FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 7 februari 2022

Bizar olympisch debuut gemengd schansspringen, grote landen woest

Op de Olympische Spelen in Beijing heeft een nieuw onderdeel maandag haar debuut gemaakt: de gemengde landenwedstrijd in het schansspringen. Dat leverde zacht gezegd nogal wat discussie op, met name meerdere grote landen waren pislink: zij kregen met een diskwalificatie te maken.

Na de eerste ronde gingen de Sloveense topfavorieten Nika Kriznar, Timi Zajc, Ursa Bogataj en Peter Prevc ruimschoots aan de leiding. Noorwegen volgde, voor de Russische ploeg, maar ietwat geholpen door de jury: met de Duitse Katharina Althaus, de Japanse Sara Takanashi en de Oostenrijkse Daniela Iraschko-Stolz werden drie wereldtoppers gediskwalificeerd vanwege een probleem met het pak, vermoedelijk zat het te wijd.

In de finaleronde bleef het daar niet bij: Anna Odine Strøm én Silje Opseth, beide Noorse dames, werden gediskwalificeerd. Japan vocht zich door alle andere diskwalificaties terug in de medaillestrijd, maar kwam net tekort: het brons ging extreem verrassend naar Alexandria Loutitt, Matthew Soukup, Abigail Strate en MacKenzie Boyd-Clowes uit Canada, een van de grootste stunts in de olympische historie.

Irma Makhinia, Danil Sadreev, Irina Avvakumova en Evgeniy Klimov uit Rusland sprongen door het diskwalificatiegeweld naar het zilver, het goud was met enorme voorsprong voor de Slovenen. Na afloop kwam het stoom vooral bij Duitsland uit de oren, maar ook Oostenrijk en Noorwegen hadden de legers al bijna klaar staan om naar China te trekken.

Verstappen verkozen tot internationale coureur van het jaar

Nadat hij eerder werd gekroond tot Sportman van het Jaar, heeft Max Verstappen opnieuw een prijs in de wacht gesleept. De Nederlander is bij de Autosport Awards in Londen uitgeroepen tot de beste internationale coureur van 2021.

Verstappen versloeg hiermee concurrent Lewis Hamilton, wereldkampioen Formule E Nyck de Vries en Indycar-kampioen Alex Palou. Lezers van het blad en website Autosport brachten hun stem uit en gaven de voorkeur aan de kersverse Formule 1-kampioen.

“Allereerst wil ik de fans bedanken die op mij stemden. De steun was dit jaar echt geweldig. Ook wil ik Red Bull en Honda bedanken voor het leveren van een wagen waarmee ik het kampioenschap kon winnen”
, liet Verstappen in een videoboodschap weten.

Niet vader Jos, maar teambaas Christian Horner nam de bokaal ditmaal in ontvangst namens de regerend wereldkampioen. 
“Max heeft zich de afgelopen seizoenen fantastisch ontwikkeld en streed geweldig tegen Hamilton die op de top van zijn kunnen was. Hij heeft meer races gewonnen dan wie dan ook en verdient deze prijs”, aldus de Red Bull-teambaas.

Met het winnen van de Autosport Award voor beste internationale coureur schaart Verstappen zich in een illuster rijtje. Onder andere Michael Schumacher, Ayrton Senna en Lewis Hamilton gingen hem voor. Het is tevens de eerste maal dat een Nederlander deze prijs in ontvangst mocht nemen.

Overzicht uitslagen Beijing dag 3

Vandaag was de derde dag van Olympische Spelen in Beijing. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Voor Nederland was het wederom een succesvolle dag. Ireen Wüst won de 1.500 meter door topfavoriete Miho Takagi voor te blijven. Wüst reed zich zo de geschiedenisboeken in, ze is de eerste wintersportster ooit die op vijf verschillende Spelen goud won. Achter Wüst en Takagi was het brons voor Antoinette de Jong.

Ook bij het shorttrack was er succes. Suzanne Schulting won het zilver op de 500 meter. Ze moest alleen de Italiaanse Arianne Fontana voor laten.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons
Alpineskien Afdaling mannen Beat Feuz (Zwi) Johan Clarey (Fra) Matthias Mayer (Oos)
Alpineskien Reuzenslalom vrouwen Sara Hector (Zwe) Federica Brignone (Ita) Lara Gut-Behrami (Zwi)
Biatlon Vrouwen 15 km individueel Denise Herrmann (Dui) Anaïs Chevalier (Fra) Marte Olsbu Roiseland (Noo)
Kunstrijden Teamevenement Rusland Verenigde Staten Japan
Schaatsen 1500 meter vrouwen Ireen Wust (Ned) Miho Takagi (Jap) Antoinette de Jong (Ned)
Shorttrack 500m Dames Arianne Fontana (Ita) Suzanne Schulting (Ned) Kim Boutin (Can)
Shorttrack 1000m Heren Ren Ziwei (Chi) Li Wenlong (Chi) Liu Shaoang (Hon)
Schansspringen Gemengde landenwedstrijd Slovenië Rusland Canada
Snowboarden Slopestyle mannen Max Parrot (Can) Su Yiming (Chi) Mark McMorris (Can)

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Zweden 3 0 0 3
2 Rusland 2 3 2 7
3 Nederland 2 2 1 5
4 China 2 2 0 4
5 Duitsland 2 1 0 3
6 Noorwegen 2 0 2 4
7 Slovenie 2 0 1 3
8 Italie 1 3 1 5
9 Canada 1 1 4 6
10 Japan 1 1 2 4

OWS: Italië en Noorwegen in curlingfinale

Italië en Noorwegen hebben de finale bij het gemengd dubbel curlingtoernooi bereikt. De Italianen en de Noren waren in de groepsfase ook al de sterkste teams, zeker in het laatste deel van de groepsfase. Groot-Brittannië en Zweden strijden om het brons, terwijl Canada helemaal is uitgeschakeld.

In de ochtend werden eerst de laatste wedstrijden in de groepsfase afgerond. De Italianen pakten weer een groot aantal ends de scores mee en stonden zo na zes ends op een 5-4 voorsprong. In het zevende end speelden de Canadezen echter een paar sterke stenen, wat drie punten opleverde. Italië maakte vervolgens in het achtste end toch gelijk, dus gingen we naar een extra end. Canada had hier het voordeel, maar twee zwakke stenen zorgden ervoor dat Italië het punt mee naar huis kon nemen. Zweden haalde hierdoor opgelucht adem, want zij waren overgeleverd aan Italië om kans te maken op de halve finales, wat dus was gelukt.

In de andere drie wedstrijden weinig verrassingen: Noorwegen versloeg Zwitserland en Groot-Brittannië versloeg de Verenigde Staten, waardoor zij als 2e en 3e door gingen naar de halve finale. Tsjechië won nog van China, om zo zesde te worden in het curlingtoernooi.

In de avond was het vervolgens tijd voor de halve finales. Bij de strijd tussen Italië en Zweden was de verwachting dat het een spannende strijd kon worden, maar dat Italië wel zou gaan winnen. Het liep echter anders, want Italië bleef maar punten stelen en stond na vijf ens met 6-0 voor. Pas in het zesde end scoorde Zweden een puntje, waarna Italië meteen de powerplay in kon zetten en de finaleplaats kon pakken met 8-1. Noorwegen - Groot-Brittannië was spannender: Noorwegen zette met 2-4 achter de powerplay in en scoorde 3, terwijl de Britten met hun powerplay vervolgens slechts 1 scoorden. Het laatste end was beslissend, en hier hielden de Britten toch behoorlijk open huis, waardoor het niet al te lastig was voor Noorwegen om met een goed geplaatste laatste steen de winst naar zich toe te trekken.

Morgen om 7 uur zal de wedstrijd voor het brons plaatsvinden, om 1 uur in de middag zal het goud dan verdeeld gaan worden. Overmorgen begint het mannentoernooi en de dag erna zal ook het vrouwentoernooi starten.

Kabinet kijkt op weegmoment coronamaatregelen naar de druk op zorg en verzuim

Op 15 februari, wanneer het kabinet zal besluiten over versoepelingen dan wel aanscherpingen van de coronaregels, wordt vooral gekeken naar de druk op de zorg en de uitval van personeel. Minister Ernst Kuipers noemt ook dat laatste “een belangrijk issue”.

Op 25 januari kondigde het kabinet versoepelingen aan. Dat pakket geldt in ieder geval voor zes weken, zei premier Mark Rutte toen in de persconferentie. Na drie weken (op 15 februari dus) is er wel een ‘weegmoment’. Het kabinet gaf in januari aan op het weegmoment te kijken of ze “op de rem moeten trappen”, maar inmiddels wordt ook over mogelijke versoepelingen gesproken. Lees verder bij Skipr

'Voormalig Ajaxdirecteur Marc Overmars stuurde dickpics naar medewerkster'

Voormalig Ajaxdirecteur Marc Overmars zou onder meer dickpics hebben verstuurd naar een vrouwelijke medewerker.

Dat zeggen 'ingewijden' tegen Het Parool. Naast dickpics zou Overmars 'stalkingachtig' gedrag naar die medewerker hebben vertoond.

Het grensoverschrijdende gedrag zou aan het licht zijn gekomen nadat algemeen directeur Edwin van der Sar op 25 januari een e-mail rondstuurde aan het Ajaxpersoneel. Hij zou daarin alle werknemers hebben geattendeerd op de aanwezigheid van twee 'vertrouwenscontactpersonen', waarbij ze terecht kunnen met klachten over veiligheid op de werkvloer.

Er zou vooralsnog geen aangifte zijn gedaan tegen Overmars. Volgens de krant zou Van der Sar het personeel in de loop van vandaag toespreken. Ajax kondigde zondagavond laat aan dat Overmars per direct opstapt als directeur voetbalzaken vanwege het gedurende een langere periode versturen van grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega's.

OS: Loting 1.500m: Krol-Kongshaug, Kim tegen Nuis

Morgen staat op de olympische schaatsbaan in Beijing de 1.500 meter voor mannen op het programma. De loting is inmiddels geweest.

Titelhouder Kjeld Nuis moet het in de elfde rit opnemen tegen de Koreaan Kim Min-seok, die vier jaar geleden brons won. In de rit ervoor rijdt Thomas Krol tegen de Noor Peder Kongshaug. De derde Nederlandse deelnemer, Marcel Bosker treft in de vierde rit de in Nederland geboren Brit Cornelius Kersten.

De Amerikaan Joey Mantia en de Chinees Zhongyan Ning, vooraf met Nuis en Krol twee van de favorieten voor de medailles, starten na de Nederlanders. Mantia rijdt in de dertiende rit tegen de Japanner Seitaro Ichinohe. Ning treft in de rit erna de Japanner Takuro Oda. 

De 1.500 meter gaat morgen om 11.30 uur van start.

Strafeisen tot 12 jaar in zaak 'martelcontainers'

Strafeisen tot 12 jaar voor het beramen van een gruwelijk plan: het opsluiten en martelen van criminele rivalen. Een groep van 11 verdachten staat terecht in een zaak die draait om een ernstig onderwereldconflict, “heel veel geld, soms bijna dierlijk geuite macht, gekrenkte trots, en de waan van onaantastbaarheid”, aldus de officieren van justitie van het Landelijk Parket vandaag voor de rechtbank in Amsterdam.

Tegen 11 leden van de criminele bende zijn vandaag gevangenisstraffen geëist, de zaak van een 41-jarige hoofdverdachte is uitgesteld omdat hij ernstig ziek is. De andere hoofdverdachte, een 50-jarige man uit Rotterdam, hoorde 12 jaar tegen zich eisen.

In een loods in Wouwse Plantage bouwden de verdachten in het voorjaar van 2020 een cellencomplex van zeecontainers. Zes containers waren bedoeld om mensen op te sluiten. Ze waren van binnen geïsoleerd en voorzien van handboeien en een chemisch toilet. De zevende zeecontainer werd door verdachten de ‘behandelkamer’ genoemd, daar stond een behandelstoel compleet met boeien, riemen en banden om armen, benen en hoofd vast te binden.

EncroChat
In de loods werd uiteindelijk niemand gevangen gezet omdat de politie de communicatie tussen een aantal verdachten volgde via EncroChat. Dat is een versleutelde berichtendienst die razend populair was bij criminelen. Hoewel die zich onbespied waanden werd het systeem door de Franse autoriteiten gekraakt. Dankzij internationale samenwerking kon de Landelijke Eenheid van de Nederlandse politie live meelezen. Zo kwam ook naar voren wat de verdachten van plan waren met de martelcontainers: het draaide om conflicten in de cocaïnehandel. De officieren van justitie: “Waar wij hier getuige van zijn is de achterkant van het recreatieve gebruik van cocaïne in Nederland en ons omringende landen. Onze samenleving dreigt eraan gewend te raken: tienduizenden kilo’s met een marktwaarde van miljarden euro’s worden per jaar in de havens van Rotterdam en Antwerpen onderschept (…) en de onderwereld die graag aan de vraag voldoet, maar wel volgens haar eigen regels: corrumperend, ondermijnend, keihard, niets en niemand ontziend.”

Hoogoplopend conflict over geld
De EncroChats tonen een ontluisterend beeld van het denken en handelen binnen de criminele groep. Ze willen “genoeg riemen hebben om vast te binden”, er moet een speciekuip komen “voor water boarden”, een “kniptang voor vingers en tenen”. En de twee hoofdverdachten chatten: “Maat ze gaan allemaal vroeg of laat aan de beurt komen. Hoe lang willen ze verstoppen. Als de bussen er zijn gaan we beginnen. Geen genade.” Waarop de ander antwoordt: “Ben normaal niet van deze afdeling Maar er zijn er nu een paar ik hoop dat ik de kans krijg om ze te martelen”.

Daarnaast rijst uit de chats het beeld op van een hoogoplopend conflict over geld. De containers waren bestemd voor de personen met wie dat conflict gaande was.

“Eén van de beoogde slachtoffers moest “sowieso stoel” omdat hij “niet eerlijk is geweest”. Daarnaast werd gezocht naar familieleden van de personen met wie het conflict gaande was. Zo werd gesproken over het laten observeren, lokaliseren en ontvoeren van iemands vrouw en – uitermate schokkend – zelfs zijn kind.“, aldus de officieren van justitie.

Scalpels en een diepvrieskist
De accounts waarmee gechat werd via schuilnamen als ‘Slempo’ en ‘Luxuryballoon’ konden uiteindelijk gekoppeld worden aan verdachten. In het onderzoek zijn honderden uren camerabeelden bekeken, bankrekeningen getraceerd, registers van de Kamer van Koophandel en informatie van voertuigen opgevraagd. Samen met getuigenverklaringen, afgeluisterde gesprekken en analyse van specifiek woordgebruik kon elke verdachte zo geïdentificeerd worden.

De verdachten hadden twee loodsen tot hun beschikking, een ‘hoofdkwartier’ in Rotterdam voor hun ‘arrestatieteam’ en de loods in Wouwse Plantage, die ze ‘onze EBI’ noemden. Dat ze grootse plannen hadden blijkt ook uit de spullen die daar lagen. Zo werden er scalpels, tangen, scharen, een vingerklem, een klauwhamer en een gasbrander aangetroffen. Verder werden er politie-uniformen, kogelwerende vesten en blauwe zwaailichten gevonden en, een macaber detail, een enorme diepvrieskist. Ook lagen er zwarte katoenen zakken met trekkoord.

Verweer verdachten
Op beelden van een politiecamera die tijdens de rechtszaak vertoond werden is te zien hoe verschillende verdachten aan het klussen zijn in de containers. Eén van hen laat zien dat hij een plastic zak over zijn hoofd trekt; veelzeggend, gezien de zwarte zakken, aldus de officieren van justitie. Volgens deze verdachte was het allemaal nep. Hij verklaart dat in de containers oorspronkelijk wiet zou worden gekweekt. Toen dat niet doorging werden ze aangepast voor de show – niet om iemand vast te houden. Daarmee zou een opdrachtgever worden opgelicht voor veel geld. Het Openbaar Ministerie gelooft niets van die lezing. De meeste andere verdachten beroepen zich op hun zwijgrecht.

Negen mannen worden verdacht van de voorbereiding van verschillende ernstige misdrijven, zoals wederrechtelijke vrijheidsberoving, gijzeling, afpersing en zware mishandeling met voorbedachten rade van een of meer personen. De hele groep staat terecht voor de verdenking van deelneming aan een criminele organisatie. Die had naast deze misdrijven ook moord tot oogmerk. Dat kwam gaandeweg het onderzoek uit de EncroChats naar voren, vermoedelijk nadat op 10 mei 2020 in Rotterdam een handlanger van één van de hoofdverdachten werd vermoord. Drie verdachten moeten zich ook verantwoorden voor aanklachten van witwassen van grote geldbedragen in het kader van de criminele organisatie.

Strafeisen
Tegen vijf verdachten met een prominente rol zijn gevangenisstraffen geëist van 6 tot 9 jaar. Tegen de mannen die in de loods kluswerkzaamheden hebben verricht, zijn straffen geëist van 2 tot 4 jaar waarvan een gedeelte voorwaardelijk. Tegen één verdachte is 12 maanden cel geëist. Tegen twee verdachten zijn onlangs voor de rechtbank Rotterdam ook al hoge celstraffen geëist, van 13 jaar en 17 jaar en 9 maanden, wegens betrokkenheid bij georganiseerde drugshandel.

De rechtszaak gaat morgen verder met de pleidooien van de advocaten, en wordt vrijdag 11 februari afgerond. De rechtbank verwacht op 11 mei 2022 uitspraak te doen.

Duits-Nederlandse luchtverdedigers op weg naar deelname aan NAVO-interventiemacht

Een historische stap. Zo kan de verdere integratie van Nederlandse en Duitse luchtverdedigingseenheden worden genoemd. De binationale eenheid bereidt zich nu voor op deelname aan de NAVO-interventiemacht in 2023. Vandaag zijn over de wijze van optreden afspraken vastgelegd.

De afspraken gaan over de wijze waarop de eenheden gezamenlijk bescherming bieden tegen luchtdreigingen. Daarvoor zijn werkwijzen en procedures onderling op elkaar afgestemd.

Eén eenheid
De luchtverdedigers van het Defensie Grondgebonden Luchtverdedigingscommando (DGLC) werken al langer intensief samen met hun Duitse collega’s. Zo staat de Flugabwehrraketengruppe 61 uit Todendorf al bijna 4 jaar onder het bevel van het DGLC. Maar optreden gebeurde altijd naast elkaar in plaats van mét elkaar. Dat doet men nu wel binnen de Binational Short Range Air Defence Task Force (BSTF). Dat is inzetbaar met luchtverdedigers en wapensystemen tegen luchtdreigingen op de korte afstand

Cerberus Dagger
De BSTF werkt zich met oefeningen op om vóór eind van dit jaar volledig gecertificeerd te zijn voor het snelst inzetbare deel van de NAVO. Dat is de De Very High Readiness Joint Task Force (VJTF), ook wel aangeduid als flitsmacht. Met ‘Cerberus Dagger’ in Noord-Brabant en Limburg oefenen de luchtverdedigers tot 10 februari intensief om volledig op elkaar ingespeeld te raken. Dat gebeurt met luchtverdedigingsoperaties, correct uitvoeren van besluitvormingsprocessen en verplaatsingen over de weg.

Flitsmacht
De Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) van de NAVO bestaat uit ongeveer 20.000 militairen uit verschillende lidstaten met land-, luchtmacht en marine-eenheden. De flitsmacht is het eerst en snelst inzetbaar, waar dan ook ter wereld.

Ollongren naar Berlijn
Morgen spreekt minister Kajsa Ollongren haar Duitse collega Christine Lambrecht in Berlijn. Met name de nauwe samenwerking tussen beide krijgsmachten staat op de agenda. Uiteraard komt ook de situatie rond Oekraïne aan de orde.

Koningin Máxima en minister Schouten praten met jongeren over aanpak schuldenproblematiek

Hare Majesteit Koningin Máxima en de minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, Carola Schouten, brengen woensdag 9 februari een werkbezoek aan de Sportcampus Zuiderpark in Den Haag voor de aanpak van problematische schulden onder jongeren. De focus ligt op de methode van de Stichting Jongeren Perspectief Fonds (JPF). Het JPF is één van de schuldhulpmethoden die via SchuldenlabNL landelijk wordt opgeschaald, met steun van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Ruim 22.000 huishoudens in de leeftijd van zestien tot vijfentwintig jaar zijn geregistreerd met problematische schulden (CBS, najaar 2020). Er zijn signalen dat het aantal jongeren met betalingsachterstanden of zelfs problematische schulden waarschijnlijk veel groter is, onder meer als gevolg van de coronacrisis.

Om jongeren zonder inkomen en problematische schulden te helpen, heeft het actieplatform Schuldenlab070 van de gemeente Den Haag in 2016 de jongerenperspectiefaanpak ontwikkeld. De uitvoering gebeurt in samenwerking met de stichting JPF. Het doel is om jongeren tussen de achttien en zeventwintig jaar schuldenzorgvrij te maken waardoor zij weer ruimte krijgen voor hun ontwikkeling. Afhankelijk van de individuele situatie saneert het JPF de schulden en begeleidt hen naar werk of een opleiding. Daarnaast doen zij allemaal als tegenprestatie een maatschappelijke stage.

Koningin Máxima en minister Schouten spreken met jongeren over hun ervaringen met problematische schulden. Ook spreken zij met hulpverleners en bestuurders over wat er nodig is om andere gemeenten te interesseren voor de jongerenperspectiefaanpak. Naast Den Haag werken onder meer de gemeenten Almere, Eindhoven en Emmen met het JPF.

Het werkbezoek is een vervolg op het gesprek van Koningin Máxima en SchuldenlabNL met minister Schouten op dinsdag 25 januari jongstleden. De minister gaf toen aan dat het nieuwe kabinet het beleid van een brede armoede- en schuldenaanpak met volle kracht zal doorzetten. Het opschalen van effectieve schuldhulpmethoden door SchuldenlabNL bij gemeenten in Nederland maakt daar deel van uit.

Het actieplatform Schuldenlab070 is in 2016 opgericht om met innovatieve oplossingen en publiek-private samenwerking de armoede- en schuldenproblematiek in Den Haag aan te pakken. Deze werkwijze vormde de basis voor de oprichting van de landelijke Stichting SchuldenlabNL, met als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Koningin Máxima is erevoorzitter van SchuldenlabNL.

Laat me

Dieren. Laat ze mijn gang gaan.

Als we gaan vergelijken wat het dierenrijk ooit de mensheid heeft aangedaan en hoe dat andersom zit? Geen vergelijk mogelijk. Dieren voorzien in hun tijdelijke behoefte, sommige per dag, anderen foerageren voor langere tijd, soms een half jaar. De mens kan dat niet. De mens foerageert per dag of een week of soms voor een decennium, idioten die denken dat de wereld vergaat. Dieren zijn daar dus aanzienlijk handiger in dan mensen.

OWS: Shorttrackster Schulting pakt zilver op 500m

Op de tweede dag van het olympisch shorttracktoernooi in Beijing heeft Xandra Velzeboer zich niet voor de halve finales geplaatst van de 500 meter. In haar kwartfinale werd ze gediskwalificeerd omdat ze buiten haar lijn ging bij een inhaalactie.

Selma Poutsma werd in dezelfde kwartfinale als Velzeboer uitgeschakeld nadat ze ten val kwam.

Update 12:48 uur

Suzanne Schulting plaatste zich wel voor de halve eindstrijd. Dit deed ze eenvoudig door haar kwartfinale te winnen. Overigens waren daar wel twee valse starts en een herstart aan vooraf gegaan.

Update 13:14 uur

De mannen komen vandaag in actie op de 1.000 meter. Itzhak de Laat kwam ten val in zijn kwartfinale maar werd alsnog toegevoegd aan de halve finales omdat de valpartij niet zijn schuld was.pal,m Sjinkie Knegt kwam in zijn kwartfinale als tweede over de meet, maar de Nederlander werd gediskwalificeerd omdat hij een tegenstander hinderde.

Update 13:28 uur

Suzanne Schulting heeft zich eenvoudig geplaatst voor de finale op de 500 meter. Schulting won haar halve eindstrijd vrij eenvoudig.

Update 13:40 uur

Itzhak de Laat werd in de halve finales van de 1.000 meter bij de mannen uitgeschakeld. De Laat eindigde als vijfde in zijn halve eindstrijd.

Update 14:01 uur

Suzanne Schulting heeft zilver gepakt op de 500 meter. De Nederlandse moest in de finale alleen de Italiaanse Arianna Fontana voor zich dulden.

Het nutteloze feitje van de dag: Cocaïne uit Amsterdam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Cocaïne en Amsterdam zijn tegenwoordig onlosmakelijk met elkaar verbonden, maar dezer dagen wordt het goedje niet grootschalig hier geproduceerd. Want wist je dat dat een eeuw geleden wel anders was? Destijds was de Nederlandsche Cocaïnefabriek (NCF) in Amsterdam wereldwijd marktleider en werd 20% van alle cocaïne ter wereld in onze hoofdstad geproduceerd.

In 1887 werd de coca plant vanuit Zuid-Amerika naar Nederlands Indië gehaald en werden er diverse plantages mee ingericht. Aanvankelijk ging de oogst naar Duitsland, maar al snel zagen de Nederlanders zelf brood in het verwerken van de bladeren, dus werd in 1900 de NCF opgericht. Tijdens de Eerste wereldoorlog profiteerde de fabriek van de neutrale status van Nederland en de uitschakeling van enkele Duitse concurrenten.

Vanaf 1928 mocht cocaïne alleen nog maar voor medicinale doeleinden geproduceerd worden, maar aangezien het product nog vrijelijk geëxporteerd mocht worden had de NCF weinig last van die maatregel. In de tijd na de tweede wereldoorlog werd er alleen nog maar geproduceerd voor medische doeleinden en in de jaren 70 ging de NCF op in AKZO en verdween 'cocaïne' uit de bedrijfsnaam van de fabriek omdat het woord inmiddels een beladen term was geworden.

Zorginstellingen zoeken buiten EU naar personeel wegens tekorten

Ziekenhuizen en zorginstellingen maken zich zorgen over het personeelstekort in de zorg dat de komende jaren alleen maar groter dreigt te worden. Arbeidsbemiddelaars en wervingsbureaus denken een oplossing te hebben: personeel van buiten de Europese Unie naar Nederland halen via verschillende constructies, zo meldt Nieuwsuur. Bijvoorbeeld uit Aziatische landen, waar vaak juist een overcapaciteit aan zorgmedewerkers bestaat.

Het nieuwe kabinet kreeg twee weken geleden de prognoses van de personeelstekorten in de zorg onder ogen. Dit jaar is er al een tekort van 49.000 zorgmedewerkers en dat loopt op tot 135.000 in 2031. Vooral ziekenhuizen en verpleeghuizen komen steeds meer mensen tekort. Lees verder bij Skipr

Sanquin: bijna alle bloeddonors hebben antistoffen tegen corona

Ongeveer 97 procent van de Nederlandse bloeddonoren heeft antistoffen tegen het coronavirus. Dat heeft bloedbank Sanquin gemeten in de meest recente studies. De meeste van die antistoffen zijn opgewekt door vaccinatie. Mensen die zijn gevaccineerd én een keer zijn besmet met het coronavirus hadden de meeste antistoffen.

Mensen boven de 60 jaar hadden minder antistoffen dan mensen beneden de 40. Zeker bij de leeftijdsgroepen die AstraZeneca of Janssen kregen, zijn minder antistoffen gemeten in december. Jongeren van 18 tot en met 24 jaar hebben vaker een infectie meegemaakt dan de andere leeftijdsgroepen. Bloedbank Sanquin deed tot september 2021 onderzoek naar de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus en deed weer een meting van antistoffen bij donors in december.

Rusland herovert olympische kunstschaatstitel, 15-jarige schrijft historie

De Russische kunstschaatsers, uitkomend onder de vlag van het Russisch Olympisch Comité, hebben in Beijing het olympisch goud veroverd op het teamevent. Na drie dagen kwam maandag de beslissing in de wedstrijd met vrouwen, paren, mannen en ijsdansers.

De mannen begonnen met de korte kür, waarop Nathan Chen namens de VS maximaal scoorde, voor de Japanner Shoma Uno en de Rus Mark Kondratiuk. Met Sui Wenjing en Han Cong won China de korte kür bij de paren, maar Anastasia Mishina en Aleksandr Galliamov zaten er voor de Russen goed bij, voor de Amerikanen Alexa Knierim en Brandon Frazier.

Het ijsdansen leverde in de ritmische dans de maximale score op voor de Amerikanen Madison Hubbell en Zachary Donohue, voor Victoria Sinitsina en Nikita Katsalapov uit Rusland - Italië scoorde dankzij Charlène Guignard en Marco Fabbri ook een paar lekkere punten mee.

Op dag twee begon Rusland sterk: Kamila Valieva domineerde de korte kür bij de vrouwen, voor Wakaba Higuchi uit Japan en de Canadese Madeline Schizas - de VS liet met Karen Chen punten liggen. De vrije kür bij de mannen leverde Japan dankzij Yuma Kagiyama maximale punten op, maar Kondratiuk hield de Amerikaan Vincent Zhou achter zich.

Op maandag sloeg Rusland definitief een gat: Mishina en Galliamov wonnen de vrije kür bij de paren, Knierim en Frazier werden vijfde. Madison Chock en Evan Bates wonnen namens de VS wel de vrije dans bij het ijsdansen, maar de tweede plek voor Sinitsina en Katsalapov was eigenlijk al voldoende voor Russisch goud.

Dat werd definitief bij de vrije kür voor de vrouwen: op de pas 15-jarige Valieva stond geen enkele maat en Rusland sloot met nog een zege af. Dat gebeurde niet zomaar: een sprong met vier draaien, de eerste ooit bij de vrouwen, bekroonde Valieva's geweldige optreden.

Het goud was zo voor de Russische ploeg, voor de VS, dat Japan nog net achter zich wist te houden.

Veel ongeloof en boosheid over gedrag Overmars: "Verbijsterend"

Het nieuws rond het opstappen van Ajax-directeur Marc Overmars vanwege diens grensoverschrijdende berichtjes richting vrouwelijke collega's, is in de voetbalwereld - en daarbuiten - ingeslagen als een bom. Op sociale media regent het verontwaardigde reacties.

"Wat een sukkel #Overmars. Veel sterkte aan de dames die hier last van hebben gehad", klinkt het bijvoorbeeld. Of: "Funest voor de club ook dit, hele structuur nu overhoop. Overmars walgelijk vies mannetje." Anderen veroordelen zijn gedrag, al zijn zij wat voorzichtiger in hun bewoordingen omdat niet bekend is wat voor berichtjes Overmars precies gestuurd heeft.

Ook nationale en internationale sportmedia pakken (uiteraard) uit met het nieuws over de inmiddels ex-directeur voetbalzaken van Ajax. Het Belgische Sporza  spreekt over 'een bom'. "Wat een mooi weekend leek te worden voor Ajax is net voor middernacht nog uitgedraaid op een dieptepunt." De Duitse boulevardkrant Bild kopt 'Ajax-legende ontslagen' en heeft het over een 'voetbal-aardbeving'. Andere internationale media, zoals de Spaanse kranten Marca en AS, gebruiken termen als 'verbijsterend' en 'schandaal'.

De Telegraaf  zet in een artikel uiteen wat de (grote) gevolgen zouden kunnen zijn voor de club. "Met de roemloze aftocht van Overmars wordt een hoop kennis en kunde overboord gegooid. De directeur voetbalzaken had met al zijn ervaring al volledig in beeld hoe en met wie hij de selectie voor komend seizoen zou versterken. Alle mondiale talenten zaten in zijn kaartenbak en met spelers als Nicolas Tagliafico waren afspraken gemaakt over de medewerking aan een transfer in juli of augustus."

De krant schrijft verder dat het vertrek van Overmars zou kunnen leiden tot een transfer van trainer Erik ten Hag. "De enige reden om zijn contract in Amsterdam wél uit te dienen, was Marc Overmars, aan wie hij zich twee keer eerder committeerde."

Bijna kwart leraren thuis door corona, veel schoolklassen blijven daardoor leeg

De afwezigheid van leraren door corona is momenteel de belangrijkste reden voor een school om een klas naar huis te sturen, blijkt uit de nieuwste peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) onder duizend schooldirecteuren in het basis- en voortgezet onderwijs.

Biatlete Herrmann wint olympisch goud op koninginnenummer

Het eerste individuele goud op de Olympische Spelen van Beijing is maandag vergeven. Voor de vrouwen stond de vijftien kilometer individueel op het programma: vier schietbeurten - liggend, staand, liggend, staand - en elke misser levert één minuut straftijd op.

Bij de eerste starters ging het vooral om drie vrouwen, zo bleek. De Noorse Marte Olsbu Røiseland begon met een misser, trof daarna veertien keer, maar liet de allerlaatste schijf ook nog staan. Dat kwam haar duur te staan: de Duitse Denise Herrmann, de nodige jaren geleden overgestapt van het langlaufen, opende met tien treffers, liet er bij de derde schietbeurt één staan, maar trof er vervolgens nog vijf.

Aan de finish was Herrmann 15,3 seconden sneller dan Røiseland, maar ondertussen kwam er ook bedreiging van Anaïs Chevalier-Bouchet: de Française opende met drie keer vijf treffers. Bij de laatste schietbeurt ging er toch nog één mis en dat kostte haar het goud: aan de finish was ze 9,4 seconden langzamer dan Herrmann.

Later kwam er nog een aanval van Dzinara Alimbekava, maar de Wit-Russische liet na vijftien treffers één schijf staan bij de laatste schietbeurt en kwam 31,7 seconden tekort op Herrmann - twee tienden van een seconde voor de Tsjechische Marketa Davidova. Diens landgenote Vanessa Voigt zette de wedstrijd van haar leven neer en met negentien treffers werd ze op 16,6 seconden vierde - het beste resultaat uit haar carrière, een ruime seconde achter het brons.

Voor Herrmann was het haar tweede olympische medaille: in 2014 pakte ze in Sochi brons in het langlaufen met de Duitse estafette.

Straatrovers opgepakt in Amsterdam dankzij Find my Iphone

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee mannen kunnen aanhouden dankzij de app Find my Iphone. Ze zouden eerder die avond op de Akerwateringstraat in Amsterdam Nieuw-West een 26-jarige vrouw met geweld hebben beroofd, is te lezen op de website van AT5.

De vrouw liep vanaf tramhalte Dijkgraafplein richting de Akerwateringstraat toen ze plotseling stevig werd vastgepakt door een man. Een tweede man greep vervolgens haar rugzak en mobiele telefoon. Vervolgens vluchtten ze er vandoor. De vrouw raakte lichtgewond.

De twee mannen konden niet lang genieten van hun buit: agenten wisten de gestolen telefoon via de app Find my Iphone uit te peilen. Daaruit bleek dat de mannen zich op de hoek van de Maroastraat met de Etnastraat bevonden. Daar konden ze worden aangehouden. Er lagen daar overigens nog meer gestolen spullen.

OS: Wüst schrijft geschiedenis op 1.500m met titel

Op de derde dag van het olympisch schaatstoernooi in Beijing heeft Ireen Wüst de titel op de 1.500 meter gepakt. Met 1.53,28 reed ze bovendien een nieuw olympisch record. Wüst, die haar titel proloneerde, pakte haar twaalfde olympische medaille en haar vijfde op de 1.500 meter. De inmiddels 35-jarige schaatsster is de eerste sporter die een gouden plak wint op vijf verschillende Winterspelen.

Miho Takagi, vooraf de grote favoriet, moest genoegen nemen met zilver in 1.53,72. Antoinette de Jong pakte het brons in 1.54,82. De derde Nederlandse, Marijke Groenewoud, werd vijfde in 1.54,97.

Skiester Hector pakt olympisch goud op reuzenslalom, Jelinkova finisht niet

Het alpineskiën op de Olympische Spelen in Beijing is maandag van start gegaan met de reuzenslalom bij de vrouwen. Voor het eerst in zeven decennia stond er een Nederlandse aan de start, maar dat ging niet geweldig: Adriana Jelinkova, teruggekeerd van een zware knieblessure, finishte de eerste run niet.

In die eerste run werd de snelste tijd genoteerd door de favoriete voor goud: de in bloedvorm verkerende Zweedse Sara Hector. Zij was 0,30 seconden sneller dan de toch wel verrassende Oostenrijkse Katharina Truppe, met Federica Brignone uit Italië op 0,42 seconden. De Sloveense Meta Hrovat kon verrassen met plek vier, maar al wel op 0,92 seconden, voor de Noorse Ragnhild Mowinckel (+1,02), de Amerikaanse Nina O'Brien (+1,25) en Tessa Worley uit Frankrijk (+1,37).

Voor twee serieuze kandidaten voor het goud viel het doek al na amper tien seconden: de Italiaanse Marta Bassino schoof onderuit en ook uittredend olympisch kampioene Mikaela Shiffrin uit de VS lag binnen luttele seconden al op de sneeuw.

Om 07.30 uur gaat de tweede en beslissende run van start.

Update 09.45 uur
In de tweede run pakte Lara Gut-Behrami, negende na de eerste manche, de leiding, waarna Worley een nare val maakte. O'Brien was de volgende, maar vlak voor de finish ging de verrassende Amerikaanse hard onderuit.

Na een lange onderbreking kon Mowinckel op pad, ze kwam 0,24 seconden achter Gut-Behrami terecht. Hrovat verloor 0,63 seconden en drie posities, maar met 0,44 seconden pakte Brignone vervolgens de leiding over. Truppe kwam 0,52 seconden tekort en eindigde daarmee achter Gut-Behrami op plek drie, met alleen Hector te gaan.

De Zweedse maakte het bijzonder spannend, maar dé vrouw van het seizoen wist het onderin toch vol te houden: Hector pakte goud met 0,28 seconden voorsprong op de zilveren Brignone, terwijl het brons voor Gut-Behrami was.

FOK! Wat een weer: dapper hart maakt weerbericht!

winterbanner

Dag!  

Ik ben een man met een dapper hart. Een rots in de branding! Een weerman die er is in goede EN in (zeer) slechte tijden. Niet van zijn stuk te krijgen! U vermoed denk ik al dat het niet mijn beste weerdag is geweest hé? Dat klopt! Ik ben er echter wel, zonder mijn portie aan Fikkie te geven! Als weerman moet je er op cruciale momenten gewoon zijn. Vooruit dan maar.  

Ik tetterde eergisteren al over grote hoeveelheden regen en daarna forse buien met alles erop en eraan. Niets mis mee, want dat is prima uitgekomen. Nu moet ik ook echt even eerlijk zijn. Het zat wel degelijk in de modellen dat de regenhoeveelheden in mijn omgeving niet zo groot zouden worden en ik mikte derhalve tegn beter weten in alleen op Zeeland. Ik hoopte vurig dat er nog een verschuiving zou komen in de neerslag, maar helaas. 

Tot gistermorgen was er in een strook langs de westkust, inclusief Haarlem, niet meer dan zo'n 7 mm gevallen. In het binnenland waren de hoeveelheden véél groter. De lijst met grote hoeveelheden is te lang om op te noemen, maar tot op dit moment is er op uitgebreide schaal méér dan 30 mm gevallen. En eigenlijk ligt het nog dichterbij de 40 mm dan de 30 mm. De 40 mm is overigens wel degelijk gehaald.

Nadat het front gepasseert was, kwam de teller hier op een zeer magere 19 mm uit. Dan maar hoop houden op de buien die zouden komen. Ook dit bracht weer een enorme teleurstelling teweeg hier. Vanaf een uur of 3 was het een komen en gaan van behoorllijk heftige buien in den lande. Het kwam tot heftig onweer en ook de hagel was vaak niet van de lucht. In mijn regio kwam het in Amsterdam en Hoofddorp tot onweer. 

Het leek haast wel perfectie hoe ik ontweken werd. Een volle radar, maar alles steeds net ten noorden of zuiden. Ik kreeg wat kruimeltjes. Rond 18.00 trok er wel een bui met hagel over, maar door de felle rukwinden leek die veel indrukwekkender dan dat ie was. In een paar minuten was hij alweer voorbij. Monumenteel wat zwak gepruttel, en onweer blijft maar volstrekt uit den boze hier. Het is echt niet te geloven.  

Collega Ferdy maakt inmiddels ook gewag van pittig onweer.  En ook elders komt er nog behoorlijk wat hagel en onweer voor.  De buien hebben de neiging zich te organiseren tot lijntjes van zuidwest naar noordoost. 

Vandaag zien we dan een heel ander weerbeeld. Een hogedrukgebied krijgt grip op het weer en zal dat deze week ook grotendeels behouden. In de ochtend kunnen er nog een paar laatste buien vallen in Groningen en Drenthe, maar uiteindelijk zal het ook daar droog worden.

In de rest van het land schijnt de zon geregeld en met een stuk minder wind dan vandaag is het beslist geen onaardige dag. Toch zal de bewolking later weer dikker gaan worden op nadering van een zwak warmtefront. Veel regen zit daar echter niet op. Hooguit dat er in de avond aan de kust een klein beetje regen valt. 

Bij dit alles zal het ongeveer 8 graden worden.

Helemaal koest zal de naar zuidwest draaiende wind zich niet houden. In het binnenland staat er een kracht 4 en aan de kust eerst nog 6 tot 7. Aan het einde van de dag wordt het ook daar rustiger. 

Dinsdag gaat weer eens grijs en droog verlopen.

Nou, na alle grappen en grollen van gisteren en het verdriet van vandaag wens ik u toch een fijne avond!  

(Overigens, de foto's van Pukeko zijn méér dan de moeite waard! En zelfs ik kan daar dan wel van genieten. )

Koufront trok weg1 (Foto: Pukeko)

Nadat het koufront wegtrok waren er schitterende luchten te zien, zoals hier in Purmerend. ( Foto:Pukeko)

Koufront trok weg2
Even later zag de lucht er in Purmerend er zo uit. Onrustige en onstabiele lucht. ( Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Zinderende strijd om olympisch afdalingsgoud

Het eerste goud in het alpineskiën tijdens de Olympische Spelen in Beijing is vergeven. In de bergen van Yanqing werd maandag de afdaling bij de mannen afgewerkt, nadat het koningsnummer zondag vanwege de harde wind uitgesteld moest worden.

Op de Rock opende Vincent Kriechmayr het bal en de Oostenrijkse wereldkampioen leek het vrij aardig gedaan te hebben. Vervolgens was er al snel een lange pauze nodig: Dominik Schwaiger ging hard onderuit en de Duitser moest geholpen worden.

Christof Innerhofer was een kanshebber, maar na nog geen vijftien seconden ging de Südtiroler in de fout en was hij klaar. Matthias Mayer ging als negende naar beneden en de olympisch kampioen van 2014 liet zijn klasse weer zien: hij dook 0,60 seconden onder de tijd van Kriechmayr door.

Met Aleksander Aamodt Kilde had Noorwegen een van de topfavorieten in de gelederen, maar hij kwam tekort: 0,35 seconden langzamer dan Mayer. James Crawford deed het daarna beter, de Canadees zorgde bijna voor een daverende verrassing en finishte op zeven honderdsten van leider Mayer.

Nummer dertien op de startlijst was Beat Feuz, nog een grote favoriet. Kugelblitz trok de gashendel vol open en na een indrukwekkende afdaling dook de Zwitser 0,16 seconden onder Mayer's tijd door. Dominik Paris was de volgende snelle veteraan, maar de Südtiroler kwam 0,52 seconden tekort.

Feuz's landgenoot Marco Odermatt kan dit seizoen vrijwel alles, maar maakte halverwege een foutje: 0,71 seconden langzamer dan Feuz. De laatste grote bedreiging kwam van Johan Clarey, de 41-jarige Fransman die in 221 World Cup-starts nog nóóit won. Hij was sensationeel onderweg en even leek een prestatie van epische proporties in de maak, maar dat lukte 'slechts' deels: 0,10 seconden achter Feuz.

Het goud ging na het brons in 2018 naar Feuz, als opvolger van Zwitsers Bernhard Russi (1972), Pirmin Zurbriggen (1988) en Didier Defago (2010). Clarey pakte een prachtige zilveren medaille, Mayer kreeg het brons omgehangen.

Canada: noodtoestand uitgeroepen in Ottawa door aanhoudend truckersprotest

De burgemeester van Ottawa heeft de noodtoestand uitgeroepen vanwege de aanhoudende blokkades door vrachtwagenchauffeurs. Deze protesteren  tegen het Canadese coronabeleid en dan met name over de verplichte vaccinatie tegen COVID-19 van truckers die op de Verenigde Staten rijden.

Burgemeester Watson zegt dat er het aantal demonstranten het aantal agenten overtreft en dat daardoor de betogers de dienst uitmaken. "Het is volledig ontspoord." Hij zegt dat het uitroepen van de noodtoestand de ernst van de situatie in Ottawa weergeeft en hij eist meer steun vanuit de overheid. 

De hoofdstad ondervindt al 10 dagen zware overlast van het massale truckersprotest. Inwoners van de stad klagen steen en been dat de demonstranten te veel hun gang zouden mogen gaan.

De politie heeft op zondag enkele pogingen ondernomen om de overlast door de protesterende truckers terug te dringen. Ook zijn agenten druk bezig met het vergaren van bewijsmateriaal van overtredingen voor eventueel te voeren rechtszaken. Daarnaast proberen ze te voorkomen dat de trucks worden voorzien van nieuwe brandstof. 

Brandweer Zuid-Limburg slaat groot alarm om hoge waterstanden door regen

De brandweer heeft zondagavond groot alarm geslagen in verband met de hoge waterstand van de Kleine Geul in Epen, Zuid-Limburg. De rivier dreigt buiten haar oevers te treden volgens een woordvoerster.

Het waterschap Limburg meldt dat de zware regenval op meerdere plaatsen verhoogde waterstanden heeft opgeleverd. Met name in Gulp en Geul zijn de waterstanden zondagavond gestegen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.