FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 oktober 2015

KNVB beker: Uitslagen 29/10/2015

Vanavond stonden de laatste drie duels uit de derde ronde van de KNVB beker op het programma. N.E.C. Nijmegen had geen enkele moeite met Sparta Rotterdam: 4-0. Sc Heerenveen had beduidend meer problemen met Helmond Sport: 1-0. De burenruzie tussen Telstar uit Velsen en AZ Alkmaar eindigde in 0-1.

N.E.C. Nijmegen - Sparta Rotterdam 4-0
4' Breinburg 1-0
22' Breinburg 2-0
53' Foor 3-0
89 Santos 4-0

sc Heerenveen - Helmond Sport 1-0
45' Veerman 1-0
90' Veerman (sc Heerenveen)

Telstar - AZ Alkmaar 0-1
68' Van Overeem 0-1

Motorsportbaas eist eerlijke strijd in MotoGP

Voorzitter Vito Ippolito van de internationale motorsportfederatie FIM heeft de coureurs uit de MotoGP opgeroepen een eerlijke strijd te voeren om de wereldtitel. Tijdens de laatste race zondag in Maleisië tikte WK-koploper Valentino Rossi regerend wereldkampioen Marc Márquez van de baan. Het leidde tot straf voor de negenvoudig wereldkampioen én een verbale oorlog.

"Iedereen heeft het recht zijn mening te geven", schrijft Ippolito donderdag in een open brief. "Maar woorden en acties hebben altijd consequenties. De coureurs moeten zich daar bewust van zijn, maar ook de hele entourage om hen heen: hun teams en sponsoren." De Venezolaanse preses van de internationale bond hoopt volgende week in Valencia op een 'eerlijke' climax van het WK. "Ik hoop dat de coureurs het op de baan uitvechten op een manier die past bij fair play."

Rossi moet in Valencia vanaf de laatste plaats starten. De Italiaan heeft 7 punten voorsprong op Jorge Lorenzo, de Spanjaard die volgens Rossi wel erg nadrukkelijk wordt geholpen door landgenoot en uittredend kampioen Márquez.

Motorsportbaas eist eerlijke strijd in MotoGP
Motorsportbaas eist eerlijke strijd in MotoGP (Foto: ANP)

Politie gaat met app paspoorten scannen

Agenten op straat worden de komende tijd voorzien van een politiemobieltje met een speciaal door de politie ontwikkelde app. Inmiddels hebben 10.000 van de beoogde 35.000 geüniformeerde agenten het apparaat en testen het, vertelt projectleider Edwin Delwel aan het ANP.

"Het gaat nu nog om een proefsituatie", legt hij uit. "De komende tijd moet het project uitgroeien naar het uitrollen van het mobieltje."

Met de app kan nu de identiteit van mensen worden vastgesteld en kunnen documenten zoals paspoorten en rijbewijzen worden gescand. Vervolgens kunnen die met het programma zowel in interne als externe systemen worden geraadpleegd. Bijvoorbeeld om te kijken of iemand gezocht wordt of gevaarlijk is, of dat iemand nog openstaande boetes heeft. Ook biedt de app de mogelijkheid om een digitale bon te schrijven en door te sturen.

Betere informatie
"Deze app helpt de agent op straat aan betere informatie op een veel snellere manier. Nu kunnen de systemen direct worden ingezien, zonder app moet dat allemaal via het bureau. Met de app kunnen agenten altijd en overal hun werk doen, hebben zij sneller en betere informatie waarmee meer veiligheid voor burgers en collega's gecreëerd wordt", vertelt Delwel.

"Uit de ervaringen tot nu toe blijkt dat politiemensen hun tijd op straat beter kunnen besteden, omdat ze sneller en beter informatie krijgen", zegt de projectleider. "Ze kunnen andere dingen doen, de dingen die er echt toe doen. We gaan de app in de komende tijd fors uitbreiden."

Wereldwijd voorop
De proef met de mobieltjes loopt in november een jaar. Delwel: "We zijn begonnen met er enkele honderden uit te geven. Nu zijn het er dus al veel meer en het werken met de politieapp gaat heel goed. Je kunt zien dat die echt is ontwikkeld met de politiemensen op straat. We lopen hiermee wereldwijd voorop. Korpsen uit het buitenland komen kijken hoe we het hier doen. De app is samen met dienders gemaakt, op basis van hun vakkennis. Wij hebben daardoor ook een andere benadering dan in het buitenland."

Een tijdlijn voor het uitrollen van het politiemobieltje ook naar andere onderdelen van de politie zoals bijvoorbeeld de recherche wordt voorbereid. "We kunnen het ons niet permitteren dat er gevoelige informatie op straat komt. Daarin zijn we heel zorgvuldig."

In de beveiliging zijn tot nu toe geen problemen geconstateerd. Er zijn extra veiligheidsmaatregelen in het politiemobieltje ingebouwd. Na een dienst wordt alle verzamelde informatie van het toestel gewist. Als een agent zijn toestel kwijtraakt, wordt de inhoud binnen 10 minuten gewist.

Straatagenten voorzien van politiemobieltje
Straatagenten voorzien van politiemobieltje (Foto: ANP)

Arabieren: "Israëlische judoka's bestaan niet"

De Verenigde Arabische Emiraten hebben laten zien dat veel landen politiek nog altijd niet uit de sport kunnen houden. Het Arabische land weigerde in eerste instantie visa te verstrekken voor de Israëlische judoploeg. De sporters wilden van vrijdag tot en met zondag meedoen aan de Grand Slam in Abu Dhabi, een van de belangrijkste toernooien op de kalender met het oog op olympische kwalificatie.

Het lijkt erop dat de Israëli's uiteindelijk de visa wel gekregen hebben, maar volgens de organisatie van het toernooi doen er geen Israëlische judoka's mee. Ze mogen alleen van de partij zijn als ze uitkomen onder de vlag van de internationale judobond IJF. Als een judoka uit Israël onverhoopt een medaille wint zal diens vlag niet worden gehesen en als het dan ook nog eens een gouden plak is zal het Israëlische volkslied ook niet klinken. Zelfs over de kleding van de sporters en officials hebben de Emiraten flink wat te zeuren: vooral de aanwezigheid van de Israëlische vlag op het Israëlische uniform is hen een doorn in het oog en dat is dan ook simpelweg verboden.

Ook de tot enkele jaren geleden voor Nederland uitkomende Linda Bolder doet mee in Abu Dhabi, net als onder meer oud-wereldkampioene Yarden Gerbi. Tijdens de Grand Slam zijn zeer veel punten te verdienen voor de wereldranglijst, aan de hand waarvan de olympische startbewijzen vergeven worden. Voor meerdere judoka's zouden de politieke bemoeienissen van de Emiraten zo dus kunnen zorgen voor het missen van de Olympische Spelen, ware het niet dat de sporters in elk geval nog wel mee mogen doen.

Israël ontbreekt op de lijst met deelnemende landen, maar er doen wel drie mannen en vijf vrouwen mee namens de IJF
Israël ontbreekt op de lijst met deelnemende landen, maar er doen wel drie mannen en vijf vrouwen mee namens de IJF

Bij nader inzien blijkt dat de "IJF-judoka's" echter stuk voor stuk Israëli's zijn
Bij nader inzien blijkt dat de "IJF-judoka's" echter stuk voor stuk Israëli's zijn

Het is overigens niet de eerste keer dat Arabische landen zich op een dergelijke manier van hun slechtste kant laten zien rond sportevenementen. Naast de Emiraten hebben vooral ook Qatar en Oman er een handje van om de Israëli's als minderwaardige sporters neer te zetten. Eerder deze maand gebeurde dat nog in Oman tijdens het WK windsurfen. Lilian de Geus won er namens Nederland brons, maar als veertiende eindigde ene Maayan Davidovich: staatloos volgens de Arabische organisatie, maar doorgaans uitkomend voor Israël.

Enkele jaren geleden overkwam het tennisster Shahar Peer, die in eerste instantie de toegang geweigerd werd tot de Emiraten om een groot toernooi in Dubai te spelen. Pas na protesten van vele wereldtoppers en dreigementen om het hele toernooi van de kalender te halen mocht Peer alsnog meespelen.

Goud Van Rhijn in wereldrecord op 100 meter

Paralympisch atlete Marlou van Rhijn heeft op de WK in Doha haar tweede gouden medaille veroverd, nu op de 100 meter. De Nederlandse sprintster stoof donderdag op haar blades na 12,80 seconden over de finish. Dat betekende in haar handicapklasse (T43) een verbetering van het wereldrecord. Dat stond sinds eind mei met 12,82 al op haar naam.

De 24-jarige Blade Babe, die zaterdag al de wereldtitel pakte op de 200 meter, was in de finale aanzienlijk sneller dan de Française Marie-Amélie Le Fur (13,12) en Nyoshia Cain uit Trinidad en Tobago (13,31). Marlène van Gansewinkel landde met een tijd van 13,49 net naast het erepodium. Fleur Jong eindigde als zesde in 13,52, een persoonlijk record.

Van Rhijn ging er al vanuit dat ze een toptijd moest lopen om wereldkampioene te worden. "Ik zit er nu net onder, dat is fantastisch. Het deelnemersveld is hier ontzettend sterk, dus ik wist dat ik een scherpe tijd moest neerzetten. Dat is gelukt."

De atlete uit Purmerend wilde zich een jaar voor de Paralympische Spelen nog graag eens meten met de concurrentie. "Ik wilde op een groot toernooi doen waarvoor ik een jaar getraind heb. Dat het dit als resultaat heeft, is geweldig. Er kan nog veel beter, de tijden kunnen nog beter. Daar werk ik elke dag aan en dat blijf ik richting Rio doen."

Goud Van Rhijn in wereldrecord op 100 meter
Goud Van Rhijn in wereldrecord op 100 meter (Foto: ANP)

PvdA: laat asielzoekers COC en Opzij bezoeken

Asielzoekers moeten niet alleen vanaf dag 1 Nederlandse taalles aangeboden krijgen. Zij moeten ook de Nederlandse normen en waarden "beleven en ervaren", door bezoeken aan de homo-organisatie COC, het feministische maandblad Opzij en het Verzetsmuseum. Dit heeft Ahmed Marcouch, voor de PvdA woordvoerder integratie en inburgering in de Tweede Kamer, donderdag gezegd op Radio 1.

Als asielzoekers net hier zijn, hebben zij veelal kracht en motivatie, aldus Marcouch. Na een half jaar wachten in een asielzoekerscentrum zijn sommigen passief gemaakt. Marcouch wil die motivatie aan het begin benutten om ervoor te zorgen dat de nieuwkomers Nederlandse waarden meekrijgen, en dan niet "van een blaadje", maar door eigen beleving.

PvdA: Laat asielzoekers COC en Opzij bezoeken
PvdA: Laat asielzoekers COC en Opzij bezoeken (Foto: ANP)

Vijf jaar na zijn dood toch roman van Mulisch

Vijf jaar na de dood van schrijver Harry Mulisch heeft uitgeverij De Bezige Bij alsnog zijn roman De ontdekking van Moskou uitgebracht.

Mulisch schreef sinds de jaren zestig verschillende versies van de roman, maar het lukte hem niet dit boek te voltooien. Tijdens het schrijven gooide hij de regels van fictie en romankunst radicaal overboord, aldus de uitgeverij. Veel elementen eruit zijn gebruikt voor latere romans en verhalen, waaronder De aanslag, De elementen, Voorval en De ontdekking van de hemel.

De derde editie van het Harry Mulisch Festival opent op 6 november met de boekpresentatie van De Ontdekking van Moskou. Marita Mathijsen en Arnold Heumakers, de bezorgers van de roman, verzorgen in VondelCS in Amsterdam een hoorcollege over het universum van de schrijver. Ze schreven ook een uitgebreid nawoord in de roman.

Het is vrijdag precies vijf jaar geleden dat Mulisch op 83-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker. Hij liet een oeuvre achter van vele tientallen titels.

Vijf jaar na zijn dood toch roman van Mulisch
Vijf jaar na zijn dood toch roman van Mulisch (Foto: ANP)

Conducteur vindt 10.000 euro in tas

Een conducteur van metrolijn 50 in Amsterdam heeft donderdag een bijzondere vondst gedaan bij de eindhalte op de Isolatorweg. Hij vond een verlaten tas met daarin 10.000 euro aan contanten. Het politiekorps Nieuw West Noord Amsterdam meldde dit op twitter en Facebook.

De conducteur heeft de tas naar het politiebureau gebracht en daar bleek ook het visitiekaartje van een wijnhandelaar in de tas te zitten. Deze man blijkt enorm opgelucht dat het geld gevonden is en volgens de politie zal hij de eerlijke vinder persoonlijk gaan bedanken.

Conducteur vindt 10.000 euro in tas
Conducteur vindt 10.000 euro in tas (Foto: ANP)

Nieuwe poster toont Jessica Jones' Kilgrave

Onlangs werd nog de eerste volledige trailer vrijgegeven voor de Netflix-serie met misschien wel de hoogste verwachtingen van dit jaar: Jessica Jones. De eerste personageposter toont nu de slechterik uit de serie, gespeeld door David Tennant. Bekijk 'm exclusief op FOK!

Hij zal de rol gaan spelen van Kilgrave, de persoon die Marvel's Jessica Jones volledig in zijn macht lijkt te krijgen. Tennant is niet onbekend met een schurkenrol. Zo speelde hij eerder de psychopatische slechterik Barty Crouch Jr. in de vierde film van de Harry Potter-reeks, The Goblet of Fire. Hij werd echter bij het grote publiek bekend door zijn rol als The Doctor in de wereldberoemde BBC-serie Doctor Who. De eer om de vrouwelijke hoofdrol te spelen is aan Krysten Ritter, bekend van ondermeer Breaking Bad en Veronica Mars.

Het gehele eerste seizoen van de serie is vanaf 20 november te zien bij Netflix.

Eerste poster toont Jessica Jones' KillgraveEerste poster toont Jessica Jones' Killgrave

Argentijnse celstraf dreigt voor Clarkson

Argentinië heropent het onderzoek naar mogelijke fraude van het Britse autoprogramma Top Gear tijdens opnames in het land. Drie rechters hebben woensdag in hoger beroep daartoe opdracht gegeven, meldt The Telegraph donderdag. In het meest extreme geval kan dat presentator Jeremy Clarkson en andere medewerkers van het programma drie jaar celstraf kosten.

De presentator riep in oktober vorig jaar een volkswoede over zich af toen hij voor een kerstspecial een trip van 2250 kilometer door het land wilde maken in een auto met het nummerbord H982 FKL. Hoewel de programmamakers altijd hebben ontkend dat het opzet was, lazen veel Argentijnen er een verwijzing in naar de Falklandoorlog in 1982. Het team hing een ander nummerbord op de Porsche voordat een rel losbarstte en ze hals over kop het land moesten verlaten.

Clarkson en de andere presentatoren vlogen naar de hoofdstad Buenos Aires voordat ze terugkeerden naar Groot-Brittannië. Maar bijna dertig andere leden van het team werden met stenen bekogeld en moesten uiteindelijk de drie peperdure auto's van de presentatoren achterlaten langs de weg.

De rechtszaak moet gaan over de nummerplaat die daarna op de Porsche is aangetroffen, met daarop HI VAE. Volgens de Argentijnse wet staat er een gevangenisstraf van zes maanden tot drie jaar op het "vervalsen, veranderen of verbergen van het nummer van een geregistreerd object".

Argentijnse celstraf dreigt voor Clarkson
Argentijnse celstraf dreigt voor Clarkson (Foto: ANP)

'Lenen panda's onaanvaardbaar'

Dat Nederland twee panda's leent van China is 'onaanvaardbaar'. Dat zegt Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren. Ze is woest over het nieuws dat deze week bekend werd tegen de achtergrond van het staatsbezoek aan China van koning Willem-Alexander.

"Het uitwisselen van zeldzame dieren om ze ten toon te stellen, is niet meer van deze tijd en zou al helemaal geen onderdeel moeten zijn van een handelsmissie naar een land waar op grote schaal mensen- en dierenrechten worden geschonden." China kwam ook in opspraak door dierenmishandeling. Zo waren er berichten over angorakonijnen die onverdoofd werden 'geplukt' en worden op straat levende vissen en schildpadjes in sleutelhangers verkocht.

"Het heen en weer gesleep van deze kwetsbare soort is onaanvaardbaar en de welzijnsrisico's wegen niet op tegen het belang van Ouwehands Dierenpark dat met de panda's hoopt meer bezoekers te trekken", zegt Thieme over de panda's. Ze heeft het kabinet vragen gesteld.

'Lenen panda's onaanvaardbaar'
'Lenen panda's onaanvaardbaar' (Foto: ANP)

Ryan gekozen tot voorzitter lagerhuis VS

Politicus Paul Ryan heeft donderdag genoeg stemmen verzameld om gekozen te worden tot nieuwe voorzitter van het Amerikaanse huis van Afgevaardigden, het Lagerhuis van het Amerikaans Congres. De Republikein kreeg 236 stemmen van de in totaal 247 Republikeinen. Zijn tegenstander Daniël Webster sleepte slechts negen stemmen in de wacht.

Dat de 45-jarige Ryan uit Winsconsin de functie heeft gekregen, komt niet als een verrassing. Hij werd woensdag al genomineerd als voorzitter. Die functie is van groot belang, omdat de voorzitter na de vicepresident de president mag opvolgen. De kandidaat voor de Democraten Nancy Pelosi kreeg 184 stemmen van de Democraten in het Lagerhuis. De Democraten zijn daar met 188 zetels in de minderheid.

De Republikeinen moesten een paar weken geleden de verkiezing van een nieuwe kandidaat-voorzitter uitstellen, omdat favoriet Kevin McCarthy zich onverwacht had teruggetrokken uit de race voor de opvolging van John Boehner. Boehner vertrok omdat hij volgens het conservatieve deel van de Republikeinse partij te veel compromissen sloot met de regering-Obama.

Ryan liet eerst weten niet geïnteresseerd te zijn in de functie. Maar hij hapte alsnog toe, omdat hij naar eigen zeggen genoeg steun had vergaard, ook onder het uiterst conservatieve deel van zijn partij. Paul Ryan was in 2012 de 'running mate' van Mitt Romney in de presidentsverkiezingen.

Ryan gekozen tot voorzitter lagerhuis VS
Ryan gekozen tot voorzitter lagerhuis VS (Foto: ANP)

Justin Bieber loopt weg uit interview

Justin Bieber is in Spanje weggelopen tijdens een interview met drie Spaanse radio-dj's. Daily Mail heeft foto's en een fragment van het interview, dat woensdag live werd uitgezonden op de radio, op de website staan.

Volgens de website duurde het interview ongeveer negen minuten. Daily Mail schrijft dat Justin (21) aan het begin van het interview een beetje in de war werd gebracht door de ietwat gekke vragen die de dj's, in gebrekkig Engels, stelden. Na ongeveer acht minuten vragen de dj's of Justin mee wil werken aan het maken van een gek filmpje dat ze op internet willen zetten voor hun 'miljoenen volgers'.

"Meer dan honderd miljoen volgers? Bizar", zegt Justin zichtbaar geïrriteerd. "Laten we het doen", antwoordt Justin die op dat moment opstaat en wegloopt. De dj's roepen Justin nog om terug te komen, maar dat mocht niet baten. Daily Mail schrijft dat Justin later op de dag wel leuk meedeed tijdens de opnames van een televisieprogramma.

Justin Bieber loopt weg uit interview
Justin Bieber loopt weg uit interview (Foto: BuzzE)

Haagse relschopper vrijuit na opruiing via Facebook

Hij zette een foto van een wijkagent op Facebook en zei - ten onrechte - dat die betrokken was bij de dood van arrestant Mitch Henriquez. De foto werd 8500 keer gedeeld, en de agent werd bedreigd. De rechtbank in Den Haag sprak Michael van der K. donderdag evengoed vrij van opruiing. Hij had weliswaar de foto geplaatst, maar niet opgeroepen tot strafbare feiten, zo vond de rechtbank.

Wel kreeg Van der K. drie maanden onvoorwaardelijk omdat hij met stenen naar de ME had gegooid. Dat hij ook nog sigaretten had geplunderd bij een Albert Heijn-filiaal viel niet te bewijzen en daarvan werd hij vrijgesproken.

Het Openbaar Ministerie had anderhalf jaar cel geëist tegen Van der K., waarvan acht maanden voorwaardelijk.

Vrijspraak na verspreiden foto van agent
Vrijspraak na verspreiden foto van agent (Foto: ANP)

Zalm vertrekt als commissaris Shell

Gerrit Zalm vertrekt aan het einde van het jaar als niet uitvoerend bestuurder, een soort commissaris, bij Shell. Dat maakte het olie- en gasconcern donderdag bekend.

De topman van ABN AMRO, de bank die binnenkort terugkeert op de beurs, en voormalig minister van Financiën trad in januari 2013 aan bij Shell. Een concrete reden voor het vertrek van Zalm werd niet gegeven.

Zalm vertrekt als commissaris Shell
Zalm vertrekt als commissaris Shell (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing GP van Mexico

header

Zondag 1 november staat voor het eerst sinds 22 maart 1992 weer een Formule 1-race op het programma in Mexico. De laatste winnaar op het Autódromo Hermanos Rodríguez, dat vernoemd is naar de Mexicaanse broers Ricardo en Pedro Rodríguez, is Nigel Mansell. Het circuit ligt op een hoogte van 2286 meter boven de zeespiegel en dat is de hoogste baan op de kalender. Voor de koeling van de remmen en motoren zorgt de hoge ligging voor de nodige kopzorgen bij de engineers.

Lewis Hamilton is als wereldkampioen vertrokken uit Austin, terwijl Max Verstappen zijn beste resultaat evenaarde met een prachtige vierde plaats. Of het net zo'n spannende race gaat worden als vorige week in de Verenigde Staten, dat is afwachten. Het circuit heeft een lengte van 4,4304 kilometer, waarvan de run naar de eerste bocht 1,2 kilometer lang is. Volgens de laatste weerberichten is er een kans op buien tijdens de race. Zo nat als vorige week in Austin verwacht men dat het niet zal worden. Hoe de race ook gaat verlopen, zo rond de klok van 21.30 uur op zondagavond weten wie de opvolger van Nigel Mansell is als winnaar van de Mexicaanse Grand Prix.

kopje

circuit

FIA informatie Grand Prix van Mexico

kopje

Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal Lewis Hamilton
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg Nico Rosberg
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone Lewis Hamilton
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest Sebastian Vettel
11 23 augustus Grand Prix van België Spa-Francorshamps Lewis Hamilton
12 6 september Grand Prix van Italië Monza Lewis Hamilton
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore Sebastian Vettel
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka Lewis Hamilton
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi Lewis Hamilton
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin Lewis Hamilton
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -

kopje

Coureurs:

Pos Coureur Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot-Brittannië 327***
2 Sebastian Vettel Duitsland 251
3 Nico Rosberg Duitsland 247
4 Kimi Raikkonen Finland 123
5 Valtteri Bottas Finland 111
6 Felipe Massa Brazilië 109
7 Daniil Kvyat Rusland 76
8 Daniel Ricciardo Australië 74
9 Sergio Perez Mexico 64
10 Max Verstappen Nederland 45
11 Romain Grosjean Frankrijk 44
12 Nico Hulkenberg Duitsland 38
13 Felipe Nasr Brazilië 27
14 Pastor Maldonado Venezuela 26
15 Carlos Sainz Jr. Spanje 18
16 Jenson Button Groot-Brittannië 16
17 Fernando Alonso Spanje 11
18 Marcus Ericsson Zweden 9
19 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
20 Alexander Rossi Verenigde Staten 0
21 Will Stevens Groot-Brittannië 0
22 Kevin Magnussen Denemarken 0

*** Wereldkampioen

Constructeurs:

Pos Teams Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 574***
2 Scuderia Ferrari 374
3 Williams Martini Racing 220
4 Infiniti Red Bull Racing 150
5 Sahara Force India F1 Team 102
6 Lotus F1 Team 70
7 Scuderia Toro Rosso 63
8 Sauber F1 Team 36
9 McLaren Honda 27
10 Manor Marussia F1 Team 0

kopje

Tijd Training/race
Vrijdag 30 Oktober  
17:00 - 18:30 Vrije Training 1
21:00 - 22:30 Vrije Training 2
Zaterdag 31 Oktober  
17:00 - 18:00 Vrije Training 3
20:00 - 21:00 Kwalificatie
Zondag 1 November  
20:00 Race

kopje

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 30 Oktober      
17:00 - 18:30 Vrije Training 1   Sport1
21:00 - 22:30 Vrije Training 2   Sport1
Zaterdag 31 Oktober      
17:00 - 18:00 Vrije Training 3   Sport1
20:00 - 21:00 Kwalificatie   Sport1 - RTL+
Zondag 1 November      
20:00 Race   Sport1 - Veronica - RTL+

kopje

weer

Actueel Weer

Badr Hari vertrekt naar Marokko

Vechtsporter Badr Hari, die donderdag in hoger beroep werd veroordeeld tot twee jaar cel, vertrekt vrijdag naar Marokko. Dat heeft zijn advocate Bénédicte Ficq gezegd. "Dat mag gewoon. Tot het moment dat de beslissing van het gerechtshof onherroepelijk is, mag hij het land uit." De beslissing wordt onherroepelijk als Hari zijn beroepszaak bij de Hoge Raad verliest of als de beroepsprocedure wordt ingetrokken.

Ficq kondigde donderdag al snel na de beslissing van het gerechtshof aan dat ze van plan was naar de Hoge Raad te stappen.

Wanneer het vonnis onherroepelijk is, moet Hari terugkomen naar Nederland om zijn celstraf uit te zitten. "En dat doet hij ook", verzekerde Ficq.

Het hof veroordeelde Hari donderdag in hoger beroep tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk. Daarvan moet hij nog zo'n half jaar zitten.

Badr Hari vertrekt naar Marokko
Badr Hari vertrekt naar Marokko (Foto: ANP)

'Glastonbury heeft te weinig geld voor Oasis'

Het ziet er niet naar uit dat Noel Gallagher en zijn broer Liam volgend jaar samen op het podium staan van Glastonbury voor een Oasis-reünie. Noel laat tegenover Daily Star weten dat hij geen idee heeft waar de geruchten over een reünie vandaan komen.

"Of we het ooit zouden doen? Ik ben bang dat ze niet genoeg geld hebben", reageert Noel. "Dat is een belangrijke reden. Ze betalen gewoon niet genoeg", vervolgt de zanger en gitarist.

Op de vraag voor welk bedrag hij weer met zijn broer Liam op het Glastonbury-podium wil staan, antwoordt Noel: "Ik heb het een paar keer gedaan. Dus ik weet wat ze betalen en dat is gewoon niet genoeg." Noel en zijn broer Liam stopten in 2009 hun Oasis-samenwerking. Er gaan regelmatig geruchten dat de band weer bij elkaar komt in zijn originele bezetting.

Noel vertelt in het gesprek met Daily Star ook dat hij zich nooit zal laten overhalen om als jurylid op te treden in een talentenjacht. "Ik ben er al twee keer voor gevraagd en het is niks voor mij. Ik wil ook niet elke zaterdagavond op televisie te zien zijn. Ik kijk er liever thuis naar met mijn dochter."

'Glastonbury heeft te weinig geld voor Oasis'
'Glastonbury heeft te weinig geld voor Oasis' (Foto: BuzzE)

President Uruguay redt leven van meisje

De president van Uruguay en zijn lijfarts hebben in een vliegtuig het leven gered van een veertienjarige Française. Het meisje kreeg na het eten van pinda's een allergieaanval en raakte in acute ademnood. Nadat de bemanning via de telecom had gevraagd of er een arts aan boord was, spoedde van huis uit oncoloog Tabaré Vázquez zich direct naar het kind. Zijn lijfarts en hij dienden het meisje meteen een injectie toe.

Volgens de moeder van het kind heeft de president daarmee het leven van haar dochter gered. Vázquez was onderweg naar Frankrijk voor overleg met zijn ambtgenoot François Hollande in Parijs.

President Uruguay redt leven van meisje
President Uruguay redt leven van meisje (Foto: ANP)

Nederlander boekt online en reist luxer

Steeds meer mensen boeken online hun vakantie. Vorig jaar werden 81 procent van alle vakanties via internet afgesloten. Ook stellen we steeds vaker zelf onze vakantie samen. Vervoer en accommodatie worden daarbij los van elkaar geboekt. In 11 jaar tijd is dit aantal verdrievoudigd tot bijna drie miljoen. Dit zijn voornamelijk buitenlandse hotelvakanties per vliegtuig die relatief kort voor vertrek worden geregeld. De vakanties wordt ook steeds luxer, dit komt onder meer door de opkomst van all-inclusive hotels. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau NBTC-NIPO.

Het bureau signaleert een aantal trends over de afgelopen tien jaar. Mensen hechten steeds meer waarde aan erop uit trekken. Dat doen ze steeds meer naar het buitenland (bijna 18 miljoen vakanties vorig jaar). Ze maken ook vaker korte tripjes naar het buitenland (13 miljoen twee tot vier dagen-tripjes). Als men weg wil in eigen land worden met name veel korte reizen (twee tot vier dagen) gemaakt, dit zijn vaak extra vakanties.

Vorig jaar gaf Nederland bijna 15,5 miljard euro uit aan vakanties. Internet wordt veelvuldig gebruikt voor het boeken van hotels en vliegtickets. In vier jaar tijd steeg het gebruik met bijna 10 procent. Ook worden steeds meer boekingen tijdens de reis zelf gemaakt.

Jaarlijks gaan ongeveer een miljoen Nederlanders wintersporten, die cijfers blijven stabiel.

Nederlander boekt online en reist luxer
Nederlander boekt online en reist luxer (Foto: ANP)

Blatter: "VS had WK 2022 moeten krijgen"

FIFA-president Sepp Blatter had met enkele leidende figuren binnen de wereldvoetbalbond een deal gesloten om de wereldkampioenschappen van 2018 en 2022 aan Rusland en de Verenigde Staten te geven. Dankzij UEFA-voorzitter Michel Platini ging het kampioenschap echter naar Qatar.

Blatter maakte vandaag zelf het bestaan van de deal wereldkundig in een interview. "Met Rusland en de Verenigde Staten zouden we beide WK's hebben in de twee grootste politieke machten, maar Michel Platini gooide alles overhoop."

De deal werd gesloten tussen enkele leidende figuren binnen de FIFA, zo berichtte Blatters persoonlijke woordvoerder Klaus J. Stöhlker aan de NOS. Hij wilde geen namen geven. Naast UEFA-voorzitter Platini en Blatter zouden naar verluidt de voorzitters van de andere continentale voetbalbonden erbij betrokken zijn geweest.

Stöhlker was in het verleden in dienst van de FIFA, maar is nu door Blatter ingehuurd om zijn belangen te verdedigen. De FIFA wilde niet reageren om zo de integriteit van de organisatie niet verder in het geding te brengen.

Platini verstierde plan Blatter voor WK 2022 (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Platini verstierde plan Blatter voor WK 2022 (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Nieuws en gameplay van NieR ziet er veelbelovend uit

Tijdens de Paris Games Week zijn er meer details bekendgemaakt van het langverwachte nieuwe deel van NieR. De game, die voluit NieR: Automata gaat heten, heeft nu ook een gameplayvideo gekregen en fans van het genre hebben een nieuw potentieel pareltje om naar uit te kijken.

In NieR: Automata is planeet aarde uit het niets aangevallen door een leger machines afkomstig uit 'een andere wereld'. De mensheid maakt geen schijn van kans in deze oorlog en is genoodzaakt zich terug te trekken naar de maan, alwaar het een leger van androïde soldaten ontwikkelt om de aanval van de mechanische horde op aarde af te slaan. De androïden ontwikkeld door de mensheid weten de aanval weliswaar af te remmen, maar het is niet genoeg om voorgoed met de mysterieuze kracht af te rekenen.

Besloten wordt om een nieuw soort elite-androïden te ontwikkelen, genaamd de YoRHa-squad. In de game neem jij de rol aan van zo'n elite-droid, onder de naam YoRHa No.2, Model B, kortweg '2B'. In de huid van deze 'all-purpose battle android' is je zwaard je beste vriend, en is ze daarnaast uitgerust met een 'pod'-supportsysteem, een soort drone die vanaf afstand vijanden kan bestoken of 2B kan helpen bij voortbewegen. YoRHa-androïden wordt verboden om emoties te tonen, maar ieder model heeft wel zijn of haar eigen persoonlijkheid.

NieR: Automata wordt exclusief ontwikkeld voor PlayStation 4 en heeft nog geen releasedatum. Bekijk hieronder de trailer.

'Australisch accent beïnvloed door drank'

De Australische variant van het Engels is beïnvloed door de liefde voor alcohol van de eerdere bewoners, schrijft OnzeTaal. Een docent aan de universiteit van Melbourne zegt dat het accent tekenen van 'een dubbele tong' vertoont.

Docent Dean Frenkel zegt dat de gemiddelde Australiër slechts twee derde van zijn articuleervermogen gebruikt. Uit luiheid worden letters weggelaten. Zo wordt Australia uitgesproken als "Austraya", zonder l erin. Het woord important klinkt als "impordant", waarbij weinig moeite wordt gedaan voor de eerste t in het woord. Ook worden uit luiheid klinkers vervormd.

Frenkel zegt dat het Australische accent is beïnvloed door het koloniale verleden, met talen als het Engels, Iers, Duits en de talen van de Aboriginals. Maar daarnaast zijn er tekenen die wijzen op een voorliefde voor drank. Met lezen, schrijven en rekenen zit het volgens Frenkel wel snor in Australië, maar dat geldt niet voor retorica; de leer van de welsprekendheid.

Retorica
Het belang van goede uitdrukkings- en spreekvaardigheid wordt volgens Frenkel flink onderschat in Australië. In een opinie-artikel pleit de docent ervoor dat retorica een schoolvak wordt. 'Retorica bestaat uit belangrijke vaardigheden zoals expressie, communicatie en presentatie. Het vraagt om nauwkeurigheid, verbinding en efficiency. Het gaat om gedachten verwerken, beoordelen, filteren, zinnen formuleren en je hart luchten. Dat laatste is belangrijk omdat opgekropte, onuitgesproken energie kan imploderen.'

Australië
'Australisch accent beïnvloed door drank'

Groei economie VS valt terug

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal aanzienlijk minder sterk gegroeid dan in de voorgaande drie maanden. Dat blijkt uit een eerste schatting die de Amerikaanse overheid donderdag heeft gepubliceerd.

De Amerikaanse economie groeide vorig kwartaal met 1,5 procent op jaarbasis. In het tweede kwartaal nam de omvang van 's werelds grootste economie nog met 3,9 procent toe. Economen voorspelden voor het derde kwartaal gemiddeld een afvlakking tot 1,6 procent.

De terugval is niet alleen het gevolg van negatieve ontwikkelingen. De groei werd namelijk grotendeels geremd door de afbouw van voorraden door bedrijven. Zij profiteerden van de toenemende bestedingen in de Verenigde Staten. Zonder de verandering van de voorraden, die de grootste was van de afgelopen vier jaar, zou een economische groei van 3 procent zijn gerealiseerd.

Renteverhoging
De uitgaven van consumenten, die samen goed zijn voor zo'n 70 procent van de Amerikaanse economie, namen vorig kwartaal met ruim 3 procent toe. Ook de investeringen van bedrijven, de uitgaven van de overheid en de export leverden positieve bijdragen aan de groei.

Het herstel van de economie leidt mogelijk dit jaar nog tot de eerste renteverhoging in de VS sinds mei 2006. Woensdag liet de Federal Reserve de mogelijkheid dat die stap in december wordt gezet nog nadrukkelijk open. De Fed wees daarbij op de aanhoudende, bescheiden groei. Tegelijkertijd lieten de centrale bankiers weten dat er verder herstel van de arbeidsmarkt en de inflatie nodig is voordat er daadwerkelijk wordt besloten de rente te verhogen.

In november en december wordt het groeicijfer nog twee à drie keer bijgesteld. Die schattingen worden gebaseerd op meer informatie dan nu voorhanden is.

Groei economie VS valt terug
Groei economie VS valt terug (Foto: ANP)

MBO-scholen moeten extra kosten laag houden

Mbo-scholen jagen hun leerlingen soms op hoge kosten met spullen die ze voor de opleiding moeten aanschaffen, zoals boeken en gereedschappen. Zo kunnen zij soms alleen via een door de school uitgekozen uitgever boeken bestellen terwijl die elders goedkoper zijn.

Dit soort praktijken is onderwijsminister Jet Bussemaker een doorn in het oog, gaf ze donderdag aan in een debat over de onderwijsbegroting. Ze wil niet dat financiële obstakels ertoe leiden dat leerlingen afhaken voor een vervolgopleiding.

Ze roept de scholen op de aanvullende kosten zo laag mogelijk te houden. Als er toch financiële problemen zijn voor een leerling en ouders, dan moet een school actief naar een oplossing zoeken.

Creatieve studenten
Maar ook studenten zelf moeten creatief zijn met de aanschaf en zich hierover laten gelden via de medezeggenschapsraad, zei Bussemaker. Ze zal overleggen met de mbo-sector maar scholen ook zelf aanspreken als die in de fout gaan.

Ze wil er geen extra geld voor vrijmaken, waar de SP om vroeg.

MBO-scholen moeten extra kosten laag houden
MBO-scholen moeten extra kosten laag houden (Foto: ANP)

Val Kilmer weigert behandeling tegen kanker

Val Kilmer zou behandeling voor zijn keelkanker weigeren, terwijl zijn dokters al voorbereidingen treffen voor terminale zorg. Dat schrijft Radar Online.

Volgens een ooggetuige heeft de acteur zich onlangs gemeld bij het medisch centrum UCLA onder de valse naam 'Oscar Davis.' "Kilmer kon nauwelijks praten toen hij in een rolstoel door de gang werd gereden", aldus de ooggetuige. Ook zat hij vast aan diverse medische apparaten en slangetjes. Insiders vertellen dat Kilmer zichzelf 'probeert beter te praten en te mediteren' en duidelijk niet kiest voor de 'agressieve medische route' om de kanker te behandelen.

In januari van dit jaar werd de 55-jarige Kilmer, bekend van de films Top Gun en Batman Forever, in het ziekenhuis opgenomen met een bloedende keel. Zijn moeder Gladys Leach bevestigde dat hij keelkanker had, iets wat haar zoon in alle toonaarden ontkende.

"Dank voor alle steun, maar ik heb geen tumor, dus ik ben ook niet geopereerd aan een tumor", liet hij toen op zijn Facebookpagina weten. "Ik had een complicatie en de beste manier om zorg te krijgen is om ter observatie op de intensive care van medisch centrum UCLA te liggen."

Val Kilmer weigert behandeling tegen kanker
Val Kilmer weigert behandeling tegen kanker (Foto: BuzzE)

Quebec schiet noodlijdend Bombardier te hulp

De noodlijdende Canadese producent van treinen en vliegtuigen Bombardier krijgt financiële steun van de regering van de provincie Quebec. De lokale overheid neemt voor 1 miljard dollar (914 miljoen euro) een belang van bijna 50 procent in het moeizame C-vliegtuigprogramma van Bombardier, zo werd donderdag gemeld.

Bombardier heeft te maken met vertragingen en kostenoverschrijdingen bij de ontwikkeling van de nieuwe C-serie, een toestel dat de concurrentie aan zou moeten gaan met de Boeing 737 en de Airbus A320. Door alle problemen is Bombardier in zwaar weer beland. Het bedrijf behoort tot de belangrijkste ondernemingen in de provincie Quebec.

Verder liet Bombardier weten dat de ontwikkeling van het nieuwe Learjet 85-privévliegtuig zal worden stopgezet. Eerder schroefde Bombardier al de productie van de privéjets van de types Global 5000 en 6000 terug vanwege een zwakkere vraag ten koste van vele arbeidsplaatsen.

Quebec schiet noodlijdend Bombardier te hulp
Quebec schiet noodlijdend Bombardier te hulp (Foto: ANP)

'Shell verzuimt Nigerdelta schoon te maken'

Olieconcern Shell geeft schaamteloos valse verklaringen af over zijn pogingen de met olie zwaar vervuilde Nigerdelta in Nigeria schoon te maken. Het bedrijf ruimt óf helemaal niet op, óf doet dat zo slecht dat de olie het land nog steeds vervuilt.

Die stelling komt van Amnesty International en het Nigeriaanse instituut Centrum voor Milieu, Mensenrechten en Ontwikkeling (CEHRD). De twee hebben een rapport opgesteld over de staat van vervuiling en het in hun ogen falen van Shell bij het opruimen. Het rapport wordt dinsdag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja gepresenteerd.

Shell beloofde in 2011 de vervuiling aan te pakken op basis van een rapport van de Verenigde Naties over olievervuiling. Om de oliereus alsnog te bewegen iets aan de vervuilde Nigerdelta te doen, lanceert Amnesty International de campagne Clean it up.

'Shell verzuimt Nigerdelta schoon te maken'
'Shell verzuimt Nigerdelta schoon te maken' (Foto: ANP)

Weer arrestatie rond dode baby Papendrecht

De politie heeft een tweede verdachte aangehouden in het onderzoek naar de overleden baby in Papendrecht. Het zou gaan om de partner (26) van de moeder, die overigens niet de vader van het meisje is.

Dinsdag maakte de politie al bekend dat de 22-jarige moeder is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van de baby.

De politie kreeg maandag 5 oktober laat op de avond de melding dat de baby in Papendrecht onwel was geworden. Het kindje overleed een dag later. Artsen twijfelden aan de doodsoorzaak en uit onderzoek bleek later dat het vermoedelijk om een misdrijf gaat.

Weer arrestatie rond dode baby Papendrecht
Weer arrestatie rond dode baby Papendrecht (Foto: ANP)

Randstad boekt flink meer winst

Randstad heeft afgelopen kwartaal aanzienlijk meer winst geboekt dan een jaar eerder, op een verder groeiende omzet. Vooral in de Verenigde Staten en Nederland gingen de opbrengsten stevig omhoog.

Randstad meldde donderdag een omzet van krap 5 miljard euro. Dat was 10 procent meer dan een jaar eerder. Gecorrigeerd voor onder meer wisselkoerseffecten resteerde een plus van 5 procent. Het bedrijfsresultaat (ebita) ging met bijna een vijfde omhoog naar 241 miljoen euro. De nettowinst steeg met 35 procent naar 153 miljoen euro.

In de VS, waar Randstad het grootste deel van de omzet boekt, gingen de opbrengsten dankzij de gunstige ontwikkeling van de euro met 22 procent omhoog. In Nederland, de op één na grootste markt van het concern, werd op eigen kracht een groei van 10 procent gerealiseerd.

Randstad boekt flink meer winst
Randstad boekt flink meer winst (Foto: ANP)

'Druppel bloed genoeg voor opsporen kanker'

Kanker in een vroegtijdig stadium opsporen in een druppel bloed. Onderzoekers van het VU Medisch Centrum (VUmc) in Amsterdam hebben een techniek ontwikkeld die dit mogelijk maakt.

Huidige opsporingsmethoden voor kanker, zoals scans en klassieke weefselbiopten, kosten veel tijd, zijn moeilijk uit te voeren en duur. Ook is het afnemen van weefsel voor patiënten zwaar, terwijl met ct-scans alleen vrij grote tumoren op te sporen zijn, stellen de onderzoekers. Met de nieuwe test, waarmee kanker uit het bloed wordt 'gelezen', is de uitslag binnen een dag bekend.

Volgens de onderzoeksgroep vervullen zogeheten bloedplaatjes, die normaal zorgen voor de stolling van het bloed, ook een belangrijke rol in tumorgroei en uitzaaiing van kanker. Aan de hand van deze bloedplaatjes kunnen gezonde mensen met 96 procent zekerheid onderscheiden worden van kankerpatiënten.

Welk orgaan

Met de test kan ook vastgesteld worden in welk orgaan de kanker is ontstaan. 'De nieuw ontwikkelde techniek is getest op de meest voorkomende tumortypes en is daarmee breed toepasbaar', zegt onderzoeker Tom Würdinger. De nieuwe bloedtest is nog in ontwikkeling en is naar verwachting in 2020 beschikbaar.

KWF Kankerbestrijding is verheugd met de nieuwe ontwikkeling. 'Een fantastische ontdekking die grote impact kan hebben op de huidige kankerdiagnostiek. We hopen dat deze kennis in de nabije toekomst leidt tot een breed toepasbare diagnostische test. Als dat lukt, dan verwachten wij een enorme winst voor zowel de patiënt als de kankerbestrijding in het algemeen.'

'Druppel bloed genoeg voor opsporen kanker'
'Druppel bloed genoeg voor opsporen kanker' (Foto: ANP)

Badr Hari moet veertien maanden de cel in

Vechtsporter Badr Hari is donderdag in hoger beroep veroordeeld tot 24 maanden gevangenisstraf, waarvan tien voorwaardelijk. Volgens het gerechtshof in Amsterdam is bewezen dat de 30-jarige kickbokser zich schuldig heeft gemaakt aan een serie mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven, waaronder die van zakenman Koen Everink in de Amsterdam ArenA tijdens Sensation 2012.

Tegen Hari - die vorig jaar door de rechtbank in Amsterdam werd veroordeeld tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk - was vorige maand door het Openbaar Ministerie drie jaar cel geëist.

Badr Hari moet veertien maanden de cel in
Badr Hari moet veertien maanden de cel in (Foto: ANP)

Titanfall krijgt mobiele spin-off op iOS en Android

Respawn Entertainment, de ontwikkelstudio die in 2010 werd opgericht door ex-Infinity Ward-leden, komt met een mobiele spin-off van hun Titanfall-IP. De studio werkt hiervoor samen met Nexon, gamegigant in de free-to-play-markt van multiplayergames.

Volgens Respawn gaat het om een 'multi-game, multi-year'-samenwerking met als doel het uitbrengen van meerdere Titanfall-games voor Android en iOS in de komende jaren. Om het nog iets ingewikkelder te maken, wordt nog een derde studio betrokken bij dit project, namelijk Particle City, een studio gevestigd in Los Angeles en tevens mede opgericht door Vince Zampella (Respawn).

Hoe dan ook, het gaat volgens Zampella en Owen Mahoney (Nexon) niet zozeer om het brengen van Titanfall naar mobiele apparaten, maar om het ontwikkelen van een geheel nieuw soort Titanfall-game. "Het gaat om het uitbreiden van het Titanfall-universum naar een gebied (mobiele markt) waar wij geen experts in zijn. Toen we het universum van Titanfall maakten, hadden we niet stilgestaan bij de uitbreidbaarheid van de IP. We willen zoveel mogelijk mensen kennis laten maken met Titanfall".

Respawn Entertainment is ook nog altijd bezig met een vervolg op Titanfall, de multiplayer-fps waarin zogenaamde pilots de strijd met elkaar aan gaan en beschikken over Titans, enorme mechs waarin spelers het met elkaar kunnen uitvechten.  Zampella wil nog niet veel kwijt over de status van Titanfall 2: "I just can't say yet, but I promise it will be worth the wait".

Titanfall-universum uitgebreid naar mobiele platform
Titanfall-universum uitgebreid naar mobiele platform

Demmink nu ook openbaar gehoord om misbruik

Voormalig justitietopman Joris Demmink wordt nu zelf ook onder ede ondervraagd in een openbare rechtszitting over de beschuldiging tegen hem dat hij minderjarige kinderen zou hebben misbruikt. De rechtbank in Amsterdam heeft het verzoek hierom van één van zijn vermeende slachtoffers gehonoreerd, zegt zijn advocaat Martin de Witte. Ook oud-minister Ivo Opstelten en ex-staatssecretaris Fred Teeven moeten komen opdraven.

Het vermeende slachtoffer, een oud-jongensprostitué, heeft vorig jaar zelf onder ede verklaard dat hij eind jaren 80 toen hij vijftien jaar was, de oud-topman van het ministerie van Justitie als klant heeft gehad. Demmink was tot 1 november 2012 de hoogste ambtenaar van het departement.

Volgens De Witte wil zijn cliënt dat deze getuigen verklaren wat ze weten over het misbruik van de aanvrager, de destijds bestaande kinderpornonetwerken en het zogenoemde zeer geheime Rolodex-onderzoek eind jaren 90. Dat zou gaan over misbruik van minderjarigen door drie hoofdofficieren van justitie en een topambtenaar van het ministerie van Justitie.

Demmink nu ook openbaar gehoord om misbruik
Demmink nu ook openbaar gehoord om misbruik (Foto: ANP)

Grote brand in parkeergarage Maastricht

In een ondergrondse parkeergarage aan de Malbergsingel in Maastricht woedt donderdagmiddag een grote brand. Het pand van supermarkt Jumbo daarboven is ontruimd.

De boven de supermarkt gelegen woningen moeten ramen en deuren gesloten houden, aldus de brandweer.

De brand brak rond 13.25 uur door nog onbekende oorzaak uit. De brandweer bestrijdt het vuur met groot materieel.

Grote brand in parkeergarage Maastricht
Grote brand in parkeergarage Maastricht (Foto: ANP)

EU-parlement is bespioneren burger zat

Inlichtingendiensten moeten stoppen met het massaal verzamelen van gegevens van onschuldige Europeanen. Hun rechten worden nog altijd geschonden en de Europese Commissie en de EU-lidstaten doen veel te weinig om hen te beschermen. Een meerderheid van het Europees Parlement deed donderdag een oproep hier nu eindelijk werk van te maken.

Ook de overdracht van privégegevens aan de Verenigde Staten is de parlementariërs een doorn in het oog. De recente uitspraak van het Europese Hof van Justitie dat Noord-Amerika geen "veilige haven" is voor persoonlijke gegevens van Europeanen kon op instemming rekenen.

De commissie moet er nu "onmiddellijk" voor zorgen dat dergelijke overgedragen data dezelfde bescherming krijgen als in Europa, aldus het parlement, dat overigens ook zorgen uitsprak over de uitbreiding van bevoegdheden van inlichtingendiensten in onder meer Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Het parlement riep de lidstaten verder op om Edward Snowden te beschouwen als een verdediger van mensenrechten. De lidstaten zouden deze klokkenluider bescherming moeten bieden en moeten voorkomen dat hij wordt uitgeleverd aan de VS.

EU-parlement is bespioneren van burger zat
EU-parlement is bespioneren van burger zat (Foto: ANP)

Britse moslims: 'Boycot de politie'

De Britse politie die een omvangrijk zedenschandaal onderzoekt? 'Vervolging, marginalisering en ontmenselijking van moslims', vindt de British Muslim Youth (BMY). Volgens de organisatie zouden moslims de politie moeten boycotten, meldt the Daily Express.

Pakistaanse bendes hebben in een tijdsbestek van veertien jaar zo'n 1.400 blanke, minderjarige meisjes seksueel misbruikt. Soortgelijke zedenschandalen vonden ook plaats in onder meer Bristol en Oxfordshire. Jonge meisjes vanaf 11 jaar werden als seksslaven uitgebuit door volwassen islamitische mannen.

Hoewel de misstanden jaren onder de pet werden gehouden, doet de politie nu grondig onderzoek. Dat is tegen het zere been van de BMY. De organisatie draagt moslims op om alle banden met de wetshandhavers onmiddellijk te verbreken. 'Zo niet, dan word je een paria in je eigen buurt', luidt het dreigement dat op hun website is gepubliceerd.

Islamofobie
De moslimclub vertrouwt de regionale politie niet meer. Er zou sprake zijn van een voortdurende marginalisering en ontmenselijking van moslims. 'Voor daden van persoonlijke zelfverdediging van onze leden kunnen we niet verantwoordelijk worden gehouden', aldus de BMY. De islamofobie zou in Rotherham tot ongekende hoogtes zijn gestegen.

Politici Jane Collins van UKIP zegt dat de moslimgroep een poging doet om zichzelf boven de wet te plaatsen. Ze spreekt van 'hypocrisie van het ergste soort' en wil dat de politie het onderzoek naar seksueel misbruik van kinderen voortzet. 'Jarenlang konden deze praktijken ongestoord plaatsvinden. Niemand durfde moslimmannen te beschuldingen van misdaden tegen blanke meisjes, omdat dat racistisch zou zijn. Het is ziekmakend dat deze mannen nu negeren wat er is gebeurd en dat ze doen alsof zij het slachtoffer zijn.'

Woning Amsterdam weer 18 procent duurder

Amsterdam is de enige grote stad in Nederland waar meer woningen worden verkocht dan voor de crisis. In de eerste drie kwartalen van dit jaar wisselden in de hoofdstad 18 procent meer huizen van eigenaar dan in dezelfde periode in 2007. In Utrecht, Rotterdam en Den Haag worden nog altijd een stuk minder woningen verkocht dan in 2007. Dat meldt het economisch bureau van ING, dat een analyse maakte op basis van cijfers van statistiekbureau CBS.

Ook de prijzen in Amsterdam stijgen sneller dan in de andere grote steden. Sinds het dieptepunt twee jaar geleden, zijn Amsterdamse woningen nu weer 18 procent duurder geworden. Een huis waar destijds 200.000 euro voor werd betaald, gaat nu voor ruim 235.000 euro van de hand.

De Amsterdamse prijzen liggen nog zo'n 3 procent onder het pre-crisis niveau. Maar als het huidige tempo aanhoudt, zijn Amsterdamse woningen begin volgend jaar weer duurder dan voor de crisis, voorspellen de analisten van de bank.

Het afgelopen kwartaal werden in Amsterdam ruim 3500 woningen verkocht, zo'n 500 minder dan er momenteel te koop staan.

Amsterdam voorop bij herstel woningmarkt
Amsterdam voorop bij herstel woningmarkt (Foto: ANP)

Onderzoek naar opstellen speler Kozakken Boys

Het is nog maar de vraag of Kozakken Boys in december in actie komt in de achtste finales van de KNVB-beker. De amateurclub uit Werkendam versloeg woensdag HBS in Den Haag met 2-1 en voegde zich zo bij de laatste zestien clubs, maar mogelijk deed een speler mee die niet op het wedstrijdformulier was ingevuld en daarom niet mocht spelen. De aanklager betaald voetbal doet een vooronderzoek, zo meldde de KNVB donderdag.

De aanklager heeft de verklaringen van de arbitrage binnen en geeft Kozakken Boys tot maandag 12.00 uur de tijd om op de zaak te reageren. De aanklager onderzoekt of Kozakken Boys de reglementen op een correcte wijze heeft nageleefd of dat de club verwijtbaar foutief handelde.

De loting voor de achtste finales is donderdag. De naam van Kozakken Boys zit gewoon in een van de kokers.

Onderzoek naar opstellen speler Kozakken Boys
Onderzoek naar opstellen speler Kozakken Boys (Foto: ANP)

Paradox Interactive koopt White Wolf Publishing

De Zweedse publisher Paradox Interactive heeft vandaag bekendgemaakt dat het ontwikkelaar White Wolf Publishing heeft gekocht. Dat meldt Paradox op haar forums. White Wolf Publishing was eerder in handen van CCP Games, bekend van games zoals EVE Online.

White Wolf Publishing is vooral bekend van World of Darkness, waar de populaire vampier-RPG Vampire: The Masquerade onderdeel van isEr gaat dan ook het gerucht dat Paradox plannen heeft om de Vampire: The Masquerade-serie nieuw leven in te blazen. De laatste computergame rondom de serie was Vampire the Masquerade: Bloodlines, die in 2004 uitkwam in de VS en in 2008 in Europa. CCP Games had een MMO op de planning staan rondom World of Darkness, maar de ontwikkeling hiervan werd in 2014 stopgezet.

Paradox
Paradox Interactive koopt White Wolf Publishing

Referendum verdrag EU-Oekraïne op 6 april

Het referendum over het associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne wordt gehouden op woensdag 6 april 2016, zo heeft de referendumcommissie vandaag bekendgemaakt. De datum is zo gekozen dat er genoeg tijd is voor het voeren van een publiek debat en dat gemeenten zich kunnen voorbereiden, aldus de commissie.

Ook is de vraag vastgesteld zoals hij op het stembiljet komt te staan: Bent u voor of tegen de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en Oekraïne? De formulering 'Bent u voor of tegen..' is wettelijk verplicht.

Het raadgevend referendum komt er op initiatief van het Actiecomité GeenPeil, dat vreest dat het verdrag een eerste stap naar EU-lidmaatschap van Oekraïne is. GeenPeil zamelde 427.939 handtekeningen in, ruim meer dan de 300.000 die nodig waren voor het referendum.

Referendum verdrag EU-Oekraïne op 6 april
Referendum verdrag EU-Oekraïne op 6 april (Foto: ANP)

Hamilton nog niet verzadigd

Lewis Hamilton heeft de wereldtitel in de Formule 1 al op zak, maar van gas terugnemen is nog geen sprake. De Britse coureur van Mercedes, al goed voor tien grandprixzeges dit jaar, wil komende zondag gewoon winnen in Mexico. "Een coureur wil altijd zijn stempel zetten in de eerste race op nieuw territorium, dus dat is mijn doel", zei de dertigjarige Hamilton voorafgaande aan de race op het Autodrome Hermanos Rodriguez in Mexico-Stad. De Formule 1 keert er na een afwezigheid van 23 jaar terug.

Hamilton gaf wel aan dat hij met een andere instelling is de bolide zal stappen. "De stress en de spanning zijn eraf. Ik kan een stuk relaxter aan de race beginnen. Eigenlijk wil ik de laatste drie races van het seizoen vooral genieten."

De Brit stelde afgelopen zondag in Austin zijn derde wereldtitel in de koningsklasse van de autosport veilig. Hij zegevierde in een enerverende Grand Prix van de Verenigde Staten. De Brit haalde met een brutale actie in de eerste bocht na de start zijn teamgenoot Nico Rosberg in. De Duitser was er niet blij mee, uitte na de race zijn frustratie en noemde de actie te agressief.

Hamilton haalde er in aanloop naar Mexico de schouders over op. "Ik heb dit kampioenschap eerlijk gewonnen, op basis van mijn natuurlijke aanleg. Ik vind Rosberg een geweldige coureur. Het lijkt alsof hij minder is geworden omdat ik een veel betere coureur ben dan vorig jaar. Ik ben sterker dan hij en wil dat zo lang mogelijk blijven."

Hamilton nog niet verzadigd (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)
Hamilton nog niet verzadigd (PRO SHOTS/Zuma Sports Wire)

Le Pen erkent stemfraude PVV'er De Graaff

Marine le Pen van het Franse Front National geeft toe dat EU-parlementariër Marcel de Graaff (PVV) woensdagmiddag namens haar heeft gestemd. "Het is waar, hij bracht vier stemmen voor mij uit in mijn afwezigheid, zonder mijn toestemming", zei de politica donderdag in het parlement in Straatsburg.

Le Pen liet haar stemkaart achter in haar stemkastje, wat volgens haar veel parlementsleden doen. Dat De Graaff namens haar stemde noemde Le Pen 'ongelukkig', maar ook een 'voorbeeld van hoffelijkheid'. De PVV'er zou haar een dienst hebben willen bewijzen.

Stemmen voor een ander is niet toegestaan. Het parlement is nog bezig met het onderzoek. Mogelijk heeft De Graaff zelfs zeven keer namens Le Pen gestemd. De PVV'er kan een reprimande, schorsing of boete opgelegd krijgen.

Le Pen erkent stemfraude PVV'er De Graaff
Le Pen erkent stemfraude PVV'er De Graaff (Foto: ANP)

Kuip viert nog 10 minuten feest na eindsignaal

De wedstrijd was al tien minuten afgelopen, maar het bleef feest in de Kuip. Stadionspreker Peter Houtman riep nog: "Ja beste mensen, het is afgelopen hoor. Feyenoord is door naar de volgende ronde", maar het publiek was nog niet van plan om naar huis te gaan. Lange tijd leek de klassieker tegen Ajax op weg naar een verlening, maar door een eigen doelpunt enkele seconden voor het eindsignaal werd de wedstrijd alsnog in het voordeel van de thuisploeg beslist.


Kuip viert nog 10 minuten feest na eindsignaal (Video: Youtube/erik7007)

Huis Robbie Williams heeft 22 badkamers

Robbie Williams heeft onlangs een nieuw huis gekocht in Beverly Hills. De Britse superster legde 32 miljoen dollar (omgerekend bijna 30 miljoen euro) neer voor het optrekje van 24.000 vierkante meter, zo weet TMZ.

Een koopje, aangezien de verkoper er aanvankelijk 38 miljoen dollar voor vroeg. Het nieuwe huis van de zanger telt tien slaapkamers en 22 badkamers, een fitnessruimte, tennisbaan en zwembad. Op foto's op de website van de entertainmentwebsite is te zien dat het aangrenzend badhuis zo groot is als een normaal woonhuis.

Williams heeft meerdere huizen, waaronder één in Londen.

Huis Robbie Williams heeft 22 badkamers
Huis Robbie Williams heeft 22 badkamers (Foto: BuzzE)

Verdachte moord Hooge Zwaluwe vrij

Een van de twee verdachten in de moordzaak in Hooge Zwaluwe komt vrij. Volgens de rechtbank gaat het om de 46-jarige man uit Breda. De 39-jarige Belg, die eveneens werd aangehouden, blijft voor negentig dagen vastzitten.

No Surrender-voorman Brian Dalfour is een van de slachtoffers van de moord. Hij werd dood gevonden in een recreatiewoning in Hooge Zwaluwe. De tweede dode zou de Macedoniër Muljaim Nadzak zijn. Hij stond op de nationale opsporingslijst van de politie.

De twee verdachten zijn vorige week gearresteerd.

Verdachte moord Hooge Zwaluwe vrij
Verdachte moord Hooge Zwaluwe vrij (Foto: ANP)

China schaft éénkindbeleid af

De Chinese communistische Partij heeft donderdag besloten een einde te maken aan het beleid dat paren maximaal één kind mogen hebben. Het persbureau Xinhua meldde dat het maximum nu voor iedereen twee kinderen wordt.

Decennia lang golden er, op wat uitzonderingen na, beperkingen op de gezinsomvang. Die beperkingen werden in 2013 al aanzienlijk versoepeld. De politiek was bedoeld om de bevolkingsgroei binnen de perken te houden.

China schaft één-kindbeleid af
China schaft één-kindbeleid af (Foto: ANP)

Tom Coronel wil lang in het WTCC blijven

Tom Coronel is al bezig aan zijn veertiende seizoen in het FIA World Touring Car Championship - de eerste drie jaren daarvan heette het nog het European Touring Car Championship - maar als het aan de Nederlander ligt, blijft hij voorlopig nog een lange tijd in het kampioenschap actief. "Ik wil zo lang mogelijk blijven rijden in het WTCC dat naast de Formule 1 en het WK rallyrijden één van de drie meest belangrijke wereldkampioenschappen binnen de FIA is"

Coronel heeft er vertrouwen in dat hij volgend jaar opnieuw met de Chevrolet Cruze mag uitkomen voor ROAL Motorsport. Roberto Ravaglia, mede-eigenaar van het Italiaanse team, heeft aangegeven graag door te willen gaan met Coronel. De kans dat dit ook realiteit wordt is groot: huidig teamgenoot Tom Chilton zal waarschijnlijk komend seizoen voor Sébastien Loeb Racing uitkomen.

Ook de hoofdsponsor van Coronel, DHL, is tevreden met de Nederlander. Om de WTCC-promotor niet voor het hoofd te stoten, zag Coronel af om een week voor de laatste WTCC-race in Qatar in actie te komen op zijn geliefde stratencircuit van Macau. Coronel zei hierover: "Waarom flirten met iets anders als alles goed voelt voor het WTCC?"

Van Gaal: "Het is als in het casino, rood of zwart"

De spelers van Manchester United hadden een dag voor het bekerduel met Middlesbrough nog geoefend op strafschoppen, maar het mocht niet baten. Drie missers in de beslissende penaltyreeks zorgden woensdag voor de uitschakeling in de League Cup. "Het is een beetje als in het casino, rood of zwart. Zij hadden meer geluk en ik kan de strafschoppen niet zelf nemen", zei trainer Louis van Gaal van de 'Mancunians' na afloop.

Geluk kun je ook afdwingen, voegde de voormalige bondscoach van Oranje eraan toe. "Wij hadden het in de wedstrijd moeten afmaken, er waren genoeg kansen, zelfs op 1 of 2 meter van het doel. Die moeten er in."

Van Gaal: ik kan ze niet zelf nemen
Van Gaal: ik kan ze niet zelf nemen (Foto: ANP)

'Beleggers krijgen soms nog onvoldoende info'

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is kritisch over de financiële verslaggeving van beursgenoteerde bedrijven. De stijgende lijn van de kwaliteit daarvan heeft zich dit jaar niet doorgezet, blijkt uit onderzoek van de toezichthouder.

Beleggers krijgen nog niet in alle gevallen de informatie die ze nodig hebben. Vooral wat betreft de naleving van de verslaggevingsregels voor pensioenen rapporteren bedrijven nog onvoldoende. De AFM heeft ook een aantal tekortkomingen geconstateerd die ze vorig jaar al bij de bedrijven had aangekaart.

"Na jaren van verbetering valt dit jaar op dat wij als toezichthouder betrekkelijk veel bevindingen hebben", zegt AFM-bestuurslid Gerben Everts. "Stagnatie geeft het risico van achteruitgang. Het is in het belang van beleggers en van ondernemingen zelf om dit te voorkomen en te blijven werken aan verdere verbetering."

'Beleggers krijgen soms nog onvoldoende info'
'Beleggers krijgen soms nog onvoldoende info' (Foto: ANP)

'Forse toename uitstoot A2 bij 130'

Als de maximumsnelheid op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam wordt verhoogd naar 130 kilometer per uur, zal dat leiden tot een flinke stijging van de uitstoot van stikstofdioxide. Dat heeft Milieudefensie berekend.

Waar de snelheid omhoog gaat van 100 naar 130, neemt de uitstoot met 46 procent toe. Op weggedeelten waar de snelheid van 120 naar 130 gaat, stijgt de uitstoot met 27 procent. Volgens Milieudefensie levert de extra luchtvervuiling gezondheidsrisico's voor omwonenden op. "Ook voor geluidshinder en schade aan de natuur is dit een onzalig plan", aldus een woordvoerster van de milieuorganisatie.

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de maximumsnelheid op de A2 tussen Utrecht en Amsterdam per 1 januari omhooggaat naar 130, in eerste instantie in de avond en nacht, maar in de loop van het jaar 24 uur per dag.

Op het traject geldt nu een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur, met uitzondering van het gedeelte tussen Vinkeveen en Maarssen. Daar mag je tussen 19.00 uur en 06.00 uur 130 rijden

'Forse toename uitstoot A2 bij 130'
'Forse toename uitstoot A2 bij 130' (Foto: ANP)

Afgerukte arm bij Jumbo Eindhoven

De Jumbo in Eindhoven heeft deze week heel wat opschudding veroorzaakt. De supermarkt had namelijk een afgerukte arm in de koeling liggen.

"Een kleutertje was helemaal van slag en begon hard te huilen bij het zien van de ledematen", aldus ene Claudia den Heuvel. "Dat begrijp ik heel goed."

Volgens de supermarkt was dit een ludieke actie in verband met Halloween. "Maar we begrijpen dat de actie niet voor iedereen geschikt is", laat een woordvoerder aan De Telegraaf weten.

Jumbo heeft de Halloweenversiering inmiddels weer verwijderd. Ook heeft de buurtsuper excuses aangeboden aan alle betrokkenen.

"McLaren kan nog 2,5 seconde vinden"

McLaren-coureur Fernando Alonso gelooft dat zijn team in de winter 2,5 seconde kan vinden om komend Formule 1-seizoen om de overwinning te kunnen strijden. McLaren heeft moeite om aansluiting te vinden sinds het team is overgestapt naar de Honda-krachtbron in wat door de coureurs een veredeld testseizoen genoemd wordt.

Volgens Alonso is een winst van 2,5 seconde een realistisch doel als het team hard en goed gedisplineerd werkt de hele winter door en verenigd blijft. "Winnen is een andere stap, daarvoor moeten we Mercedes verslaan, iets wat zelfs de grootste teams niet lukt," voegde Alonso er aan toe. "Het wordt voor ons dus een enorme taak, maar we zijn er klaar voor."

De Spanjaard gelooft dat McLaren en Honda een plan hebben voor de winter, waardoor er grote stappen kunnen worden gemaakt. "In deze nieuwe Formule 1 is alles een pakket," zei hij. "We werken daar aan en we weten dat het een groot gat is dat we dicht moeten maken. De stappen die we kunnen maken zijn veel groter dan wat andere teams kunnen."

Alonso en teamgenoot Jenson Button hebben op dit moment elf en zestien punten. Met deze 27 punten staat McLaren op een negende plek, een evenaring van het slechtste resultaat sinds 1980, toen het team met elf punten op een negende plek in het constructeurskampioenschap eindigde.

Babbelbox Man bijt hond te huur

De babbelbox van Man bijt hond is te huur. De oud-makers van het tv-programma laten donderdag weten dat ze de babbelbox uitlenen om geld in te zamelen om zo een doorstart van het programma op internet mogelijk te maken.

In ruil voor een sponsorbijdrage kunnen bedrijven, gemeenten, scholen en andere instellingen de babbelbox huren en het bijbehorende filmpje laten maken.

Op 2 oktober was de laatste uitzending van Man bijt hond, dat plaats moest maken voor een ander programma. Fans van het tv-format waren het niet eens met dit besluit en richtten daarom de crowdfundingsactie Red man bijt hond op. Als de teller op 99.000 euro staat, begint Man bijt hond begin 2016 een tweede leven op internet.

Babbelbox Man bijt hond te huur
Babbelbox Man bijt hond te huur (Foto: BuzzE)

Winst en ledengroei bij KNVB

De voetbalbond KNVB presenteert fraaie financiële cijfers over het vorige seizoen. De winst voor de betaaldvoetbaltak bedroeg 4,8 miljoen euro, die van de amateurafdeling 2 miljoen.

De winst in het betaald voetbal komt grotendeels voort uit de uit opbrengsten van het WK voetbal vorig jaar in Brazilië, waar het Nederlands elftal goed verdiende met het behalen van de derde plaats. Het feit dat Oranje volgend jaar ontbreekt op het EK voetbal heeft geen grote gevolgen, omdat de KNVB de deelname aan die grote toernooien nooit begroot. "Op die manier voorkomen we financiële risico's", zegt financieel directeur Ron Francis.

Het ledental van de voetbalbond is eveneens gegroeid. Er staan 1.222.157 voetballers ingeschreven bij de KNVB en dat zijn er 13.437 meer dan het seizoen ervoor. De groei was bij de meisjes en de vrouwen het grootst.

Winst en ledengroei bij KNVB
Winst en ledengroei bij KNVB (Foto: ANP)

Overzicht schaatswedstrijden 2015-2016

Komend weekend vindt de eerste grote schaatswedstrijd plaats: de KNSB Cup in Enschede. Schaatsers kunnen zich tijdens de KNSB Cup ook plaatsen voor de World Cup, die op 13 november van start zal gaan. Het eerste grote toernooi vindt plaats van 27 tot 29 december, als het NK afstanden in Heerenveen gereden wordt. 

Wereldbeker

  • 13-15 november: eerste ronde in Calgary (Canada)
  • 20-22 november: tweede  ronde in Salt Lake City (VS)
  • 4-6 december: derde ronde in Inzell (Duitsland)
  • 11-13 december: vierde ronde in Heerenveen
  • 29-31 januari: vijfde ronde in Stavanger (Noorwegen)
  • 11-13 maart: finale in Heerenveen

Toernooien

  • 30 oktober: KNSB Cup, wereldbekerkwalificatie in Enschede
  • 27-29 december: NK afstanden in Heerenveen
  • 9-10 januari: EK allround in Minsk (Wit-Rusland)
  • 22-24 januari: NK allround + NK sprint in Heerenveen
  • 11-14 februari: WK afstanden in Kolomna (Rusland)
  • 27-28 februari: WK sprint in Seoel (Zuid-Korea)
  • 5-6 maart: WK allround in Berlijn (Duitsland) 

Bruid geen maagd meer, dus doodgegooid

Een kersverse echtgenoot uit Caïro was absoluut niet blij dat zijn bruidje al door een ander was ontmaagd. De Egyptenaar werd namelijk zo boos, dat hij zijn vrouw van hun flat afgooide de dood tegemoet.

Buurtbewoners kregen deze week de schrik van hun leven. Zij zagen hoe een vrouw vanaf de derde verdieping van een flat werd gegooid.

Al snel wist men haar man te arresteren. Hij heeft bekend dat hij zijn nieuwe vrouw van het balkon had gegooid. De moslim ontstak namelijk in woede toen hij ontdekte dat het vliesje van zijn bruidje al was doorboord.

Kovacs winnaar Europese muziekaward

Sharon Kovacs heeft de European Border Breakers Awards (EBBA) voor pop, rock en dance gewonnen. Dat werd donderdagochtend op radio 3FM bekendgemaakt.

De Nederlandse zangeres is de vierde winnaar van de Europese muziekprijs voor nieuwe, veelbelovende artiesten. Eerder vielen de Letse band Carnival Youth, de Noorse zangeres Aurora en de Belgische band Oscar and the Wolf al in de prijzen.

De Europese muziekprijs wordt georganiseerd door Eurosonic Noorderslag en wordt gesteund door het Creative Europe Programme van de Europese Unie (EU). Met de EBBA wil de Europese Unie tien veelbelovende artiesten, die succesvol zijn in heel Europa, in het zonnetje zetten. Om voor de prijzen in aanmerking te kunnen komen, moeten de artiesten tussen 1 augustus 2014 en 31 juli 2015 in Europa over de eigen landsgrenzen heen succes hebben geboekt met hun eerste internationale album.

De prijsuitreiking is op 13 januari 2016 in Groningen tijdens het Eurosonic Noorderslag festival en wordt gepresenteerd door tv-persoonlijkheid en muzikant Jools Holland. Het is dan de dertiende keer dat de EBBA worden uitgereikt.

Kovacs winnaar Europese muziekaward
Kovacs winnaar Europese muziekaward (Foto: BuzzE)

Trainer Groenendijk: grootste blamage ooit

Trainer Fons Groenendijk kan de uitschakeling van Excelsior in de KNVB-beker nauwelijks bevatten. De eredivisieclub uit Rotterdam ging woensdagavond in de derde ronde onderuit tegen de amateurs van Excelsior '31 uit Rijssen. "Voor mij is dit de grootste blamage die ik ooit heb meegemaakt als trainer en als speler", laat de teleurgestelde Groenendijk weten op de website van de huidige nummer twaalf van de eredivisie. "Onbegrijpelijk en ongelooflijk. We moeten dit snel verwerken, want Vitesse wacht alweer over drie dagen. Ik zie dit als een grote schande voor alles en iedereen die Excelsior een warm hart toedraagt. Dit mag gewoon niet gebeuren."

Tom Van Weert bracht de Rotterdammers binnen tien minuten op een riante voorsprong van 2-0 en er leek niks aan de hand. Maar de thuisploeg knokte zich knap terug en kwam zelfs op een 3-2 voorsprong. Van Weert bracht zijn club weer op gelijke hoogte maar in de voorlaatste minuut van de reguliere speeltijd besliste Hakim Ezafzafi de wedstrijd in het voordeel van Excelsior '31.

Trainer Groenendijk: grootste blamage ooit
Trainer Groenendijk: grootste blamage ooit (Foto: ANP)

Koning besluit staatsbezoek China

Koning Willem-Alexander heeft met een bezoek aan het hoofdkantoor van de Chinese internetgigant Alibaba in Hangzhou donderdagmorgen zijn staatsbezoek aan China afgesloten. Bij Alibaba was de koning getuige van de lancering van een Nederlands portaal op de webwinkel T-mall. Daar zijn onder meer producten van Attent en Ahold te koop. Ook is Nederland nu als eerste Europese bestemming opgenomen op Alitravel, waar Chinezen rechtstreeks reizen naar China kunnen regelen en boeken.

De koning was in het hoofdkwartier onderdeel van een gelikte show. Jack Ma was enthousiast over het nieuwe venster op Nederland, een land dat het 'onmogelijke mogelijk maakt'. Hij zag grote mogelijkheden met de groei van de Chinese middenklasse die over inkomen beschikt om ook in het buitenland spullen te kopen en om op reis te gaan. "Nu zijn dat er honderd miljoen en straks een half miljard", aldus Ma.

China was nu nog een land dat vooral exporteert, maar in de nabije toekomst verandert dat, zei Ma. Uit Nederland willen de Chinezen graag melkpoeder hebben, maar ook tulpen aldus Ma 'om het leven van de Chinezen gelukkiger en romantischer te maken'. Daar werkte Nederland graag aan mee, zo riposteerde staatssecretaris Sharon Dijksma (Landbouw), die bij de bijeenkomst aanwezig was.

Dijksma wilde na afloop niet ingaan op vragen of ze is gepolst voor de opvolging van staatssecretaris Mansveld. Dat werd niet in China maar in Nederland beslist, aldus Dijksma.

Koning besluit staatsbezoek China
Koning besluit staatsbezoek China (Foto: ANP)

Vrouw sterft na seksmarathon

Roseline uit Obollo-Afor heeft op bizarre wijze het loodje gelegd. De Nigeriaanse hoer heeft zich dit weekend letterlijk doodgeneukt.

De plaatselijke politie heeft inmiddels ene Ikechukwu Oga in de boeien geslagen. De beste man wordt ervan verdacht dat hij het laatste zetje heeft gegeven.

Oga meldde zich namelijk eerder die zaterdag dat hij er graag bij Roseline op wilde. Dat mocht, maar dan moest hij wel in de rij gaan staan. Ze had namelijk nog meer klanten.

Even later klopte de Nigeriaan opnieuw aan. De hoer was echter weer bezig met een andere klant, dus Oga moest nog even geduld hebben. Pas later die avond zou hij haar aan zijn zwarte zwaard mogen rijgen.

Toen Oga eindelijk aan de beurt was, kwam er van seks weinig terecht. Roseline was namelijk doodop van al dat gerampetamp. Zonder te zijn klaargekomen viel de beste man in slaap.

Uiteindelijk werd de man ruw gewekt door vrienden van de hoer. Roseline bleek inmiddels te zijn overleden. Omdat Oga de laatste man is die haar in leven heeft gezien, is hij door de politie gearresteerd.

Chef Britse geheime dienst vreest aanval IS

De chef van de Britse binnenlandse veiligheidsdienst MI5, Andrew Parker, vreest een massale aanval van terroristen van Islamitische Staat (IS). Hij vindt de dreiging van terrorisme groter dan ooit tevoren in zijn 32-jarige loopbaan bij de dienst. Parker zei dit in een toespraak over terrorisme, meldde SkyNews donderdag.

Parker zei dat dit jaar alleen al zes samenzweringen om terreur te zaaien, zijn ontdekt. De dreiging neemt niet af, want 'er zijn zeker 750 Britse extremisten naar Syrië gegaan en IS plant daar aanslagen om massaal slachtoffers te maken' in Groot-Brittannië.

Parker noemt de dreigingen driedimensionaal: terreurdreiging in eigen land, dreiging tegen Britse belangen overzee en dreiging via het internet. IS gebruikt allerlei moderne communicatiemiddelen om zijn boodschap van haat te verspreiden, aldus Parker.

Chef Britse geheime dienst vreest aanval IS
Chef Britse geheime dienst vreest aanval IS (Foto: ANP)

VVD: Asscher te voorzichtig over extreme islam

De VVD valt PvdA-minister Lodewijk Asscher (Integratie) hard aan over diens opstelling tegenover het salafisme, een fundamentalistische stroming binnen de islam.

In een Kamerdebat over integratie zei VVD-Kamerlid Sjoerd Potters donderdag dat de inzet van Asscher veel te beperkt is en dat zijn toon te voorzichtig en te beschouwend is. Volgens Potters is het salafisme een grote bedreiging voor de Nederlandse samenleving en moet deze 'ideologie' de pas worden afgesneden. Hij roept Asscher op met plannen te komen.

Vorige maand waarschuwde inlichtingendienst AIVD voor de toegenomen invloed van het salafisme in Nederland. De inlichtingendienst heeft zorgen over de 'antidemocratische en onverdraagzame' boodschap van sommige salafisten.

VVD:Asscher te voorzichtig over extreme islam
VVD:Asscher te voorzichtig over extreme islam (Foto: ANP)

Heidi Klum had hoofdluis

Heidi Klum is sinds een paar dagen vrij van hoofdluis. Dat vertelde het supermodel woensdag in de Ellen DeGeneres Show.

"Mijn dochter had jeuk en toen moest ze naar de schoolverpleegster. Daar vonden een klein eitje, dus kwamen de luizenfeeën naar ons huis." Met luizenfeeën doelde Klum op 'luizenmoeders' die kinderen thuis opzoeken om de luizen uit hun haar te kammen. "Daarna krijg je een certificaat omdat de school wil weten dat je luisvrij bent."

Het was niet de eerste keer dat Heidi's huishouden last had van de beestjes, in mei kampten zij en haar kinderen ook al met hoofdluis.

Heidi Klum had hoofdluis
Heidi Klum had hoofdluis (Foto: BuzzE)

CDA wil af van zomertijd

Het CDA wil dat de klok niet langer twee keer per jaar wordt verzet. De zomer- en wintertijdregeling zou moeten worden afgeschaft.

De regeling zou de biologische klok te veel verstoren. "Daardoor raken mens, dier en natuur uit balans," zegt EU-parlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Afgelopen weekend werd de klok in Europa weer een uur achteruitgezet. Niet alleen het gezinsleven maar ook kippen, koeien en andere dieren hebben volgens de politica te lijden onder het 'volledig zoek raken van het bioritme'.

De kwestie kwam donderdag aan de orde in het Europees Parlement in Straatsburg. De Europese Commissie wil de regeling niet afschaffen, maar is bereid na te denken over de kwestie.

CDA wil af van zomertijd
CDA wil af van zomertijd (Foto: ANP)

Sexy Bijbel met Scarlett Johansson

Komiek Mike O'Brien zocht iemand om vrouwonvriendelijke delen uit de bijbel toch verleidelijk te laten klinken en kwam daarvoor al snel uit bij Scarlett Johansson.

Dat de actrice ook zonder haar verschijning mannenharten op hol kan brengen bewees ze al met haar stemwerk in de film Her; in samenwerking met de komiek doet ze het kunstje nog eens dunnetjes over door een stuk uit de bijbel voor te lezen. De opnames zijn te horen op Tasty Radio, het nieuwe album van O'Brien.

"Ik wilde altijd al een sketch doen over het Oude Testament, vooral Deuteronomium", legt O'Brien uit aan Rolling Stone. "Het Oude Testament zit vol bizar specifieke en willekeurige regels en toespraken. Je zou Deuteronomium ook wel 'wetten voor dingen die nooit van toepassing zijn voor 99 procent van de bevolking' kunnen noemen."

De voormalig Saturday Night Live-ster zocht per se een vrouw voor zijn idee, dat de titel Sexy Bible meekreeg. "De meeste citaten zitten vol vrouwenhaat, wie wil daar nou een man grappen over horen maken." De samenwerking met Johansson leverde meer op dan verwacht, vertelt hij. "We hebben nog een half geïmproviseerde sketch opgenomen nadat we klaar waren, waarschijnlijk release ik die later nog."

Scarlett Johansson leest sexy voor uit bijbel
Scarlett Johansson leest sexy voor uit bijbel (Foto: BuzzE)

Dip in vraag naar chips NXP Semiconductors

Chipproducent NXP Semiconductors waarschuwde donderdag voor een terugval van de verkopen in het vierde kwartaal. Het Nederlandse bedrijf ziet de vraag naar zijn chips afnemen vanwege economische onzekerheid bij klanten.

Eerder stelden andere chipmakers hun verwachtingen ook al naar beneden bij, met name vanwege de afzwakkende economische groei in China. NXP is vooral somber over de vraag naar chips voor onder meer beveiligingsdoeleinden.

In het derde kwartaal bleef de omzet van NXP nagenoeg stabiel ten opzichte van een jaar eerder, op 1,52 miljard dollar (1,38 miljard euro). Het cijfer lag wel beneden de verwachtingen van analisten.

NXP wist de winst afgelopen kwartaal op te voeren, doordat kosten beter in de hand werden gehouden en de marges hoger lagen. Het operationeel resultaat steeg met 22,1 procent tot 375 miljoen dollar.

Dip in vraag naar chips NXP Semiconductors
Dip in vraag naar chips NXP Semiconductors (Foto: ANP)

'Minder werkgelegenheid bij overheid'

Nederland kent nu al zo'n 50.000 ambtenaren minder dan tien jaar geleden en het ziet er niet naar uit dat de overheid snel weer veel mensen gaat aannemen. Het aantal vacatures zal waarschijnlijk wel licht toenemen de komende jaren, maar ver verwijderd blijven van het niveau van voor de crisis.

Het UWV rekent erop dat de werkgelegenheid bij de overheid verder zal krimpen tot 2017 om dan te stabiliseren. Volgens de uitkeringsinstantie is er in de sector vooralsnog weinig ruimte voor nieuwe instroom.

De overheid telde in 2014 ruim 412.000 medewerkers. Dat is 11 procent minder dan in 2004. De daling komt volgens het UWV vooral omdat opeenvolgende kabinetten de afgelopen jaren streefden naar een compacter overheidsapparaat. Met name de gemeentelijke en provinciale overheden zijn kleiner geworden: zij doen hun werk met ruim een vijfde minder aan personeel dan tien jaar terug.

'Kans op baan bij overheid voorlopig beperkt'
'Kans op baan bij overheid voorlopig beperkt' (Foto: ANP)

Platini ziet zichzelf nog steeds als favoriet

Aan zelfvertrouwen geen gebrek bij Michel Platini. De Franse oud-voetballer ziet zichzelf, ondanks een schorsing en verdenkingen van financiële malversaties, nog steeds gekozen worden als nieuwe president van de wereldvoetbalbond FIFA. "Ik ben - in alle bescheidenheid - nog steeds de beste persoon om het wereldvoetbal te leiden", zei hij donderdag in interviews met diverse Europese kranten.

Zijn schorsing ziet de vedette als een poging hem uit de race te houden. "Mensen willen me ervan weerhouden mee te doen omdat ze weten dat ik alle kans heb om te winnen." Hij zegt "naar alle sport- en civiele gerechtsinstanties te gaan om me te verdedigen".

De schorsing maakt het hem wel moeilijk te strijden om de post van FIFA-president. Andere kandidaten hebben daardoor betere middelen. "Ik voel me als een ridder uit de Middeleeuwen die voor een kasteel staat. Ik probeer binnen te komen en het voetbal terug te brengen maar in plaats daarvan giet men kokende olie over me heen."

Platini ziet zichzelf nog steeds als favoriet
Platini ziet zichzelf nog steeds als favoriet (Foto: ANP)

Refo: Wilders hedendaagse profeet

De recente toename van vluchtelingen uit het Nabije Oosten heeft al tot veel polemieken en opvallende uitspraken geleid. Een gemeenteraadslid uit het streng-gereformeerde Bunschoten-Spakenburg heeft hier nu een wel erg opvallende lezing aan toegevoegd: Geert Wilders zou niets minder dan een hedendaagse profeet zijn.

Peter Frans Koops zetelt in de Bunschotense gemeenteraad voor de éénmansfractie genaamd de "Spakenburgse Vrijheidspartij", die zichzelf heeft gelieerd aan de PVV van Wilders. In een commentaar op de recente ontwikkelingen in de vluchtelingencrisis, gepubliceerd in het Reformatorisch Dagblad, gaat hij in op de rol die Wilders speelt in deze discussie. Koops vergelijkt hierin Wilders met de profeet Elia uit het Oude Testament. In het boek 1-Koningen valt te lezen hoe Elia de bevolking van Israël aanspoort om de pre-christelijke god van de meteorologie, Hadad (ook wel bekend als Bääl), af te zweren, als zijnde afgoderij. Koops ziet een directe parallel met de hedendaagse situatie, waarin Wilders de bevolking zou oproepen de "afgoderij" van het "mohammedanisme" af te zweren.

Enigszins saillant in deze vergelijking is dat Elia ook als profeet wordt erkend door de Islam, onder de naam 'Ilya'. Zo schrijft de Koran onder andere: "En Zacharia, Johannes, Jezus en Elia. Elk hunner behoorde tot de deugdzamen." Vreemd is dit niet: het calvinistische geloof van Koops en de Islam delen een antipathie jegens afgoderij. De oproep van Elia om de tempel van Bääl te vernietigen, vindt zijn hedendaagse weerklank in de activiteiten van onder andere de Islamitische Staat en Saoedi-Arabië, die met enthousiasme cultureel erfgoed vernietigen dat niet conform hun religieuze denkbeelden is.

Ondertussen krijgt Koops behoorlijk wat tegenwind voor zijn islamkritische houding. Zo zou hij recent al een keer voor 'nazi' zijn uitgemaakt, en vergeleek een collega-fractievoorzitter in de Bunschotense gemeenteraad hem met 'een man met een snorretje'. Koops overweegt juridische acties naar aanleiding van de laatste uitspraak; ondertussen laat hij weten dat hij hoe dan ook 'geen blad voor zijn mond wil nemen'.

Wilders: in de Koran geroemd als 'deugdzaam'.

Pc-port Batman: Arkham Knight is nog steeds een zooi

Afgelopen week lanceerde de pc-versie van Batman: Arkham Knight op Steam, nadat Warner Bros. de pc-versie van het online platform had gehaald na een lawine aan klachten over bugs, framerateproblemen en constante crashes. Je zou verwachten dat vier maanden genoeg tijd is om een game flink te fixen, maar Warner bros. geeft toe dat er nu nog problemen zijn die nog steeds niet gerepareerd zijn.

Om te beginnen is er nog steeds geen support voor SLI en Crossfire, de technologie die AMD en Nvidia gebruiken om met twee grafische kaarten spellen te laten draaien. Ook geeft Warner bros. toe dat er stabiliteitsproblemen kunnen zijn voor de laatste drivers van de nieuwste kaarten. Nogal ironisch als je bedenkt dat Batman: Arkham Knight ondersteuning biedt voor Nvidia gameworks, en dat Warner Bros. dit ook nog hevig heeft gepromoot voor de release.  In plaats van dit probleem zelf te fixen (zoals ze eigenlijk zouden moeten doen), zegt Warner Bros. dat herstarten van het spel het probleem oplost. 

En dit zijn slechts de problemen die Warner Bros. heeft toegegeven. Op steam zijn de forums van Arkham Knight nog steeds bezaaid met klachten van mensen waarbij de game niet opstart, die stotterende cutscenes en framerateproblemen hebben of klagen dat de game nu nog slechter loopt dan voorheen.

Ook geen onbelangrijk detail: in de patch notes staat dat wanneer je Windows 10 hebt op je computer, je minimaal 12 GB aan RAM moet hebben om het spel goed te laten draaien. Los van het feit dat de meeste mensen geen 12 GB aan RAM in hun computer hebben zitten, op de winkelpagina voor Arkham Knight staat onder aanbevolen specificaties dat de game slechts 8 GB RAM nodig heeft. Dus, mocht je het spel willen kopen, hou er rekening mee dat er misleidende info staat op de winkelpagina van Arkham Knight.

Mocht je nog steeds geen problemen met dit alles hebben, als je Arkham Knight voor 16 november koopt krijg je de Game of the Year-edities van Batman: Arkham Asylum en Batman: Arkham City, Batman: Arkham Origins, en Batman: Arkham Origins Blackgate er gratis bij. Warner Bros. probeert voor elkaar te krijgen dat iedereen die de game bestelt deze games voor kerst binnen heeft.

Batman
pc-port Batman: Arkham Knight is nog steeds een zooi


PS4 krijgt geen backwards compatibility met PS3

Sony heeft wederom bevestigd dat de PS4 geen backwards compatibility krijgt met de PS3. Als je PS3-games wilt spelen moet je dus je PS3 nog even houden of gebruikmaken van PlayStation Now. Shuhei Yoshida, baas van Sony Worldwide Studios, heeft tijdens Paris Games Week weer 'nee' op een vraag over backwards compatibility geantwoord.

Yoshida heeft al eerder uitgelegd waarom backwards compatibility niet mogelijk is: “PS3 is such a unique architecture, and some games made use of SPUs very well. It’s going to be super challenging to do so. I never say never, but we have no plans.”

Sony is juist met de PS4 overgestapt naar een meer toegankelijk architectuur waardoor ontwikkelaars makkelijker games kunnen maken.

League of Legends Preseason 2016 komt er aan

Het vijfde seizoen voor League of Legends is bijna afgelopen. Op 11 november is de laatste dag dat je nog punten kunt verzamelen voor de ranked-competitie. Na ieder seizoen komt Riot altijd met een grote preseason patch. Deze patch heeft traditiegetrouw altijd een paar ingrijpende veranderingen.

Riot heeft nu een tipje van de sluier laten zien met wat we kunnen verwachten. Zo zal de Marksmen-rol een grote make-over gaan krijgen. Dit wordt een beetje het zelfde als wat ze hebben gedaan met bepaalde toplane champions. Masteries gaan compleet op de schop. Het vision-systeem krijgt een grote upgrade. Riot gaat met nieuwe items komen en de manier waarop er gewerkt wordt met trinkets wordt anders.

Ook items die aan het begin van een spel gekocht worden gaan op de schop. Er komt een duidelijk verschil tussen wat voor welke rol geschikt is. Daarnaast gaan er ook een soort sustain items komen. Hier zal later meer informatie over beschikbaar komen.

Laatste grote ding is The Rift Herald. Het lijkt er op dat er in de eerste 15 minuten voor de Baron-spawn een mob zal komen op die plek. De verklaring is dat de top lane een vrij eenzame lane is in de eerste fase van het spel. Ze willen daar dus een soort dragon achtige objective plaatsen om ook de top lane meer te betrekken bij het spel.

RIOT

Sony heeft inmiddels 29,3 miljoen PS4 consoles verscheept

Sony heeft tijdens het laatste kwartaal (dat eindigde op 30 september) weer vier miljoen consoles verscheept. Dat brengt het totaal naar 29.3 miljoen. Sony zegt dat zowel software als hardware het significant beter doen vergeleken met vorig jaar.

De PlayStation 4 heeft in zijn achtste kwartaal op de markt wel minder verkocht dan de Wii destijds. Hier een overzichtje van hoe verschillende consoles het deden op het achtste kwartaal.

Wii: 34.55m
PS4: 29.30m
PS2: 24.99m
PS3: 16.60m
360: 13.40m

Sony heeft vorig jaar 14.8 miljoen consoles verscheept. Dit jaar verwachten ze minimaal 17.5 miljoen consoles te kunnen verkopen.

Artanis komt naar Heroes of the Storm

Blizzard heeft Artanis toegevoegd als nieuwe held in Heroes of the Storm. Om je vast een beetje een idee te geven hebben ze ook een trailer online gezet van hem. Artanis speelt een grote rol in de nieuwe uitbreiding: Legacy of the Void voor StarCraft II. Hij is leider van de Daelaam, een volk in het Starcraft-universum.

Heroes of the Storm is een MOBA(multiplayer online battle arena) van Blizzard waarin bekende figuren uit verschillende blizzardfranchises - zoals Warcraft, Starcraft en Diablo - het tegen elkaar opnemen. De game is gratis te spelen op pc.

Miitomo is Nintendo's eerste app voor smartphones

Tijdens de presentatie voor investeerders is Nintendo ook ingegaan op hun plannen titels te brengen naar smartphones. Dit geheel is vertraagd tot maart 2016. Eerst zou de eerste titel dit jaar nog beschikbaar komen.

De reden voor de vertraging is om de applicatie te verbeteren en de smartdevice-industrie te optimaliseren. Wel heeft Nintendo de eerste smartphone-titel aangekondigd: MiitomoMiitomo maakt, zoals de titel doet vermoeden, gebruik van de bekende Mii-figuren van Nintendo. Het beste is de titel te vergelijken met Tomodachi Life.

Miitomo is een sociale app waarin je een eigen Mii maakt die jou vervolgens vragen stelt. De antwoorden die jij geeft onthoudt de Mii, die vervolgens gaat praten met andere Mii's van jouw vrienden. Volgens Nintendo heeft dit twee voordelen. Het eerste voordeel is dat mensen die minder snel de behoefte hebben berichten te sturen alsnog mee kunnen doen met de app. Het geheel is dus redelijk laagdrempelig. Het tweede voordeel is dat je dingen te weten komt van je vrienden die je normaal niet snel bespreekt.

Miitomo komt dus beschikbaar in maart 2016 en zal 'Free to start' zijn.

Miitomo maak een mii

Miitomo conversatie

Kabinet eist deel topsalaris terug

Het kabinet gebruikt voor het eerst de Wet Normering Topinkomens (WNT) om bijna 85.000 euro terug te halen bij een oud-bestuurder van ArtEZ hogeschool. Bronnen in Den Haag bevestigen donderdag berichtgeving in de Telegraaf daarover.

Het gaat om voormalig interim-bestuurder Gerben Eggink die was binnengehaald om een crisis te bezweren, daarna langer mocht blijven en met zijn inkomsten ruim boven het maximum kwam dat volgens de Wet Normering Topinkomens (WNT) is toegestaan. Volgens die wet mogen topfunctionarissen bij de overheid vanaf 2015 niet meer dan 178.000 euro verdienen.

Eggink werkte in 2013 via managementbureau Boer&Croon bij ArtEZ. Minister Jet Bussemaker (Onderwijs) wil het geld terughalen bij de bestuurder en het adviesbureau. Eerder gaf de Onderwijsinspectie hogeschool ArtEZ opdracht om 154.000 euro terug te eisen, maar dat bedrag is bijgesteld.

Kabinet eist deel topsalaris terug
Kabinet eist deel topsalaris terug (Foto: ANP)

Veel mooi spul uit het Fallout 4 artbook

Nog meer zoethouders voor Fallout-fans om de tijd tot 10 november te doden. Fallout-uitgever Bethesda heeft vijftien pagina's aan concept art uitgebracht die rechtstreeks afkomstig zijn uit het artbook van Fallout 4.

Bij Bethesda Softworks op kantoor is er een speciale kamer gewijd aan de artwork van de game, genaamd 'the art pit'. De ruimte is een plek waar het team creatieve geesten hun fantasie de vrije loop laat en de muren beklad zijn met tekeningen. "Veel ideeën ontstaan hier, geboren uit discussies en sparsessies tussen Todd Howard, Emil Pagliarulo (lead designer), de concept artists en ik", zegt lead artist Istvan Pely in het voorwoord van het artbook. Fallout 4 komt 10 november uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

Nintendo Account is opvolger van Club Nintendo

Tijdens een presentatie voor investeerders heeft Nintendo hun nieuwe account- en beloningssysteem voor hun consoles toegelicht. Het geheel staat voortaan bekend onder de naam Nintendo Account en is een uitgebreider systeem dan zijn voorganger.

Nintendo Account kun je gebruiken met je Nintendo-ID, maar ook met een Facebook- Google- of Twitter-account. Dit account is bruikbaar op elk apparaat met Nintendo-ondersteuning. Dit betekent dus haar eigen consoles, maar ook pc, tablets en smartphones.

De eerste stap is dat het voortaan mogelijk is om digitale aankopen te doen via de Nintendo-website en deze direct te downloaden op je console (Wii U, 3DS en in de toekomst ongetwijfeld NX). Ook gaat Nintendo in de toekomst cloud-saving ondersteunen, zodat die data gebruikt kan worden voor Smartphone-games en voor de meer traditionele gameconsoles. 

Het beloningssysteem krijgt de naam 'MyNintendo'. Door games te kopen en te spelen ontvang je punten die je kunt gebruiken voor downloads, fysieke merchandise of kortingsbonnen. Uiteraard geldt dit voor games op gameconsoles en smartphones.

Wanneer het nieuwe systeem in gebruik gaat is nog niet bekendgemaakt.

Nintendo new point program

Miljardenverlies Shell door afschrijvingen

Olie- en gasconcern Shell schrijft miljarden dollars af op projecten, waardoor het bedrijf in het afgelopen kwartaal diep in de rode cijfers is beland. Dat blijkt uit de resultaten die het Brits-Nederlandse bedrijf donderdag bekendmaakte.

Het verlies op basis van geschatte actuele voorraadkosten (ccs), de maatstaf voor zowel het concern als de financiële markten, en inclusief bijzondere posten bedroeg 6,1 miljard dollar (5,8 miljard euro). Een jaar eerder werd hier nog een winst behaald van 5,3 miljard dollar. De totale kostenpost voor de bijzondere lasten bedroeg bijna 8 miljard dollar. Het gaat onder meer om voorzieningen en afschrijvingen voor het stoppen van de oliewinning in Alaska en een olieproject in Canada.

Als de buitengewone lasten niet worden meegerekend, werd een winst behaald van 1,8 miljard dollar, tegen 5,8 miljard dollar vorig jaar. Die scherpe winstdaling is onder meer te wijten aan de aanhoudend lage olieprijzen.

Miljardenverlies Shell door afschrijvingen
Miljardenverlies Shell door afschrijvingen (Foto: ANP)

Vissers en kustwacht redden vluchtelingen

Na het kapseizen van een boot met vluchtelingen hebben Griekse vissers en leden van de kustwacht 242 drenkelingen gered. De grote reddingsactie voor de kust van het eiland Lesbos ging tot diep in de nacht van woensdag op donderdag door, meldde de publieke omroep ERT.

Bij het ongeluk met de houten boot kwamen woensdagavond drie mensen, onder wie twee kinderen, om het leven. Veel geredde vrouwen en kinderen moesten in een ziekenhuis op Lesbos worden behandeld als gevolg van onderkoelingsverschijnselen. Het is niet duidelijk of er nog drenkelingen niet zijn gered.

Het ongeluk met de boot is mogelijk te wijten aan het slechte weer in de regio. Het weer is er stormachtig en dat zou nog dagen zo blijven.

Vissers en kustwacht redden vluchtelingen
Vissers en kustwacht redden vluchtelingen (Foto: ANP)

Vrije huurprijs loopt verder op

De huurprijzen in de vrije sector zijn afgelopen kwartaal verder toegenomen. Er is al een tijdje sprake van een tekort aan betaalbare huurwoningen. Gemeenten pakken de problemen niet goed aan, klaagt een belangrijke partij in verhuurbranche.

"Gemeenten verkopen liever grond voor de realisatie van koopwoningen dan voor huurwoningen", zegt Pararius.nl, naar eigen zeggen de grootste website voor huurwoningen in Nederland. De site signaleert een "stagnatie aan de aanbodzijde".

Volgens Pararius lagen de huurprijzen in juli, augustus en september gemiddeld 5,2 procent hoger dan in het derde kwartaal vorig jaar. De gemiddelde huurprijs per vierkante meter per maand bedroeg 13,27 euro.

De bij Pararius aangesloten makelaars verhuurden bij elkaar 13.299 woningen via de website terwijl zij er "slechts"10.194 nieuw te huur konden aanbieden.

Vrije huurprijs loopt verder op
Vrije huurprijs loopt verder op (Foto: ANP)

Leer driften als een pro in Need for Speed

Heb je gemerkt dat je tijdens de bèta van Need for Speed wel erg matig bent in driften, dan is er een video opgedoken waarin je ziet hoe het wel moet.

In Need for Speed ben je een opkomend talent die zich moet bewijzen in een of meerdere disciplines van het straatracen. Bekende koppen uit die scene werken ook mee aan de game en spelen een rol in het verhaal. Punten krijg je niet alleen door te racen, maar ook door je auto te pimpen.

Need for Speed komt 5 november uit voor PlayStation 4, Xbox One. De pc-versie wordt in de eerste helft van volgend jaar verwacht..

Nintendo onderuit op Japanse beurs

Het aandeel van de Japanse maker van computerspelletjes en spelconsoles Nintendo ging woensdag in Tokio in de uitverkoop. Beleggers reageerden teleurgesteld op het uitstel van de langverwachte introductie van Nintendo's spelletjesplatform voor mobiele telefoons en stuurden het aandeel 9 procent lager.

Het algehele sentiment op de Japanse beurs was gematigd positief, dankzij een beter dan verwachte industriële productie in het land. Het sterker dan verwachte productiecijfer temperde wel de verwachtingen dat de Bank of Japan, die vrijdag vergadert, meer steunmaatregelen zal nemen. De Nikkei sloot 0,2 procent hoger op 18.935,71 punten.

Elders in het Verre Oosten lieten de aandelenmarkten een gemengd beeld zien. Beleggers verwerkten het besluit van de Federal Reserve (Fed), die de rente onveranderd liet, maar hintte op een mogelijke renteverhoging in december. De Chinese beurs steeg 0,8 procent, de All Ordinaries in Sydney daalde 1,3 procent en in Hongkong won de Hang Seng-index 0,1 procent. De Kospi in Seoul zakte 0,4 procent. Het Zuid-Koreaanse techologieconcern Samsung, dat met kwartaalcijfers kwam, steeg 1,3 procent.

Nintendo onderuit op Japanse beurs
Nintendo onderuit op Japanse beurs (Foto: ANP)

Hitman zoekt zonnige oorden op

Square Enix speelt in onderstaande video voor VVV-kantoor van het kustdorpje Sapienza waar Hitman zijn doel met precisie gaat uitschakelen.

Je doelen uitschakelen moet je dit keer in etappes doen, het spel wordt namelijk in delen uitgebracht. Gelukkig hoef je het maar een keer aan te kopen, dus geen gedoe met abonnementen en seizoenspassen en dergelijke. Op release zijn er zes missies in de campaign verspreid over drie locaties: Parijs, Sapienza en Marrakesh. Daarnaast zijn er achthonderd doelwitten in de contracts-modus, live evenementen voor de game en kunnen users extra missies maken voor de contracts-modus. Na de release komt er elke maand nieuwe content. In april komt Thailand beschikbaar als locatie, in mei Amerika en in juni Japan.

Hitman komt 11 maart uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Abbas praat met Rutte over versterken relatie

Versterking van de banden tussen ons land en Palestina staat donderdag centraal in een ontmoeting tussen de Palestijnse president Mahmoud Abbas en premier Mark Rutte.

Ook het oplaaiende geweld in Israël en de Palestijnse gebieden komt aan de orde. Palestijnen hebben de afgelopen weken verscheidene willekeurige Israëliërs neergestoken. Bij militaire acties van het Israëlische leger vielen enkele tientallen doden aan Palestijnse zijde.

Abbas is hier voor de tweede editie van het Nederlands-Palestijnse samenwerkingsforum. In deze terugkerende bijeenkomsten proberen wetenschappers, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties de banden aan te halen.

In het gevolg van Abbas reizen naast zijn premier en verscheidene ministers ook tientallen mensen uit het bedrijfsleven mee. Aan het forum nemen ook minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) deel.

Net als met de Palestijnen heeft Nederland ook met Israël een samenwerkingsforum.

Abbas praat met Rutte over versterken relatie
Abbas praat met Rutte over versterken relatie (Foto: ANP)

Wilders: geen eerlijke kans voor verdediging

Geert Wilders zegt dat hij straks geen eerlijke kans krijgt om zich te verdedigen in het proces dat volgend jaar tegen hem dient. De PVV-leider is aangeklaagd voor groepsbeleding en het aanzetten tot haat en discriminatie vanwege zijn 'minder Marokkanen'-uitspraak. "Ik merk dat justitie vervelender wordt naarmate we stijgen in de peilingen", zegt Wilders donderdag tegen De Telegraaf.

"Bij de eerste regie-bijeenkomsten zei de rechter-commissaris: u moet een eerlijke kans krijgen, de wet zal ruim geïnterpreteerd worden. Maar het tegendeel is gebeurd. Ze loopt kritiekloos het Openbaar Ministerie achterna. Als alle redelijke verzoeken worden afgewezen, dan willen ze me blijkbaar koste wat kost veroordelen."

Wilders wil deskundigen uitnodigen. "Ik wil me verdedigen, maar ik moet me ook kunnen verdedigen. Het frustrerende is nu dat we 39 verzoeken hebben gedaan en er nul hebben gekregen. Eentje is aangehouden."

Wilders: geen eerlijke kans voor verdediging
Wilders: geen eerlijke kans voor verdediging (Foto: ANP)

KLM gaat tickets verkopen met Alibaba

KLM gaat via het reisplatform Alitrip van de Chinese internetgigant Alibaba tickets verkopen. Dat werd donderdag bekendgemaakt.

KLM en partner Air France zijn daarmee de eerste niet-Aziatische luchtvaartmaatschappijen die hun eigen webwinkel openen op het platform. Via deze webwinkel, die volgens planning in december opengaat, kunnen Chinese consumenten hun KLM-tickets direct bij de luchtvaartmaatschappij kopen.

De ondertekening van het contract vond plaats in Hangzhou tijdens een Nederlandse handelsmissie naar China, in aanwezigheid van onder meer koning Willem-Alexander, president-directeur Pieter Elbers van KLM en topman Jack Ma van Alibaba.

KLM gaat tickets verkopen met Alibaba
KLM gaat tickets verkopen met Alibaba (Foto: ANP)

Mark Rutte gasthoofdredacteur van Margriet

Premier Mark Rutte geeft als gasthoofdredacteur van de komende editie van vrouwenblad Margriet een kijkje in zijn privéleven. Zo interviewt Aaf Brandt Corstius hem over zijn jeugd, studietijd en passies, maar ook over de vluchtelingenproblematiek. Daarnaast zijn er kiekjes uit zijn fotoalbum te zien, deelt hij zijn favoriete recepten en laat hij mensen aan het woord die volgens hem een belangrijke rol spelen in de samenleving.

De minister-president stond al lang op het verlanglijstje van hoofdredacteur Leontine van den Bos om een keer het blad te maken. "Inmiddels is hij vijf jaar onze premier en dus iemand die we allemaal kennen. Maar hoe goed kennen we hem écht? Wie is Mark Rutte behalve premier", vroeg zij zich af. Rutte hapte een half jaar geleden toe. "Margriet is zo'n instituut, zo'n groot merk, we hadden 'm vroeger thuis ook al, dus ik dacht: we zeggen ja", aldus de premier.

In het interview vertelt Rutte onder meer over hoe het was als jongste van zeven kinderen, de dood van zijn vader en broer en over de balans tussen privé en werk. Ook vraagt Brandt Corstius hem naar zijn gevoelens over de vluchtelingenproblematiek en hoe hij de kritiek op zijn persoon heeft ervaren over dat hij te weinig zichtbaar was in het debat over deze crisis. Rutte zegt dat hij zich hier niet aan ergert, omdat hij dat "zonde van de energie" vindt. "Veel belangrijker om die te steken in dit vreselijk ingewikkelde vraagstuk. Deze problematiek vergt 24 uur per dag aandacht. En dat krijgt het. Ook van mij, waar ik ook ben."

Job Cohen
De premier heeft voor het blad zelf violiste Janine Jansen geïnterviewd. Verder zet hij de vrouwen van zijn ministerie in het zonnetje en geeft tips voor een bezoek aan New York.

Margriet had al eerder bekende gasthoofdredacteuren, onder wie prinses Laurentien, Marco Borsato, Job Cohen en Jamie Oliver.

Mark Rutte gasthoofdredacteur van Margriet
Mark Rutte gasthoofdredacteur van Margriet (Foto: ANP)

Minder huizen 'onder water'

Het aantal huishoudens met een fiscale hypotheekschuld die hoger is dan de waarde van de eigen woning is vorig jaar afgenomen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

Er was sprake van een afname met 84.000 tot bijna 1,4 miljoen begin 2015. Van de 4,3 miljoen huishoudens met een eigen woning staat nu zo'n 32 procent onder water. Sinds het begin van de economische crisis in 2008 is het aantal huishoudens met een huis onder water alleen maar gestegen. Tot vorig jaar, toen het tij langzaam keerde. Deze kentering is het vooral het gevolg van de voorzichtige stijging van de huizenprijzen, aldus het statistiekbureau.

Als het opgebouwde vermogen in spaar- en beleggingshypotheken verrekend wordt, komt het aantal huizen dat onder water staat lager uit. Bij de fiscale hypotheekschuld is geen rekening gehouden met deze opgebouwde tegoeden. Om de hoogte van spaar- en beleggingstegoeden in hypotheken te kunnen bepalen loopt momenteel een onderzoek bij het statistiekbureau.

Van alle eigenwoningbezitters onder de 45 jaar heeft 65 procent een woning met onderwaarde. De woningen zijn vlak voor de crisis gekocht en is nog niet veel van de hypotheekschuld afgelost. Bij huishoudens tussen 30 en 35 jaar is de waarde van de eigen woning zelfs in 75 procent van de gevallen lager dan de hypotheekschuld. Bij oudere huishoudens speelt dit nauwelijks. Begin 2015 had 45 procent van de 65-plussers met een eigen woning geen hypotheekschuld, had 51 procent overwaarde en was slechts bij 3 procent sprake van onderwaarde.

Minder huizen 'onder water'
Minder huizen 'onder water' (Foto: ANP)

Volkskrant maakt excuses voor plagiaat

Een stagiair van de de Volkskrant heeft plagiaat gepleegd. In de krant van donderdag maakt hoofdredacteur Philippe Remarque daar zijn excuses voor.

De stagiair, Geerlof de Mooij, nam zonder bronvermelding alinea's over en bracht uitspraken die geïnterviewden hadden gedaan tegen andere media, alsof ze tegen hem waren gedaan. In het ernstigste geval heeft de verslaggever in opleiding een heel interview bij elkaar geknipt en geplakt, schrijft Remarque. Het gaat om het vraaggesprek met de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic, een van de uitvoerders van de massamoord in Srebrenica, dat op 11 juli in de krant stond.

Remarque biedt zijn excuses aan aan de lezers en de auteurs en media wier werk is misbruikt. Ook steekt hij de hand in eigen boezem: "Ik en andere leidinggevenden op de krant hebben onvoldoende opgelet.(..) We slaan ons voor ons hoofd dat we dit hebben laten gebeuren."

Volkskrant maakt excuses voor plagiaat
Volkskrant maakt excuses voor plagiaat (Foto: ANP)

5000 migranten bij Duits-Oostenrijkse grens

De toestroom van vluchtelingen bij de Duits-Oostenrijkse grens blijft onverminderd doorgaan. In de Duitse grensplaatsen Passau en Wegscheid zijn in de nacht van woensdag op donderdag bijna 5000 migranten aangekomen, aldus een woordvoerder van de Duitse federale politie in Passau woensdagnacht.

Het aantal bussen dat vluchtelingen in Oostenrijk naar de grens brengt, is vooral woensdagavond toegenomen. "'s Middags waren er nog geen problemen. Later op de dag kwam de ene na de andere bus aan. Onze Oostenrijkse collega's zijn net zo overweldigd als wij", meldde de woordvoerder.

Het merendeel van de vluchtelingen moest urenlang bij de grens in het donker en in de kou wachten op verdere transport naar Duitsland. De politie geeft aan dat dat moeilijkheden geeft omdat een klein aantal bussen beschikbaar is.

Bij Wegscheid werden ongeveer 300 vluchtelingen naar een onderkomen gebracht. Een ondernemer uit de buurt heeft tijdelijk een werkplaats beschikbaar gesteld.

5000 migranten bij Duits-Oostenrijkse grens
5000 migranten bij Duits-Oostenrijkse grens (Foto: ANP)

Man. United uit League Cup na penaltydebacle, City en Liverpool door

Manchester United is woensdagavond in de vierde ronde van League Cup uitgeschakeld na drie missers in de beslissende penaltyreeks tegen Middlesbrough. De ploeg van trainer Louis van Gaal maakte in de reguliere speeltijd en in de verlenging de meeste aanspraak op de overwinning maar kwam niet tot scoren. Na twee uur spelen stond er nog steeds 0-0 op het scorebord van Old Trafford.

Wayne Rooney schoot zijn strafschop tegen de Spaanse keeper Tomás Mejías, Michael Carrick schoot over en Mejías stopte ook de poging van Ashley Young waardoor de strafschoppenserie met 3-1 in het voordeel van de bezoekers werd beslist.

Trainer Ronald Koeman heeft woensdagavond met Southampton de kwartfinales bereikt in de League Cup. De Saints wonnen voor eigen publiek met 2-1 van Aston Villa. De Japanner Maya Yoshida en de Italiaan Graziano Pellè kwamen na de rust tot scoren voor de thuisploeg, die met Maarten Stekelenburg en Virgil van Dijk in het basisteam aantrad. Jordy Clasie bleef op de bank. In de extra tijd trof Scott Sinclair nog doel namens de bezoekers, bij wie Leandro Bacuna na ruim een uur werd gewisseld.

Coach Jürgen Klopp pakte na drie remises op rij zijn eerste zege met Liverpool. De Reds versloegen op eigen veld AFC Bournemouth met 1-0. Het doelpunt kwam op naam van Nathaniel Clyne.

Manchester City won op eigen veld zonder problemen van Crystal Palace (5-1). De treffers van de thuisploeg kwamen op naam van Wilfried Bony, Kevin De Bruyne, Kelechi Iheanacho, Yaya Touré en Manu Garcia.

ManUnited uit League Cup na penaltydebacle
ManUnited uit League Cup na penaltydebacle (Foto: ANP)

Voorzichtig herstel diersoorten in Nederland

Het gaat beter met de dieren in Nederland. De populaties zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieën, vissen, libellen en vlinders zijn tussen 1990 en 2014 met gemiddeld 15 procent toegenomen.

Dat staat in het eerste Living Planet Report - Natuur in Nederland van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Het rapport schetst het meest uitgebreide beeld van trends in dierpopulaties in Nederland tot nu toe.

De stijging compenseert volgens het WNF slechts een fractie van het grote verlies in de vorige eeuw en beperkt zich tot dieren in en rond het water. Op het land staat de natuur onverminderd onder druk, vooral door intensieve landbouw. Weidevogels en vlinders op het platteland nemen nog steeds zorgwekkend snel af. Ook in de duinen en het heidelandschap staat de natuur er slecht voor.

Voorzichtig herstel diersoorten in Nederland
Voorzichtig herstel diersoorten in Nederland (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: mistbanken

Het KNMI geeft aan dat er in de vroege ochtend op veel plaatsen dichte mist aanwezig kan zijn, welke hinderlijk is voor het verkeer. Later op de ochtend trekt de mist weg en is er ruimte voor de zon. In de middag wordt het op de zonnige plaatsen zo'n 14 graden, op de plaatsen waar de zon niet schijnt, een graad of 10. De wind waait vandaag uit het zuiden en is zwak tot matig. Het blijft in ieder geval droog. Vrijdag is er meer kans op zon. 

Ook Rotterdam kent er één: een slotjesbrug. In de volksmond ook wel bekend als de Rijnhavenbrug. Mensen die stapelverliefd zijn op elkaar hangen er een slotje op en gooien het sleuteltje in het water, als bezegeling van hun eeuwigdurende liefde. Helaas zijn er ook wel verhalen bekend van mensen die de hekken kapot knippen om hun slotje te verwijderen omdat hun relatie onverhoopt toch kapot ging. 

Slotjesbrug in Rotterdam
Slotjesbrug in Rotterdam by Night

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:

* In 1983 vind in Den Haag de grootste demonstratie ooit in Nederland plaats. Ruim een half miljoen mensen protesteren tegen het plan om kruisraketten in Nederland te plaatsen. 

* In 2009 brandt in het Limburgste Stein een winkelcomplex met 40 winkels, 6 woningen 2 banken en een restaurant volledig af. 

* In 1944 wordt Brede bevrijd van de Duitse bezetter door de Poolse 1e Pantserdivsie


Van hoerenloper tot echte liefde - over de Rijnhaven- of slotjesbrug in Rotterdam

Acteur Sam Sarpong (40) pleegt zelfmoord

Acteur, model en televisiepersoonlijkheid Sam Sarpong heeft maandag zelfmoord gepleegd. Dat meldt Us Weekly. Sarpong was 40 jaar.

De Brits-Amerikaanse ster was een van de eerste zwarte modellen voor Tommy Hilfiger en was als acteur te zien in films en televisieseries als 24 en Veronica Mars. Hij werd vooral bekend als presentator van het MTV-programma Yo Momma.

Sarpong overleed na een sprong van een brug, meldt een woordvoerder van de lijkschouwer in Los Angeles. Zijn familie bevestigt in een statement het overlijden van de acteur: 'Het is met groot verdriet dat de familie van Samuel Sarpong Jr. moet melden dat Sam is overleden. De familie waardeert het medeleven en verzoekt tot het respecteren van de privacy in deze extreem moeilijke tijd.'

Acteur Sam Sarpong (40) pleegt zelfmoord
Acteur Sam Sarpong (40) pleegt zelfmoord (Foto: BuzzE)

Rover: werk maken van snellere Beneluxtrein

Reizigersvereniging Rover wil dat er op korte termijn snellere treinverbindingen komen tussen Amsterdam en Brussel. De organisatie zegt dat de reiziger al veel te lang de dupe is van de geflopte Fyra. "De huidige Beneluxtrein zou een waardig alternatief voor de Fyra moeten zijn, maar die rijdt in een slakkengang van Amsterdam naar Brussel", aldus Rover en de organisatie TreinTramBus naar aanleiding van de presentatie van het rapport van de Fyra-commissie.

"Rover en TreinTramBus doen een beroep op NMBS en NS, op de Belgische en de Nederlandse regering, om in goede samenwerking een betrouwbare en snelle Beneluxtrein te laten rijden via de hogesnelheidslijn. Dan krijgen de reizigers en de belastingbetalers eindelijk waar voor hun geld", staat in de verklaring. De NMBS is de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen.

De reistijd tussen Brussel-Zuid en Amsterdam Centraal was in 2009 nog 2 uur en 46 minuten en nu is dat 3 uur en 19 minuten geworden, geven de organisaties verder nog aan.

Rover: werk maken van snellere Beneluxtrein
Rover: werk maken van snellere Beneluxtrein (Foto: ANP)

Hello 110 miljoen keer bekeken op YouTube

De nieuwe single van Adele werd in de dagen na de release van afgelopen vrijdag zeker 1,6 miljoen keer per uur op YouTube bekeken. Dat valt te lezen op het blog van de videosite.

Adele bracht haar eerste single in lange tijd afgelopen vrijdagochtend uit. Op het drukste moment afgelopen weekend bekeken 1,6 miljoen mensen per uur de video. Binnen 48 uur was de video 50 miljoen keer afgespeeld op de site. Inmiddels staat de teller bij het nummer Hello op 110 miljoen views.


Adele - Hello

De single scoort internationaal heel goed. In veel landen is het nummer met stip op 1 binnengekomen in de hitlijsten. Hello staat op het aankomende album 25, dat op 20 november verschijnt.

Hello 110 miljoen keer bekeken op YouTube
Hello 110 miljoen keer bekeken op YouTube (Foto: BuzzE)

Zihni Özdil: allochtoon betekent zwartje

Dat Zihni Özdil een enorme lul is wisten we al lang, maar dat hij ook nog dom is werd woensdagavond bevestigd in het tv-programma Pauw. Volgens Özdil is zwartje de betekenis van het woord allochtoon.

Zihni zat in de talkshow van Pauw om iets te vertellen over zijn pamflet 'Nederland mijn Vaderland', en pleitte hij voor de afschaffing van het woord allochtoon. Wat Özdil vooral deed was janken, zeiken en de 'blanken' de schuld geven over van alles. Termen als 'white privilege' en 'witte mensen' werden vaak genoemd.

Op een gegeven moment vraagt Jörgen Raymann aan Zihni Özdil wat het woord allochtoon betekent als je het zou opzoeken in een woordenboek. Özdil antwoordt: ''Wat het echt betekent? Zwartje'' Nee Özdom, als je het woord allochtoon in het woordenboek opzoekt krijg je 'van elders afkomstig', niet zwartjes.

Het lachwekkende fragment kun je hieronder terugkijken.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.