Oranje begint EK waterpolo met pittige duels

heywoodu

Voor de waterpolomannen en -vrouwen staan direct twee zware wedstrijden op het programma, als zondag het EK waterpolo begint. In de Servische hoofdstad Belgrado moeten de mannen het opnemen tegen Montenegro, de vrouwen treffen Hongarije.

"Hongarije is gelijk een lastige. Dat vind ik op zich wel prettig, want dan zitten we gelijk in het toernooi. Daarna hebben we twee wat makkelijkere wedstrijden en vervolgens spelen we alleen maar finales", aldus Arno Havenga, de coach van de vrouwen. Naast Hongarije treft Nederland ook Rusland en Griekenland, en zwakke broeders Portugal en Turkije in de poulefase. Het doel is om bij de eerste twee te eindigen en uiteindelijk de titel te pakken. Dat levert direct een ticket naar Rio op.

De mannen zetten lager in. Zij willen bij de eerste twaalf eindigen op het EK, want dan denken ze een olympisch kwalificatietoernooi te mogen spelen. Dat zou echter wel eens een flinke blunder in de gedachtengang kunnen zijn, want naar alle waarschijnlijkheid is minstens een plek in de top-9 nodig, zo mogelijk zelfs nog meer. Montenegro en Spanje zijn in de groep vermoedelijk te sterk voor Oranje, Slowakije zou te kloppen moeten zijn.

Overigens worden de Nederlandse dames bij de wedkantoren gezien als duidelijke favoriet tegen Hongarije: winst levert niet veel meer dan 1,3 keer de inzet op, wat een kans van zo'n 75% weergeeft. Samen met Spanje en Italië worden de dames ook als voornaamste titelkandidaten gezien. De Nederlandse mannen krijgen weinig kans tegen Montenegro: de bookmakers schatten de kans op winst voor Oranje in op niet veel meer dan 5% en verwachten zo'n acht goals verschil. 

Oranje begint EK waterpolo met pittige duels
Oranje begint EK waterpolo met pittige duels (Foto: ANP)