FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 18 februari 2022

Platenlabel Top Notch stopt met promotie muziek Lil' Kleine

Platenlabel Top Notch stopt met alle promotie voor de muziek van Lil' Kleine. Dat zegt directeur Vincent Patty in NRC. De rapper zit tegenwoordig niet meer bij dat platenlabel, maar zijn laatste album Ibiza Stories is nog wel door Top Notch uitgebracht.

Patty zegt in de krant dat ze 'met alles gestopt zijn op TikTok, Instagram, YouTube en Twitter'. "Omdat, vooropgesteld, wij er ook heel erg van schrikken dat dit gebeurt. Dan wil je niet diezelfde artiest promoten." Hij erkent dat de maatregel vrij laat wordt genomen: de Amsterdammer werd vorig weekend al opgepakt op verdenking van mishandeling van zijn vriendin Jamie Vaes. 

Top Notch kwam vorig jaar nog in opspraak toen het label het album Ibiza Stories, waarop Lil' Kleine rapt over de vermeende mishandeling van zijn vriendin op Ibiza, promootte door te zeggen dat de rapper openhartig zijn verhaal deed over die zaak. Ongelukkig, noemt Patty dat nu.

Het huidige platenlabel van Kleine, Sony Music, heeft zich nog niet uitgelaten over de zaak. Meerdere radiostations maakten eerder deze week al bekend de muziek van de artiest in de ban te doen. Madame Tussauds heeft zijn beeld verwijderd.

Schade op het spoor te groot: ook zaterdagochtend geen treinen

De schade door de storm op het spoor Eunice is groot. Op veel plekken in het land liggen omgevallen bomen op het spoor of is de bovenleiding beschadigd. ProRail is inmiddels begonnen met "schouwritten" (ritten zonder reizigers om te kijken of sprake is van versperringen en/of schade aan het spoor). Dit is door de aanhoudende harde wind alleen nog niet in het gehele land veilig mogelijk. Daar waar de ritten wel hebben plaatsgevonden is grote schade aan het spoor en aan de bovenleidingen. Doordat de windkracht in grote delen van het land nog erg hoog is, kunnen herstelwerkzaamheden daar nog niet worden opgestart. Dat betekent dat de dienstregeling morgenvroeg helaas nog niet kunnen opstarten. Veiligheid van de medewerkers en reizigers staat op 1.

De aannemers van ProRail proberen het spoor zo snel mogelijk vrij te maken, zodat de NS zo snel mogelijk weer treinen kunnen laten rijden. Wanneer dit morgen zal zijn, is op dit moment nog niet duidelijk. De NS adviseert reizigers om de Reisplanner goed in de gaten te houden.

FOK! Wat een storm: 4 doden, Eunice verlaat het land maar niet zonder slag of stoot

Goedemorgen, zoals jullie al in het weerbericht hebben kunnen lezen koerst storm 'Eunice' op ons land af, en die gaat hoogstwaarschijnlijk wel voor wat problemen zorgen.

Update 21:30
Storm Eunice heeft in Nederland een vierde mensenleven geëist. Het gaat om een automobilist die overleed na een aanrijding met een omgewaaide boom bij het Groningse Adorp.

Wat gaat er de komende uren gebeuren en is er gebeurd de afgelopen uren?
Tot nog toe zijn er drie door Eunice veroorzaakte doden gemeld, in Diemen is een derde dode gemeld door wederom een omvallende boom. Ook Ellemieke Vermolen is met haar auto getroffen door een omvallende boom, zij kan dit nog wel navertellen.

Eunice zal vanavond het land verlaten. Vanavond is de wind nog krachtig met landinwaarts stoten van 100 tot 120 km/u, ook in het oosten is een NL-Alert afgegeven, nadat deze eerder was in het westen. Aan de kust kunnen windsnelheden van 130 km/u worden bereikt. Later vanavond en vannacht neemt de wind af. Morgen zijn we nog niet van de wind verlost, ook dan zijn windstoten van 80 km/u niet uitgesloten landinwaarts.

Update 16:25
In Amsterdam is een dode te betreuren door een omgevallen boom. De persoon was na het ongeval nog wel in leven maar heeft uiteindelijk het leven gelaten. In Diemen kwam een boom op een auto waarvan de inzittende is overleden. Ook is een deel van het dak van het Cars Jeans Stadion, het stadion waar ADO Den Haag speelt, losgeraakt door de wind. Door de storm waren alle wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie en de wedstrijd van de Eredivisie afgelast.Update 15:25

Inmiddels is Eunice in het land en laat dit goed merken met windstoten van 140-150 km/u in oa Hoek van Holland. De treinen rijden niet meer, Thuisbezorgd is gestopt met bezorgen voor vandaag. Het koufront raast over Nederland met als aankomst flinke windvlagen en slagregens. Deze voorbode duurt maar kort. Daarna koelt het af.

Niet alleen Nederland heeft last van deze storm. Ook in België spookt het, Engeland kan de schade op gaan maken die Eunice heeft aangericht aan oa de O2 Arena en er is een dode te betreuren.

Eerdere berichtgeving:
Nadat gisteren al bekend werd dat de Nederlandse Spoorwegen vanmorgen een stormdienstregeling rijden en vanaf 14:00 uur het hele land platleggen, begint de dag vandaag goed voor uw redacteur van dienst. Zojuist maakte de Gemeente Amsterdam op Twitter bekend dat alle GGD test- en vaccinatielocaties om 13:00 uur de deuren sluiten. Mensen die voor vanmiddag een afspraak hebben worden gebeld om deze te verzetten. Zelf heb ik inmiddels gebeld en mijn afspraak verzet naar een locatie in Zaandam.

Waar deze 'Storm des Doods' vandaag nog meer verantwoordelijk voor gaat zijn? We houden je in dit blog op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Blijf daarnaast het weerbericht in de gaten houden voor updates!

Chinees kunstschaatspaar rijdt wereldrecord in korte kŁr

De Olympische Spelen in Beijing hebben vrijdag een wereldrecord opgeleverd in het kunstschaatsen. Bij de paren noteerden Sui Wenjing en Han Cong in eigen land de beste score ooit op de korte kür, een record dat ze zelf in de landenwedstrijd al hadden gevestigd.

Met een score van 84,41 punten gingen ze over hun eigen wereldrecord van 82,83 punten heen. Gelijk daarna deden ook de Russen Evgenia Tarasova en Vladimir Morozov dat, maar met 84,25 zaten ze nét achter het Chinese paar. Wereldkampioenen Anastasia Mishina en Aleksandr Galliamov volgden met 82,76 punten, voor Aleksandra Boikova en Dmitrii Kozlovskii (78,59), nog twee Russische duo's.

De beslissende vrije kür wordt zaterdag vanaf 12.00 uur Nederlandse tijd gereden.

Volt kamerlid GŁndogan spant kort geding aan om schorsing op te heffen

Het  Tweede Kamerlid Nilufer Gündogan heeft een kort geding aangespannen tegen haar partij Volt om haar schorsing op te heffen. Ook wil ze een schadevergoeding en een rectificatie.

Dat melden haar advocaten in een persbericht.

Volt, dat drie zetels in de Tweede Kamer heeft, maakte de schorsing van Gündogan zondag bekend. Bij de partij zouden er de afgelopen periode meldingen binnen zijn gekomen van grensoverschrijdend gedrag van het kamerlid. De partij deed niet uit de doeken wat de aard van die beschuldigingen is.

Gündogan gaf eerder deze week al in een verklaring aan niets te weten van die beschuldigingen en de gang van zaken te betreuren. Daarnaast meldde ze dat ze haar zetel wilde behouden.

De zaak dient op 28 februari.

Britse curlsters ontsnappen en treffen Japan in olympische finale

Het curling op de Olympische Spelen in Beijing nadert de ontknoping. Vrijdag werden bij de vrouwen de halve finales afgewerkt, zaterdag staat de mannenfinale op het programma en zondag strijden de vrouwen om het goud.

Skip Satsuki Fujisawa speelde zich vier jaar geleden met haar Japanse team naar het brons in Pyeongchang, dit keer stonden ze in de halve finales tegenover het Zwitserse team van Silvana Tirinzoni. Dat team won in 2019 en 2021 de wereldtitel en behoorde ook nu tot de favorieten.

In de halve finales stond het na de eerste vier ends 2-1 voor Zwitserland, waarna Fujisawa en haar teamgenotes in het vijfde end een heerlijke vier punten scoorden. Daar kwam er nog één bij in het zesde end, waarna Zwitserland in het zevende end terug sloeg met drie punten. Vervolgens werd het echter netjes verdeeld en zo pakte Japan met 8-6 de overwinning en een eerste olympische finale ooit.

De andere halve finale leverde een mooie strijd op tussen het Zweden van Anna Hasselborg, de regerend olympisch kampioenen, en de Britse ploeg van Eve Muirhead, goed voor brons in 2014. Zweden opende met vier punten in het eerste end, Muirhead en co sloegen terug met drie stuks in het tweede end en na vijf ends stond het gewoon gelijk: 5-5.

Op dat moment pakte Zweden een 7-5 voorsprong, maar Groot-Brittannië sloeg gelijk terug naar 7-7. Zweden kwam op 8-7, maar in het negende end leek de genadeklap te komen: vier punten voor de Britse dames, die zo op 8-11 kwamen. Toch was het niet gedaan: met een fenomenale laatste steen kwam Zweden tóch nog op 11-11, maar in het eerste extra end beslisten Muirhead en haar team het met 12-11 alsnog.

De strijd om brons staat voor zaterdag om 13.05 uur gepland, de finale volgt zondag om 02.05 uur Nederlandse tijd.

Overzicht uitslagen Beijing dag 14

Vandaag was de veertiende dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Het was de gouden dag van Thomas Krol. Nadat hij eerder al zilver won op de 1.500 meter schaatsen was hij nu de beste op de 1.000 meter. Zijn tijd leek aanvankelijk niet heel indrukwekkend maar uiteindelijk niemand er aan. Voor de andere Nederlanders verliep de wedstrijd teleurstellend. Hein Otterspeer eindigde pas als tiende en Kai Verbij gaf het op nadat hij op de wissel zijn tegenstander Laurent Dubreuil voorrang moest geven.

Bij het biatlon werd de massastart bij de mannen gewonnen door Johannes Thingnes Bo. Het was voor de Noor alweer zijn vierde gouden medaille van deze Olympische Spelen.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Biatlon Mannen 15 kilometer massastart Johannes Thingnes Bo (Noo) Martin Ponsiluoma (Zwe) Vetle Christiansen (Noo)
Biatlon Vrouwen 12,5 kilometer massastart Just.Braisaz-Bouchet (Fra) Tiril Eckhoff (Noo) Marte Olsbu Roiseland (Noo)
freestyleskiën Freeski Halfpipe Dames Eileen Gu (Chi) Cassie Sharpe (Can) Rachael Karker (Can)
freestyleskiën Ski Cross heren Ryan Regez (Zwi) Alex Fiva (Zwi) Sergej Ridzik (Rus)
Schaatsen 1000 meter mannen Thomas Krol (Ned) Laurent Dubreuil (Can) Havard Lorentzen (Noo)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Noorwegen 15 8 11 34
2 Duitsland 10 7 5 22
3 Verenigde Staten 8 8 5 21
4 China 8 4 2 14
5 Zweden 7 5 4 16
5 Nederland 7 5 4 16
7 Zwitserland 7 2 5 14
8 Oostenrijk 6 7 4 17
9 Rusland 5 9 13 27
10 Frankrijk 5 7 2 14

Duitse bobsleesters domineren openingsdag op Spelen

Het bobsleeën op de Olympische Spelen is vrijdag weer verder gegaan. In het Chinese Yanqing stonden in de tweezitters bij de vrouwen de eerste twee runs op het programma en de Duitse FES-bobs waren bijzonder goed, beter dan de in Letland gebouwde BTC-bobs, waar bijna alle anderen gebruik van maken.

In de eerste run liet Duitsland zien het materiaal en de vorm uitstekend op orde te hebben: Laura Nolte was met remster Deborah Levi de snelste, zes honderdsten voor regerend kampioene Mariama Jamanka en remster Alexandra Burghardt. Op 0,22 seconden stond de Amerikaanse Elana Meyers Taylor met Sylvia Hoffman, voor haar landgenote Kaillie Humphries (+0,37) en remster Kaysha Love. De Canadese Christine de Bruin stond met Kristen Bujnowski op 0,41 seconden, voor de derde Duitse slee, die van pilote Kim Kalicki (+0,57) en remster Lisa Buckwitz. Verder leek met name de Zwitserse Melanie Hasler (+0,61) met Nadja Pasternack achter zich nog een kans te maken op eventueel brons.

Hasler verdedigde haar positie in de eerste run, Kalicki stuurde haar Duitse slee naar een 0,11 seconden snellere tijd. De Bruin ging nog eens 0,18 seconden sneller en ging daarmee voorbij Humphries, die 0,17 seconden tekort kwam. Meyers Taylor, uitkomend met ijzers van de Oostenrijkse tweemansbob van Benjamin Maier, pakte met 0,42 seconden de leiding, waarna de Duitse dames in actie kwamen. Jamanka deed dat indrukwekkend en pakte met 0,24 seconden de leiding, maar op Nolte stond geen enkele maat: de jongeling snelde met 0,50 seconden naar de leiding en een voorzichtige gooi naar goud op zaterdag.

Finland en Rusland naar olympische ijshockeyfinale

Op de Olympische Spelen in Beijing zijn nog twee landen over in de strijd om het ijshockeygoud bij de mannen. Vrijdag werden de halve finales gespeeld, waarin Finland in actie kwam tegen Slowakije en Rusland het opnam tegen Zweden.

De Finnen kwamen na een dik kwartier via Salavat Ufa-speler Sakari Manninen op voorsprong, ondanks een constante stroom aanvallen van de Slowaken. Die bleven het wel proberen en deden eigenlijk niks echt fout, maar een uitschieter kwam er ook niet.

In de slotminuten werd goalie Patrik Rybar naar de kant gehaald om een extra reguliere speler op het ijs te hebben, maar dat lukte evenmin en kort voor het einde gooide Harri Pesonen de boel op slot: 2-0. Slowakije mag wel strijden om het brons, het ijshockeygekke land hoopt nog altijd op een eerste olympische medaille.

De kraker van de dag was de wedstrijd tussen Rusland en Zweden, waar de score na een paar seconden in de tweede periode werd geopend door Anton Slepyshev van CSKA Moskou. Zweden drong aan en met een kwartier te gaan betaalde dat zich uit: Sven Lander, spelend in Zwitserland, tekende voor de gelijkmaker, waarna in overtime niet werd gescoord.

Er waren shootouts nodig om een winnaar te bepalen, met Ivan Fedotov in het Russische doel en Lars Johansson in dat van Zweden. Via Lucas Wallmark kwamen de Zweden op voorsprong, de in Rusland spelende Joakim Nordström trof ook doel, net als Nikita Gusev. De Zweden schoten daarna mis, Egor Yakovlev trok de stand gelijk en een paar pogingen later maakte de jonge Arseni Gritsyuk het af.

Zweden en Slowakije spelen zaterdag om 14.10 uur Nederlandse tijd om het brons, Finland en Rusland staan zondag om 05.10 uur tegenover elkaar in de finale.

Tong's voetbalverhalen #122

Wie kent Oekie Hoekema nog. Een éénmalige international met rossig haar. "Groot" geworden bij Go Ahead Eagles. Waarna hij tussentijds nog twee jaar bij PSV voetbalde. Mocht hij opgeroepen worden voor Peking, zou hij weigeren. In ieder profcontract liet hij opnemen niet te spelen in een land met een dictatoriaal regime. Bij FC Wageningen was er weinig kans op. Bij het Nederlands elftal wel. In 1978 speelde Oranje in het Argentinië van dictator George Videla. Buiten Wim Rijsbergen was de idealist Hoekema solidair met de "Dwaze moeders" Moeders van vermiste zonen.

Jakobsen opnieuw de snelste in de Algarve

Fabio Jakobsen heeft zijn tweede ritzege in de Ronde van de Algarve op zak. De 28-jarige Nederlandse sprinter was in de derde etappe de snelste in de massasprint. Hij won voor Tim Merlier en Bryan Coquard. In het algemeen klassement blijft David Gaudu aan de leiding staan.

Na de bergrit in de Volta ao Algarve stond er vandaag weer een rit voor de sprinters op het programma. In een etappe van meer dan 200 kilometer over voornamelijk vlakke wegen was Jakobsen in de massasprint duidelijk de snelste. De 28-jarige Nederlander won met een fietslengte verschil op Merlier. Voor de 28-jarige Nederlander was het alweer zijn vierde seizoenszege. Eerder wist hij al twee keer te winnen in de Ronde van Valencia en vandaag pakte hij ook zijn tweede zege in de Algarve.

In de Ruta del Sol pakte de pas 19-jarige Magnus Sheffield de winst. In de derde etappe van de Spaanse rittenkoers was de jonge Brit één kilometer van de streep weggereden uit een uitgedund peloton. Sheffield had aan de finishstreep een kleine voorsprong op de Australiër Simon Clarke, die de sprint won van het peloton. In het algemeen klassement blijft Alessandro Covi aan de leiding staan in de Spaanse rittenkoers.

Rusland kondigt militaire oefening met nucleaire wapens aan

Te midden van de Oekraïne-crisis houdt Rusland morgen een militaire oefening waarbij ook zijn nucleaire wapens betrokken zijn. President Poetin zal toezicht houden op de oefening. Het doel is de betrouwbaarheid van strategische kernwapens te testen, zei hij.

Er zullen ook kruisraketten en ballistische raketten bij de oefening worden gebruikt, zo maakte het Russische ministerie van Defensie bekend. Volgens het Russische presidentiële bureau maakt de manoeuvre deel uit van het reguliere trainingsprogramma van het leger. De deelname van Poetin is belangrijk en hij zal waarschijnlijk zelf in een van de situatiecentra aanwezig zijn.

Volgens het Kremlin zullen de luchtmacht, legereenheden van het Zuidelijk Militair District, alsmede de Zwarte Zeevloot en de Noordelijke Vloot bij de oefening betrokken zijn. In de afgelopen dagen had Rusland verscheidene gedeeltelijke terugtrekkingen van aangekondigd van troepen die in de buurt van de Oekraïense grens waren gelegerd. In het Westen bestaat echter ernstige twijfel over de waarheidsgehalte van deze aankondigingen.

Nieuwe gevechten in Oost-Oekraïne
Intussen beschuldigen de partijen in het conflict in Oost-Oekraïne elkaar opnieuw van beschietingen. Het Oekraïense leger zei dat pro-Russische strijders 's nachts het 'staakt-het-vuren' hadden geschonden. De pro-Russische separatisten in de zelfbenoemde Volksrepublieken Luhansk en Donetsk beschuldigden het Oekraïense leger van aanvallen met granaten. Deze informatie kan niet onafhankelijk worden geverifieerd. Het is ook niet bekend of er doden of gewonden zijn gevallen.

De door Rusland gesteunde separatisten vechten sinds 2014 tegen het Oekraïense leger in Oost-Oekraïne. Gezien de massale Russische troepenopbouw aan de grens vreest het Westen momenteel voor een aanval op Oekraïne.

Te midden van de spanningen begon Groot-Brittannië NAVO-eenheden in Estland te versterken. Londen stuurt 850 extra soldaten naar de Baltische staten, een verdubbeling van het Britse contingent.

Rechter: zwembad Zeist mag ouders om coronatoegangsbewijs vragen

Het zwembadpersoneel van zwembad Dijnselburg in Zeist mag ouders die hun kinderen begeleiden bij zwemles vragen om een coronatoegangsbewijs (CTB). Dat oordeelt de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland.

Een vader krijgt geen toegang tot het zwembad als hij zijn zoon begeleidt bij zwemles omdat hij geen CTB wil laten zien. Met een kort geding wilde de man het zwembad verplichten om hem toegang tot het zwembad te verlenen, zonder dat hij een CTB moet tonen.

Sport- of onderwijslocatie
Sinds 6 november vorig jaar controleert SRO Zeist, waar zwembad Dijnselburg onder valt, haar bezoekers (vanaf 18 jaar) op het coronatoegangsbewijs. Onder deze bezoekers vallen ook ouders die hun kind begeleiden voor en na zwemlessen. In het kader van de coronamaatregelen is het voor bezoekers en sporters, nu nog, verplicht om bij sportlocaties, zoals een zwembad, een CTB te laten zien. De vader van een vijfjarige jongen is het niet eens met die controle. Volgens hem is SRO niet verplicht die controle uit te oefenen bij ouders die hun kind voor en na de zwemles begeleiden omdat zwemles een onderwijsactiviteit is. Hij verwijst daarbij ook naar de uitspraak van de bestuursrechter van de rechtbank Midden-Nederland. In die zaak, tussen een zwembad en de gemeente, is geoordeeld dat het zwembad niet in overtreding is als zij begeleiders niet controleert op het CTB omdat dit Hilversumse zwembad bijna alleen maar gebruikt wordt voor zwemlessen en daarom een onderwijslocatie is en geen sportlocatie.

Kamervragen
De voorzieningenrechter moet in deze procedure onder andere beoordelen of het zwembad in Zeist een onderwijslocatie is of niet. Volgens de vader is het zwembad een combinatie van beiden. Op het moment dat er zwemles wordt gegeven is het een onderwijslocatie en kan dus niet om een CTB worden gevraagd. De rechter is het daar niet mee eens. Naar aanleiding van de uitspraak van de bestuursrechter over de Hilversumse zaak zijn Kamervragen gesteld. Uit de beantwoording van die vragen blijkt dat een zwembad niet van ‘kleur kan verschieten’. Een zwembad is dus óf een onderwijslocatie (zoals in Hilversum waar bijna alleen maar zwemles wordt gegeven) óf een sportlocatie. Het zwembad van SRO wordt deels gebruikt voor zwemles, maar ook om te sporten en voor recreatief gebruik. In dit geval betekent het dat het vijfjarige kind zwemles krijgt op een sportlocatie en dus is het tonen van een CTB voor bezoekers vanaf 18 jaar verplicht. SRO moet de landelijke regels volgen en is dus verplicht haar bezoekers te controleren.

In hoger beroep alsnog veroordeling agent voor disproportioneel gebruik wapenstok

Het gerechtshof in ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een politieman veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden voor het disproportioneel gebruik van zijn wapenstok.

De rechtbank Oost-Brabant had de agent eerder vrijgesproken.

Nieuwe uitschuifbare wapenstok
Op 18 januari 2020 probeerde de agent samen met zijn collega’s een verwarde man aan te houden. Terwijl hij door agenten te voet werd achtervolgd stapte de verwarde man plotseling in aan de bestuurderskant van een van de politieauto’s. Twee agenten probeerden de man aan zijn benen uit het voertuig te trekken, maar hij verzette zich hevig. Een derde agent, de verdachte, kwam aanrennen om zijn collega’s te helpen. Hij pakte zijn wapenstok en sloeg binnen korte tijd 13 keer, een deel van de slagen bovenhands. Een van de slagen kwam op het hoofd van de verwarde man terecht, die aan die klap onder meer een schedelbasisfractuur over hield. De wapenstok die werd gebruikt is het nieuwe uitschuifbare model, dat zwaarder is dan de wapenstok die eerder door de politie werd gebruikt. De agent was ook getraind in het gebruik van deze nieuwe stok, waarbij werd uitgelegd dat de gevolgen ernstig kunnen zijn wanneer vitale onderdelen van het lichaam met de stok worden geraakt.

Voorwaardelijk opzet
Het hof vindt dat door de manier waarop de agent deze wapenstok gebruikte, hij de aanmerkelijke kans heeft aanvaard dat de man op het hoofd zou worden geraakt en daardoor mogelijk zelfs zou overlijden. Daarom acht het hof het voorwaardelijk opzet aanwezig en veroordeelt de agent voor een poging doodslag. Het gebruik van de wapenstok op deze manier was volgens het hof disproportioneel en niet noodzakelijk. Het hof verwerpt de verweren van de verdediging dat er sprake zou zijn van bijzondere omstandigheden die het optreden van de agent zouden rechtvaardigen.

Op te leggen straf
Het hof legt de agent een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden op. Het hof houdt er daarbij rekening mee dat de agent een uitstekende staat van dienst had en voor dit incident ook al disciplinair gestraft is. Tegelijk waren de gevolgen voor de man die door de wapenstok werd geraakt ook ernstig en hebben deze nog lang voortgeduurd.

Gereedheid Nederlandse stand-by eenheden NAVO omhoog

Defensie schroeft de gereedheid van militaire eenheden op. Dat gebeurt om te voldoen aan de gevraagde reactietijden van de NAVO. Dat betekent dat Defensie zich gaat voorbereiden op het snel kunnen inzetten van eenheden als de NAVO daarom vraagt.

De NAVO heeft de gereedheid van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO, verhoogd. Zo is de alliantie voorbereid op alle mogelijke scenario’s ter verdediging van het bondgenootschap. Vanwege de gespannen veiligheidssituatie aan de oostflank moet de NAVO immers snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen. Dat betekent ook dat in Nederland de gereedheid van onderdelen van de krijgsmacht wordt verhoogd.

Over welke militaire capaciteiten het gaat, doet Defensie geen mededelingen. Dat geldt ook voor de reactietijden waarmee rekening wordt gehouden en hoe eenheden, na eventuele activatie, inzetbaar zijn.

Scheepsbemanningen, landmachteenheden en vliegtuigen die al stand-by zijn voor NAVO-operaties, zijn nu sneller inzetbaar als de NAVO deze oproept. Ook houdt de krijgsmacht extra oefeningen in binnen- en buitenland. Daardoor kunnen er komende tijd meer verplaatsingen van militair materieel over de weg te zien zijn.

MyGM-modus voor WWE 2K22 uitgelegd

2K heeft voor WWE 2K22 een MyGM trailer en Ringside Report #2 onthuld, het tweede deel in een doorlopende videoserie die diep ingaat op onder andere de functies en mechanics van de game.

De MyGM trailer bevat een voice-over van Stephanie McMahon, WWE's Chief Brand Officer en zelf voormalig Monday Night Raw en SmackDown General Manager. Ze geeft een overzicht van het nieuwe speltype en geeft advies aan spelers.

De Ringside Report #2 video geeft ons een diepere kijk op MyGM, één van de nieuwe speltypes in WWE 2K22, en bespreekt de systemen, belangrijke spelerskeuzes en managementmechanismen. In het Ringside Report leiden Creative Director Lynell Jinks, Art Producer Christina Diem Pham, Design Director Alan Flores, Producer Bryan Fritz en Senior Designer Chris Misenas de kijkers door MyGM, van de aanvankelijke keuze uit een van vijf General Managers - waaronder Stephanie McMahon zelf - en vier verschillende merken, tot het uiteindelijke doel om WrestleMania te organiseren en de concurrentie te verpletteren. De Visual Concepts-ontwikkelaars delen tips en trucs, en laten ze zien op welke unieke manieren de speler zich kan uiten in managementstijlen.

Gedurende de MyGM deep dive belicht het Visual Concepts team:

  • General Manager- en merkselecties, die de gameplay tijdens de modus beïnvloeden met power-ups en verschillende interacties;
  • Het samenstellen van een gebalanceerd rooster, inclusief aangepaste Superstars, terwijl het budget wordt beheerd om later vrije agenten, versterkingstalent en Legends aan te nemen;
  • Wedstrijdboeking en showlogistiek, waarbij spelers kunnen kiezen uit verschillende wedstrijdtypen, arenalocaties, productie-elementen en meer;
  • Power Cards en Commissioner Goals, die gameplay boosts en begeleiding bieden als spelers ervoor kiezen deze te volgen, of niet;
  • Simuleer, speel of ga naar de Spectate Mode tijdens geboekte wedstrijden, waarbij je de show in real time leidt, camerahoeken controleert en streeft naar een vijfsterrenwedstrijd, samengevat in een wedstrijdverslag met tips voor verbetering.

WWE 2K22 is verkrijgbaar vanaf 11 maart 2022 voor PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc via Steam.

Nederland van plan om militaire goederen aan OekraÔne te leveren

Nederland is van plan om militaire goederen te leveren aan Oekraïne. Dat heeft de ministerraad vandaag besloten. Met dit besluit geeft het kabinet gehoor aan het verzoek van Oekraïne om militaire steun in het licht van de dreiging aan de Oekraïens-Russische grens.

Het gaat om 3000 gevechtshelmen en 2000 scherfvesten met bijbehorende pantserplaten, dertig metaaldetectoren en twee draadgeleide detectierobots voor (zee)mijnopsporing, twee gevechtsveldbewakingsradars en vijf wapenlocatieradars, en honderd scherpschuttersgeweren met 30.000 stuks bijbehorende munitie.

Minister Hoekstra: “De kern van de inzet van het kabinet blijft er nog steeds op gericht de situatie via dialoog en diplomatie te de-escaleren. Want het voorkomen van oorlog blijft de hoogste prioriteit. Tegelijk moet Oekraïne zich kunnen verdedigen tegen een mogelijke Russische gewapende aanval op eigen grondgebied. Daarom heeft het kabinet besloten deze militaire goederen te willen leveren aan Oekraïne.” Dit besluit komt bovenop de politieke, financiële en militaire steun die Nederland al levert, zowel bilateraal als in EU- en NAVO-verband.

Het ministerie van Defensie heeft aan de hand van het verzoek van Oekraïne een inventarisatie gemaakt van militaire goederen die aan het land kunnen worden geleverd. Deze lijst is vervolgens door het ministerie van Buitenlandse Zaken zorgvuldig getoetst aan de acht criteria van het EU Gemeenschappelijk Standpunt over wapenexportcriteria. Op basis daarvan heeft de minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Schreinemacher de vergunning verleend.

“Nederland steunt Oekraïne op vele fronten en zal net als een aantal andere partners ook militaire goederen leveren. Dat doen we uit solidariteit en als onderdeel van een breder pakket samen met de EU en NAVO bondgenoten,” licht minister Ollongren toe. De gevechtshelmen en scherfvesten zijn bedoeld voor persoonlijke bescherming van vitale lichaamsdelen. De metaaldetectoren kunnen mijnen, geïmproviseerde explosieven en wapens die onder de grond liggen opsporen.

De draadgeleide robots worden gebruikt om zeemijnen te detecteren. De wapenlocatieradars worden gebruikt om bij inkomend vuur de locatie van vijandelijke artillerie op te sporen en de verwachte locatie van inslag te berekenen, zodat de eigen troepen gewaarschuwd kunnen worden en zich op een accurate manier kunnen verdedigen. Met de scherpschuttersgeweren kunnen militaire doelen op grote afstand met precisie worden geraakt.

Oekraïne is geen NAVO-lid. Er zullen dan ook geen Nederlandse militairen in Oekraïne worden ingezet voor gevechtshandelingen. Voor een aantal van deze militaire goederen geldt wel dat er opleiding is vereist voor het gebruik ervan. Deze zullen buiten Oekraïne worden gegeven.

Vanwege de gespannen veiligheidssituatie aan de oostflank moet de NAVO snel kunnen reageren op nieuwe ontwikkelingen. De NAVO heeft daarom de gereedheid van de NATO Response Force, de snelle reactiemacht van de NAVO verhoogd. Minister Ollongren: “Op deze manier is de NAVO voorbereid op alle mogelijke scenario’s ter verdediging van het bondgenootschap. Dat betekent ook dat in Nederland de gereedheid van onderdelen van de krijgsmacht wordt verhoogd”.

Zoek jij altijd de leukste nieuwtjes en kun je daar leuk over schrijven? Meld je aan als nieuwsposter!

Ontdek de wereld van Aloy op het Museumplein

De game Horizon Forbidden West komt vandaag uit op PlayStation 4 en PlayStation 5. Naast een launchtrailer en een storm komt er meer aan. Ook een stukje Nederland zal een stukje Forbidden West worden.

Bezoekers van het Museumplein zullen woensdag 23 februari daar een vervallen bus zien staan, overgroeid met de red blight en daarin zal de bezoeker een hologram kunnen zien die het verhaal rondom deze bus verteld.

Daarnaast zal 1 van de bushaltes rondom het Museumplein gedurende de aanloop naar de release volgroeien met red blight en is er ook nog een metal flower verstopt op het plein. Mocht je deze vinden dan kun je ook nog eens prijzen winnen wanneer je de foto’s deelt op social media. Er staat ook een Metal Flower verstopt in Rotterdam (Kralingse Plas) en Utrecht (Jaarbeursplein).

Wat wij van Horizon Forbidden West vinden kun je ondertussen lezen in onze review.

Horizon Forbidden West - Museumplein (Foto: Sony PlayStation)

Zwitserse skicrossers pakken olympisch goud en zilver

's Werelds beste skicrossers hebben vrijdag in de bergen van Zhangjiakou in China gestreden om het olympisch goud. Een dag eerder won Sandra Näslund zoals verwacht de titel bij de vrouwen, vrijdag kwamen de mannen aan de beurt.

Zwitserland stond er uitstekend bij in de finale, met veteraan Alex Fiva en Ryan Regez, die bij de laatste World Cup voor de Spelen beide wedstrijden in het Zweedse Idre Fjäll won. Erik Mobärg uit Zweden schopte het ook tot de eindstrijd, net als de wat agressieve en verrassende Rus Sergey Ridzik, in Pyeongchang al goed voor verrassend brons.

Regez en Fiva schoten uit de startblokken en het Zwitserse duo vormde gelijk een treintje. Ridzik duelleerde met Mobärg om de derde plek en wist de Zweed vrij soepel van het lijf te houden, terwijl Regez zijn landgenoot klopte en olympisch goud pakte, voor Fiva en Ridzik, die in de World Cup in november al wel op de olympische baan won.

Freestyleskiester Gu maakt status als superster van Spelen 2022 waar

Ze was al lang voor de Olympische Winterspelen van Beijing hét gezicht van het evenement: freestyleskiester Gu Eileen, geboren in de VS met een Chinees-Amerikaanse moeder en met het oog op Beijing 2022 sinds 2019 uitkomend voor China.

Na het zilver op de slopestyle en het goud op de big air was vrijdag de dag waarop ze haar bijna complete collectie moest voltooien: de halfpipefinale stond op het programma en ook daar was Gu gewoon een van de grote favorieten, zo niet de topfavoriet.

In de eerste van drie finaleruns liet Gu gelijk haar intenties zien: met 93,25 punten zette ze de beste score neer, voor de 89,00 van de Canadese regerend kampioene Cassie Sharpe en de 87,75 van diens landgenote Rachael Karker.

Sharpe verbeterde zich in run twee naar 90,00 punten, Karker zag de Estse Kelly Sildaru naderen, maar op 87,00 punten stranden. Gu sloot de tweede run af en deed er juist nog een schep bovenop: met 95,25 punten was het goud zo goed als binnen.

In de beslissende derde run verbeterde Sharpe zich naar 90,75 punten om het zilver veiliger te stellen, Sildaru bleef op 85,00 steken en ook Karker verbeterde haar score niet. Gu maakte er vervolgens een ererondje van en kreeg het goud omgehangen, maar ook Sharpe en Karker op het podium.

Olympisch biatlon afgesloten met massastarts, Frans en Noors goud

Op de Olympische Spelen van Beijing is vrijdag een einde gekomen aan het biatlon. De mannen zouden vrijdag de massastart al afwerken, de vrouwen hadden dat voor zaterdag op de planning staan, maar vanwege de slechte weersverwachtingen werd die wedstrijd een dag naar voren gehaald.

Vrouwen
Het waaide flink op de schietbaan, waardoor er na de eerste keer schieten al een kopgroepje van slechts zes vrouwen ontstond: Tiril Eckhoff en Marte Olsbu Røiseland namens Noorwegen, Linn Persson en Hanna Öberg voor Zweden, Julia Simon uit Frankrijk en de Zwitserse Lena Häcki. Bij de tweede schietbeurt bleef alleen het Noorse duo foutloos en zij bouwden dan ook een ruime voorsprong op naar schietbeurt drie.

Daarin schoten beide dames twee keer mis, terwijl de aanval van achteren kwam: Justine Braisaz-Bouchet had in liggende positie drie keer gemist, maar met vijf staande treffers sloot ze aan bij Røiseland. De Zweedse Elvira Öberg kwam er ook bij, net als Marketa Davidova uit Tsjechië en Eckhoff, waarna Braisaz-Bouchet op de langlaufski's de turbo aanslingerde. De Française sloeg een fors gat en arriveerde als eerste bij de laatste schietbeurt.

Daar liet ze één schijf staan, maar de harde wind had ook veel invloed op de rest en dus kon Braisaz-Bouchet op weg naar haar eerste olympische gouden medaille. Met twee missers deden Eckhoff, Røiseland en Davidova het achter haar het best, de rest was gezien. Eckhoff ging er op de ski's vandoor in de slotronde en pakte het zilver, Røiseland sloot haar Spelen na drie keer goud en één keer brons af met een tweede bronzen medaille.

Mannen
De wind was inmiddels wat rustiger dan tijdens de vrouwenwedstrijd, maar voorin ontstonden wel wat verschillen. Bij het liggend schieten liet Johannes Thingnes Bø één schijf staan, hoewel hij halverwege wel de leiding had. De Noor werd op de voet gevolgd door de foutloze en verrassende Canadees Christian Gow, met Sebastian Samuelsson uit Zweden, de Duitsers Philipp Nawrath en Benedikt Doll en Samuelsson's landgenoot Martin Ponsiluoma ook nog redelijk dicht achter zich.

Bø kwam met één misser door de derde schietbeurt en behield de leiding, hoewel Ponsiluoma wel tot op zes seconden naderde met vijf treffers. De Fransman Quentin Fillon Maillet, die liggend twee keer had gemist, schoot ook vijf keer raak en rukte op naar de derde plek op vijftien seconden van Bø, vlak voor de nog altijd foutloze Gow. De Canadees stond in de volgende ronde echter volkomen geparkeerd en haakte af, Fillon Maillet en Ponsiluoma kwamen 27 seconden na Bø aan bij de laatste keer schieten.

Die laatste schietbeurt leverde toch twee extra missers op voor Bø, maar nadat Fillon Maillet zijn kans op nog een keer goud met drie missers weg had gegooid en Ponsiluoma er ook één naast schoot was het goud binnen voor Bø. Ponsiluoma kon op weg naar het zilver en van achteren kwam de Noor Vetle Sjåstad Christiansen met in totaal drie missers nog langs Fillon Maillet. Hij hield keurig stand en pakte met het brons een tweede Noorse medaille in de wedstrijd.

OWS: Krol pakt goud op 1.000m

Op het olympisch schaatstoernooi in Beijing is Thomas Krol de opvolger van Kjeld Nuis als kampioen op de 1.000 meter voor mannen. Krol, die deze Spelen al zilver won op de 1.500 meter, achter Nuis die zich niet voor deze afstand had geplaatst, bleef met 1.07,92 als enige onder de 1.08.

De Canadees Laurent Dubreuil pakte het zilver in 1.08,32. Havard Lorentzen uit Noorwegen haalde met 1.08,48 het brons op.

Hein Otterspeer stelde ietwat teleur en eindigde als tiende in 1.08,80. Kai Verbij moest flnk inhouden op de kruising in zijn rit tegen Dubreuil en was kansloos. Uiteindelijk eindigde de wereldkampioen in de achterhoede.

FOK! Wat een weer: Eunice: weeralarm! Code rood.

winterbanner

Goedemorgen!  

Dat het gaat stormen dat zal menigeen niet zijn ontgaan. Eind vorige week kwam dit al in de uitvoer en sindsdien zijn de verwachtingen nauwelijks zwakker geworden. Gisteren trok de eerste storm al over en daarbij kwamen al windsnelheden tot 110 km/u voor. Dit leverde al schade op, maar ik denk dat de impact vandaag een stuk groter zal worden. 

Op zich was het buiten de wind om helemaal geen onaardig weer. De zon heeft op veel plaatsen behoorlijk geschenen en op de meeste plaatsen bleef het ook droog. Niet overal, want in Limburg trok nog een vrij pittige bui over en die leverde zelfs hagel en een een klap onweer op. Ook in het noordoosten was het niet helemaal bui-vrij. 

Na het koufront draait de zuidenwind in rap tempo via zuidwest naar west en zal dan heel snel in kracht toenemen. Rond een uur of 2 staat er langs de kust al stormkracht 9 en het zal dan niet lang duren voor ook windkracht 10 bereikt gaat worden. In de loop van de middag en begin van de avond sluit ik zelfs korte tijd zeer zware storm, kracht 11 niet uit. De wind blijft dan uit het westen waaien.

Ook in het binnenland gaat het erg ruig worden. Tot aan de oostgrens komt een windkracht 8 te staan. Voor sommige stations als Heino, Deelen en Twente is zelfs kracht 9 niet onmogelijk.

Dan de windstoten. Momenteel worden er windstoten aan zee tot zo'n 140 km/u verwacht. In Zeeland misschien iets minder en op de Wadden juist weer wat meer. In het binnenland doen ze daar niet veel voor onder want vrijwel in het hele land zijn uitschieters van méér dan 100 km/u mogelijk.

De temperatuur zakt van 12 graden in de ochtend tot 7 graden aan het einde van de middag. Dit als gevolg van het koufront.

Het spreekt voor zich dat ik dit zeer nauwlettend ga volgen, en morgenmiddag met een extra weerbericht kom. 

De kans op code ROOD, dus een weeralarm acht ik vrij aanzienlijk. 

Update 10.23: Inderdaad. Daar is hij CODE ROOD! En dat is dus een weeralarm. Op dit moment is deze geldig voor de westelijke provincies, maar ook voor Flevoland, Friesland en de Wadden. Ik sluit ook zeker niet uit dat dit nog uitgebreid gaat worden.

In samenwerking met DJMO zullen wij geregeld updates plaatsen over de actuele situatie. Momenteel is het hier nog vrij rustig. Ik verwacht dat de wind in ons land vanaf een uur of 12 heel snel gaat toenemen. 

Tot vanavond!  

Ziezo, deze hebben we alvast gehad...
Ziezo, deze hebben we alvast gehad...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zelda: Majora's Mask op 25 februari naar Nintendo Switch Online

Nintendo maakt bekend dat volgende week vrijdag, 25 februari, The Legend of Zelda: Majora's Mask beschikbaar wordt voor abonnees van Nintendo Switch Online + Uitbreidingspakket. Eerder maakte het bedrijf al bekend dat de game in februari beschikbaar zou komen.

Het is de derde game die na de launch wordt toegevoegd, na Paper Mario en Banjo Kazooie. Er is nog geen vierde game aangekondigd, maar hopelijk staat er voor abonnees ook wat voor maart op de planning.

Sterfte in week 6 lager dan verwacht

In de tweede week van februari (week 6, 7 tot en met 13 februari 2022) overleden naar schatting 3.350 mensen. Dat zijn er ruim 100 minder dan verwacht, en iets meer dan in de week ervoor overleden (3.252). De sterfte onder Wlz-zorggebruikers en onder 65-plussers nam iets toe. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

Sinds de tweede week van 2022 ligt het aantal overledenen onder de verwachte sterfte. Daarvoor lag de sterfte sinds begin augustus 2021 erboven en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte.

In week 6 van 2022 registreerde het RIVM 51 overleden COVID-19-patiënten (stand 15 februari).

Sterfte bij Wlz-zorggebruikers iets toegenomen
De sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, nam op basis van de schatting iets toe in week 6. Er overleden ongeveer 1.250 Wlz-zorggebruikers, ruim 50 minder dan verwacht. Sinds week 50 van 2021 (medio december) daalt de sterfte onder Wlz-zorggebruikers, sinds de laatste week van 2021 is er geen oversterfte meer.

De sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting iets af in week 6. Er overleden ongeveer 2.050 mensen van de overige bevolking, 50 minder dan het verwachte aantal overledenen voor week 6. Ook onder deze groep daalde de sterfte sinds week 50 van 2021. Sinds de eerste week van 2022 is er geen oversterfte meer.

Sterfte iets toegenomen onder 65-plussers
De sterfte onder 80-plussers is in week 6 iets toegenomen: er overleden naar schatting 1.900 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er bijna 150 minder dan verwacht voor deze periode. Sinds week 49 daalde de sterfte in deze leeftijdsgroep, en sinds de laatste week van 2021 was er geen oversterfte meer. Sinds week 3 is de sterfte weer toegenomen, maar het aantal overledenen ligt nog onder het verwachte niveau.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 6 naar schatting 1.000 mensen, net iets meer dan verwacht. Ook in deze leeftijdsgroep daalde de sterfte sinds week 49, maar in de laatste weken van 2021 bleef deze ongeveer gelijk. Begin 2022 daalde de sterfte in deze leeftijdsgroep weer verder. Sinds week 2 is er geen oversterfte meer onder mensen van 65 tot 80 jaar en schommelt het aantal overledenen rond het verwachte niveau.

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 6 naar schatting bijna 400, evenveel als verwacht. In deze leeftijdsgroep was er sinds week 2 geen oversterfte meer en in week 4 zelfs ondersterfte.

Sterfte aan COVID-19 tot en met september bekend
De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de berichten over het aantal overledenen die het CBS dagelijks van gemeenten ontvangt. Deze berichten bevatten geen informatie over de doodsoorzaak. Die informatie ontvangt het CBS later via een doodsoorzakenverklaring. Voor alle overledenen tot en met september 2021 is de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden 32.408 mensen aan COVID-19 van maart 2020 tot en met september 2021, zoals het CBS op 1 februari 2022 publiceerde.

VS zet WeChat en AliExpress op zwarte lijst voor verkoop namaakproducten

WeChat, het grootste sociale netwerk van China, en webwinkel AliExpress zijn in de Verenigde Staten voor het eerst op een zwarte lijst geplaatst als "webshops waarvan bekend is dat ze namaakgoederen verkopen en daardoor inbreuken maken op intellectuele-eigendomsrechten".

In de VS verscheen gisteren '2021 Review of Notorious Markets for Counterfeiting and Piracy' met hierin een zwarte lijst met 42 online- en 35 fysieke marktplaatsen in 18 landen. Op de lijst staan WeChat en AliExpress voor het eerst vermeld, ook DH-Gate en TaoBao staan vermeld. Dit leidt weliswaar niet tot boetes voor de bedrijven, maar schaadt wel de reputatie van de genoemde bedrijven of landen.

"China is het belangrijkste land van oorsprong voor namaakproducten die door de Amerikaanse douane en grensbewaking in beslag worden genomen", luidt het in het 50 pagina's tellende rapport van USTR. "China produceert ook het grootste aantal goederen die worden vervaardigd met gedwongen (illegale) arbeid, waaronder dwang- en kinderarbeid".

Moldavisch vliegtuig 'schrijft' Relax in luchtruim als vredesoproep

De bemanning van een vliegtuig van Air Moldova heeft gisteren op bijzondere wijze opgeroepen tot de-escalatie van het conflict tussen het Westen en Rusland. Het toestel 'schreef' door middel van zijn route het woord 'Relax' in de lucht.

Het woord was te zien op internetdienst Flightradar 24. Het toestel vloog de route boven Moldavië, vlakbij de grens van Oekraïne. De Airbus A321 vertrok vanuit de hoofdstad Chisinau en landde daar ruim anderhalf uur later.

Prijs van energie tot 86 procent hoger dan ťťn jaar geleden

Met de energieprijzen van januari 2022 betaalt een huishouden met een gemiddeld energieverbruik 2800 euro aan energie per jaar. Dat is 1321 euro (86 procent) meer dan een jaar eerder. De stijging van de energierekening komt met name door hogere leveringstarieven van gas en elektriciteit. Belastingmaatregelen compenseren de hogere leveringstarieven gedeeltelijk. De totale energierekening verschilt sterk per huishouden, door verschillen in het verbruik en in de afgesloten contractvormen. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De gevolgen van prijsveranderingen op de energierekening van huishoudens tussen januari 2021 en januari 2022 zijn berekend bij een gelijkblijvend jaarverbruik en op basis van prijzen die in de betreffende maanden door energiemaatschappijen aangeboden werden. De leveringsprijzen van eerder afgesloten meerjarige contracten worden niet meegenomen bij het bepalen van de gemiddelde prijs. Door het verbruik gelijk te houden, zijn de berekende effecten op de energierekening geheel toe te schrijven aan veranderingen van de tarieven voor energie. Het hier genoemde percentage van 86 procent wijkt licht af van het percentage uit de consumentenprijsindex vanwege kleine methodeverschillen.

Hogere variabele leveringstarieven
De prijs van energie steeg vooral door de hogere variabele leveringstarieven die de consument per kubieke meter gas of kilowattuur elektriciteit betaalt. Deze tarieven stegen in een jaar tijd met bijna 350 procent en dat kost een huishouden met een gemiddeld verbruik op jaarbasis ruim 1 700 euro meer, bijna 1 100 euro meer voor gas en 625 euro meer voor elektriciteit.

Lagere belastingen
Daar staat tegenover dat huishoudens in 2022 minder energiebelasting betalen als tegemoetkoming voor de hogere leveringstarieven. Een huishouden met een gemiddeld jaarverbruik betaalt in 2022 417 euro minder belasting dan een jaar eerder. Huishoudens krijgen 266 euro meer terug via de heffingskorting en de lagere energiebelasting op elektriciteit zorgt voor een voordeel van gemiddeld 176 euro. De opslag duurzame energie (ODE) op gas en elektriciteit gaat licht omhoog, net als de energiebelasting op gas.

Voordeel met een vast meerjarig contract
Als een consument op tijd een vast contract heeft afgesloten voor de leveringstarieven, dan merkt deze nu nog niets van de hogere leveringsprijs. Een huishouden dat in januari 2021 een contract heeft afgesloten met een meerjarige vaste leveringsprijs betaalt nu bij een gemiddeld energieverbruik 1 108 euro. Dat is 404 euro minder op jaarbasis dan in januari 2021. Dit huishouden heeft geen last van stijgende leveringstarieven, maar heeft wel het voordeel van de lagere belastingen.

Energierekening naar woningtype en aantal bewoners
De totale energierekening verschilt sterk per huishouden en woonvorm: woningtype, bouwjaar, isolatiegraad, huishoudensgrootte, leefpatroon, gebruik van apparaten en stookgedrag zorgen voor een grote spreiding in het energieverbruik van huishoudens. En hoe meer energie een huishouden verbruikt, hoe groter de prijsstijging. Dat komt omdat de prijsstijging per verbruikte hoeveelheid energie groter uitpakt dan het vaste voordeel van de hogere heffingskorting.

Op basis van de prijzen in januari 2022 is een meerpersoonshuishouden in een oude, grote vrijstaande woning op jaarbasis bijna 96 procent meer kwijt aan energiekosten. Een eenpersoonshuishouden in nieuw, klein appartement betaalt 70 procent meer dan in januari 2021.

Effect van verbruik op de energierekening
De prijs van energie en het verbruik bepalen de hoogte van de energierekening. Al jarenlang daalt het gemiddelde verbruik van gas en elektriciteit door huishoudens, onder meer door isolatie van woningen, klimaatverandering, zuinigere apparaten en het zelf opwekken van elektriciteit met zonnepanelen. Het is de verwachting dat deze trend, die door het Planbureau voor de Leefomgeving wordt berekend, op de lange termijn doorzet, waardoor de gemiddelde jaarlijkse energierekening zal dalen. Het effect van een verwacht lager verbruik in 2022 ten opzichte van 2021 op de energierekening is dit jaar gemiddeld bijna 4 procent. Samen met de prijsstijging van 86 procent stijgt de energierekening per saldo met 82 procent ten opzichte van vorig jaar.

In een gezamenlijk artikel van het CBS en het Planbureau voor de Leefomgeving wordt nader ingegaan op de effecten van prijs en verbruik op de energierekening. Ook bevat het artikel meer informatie over de verschillen tussen groepen huishoudens.

Aardgas (@Pixabay)
Aardgas (@Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1308
special
Random Pics van de Dag #1307
special
Random Pics van de Dag #1306
special
Random Pics van de Dag #1305
special
VrijMiBabes #214 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1304
©FOK.nl e.a.