FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 januari 2016

Aanrandingsspel Taharrush dé hype van 2016?

Als we de Duitse politie op hun blauwe ogen mogen geloven (…) dan kunnen we onze borst in Europa nog nat maken. De islamitische aanrandingsgolf die tijdens nieuwjaar en andere evenementen het continent teisterden, lijken namelijk een minder prettig cultureel randverschijnsel te zijn. In de Arabische wereld schijnen dit soort 'incidenten' veel vaker voor te komen.

De Duitse Bundeskriminalamt, een federale recherchedienst, verklaart namelijk dat onze cultuur verrijkt is met het aanrandingsfeestje 'taharrush'. Dit spel is in Arabische landen mateloos populair onder mannen die hun seksuele gevoelens geremd zien door een geloof dat alles dat leuk is aan banden legt.

Het spelletje werkt heel simpel: maak gebruik van de (westerse) sociale media om een leuk groepje met testosteronbommetjes bij elkaar te trommelen, sluit een westerse vrouw (of een westers geklede vrouw) in en onderwerp de hoer het slachtoffer aan seksuele daden, waarvan je moeder liever niet heeft dat je hetzelfde bij je zusje zou doen. Als je genoeg kornuiten hebt verzameld, dan kan je eventueel de vrouwelijke kuffar meeslepen, haar kleren uittrekken en alle gaatjes op je gemak uitproberen. Een soort Twister, maar dan met meer ballen.

Tijdens de viering van het nieuwe jaar, trokken grote groepen islamitische asielzoekers een spoor van geweld en seksuele intimidatie door steden als Hamburg, Bielefeld, Stuttgart en Keulen. Ook in Zweden en Oostenrijk zijn soortgelijke gebeurtenissen geweest. In Helsinki kon dit scenario ternauwernood voorkomen worden.

Die Polizei heeft gisteren de pers ingelicht over deze hype waar we wellicht niet meer van afkomen. In sommige Arabische landen hebben de autoriteiten de grootste moeite om dit spel aan banden te leggen. Dit proberen ze door middel van allerlei verboden, straffen en geheven vingertjes. Maar helaas zet het daar allemaal geen zoden aan de dijk, laat staan dat de West-Europese hermandad is opgewassen tegen dit verschijnsel.

In Duitsland probeert men nu een tactiek te ontwikkelen om dit fenomeen goed te kunnen bestrijden, maar het zou zomaar kunnen zijn dat wij er maar aan moeten leren wennen dat dit net als kebab, shoarma en, eh... andere dingen, dit waarschijnlijk een ingeburgerd verschijnsel wordt. 

Hoewel... misschien ontspringen we hier wel de dans, want burgemeester van der Laan (Amsterdam, PvdA) heeft aan de EO laten weten dat hier zoiets noooooit zal kunnen gebeuren

De Rooy grijpt de macht in Dakar Rally

Trucker Gerard de Rooy heeft maandag dankzij een zege in de achtste etappe in de Dakar Rally de leiding in het klassement gegrepen. De Brabander (Iveco) deed over de bijna 400 kilometer lange rit van Salta naar Belen ruim 2,5 minuut minder lang dan de Rus Eduard Nikolajv (Kamaz). Andrey Karginov, ook een Rus, eindigde op een dikke 5 minuten van De Rooy als derde.

Peter Versluis ging de achtste etappe als leider in. Hij verspeelde in zijn MAN-truck echter 19 minuten en raakte daardoor de leiding kwijt aan De Rooy. Versluis besloot de etappe als tiende, nog achter Hans Stacey (zevende) en Tom van Genugten (negende).

De Rooy verdedigt in de negende etappe een voorsprong van bijna 8 minuten op Nikolaev, Versluis staat derde op 13.29 van De Rooy. Stacey is vierde met ruim 20 minuten achterstand.

De Rooy grijpt de macht in Dakar Rally
De Rooy grijpt de macht in Dakar Rally (Foto: ANP)

Al-Attiyah zet aanval in, zware crash Loeb

Nasser Al-Attiyah heeft in de achtste etappe van de Dakar Rally met zijn Mini de aanval ingezet op de Peugeots. Het leverde de Qatarees behalve de dagzege in de 394 kilometer lange etappe tussen Salta en Belen nog niet veel tijdwinst op. Enige coureur die afhaakte in de top van het klassement was Sébastien Loeb die met zijn Peugeot zeer zwaar crashte, maar met heel veel schade uiteindelijk wel de finish wist te halen.

Al-Attiyah startte furieus en had halverwege ruim twee minuten voorsprong op de beste Peugeot van Carlos Sainz. Aan de streep waren hier echter nog maar twaalf tellen over. Ook Stephane Peterhansel had me een lekke band een lastige start, maar hij wist door ijzersterk rijden in de duinen zijn ruim zes minuten achterstand terug te brengen tot 31 tellen. De Nederlander Erik van Loon kende een uitstekende dag met een tiende plaats op een kwartier achterstand.

Loeb had een veel zwaardere dag. De Fransman kwam eerst vast te staan in het zand en verloor acht minuten. In zijn pogingen om tijd goed te maken crashte hij in deel twee van de etappe zwaar. De Peugeot sloeg over de kop, maar de Fransman en zijn navigator Daniel Elena waren ongedeerd. Na lange reparaties konden ze verder rijden en bereikten ze op ruim een uur achterstand de finish.

In het klassement moest Loeb de leiding afstaan aan Peterhansel die twee minuten voorsprong heeft op Sainz. Op bijna een kwartier is Al-Attiyah derde. Tussen dit drietal lijkt het te gaan, want nummer vier, Mikko Hirvonen, staat op ruim 36 minuten. Beste Nederlander is Van Loon op plek elf met anderhalf uur achterstand.

Dubbelslag motorcoureur Price in Dakar

Toby Price heeft in de achtste etappe van de Dakar een dubbelslag geslagen. De motorcoureur sloeg in de 394 kilometer lange etappe tussen Salta en Belen toe in het tweede gedeelte waarin de eerste duinen opdoken. Hij had aan de streep vijf minuten voorsprong op zijn naaste belager Paulo Gonçalves.

Aanvankelijk waren Gonçalves en Benavides de snelsten in de etappe die uit twee gedeeltes bestond. Na de hervatting doken de eerste duinen op en kwam het aan op navigeren. Daarin sloeg Price zijn slag en boekte hij zijn vierde dagzege. Ook nam hij de leiding in het klassement over van Gonçalves die onderweg nog even hard van zijn motor gestuiterd was. Derde vandaag was Pablo Quintanila op ruim zes minuten achterstand. Frans Verhoeven was de beste Nederlander op plek 21 op ruim een half uur achterstand.

In het klassement heeft Price nu ruim twee minuten voorsprong op Gonçalves. Op ruim veertien minuten achterstand is Stefan Svitko derde. Verhoeven is beste Nederlander op plek 24 met 1.42 uur achterstand.

Quads
Bij de quads is het een strijd tussen de broers Marcos en Alejandro Patronelli. Ditmaal was Marcos weer de sterkste, ruim vijf minuten voor zijn broer Alejandro en zes minuten voor Brian Baragwanath. Kees Koolen kende met een zesde plek op ruim dertien minuten weer een goede dag. Bastiaan Nijen Twilhaar werd zestiende.

In het klassement heeft Marcos Patronelli de leiding overgenomen van Alejandro. Hij heeft nu twee minuten voorsprong. Alexis Hernandez is derde op ruim een half uur achterstand. Koolen is op anderhalf uur achtste, terwijl Nijen Twilhaar zestiende is.

'Smeltende ijsbergen remmen opwarming aarde'

De grootste ijsbergen die van Antarctica afbreken helpen onverwacht de opwarming van de aarde te vertragen. Dat zeggen wetenschappers in een maandag gepubliceerde studie in Nature Geoscience.

De zeldzame en grote ijsbergen, die de komende decennia als gevolg van klimaatverandering vaker zullen voorkomen, laten als ze smelten in de oceaan een enorm spoor van ijzer en andere voedingsstoffen achter die fungeren als meststof voor algen en andere micro-organismen in de oceaan. Deze halen kooldioxide uit de atmosfeer als ze groeien. Daarmee zijn ze een natuurlijke bondgenoot voor de menselijke inspanningen om het tempo van klimaatverandering af te remmen en de uitstoot van broeikasgassen te beperken.

Tot nu toe werd de impact van deze 'oceaanbemesting' door grote smeltende ijsbergen beoordeeld als gering en lokaal.

'Smeltende ijsbergen remmen opwarming aarde'
'Smeltende ijsbergen remmen opwarming aarde' (Foto: ANP)

Voormalig FBI-chef assisteert in VW-schandaal

Een voormalig FBI-directeur gaat helpen bij de vele rechtszaken die tegen automaker Volkswagen zijn aangespannen. Robert Mueller, die momenteel zelf als rechter actief is in Washington, is door een collega in Californië benoemd tot 'chef schikking' in de ruim 500 dossiers.

Volkswagen ligt onder vuur omdat het auto's uitrustte met software waarmee kan worden gesjoemeld met de uitstootwaarden. In verband met het dieselschandaal hangt Volkswagen in de VS boetes boven het hoofd die kunnen oplopen tot tientallen miljarden dollars.

Topman Matthias Müller van Volkswagen maakte eerder op maandag bekend dat het circa 6,7 miljard euro kost om alle auto's die bij het schandaal zijn betrokken te repareren. Hij zei dat het Volkswagen er alles aan gelegen is om de gemaakte fouten tijdens dieselgate recht te zetten.

Voormalig FBI-chef assisteert in VW-schandaal
Voormalig FBI-chef assisteert in VW-schandaal (Foto: ANP)

SP wil onafhankelijk onderzoek naar werkdruk docent

SP-kamerlid Jasper van Dijk vraagt staatssecretaris Dekker van Onderwijs om een onafhankelijk onderzoek te doen naar de werkdruk van docenten. Volgens het kamerlid zal dan blijken dat docenten veel meer uren maken dan waar ze voor betaald worden.

De aanleiding voor de vraag naar een onafhankelijk onderzoek is de rechtszaak die een wiskundedocente heeft geprocedeerd tegen de Stichting Confessioneel Onderwijs Leiden. Zij is van mening dat ze niet al haar gewerkte uren betaald krijgt. Haar advocaat spreekt van een vorm van uitbuiting van de werknemer.

Van Dijk eist opheldering over de verschillende taken die een docent moet doen buiten het lesgeven om. Zoals het nakijken van werk, het voorbereiden van de lessen en het surveilleren van toetsen. Hij denkt dat een onderzoek hier veel over kan ophelderen en zegt: "Schoolbesturen leggen geruisloos steeds meer taken op het bord van docenten, zonder dat bekend is hoe lang die taken duren".

Het is de bedoeling dat het onderzoek niet de vorm gaat aannemen van vragenlijsten, maar dat onafhankelijke onderzoekers bijvoorbeeld een dagje meelopen met de docenten zodat gekeken kan worden hoeveel uren ze daadwerkelijk moeten maken voor hun werk.

De onderwijsvakbond AoB is positief over het voorstel, maar ziet liever dat de staatssecretaris en de tweede kamer focussen op oplossingen.

Andere politieke partijen hebben ook gereageerd. D66-kamerlid Paul van Meenen vindt het een sympathiek plan, maar vindt onderzoek niet nodig, omdat hij zeker weet dat docenten te veel uren maken. Loes Ypma van PvdA zegt dat de werkdruk gigantisch is, maar vindt een onderzoek meer een taak van de vakbonden. Ze denkt dat er vanuit de tweede kamer andere oplossingen moeten komen. VVD-kamerlid Karin Straus vindt een onderzoek niet nodig, want het kabinet doet volgens haar al genoeg om de werkdruk te verminderen.

Goldeneye 007 krijgt make-over in Unreal Engine 4

Nintendo 64-gamers weten het: Goldeneye 007 is een van de beste shooters ooit gemaakt en was in 1997 zijn tijd ver vooruit. Iemand die handig is met textures heeft nu het bekendste level uit de game (Facility) nagemaakt in Unreal Engine 4 en het resultaat is ontzettend herkenbaar.

Het gaat hier puur om een hobbyprojectje dus verwacht geen wapengekletter of explosieve gebeurtenissen. Student en aspirant-artiest Jude Wilson maakte de beelden voor een universiteitsproject met Unreal Engine 4. "Ik heb geprobeerd de originele layout van het level 'Facility' te combineren met de look & feel van de films. Ik heb het zo realistisch mogelijk geprobeerd te maken met originele rekwisieten uit de film, terwijl ik tegelijk trouw probeer te blijven aan de game", aldus Wilson. Mocht je Goldeneye vroeger kapot hebben gespeeld dan ga je deze trip down memory lane waarschijnlijk wel waarderen.

Mocht je niet precies meer weten hoe Facility eruit zag op Nintendo 64, bekijk onderstaande fragment van het level dan nog even om je geheugen op te frissen.

Goldeneye 007 is wat je noemt een echte klassieker. De game kwam op 25 augustus 1997 uit voor Nintendo 64 en het regende negens en tienen in de gamebladen. Het was een van de eerste succesvolle console-shooters, een genre wat toen vooral op pc werd gespeeld, en beschikte over multiplayer deathmatch. De graphics en vooral de physics waren daarnaast subliem.

Ontvoerde Canadees na vijf jaar bevrijd

Een Canadese man die vijf jaar geleden door de Taliban in Afghanistan is ontvoerd op beschuldiging van spionage, is met behulp van Qatar bevrijd, zei minister van Buitenlandse Zaken Stefan Dion maandag.

Dion gaf geen details over de bevrijdingsoperatie van Colin Rutherford. De Taliban lieten in februari 2011 weten dat de Canadees ontvoerd was. Volgens lokale media was hij echter al sinds eind 2010 vermist.

In een video die in mei 2011 naar buiten kwam, zei de toen 26-jarige Rutherford dat hij in Afghanistan was als toerist en ontkende te werken voor de Canadese regering.

Canada had een militaire missie in Afghanistan tussen 2001 en 2011, in welke periode 158 militairen omkwamen.

Ontvoerde Canadees na vijf jaar bevrijd
Ontvoerde Canadees na vijf jaar bevrijd (Foto: ANP)

Stoner: "Rossi heeft zijn eigen kampioenschap verwoest"

Voormalig MotoGP-wereldkampioen Casey Stoner heeft verbaal uitgehaald naar Valentino Rossi. De Australische coureur vindt dat Rossi een geweldig 2015 heeft gereden maar zijn eigen kampioenschap om zeep heeft geholpen. De Italiaan ging lang aan de leiding van het kampioenschap maar moest de titel na een flinke controverse met Marc Marquez aan Jorge Lorenzo laten. "Ik had verwacht dat hij verstandiger zou zijn met al zijn ervaring," meent Stoner.

"Ik denk niet dat veel mensen vooraf hadden verwacht dat Rossi nog op dat hoge niveau zou kunnen rijden," begint Stoner complimenteus. "Maar Lorenzo is zonder twijfel een waardig kampioen. Hij reed beter en won meer races." Stoner suggereert dat Rossi niet goed met de kampioensdruk om zou kunnen gaan. "Valentino heeft slechts twee keer in zijn loopbaan tot aan de slotrace om de titel gestreden en beide keren verloor hij het kampioenschap. Hij won zijn titels altijd met een grote voorsprong en met nog minimaal één race te gaan. Dit jaar had Lorenzo het momentum in de laatste races en ik denk dat Jorge ook zonder Rossi's gridstraf in de slotrace de titel zou hebben gewonnen."  

Ook Stoner en Rossi hebben samen een controversieel verleden. Na afloop van een pittige tweestrijd tussen beide heren op Lacuna Sega in 2008, bromde Stoner dat hij het respect voor één van de grootste coureurs uit de geschiedenis verloren had. In 2011 ging het op het circuit van Jerez andermaal mis tussen beide kemphanen. Na een nogal onhandige actie van de Italiaan moest Stoner de strijd staken, waarna de Australiër na afloop richting Rossi fulmineerde dat diens ambities groter waren dan diens talent, een uitspraak waarvoor hij later overigens wel zijn excuses aan zou bieden.

Ook afgelopen jaar kreeg Rossi het dus aan de stok met zijn rivalen. Na afloop van de race op Sepang, waar Marquez onderuit ging tijdens een duel met Rossi, moest de Italiaan voor straf achteraan starten tijdens de seizoensfinale in Spanje. Een straf die uiteindelijk de titel bij Lorenzo deed belanden. "Ik kan me Valentino's frustraties in Sepang best voorstellen, maar hij verloor zijn kalmte," zegt Stoner. "Ik had verwacht dat hij verstandiger zou zijn door al zijn ervaring. Valentino heeft zijn eigen kampioenschap verwoest."

Stoner: "Rossi heeft zijn eigen kampioenschap verwoest" (Pro Shots / Insidefoto)
Stoner: "Rossi heeft zijn eigen kampioenschap verwoest" (Pro Shots / Insidefoto)

Ama's mogen niet meer naar kerk R'dam

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil niet dat alleenstaande minderjarige asielzoekers nog naar kerkdiensten gaan van de Eritrees-orthodoxe kerk in Rotterdam. Een COA-woordvoerder heeft berichtgeving van het Reformatorisch Dagblad hierover bevestigd.

De voogden van deze jongeren en de COA-medewerkers die met deze groep werken, hebben het dwingende advies gekregen de jongeren niet meer naar de diensten te laten gaan. Over de aanleiding voor dit advies wil de woordvoerder niets kwijt vanwege lopend onderzoek, alleen dat ze "ernstige signalen" hebben binnengekregen uit diverse hoeken.

Het Reformatorisch Dagblad heeft het over signalen van mogelijk misbruik in de gemeenschap rond deze kerk. Er zou sprake zijn van een groot aantal zwangerschappen van jonge Eritrese vrouwen.

Het COA heeft melding gedaan van de signalen bij de politie en het meldpunt mensenhandel.

Ama's mogen niet meer naar kerk R'dam
Ama's mogen niet meer naar kerk R'dam (Foto: ANP)

Lamar Odom niet vervolgd voor bezit cocaïne

Lamar Odom wordt niet vervolgd voor het bezit van cocaïne in het bordeel waar hij in oktober bewusteloos raakte na een bijna fatale overdosis.

Bronnen bij justitie melden aan TMZ dat de officier van justitie in het district Nye County bij Las Vegas heeft besloten om Lamar niet aan te klagen. Deze week valt het formele besluit om de zaak te seponeren.

Eerder meldde TMZ al dat het zeer uitzonderlijk is dat iemand wordt aangeklaagd voor cocaïnebezit als die na het gebruik ervan voor lange tijd in het ziekenhuis moet revalideren, zoals Lamar.

De ex van Khloé Kardashian herstelt momenteel in een privékliniek nadat de voormalig profbasketballer vorige week uit het ziekenhuis in Los Angeles werd ontslagen.

Lamar Odom niet vervolgd voor bezit cocaïne
Lamar Odom niet vervolgd voor bezit cocaïne (Foto: BuzzE)

Groenen debuteert bij Oranje Leeuwinnen

Bondscoach Arjan van der Laan heeft 25 voetbalsters geselecteerd voor de twee oefeninterlands tegen Denemarken (22 en 25 januari). De 21-jarige Jackie Groenen, die in de Bundesliga speelt voor FFC Frankfurt, kreeg voor het eerst een uitnodiging voor Oranje.

Het Nederlands elftal heeft ter voorbereiding op het olympisch kwalificatietoernooi in eigen land (2-9 maart) een trainingskamp belegd in de Turkse plaats Belek. Daar wordt tweemaal tegen de Deense vrouwen gespeeld.

De volledige selectie:

Eshly Bakker (Ajax), Lineth Beerensteijn (ADO Den Haag), Mandy van den Berg (-), Angela Christ (PSV), Anouk Dekker (Montpellier), Merel van Dongen (Ajax), Daniëlle van de Donk (Arsenal),  Kika van Es (PSV), Stefanie van der Gragt (FC Twente), Jackie Groenen (Frankfurt), Claudia van den Heiligenberg (USV Jena), Dominique Janssen (Arsenal), Danique Kerkdijk (FC Twente), Desiree van Lunteren (Ajax), Lieke Martens (FC Rosengard), Manon Melis (Seattle Reign FC), Tessel Middag (Ajax), Vivianne Miedema (Bayern Munchen), Jill Roord (FC Twente), Shanice van de Sanden (FC Twente), Renée Slegers (FC Linköping), Sherida Spitse (LSK Kvinner FK), Marieke Ubachs (FC Twente), Sari van Veenendaal (Arsenal), en Kelly Zeeman (Ajax).

Jackie Groenen debutante in Oranje
Jackie Groenen debutante in Oranje (Foto: ANP)

Elias en Bosma willen ook Tweede Kamer leiden

VVD-Tweede Kamerlid Ton Elias en PVV'er Martin Bosma willen ook voorzitter worden van de Tweede Kamer. Dat hebben de mannen maandagavond laten weten. Woensdag wil de Tweede Kamer zijn nieuwe voorzitter kiezen.

Met de kandidatuur van Elias en Bosma zijn er nu vier gegadigden voor het voorzitterschap. Eerder stelden Tweede Kamerleden Khadija Arib (PvdA) en Madeleine van Toorenburg (CDA) zich al kandidaat. Ook zij hopen de afgetreden Anouchka van Miltenburg (VVD) te kunnen opvolgen.

Van Miltenburg zag zich midden december gedwongen om de voorzittershamer neer te leggen wegens kritiek op haar functioneren in de nasleep van de Teeven-deal (over een omstreden miljoenenschikking met een crimineel). Kandidaat-kamervoorzitters kunnen zich tot dinsdagochtend 10 uur melden.

Elias is een van de vicevoorzitters in de Tweede Kamer. Rivaal Arib, die ook vicevoorzitter was, is nu de vervanger van Van Miltenburg. Bosma is ondervoorzitter. Op Twitter schrijft hij: 'Bijna 6 jaar ondervoorzitter. Nu kandidaat voor het voorzitterschap van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.'

Weerstand
Weekblad Elsevier schreef dit weekeinde dat er groeiende weerstand is tegen Arib als kamervoorzitter. Zowel coalitiepartner VVD als oppositiepartij D66 zouden bedenkingen kenbaar hebben gemaakt. Het CDA heeft in Van Toorenburg een eigen kandidaat. Op de steun van de PVV hoefde Arib sowieso al niet te rekenen, omdat de partij valt over haar dubbele nationaliteit.

Volgens bronnen op het Binnenhof hebben VVD, CDA en D66 druk uitgeoefend op PvdA-leider Diederik Samsom om niet Arib, maar PvdA'er Roos Vermeij naar voren te schuiven als kandidaat-voorzitter. Ook fractiegenote Angelien Eijsink zou op de steun van de drie andere partijen kunnen rekenen. De PvdA houdt echter vast aan Arib, omdat het anders lijkt alsof de partij zwicht voor de bedenkingen van de PVV.

Elias en Bosma willen ook Tweede Kamer leiden

Elias en Bosma willen ook Tweede Kamer leiden (Foto: ANP)

Messi wint zijn vijfde Gouden Bal

Lionel Messi is voor de vijfde keer verkozen tot Wereldvoetballer van het Jaar. Eerder ontving de Argentijn de Gouden Bal ook al in 2009, 2010, 2011 en 2012. In deze editie liet hij Neymar en Cristiano Ronaldo, die vorig jaar won, achter zich.

In het afgelopen voetbaljaar pakte Messi met FC Barcelona vijf prijzen: de landstitel, Copa del Rey, Champions League, Europese Super Cup en het WK voor clubs. Met 48 doelpunten en 23 assists had de aanvaller bovendien een groot aandeel in het succesjaar van de Spaanse topclub.

En er was nog meer geluk voor FC Barcelona; trainer Luis Enrique werd verkozen tot Trainer van het Jaar. In de verkiezing wist hij uiteindelijk Josep Guardiola (Bayern München) en Jorge Sampaoli (Chili) voor te blijven. Hiermee is de oefenmeester Joachim Löw op, die de prijs vorig jaar in ontvangst mocht nemen.

De Puskás Award ging dit jaar naar Wendell Lira. In dienst van Goianésia maakte de Braziliaan een prachtige goal (zie hieronder) en liet hij Alessandro Florenzi (AS Roma) en Messi achter zich.

De goal van Lira (YouTube)

Wipeout fail compilatie

Wipeout, ken je dat nog? Dat programma waarin mensen over een parcours rennen om de snelste tijd neer te zetten. Onderweg komen ze maffe obstakels tegen. Hieronder staat een fail compilatie, zodat je deze maandagavond toch met een lach kunt afsluiten.

Heb je zelf een leuk item voor het weblog? Stuur deze dan in via de submit, wie weet zie je jouw item dan terug. Klik hier om je item in te sturen.

Van Basten: "Iniesta had nominatie verdiend"

Als het aan Marco van Basten had gelegen was Andrés Iniesta een van de genomineerden geweest voor de Gouden Bal, de prijs die maandagavond wordt uitgereikt aan de wereldvoetballer van het jaar. "Zijn overzicht, gevoel voor positie en de rust waarmee hij kan voetballen zijn uniek. In die zin is hij belangrijker voor een elftal dan pakweg Neymar of Luis Suárez. Op mijn lijstje staat Iniesta daar toch net boven", zei de assistent-bondscoach maandag op de website van de KNVB.

Van Basten is als oud-winnaar aanwezig bij de uitreiking in Zürich waar Lionel Messi, Cristiano Ronaldo en Neymar de kandidaten zijn. De Utrechter denkt als zovelen dat Messi de Gouden Bal in ontvangst zal nemen. "Hij kan alles, het grootste talent. Hij is in één woord fantastisch. Dribbelen, passen, scoren. Bovendien heeft hij een enorme hoeveelheid prijzen gewonnen met Barcelona vorig jaar, dus voor mij is hij de nummer één."

Van Basten won de Gouden Bal zelf in 1992. "Het is toch wel bijzonder dat je verkozen wordt tot de beste van de wereld. Voetbal is natuurlijk een teamsport maar individueel is deze prijs toch wel het hoogst haalbare."

Van Basten: Iniesta had nominatie verdiend
Van Basten: Iniesta had nominatie verdiend (Foto: ANP)

Hulpconvooi bereikt belegerd Madaya in Syrië

Hulptroepen van het Rode Kruis en de Verenigde Naties hebben maandag de Syrische stad Madaya bereikt. Madaya is in handen van de rebellen en wordt omsingeld door regeringstroepen, waardoor de 40.000 inwoners van de buitenwereld zijn afgesloten. Beelden van uitgehongerde inwoners gingen de afgelopen weken de wereld over. In centra van Artsen Zonder Grenzen overleden sinds 1 december 23 mensen vanwege de honger.

De levering van voedsel en medicijnen aan steden als Madaya is moeilijk omdat frontlinies tussen strijdende partijen moeten worden doorkruist. Het konvooi van maandag kon de stad in het westen van Syrië bereiken na een akkoord tussen de strijdende partijen. Ook in twee andere plaatsen in de regio rond hoofdstad Damascus zouden maandag hulptroepen arriveren.

Hulpconvooi bereikt belegerd Madaya in Syrië
Hulpconvooi bereikt belegerd Madaya in Syrië (Foto: ANP)

Kevin Smith regisseert aflevering van The Flash

Filmmaker Kevin Smith, bekend van onder andere Clerks., Chasing Amy en Jay and Silent Bob Strike Back, gaat een aflevering van de op DC Comics gebaseerde tv-serie The Flash regisseren. Dat maakte DC vandaag bekend.

Smith staat in popcultuurkringen bekend als een fan en schrijver van comics en op comics gebaseerde verfilmingen. Hij schreef eerder voor DC al comics over Green Arrow en Batman, en heeft over die laatste zelfs een eigen podcast, genaamd Fatman on Batman. Als goede vriend van Ben Affleck was bij ook één van de eersten die publiekelijk zijn goedkeuring wist te geven aan Affleck in zijn Batsuit. Daarnaast was Smith één van de schrijvers van het nooit geproduceerde Superman Lives!, een film, geregisseed door Tim Burton, waarin Nicholas Cage de rol van Kal-El zou spelen.

De aflevering die hij gaat regisseren zal in het tweede seizoen worden uitgezonden, dat op dit moment halverwege is op de Amerikaanse televisie. In Nederland zijn op FOX inmiddels vijftien afleveringen van het eerste seizoen van The Flash uitgezonden, dus het kan nog even duren voordat de aflevering in Nederland te zien is.

Grant Gustin als Barry Allen/The Flash
Grant Gustin als Barry Allen/The Flash

De leukste sporttweets van week 1

Elke week verzamelt de sportredactie van FOK! de leukste en meest bijzondere sportweets. Vandaag zetten we die voor jullie op rij in deze rubriek. Veel leesplezier!

Darts is dus een echte hondensport:

Dit is echt fantastisch:

Er lag ijs in noord Nederland, en vooral op straat. Dus bonden veel schaatsers en oud-schaatsers de ijzers onder en gingen los op het natuurijs:

Het ging ook weleens mis:

Door het ijs kon er helaas niet geschaatst worden:

Al konden ze ook op het circuit terecht:

Even voor de zekerheid checken:

Ibrahimovic is een baas:

Er kan ingezet worden, lukt het Lieuwe Westra om over de schoenen heen te springen?:

Bij Lotus wordt hard gewerkt:

We feliciteren onze Twitter-vrienden van FC Dordrecht:

Sierd de Vos zwamt niet zomaar wat, zijn zwammerij is goed voorbereid:

De Duitse volleybaldames waren boos op de makkelijke Nederlandse overwinning op Turkije, Peter Blangé vraagt zich af of we nu overal de schuld van gaan krijgen:

Supporters van Manchester United kunnen met een gerust hart pas na de eerste helft het stadion binnengaan:

Het Foppe-effect:

Helaas Lieuwe:

Groep migranten deze week naar Nederland

Nederland krijgt deze week een eerste groep asielzoekers die uit een ander EU-land wordt overgeplaatst. Het gaat om een groep van vijftig migranten die zich nu in Italië bevindt.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) maakte de komst maandag bekend in het Europees Parlement, waar hij sprak over de prioriteiten van het Nederlands voorzitterschap van de EU dit half jaar.

De vluchtelingen zijn in Italië geregistreerd, maar Nederland zal verantwoordelijk zijn voor de asielprocedure. Dijkhoff noemde geen specifieke datum. Ook zijn woordvoerster kon nog geen dag noemen.

Europa sprak vorig jaar af om 160.000 asielzoekers die aankloppen in frontstaten als Italië en Griekenland over heel Europa te herverdelen. Tot nu toe komt deze herverdeling van migranten maar moeizaam op gang, onder meer omdat de registratie nog te wensen over laat.

Groep migranten deze week naar Nederland
Groep migranten deze week naar Nederland (Foto: ANP)

Hideo Kojima voedt zich met Konami-tranen

Hideo Kojima, het brein achter onder andere de Metal Gear-games, heeft onlangs zijn voormalig werkgever Konami voorgoed verlaten. In december maakte hij samen met Sony's eindbaas Andrew House via een filmpje bekend dat Sony zijn nieuwe werkplek is, en het werd hoog tijd voor een trap na richting Konami.

Het vertrek van Kojima bij Konami was niet zonder de nodige controverse, maar het komt er op neer dat 'een bedrijfsmatige herstructurering binnen Konami' leidde tot de beëindiging van de samenwerking tussen de Japanse uitgever en Kojima Productions. Gedurende de ontwikkeling van Metal Gear Solid V (FOK! GOTY 2015 #4) ontstonden er al de nodige geruchten over het vertrek van Kojima. Zo werd de naam Kojima van alle marketingartikelen afgehaald en werd de Japanner uit Konami's raad van bestuur gezet.

Vervolgens werd Kojima ook nog eens de toegang ontzegt door Konami's advocatenleger bij de Game Awards 2015, zodat hij zijn eigen reward 'Best Action Adventure Game' voor Metal Gear Solid V niet in ontvangst kon nemen. Uiteindelijk geen goede marketing voor Konami aangezien deze massaal werd uitgejoeld toen het publiek lucht kreeg van de acties. Het was vervolgens Kiefer Sutherland die de award voor Kojima in ontvangst nam. Sutherland is de stemacteur van hoofdrolspeler Big Boss in Metal Gear Solid V.

Het was slechts een kwestie van tijd voordat het megatalent weer ergens anders aan de bak geraakte. Nu hij bij Sony zijn plek heeft gevonden, werd het tijd voor wat zoete wraak richting Konami, zie de Tweet hieronder. Het mag dan een troll-account zijn, de diss is een schot in de roos. Kojima werkte maar liefst 29 jaar bij het bedrijf, en werd in 2011 zelfs vice-president van Konami Digital Entertainment.


Vrouw krijgt bekeuring om vergeten tas op CS Amsterdam

Een dame die vanochtend op het Centraal Station in Amsterdam haar tas vergat moet een dikke prent betalen. Door haar onbedoelde actie werden veel hulpdiensten naar het station gestuurd en het treinverkeer gedeeltelijk plat gelegd.

De onschuldige tas werd ontdekt bij spoor 5. Toen de bomexpert onderweg was om de tas te controleren nam de vrouw contact op met de NS, ze was erachter gekomen dat haar tas nog op het station lag. De politie nam het zekere voor het onzekere en deed gewoon onderzoek naar de tas. Toen de vrouw haar tas eindelijk kon ophalen kreeg ze een boete van 90 euro.

De politie legde haar uit dat er veel in gang wordt gezet als er een onbeheerde tas wordt gevonden. "Voor uw info: 6 man politie, 3 man handhaving, 6 man veiligheid en service NS, 2 perrons afgezet, 2 sporen buiten dienst met vertragingen als gevolg en de inzet van een explosievenverkenner."

"Het "vergeten" heeft in dit geval verstrekkende gevolgen. Als je de orde, rust, veiligheid of een goede bedrijfsgang verstoort, kun je rekenen op een boete." Dit beleid geldt alleen op het Centraal Station, elders in het land kun je kosteloos je tas onbeheerd achterlaten.

Pistorius in beroep tegen veroordeling

Oscar Pistorius heeft maandag een klacht ingediend bij het Constitutioneel Hof in Zuid-Afrika tegen zijn veroordeling wegens moord. De voormalig paralympisch atleet wil bewijzen dat hij slachtoffer is geworden van een oneerlijk proces. Als de veroordeling blijft staan kan hij een gevangenisstraf van vijftien jaar krijgen. De afgelopen maanden zat hij in huisarrest bij een oom in Pretoria.

Pistorius (29) schoot in februari 2013 zijn vriendin Reeva Steenkamp thuis dood. In december 2015 werd The Blade Runner, wiens onderbenen zijn geamputeerd, veroordeeld wegens moord. In eerste instantie had de rechtbank hem veroordeeld voor dood door schuld, maar die beslissing werd herroepen door het Hof van Cassatie.

Pistorius in beroep tegen veroordeling
Pistorius in beroep tegen veroordeling (Foto: ANP)

Speciaal team voor kinderopvangtoeslag

Een speciaal team van de Belastingdienst gaat zich buigen over bezwaren van ouders tegen de naheffing over hun kinderopvangtoeslag. Doordat deze deskundigen beter in de kwestie zitten, verwacht de Belastingdienst dat bezwaarschriften sneller kunnen worden afgehandeld.

Dat maakte een woordvoerder van de Belastingdienst maandag bekend. De dienst reageert op de ophef over soms torenhoge naheffingen van honderden tot soms meer dan 10.000 euro over de toeslag van 2014.

De zegsman benadrukt dat ouders wel bezwaar moeten maken. Daardoor krijgen zij in de regel ook meteen uitstel van betaling.

De Belastingdienst liet vorige week al weten dat de naheffingen te maken kunnen hebben met fout aangeleverde informatie door kinderopvanginstellingen.

Speciaal team voor kinderopvangtoeslag
Speciaal team voor kinderopvangtoeslag (Foto: ANP)

Ratchet & Clank PS4-remake krijgt releasedatum

Ratchet & Clank komt op 20 april uit in Europa. Deze game is een remake van de originele R&C op de PS2. Volgens ontwikkelaar Insomniac zitter er wel allerlei nieuwe elementen in, zoals nieuwe planeten en baasgevechten.

Er komt ook een animatiefilm gebaseerd op hetzelfde verhaal. De film komt op 29 april uit in Amerika. Wanneer het hier precies in de bioscopen komt is nog niet bekend.

'Verkoop nieuwe cd Bowie verdrievoudigd'

De verkoop van de nieuwe cd van David Bowie is maandag bijna verdrievoudigd vergeleken met de dag van lancering afgelopen vrijdag en de dagen daarvoor toen de cd gereserveerd kon worden. Dat heeft een woordvoerster van Bol.com maandag gezegd.

"Ook opvallend is dat oudere David Bowie-albums, dvd's en boeken vaker dan normaal worden aangeschaft. We kunnen ons voorstellen dat mensen hem hiermee willen eren en herinneren", aldus de zegsvrouw van de webwinkel.

Vrijdag kwam Blackstar uit, Bowies 25e studioalbum. Tot die dag hadden al honderden mensen het album gereserveerd bij Bol om het op de verschijningsdatum in handen te hebben.

'Verkoop nieuwe cd Bowie verdrievoudigd'
'Verkoop nieuwe cd Bowie verdrievoudigd' (Foto: ANP)

Robben: "WK 2018 is mijn doel"

Arjen Robben wil zo snel mogelijk het missen van het EK 2016 met Oranje vergeten en heeft zich daarom een nieuw doel gesteld. "De WK van 2018 in Rusland. Dan ben ik pas 34", zei de Nederlandse vedette van Bayern München maandag in het trainingskamp van de Duitse kampioen in Qatar.

Robben vertelde dat hij na de uitschakeling van het Nederlands elftal voor de Europese titelstrijd in Frankrijk nooit serieus heeft overwogen te stoppen als international. "Ik heb er nog te veel plezier in." Het vooruitzicht van nog een groot toernooi biedt voldoende motivatie. "Anders had ik inderdaad beter kunnen ophouden. Bovendien voel ik als een van de weinige overgebleven routiniers verantwoordelijkheid bij de opbouw van een weer succesvol Oranjeteam."

Robben: WK 2018 is mijn doel
Robben: WK 2018 is mijn doel (Foto: ANP)

Burgemeesters eisen meer geld voor politie

De burgemeesters van de tien politie-eenheden in het land eisen dat de Tweede Kamer een deel van de bezuinigingen bij de politie terugdraait. Als minister Ard van der Steur (Veiligheid) of het parlement dat niet wil, mag de minister zelf aan de burgers uitleggen waarom bijvoorbeeld grote evenementen niet meer mogelijk zijn.

Dat heeft burgemeester Hubert Bruls van de politie-eenheid Oost-Nederland maandag in Nijmegen gezegd. "Het kan zo niet doorgaan. We kunnen niet langer zwijgen. Als er niet meer geld komt, zijn draconische keuzes noodzaak."

De politie zit middenin een reorganisatie. Tot eind 2017 moet er nog 500 miljoen euro worden bezuinigd.

Burgemeesters eisen meer geld voor politie
Burgemeesters eisen meer geld voor politie (Foto: ANP)

Proces tegen Feyenoord-fans in Rome

Dinsdag start in Rome het proces tegen zes Feyenoord-supporters die voorafgaande aan de Europa League wedstrijd tegen AS Roma in februari vorig jaar, slaags raakten met de politie. De zes mannen in de leeftijd tussen 22 en 45 jaar oud, worden vervolgd voor hun verzet bij hun arrestatie en de mishandeling van agenten.

De Nederlanders staan niet terecht voor de schade aan de Barcaccia-fontein, die op 19 februari 2015 tijdens de rellen bij de Spaanse Trappen in het centrum van Rome beschadigd werd. Er werden op de vooravond van de wedstrijd en op de speeldag zelf ruim dertig supporters opgepakt. Een aantal van hen werd vrijgelaten.

Negentien relschoppers troffen in Rome een schikking via een snelrechtprocedure. Tien van hen kregen geldboetes van 40.000 tot 45.000 euro. Negen anderen kregen voorwaardelijke celstraffen van acht tot zestien maanden. Allen kregen ook een stadionverbod in Italië.

Geldinzamelingsacties
De zes die nu terecht staan hadden geen recht op een snelle berechting, omdat hun vergrijp zwaarder wordt bestraft. Voor verzet tegen de politie en openbare geweldpleging riskeren de mannen drie tot vijftien jaar celstraf.

De voetbalrellen in het historische centrum van Rome zorgden begin vorig jaar voor veel ophef in Italië en Nederland. Er werden diverse geldinzamelingsacties georganiseerd om te tonen dat vele Nederlanders zich schaamden voor de vernielingen aan de eeuwenoude fontein. De Barcaccia-fontein, begin zeventiende eeuw ontworpen en gemaakt door de vader van Gian Lorenzo Bernini, was toen net voor ruim 200.000 euro gerestaureerd.

Met de Nederlandse donaties worden momenteel drie andere fonteinen in de stad gerestaureerd.

Proces tegen Feyenoord-fans in Rome
Proces tegen Feyenoord-fans in Rome (Foto: ANP)

Katy Perry flirt met Orlando Bloom

Zangeres Katy Perry en acteur Orlando Bloom hadden het erg gezellig op een feestje na de uitreiking van de Golden Globe Awards. Perry zat in een apart hoekje op een feestje in het Beverly Hilton te praten met Bloom, schrijft de Daily Mail. Het leek er volgens de Engelse krant op dat de twee het meer dan gezellig hadden.

Op zeker moment vertrokken Perry en Bloom samen via een zij-uitgang, begeleid door beveiligers. Naar verluidt zouden ze samen naar een afterparty van Fox zijn vertrokken. Daar zouden ze hun gesprekken hebben voortgezet.

Perry had vorig jaar een knipperlichtrelatie met zanger John Mayer.

Katy Perry flirt met Orlando Bloom
Katy Perry flirt met Orlando Bloom (Foto: BuzzE)

Vakbond FNV praat weer met Holland Casino

FNV is weer in gesprek met Holland Casino. De vakbond zette vlak voor de jaarwisseling nog een grote staking op touw, op de drukste dag van het jaar bij het gokbedrijf. Dit heeft geleid tot hernieuwd overleg. FNV-bestuurder Bob Bolte zei maandag dat hij 'hoopvol' is alsnog tot een cao-akkoord te komen.

De jongste staking bij Holland Casino had veel impact. De staatsonderneming moest klanten oproepen om niet naar de vestigingen in Rotterdam, Utrecht en Nijmegen te komen. Volgens een woordvoerder waren de casino's daar op een gegeven moment zodanig onderbezet dat de veiligheid in het geding kon komen als er meer gasten naar binnen gingen.

FNV is de enige van de drie casinobonden die nog niet akkoord is met de cao voor 2015. De bond vindt dat de 3000 casinomedewerkers in de bestaande voorstellen onvoldoende meeprofiteren van de verbeterde resultaten van het gokbedrijf.

Vakbond FNV praat weer met Holland Casino
Vakbond FNV praat weer met Holland Casino (Foto: ANP)

'Meer dan tien serieuze gegadigden' voor V&D

Bij de curatoren van het failliete V&D hebben zich behoorlijk wat potentiële kopers gemeld. Volgens de curatoren zijn er "meer dan tien serieuze gegadigden" om het warenhuisconcern of restaurantketen La Place over te nemen. Afgelopen week kregen ze "een zeventigtal" schriftelijke voorstellen binnen van partijen met interesse. Daaruit is vervolgens een selectie gemaakt, lieten de curatoren maandag weten.

De geselecteerde partijen zijn volgens een verklaring afkomstig uit binnen- en buitenland. Ze krijgen nu toegang tot een speciaal daartoe ingerichte dataroom voor het uitbrengen van een nader bod. Hiervoor krijgen zij de tijd tot het einde van deze week. Daarna zal met een klein aantal gegadigden individueel worden doorgesproken.

De curatoren verwachten volgende maandag nadere mededelingen te kunnen doen over de stand van zaken en het verdere proces rondom de afwikkeling van het faillissement van V&D.

'Meer dan tien serieuze gegadigden' voor V&D
'Meer dan tien serieuze gegadigden' voor V&D (Foto: ANP)

Giel Beelen steekt radioshow in nieuw jasje

Giel Beelen heeft zijn ochtendshow op 3FM vernieuwd. De dj legde maandagochtend uit dat hij 'weer echt radio wil maken'.

Giel keerde maandag terug van zijn vakantie en begon met een lege pagina aan zijn eerste show van 2016. Alleen in de studio, zonder sidekicks of gasten zei hij tegen zijn luisteraars opnieuw te willen beginnen. Ook een aantal vaste rubrieken was niet te horen.

Beelen is sinds 2004 's ochtends van 06.00 uur tot 10.00 uur te horen op 3FM met zijn show GIEL. Met het Vara-radioprogramma vestigde de dj meerdere records. Zo was hij in 2014 198 uur onafgebroken op de radio te horen. Met dat wereldrecord vierde Giel het tienjarig jubileum van zijn ochtendshow. Vorig jaar maakte hij op de langste dag van het jaar de langste ochtendshow van Nederland.

Giel Beelen steekt radioshow in nieuw jasje
Giel Beelen steekt radioshow in nieuw jasje (Foto: BuzzE)

Ode aan Normaal verschijnt op cassettebandje

De ode die sologitarist Jan Wilm Tolkamp bracht aan zijn band Normaal verschijnt op single. Dat maakte de band, die vorige maand afscheid nam, maandag bekend.

Jan Wilm Tolkamp schreef het nummer Toevallig over het ontstaan en afscheid van Normaal. Het lied was een groot succes tijdens het laatste optreden van de band. Veel fans vroegen om een single en daaraan geeft Jan Wilm onder zijn artiestennaam JWT gehoor. Het nummer is maandag verschenen.

Toevallig is te vinden op de gebruikelijke streamingdiensten en te verkrijgen op een cassettebandje. JWT wil op die manier het bijzondere karakter van het nummer weergeven. Bovendien luistert hij zelf in zijn auto nog steeds naar cassettebandjes en vindt hij dit 'een leuk gebaar' voor de mensen die nog steeds gebruikmaken van een cassetterecorder.

Ode aan Normaal verschijnt op casettebandje
Ode aan Normaal verschijnt op casettebandje (Foto: BuzzE)

Advies: tbs voor neersteken Oma Toni

De man die ervan verdacht wordt de Amsterdamse 'Oma Toni' te hebben neergestoken in maart vorig jaar, moet tbs met dwangverpleging krijgen. Dat hebben deskundigen geadviseerd, meldt het Openbaar Ministerie maandag. De 25-jarige verdachte uit Arnhem (geboren in Irak) moet vast blijven zitten tot de inhoudelijke behandeling van de zaak op 22 februari. Hij heeft al een aantal malen bekend dat hij de dader is.

'Oma Toni' Heeremans-De Jong liep op 19 maart achter een rollator in de Amsterdamse wijk De Pijp toen een man haar diverse keren in de buik stak en haar sloeg. Ze overleefde de aanval maar overleed drie weken later alsnog.

De verdachte was naar eigen zeggen op zoek naar een zwak iemand "om wraak te nemen op zijn vader".

Advies: tbs voor neersteken Oma Toni
Advies: tbs voor neersteken Oma Toni (Foto: ANP)

Museum hoopt op verlenging Bowie-expositie

Het Groninger Museum wil de tentoonstelling 'David Bowie is' die daar sinds een maand loopt, graag verlengen. Maar of dat ook mogelijk is, daar kon directeur Andreas Bluhm maandag nog niets over zeggen. Er is veel belangstelling voor de popster die zondag overleed.

In het museum is tot 11 maart een grote overzichtstentoonstelling over Bowie. Het onderzoekt of de meer dan driehonderd bezittingen langer tentoongesteld kunnen worden. "We willen dat wel, maar we zijn afhankelijk van de Bowie-archieven, waarvan we de stukken in bruikleen hebben. Daar hebben ze nu wel wat anders aan hun hoofd. Ik heb ze vandaag nog niet gebeld. Er is dus nog geen besluit", zei Bluhm.

De directeur is niet bang dat het archief besluit om de tentoonstelling snel terug te halen. Bluhm verwacht ook niet dat de titel en de tentoonstelling moeten worden aangepast. "Bowie 'is' nog steeds om ons heen." In de entreehal kunnen bezoekers een rouwboek tekenen.

Avonduren
De tentoonstelling trok sinds 11 december vorig jaar al 40.000 bezoekers. Vanwege de dood van Bowie is het museum maandagmiddag geopend. Normaal is het museum dicht op maandag. Zeker honderd fans brachten aan het begin van de extra opening (12.00 -18.00 uur) meteen een bezoek.

Als de tentoonstelling niet kan worden verlengd, overweegt het Groninger Museum om bij grote drukte ook in de avonduren open te gaan. De dood van Bowie zorgde maandag voor een toename van de online voorverkoop.

Museum hoopt op verlenging Bowie-expositie
Museum hoopt op verlenging Bowie-expositie (Foto: BuzzE)

Obama gaat het anders doen in State of Union

De Amerikaanse president Barack Obama gaat zijn jaarlijkse State of the Union dinsdag anders aanpakken dan gebruikelijk. Zijn jaarlijkse toespraak voor het Congres zal dit keer geen directe aanbeveling zijn van maatregelen die de instantie zou moeten doorvoeren, maar meer een boodschap voor het hele land.

In zijn speech, vergelijkbaar met de Nederlandse troonrede, wil Obama de Amerikanen op het hart drukken dat ze stuk voor stuk een bijdrage kunnen leveren aan een beter Amerika.

"Ik wil niet alleen focussen op de progressie die we de afgelopen jaren hebben geboekt en wat ik komend jaar wil doen, maar wat we allemaal moeten doen in de komende jaren", zei Obama in een door het Witte Huis gepubliceerde vooruitblik op zijn toespraak. "Het zal gaan over de grote onderwerpen die moeten bijdragen aan een sterker, beter en mooier Amerika voor onze kinderen."

Obama gaat het anders doen in State of Union
Obama gaat het anders doen in State of Union (Foto: ANP)

Economisch herstel helpt bedrijfswagenbranche

De vraag naar nieuwe bedrijfsauto's zat vorig jaar sterk in de lift, met name dankzij de aantrekkende economie. De verkoop van zowel lichte als zware bedrijfswagens nam met dubbele cijfers toe, net als die van aanhangers en opleggers. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de RAI Vereniging.

Dankzij het economisch herstel neemt ook de vraag naar transport toe. Die groei kan volgens de RAI Vereniging niet langer worden opgevangen met de bestaande capaciteit. "Ook is sprake van uitgestelde investeringen, die weer kunnen worden gedaan nu de markt aantrekt", aldus de brancheorganisatie

In Nederland werden vorig jaar 57.707 bestelbusjes en kleine vrachtwagens (tot 3500 kilo) verkocht, 11 procent meer dan in 2014. De verkoop van zwaardere vrachtwagens nam met 28 procent toe tot 14.111 stuks. Daarbij tekent de RAI Vereniging wel aan dat 2014 voor die categorie een relatief zwak jaar was.

De verkoop van lichte aanhangwagens nam in 2015 met 10 procent toe tot 17.299 stuks. Er werden 13.359 zware aanhangers en opleggers verkocht, 22 procent meer dan een jaar eerder.

Economisch herstel helpt bedrijfswagenbranche
Economisch herstel helpt bedrijfswagenbranche (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence sneert naar journalist

Jennifer Lawrence heeft backstage bij de Golden Globes uitgehaald naar een journalist. Die stelde haar een vraag zonder op te kijken van zijn telefoon.

"Je kunt niet je hele leven met je telefoon bezig zijn", onderbrak Jennifer de reporter. "Je moet in het nu leven."

De journalist wilde van de actrice weten hoe ze haar kansen inschat bij de Oscars nu ze een Globe voor haar hoofdrol in Joy heeft gewonnen. "We zijn hier bij de Golden Globes. Als je je telefoon weg zou hebben gelegd, zou je dat weten."

Jennifer Lawrence sneert naar journalist
Jennifer Lawrence sneert naar journalist (Foto: BuzzE)

Vijfde jaarlijkse verkooprecord BMW op rij

Autoconcern BMW heeft in 2015 voor het vijfde jaar op rij een verkooprecord behaald. De totale verkoop van de merken BMW, Mini en Rolls-Royce klom met 6,1 procent naar 2,25 miljoen voertuigen, meldde het Duitse bedrijf maandag.

Volgens het concern ging de verkoop van het kernmerk BMW met 5,2 procent omhoog tot iets meer dan 1,9 miljoen en steeg die van Mini met 12 procent tot ruim 338.000 auto's. Bij het luxemerk Rolls-Royce daalde de verkoop echter met bijna 7 procent tot 3785 limousines. Desondanks werd nog wel het op een na hoogste verkoopniveau bereikt in het 112-jarige bestaan van het merk.

Bij de motorendivisie van BMW kon eveneens een nieuw record in de boeken worden gezet. De verkoop van motorfietsen nam met bijna 11 procent toe tot krap 137.000 stuks.

Vijfde jaarlijkse verkooprecord BMW op rij
Vijfde jaarlijkse verkooprecord BMW op rij (Foto: ANP)

Volkswagen-topman opnieuw door het stof in VS

Volkswagen is er alles aan gelegen om de gemaakte fouten tijdens dieselgate recht te zetten. Dat zei bestuursvoorzitter Matthias Müller zondag bij een bezoek aan Detroit, ooit het bloeiende centrum van de Amerikaanse auto-industrie. Ook beloofde hij 900 miljoen dollar te investeren in de productie van een nieuwe SUV in de Amerikaanse Volkswagen-fabriek in Chattanooga.

"We weten dat we onze klanten, de verantwoordelijke overheden en het publiek in de Verenigde Staten enorm hebben teleurgesteld. Ik bied mijn excuses aan voor de fouten die bij Volkswagen zijn gemaakt", zei Müller. "We zullen er alles aan doen om dit recht te zetten."

Müller zei voorafgaand aan zijn bezoek aan de Amerikaanse milieudienst EPA, op woensdag, verder bij de reeds aangekondigde investeringsplannen van Volkswagen te blijven. Ook benadrukte hij dat de VS nog altijd als kernmarkt worden gezien. De EPA heeft nog niet ingestemd met de plannen om 430.000 Volkswagens in de VS te voorzien van een katalysator om ze in overeenstemming met de lokale uitstootregels te brengen. In totaal rijden er in de VS 480.000 Volkswagens met sjoemelsoftware rond.

Volkswagen-topman opnieuw door het stof in VS
Volkswagen-topman opnieuw door het stof in VS (Foto: ANP)

Boete bijstandfraudeur mag niet te hoog zijn

Iemand die heeft gefraudeerd door onterecht bijstand te innen, mag geen boete opgelegd krijgen die niet 'binnen redelijke termijn' kan worden opgehoest. Volgens de Centrale Raad van Beroep moet bij het vaststellen van de hoogte van een boete ook rekening worden gehouden met de draagkracht van de schuldige. Dat voorkomt dat diegene door de straf zeer langdurig op het absolute minimum moet leven.

Maandag werd uitspraak gedaan in een aantal zaken. Bij een daarvan hadden betrokkenen een bijstandsuitkering aangevraagd en daarbij niet gemeld dat zij tevens een tweede bankrekening hadden, waarvan kort daarvoor nog 22.000 euro was opgenomen. De gemeente had een boete opgelegd van bijna 7000 euro. Maar de raad vindt dat te veel. De boete is verlaagd tot 2510 euro. Het fraudebedrag van 7000 euro moet wel gewoon worden terugbetaald.

Bij een andere zaak ging het om een bijstandsgerechtigde die een hennepkwekerij was begonnen. Ook zijn boete werd verlaagd, van ruim 4600 euro naar 2340 euro.

De Centrale Raad van Beroep is de hoogste rechter op dit vlak. Hoger beroep is niet mogelijk.

Boete bijstandfraudeur mag niet te hoog zijn
Boete bijstandfraudeur mag niet te hoog zijn (Foto: ANP)

Utopia-hond na klachten uit de show gehaald

Het hondje Arthur dat meedeed in het SBS-programma Utopia is uit de show gehaald. Er waren klachten gekomen dat de hond in de uitzending werd geschopt. SBS liet maandag weten dat de pup is teruggebracht naar zijn oorspronkelijke eigenaar.

Kijkers hadden geklaagd dat inwoner Ivan de hond nogal ruw had gecorrigeerd. Zondag bevestigde de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die meldingen te bekijken. Dierenliefhebbers protesteerden zondag aan de poort van het terrein van Utopia. En een online petitie om het dier eruit te krijgen, haalde meer dan 20.000 handtekeningen.

Utopia is een realityprogramma op SBS6 waarin de deelnemers proberen een leefgemeenschap op te zetten.

Utopia-hond na klachten uit de show gehaald
Utopia-hond na klachten uit de show gehaald (Foto: BuzzE)

CNV wil onderzoek naar grote faillissementen

Vakbondsvoorzitter Maurice Limmen van CNV pleit voor een uitgebreid onderzoek, "bij voorkeur een parlementaire enquête", naar de grote faillissementen van de afgelopen jaren. Dat zei hij maandag in zijn nieuwjaarsspeech.

"Volgens mij is hier sprake van een patroon, waarbij werknemers steeds aan het kortste eind trekken", stelde de werknemersvoorman. Limmen heeft de indruk dat de huidige regelgeving niet doet wat het zou moeten doen als het gaat om faillissementen of private equity-investeringen in bedrijven. Het mag volgens hem niet zo zijn dat de werknemers of de samenleving moeten opdraaien voor fouten in de top. Ook mogen ze niet de dupe worden van het korte termijn winstbejag bij durfinvesteerders.

"Om de onderste steen boven te krijgen zou het goed zijn als beleidsmakers, topbestuurders en investeerders onder ede en voor het oog van de samenleving vertellen welk mechanisme hier aan het werk is", aldus Limmen.

CNV wil onderzoek naar grote faillissementen
CNV wil onderzoek naar grote faillissementen (Foto: ANP)

Eerste schooldag 520 'asielkinderen' succes

Het is een prima eerste dag op een Nederlandse school geweest voor 520 kinderen uit de noodopvanglocatie Heumensoord, meldt de gemeente Nijmegen maandag. De kinderen uit voornamelijk Syrië, Eritrea en Irak zijn heel lang niet of nog nooit naar school geweest.

Het was dan ook een "spannende dag" voor docenten en schoolleiding om te zien hoe de eerste schooldag zou verlopen. De lessen worden in het Nederlands gegeven.

De meeste kinderen lijken nu met veel plezier uit te kijken naar de tweede schooldag in Nederland, aldus een gemeentewoordvoerster. Velen van hen zitten al maanden in de opvanglocatie. In een voormalig schoolgebouw in Nijmegen wordt zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs voor hen georganiseerd. Zij worden met de bus naar school gebracht en weer opgehaald.

Eerste schooldag 520 'asielkinderen' succes
Eerste schooldag 520 'asielkinderen' succes (Foto: ANP)

Van Gaal: "Fans zouden blij moeten zijn"

Manchester United wist zaterdag op het nippertje de volgende ronde van de FA Cup te halen ten koste van Championship-club Sheffield Wednesday. Het kwam de Nederlandse oefenmeester weer op een flinke lading kritiek te staan. Vooral het 'saaie' spel dat The Mancunians aan de dag legde tegen Scheffield Wedsnesday wordt fel bekritiseed. Supporters verlieten tijdens de wedstrijd massaal het stadion. "Ik denk dat ze niet meer verwacht hadden dat we zouden scoren", probeert Van Gaal een verklaring te vinden.

"Of een hele andere reden, bijvoorbeeld het verkeer. Er zou zoveel aan de hand kunnen zijn. Zelf vertrek ik ook altijd eerder als ik een tegenstander ga analyseren", spreekt hij op de persconferentie voorafgaand aan het Premier League-duel met Newcastle United van dinsdag.

"Ik ben continu bezig met bedenken hoe we kunnen groeien. Vooral in aanvallend opzicht moet het beter. Verdedigend staan we goed en gaat er weinig mis, maar in de aanval is het belangrijk om vanuit het niets iets te kunnen creëren. Daar worstelen we mee." Manchester United bezet momenteel een vijfde plaats in de Engelse Premier League en heeft negen punten minder dan koploper Arsenal.

Na afloop van het FA Cup-duel met Scheffield Wednesday haalde Paul Scholes hard uit naar Van Gaal. De Nederlandse oefenmeester wenste niet te reageren op de woorden van de United-legende. "Het is allemaal zo negatief. We zijn door naar de volgende ronde en hebben nu twee keer achter elkaar gewonnen. De fans zouden blij moeten zijn. Tegen een ploeg die met elf spelers voor de goal verdedigt, is het erg moeilijk voetballen", besluit Van Gaal.

Van Gaal: "Fans zouden blij moeten zijn" (Pro Shots / Action Images)
Van Gaal: "Fans zouden blij moeten zijn" (Pro Shots / Action Images)

Zweedse politie verzweeg aanrandingen op festival

De Zweedse politie is zwaar onder vuur komen te liggen, omdat het Keulse toestanden tijdens het We Are Sthm festival in Stockholm afgelopen zomer en tijdens de jaarwisseling in Malmö doelbewust onder de pet heeft gehouden. Bronnen meldden aan de Zweedse krant Dagens Nyheter dat tienermeisjes massaal aangerand werden door groepen jonge mannen, voornamelijk afkomstig uit Afghanistan. De politie meldde eerder na afloop van het festival dat het kalm was verlopen en dat er zich geen incidenten hadden voorgedaan. Onacceptabel, vindt de Zweedse premier Stefan Löfven.

De krant zegt een memo in het bezit te hebben waarin de politie vooraf gewaarschuwd wordt dat er op het festival 'een bekend probleem is met jonge mannen die tegen tienermeisjes aanrijden'.

De politie geeft toe de wantoestanden te hebben verzwegen. "Dit is een pijnlijk punt. Soms durven we niet te zeggen hoe de vork in de steel zit, omdat we denken dat dat de (extreemrechtse) Zweden Democraten in de kaart zal spelen", aldus politiechef Peter Ågren tegen de krant Dagens Nyheter.

Premier Löfven is woedend. "De politie heeft in mijn optiek de taak misdaden op te lossen en schuldigen voor het gerecht te brengen en mag op welke grond dan ook niets willen verdoezelen", aldus de regeringsleider maandagochtend.

Zweedse politie verzweeg Keulse toestanden
Zweedse politie verzweeg Keulse toestanden (Foto: ANP)

Tofuk Dibi: probleem met Zwarte Piet ligt aan jouzelf

Tofuck Debiel, Slappe Pipi of hoe hij ook mag heten, heeft een nogal spraakmakend filmpje op de interwebs gekwakt waarin hij de schuld van alle problemen neerlegt bij 'jouzelf'.

Niet zeuren dat zwarte Piet racisme is; dat ligt aan jouzelf! Aangerand door een Syrische vluchteling? Ligt aan jouzelf! Je kreeg die baan niet vanwege afkomst? Ligt aan jouzelf! Varkenskop voor je moskee? Ligt aan jouzelf!  Overgoten met bijtend zuur omdat je vergat je hoofddoekje op te zetten?  Ligt aan jouzelf!  Overvallen en de tering geslagen?  Ligt aan jouzelf!  Voor de zesde keer zwanger van alwéér een andere vent?  Ligt aan jouzelf!  

O nee, wacht, Tofu Wibi is in zijn video een ietsiepietsie eenzijdiger in zijn verspreiding van zelfhaat en goedpraterij van misstanden. Waar de één niets fout kan doen ligt het bij alle anderen vooral aan 'jouzelf'. De politiek uitgebonjourd omdat achterlijk?  Ligt aan jouzelf Todik Pipi. Ligt aan jouzelf. 


...en onthoud; haat uzelf - Tofik Dibi

Motorcrosser krijgt pak slaag na crash

In Anaheim in de Verenigde Staten begon afgelopen weekend het seizoen van de Monster Energy Supercross, een motorcrosskampioenschap in de VS dat van januari tot en met mei loopt. De eerste wedstrijd zorgde meteen voor veel ophef. Na een aanrijding tussen Weston Peick en Vince Friese liep het namelijk compleet uit de hand.

Beide coureurs hadden in de eerste manche al een aanvaring. Peick belandde toen naast de baan nadat Friese binnendoor was gekomen, de botsing zag er nog redelijk onschuldig uit. In de tweede manche ging het echter weer mis tussen beide heren. Wederom kwam Friese binnendoor maar dat ging er een stuk minder onschuldig aan toe. Doordat de inhaalactie eigenlijk niet kon belandden beide coureurs op de grond.

Waar racers normaal gesproken als eerste naar hun motor grijpen om zo snel mogelijk weg te kunnen, had Peick een hele andere prioriteit. Zonder enige aarzeling verkocht hij Friese enkele rake klappen op zijn helm en lichaam, om af te sluiten met een flinke zet.

Peick moest zijn actie wel bekopen met een aardige straf. Diskwalificatie, een boete van 5.000 dollar en een schorsing van één manche waren zijn deel.

Peick en Friese zijn geen vrienden meer (Bron: YouTube/SPEED - MOTORS on FOX)

PlayStation Store verklapt releasedata van Unravel, Alienation, Shadow of the Beast en This War of Mine

De Playstation Store heeft een aantal nieuwe games beschikbaar gesteld voor pre-order. Hiermee maakt het van die games ook gelijk bekend wat de prijs en releasedatum gaat zijn.

This War of Mine: The Little Ones - 29 januari, 30 euro.
Unravel - 9 februari, 20 euro.
Shadow of the Beast - 2 maart, 20 euro.
Alienation - 23 maart, 20 euro.

De relatief hoge prijzen zijn een teken van een nieuwe ontwikkeling die al in 2015 was gestart: de wedergeboorte van de 'mid-tier' game. Mid-tier games verdwenen een paar jaar geleden uit de markt, omdat de consument tevens voor de grote AAA-titels koos. Nu zijn ze terug als kleinere digitale budget-titels.

Anthony Hopkins heeft spijt van Hannibal en Red Dragon

In een gesprek met media- en entertainmentwebsite The Wrap heeft acteur Anthony Hopkins bekend dat hij spijt heeft van zijn wederoptreden als Hannibal Lecter in de films Hannibal en Red Dragon. Ook is Hopkins niet van plan om ooit nog terug te keren in de legendarische rol.

Welsh acteur Sir Anthony Hopkins is al sinds 1967 te bewonderen op het witte doek, maar zijn bekendste rol tot op heden blijft die van de briljante forensisch psychiater annex kannibalistische seriemoordenaar Hannibal Lecter. Hopkins kroop in totaal drie keer in de huid van Hannibal Lecter, in Silence of the Lambs (1991), Hannibal (2001) en Red Dragon (2002).

Op de vraag of Hopkins nog een keer dezelfde rol zou willen vertolken is het antwoord duidelijk. "Nee, daar heb ik geen trek in; ik ben er klaar mee. The Silence of the Lambs was een goede film. Ik heb de fout gemaakt om het nog een tweede en zelfs een derde keer te proberen", aldus Hopkins tegenover The Wrap.

Er verscheen ook nog een prequel in de franchise genaamd Hannibal Rising, maar daarin nam de Franse acteur Gaspard Ulliel de rol van Lecter aan. Daarnaast is er nog een tv-serie genaamd Hannibal die van 2013 tot 2015 te bewonderen was op televisiezender NBC. In de serie speelt de Deense acteur Mads Mikkelsen als Hannibal Lecter. Het personage Hannibal Lecter is een creatie van auteur Thomas Harris, die de boeken schreef waar de films op gebaseerd zijn.

Sir Anthony Hopkins spijt van Hannibal en Red Dragon
Sir Anthony Hopkins spijt van Hannibal en Red Dragon

Landbouwgif in drinkwaterbron Randstad

De bron voor drinkwater voor 1,3 miljoen Zuid-Hollandse inwoners van de Randstad is vervuild met dimethoaat, een bestrijdingsmiddel voor de land- en tuinbouw. Drinkwaterbedrijf Dunea is maandagmorgen onmiddellijk gestopt met inname van het verontreinigde water uit de Afgedamde Maas en haalt voorlopig water uit de Lek. Waterschap Rivierenland onderzoekt samen met Dunea wie het gif heeft geloosd.

Het waterschap heeft volgens een woordvoerster maandag tientallen watermonsters uit de Afgedamde Maas genomen. Daarnaast is een spoedbestuursdwangprocedure gestart. Die geeft het waterschap de mogelijkheid om de gevolgen van de verontreiniging te bestrijden. Zodra de bron bekend is, kunnen de kosten op de veroorzaker worden verhaald.

Het waterschap waarschuwt dat dimethoaat schadelijk kan zijn voor het leven in de rivier. Volgens het waterschap is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid. Ook Dunea benadrukt dat de stof niet in het drinkwater zelf terecht is gekomen.

In 2012 moest Dunea ook maandenlang water uit de Lek gebruiken wegens vervuiling van de Afgedamde Maas. Een rozenkweker in de Bommelerwaard bleek toen de boosdoener te zijn. Dit bedrijf en de eigenaars hebben een fikse boete gekregen en moesten tonnen schade aan Dunea vergoeden.

Gif in bron drinkwater deel Randstad
Gif in bron drinkwater deel Randstad (Foto: ANP)

Arc the Lad is de volgende PS2-klassieker op PS4

Arc the Lad: Twilight of the Spirits, de PS2-game die in 2004 in Europa uitkwam, komt binnenkort naar de PS4. De JRPG krijgt net als de andere PS2-klassiekers trophy-ondersteuning. 

Arc the Lad is wat betreft JRPGs nooit een hoogvlieger geweest. Dit deel scoorde een gemiddelde van 74% op Gamerankings. De game komt morgen uit op de Amerikaanse PlayStation Store. Wanneer het in Europa uitkomt is nog niet bekend, maar tot nu toe waren de releases van de PS2-games vrij gelijk geweest.

Hyrule Warriors Legends uitgebreid in beeld

Hyrule Warriors Legends is de aankomende 3DS-port van de populaire Hyrule Warriors op Wii U. De port krijgt nieuwe speelbare personages, zoals Tetra en Skull Kid. Het komt al over tien dagen uit in Japan, daarom heeft Koei Tecmo een nieuw filmpje gepubliceerd waarin de game uitgebreid wordt getoond.

Uit het filmpje blijkt dat de game vrij goed draait, maar er zijn wel overduidelijk veel minder vijanden tegelijk in beeld. Hyrule Warriors Legends komt op 25 maart uit in Europa.

Sensationele zege golfer Spieth op Hawaï

De Amerikaanse golfer Jordan Spieth is het jaar sensationeel begonnen. De nummer één van de wereld won het Tournament of Champions op Hawaï met een indrukwekkende score van dertig slagen onder par. Hij is pas de tweede speler in de geschiedenis van de Amerikaanse Tour PGA die zo weinig slagen nodig had voor de overwinning. De Zuid-Afrikaan Ernie Els slaagde er in 2003 in met 31 onder par.

De pas 22-jarige Spieth sloot het toernooi op het Kapalua Resort op het eiland Maui af met een rondje 67. Hij had in de ronden daarvoor achtereenvolgens 66, 64 en 65 slagen genoteerd. Met acht slagen meer eindigde Patrick Reed op de tweede plaats.

Spieth brak vorig jaar door met zeges in de Masters en de US Open. Hij boekte op Hawaï, waar alleen winnaars van toernooien aan de start verschenen, zijn zevende PGA-titel en alleen Tiger Woods kon op die leeftijd dezelfde erelijst overleggen.

Indrukwekkende zege golfer Spieth op Hawaï
Indrukwekkende zege golfer Spieth op Hawaï (Foto: ANP)

Deus Ex: Mankind Divided Collector's Edition kost klauwen met geld

Deus Ex: Mankind Divided Collector's Edition gaat voor maar liefst 130 euro verkocht worden op consoles. Op pc kost het een tientje minder. In ruil voor die absurd hoge prijs krijg je een steelbook, een Adam Jensen beeldje, een artbook en wat digitale goodies.

Big spenders kunnen het alvast op de Square Enix store pre-orderen. Deus Ex: Mankind Divided werd recent uitgesteld naar 23 augustus. Je hebt dus nog even tijd om te sparen.

Van der Garde in 24 uur van Le Mans

Giedo van der Garde zet zijn autosportcarrière voort in het langeafstandracen. De voormalig formule 1-coureur is ingelijfd door het team Jota Sport en zal uitkomen in de Europese Le Mans Series. Hoogtepunt is de 24 uur van Le Mans.

De dertigjarige Van der Garde vormt een raceteam met Simon Dolan en Harry Tincknell en kruipt achter het stuur van een Jota Sport Gibson 015S-Nissan. Hij maakt zijn debuut in deze bolide eind maart tijdens de officiële testraces op circuit Paul Ricard.

"De 24 uur van Le Mans winnen is niet alleen mijn droom, maar ook een doel", meldt Van der Garde, die in 2013 negentien grands prix reed voor Caterham en vorig jaar bij de rechter een stoeltje bij Sauber probeerde af te dwingen. "Formule 1 was racen op het hoogste niveau, maar winnen was onmogelijk in de Caterham. Bij Jota is er weer alle kans om voor de overwinning te rijden."

Van der Garde in 24 uur van Le Mans
Van der Garde in 24 uur van Le Mans (Foto: ANP)

Maas maakt seizoen af als trainer Vitesse

Rob Maas maakt dit seizoen af als hoofdtrainer van Vitesse. Dat meldde de Arnhemse eredivisieclub maandag. De 46-jarige Maas stond sinds vorige week al aan het hoofd van de selectie na het vrij plotselinge vertrek van Peter Bosz naar Maccabi Tel Aviv.

Maas was eerder al assistent-trainer bij RKC Waalwijk en maakte de afgelopen anderhalf jaar onderdeel uit van de technische staf van Vitesse. Als profvoetballer speelde de verdedigende middenvelder ruim vijfhonderd competitieduels en stopte pas op 39-jarige leeftijd. Maas kwam uit voor onder meer FC Eindhoven, RKC Waalwijk, Feyenoord, Heracles Almelo en de Duitse ploegen Arminia Bielefeld, Hertha BSC en MSV Duisburg.

De geboren Eindhovenaar had afgelopen week al de leiding tijdens het trainingskamp in Spanje. "Hoewel ik heel prettig samenwerkte in de situatie zoals deze was, heb ik niet voor niets mijn trainersdiploma's gehaald. De afgelopen week heb ik gemerkt dat alles wat er bij komt kijken als hoofdtrainer bij mij past. Het voordeel is dat ik de spelersgroep ken en weet hoe we bij Vitesse werken. Samen met de stafleden gaan we door op de manier zoals we die zijn ingeslagen", aldus Maas.

Maas maakt seizoen af als trainer Vitesse
Maas maakt seizoen af als trainer Vitesse (Foto: ANP)

Win premièrekaarten en toffe goodies van Ride Along 2!

Kevin Hart en Ice Cube zijn terug in Ride Along 2, het vervolg op de populaire actie-comedy Ride AlongVlak voor de bruiloft van Ben (Hart) met de zus van James (Cube) reizen de twee agenten als toekomstige brothers-in-law af naar Miami om een drugsdealer tegen te houden die drugs levert in Atlanta.

FOK! mag 3x2 premièrekaarten weggeven, waarbij Ice Cube en Kevin Hart ook aanwezig zullen zijn op 16 januari in Pathe Arena! Ook maak je 3x kans op een beanie-muts of een t-shirt van de film. Daarvoor hoef je alleen maar de volgende vraag te beantwoorden:

In welke film werd Ice Cube gespeeld door zijn zoon?

- Straight Outta Compton

- Rush Hour

- 21 Jump Street

- Boyz n the Hood

Geef hier je antwoord door en je maakt kans op de prijs. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd. De actie loopt tot 15 januari, 10.00 uur.

Dunkende James loodst Cavaliers naar winst

LeBron James dunkte er stevig op los voor Cleveland Cavaliers en was de grote uitblinker in de ploeg, die zondag (plaatselijke tijd) Philadelphia 76ers met 95-85 versloeg in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De vedette van de ploeg uit Cleveland maakte 37 punten en was vooral in het beslissende vierde kwart belangrijk.

"Ze kijken naar mij als de leider van dit team. Ze hadden mij deze wedstrijd hard nodig en gelukkig kon ik het waarmaken", zei James. De Cavaliers verstevigden met hun zevende zege op rij hun koppositie in de Eastern Conference. De Sixers liepen tegen hun 36e seizoensnederlaag aan en blijven zielig onderaan bungelen.

New York Knicks wonnen met 100-88 van Milwaukee Bucks. Carmelo Anthony bewees zijn waarde weer eens met 24 punten en 10 rebounds.

Alle uitslagen:
Minnesota - Dallas 87 - 93
LA Clippers - New Orleans 114 - 111 (na verlenging)
Philadelphia - Cleveland 85 - 95
Memphis - Boston 101 - 98
Houston - Indiana 107 - 103 (na verlenging)
New York - Milwaukee 100 - 88
Denver - Charlotte 95 - 92
Portland - Oklahoma 115 - 110
LA Lakers - Utah 74 - 86

De hoogtepunten van gisteren (Bron: YouTube/NBA)

Dunkende James loodst Cavaliers naar winst
Dunkende James loodst Cavaliers naar winst (Foto: ANP)

Wereld reageert verbijsterd op dood David Bowie

Wereldwijd reageren muziekdeskundigen, -liefhebbers, dj's en beroemdheden verbijsterd op het overlijden van David Bowie. Op sociale media wordt niet alleen de muziek van Bowie geroemd, maar ook zijn persoonlijkheid en films.

De Britse premier David Cameron noemt de dood van Bowie een enorm verlies. 'Ik groeide op met dit popgenie. Hij bleef zichzelf opnieuw uitvinden en hij had het altijd goed', aldus Cameron op Twitter.

Madonna is kapot van het nieuws. 'Deze grootse artiest veranderde mijn leven! Het eerste concert dat ik zag was van hem', schrijft de zangeres. Ze noemt Bowie getalenteerd, uniek en een genie. 'Je geest leeft voor altijd door.'

Zelfs vanuit het Vaticaan is gereageerd op het overlijden van Bowie. De Italiaanse kardidaat Gianfranco Ravasi, president van de Pauselijke Raad voor de Cultuur, twitterde: 'Ground Control to Major Tom. Commencing countdown, engines on. Check ignition and may God's love be with you (David Bowie).'

Nederland
Ook in Nederland is het nieuws hard aangekomen. Radio-dj's zijn geschokt. Jeroen van Inkel: 'Verdrietig nieuws op deze maandagochtend. David Bowie is gister op 69-jarige leeftijd overleden. Veel te vroeg!' Gerard Ekdom: 'Dus echt. Held, vernieuwer, wereldster, topmuzikant, zanger en nog veel meer David Bowie overleden. Zwarte dag in de popmuziek!' Giel Beelen (3FM) paste zijn programmering aan en draaide maandagochtend alleen Bowie.

BNR-hoofdredacteur (en voormalig dj) Sjors Fröhlich meldt: 'Mijn held is dood. Bij niemand kwamen intelligentie, sympathiek zijn en een ongelooflijk creatief vermogen meer bij elkaar. Zo aardig, zo goed, zo #Bowie'. Zangeres Trijntje Oosterhuis twittert: 'David Bowie overleden. Bizar!! #davidbowie#rip'. Singer/songwriter Bertolf meldt dat hij zich 'kapot' is geschrokken.

Op Twitter reageert ook presentator Humberto Tan: 'Ja natuurlijk vooral zijn muziek, maar ook als acteur indrukwekkend: Merry Christmas Mr. Lawrence'. TV-presentator Cornald Maas tweet: 'Dus Bowie hield z'n ziekte verborgen? Om ons op de valreep nog zoveel mogelijk moois te geven.'

Held
Velen noemen de overleden artiest een held, zoals zanger Roel van Velzen. Andere citeren zijn teksten. 'Though nothing, will keep us together. We could steal time, just for one day. We can be heroes, forever and ever.'

Verbijsterde reacties op dood David Bowie

Verbijsterde reacties op dood David Bowie (Foto: ANP)

Britse atletiekbond: "Schrap dopingwereldrecords"

De Britse atletiekbond stelt voor met een schone lei te beginnen in de door doping geplaagde moeder aller sporten. Om die reden moet er een streep door alle bestaande wereldrecords in de atletiek. De invloedrijke bond stelt ook voor een betrapte atleet voor minstens acht jaar te schorsen en alle dopingcontroles in een openbaar register te plaatsen.

"Radicale maatregelen zijn nodig om het vertrouwen in de sport te herstellen. Meer transparantie, zwaardere straffen, langere schorsingen en zelfs opnieuw beginnen met wereldrecords in een dopingvrij tijdperk; we moeten openstaan voor alles dat de sport zijn geloofwaardigheid kan teruggeven", zegt voorzitter Ed Warner van UK Athletics, dat maandag zijn 'Manifest voor een Schone Atletiek' presenteerde.

De aanbevelingen zijn een antwoord op de grote dopingschandalen in de sport. In Rusland blijkt jarenlang systematisch doping te zijn verstrekt aan atleten, in Kenia wemelt het van gedrogeerde hardlopers en hoge bestuurders werkten mee aan het verdoezelen van positieve gevallen. De internationale atletiekfederatie IAAF schorste vorige week drie topbestuurders voor het leven, onder wie de oud-voorzitter van de Russische atletiekbond. Lamine Diack, de voormalig voorzitter van de IAAF, is aangeklaagd in Frankrijk voor miljoenenfraude.

UK Athletics heeft in totaal veertien aanbevelingen voor een schonere atletiek. Schadevergoedingen voor gedupeerde atleten is er ook een van. De bond van een land waar een op doping betrapte atleet vandaan komt, moet de schone atleet die daardoor een medaille en prijzengeld misliep financieel compenseren.

Britse atletiekbond: schrap wereldrecords
Britse atletiekbond: schrap wereldrecords (Foto: ANP)

Twente stelt oud-directeur Feyenoord aan

FC Twente heeft Onno Jacobs tijdelijk aangesteld als directeur. De voormalig financieel directeur van Feyenoord moet bij de geplaagde eredivisieclub uit Enschede het vertrek van voorzitter Aldo van der Laan opvangen en taken overnemen van de oververmoeid geraakte directeur Gerald van den Belt. De 51-jarige Jacobs was van 2005 tot en met 2011 werkzaam bij Feyenoord, de Rotterdamse club die in die periode ook in financiële problemen verkeerde.

Jacobs is maandag begonnen in zijn nieuwe functie en krijgt tot 1 mei de dagelijks leiding bij FC Twente in een nog altijd roerige periode, meldt de club op de website. De gemeenteraad van Enschede stemde half december in met een reddingsplan voor de noodlijdende club. De licentiecommissie strafte de Tukkers eerder met een boete van 45.000 euro en drie jaar geen Europees voetbal wegens een omstreden deal met een investeringsmaatschappij.

"De situatie waarin FC Twente zich bevindt, vraagt om veel inzet van iedereen binnen de club. Dat ik daaraan een bijdrage mag leveren, beschouw ik als een grote opgave. Voor mij zijn behoud van de licentie en het voorkomen van degradatie essentieel en ik wil me ook inzetten voor een goede organisatie van FC Twente in de toekomst", zegt Jacobs, die nauw gaat samenwerken met Van den Belt. De algemeen directeur was door alle problemen bij Twente onlangs oververmoeid afgehaakt, maar keert volgende week terug op zijn post.

Twente zal in de tweede seizoenshelft moeten vechten tegen degradatie. De club staat voorlaatste in de stand. Versterkingen kunnen alleen komen als er eerst spelers worden verkocht, benadrukte de club maandag nog maar eens. Uitblinker Hakim Ziyech is een van de spelers die graag wil vertrekken.

Twente stelt oud-directeur Feyenoord aan
Twente stelt oud-directeur Feyenoord aan (Foto: ANP)

Speciale Bowie Coupé blijft rijden

De trein van Zwolle naar Groningen met de speciale coupé over het leven van David Bowie blijft alle weekends van deze maand nog rijden. Dat meldt de NS maandag naar aanleiding van de dood van de Britse popster. 'We denken dat we op deze manier de fans iets extra kunnen bieden om Bowie op een respectabele en mooie manier te herdenken', aldus een woordvoerder.

De coupé is ingericht in samenwerking met het Groninger Museum, waar sinds 11 december een tentoonstelling over Bowie is. 'In overleg met het museum gaan we nog bekijken wat we verder nog kunnen doen.'

De fans en andere belangstellenden kunnen in de coupé een virtuele reis maken door het leven van Bowie. Tijdens het eerste weekend maakten ruim honderd passagiers er gebruik van.

Speciale Bowie Coupé blijft rijden
Speciale Bowie Coupé blijft rijden (Foto: ANP)

Gears of War 4 komt eerder dan verwacht

Microsoft heeft gister tijdens een livestream laten weten dat Gears of War 4 waarschijnlijk eerder verschijnt dan oorspronkelijk was aangekondigd. De verwachting is dat de game in de herfst van dit jaar verschijnt.

Toen Gears 4 werd aangekondigd op E3 vorig jaar, werd er nog gesproken over een release tijdens 'holiday 2016', waar in de Verenigde Staten grofweg de periode eind november tot en met begin januari mee bedoeld wordt. Tijdens de livestream werden de woorden 'fall 2016' gebruikt, dus met een beetje mazzel kunnen we in september of oktober al aan de slag met het vierde deel van de populaire third person shooter.

Tijdens de livestream werd eveneens verteld dat 45% van alle mensen die momenteel de Gears of War Ultimate Edition spelen, nieuw is bij franchise. Een goed teken voor de potentiële verkopen van Gears 4.

Messi en Ronaldo weer favoriet bij Gouden Bal

Natuurlijk maakt ook Neymar kans op de Gouden Bal, maar de topfavorieten voor de felbegeerde voetbalprijs zijn toch echt Lionel Messi en Cristiano Ronaldo. De twee kemphanen losten elkaar de afgelopen vijf jaar af bij de prijsuitreiking en ook dit jaar kijkt iedereen naar hen, als maandag de Ballon d'Or wordt uitgereikt in Zürich.

Ook voordat de verkiezing van wereldvoetballer van het jaar en de Gouden Bal werden samengevoegd, ging het al tussen de Argentijn en de Portugees. In 2008 was het Ronaldo, daarna vier keer op rij Messi. De afgelopen twee jaren ging de Portugese ster van Real Madrid weer met de eer strijken.

De voetballers die als derde werden genomineerd, verloren steevast. Neymar, die net als Messi bij FC Barcelona speelt, kan daar maandag verandering in brengen, al is die kans op voorhand niet heel groot. Naast de beste voetballer worden ook de beste voetbalster en coach gekozen door de stemgerechtigden.

Messi en Ronaldo weer favoriet bij Gouden Bal
Messi en Ronaldo weer favoriet bij Gouden Bal (Foto: ANP)

David Bowie overleden

David Bowie is overleden. Dit werd zojuist op Radio 2 bekendgemaakt. De zanger mocht slechts 69 jaar worden. Hij leed al enige tijd aan kanker.

Bowie is zondag omringd door zijn familie overleden, zo maakte de familie maandag bekend. Hij worstelde al anderhalf jaar met de ziekte.

De artiest werd in 1947 in Londen geboren als David Robert Jones. Hij brak begin jaren zeventig in Engeland als popzanger door, onder meer met het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust. De rockartiest werd vervolgens ook een popster in de VS met zijn hit Fame van het album Young Americans. In Nederland had Bowie vijf nummer 1-hits, waaronder Space Oddity en Golden Years.

Bowie heeft vrijdag nog een nieuw album uitgebracht: Blackstar. Hij trad al geruime tijd niet meer op. Het laatste optreden was op een liefdadigheidsevenement in New York in 2006. Naast zanger en acteur, was Bowie ook een begenadigd schilder. In het Groninger Museum is momenteel een expositie van hem te zien.

Op het forum is ook een topic over het overlijden van David Bowie te vinden: David Bowie (69) overleden

David Bowie RIP

Hacken in GTA V

Heb je Watch Dogs gespeeld en vond je het heel erg leuk of juist een beetje tegenvallen? Dan kun je als je GTA V op de PC hebt Aiden Pierce en zijn hackingskills in GTA V modden.

De mensen van GTAXScripting hebben een mod gemaakt waardoor je vrijwel alle hackingskills plus wat andere kunt gebruiken in GTA V. Zo kun je bijvoorbeeld geld laten regenen vanuit een pinautomaat waardoor allemaal omstanders eropaf vliegen. Vervolgens kun je die pinautomaat opblazen (jij psychopaat). Daarnaast heb je ook meer opties met voertuigen en helikopters, zo kun je een auto van een afstandje besturen of een politiehelikopter hacken zodat die neerstort.

Nog niet overtuigd? Kijk het filmpje hieronder.

Klik hier om naar de downloadpagina te gaan. 

Nederlander eet vaker buitenshuis

Nederlanders hebben vorig jaar 643 miljoen euro meer uitgegeven aan eten en drinken buiten de deur dan in 2014. Dat komt volgens het FoodService Instituut Nederland (FSIN) doordat het consumentenvertrouwen toenam, maar ook veranderingen in het consumptiegedrag van mensen speelden een rol.

De stijging van de uitgaven aan buitenhuisconsumptie betekent niet dat het alle horecabedrijven weer voor de wind gaat. Veel cateraars en horecazaken zouden het moeilijk hebben, terwijl anderen het "extreem goed" doen. Dat komt volgens het FSIN doordat de consument steeds vaker de "uitersten" van de markt opzoekt.

Dat zou betekenen dat de bovenkant van de markt, met "gepersonaliseerde gerechten en premium producten" de komende jaren belangrijker wordt. Het kennisinstituut verwacht ook dat consumenten vaker zullen gaan voor het "echte voordeelgevoel, waardoor er meer discountachtige segmenten ontstaan".

De stijging van de uitgaven komt bovendien niet alleen ten goede aan traditionele horecazaken als cafés en restaurants, maar ook aan bijvoorbeeld supermarkten en speciaalzaken. Die verkopen volgens het FSIN steeds vaker etenswaren die zijn bedoeld om direct geconsumeerd te worden.

"Alles overziend, kun je stellen dat de consument het begrip 'horeca' ten grave draagt", concludeert de organisatie. De indeling in bedrijfstypen als hotel, restaurant en café zou verleden tijd zijn. Zo kan een consument die iets wil drinken een café binnenstappen voor een cola, maar evengoed gaan voor een "ambachtelijk bereide frisdrank in de open lobby van een hot stadshotel".

Ook het laten thuisbezorgen en afhalen van eten zit behoorlijk in de lift. De bezorg- en afhaalomzet groeide vorig jaar naar 1,13 miljard euro, een toename van ruim 8 procent. "De komende jaren zal die markt stijgen tot een omvang van minimaal 4 euro miljard in 2025", analyseerde het FSIN.

Nederlander eet vaker buitenshuis
Nederlander eet vaker buitenshuis (Foto: ANP)

ING maakt boekhoudfout van 1 miljard

ING heeft de nettowinst van het tweede kwartaal van vorig jaar met 1 miljard euro moeten verlagen, omdat transacties rond de verzelfstandiging van verzekeringsdochter NN (Nationale-Nederlanden) niet volgens de regels in de boeken werden verwerkt. Dat maakte ING maandag bekend.

De lagere winst komt door een verschuiving van een voorziening van 1 miljard euro rond NN die al in 2014 in de boeken werd opgenomen. Later bleek dat dit pas in 2015 mocht.

Voorafgaand aan de beursgang van NN in de zomer van 2014 strikte ING een aantal Aziatische investeerders die voor een stabiele aandeelhoudersbasis moesten zorgen voor het verzekeringsbedrijf. Die transactie leidde tot een waardering voor NN die onder de boekwaarde lag. Het verschil werd direct in mindering gebracht op het eigen vermogen van ING.

AFM
Na overleg met de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is gebleken dat dit zo niet had mogen gebeuren. Daarom heeft ING in overleg met accountant EY besloten het boekverlies te verantwoorden in de winst- en verliesrekening in het kwartaal waarin NN van het moederbedrijf werd losgekoppeld.

De verandering heeft volgens ING geen verdere gevolgen voor de winst, de kapitaalpositie en de dividendplannen van het concern. Het bedrijf gaf wel aan dat de eigen controle op de financiële rapportages onder de loep wordt genomen.

ING maakt boekhoudfout van 1 miljard
ING maakt boekhoudfout van 1 miljard (Foto: ANP)

VEH wil meer concurrentie op hypotheekmarkt

De winst op hypotheken van banken en andere geldverstrekkers neemt weer toe, ondanks de ogenschijnlijk lage hypotheekrente. De Vereniging Eigen Huis (VEH) stelde maandag dat er meer nieuwe partijen nodig zijn om de concurrentie op de hypotheekmarkt te vergroten en de winstmarges te verlagen. Volgens de vereniging behoort de Nederlandse hypotheekrente tot de hoogste van de ons omringende landen.

De VEH rekende voor dat een huiseigenaar met een nieuwe hypotheek van 200.000 ongeveer 75 euro bruto per maand meer kwijt is vanwege de extra winstopslag. Tussen juni en november vorig jaar steeg de gemiddelde extra winstmarge van 0,25 naar 0,46 procentpunt, ondanks de komst van enkele nieuwe aanbieders. Vooral bij leningen met populaire rentevaste perioden van tien jaar en langer steeg de marge flink.

Banken halen zelf hun geld op de kapitaalmarkt, waar de rente is gedaald. Die daling berekenen zij echter maar deels door aan de consument, waardoor hun winstmarges oplopen. Zo zijn de kosten voor inkoop van kapitaal van banken tussen juni en november gedaald met bijna 0,3 procentpunt, maar is de hypotheekrente voor consumenten met 2,86 procent nauwelijks veranderd.

Pensioenfondsen
Nog maar de helft van de hypotheken wordt verstrekt door banken. Verzekeraars en pensioenfondsen nemen het andere deel voor hun rekening. Vooral de pensioenfondsen zijn bezig met een opmars, met name bij langere rentevaste periodes. Ze doen dat vaak met nieuwe hypotheekverstrekkers, zoals Munt Hypotheken, Tellius en Attens.

Het oplopen van de winstmarges van banken duidt er volgens de VEH op dat banken de strijd met verzekeraars en pensioenfondsen voor hypotheken met langere rentevaste perioden hebben gestaakt. Pensioenfondsen en verzekeraars kunnen een verlaging van de rentetarieven van banken makkelijk volgen.

VEH wil meer concurrentie op hypotheekmarkt
VEH wil meer concurrentie op hypotheekmarkt (Foto: ANP)

Lindsay Lohan veroorzaakt rel in bar

Lindsay Lohan heeft zich weer eens van haar slechtste kant laten zien. Volgens RadarOnline misdroeg de actrice misdroeg zich vrijdagavond in een bar, waarbij ze een man in zijn gezicht spuugde en racistische opmerkingen maakte.

Volgens meerdere bronnen waren Lindsay en haar zusje Ali samen op stap in Greenwich Village, waar ze een bar binnenstormden. Een bron vertelt: "Ze kwamen binnen en liepen gelijk door naar de wc's, zonder iets te drinken te bestellen. Daar gingen ze samen een wc-hokje in. Toen ze daar na zo'n 20 minuten nog in zaten bonsde de barman op de deur en vroeg of ze eruit wilden komen. Toen ze dat niet deden, vroeg hij hen te vertrekken, waarop Lindsay agressief werd."

De bron vervolgt: "Toen Lindsay eruit kwam stonden haar ogen glazig en ze begon te schreeuwen tegen de barman - die uit West-Afrika komt - 'Dit is New York, je bent niet van hier'." Lindsay begon hem volgens ooggetuigen te bespotten met een nep-Afrikaans accent en ze bleef hem vragen of hij uit Ghana kwam. De overige bargasten waren het gedrag van de ster spuugzat en wilden dat het barpersoneel hen eruit zette. Hierna spuugde Lindsay een man in het gezicht, waarna volgens een getuige 'de hel losbrak'.

Op slot
De gezusters Lohan werden op straat gezet en de barman deed de deur op slot, maar Lindsay en Ali ramden op het raam, probeerden binnen te komen en filmden de mensen in de bar met hun telefoons. Toen ze naar verloop van tijd afdropen, kwam een vriend van hen een half uur later terug om verhaal te halen, de barman te bedreigen en een telefoon van een van de omstanders, die alles had gefilmd, te stelen.

Lindsay's vriend ging er met de telefoon vandoor, maar kon worden ingehaald en aan de politie worden overgedragen. "Het was echt een gekkenhuis", aldus een getuige. De geschrokken barman dient geen klacht in tegen de actrice, maar zegt wel dat hij nog nooit zoiets heeft meegemaakt.

Lindsay Lohan veroorzaakt rel in bar
Lindsay Lohan veroorzaakt rel in bar (Foto: BuzzE)

Chinese beurzen leveren weer flink in

De aandelenbeurzen in Shanghai en Shenzhen leverden maandag flink in, waarmee de neerwaartse spiraal van vorige week een vervolg kreeg. De negatieve teneur was onder meer te wijten aan zwakke inflatiecijfers en een stevige daling van de producentenprijzen. De Chinese centrale bank greep bovendien voor de tweede handelsdag op rij in om de eigen munt, de yuan, te beschermen tegen een waardedaling.

De Shanghai Composite-index daalde 2,9 procent en de graadmeter in Shenzhen moest 4,3 procent terug. "Het dominante sentiment is pessimisme", zei een handelaar in Hongkong. "De ontwikkeling van de producentenprijzen geeft aan dat de Chinese economie diep in de put zit. De marktomstandigheden zullen voorlopig uitdagend blijven, gezien de zwakke groei, de grilligheid van buitenlandse markten en de druk op de yuan".

De Nikkei in Tokio bleef gesloten in verband met een feestdag. Elders in Azië zuchten de markten onder de verliezen in China. Zo koerste de Hang Seng in Hongkong in de middaghandel 2,1 procent lager en verloren de Kospi in Seoul en de All Ordinaries in Sydney beide 1,2 procent.

Chinese beurzen leveren weer flink in
Chinese beurzen leveren weer flink in (Foto: ANP)

New York opgeschrikt door groepsverkrachting

Een groepsverkrachting op een speelplaats heeft in New York geleid tot grote commotie. Vijf mannen vergrepen zich volgens Amerikaanse media om beurten aan een achttienjarige vrouw. "Een gruwelijk misdrijf", stelde burgemeester Bill de Blasio zondag.

De daders benaderden het slachtoffer vorige week, toen ze 's avonds met haar vader op pad was. De man werd bedreigd met een pistool en gedwongen zijn dochter achter te laten bij de mannen, die het meisje vervolgens misbruikten. Ze sloegen op de vlucht toen de vader terugkeerde met twee agenten.

De autoriteiten in New York kregen na de groepsverkrachting veel kritiek te verduren. Zo zou de politie te lang op zich hebben laten wachten nadat de vader van het slachtoffer alarm had geslagen. Burgemeester De Blasio beloofde zondag alles te doen om te zorgen om de daders snel op te sporen.

New York opgeschrikt door groepsverkrachting
New York opgeschrikt door groepsverkrachting (Foto: ANP)

Update: Video toegevoegd

Buitenlanders aangevallen in Keulen

Zeker zeven buitenlanders zijn zondag aangevallen in de Duitse stad Keulen. Twee slachtoffers moesten worden opgenomen in het ziekenhuis, maar konden later weer vertrekken. Het is volgens Duitse media nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het geweld. Het gaat mogelijk om represailles voor het grote aantal aanrandingen in de stad rond de jaarwisseling.

De slachtoffers werden zondag belaagd door groepen mensen. Zes Pakistanen werden aan het begin van de avond aangevallen door zo'n twintig man. Later werd een Syriër belaagd door zo'n tien mensen. De politie controleerde daarop zo'n honderd personen, maar zou de daders niet hebben gevonden. Wel werden twee personen opgepakt omdat ze weigerden instructies op te volgen.

Buitenlanders belaagd in Keulen
Buitenlanders belaagd in Keulen (Foto: ANP)

Prijzen voor The Revenant bij Golden Globes

Alejandro González Iñárritu's The Revenant heeft zich op de Golden Globes de grote winnaar laten blijken. De film was genomineerd voor vier awards en nam er daarvan drie mee naar huis. Naast Beste Film mocht Iñárritu ook de prijs voor regie meenemen en hoofdrolspeler Leonardo DiCaprio werd gekroond tot Beste Acteur.

De 73e editie van de door de Hollywood Foreign Press Association georganiseerde film- en televisieprijzen wist daarna een aantal terugkerende film- en tv-makers opnieuw te bekronen, zoals Jennifer Lawrence in David O. Russell's Joy, een film die zelf genomineerd was voor Beste Musical of Comedy, maar verloor van The Martian, waarvoor Matt Damon ook een Beste Acteur in Musical of Comedy-onderscheiding mocht meenemen. Regisseur Ridley Scott moest Iñárritu voor zich laten voor de regieprijs.

Brie Larson kreeg de prijs voor Beste Actrice voor haar rol in Room, een film die ook voor Beste Film en Beste Scenario was genomineerd, maar in die categorieën niet won. De prijs voor Beste Scenario ging naar Aaron Sorkin voor Steve Jobs, een film die ook nominaties had voor Michael Fassbender, Kate Winslet en de muziek van Daniel Pemberton, maar waarvan alleen Winslet een prijs kreeg, voor Beste Vrouwelijke Bijrol. De mannelijke tegenhanger van die prijs ging naar Sylvester Stallone, die voor de zevende keer zijn Rocky Balboa speelde in Creed.

Quentin Tarantino's The Hateful Eight was genomineerd voor drie prijzen, maar de nominaties voor het scenario en de rol van Jennifer Jason Leigh bleven onbekroond. Ennio Morricone werd onderscheiden met een prijs voor de muziek, naast een prijs voor Spectre voor de titelsong Writing's On The Wall, gezongen door Sam Smith. Tot slot was Pixar genomineerd voor Beste Animatie voor The Good Dinosaur en Inside Out, waarvan de laatste won, en kreeg Son of Saul, uit Hongarije, de prijs voor Beste Niet-Engelstalige Film.

Leonardo DiCaprio in The Revenant
Leonardo DiCaprio in The Revenant

Televisie

Aan de tv-kant wist nieuwkomer Mr. Robot de prijs voor Beste Serie voor de neuzen van onder andere Game of Thrones en Narcos weg te slepen. Christian Slater, die in een bijrol de titelfiguur uit de serie speelt, werd daarvoor onderscheiden, terwijl hoofdrolspeler Rami Malek de prijs misliep; de Beste Acteur-award ging naar Jon Hamm voor Mad Men. Beste Actrice was dit jaar Taraji P. Henson, die de hoofdrol speelt in Empire.

In de categorie Musical of Comedy ging Mozart in the Jungle met de prijs mee naar huis, en kreeg Gael García Bernal de prijs voor Beste Acteur voor zijn rol in die serie. De award voor Beste Actrice ging naar Rachel Bloom voor haar rol in Craxy Ex-Girlfriend.

Voor de Beste 'Limited Series' of TV-film werd Wolf Hall onderscheiden, waarvoor acteurs Mark Rylance en Damian Lewis hun prijs moesten afstaan aan anderen. De onderscheiding voor Beste Actrice in deze categorie ging naar Lady Gaga voor haar rol in American Horror Story: Hotel en Beste Acteur was Oscar Isaac voor Show Me A Hero. Maura Tierney kreeg de prijs voor Beste Vrouwelijke bijrol in deze categorie, voor haar rol in The Affair.

Tot slot ging de Cecil B. DeMille Award, een oevre-onderscheiding, naar Denzel Washington.

Rami Malek en Christian Slater in Mr. Robot
Rami Malek en Christian Slater in Mr. Robot

Met de uitreiking van de Golden Globes is het awardseizoen geopend. De volgende grote prijzengala's zijn in februari: de British Academy Film Awards (Bafta's) worden uitgereikt op 14 februari en de Academy of Motion Picture Arts and Sciences reikt op 28 februari de Academy Awards, oftewel de Oscars uit.

Eerste schooldag kinderen azc's

Voor 565 vluchtelingenkinderen uit de noodopvanglocatie Heumensoord begint maandag de school. In Nijmegen is een voormalig schoolgebouw voor ze ingericht. Er wordt zowel basisonderwijs als voortgezet onderwijs gegeven. Het gaat vooral om kinderen uit Syrië en Eritrea. Ook in Weert beleven honderden asielzoekerskinderen maandag hun eerste schooldag in Nederland.

De leerlingen uit Heumensoord worden met de bus naar school gebracht en weer opgehaald. Op deze eerste ochtend worden ze welkom geheten door de onderwijswethouders van de gemeenten Nijmegen en Heumen, die alle kinderen een klein cadeautje geven.

In het Weertse opvangcentrum in de voormalige Van Horne Kazerne gaan maandag 246 leerlingen naar school. Het gaat om 150 leerlingen in het primaire onderwijs en 96 in het voortgezet onderwijs. In ruim 80 procent van de gevallen gaat het om Syrische kinderen. Net als in Nijmegen krijgen alle scholieren in hetzelfde gebouw les.

Eerste schooldag kinderen azc's
Eerste schooldag kinderen azc's (Foto: ANP)

Terreuroverleg van start in Den Haag

Een internationaal overleg over de strijd tegen terreur gaat maandag van start in Den Haag. Daar komen ruim 250 vertegenwoordigers uit meer dan vijftig landen bijeen. Ook afgevaardigden van Europol, Interpol, de Verenigde Naties en de Europese Unie schuiven aan.

De aanwezigen gaan onder meer praten over het uitwisselen van informatie. Ook het tegengaan van jihadgangers en het beschermen van burgers tegen terreur staan op de agenda. De conferentie is een initiatief van minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken. Hij vindt het van belang dat "de internationale coalities regelmatig de klokken gelijkzetten".

Koenders onthulde zondag dat het aantal namen op de nationale terrorismelijst is in een jaar tijd is verdubbeld. Plaatsing op die lijst zorgt ervoor dat tegoeden van betrokkenen bevroren kunnen worden, waardoor terreur voor hen moeilijker valt te financieren. De minister zal er maandag voor pleiten wereldwijd gegevens over bevriezing van tegoeden te delen.

Terreuroverleg van start in Den Haag
Terreuroverleg van start in Den Haag (Foto: ANP)

Koeien poepen te veel fosfaat

Nederland telt tegenwoordig zo veel koeien, dat ze bij elkaar te veel fosfaat produceren. De stof, die schadelijk is voor het milieu, zit in mest. Ons vee produceerde vorig jaar 176,3 miljoen kilo fosfaat, terwijl de EU maximaal 172,9 miljoen kilo toestaat.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde dat maandag. In 2014 bleef Nederland net onder het zogeheten fosfaatplafond. De laatste keer dat Nederland over die grens ging, was in 2010.

Op 1 april kwam een einde aan het melkquotum in Europa. In de aanloop daarnaar hebben boeren meer melk geproduceerd. Daarvoor moesten er meer melkkoeien komen. Meer koeien betekent meer mest, en dat betekent meer fosfaat. Fosfaat wordt ook uitgescheiden door varkens en pluimvee. Hun aantallen stegen eveneens, dus ook hun fosfaatproductie, maar niet zo sterk als bij koeien.

Oppervlaktewater
De overschrijding kan gevolgen hebben voor melkveehouders. Die mogen sinds een paar jaar meer dierlijke mest uitrijden op hun weilanden dan eigenlijk is toegestaan. Europa knijpt een oogje dicht, zolang de boeren onder de fosfaatlimiet blijven. Als die wordt overschreden, kan Nederland de vrijstelling kwijtraken. In dat geval moeten de boeren hun overtollige mest laten afvoeren. Dat zal de sector ruim 100 miljoen euro per jaar kosten, schatte staatssecretaris Sharon Dijksma (toen Economische Zaken) afgelopen zomer.

De fosfaat-uitstoot is per hectare het grootst in Noord-Brabant en Limburg. Die provincies hebben de meeste intensieve veehouderij. De uitstoot komt daar vooral van varkens en kippen, niet van koeien.

Fosfaat kan via de mest terechtkomen in het oppervlaktewater, zoals sloten. Daar voedt het algen en kroos. Als die het water overwoekeren, kunnen andere planten sterven. Dan is er minder zuurstof in het water, waardoor vissen kunnen sterven.

Koeien poepen te veel fosfaat
Koeien poepen te veel fosfaat (Foto: ANP)

Kroeg legt het af tegen restaurant en hotel

De omzet in kroegen blijft ver achter bij die van andere horeca zoals hotels en restaurants. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte maandag bekend dat cafés het slechtst presteren van alle traditionele horeca. Daarbij telt Nederland ook steeds minder kroegen.

In de eerste drie kwartalen van 2015 bleef de omzet van cafés 7 procent achter bij topjaar 2007. Kroegbazen wisten in de eerste negen maanden van 2015 een kwart minder bier en andere consumpties te slijten. De honger naar restaurants was ook minder dan voor de crisis. Bij deze groep lag de omzet 4 procent lager dan in het topjaar. Hoe anders was dit bij hotels waar de bedden in de eerste negen maanden van afgelopen jaar wel beter werden beslapen.

Kroegbazen voerden wel de sterkste prijsstijgingen door. In cafés betalen bezoekers gemiddeld een kwart meer voor bier, wijn en andere consumpties in vergelijking met acht jaar eerder.

Limburg
In vergelijking met 2008 is het aantal cafés in Nederland 13 procent gedaald tot 11.000. In Groningen, Drenthe en Limburg sloot in die periode één op de vijf kroegen de deuren, waarmee die provincies de ranglijst aanvoerden. Flevoland was de enige provincie waar het aantal cafés toenam.

Ondanks de stevige daling heeft Limburg per hoofd van de bevolking nog altijd de meeste kroegen. Per 10.000 inwoners zijn er in de zuidelijkste provincie elf cafés te vinden. Inwoners van Flevoland zijn met 3 kroegen op 10.000 mensen het minst rijk bedeeld.

Kroeg legt het af tegen restaurant en hotel
Kroeg legt het af tegen restaurant en hotel (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: buiig en bewolkt

Vandaag is het flink bewolkt en er trekken regenbuien over het land. In de middag wordt het maximaal 6 graden. De wind is zuid tot zuidoost, matig boven land en kan boven zee en het IJsselmeer vrij krachtig zijn. In de loop van de avond draait de wind richting het westen.

Zon op: 08.44 uur
Zon onder: 16.51 uur

Ik kreeg een stel prachtige foto's van Klapmongeaul zijn vakantie. Hieronder een voorbeeld:Tavira by night (Foto: Klapmongeaul)

Tavira by night (Foto: Klapmongeaul)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1935 vloog Amelia Earhart als eerste solo over de Grote Oceaan.

* In 2009 werd Sven Kramer eerste op het EK Alrround schaatsen in Heerenveen.

* In 1908 werd het monument Grand Canyon gesticht..

* In 2011 kwamen meer dan 500 mensen om het leven in Rio de Janeiro, na hevige regenval die overstromingen en modderstromen veroorzaakte.

'Autoriteiten Mexico willen Sean Penn ondervragen'

De Mexicaanse autoriteiten willen acteur Sean Penn aan de tand voelen over zijn ontmoeting met drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán. Een bron binnen de veiligheidsdiensten zei zondag tegen CNN dat de autoriteiten vooral uit zijn op informatie over de plek waar het gesprek plaatsvond.

Penn wilde de beruchte drugscrimineel interviewen en sprak hem vorig jaar in de Mexicaanse jungle. De Amerikaan schreef in een artikel voor tijdschrift Rolling Stone dat hij niet was geblinddoekt toen hij naar El Chapo werd gebracht. Een ervaren reiziger was volgens Penn mogelijk in staat geweest de route te reconstrueren.

De veiligheidsdiensten hebben niet louter interesse in Penn. Ook de Mexicaanse actrice Kate del Castillo moet uitleg komen geven, aldus de bron. De ontmoeting tussen de Amerikaanse acteur en de toen nog voortvluchtige drugsbaas kwam tot stand na haar bemiddeling. Ook zou Del Castillo voor Penn hebben vertaald tijdens zijn gesprek met El Chapo, die inmiddels weer achter de tralies zit.

'Autoriteiten Mexico willen Penn ondervragen'
'Autoriteiten Mexico willen Penn ondervragen' (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #122
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #161
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
©FOK.nl e.a.