FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 januari 2016

'Rapefugees-shirt zet aan tot haat'

De omstreden leider van de Pegida, Lutz Bachmann, kan een zoveelste rechtszaak tegemoet zien. Een politicus in Leipzig wil hem namelijk vervolgen vanwege het T-shirt dat hij op z'n tijdlijn van facebook gezet had.

Op het shirt viel de tekst 'rapefugees not welcome' te lezen. Dezelfde tekst en afbeelding die enkele Pegida-aanhangers bij zich hadden tijdens de demonstratie tegen seksueel geweld van afgelopen weekend. Zij droegen spandoeken van dezelfde strekking.

Terwijl de politiek en de media er vier dagen over deden om de massale aanrandingsgolf enige aandacht te geven, waren anderen razendsnel om te reageren op een shirt die een mening heeft over seksueel geweld door asielzoekers. Een politieke bobo van Die Grunen, Jurgen Hasek, vindt dat dit opruiing is. Kan niet, mag niet, heurt niet. Hij heeft een aanklacht neergelegd bij de officier van justitie van Dresden, waar Bachmann resideert. Volgens Hasek is de afbeelding op de vlag en t-shirt alleen maar 'een excuus om haat te zaaien'.

Bachmann doet altijd wel zijn best om de lachers op zijn hand te krijgen de controverse op te zoeken. Nog niet zo lang geleden vond hij het een goed idee om als Hitler verkleed op facebook te verschijnen. Iets dat de organisatie niet ten goede kwam, vier kopstukken stapten op en Bachmann kreeg een overdrive aan kritiek over zich heen.

Enkele duizenden liepen gisteren mee met de Pegida-mars te Keulen. Helemaal goed ging dat niet. Er was een waterkanon nodig om de iets te verhitte aanhangers weer af te koelen.

NVWA bekijkt melding schoppen puppy in Utopia

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bekijkt de meldingen over het schoppen van pup Arthur in een uitzending van SBS-programma Utopia. Bij Meldpunt 144 zijn ruim voldoende meldingen binnengekomen van het voorval. "De NVWA behandelt deze zaak", staat op de facebookpagina van het meldpunt.

Een woordvoerster van de NVWA bevestigde dat ze een melding binnen hebben gekregen en dat die bekeken wordt. Er is nog geen sprake van een officieel onderzoek.

Dierenorganisatie Een Dier een Vriend heeft inmiddels meer dan 20.000 handtekeningen binnengekregen via een online petitie om Arthur uit het programma te krijgen. De organisatie protesteert zondag aan de poort van het terrein waar Utopia wordt opgenomen. Arthur moet bij een liefhebbend gezin geplaatst worden en de verantwoordelijke deelnemer moet uit het programma vertrekken, vindt Een Dier Een Vriend.

NVWA bekijkt melding schoppen puppy in Utopia
NVWA bekijkt melding schoppen puppy in Utopia (Foto: ANP)

Darter Waites eenvoudig naar tweede Lakeside-titel

Darter Scott Waites heeft voor de tweede keer Lakeside op zijn naam geschreven, het officieuze wk van dartbond BDO. In een eenzijdige finale wist hij met 7-1 te winnen van de Canadees Jeff Smith. Waites won eerder dit toernooi al in 2013, toen won hij met dezelfde cijfers van Tony O'Shea. 

Waites kwam in de finale 5-0 voor voordat Smith nog een set kon pakken voor de pauze. De eerste twee sets na de pauze gingen ook naar Scotty to Hotty, waarmee hij zijn tweede titel veilig stelde. De Canadees Smith haalde vorig jaar al de halve finale. Dit jaar deed hij het met zeges op onder andere Martin Adams en in de halve finale Richard Veenstra nog net wat beter. 

Zaterdag wist Trina Gulliver haar tiende Lakeside­titel veilig te stellen. Dit ten koste van Deta Hedman die wederom naast de felbegeerde titel greep bij de dames. Donderdag wist Joshua Richardson het jeugdtoernooi van de Lakeside op zijn naam te schrijven door Jordan Boyce te verslaan. Hierdoor is de Engelsman de opvolger van Colin Roelofs.

De darters van de BDO komen eind deze maand naar Assen voor de Dutch Open. Martin Adams zal daar proberen zijn titel te verdedigen. 

Scott Waites voor de tweede keer de beste darter van dartbond BDO. (PRO SHOTS/Action Images)
Scott Waites voor de tweede keer de beste darter van dartbond BDO. (PRO SHOTS/Action Images)

In de NFL is het koud, heel erg koud

De Minnesota Vikings en de Seattle Seahawks spelen in de american football-competitie NFL op het moment een belangrijke play-offwedstrijd. Dat gebeurt bij historisch koude temperaturen: tijdens de kick-off gaf het kwik een temperatuur aan van -21 graden Celsius, terwijl een verfrissend windje zorgt voor een gevoelstemperatuur van een graadje of 30 onder nul.

Het is zondag de - gedeeld - op twee na koudste wedstrijd ooit in de NFL-geschiedenis. Ook bij de aftrap van een duel tussen de Kansas City Chiefs en Indianapolis Colts in Kansas was het in 1995 -21 graden Celsius. De Cincinnati Bengals en San Diego Chargers speelden in 1981 om het kampioenschap in de AFC, ongeveer -23 graden Celsius. De Super Bowl van 1967 tussen de Green Bay Packers en de Dallas Cowboys werd afgetrapt bij een niet al te behaaglijke 25 graden onder nul en kreeg dan ook de terechte bijnaam Ice Bowl.  

Waterpolomannen hard onderuit op EK

De Nederlandse waterpolomannen zijn het EK met een fikse nederlaag begonnen. Montenegro was in Belgrado veel te sterk voor Oranje: 13-6.

Vooral in de eerste periode werd het team van bondscoach Robin van Galen volledig overrompeld door de medaillekandidaten uit Montenegro. Die liepen uit naar 5-0 en kwamen zelfs 7-0 voor in de tweede periode. Pas daarna kwam ook Nederland op het scorebord dankzij Robin Lindhout. De achterstand was echter niet meer te overbruggen, al kwam Nederland een stuk beter in de wedstrijd. Lindhout maakte nog een treffer en was daarmee topschutter. Luuk Gielen, Jesse Koopman, Jorn Winkelhorst en Ruud van der Vorst scoorden één keer.

De waterpoloërs hebben tot doel om bij de eerste twaalf op het toernooi te eindigen, want dat geeft recht op deelname aan een olympische kwalificatietoernooi.

Waterpolomannen hard onderuit
Waterpolomannen hard onderuit (Foto: ANP)

Waterpolosters beginnen EK met zege

De Nederlandse waterpolovrouwen zijn het Europees kampioenschap begonnen met ruime zege. In Belgrado werd Hongarije met 14-10 verslagen.

Vooral in de eerste helft was Nederland duidelijk de betere. Mede dankzij vier treffers van Yasemit Smit, die enige overgebleven speelster van het gouden team van 2008, leidde Oranje bij rust met 8-3. Na het derde kwart was de stand 12-6, waarna Nederland gas terugnam. De zege kwam echter niet meer in gevaar.

Nederland kan op het EK kwalificatie afdwingen voor de Olympische Spelen in Rio, maar dan moet het toernooi wel gewonnen worden. Anders volgt er een olympisch kwalificatietoernooi, wat in maart in Gouda gehouden wordt.

JOVD vindt Arjen Lubach liberaal van het jaar

De JOVD heeft Arjen Lubach uitgeroepen tot Liberaal van het Jaar 2015. Lubach krijgt de prijs voor zijn rol als 'waakhond voor de burger tegen de overheid'. Ook roemt de jongerenorganisatie van de VVD zijn pleidooien voor het belang van privacy. Dat staat op de site van de JOVD.

JOVD-voorzitter Matthijs van de Burgwal: "Arjen Lubach weet politieke discussies dichter bij jongeren te brengen en stelt zich vaak op als waakhond voor de burger tegen een te nieuwsgierige overheid. Daarnaast zwengelt hij vanuit een liberale invalshoek discussies aan over diverse onderwerpen, zoals de scheiding tussen kerk en staat." Lubach is cabaretier en heeft zijn eigen tv-programma Zondag met Lubach.

De Liberaal van het Jaar is een jaarlijkse prijs die de JOVD toekent aan een persoon die zich inzet voor belangrijke liberale waarden en ideeën. Eerdere winnaars waren onder meer Hans Teeuwen, Alexander Pechtold en Neelie Kroes. Liberaal van het Jaar 2014 werd de galeriehouder die het boek Mein Kampf van Adolf Hitler te koop aanbood.

JOVD vindt Arjen Lubach liberaal van het jaar
JOVD vindt Arjen Lubach liberaal van het jaar (Foto: ANP)

PvdA: verplicht aantal vrouwen in bedrijfstop

Bedrijven moeten worden verplicht een percentage vrouwen in topfuncties aan te nemen. Dat vindt de PvdA. Tweede Kamerlid Keklik Yücel vindt dat drie op de tien topbestuurders vrouw moeten zijn. De maatregel moet wat haar betreft in 2017 ingaan. De PvdA bevestigt zondag berichtgeving hierover van Nu.nl.

Yücel vindt dat het bedrijfsleven te langzaam vrouwen in de raden van bestuur en van commissarissen aantrekt. ,,De helft van de bevolking is vrouw, maar in het grote bedrijfsleven is nog niet één op de tien topbestuurders dat. Het old boys network schuift elkaar nog steeds de topfuncties toe. De meeste bedrijven negeren te vaak talentvolle vrouwen."

Ook het kabinet wil graag het aantal vrouwen in topfuncties vergroten maar laat dit tot nu toe aan de bedrijven zelf over. Dat gaat volgens de PvdA te langzaam.

De Tweede Kamer praat deze maand over vrouwenemancipatie. Coalitiepartij VVD heeft zich nooit een voorstander getoond van een verplicht vrouwenquotum.

PvdA: verplicht aantal vrouwen in bedrijfstop
PvdA: verplicht aantal vrouwen in bedrijfstop (Foto: ANP)

Motörhead-zanger Lemmy Kilmister herdacht

Motörhead-zanger Lemmy Kilmister is zaterdag in Los Angeles naar zijn laatste rustplaats gebracht. Rocksterren als Dave Grohl, Slash, Brian May en leden van Metallica woonden de uitvaart bij.

De herdenkingsdienst voor Lemmy, die op 28 december op zeventigjarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker, was live te volgen via YouTube. Volgens de BBC keken wereldwijd ruim 250.000 mensen naar de uitvaart. Ook in Lemmy's stamkroeg de Rainbow Bar and Grill op Sunset Strip in Hollywood werd de uitvaart gevolgd. Daar kwamen enkele honderden mensen samen.

Lemmy vond zijn laatste rustplaats op Forest Lawn Memorial Cemetery, daar liggen ook sterren als Michael Jackson, Sam Cooke en Walt Disney. De kapel van het kerkhof was voor Lemmy's uitvaart versierd met witte en rode bloemen. Voorin de zaal stond een foto van Motörhead, de heavymetalband die Lemmy in 1975 oprichtte. Bij de foto stonden zijn laarzen en een urn in de vorm van de kenmerkende zwarte hoed van de zanger.

Aan het einde van de dienst schalde Lemmy's basgitaar door de kapel. Het instrument werd aangesloten op versterkers. Het geluid van de gitaar werd door de aanwezigen met applaus verwelkomd.

Motörhead-zanger Lemmy Kilmister herdacht
Motörhead-zanger Lemmy Kilmister herdacht (Foto: BuzzE)

Lichamen gevonden in Leusden en bij de Waal

Een voorbijganger heeft zondag een lichaam gevonden in een sloot in Leusden. De sloot is aan de Philipstraat, vlakbij een hotel van Van der Valk. De politie heeft de buurt afgezet.

Elders, in de uiterwaarden van de Waal bij Druten (Gelderland), is zondag ook een stoffelijk overschot aangetroffen. Het lichaam heeft vermoedelijk al een tijdje in het water gelegen. Ook hier doet de politie onderzoek.

Lichamen gevonden in Leusden en bij de Waal
Lichamen gevonden in Leusden en bij de Waal (Foto: ANP)

Recordjackpot in Amerika niet gevallen

De recordjackpot van de Amerikaanse loterij Powerball van 900 miljoen dollar (823 miljoen euro) is zaterdagavond niet gevallen. Honderdduizenden Amerikanen hielden hun adem in en hun vingers gekruist, maar de kans om te winnen was microscopisch klein: 1 op 292 miljoen.

Bij de vorige trekking van Powerball, afgelopen woensdag, zat er 500 miljoen dollar in de jackpot, ook toen viel hij niet. Het bedrag dat er nu in zit, is nog nooit zo hoog geweest. Het gaat om de onwaarschijnlijk hoge som van 1,3 miljard dollar. De volgende trekking is woensdag.

Recordjackpot in Amerika niet gevallen
Recordjackpot in Amerika niet gevallen (Foto: ANP)

'VW komt met katalysator voor auto's in VS'

Volkswagen wil katalysatoren installeren in circa 430.000 auto's die het concern in de VS verkocht, zodat ze alsnog op legale wijze aan de lokale milieueisen voldoen. Dat meldde de krant Bild am Sonntag zonder bronvermelding.

Volgens de krant wil VW ze vooral installeren in auto's met een eerste generatie EA 189 dieselmotor, die al snel de spil werd in het dieselschandaal dat in september uitbrak. Een ingewijde stelde tegenover persbureau Reuters dat het gaat om nieuw ontwikkelde katalysatoren.

Volkswagen is er nog niet in geslaagd Amerikaanse autoriteiten achter zijn reparatieplannen te krijgen. Bestuursvoorzitter Matthias Müller gaat volgende week langs bij milieudienst EPA in een poging de plooien glad te strijken en om tot een akkoord te komen over ingrepen aan auto's die voorzien zijn van sjoemelsoftware.

'VW komt met katalysator voor auto's in VS'
'VW komt met katalysator voor auto's in VS' (Foto: ANP)

Doden bij bosbranden in Australië

In Australië zijn twee mensen om het leven gekomen door bosbranden ten zuiden van Perth die 128 huizen in de as hebben gelegd. Een persoon wordt vermist, aldus Australische media zondag.

In het historische dorp Yarloop zijn in uitgebrande huizen de lichamen van twee mannen gevonden. Het dorp, 270 kilometer ten zuiden van Perth, is door de branden vrijwel volledig verwoest.

Een waarschuwing voor een groot deel van de regio, waaronder het oosten van Waroona, Hamel, Yarloop en omliggende gebieden, blijft van kracht. Het vuur heeft inmiddels 72.000 hectare natuur verwoest.

Doden bij bosbranden in Australië
Doden bij bosbranden in Australië (Foto: ANP)

EasyJet vreest gevolgen Brexit

De Britse prijsvechter easyJet vreest voor aanzienlijke negatieve effecten van een mogelijk vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie.

Het bedrijf stelde in een prospectus voor een beoogde uitgifte van obligaties dat een Brexit grote gevolgen zal hebben op de 'financiële gesteldheid van de onderneming en de resultaten uit zijn activiteiten'.

Bestuursvoorzitter Carolyn McCall zei eerder al dat een Brexit niet goed zou zijn voor het land, maar het is voor het eerst dat easyJet waarschuwt voor het effect daarvan op zijn financiële prestaties.

EasyJet vreest gevolgen Brexit
EasyJet vreest gevolgen Brexit (Foto: ANP)

Agenten belaagd bij aanhouding militair

Politieagenten zijn zondagochtend vroeg in Eindhoven bij de aanhouding van een militair belaagd door omstanders. Vanuit de menigte werd onder meer met glas gegooid.

De 25-jarige militair werd opgepakt op het Stratumseind omdat hij een uitbater van een horecagelegenheid zwaar had mishandeld. Agenten waren daar deels getuige van.

Toen omstanders met glas begonnen te gooien kwam de bereden politie in actie om de menigte uit elkaar te drijven. Ook deze agenten kregen glas om de oren. Verder werden voorwerpen uit een pand boven de horecagelegenheid naar de agenten gegooid.

Gewond
De uitbater van de horecagelegenheid, die enige tijd buiten westen was, raakte gewond aan een oog, ribben en heup. Ambulancepersoneel onderzocht hem, maar hij hoefde niet naar het ziekenhuis.

De zaak van de militair is overgedragen aan de marechaussee. De politie onderzoekt wie er verder bij de rellen betrokken waren.

Agenten belaagd bij aanhouding militair
Agenten belaagd bij aanhouding militair (Foto: ANP)

Van der Poel prolongeert nationale titel

Mathieu van der Poel heeft zijn nationale titel veldrijden zondag met succes verdedigd. De 20-jarige wereldkampioen moest vol aan de bak in de verwachte tweestrijd met Lars van der Haar, maar plaatste drie ronden voor het einde een beslissende aanval op het zware stuk in het mulle zand op het NK-parcours in Hellendoorn. Van der Haar kon het moordende tempo van zijn concurrent niet volgen en moest genoegen nemen met het zilver.

Van der Poel prolongeert nationale titel
Van der Poel prolongeert nationale titel (Foto: ANP)

Eerste gameplay voor Kombat Pack 2 komt volgende week

Ed Boon heeft via Twitter laten weten dat ergens volgende week de eerste gameplay wordt getoond van Kombat Pack 2, de tweede 'grote' DLC-pack voor Mortal Kombat X. Wanneer we de beelden precies mogen verwachten laat Edje nog even in het midden.

Kombat Pack 2 brengt vier nieuwe fighters naar Mortal Kombat X: Leatherface (Texas Chainsaw Massacre), Xenomorph (Alien), Bo Rai Cho (gebruiker van de dronken vuist) en Tri-Borg (een fusie tussen Cyrax, Sektor en Robot Smoke). De uitbreiding moet ergens dit jaar beschikbaar komen op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Aantal aangiftes Keulen stijgt tot 516

Het aantal aangiftes vanwege diefstal of aanranding rond de jaarwisseling in Keulen is zondag gestegen naar 516. De Keulse politie liet zaterdag al weten dat het eerder genoemde aantal van 170 aangiftes was verdubbeld tot 379. In zo'n veertig procent van de ruim vijfhonderd aangiftes wordt melding gemaakt van seksuele delicten.

Ook in de andere Duitse steden werden rond de jaarwisseling soortgelijke incidenten gemeld. Het aantal aangiftes dat werd gedaan in Hamburg steeg zondag naar 133. In Frankfurt am Main kwamen tot op heden vijftien aangiftes binnen.

Aantal aangiftes Keulen stijgt tot 516
Aantal aangiftes Keulen stijgt tot 516 (Foto: ANP)

Kramer wint achtste Europese allroundtitel

Schaatser Sven Kramer heeft zondag bij de EK allround in Minsk voor de achtste keer de titel veroverd. De 29-jarige Fries verdedigde op de afsluitende 10.000 meter zijn leidende positie in het algemeen klassement met een degelijke race. Hij zegevierde in een tijd van 13.11,99.

De Belg Bart Swings, die op de 10.000 meter de tweede tijd reed (13.15,47), eindigde in de algemene rangschikking op de tweede plaats. Het was zijn eerste EK-medaille. Jan Blokhuijsen (derde op de 10.000 meter in 13.22,14) veroverde brons in de eindstand.

Kramer had zondag na zijn titelprolongatie bij de EK allround in Minsk een minder prettige mededeling voor de schaatsfans in Nederland. De 29-jarige publiekstrekker laat over twee weken de NK allround in Thialf (22-24 januari) schieten. Hij geeft de voorkeur aan een trainingskamp in Spanje met de wielrenners van zijn ploeg LottoNL-Jumbo. De achtvoudige Europese kampioen keert in principe eind januari terug op het ijs bij de wereldbeker in het Noorse Stavanger.

"Ik was graag voor de Nederlandse titel gegaan in Heerenveen'', liet Kramer zondag bij de NOS weten. "Maar dankzij mijn Europese titel hoef ik me bij de NK allround niet meer te plaatsen voor de WK allround begin maart in Berlijn. Daardoor verleg ik nu mijn focus naar de WK afstanden half februari in Rusland. Een trainingskamp met onze wielrenners in Spanje komt voor mij nu beter uit."

Jan Blokhuijsen, derde bij de EK, is ook al geplaatst voor de WK allround. De Europese kampioen van 2014 is wel van plan om bij de NK allround van start te gaan.

Kramer wint achtste Europese allroundtitel
Kramer wint achtste Europese allroundtitel (Foto: ANP)

Drie doden bij explosie op schietbaan

Bij een explosie op een schietbaan in Italië zijn zeker drie mensen om het leven gekomen en drie anderen gewond geraakt, meldde persbureau Ansa zondag. Bovendien liepen twee brandweermannen lichte verwondingen op toen ze tijdens bluswerkzaamheden werden geraakt door naar beneden vallende plafonddelen.

De drie gewonden hadden ernstige brandwonden en zijn naar een ziekenhuis gebracht. De oorzaak van de explosie op de schietbaan in Portomaggiore ten noordoosten van Bologna is nog onduidelijk. De politie vermoedt een gaslek of een elektrisch defect als mogelijke oorzaak.

Drie doden bij explosie op schietbaan
Drie doden bij explosie op schietbaan (Foto: ANP)

Sablikova onttroont Wüst, brons De Jong

Martina Sablikova heeft zondag in Minsk bij de EK allround Ireen Wüst onttroond als titelhouder. De 28-jarige schaatsster uit Tsjechië schreef met grote overmacht de 5000 meter op haar naam. Ze zegevierde in een tijd van 6.58,44. Sablikova, die haar vijfde Europese titel veroverde, won in Minsk ook de 1500 en 3000 meter.

Wüst reed in haar eerste 5000 meter van het seizoen, tegen Sablikova, moeizaam haar eigen race. Met de vierde tijd (7.10,65) verzekerde de viervoudig kampioene zich niettemin van zilver in het eindklassement en daarmee van een ticket voor de WK allround begin maart in Berlijn.

Antoinette de Jong stelde brons veilig in het eindklassement. De 20-jarige ploeggenote van Wüst reed op de 5000 meter de vijfde tijd (7.11,83). De Jong verdiende met haar podiumplaats bij de EK eveneens een startbewijs voor de WK allround.

Sablikova onttroont Wüst, brons De Jong
Sablikova onttroont Wüst, brons De Jong (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 1

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was klappernootopreis met het volgende onderschrift: "Vliegende keeper wordt teruggefloten.."

John van den Brom gaat helemaal los tijdens het trainingskamp van AZ, maar wat probeert hij duidelijk te maken (Pro Shots / Ed van de Pol)
John van den Brom gaat helemaal los tijdens het trainingskamp van AZ, maar wat probeert hij duidelijk te maken (Pro Shots / Ed van de Pol)

Duits volleybal mist Spelen voor het eerst sinds 1992

Voor het eerst sinds 1992 zullen Duitse volleybalfans het op de Olympische Spelen moeten stellen zonder ploeg. Zowel de mannen als de vrouwen slaagden er niet in zich voor de Spelen of op z'n minst het wereldwijde OKT te plaatsen. 

De vrouwen werden eerder deze week al uitgeschakeld in een groep met Nederland, Turkije en Kroatië, waar bij het Duitse team nogal wat onvrede over heerste. De mannen speelden tegelijkertijd het Europese OKT in de eigen hoofdstad Berlijn, maar ook voor hen lukte het niet. In de groepsfase werd nog drie keer gewonnen, waarna het in de halve finale tegen Rusland met 1-3 verkeerd afliep.

Zondag stond de wedstrijd om plek drie op het programma tegen wereldkampioen Polen, waar Duitsland in de groepsfase nog met 3-2 van won. De wedstrijd had wat publiek betreft meer weg van een thuiswedstrijd voor Polen en daar leek Duitsland niet mee om te kunnen gaan. Een matchpoint in set vier werd niet benut en in de vijfde set bleek Polen op het beslissende moment net te sterk: het tweede matchpoint was raak, 16-14.

Woede om mishandeling puppy in Utopia

Onder de kijkers van het televisieprogramma Utopia is grote woede ontstaan na een vermeende mishandeling van een puppy. Op beelden is te zien dat bewoner Ivan, Utopiaan van het jaar 2015, niet geheel zachtzinnig met het beestje omgaat.

Ivan kreeg het hondje, een Mechelse herder met de naam Arthur, vorige week voor zijn verjaardag cadeau van zijn vriendin en medebewoonster Nicole. Een lang gekoesterde wens kwam hiermee uit. Niet iedere bewoner is blij met de komst van Arthur maar Ivan wel. Hij zou dan ook zorg dragen voor het beestje en hem met veel liefde opvoeden.

Nu blijkt echter, tot grote ontsteltenis van de trouwe streamkijkers, dat hij het beestje op een 'hardhandige' manier behandelt. Op beelden is te zien dat Ivan het hondje probeert te corrigeren door hem te 'schoppen'. Woorden als puppyschopper vliegen over het internet. Ivan had zijn voet onder Arthur geplaatst en een schoppende beweging gemaakt waardoor de puppy een soort flikflak maakte.

"Dierenmishandeling!" schreeuwen de Utopiavolgers en deze zijn in actie gekomen door onder andere een online-petitie, met inmiddels bijna 20.000 handtekeningen, op te starten om het beestje uit Utopia te krijgen. Ook werd het incident massaal gerapporteerd op de Facebookpagina van het meldpunt 144. Zij laten weten dat er inmiddels ruim voldoende meldingen zijn binnengekomen om de zaak te gaan onderzoeken.

Ivan zegt zelf veel spijt te hebben van het incident en heeft zijn excuses aangeboden. "Ik hou echt van hem, ik geef om hem en wil graag goed voor hem zorgen. Ik doe er alles aan om goed voor hem te zorgen", zei hij zaterdagavond. De pup zou bijtend op hem zijn afgekomen. "Uit een reactie gooide ik mijn been tegen hem aan en viel hij op zijn rug. Uiteindelijk kwam het goed en heeft hij buiten een plasje gedaan. Er is buiten een hele heisa over. Ik wil mijn excuses aanbieden aan de mensen buiten."

Wil je meer lezen of weten over Utopia, kijk dan ook eens op ons forum.

Oxford United stunt groots met zege op Swansea City in FA Cup

Grootse stunt in de derde ronde van de FA Cup. Oxford United, uit League II, wint met 3-2 van Premier League-club Swansea City. De club uitkomend op vierde Engelse niveau plaatst zich daarmee voor de vierde ronde. Het is voor het eerst in vier jaar dat in de FA Cup een club uit League II een Premier League-ploeg wist te verslaan. 

Bij Swansea kregen onder andere Kristoffer Nordfeldt (ex-SC Heerenveen) en Marvin Emnes een plek in de basis. Emnes liet zich direct gelden en leidde met een artistiek hakje de openingstreffer van Jefferson Montero in. Liam Sercombe zorgde vlak voor rust vanaf elf meter voor de 1-1. 

Na de thee was het de beurt aan de thuisclub. Kemar Roofe vond in de 49ste minuut knap de verre hoek en tien minuten later schoot de 23-jarige aanvaller na een uitmuntende counter opnieuw raak, waarmee het 3-1 werd. Swansea zette alles op alles om een dramatische uitschakeling te voorkomen. Verder dan een aansluitingstreffer van Bafetimbi Gomis kwam Swansea niet, waarmee het bekertoernooi voor de gasten erop zit. 

Kemar Roofe maakte counter perfect af en bracht Oxford op 3-1. (Bron: YouTube)

Skiër Kristoffersen is Hirscher fractie te snel af

Alpineskiër Henrik Kristoffersen heeft in het Zwitserse Adelboden de World Cup-slalom op zijn naam geschreven. Een dag eerder moest de reuzenslalom op de gevreesde Chuenisbärgli-piste nog afgelast worden, want het regende te hard.

Na de eerste run was de leiding in handen van de Rus Alexander Khoroshilov, die Hirscher met 0,24 seconden het nakijken gaf. Kristoffersen moest 0,32 seconden toegeven op Khoroshilov, terwijl de rest - aangevoerd door Fritz Dopfer - al op bijna een seconde van de Rus stond. 

Kristoffersen maakte in de tweede run grote indruk en ging vooral in het onderste deel van de piste bloedsnel naar beneden. Hirscher leek zijn tijd vervolgens aan te kunnen vallen, maar het onderste deel van de run van de Noor was simpelweg te snel: Hirscher moest 0,06 seconden toegeven op zijn grote rivaal in het slalomseizoen. Khoroshilov ging halverwege de piste goed naar beneden, maar gaf op het onderste deel eveneens toe en moest op 0,60 seconden van Kristoffersen genoegen nemen met de derde plek.

Kristoffersen breidt zijn leiding in de slalom-World Cup uit, alleen Hirscher kan nog altijd volgen. De Oostenrijker gaat in het algemene klassement wel aan de leiding, zijn grootste concurrent Aksel Lund Svindal - specialist op de snelle onderdelen - was zoals gewoonlijk op de slalom niet van de partij.

Wilders sluit Rutte uit als regeringspartner

PVV-leider Geert Wilders zou niet met de VVD willen regeren zolang premier Mark Rutte daar nog aan het roer staat. Dat laat Wilders zondag weten na het programma Buitenhof, waar Rutte werd bevraagd over het uitsluiten van de PVV als mogelijke coalitiepartner na de verkiezingen.

Rutte herhaalde dat hij het een voorwaarde vindt dat Wilders eerst zijn 'minder-minder-uitspraak' over Marokkanen terugneemt. Die opmerking vindt de VVD-leider "zo verschrikkelijk en beneden alle niveau" dat hij niet met de PVV in zee zou willen gaan.

Maar ook als dat wel zou gebeuren, staat Rutte niet te springen. Dat komt ook omdat de PVV volgens hem vrij links is, vooral in het sociaal-economisch beleid, en daarmee ver afstaat van de liberalen.

"Zolang de VVD Rutte niet terugtrekt zal de PVV niet met de VVD regeren", twitterde Wilders daarop. Hij is serieus. "Ik tweet nooit wat ik niet meen", laat hij weten.

Hij weet zich gesterkt door de peilingen van Maurice de Hond zondag. Daarin staat de PVV op 41 zetels en de VVD op 18.

Wilders sluit Rutte uit als regeringspartner
Wilders sluit Rutte uit als regeringspartner (Foto: ANP)

'Oekraïners gedood door beschietingen'

Twee Oekraïners zijn zondag door beschietingen van pro-Russische separatisten in het oosten van het land om het leven gekomen. Volgens Kiev hebben de separatisten al 28 keer de wapenstilstand gebroken.

Een Oekraïense militair raakte dodelijk gewond door de beschietingen, zei een regeringswoordvoerder in Kiev. Daarnaast werd een hoge politiefunctionaris gedood, die probeerde een auto met gewonde burgers uit de vuurlinie te halen.

Volgens Russische bronnen hebben separatisten uit de zogenoemde volksrepublieken Donetsk en Luhansk geen aanvallen op Oekraïners uitgevoerd.

Door de strijd tussen de door Rusland gesteunde separatisten en Oekraïense troepen zijn sinds 2014 al meer dan 8000 mensen gedood, volgens gegevens van de Verenigde Naties.

'Oekraïners gedood door beschietingen'
'Oekraïners gedood door beschietingen' (Foto: ANP)

Asscher en Hennis op bezoek in Irak

Vicepremier Lodewijk Asscher en minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie hebben een driedaags bezoek gebracht aan Irak. De bewindslieden, die vrijdag aankwamen, bezochten onder anderen de Nederlandse militairen in het land. Dat maakte het ministerie van Defensie zondag bekend.

Nederlandse troepen zitten in de steden Bagdad en Erbil. Ze leiden Iraakse en Koerdische strijdkrachten op, die vechten tegen terreurbeweging IS. Ook voeren Nederlandse F16's bombardementen uit. In Irak zitten ongeveer 130 Nederlandse militairen.

Asscher en Hennis reisden in gezelschap van Commandant der Strijdkrachten Tom Middendorp en werden bijgepraat over de politieke en militaire situatie in Irak. De bewindslieden spraken ook met de Iraakse minister-president Haider al-Abadi en minister-president Nechervan Barzani van de Koerdische autonome regio in Noord-Irak.

Tijdens het bezoek stond vooral de voortgang in de strijd tegen IS centraal. "IS heeft de aanval geopend op onze manier van leven. De recente aanslagen laten zien dat de tentakels van dit veelkoppige monster niet alleen de regio, maar ook Europa hard kunnen raken", liet minister Asscher weten.

IS heeft sinds mei vorig jaar geen grote offensieven meer uitgevoerd en staat in Irak onder toenemende druk, aldus Defensie. Voor Hennis is er echter nog geen reden tot juichen: "Hoewel IS aan de verliezende hand is, is het vermogen om te acteren nog niet gebroken."

De bewindsvrouw opende in Bagdad nieuwe leslokalen voor Iraakse militairen, bekostigd met Nederlands geld.

Asscher en Hennis op bezoek in Irak
Asscher en Hennis op bezoek in Irak (Foto: ANP)

Triomftocht Warriors houdt aan

De basketballers van Golden State Warriors zijn nog altijd aan een ware triomftocht bezig in de Amerikaanse NBA. De fiere koploper boekte zaterdag (plaatselijke tijd) tegen Sacramento Kings zijn 35e zege van het seizoen: 128-116. Aanvoerder was opnieuw Stephen Curry, die zijn ploeg met 38 punten bij de hand nam. Draymond Green had met 25 punten ook een aanzienlijke bijdrage.

Hoewel de Warriors een uitwedstrijd speelden, waren talrijke fans meegereisd vanuit Oakland naar Sacramento en getuige van de zoveelste overwinning. In de geschiedenis van de NBA was er nog nooit een ploeg die het seizoen zo goed is begonnen als de Warriors.

Alle uitslagen:
LA Clippers - Charlotte 97 - 83
Atlanta - Chicago 120 - 105
Orlando - Washington 99 - 105
Detroit - Brooklyn 103 - 89
Philadelphia - Toronto 95 - 108
Utah - Miami 98 - 83
Sacramento - Golden State 116 - 128

De hoogtepunten van gisteravond (Bron: YouTube/NBA)

Vonn blijft onaantastbaar als snelheidskoningin

Skiester Lindsey Vonn blijft nagenoeg onklopbaar als het om de snelle disciplines gaat, de afdaling en de super-G. In het Oostenrijkse Altenmarkt-Zauchensee was de Amerikaanse zondag weer een klasse beter dan de rest, dit keer op de super-G. Zaterdag won ze ook al de sprintafdaling in Oostenrijk.

Vonn was de eerste van de favorieten die naar beneden mocht en ze liet direct zien weer volop voor haar 73e World Cup-zege te gaan. Na haar kwam de Zwitserse World Cup-leidster Lara Gut naar beneden en die leek een serieuze aanval op de tijd van Vonn te doen. Bij het laatste tussenpunt was haar achterstand slechts 0,01 seconden, maar in de slotmeters bleek Vonn bloedsnel te hebben geskied: Gut kwam alsnog 0,70 seconden tekort. Voor eigen publiek pakte Cornelia Hütter op 1,25 seconden van Vonn weer een podiumplek. Overigens is achter Hütter goed te zien hoe groot de onderlinge verschillen voorin waren: Hütter eindigde op 1,25 seconden van Vonn, maar op haar beurt eindigden maar liefst vijftien dames binnen 1,25 seconden van Hütter. 

Vonn dendert de berg af op weg naar wéér een zege (Foto: Getty)

Voor Vonn is het al de negende keer op rij dat ze een afdaling of super-G waarin ze de finish haalt winnend afsluit. Bij de afdaling in Val d'Isère kwam ze in december niet tot de finish, de rest werd allemaal door haar gewonnen. Toch gaat Gut in de World Cup nog altijd aan de leiding, vooral doordat de Zwitserse op de reuzenslalom doorgaans ruimschoots beter scoort dan Vonn en op de snelle disciplines relatief weinig punten inlevert.

Madonna legt schuld bij samenleving

Volgens dramaqueen Madonna is het de schuld van de maatschappij dat haar 15-jarige zoon liever bij zijn vader is dan bij haar. De afgewezen moeder is in een juridische strijd verwikkeld rondom het ouderlijk gezag over haar zoon Rocco. De boze mama deed via Instagram haar beklag.

"Jammer genoeg leven we niet in een maatschappij waar sterke, onafhankelijke, werkende alleenstaande moeders worden aangemoedigd", schreef de zangeres bij een gezinskiekje. "Het is mogelijk een entertainer en een goede moeder te zijn!"

Een rechter oordeelde dat Rocco kerst moest doorbrengen met zijn moeder, maar hij wil nog steeds niet terug naar zijn moeder gaan. Madonna en Guy zien elkaar op 3 februari weer in de rechtbank.

Vier inzittenden opgepakt na dodelijk ongeval

Vier mensen zijn aangehouden in Rotterdam omdat ze zaterdagavond mogelijk betrokken waren bij een dodelijk ongeluk. Een jongen kwam daarbij om het leven.

Zaterdagavond stak de jongen de Schiedamseweg over om naar de tram te lopen. Hij werd geschept door een auto. Getuigen zagen hoe de drie inzittenden wegrenden en de auto lieten staan.

De politie wist de drie te achterhalen. Op het bureau meldde zich nog een vierde. Zijn rol is nog niet duidelijk. De verdachten zijn drie Rotterdammers en een man uit Rhoon. Ze zijn tussen de 20 en 22 jaar. Het slachtoffer is een 18-jarige Pool.

Vier inzittenden opgepakt na dodelijk ongeval
Vier inzittenden opgepakt na dodelijk ongeval (Foto: ANP)

Protest en dj's in minirok om 'Keulen'

Uit protest tegen de massale aanrandingen in Keulen gaan mannen zaterdag op de Dam in Amsterdam in minirok demonstreren. In navolging heeft 3FM-dj Wijnand Speelman zijn mannelijke collega's opgeroepen die dag ook in minirok hun radiouitzendingen te presenteren.

Het initiatief voor de actie op de Dam komt van de jongerenorganisaties van PvdA, D66 en SP. Op een Facebookpagina schrijven zij: "Te vaak wordt seksueel geweld tegen vrouwen neergezet als een vrouwenprobleem: doe maar even niet zo'n kort rokje aan. Dat is nooit de oplossing. Korte rokjes valt niets te verwijten."

De organisaties roepen mannen op massaal in korte rok naar de Dam te komen. "Panty toegestaan.''

Protest en dj's in minirok om 'Keulen'
Protest en dj's in minirok om 'Keulen' (Foto: BuzzE)

Rutte: Migratiestroom voor voorjaar omlaag

De toestroom van grote groepen vluchtelingen naar Europa moet voor het voorjaar omlaag. Bovendien moet de Europese Unie dan ook echt een werkbaar systeem hebben om vluchtelingen over alle EU-landen te verdelen voor opvang. Dat zei premier Mark Rutte zondag in het televisieprogramma Buitenhof.

"Voor het voorjaar moeten we dit getackeld hebben", zei Rutte. Want de kans is groot dat migranten weer op veelal gammele overvolle bootjes stappen om de oversteek te maken naar Europa als het weer in het voorjaar beter wordt.

Europa heeft in antwoord op de grote stroom vluchtelingen uit onder meer Syrië onderling afspraken gemaakt over de aanpak van de crisis, onder meer over de herverdeling van vluchtelingen. Maar landen komen hun afspraken niet na, en het systeem werkt nog nauwelijks. Rutte gaf aan dat Nederland als voorzitter van de EU dit als prioriteit heeft.

"Alles is er op gericht de stroom naar nul te brengen", zei Rutte. "Het is zonneklaar dat we niet kunnen doorgaan met deze aantallen."

Rutte: Migratiestroom voor voorjaar omlaag
Rutte: Migratiestroom voor voorjaar omlaag (Foto: ANP)

James Franco moet JFK redden in trailer voor 11.22.63

De moord op John Fitzgerald Kennedy op 22 november 1963 blijft de wereld bezighouden. Niet zelden is het het onderwerp van een aflevering van een sci-fi-serie of film, en in 2011 bracht Stephen King zijn boek 11.22.63 uit, waarin zijn hoofdpersoon terug ging in de tijd om de moord op de Amerikaanse president te voorkomen. Dat boek is nu verfilmd als tv-serie, en daarvoor is dit weekend de eerste trailer verschenen.

De serie verschijnt op 15 februari op de Amerikaanse streamingsite Hulu, die bezig is in de voetsporen van Netflix en Amazon te treden, en steeds meer eigen content uitbrengt. 

De hoofdrollen in de achtdelige serie worden gespeeld door James Franco, Chris Cooper en Sharah Gadon. Achter de schermen trekken onder andere Stephen King zelf en J.J. Abrams aan de touwtjes. Het is niet bekend of 11.22.63 ook in Nederland wordt uitgebracht.

Leraren basisscholen: werkdruk onacceptabel

Veel leerkrachten in het basisonderwijs vinden dat het met de drukte op hun werk steeds meer de spuigaten uitloopt. Inmiddels noemt ruim de helft (56 procent) de werkdruk niet acceptabel. Dat is flink meer dan in 2012, toen dat nog 41 procent was.

Dit blijkt uit representatief onderzoek onder 861 leerkrachten in het basisonderwijs door onafhankelijk onderzoeksbureau DUO Onderwijsonderzoek. Dat werd samen gedaan met het tv-programma De Monitor (KRO-NCRV), dat hier zondagavond aandacht aan besteedt op NPO2.

Veel genoemde oorzaken van de hoge werkdruk zijn de leerlingen in een klas die extra aandacht nodig hebben, de administratieve rompslomp en de grote klassen.

Als wordt gekeken naar alle werknemers in Nederland dan vindt 'maar' 15 procent de werkdruk niet acceptabel.

Leraren basisscholen: werkdruk onacceptabel
Leraren basisscholen: werkdruk onacceptabel (Foto: ANP)

Schade Ligtlee valt mee na zware valpartij Ahoy, Williamson stabiel

De schade bij baanrenster Elis Ligtlee, na haar val tijdens de Zesdaagse van Rotterdam zaterdag valt mee. Ligtlee en haar opponente Victoria Williamson gingen in de sprintfinale onderuit. De Britse leek er het ergst aan toe. Haar situatie was zondagochtend stabiel, er zijn in ieder geval geen vitale organen beschadigd, liet haar vader via Twitter weten. Williamson heeft onder meer gekneusde ribben en beschadigde wervels, maar reageerde normaal op neurologische tests.

Ligtlee meldde zondag via Facebook dat ze in ieder geval geen breuken had opgelopen. De Eerbeekse sprintster had wel de nacht in het ziekenhuis doorgebracht. "Gelukkig is m'n jukbeen niet gebroken maar wel ontzettend dik. Voor de rest gelukkig ook geen andere rare dingen te zien in m'n hoofd. M'n benen en heup zijn wat beurs door de klap. In het ziekenhuis moeten blijven om te kijken hoe m'n hoofd er vandaag aan toe is. Voor de rest gaat alles wel goed", luidde haar bericht. Ligtlee wordt beschouwd als medaillekandidaat op de baan bij de Olympische Spelen van Rio.

De valpartij maakte indruk op het publiek. Ligtlee verdween per brancard naar het middenterrein. Williamson werd lange tijd verzorgd op de baan. Met doeken werd de behandeling afgeschermd voor het publiek in Ahoy. De afsluitende puntenkoers voor de zesdaagserenners werd afgelast.

Schade Ligtlee valt mee, Williamson stabiel
Schade Ligtlee valt mee, Williamson stabiel (Foto: ANP)

Nieuwe Batman v Superman tv-spots geven context aan eerdere trailers

Nadat Zack Snyder de wereld eerder deze week beloofde dat de trailers voor zijn Batman v Superman écht niet te veel informatie weggeven, heeft Warner Bros. dit weekend twee nieuwe tv-spots vrijgegeven. Ze bevatten weinig nieuwe beelden, maar één ervan geeft wel context aan eerdere trailers.

In de eerste spot, waarin een ontmoeting tussen Superman en Batman wordt weergegeven, wordt getoond waar de "Tell me, do you bleed?"-uitspraak vandaan komt, en wordt een iconisch moment uit een andere trailer in de juiste context geplaatst.

De tweede spot is weinig meer dan een uitsnede uit de meest recente trailer, die de focus legt op de eerste ontmoeting tussen Bruce en Clark in hun burgeridentiteiten.

Batman v Superman: Dawn of Justice is te zien vanaf 24 maart.

38 keer is scheepsrecht voor langlaufster Weng

Langlaufster Heidi Weng maakt inmiddels al bijna vier jaar deel uit van de wereldtop, maar werd toch altijd overschaduwd door haar Noorse landgenotes. Als ze niet verslagen werd door Marit Bjørgen was het wel Therese Johaug die in de weg zat en als Johaug een mindere dag had moest Weng zich wel gewonnen geven tegen Ingvild Flugstad Østberg. In totaal haalde ze tot zaterdag maar liefst 37 keer het podium in een individuele World Cup-wedstrijd zonder ook maar één keer te winnen. Daar kwam zaterdag eindelijk verandering in.

De voorlaatste etappe van de Tour de Ski vond plaats in het Italiaanse Val di Fiemme, waar de vrouwen een 10 kilometer massastart in klassieke stijl afwerkten. Al na een kilometer of drie waren de drie Noorse topfavorieten - Johaug, Østberg en Weng - er vandoor, terwijl de Finse Krista Pärmäkoski verrassend kon volgen. Die vier bleven bijna de gehele wedstrijd bij elkaar, tot Pärmäkoski in de laatste anderhalve kilometer af moest haken. Johaug leek het steeds vaker wat lastig te hebben en dat bleek: in de slotronde moest ze Østberg en Weng verrassend laten gaan. Voor de 24-jarige Weng ontstond zo een gouden kans om eindelijk te winnen, hoewel Østberg in de sprint doorgaans ruim sterker is. Dat liet Weng dit keer echter niet gebeuren en met een furieuze sprint bleef ze haar landgenote voor: de 38e podiumplaats was dan eindelijk een zege. 

Weng pakt eindelijk haar eerste individuele World Cup-zege (Bron: YouTube)

In het klassement houdt Østberg nog altijd de leiding. Ze heeft ruim 38 seconden voorsprong op Johaug, maar diens grootste specialiteit staat zondag op het programma. Dan wordt de slotetappe afgewerkt, bestaande uit een monsterlijke klim naar Alpe Cermis met handicapstart, waar dus gestart wordt naar de verschillen in het klassement: wie als eerste bovenkomt wint de Tour de Ski. De vederlichte Johaug is een ware klimgeit en wist in zeven van de afgelopen acht jaren de snelste tijd neer te zetten op de Cermis. Aangezien Johaug niet in supervorm lijkt te zijn zou het mogelijk nog spannend kunnen worden, hoewel ze normaal gesproken met een kleine 40 seconden op Østberg geen grote problemen zou moeten hebben. Weng staat op 2:26 minuten van Østberg op plek drie, terwijl de Zweedse Charlotte Kalla op plek vier maar liefst 6:46 minuten toegeeft.

Bij de mannen was de zege maar weer eens voor de Noor Martin Johnsrud Sundby, die zijn dipje in de Tour weer helemaal te boven is. In het slot van de wedstrijd rekende hij af met medevluchter en landgenoot Niklas Dyrhaug, terwijl verder alleen Alexey Poltoranin uit Kazachstan binnen een halve minuut bleef. Poltoranin schoof daardoor in het klassement op naar de derde plek, want hij ging voorbij aan de Rus Sergey Ustiugov en de Noor Finn Hagen Krogh. Sundby staat aan de leiding en alleen een drama kan hem de eindzege nog doen ontgaan: hij verdedigt op Alpe Cermis een voorsprong van bijna drie minuten op landgenoot Petter Northug. 

Om 14.00 uur starten de dames aan de weg naar Alpe Cermis, waarna het om 15.40 uur de beurt is aan de mannen. Het is weer live te kijken op Eurosport en de Duitse tv en ook nu valt er weer over te discussiëren in het langlauftopic op het FOK!forum.

Oranje begint EK waterpolo met pittige duels

Voor de waterpolomannen en -vrouwen staan direct twee zware wedstrijden op het programma, als zondag het EK waterpolo begint. In de Servische hoofdstad Belgrado moeten de mannen het opnemen tegen Montenegro, de vrouwen treffen Hongarije.

"Hongarije is gelijk een lastige. Dat vind ik op zich wel prettig, want dan zitten we gelijk in het toernooi. Daarna hebben we twee wat makkelijkere wedstrijden en vervolgens spelen we alleen maar finales", aldus Arno Havenga, de coach van de vrouwen. Naast Hongarije treft Nederland ook Rusland en Griekenland, en zwakke broeders Portugal en Turkije in de poulefase. Het doel is om bij de eerste twee te eindigen en uiteindelijk de titel te pakken. Dat levert direct een ticket naar Rio op.

De mannen zetten lager in. Zij willen bij de eerste twaalf eindigen op het EK, want dan denken ze een olympisch kwalificatietoernooi te mogen spelen. Dat zou echter wel eens een flinke blunder in de gedachtengang kunnen zijn, want naar alle waarschijnlijkheid is minstens een plek in de top-9 nodig, zo mogelijk zelfs nog meer. Montenegro en Spanje zijn in de groep vermoedelijk te sterk voor Oranje, Slowakije zou te kloppen moeten zijn.

Overigens worden de Nederlandse dames bij de wedkantoren gezien als duidelijke favoriet tegen Hongarije: winst levert niet veel meer dan 1,3 keer de inzet op, wat een kans van zo'n 75% weergeeft. Samen met Spanje en Italië worden de dames ook als voornaamste titelkandidaten gezien. De Nederlandse mannen krijgen weinig kans tegen Montenegro: de bookmakers schatten de kans op winst voor Oranje in op niet veel meer dan 5% en verwachten zo'n acht goals verschil. 

Oranje begint EK waterpolo met pittige duels
Oranje begint EK waterpolo met pittige duels (Foto: ANP)

School Zandhuizen gedenkt ouders

De Vensterschool in het Friese Noordwolde besteedt maandag aandacht aan de dood van de ouders van twee leerlingen. De lichamen van een 34-jarige vrouw en een 41-jarige man zijn zaterdag gevonden in een huis in het dorp Zandhuizen. Hoe de twee om het leven zijn gekomen, is nog niet duidelijk.

Op de website stelt de basisschool zeer verslagen te zijn door het voorval. "Daarbij zijn beide ouders van twee van onze leerlingen door een nog onbekende oorzaak om het leven gekomen. Vanaf maandag zal er in de betreffende groepen op gepaste wijze aandacht besteed worden aan deze gebeurtenis." Ook komt er een herdenkingsplek en een condoleanceregister.

De politie gaat zondag verder met het onderzoek. "We houden met alle scenario's rekening", zei een woordvoerder zaterdag nog. De politie trof binnen de twee lichamen aan, terwijl de twee kinderen van het stel buiten waren. Ze zijn opgevangen. De twee lichamen zijn zaterdagmiddag vanuit het huis aan de IJkenweg naar een ziekenhuis gebracht. De woning is in de nacht bewaakt.

School Zandhuizen gedenkt ouders
School Zandhuizen gedenkt ouders (Foto: ANP)

PVV stijgt naar 41 zetels

De vluchtelingencrisis domineert sinds augustus de electorale ontwikkelingen in ons land. Vanaf dat moment is de PVV gaan stijgen, met gemiddeld bijna één zetel per week. De massale aanrandingen tijdens oudejaarsnacht in Keulen lijken de partij ook weer zetels op te leveren. Deze week stijgt de PVV er twee, en komt op 41. Dat blijkt uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond, gevraagd naar het stemgedrag als er verkiezingen zouden zijn.

Dit is een 'all-time high' voor deze partij en een evenaring van de hoogste score ooit van de VVD (tijdens de verkiezingen van 2012), analyseert De Hond.

Uit de peiling blijkt dat bijna een kwart van de kiezers denkt dat de vluchtelingencrisis een 'doorslaggevende' rol zal spelen bij hun partijkeuze tijdens de volgende TK-verkiezingen.

Peiling: PVV stijgt naar 41 zetels
Peiling: PVV stijgt naar 41 zetels (Foto: ANP)

Kramer heeft achtste titel voor het grijpen

Schaatser Sven Kramer heeft zondag bij de EK allround in Minsk zijn achtste titel voor het grijpen. De recordkampioen kan op de tweede dag alleen nog van zichzelf verliezen. De 29-jarige Fries rijdt in de elfde en laatste rit van de 1500 meter tegen landgenoot Jan Blokhuijsen, de verrassende nummer twee van het klassement. Kramer verdedigt een marge van 0,99 seconde op de Europees kampioen van 2014 en kan daarna op zijn geliefde 10.000 meter het karwei in Wit-Rusland afmaken. Van de Belg Bart Swings (op 2,24) en de Rus Denis Yuskov (op 4,01) heeft de titelhouder weinig meer te vrezen.

Bij de vrouwen staat de Tsjechische Martina Sablikova er prima voor. De viervoudig kampioene verdedigt in de negende en laatste rit van de 1500 meter een voorsprong van 1,53 seconden op titelhoudster Ireen Wüst. Antoinette de Jong (derde op 1,95) en Marije Joling (vierde op 2,73) strijden op de tweede EK-dag ook nog mee om een podiumplaats.

De vrouwen openen zondag rond 13.00 uur Nederlandse tijd de tweede EK-dag met de 1500 meter.

Kramer heeft achtste titel voor het grijpen
Kramer heeft achtste titel voor het grijpen (Foto: ANP)

Lewandowski sporter van het jaar als eerste voetballer sinds 1982

Als eerste voetballer in 33 jaar is Robert Lewandowski uitgeroepen tot sporter van het jaar in Polen. De 27-jarige spits maakte afgelopen jaar 38 doelpunten voor de Duitse kampioen Bayern München, waarvan vijf in negen minuten tijd tegen VfL Wolfsburg, een unieke prestatie. Lewandowski leidde het nationale elftal van Polen bovendien naar het EK van komende zomer in Frankrijk. Het leverde hem in eigen land de hoogste eer op, niet gebruikelijk voor een voetballer.

Zbigniew Boniek was in 1982 de laatste voetballer die werd gekozen tot Poolse sporter van het jaar. Lewandowski volgt schansspringer Kamil Stoch op, de winnaar van 2014, maar dit seizoen volledig uit vorm. Daarvoor ging de prijs vijf jaar op rij naar langlaufster Justyna Kowalczyk, die daarmee recordhoudster is, maar die 'het' sindsdien compleet is kwijtgeraakt.

Aangezien Lewandowski momenteel met Bayern München op trainingskamp is in Qatar, liet hij de prijs op het Poolse sportgala ophalen door zijn vrouw.

Lewandowski sporter van het jaar in Polen
Lewandowski sporter van het jaar in Polen (Foto: ANP)

'Minstens achttien miljoen Xbox One-consoles verkocht'

Microsoft geeft zelf geen informatie betreffende de verkochte aantal Xbox One-consoles. Gelukkig zijn er andere methoden om hierachter te komen, zoals bewezen door Mary J Foley, een freelance schrijver die Microsoft actief volgt.

De cijfers zijn uiteraard niet bevestigd en een korreltje zout bij het lezen kan dus geen kwaad. Volgens Foley en één van haar bronnen zou het gaan om minstens achttien miljoen consoles. Ze zijn tot dit getal te komen op basis van woorden van Microsoft, die eerder aankondigde dat er meer dan tweehonderd miljoen actieve Windows 10-apparaten zijn. Actief betekent in dit geval dat het besturingssysteem in de afgelopen 28 dagen is gebruikt.

Op basis hiervan is de volgende onderverdeling gemaakt: 180 miljoen pc's, minstens één miljoen smartphones en dus minstens achttien miljoen Xbox One-consoles. Dit getal kan hoger zijn, aangezien consoles niet allemaal gebruikt hoeven zijn de afgelopen maand en nog niet iedereen de update heeft uitgevoerd, die de console Windows 10 bracht.

Ter vergelijking: eerder deze maand maakte Sony bekend dat er 35.9 miljoen PlayStation 4-consoles zijn verkocht.

Xbox One Limited Edition Forza 6 (Microsoft)

Real Madrid swingt bij debuut Zidane

Real Madrid heeft het debuut van hoofdtrainer Zinedine Zidane opgeluisterd met een flitsende overwinning op Deportivo la Coruña. De Spaanse topclub verwende de toeschouwers in het eigen stadion Santiago Bernabéu met een royale overwinning: 5-0. Niet Cristiano Ronaldo, maar Gareth Bale vertolkte de hoofdrol met drie treffers.

Zidane beleefde een heerlijke avond op de bank. De voormalige Franse topvoetballer werd maandag, direct na het ontslag van Rafael Benitez, van het tweede elftal gepromoveerd naar de hoofdmacht. Hoewel Zidane amper ervaring heeft als trainer, ziet voorzitter Florentino Pérez toch in hem de man die de Koninklijke naar nieuwe successen moet leiden. Het debuut van de Fransman was in ieder geval veelbelovend.

Zidane zag landgenoot Karim Benzema na een kwartier de score openen met een artistiek hakje. Bale voerde de score daarna hoogstpersoonlijk op naar 4-0. De Welshman kopte eerste een voorzet van Dani Carvajal binnen, vervolgens schoof hij met de binnenkant van zijn linkervoet een voorzet van Ronaldo in het doel. Bale maakte zijn 'hattrick' compleet met een kopbal uit een hoekschop van Toni Kroos. Het slotakkoord was in blessuretijd voor Benzema, die de bal in de kruising knalde nadat Ronaldo was gestuit door de defensie van Deportivo.

De Madrileense grootmacht heeft twee punten minder dan FC Barcelona, dat eerder op zaterdag Granada met 4-0 versloeg, vooral dankzij drie doelpunten van Lionel Messi. De Catalaanse titelverdediger heeft wel een wedstrijd minder gespeeld dan de concurrentie. Atlético Madrid, dat één punt minder heeft, kan Barcelona zondag aflossen aan kop als het Celta de Vigo verslaat.

Real Madrid swingt bij debuut Zidane
Real Madrid swingt bij debuut Zidane (Foto: ANP)

Awesome Games Done Quick verzamelt 1.2 miljoen dollar voor het goede doel

Na een week nonstop speedruns te hebben uitgezonen, is Awesome Games Done Quick 2016 tot een einde gekomen. Verspreid over 156 speedruns zijn er in totaal 30.519 donaties gedaan door 23.868 mensen. Dit leverde in totaal ruim 1.2 miljoen dollar op.

Dit aantal is ongeveer gelijk aan Summer Games Done Quick 2015. De opbrengst van de marathon wordt in zijn totaal gedoneerd aan de Prevent Cancer Foundation. Voor het eerst werd de marathon op diverse hoogtepunten door ruim tweehonderdduizend mensen bekeken. De marathon stijgt dus in populariteit.

Deze zomer vindt Summer Games Done Quick 2016 plaats. We hopen dat ook hier weer een mooie marathon en donatiebedrag uit voortkomen. De speedruns kun je terugvinden op het Youtube-kanaal van Games Done Quick. Ze staan er nog niet allemaal op, maar dat komt de komende dagen wel goed.

Olympische geschiedenis in het kort - 7

Veel sporters zijn al volle bak bezig met de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, die in augustus 2016 van start gaan. Ook bij FOK!sport zijn we in voorbereiding en dat gaan we onder meer doen met deze nieuwe rubriek. In de aanloop naar Rio komen we elke zondagochtend met een tiental statistieken, weetjes, korte verhaaltjes en meer uit de bijzonder rijke olympische geschiedenis, vaak geholpen door de enorme hoeveelheid informatie van Sports-Reference. Een vaste lijn zit er niet in: we houden geen chronologische volgorde aan en dus kan een statistisch weetje uit 2012 zomaar onder een opmerkelijke anekdote uit 1896 staan, maar we blijven zoeken naar opmerkelijke wetenswaardigheden. De vorige edities van deze rubriek zijn hier te vinden. Let the Games begin!

De Luxemburger Josy Barthel won in 1952 olympisch goud op de 1500 meter hardlopen, maar de organisatie in Helsinki had dat niet verwacht: de noten voor het Luxemburgse volkslied waren niet aanwezig. De muziekband moest improviseren, maar deed het niet goed genoeg: Barthel sloeg zijn handen voor zijn gezicht en barstte in tranen uit vanwege het mislopen van het moment waarop zijn volkslied voor hem gespeeld zou worden.

Op de Spelen van 1908 in Londen bestond het waterpolotoernooi na het terugtrekken van Oostenrijk en Hongarije uit vier deelnemende landen. De Britten kregen een bye in de eerste ronde en hoefden ook de halve finale niet te spelen, waarin ze Oostenrijk zouden treffen. Daardoor speelde Groot-Brittannië slechts de finale, waarin met 9-2 van België gewonnen werd, en dus was één wedstrijd goed voor de eindzege en goud in het toernooi.

Hordenlopen op de Olympische Spelen van 1920, waar Earl Thomson met 14,8 seconden als eerste onder de grens van 15 seconden dook (Bron: YouTube)

De eerste Winterspelen werden in 1924 gehouden in het Franse Chamonix, nadat men tijdens de IOC-conventie in 1921 besloot dat wintersporten gelijk behandeld moesten worden. Tot dan hadden kunstschaatsen (2 keer) en ijshockey wel op de Zomerspelen gestaan, maar echt eerlijk vond men dat niet. Chamonix 1924 had overigens geen olympische naam: 'Semaine Internationale des Sports d'Hiver', ofwel de 'Internationale Wintersport Week'. Later besloot het IOC pas om het evenement met terugwerkende kracht de 1e Winterspelen te noemen.

Het Chileens Olympisch Comité zegt dat Luis Subercaseaux in 1896 op zijn 15e meedeed aan de 100, 400 en 800 meter. Hij zou daarmee de eerste Latijns-Amerikaanse sporter ooit zijn die meedeed aan de Spelen. De meeste olympische historici zijn het hier echter niet mee eens en zeggen dat hij wel ingeschreven was voor die onderdelen, maar bij geen enkele wedstrijd aan de start verscheen.

De olympische marathon van 1908 kende zacht gezegd een opvallend einde. De Canadees Tom Longboat lag na 32 kilometer op kop maar stortte in elkaar, waarna de Zuid-Afrikaan Charles Hefferon de leiding nam. Een kleine twee kilometer voor de finish nam hij een glas champagne aan uit het publiek. Geen handige zet, want binnen de kortste keren kotste Hefferon de boel er weer uit. Hij werd ingehaald door Dorando Pietri, maar de Italiaan was zo gedesoriënteerd dat hij in het White City Stadium de verkeerde kant op liep. Een official wees hem de weg, maar in de extra meters die hij (goed) moest maken zakte hij maar liefst vijf keer in elkaar. Pietri werd op een brancard over de finish geholpen, maar werd daarom gediskwalificeerd. De Amerikaan Johnny Hayes profiteerde en won goud, terwijl Hefferon zilver kreeg - en de champagne na afloop vermoedelijk afsloeg.

Een van de meest iconische gevalletjes van 'juich niet te vroeg' ooit: de Amerikaanse Lindsey Jacobellis is in de boardercross onbedreigd op weg naar goud, doet op de laatste sprong nog een klein trucje en gaat onderuit. De Zwitserse Tanja Frieden pakt goud, Jacobellis moet genoegen nemen met zilver. Overigens werd Isabel Clark Ribeiro er negende, het beste resultaat ooit voor Brazilië op de Winterspelen. (Bron: YouTube)

Clara Hughes is de enige sporter die op zowel de Zomer- als Winterspelen meerdere medailles won. De Canadese pakte in 1996 in Atlanta als wielrenster brons op de tijdrit en de wegrit en schaatste vervolgens in 2002, 2006 en 2010 in totaal één gouden, één zilveren en twee bronzen medailles bij elkaar.

Zeven sporters wonnen meer dan vijf olympische medailles zonder ooit goud te pakken. Rintje Ritsma is er één van, hij won twee keer zilver en vier keer brons. De Duitse Franziska van Almsick spant de kroon: de zwemster won van 1992 tot en met 2004 vier keer zilver en zes keer brons, maar pakte nooit een gouden medaille. Ze kwam wel bijzonder dichtbij: in 1992 moest ze op de 200 meter vrije slag haar meerdere erkennen in de Amerikaanse Nicole Haislett, die slechts één tiende van een seconde sneller was.

Sinds de Spelen van 1928 in Amsterdam komt het team van Griekenland altijd als eerste binnen tijdens de openingsceremonie, vanwege de Griekse oorsprong van de Spelen. Het thuisland komt altijd als laatste het stadion binnen marcheren.

FOK! Wat een weer: stormachtig

Overdag laat de zon zich af en toe zien en kunnen er enkele buien voorkomen. De eerste spetters vallen in het westen, waarna ook de rest van het land wat druppels krijgt. 

Het kwik zal rond de middag niet hoger dan 8 graden komen. De wind is in de ochtend vrij krachtig, maar zal in de middag vooral landinwaarts minder worden. Aan de westkust is het opletten geblazen, daar kan het stormachtig hard waaien.

Zon op: 08.45 uur

Zon onder: 16.50 uur

Klapmongeaul is weer terug van vakantie uit Portugal en mailde me meteen deze foto van een aantal olijfbomen in een uitgestrekt bloemenveld in Tavira. 

Olijfbomen in een uitgestrekt veld  (Foto: klapmongeaul)
Olijfbomen in een uitgestrekt veld (Foto: klapmongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1929 werd de eerste strip van Kuifje gepubliceerd. 

* In 1863 maakte de metro in London zijn eerste rit, als eerste ondergrondse ter wereld. 

* In 1946 werd voor de eerste keer door middel van een radar een verbinding met de maan tot stand gebracht. 

* In 1999 kon Raymond van Barneveld voor de tweede keer de Embassy (het huidige Lakeside) op zijn naam schrijven. 

Sean Penn interviewde El Chapo

De Amerikaanse acteur Sean Penn heeft vorig jaar in de Mexicaanse jungle een geheime ontmoeting gehad met de toen nog voortvluchtige drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán. Penn wilde de beruchte crimineel interviewen voor het Amerikaanse tijdschrift Rolling Stone.

El Chapo beloofde de acteur op een later moment vragen te beantwoorden, maar tot een nieuw gesprek kwam het niet. Penn stuurde de vragen uiteindelijk op, waarna Guzmán reageerde in videoboodschappen. Volgens het blad maakte dat kritisch doorvragen onmogelijk. Het zou vermoedelijk wel gaan om het eerste interview dat Guzmán ooit heeft gegeven.

Het organiseren van het gesprek had de nodige voeten in de aarde, schreef Penn. El Chapo stemde na bemiddeling door een Mexicaanse actrice in met een ontmoeting. Penn reisde daarop naar de Mexicaanse jungle, waar hij oog in oog kwam te staan met de drugsbaron. Die bleek zich op dat moment op te houden bij een handjevol aftandse bungalows.

De mannen spraken uren met elkaar. De drugsbaron schetste zowel in het gesprek met Penn als in de latere videoboodschappen een gematigd beeld van zichzelf. Zo zou hij nauwelijks alcohol drinken en al twintig jaar geen drugs meer gebruiken. Ook ziet hij zichzelf niet als een gewelddadig man.

Guzmán stelde verder dat zijn aanhouding niets zou bijdragen aan het terugdringen van de hoeveelheid drugs in de wereld. "De dag dat ik niet meer besta, neemt de drugssmokkel op geen enkele manier af", voorspelde El Chapo, die vrijdag weer werd opgepakt.

Sean Penn had geheime ontmoeting met El Chapo
Sean Penn had geheime ontmoeting met El Chapo (Foto: ANP)

Moslima uitgejouwd bij bijeenkomst Trump

Het verwijderen van een moslima uit een campagnebijeenkomst van de Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump heeft voor de nodige ophef gezorgd. De 56-jarige stewardess Rose Hamid werd uitgejouwd door het publiek toen ze door beveiligers het gebouw werd uitgezet.

De vrouw droeg een hoofddoek en een shirt met het opschrift 'Salam, ik kom in vrede'. Ze trok de aandacht van beveiligers toen ze in stilte opstond achter Trump. Hij suggereerde op dat moment dat vluchtelingen uit Syrië banden hebben met Islamitische Staat.

Hamid zei tegen CNN dat ze naar de bijeenkomst was gekomen om Trump-aanhangers kennis te laten maken met een moslim. Dat lijkt ondanks de commotie toch te zijn gelukt. "Mensen waren erg aardig. Ze deelden hun popcorn", zei de vrouw. Toch werd ze bij haar gedwongen vertrek geconfronteerd met een "hatelijke groepsmentaliteit".

Ongepast, zo oordeelde presidentskandidaat John Kasich. "We hebben geen geschreeuw nodig als iemand besluit een stil protest te houden."De Raad van Amerikaans-Islamitische Relaties riep Trump op excuses aan te bieden.

Moslima uitgejouwd tijdens bijeenkomst Trump
Moslima uitgejouwd tijdens bijeenkomst Trump (Foto: ANP)

Stacey verliest tijd in zevende Dakaretappe

Hans Stacey is zijn leidende positie in het vrachtwagenklassement in de Dakar Rally kwijt. De Nederlander verloor vandaag in de zevende etappe dertien minuten op dagwinnaar Eduard Nikolaev omdat hij kampte met veel remproblemen.

De verschillenin de uit twee delen bestaande zevende etappe tussen Uyuni en Salta waren klein. Na bijna vier uren racen had Nikolaev bijna een minuut voorsprong op Kamaz-teamgenoot Airat Mardeev en ruim een minuut op de MAN van Peter Versluis. Achter de Nederlander eindigde Gerard de Rooy met zijn IVECO op ruim twee minuten op plek vier. Ook Ton van Genugten (zesde op ruim negen minuten) en Stacey (negende) zaten nog bij de beste tien.

In het klassement heeft Versluis de leiding overgenomen van teamgenoot Stacey. Hij heeft ruim vijf minuten voorsprong op De Rooy en bijna elf minuten op de Kamazzen van Mardeev en Nikolaev. Stacey staat hier vlak achter op plek vijf, terwijl van Genugten zevende is op 29 minuten. Een plek hierachter staat Maurik van den Heuvel op 1.21 uur achter Versluis.

Puzzel van Loenen, 2.0

Allereerst neem ik de gelegenheid te baat om u een goed 2016 te wensen. De eerste week, dat weet iedereen die het nieuws ook maar een beetje volgt, was nogal turbulent, met name door de gebeurtenissen in een aantal Duitse steden, Keulen voorop. We hebben met walging kennis genomen van de acties, alsmede van de wijze waarop een en ander werd geduid, verdoezeld, vertraagd, becommentarieerd en ten eigen bate misbruikt om er hoe dan ook goede sier mee te maken.

Darter Veenstra loopt finale Lakeside mis

Darter Richard Veenstra heeft zijn debuut op Lakeside net niet kunnen bekronen met een finaleplaats. De 34-jarige darter uit Overijssel moest in de halve finale in de tiebreak buigen voor de Canadees Jeff Smith: 5-6. Smith strijdt zondag met de Engelsman Scott Waites om de titel op het WK van de dartsbond BDO, die in de schaduw staat van de PDC waarbij nagenoeg alle topdarters zijn aangesloten.

Veenstra had vrijdag voor een stunt gezorgd door als debutant titelverdediger Scott Mitchell uit het toernooi te gooien (5-3). De darter uit Ossenzijl werd zaterdag echter gestuit door Smith, die in de beslissende set eerst een voorsprong van 2-0 verspeelde, maar in de tiebreak alsnog toesloeg.

Bij de vrouwen ging de wereldtitel voor de tiende keer naar de Engelse Golden Girl Trina Gulliver.

Darter Veenstra loopt finale Lakeside mis
Darter Veenstra loopt finale Lakeside mis (Foto: ANP)

Scholes wordt depressief van ManUnited

Saai, fantasieloos, deprimerend. De kritiek van oud-speler Paul Scholes op het spel van Manchester United was zaterdag keihard. De ploeg van manager Louis van Gaal had een strafschop in blessuretijd nodig om de Engelse derdeklasser Sheffield United te verslaan in de derde ronde van de FA Cup (1-0). "Ik heb lang geprobeerd dit team te verdedigen, maar dat wordt met de week moeilijker", zei Scholes. "Steeds als ik naar Old Trafford kom, zie ik negatief voetbal. Ik zou depressief worden als ik daar onderdeel van was."

Voor de tiende thuiswedstrijd op rij wist de ploeg van Van Gaal in de eerste helft niet te scoren. Pas in de extra tijd slaagde ManUnited erin het grote verschil in budget en kwaliteit met Sheffield United op het scorebord enigszins tot uitdrukking te brengen. "Iedereen vindt het saai. De spelers ogen verveeld, ze lachen niet en zorgen niet voor entertainment. Zelfs Van Gaal lijkt het op de bank saai te vinden", zei Scholes, oud-speler van de 'Mancunians' en tegenwoordig analist.

Van Gaal bekende dat zijn ploeg amper wat afdwong tegen de veel lager aangeslagen opponent. "We speelden te langzaam en te weinig over de vleugels. Het was een frustrerende wedstrijd, omdat de tegenstander steeds aan het tijdrekken was", bomde de manager. "Niemand praat over hoeveel kansen Sheffield United heeft gecreëerd, het gaat alleen over hoe goed zij verdedigden. Soms stonden ze zelfs met elf man achter de bal. Maar ik zei vooraf al dat alleen het bereiken van de volgende ronde telt. En dat is gelukt."

Scholes wordt depressief van ManUnited
Scholes wordt depressief van ManUnited (Foto: ANP)

Dagzege Sainz, Loeb pakt leiding terug

Carlos Sainz heeft Peugeot wederom een dagzege in de Dakar Rally bezorgd. De Spanjaard vocht in de zevende etappe van de Dakar Rally tussen Uyuni en Salta een enerverend duel uit met teamgenoot Sébastien Loeb die genoegen moest nemen met plek twee, maar wel de leiding in het klassement terugpakte.

In tegenstelling tot de motoren en quads konden de auto's wel het 336 kilometer in twee gedeelten opgedeelde parcours in Bolivia en Argentinië rijden. Loeb lag in het Boliviaanse gedeelte aan de leiding, maar Sainz pakte in Argentinië de kop en bleef zijn teamgenoot 38 tellen voor. Derde werd Nasser Al-Attiyah met de Mini op ruim drie minuten. De Qatarees bleef Stephane Peterhansel vijf tellen voor. Beste Nederlander was Erik van Loon met plek veertien op een kwartier achterstand. Hij werd wederom getroffen door remproblemen.

In het klassement heeft Loeb nu ruim twee minuten voorsprong op Peterhansel en bijna vijf minuten op Sainz. Al-Attiyah is met zeventien minuten achterstand op plek vier de beste niet-Peugeot. Van Loon staat elfde in het klassement, ruim een uur achter de leider.

Dagzege Meo in Dakar, Walkner breekt been

Antoine Meo heeft de zevende etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Fransman was in de uit twee delen bestaande proef aan de streep bijna twee minuten sneller dan de nummers twee Kevin Benavides en drie Paulo Gonçalves.

De etappe zou 336 kilometer lang zijn, maar het tweede gedeelte werd voor de motoren en quads geneutraliseerd, omdat door het slechte weer in het tweede gedeelte een passage onbegaanbaar bleek te zijn geworden.

Joan Barreda Bort ging niet meer van start omdat hij gisteren getroffen was door mechanische pech en tijdens de sleep viel en een pols blesseerde. Ook de Nederlander Humphrey Senn van Basel vertrok niet meer, omdat hij geen assistentie meer kon krijgen. Op de proef vond Matthias Walkner zijn Waterloo. De hoog geklasseerde Oostenrijker brak bij een val zijn dijbeen.

Meo had geen last van deze ellende en pakte als debutant zijn eerste dagzege, voor de eveneens sterk rijdende Benavides. Gonçalves verloor veel tijd door assistentie te verlenen bij Walkner, maar kreeg deze tijd later gecompenseerd zodat hij als derde geklasseerd werd. Beste Nederlander was Frans Verhoeven op plek 21 met ruim acht minuten achterstand.

In het klassement heeft Gonçalves zijn voorsprong op Toby Price uitgebreid tot ruim drie minuten. Stefan Svitko is vierde op ruim negen minuten. Verhoeven is beste Nederlander op plek 26 met ruim een uur achterstand.

Quads
Ook de quads legden niet het hele parcours af, waardoor de verschillen klein bleven. De verrassende dagwinnaar was de Argentijn Lucas Bonetto met 29 tellen voorsprong op landgenoot Pablo Copetti. Derde op bijna een minuut was de Boliviaan Walter Nosiglia. Kees Koolen werd achtste op bijna vier minuten.

In de stand leidt Alejandro Patronelli met ruim drie minuten voorsprong op zijn broer Marcos. Derde, op bijna acht minuten, is Sergei Karyakin. Koolen is achtste op ruim een uur achterstand.

Bestormer Parijs woonde in Duits azc

De man die donderdag een politiebureau in Parijs wilde bestormen en door de politie werd doodgeschoten, blijkt in een asielzoekerscentrum in het Duitse Recklinghausen te hebben gewoond. De Duitse justitie heeft zaterdag zijn verblijf op het azc-terrein doorzocht. Daarbij zijn geen aanwijzingen gevonden voor andere aanslagen.

De man wilde gewapend met een hakmes het Parijse politiebureau binnenrennen, onder het uitroepen van 'Allah is groot'. Het leek ook alsof de man ook een bomgordel droeg. De politie nam geen risico en schoot de aanvaller dood. Naderhand bleek de bomgordel nep te zijn. Donderdag was het precies een jaar geleden dat de bloedige aanslag op Charlie Hebdo plaatsvond.

Bestormer Parijs woonde in Duits azc
Bestormer Parijs woonde in Duits azc (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.