Dagzege Meo in Dakar, Walkner breekt been

Antoine Meo heeft de zevende etappe van de Dakar Rally op zijn naam geschreven. De Fransman was in de uit twee delen bestaande proef aan de streep bijna twee minuten sneller dan de nummers twee Kevin Benavides en drie Paulo Gonçalves.

De etappe zou 336 kilometer lang zijn, maar het tweede gedeelte werd voor de motoren en quads geneutraliseerd, omdat door het slechte weer in het tweede gedeelte een passage onbegaanbaar bleek te zijn geworden.

Joan Barreda Bort ging niet meer van start omdat hij gisteren getroffen was door mechanische pech en tijdens de sleep viel en een pols blesseerde. Ook de Nederlander Humphrey Senn van Basel vertrok niet meer, omdat hij geen assistentie meer kon krijgen. Op de proef vond Matthias Walkner zijn Waterloo. De hoog geklasseerde Oostenrijker brak bij een val zijn dijbeen.

Meo had geen last van deze ellende en pakte als debutant zijn eerste dagzege, voor de eveneens sterk rijdende Benavides. Gonçalves verloor veel tijd door assistentie te verlenen bij Walkner, maar kreeg deze tijd later gecompenseerd zodat hij als derde geklasseerd werd. Beste Nederlander was Frans Verhoeven op plek 21 met ruim acht minuten achterstand.

In het klassement heeft Gonçalves zijn voorsprong op Toby Price uitgebreid tot ruim drie minuten. Stefan Svitko is vierde op ruim negen minuten. Verhoeven is beste Nederlander op plek 26 met ruim een uur achterstand.

Quads
Ook de quads legden niet het hele parcours af, waardoor de verschillen klein bleven. De verrassende dagwinnaar was de Argentijn Lucas Bonetto met 29 tellen voorsprong op landgenoot Pablo Copetti. Derde op bijna een minuut was de Boliviaan Walter Nosiglia. Kees Koolen werd achtste op bijna vier minuten.

In de stand leidt Alejandro Patronelli met ruim drie minuten voorsprong op zijn broer Marcos. Derde, op bijna acht minuten, is Sergei Karyakin. Koolen is achtste op ruim een uur achterstand.