OWS: Eerste sport op Nederlandse heilige grond

Mexicanobakker

De openingsceremonie van de Olympische Spelen is pas op vrijdag, maar de eerste sport begint tegenwoordig al vaak vroeger om niet in de knoop te zitten met de schema's. Gisteren werden de eerste vier wedstrijden curling gespeeld. Dit gebeurt in de zogenoemde Ice Cube, die we eerder kenden als de Water Cube. In 2008 werd dit stadion ook gebruikt, toen als zwemstadion, waar Nederland goud won op de 4x100 meter vrije slagestafette voor vrouwen.

Het zal nu heilige grond worden voor een van de curlingteams in de mixed doubles. Hier wordt door één man en één vrouw per team over acht ends gespeeld, waarbij in elk end vijf stenen mogen worden geplaatst. Het team dat het dichtst bij het midden staat scoort elk end de punten, waarbij je meer punten krijgt als je meer stenen hebt die dichter bij het midden liggen dan de best liggende steen van de tegenstanders. Alle teams in de groep spelen 1 keer tegen elkaar, en de beste vier teams gaan door.

Er werd begonnen met vier wedstrijden. China mocht tegen de winnaars van zilver in 2018, Zwitserland. China nam snel een 3-0 leiding na drie ends, maar Zwitserland sloeg terug met een paar ends met flinke scores. Na acht ends was het 6-6, maar China kreeg in het extra end de laatste steen en dus het voordeel. Dit voordeel wisten ze uit te buiten. Bij de andere wedstrijden werden vooral veel fouten gemaakt. De topper tussen Zweden en Groot-Brittannië - de Britten wonnen als Schotland het meest recente WK, waar Zweden ook goed presteerde, was een foutenfestival. De Zweden leken in het midden van de strijd er beter in te komen, maar in de laatste twee ends ging het mis. In het voorlaatste end moesten ze flink wat punten weggeven, waarna het 5-8 stond. In het laatste end hadden ze een goede kans op 3 punten, maar de beslissende steen werd gemist waardoor het 5-9 werd. Ook Noorwegen zal slecht slapen. Na 7 ends stonden ze 6-3 voor op Tsjechie, maar ze gaven het laatste end 3 punten weg. Ook hier dus verlenging, maar in tegenstelling tot China gaven ze in het extra end hun voordeel uit handen. De Tsjechen verrasten zo enorm. Australië, vermoedelijk het zwakste aanwezige team, deed het aardig tegen de Verenigde Staten, maar kon het niet volhouden.

Canada en Italië kwamen deze eerste wedstrijdronde niet in actie. Op donderdag staan er 3 wedstrijdronden gepland met in totaal 10 wedstrijden.