FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 februari 2022

Chinese beveiliger duwt tijdens 'live uitzending' NOS verslaggever opzij

NOS-correspondent Sjoerd den Daas werd door een Chinese beveiliger ruw onderbroken tijdens een liveverbinding. Terwijl hij in de uitzending van 12.00 uur staat te vertellen wat China tijdens de opening van de winterspelen zou laten zien, komt er een beveiliger op hem af en trekt hem aan zijn arm uit beeld. Den Daas probeert in beeld te blijven staan en  zegt iets in het Chinees tegen de beveiliger, maar die is onverbiddelijk. 

Journaal-lezeres Saïda Maggé met wie den Daas in gesprek was reageerde enigzins geschrokken op de situatie. De NOS liet later weten dat Den Daas in orde was en later de uitzending kon vervolgen.

Random Pics van de Dag #539

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Haas toont livery voor 2022

Het team van Haas heeft een glimp van de 2022 bolide laten zien. De Amerikaanse renstal presenteerde vrijdag als eerste haar kleurstelling waarmee het team komend seizoen op de grid zal verschijnen.

Met een nagenoeg ongewijzigde livery onthulde Haas F1 een deel van haar strijdwapen voor aankomend jaar. Het team kondigde op Twitter al aan haar kleurstelling vandaag te presenteren, en zo geschiedde het. Met de karakteristieken van de Russische vlag en hoofdsponsor Uralkali valt het Amerikaanse team grotendeels terug op het ontwerp van de VF-21.

Hoe de definitieve versie eruit zal zien is nog afwachten. Hoewel er een goed beeld wordt geschept hoe de 2022-bolides er mogelijk uit zullen zien, is de kans groot dat de VF-22 flink verschilt wanneer zij haar eerste meters op het asfalt maakt.

Na een dramatisch verlopen 2021 seizoen waar Haas F1 stijf achteraan bungelde, hopen Mick Schumacher en Nikita Mazepin dit jaar de aansluiting met het middenveld te vinden. De bolide van vorig seizoen kende vrijwel geen updates en de focus werd al vroeg verlegd op 2022. Met technisch directeur Simone Resta, tevens oud-ontwerper van Ferrari, hoopt het team van Haas op betere tijden.

OWS: Italië blijft maar winnen in het curlingtoernooi

Het is eindelijk zover: de Olympische Winterspelen gaan beginnen. Vandaag was de openingsceremonie in China, maar het is al de derde dag dat er gesport wordt. Het curlingtoernooi voor gemengde dubbels kende vandaag de vijfde en zesde ronde, met in totaal zeven wedstrijden. Italië won de eerste twee dagen beide wedstrijden die ze speelden en ook Groot-Brittannië, Zweden, Tsjechië en China begonnen al met twee overwinningen.

Om de openingsceremonie niet in de weg te zitten begonnen de curlers nog vroeger dan anders: Half twee Nederlandse tijd was het raak, en dan wel in de nacht. Canada en Zwitserland speelden tegen elkaar, en aangezien beide als kanshebber worden gezien en pas 1 overwinning hebben, was dit geen onbelangrijke wedstrijd. Canada begon, nota bene in het end waarin Zwitserland de laatste steen had, meteen met een 3-0 score. Zwitserland kwam daarna in het ritme, maar wist nooit de nodige hoeveelheid punten te scoren, zodat ze constant tegen de achterstand van 2 of 3 punten aan keken. In het laatste end kwam er nog wel de kans om die drie punten te scoren, maar Zwitserland wist de kansen die Canada gaf niet te benutten en blijft achter met 1 uit 4, langzaam een lastige positie om nog verder te komen. Italië was nog foutloos in de vorige wedstrijd, thans qua eindscore, en mocht tegen Noorwegen. Ook zij begonnen met 3-0 terwijl de Noren de laatste steen hadden, maar hier wist Noorwegen in het tweede end wel te scoren. Kapitale missers van Italië zorgden voor maar liefst vijf punten. Daarna was de wedstrijd toch voor de Italianen, die in de volgende vijf ends toch weer tot een 9-8 voorsprong kwamen. Dit betekende dat Italië het laatste end slechts de punten naar zich toe moest halen met de laatste steen in hand, wat lukte: De steeds geplaatste stenen van de Noren werden geneutraliseerd en Italië scoorde er zelfs 2 voor al de derde overwinning.

De derde en laatste wedstrijd van de ochtendsessie was tussen Zweden en Australië. Hier wist Zweden de winst binnen te halen door een flink aantal ends met 1-0 te winnen: Het was 4-1 na vijf ends, waarna beide teams een 3-score noteerden voorafgaand aan het laatste end. In dit laatste end kwam Australië nog dichtbij, maar de vierde nederlaag was een feit met 6-7.

De middagsessie bestond uit vier wedstrijden. Italië had geen kind aan Tsjechie. De Italianen scoorden twee keer vier punten met de laatste steen in hand, terwijl de andere ends steeds scores van 1 opleverden. Na zes ends vonden de Tsjechen het mooi geweest, met 10-2 dropen ze af. Canada heeft na de moeilijke eerste wedstrijd tegen de Britten hun topvorm langzaam ook gevonden en zijn hard op weg naar kwalificatie na alweer een overwinning. Steevast was een scorend end minimaal 2 punten waard voor de Canadezen, iets wat de Chinese tegenstanders niet konden brengen. Uiteindelijk werd het 6-8.
De laatste twee wedstrijden eindigden met extra ends. Zweden en de Verenigde Staten begonnen voorzichtig en na vier ends stond het 2-2, maar in de vier ends erna scoorden beide teams een 2 en een 3 voor de 7-7. In het extra end mocht de Verenigde Staten de laatste steen gooien, deze was echter niet eens nodig voor de overwinning na een mislukte laatste worp van Zweden. Australië maakte het Groot-Brittannië knap lastig, maar liepen opnieuw tegen een nederlaag aan in het extra end: 9-8.

Italië blijft dus foutloos en lijkt met 4 overwinningen tegen gemiddelde tegenstand toch goede kans te maken op de finaleronde. Groot-Brittannië en Canada doen goede zaken en staan op 3 uit 4. Zweden won er ook 3, maar daar hadden zij vijf wedstrijden voor nodig. China, de Verenigde Staten en Tsjechië staan op 50/50 na vier wedstrijden, terwijl Zwitserland en Noorwegen voorlopig de teleurstellingen zijn: Hun score van slechts 1 overwinning zullen zij ruim moeten opkrikken om nog kans te maken op een halve finaleplaats. Australië kan de koffers pakken en moet slechts hopen dat ze nog een keer een overwinning kunnen pakken.

Dubbelslag voor Vlasov in Ronde van Valencia

Alexandr Vlasov is de nieuwe leider in de Ronde van Valencia. De Rus van Bora-hansgrohe reed op de onverharde slotklim naar Alto Antenas del Maigmó Tibi iedereen uit het wiel en nam de leiderstrui over van Remco Evenepoel.

In aanloop naar de slotklim voerde de ploeg van Evenepoel het peloton aan dat in de achtervolging ging op een kopgroep van elf renners, waarbij Jan Tratnik de sterkste was in de kopgroep en er alleen vandoor ging. De Sloveen begon met twee minuten voorsprong aan de lastige klim, maar mede door het hoge tempo van Movistar werd Tratnik gegrepen.

Daarna was het aan de klimmers in de Ronde van Valencia. Alejandro Valverde opende met een aanval, maar de oude Spanjaard werd weer bijgehaald, waarna op het onverharde gedeelte van de klim Vlasov in de aanval. De Rus, die sinds dit jaar uitkomt voor Bora-hansgrohe, sloeg direct een gat en het was duidelijk dat klassementsleider Evenepoel niet zijn beste dag had en moest passen. Het jonge Belgische talent moest uiteindelijk 41 seconden toegeven op Vlasov, waardoor de Rus naast de ritzege ook de nieuwe leider is in de Ronde van Valencia.

Nieuwe Grand Theft Auto officieel in de maak

In een Rockstar Newswire bericht meldt de studio niet alleen wat ze allemaal van plan zijn met de upgrade van Grand Theft Auto V en Grand Theft Auto Online naar PlayStation 5 en Xbox Series X|S. Tussen neus en lippen door is het dan eindelijk officieel: er is een nieuwe Grand Theft Auto in de maak.

Het bericht op de site eindigt met: "Met de ongekende levensduur van GTA V weten we dat velen van jullie ons hebben gevraagd naar een nieuw deel in de Grand Theft Auto-serie. Bij elk nieuw project dat we beginnen, is ons doel altijd om aanzienlijk verder te gaan dan wat we eerder hebben geleverd - en we zijn verheugd te kunnen bevestigen dat de actieve ontwikkeling voor het volgende deel in de Grand Theft Auto-serie in volle gang is. We kijken ernaar uit om meer te delen zodra we klaar zijn, dus houd de Rockstar Newswire in de gaten voor officiële details.

Namens ons hele team willen we jullie allemaal bedanken voor jullie steun en we kunnen niet wachten om samen met jullie de toekomst in te stappen!".

Voor de mensen die nog willen weten wat ze kunnen verwachten van de nieuwe 'remaster' van Grand Theft Auto V en GTA Online voor PlayStation 5 en Xbox Series X|S: deze versie krijgt nieuwe grafische modi met maximaal 4K-resolutie, maximaal 60 frames per seconde, verbeterde drawing distance, HDR-opties en ray-tracing, evenals de mogelijkheden van de nieuwste consoles met snellere laadtijden, 3D-audio, platformspecifieke functies zoals geavanceerde haptische feedback en nog veel meer. Er komt ook een standalone Online-versie.

Grand Theft Auto V
Grand Theft Auto V

Schouten in laatste rit op olympische 3.000 meter

Morgen start het olympisch schaatstoernooi met de 3.000 meter voor vrouwen. Inmiddels is de loting geweest.

Irene Schouten, toch wel de favoriet voor het goud, moet het in de tiende en laatste rit opnemen tegen de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Schouten won dit seizoen tot nu toe alle 3.000 meters waar ze aan meedeed. Zo was de beste bij de NK afstanden, de wereldbekers in Tomaszów Mazowiecki en Salt Lake City, het olympisch kwalificatietoernooi en de EK afstanden.

Carlijn Achtereekte, die vier jaar geleden verrassend olympisch goud pakte op de 3.000 meter, moet het in de derde rit opnemen tegen de Japanse Miho Takagi. Antoinette de Jong, de derde Nederlandse deelneemster, treft in de zesde rit een andere Japanse, Ayano Sato. Vier jaar geleden pakte De Jong olympisch brons op deze afstand.

In totaal zijn er tien ritten. De 3.000 meter start morgenochtend op 9:30 uur Nederlandse tijd.

Defensie draagt verder bij aan versterking NAVO

Defensie levert een verdere bijdrage aan de versterking van de afschrikking en de verdediging van de NAVO. Het gaat om een duikteam van de Explosieven Opruimingsdienst, varende role-2 capaciteit (vergelijkbaar met een veldhospitaal), en het fregat Zr.Ms. Van Amstel. Dat schreven de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) gisteren in een brief aan de Kamer.

De eenheden kunnen worden ingezet als de Noord-Atlantische Raad (NAR) hiertoe besluit. Zij maken dan deel uit van de Very High Readiness Joint Task Force (VJTF). Dit is de flitsmacht van de NAVO.

De role-2 capaciteit is beschikbaar aan boord van Zr.Ms. Rotterdam. Het gaat om een ziekenhuis met chirurgische en beperkte intensive care-capaciteit. Ook stelt het kabinet extra inlichtingencapaciteit beschikbaar voor de NAVO.

F-35’s naar Bulgarije
In april en mei worden vanuit Bulgarije 2 F-35 jachtvliegtuigen ingezet, inclusief ondersteunend personeel. De vliegtuigen voeren dan zogeheten Quick Reaction Alert-taken uit. Het is de eerste keer dat Defensie de F-35 inzet.

Het amfibisch transportschip Zr.Ms. Rotterdam vaart al met landingsvaartuigen binnen de Standing NATO Maritime Group 1 (SNMG1). Dit is een van de 4 permanente maritieme reactiemachten van de NAVO. Nederland voert hier dit jaar het commando over. Zr.Ms. Van Amstel is vandaag vertrokken om deze reactiemacht te versterken en na vertrek van de Rotterdam, Nederland hierin te vertegenwoordigen.

Eerder meldde Defensie al dat de landmacht 2 teams paraat heeft voor psychological operations and human intelligence.

Preventieve maatregelen
De bijdragen maken deel uit van een gebalanceerd internationaal pakket aan preventieve militaire en niet-militaire maatregelen. Deze zijn gericht op de-escalatie van de spanningen aan de grens tussen Rusland en Oekraïne en versterking van de afschrikking en verdediging van de NAVO.

Militaire goederen
Bij Nederland ligt ook een verzoek voor de levering van militaire goederen. Defensie inventariseert op het moment welke goederen Nederland zou kunnen leveren. Vervolgens zullen eventuele leveringen zorgvuldig getoetst worden aan de Europese criteria voor wapenexportcontrole.

Middelburg: Jongen (12) aangevallen en beroofd van zak chips

Een twaalfjarige jongen uit Middelburg is donderdag 3 februari jl. omstreeks 15.45 uur in een steegje bij de Lange Delft door een groep jongens belaagd. Ze pakten hem vast, duwden hem tegen de grond en gaven hem een trap. Ze beroofden hem van een zak chips. De politie stelt een buurtonderzoek in, bekijkt eventuele camerabeelden en is op zoek naar getuigen.

De jongen vertelde dat hij met een vriendje vanuit school naar een winkel aan de Lange Delft was gefietst. Daar kochten ze een zak chips om die in een steegje naast de winkel aan de kant van de Nieuwe Burg op te eten. Ze zagen een groepje van vier of vijf jongens voor bij komen. Twee knapen droegen een donkere kol shawl om hun nek tot net onder de ogen. Het slachtoffer werd door een van hen vastgepakt, ze dreigden met geweld. Hij moest zijn zakken leeg maken en zijn zak chips afgeven. Hierna werd hij tegen de grond geduwd, hij kreeg nog een trap waarna de jongens wegliepen.  

Oproep
Heeft u iets gezien van deze beroving, bel dan met de politie via 0900-8844, het gaat om zaaknummer 2022030561.

Schilderij De Vaandeldrager aangekomen in Nederland

Het aankoopproces van het schilderij De Vaandeldrager (1636) van Rembrandt is afgerond. Inmiddels is het schilderij aangekomen in Nederland en bij het Rijksmuseum in Amsterdam in beheer ondergebracht. Momenteel wordt er gewerkt aan een plan om Nederland kennis te laten maken met het schilderij. Op korte termijn wordt daarover meer bekend gemaakt.

De staat en de verkoper hebben eind januari alle acties rond de aankoop van De Vaandeldrager uitgevoerd. De sale and purchase agreement is ondertekend en de levering van het schilderij heeft plaatsgevonden. Het schilderij is in het restauratie-atelier van het Rijksmuseum ondergebracht.

Op 18 januari 2022 ging de Eerste Kamer akkoord met het voorstel van de aankoop, nadat de Tweede Kamer op 16 december 2021 met de wijziging van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap voor het jaar 2022 had ingestemd.

Eeuwenlang was het schilderij in particulier bezit, onder andere van de koning van Engeland en sinds 1844 van de familie De Rothschild. Nu wordt het voor iedereen toegankelijk. Binnenkort volgt het communicatie- en educatieplan van het schilderij met daarin de tournee door alle provincies in Nederland, zodat iedereen De Vaandeldrager kan bewonderen. Na de tournee door Nederland zal het schilderij definitief een plek krijgen op de Eregalerij van het Rijksmuseum.

De Vaandeldrager behoort tot de absolute meesterwerken van Rembrandt en is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van Nederland. Vaandeldragers liepen voor de troepen uit in de Tachtigjarige Oorlog, die leidde tot de geboorte van Nederland. In dit grote zelfportret schildert Rembrandt zichzelf rebels en vol bravoure. Het werd zijn artistieke doorbraak die zou leiden tot De Nachtwacht.

De aankoop van De Vaandeldrager is een combinatie van publieke en private financiering, waar de Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum Fonds ook aan hebben bijgedragen.

Derde DLC voor Far Cry 6 komt 8 februari uit

Joseph: Collapse, de derde en laatste DLC van de Season Pass voor Far Cry 6 is vanaf 8 februari verkrijgbaar voor Xbox Series X|S, Xbox One, PlayStation 5, PlayStation 4, Stadia en Windows pc.

In Joseph: Collapse zijn spelers Joseph Seed, de iconische schurk uit Far Cry 5. Er staat een nieuwe ervaring voor hen klaar, geïnspireerd op het roguelite-genre dat zich afspeelt in de diepten van de verontruste psyche van de schurk. Joseph: Collapse biedt spelers een unieke kans om de gekwelde geest van Joseph te verkennen, meer te weten te komen over zijn verleden en het op te nemen tegen voormalige cultleden nadat zijn geloof gebroken was. Uiteindelijk gaat hij de confrontatie aan met zijn familieleden terwijl hij worstelt met zijn innerlijke demonen.

Eerder verscheen al Vaas: Insanity en Pagan: Control, beide een mix van actie en storytelling, welke een unieke kans bood om het verleden, de persoonlijke demonen en de beweegredenen van Far Cry 3-icoon Vaas en Far Cry 4-schurk Pagan Min beter te begrijpen.

Far Cry 6 - Joseph Collapse

Square Enix kondigt Voice of Cards: The Forsaken Maiden aan

Square Enix heeft Voice of Cards: The Forsaken Maiden aangekondigd. Nee, het is geen DLC van Voice of Cards: The Isle Dragon Roars dat vorige november uitkwam. Dit is een nieuw deel.

Voice of Cards: The Forsaken Maiden verplaatst spelers naar een afgelegen eilandengordel die al generaties door de Maidens beschermd wordt, maar nu dreigt ten onder te gaan. Jij wordt vergezeld door Laty, een meisje dat faalde in haar opdracht een Maiden te worden.

Deze tweede release in de Voice of Cards-serie stuurt spelers op avontuur in een game-wereld die via kaarten wordt gepresenteerd. Net als de voorganger is ook dit deel tot leven gebracht door het creatieve team achter de NieR- en Drakengard-series, inclusief creative director Yoko Taro, music director Keiichi Okabe en character designer Kimihiko Fujisaka (Drakengard-serie).

Voor fans of Yoko Taro is een bundel te koop met referenties naar zijn andere werk. Deze bundel bevat naast Voice of Cards: The Forsaken Maiden diverse DLC-thema-items die in-game content ontgrendelen, waaronder:

  • Puppet’s Costume – Een extra kostuum voor Barren, Laty en Lac
  • YoRHa Emblem – Verandert het achterkant-design van kaarten naar het YoRHa-embleem
  • 2B Avatar – Een door 2B geïnspireerd design voor de speler-avatar om op de wereldkaart te gebruiken
  • The Copied City Board – Een gevechtsbord en gem-box in Copied City-thema
  • Machine Lifeform Table – Een machine-lifeform-design voor de speltafel
  • Resistance Jukebox – Laat je de achtergrondmuziek veranderen naar muziek die herinneringen oproept aan de androids die zich opofferden om de mensheid te redden
  • Pixel Art Set – Verander alle illustraties van personages en vijanden naar pixel art

Pre-orderen op Nintendo Switch of Steam levert je de 'Whale of Fortune Pattern' DLC, waarmee een kaart-design wordt ontgrendeld met een legendarische walvis die geluk brengt, en de 'Ocean Tile Table' DLC, waarmee een oceaan-design voor de speltafel wordt ontgrendeld.

Voice of Cards: The Forsaken Maiden op 17 februari 2022 digitaal voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en pc via Steam.

Braziliaans carnaval in De Sims 4

Electronic Arts en Maxis hebben De Sims 4 Zomerse Carnavalsmode Kit gelanceerd, het nieuwste modepakket voor Simmers om hun creativiteit te vergroten en de stijl van hun Sims uit te breiden.

De Sims is een samenwerking aangegaan met de Braziliaanse dragqueen, zangeres/songwriter en model Pabllo Vittar. De kit bevat een excentrieke mix van cut-outs, fruitpatronen met grafische contrasten en tops met pailletten, die spelers nieuwe en expressieve opties bieden om het uiterlijk van hun Sims af te wisselen.

Als onderdeel van de samenwerking brengen De Sims en Pabllo Vittar vandaag een gratis carnavalsverrassing uit in het basisspel, zodat iedereen ervan kan genieten. Pabllo Vittar heeft de danshit 'Buzina' van haar tweede studioalbum 'Não Para Não' in het Simlish opgenomen. Spelers kunnen in het spel op deze single dansen via De Sims 4 Carnavalzender. Er komen nog wat updates: vanaf 9 februari zijn er recepten voor Braziliaanse gerechten. Vanaf maart kunnen spelers middels een gratis update de huizen van hun Sims versieren met een nieuw kunstwerk van de kunstenaar Lano.

De Sims 4 Zomerse Carnavalsmode Kit is nu verkrijgbaar voor pc en Mac via Origin en Steam, PlayStation 5, PlayStation 4, Xbox Series X|S en Xbox One.

Company of Heroes 3 zet sterk in op campaign en herspeelbaarheid

Company of Heroes 3 speelt en oogt grotendeels hetzelfde als zijn voorgangers, met name zodra de strijd eenmaal los barst. Maar ontwikkelaar Relic Entertainment heeft in zijn meest recente dev diary aangegeven een 'sandboxachtige' benadering te hanteren in de singleplayer campaign.

Wat hiermee bedoeld wordt is dat missies op een heleboel verschillende manieren gespeeld kunnen worden. Naar eigen zeggen zijn campaign-missies ontworpen met flexibiliteit hoog in het vaandel, waardoor het niet uitmaakt welke company, eenheden of materieel ingezet worden. In Company of Heroes 1 en waren waren missies veel meer 'verhaalgedreven', met bijvoorbeeld een vast aantal specifieke eenheden, wat de variatie in aanpak flink beperkt.

In het derde deel uit de WO2-RTS franchise is dit niet langer het geval. Spelers krijgen vanuit de campaign map een scala aan opties om uit te kiezen voor iedere activiteit waarbij je een complete company aan soldaten en voertuigen tot je beschikking hebt waar je zelf uit mag kiezen. Je kunt bijvoorbeeld beslissen om met een Britse Compagnie aan de slag te gaan en zwaar in te zetten op artillerie, of juist sterk te focussen op speciale grondeenheden met een focus op logistieke ondersteuning.

Company of Heroes 3 focust op de Afrikaanse en Italiaanse fronts van de Tweede Wereldoorlog en moet aan het einde van dit jaar uitkomen voor pc. 

Het nutteloze feitje van de dag: Schandalig dat vrouwen wedstrijdschaatsen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag gaan de Olympische Winterspelen in Beijing van start en morgen staan de eerste schaatswedstrijden voor de dames op het programma. Maar wist je dat er twee eeuwen geleden een hoop ophef was over een schaatswedstrijd voor vrouwen? Op 1 en 2 februari 1805 was op de gracht van Leeuwarden de allereerste schaatswedstrijd voor vrouwen en niet alle reacties daarop waren even positief.

Schandalig, ongehoord en onbegrijpelijk, zo viel er in de kranten te lezen. Toch kwam het publiek massaal af op de wedstrijd waarvoor 130 schaatssters uit heel Friesland zich meldden.

De 20-jarige Trijntje Pieters Westra uit Poppingawier was de winnares van de wedstrijden over de baan van 38 koningsroeden, ongeveer 140 meter. Als eerste prijs kreeg ze een gouden oorijzer ter waarde van 105 gulden. De tweede prijs, een streng zwarte kralen ter waarde van 31 gulden, was voor de 16-jarige Janke Wijbes uit Damwoude.

Hardrijderij in 1805 in Leeuwarden (WikiCommons/Atlas van Stolk Rotterdam/J.E. Marcus kort na 1805)
Hardrijderij in 1805 in Leeuwarden (WikiCommons/Atlas van Stolk Rotterdam/J.E. Marcus kort na 1805)

GGD heeft bescherming van persoonsgegevens nog niet op orde

Nog altijd heeft de GGD zijn zaken op privacygebied niet goed voor elkaar. Zo kunnen oud-medewerkers van de GGD soms meer dan een maand na hun ontslag vanuit huis nog bij persoonsgegevens van alle Nederlanders. En in de regio Arnhem/Ede werden klassikaal aan nieuwe medewerkers vertrouwelijke gegevens getoond, meldt de Gelderlander op basis van informatie die de krant in handen heeft gekregen.

De GGD’s liggen sinds januari vorig jaar onder het vergrootglas bij de privacywaakhond, toen bleek dat er grootschalige handel was in de miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers uit de coronasystemen van de GGD. Medewerkers konden eenvoudig bij de gegevens en deze ook makkelijk exporteren uit het computersysteem. De Autoriteit Persoonsgegevens eiste daarop extra maatregelen voor betere beveiliging van de persoonsgegevens. Lees verder bij Skipr

Horizon Forbidden West-trailer toont activiteiten

Horizon Forbidden West bevat als open-wereld game natuurlijk een paar optionele activiteiten. Een daarvan zat ook in de originele game: de 'hunting grounds'. Je moet daar een specifieke uitdagingen doen, zoals machines met een bepaalde wapen vernietigen.

De trailer toont ook een colosseum en een volledig nieuwe activiteit: racen met machines. Horizon Forbidden West komt op 18 februari uit voor PS4 en PS5. In deze sequel speel je wederom als Aloy in een post-apocalyptische wereld vol robot dinosauriërs. Aloy reist dit keer naar de meer gevaarlijke westkust om daar haar missie voort te zetten om de wereld te redden.

FvD maakt stiekem opnames bij vaccinatie tieners: GGD woedend over valse beschuldiging

Gideon van Meijeren van Forum voor Democratie heeft in het geheim opnames gemaakt bij vaccinatielocaties van GGD Haaglanden. Het filmpje, dat onder meer in het oude Rode Kruis Ziekenhuis in Den Haag is gemaakt, laat volgens de partij 'misstanden' zien bij de vaccinatie van tieners tegen COVID-19. 

De GGD heeft woedend gereageerd en de volgende verklaring gepubliceerd op hun website

"De Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland veroordeelt het beschuldigen van GGD-medewerkers door Forum voor Democratie. De partij stelt onder meer dat GGD-medewerkers bij het vaccineren van tieners niet volgens de wet handelen. In een video die verscheen op social media zetten de makers ervan GGD-medewerkers in een kwaad daglicht. Ook op andere social mediakanalen publiceren sympathisanten van de makers negatieve berichten.

De videomakers zijn het oneens met het kabinetsbeleid gericht op de bestrijding van het coronavirus. Ze maken met deze video de uitvoerders van dit beleid tot doelwit. De koepelorganisatie neemt daarom namens alle GGD’en krachtig stelling tegen deze beschuldigingen, die ook invloed kunnen hebben op de veiligheid van medewerkers.

De videomakers gebruikten een verwerpelijke methode. Zij stuurden een jongere naar vaccinatielocaties met een verborgen camera, die veinsde een vaccinatie te willen krijgen tegen het coronavirus. De jongere maakte stiekem opnamen van gesprekken met GGD-medewerkers. Dit waren langdurige gesprekken. Videomakers bewerkten deze opnames met digitaal knip- en plakwerk en haalden ze uit hun originele context. De GGD’en zijn nooit om wederhoor gevraagd door de videomakers."

"De 25 regionale GGD’en zijn al meer dan twee jaar lang in touw om Nederland te beschermen tegen de gevolgen van de coronapandemie. Duizenden gemotiveerde GGD’ers werken elke dag hard aan dit doel. Zij namen inmiddels bijna 25 miljoen testen af en zetten 29 miljoen prikken. Ook bij het vaccineren van tieners en kinderen werken de GGD’en met aandacht en grote zorgvuldigheid door hen goed te informeren over de voors en tegens. De GGD’ers krijgen veel positieve reacties op hun werk. Dat geeft de medewerkers elke dag opnieuw energie om hun werk te doen. Om ouders en tieners zo goed mogelijk te informeren publiceerde GGD GHOR Nederland een speciale webpagina over dit thema. "

Bekijk de FvD reportage hier:

'Ome Willem' gaat de politiek in: Edwin Rutten lijstduwer voor D66 Den Haag

Edwin Rutten gaat wellicht de plaatselijke politiek in. Het 79-jarige televisie-icoon, die vooral bekend werd als Ome Willem uit de populaire jeugdshow 'De Film van Ome Willem' in de jaren zeventig en tachtig, is bij de komende gemeenteraadsverkiezingen lijstduwer voor D66 in Den Haag.

Dat betekent dat Rutten verkiesbaar is en een plek in de raad kan bemachtigen.

[Het is niet bekend bij jullie redacteur of de Geitenbreiers ook een plaatsje op de kieslijst van D66 ambiëren.]

Officiële showcase Ghostwire: Tokyo onthuld

Zoals we al schreven is gisteravond de showcase voor Ghostwire: Tokyo online gegaan. In een 20 minuten durend filmpje komt een boel gameplay aan bod en is er tevens een hoop commentaar van de ontwikkelaars.

Ghostwire: Tokyo is een action-adventuregame voor PS5 en PC, ontwikkeld door Evil Within-studio Tango Gameworks en uitgebracht door Bethesda Softworks. Spelers kunnen talloze paranormale vaardigheden inzetten om de geesten uit te drijven die Tokyo kwellen. De game verschijnt op 25 maart.

Geen handen schudden meer bij MST

Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede schaft het geven van handen, in onbruik geraakt door corona, definitief af. Dat vindt het ziekenhuis veiliger, ook in de toekomst. Groeten mag je daar voortaan alleen zonder fysieke aanraking.

Het afschaffen van handen schudden "was een maatregel waar we allemaal erg aan moesten wennen, omdat handen schudden onderdeel is van onze cultuur”, erkent het hospitaal op de eigen site. Maar "in het kader van veilige zorg aan patiënten hebben we besloten het handen schudden niet terug te laten komen.” Ook alternatieve manieren met fysiek contact zijn er van de baan.

Lees verder op Skipr.nl

Dit zullen we bij het MST niet meer zien
Dit zullen we bij het MST niet meer zien

Sterfte in januari lager dan verwacht, toename in week 4

In de laatste week van januari (week 4, 24 tot en met 30 januari 2022) overleden naar schatting 3.350 mensen. Dat zijn er bijna 100 minder dan verwacht, maar wel meer dan er in de week ervoor overleden (3.146). In heel januari overleden ruim 450 minder mensen dan verwacht. Dat meldt het CBS op basis van de voorlopige sterftecijfers per week.

De sterftecijfers over januari gaan over de afgelopen vier weken, week 1 tot en met 4 (3 januari tot en met 30 januari 2022). Sinds de laatste week van 2021 is er geen oversterfte meer. Daarvoor lag de sterfte sinds begin augustus 2021 boven de verwachte sterfte en ook bijna elke week buiten het interval van gewoonlijke fluctuaties, zodat er sprake was van oversterfte. Gemiddeld overleden in januari per week ruim 100 minder mensen dan verwacht, in december overleden ongeveer 900 meer mensen dan verwacht.

In week 4 van 2022 registreerde het RIVM 39 overleden COVID-19-patiënten (stand 1 februari), in heel januari (week 1 tot en met 4) 235.

Minder sterfte in januari onder Wlz-zorggebruikers
Zowel de sterfte bij mensen die zorg ontvingen in het kader van de Wet langdurige zorg (Wlz), zoals bewoners van verpleeghuizen en gehandicaptenzorginstellingen, als de sterfte onder de overige bevolking nam op basis van de schatting iets toe in week 4. Er overleden ongeveer 1 250 Wlz-zorggebruikers (bijna 100 minder dan verwacht) en 2 100 mensen van de overige bevolking (ongeveer evenveel als verwacht).
In heel januari overleden ongeveer 450 minder Wlz-zorggebruikers dan verwacht voor die maand. De sterfte onder de overige bevolking was in januari ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte.

In januari vooral minder 80-plussers overleden dan verwacht
De sterfte onder 80-plussers is in week 4 iets toegenomen: er overleden naar schatting 1.950 mensen van 80 jaar of ouder. Dat zijn er 100 minder dan verwacht voor deze periode. In heel januari overleden bijna 600 minder 80-plussers dan verwacht voor die maand.

Onder mensen van 65 tot 80 jaar overleden in week 4 naar schatting 1 000 mensen, ongeveer evenveel als verwacht. In heel januari overleden ruim 100 meer mensen van 65 tot 80 jaar, in de eerste week van januari was er nog oversterfte in deze leeftijdsgroep

Onder mensen jonger dan 65 jaar was de sterfte in week 4 naar schatting 400, ongeveer evenveel als verwacht. Voor deze leeftijdsgroep was de sterfte in januari ongeveer gelijk aan de verwachte sterfte voor die maand.

FOK! Wat een weer: nat

winterbanner

Het is bewolkt en plaatselijk valt wat motregen. In de middag trekt een gebied met regen van noordwest naar zuidoost. In de avond klaart het op en trekken er enkele buien over, in het noordelijk kustgebied mogelijk met onweer, korrelhagel of natte sneeuw. De maximumtemperatuur ligt rond 9°C, in de middag daalt de temperatuur in de regen naar ca. 3°C. De zuidwestenwind neemt toe naar vrij krachtig boven land en krachtig tot hard, 6-7 Bft, aan zee. Tijdens de passage van de regenzone komen vooral in het zuidoosten windstoten van ongeveer 65 km/u voor. Daarna draait de wind naar noordwest en neemt boven land iets af.

In de nacht naar zaterdag zijn er opklaringen maar in het noorden en oosten trekt eerst nog af en toe een winterse bui over. De minimumtemperatuur ligt tussen 5°C vlak aan zee en iets boven het vriespunt in het zuidoosten en oosten. De westelijke wind is zwak tot matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard.

Zaterdag overdag zijn er perioden met zon en blijft het op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag neemt de bewolking verder toe en in de avond gaat het van het noordwesten uit op steeds meer plaatsen regenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C en de zuidwestelijke wind is matig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, later hard. (Bron: KNMI)

Opklaringen vandaag (Foto: _UserName_)
Er waren mooie opklaringen vandaag. Mijn collega _UserName_ maakte daar gebruik van en zag deze mooie lucht. ( Foto: _UserName_)

Mooie opklaringen bij qltel (Foto: qltel)
Op hetzelfde moment was ook qltel in de buitenlucht. Hij was aan de wandel. Misschien wel dezelfde wolkenstraat? (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Wright eerste weekwinnaar Premier League Darts

Vanaf 3 februari gaat de Premier League Darts van start. De eerste speelweken van dit evenement zijn voor Nederlandse fans gratis via een livestream te volgen. Omdat Viaplay nog niet gelanceerd is op de Nederlandse televisie, besloot het bedrijf om de eerste uitzendingen via het YouTube-kanaal van Viaplay Sport Nederland te doen.

De eerste drie speelweken (3, 10 en 17 februari) van de Premier League zijn op deze manier te bekijken. Daarna hebben fans een abonnement bij Viaplay nodig om het toernooi op de televisie te kunnen zien.

Er wordt geen traditionele competitie meer gespeeld. Er is gekozen voor een toernooiformat, met bovendien slechts acht deelnemers in plaats van tien. Ieder duel telt. De acht deelnemers spelen zestien keer een toernooi. Men speelt wel in ieder geval twee keer tegen elkaar. Tijdens twee speelweken, in de achtste en zestiende speelweek, wordt de loting verricht op basis van de puntenstand.

Met resultaten tijdens de zestien toernooitjes kunnen punten worden gescoord. Een halve finale levert twee punten op, een tweede plek drie punten en een toernooiwinst vijf punten. Een dagzege is bovendien goed voor 10.000 pond. Op basis van deze punten wordt de nieuwe ranking gevormd. De vier beste spelers gaan door naar de play-offs.

Titelverdediger Jonny Clayton zal spelen tegen nieuwkomer Joe Cullen. Gerwyn Price mag het voor zijn eigen Welshe publiek opnemen tegen James Wade. Wereldkampioen Peter Wright treft Michael Smith. De laatste kwartfinale gaat tussen Michael van Gerwen en Gary Anderson. Alle duels zijn best of 11 legs. 

Update 07:00 uur

Peter Wright is de eerste weekwinnaar!

Kwartfinales
Jonny Clayton 6-2 Joe Cullen
James Wade 6-3 Gerwyn Price
Peter Wright 6-3 Michael Smith
Gary Anderson 6-4 Michael van Gerwen

Halve finales
Jonny Clayton 6-4 James Wade
Peter Wright 6-5 Gary Anderson

Finale
Peter Wright 6-1 Jonny Clayton


Coldcaseteam Anne Frank 'erg geschrokken' van kritiek, maar blijft onderzoek verdedigen

Het coldcaseteam dat de Joodse notaris Arnold van den Bergh aanwijst als hoofdverdachte van het verraad van Anne Frank is erg geschrokken van de scherpe reacties van critici. Oud-FBI-agent Vince Pankoke en journalist Pieter van Twisk vinden het onjuist dat hun onderzoek niet langs een opsporings-, maar langs de wetenschappelijke meetlat wordt gelegd, zo meldt AT5. 

Dat schrijven de onderzoekers in een uitgebreide reactie. "We hebben uitdrukkelijk niet gekozen voor een historisch wetenschappelijke benadering, maar een opsporingsbenadering. Opsporingswerk omvat een grondig en systematisch onderzoek naar iets specifieks. De focus van de onderzoeker is om een specifieke zaak op te lossen en niet om bij te dragen aan de wetenschap."

Het onderzoeksteam onderzocht dertig scenario's. Het scenario met Van den Bergh als verrader bleek daaruit het meest waarschijnlijk. De onderzoekers voeren aan dat niet zij, maar een anoniem briefje dat Otto Frank ontving de notaris aanwijst als de hoofdverdachte. "We beschouwen hem niet als dader." Van den Bergh zou in de oorlog een lijst met onderduikadressen als 'levensverzekering' hebben gebruikt voor hemzelf en zijn gezin. Critici noemen dat onwaarschijnlijk, maar volgens de onderzoekers zijn hier voldoende aanwijzingen voor.

"We verzamelden veel stukjes puzzel", stellen ze verder. "Wat de critici doen, is steeds één stukje nemen om op grond daarvan te concluderen dat dat onvoldoende bewijs is voor onze conclusie."

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1060
preview
WarioWare: Move It!
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
©FOK.nl e.a.