FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 februari 2022

Random Pics van de Dag #537

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Brussel bestempelt kernenergie en gas toch niet als groen en duurzaam

Kernenergie en gas krijgen van Brussel waarschijnlijk een andere stempel dan het eerder gemelde groen. Het investeringslabel wordt oranje. Vandaag legt de Europese Commissie de laatste hand aan regels die duidelijkheid moeten verschaffen over welke energiebron nu wel en welke niet een duurzaam label moet krijgen.

Eind vorig jaar stelde de Europese Commissie plannen op om gas en kernenergie als groene investeringen aan te merken. Dat leverde veel kritiek op door verschillende lidstaten, waaronder Nederland, dat in Brussel in deze kwestie nu samen optrekt met Zweden, Denemarken en Oostenrijk. Nederland is van mening dat het onterecht is dat gas wordt aangemerkt als klimaatneutraal en duurzaam.

Veroordelingen voor het witwassen van bitcoins

Het gerechtshof Den Haag heeft vandaag uitspraak gedaan in tien strafzaken die voortvloeien uit het onderzoek IJsberg. Dit is één van de eerste grootschalige strafrechtelijke onderzoeken naar het witwassen van bitcoins. De feiten speelden zich van 2013 tot begin 2016 af. In die periode was er sprake van een relatieve onbekendheid met het fenomeen cryptovaluta. Het Haagse gerechtshof heeft een nieuw kader ontwikkeld voor beantwoording van de vraag of de verdachten in deze periode aanleiding hadden moeten hebben voor twijfel dat de bitcoins die zij tegen contante betaling kochten of verkochten een criminele herkomst hadden. Het hof komt tot acht veroordelingen.

Het hof heeft twee verdachten vrijgesproken. In de zaken van twee andere verdachten heeft het hof geoordeeld dat er sprake was van de kwalificatie-uitsluitingsgrond. Het hof heeft in de zaken van de overige verdachten gevangenisstraffen opgelegd variërend van drie maanden (en een taakstraf) tot 51 maanden met aftrek van de in voorarrest doorgebrachte tijd. Daarbij is steeds een strafvermindering toegepast in verband met de overschrijding van de redelijke termijn. De uitspraken in negen gelijktijdig behandelde ontnemingszaken volgen over vier weken.

Vier van de tien verdachten waren hoofdzakelijk actief als bitcoinwisselaar. Zij kochten bitcoins in tegen contant geld. De aldus verkregen bitcoins wisselden zij via online geldwisselkantoren om in girale euro's, die zij vervolgens contant opnamen. Met dat contante geld kochten zij vervolgens weer bitcoins. De overige verdachten waren in het bezit van zodanige aantallen bitcoins dat het voorhanden hebben daarvan als witwassen is aangemerkt. Naast dit witwassen werden enkele verdachten ook verdacht van andere strafbare feiten, zoals overtredingen van de Opiumwet, mishandeling en bedreiging.

In deze zaken had de rechtbank Rotterdam in 2017 en 2018 vonnissen gewezen. In enkele zaken hebben de verdachten hoger beroep ingesteld, in andere het Openbaar Ministerie en in één geval zowel de verdachte als het Openbaar Ministerie. De rechtbank had de verdachten veroordeeld tot (deels voorwaardelijke) gevangenisstraffen variërend van zes jaar tot drie maanden. Het hof legt onder meer een andere maatstaf aan dan de rechtbank bij de beoordeling of sprake was van witwassen van bitcoins.

In de arresten van het gerechtshof Den Haag worden diverse principiële beslissingen genomen.
De rechtbank Rotterdam achtte voor de vraag of sprake was van witwassen doorslaggevend of bitcoins gelinkt konden worden aan darkwebmarkets. Het hof heeft die weg niet voor alle verdachten gevolgd, omdat niet met voldoende zekerheid kan worden vastgesteld dat de verdachten ervan op de hoogte waren of konden zijn dat de bitcoins die zij omwisselden van darkwebmarkets afkomstig waren. In plaats daarvan heeft het gerechtshof een nieuw kader ontwikkeld voor de beantwoording van de vraag of de verdachten in genoemde periode aanleiding hadden moeten hebben voor twijfel dat de bitcoins die zij tegen contante betaling kochten of verkochten, een criminele herkomst hadden.

Bij de beoordeling van die vraag wordt vaak gebruik gemaakt van zogenaamde witwastypologiën. Dat was ook in de genoemde periode al zo. Bij het formuleren van een dergelijke typologie heeft het gerechtshof aansluiting gezocht bij de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme. In die wet en in daarop gebaseerde regelgeving werd in die tijd een transactie van een bedrijfsmatig handelende verkoper van goederen, die daarvoor in contanten werd betaald, als ongebruikelijk aangemerkt als die contante betaling 25.000,-- euro of meer bedroeg. Dit bedrag heeft het gerechtshof toegepast op de transacties van de verdachten. Als zij van één persoon bitcoins inkochten met een waarde van meer dan 25.000,- euro (in één keer of in een periode van een maand), levert dat volgens het hof het vermoeden op dat deze bitcoins een criminele herkomst hadden. In die gevallen mag van de verdachten worden verlangd dat zij dit vermoeden weerleggen met een concrete, min of meer verifieerbare en niet op voorhand onwaarschijnlijke verklaring. Op één uitzondering na zijn de verdachten daarin niet geslaagd.

Daarnaast heeft het gerechtshof bepaalde technieken om bitcointransacties te analyseren als voldoende betrouwbaar beoordeeld om in een strafzaak te gebruiken. Concreet gaat het daarbij om de technieken clustering en labelling.

Evenepoel begint seizoen met zege in Ronde van Valencia

Remco Evenepoel heeft zijn eerste seizoenszege te pakken. De 22-jarige Belg van Quick-Step Alpha Vinyl Team was in de openingsetappe van de Ronde van Valencia de beste. Hij won met seconden voorsprong op de Rus Alexandr Vlasov.

De Ronde van Valencia kende direct een bergopaankomst en daar liet Evenepoel zien dat hij de winter goed is doorgekomen. Op de slotklim Torralba del Pinar reageerde de 22-jarige Belg op een aanval van Antwan Tolhoek, waarna Evenepoel iedereen uit het wiel reed. Vlasov probeerde nog wel te reageren op de renner van Quick-Step Alpha Vinyl Team, maar aan de finsihstreep moest hij 15 seconden toegeven.

Op iets meer dan een halve minuut sprintte Carlos Rodriguez naar de derde plaats. Tolhoek zat in hetzelfde groepje als Rodriguez en eindigde op een zesde plaats en was daarmee de beste Nederlander in de Ronde van Valencia.

Piratenpartij, De Groenen en Basisinkomenpartij slaan handen ineen voor verkiezingen

De Piratenpartij, De Groenen en de Basisinkomenpartij hebben besloten om aankomende gemeenteraadsverkiezingen in maart met een gezamenlijke kieslijst deel te nemen. De drie nationale partijen doen dat onder de naam van 'De Groene Basis Piraten'.

De top drie van de kieslijst bestaat uit de lijsttrekkers van de originele partijen. Matthijs Pontier van de Piratenpartij, Reina van Zwoll van De Groenen en Susan Delsing van de Basisinkomenpartij. Volgens lijsttrekker Matthijs Pontier overlappen de drie partijen flink en zijn ze daarom gaan samenwerken. "We zijn tot de conclusie gekomen dat er veel overlap is en dat het onnodig is om te concurreren met elkaar."

Speerpunten van de partij zijn onder andere het focussen op een groenere stad en het verzekeren van een basisinkomen. Die twee punten waren ook al de voornaamste punten van De Groenen en de Basisinkomenpartij. Toch komen volgens Pontier de partijen veel overeen. "Bij de Piratenpartij hadden wij deze punten ook al in het programma staan en onze ideologieën komen echt overeen. Het is nu een stuk duidelijker dat we breed georiënteerd zijn."

Naast de overeenkomende doelen is de belangrijkste reden van de samenwerking de kans op een zetel vergroten. En de partij verwacht dat deze keer ook te halen. "Als we met z'n drieën samen werken dan weet je dat we zetels gaan halen. Mensen die vorige verkiezingen wel op ons wilde stemmen, maar dat niet deden vanwege de onzekerheid kunnen dat nu makkelijker gaan doen." De partij rekent op twee zetels in de Amsterdamse raad. 

Nederlandse zangeressen sturen open brief over grensoverschrijdend gedrag

Nederlandse zangeressen hebben vandaag een open brief waarin ze grensoverschrijdend gedrag binnen de muziekindustrie aankaarten naar buiten gebracht. De tekst uit de brief:

Zangeres, dat is één van die beroepen waarvan je als klein meisje al droomt. Met een haarborstel in je handen voor de spiegel, hopend dat het ooit een echte microfoon gaat worden. Veel jonge meisjes delen die ambitie, zoveel dat tv-producenten er elk seizoen weer meerdere talentenjachten mee kunnen vullen. Voor jou geen tien, maar wel duizend anderen – en dat voel je wanneer je de muziekindustrie voor het eerst betreedt. Of het nou bij The Voice is, een studiosessie met een gevestigde naam, of bij een platenmaatschappij: je eerste grote kans voelt meteen als je enige grote kans.

Tegelijkertijd voelt het als het moment waar je je hele leven op gewacht hebt. Met een grote roze bril loop je de wereld van je dromen binnen, niet wetende dat het (voor een deel) een slangennest is. Natuurlijk heb je weleens een slecht verhaal gehoord over de muziekindustrie, maar dat ging over Amerika. En dat was 30 jaar geleden ofzo. Dit zijn gewoon hele aardige en coole gasten, geen sigaar rokende dikke oude mannen met chesterfield banken.

Vroeg of laat komt iedereen erachter hoe “cool” sommige van deze gasten daadwerkelijk zijn. Vrijwel ieder van ons heeft een of meerdere verhalen te vertellen. Over de producer die ineens zijn lul tevoorschijn haalde, of de vijftien jaar oudere manager die een relatie met je aanging toen je achttien was. De collega-artiest die zijn hand op je bil legde. De radioproducer die ongepaste opmerkingen maakte. Of de talentenjachtcoach die ineens achter je aanzat. En dan hebben we het nog niet eens over het mentale geweld. De mensen die je willen laten geloven dat je hen nodig hebt om succesvol te worden of te blijven. Die controle nemen over elk aspect van je carrière, waardoor je uiteindelijk amper meer weet wie je bent of waarom je ooit de muziek in bent gegaan.

Vrijwel ieder van ons heeft een of meerdere verhalen te vertellen.

Als haast iedere vrouwelijke artiest wel zo’n verhaal heeft, waarom was Tim Hofman dan nodig om het naar buiten te brengen? Ten eerste: Het doet pijn. We zijn heel goed geworden in weglachen en wegstoppen. Dat moet wel, anders overleef je niet in dit wereldje waar je op veel momenten de enige vrouw in de kamer bent. Om op een later moment die trauma’s weer naar boven te moeten halen is super intens.

Ten tweede: imago. Een imago creëren is een groot deel van ons vak: alles wat wij laten zien is of wordt uitvergroot. Als een zangeres één keer publiekelijk praat over seksueel geweld dat haar is overkomen, zal daar tijdens elk volgend interview opnieuw naar gevraagd worden. En voor je het weet ben je “die zangeres die ooit is misbruikt”, of, nog erger: “die zure feminist”. Los van dat dat vervelend is voor jou persoonlijk, is zo’n imago ook schadelijk voor je carrière. Want als zangeres dien je aantrekkelijk gevonden te worden, en “zure feministen” vallen lang niet bij iedereen in de smaak.

Ten derde: we worden niet altijd geloofd. De simpele waarheid is dat veel mannen dingen nog altijd eerder aannemen van andere mannen. Wat de BOOS-documentaire deed, was een versie van de werkelijkheid blootleggen die voor de meeste mannen onzichtbaar is en waarvoor ze tot nu toe dan ook makkelijk konden wegkijken. Wij snappen dat dat shockerend is. Wij waren ook in shock toen we dit voor het eerst ervoeren. Alleen zat er bij ons helaas geen beeldscherm en geen documentairemaker tussen.

Machtsverhoudingen bestaan overal. Wat desondanks uniek is in onze sector, zijn de plekken waar wij ons werk doen. Er is niet een groot pand waar “de muziekindustrie” in is gevestigd. Het zijn vele studio’s op industrieterreinen, schrijverskampen in de middle of nowhere, en chaotische backstages. Het misbruik gebeurt juist daar, niet op een groot kantoor waar toezicht gehouden kan worden. Daarnaast werken we vaak ‘s avonds en ‘s nachts. Voor de coronapandemie gebeurde netwerken vooral in poppodia en clubs, waar de mannen je (vooral wanneer je net begint) niet anders behandelen dan de meiden die geïnteresseerd zijn in hun VIP-tafel.

Voor je het weet ben je “die zangeres die ooit is misbruikt”, of, nog erger: “die zure feminist".

De Boos-documentaire was heftig, maar voor ons niet verrassend. Wij wisten dit al. Onze psychologen en therapeuten wisten dit al. Dus nu (de meesten van) jullie ons eindelijk geloven, wat gaan we eraan doen? Hoe gaan we onze industrie veiliger maken? Mensen deden lacherig over de “loketten” waar John de Mol over vertelde, maar wij hébben niet eens een loket. Dus misschien is dat het eerste wat we moeten veranderen. Wij willen een door de sector gesteund meldpunt waar alle informatie van seksueel overschrijdend gedrag verzameld kan worden, en waar vervolgens ook actie wordt ondernomen. Zoals naar iemands label of publisher stappen wanneer er meerdere klachten zijn over ongepaste opmerkingen, zodat iemand hierop aangesproken kan worden.

Verder willen we dat er getrainde en bevoegde onafhankelijke vertrouwenspersonen worden geïnstalleerd bij labels en publishers. We willen dat beginnende zangeressen voorlichting krijgen wanneer ze de industrie binnenkomen, over de situaties die zich voor zouden kunnen gaan doen, en hoe ze daarop kunnen reageren, bij wie ze aan de bel kunnen trekken. En dat er aan mannen binnen de industrie trainingen over seksueel overschrijdend gedrag gegeven worden. Niet alleen bij labels en publishers, maar ook aan managers en op muzikaal vervolgonderwijs. Waarschijnlijk zal dit het probleem alsnog niet oplossen, maar het is in elk geval een begin. Iets om ervoor te zorgen dat het meisje dat op dit moment met haar borstel voor de spiegel aan het zingen is niet dezelfde shit mee hoeft te maken als wij.

Mensen deden lacherig over de “loketten” waar John de Mol over vertelde, maar wij hébben niet eens een loket.

Was getekend:

Aafke Romeijn
Amber Delil
Aysha de Groot (Meis)
Celine Cairo
Charlotte Wessels
Claudia de Breij
Danique Ruby
Danique van der Vlugt (KUZKO, Dragonfruit)
Diede Claesen
Esmée Denters
Glennis Grace
Hadewych Minis
Jantine Heij
Jeanne Rouwendaal (WIES)
Johanneke Kranendonk (Jo Marches)
Judith Rijsenbrij (PuntJudith)
Judy Blank
Kirsten Berkx (Lady Dandelion)
Lakshmi Swami Persaud
Laura Brook
Laura Jansen
Linde Schöne
Melissa Lopes
Renée Rijpstra (GINGE)
Renée Wijnhoven (Clean Pete)
Rita Zipora
Roos Blufpand
Roufaida Aboutaleb
Sophia Schutte

Amsterdam in de fout met inhuren van directeur viering A'dam 750 jaar

De gemeente is de fout ingegaan bij het inhuren van programmadirecteur Lennart Booij van  Amsterdam 750, de viering van de 750e verjaardag van de stad. Pas na vragen van journalisten zegt het stadsbestuur erachter te zijn gekomen dat de duur dat hij zou worden ingehuurd, in overtreding is met Europese regelgeving. Hij wordt daarom per 1 februari niet meer ingehuurd. "Het is rommelig gegaan", zegt burgemeester Femke Halsema.

De fout kwam aan het licht na een Wob-verzoek van studentenblad Propria Cures. Booij werd in 2019 door de gemeente benaderd om de rol van kwartiermaker op zich te nemen. Op 26 februari 2020 werd een contract getekend waarmee hij werd aangesteld.

Dat contract liep oorspronkelijk tot 1 oktober 2021, maar werd stilzwijgend verlengd met de intentie om de werkzaamheden van Booij tot de gemeenteraadsverkiezingen van maart te laten doorlopen. Een nieuw stadsbestuur zou daarna een beslissing nemen over de verdere inhuur van Booij.

Europese regelgeving
Pas na vragen van journalisten kwam de gemeente er achter dat daarmee Europese regelgeving zou worden overtreden. Aankomende maand zouden de totale verdiensten van Booij over de Europese aanbestedingsgrens van 214.000 euro exclusief btw gaan. Boven die grens moet een aanbestedingsprocedure worden gevolgd, waarbij meerdere mensen kunnen intekenen voor de functie.

De gemeente heeft Booij daarop laten weten hem niet meer in te huren. Dit kan alleen nog als hij alsnog als winnaar uit de bus komt bij de aanbestedingsprocedure. Aangezien die procedure zo'n drie maanden gaat duren, zit Amsterdam 750 de komende maanden zonder programmadirecteur. De gemeente had de intentie dat Booij tot en met 2025 bij de viering betrokken zou blijven.

"Het is rommelig gegaan en dat is ook vervelend", zegt burgemeester Femke Halsema in Het Gesprek met de Burgemeester. "Dit blijkt een fout die helaas vaker kan voorkomen in de gemeentelijke organisatie; er mist een waarschuwingssysteem", stelt ze in haar brief aan de gemeenteraad.

Spoeddebat
Niet alleen de manier waarop Booij is ingehuurd zorgt overigens voor onrust. Ook zijn uurtarief van 125 euro exclusief btw, waarmee hij in twee jaar tijd twee ton overheidsgeld opstreek, ligt onder vuur. JA21 heeft een spoeddebat aangevraagd over de kwestie. Mede omdat Halsema en Booij elkaar persoonlijk kennen.

"Voor zulke bedragen persoonlijke vrienden inhuren om een feestje te organiseren, van publiek geld. Daar trekken wij een wenkbrauw bij op en we hebben veel vragen", aldus Annabel Nanninga, fractievoorzitter van JA21. "Dat deze opdracht ‘volgens de regels’ is aanbesteed moet maar blijken en áls dat zo is, dan is dat evengoed een behoorlijke bestuurlijke misser met zulke nauwe banden tussen de burgemeester en Booij."

Persoonlijke band
Halsema ontkent dat haar persoonlijke band met Booij iets te maken heeft met zijn aanstelling. "Ik neem niet mensen aan omdat ik ze ken. Ik neem mensen alleen aan - en dat doe ik ook niet alleen, er zit ambtelijke controle op, uiteindelijk is de officiële opdrachtgever ook de gemeentesecretaris - omdat mensen hun werk goed doen."

In het Wob-verzoek van Propria Cures bleek tevens het 24 maanden-contract van Booij te ontbreken. Halsema wijdt dat aan de rommelige informatiehuishouding van de gemeente. Dat contract heeft ze alsnog toegezonden aan de gemeenteraad.

Booij laat aan AT5/NH Amsterdam weten niet zelf te willen reageren: "Alle woordvoering gaat via de gemeente."

Ziggo hoeft geen waarschuwingsbrieven van Brein door te sturen

Internetprovider Ziggo hoeft geen waarschuwingsbrieven van Brein door te sturen aan haar klanten. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland bepaald. Via BitTorrents-platforms kunnen films en boeken illegaal worden gedownload en geupload. In Nederland gebeurt dat vaak via een internetaansluiting bij Ziggo. Brein wil dat Ziggo een waarschuwingsbrief aan die klanten stuurt.

Eind 2020 is Brein een waarschuwingscampagne gestart. Brein wil dat internetserviceproviders een waarschuwingsbrief sturen aan hun klanten, als Brein heeft vastgesteld dat via de internetaansluiting van die klanten illegaal wordt gedown- en geupload via BitTorrent. In die brief wordt de klant er op gewezen dat dat gedrag strafbaar en schadelijk is. Brein verwacht dat mensen hierdoor vrijwillig stoppen met illegaal down- en uploaden. De waarschuwingscampagne is een van de vele middelen die Brein inzet om inbreuken tegen te gaan op de intellectuele eigendomsrechten van degenen die bij haar zijn aangesloten. Brein weet door eigen onderzoek via welke IP-adressen illegaal wordt gedown- en geupload via BitTorrent, maar zij weet niet welke NAW-gegevens bij die IP-adressen horen. Dat weet alleen de provider die voor de internettoegang zorgt. Brein wil dat de betreffende internetprovider de IP-adressen die uit het onderzoek van Brein naar voren zijn gekomen, koppelt aan de NAW-gegevens van de betreffende klanten en vervolgens de waarschuwingsbrief van Brein aan die klanten stuurt. De meeste IP-adressen uit het onderzoek zijn van klanten van Ziggo. Daarom is het voor Brein belangrijk dat juist Ziggo de waarschuwingsbrieven doorstuurt. Ziggo wil dat niet, omdat zij vindt dat dit in strijd is met de privacyregels en dat er geen regel is die haar hiertoe verplicht. Brein spande een kort geding aan om ervoor te zorgen dat Ziggo alsnog de waarschuwingsbrieven doorstuurt.

Ziggo kan verplicht worden om de waarschuwingsbrieven door te sturen als dat niet in strijd is met de privacyregels uit de AVG en als zij onrechtmatig handelt door dit niet te doen. De voorzieningenrechter heeft bepaald dat de IP-adressen waarvan het illegale up- en downloaden is vastgesteld, strafrechtelijke persoonsgegevens zijn. Dat betekent dat er extra strenge AVG-eisen gelden. Brein en Ziggo zijn allebei verwerkingsverantwoordelijke en moeten daarom allebei aan alle regels van de AVG voldoen. Brein voldoet daaraan. Ziggo niet. Ziggo heeft een vergunning van de Autoriteit Persoonsgegevens nodig. Pas als zij die vergunning heeft, mag Ziggo de IP-adressen aan de NAW-gegevens koppelen en de waarschuwingsbrieven van Brein doorsturen. Die vergunning heeft Ziggo (nog) niet. Daarom kan de vordering van Brein niet worden toegewezen. Om zoveel mogelijk duidelijkheid te geven, heeft de voorzieningenrechter ook beoordeeld of Ziggo onrechtmatig handelt als zij die vergunning wèl zou hebben, maar zij de waarschuwingen dan nog steeds niet doorstuurt. Dat is het geval.

'Amsterdamse Haga Lyceum hoopt via rechter publicatie van kritisch rapport te voorkomen'

Het Cornelius Haga Lyceum overweegt om via de rechter een nog ongepubliceerd inspectierapport met het oordeel 'zeer zwak' te voorkomen. Komende maandag zal het rapport van de Onderwijsinspectie verschijnen. Het Haga Lyceum krijgt een jaar om verbeteringen door te voeren. Lukt dat niet, dan gaat de geldkraan vanuit Den Haag langzaam dicht.

Dat meldt NRC op basis van meerdere bronnen rond de islamitische school.

De Inspectie van het Onderwijs zou de school in Nieuw-West als 'zeer zwak' hebben beoordeeld. Met zo'n beoordeling heeft de school een jaar om de onderwijskwaliteit te verbeteren. Als dat niet lukt, kan de minister van Onderwijs de financiering stoppen. De school zou dan geleidelijk minder geld krijgen en uiteindelijk, als verbeteringen uitblijven, moeten sluiten.

Uit de resultaten van het kritische inspectierapport zou blijken dat de school op drie gebieden onvoldoende scoort: onderwijsproces, schoolklimaat en kwaliteitszorg. Nieuwe scholen die op twee of meer belangrijke punten voor de leerlingen tekortschieten, kunnen de beoordeling 'zeer zwak' krijgen.

De schoolleiding hoopt de publicatie van het rapport, dat voor komende maandag gepland staat, via de rechter tegen te houden. De leiding van het Haga Lyceum vindt volgens de krant dat de inspectie ook bij een jonge school de onderwijsresultaten zwaar moeten laten meewegen. De zestien leerlingen die een aantal maanden geleden examen hebben gedaan, zijn allen geslaagd. Om die reden vindt de leiding dat de school meer tijd verdient om zich ook op andere punten te kunnen bewijzen. In een reactie op het NRC -verhaal zegt de inspectie de rechtszaak van de school 'met vertrouwen' tegemoet te zien.

De islamitische school in Nieuw-West ligt al lang in de clinch met de overheid. De opening van de school werd jaren geblokkeerd, maar toch kwam de school er in 2017. Bijna twee jaar later, in maart 2019, stuurde burgemeester Halsema een brief aan de gemeenteraad waarin stond dat er 'richtinggevende personen' op de school actief zijn, die eerder banden zouden hebben gehad met een terroristische organisatie. Ook zou het bestuur de Onderwijsinspectie hebben gedwarsboomd, waardoor fatsoenlijke controle van de school onmogelijk was.

Uit een eerste rapport van de Onderwijsinspectie uit 2019 bleek dat het onderwijs op de school op alle onderzochte onderdelen van voldoende kwaliteit is en het financieel beheer op orde. Het tweede rapport uit dat jaar was een stuk minder positief; het onderwijsaanbod was onvoldoende en het handelen van het bestuur is 'schadelijk voor de school en de leerlingen'. Ook werd het bestuur zelfverrijking en belangenverstrengeling verweten. Maar in dit rapport stond ook dat er géén aanwijzingen zijn gevonden dat het onderwijs in strijd is met basiswaarden van de democratische rechtsstaat. Ook heerst er geen klimaat dat gericht is op afzijdigheid van de Nederlandse samenleving. De eerdere signalen van de AIVD werden dus niet bevestigd door de Inspectie.

Ook het verloop van de nieuwe schoolleiders is groot. In oktober 2019 stapte Rasit Bal af. Oud-stadsdeelvoorzitter Achmed Baâdoud werd zijn opvolger als bestuurder. Hij moest de school in rustiger vaarwater krijgen. Na nog geen jaar vertrok ook hij bij het Haga Lyceum.

Het nutteloze feitje van de dag: Enorme export van onze landbouw

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Dat de Nederlandse landbouwexport enorm is mag bekend zijn, maar wist dat die export vorig jaar voor het eerst meer dan 100 miljard euro bedroeg? "De waarde van de landbouwexport in 2021 wordt geraamd op 104,7 miljard euro, een record. Dat melden Wageningen University & Research (WUR) en het CBS op basis van gezamenlijk onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV)", zo meldt het CBS.

"Net als in eerdere jaren is sierteelt (bloemen, planten, bloembollen en boomkwekerijproducten) in euro’s gemeten het belangrijkste landbouwexportproduct. In 2021 werd voor 12 miljard euro aan sierteeltproducten uitgevoerd, een kwart meer dan in 2020. Deze toename komt vooral door de sterk gestegen prijzen van bloemen en planten in 2021. In 2020 exporteerde Nederland voor 9,6 miljard euro aan sierteelt en in 2019 voor 9,5 miljard euro", aldus het CBS.

Bron: CBS
Bron: CBS

Ontwikkelaar Shovel Knight komt met Mina the Hollower

Yacht Club Games, de ontwikkelaar achter Shovel Knight, komt met een nieuwe game. Mina the Hollower is een 8-bit game in de stijl van Game Boy Color, maar dat gemoderniseerd voor de huidige tijd.

De game bevat elementen van Castlevania, The Legend of Zelda: Link's Awakening en zelfs Bloodborne. Mila kan graven, klappen uitdelen met haar zweep en moet op die manier de wereld verkennen. De game is momenteel te backen via Kickstarter, al financieert de ontwikkelaar de game grotendeels zelf.

De verwachtige release date is december 2023, maar dat staat natuurlijk alles behalve vast. De game komt naar PlayStation, Xbox en Nintendo Switch.

Xbox Game Pass-games voor februari bekendgemaakt

Xbox Game Pass-games van begin feberuari zijn bekendgemaakt. Met name CrossfireX lijkt interessant, dit is een nieuwe first person-shooter van Remedy Entertainment (bekend van o.a. Alan Wake). Verder is er ook Skul: The Hero Slayer, een indie die vorig jaar lovend werd ontvangen.

Zie hieronder de volledige lijst:

 • Contrast (Cloud en Console) - 3 februari
 • Dreamscaper (Cloud, Console en PC) - 3 februari
 • Telling Lies (Cloud, Console en PC) - 3 februari
 • Besiege (Cloud, Console en PC) - 10 februari
 • CrossfireX (Console) - 10 februari
 • Edge of Eternity (Cloud, Console en PC) - 10 februari
 • Skul: The Hero Slayer (Cloud, Console en PC) - 10 februari
 • The Last Kids on Earth and the Staff of Doom (Cloud, Console en PC) - 10 februari
 • Ark: Ultimate Survivor Edition (Cloud, Console en PC) - 14 februari
 • Infernax (Cloud, Console en PC) - 14 februari


Elke maand verwijnen er natuurlijk ook een aantal games. Deze games zijn vanaf 15 februari niet meer beschikbaar:

 • Control (Cloud, Console, PC)
 • Code Vein (Cloud, Console, PC)
 • Final Fantasy XII: The Zodiac Age (Console, PC)
 • The Medium (Cloud, Console, PC)
 • Project Winter (Cloud, Console, PC)
 • The Falconeer (Cloud, Console, PC)


Metroid Prime Hunters designer wil dat zijn eigen game een remake krijgt

Richard Vorodi, een van de designers van Metroid Prime Hunters, zegt in een interview met Kiwi Talkz. “Het zou prachtig zijn als we deze game op volledige resolutie konden zien. De FPS genre is groter dan ooit en het zou ongelofelijk zijn om te zien hoe deze game vandaag de dag zou spelen”, aldus Vorodi.

Metroid Prime Hunters is een multiplayer DS-game uit 2006. Voor een Nintendo-game was het wellicht voor zijn tijd, want je kan dus online game en zelfs gebruikmaken van voice chat. De game werd  trouwens niet ontwikkeld door Retro Studios, maar door Nintendo Software Technology, een interne studio.

Vorodi onthulde verder dat Nintendo met een interne ‘Metroid Bijbel’ werkte. Iedereen die aan een Metroid-game werkte moest dat even doorlezen.

Prison Architect krijgt 'Perfect Storm'-DLC

Er is een nieuwe uitbreiding van Prison Architect gelanceerd genaamd ‘Perfect Storm’. Dat hebben Paradox Interactive en Double Eleven aangekondigd. De uitbreiding is nu beschikbaar voor alle consoles en pc. Het kost een tientje.

Pirson Architect is een populaire management en simulatie game die oorspronkelijk in 2015 uitkwam. De game speelt zich af vanuit een top-down 2D perspectief en je doel is een gevangenis te runnen. De Perfect Storm-DLC voegt natuurlijk stormen toe aan het spel. Dat betekent dat gevangenisbewakers bijvoorbeeld plotseling door een bliksemschicht geraakt kunnen worden.

Naast bliksem kunnen er ook andere calamiteiten komen zoals sneeuwstormen hittegolven en meer.

Roguelike Vagante uitgebreid in beeld

Vagante is een actie-platformer die recent is uitgekomen voor PS4, PS5, Xbox, Switch en pc. Het is tevens een roguelike met ook willekeurig gegenereerde levels. Aan de game werd al meer dan tien jaar gewerkt.

Het spel is qua graphics vrij donker, maar de pixel art is in ieder geval mooi. Vagante ondersteunt ook online en lokale co-op, dus je kunt runs doen samen met drie vrienden. De game heeft een vraagprijs van  €13,99.

Bekijk anders meer dan twintig minuten gameplay in de video hieronder.

Cake Invaders toont gevecht tegen hongerige aliens

Cake Invaders is recent uitgekomen voor Switch. Deze schattige shoot ‘em up kwam vorig jaar al uit voor pc (Steam). In de game moet je net als in Space Invaders allerlei aliens. Het verschil is dat het hier gaat om hongerige aliens die taart willen eten.

De game wordt ook nog iets complexer, want je kunt meerdere personages tegelijk besturen en ook je wapens upgraden. Cake Invaders heeft lanceringkorting gekregen en kost €4,79. Je kunt zestien moeten gameplay van de game hieronder bekijken.

4 op 10 Nederlanders bezorgd over privacybescherming van QR-coronabewijs

Maar liefst 44 procent van de Nederlanders maakt zich zorgen om de mate waarin het coronabewijs hun privacy waarborgt. Dit blijkt uit onderzoek van VPNdiensten.nl onder 1.036 Nederlanders van achttien jaar en ouder, uitgevoerd door Panelwizard. Het lijkt erop dat die zorgen niet snel zullen afnemen, want ruim de helft van alle ondervraagden is bang dat coronabewijzen voor altijd blijven bestaan.

Vooral vrouwen zijn bezorgd over het QR-coronabewijs. Zo maakt maar liefst vijftig procent van hen zich ongerust om diens privacy-gevoeligheid en vreest 59 procent dat het bewijs nooit zal verdwijnen. Onder de mannelijke respondenten bedragen deze percentages 38 en 44 procent. Bovendien maken Nederlanders jonger dan dertig jaar zich opvallend vaker zorgen om hun privacy (58 procent) dan vijftigplussers (39 procent). “Met de hoeveelheid cybermisdaden en datalekken van tegenwoordig begrijp ik dat mensen het delen van privégegevens spannend vinden”, zegt Anna Braun van VPNdiensten.nl. “Wanneer de overheid die gegevens zo goed mogelijk beschermt én haar burgers proactief informeert over de databescherming en -verwerking, verwacht ik dat dit veel mensen kan geruststellen.”

Vrijheid in ruil voor privacy
Ondanks de zorgen om het coronatoegangsbewijs, zijn ruim zes op de tien Nederlanders bereid om via de QR-code privacygevoelige informatie in te ruilen voor meer bewegingsvrijheid. Erg vrijwillig gebeurt dit niet, wijst het onderzoek uit: maar liefst 47 procent van de respondenten voelt zich gedwongen richting het gebruik van het QR-toegangsbewijs. Met 62 procent ervaren vooral Nederlanders jonger dan veertig jaar deze dwang, tegenover 41 procent van de veertigplussers. Braun: “Dit onderzoek laat maar weer eens zien dat privacy een modern betaalmiddel is dat mensen al snel weggeven voor allerlei voordelen. In dit recente voorbeeld gaat het om meer bewegingsvrijheid, maar we geven al veel langer onze privacy weg voor optimaal gebruik van onze smartphone of sociale media.”

Informatievoorziening
Mogelijk dat betere informatievoorziening een deel van de zorgen weg kan halen. Zo blijkt uit het onderzoek dat een op de drie Nederlanders niet weet welke privégegevens het QR-bewijs bevat. Bovendien heeft 62 procent geen idee wat er vervolgens met die persoonlijke data gebeurt. Ook nu zijn het met name twintigers en dertigers die onvoldoende op de hoogte zijn van de gegevens die verbonden zijn aan het coronatoegangsbewijs (43 procent) en de verwerking ervan (73 procent). Braun: “In de privacyverklaring van de coronacheck staat precies welke persoonsgegevens de overheid ontvangt, waar die gegevens vandaan komen en waarom zij die verwerken. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen actief op zoek gaat naar die uitleg, wat niet betekent dat niemand het moet weten. In de communicatie rondom dit thema kunnen de betrokken instanties dus veel winst behalen.”

Kwart Nederlanders heeft een werkvijand

Maar liefst 28 procent van alle werkende Nederlanders heeft ten minste één duidelijke rivaal op de werkvloer. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.069 Nederlanders werkzaam in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Zeven op de tien ondervraagden maken zich daarnaast schuldig aan vriendjespolitiek, door bijvoorbeeld voor sommige collega’s eerder werk over te nemen dan voor anderen.

Opvallend genoeg houden Nederlandse vrouwen (32 procent) er vaker een werkvijand op na dan hun mannelijke collega’s (24 procent). Mannen zijn daarentegen weer iets selectiever met hun collegialiteit. “Het is heel normaal dat sommige collega’s je wellicht iets beter liggen dan anderen”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Ik heb al vroeg in mijn carrière geleerd dat je niet met iedereen beste vrienden kunt zijn, maar je moet wel met elkaar door een deur kunnen. Rivaliteit op de werkvloer en het creëren van stiefcollega’s gaat vrijwel altijd ten koste van je eigen prestaties. Mijn advies: live and let live.”

Ontwijkgedrag
Dat lang niet iedere werkende Nederlander een duidelijke werkvijand heeft, betekent helaas niet dat alles pais en vree is op de werkvloer. Zo zegt maar liefst 29 procent van de ondervraagden één of meerdere collega’s weleens actief te vermijden. Denk hierbij aan telefoontjes negeren, met opzet later lunchen of zoveel mogelijk thuiswerken wanneer desbetreffende personen op kantoor zijn. Vier op de tien respondenten storen zichzelf zo aan hun gildebroeders, dat zij sommige collega’s liever niet aan hun familie en/of vrienden voorstellen. Opvallend genoeg generen mannen (44 procent) zich vaker voor hun collega’s dan vrouwen (37 procent). Franke: “Leuke collega’s kunnen je werk maken of breken. Niet voor niets wordt dit vrijwel altijd genoemd als een van de drie belangrijkste voorwaarden om voor een baan te kiezen. In plaats van collega’s te ontwijken en je overmatig te ergeren, kun je beter het gesprek aangaan. Een leukere sfeer op de werkvloer zorgt er waarschijnlijk voor dat je meer voldaan naar huis gaat.”

Thuisblijven
Goede werksfeer of niet; een aanzienlijk gedeelte van de Nederlanders probeert zijn of haar aanwezigheid op de werkvloer zoveel mogelijk kort te sluiten met werkvrienden. Zo blijft 21 procent van alle respondenten het liefst thuis wanneer hun favoriete collega’s vanuit huis werken. Met 37 procent werken vooral jongeren graag met gelijkgestemden. Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst één op de zeven jongeren weleens een griepje of COVID-besmetting hebben gefaket om – net zoals hun werkvrienden – vanuit huis te werken. Franke: “Om te voorkomen dat mensen alleen naar kantoor komen wanneer hun werkvrienden er zijn, werken wij met een vaste weekplanning. Collega’s die op kantoor willen werken, melden zich een week van te voren aan. Alle aanmeldingen worden vervolgens willekeurig ingevuld over de opgegeven data. Ondanks dat dit soms voor bijzondere combinaties zorgt, zijn de reacties tot nu toe erg positief.”

Twee op de drie jonge vrouwen lastiggevallen op straat

Van de vrouwen van 12 tot 25 jaar zegt 67 procent in 2021 het afgelopen jaar weleens te zijn lastiggevallen op straat. Ze zijn nagefloten of nageroepen, en soms ook achternagelopen. Nafluiten ervaren vrouwen als minst bedreigend, achternalopen als meest bedreigend. De meesten negeren het wanneer ze op straat worden lastiggevallen. Mannen hebben minder dan vrouwen te maken met straatintimidatie. Dit meldt het CBS.

De cijfers zijn afkomstig uit het CBS-onderzoek Belevingen 2021. Deze enquête is gehouden van begin februari tot en met medio april 2021. De cijfers over straatintimidatie hebben betrekking op de twaalf maanden voorafgaand aan het moment van enquêteren, dus de periode van februari tot half april 2020 tot en met februari tot half april 2021. Deze periode valt vrijwel helemaal binnen de coronapandemie. Aangezien het CBS in Belevingen 2021 het fenomeen straatintimidatie voor het eerst heeft onderzocht, kan op basis van dit onderzoek geen vergelijking met de situatie vóór corona worden gemaakt.

1 op de 3 jonge mannen te maken met straatintimidatie
Jonge vrouwen van 18 tot 21 jaar geven het vaakst aan op straat geïntimideerd te zijn. Bijna drie kwart van hen heeft hier weleens mee te maken gehad. Maar ook van de tienermeisjes tussen 14 en 18 jaar zegt ongeveer 70 procent op straat geïntimideerd te zijn. Van de mannen heeft 1 op de 3 in 2020/’21 met straatintimidatie te maken gehad, tienerjongens vaker dan jongvolwassen mannen.

Helft jonge vrouwen weleens nagefloten
Ongewenst nafluiten is de meest voorkomende vorm van straatintimidatie. De helft van de jonge vrouwen is in 2020/’21 weleens – dat wil zeggen 1 keer of vaker – ongewenst nagefloten. Naroepen met vervelende opmerkingen of beledigingen en ongewenst nasissen of naklakken ervaren jonge vrouwen met ongeveer 40 procent iets minder vaak. Circa een kwart zegt dat zij in het afgelopen jaar weleens achterna werden gelopen of achtervolgd. Bij jonge mannen is nageroepen worden de vaakst voorkomende vorm van straatintimidatie.

Achternalopen meest bedreigend
Van de onderzochte vormen van straatintimidatie zijn ongewenst nafluiten en nasissen voor vrouwen het minst belastend. Ongeveer 60 procent van de slachtoffers ervaart deze vormen vooral als ongemakkelijk en op een deel van de vrouwen maakt nafluiten (21 procent) of nasissen (15 procent) helemaal geen indruk. Toch voelt circa een derde zich onveilig of bang als ze nagefloten of nagesist worden. Naroepen belast meer: de helft van de vrouwen raakt geïrriteerd of wordt boos, en bijna de helft voelt zich onveilig of bang. Achternagelopen of achtervolgd worden is het meest bedreigend: 85 procent van de vrouwen voelt zich onveilig of bang wanneer dit gebeurt.

Bij mannen heeft straatintimidatie minder impact. Achternagelopen of achtervolgd worden heeft de sterkste impact: 43 procent voelt zich dan onveilig of bang. Nageroepen worden maakt hen het vaakst geïrriteerd of boos (39 procent).

Ruim 1 op de 3 vrouwen zoekt of belt iemand op
De meeste 12- tot 18-jarigen, 60 procent, negeren het als ze op straat worden lastiggevallen. Vrouwen doen dit met 64 procent vaker dan mannen (51 procent). Behalve ‘negeren’ hebben vrouwen ook andere manieren om met straatintimidatie om te gaan dan mannen: ze zoeken op het moment dat ze worden lastiggevallen vaker gezelschap van andere mensen of bellen iemand op (37 procent), ze maken vaker een afwijzend of boos gebaar (26 procent) en ze pakken vaker iets waarmee ze zich kunnen verdedigen, zoals sleutels, deodorant of pepperspray (18 procent). Mannen lachen erom, maken een afwijzend gebaar of spreken de daders erop aan (17 tot 19 procent).

In steden meer straatintimidatie dan op platteland
Het percentage jonge vrouwen dat weleens te maken heeft met straatintimidatie loopt uiteen van 55 procent in niet-stedelijke gemeenten tot 75 procent in zeer sterk stedelijk gemeenten. In de vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht geeft gemiddeld 77 procent van de jonge vrouwen aan in 2020/’21 op straat lastiggevallen te zijn.

FOK! Wat een weer: weer wisselvallig

winterbanner

Het is wisselend bewolkt met nog een enkele bui. De minima liggen rond 6°C. De wind komt uit west tot noordwest en is boven land overwegend matig, aan de kust en op het IJsselmeer (vrij) krachtig tot hard.

Overdag zijn er aanvankelijk perioden met zon. In de middag en avond trekt een zone met bewolking en wat regen noordoostwaarts over het land. Het wordt ongeveer 9°C. De wind is west tot noordwest en overwegend matig, aanvankelijk aan zee (vrij) krachtig, in het Waddengebied mogelijk hard. In de loop van de dag draait de wind naar richtingen tussen zuid en west.

In de nacht naar donderdag is het bewolkt met af en toe motregen. De temperatuur ligt rond 8°C. De zuidwestelijke wind is overwegend matig.

Donderdag overdag is het bewolkt met vooral landinwaarts af en toe motregen. Het wordt ongeveer 9°C. De wind is zuidwestelijk en matig, aan de kust af en toe vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Kroezel wil ons jaloers maken met een foto van een stuwmeer iets ten noorden van Malaga, Spanje
Kroezel wil ons jaloers maken met een foto van een stuwmeer iets ten noorden van Malaga, Spanje

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Dan kom je 'm vanzelf tegen!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
©FOK.nl e.a.