FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 februari 2022

Uitslag AZ - Heracles Almelo

AZ blijft ook na dit weekend vierde in de Eredivisie. De Alkmaarders wonnen vanavond met 2-1 thuis van Heracles Almelo.

De eerste kans van de wedstrijd was voor AZ. Pavlidis kwam vrij in de zestien, maar de spits had teveel tijd nodig. Een paar minuten later probeerde Evjen het met een schot van afstand, maar Heracles-doelman Blaswich stond op zijn plek. In de 25e minuut kwam AZ op 1-0. Het was Reijnders die de thuisploeg op voorsprong bracht met een knal hoog in het doel. Vlak voor rust kwamen de bezoekers echter weer op gelijke hoogte. Laursen kopte raak bij zo'n beetje de eerste echte kans voor Heracles binnenkopte.

Vlak na rust kwam AZ weer op voorsprong. Pavlidis kreeg de bal voor en tikte hem vervolgens binnen. In de tweede helft hadden de Alkmaarders het betere van het spel en ze zochten ook veelvuldig de aanval op. Zo was Karlsson dichtbij een treffer maar zijn omhaal ging net naast. Gerscoord werd er echter niet meer.

AZ

2 - 1

Heracles Almelo

 25' Reijnders
 48' Pavlidis
   42' Laursen
 
 Gele kaart: , Kiomourtzoglou, (Heracles Almelo)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 00
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Vindahl Jensen
Sugawara
Hatzidiakos (Beukema/22)
Martins Indi
Wijndal
Reijnders (Sowah/83)
De Wit
Clasie
Evjen (Witry/82)
Pavlidis (Aboukhlal/75)
Karlsson
  Blaswich
Fadiga
Rente
Knoester
Roosken
Kiomourtzoglou
Ouahim (Sierra/72)
Hoogma
Laursen
Szöke (Bakis/72)
Basacikoglu (Hansson/60)

Uitslag Willem II - Ajax

Ajax heeft met veel moeite gewonnen bij Willem II. In een zeer nat Tilburg wonnen de Amsterdammers met 0-1 dankzij een late goal van Jurriën Timber.

Ajax begon matig aan het duel tegen Willem II. Voor rust was de thuisploeg de meest gevaarlijke ploeg met een aantal uitvallen, maar in de eindfase was het slordig. In de tweede helft zette Ajax meer aan en kreeg het ook een aantal kansen op de 0-1.

Na tien minuten in de tweede helft leek Ajax via Dusan Tadic op voorsprong te komen. De aanvoerder van de Amsterdammers schoot bekeken met rechts raak, maar na tussenkomst van de VAR werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel bij Antony. Ajax bleef de druk opvoeren en kreeg via Davy Klaassen uit een uitstekende kans op de openingstreffer, alleen zorgde een been van een Willem II verdediger ervoor dat hij niet kon scoren. Ook Noussair Mazraoui was dichtbij een treffer, maar zijn inzet werd van de lijn gehaald.

Willem II leek op weg naar een gelijkspel, alleen tien minuten voor tijd viel alsnog het doelpunt voor Ajax. Timber tikte van dichtbij raak uit een voorzet van Antony. In het verdere verloop probeerde Willem II nog wat druk naar voren te geven, maar de defensie van de Amsterdammers kwamen nooit meer in de problemen en neemt de ploeg van Erik ten Hag de drie punten mee naar Amsterdam.

Willem II

0 - 1

AFC Ajax

     81' Timber
 
 Gele kaart: Crowley, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: -
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Owusu
Dammers
Jenssen (Saglam/86)
Köhn
Saddiki (Kampetsis/86)
Oosting
Crowley (Roemeratoe/68)
Nunnely (Kabangu/68)
Hornkamp
Svensson (Bergström/79)
  Pasveer
Mazraoui
Timber (Schuurs/ 82)
Martínez
Blind
Klaassen (Danilo/ 72)
Álvarez (Gravenberch/64)
Berghuis
Antony
Haller
Tadic

Eindelijk olympisch goud voor Zweedse curlinggrootheid Edin

Het olympisch curlingtoernooi bij de mannen zit er weer op. In Beijing werd zaterdag de finale gespeeld tussen de Zweedse ploeg van Niklas Edin en de voor Groot-Brittannië uitkomende Schotse ploeg van Bruce Mouat.

Edin is een ware grootheid in het curling: de 36-jarige Zweed won al vijf wereldtitels, werd zeven keer Europees kampioen en pakte olympisch brons in 2014 en zilver in 2018, maar goud ontbrak nog. Mouat en zijn team verloren vorig jaar de WK-finale van Edin en co, maar zijn wel de regerend Europees kampioenen - Edin werd daar verslagen.

Zweden stond in de finale bijzonder sterk te spelen, naast Edin deden ook Christoffer Sundgren, Rasmus Wranå en Oskar Eriksson het bijzonder goed. Bij Mouat had Bobby Lammie het wat lastiger, Hammy McMillan Jr en Grant Hardie gooiden wel sterk. Na vier ends stond er een 3-2 voorsprong voor de Zweden op het bord, in het zevende end trokken de Britten de stand gelijk.

Edin en co pakten er in het achtste end een punt bij en kregen in het tiende end de kans om het af te maken, maar dat lukte niet: Mouat kwam met één punt langszij. Een extra end was nodig en daarin sleepte Edin het met zijn mannen alsnog binnen: 5-4 en eindelijk olympisch goud.

Het duel om brons werd een dag eerder gespeeld tussen de Amerikaanse ploeg van regerend kampioen John Shuster en het team van de Canadees Brad Gushue, winnaar van goud in 2006. Het ging redelijk over en weer en na zeven ends hadden de Amerikanen een 5-4 voorsprong. Gushue liet zich echter niet kennen en met twee dubbele scores in het achtste en negende end trok hij met Geoff Walker, Brett Gallant en Mark Nichols toch het brons naar zich toe: 8-5.

Chinese kunstrijders schaatsen naar olympisch goud

Het kunstschaatsen op de Olympische Spelen in Beijing, behalve dan het traditionele gala op de slotdag, is zaterdag afgesloten. De paren werkten hun vrije kür af, een dag nadat Sui Wenjing en Han Cong uit China in de korte kür de leiding hadden gepakt.

Aleksandra Boikova en Dmitrii Kozlovskii uit Rusland openden de strijd om de medailles, het eerste van drie Russische paren kwam tot een totaalscore van 220,50 punten. Dat zou zonder fouten van de concurrentie niet genoeg zijn voor eremetaal en dat bleek: Anastasia Mishina en Aleksandr Galliamov gingen er met 237,71 punten ruim overheen.

Het was een eerste gooi naar goud, maar het derde Russische paar deed het nog beter: Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov reden 239,25 punten bij elkaar - 155,00 kwamen van hun vrije kür, 0,05 meer dan de score van Mishina en Galliamov. Goed voor goud was het niet, dat ging naar China: Sui/Han scoorden 155,47 voor hun kür en pakten na zilver in Pyeongchang nu goud met 239,88 punten.

Schouten schaatst naar derde goud op Spelen, eerste Belgische goud in 74 jaar

Het langebaanschaatsen op de Olympische Spelen in Beijing is zaterdag ook afgesloten. De mannen en de vrouwen werkten de massastarts nog af, met daarop gedeeltelijk Nederlands succes.

Vrouwen
Irene Schouten was de grote favoriete, met onder meer teamgenote Marijke Groenewoud als een van de andere kanshebbers op het eremetaal. Dat ging echter niet door: Groenewoud was iets te enthousiast in het peloton en schoof onderuit, waarna ze tevergeefs nog probeerde om de groep weer bij te halen.

Voorin zat Schouten er wel nog altijd goed bij, ze reageerde op elke aanval en had medesprinters Ivanie Blondin uit Canada en Francesca Lollobrigida uit Italië met zich mee. Blondin trok de sprint echt op gang en leek het af te maken, maar Schouten kwam er in de slotmeters overheen en pakte na het goud op de drie en vijf kilometer haar derde olympische titel in Beijing. Zilver ging naar Blondin, brons naar Lollobrigida.

Mannen
Voor Nederland opende Sven Kramer al vroeg meerdere keren de aanval, maar Bart Swings zat er telkens bovenop en reed de gaatjes dicht. Nadat Kramer moegestreden was moest Jorrit Bergsma het doen, maar zodra het tempo in de slotronden echt de hoogte in ging moest ook hij afhaken: het Nederlandse succes kwam er niet, bepaald niet onverwacht.

De favorieten gingen ondertussen de strijd aan in de eindsprint en daarin was Swings de sterkste van allemaal: de Belg pakte het goud, de eerste gouden olympische wintermedaille voor België sinds 1948 en pas de tweede ooit. Zuid-Korea kon ook redelijk aan het feest, want Chung Jae-won pakte zilver en Lee Seung-hoon brons.

Overzicht uitslagen Beijing dag 15

Vandaag was de vijftiende dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Irene Schouten won vandaag haar derde gouden en in totaal vierde medaille van deze Olympische Spelen. Op de massastart bleef ze Ivani Blondin en Francesca Lollobrigida voor in de sprint. De tweede Nederlandse, Marijke Groenewoud, ging een paar rondes voor het eind onderuit.

Bij de mannen ging het goud naar de Belg Bart Swings. Hij klopte in de eindsprint de Koreanen Chong Jae-won en Lee Seung-hoon. De Nederlanders Jorrit Bergsma en Sven Kramer moesten het niet van hun eindsprint hebben maar slaagden er niet te ontsnappen uit het peloton.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
bobsleeën Tweemansbob vrouwen Nolte/Levi (Dui) Jamanka/Burghardt (Dui) Meyers Taylor/Hoffman (VS)
crosscountry Mannen 50 kilometer Aleksandr Bolsjoenov (Rus) Ivan Jakimoesjkin (Rus) Simen Hegstad Krüger (Noo)
Curling mannen Zweden Groot-Brittannie Canada
Kunstrijden Paren  Sui/Han (Chi) Tarasova/Morozov (Rus) Misjina/Galliamov (Rus)
freestyleskiën Freeski Halfpipe heren Nico Porteous (NZl) David Wise (VS) Alex Ferreira (VS)
Schaatsen Massastart mannen  Bart Swings (Bel) hong Jae-won (ZKo) Lee Seung-hoon (ZKo)
Schaatsen Massastart vrouwen Irene Schouten (Ned) Ivanie Blondin (Can) Francesca Lollobrigida (Ita)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 15 8 12 35
2 Duitsland 11 8 5 24
3 China 9 4 2 15
4 Verenigde Staten 8 9 7 24
5 Zweden 8 5 4 17
6 Nederland 8 5 4 17
7 Zwitserland 7 2 5 14
8 Rusland 6 11 14 31
9 Oostenrijk 6 7 4 17
10 Frankrijk 5 7 2 14

IJshockeygek Slowakije pakt éindelijk olympische medaille, 17-jarige schittert

Op de Olympische Spelen in Beijing is zaterdag de voorlaatste ijshockeywedstrijd van het toernooi gespeeld. Zweden en Slowakije streden om het brons, waarbij het volstrekt ijshockeygekke Slowakije nog áltijd op jacht ging naar de eerste olympische medaille ooit.

In de eerste periode was Slowakije beter, maar tot scoren kwamen beide ploegen niet. Dat veranderde vroeg in de tweede periode: het pas 17-jarige supertalent Juraj Slafkovsky, de jongste speler van het hele toernooi, opende de score, tien minuten later gevolgd door een treffer van Samuel Takac.

Zweden probeerde alles om er weer bij te komen en in de laatste minuten werd goalie Lars Johansson van het ijs gehaald om extra ruimte te creeëren, maar dat werkte niet. Sterker nog, Slafkovsky maakte zijn status als dé grote ster van het toernooi waar en gooide de boel in het lege doel definitief op slot: 3-0, zelfs nog gevolgd door de 4-0 door Pavol Regenda.

In Slowakije konden de champagneflessen zo ontkurkt worden, voor het eerst sinds de onafhankelijkheid had het land waar ijshockey méér dan heilig is een olympische medaille te pakken...het was nog lang onrustig in Bratislava.

Dubbelslag voor indrukwekkende Evenepoel in Ronde van de Algarve

Remco Evenepoel heeft hard uitgehaald in de tijdrit in de Ronde van de Algarve. Het Belgische toptalent pakte in de tijdrit over meer dan dertig kilometer de winst met een kleine minuut voorsprong op de Zwitserse Europees kampioen Stefan Küng. Evenepoel staat door zijn ruime winst nu ook ruim aan de leiding in de Portugese rittenkoers met nog één etappe te gaan.

Vooraf was Evenepoel één van de grote favorieten om de tijdritzege te pakken in de Volta ao Algarve en de Belg van Quick-Step Alpha Vinyl Team maakte het ook helemaal waar. Over een afstand van 32,2 kilometer was Evenepoel maar liefst 58 seconden sneller dan Europees kampioen Küng. Door zijn uithaal in de tijdrit gaat Evenepoel ook ruim aan de leiding in het algemeen klassement. Het Belgische toptalent heeft met nog één etappe te gaan een voorsprong van 1.06 op Ethan Hayter.

Daan Hoole reed een verassend goede tijdrit. De jonge Nederlander van Trek-Segafredo had lang de beste tijd en zou uiteindelijk op een knappe achtste plaats eindigen.

Freestyleskiër Porteous pakt triple met olympisch goud in halfpipe

De laatste set medailles in het freestyleskiën op de Olympische Spelen is zaterdag vergeven. De mannen kwamen in actie in de halfpipe, waar een behoorlijk straffe wind stond.

Al in de eerste run liet de jonge Nieuw-Zeelander Nico Porteous zien waar hij voor gekomen was: goud en niks minder. De wereldkampioen en X-Games-winnaar liet een score van 93,00 punten noteren en ging zo aan de leiding, voor de Amerikanen David Wise (90,75) en Alex Ferreira (86,75).

De tweede run leverde geen wijziging op in de bovenste drie posities en dat gold voor run drie ook: Aaron Blunck kon nog een poging wagen, maar de Amerikaan ging onderuit. Het goud was zo voor Porteous, voor Wise en Ferreira - Wise pakte het olympisch halfpipegoud in 2014 en 2018.

Poels grijpt de macht in Ruta del Sol na fraaie ritwinst

Wout Poels heeft de macht gegrepen in de Ruta del Sol. In de vierde etappe van de Spaanse rittenkoers won de 34-jarige Limburger de winst nadat hij in een sprint Alexey Lutsenko versloeg en nam daarbij ook nog de leiderstrui over van Alessandro Covi.

In de 167,4 kilometer lange etappe van Cúllar Vega naar Baza reageerde Poels met nog vijftien kilometer te gaan op een aanval van Lutsenko met wie hij deel uitmaakte van een kopgroep waar veel klassementsrenners aanwezig waren. Alleen klassementsleider Covi ontbrak en zou vandaag zeven minuten verliezen.

Lutsenko en Poels werkte goed samen in de laatste vijftien kilometer, terwijl in de achtergrond de samenwerkte stokte, mede door afstoppingswerk van de ploegen van de Nederlander en Kazach. In de sprint met twee begon Poels aan kop en hield hij Lutsenko goed af. Naast de zege pakte Poels ook de leiding in het algemeen klassement. Met nog één etappe te gaan heeft de renner van Bahrain Merida een voorsprong van tien seconden op de nummer twee Miguel Angel Lopez.

Kiev meldt vandaag gedode soldaten, ook delegatie beschoten tijdens doorreis

Een tweede Oekraïense soldaat is omgekomen bij gevechten met separatisten in het oosten van het land. "Als gevolg van een granaataanval liepen twee Oekraïense soldaten dodelijke verwondingen op door granaatscherven", aldus het leger. Het leger had vanmorgen al bekend gemaakt dat een van de soldaten na de aanval aan zijn verwondingen was bezweken. Vier andere soldaten raakten gewond. Het is de eerste gedode Oekraïense soldaat in meer dan een maand.

Volgens de huidige informatie van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is er onlangs een "dramatische toename" geweest van aanvallen langs de frontlinie in Oost-Oekraïne. Het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten geven elkaar de schuld van ernstige schendingen van het staakt-het-vuren. 

Een delegatie van hooggeplaatste Oekraïense militaire functionarissen en journalisten zijn tijdens een doorreis onder vuur komen te liggen in het oosten van het land. Ze zochten hun toevlucht in een schuilkelder voordat ze het gebied ontvluchtten, volgens een AP-reporter die bij de tour was. Eerder hadden separatistische leiders in Oost-Oekraïne opdracht gegeven tot een grootschalige militaire mobilisatie. 

Uitslag NEC - RKC Waalwijk

NEC heeft thuis tegen RKC Waalwijk ternauwernood een punt gepakt. In Nijmegen werd het 1-1.

In de eerste helft had NEC veel balbezit maar deed daar eigenlijk weinig mee. Aan de andere kant zorgden de bezoekers ook niet voor gevaar. Toch was het RKC dat op voorsprong kwam. Een pass van Branderhorst op Marquez werd onderschept door Van der Venne en hij maakte de 0-1.

NEC speelde in de tweede helft veel feller en dat leverde ook een paar kansen op. Desalniettemin leek de ploeg met lege handen komen te staan. Twee minuten voor tijd, nadat RKC een paar kansen op de 0-2 had laten liggen, was het Okita die voor NEC toch een punt pakte nadat hij een voorzet van Tavsan wist binnen te koppen.

N.E.C. Nijmegen

1 - 1

RKC Waalwijk

 88' Okita    18' v.d.Venne
 
 Gele kaart: Schöne, (N.E.C. Nijmegen), Büttner, Touba, Gaari, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.802
Arbiter: Blank
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
v.Rooij
Guth (Akman/ 46)
Márquez
Odenthal
El Karouani (Verdonk/80)
Okita
Schöne
Barreto (Proper/69)
Mattsson (Vet/80)
Tavsan
  Vaessen
Gaari
Adewoye
Meulensteen
Touba
Büttner (Wouters/80)
Oukili (Azhil/61)
Anita
v.d.Venne (Bakari/67)
Odgaard
Kramer (Stokkers/ 67)

Eerste werkgevers zijn aansprakelijk gesteld voor de gevolgen van long covid

Voor het eerst worden werkgevers aansprakelijk gesteld voor de langdurige gevolgen van coronabesmettingen op het werk. Er zijn nu zeker vijf zorgmedewerkers die de financiële en emotionele schade door long covid op hun werkgever proberen te verhalen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws.

Diverse advocaten, vakbonden, bedrijfsartsen en wetenschappers die verwachten dat dit nog maar het begin is en dat er nog veel meer van deze gevallen voor de rechter gaan komen. Ze vermoeden dat dit langslepende zaken gaan worden.

Van de vijf nu ingediende zaken, lopen er twee via letselschadeadvocaten. De drie overige kwesties worden begeleid door FNV Bureau Beroepszaken. 

In één van de zaken betreft het een medewerker in de ouderenzorg die tijdens de eerste coronagolf zonder persoonlijke beschermingsmiddelen een cliënt moest verzorgen. Achteraf bleek dat zijn leidinggevende al op de hoogte was dat de cliënt mogelijk coronapatiënt was.

De verzorgende zit op dit moment, bijna twee jaar later, door long covid nog steeds ziek thuis en is al gekort op zijn ziekengeld. Lees meer bij RTL Nieuws. 

Russische autoriteiten melden granaatinslag nabij Oekraïnse grens

Lokale autoriteiten in het zuidwesten van Rusland zeggen dat een granaat een huis nabij de Oekraïense grens heeft geraakt.

"De granaat ontplofte op het grondgebied van het Tarasovsky-district van de regio Rostov, 1 kilometer van de grens van Rusland en Oekraïne", zei de bron. "De explosie vond plaats om 4.00 uur Moskou-tijd op 300 meter van een huis."

Buurtbewoners meldden het incident aan wetshandhavingsinstanties, aldus de bron. 

Niemand raakte gewond, meldde het bureau Tass. Het dak van het huis in een dorp raakte beschadigd.

NAVO trekt aantal medewerkers terug uit Kiev

Gezien de escalerende situatie in het Oekraïne-conflict heeft de NAVO vanmiddag een aantal medewerkers teruggetrokken uit haar vertegenwoordiging in Kiev. "De veiligheid van ons personeel is van het allergrootste belang, daarom zijn er medewerkers overgeplaatst naar Lviv en Brussel", zegt een woordvoerster in Brussel.

De kantoren van het Bondgenootschap in Oekraïne blijven echter functioneel. De NAVO gaf geen informatie over het aantal medewerkers dat was overgeplaatst. De alliantie heeft een diplomatieke missie in Kiev met enkele tientallen medewerkers. Daarnaast exploiteert de NAVO een informatie- en documentatiecentrum in de Oekraïense hoofdstad. De VS hadden al eerder personeel verplaatst naar Lviv in het westen van Oekraïne.

Mooie en opvallende beelden tijdens en na storm Eunice

Het zal niemand ontgaan zijn dat er gisteren een nogal harde woei stond in ons kikkerlandje. Onze FOK! weerman Stephan komt hier uitgebreid op terug in 'Eunice en haar gevolgen'.

Hier een verzameling beeldmateriaal die een goede indruk geven van het natuurgeweld van Eunice en het ongemak en spoor van vernielingen wat ze heeft veroorzaakt.

 Eunice: omgewaaide boom in Zaandam  (Foto: FOK!)
Eunice: omgewaaide boom in Zaandam (Foto: DJMO FOK!)

Ook in onze buurlanden heeft Eunice voor tumult gezorgd:


Duitse bobsleesters pakken olympisch goud en zilver

Het bobsleeën op de Olympische Spelen in Beijing is voor de vrouwen afgelopen. Op de baan van Yanqing in de Chinese bergen werkten de vrouwen in de tweezitters zaterdag de derde en beslissende vierde run af.

Na de eerste twee runs was de leiding stevig in handen van de Duitse Laura Nolte en haar remster Deborah Levi, met op precies een halve seconde olympisch kampioene Mariama Jamanka en Alexandra Burghardt. Achter die tweede Duitse slee stond de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met remster Sylvia Hoffman op 0,74 seconden, de Canadese Christine de Bruin en Kristen Bujnowski stonden al op 1,16 seconden en hadden grote fouten van de top-3 nodig om nog naar het podium te kunnen klimmen.

Nolte kwam in actie in de slee waarmee Christoph Hafer brons pakte bij de mannen en in run drie vergrootte ze haar voorsprong op Jamanka alvast naar 0,78 seconden. Meyers Taylor's achterstand liep op naar 1,17 seconden, die van De Bruin naar 1,89 seconden. De Amerikaanse Kaillie Humphries schoof aan op de vijfde plek op 2,38 seconden en daarmee leek de strijd om de medailles met nog één run te gaan wel vrij duidelijk - Kim Kalicki uit Duitsland schoof nog wel langs Humphries naar plek vijf op 1,94 seconden.

Humphries viel in run twee nog een plekje terug, de Zwitserse Melanie Hasler ging er met remster Nadja Pasternack voorbij naar plek zes. Met remster Lisa Buckwitz stuurde Kalicki de slee waar Francesco Friedrich eerder in de week goud mee won met 0,55 seconden naar de leiding en met 0,09 seconden ook voorbij De Bruin. Meyers Taylor knalde er 0,80 seconden onderdoor en was zeker van weer een medaille, met de Duitse dames nog te gaan.

Jamanka, in de zilveren slee van Johannes Lochner, was 0,75 seconden sneller dan Meyers Taylor en na het goud van Pyeongchang was er nu dus in elk geval zilver. Op Nolte en Levi stond echter geen maat: het Duitse dreamteam snelde met 0,77 seconden naar olympisch goud als bekroning van vier jaar waarin ze in zeer rap tempo naar de absolute wereldtop zijn geschoten.

Eunice en haar gevolgen

Hoi allemaal!

Dat er gisteren een storm door ons land raasde zal behalve de storm-wappies niemand zijn ontgaan. Ik kijk in dit verhaaltje even terug op de situatie.

Het grootste struikelblok van Eunice gaat over het waarschuwingssysteem van het KNMI. In Limburg, maar met name in Groningen zijn ze behoorlijk boos over het feit dat het KNMI slechts code geeel/oranje had afgekondigd. Ik kan mij daar wel in vinden.

De reactie was namelijk dat dat niet bepaald wordt door de windkracht en/of windstoten, maar vooral door de eventuele maatschappelijke impact die dat kan veroorzaken. Er vind namelijk overleg plaats tussen de diverse overheidsinstanties. Volgens de woordvoerster van het KNMI had de hele westkust er eerder en langer mee te maken, dus was het risico daar groter voor ontwrichting van de maatschappij. Hierdoor bleef het in Groningen bij oranje.

De verwachting was dat de piek daar in de avond zou vallen. De werkelijke situatie was dat de storm daar al eerder en ook zwaarder was dan de bedoeling was. Aan het einde van de middag stond er in Eelde al een kracht 9 met een windstoot van 124 km/u. In Hoogeveen was dat zelfs 136 km/u. Dit is dus zeker code rood waardig.

Ook zou er in de avond een tweede piek gaan komen. Echter, het kwaad was toen al geschied. De schade in Groningen was toen al aanzienlijk en ook viel er een dode.

In Limburg was er code geel. Ook daar heeft het harder gewaaid dan code geel. In vrijwel geheel Limburg werd tijdelijk even stormkracht behaald met windstoten tot 100 km/u. Toch zijn daar wel wat misverstanden over, omdat in Duitsland hogere waarden werden gemeten. Dit komt omdat zij daar anders meten dan in Nederland. In ieder geval een code oranje was voor Limburg zeker geen overbodige luxe.

Uiteindelijk is er op 10 stations een gemiddelde windkracht 10 geweest. Twente en Eelde doen zo diep landinwaarts met een dikke 9 Bft goed mee. Dit komt niet zo vaak voor. Ook de windstoten waren bijzonder heftig. Cabauw kwam zelfs met 145 km/ op de proppen, en dat is meer dan de 141 km/u die Hoek Van Holland kon noteren. Dit was tevens de hoogste windstoot voor een kuststation. 

Oorzaak van deze heftigheid was de onstabiliteit op hoogte, waardoor de uitwisseling nog een extra impuls kreeg. Met de buien viel het op zich wel mee, behalve in het noorden. Op Terschelling viel ruim 13 mm. 

De treinenloop zal vandaag zo goed als nauwelijks meer hervat gaan worden, en ook morgen zal er zeker niet volgens dienstregeling gereden gaan worden.

Pas maandag kan er een eerste schatting gemaakt worden over hoeveel schade er is aangericht.

Was dit het al? Nee, morgenavond is opnieuw een situatie om goed in de gaten te houden. Het is niet zo zeer een langdurige storm, maar rond, nabij en vlak na passage van een buienlijn kunnen er opnieuw heftige windstoten voorkomen. Ook opnieuw in het binnenland. Verder kan er aan zee wederom stormkracht gehaald worden. Windstoten worden nu tussen de 90-110 km/u verwacht. Uiteraard kan dit nog iets zwaarder uitpakken. Overigens valt er morgen op de dag aanzienlijk meer regen dan bij Eunice het geval was.

Waarschijnlijk duurt deze situatie te kort voor een code oranje, maar het zit wel heel dichtbij. Voor nu staat code geel uit.

Is het dan nog niet genoeg? Nee, want ook maandag is nog iets om de ogen bij open te houden......

Ben jij de grootste wielerkenner van FOK!?

Na een jaartje van afwezigheid is de strijd van de wielerkenners weer terug op FOK!. Dit weekend gaat de wielerprono op het wielerforum weer van start! Dit jaar starten we wat eerder dan te doen gebruikelijk. Niet de Omloop het Nieuwsblad is het startschot van het voorspelcircus maar de UAE tour is de eerste wedstrijd die meetelt. Ondanks dat de Olympische Winterspelen veel aandacht trekken hebben de wielerprofs al de nodige wedstrijden opzitten. Tijd dat de FOK!ers dus weer op scherp staan.

Dit jaar heeft Beregd, tot ons grote plezier, de organisatie op zich genomen dus ook dit jaar mogen we weer gaan voorspellen. Voor wie niet weet wat de wielerprono inhoudt een kleine toelichting: "voor elke koers die deel uitmaakt van de wielerprono vult de deelnemer een prognose in voor de top vijf. Aan de hand van die prognose worden dan punten verdeeld. Deze punten worden bij die van de vorige wedstrijden opgeteld voor het algemene klassement. Wie in totaal de meeste punten haalt wint." De rest van de regels vind je hier.

Wil je meedoen? Meld je dan snel in het topic! Veel succes!

Ben jij de grootste wielerkenner van FOK!? (WikiCommons/Steindy)
Ben jij de grootste wielerkenner van FOK!? (WikiCommons/Steindy)

Canada ontruimt het 'Freedom Convoy' in Ottawa, meer dan 100 arrestaties verricht

Vrachtwagenchauffeurs in en rond de Canadese hoofdstad Ottawa protesteren al weken tegen het coronabeleid van de regering. De politie heeft nu een man en een vrouw gearresteerd die de protesten zouden hebben georganiseerd.

Update 14.00 uur: Volgens de politie zijn er inmiddels meer dan 100 mensen aangehouden. In totaal zijn 21 voertuigen weggesleept. Verschillende vrachtwagens zijn vertrokken uit Ottawa nadat de politie met zijn actie is begonnen.

CBC News heeft bevestigd dat een van de konvooileiders, Pat King, een van de demonstranten was die vrijdag werden gearresteerd. Twee andere organisatoren, Tamara Lich en Chris Barber, werden al eerder gearresteerd. Op voorwaarde dat hij Ottawa en daarna de provincie verlaat, werd Barber vrijdagavond (lokale tijd) op borgtocht vrijgelaten. Hij mag het konvooi niet ondersteunen of contact opnemen met een van de andere hoofdorganisatoren. Tamara Lich moet zaterdagochtend voor de rechtbank verschijnen. Pat King zal naar verwachting ook strafrechtelijk worden vervolgd.

De burgemeester van Ottawa, Jim Watson, noemde het gedrag van de demonstranten schandelijk en bedankte de agenten en degenen die uit het hele land waren gekomen om de politie van Ottawa te helpen.

Hoewel agenten demonstranten nu laten vertrekken zei Watson tegen CBC dat dit niet betekent dat ze geen gevolgen van de protestactie zullen ondervinden. Ottawa is van plan om alle bekeuringen die tijdens het protest zijn uitgedeeld te vervolgen.

De interim-politiechef van Ottawa, Steve Bell, herhaalde dat agenten hun tijd zouden nemen en bezig blijven totdat de protesten tot een veilig einde zijn gekomen.

CBC-verslaggevers ter plaatse meldden ook dat politieagenten kinderen uit het protestgebied verwijderden. Een door de politie gearresteerde man werd afgevoerd terwijl zijn familieleden, waaronder kinderen, achter hem aan werden meegenomen.

"Het schokt en verbaast het me nog steeds dat we kinderen in gevaar zien komen te midden van een demonstratie waar een politie-operatie aan de gang is", zei Bell. "We smeken alle ouders die daar kinderen hebben, de kinderen daar weg te halen. Ze hoeven hier niet tussen te zitten. Het is geen veilige plek voor hen."



Update 19 februari 2.00 uur: De Canadese politie is gestart met het vrijmaken van de straten van Ottawa, die geblokkeerd worden door mensen die er al drie weken lang betogen tegen de coronamaatregelen. Vrijdagavond werden 70 betogers van het zogenoemde 'vrijheidskonvooi' gearresteerd. 

De politie laat weten dat de ontruiming van de stad verloopt "zoals gepland" en dat er geen gewonden zijn gevallen, maar langere tijd nodig zal hebben. "We blijven terrein winnen bij het vrijmaken van de straten", aldus de politie. 

Er zijn honderden agenten ingezet bij de ontruiming, de demonstranten van de truckersprotesten  weigerden tot dusver te vertrekken. 

Eerdere berichtgeving: De politie in Canada heeft twee organisatoren gearresteerd van de blokkades in de hoofdstad Ottawa die nu al ongeveer drie weken aan de gang is. Zoals te zien is op video's die door demonstranten op internet zijn geplaatst, zijn twee organisatoren van de corona-protesten door politieagenten in hechtenis genomen.

Beschuldiging van aanzetten tot het beschadigen van eigendommen
Beiden werden beschuldigd van het aanzetten tot beschadiging van eigendommen, terwijl de man ook werd beschuldigd van onder meer belemmering van de rechtsgang, zo vertelde een advocaat aan Global News. De politie heeft in eerste instantie geen commentaar gegeven.

De interim-politiechef van Ottawa, Steve Bell, had de demonstranten woensdag een ultimatum gesteld en gedreigd met arrestaties als zij het stadscentrum niet zouden ontruimen.

Donderdag heeft hij de aanwezigheid van de politie in de parlementswijk aanzienlijk opgevoerd en in het centrum van de stad een veiligheidszoner met ongeveer 100 controleposten ingesteld.

Eerste protest was tegen verplichte vaccinatie gericht
De acties van de truckers begon als protest tegen de verplichte vaccinatie als men de grens over wilde, die medio januari door Canada en de VS werd ingevoerd.

Intussen zijn de demonstraties over het algemeen gericht tegen de corona-regels en de regering van premier Justin Trudeau. Op maandag riep Trudeau de nationale noodtoestand uit om harder op te kunnen treden tegen de protestkonvooien.

Filmproject 'Ik was erbij': loodzwaar werk op de Scheveningse Visafslag

Filmbeelden van vroeger brengen het verleden dichterbij. Met persoonlijke verhalen komen beelden nog meer tot leven. Daarom is het Haags Gemeentearchief het filmproject "Ik was erbij: verhalen uit de stad" begonnen. Het project betreft de eigen film- en video collectie van het Haags Gemeentearchief. Een serie korte films waarin opvallend historisch Haags filmmateriaal tot leven wordt gebracht. De serie bestaat uit korte filmpjes waarin ooggetuigen hun persoonlijke verhaal vertellen. Hiermee geven ze de historische filmbeelden kleur.

We gaan terug naar de jaren ’50 en ’60. Klaas Pronk is veertien als hij aan de slag gaat op een Urker vissersboot. Eenmaal getrouwd kan hij in 1960 als zelfstandige aan het werk in de Scheveningse visafslag. Zo kan hij vaker thuis zijn én meer geld verdienen. Het is keihard werken, maar Klaas zou het zo over doen.

Klaas verhaal gaat over een tijd dat de zakken met ijs nog met paard en wagen werden aangeleverd. Over lossen, sorteren en tonnen rollen, gaten in de netten boeten en een tien op de richel.

Sofagate 2.0: Von der Leyen opnieuw genegeerd bij begroeting

Deze week vond in Brussel de EU-Afrika-top plaats. Tijdens een begroetingsmoment met Commissievoorzitter Von der Leyen, Europees president Michel en Frans president Macron werd Von der Leyen genegeerd door de Oegandese minister van Buitenlandse Zaken Jeje Odongo. Het voorval doet denken aan de ontmoeting met de Turkse president Erdogan vorig jaar. 

Macron maakte de Oegandese minister Odongo nog attent op Von der Leyen die daarna genoegen moest nemen met een 'kort knikje'. 

Meisje geboren op achterbank auto in parkeervak bij station

Bij het station Heemstede is vanmorgen een meisje geboren op de achterbank van een auto.

Vlak voordat de baby haar komst aankondigde, wist de bestuurder de auto waar hij de zwangere vrouw mee vervoerde in allerijl te parkeren voor station Heemstede. Daar kreeg de vrouw op de achterbank van de auto haar dochtertje.

Op een oproep tot hulp  werd door meerdere hulpdiensten gereageerd; meerdere ambulances, de politie en zelfs een traumateam. De bevalling op de achterbank verliep zonder problemen.

Met moeder en dochter gaat het voor zover bekend goed, maar zijn voor controle wel met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. 

Duitse bobsleeërs strijden om olympisch goud in viermansbobs

Het koningsnummer van het bobsleeën, de viermansbob, is op de Olympische Spelen van Beijing ook begonnen aan de strijd om de medailles. Zaterdag werden de eerste twee runs afgewerkt, zondag volgen de beslissende derde en vierde runs.

Na de eerste run stond zoals gebruikelijk een Duitse slee bovenaan, maar het was voor de verandering eens níet die van Francesco Friedrich: de grootmeester moest genoegen nemen met de tweede plek op 0,16 seconden van landgenoot Johannes Lochner en diens team. Ook de Canadese slee van Justin Kripps stond op 0,25 seconden nog keurig in de buurt, daarachter werden de verschillen wat groter: de Rus Rostislav Gaitiukevich stond op 0,41 seconden, de Britse slee van Brad Hall deelde plek vijf met het Duitse team van Christoph Hafer (+0,47). Ivo de Bruin en co kwamen er ook nu totaal niet aan te pas: 26e op 1,72 seconden, met alleen een Italiaanse slee en die van Jamaica achter zich.

In run twee werkte Hafer zich los van Hall, die 0,14 seconden toe moest geven op de Duitser en daarmee ook achter de Letse slee van Oskars Kibermanis terecht kwam. Gaitiukevich kwam achter al die teams terecht, de Rus gaf 0,23 seconden toe op Hafer. Kripps ging met 0,17 seconden voorsprong naar de leiding, Friedrich dook daar 0,38 seconden onderdoor. Het werd bijzonder spannend, want Lochner kwam niet aan die tijd, maar hield de schade wel beperkt tot drie honderdsten van een seconde. De Bruin en co schoven een plekje op en staan op 2,92 seconden op de 25e plek, Zuid-Korea is ingehaald.

Bolshunov langlaufkoning van de Spelen met derde goud

Op de Olympische Spelen in Beijing hebben de mannen in het langlaufen zaterdag hun laatste wedstrijd afgewerkt. De 50 kilometer vrije stijl stond op het programma, maar vanwege de temperaturen van -16 graden en de snoeiharde wind werd dat ingekort naar slechts 30 kilometer.

Het ging er in de zware omstandigheden vrij pittig aan toe, halverwege bestond de kopgroep nog maar uit een kleine vijftien man, waarbij de Noren Simen Hegstad Krüger en Hans Christer Holund na een skiwissel weer opnieuw aan moesten haken. Dat lukte Krüger wel, maar Holund niet en na drie van de vier ronden waren er nog tien man over.

Met een dikke vijf kilometer te gaan voerde Alexander Bolshunov het tempo flink op, waardoor de groep werd gehalveerd: alleen Bolshunov, zijn Russische landgenoten Ivan Yakimushkin en Artem Maltsev en de Noren Krüger en Sjur Røthe bleven nog over. Røthe en Maltsev moesten er echter ook af, drie man streden om de medailles.

In de laatste kilometer trok Bolshunov de gashendel nog eens stevig open en dit keer was het genoeg: Yakimushkin en Krüger hielden het niet bij en Bolshunov voltooide zijn geweldige Spelen met drie keer goud, één keer zilver en één keer brons. Yakimushkin pakte zilver, Krüger moest genoegen nemen met brons.

Biden is overtuigd dat Poetin Oekraïne zal binnenvallen

De Amerikaanse president Joe Biden zegt overtuigd te zijn dat Rusland binnenkort Oekraïne zal binnenvallen. Dat zei hij vrijdagavond in een speciale persconferentie. Het Witte Huis zegt zich te baseren op informatie van zijn geheime diensten.

"We hebben reden om te geloven dat Russische strijdkrachten van plan zijn om Oekraïne in de komende week binnen te vallen", aldus Biden. Wel zou er nog een kleine mogelijkheid zijn om de crisis door middel van diplomatie af te wenden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.