FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


▼ Advertentie door Refinery89
Archief
Artikelen van vrijdag 11 februari 2022

Random Pics van de Dag #545

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Ministerie bemoeide zich met OMT-adviezen

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft in de eerste periode van de coronacrisis herhaaldelijk getracht tekstuele wijzigingen in conceptadviezen van het OMT aan te brengen - en was daarin succesvol.

Het RIVM, dat onder het ministerie van VWS valt en het OMT voorzit, heeft tekstsuggesties van het ministerie ook overgenomen. OMT-leden blijken hierbij niet te zijn geraadpleegd.

Het kabinet heeft altijd beweerd dat het OMT volstrekt onafhankelijk is. Volgens experts is door de bemoeienis van het ministerie van VWS de onafhankelijkheid van het OMT geschonden.

Nieuwsuur onderzocht de afgelopen periode vele vrijgegeven documenten over de eerste maanden van de coronacrisis. Uit mailwisselingen blijkt dat het ministerie van VWS meerdere keren overleg heeft gevoerd met het RIVM over tekstwijzigingen in conceptadviezen van het OMT, voordat deze openbaar werden gemaakt. 

Diverse Kamerleden hebben hun ongenoegen geuit en willen een debat over deze gang van zaken. 

Overzicht uitslagen Beijing dag 7

Vandaag was de zevende dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het grootste succes kwam voor Nederland vandaag bij het shorttrack. Suzanne Schulting slaagde erin haar olympische titel van vier jaar geleden te prolongeren. In de finale bleef ze net de Choi Min-jeong voor. 

De mannen waren beduidend minder succesvol. Op de 500 meter sneuvelden er drie al in de voorronden en op de relay werd het een leidende positie in de halve finale in de laatste ronde uit handen gegeven. De uiteindelijke derde plek was niet genoeg voor de finale.

Bij het langebaan schaatsen moest Patrick Roest op de tien kilometer genoegen nemen met zilver. Nils van der Poel, die eerder al goud won de vijf kilometer, was ongenaakbaar en reed zelfs een nieuw wereldrecord. de tweede Nederlander, Jorrit Bergsma, moest genoegen nemen met de vierde plek.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Alpineskien Super-G vrouwen Lara Gut-Behrami (Zwi) Mirjam Puchner (Oos) Michelle Gisin (Zwi)
Biatlon Vrouwen 7,5 km sprint Marte Olsbu Roiseland (Noo) Elvira öberg (Zwe) Dorthea Wierer (Ita)
crosscountry Mannen 15 kilometer klassiek Iivo Niskanen (Fin) Aleksandr Bolsjoenov (Rus) Johannes Klaebo (Noo)
Schaatsen 10.000 meter mannen Nils van der Poel (Zwe) Patrick Roest (Ned) Davide Ghiotto (Ita)
Shorttrack 1000m Dames Suzanne Schulting (Ned) Choi Min-jeong (ZKo) Hanne Desmet (Bel)
Skeleton Heren Christopher Grotheer (Dui) Axel Jungk (Dui) Yan Wengang (Chi)
Snowboarden Halfpipe mannen Ayumu Hirano (Jap) Scotty James (Aus) Jan Scherrer (Zwi)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Duitsland 7 4 0 11
2 Noorwegen 6 3 5 14
3 Nederland 5 4 1 10
4 Zweden 5 2 2 9
5 Oostenrijk 4 6 4 14
6 Verenigde Staten 4 5 1 10
7 China 3 3 1 7
8 Rusland 2 4 6 12
9 Italie 2 4 4 10
10 Japan 2 2 4 8

Snowboarder Hirano met fenomenale halfpiperun eindelijk naar olympisch goud

De beste snowboarders ter wereld, die in de halfpipe althans, hebben vrijdag gestreden om olympisch goud. In het Genting Snow Park in het Chinese Zhangjiakou legden de toppers een heerlijke finale neer in de pipe, inclusief het afscheid van een legende.

In run één noteerde de Amerikaan Taylor Gold met 81,75 punten de beste score, maar de ogen waren vooral gericht op Ayumu Hirano. De 23-jarige Japanner, in Sochi 2014 en Pyeongchang 2018 goed voor olympisch zilver, gooide er een uiterst zeldzame triple cork uit, maar ging later in de run onderuit.

Hirano herstelde zich in run twee: hij wist de triple cork te landen én maakte de hele run af, de eerste keer ooit dat de trick in een verder geslaagde run is uitgevoerd. Het leverde 91,75 punten op, tot ongenoegen van velen: de Australiër Scotty James scoorde met zijn run 92,50 punten, terwijl die van Hirano gezien werd als wellicht de moeilijkste ooit.

In run drie verbeterde James zich niet en dus mocht Hirano, die de finale afsloot, één gooi naar goud doen. Weer landde hij de triple cork, waarna zijn hele run nóg beter was uitgevoerd. Dit keer hadden de jury daar wel waardering voor: met 96,00 punten was er na twee keer zilver nu dik verdiend olympisch goud voor Hirano, met James op zilver.

Het brons ging met 87,25 punten naar de Zwitser Jan Scherrer, die in de tweede run de run van zijn leven neerzette. Met 85,00 punten ging plek vier naar de legendarische Amerikaan Shaun White, drievoudig olympisch kampioen, die na Beijing afscheid neemt als actief (wedstrijd)snowboarder.

Me too en Peking

Dit epistel is mede tot stand gekomen door input van mijn lieve vriendin.

Wat een hedendaags gezeik als er überhaupt al iets van waar is”. Zo noemde ze het letterlijk. Vervolgens beschrijft ze hoe zij zelf ooit op de middelbare school ook werd lastig gevallen door een “eersteklas lul”, die haar benen “geil” vond. Daarna heeft ze in haar leven nooit meer last gehad, terwijl ze haar hele leven in een “mannenwereld” gewerkt heeft en nog steeds werkt. Haar slotsom is dat zij medelijden heeft met de jongen die haar op school lastig viel. Haar slotwoord: “Lul, get a life”. Tot zover haar input.

Lil' Kleine krijgt 120 uur taakstraf voor mishandeling in nachtclub Rembrandtplein

De rechtbank legt 120 uur taakstraf op tegen Jorik Scholten, die beter bekend is als rapper Lil' Kleine, vanwege de mishandeling van een man in een nachtclub bij het Rembrandtplein in december 2019. Volgens de rechter is bewezen dat de rapper die avond samen met twee anderen een toen 28-jarige Amsterdammer in de nachtclub heeft mishandeld.

Ook moet Scholten een schadevergoeding van 450 euro betalen.

Op 6 december stootte het slachtoffer in nachtclub Oliva per ongeluk de vriendin van Scholten aan. Hij bood meteen zijn excuses aan, maar werd op een later moment mishandeld in de club.

Volgens de rechtbank is aangetoond dat Scholten het slachtoffer heeft mishandeld door hem vast te pakken, te slaan en te schoppen. Ook werd er een trap gegeven terwijl het slachtoffer op de grond lag.

Dagelijkse kost
Het slachtoffer heeft eerder in een geschreven slachtofferverklaring aangegeven dat hij een week in shock is geweest door de mishandeling. "Alsof het dagelijkse kost was." Hoewel hij meerdere verwondingen had opgelopen in de nachtclub, gaat het niet om blijvend letsel.

Scholten heeft na de mishandeling tegen de politie gezegd dat het slachtoffer 'denigrerend en arrogant' deed nadat hij aangesproken werd op het tegen zijn vriendin aanlopen. Omdat het slachtoffer een glas gooide, zouden er mensen boos zijn geworden. De rapper zei toen dat hij hem 'met geen vinger' aangeraakt had.

Straf medeverdachten
De tweede verdachte krijgt ook een taakstraf van 120 uur opgelegd, de derde krijgt een maand celstraf. Daarnaast moeten zij het slachtoffer ook een schadevergoeding betalen.

Eind januari werd er door het Openbaar Ministerie (OM) 120 uur taakstraf en twee weken voorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen Lil' Kleine. Tijdens de uitspraak was geen van de drie verdachten in de rechtszaal aanwezig.

IJshockeysters VS ontsnappen, Canada met monsterscore naar halve finales OS

Op de Olympische Spelen in Beijing is de knockoutfase in het ijshockey bij de vrouwen begonnen. De enige twee realistische titelkandidaten, de VS en Canada, speelden vrijdag hun kwartfinales en namen het daarin op tegen Tsjechië en Zweden.

De Amerikaanse ploeg, in Pyeongchang na twintig jaar weer goed voor goud, speelde tegen Tsjechië, dat debuteert op de Spelen en dat op WK's nog nooit de halve finales bereikte. Toch kwam die ploeg dankzij Michaela Pejzlova in de tweede periode op een verrassende voorsprong, hoewel Hilary Knight een minuutje later voor een gelijke stand zorgde.

Tsjechië hield vervolgens lang stand, vooral dankzij geweldig werk van doelvrouw Klara Peslarova, maar met een klein kwartier te spelen ging het toch fout: Lee Stecklein werkte de puck in het Tsjechische doel, tien minuten later was het Savannah Harmon die de genadeklap uitdeelde. Kendall Coyne Schofield bracht de eindstand vervolgens op 4-1. De VS speelt maandag tegen de winnaars van het duel tussen Finland en Japan.

Voor Canada was de opgave beduidend minder lastig tegen Zweden, dat vijftien tot twintig jaar geleden nog een voorname kandidaat voor brons was. Viervoudig olympisch kampioen Canada kwam na drie minuten al op voorsprong dankzij Brianne Jenner en in de laatste drie minuten van de eerste periode kwamen er nog drie goals bij. In tien minuten werden er in de tweede periode nog eens vijf gescoord en uiteindelijk stopte de teller bij 11-0 voor Canada, dat maandag tegen Zwitserland of Rusland speelt.

Skeletonner Grotheer met grote overmacht naar olympisch goud, Chinees schrijft historie

In het Yanqing Sliding Centre in China is het olympisch goud in het skeleton bij de mannen vergeven. De derde en vierde run werden vrijdag afgewerkt, nadat donderdag de eerste twee runs gehouden werden. Echt spannend was het wat betreft goud niet, maar om het brons zeker wel.

De beslissende dag begon met de Duitser Christopher Grotheer ruimschoots aan de leiding, landgenoot Axel Jungk volgde pas op 0,70 seconden. De wél en tegelijkertijd níet verrassende thuisfavoriet Yan Wengang stond op 0,75 seconden op de derde plek, voor de Russen Evgeniy Rukosuev en Alexander Tretiakov (+0,87) en de Letse grootheid Martins Dukurs (+0,91), die nog altijd jaagt op zijn eerste gouden olympische medaille.

In de derde run verloor Jungk nog eens wat, het gat werd 0,85 seconden en zonder crash was Grotheer's goud zo goed als binnen. Yan's achterstand liep op naar 1,13 seconden, die van Rukosuev naar 1,27 seconden en daardoor kon Tretiakov ze op ervaring beiden voorbij: de kampioen van 2014 beperkte de schade tot 1,08 seconden. Dukurs zag zijn achterstand oplopen naar 1,15 seconden en dus won hij wel een plekje, maar een medaille - laat staan een gouden - leek ver weg.

Run vier begon zo met Grotheer, Jungk (+0,85), Tretiakov (+1,08), Yan (+1,13), Dukurs (+1,15) en Rukosuev (+1,27) als top-6, maar Yin Zheng nestelde zich daar in: de tweede Chinees ging Rukosuev voorbij. Dukurs kwam zelfs 0,63 seconden achter de Chinees terecht en de Let sloot zijn dramatische optreden zelfs achter Rukosuev af. Yan legde een heerlijke slotrun neer en met 0,36 seconden nam hij de leiding én deed hij een serieuze gooi naar een historische medaille.

Tretiakov moest zijn voorsprong verdedigen, maar de Russische veteraan kreeg het niet voor elkaar: hij was 0,22 seconden langzamer en de eerste Chinese skeletonmedaille ooit was een feit. Jungk hield 0,10 seconden over op Yan en verzekerde zich van zilver, met Grotheer nog te gaan. De slotrun van de Duitser was niet geweldig, maar ruimschoots genoeg om het goud met 0,66 seconden binnen te halen, nadat hij al twee keer op rij wereldkampioen werd - zilver was voor Jungk, voor Yan.

Geen PS Plus nodig voor online multiplayer dit weekend

Sony heeft bekendgemaakt dat er komend weekend geen PlayStation Plus-abonnement nodig is om online multiplayergames te spelen. De gratis periode gaat morgen in en duurt tot en met 14 februari.

"Deel de multiplayer-liefde op Valentijnsdag! Speel van 12 tot 14 februari online met vrienden en familie – zonder dat je daar PlayStation Plus voor nodig hebt", zo is te lezen op playstation.com. Doe er dus je voordeel mee als je momenteel niet over een plus-lidmaatschap beschikt.

Van der Poel schaatst met wereldrecord naar goud op 10 kilometer, zilver voor Roest

De olympische tien kilometer in het schaatsen heeft in Beijing een heus wereldrecord opgeleverd. Op Nils van der Poel stond geen enkele maat en zelfs het wereldrecord van de Zweed ging er overtuigend aan.

Graeme Fish reed in rit één en noteerde met 12:58,80 minuten alvast een nette tijd, waarna Patrick Roest samen met de Italiaan Michele Malfatti het ijs betrad. De Nederlander begon relatief rustig, maar na vijftien ronden dook hij de 29'ers in en zag het er strak uit. Hij vertraagde aan het einde nog een klein beetje, maar met 12:44,59 stond er een serieuze tijd op de borden.

Gelijk na de dweilpauze was het de beurt aan Jorrit Bergsma en de Rus Alexander Rumyantsev. Bergsma begon vergelijkbaar met Roest, maar slaagde er niet in om een reeks 29'ers neer te zetten en aan het einde was hij simpelweg leeg: 12:48,94 was een goede tijd, maar meer dan brons leek het niet te kunnen worden.

Topfavoriet Van der Poel startte namelijk in de volgende rit en waar Roest rustig begon, deed de Zweed dat niet. Ronde na ronde noteerde hij lage 30'ers en al snel was hij tien seconden sneller onderweg dan Roest. Nog wat eerder ging hij de 29 in, het wereldrecord kwam in zicht en met slotrondjes van 28,9 en 28,6 ging dat er nog aan ook: 12:30,74 minuten, twee seconden sneller dan zijn één jaar oude record.

Davide Ghiotto ging in Van der Poel's kielzog mee naar 12:45,98 en dus was er voor Bergsma zelfs helemaal geen medaille. Ted-Jan Bloemen en Bart Swings konden in de slotrit geen aanval plaatsen en dus waren de medailles bekend: goud voor Van der Poel, zilver voor Roest en brons voor Ghiotto.

Het nutteloze feitje van de dag: Een bijzondere botsing

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Ongelukken en aanrijdingen zijn van alle tijden, maar door de jaren heen zijn er talloze bijzondere aanrijdingen geweest. Wist je bijvoorbeeld dat er in Groningen en aanrijding was tussen een tram en een boot. Vanaf 1913 reed de zogenaamde 'Drachtster tram' van Drachten naar de stad Groningen en op 5 juli 1941 gebeurde daarmee in het plaatsje Leek een bijzonder ongeluk. Toen de tram aankwam bij het Leekster Hoofddiep, een kanaal door het dorp, zat de machinist waarschijnlijk niet helemaal goed op te letten. De brug of het Hoofddiep stond namelijk open, maar toch reed de tram in volle vaart door. Toen hij eindelijk zag dat sluismeester Pompstra de brug had opengedraaid was het te laat om de tram nog te stoppen en reed de locomotief het kanaal in. Daarbij belandde de stoomlocomotief echter niet in het water, want precies op de plek van de open brug voer het schip 'Nooit Gedacht'. Schipper Van den Boom wist niet wat hij meemaakte toen de tram pardoes bovenop zijn met zand geladen schip terecht kwam. Zijn vrachtschip ging ook terstond kopje onder. Gelukkig vielen er geen slachtoffers bij dit bijzondere ongeluk. Het bijzondere tafereel trok veel aandacht, zoals je op de foto kan zien.

Met dit kleine stukje geschiedenis komt er (in ieder geval voorlopig) een einde aan deze rubriek. Na ruim een jaar van elke dag een feitje is het tijd voor andere dingen. Hartelijk dank voor de tips, leuke reacties en leuke discussies onder de berichten.

De tram op het schip Nooit Gedacht (Bron foto: Buurtschap Nietap-Terheijl/nietap-terheijl.nl)
De tram op het schip Nooit Gedacht (Bron foto: Buurtschap Nietap-Terheijl/nietap-terheijl.nl)

OWS: Schulting prolongeert Olympische titel 1.000m

Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer hebben zich bij het olympisch shortttracktoernooi eenvoudig de halve finales bereikt op de 1.000 meter. Schulting, de kampioen van vier jaar geleden, won haar kwartfinale in 1.26,51 een nieuw wereldrecord. Velzeboer kwam in dezelfde kwartfinale als tweede achter Schulting over de streep.

Selma Poutsma slaagde er niet in om de halve eindstrijd te bereiken. De Nederlandse werd in haar kwartfinale door een misser vierde.

Update 12:45 uur

Bij de mannen stonden de heats op de 500 meter op het programma. Jens van 't Wout werd uitgeschakeld doordat hij een penalty kreeg en Itzhak de Laat kwam ten val. Dylan Hoogerwerf, de derde Nederlandse deelnemer, werd ook uitgeschakeld door een valpartij.

Update 13:04 uur

Suzanne Schulting heeft zonder veel problemen de finale bereikt van de 1.000 meter. De regerend olympisch kampioen won haar halve finale door van start tot finish te leiden. Xandra Velzeboer werd in haar halve finale uitgeschakeld door als vierde te finishen.

De finale is rond 13:40 uur.

Update 13:27 uur

Sven Roes, Sjinkie Kegt, Jens in 't Wout en Itzhak de Laat slaagden er niet in om de finale te bereiken op de aflossing mannen. In de laatste meters werd De Laat net voorbij geschaatst en op twee duizendsten miste Nederland de eindstrijd.

Update 13:50 uur

Suzanne Schulting heeft met succes haar olympische titel geprolongeerd op de 1.000 meter. Schulting, die eerder deze Spelen zilver won op de 500 meter, was vandaag in de finale van start tot finish aan de leiding ondanks dat Choi nog wel erg dichtbij kwam.Het brons ging naar de Belgische Desmet.

Xandra Velzeboer won eerder de B-finale.

Getuigen gezocht na explosie bij sportschool in Den Bosch

In de vroege ochtend van vrijdag 11 februari is rond 04:30 uur een handgranaat ontploft bij een sportschool aan de Eendenkooi in Den Bosch. Niemand raakte gewond, maar er is wel veel schade aan de voordeur en gevel van het pand.

Explosie
Bij de meldkamer kwam vrijdagochtend rond 9.00 uur de melding binnen van een ‘bom’ die al af was gegaan en schade heeft veroorzaakt. Toen agenten ter plaatse kwamen zagen zij dat de gevel beschadigd was en vonden ze een soort beugel. Na onderzoek van de explosievenspecialist van de politie is er ook een pin gevonden. Uit het onderzoek is gebleken dat het hier gaat om een handgranaat.

Getuigen
De recherche is volop bezig met het onderzoek, hoort getuigen en bekijkt beschikbare camerabeelden. Uit informatie blijkt dat een auto tussen 4.40 uur en 4.45 uur langs is gereden en daarna volgde de explosie. De politie is hard op zoek naar de betreffende auto en zoeken getuigen die meer weten. Ze vragen omwonenden die camera’s hebben om hun beelden te bekijken in de tijdsperiode waarin het incident gebeurde. Telefonisch informatie delen met de politie is mogelijk via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Biatlete Røiseland pakt weer olympisch goud en blijft op koers

In het Zhangjiakou National Biathlon Centre in de Chinese bergen hebben 's werelds beste biatletes vrijdag de sprint afgewerkt tijdens de Olympische Spelen. Er werd vrij aardig geschoten en uiteindelijk bleek ook dat alles getroffen moest worden om mee te strijden voor de medailles.

Marte Olsbu Røiseland startte als vijfde en zette gelijk een zeer indrukwekkende wedstrijd neer: de Noorse trof alle schijven en leek snel te zijn op de ski's, waardoor het al gelijk een bijzonder moeilijk verhaal leek te worden voor de rest van het veld. In het eerste kwartier was Kristina Reztsova met twee missers degene die het dichtst in de buurt kwam, maar de Russische stond al op 1:05 minuten.

Daarna barstte de strijd om de medailles nog echt los, aangevoerd door Dorothea Wierer. De Italiaanse schoot ook alles raak en kwam weliswaar niet bij Røiseland in de buurt, maar op 37,2 seconden noteerde ze wel de tweede tijd. Ingrid Landmark Tandrevold uit Noorwegen kwam daar met haar tien treffers 23 seconden achter terecht en ging na de finish nog even gestrekt, waarna de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser dertien seconden rapper was.

Hauser kon even hopen op een medaille, maar die kwam er niet: Elvira Öberg uit Zweden, vroeg in het seizoen al vreselijk snel, trof alle schijven en duwde Wierer van het zilver af, wel op 30,9 seconden van Røiseland. Het gevaar voor de Noorse was daarna geweken en dus was er na de gemengde estafette weer goud voor Røiseland, die op de individuele wedstrijd al brons pakte. Öberg pakte zilver, Wierer kreeg het brons omgehangen.

Røiseland won op het WK van 2020 op alle zeven onderdelen een medaille: vijf keer goud, twee keer brons. In Beijing zijn er zes onderdelen, voorlopig heeft ze op alle drie weer een medaille te pakken.

Agent weer thuis na ongeval met dienstauto, verdachte aangehouden

Donderdag 10 februari sloeg een agent met zijn politievoertuig een aantal keren over de kop. Hij is naar het ziekenhuis gebracht maar hoefde na controle niet te blijven. De agent was samen met andere collega’s onderweg naar een melding toen één van hen een automobilist voorbij zag komen waarvan men wist dat hij met een ongeldig rijbewijs reed en internationaal gesignaleerd stond.

De eerste voertuigen reden door naar de oorspronkelijke melding, terwijl de agenten in de twee laatste voertuigen met sirene en zwaailicht achter de passerende automobilist aangingen. Deze ging er direct vandoor. Op het viaduct over de A1 raakte de agent een betonnen geleider, waarna het voertuig enkele keren over de kop sloeg en op de zijkant terechtkwam. De bestuurder kon zijn dienstvoertuig op eigen kracht verlaten en is meteen opgevangen door collega’s en daarna naar het ziekenhuis gebracht. Hier kon hij na controle weer vertrekken

De gesignaleerde bestuurder is afgelopen nacht alsnog aangehouden in Hengelo. Het gaat om een man van 33 uit diezelfde plaats. Er stond een Europees arrestatiebevel open in verband met een celstraf van 1100 dagen in Duitsland.

Vastgoed Defensie: op weg naar een structurele oplossing

Het vastgoed van Defensie gaat op de schop. Letterlijk. Een enorme opgave want Defensie heeft de meeste gebouwen van Nederland. Dat is te vinden op meer dan 450 locaties met in totaal 6 miljoen vierkante meter bebouwing verspreid over heel Nederland. Het gaat om kantoren, kazernes, legeringsgebouwen, magazijnen en nog veel meer. Een heel groot deel hiervan is sterk verouderd, moet worden vernieuwd, verduurzaamd en soms gesloopt.

De oplossing: concentreren, verduurzamen en vernieuwen. Zodat het vastgoed een veilige werkplek biedt, aansluit bij de krijgsmacht van de toekomst en van moderne gemakken is voorzien. Gevechtseenheden en ondersteuning dichter bij elkaar te laten werken en gemakkelijker samen kunnen laten oefenen, verhoogt de operationele inzetbaarheid. Modern en duurzaam vastgoed maakt Defensie bovendien een aantrekkelijkere werkgever.

Sluiten is serieuze optie
Hoe Defensie dat allemaal gaat doen is nog niet precies uitgewerkt. Wel is duidelijk dat concentreren betekent dat Defensie gebouwen en terreinen ook gaat afstoten. Sluiting van bijvoorbeeld kazernes is een serieuze optie. Maar hierover zijn nog geen besluiten genomen. Mogelijk geldt sluiting voor de Johan Willem Frisokazerne in Assen, zoals over bericht in verschillende media. De provincie en gemeente maken zich zorgen over het verlies van banen. Staatssecretaris Christophe van der Maat heeft begrip voor de onrust in Drenthe. “Defensie wil waar mogelijk regionaal concentreren, om zo een optimale werkplek te bieden voor militairen en burgermedewerkers. Regionale concentratie zorgt ervoor dat de impact op personen en werkgelegenheid zo klein mogelijk is. We streven er naar de werkgelegenheid in de regio te behouden. In Drenthe heb ik nadrukkelijk de Commissaris van de Koning en de burgemeester van Assen gevraagd hierover mee te denken en samen met ons breder te kijken dan alleen naar Defensie.”

Er is noodzaak het vastgoed aan te pakken. Het weer gezond en toekomstbestendig maken van het vastgoed is daarom een van de prioriteiten van Van der Maat. Bovendien is dit een opgave voor Defensie in het hele land en daarmee een complexe puzzel. Los van de verkennende regionale gesprekken praat hij ook met collega’s in het kabinet over het vastgoed van Defensie. Dit om te kijken hoe het afstoten ervan maatschappelijke winst oplevert. “Zo komt er ruimte vrij voor bijvoorbeeld de bouw van woningen of de energietransitie”, aldus Van der Maat.

Nog geen besluit
Defensie benadrukt nogmaals dat er nog geen besluiten zijn genomen. Ook wordt er, nog voordat die wel vallen, goed gekeken naar de impact op de werkzaamheden van Defensie. Maar ook met de regionale impact houdt Defensie rekening. Dit doet de organisatie niet alleen, maar samen met de leden van het kabinet.

Niet over een nacht ijs
Volgens het Interdepartementaal Beleidsonderzoek (IBO) moet Defensie 35 tot 40% van het vastgoed reduceren om het betaalbaar te krijgen en te houden. Simpelweg snijden, zoals dat in tijden van bezuinigingen gebeurde, wil Defensie niet. Ook investeren in nieuwe gebouwen is een vereiste voor een toekomstbestendige en duurzame vastgoedportefeuille. Defensie gaat hierbij zeker niet over een nacht ijs, want de gevolgen voor personeel en omgeving zijn mogelijk groot. Ook zijn vastgoedontwikkelingen langjarige projecten.

Naar verwachting kan Defensie haar plannen rond de zomer presenteren. Uiteraard worden ook de eigen defensiemedewerkers betrokken bij de plannen en besluiten.

Never Alone 2 is in de maak, eerste deel naar Switch

Never Alone, de puzzel-adventuregame uit 2014, krijgt een officiële sequel. Dat maakte uitgever E-Line Media onlangs bekend. Net als bij het eerste deel zal ook bij de opvolger weer samengewerkt worden met het Cook Inlet Tribal Council om een zo accuraat mogelijk beeld neer te zetten van de Inupiaq.

In Never Alone staan de Inupiaq centraal, een Eskimo-stam die leeft in Alaska en rond de Beringstraat. In de game speel je als Nina en haar poolvos en moet je samen allerlei puzzels en uitdagingen zien te overkomen. Er zijn verder weinig details bekend over Never Alone 2, de ontwikkeling bevindt zich nog in een erg vroeg stadium.

Het eerste deel maakt verder zijn debuut op Switch later deze maand, met een bundel genaamd de Arctic Collection Bundle waarin ook meteen de Foxtales-uitbreiding is inbegrepen. Deze is vanaf 24 februari op te pikken in de eShop van Nintendo.

Langlaufer Niskanen revancheert zus en pakt wél olympisch goud

Op de Olympische Spelen in Beijing is vrijdag gestreden om het langlaufgoud op de vijftien kilometer klassieke stijl bij de mannen. Dat leek vooraf tussen twee mannen te gaan en dat bleek een juiste inschatting, hoewel het minder spannend was dan gedacht.

Het ging om de Fin Iivo Niskanen, wiens zus Kerttu een dag eerder met 0,4 seconden naast goud greep, en de Rus Alexander Bolshunov, samen de twee grote klassieke favorieten. Niskanen vertrok drie minuten voor Bolshunov, die na drie kilometer al elf seconden aan de broek had. De Rus kon het tempo wat beter vinden, want halverwege was het verschil nog altijd elf seconden. Vervolgens liep het echter op: na dik tien kilometer was Niskanen 28 seconden sneller.

Bolshunov wist in de laatste kilometers nog wel iets goed te maken, maar bij de Finse klassieke specialist kwam hij niet meer in de buurt: zilver op 23,2 seconden. Voor Niskanen was het zijn derde gouden medaille en dat deed hij op drie Spelen: eerder won hij goud op de teamsprint in 2014 en goud op de vijftig kilometer klassiek in 2018, in Beijing was er ook al skiatlonbrons.

De strijd om brons werd een Noors-Russische aangelegenheid, maar namens Rusland konden Ilia Semikov en Alexey Chervotkin het toch net niet bolwerken. Op 37,5 seconden ging het brons dankzij een ijzersterk slotstuk naar Johannes Høsflot Klæbo, die landgenoot Hans Christer Holund op dik tien seconden wist te zetten.

2D-Soulslike Salt & Sacrifice verschijnt 10 mei

In mei verschijnt het officiële vervolg op de excellente 2D-Soulslike Salt and Sanctuary van de tweekoppige ontwikkelstudio Ska Studios. Salt and Sacrifice komt op 10 mei uit, vooralsnog alleen op PlayStation 4 en PlayStation 5.

In deze nieuwe titel van de Amerikaanse indie-studio maak je jacht op magiërs. De nieuwe trailer focust voornamelijk op het scala aan uit de kluiten gewassen bosses, en ook het multiplayer-aspect, zowel PvP als PvE, komt aan bod. Verder konden we in de aankondigingstrailer van vorig jaar al zien dat er in deze opvolger weer talloze verschillende builds mogelijk zijn en ook enkele nieuwe gameplay-elementen worden geïntroduceerd, zoals het berijden van verschillende mounts.

Ontrafel een familiegeheim in The Centennial Case: A Shijima Story

Square Enix en videogame-ontwikkelaar h.a.n.d., Inc. laten weten dat The Centennial Case: A Shijima Story, alleen in de Japanse Nintendo Direct aangekondigd, ook in het Westen verschijnt.

The Centennial Case: A Shijima Story is een live-action mystery-adventure geregisseerd door Koichiro Ito (Metal Gear Solid V) en geproduceerd door Junichi Ehera (NieR:Automata). Het verhaal draait om de noodlottige Shijima-familie, die gedurende de afgelopen eeuw te maken kreeg met een reeks onverklaarbare sterfgevallen in hun familie. Als de mystery-romanschrijver Haruka Kagami moeten spelers hun logisch denkvermogen gebruiken om de waarheid te ontdekken achter vier moordzaken die de afgelopen honderd jaar in het Shijima-huishouden plaatsvonden.

The Centennial Case: A Shijima Story verschijnt 12 mei 2022 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Nintendo Switch en pc via Steam.

Europese dag van 112: noodnummer nu bij alle telecomaanbieders bereikbaar via wifi-bellen en 4G

Alarmnummer 112 is inmiddels bij alle telecomaanbieders in Nederland bereikbaar via spraaktechnieken via 4G (voice over LTE) en bellen via wifi. Dat is verplicht sinds het ingaan van de beleidsregel mobiele aankiesbaarheid 112 in juli vorig jaar. Toch moest de Autoriteit Consument & Markt (ACM) telecomaanbieders er eind vorig jaar op aanspreken dat daar nog niet in alle gevallen aan werd voldaan. Inmiddels hebben ze dat op orde.

De beleidsregel geldt voor de spraakdiensten (voor normale telefoongesprekken) die telecomaanbieders aanbieden en de technieken die ze daarvoor gebruiken, niet voor spraakdiensten van apps als WhatsApp of Facetime.

Europese dag van 112
“Het is fijn dat we dit op de Europese dag van 112 kunnen melden”, zegt Manon Leijten, bestuurslid van de ACM. “Omdat goede bereikbaarheid van het alarmnummer in noodsituaties van levensbelang kan zijn, is het belangrijk dat 112 bereikbaar is via alle technieken voor mobiele telefoongesprekken, dus ook via 4G en bellen via wifi.” Daarvoor hebben de meeste mobiele telefoons nog wel een aanpassing nodig in het besturingssysteem. “Nu de telecomaanbieders de bereikbaarheid van 112 via wifi-bellen of 4G mogelijk hebben gemaakt, zijn de telefoonfabrikanten aan zet om de besturingssystemen van mobiele toestellen hiervoor geschikt te maken”, zegt Leijten. “Dan kan het alarmnummer ook in de toekomst altijd gebeld worden.”

Locatiegegevens meesturen
Het is belangrijk dat de 112-meldkamer identiteits- en locatiegegevens krijgt wanneer iemand belt, zodat hulp snel ter plaatse kan zijn. Ook dat is in de meeste gevallen goed geregeld. De locatie van een 112-beller wordt bepaald via de zendmasten waarlangs de verbinding loopt. Als er nauwkeurigere locatie-informatie uit de telefoon zelf beschikbaar is, wordt die ook meegestuurd.

Vaste lijn
Wanneer iemand via een vaste lijn belt, krijgt de 112-meldkamer het adres door waar de aansluiting op staat geregistreerd. Dit is niet altijd de juiste locatie; soms kunnen verschillende vestigingen van een bedrijf bellen met een nummer dat geregistreerd staat op het adres van het hoofdkantoor. Volgens nieuwe Europese regels die over enkele weken ook in Nederland gelden, moeten telecomaanbieders de daadwerkelijke fysieke locatie doorgeven aan de 112-meldkamer. Er zijn alleen nog geen kant en klare oplossingen om dit technisch snel mogelijk te maken, dus gaat de ACM hierover in gesprek met telecomaanbieders.

Identiteitsgegevens meesturen
De 112-meldkamer moet ook kunnen zien van welke nummers geen identiteitsgegevens bekend zijn, bijvoorbeeld wanneer iemand belt met een anoniem prepaid nummer. Het vergt tijd om tijdens het gesprek naar de identiteitsgegevens te vragen. De afgelopen maanden hebben mobiele telecomaanbieders op dit punt een inhaalslag gemaakt en op aandringen van de ACM informatie over anonieme prepaid-nummers aan de 112 meldkamer verstrekt. De ACM blijft erop letten dat de 112 meldkamer alle benodigde gegevens krijgt.

Twee aanhoudingen in onderzoek naar oplichting via GGD-babbeltruc

Begin februari 2022 toonde de politie beelden van twee mannen die vorig jaar verschillende dure aankopen deden met een gestolen bankpas. De bankpas werd eerder via een slinkse babbeltruc van een 82-jarige vrouw gestolen: mensen bij haar aan de deur deden zich voor als medewerkers van de GGD en wisten zo haar vertrouwen te winnen. Naar aanleiding van het delen van de beelden ontving het onderzoeksteam meerdere tips en zo konden twee verdachten worden aangehouden.

Nog geen week na de uitzending van Bureau 020, het opsporingsprogramma van AT5, en berichtgeving op de sociale media van politie Amsterdam over de zaak waren de verdachten geïdentificeerd en aangehouden. Het betreffen een 16-jarige jongen en een 19-jarige man uit Amsterdam. Zij zitten momenteel vast en vrijdag 11 februari vindt de voorgeleiding aan de rechter-commissaris plaats. Het onderzoeksteam wil alle tipgevers bedanken voor het delen van hun informatie over de verdachten.

Van Gerwen geeft voorsprong uit handen en verliest van weekwinnaar Clayton

Michael van Gerwen is donderdag op de tweede speeldag van de Premier in de halve finales blijven hangen. De Nederlander won in Liverpool op knappe wijze van wereldkampioen Peter Wright, maar verloor vervolgens van de latere winnaar Jonny Clayton.

Een getergde Van Gerwen kwam in de M&S Arena in Liverpool veel beter voor de dag. Wright, de eerste weekwinnaar, werd door de voormalige nummer één van de wereld met 6-1 aan de kant gezet. De Brabander trok die lijn door in het beign van de halve finales. Met perfecte score op zijn dubbels liep hij uit naar 4-1, waardoor een finaleplaats in het verschiet lag.

Clayton deed er echter een schepje bovenop en liet de hoogstaande partij kantelen. De Welshe darter knokte zich terug tot 4-4, wist Van Gerwen nogmaals te breken en maakte het vervolgens in zijn eigen leg af: 6-4. Van Gerwen kwam tot een gemiddelde van 105,9 punten, een fractie minder dan Clayton (106,6). The Ferret was uiteindelijk op de dubbels ook iets beter: 75 om 66 procent.

Clayton trok vervolgens ook in de finale de overwinning naar zich toe. De Engelsman Joe Cullen, die in de halve eindstrijd verrassend van Gerwyn Price had gewonnen, moest met 6-4 buigen. De Premier League kent dit seizoen een totaal andere opzet dan andere jaren. Waar de darters voorheen elke speelronde één keer in actie kwamen, wordt er nu iedere week in toernooivorm gespeeld.

De winnaar van een speelronde krijgt vijf punten, de verliezend finalist drie. Één ronde winnen is goed voor twee punten. In totaal zijn er zestien speelrondes, daarna volgen de play-offs. Na twee speelronden staat Clayton met acht punten bovenaan, gevolgd door Wright met vier punten. Van Gerwen bezet met twee punten voorlopig de zesde plaats.

2022 Premier League - Week II - Kwartfinales
Michael van Gerwen 6-1 Peter Wright
Jonny Clayton 6-3 Michael Smith
Joe Cullen 6-3 James Wade
Gerwyn Price 6-3 Gary Anderson

Halve finale
Jonny Clayton 6-4 Michael van Gerwen
Joe Cullen 6-5 Gerwyn Price

Finale
Jonny Clayton 6-4 Joe Cullen

FOK! Wat een weer: Na wat buien wordt het droger

winterbanner

Hoi daar!

Voor veel van jullie verliep de dag weer eens grijs. Een storing deed er meer dan 18 uur over om helemaal van noordwest naar zuidoost over ons kikkerlandje te trekken. Uiteraard viel er daar ook regen uit. Opnieuw viel het minste in het westen, waar het droogte-seizoen nu echt lijkt te zijn begonnen. De eerste 10 dagen is er langs de kust niet meer dan 25 tot 30 mm gevallen. In het binnenland is het beduidend natter. Op sommige plaatsen is er al bijna 80 mm gevallen.

Ook gisteern vielen er dus wat millimeters bij en dat schommelde zo tussen de 3 en 10 mm. In het zuiden is het nu nog steeds niet droog en ook de komende uren kunnen daar nog een paar mm vallen.

Verder bleef het vrijwel overal lang grijs. De bewolking was echter niet zo heel dik, zodat het toch niet zo héél deprimerend was in tegenstelling tot het afgelopen half jaar. Tegen zonsondergang klaarde het hier en daar zelfs een beetje op en dat leverde nog een mooie zonsondergang op.

Vandaag trekt er nog een band met wat regen of buien over het land heen. In het westen (waar anders) zal het echter vrij snel droog gaan worden op nadering van een rug van hogedruk. Pas in de loop van de middag verlaten de buien ook de oostelijke landsstreken. De activiteit is dan wel een stuk minder geworden. Bij dit alles loopt het kwik op tot een graad of 8. Ook de wind neemt in de loop van de middag sterk af, en uiteindelijk blijft er maar een zwak tot matig briesje over.

In de nacht naar zaterdag klaart het breed op, en dan zou het zowaar eens 2 graden kunnen gaan vriezen! Een heuze winterprik dus. Overdag is het dan mooi weer en met 5 of 6 graden de voorlopig de eerste en tevens laatste 'koudere' dag. Nieuwe depressies staan alweer te trappelen en zullen vanaf zondag zich weer over ons gaan ontfermen. Uiteraard gaan dan ook de temperaturen weer omhoog.

Een Elfstedentocht lijkt er dan ook niet in te zitten.

Fijne dag!  

Optics daar (Foto: vriend van Stephan)

Afgelopen zondag waren er in de middag mooie optics te zien achter het koufront. (Foto: Vriend van Stephan)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Griekspoor in een leeg Ahoy uitgeschakeld door Fucsovics

Voor Tallon Griekspoor zit het  World Tennis Tournament in Rotterdam erop. De 25-jarige Nederlander heeft het in de tweede ronde afgelegd tegen de fysiek sterke Márton Fucsovics uit Hongarije: 4-6 en 6-7 (4).

Fucsovics, de verliezend finalist van vorig jaar, deed weinig fout in de eerste set. De Hongaar brak Griekspoor in de vijfde game en speelde de set rustig uit. In set twee deed Griekspoor beter mee, kreeg kansen om te breaken, maar benutte die niet. Bij 4-4 op eigen service dreigde het even mis te gaan voor Griekspoor. De Hongaar kreeg twee breakpunten, maar Griekspoor werkte ze weg. In de tiebreak kwam onze landgenoot wel voor, maar Fucsovics bleek toch te sterk. Griekspoor kan inpakken, Fucsovics staat morgen in de kwartfinale tegenover de Rus Andrey Rublev.

In Rotterdam stonden donderdagavond ook Andy Murray, toernooiwinnaar in 2009, en Felix Auger-Aliassime tegenover elkaar, een partij tussen de oude en jonge generatie in het tennis. De 34-jarige Schot Murray, die na een slepende heupblessure weer in de top-100 staat, kwam er tegen de 21-jarige lichtvoetige Canadees, nummer negen van de wereld en kwartfinalist op de Australian Open, niet echt aan te pas. Het werd 6-3 en 6-4 voor de Canadees. 

Waar Griekspoor dinsdag met een zwaarbevochten zege de fans nog op de banken kreeg, moest hij donderdagavond vanwege de coronamaatregelen aantreden in een kil en leeg stadion. En daar hij op z'n zachtst gezegd niet blij mee. "Voor mij als Nederlander wordt het thuisvoordeel weggehaald", baalde de tennisser na middernacht tegenover de pers. "Ik houd ervan om voor publiek te spelen, misschien had het een verschil kunnen maken."

Griekspoor had bij toernooidirecteur Richard Krajicek het verzoek neergelegd om donderdag - net als dinsdag - met publiek te spelen. Hij kreeg echter de laatste avondwedstrijd. Die is zonder publiek, dat moet vanwege de coronaregels om 22.00 uur naar huis. Griekspoor: "Dan had ik nog liever om 9.00 uur 's ochtends gespeeld."

Ondernemingskamer gelast een onderzoek bij Funda

De Ondernemingskamer beveelt een onderzoek naar het beleid en de gang van zaken van Funda vanaf 22 september 2016. Deze uitspraak heeft de Ondernemingskamer vandaag gedaan in een zaak, die aanhangig is gemaakt door een groep certificaathouders, verenigd in FundaBelang. Het bestuur en de raad van commissarissen van Funda hebben zich aan hun zijde geschaard. Daartegenover staan NVM en NVM Holding, de grootste aandeelhouder van Funda.

Geschil NVM en Funda
De door Funda geëxploiteerde – gelijknamige – website heeft zich sinds de start in 2000 ontwikkeld tot het succesvolste online woonplatform van Nederland. Partijen verschillen al enige jaren van mening over de toekomst van Funda en haar strategie. NVM Holding en NVM menen dat Funda zich dient te richten naar de belangen van de NVM en de makelaars die bij NVM zijn aangesloten. Het bestuur en de raad van commissarissen van Funda vinden dat zij om succesvol te blijven de strategie zelfstandig moet kunnen bepalen. Een strategische investeerder die een minderheidsbelang in Funda verwerft, moet die onafhankelijkheid van Funda waarborgen. FundaBelang is het daarmee eens. Bovendien kan die aan de certificaathouders de kans bieden om hun certificaten tegen een reële waarde te verkopen. Partijen worstelen al jaren met deze deels tegengestelde belangen, maar zijn er niet in geslaagd een oplossing te vinden.

Strategie Funda
De Ondernemingskamer stelt vast dat grootaandeelhouder NVM Holding al vijf jaar niet in staat is een helder besluit te nemen over de aandeelhoudersstructuur, de positie van Funda en een mogelijke exit voor de certificaathouders. Tegelijk laat NVM Holding het bestuur van Funda niet vrij om haar eigen strategie te bepalen. Daardoor bestaat nog geen duidelijkheid over de strategie van Funda voor de komende jaren en of zij zal kunnen inspelen op de mogelijkheden en uitdagingen die een snel veranderende markt biedt. Dit is niet in het belang van Funda en haar onderneming. Ook de medewerkers van Funda zijn onzeker over de toekomst van de onderneming en voelen zich beperkt in hun mogelijkheden. Door de onduidelijkheid over de strategie is bovendien onzeker of de certificaathouders hun certificaten kunnen verkopen. Inmiddels zijn ook de verhoudingen tussen NVM en het bestuur en de raad van commissarissen van Funda onder druk komen te staan.

Geen noodzaak onmiddellijke voorzieningen
De Ondernemingskamer ziet op dit moment nog geen reden om – naast het gelasten van een onderzoek – ook onmiddellijke voorzieningen te treffen.

Skeletonster Bos in gevecht om olympisch eremetaal, Australische op goudkoers

De beste skeletonsters op aarde zijn vrijdag op de Olympische Spelen in Beijing begonnen aan hun jacht op olympisch goud. Op het Yanqing National Sliding Center stonden de eerste twee runs gepland, zaterdag gevolgd door de beslissende derde en vierde runs - de mannen sluiten hun titelstrijd vrijdagmiddag af.

Run één was spannend: de Canadese Mimi Rahneva noteerde de snelste tijd, maar Jaclyn Narracott uit Australië, in St Moritz onlangs zeer verrassend winnares van de laatste World Cup van het seizoen, gaf slechts twee honderdsten van een seconde toe. Op 0,23 seconden stond de Chinese thuisfavoriete Zhao Dan, die haar baankennis optimaal benutte. Het Duitse duo Jacqueline Lölling (+0,24) en Tina Hermann (+0,25) zat er bovenop, vlak voor de Belgische Kim Meylemans en Anna Ferstädt uit Tsjechië (beiden +0,32), de Duitse Hannah Neise (+0,33) en Katie Uhlaender namens de VS (+0,38). Kimberley Bos stond voor Nederland op de tiende plek op 0,48 seconden.

Bos leek het in de tweede run een stuk beter te doen en verdedigde haar positie in de top-10 in elk geval met verve. Met 0,14 seconden ging de Nederlandse voorbij Uhlaender, Neise bleef haar ondanks een fout wel 0,18 seconden voor. Fernstädt gaf 0,24 seconden toe op de Duitse en kwam zo ook achter Bos terecht, terwijl Meylemans met 0,72 seconden zelfs vijf plekken verloor. Met twee honderdsten kwam ook Hermann niet aan Neise's tijd en Lölling zat er 0,17 seconden achter. Zhao nestelde zich op 0,11 seconden tussen Neise en Hermann, maar Narracott hield het wél vol: de Australische dook met 0,21 seconden naar de leiding.

Rahneva sloot de openingsdag bij de vrouwen af, maar dat ging niet goed: de Canadese ging meerdere keren in de fout en viel terug naar de negende plek op 0,83 seconden van leidster Narracott. De Australische ligt zo op gouden koers, voor Neise (+0,21), Hermann (+0,23), Zhao (+0,32), Lölling (+0,38) en Bos (+0,39), die zo toch nog wel een realistische medaillekans heeft.

Aantal faillissementen historisch laag

Het aantal failliet verklaarde bedrijven, voor zittingsdagen gecorrigeerd, is gedaald. Er zijn in januari 21 bedrijven minder failliet verklaard dan in december, meldt het CBS. Het aantal faillissementen is historisch laag.

Historisch laag niveau faillissementen
Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag.

Meeste faillissementen in de handel
Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in januari 110 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 22. Dat is er 1 minder dan in december.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in januari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en overige zakelijke diensten.

2 politieauto's beschadigd bij achtervolging, automobilist opgepakt voor poging doodslag

Donderdagnacht ontstond er een achtervolging op de A2 in zuidelijke richting. Tijdens de achtervolging ontstond er door toedoen van de verdachte een ongeval met een politievoertuig. Even later kon de bestuurder in Eijsden door andere politiemedewerkers klem gereden worden. De bestuurder is aangehouden en van een medische check voorzien. Er is niemand gewond geraakt.

Op de A2 in zuidelijke richting (in de richting van België) viel een auto met Frans kenteken op door het rijgedrag. Toen de politie het voertuig aan een controle wilde onderwerpen, ging deze er op hoge snelheid vandoor. Er ontstond een achtervolging die zich vervolgde via de afrit Oost-Maarland. Op de Oosterweg ontstond door het rijgedrag van de verdachte bestuurder een botsing met een politievoertuig. Andere politiemedewerkers hebben daarop de achtervolging overgenomen.

Deze eindigde toen deze tweede patrouille het voertuig wist klem te rijden op de Rijksweg (kruising Groenstraat). Daarbij raakte een tweede politievoertuig beschadigd. De bestuurder van het voertuig met Frans kentekenplaat kon daarop worden aangehouden op verdenking van poging doodslag en poging zware mishandeling. Hij is vervolgens voorzien van een medische check en bleek niet gewond te zijn geraakt.

Zowel de locatie op de Rijksweg als op de Oosterweg zijn afgezet voor onderzoek van de Verkeersongevallenanalyse.

Sterfte in week 5 op verwacht niveau

In de eerste week van februari (week 5, 31 januari tot en met 6 februari 2022) overleden naar schatting 3.450 mensen. Dat zijn er ongeveer evenveel als verwacht, en bijna 300 meer dan er in de week ervoor overleden (3.162). De sterfte nam voor iedere leeftijdsgroep toe ten opzichte van de week daarvoor. De sterfte onder Wlz-zorggebruikers bleef ongeveer gelijk. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds de laatste week van 2021 is er geen oversterfte meer. Daarvoor lag de sterfte sinds begin augustus 2021 boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte.

In week 5 van 2022 registreerde het RIVM 40 overleden COVID-19-patiënten (stand 8 februari).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers lager dan verwacht
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, bleef op basis van de schatting ongeveer gelijk in week 5. Er overleden ongeveer 1.200 Wlz-zorggebruikers, 150 minder dan verwacht. Sinds week 50 van 2021 (medio december) daalt de sterfte onder Wlz-zorggebruikers, sinds de laatste week van 2021 is er geen oversterfte meer.

De sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting toe in week 5. Er overleden ongeveer 2.250 mensen van de overige bevolking, bijna 150 meer dan het verwachte aantal overledenen voor week 5. Ook onder deze groep daalde de sterfte sinds week 50 van 2021. Sinds de eerste week van 2022 is er geen oversterfte meer.

Sterfte in alle leeftijdsgroepen toegenomen
De sterfte onder 80-plussers is in week 5 iets toegenomen: er overleden naar schatting 1.900 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er bijna 150 minder dan verwacht voor deze periode. Sinds week 49 daalde de sterfte in deze leeftijdsgroep, en sinds de laatste week van 2021 was er geen oversterfte meer. Sinds week 3 is de sterfte weer toegenomen, maar ligt het aantal overledenen nog onder het verwachte niveau.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 5 naar schatting 1.050 mensen, iets meer dan verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep daalde de sterfte sinds week 49, maar in de laatste weken van 2021 bleef deze ongeveer gelijk. Begin 2022 daalde de sterfte in deze leeftijdsgroep weer verder. Sinds week 2 is er geen oversterfte meer onder mensen van 65 tot 80 jaar en schommelt het aantal overledenen rond het verwachte niveau.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 5 naar schatting bijna 500, bijna 100 meer dan verwacht en buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. In deze leeftijdsgroep was er sinds week 2 geen oversterfte meer en in week 4 zelfs ondersterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met september bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met september 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 32.408 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met september 2021, zoals het CBS op 1 februari 2022 publiceerde.

Informatiebronnen RIVM
Het RIVM heeft tot nu toe 21.332 overleden COVID-19-patiënten geregistreerd, waarvan 18.202 tot en met september 2021 (stand 8 februari 2022). Het RIVM ontvangt dagelijks meldingen van overleden COVID-19-patiënten vanuit de GGD’s. Omdat mogelijk niet alle mensen met COVID-19 zich laten testen, er geen meldingsplicht geldt voor overlijden aan COVID-19 en de registratie soms wat langer duurt, zijn de werkelijke aantallen overleden COVID-19-patiënten in Nederland hoger.

Skiester Gut-Behrami olympisch kampioen op super-G

Op de Olympische Spelen in de Chinese bergen zijn ook de vrouwen in het alpineskiën begonnen aan de snelle onderdelen. Vrijdag stond de super-G op het programma op de Rock-piste, waar de Zwitsers na afloop een feestje konden bouwen.

De Tsjechische Ester Ledecka was de tweede die naar beneden ging, enkele dagen nadat ze al olympisch goud won op de parallelreuzenslalom in het snowboarden. Haar tijd leek prima, maar de Oostenrijkse Mirjam Puchner dook er vervolgens wel 0,21 seconden onderdoor.

Michelle Gisin was de volgende die de piste betrad en de Zwitserse kwam in de buurt: 0,08 seconden achter Puchner. Tamara Tippler was ook sneller dan Ledecka, maar de Oostenrijkse kwam drie honderdsten tekort om Gisin's tijd te kloppen.

Kort daarna stond Lara Gut-Behrami boven en de landgenote van Gisin maakte vooral op het technische gedeelte indruk. De winnares van brons op de reuzenslalom en brons op de afdaling in 2014 deed er nu een schep bovenop: ze was 0,22 seconden sneller dan Puchner.

Ragnhild Mowinckel was nog even een bedreiging, maar de Noorse strandde op 0,58 seconden en pakte de zesde plek, achter Ledecka. Het goud bleef in handen van Gut-Behrami, voor Puchner en de bronzen Gisin.

'Geen geld hebben voor menstruatiemateriaal is een taboe'

In Sassenheim loopt Leanne met haar armen vol maandverband, tampons en zelfs kraamverband naar haar voortuin. Daar staat een houten kastje waarin menstruatiemateriaal in alle soorten en maten voor alle vrouwen voor het pakken ligt. Ze is een zogenoemd Maandverband Uitgiftepunt (MUP) begonnen. Ze koopt de menstruatiespullen met hulp van sponsoren of het Armoedefonds. 

'Eén op de tien vrouwen of meisjes in Nederland leeft in armoede en heeft geen geld om deze spullen te kopen', zegt Leanne. 'Als je geen maandverband hebt, ga je met wc-papier en washandjes aan de haal. Maar dat is natuurlijk ook niet helemaal de oplossing. Dus dan ga je niet naar school of ga je niet gezellig met je vriendinnen op stap, want je bent ongesteld.'

Misdaadjournalist Wely nu zelf beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag

Telegraaf-verslaggever Mick van Wely is door uitgever Mediahuis op non-actief gesteld vanwege seksueel ongewenst gedrag. Meerdere vrouwen hebben zich bij de vertrouwenspersoon van het bedrijf gemeld met klachten over hem. 

De Telegraaf meldt dat de hoofdredactie vorige week donderdag is ingelicht over de meldingen bij de vertrouwenspersoon, waarop de journalist uit voorzorg direct is geschorst.

Ten minste zeven vrouwen zouden hun beklag hebben gedaan nadat Van Wely zich op tv laatdunkend had uitgelaten aan tafel bij talkshow Beau over het seksueel overschrijdend gedrag bij The Voice of Holland. In dit programma zei Wely dat plegers van seksuele delicten kunnen worden vergeleken met 'trappelende hyena’s die bij een veldje staan te wachten op weer een 'kwetsbare prooi'. Er zit volgens Van Wely 'een systeem in' waarbij nieuwe 'busladingen' van kandidaten voor de talentenjacht 'geraffineerd' worden besprongen. Van Wely noemde het een 'beklemmend' fenomeen. Dit terwijl de verslaggever zich volgens de vrouwen zich zelf schuldig zou hebben gemaakt aan seksueel grensoverschrijdend gedrag. 

Nadat het interne Meldpunt Integriteit van het bedrijf met alle betrokkenen had gesproken is Van Wely voor langere tijd geschorst.

Van Wely schrijft in een verklaring: "Ik realiseer mij dat ik met mijn handelen grenzen heb overschreden en bied daarvoor mijn excuses aan. Ik zal de komende tijd onder professionele begeleiding aan mezelf werken en hoop na een periode van non-actiefstelling mijn werkzaamheden te kunnen hervatten."

Telegraaf-hoofdredacteur Paul Jansen zegt geschrokken te zijn. Hij noemt de zaak een drama, vooral voor de vrouwelijke collega's die aan de bel hebben getrokken. Hij laat weten dat aan hen nazorg is aangeboden. 

Enkele maanden geleden bracht van Wely samen met John Van den Heuvel het seksueel grensoverschrijdend gedrag van Marco Borsato naar buiten, waarbij ze één van de slachtoffers en haar moeder de ruimte gaven om hun verhaal in de Telegraaf te doen. 

Mick van Wely werkt sinds 2015 bij De Telegraaf als misdaadverslaggever. Ook is hij regelmatig te gast in talkshows. Hij wordt al enige tijd streng beveiligd omdat hij door criminelen wordt bedreigd.

Joe Biden vraagt de Amerikaanse burgers in Oekraïne om direct te vertrekken

Joe Biden heeft tijdens een tv-interview de Amerikanen in Oekraïne opgeroepen het land onmiddellijk te verlaten. De situatie in Oekraïne zou volgens Biden 'snel gek kunnen worden'.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat het burgers niet uit Oekraïne kan evacueren als Rusland het land binnenvalt. Urenlang overleg over de crisis in Berlijn tussen delegaties van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Oekraïne leverde donderdagavond geen oplossing op.

Versoepelingen: mogelijk horeca vanaf 18 februari tot 01.00 uur open

De horeca mag vanaf 18 februari mogelijk tot 01.00 uur in de nacht open blijven. Dat blijkt uit een brief van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De deskunigen van het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd om de versoepeling te beoordelen. Begin volgende week komt er een advies van het OMT. Ook kan een meerderheid van de Tweede Kamer het nog tegen houden. 

"De versoepelingen die het kabinet per 18 februari voorstelt en waarover het OMT gevraagd is te adviseren, bieden perspectief voor grote groepen in de samenleving", schrijft Kuipers in de brief. "Dit kan omdat we inmiddels een hoge mate van immuniteit opgebouwd hebben door middel van vaccinatie en door het op een natuurlijke wijze doormaken van de infectie."

Ook is er gestart met een procedure om de anderhalve meter afstand los te laten. Dat kan op zijn vroegst pas op 25 februari gebeuren.

Dinsdag vindt er weer een persconferentie over de coronamaatregelen plaats. 

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #241 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1480
special
Random Pics van de Dag #1479
special
Random Pics van de Dag #1478
special
Random Pics van de Dag #1477
review
Joy to the World: een stralende kerst met Doctor Who
©FOK.nl e.a.