondigt De Sims 4 Mijn Bruiloft aan, een nieuwe gamepack dat verkrijgbaar is vanaf 17 februari. Spelers kunnen hierin locaties bezoeken, taarten proeven en bloemen kiezen. Daarnaast zijn er verlovingsdiners, oefendiners en grote stapavonden om naar uit te kijken.

De Sims 4 Mijn Bruiloft biedt een volledig zelf invulbare trouwervaring waarmee iedere Simmer op hun manier herinneringen kunnen maken. Zo is het met deze game pack ook mogelijk om bruiloften uit verschillende culturen te verkennen. Op 11 februari om 19:00 uur Nederlandse tijd laat de studio een uitgebreid voorproefje op YouTube en Twitch zien. Wij verwachten onder meer woohoo-locaties op de huwelijksnacht.

De Sims 4 Mijn Bruiloft is vanaf 17 februari verkrijgbaar voor pc en Mac via Origin en Steam, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One.

PSV plaatst zich voor halve finales bekertoernooi na makkelijke zege tegen NAC

PSV heeft zich zonder problemen geplaatst voor de halve finales van het KNVB-bekertoernooi. In Eindhoeven werd er met 4-0 gewonnen van NAC Breda.

Bij PSV mocht Joël Drommel weer in het doel beginnen en ook Noni Madueke mocht in de basis beginnen. Madueke zorgde voor veel dreiging en al vroeg wist de aanvaller ook te scoren. Uit een corner kopte de Engelsman al na negen minuten raak. PSV domineerde de gehele wedstrijd en bij rust stond het al 3-0 dankzij twee doelpunten van Mario Götze.

In de tweede helft nam PSV wat gas terug, maar alsnog waren ze duidelijk de betere tegen NAC. De thuisploeg kreeg genoeg kansen om de score verder uit te diepen, maar alleen Cody Gakpo wist in de tweede helft te scoren en won de thuisploeg met 4-0 van NAC en staat in de halve finale van het KNVB-bekertoernooi.

Kunstschaatser Chen op koers voor olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing is het eerste deel van de eerste individuele wedstrijd in het kunstschaatsen afgewerkt. De mannen kregen dinsdag de korte kür voor de kiezen, donderdag strijden ze in de vrije kür om de medailles.

Drievoudig regerend wereldkampioen Nathan Chen was namens de VS de grote favoriet en hij maakte het volledig waar: met een bijna perfecte kür scoorde hij een wereldrecord van 113,97 punten, ruimschoots voldoende om de Japanners Yuma Kagiyama (108,12) en Shoma Uno (105,90) achter zich te houden.

Met 99,51 staat de Zuid-Koreaan Cha Jun-hwan op de vierde plek, voor Morisi Kvitelashvili uit Georgië (97,98). Tweevoudig en regerend olympisch kampioen Yuzuru Hanyu uit Japan moest zijn eerste sprong staken en verloor zo flink wat punten: met 95,15 staat hij op de achtste plek.

Snowboardster Dekker grijpt naast olympisch brons, Karl eindelijk kampioen

De beste alpinesnowboarders ter wereld hebben hun olympische dag achter de rug: in het Genting Snow Park in Zhangjiakou werd dinsdag de olympische wedstrijd afgewerkt op de parallelreuzenslalom, het onderdeel waarop Nicolien Sauerbreij in 2010 het goud veroverde.

Vrouwen
Michelle Dekker had zich keurig geplaatst voor de knockoutfase en begon met een sensationele zege op de Russische vicewereldkampioene Sofia Nadyrshina in de achtste finales. Vervolgens trof ze Julia Dujmovits uit Oostenrijk, een wedstrijd die ze na de val van de olympisch slalomkampioene van 2014 ook won.

In de halve finales trof Dekker echter niemand minder dan de uiterst dominante Tsjechische Ester Ledecka, jagend op haar tweede titel op rij. Dekker moest alle risico nemen en ging onderuit, waarna ze de strijd om het brons op dezelfde manier verloor van Gloria Kotnik uit Slovenië. Ledecka werd in de grote finale even onder druk gezet door Daniela Ulbing, maar de Oostenrijkse ging onderuit en Ledecka kon haar tweede gouden medaille op rij ophalen.

Mannen
Vic Wild won in 2014 dubbel olympisch goud in Sochi, waarna hij jarenlang nauwelijks meer in actie kwam...tot nu. Op de Chinese nepsneeuw deed de Rus het bijzonder goed, want hij schopte het weer tot de halve finales. Daarin was de Sloveen Tim Mastnak echter te sterk, terwijl de Oostenrijker Benjamin Karl in zijn halve finale afrekende met de Italiaanse veteraan Roland Fischnaller.

In de kleine finale ging het fout voor Fischnaller: de 41-jarige Südtiroler, al sinds 1997 actief in de World Cup, ging onderuit en liep dus alsnog zijn allereerste olympische medaille mis, want het brons was voor Wild. In de finale was Karl de sterkste in het duel met Mastnak, waardoor hij na zilver in 2010 en brons in 2014 eindelijk goud omgehangen kreeg.

Chinese superster pakt eerste olympische big air-goud op de ski's

Op de Olympische Spelen in Beijing is voor het eerst een set medailles vergeven op de big air in het freestyleskiën, een nieuw onderdeel op het olympisch programma. Elke run bestaat uit één sprong, met in de finale drie runs: de beste twee tellen, mits ze wel een andere kant op draaiden.

In de eerste van drie finaleruns sprong de Française Tess Ledeux een indrukwekkende 94,50 punten bij elkaar, waarmee ze hét gezicht van de Spelen alvast op kleine achterstand zette: de Amerikaans-Chinese Eileen Gu werd beloond met 93,75 punten, de Britse Kirsty Muir stond op 90,25 en Mathilde Gremaud uit Zwitserland deed met 89,25 punten ook uitstekend mee.

Ledeux schitterde in de tweede run, met een score van 93,00 punten en dus totaal van 187,50 punten, goed voor een nog steviger leidende positie. Gremaud ging met 93,25 punten en een totaal van 182,50 over Gu heen - de Chinese scoorde 88,50 punten voor een totaal van 182,25.

De derde en beslissende run werd er één waarin Gu alles uit de kast trok. Met een joekel van een sprong wist ze 94,50 punten bij te schrijven als tweede sprong, goed voor 188,25 als totaal. Ledeux verbeterde zichzelf niet en moest genoegen nemen met het zilver, voor Gremaud's brons, maar China's superster heeft het eerste van drie mogelijke gouden medailles binnen.

Rodelgrootheid Geisenberger pakt derde olympische goud op rij

Op de Olympische Spelen in Beijing is ook het tweede van vier gouden medailles in het rodelen vergeven. Nadat Johannes Ludwig bij de mannen de titel pakte, was het bij de vrouwen ook tijd voor Duitsland om te juichen en wel voor dé grand dame van het rodelen.

De tweede en beslissende dag met weer twee runs begon met de Duitse tweevoudig kampioene Natalie Geisenberger aan de leiding en met 0,208 seconden voorsprong op haar jonge landgenote Anna Berreiter. De Russische Tatyana Ivanova voerde op 0,591 seconden de strijd om het brons aan, gevolgd door het Oostenrijkse duo Hannah Prock (+0,669) en Lisa Schulte (+0,772), de Letse Eliza Tiruma (+0,980) en de Oostenrijkse favoriete Madeleine Egle (+1,010), die in run één zwaar in de fout ging.

Berreiter's achterstand in de derde run liep wat op naar een keurige 0,330 seconden, Ivanova verloor wat meer en kwam op 0,826 seconden te staan. Prock's achterstand liep op naar 0,975 seconden, dus het brons begon uit zicht te raken. Schulte liet het oplopen naar 1,192 seconden en nadat het voor Tiruma opliep naar 1,619 seconden leek de strijd om de medailles met nog één van de vier runs te gaan wel gestreden - Egle wipte over de Letse heen en stond op 1,326 seconden op plek zes.

In de vierde run kwam Tiruma met 0,008 seconden achter de Duitse Julia Taubitz terecht, tot haar grote fout in de tweede run de favoriet voor goud. Egle bleef Taubitz met 0,624 seconden wel ruim voor, waarna Schulte haar voor leek te blijven...tot ze een klein foutje maakte en op 0,076 seconden van Egle strandde. De derde Oostenrijkse, Prock, nestelde zich tussen hen in op slechts 0,015 seconden van Egle, die zo toch nog een redelijke prestatie neerzette.

Rusland was vervolgens verzekerd van een medaille: Ivanova pakte met nog twee dames te gaan met 0,302 seconden de leiding en dus minstens een medaille, nadat ze in 2018 niet mee mocht doen vanwege haar nationaliteit en ze dit seizoen met een beenbreuk te kampen had...uitgerekend tijdens de World Cup in Yanqing. Berreiter ging er 0,560 seconden onderdoor en was ook zeker van licht verrassend eremetaal, maar op Geisenberger stond geen maat: de grand dame van het rodelen pakte met 0,493 seconden haar derde opeenvolgende gouden medaille.

Vraag wat je wil aan een schuldhulpverlener

Vraag wat je wil

Soms vraag je je wel eens af hoe bepaalde zaken in elkaar steken, hoe zou het zijn om een specifiek beroep te hebben. Wat beweegt mensen met een bijzondere hobby. Daarom hebben wij deze reeks op FOK! in het leven geroepen. Hier bieden wij mensen extra anonieme mogelijkheid om vragen te beantwoorden. 

Ooit zijn we de vraag wat je wil reeks begonnen met iemand die werkzaam was in de schuldhulpverlening en nu hebben we iemand anders met hetzelfde beroep zo vrij gevonden om zich open te stellen voor vragen. Dus mocht jij vragen hebben hoe dat nou werkt als je te lang aan een schuld zit, en hoe groot het probleem is. En of deze persoon zelf wel durft te lenen, vraag het dan in dit topic op het forum!

De reacties op dit bericht zijn uitgeschakeld om te voorkomen dat er hier vragen worden gesteld die in het topic thuishoren. 

Overzicht uitslagen Beijing dag 4

Vandaag was de vierde dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Ook vandaag kon TeamNL weer twee medailles bijschrijven. Kjeld Nuis won de 1.500 meter schaatsen. Hij bleef zijn landgenoot Thomas Krol voor. De derde Nederlander, Marcel Bosker, speelde geen rol van betekenis maar haalde wel zijn eigen doelstelling, top 10. Hij werd negende.

Snowboardster Michelle Dekker leverde een verassende prestatie op de parallelreuzenslalom. Ze eindigde knap als vierde. In de strijd om brons moest ze veel risico nemen om een achterstand goed te maken op Gloria Kotnik waarna ze onderuit ging.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Alpineskien Super-G mannen Matthias Mayer (Oos) Ryan Cochran-Siegle (VS) Aleksander Aamodt Kilde (Noo)
Biatlon Mannen 20 km individueel Quentin Fillon Maillet (Fra) Anton Smolski (Blr) Johannes Thingnes Bo (Noo)
crosscountry Vrouwen sprint Jonna Sundling (Zwe) Maja Dahlqvist (Zwe) Jessica Diggins (VS)
crosscountry Mannen sprint Johannes Klaebo (Noo) Federico Pellegrino (Ita) Aleksandr Terentjev (Rus)
Curling Finale gemengd Italië Noorwegen Zweden
freestyleskiën Big Air voor dames Ailing Eileen Gu (Chi) Tess Ledeux (Fra) Mathilde Gremaud (Zwi)
Rodelen Dames singles Natalie Geisenberger (Dui) Anna Berreiter (Dui) Tatjana Ivanova (Rus)
Schaatsen 1500 meter mannen Kjeld Nuis (Ned) Thomas Krol (Ned) Kim Min-Seok (Zko)
Snowboarden Parallelreuzenslalom vrouwen Ester Ledecká (Tsj) Daniela Ulbing (Oos) Gloria Kotnik (Slo)
Snowboarden Parallelreuzenslalom mannen Benjamin Karl (Oos) Tim Mastnak (Slo) Vic Wild (Rus)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Zweden 4 1 1 6
2 Nederland 3 3 1 7
3 China 3 2 0 5
4 Duitsland 3 2 0 5
5 Noorwegen 3 1 4 8
6 Italie 2 4 1 7
7 Rusland 2 3 5 10
8 Oostenrijk 2 3 2 7
9 Slovenie 2 1 2 5
10 Frankrijk 1 4 0 5

FOK! Wat een weer: kleine misser van weerman S

winterbanner

Welkom!

Een kleine misser is altijd beter dan een grote misser! Ik toeterde in het weerbericht van gisteren dat de kans op opklaringen niet zo heel erg groot was, en dat dat het 's middags overal wel bewolkt zou zijn of worden. Voor een groot deel klopte dat ook. Echter...

Er lag een groot opklaringsgebied op de Noordzee en die was letterlijk omringd door bewolking. Een storing ten noorden en westen, en lage bewolking en nevel ten zuiden. Wat wilde nu het geval: dit opklaringsgebied bereikte ook (deels) de westelijke provincies. In een strook vanaf Terschelling tot Hoek Van Holland was het werkelijk een prachtige dag met volop zonneschijn. De zon heeft in deze gebieden bijna 6 uur geschenen. Dat was absoluut niet verwacht en een mooie meevaller. 

Het was zelfs zo lekker buiten met maxima van 12 graden (die ik gelukkig wel correct had verwacht) dat ik besloot er even op uit te gaan. Heel toevallig kwam ik een gebouw tegen waar ik even pauze hield. Had ik beter niet kunnen doen, want voordat ik er erg in had kwamen er diverse mensen op mij af en voor ik het goed en wel door had hadden ze mij een prik in mijn arm gegeven. Ze lieten mij pas gaan toen ik beloofd had om op 2 maart terug te komen. Ik had dus geen keuze om toe te geven. Dit allemaal terzijde.  

Al fietsend genoot ik van een lekker zonnetje, al was de wind wel erg nadrukkelijk aanwezig. 

Het overgrote deel van het land keek echter tegen een grijze wolkendeken aan. Het miezerde af en toe en soms waren ook de zichten matig. Heel anders dan hier dus. Ook het kwik bleef daar iets achter, al was het vrijwel overal 10 graden. Dat was dan net weer iets hoger dan ik gedacht had.

Inmiddels komt de storing uit het westen ook wat dichterbij en ook op de Noordzee begint nu bewolking te ontstaan. In de loop van de avond zal het dan ook in de opklaringsgebieden weer bewolkt gaan worden. Ook de komende nacht gaat het niet vriezen.

Morgen is er voor de meeste mensen weinig verandering ten opzichte van vandaag. Het enige verschil is dat het nu ook langs de kust bewolkt zal zijn. Verder valt er in het noorden af en toe regen- of motregen en in de loop van de dag zal dat ook in het midden gaan gebeuren. Dit komt omdat de noordelijke storing tergend langzaam naar het zuiden toe zakt. De kans op zon is uitermate gering en een verrassing zoals vandaag zit er denk ik niet in.

Het is wederom een zachte dag met temperaturen rond 11 graden. De westelijke wind is matig tot (vrij) krachtig. Later op de dag neemt de wind duidelijk af.

Donderdag maken meer plaatsen kans op een zonnetje, al kan er dan wel een buitje vallen.

Au revoir!  

Onrustige lucht (Foto: _UserName_)

Een onrustige lucht in de Achterhoek. De voorbode van het rumoer van afgelopen zondag. Mijn collega _UserName_ maakte deze foto op zaterdag. 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Politieacties: 'zo min mogelijk geldboetes vanaf 9 februari 7.00 uur'

Het kabinet weigert de politiebonden tegemoet te komen in de vraag om een fatsoenlijke cao. Vandaar dat de politiebonden hun leden oproepen om vanaf woensdag 9 februari 07:00 uur geen bekeuringen meer uit te schrijven voor lichte overtredingen. Een volgende stap in het verharden van het actietraject. Deze actie loopt tot 28 maart 07:00 uur en kan worden verlengd als er dan nog geen zicht is op een akkoord.

De bonden roepen hun leden op de komende tijd vooral actiebonnen uit te delen. Dat wil zeggen: alleen nog bekeuringen uitschrijven bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid. Voor snelheidsovertredingen worden de drempelwaardes/marges zodanig verhoogd dat alleen excessieve overtreders beboet worden. Het streven is dat in alle andere gevallen wordt volstaan met een waarschuwing en het aanbieden van een speciale actiebon met daarop informatie over dit vakbondsprotest.

Het overgaan op coulante handhaving (‘bonnenactie’) is een logische stap, het is een aantrekkelijke combinatie van een publieksvriendelijke actie met een scherp politiek randje.

Afgelopen week was er een eerste formeel gesprek over een nieuwe politie-cao, tussen bonden en een delegatie van het kabinet en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz. Dat leidde niet tot concrete toezeggingen op de belangrijkste cao-thema’s: inkomen, capaciteit, veiligheid en opleidingen. (lees de cao-inzet van de politiebonden. 

Deze actie is uiteraard geen vrijbrief voor het maken van overtredingen.Iedere politieagent heeft de bevoegdheid te bekeuren wanneer hij/zij daar aanleiding toe ziet. Het is en blijft aan de beoordeling van de betreffende agent. Iedere burger blijft zelf verantwoordelijk voor zijn eigen (verkeers)gedrag en voor zijn eigen veiligheid en dat van andere weggebruikers

In de aanloop naar de cao-onderhandelingen zijn de bonden in december begonnen met de estafette-actie WAKE-UP CALL 2022 tegen de hoge werkdruk en onderbezetting bij de politie. Het doel van deze acties was de politiek en de burgers duidelijk te maken hoe urgent de capaciteitsproblemen bij de politie zijn.

De boodschap van deze acties kwam helaas niet duidelijk genoeg over. Blijkbaar rekent ‘Den Haag’ erop dat agenten uit loyaliteit en plichtsbesef tot het uiterste zullen gaan om de kwaliteit van het politiewerk zoveel mogelijk in stand te houden. En dat doen ze ook, al kost ze dat steeds meer moeite en al gaat dat steeds meer ten koste van hun gezondheid, veiligheid en privéleven.

Deze actie is wéér een volgende stap in het vervolg van het actietraject. Later deze week kondigden de politiebonden (veel) meer acties aan voor de komende maand.

Patches en hotfixes onderweg voor Dying Light 2

Dying Light 2, de kersverse actie-RPG van Poolse ontwikkelaar Techland, had een goede start maar wordt tegelijkertijd ook geteisterd door vele bugs op verschillende platforms. De ontwikkelaar heeft daarom enkele kortetermijnplannen bekendgemaakt om zo snel mogelijk de openstaande bugs het hoofd te bieden.

Op Steam zag Techlands nieuwe zombie-apocalypse game op releasedag een piek van maar liefst 160.000 gelijktijdige spelers. Dat is grofweg drie keer het hoogste aantal spelers van de eerste Dying Light-game. Helaas zijn er ook nog een boel problemen met het spel, waarbij op enkele platforms zelfs sprake is van game-brekende bugs. Daarom is er nu per platform een lijst aan hotfixes ingepland voor deze week, die de grootste problemen moet aanpakken. Bekijk hieronder de geplande 'fixes & improvements' per platform.

Knielmoment keert niet meer terug in F1: 'Tijd om verder te gaan'

Het moment van knielen voordat  een Formule 1-race van start gaat zal komend seizoen niet terug keren. Stefano Domenicali, baas van de hoogste raceklasse, zei tegen tv-zender Sky Sports dat het nu "tijd is om verder te gaan en andere actie te ondernemen".

Een aantal coureurs koos er sinds 2020 voor om kort voor aanvang van races op de grid te knielen om zo aandacht te vragen voor racisme naar aanleiding van de dood van George Floyd. 

Kabinet versterkt aanpak seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld met regeringscommissaris

Op voordracht van het kabinet wordt Mariëtte Hamer regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Verschillende incidenten in de afgelopen jaren leggen een breder vraagstuk bloot waarop actie vereist is. Met de nieuwe regeringscommissaris wil het kabinet meer doen aan bewustwording en een veilige cultuur, want intimidatie en misbruik horen niet thuis in Nederland. Daarbij moet onder andere de cultuur van genderstereotypering en machtsmisbruik die leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld worden doorbroken.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is een pijnlijk én hardnekkig maatschappelijk probleem. Recente incidenten in de samenleving, waaronder in de sport en media (onder andere recentelijk de onthullingen van #BOOS over het televisieprogramma The Voice of Holland en Ajax), laten zien dat het noodzakelijk is om nu een doorbraak te forceren.

Minister Dijkgraaf (OCW): ‘‘Recente incidenten in de sport- en televisiewereld laten ons zien dat de aanleiding van de #MeToo beweging in ons land nog altijd leeft. Dit moet veranderen. We moeten in iedere organisatie actief het gesprek gaan voeren om ervan bewust te zijn dat dit op iedere plek kan gebeuren. We werken aan een cultuurverandering waarin niemand wegkijkt en waarin mensen elkaar aanspreken op verkeerd gedrag. Want elk slachtoffer van seksueel overschrijdend gedrag en seksueel geweld is er één te veel. Ik ben blij dat we, samen met Mariëtte Hamer als regeringscommissaris, hier vanuit de overheid grondig mee aan de slag gaan.’’

Minister Van Gennip (SZW): ‘‘Je veilig en thuis voelen op je werk en er jezelf kunnen zijn: het hoort vanzelfsprekend te zijn. Maar dat is het helaas niet. Het is duidelijk dat we meer moeten doen om ongewenst gedrag op de werkvloer tegen te gaan. Het is nodig om regels aan te passen, maar er is ook een cultuurverandering op de werkvloer nodig. En dat begint met het voorbeeld aan de top. Het is belangrijk dat dit onderwerp nu vol op de agenda staat en goed dat Mariette Hamer hieraan gaat werken.”

Onder regie van de minister van OCW en de minister van SZW wordt toegewerkt naar een Nationale aanpak van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld. Vanuit het kabinet krijgt de regeringscommissaris de opdracht het kabinet gevraagd en ongevraagd te adviseren bij de totstandkoming en uitvoering van een actieplan. Daarnaast wordt van Hamer verwacht dat zij een herkenbaar boegbeeld én aanjager is van de verandering die nodig is om de cultuur die leidt tot seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld te doorbreken. Daar hoort het organiseren van een langjarig maatschappelijk debat bij.

Hamer wordt benoemd voor een periode van 3 jaar. Zij zal samenwerken met vele betrokken mensen en organisaties. De commissaris wordt ondersteund door een compact bureau dat zal vallen onder het ministerie van OCW. Zij zal rapporteren aan de ministers van OCW en SZW.

Hamer is voorzitter van de Sociaal-Economische Raad (SER) sinds september 2014. Ook heeft zij in het afgelopen jaar in de rol als informateur bijgedragen aan de coalitieonderhandelingen. Voor haar aanstelling bij de SER was zij lid van de Tweede Kamer voor de fractie van de Partij van de Arbeid. Zij won de Joke Smit Oeuvreprijs in 2019 en stond als SER-voorzitter aan de wieg van het advies Diversiteit in de Top. Tijd voor versnelling.

Het ministerie waar de regeringscommissaris onder gaat vallen is voor haar niet onbekend. Voordat zij de Tweede Kamer betrad was ze onder meer hoofd van de afdeling Strategisch Beleid en Beleidsverkenningen bij de directie Hoger Beroeps Onderwijs van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en directeur van een instelling voor volwassenenonderwijs in Zuid-Holland. Hamer begon haar loopbaan als de eerste voorzitter van de LSVb.

Netflix-film voert nominatielijst Oscars aan

De omslag lijkt nu echt compleet; streamingfilms tellen net zo goed mee als 'klassieke' bioscoopfilms als kanshebbers op grote filmprijzen. Jane Campions The Power of the Dog, die overigens wel in bioscopen en op filmfestivals te zien is geweest, voert de nominatielijst van de 94e Academy Awards aan.

Het blijven natuurlijk maar gewoon de filmprijzen die filmmakers in en om Hollywood aan elkaar en soms ook aan anderen uitreiken, maar toch blijft het interessant om te zien welke films en filmmakers er volgens de Academy of Motion Picture Arts and Sciences kans mogen maken om dit jaar met een Academy Award, oftewel Oscar, naar huis te gaan.

Er zijn twaalf beeldjes die potentieel naar The Power of the Dog gaan. Hieronder vallen vanzelfsprekend de prijzen voor Film, Regisseur en Acteur, voor Benedict Cumberbatch, maar ook de twee bijrolprijzen zouden naar Kirsten Dunst en Kodi Smit-McPhee of Jesse Plemons kunnen gaan. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Savage en de bewerking door Campion heeft ook een nominatie.

In de andere kanshebbers voor Film vinden we ook Don't Look Up (Netflx) en CODA (Apple TV+), ook streamingfilms. De andere titels zijn Dune (dat in 2021 gelijktijdig in bioscopen en op streaming te zien was), Belfast, West Side Story, Licorice Pizza, King Richard, Drive My Car en Nightmare Alley. De meeste daarvan zijn op dit moment nog te zien in Nederlandse bioscopen; Belfast gaat vanaf 24 februari draaien en het Japanse Drive My Car precies een maand later.

De acteurs die meedingen naar de grote prijzen zijn Nicole Kidman (Being the Ricardos), Jessica Chastain (The Eyes of Tammy Faye), Olivia Colman (The Lost Daughter) Penélope Cruz (Parallel Mothers) en Kristen Stewart (Spencer) voor Actrice en naast Cumberbatch ook Will Smith (King Richard), Andrew Garfield (Tick, Tick … Boom!), Denzel Washington (The Tragedy of Macbeth), Javier Bardem, (Being the Ricardos) voor Acteur. Hier zijn ook vijf van de negen films streamingfilms (van Netflix, Prime Video en Apple TV+).

Als we even buiten Hollywood kijken is er maar één specifieke categorie en dat is "Internationale Film". Hierin zien we Lunana: A Yak in the Classroom uit Bhutan, Flee uit Denemarken (dat ook is genomineerd voor Animatie), de documentaire The Hand of God uit Italië, opnieuw Drive My Car uit Japan en The Worst Person in the World uit Noorwegen. Die laatste draait vanaf deze week in de Nederlandse bioscopen.

Als je op je gemakje wil grasduinen door de lijst met nominaties kan dat op de site van de Academy.

Benedict Cumberbatch in The Power of the Dog
Benedict Cumberbatch in The Power of the Dog

Langlaufer Klæbo sprint opnieuw naar olympisch goud, Sundling oppermachtig in finale

Op de Olympische Spelen in Beijing zijn in het langlaufen de gouden medailles op de individuele sprint verdeeld, een onderdeel dat dit keer werd afgewerkt in de vrije stijl. Bij de vrouwen was die strijd om goud niet al te spannend, bij de mannen des te meer.

Vrouwen
Met topfavoriete Jonna Sundling en verder ook Maja Dahlqvist en Emma Ribom had Zweden het halve deelnemersveld in de finale op haar naam staan, verder aangevuld met Nadine Fähndrich uit Zwitserland en het Amerikaanse duo Jessie Diggins en Rosie Brennan. Vanaf de start maakte het Zweedse treintje het tempo, tot Ribom's werk erop zat en zij af moest haken.

Fähndrich leek sterk mee te kunnen, maar op het beslissende klimmetje moest zij het ook voor gezien houden. Sundling had voorin ondertussen al een ogenschijnlijk beslissend gat geslagen en dat bleek hte geval: de Zweedse pakte zeer overtuigend olympisch goud. Dahlqvist streed met Diggins en pakte het zilver, voor de toch ook dolgelukkige bronzen Amerikaanse - Brennan werd vierde.

Mannen
Johannes Høsflot Klæbo werd vier jaar geleden olympisch kampioen op de sprint in de klassieke stijl, nu stond hij als enige Noor ook weer in de finale. Oskar Svensson was er namens Zweden bij, Joni Mäki voor Finland, de Russen hadden Alexander Terentev en Artem Maltsev en de grootste uitdager voor Klæbo leek de Italiaan Federico Pellegrino te zijn.

In de finale moest Svensson redelijk snel afhaken, terwijl Maltsev na zijn zware inspanning in de halve eindstrijd ook tekort kwam. Mäki en Terentev duelleerden om het brons, dat naar de Rus ging, maar de strijd om goud ging tussen Klæbo en Pellegrino. Even leek de Italiaan er voorbij te kunnen, maar verder kwam hij niet: Klæbo pakte wederom olympisch sprintgoud, Pellegrino kreeg het zilver omgehangen.

Nintendo zendt morgenavond nieuwe Nintendo Direct uit

Het is weer zover! De eerste Nintendo Direct van het jaar wordt morgen om 23:00 Nederlandse tijd uitgezonden. Nintendo maakt verder alleen bekend dat het om een presentatie van veertig minuten gaat en dat het voornamelijk over games zal gaan die in de eerste helft van 2022 gaan uitkomen.

We kunnen al voorspellen dat Triangle Strategy, Kirby and the Forgotten Land en Advance Wars 1+2: Re-Boot Camp aanwezig zullen zijn. Verder maken Splatoon 3 en Mario + Rabbids Sparks of Hope waarschijnlijk ook hun opwachting.

Griekspoor overleeft twee matchpoints en stunt tegen Karatsev in Rotterdam

Tallon Griekspoor heeft dinsdag in de eerste ronde van het World Tennis Tournament een stunt uitgehaald. De Nederlander knokte zich in Rotterdam uit verslagen positie terug tegen Aslan Karatsev. Hij overleefde twee matchpoints en trok drie sets de partij naar zich toe.

De 25-jarige Griekspoor liep na een partij van 2,5 uur als winnaar naar het net in Ahoy: 2-6, 7-6 (2) en 7-6 (0). De nummer 62 van de wereld verloor de eerste set met duidelijke cijfers, maar knokte zich in het tweede bedrijf terug van een 5-2-achterstand en was de sterkste in de tiebreak.

In de derde set moest Griekspoor twee keer zijn serve inleveren en leek hij alsnog af te stevenen op een nederlaag, maar wéér maakte de 28-jarige Rus het karwei niet af. Griekspoor overleefde op 3-5 twee matchpoints, brak Karatsev terug op 4-5 en verloor in de beslissende tiebreak geen enkel punt. De Rus staat veertiende op de wereldranglijst. Griekspoor wacht in de tweede ronde een krachtmeting met Filip Krajinovic of Márton Fucsovics.

Griekspoor was lange tijd ongeslagen in officiële wedstrijden, maar hij zag zijn imponerende reeks van 29 zeges onlangs op de Australian Open ten einde komen. Hij werd in de tweede ronde uitgeschakeld door de Spanjaard Pablo Carreño Busta. Hij stond vaker in de tweede ronde en kwam tot op heden nooit verder. In 2018 en 2019 zorgde hij wel voor een stunt in de eerste ronde door respectievelijk Stan Wawrinka en Karen Khachanov te verslaan.

Er komt vanavond nog een Nederlander in actie. Botic van de Zandschulp speelt dinsdagavond tegen de Spanjaard Bernabé Zapata Miralles (ATP-129).

Het nutteloze feitje van de dag: Raketbasis onder het ijs

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Tijdens de Koude Oorlog werden er talloze geheime militaire basissen gebouwd op de meest vreemde plekken door de Amerikanen en de Sovjets. Maar wist je dat de Verenigde Staten zelfs een raketbasis onder het ijs van Groenland wilden bouwen? Onder de noemer Project Iceworm en zonder dat de Deense overheid volledig op de hoogte was, hadden de Amerikanen het idee om diep onder de ijskap van Groenland een basis te bouwen die ruimte bood aan 600 kernraketten met bijbehorend militair personeel.

In 1959 startte de bouw van het complex in het Groenlandse ijs met de aanleg van de eerste drie kilometer aan tunnels. Voor de stroomvoorziening werd de eerste mobiele kernreactor gemaakt en verscheept naar het militaire complex in aanbouw. In de eerste helft van de jaren '60 werkten er 200 mensen aan de raketbasis die de beschikking hadden over een theater, ziekenhuis, winkel en kerk onder het ijs.
Al snel merkten de Amerikanen dat het idee van een militaire basis onder het ijs op papier een leuk idee was maar in praktijk was het toch lastig. Doordat de gletsjer waarin de basis zich bevond, net als elke andere gletsjer, verschoof, was het personeel vooral bezig de tunnels te onderhouden en dat bleek door het schuivende ijs vrijwel onmogelijk.

In 1966 kwam er een einde aan Project Iceworm en werd de basis ontruimd. Wat achterbleef was 9.000 ton materialen en afval zoals aangelegde gebouwen, radioactief afvalwater, dieseltanks en een onbekende hoeveelheid toxische PCB’s. De Amerikanen dachten in de jaren '60 dat de rotzooi voor eeuwig onder de sneeuw zou blijven maar door smeltwater en de verder wegsmeltende Groenlandse gletsjers dreigt in de toekomst een milieuramp.

Plattegrond van het geplande complex (WikiCommons/Zygerth)
Plattegrond van het geplande complex (WikiCommons/Zygerth)

RIVM-studie: booster halveert kans op omikron voor gevaccineerden

Gevaccineerden die een boosterprik laten zetten, halveren daarmee hun kans op een besmetting met de omikronvariant van het coronavirus. Tot die conclusie komen onderzoekers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Voor mensen die al eens eerder corona opliepen, is het voordeel van een booster kleiner: hun kans op infectie daalt met 38 procent.

De onderzoekers analyseerden gegevens van ruim een half miljoen mensen die zich lieten testen bij de GGD. De uitkomst bevestigt het beeld dat vaccins en eerdere corona-infecties minder bescherming geven tegen de omikronvariant dan tegen de deltavariant. Ook maakt het onderzoek duidelijk dat mensen die na hun eerste vaccinatiereeks toch besmet raakten en later een boosterprik kregen, het meest beschermd zijn tegen het virus. Voor deze groep is de bescherming tegen besmetting 76 procent. Mensen die (voor zover bekend) nooit het virus bij zich droegen, lopen 68 procent minder kans op corona na een booster prik. Lees verder bij Skipr

Werkomgeving Ajax is "haantjescultuur" en "apenrots"

Ex-directeur voetbalzaken Marc Overmars stuurde over een langere tijd grensoverschrijdende berichten naar vrouwelijke werknemers van Ajax. Zijn gedrag past volgens werknemers binnen de cultuur van de club. Zo meldt AT5

Dat schrijft het NRC na gesprekken met elf (oud-) medewerksters van de club. De krant deed sinds december vorig jaar onderzoek naar machtsmisbruik op de werkvloer van Ajax, na een tip  over mogelijk grensoverschrijdend gedrag van directeur voetbalzaken Overmars.

"Het is een enorme machtsverhouding", zegt één van de vrouwen. De (oud-)werkneemsters willen vanwege verschillende redenen anoniem blijven, maar beschrijven de werkomgeving van Ajax als een 'haantjescultuur' en een 'apenrots'.

Zo zouden er stereotype grappen worden gemaakt en worden ondergeschikte vrouwen vaak op hun uiterlijk aangesproken. Daarnaast zouden degenen die een grens overgaan niet gecorrigeerd worden door de club. 

Eén van de vrouwen waar de krant mee sprak, vertelt hoe zij van Overmars een whatsappjes ontving waarin hij stuurde dat hij het warm had, dat hij "iets voelde opkomen" of met de vraag wat ze aan had. Met daarna een foto van zijn geslachtsdeel, een dickpic. Een andere dame laat weten hoe zij een appje kreeg van een speler waar in stond  om met z’n tweeën een hokje op te zoeken. "Je moet als vrouw bij Ajax een dubbele huidlaag hebben. Als je dat niet hebt, wordt het spannend", vertelt dezelfde dame. 

Uit de gesprekken die het NRC hield komt naar voren dat er een cultuur binnen de club heerst waarin seksueel wangedrag kan gedijen. Er bestaat volgens de krant geen open sfeer om het machtsmisbruik bespreekbaar te maken en ondergeschikten houden zich stil. De enkeling die het hogerop zocht, vond geen gehoor. En signalen werden niet opgepakt. 

Vrouwen zijn bang om een melding te maken van het wangedrag, omdat niet iedereen even assertief is. "Het is een enorme machtsverhouding", zegt de één. "Als je het niet accepteert dan ben je heel snel weg", zegt een ander. Een derde: "Seksisme zit in de cultuur bij de club."

Overmars, die gevierd werd onder fans en door de directie vanwege zijn goede aankopen en als architect van het succes van Ajax van de laatste jaren, had bij vrouwen binnen de club een hele andere kant. Bij sommige medewerkers was zijn bijnaam ‘geilneef’. Drie vrouwen vertellen dat hij zich aan hen opdrong. Sommige wisten zich geen raad met zijn gedrag, hadden geen idee hoe ze moesten reageren op complimenten over hun uiterlijk of voorstellen om samen wat te drinken.

Zondagavond maakte Ajax bekend dat de directeur voetbalzaken opstapt bij de club. "Het gedurende een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s ligt ten grondslag aan zijn besluit om te stoppen", valt te lezen in het persbericht. 

"Ik schaam me kapot", verklaart Overmars in hetzelfde bericht. "Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk."

De voetbalwereld reageerden geschokt op het nieuws.  En ook Ajax-hoofdsponsor Ziggo worstelt met de kwestie rond Overmars. De telecomaanbieder zegt nog niet te weten wat het nieuws betekent voor het partnership met de club.

'Meer versoepelingen volgende week: clubs open, stadions voller'

Volgende week gaat het kabinet flink versoepelen, dat melden Haagse bronnen aan Nieuwsuur. Het kabinet heeft namelijk een gunstig beeld over de ontwikkelingen rondom het virus. De verwachting is dat de besmettingen nog iets oplopen, waardoor het wat drukker gaat worden in de ziekenhuizen. Zo meldt AT5

Maar "er is geen indicatie dat de coronacijfers tot probleemsituaties gaan leiden, zeker niet meer op de IC's", laat politiek verslaggever Arjan Noordlander weten. "Volgende week kunnen we echt weer flinke stappen zetten om het land verder open te doen."

Dat er versoepelingen aan zitten te komen betekent volgens Noorlander nog niet dat het land helemaal weer open gaat. "Je kan denken aan vollere voetbalstadions en theaters en toch de nachthoreca weer open. Maar daar komt nog een OMT-advies over."

Daarnaast is de grote vraag of de QR-code gaat blijven gelden. De petitie van oud-staatssecretaris Mona Keijzer voor het afschaffen van het toegangsbewijs is al meer dan 700.000 keer ondertekend. Toch komt de afschaffing volgens Noorlander er nog niet aan. "In de horeca voorlopig nog wel even je QR-code laten zien, maar dat het wel drukker kan worden en dat er geen anderhalve meter afstand moet worden gehouden."

De langetermijnvisie, die door het kabinet beloofd is, heeft nog niet helemaal vorm gekregen. Wel wordt er in de wandelgangen al over gesproken. "Ze willen van de hele crisistoestand af. Niet meer de tenten waarin je je laat testen of vaccineren. Terug naar een normale situatie waar corona een normale griep is, maar wel met een organisatie die in kan grijpen als het nodig is."

Volgende week dinsdag is er een persconferentie waarin de mogelijke versoepelingen worden bekendgemaakt en die kan er heel anders uit gaan zien dan normaal. "Premier Rutte heeft een debat in de Eerste Kamer dinsdag en daardoor kan het zijn dat alleen minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers de persconferentie geeft", aldus Noorlander.  

Gommers blijft voorlopig toch langer OMT-lid

Diederik Gommers blijft toch langer lid van het Outbreak Management Team (OMT), zo meldt de ic-arts maandag desgevraagd aan nieuwssite NU.nl. Eerder zei Gommers tegen de site dat hij deze maand zou stoppen als adviseur van het kabinet, omdat dan zijn voorzitterschap van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) eindigt.

Gommers blijft voorlopig lid van het OMT, omdat de coronacrisis zich op een “kantelpunt” bevindt en het niet helemaal duidelijk is welke rol het OMT krijgt in de volgende fase die de coronacrisis ingaat. Lees verder bij Skipr

OWS: Nuis prolongeert titel op 1500 meter

Kjeld Nuis heeft na alle tegenslag dit jaar hard teruggeslagen door het goud te pakken op de 1500 meter. Voor Nuis was het zijn enige afstand op deze Spelen, na het missen van kwalificatie voor de 1000 meter. Hij was ruim drie tienden sneller dan Thomas Krol, die het zilver pakte. De Koreaan Min Seok Kim pakte, net als vier jaar geleden het brons.

Voor de dweilpauze kwam Marcel Bosker al in actie voor Nederland, en hij was de beste van de eerste acht ritten in een tijd van 1.45.42 in een vlakke race. Na de dweil kwam eerst Sergei Trofimov die iets sneller was, maar dit werd meteen opgevolgd door Thomas Krol, die een tijd van 1.43.55 reed, een Olympisch Record. Krol was razendsnel in de opening en de eerste ronde. Ook zijn tegenstander Peter Kongshaug liet zich aardig meezuigen in het geweld met een mooie tijd van 1.44.41. 

De tijd van Krol leek wel een mooie gooi naar goud, maar Kjeld Nuis dacht daar toch anders over. Hij was iets langzamer in de eerste twee ronden, maar de laatste twee ronden pakte hij de tijd terug en meer: 1.43.21. De Koreaanse tegenstander Min-Soek Kim pakte ook de voorlopig derde tijd in 1:44.24. Er stonden nog een paar serieuze concurrenten aan de start. Joey Mantia was de eerste, maar hij reed slechts in de buurt van de tijd van Bosker, na alleen een snelle opening: 1.45.26. Ook de Chinees Ning was een serieuze concurrent, maar hij deed ongeveer hetzelfde als Mantia: 1.45.28.

In de laatste rit gebeurde het ook niet: Het podium veranderde niet meer. Nuis en Krol zorgen er zo samen voor dat Nederland de leiding op de medaillespiegel inneemt met alweer het derde schaatsgoud. Voor Krol komt er nog een kans op de 1000 meter. Nuis prolongeert zo zijn titel op de 1500 meter en is de eerste die dit doet sinds Johann Olav Koss in 1994.

Biatleet Fillon Maillet slaat terug met olympisch goud op koningsnummer

Op de Olympische Spelen in Beijing is dinsdag het koningsnummer van het biatlon bij de mannen afgewerkt, de individuele twintig kilometer: vier schietbeurten - liggend, staand, liggend, staand - en elke misser levert direct één strafminuut op.

De Rus Maksim Tsvetkov en de Noor Johannes Thingnes Bø waren de eerste twee die van start gingen en zij deden het beiden uitstekend. Tsvetkov schoot de eerste negentien schijven om, maar de allerlaatste bleef staan, waardoor Bø ondanks zijn twee missers 3,8 seconden sneller was aan de finish.

Ondertussen was Quentin Fillon Maillet ook onderweg, maar de Franse World Cup-leider liet bij de tweede en derde schietbeurt een schijf staan. De rest ging wel raak en op de ski's was hij beduidend sneller dan Bø: aan de finish dook hij er 31,1 seconden onder en langzamerhand leek het goud binnen te zijn.

Anton Smolski uit Wit-Rusland vormde nog een bedreiging door als één van de twee mannen in het veld van ruim negentig deelnemers alle schoten te raken. Op de ski's was Smolski wat minder snel, maar zijn accurate schietbeurten leverden hem toch verrassend zilver op: 14,8 seconden achter kampioen Fillon Maillet, met Bø op brons.

Voor Fillon Maillet is het een fraai staaltje revanche voor zijn mislukte optreden in Pyeongchang. Vier jaar geleden werden zowel zijn vriendin als haar vader kort voor de Spelen getroffen door kanker, waar Fillon Maillet's schoonvader aan overleed. Zijn vriendin is weer de oude en in Beijing pakte hij zo een emotionele en mooie eerste olympische titel.

Zuid-Korea stapt vanwege 'oneerlijke jurering' naar CAS na diskwalificatie shorttrackers

Het olympisch comité van Zuid-Korea (KSOC) stapt naar het sporttribunaal CAS uit onvrede over de penalties van twee van zijn shorttrackers in de halve finales van de 1.000 meter van maandag.

De Zuid-Koreanen zijn boos en spreken van 'oneerlijke' jurering nadat twee medaillekandidaten met een penalty uit het toernooi werden gezet. Door dat besluit gingen twee Chinezen door naar de finale. Die twee Chinezen pakten goud en zilver. 

Hwang Dae-heon en Lee June-seo werden ieder in hun heat gediskwalificeerd wegens het hinderen van tegenstanders. Dat kostte ze een plaats in de finale. De Zuid-Koreaanse sportkoepel zegt "de onrechtvaardigheid van deze beslissing" te willen formaliseren met hun gang naar het sporttribunaal. "Wij zullen ons best doen om te voorkomen dat onze atleten onrecht wordt aangedaan", liet het KSOC in een statement weten.

Zuid-Korea tekende al protest aan bij de internationale schaatsunie ISU over het lot van Hwang, maar dat werd afgewezen omdat diskwalificatie wegens regelovertredingen niet kan worden aangevochten. 

Ontruiming Sterrebos gestart

Dinsdagochtend is de politie begonnen met de ontruiming van het Sterrebos bij Born. Doel van dit optreden is de eigenaar van het bos weer de beschikking over het eigen terrein te geven. De actievoerders die de afgelopen dagen in wisselende samenstelling het bos bezetten en zich daarmee op verboden gebied begaven, worden in een zorgvuldig voorbereide operatie van het terrein begeleid.

Sinds vrijdag 28 januari bezet een groep actievoeders enkele bomen in het Sterrebos om te protesteren tegen de door VDL Nedcar geplande bomenkap. Sinds die tijd heeft de politie continu overleg met het OM en de gemeente Sittard-Geleen over de situatie. Daarnaast is er ook intensief contact met betrokken partijen als VDL Nedcar en de actievoerders. De afgelopen dagen is continu afgewogen hoe de wet (en de veiligheid) kan worden gehandhaafd maar er ook ruimte kan worden gegeven voor het recht op demonstratie. Met de verandering in de situatie van afgelopen maandag zijn de omstandigheden gewijzigd. Door bevoegd gezag is de politie verzocht handhavend op te treden en ervoor te zorgen dat het recht zijn beloop kan krijgen. Daarom is de politie vanochtend gestart met het begeleiden van de actievoerders van het voor hen verboden terrein. Zij zijn met hun aanwezigheid namelijk in overtreding van het gestelde in artikel 461, Wetboek van Strafrecht. Ze overtreden met hun aanwezigheid de wet en verhinderen daarmee indirect dat het recht zijn beloop kan krijgen. In het hele politieoptreden is er continu oog voor de veiligheid van een ieder: de veiligheid van hulpverleners, actievoerders, maar ook alle direct en indirect betrokken partijen.

Dinsdagochtend is er gestart met het begeleiden van de actievoerders van het verboden terrein. Daarbij wordt er per actievoerder gekeken of diegene bereid is vrijwillig begeleid te worden, of verwijderd moet worden van de boom die bezet wordt. Indien dat laatste het geval is, staat de veiligheid van de actievoerder voorop. De laatste dagen zijn er diverse voorbereidingen getroffen om alles zo rustig en veilig mogelijk te laten verlopen. De actievoerders worden, nadat ze het bos verlaten hebben, medisch gecontroleerd door een arts. Afhankelijk van het oordeel van de arts wordt de actievoerder vervolgens voor benodigde medische zorg naar het ziekenhuis vervoerd, dan wel aangehouden. De tenlastelegging verschilt daarbij per actievoerder. Sommigen worden enkel verdacht van overtreding van artikel 461.SR, anderen worden ervan verdacht zich daarnaast nog schuldig te hebben gemaakt aan andere strafbare feiten. Op het einde van de dag volgt nog aanvullende berichtgeving over het verloop van de dag.

Het gebied in kwestie is afgezet, evenals een deel van de N276. Dit gebeurt zodat er door alle betrokken partijen en hulpverleners op een veilige manier gewerkt kan worden. Hoe lang een en ander afgezet blijft, is nu nog niet duidelijk en hangt af van hoe de komende dagen verlopen.

Gestolen Belgische wedstrijdduiven aangetroffen

De politie heeft in de vroege ochtend van maandag 7 februari drie verdachten aangehouden op verdenking van heling of diefstal van 26 kostbare wedstrijdduiven. Tijdens een controle van het voertuig op de A16 ter hoogte van Moerdijk zagen agenten, naast de drie inzittenden uit Nederland en Oekraïne, de duiven in een mand zitten. De twee mannen en een vrouw hielden een onsamenhangend verhaal over de herkomst en de bestemming van de duiven. Uit de ringen om de duivenpoten bleek dat de dieren uit België afkomstig waren en niet uit Polen, zoals ze verklaarden.

Een politiemedewerker van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid achterhaalde via de ringen aan de duivenpoten de rechtmatige Belgische eigenaar. Na nachtelijk telefonisch contact en een controle in de duiventil door de eigenaar in België bleek hij 26 wedstrijdduiven te missen.

De verdachten uit Oekraïne zijn een 47-jarige man en een 57-jarige vrouw en hebben geen vaste woon- of verblijfplaats en een 32-jarige man uit Rotterdam. Ze zitten vast voor verhoor. De duiven keren terug naar hun duiventil in België. De politie vermoedt dat de duiven waren bestemd voor een nieuwe eigenaar in de Oekraïne. Gezien de omstandigheden en de manier waarop de verdachten mogelijk te werk zijn gegaan, bestaat het vermoeden dat de verdachten zich bezighouden met mobiel banditisme.

De gestolen duiven (Afbeelding: Politie)
De gestolen duiven (Afbeelding: Politie)

Snowboarder Parrot overleeft leukemie en pakt olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing heeft het snowboarden bij de mannen een mooi verhaal opgeleverd: na een strijd tegen leukemie is Max Parrot helemaal terug en de Canadees wist zijn zilveren medaille van Pyeongchang 2018 te upgraden op de Chinese sneeuw.

Verdedigend kampioen Red Gerard uit de VS was in de eerste van drie finaleruns het beste met 83,25 punten, voor de verrassende Italiaan Emiliano Lauzi en diens 80,01 punten. De Canadese grootheid Max Parrot, definitief teruggekeerd na zijn strijd tegen leukemie, scoorde 79,86 punten en ook de jonge Chinees Su Yiming (78,38) en de Canadese legende Mark McMorris (76,98) noteerden een prima openingsrun.

In de tweede run haalde Parrot uit: met een paar heerlijke sprongen en mooie slides op de rails scoorde de Canadees 90,96 punten en nam hij de leiding over. Gerard verbeterde zich niet en viel zelfs een plek terug: Su legde een indrukwekkende run neer, inclusief een 1800 op de laatste sprong, en werd beloond met 88,70 punten en dus een voorlopige tweede plek. McMorris schoof met 80,85 punten ook voorbij Lauzi naar plek vier.

Parrot wist zich in de derde en laatste run niet meer te verbeteren, net als Gerard. McMorris deed dat wél: met drie mooie sprongen zette hij 88,53 punten op de borden, goed voor plek drie en zijn derde bronzen medaille op rij. Su landde niet helemaal perfect en verbeterde zich niet, dus was er zilver voor de Chinees en prachtig goud voor Maxence Parrot, die zijn comeback zo volledig bekroonde, nadat hij ook al goud won op de X-Games.

FOK! Wat een weer: hmmz....

winterbanner

Gegroet!  

Na al het tumult van zondag en zelfs nog deels de nacht daarna, kwamen we gisteren in rustiger vaarwater terecht. In Ellecom viel uiteindelijk 52 mm en dat is de grootste som die ik heb kunnen vinden. Rond middernacht trokken nog diverse heftige buien over ons land heen. Ook toen kwam het soms tot stevig onweer en flink wat hagel. IJmuiden noteerde zelfs nog een windstoot van 104 km/u en een reguliere kracht 8.

Gisteren was het prima weer. Er waren flinke perioden met zon, al moet ik wel zeggen dat de wind nog aardig aanwezig was. De laaste buitjes verlieten in de ochtend het uiterste noordoosten. De maxima lagen rond de 8 graden. In de loop van de middag begon het weer wat bewolkter te worden, maar dat was meestal op middelbare hoogte. Dat leverde hier en daar een prachtige zonsondergang op.

Vandaag heeft de bewolking de overhand. In het noorden zullen ze de zon waarschijnlijk helemaal niet te zien krijgen, en bovendien valt er daar ook enige motregen. Ik sluit 2 tot 4 mm niet uit. 

In het midden en zuiden is de bewolking wat dunner. De zon maakt daar nog wel een kansje om er doorheen te prikken, maar stralend weer zal het zeker niet worden. Als er opklaringen zijn, dan met name in de ochtend. In de middag lijken de gordijnen overal dicht te gaan.

Het is wel vrij zacht met temperaturen die liggen tussen de 8 graden op de Wadden tot 10 graden in het zuiden. Als de zon echt even weet door te breken kan het zowaar 12 graden worden. Dit met name in het zuiden.

De wind is zuidwestelijk en meest matig van kracht. Aan zee waait het wat harder.

Woensdag zullen we de zon ook niet veel te zien krijgen denk ik. 

Op de foto's zien we DJMO aan de wandel. Het weer had dus twee gezichten. Een fase met zon en een fase met bewolking. 

Tot ziens!  

Aan de wandel1 (Foto: DJMO)

De Sloterplas in Amsterdam. Je ziet aan het water dat het ondanks de zon nog aardig door aan het waaien was. (Foto: DJMO)

Minder mooi weer. (Foto: DJMO)
Bij de pont in Zaandam was het zonnetje helaas alweer verdwenen. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Skiër Mayer pakt olympisch goud voor derde Spelen op rij

Op de Olympische Spelen van Beijing heeft Matthias Mayer een fraai staaltje geschiedenis geschreven: net als ooit Kjetil André Aamodt en Deborah Compagnoni won de Oostenrijker op een derde Olympische Spelen goud, dit keer wederom op de super-G.

De Fransman Alexis Pinturault ging als derde naar beneden en noteerde een ogenschijnlijk keurige tijd, tot Aleksander Aamodt Kilde naar beneden kwam. De Noor raasde de Rock-piste af en dook exact een seconde onder Pinturault's tijd door, waarna de Duitse veteraan Romed Baumann zich op 0,74 seconden tussen de twee nestelde.

Kilde's landgenoot Adrian Smiseth Sejersted kan vanwege een knieblessure nauwelijks lopen, maar skiën lukt wél: op 0,32 seconden van Kilde zette hij een zeer verrassende tweede tijd neer, waar de Oostenrijker Vincent Kriechmayr vervolgens twee honderdsten voor tekort kwam.

Diens landgenoot Mayer was de volgende en de regerend kampioen haalde vooral onderop de piste uit: hij was nog eens 0,42 seconden sneller dan Kilde. Ryan Cochran-Siegle was de volgende die naar beneden kwam en de Amerikaan, wiens moeder in 1972 slalomgoud won in Sapporo, maakte zijn outsiderrol waar: op 0,04 seconden noteerde hij de tweede tijd.

Daarmee bleek het podium beslist: het goud was voor Mayer, na afdalingsgoud in 2014 en super-G-goud in 2018. Cochran-Siegle pakte zilver, Kilde mocht olympisch brons bijschrijven. Marco Odermatt was een van de favorieten, maar de dit seizoen fantastische Zwitser ging richting het einde van zijn snelle run in de fout en finishte niet.

Rodelaarster Geisenberger profiteert in jacht op derde goud op rij van crashes favorieten

De beste rodelaarsters ter wereld zijn in het Chinese Yanqing volop verwikkeld in de strijd om olympisch goud. Op de eerste dag werden de eerste twee runs afgewerkt, dinsdagmiddag Nederlandse tijd staan de beslissende derde en vierde run gepland.

In de eerste run werd gelijk al de toon gezet: de Duitse Julia Taubitz, een van de twee grote favorietes, pakte de leiding. Haar landgenote en tweevoudig kampioene Natalie Geisenberger volgde op 0,057 seconden, de strijd om brons leek te gaan tussen de verrassende Oostenrijkse Lisa Schulte (+0,178) en de derde Duitse, Anna Berreiter, die twee duizendsten achter Schulte stond.

De Russische Tatyana Ivanova volgde al op 0,388 seconden en verder bleef alleen de Oostenrijkse Hannah Prock (+0,417) binnen een halve tel van de leiding. Taubitz' voornaamste uitdager, de in topvorm verkerende Oostenrijkse Madeleine Egle, crashte al in run één en hield de schade nog beperkt tot 0,997 seconden en een zeventiende plek.

Voor Taubitz ging het in de tweede run fout: in de slotfase crashte ze, waardoor de Duitse terugviel tot ruim buiten de top-10. Geisenberger profiteerde optimaal en nam de leiding over, op 0,208 seconden gevolgd door Berreiter. Ook Schulte viel namelijk tegen: ze leverde een dikke halve seconde in en sloot dag één af als vijfde op 0,772 seconden, achter landgenote Prock (+0,669).

Plek drie was in handen van Ivanova, die de schade met een prima run beperkte tot 0,591 seconden en zo gebombardeerd werd tot favoriete voor het brons. Eliza Tiruma schoof op 0,980 seconden door naar plek zes, voor de zich knap herstelde Egle (+1,010).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.