FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 22 februari 2022

Gijzeling beŰindigd: gijzelaar in veiligheid, gijzelnemer aangereden door politie

Een groot aantal agenten is op dit moment aanwezig op het Leidseplein. Daar zou een overval op de Apple Store hebben plaatsgevonden. Vermoedelijk gaat het om een gijzeling. Op beelden is te zien dat er iemand in de winkel onder schot wordt gehouden. 

Update 23.15 uur: Langzaam wordt duidelijk hoe de gijzeling tot zijn eind is gekomen. Een robot schijnt een briefje te hebben afgegeven aan de gijzelaar/gijzelnemer. Hierna renden beiden de winkel uit. De gijzelnemer is tijdens het wegrennen aangereden met een auto door politie, zoals op onderstaande Tweet te zien is. Er zijn geen explosieven op de gijzelnemer aangetroffen, hij is overgedragen aan de medische zorg. 

Update 22.45 uur: De gijzelnemer en gijzelaar zijn uit de Apple Store gerend. De gijzelaar is in veiligheid. De dader is in de handen van de politie. De politie meldt dat de gijzelnemer op straat ligt en onderzocht wordt door een robot op explosieven. Rond 21.00 uur heeft de politie via een achteringang tientallen mensen uit de winkel in veiligheid kunnen brengen. 

Update 21.00 uur: Driehoek (politie, justitie en loco-burgemeester) is samengekomen in het hoofdbureau van de politie aan de Elandsgracht. Omdat burgemeester Halsema in het buitenland zit, zit loco-burgemeester Rutger Groot Wassink er namens de gemeente. De omgeving van het Leidseplein is nog steeds afgezet.

Zojuist laat de politie weten op Twitter dat sinds het begin van de gijzeling meerdere mensen de Apple-store hebben kunnen verlaten. De politie verzoekt een ieder om geen actuele beelden te delen. Daarom heeft FOK! besloten de live-stream van AT5 niet meer door te geven.

  

Eerdere berichtgeving:
De melding van de overval werd rond 17.40 uur gedaan. De politie kan nog niet bevestigen of er inderdaad een overval plaatsvond.

Meerdere getuigen laten aan AT5 weten dat ze schoten hoorden. "Ik moest rennen voor mijn 'leven", zegt een van hen. "Ik stond op het zebrapad tegenover de applestore Daar liep een medewerker in paniek naar buiten met portofoon 'OVERVAL!' roepend. Op dat moment viel kwartje nog niet en wilde ik zebrapad oversteken tegenover de ingang van de applestore. En op dat moment hoorde ik pistoolschoten binnen."

Op een foto van Tim Wagemakers, programmamaker bij De Balie dat nabij het Leidseplein gevestigd is, is te zien dat een agent zijn pistool heeft getrokken. "Politie rent met grote groep rond. En pistolen richting Apple store", schrijft hij erbij. Hij laat weten dat het hele Leidseplein is leeggeveegd door de politie. Mensen die in de gebouwen om de Apple Store heen zijn moeten binnen blijven van de politie.

Rond half 7 heeft de politie iedereen in de gebouwen rond de Apple-store van het Leidseplein weggeleid. Ook Tim Wagemakers werd vanuit de Balie via de Weteringschans in de richting van het Rijksmuseum begeleid, net als het publiek dat in enkele horecagelegenheden in het plein zat.


NASCAR-seizoen geopend met spannende Daytona 500

Voor de raceliefhebber keren we nog even terug naar de late zondagavond, want op de Daytona International Speedway is het nieuwe seizoen in de NASCAR Cup Series geopend. Dat gebeurde zoals gebruikelijk met de Daytona 500, dé race in de Amerikaanse stockcarracerij.

Kyle Larson opende het seizoen vanaf poleposition, met Alex Bowman naast zich. Brad Keselowski en Chris Buescher vertrokken vanaf rij twee, voor Austin Cindric en regerend Daytona 500-winnaar Michael McDowell. Op wat schermutselingen en technische problemen na gebeurde er in de eerste stage niet heel veel, tot kort voor het einde: Harrison Burton kreeg helemaal vooraan het veld een tikje van Brad Keselowski, schoof naar beneden en tikte William Byron aan. Die raakte Kyle Busch, Burton vloog over de kop, Byron gleed hard tegen de muur aan en Denny Hamlin liep teveel schade op - iedereen was wel in orde.

De eerste stage werd ondertussen gewonnen door Martin Truex Jr, voor Keselowski en rookie Todd Gilliland. Met Erik Jones voorop en Ryan Blaney naast hem kon stage twee beginnen, waarin het ook nog redelijk rustig was. Truex pakte wederom de stagewinst, Joey Logano finishte als tweede en zo kon men zich op gaan maken voor de laatste fase van de race.

Met Keselowski en Cindric voorop begonnen de laatste ruim zestig ronden, een dikke tien ronden later ging het weer fout: Tyler Reddick raakte voorin het veld de controle kwijt, Truex werd geraakt, Kurt Busch en Logano gingen ook met het nodige geweld in de rondte. Nadat de boel opgeruimd was konden we door, met Cindric en Wallace voorop.

Het reed allemaal vrij aardig door, hoewel de spanning uiteraard toe begon te nemen. Met tien ronden te gaan ging het fout: rond de zesde plek in het 'peloton' moest Kevin Harvick even van het gas om Buescher te ontwijken, waarna Larson Harvick raakte en de boel in de rondte ging. Onder meer Gilliland maakte een flinke klap, maar ook bij onder meer Larson was er teveel schade om nog door te kunnen.

Met nog zes ronden te gaan konden we door met Cindric en Ricky Stenhouse voorop, wat allemaal grofweg één ronde duurde: Stenhouse werd aangetikt door Keselowski en ging met het nodige geweld in de rondte. De boel werd opgeruimd en we konden gaan beginnen aan de overtime, met Cindric en Blaney voorop, voor Wallace en Keselowski.

Cindric hield lang vol en kwam in de laatste meters onder vuur te liggen. Blaney wist hij ietwat agressief van het lijf te houden, Wallace probeerde onderdoor te komen en dat lukte...net ná de finish, dus Cindric ging er in pas zijn achtste Cup Series-race ooit met de winst vandoor in de grootste race van allemaal.

FOK! Wat een weer: rust keert langzaam weder

winterbanner

Welkom!  

Na een bijzonder heftige periode begint langzaam de rust een beetje weder te keren. Niet dat het direct meteen stabiel en windstil is, maar inmiddels komt de atmosfeer een beetje tot rust. En vanaf het weekend ziet het er zelfs heel fraai uit. 

Vandaag stond er nog tamelijk veel wind en de storm-kracht was niet ver weg. Dit hebben we echter niet gehaald. Een goede 7 tot 8 Bft stond er langs de kust met toch nog wel windstoten tot 90 km/u. In het binnenland was het ook zeker niet rustig, maar zo heftig als de afgelopen dagen was het daar niet meer.

Verder was het grotendeels bewolkt en in de middag regende het af en toe. Over het algemeen viel er tussen de 3 en 6 mm. Met name later op de dag was de regen wat intensiever. Koud was het beslist niet.

Inmiddels is het scherp aan het opklaren. Momenteel is het hier zelfs onbewolkt en deze opklaringen breiden zich verder uit. De minima beginnen al lager uit te komen dan de voorgaande dagen. In het oosten kan het zelfs tot 1 graad afkoelen en daar kan het aan de grond licht vriezen. Aan zee blijft het zachter.

Morgen zal iedereen de dag met een lach begroeten, want het het zal de hele dag droog blijven en eindelijk krijgt ook de zon weer eens flink de ruimte. De wind is zeker in het binnenland aanmerkelijk rustiger geworden, want méér dan een windkracht 3 lijkt daar niet aan de orde te zijn. Aan de kust staat nog wel een windkracht 6. De windrichting is morgen west. Met maxima van 11 graden is het zeker niet onaangenaam.

Donderdag en vrijdag zijn dan weer twee mindere dagen, maar grote hoeveelheden regen of een pittige storm zijn beslist niet aan de orde.

Later deze week kom ik terug op wat cijfers van de afgelopen periode.

Fijne avond!  

Helaas moeten we nu ook afscheid nemen van deze geweldige muzikant. 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Bissegger verslaat Ganna in tijdrit UAE Tour, Dumoulin derde

Stefan Bissegger heeft de individuele tijdrit in de UAE Tour gewonnen. De Zwitserse tijdritspecialist van EF Education-EasyPost was over een parcours van negen kilometer zeven seconden sneller dan wereldkampioen Filippo Ganna. Bissegger is ook de nieuwe leider in de UAE Tour.

Bissegger was vooraf een van de favorieten voor de dagzege. De Zwitserse tijdritspecialist maakte dat ook helemaal waar. De 23-jarige renner van EF Education-EasyPost was aan de streep maar liefst 24 seconden sneller dan Mikkel Bjerg, die op dat moment de snelste tijd had staan.

Daarna was het de beurt aan Ganna. De tweevoudig wereldkampioen op dit onderdeel zou niet aan de tijd van Bissegger komen. Bij het eerste tussenpunt was de Italiaan al wat langzamer dan de Zwitser en na negen kilometer moest hij zeven seconden toegeven op Bissegger.

Van de klassementsrenners deed Tom Dumoulin de beste zaken. De Nederlands kampioen noteerde halverwege een uitstekende tussentijd en aan de finishstreep noteerde hij een tijd van negen minuten en 57 seconden en was daarmee veertien seconden langzamer dan de winnaar, maar bleef de Nederlander van Jumbo-Visma wel de andere klassementsrenner voor. Tadej Pogacar moest vier seconden toegeven op Dumoulin.

Woensdag is er weer een belangrijke dag voor de klassementsrenners op het programma. Dan staat namelijk de eerste van de twee bergritten in de UAE Tour op het programma. Morgen ligt de finish op de Jebel Jais, een klim van maar liefst ruim achttien kilometer.

Russisch parlement geeft toestemming voor inzet militairen buiten Rusland

De Russische Doema heeft vanmiddag ingestemd met het verzoek van Poetin om Russische troepen in het buitenland in te mogen zetten. Dat laat de NOS weten. 

Hierdoor kan Poetin beginnen met troepen te sturen naar de regio's Donetsk en Loegansk voor wat hij een vredesmissie noemt. Eerder waren er berichten dat er afgelopen nacht al Russische troepen in die regio's te zien waren. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent dat dit het geval is. 

O.a. de Verenigde Staten noemt de troepenverplaatsing een invasie. Vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd zal president Biden een toespraak houden over de situatie in Oekraïne. 

Nederland gaat op verzoek van Oekraïne hulp bieden bij het bestrijden van cyberaanvallen. Specialisten van Defensie Cyber Security Centrum gaan dit uitvoeren. Hoeveel specialisten er gaan helpen en waar zij gaan werken is niet bekend gemaakt. 

Themesong van Atelier Sophie 2: The Alchemist of the Mysterious Dream vrijgegeven

Uitgever Koei Tecmo en ontwikkelaar Gust hebben de officiële trailer van het themalied vrijgegeven voor Atelier Sophie 2: The Alchemist of the Mysterious Dream, met het themalied 'Syndetos' gezongen door Suzuyu.

In Atelier Sophie 2: The Alchemist of the Mysterious Dream ga je weer op een kleurrijk avontuur met Sophie the Alchemist in een mysterieuze droomwereld. Het nieuwste deel in de Atelier-serie heeft verbeterde turn-based gevechten en een diepgaand synthesis-systeem.

Atelier Sophie 2: The Alchemist of the Mysterious Dream komt uit voor PlayStation 4, Switch en pc via Steam op 24 februari in Japan en 25 februari wereldwijd.

Procol Harum-zanger Gary Brooker overleden

Goedemiddag!

Het jaar 2022 is nét twee maanden onderweg en de muziekwereld moet alweer afscheid nemen van een groot muzikant. Gary Brooker is op 19 februari op de leeftijd van 76 jaar overleden. Hij was ernstig ziek. 

Rond het jaar 1966 ontmoette hij tekstschrijver Keith Reid en samen konden ze het goed vinden. Ze besloten om samen wat nummers op te nemen. Ondertussen waren ook Matthew Fischer en bassist Dave Knights erbij gekomen. 

Op het moment dat ze hun bandnaam veranderde in 'Procol Harum' hadden ze het nummer 'A Whiter Shade of Pale' net geschreven.

Na een korte tijd wisselde de band alweer van samenstelling. 'Homburg' zou daarna hun tweede en laatste nummer 1-hit worden.

In de loop der jaren heeft de band veel mensen zien komen en gaan met wisselend succes. Gary Brooker is eigenlijk het enige officiele bandlid dat altijd deel heeft uitgemaakt van Procol Harum. Verder bleef ook Keith Reid zeer langdurig betrokken bij de band.

Gary Brooker schreef en speelde ook met veel andere artiesten. Persoonlijk vind ik zijn samenwerking met Alan Parsons en Eric Woolfson voor het album 'Stereotomy' waarin hij het nummer 'Limelight' zingt, één van zijn mooiste songs.

We weten allemaal helaas nog dat 'A Whiter Shade Of Pale' het lievelingsnummer was van Peter R. De Vries, dus dit zal ongetwijfeld ook keihard aankomen bij de nabestaanden. 

De geruchten dat het niet goed ging met Gary had ik al een tijdje gehoord, dus ik was er al bang voor dat het wel eens snel voorbij kon zijn.

Laten we maar genieten van alle mooie muziek die hij heeft nagelaten.

Het is absoluut een groot verlies en muzikaal gezien laat 2022 zich net als 2021 van een zeer slechte kant zien. 

R.I.P  Gary!  

Headset design voor PlayStation VR2 in beeld

Op de blog van PlayStation is een artikel verschenen die het design van de PlayStation VR2 Headset laat zien.

De PlayStation VR2 is ontworpen met het volgende:

  • Focus op ergonomie & comfort
  • Verstelbare hoofdband
  • Verstelbare scope en koptelefoonaansluiting op dezelfde plek als PSVR1
  • Nieuwe lensaanpassingsknop
  • Minder gewicht, slanker
  • Nieuwe ingebouwde motor
  • Nieuwe ventilatieopening helpt een beslagen lens te voorkomen

Eerder gaf Sony aan dat de resolutie van de bril omhoog gaat naar 4000x2000 pixels waardoor de beeldkwaliteit omhoog gaat. De andere grote verandering is inside-out tracking. Hierdoor is een losse camera niet meer nodig. Het blikveld wordt vergroot met 10 graden zodat je net wat meer ziet en krijgt de headset trilmotoren ingebouwd. Hierdoor trilt dus de headset waardoor je bijvoorbeeld een hartslag van iemand kan simuleren. Ook komen er twee nieuwe controllers.

Ook laten ze weten dat er al PlayStation VR2 development kits in de handen van ontwikkelaars zijn en dat we nog meer details later mogen verwachten. Misschien dat Sony in een volgende blog de controllers uitlicht. Of niet geheel onbelangrijk, een prijskaartje toont.

PlayStation VR2  (Foto: Sony PlayStation)

PlayStation VR2  (Foto: Sony PlayStation)

Oooh Elden Ring launchtrailer uitgebracht

Voor veel mensen is het dan bijna echt zo ver: Elden Ring komt 25 februari uit. FromSoftware heeft nu een launchtrailer uitgebracht. Pas op, spoilers inside voor de mensen die echt geen boss op voorhand willen zien.

Elden Ring is de nieuwe titel ontwikkeld door FromSoftware. De game speelt zich af in een koninkrijk met een rijke en bloederige geschiedenis, bedacht door Hidetaka Miyazaki, bedenker van de geprezen Dark Souls-franchise en George R.R. Martin, auteur van A Song of Ice and Fire, ook bekend door de serie Game of Thrones.

Je beleeft in de game opnieuw de Shattering, een oorlog die duisternis bracht in de Lands Between, aangezwengeld door de machtshonger van halfgoden. Je vecht aan de zijde van General Radahn en Malenia the Severed, maar zelfs deze twee onverslaanbare krijgers konden een wereld die zo gebroken was niet herenigen. Er is nog maar één hoop: de hoop dat een nieuwe Elden Lord zal opstaan en de sluier van schaduwen zal optrekken die over Marika's domein is gevallen.

Elden Ring komt over drie dagen uit voor PlayStation 5, playStation4, Xbox Series X|S, Xbox One en pc.

Olie- en gasprijs hard omhoog na Russische bemoeienis met Oekra´ne

De olie en aardgasprijzen zijn vandaag flink hoger dan gisteren als gevolg van de escalatie van het conflict rond Oekraïne. Als gevolg daarvan zullen de benzineprijzen waarschijnlijk nog verder stijgen.

De olieprijs schiet omhoog. De prijs van Brentolie (een vat van 159 liter) is nu 4,5 procent hoger dan gisteren en nadert met een prijs van ruim 97 dollar de 100 dollar. Dat niveau zagen we voor het laatst in september 2014, nadat Rusland de Krim bezette eerder dat jaar.

De hogere prijs voor olie doet vrezen dat de benzineprijs ook verder omhoog zal gaan. De prijzen die automobilisten betalen voor benzine en diesel lopen ongeveer gelijk op met de olieprijs. De adviesprijs voor een liter euro95 (E10) staat nu nog op 2,185 euro. 

Rechter: na striptease-act mochten vergunningen worden ingetrokken

De burgemeester van ’s-Hertogenbosch mocht de horecavergunningen intrekken van 2 horecazaken in het centrum van de stad na onder andere een striptease-act in 2019. Dat oordeelt de bestuursrechter van de rechtbank Oost-Brabant maandag.

De eigenaar vroeg in november 2018 horecavergunningen aan voor een tweede horecazaak tegenover zijn eerste café. De burgemeester liet daarop (zoals dat altijd gaat) onderzoek doen naar het levensgedrag van de eigenaar. Daaruit bleek onder andere dat de man in 2013 en 2016 is veroordeeld voor rijden onder invloed. Desondanks verleende de burgemeester horecavergunningen voor de tweede horecazaak.

Striptease-act
In december 2019 vond er een striptease-act plaats in de eerste horecazaak. Volgens de burgemeester had de eigenaar daarvoor een evenementenvergunning moeten aanvragen. Bovendien zou op een filmpje te zien zijn dat de striptease-act veel verder ging dan alleen het uittrekken van de kleding. Dit was – na onder andere de eerdere veroordelingen – de druppel voor de burgemeester. Hij trok in maart 2020 de horecavergunningen van beide zaken in. Volgens hem zou er onder andere sprake zijn van ‘slecht levensgedrag’ van de eigenaar waardoor hij niet meer geschikt is om de horecazaken uit te baten. De eigenaar is het daarmee niet eens en stapte naar de rechter om zijn horecavergunningen terug te krijgen.

Overtreding
De rechtbank is het met de burgemeester eens dat de eigenaar voor de striptease-act een evenementenvergunning had moeten aanvragen. De rechtbank merkt daarbij op dat uit het filmpje blijkt dat de striptease-act verder ging dan alleen het geleidelijk uitkleden door de stripper. De eigenaar stond naar de act te kijken zonder in te grijpen. Volgens de eigenaar ging het om een korte act, stond hij er met zijn mond vol tanden naar te kijken en was het voorbij voor hij er erg in had. De rechtbank ziet dit anders. Uit de feiten blijkt dat er voldoende tijd was voor de eigenaar om alsnog in te grijpen.

Gedragspatroon
Naast dit incident en zijn veroordelingen voor het rijden onder invloed, zijn er nog meer gedragingen van de eigenaar uit het verleden bekend. De rechtbank vindt deze gedragingen afzonderlijk niet allemaal even ernstig, maar hieruit komt wel een gedragspatroon naar voren waaruit blijkt dat de eigenaar het niet zo nauw neemt met de geldende regels.

Al met al oordeelt de rechtbank dat de burgemeester de gedragingen van de eigenaar mocht betrekken bij de beoordeling van zijn levensgedrag en dat hij op basis daarvan de horecavergunningen van de horecazaken mocht intrekken. Dit betekent dat het beroep van de eigenaar ongegrond is en dat hij dus geen gelijk krijgt.

Evenement voor volwassenen (Pixabay)
Evenement voor volwassenen (Pixabay)

Hoe maak je zonnepanelen voor in de ruimte?

Airbus is een naam die je misschien kent van de vliegtuigindustrie, maar ze maken ook producten die de ruimte ingaan. In Leiden staan twee grote gebouwen waar ze onderdelen maken voor bijvoorbeeld raketten.

In 'Zo doen wij dat' geeft Johan Overdevest van Omroep West een inkijkje hoe bepaalde producten gemaakt worden. In deze aflevering brengt Johan een bezoek aan Airbus in Leiden, waar zonnepanelen worden gemaakt die satellieten in de ruimte voorzien van energie.

Gemiddelde transactieprijs koopwoning in 2021 gestegen tot 387 duizend euro

In 2021 was de gemiddelde prijs van een bestaande koopwoning 387 duizend euro. In Blaricum werd het meest betaald voor een koopwoning, gemiddeld 1 miljoen euro. Voor een koopwoning in Pekela werd gemiddeld het minst betaald, 200 duizend euro. Voor het eerst waren er gemeenten waar de gemiddelde transactieprijs boven 1 miljoen euro uitkwam. Dit blijkt uit nieuwste cijfers van het CBS en het Kadaster.

De gemiddelde transactieprijs van een bestaande koopwoning van 387 duizend euro is op jaarbasis de hoogst gemeten prijs sinds het begin van de meting in 1995. Vergeleken met 2020 was de gemiddelde prijs 52 duizend euro hoger. Nagenoeg alle gemeenten in Nederland registreerden een hogere gemiddelde koopsom. Bijna 70 van de 352 gemeenten kenden een koopsom die meer dan 20 procent hoger lag dan in 2020. In twee gemeenten was de gemiddelde transactieprijs van een koopwoning in 2021 lager dan een jaar eerder, Veere en Ameland.

De gemiddelde transactieprijs (of koopsom) is het gemiddelde van de transactieprijzen van alle verkochte, bestaande koopwoningen in een jaar. Er wordt niet gecorrigeerd voor het soort en de kwaliteit van de woning. Verschillen in gemiddelde transactieprijzen tussen gemeenten worden dan ook mede bepaald door het soort woningen dat verkocht wordt. Zo zal in gemeenten waar veel villa’s verkocht zijn de gemiddelde transactieprijs hoger liggen dan in gemeenten met veel verkochte appartementen. In de prijsindex bestaande koopwoningen wordt wel gecorrigeerd voor deze verschillen en deze index is dan ook de indicator om prijsontwikkelingen in tijd te volgen. Deze index is echter niet per gemeente beschikbaar.

Blaricum duurste gemeente, Pekela wederom de goedkoopste
In Blaricum werd in 2021 de hoogste koopsom voor een bestaande woning gemeten. De gemiddelde prijs lag daar op 1 miljoen euro. Samen met Bloemendaal was dit de enige gemeente die een gemiddelde prijs van meer dan 1 miljoen euro kende. In 2020 was de hoogste gemiddelde prijs voor een koopwoning nog 832 duizend euro. Die prijs werd toen gemeten in Bloemendaal. De laagste prijs werd gemeten in Pekela, een bestaande koopwoning kostte daar gemiddeld 200 duizend euro. In 2020 werd in Pekela ook al de laagste transactieprijs gevonden. Toen betaalde men gemiddeld 164 duizend euro.

Net als in 2020 liggen van de 10 duurste gemeenten er 7 in Noord-Holland. Van de 10 gemeenten met de laagste koopsom lagen er 3 in de provincie Groningen en 3 in Limburg.

Verschil tussen duurste en goedkoopste gemeenten wederom toegenomen
In 2021 verschilde de gemiddelde koopsom in de duurste en goedkoopste gemeenten 867 duizend euro. Een jaar eerder was dit verschil nog 699 duizend euro. De gemiddelde transactieprijs van een woning in Blaricum was ruim 5 keer zo hoog als in Pekela.

Gemiddelde transactieprijs bestaande koopwoning 2021(CBS)
Gemiddelde transactieprijs bestaande koopwoning 2021 (CBS)

Duitsland schort beslissingen over Nord Stream 2 op

Duitsland schort het goedkeuringsproces voor Nord Stream 2 op vanwege de Oekraïne-crisis. Bondskanselier Scholz heeft op een persconferentie meegedeeld dat de gloednieuwe gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland opnieuw zal worden beoordeeld vanwege de "fundamenteel" veranderde situatie.

"Dat gaat zeker tijd kosten", voegde hij eraan toe. Nord Stream 2 was al onderhevig aan kritiek; zowel de VS als landen in Europa vinden dat Europa door de gaspijpleiding te afhankelijk wordt van gasleveringen uit Rusland.

Het besluit van Scholz staat los van eventuele sancties van de EU voor Rusland op de erkenning van Donetsk en Luhansk als zelfstandige Volksrepublieken. De ministers van Buitenlandse Zaken beslissen vanmiddag in Parijs hoe dit sanctiepakket eruit zal zien.

FOK! Wat een weer: minder wind

winterbanner

De dag begint zonnig en droog. In de loop van de ochtend raakt het echter alweer bewolkt en tegen de middag gaat het van het westen uit regenen. In de avond wordt het van het noordwesten uit droog en klaart het ook af en toe op. De maxima lopen uiteen van 7°C in het noordelijk kustgebied tot 10°C in het zuiden. In de avond is er in het noorden kans op een enkele bui die van zee het land op trekt. De zuidwestenwind neemt in de loop van de dag toe naar matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, 6 tot 7 Bft. In de avond draait de wind naar het noordwesten.

In de nacht naar woensdag wordt het overal droog, komen flinke opklaringen voor en koelt het af tot 4°C in het kustgebied en tot dichtbij het vriespunt in het binnenland. De wind draait naar het westen en is zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied vrij krachtig.

Woensdag overdag schijnt de zon geregeld en loopt de temperatuur op tot ongeveer 10°C. Later op de dag neemt van het zuidwesten uit de bewolking toe, maar het blijft nog overal droog. De wind draait naar het zuidwesten en is boven land zwak tot matig, aan de kust (vrij) krachtig, 5 tot 6 Bft. (Bron: KNMI)

Vooral de kracht mag wel veranderen.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Minister Dijkgraaf: Vrije studiekeuze blijft de basis in het beroepsonderwijs

Het beroepsonderwijs moet zo goed mogelijk aansluiten op de arbeidsmarkt en misschien zijn daar extra maatregelen voor nodig om dat te verbeteren, aldus onderwijsminister Dijkgraaf die het mbo en het hbo in zijn portefeuille heeft. Toch blijft vrije studiekeuze 'een belangrijk uitgangspunt' , aldus de bewindsman.

NRC: 'Ook klacht van grensoverschrijdend gedrag over Ajax-assistent Bogarde'

Ajax heeft voor de kwestie met Marc Overmars al eerder te maken gehad met klachten van grensoverschrijdend gedrag van een prominente Ajacied. Assistent-trainer Winston Bogarde heeft zichzelf en de club in een eerder stadium 'in een kwetsbare positie gemanoeuvreerd', concludeerde een extern onderzoek. Ajax bestempelde dat destijds als een privékwestie.

Dat schrijft NRC. De Amsterdamse club werd in oktober 2020 op de hoogte gesteld. De vrouw stuurde toen een schriftelijke klacht over 'zwaar grensoverschrijdend gedrag' tussen augustus 2019 en september 2020. 

Ajax liet de klacht vervolgens onderzoeken door een extern bureau. De onderzoekers concludeerden dat Winston Bogarde zich 'gaandeweg in het contact' met de vrouw 'weinig respectvol en na verloop van tijd op verbaal agressieve wijze' heeft gedragen. Ook is hij 'voorbijgegaan aan de bezwaren en tegenwerpingen' van de vrouw.

Ajax beschouwde de zaak na het zien van de uitkomsten van het externe onderzoek als een privékwestie. Daarom mocht Bogarde als assistent van trainer Erik ten Hag aanblijven. Bogarde wil zelf niet reageren op de vragen die NRC aan zijn advocaat heeft voorgelegd.

De betreffende vrouw werkte niet bij Ajax, maar kwam wel in contact met Bogarde vanwege zijn functie. De vrouw ondervond daar volgens een psycholoog 'ernstige psychische schade' aan. Niet alleen Ajax, maar ook de KNVB, sportkoepel NOC*NSF en het instituut sportrechtspraak zijn van de zaak op de hoogte. De vrouw deed namelijk ook bij die instanties anoniem haar beklag.

Het nieuws over Bogarde volgt twee weken na het vertrek van directeur voetbalzaken Marc Overmars. Hij vetrok bij Ajax nadat duidelijk werd dat hij grensoverschrijdende berichten, waaronder dickpics, stuurde naar vrouwelijke medewerkers.

Poetin erkent Donetsk en Loehansk als zelfstandig en stuurt militaire vredesmissie

De Russische president Poetin heeft maandag de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loehansk erkend. In een lange televisietoespraak beschuldigde hij  Oekraïne van genocide te plegen op de Russischtalige bevolking van Donetsk en Loehansk. Na de toespraak tekende hij de documenten voor de erkenning.

De twee 'Volksrepublieken' bestaan uit delen van twee Oekraïnse provincies. Rusland erkent de Oekraïense soevereiniteit over deze grondgebieden nu officieel niet langer. 

Vlak voor de televisie-toespraak bracht Poetin de Franse president Macron en Duitse bondskanselier Scholz op de hoogte van de erkenning van de Volksrepublieken. Macron wil in reactie hierop de VN-Veiligheidsraad bijeenroepen. Scholz veroordeelt de erkenning en gaf aan dat daarmee de akkoorden van Minsk teniet worden gedaan. EU-buitenlandchef Borrell wil dat de Europese Unie strafmaatregelen aan Rusland oplegt. De Britse premier Johnson noemt erkenning een schending van het internationaal recht.

De twee provincies verklaarden zich in 2014 onafhankelijk, maar die status werd tot vandaag door geen enkel land erkend. De Volksrepublieken Donetsk (DNR) en Loehansk (LNR) hebben slechts een deel van de provincies Donetsk en Loehansk in beheer, maar claimen het gehele grondgebied. Het is niet duidelijk welk grondgebied van de provincies als volksrepubliek wordt erkend.

Maandagavond liet de Poetin weten een 'vredesmissie' te sturen naar de vandaag erkende Volksrepublieken Donetsk (DNR) en Loehansk (LNR). "De strijdkrachten worden geïnstrueerd om de vrede daar te handhaven", zegt Poetin.

Dat houdt in dat Rusland militair actief zal worden in Oekraïne. In een verklaring schrijft het Kremlin dat de vredesmissie volgt op een verzoek van de DNR en LNR. Russische troepen zullen de grenzen tussen de erkende republieken en het overige deel van Oekraïne bewaken.

Het is nog onduidelijk wanneer Rusland vredesmissies stuurt naar Oost-Oekraïne en hoe groot ze van omvang zullen worden. Op berichtendienst Telegram circuleren beelden van militaire colonnes die al onderweg zouden zijn naar de Donetsk en Loehansk.

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties komt mogelijk maandagavond (lokale tijd) nog bijeen in een spoedzitting over de Russische erkenning van de separatistische regio's Loehansk en Donetsk in Oost-Oekraïne.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
special
Random Pics van de Dag #946
©FOK.nl e.a.