FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 oktober 2015

Marconi Oeuvre Award voor Ruud de Wild

De vakjury van de Marconi Oeuvre Award 2015 heeft Ruud de Wild verkozen tot winnaar van de prominente Nederlandse radioprijs. Dit is bekendgemaakt in De Nieuws BV op NPO Radio 1. De Marconi Oeuvre Award is onderdeel van Het RadioGala van het Jaar.

De 46-jarige Ruud de Wild is volgens de vakjury een exceptionele radiomaker die een geheel eigen stijl heeft ontwikkeld in het Nederlandse radiolandschap. De jury hoopt dat het radiowerk van Ruud de Wild nog een flinke staart gaat krijgen. Ruud is zeer vereerd met de prijs.,,Ik ben er heel blij mee. Ik mis het medium radio nog elke dag."

In april 2015 kreeg De Wild te horen dat zijn middagshow op Radio 538 moest stoppen. Tegen zijn zin verliet hij de zender voortijdig. Sindsdien houdt Ruud zich voornamelijk bezig met schilderen. De Marconi Oeuvre Award 2015 is wat de jury betreft dan ook vooral bedoeld om iedereen te laten weten dat de unieke radiomaker een nieuwe plaats verdient op een nationale radiozender.

Het RadioGala vindt op 11 november plaats.

Marconi Oeuvre Award voor Ruud de Wild
Marconi Oeuvre Award voor Ruud de Wild (Foto: BuzzE)

Khloé Kardashian: Lamar en ik zijn niet samen

Khloé Kardashian heeft de aanvraag voor scheiding van Lamar Odom dan wel ingetrokken, dat betekent niet dat de twee weer samen zijn. Dat vertelt de realityster tegen People.

"In de media lees ik berichten dat we weer samen zijn. Mensen moeten begrijpen dat we daar totaal niet mee bezig zijn. Er speelt van alles in ons leven, veel medische zaken. Het komt niet eens bij ons op om het te hebben over onze relatie."

Lamar werd op 13 oktober bewusteloos gevonden in een bordeel in Nevada. Hij had waarschijnlijk een cocktail van drank en drugs gebruikt. Hij lag vier dagen in coma en is nu aan het herstellen. De NBA-speler zou nierproblemen hebben.

Khloé wijkt niet van Lamars zijde. "Ik wil hem steunen. In dit soort situaties ga je nadenken over wat er allemaal gebeurt. Ik ben er voor hem, ongeacht het feit of we wel of geen relatie hebben.

Khloé Kardashian: Lamar en ik zijn niet samen
Khloé Kardashian: Lamar en ik zijn niet samen (Foto: BuzzE)

Consumentenbestedingen eurozone stabiel

Huishoudens in de eurozone hebben in het tweede kwartaal net zoveel uitgegeven als in de drie maanden daarvoor, terwijl zij gemiddeld wel iets meer te besteden hadden. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag.

In het eerste kwartaal stegen de voor inflatie gecorrigeerde bestedingen van huishoudens in de eurolanden nog met 0,8 procent. Het voor inflatie gecorrigeerde inkomen van huishoudens in de eurolanden nam in het tweede kwartaal met 0,1 procent toe. Die plus volgde op een stijging met 0,9 procent in het eerste kwartaal.

Eurostat gaf geen cijfers van afzonderlijke landen.

Consumentenbestedingen eurozone stabiel
Consumentenbestedingen eurozone stabiel (Foto: ANP)

Regering Sint Maarten treedt af

Op Sint Maarten heeft woensdagmiddag (lokale tijd) de regering van Marcel Gumbs haar ontslag ingediend. Dit is vier weken nadat het parlement op het eiland een motie van geen vertrouwen tegen de regering had aangenomen.

Daarmee is een einde gekomen aan een onduidelijke politieke periode. Nadat de motie was aangenomen, diende zich een nieuwe coalitie aan, maar stelde de regering-Gumbs dat het parlement moest worden ontbonden en nieuwe verkiezingen moesten worden uitgeschreven.

Gouverneur Eugene Holiday heeft de afgelopen vier weken onder meer advies gevraagd aan enkele rechters om uit de politieke impasse te komen. Vorige week benoemde hij de leider van de partij National Alliance, William Marlin, al tot formateur van een nieuwe regering. Diens belangrijkste taak is verkiezingen op 9 februari volgend jaar te organiseren.

In september 2014 werden de laatste parlementsverkiezingen gehouden op het eiland. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties liet daarna weten zich ernstige zorgen te maken over de politieke integriteit van de bestuurders van het eiland.

Regering Sint Maarten treedt af
Regering Sint Maarten treedt af (Foto: ANP)

Vergunning monstertruckshow onterecht verleend

De gemeente Haaksbergen heeft onterecht de vergunning verleend voor de show met de monstertruck, die vorig jaar september fataal afliep. Dat heeft de rechter in Almelo woensdag bepaald.

De rechtbank oordeelt dat er vooraf door de gemeente Haaksbergen helemaal geen inschatting van de risico's is geweest voor de stunt met de monstertruck.

Er vielen drie doden en tientallen gewonden toen het gevaarte op 28 september vorig jaar het publiek inreed. De gemeente Haaksbergen zag in de show geen risico's die extra veiligheidsmaatregelen nodig maakten, bleek tijdens de behandeling van deze zaak over de vergunning. Haaksbergen heeft zich bij het verlenen hiervan gebaseerd op een eerdere editie van het jaarlijkse auto- en motorevenement. Daarbij was toen echter geen monstertruck.

Vergunning monstertruckshow onterecht verleend
Vergunning monstertruckshow onterecht verleend (Foto: ANP)

NS: ambities en beloften niet waargemaakt

De NS heeft haar ambities en beloften rond de Fyra niet waar kunnen maken. In de organisatie van de spoorwegen zijn maatregelen genomen om in de toekomst vergelijkbare fouten bij het aanschaffen van nieuwe treinen te voorkomen. Dat laat de NS woensdag weten in reactie op het rapport van de Fyra-commissie.

"Dit rapport verdient het om inhoudelijk goed te worden bestudeerd. Het project Fyra is een grote teleurstelling geworden voor de reiziger en voor ons", meldt de NS verder. "NS wil de lessen van het onderzoek naar de Fyra gebruiken om verdere verbeteringen door te voeren. NS zal daarbij ook goed luisteren naar de uitkomsten van de politieke beraadslagingen en de aanbevelingen van de commissie."

NS: ambities en beloften niet waargemaakt
NS: ambities en beloften niet waargemaakt (Foto: ANP)

Armin kondigt nieuwe tournee aan

Armin van Buuren begint in het voorjaar van 2016 aan zijn nieuwe Armin Only-tour. Dat heeft de beroemde artiest bekendgemaakt tijdens de uitzending van RTL Late Night.

Welke steden Armin allemaal aan gaat doen, weet hij nog niet. "Daar zijn we nog volop mee bezig", zegt de dj. Donderdag komt zijn nieuwe album Embrace uit. "De Intense-tour wordt moeilijk te overtreffen, daar was ik zo blij mee. Dat was creatief een enorme voldoening, maar financieel was het een beetje een tegenvaller", zegt Armin lachend over de tour rondom zijn vorige studioplaat.

Het lijkt erop dat Armin het anders aan gaat pakken. "Ik wil nu voor mezelf de verdieping gaan zoeken en niet dezelfde dingen blijven doen. Hoe trots ik ook ben op alles wat ik heb bereikt."

Armin kondigt nieuwe tournee aan
Armin kondigt nieuwe tournee aan (Foto: BuzzE)

Toro Rosso dicht bij motordeal

Toro Ross-teambaas Franz Tost heeft er vertrouwen in dat er binnen enkele weken een deal wordt gesloten met een motorleverancier om de toekomst van het Italiaanse renstal veilig te stellen. Door de recente beslissing van de FIA om oudere motoren toe te staan, heeft het team een grotere kans om een deal te sluiten.

Toro Rosso en Red Bull hebben het contract met Renault opgezegd, waardoor beide teams nu nog zonder motorleverancier zitten. Naar alle waarschijnlijkheid zal Toro Rosso terugkeren naar Ferrari-motoren, maar dan de 2015-versie.

"We zijn nog steeds aan het onderhandelen en we komen steeds dichterbij. Binnen enkele weken zullen we een beslissing hebben gemaakt," zei Tost. "Ik hoop dat het voor het eind van het seizoen zal zijn, omdat het anders erg moeilijk wordt om op tijd klaar te zijn voor de start in Melbourne, vooral nu de race twee weken vooruit is geschoven."

Toro Rosso verwacht snel uitsluitsel (Foto: Red Bull)
Toro Rosso dicht bij motordeal (Foto: Red Bull)

KNVB Beker: Uitslagen 28/10/2015

Vanavond vijf duels in de derde ronde van de KNVB Beker. Naast Feyenoord - Ajax was er ook Excelsior '31 tegen Excelsior. De amateurs uit Rijssen wisten te stunten door de ploeg uit de Eredivisie uit te schakelen. Roda JC won pas na strafschoppen van FC Lienden en FC Utrecht was na verlenging te sterk voor FC Groningen.

HBS - Kozakken Boys 1-2 (1-2)
 5' Westdijk 1-0
 16' Bot 1-1
 36' Grot 1-2

Feyenoord - Ajax 1-0 (0-0)
 90+5' Veltman 1-0 (e.d.)

Excelsior '31 - Excelsior 4-3 (2-2)
 7' Van Weert 0-1
 10' Van Weert 0-2
 24' Kose 1-2
 30' Gerritsen 2-2
 61' Gerritsen 3-2
 65' Van Weert 3-3
 89' Ezafzafi 4-3

FC Lienden - Roda JC Kerkrade w.n.s. 1-1 (0-0, 1-1)
 81' Broekhof 1-0
 85 Van Hyfte 1-1

FC Utrecht -FC Groningen 5-3 (1-1, 3-3) n.v.
 1' Ramselaar 1-0
 35' De Leeuw 1-1
 47' Linssen 1-2
 55' Diemers 2-2
 80' Ayoub 3-2
 82' Drost 3-3
 97' Barazite 4-3
 100' Peterson 5-3

n.v. = na verlenging
w.n.s. = winst na strafschoppen

Republikeins debat; kan Trump opmars Carson stuiten?

De peilingen in Iowa voerde hij al aan, maar Ben Carson is nu Donald Trump ook gepasseerd in een landelijke peiling voor de Republikeinse presidentsnominatie. Woensdagavond (lokale tijd) gaan Carson, Trump en acht andere kandidaten opnieuw in debat. De vorige debatten verbraken Amerikaanse kijkcijferrecords en bleven niet zonder gevolgen.

De Republikeinse kandidaten voeren woensdag in Colorado hun derde tv-debat. CNBC is de organisator die het debat uitzendt. In de namiddag is er een debat tussen vier kandidaten die nauwelijks scoren in de peilingen, vanaf 18.00 uur (lokale tijd) komt de top-10 in actie. Die opzet lijkt veel op de vorige debatten op 6 augustus (FOX News) en 16 september (CNN).

Boost
Carly Fiorina won op 6 augustus in het kleine debat. De oud-topvrouw van Hewlett-Packard mocht op 16 september bij de 'grote jongens' meedoen en maakte opnieuw een sterke indruk. Haar populariteit steeg flink in de peilingen, maar is de laatste weken ook weer weggezakt. De vraag is of het derde debat haar kandidatuur opnieuw een boost kan geven. Scott Walker zakte na teleurstellende debatoptredens ver weg in de peilingen en stapte uit de strijd; oud-gouverneur Rick Perry ging hem al voor.

Maar de ogen zijn woensdag natuurlijk vooral gericht op de steenrijke zakenmagnaat Donald Trump en oud-neurochirurg Ben Carson. Trump was lange tijd oppermachtig in de peilingen, maar Carson komt steeds dichterbij. De conservatieve Carson heeft een ruime voorsprong op Trump in de staat Iowa; een staat die vroeg stemt. In andere staten ligt Trump nog wel ruim voor op Carson. Dat was nationaal gezien ook het geval, maar uit een peiling van CBS bleek dinsdag dat Carson (26 procent) een voorsprong heeft op Trump (22 procent).

Deelnemers
De tien deelnemers aan het derde Republikeinse debat.

Establishment
Carson en Trump maakten beiden carrière buiten de politiek en behoren dus niet tot het establishment. Dat geldt wel voor kopstukken als de oerconservatieve Ted Cruz, de jongeling Marco Rubio en Jeb Bush; de broer van. In de peilingen weten Cruz en Rubio soms de dubbele cijfers te halen, maar Bush scoort steeds vaker onder de 10 procent. De campagne van Bush verloopt niet zoals gepland, bleek deze week uit een uitgelekte memo. Bush heeft zijn campagne moeten herijken, heeft salarissen van medewerkers verlaagd en zelfs zijn broer, oud-president George W. Bush, wordt inmiddels in de campagne ingezet.

In de vorige tv-debatten wist Jeb Bush niet te overtuigen, hoewel hij wel pogingen deed om Donald Trump aan te vallen. De vraag is of Bush woensdagavond beter uit de verf komt, of dat hem hetzelfde lot wacht als die andere kandidaat die vooraf als favoriet gold; Scott Walker. Marco Rubio deed het in de vorige tv-debatten vrij goed, scoort voortdurend hoger dan Bush in de peilingen en staat achter Trump en Carson op de derde plaats.

Boost
Andere kandidaten die woensdagavond op het hoofdpodium staan zijn conservatief Mike Huckabee, libertariër Rand Paul en de gematigde John Kasich en Chris Christie. Ze bekleden, achter Fiorina (#6), de plekken 7 tot en met 10 in de peilingen met scores tussen de 2 en 4 procent. Ze hebben één ding gemeen: alleen een ijzersterke performance zou hun campagne nog een boost kunnen geven. Voor de vier kandidaten in het kleine debat zijn deze verkiezingen eigenlijk al een verloren race. Lindsey Graham, Rick Santorum, Bobby Jindal en George Pataki hebben nauwelijks steun in de peilingen.

Ben Carson
Ben Carson heeft in de landelijke peiling een lichte voorsprong genomen op Donald Trump.

Japanse turners eindelijk wereldkampioen

De turners van Japan hebben woensdag bij de WK in Glasgow eindelijk de wereldtitel veroverd. In een sensationele teamfinale leek het op het slotonderdeel rek nog mis te gaan toen superster Kohei Uchimura eruitviel. Maar zijn score van 14,466 bleek net genoeg om Groot-Brittannië voor te blijven. China, de afgelopen zes edities winnaar van de landenwedstrijd, werd slechts derde.

Voor Uchimura, individueel veelvoudig wereldkampioen, kwam een lang gekoesterde wens uit. Zijn land was de laatste vier keer tweede achter de Chinezen. Vorig jaar bedroeg het verschil slechts een tiende punt. Kort voor hem was landgenoot Yusuke Tanaka ook al gevallen. Geheel tegen zijn gewoonte in ging Uchimura ook in de fout, maar zijn oefening bleek toch nog goed genoeg om de Britten van een enorme stunt af te houden.

Japanse turners eindelijk wereldkampioen
Japanse turners eindelijk wereldkampioen (Foto: ANP)

CBS corrigeert cijfers vakbondsleden

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft nieuwe cijfers gepubliceerd over het teruglopende ledental van vakbonden. De cijfers die het dinsdag naar buiten had gebracht, bleken niet te kloppen. Dat kwam omdat vier bonden niet in de telling waren meegenomen, meldde het statistiekbureau woensdag.

De fout kwam aan het licht doordat FNV de juistheid van de cijfers had betwist. In eerste instantie had CBS gemeld dat de grootste vakorganisatie 63.300 leden had verloren in een jaar tijd, maar volgens de eigen berekeningen van FNV waren het er 25.470.

Het CBS houdt het er nu op dat FNV 36.800 leden heeft verloren. Dat zijn er nog altijd meer dan dat de vakorganisatie had becijferd, maar dat komt doordat het statistiekbureau naar eigen zeggen uitgaat van het ledental per 31 maart en FNV 1 januari als peildatum heeft.

Het totaal aan mensen dat eind maart 2015 was aangesloten bij een bond blijft staan op 1,7 miljoen mensen, het laagste aantal sinds 1991.

CBS corrigeert cijfers vakbondsleden
CBS corrigeert cijfers vakbondsleden (Foto: ANP)

Fractievoorzitters recent bedreigd

Ook de fractievoorzitters van CDA, D66 en GroenLinks zijn recent bedreigd. Alexander Pechtold (D66) heeft dinsdag aangifte gedaan, vertelde hij woensdag in het programma Nieuwsuur. GroenLinks-voorman Jesse Klaver deed recent aangifte, zei hij. Meer details gaven ze niet.

De ontboezemingen volgen op die van Halbe Zijlstra (VVD), die dinsdag liet weten dat hij een kogelbrief heeft ontvangen en op een open brief van de fractievoorzitters van de Tweede Kamer in de Volkskrant woensdag. Daarin namen ze afstand van de verharding van het asieldebat. De voorzitters roepen hun kiezers op tot meer begrip voor elkaar en meer verdraagzaamheid.

De brief is een initiatief van Klaver. Hij reageerde geschrokken op het in brand steken van twee auto's van de GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland. De brandstichting had vermoedelijk te maken met diens standpunten over de opvang van vluchtelingen.

Fractievoorzitters recent bedreigd
Fractievoorzitters recent bedreigd (Foto: ANP)

Zangeres Urban Cookie Collective overleden

De Britse zangeres Diane Charlemagne (49), onder meer bekend van de formatie Urban Cookie Collective, is overleden. Ze verloor woensdag de strijd tegen kanker, meldt Het Laatste Nieuws. Charlemagne zong op nummers als The Key: The Secret en Feels Like Heaven, die in 1993 en 1994 grote hits waren.

Charlemagne was actief als songwriter en leverde haar zangstem voor diverse nummers. Naast de grote hits van Urban Cookie Collective is ze ook te horen op het nummer Inner City Life van Goldie, een artiest die een pionier was voor de drum and bass-muziek. Charlemagne was regelmatig als vocalist van de partij bij live-optredens van Moby. In 2012 werkte ze samen met de Belgische producer Netsky.

De grootste hits scoorde Charlemagne met de Urban Cookie Collective. The Key: The Secret bereikte in 1993 de eerste plaats in de Nederlandse Top 40. De opvolger Feels Like Heaven schopt het tot nummer 9. Ook het nummer Sail Away werd nog een bescheiden hit. 

Waterpolosters winnen ook tweede World League-wedstrijd

Nederland heeft in de tweede ronde van de Waterpolo World League een zwaarbevochten zege geboekt tegen Frankrijk. De waterpolosters hadden moeite om in de wedstrijd te komen, maar wisten de Fransen uiteindelijk met 12-7 te verslaan.

De vicewereldkampioenen keken in Amersfoort al vroeg tegen een onverwachte 3-0 achterstand aan, maar wisten het door zes opeenvolgende doelpunten in de tweede periode al snel om te zetten in een voorsprong. Het lukte Oranje echter niet om deze voorsprong verder uit te bouwen. Door slordig spel wist Frankrijk steeds weer aan te haken.

De laatste periode werd gestart met een 9-6. Nederland was de duidelijke sterkere ploeg en wist deze voorsprong nog verder uit te bouwen. Frankrijk had meer moeite om tot scoren te komen ondanks het nog steeds slordige Nederlandse spel en slaagde er niet meer in om nog een bedreiging te vormen.

De volgende wedstrijd in de World League vindt plaats op 4 november uit tegen Hongarije, waarna de voorbereidingen voor het EK in Belgrado beginnen.

Spectre breekt record

De nieuwste James Bondfilm Spectre heeft op de premièredag in Engeland een bedrag van omgerekend 8,5 miljoen euro opgebracht. Daarmee is het record van Skyfall uit 2012 gebroken. Dat heeft het filmconcern Sony Pictures woensdag bekendgemaakt.

Spectre, in de kritieken omschreven als de spectaculairste Bondfilm ooit, is gemaakt met een geschat budget van 275 miljoen euro. Dat is liefst 92 miljoen meer dan voorganger Skyfall, die uiteindelijk 915 miljoen euro opbracht.

De nieuwste rolprent is de 24e Bondfilm in de reeks, die in 1962 begon met Dr. No met Sean Connery in de hoofdrol. Daniel Craig speelt in Spectre voor de vierde keer geheim agent 007. In Nederland is de film vanaf 29 oktober te zien.

Spectre breekt record
Spectre breekt record (Foto: BuzzE)

Badmintonspeler Meijs uitgeschakeld in Saarbrücken

Badmintonspeler Erik Meijs is woensdag uitgeschakeld bij het Bitburger Open in Saarbrücken. Hij moest in de tweede ronde zijn meerdere erkennen in de als achtste geplaatste Taiwanees Hsu Jen Hao: 21-14 21-15.

In het dubbelspel plaatsten Samantha Barning en Iris Tabeling zich voor de tweede ronde. Het Nederlandse koppel versloeg Wu Fang Chien en Chiang Kai Hsin in drie games: 16-21 21-13 21-15.

Eefje Muskens en Selena Piek waren als eerste geplaatst in het dubbelspel. Het duo trok zich echter uit voorzorg terug vanwege een eerdere schouderblessure bij Muskens. Het Nederlandse koppel moest vorige week bij het Frans Open in Parijs door die opspelende kwetsuur de strijd staken na het bereiken van de kwartfinales.

Muskens heeft besloten het deze week bij trainen te houden. "Ik bereid me nu voor op de toernooien van volgende maand in China en Hongkong", liet ze woensdag weten. Dat zijn beide toernooien uit de Superseries Premier, het hoogste niveau. De Bitburger Open in het Duitse Saarbrücken zit daar net onder.

Piek zal in Duitsland met Jacco Arends wel uitkomen in het gemengddubbel. In beide dubbels maakt ze kans op deelname aan de Olympische Spelen. Daarvoor moeten punten gehaald worden voor de wereldranglijst.

Meijs uitgeschakeld in Saarbrücken
Meijs uitgeschakeld in Saarbrücken (Foto: ANP)

Waarom contactloos pinnen gevaarlijk is

Ook in Nederland rukt het fenomeen contactloos betalen op. Het lijkt zo makkelijk: even je pas bij het pinapparaat houden en je hebt je boodschappen betaald. Toch kleven er ook gevaren aan het contactloos pinnen.

In Groot-Brittanië is een man beroofd van twintig pond terwijl hij nietsvermoedend een reisje met de trein maakte. Zijn bankpas had hij in zijn jaszak zitten. Voor een contactloze betaling mag de bankpas maximaal tien centimeter verwijderd zijn van de kaartlezer. In een trein sta je vaak dicht op elkaar als het druk is; een ideale situatie dus om ongemerkt geld van iemands rekening te jatten zonder dat men er erg in heeft.

Het programma Kassa heeft als tip regelmatig je bankrekening te checken op ongewone afschrijvingen. Ook speciale hoesjes die RFID-signalen blokkeren zouden een uitkomst zijn. Vaak zijn die hoesjes gratis te verkrijgen bij uw bank.

KNVB Beker: Uitslag Feyenoord - Ajax

Feyenoord heeft in eigen huis de eerste Klassieker van dit seizoen gewonnen. De Rotterdammers troefden Ajax in de slotminuut af in de meeslepende derde ronde van de KNVB Beker. Het werd 1-0 door een eigen doelpunt van Joël Veltman. 

Door het thuisvoordeel, de schat aan ervaring van spelers als Eljero Elia, Dirk Kuyt, het spitsenprobleem van Ajax en de vermoeiende Europese campagne van de Amsterdammers was Feyenoord op voorhand de lichte favoriet. Die rol maakte de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst pas na rust waar. Met een bijzonder gelukkige afloop als hoogtepunt.

In een voorzichtige eerste helft had Ajax het betere van het spel. De talenten van trainer Frank de Boer waren in staat verder vooruit te voetballen dan Feyenoord, dat niet en groupe druk durfde te zetten. Tot veel kansen leidde het overwicht van de Amsterdammers trouwens niet. Alleen Viktor Fischer was er op aangeven van de goed spelende Daley Sinkgraven dichtbij. Hij stuitte echter op een zeer alerte Kenneth Vermeer.

Het tegenvallende aantal kansen werd overigens wel gecompenseerd door een weergaloze sfeer in De Kuip, waar voor het eerst sinds 1996 de Klassieker in het donker werd gespeeld.

Na de thee waren de rollen precies omgedraaid: nu werd Ajax teruggedrongen door Feyenoord, in plaats van andersom. Maar ook nu bleven de grote kansen uit, omdat de eindpass ontbrak, maar ook omdat er over de gehele linie on-Nederlands goed werd verdedigd.

Alleen Simon Gustafsson mocht nog ruiken aan een treffer. Hij kreeg de bal van Michiel Kramer, maar de Zweeds schoot hopeloos naast met zijn rechter chocoladebeen.

Precies op het moment dat iedereen al met zijn hoofd bij de verlenging zat, viel in de allerlaatste seconde alsnog de beslissing. Veltman kreeg een vrije trap ongelukkig op zijn been, waarna de bal op wonderbaarlijke wijze in het eigen doel rolde. Daarmee won de gelukkigste en plaatst Feyenoord zich voor de volgende ronde van de KNVB Beker.


Ajax-keeper Jasper Cillessen kan de bal niet meer keren. (Pro Shots/Kay Int Veen)

'Dijksma mogelijke opvolgster van Mansveld'

De PvdA zoekt een ervaren opvolger voor de woensdag afgetreden staatssecretaris Wilma Mansveld. Dat Sharon Dijksma hiervoor wordt genoemd is niet vreemd. RTL Nieuws meldt slechts enkele uren na het aftreden van Mansveld al stellig dat Dijksma het gaat worden.

De betrekkelijk jonge Dijksma (44) wordt beschouwd als een solide, ervaren en doortastend bestuurster die op veel terreinen kan worden ingezet en ook grote tegenstanders een compromis kan laten sluiten.

Als Dijksma naar Infrastructuur en Milieu vertrekt, wordt ze voor de derde keer staatssecretaris. Nu doet ze dat op Economische Zaken, waar ze de rust deed weerkeren nadat haar voorganger Henk Bleker vooral de natuurorganisaties tegen zich in het harnas had gejaagd. Van 2007 tot 2010 was ze al staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap in het vierde kabinet-Balkenende.

Rentree
Dijksma had nog maar net afscheid genomen van de landelijke politiek, waar ze in 1994 haar entree maakte als jongste Kamerlid, toen haar eind 2012 werd gevraagd terug te keren. De PvdA zocht een opvolger voor Co Verdaas, die opstapte als staatssecretaris van Economische Zaken na gedoe over declaraties in zijn tijd als gedeputeerde in Gelderland.

En nu herhaalt de geschiedenis zich en is de breed inzetbare Dijksma nodig op de gevoelige portefeuille openbaar vervoer waar de kleine verstoringen van het treinverkeer vaak uitmonden in een spoeddebat in de Tweede Kamer. Helemaal nieuw terrein is dat niet voor haar, want ook als Kamerlid was ze er al actief als woordvoerster. Als Kamerlid hield zich ook bezig met onderwijs, ontwikkelingssamenwerking en sociale zekerheid.

Sharon Dijksma kent ook de PvdA door en door. Ze was algemeen secretaris en voorzitter van de Jonge Socialisten, de jongerenbeweging in de PvdA. In 2000 werd ze fractiesecretaris, in 2004 vicefractievoorzitter. In die laatste functie was ze de steun en toeverlaat van toenmalig PvdA-leider Wouter Bos. In 2001 was ze ook nog kandidaat voor het partijvoorzitterschap van de PvdA, maar ze werd verslagen door Ruud Koole.

Sharon Dijksma breed inzetbaar
Sharon Dijksma breed inzetbaar (Foto: ANP)

Snapchat voegt video-effecten toe

De populaire berichtendienst Snapchat blijft haar gebruikers verbazen en blijmaken met nieuwe functies. Na verschillende overlays, geofilters, Discover en visuele effecten zijn er in de nieuwste update Speed Modifiers voor video's.

Zo kun je een slowmotion-effect aan je video toevoegen, of een video juist sneller laten afspelen. Het derde effect zorgt ervoor dat je video achterstevoren afspeelt. Om de nieuwe effecten te gebruiken maak je eerst een video. Vervolgens swipe je naar links of rechts om het effect te kiezen.

Naast de Speed Modifiers heeft Snapchat ook 3D Touch-ondersteuning toegevoegd voor de iPhone 6S of iPhone 6S Plus. Door het app-icoon op je hoofdscherm stevig in te drukken kun je snel een gesprek met iemand starten of een nieuwe vriend toevoegen.

Ex-voorzitter parlement VS schuldig aan fraude

Dennis Hastert, voormalig voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, heeft zich woensdag voor de rechter schuldig verklaard aan frauduleuze praktijken met betalingen. Aanklagers hebben een half jaar cel geëist. De Republikein Hastert was voorzitter van het Huis van 1999 tot 2007.

De 73-jarige Hastert komt uit de staat Illinois en werkte in het onderwijs voor hij zich in 1981 in de politiek stortte. Hij zou volgens Amerikaanse media destijds zeker drie scholieren hebben misbruikt en één van hen tussen 2010 en 2014 in totaal bijna 1 miljoen euro hebben betaald om de zaak stil te houden. Hastert was aangeklaagd voor de verhulde betalingen en wegens liegen tegenover de onderzoekers.

De begunstigde wordt in de processtukken niet bij name genoemd en het is in het proces niet naar voren gebracht wat voor "misdragingen"Hastert niet in de openbaarheid wilde hebben. Hij zou het slachtoffer hebben beloofd uiteindelijk in totaal 2,7 miljoen euro te geven. Het proces kreeg grote belangstelling omdat media, zoals blijkt vergeefs, hoopten meer over de misdragingen van de toppoliticus te weten te komen. De strafmaat wordt 29 februari bepaald.

Ex-voorzitter parlement VS schuldig aan fraude
Ex-voorzitter parlement VS schuldig aan fraude (Foto: ANP)

Overleg met Asscher over spanningen onder Turken

Organisaties uit de Turkse, Koerdische en Alevitische gemeenschappen in Nederland gaan hun achterban oproepen beheerst om te gaan met onderlinge spanningen. Ze hebben dat woensdag afgesproken in een gesprek met minister Lodewijk Asscher, verantwoordelijk voor Integratie.

Asscher had vorig jaar december een vergelijkbaar gesprek met dergelijke organisaties, maar sindsdien zijn de spanningen in Turkije alleen maar opgelopen. Voorkomen moet worden dat dat in Nederland leidt tot bedreigingen, vernielingen of conflicten, was opnieuw de boodschap.

Asscher vroeg de organisaties incidenten te melden bij zijn ministerie. Hij is bereid lokale initiatieven die de spanningen verminderen te ondersteunen.

De Turkse overheidsorganisatie Diyanet en de conservatieve religieuze organisatie Milli Görüs zijn overigens niet ingegaan op de uitnodiging. Asscher lag eerder flink in de clinch met deze organisaties, die hij niet transparant genoeg vindt over hun doelstellingen.

Zondag zijn er verkiezingen in Turkije. In de aanloop daarnaartoe zijn de spanningen tussen verschillende groeperingen in het thuisland flink opgelopen. De pro-Koerdische partij HDP beschuldigt president Recep Tayyip Erdogan ervan bewust op een gewelddadig conflict te hebben aangestuurd, in een poging de parlementaire meerderheid terug te winnen die zijn partij in juni aan de HDP verloor.

Overleg met Asscher over spanningen Turkije
Overleg met Asscher over spanningen onder Turken (Foto: ANP)

Plasterk en politie winnen Big Brother Award

De grootste privacyschenders van Nederland zijn minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) en de Nationale Politie. Plasterk kreeg woensdag de publieksprijs bij de Big Brother Awards, korpschef Gerard Bouman ontving de expertprijs. De prijzen werden uitgereikt door de burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom.

Plasterk werkt aan een afluisterwet, maar weigert te luisteren naar kritiek, aldus Bits of Freedom. De minister kreeg 57 procent van de stemmen. Hij versloeg daarmee de andere kandidaten, verzekeraar Achmea (biedt klanten een korting als ze hun persoonsgegevens delen, kreeg 26 procent) en softwaregigant Microsoft (slaat het gedrag van gebruikers op met het nieuwe besturingssysteem Windows 10, kreeg 17 procent).

De Nationale Politie krijgt de prijs van deskundigen voor zogeheten predictive policing. Aan de hand van gegevens denken rechercheurs te kunnen voorspellen wie wanneer in de fout kan gaan en wie daarvan het slachtoffer kan worden. "Niet strafbaar gedrag, maar afwijkend gedrag wordt de basis van het politiewerk", verklaart Bits of Freedom.

Max Schrems
De organisatie reikte ook een prijs uit voor de grootste voorvechter van privacy. Die ging naar de Oostenrijker Max Schrems. Hij won onlangs een historische rechtszaak tegen Facebook. Daardoor mogen persoonlijke gegevens van Europeanen niet zomaar op servers in de Verenigde Staten worden gezet.

De positieve privacyprijs heette vroeger de Winston Award, maar heet vanaf dit jaar de Felipe Rodriquez Award. Rodriquez was oprichter van provider XS4ALL, De Digitale Stad en het Meldpunt Kinderporno. Daarnaast was hij betrokken bij Bits of Freedom. Hij overleed begin oktober op 46-jarige leeftijd.

De Big Brother publieksprijs ging vorig jaar naar de toenmalige minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Hij 'won' ook in 2011 en 2013. De deskundigen kozen vorig jaar de Nederlandse scholen, die leerlinggegevens deelden met uitgevers. Klokkenluider Edward Snowden werd toen in het zonnetje gezet.

'Plasterk en politie schenden privacy meest'
'Plasterk en politie schenden privacy meest' (Foto: ANP)

Zoektocht naar Madeleine McCann op laag pitje

De Engelse politie heeft het onderzoek naar de verdwijning van Madeleine McCann op een laag pitje gezet. Het aantal rechercheurs van de politie in Londen dat de zaak onderzoekt, is teruggebracht van 29 naar vier.

De Britse omroep BBC meldt woensdag dat er nog maar weinig aanknopingspunten zijn om te onderzoeken. Madeleine McCann verdween vlak voor haar vierde verjaardag op 3 mei 2007 uit een appartement in Praia da Luz in de Algarve in Portugal. De ouders, ooit zelf verdachten, accepteren het besluit als onvermijdelijk. Het onderzoek leidde onder meer tot 1338 verklaringen en het verzamelen van 1027 bewijsstukken maar bracht geen uitkomst over de toedracht van de verdwijning.

Weinig zaken kregen zo veel aandacht als die van Madeleine. Ze werd over de hele wereld gezien en de aanwijzingen over haar verblijfplaats waren talloos. Maar niets leidde tot een ontknoping. Het tipgeld, onder meer samengebracht door zakenmensen en kranten, is opgelopen tot bijna 4 miljoen euro.

Zoektocht naar Madeleine McCann op laag pitje
Zoektocht naar Madeleine McCann op laag pitje (Foto: ANP)

VN waarschuwt voor catastrofe in Palestina

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties waarschuwt dat het geweld tussen Palestijnen en Israëli's kan escaleren tot een catastrofe. Said Raad al-Hussein noemde woensdag in Genève de crisis extreem gevaarlijk.

De aanvallen met messen door de Palestijnen noch de schoten uit de vuurwapens van de Israëli's zijn te rechtvaardigen, meent de commissaris. De geweldsspiraal moet nu eindigen en meteen worden gevolgd door een vredesproces, aldus de Jordaniër al-Hussein.

Na drie weken van geweld zijn 58 Palestijnen omgekomen en 2100 gewond geraakt. Elf Israëliërs stierven. De kern van de zaak, vindt de Palestijnse president Mahmud Abbas, is dat de Palestijnen meer hulp nodig hebben van de internationale gemeenschap om hun mensenrechten te beschermen. De VN-Veiligheidsraad is aan zet om die bescherming te regelen.

Ook woensdag vonden binnen een uur weer twee aanvallen met een mes plaats op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever. In Hebron schoten Israëlische agenten een Palestijn dood die met getrokken mes op soldaten toeliep. In een supermarkt in Gush Etzion stak een Palestijn een vrouw neer. De vrouw raakte lichtgewond en de dader werd opgepakt. Dinsdag werden drie Palestijnen doodgeschoten die bij twee steekpartijen in respectievelijk Jeruzalem en Hebron waren betrokken.

VN waarschuwen voor catastrofe in Palestina
VN waarschuwt voor catastrofe in Palestina (Foto: ANP)

EU-parlement: weren goedgekeurd genvoedsel mag niet

Lidstaten van de Europese Unie moeten niet zelf kunnen beslissen of ze genetisch gemanipuleerd voedsel toelaten op hun grondgebied. De Europese Commissie wil dat, maar het Europees Parlement stak daar woensdag een stokje voor.

Het Europees Agentschap voor Voedselveiligheid bepaalt welke genetisch gemodificeerde organismen (ggo's) zoals bijvoorbeeld biotechmais, Europa mogen binnenkomen. De commissie had voorgesteld dat lidstaten er zelf voor kunnen kiezen een bepaald product toch te kunnen weren ondanks Europese goedkeuring.

Het parlement wil dat niet, bleek woensdag in Straatsburg. Het zou de Europese interne markt "versplinteren" en moeilijk zijn te handhaven.

Momenteel mogen ongeveer zestig ggo's worden geïmporteerd in Europa voor gebruik in voedingsmiddelen, vooral voor dieren. Eerder dit jaar werd besloten dat EU-landen wel zelf mogen bepalen of een bepaald 'gengewas' op hun eigen grondgebied mag worden geteeld. Ruim de helft van de 28 lidstaten, waaronder Nederland, wil dat voorlopig niet.

Nationaal importverbod gengewas van de baan
EU-parlement: weren goedgekeurd genvoedsel mag niet (Foto: ANP)

WoensdagCulinair #14 Pizza

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web. 

Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

   

Zelf lekker pizza maken?

Pizzadeeg.

    

Wat ook belangrijk is, is de tomatensaus.

Zo kan je de tomatensaus ongeveer maken, er zijn vele recepten te vinden:

- 1 blik gepelde tomaten in blokjes snijden( het sap bewaren ), of 2 grote verse tomaten in blokjes.
- 1 volle theelepel gedroogde groene kruiden. zoals bacilicum , oregano en thijm (je kan ook verse kruiden pakken, maar dan heb je wat meer nodig).
- 1 teentje verse knoflook
- 1 gesnipperde ui
- 1 eetlepel olijfolie
- zout en peper.
- eventueel een rode peper in stukjes toevoegen of gedroogd, haal de zaadjes eruit als je het niet al te pittig wilt hebben
- klein scheutje rode wijn (twee borrelglazen) of net zoveel water

Bak de ui, rode peper en de knoflook aan, de knoflook mag net niet bruin worden. Afblussen met de wijn of het beetje water. Voeg de tomatenblokjes en de groene kruiden toe. Kook de saus in tot het vocht wat verdampt is, je zou een soort van ketchup achtige substantie moeten hebben. Laat dit afkoelen voordat je het op de pizzabodem smeert.

   

   


 

Van den Brom wacht nog met El Hamdaoui

AZ-trainer John van den Brom is niet van plan aanwinst Mounir El Hamdaoui donderdagavond in de bekerwedstrijd tegen Telstar al te presenteren. "We werken met hem toe naar zondag. Mounir heeft vandaag ook weer hartstikke goed getraind", liet Van den Brom woensdag op de website van de Alkmaarse club weten. AZ speelt zondag thuis tegen N.E.C. Nijmegen.

Van den Brom kan in Velsen-Zuid evenmin een beroep doen op Muamer Tankovic, Jop van der Linden, Jan Wuytens en Guus Hupperts. De AZ-trainer bereidt zijn ploeg voor op een heet avondje bij Telstar. "Het is een derby in een uitverkocht stadion. We gaan in elk geval geen jongens rust geven, want we nemen dit bekertoernooi heel serieus. En dat geldt zeker ook voor Telstar."

Ondanks redelijk spel verloor AZ de voorgaande twee wedstrijden. "We willen tegen Telstar het goede gevoel van het creëren van kansen meenemen. Want ondanks de nederlagen heb ik veel positieve opmerkingen gehoord over onze speelwijze tegen Augsburg en Feyenoord. We moeten alleen wel wat goals gaan maken", zei Van den Brom.

Van den Brom wacht nog met El Hamdaoui
Van den Brom wacht nog met El Hamdaoui (Foto: ANP)

De Haan eist bekerzege van sc Heerenveen

sc Heerenveen is het aan zijn stand verplicht om donderdagavond op eigen veld Helmond Sport uit te schakelen in het KNVB beker-toernooi. Dat liet interim-trainer Foppe de Haan woensdag in zijn voorbeschouwing weten. De voetbalveteraan waakt echter voor onderschatting bij zijn spelers.

"Het blijft een gevaarlijke wedstrijd. Spelers denken soms van 'dat lossen we wel even op', maar in de beker heb je altijd verrassingen. Bovendien heeft Helmond geen slechte ploeg. Het zijn allemaal jongens die een goede voetbalopleiding hebben genoten", betoogde De Haan op de website van de Friese club.

De 72-jarige clubman maakte afgelopen zaterdag met een gelijkspel tegen Willem II (2-2) zijn rentree in de Eredivisie. Hij wil tegen Helmond Sport met hetzelfde basisteam beginnen. "Ik houd van stabiliteit. Deze jongens gun ik de kans en laat ik staan, of ze moeten het niet goed doen, dan krijgen anderen de kans. Iedereen doet het op zijn eigen manier, maar alles is bekend, dus waarom zou ik geheimzinnig doen."

De Haan eist bekerzege van SC Heerenveen
De Haan eist bekerzege van SC Heerenveen (Foto: ANP)

EU-parlement wil sanctie bij weigeren opvang

Europese lidstaten die weigeren asielzoekers op te vangen moeten dat voelen in hun portemonnee. Brussel moet hun subsidies verlagen, vindt het Europees Parlement.

De Europese Commissie moet met voorstellen hiervoor komen, vroeg een meerderheid van het parlement woensdag in Straatsburg. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem had dit idee maandag al geopperd nadat de partij Recht en Gerechtigheid (PiS) de Poolse verkiezingen had gewonnen. Die partij wil eigenlijk dat Polen geen moslims opneemt.

"Het kan niet zo zijn dat je alleen maar geniet van de lusten van de Europese samenwerking, maar niet bereid bent de lasten te dragen", vindt EU-parlementariër Paul Tang (PvdA).

Hongarije, Tsjechië en Slowakije hebben zich uitgesproken tegen de verplichte verdeling van vluchtelingen over de EU. Die landen krijgen miljardensubsidies uit Brussel. Tang vindt dat ze echt hun bijdrage moeten leveren aan de oplossing "van het grootste probleem waar de EU nu mee kampt". Anders gaat de hand op de knip, aldus de PvdA-parlementariër.

EU-parlement wil sanctie bij weigeren opvang
EU-parlement wil sanctie bij weigeren opvang (Foto: ANP)

Ajax strikt opnieuw sponsor in China

De directie van Ajax heeft opnieuw een sponsor in China vastgelegd. Het gaat om Le Sports, dat onderdeel is van het grootste onlinevideobedrijf van China, LeTV. Ajax en Le Sports hebben een contract tot medio 2018 ondertekend. Het Chinese bedrijf gaat ook als mediapartner van Ajax fungeren.

"Naast een financiële investering in Ajax, zorgt de overeenkomst ook voor meer zichtbaarheid van de club in China", liet de Amsterdamse clubleiding weten. Welke bedragen met de overeenkomst zijn gemoeid, is niet bekend.

De samenwerking houdt onder meer in dat Le Sports en Ajax TV samen video's gaan distribueren. Daarnaast komt het Chinese bedrijf ook een aantal keer met een eigen filmploeg naar Amsterdam om zelf programma's over Ajax te produceren.

Met Sengled, CST en Huawei is Le Sports de vierde Chinese sponsor van Ajax.

Ajax strikt opnieuw sponsor in China
Ajax strikt opnieuw sponsor in China (Foto: ANP)

Koning bezorgd over sfeer vluchtelingendebat

Koning Willem-Alexander maakt zich zorgen over de sfeer in het vluchtelingendebat. In Nederland worden zaken uitgepraat en niet uitgevochten, aldus de koning. Hij heeft begrip voor de problemen die leven in de samenleving en volgt de ontwikkelingen dagelijks, zo zei Willem-Alexander tijdens een ontmoeting met de pers in Shanghai.

De intimidatie en bedreigingen die worden geuit, tasten de waarden aan waar Nederland voor staat, zei hij.

Koning bezorgd over sfeer vluchtelingendebat
Koning bezorgd over sfeer vluchtelingendebat (Foto: ANP)

PVV'er brengt illegale stem uit namens Le Pen

PVV'er Marcel de Graaff heeft woensdagmiddag in het Europees Parlement gestemd uit naam van Marine Le Pen van het Franse Front National. Dat is vastgelegd op beeld, laat een woordvoerder van het parlement weten. De PVV'er bracht via het stemkastje van Le Pen twee keer een stem uit terwijl ze niet in de zaal was.

De Graaff, fractievoorzitter van de PVV in Europa, en Le Pen zitten weliswaar in dezelfde fractie, maar het is niet toegestaan om voor een ander te stemmen. De PVV'er kan mogelijk een reprimande, schorsing of boete verwachten. Parlementsvoorzitter Martin Schulz gaat bepalen wat voor sanctie hij gaat opleggen.

"Marcel de Graaff stemt illegaal als hulpje van de afwezige Marine Le Pen ook maar namens haar. Zal nog staartje krijgen...", twitterde EU-parlementariër Jeroen Lenaers (CDA).

PVV'er brengt illegale stem uit namens Le Pen
PVV'er brengt illegale stem uit namens Le Pen (Foto: ANP)

President wil vrede met FARC op 1 januari

De Colombiaanse president Juan Manuel Santos wil dat er op 1 januari vrede is met de rebellenbeweging FARC. Hij riep de FARC en de onderhandelaars van de overheid op zich in te zetten "zodat we het tussen nu en 31 december eens kunnen worden hoe het conflict te beëindigen", meldt de BBC.

In juli kondigde de FARC al een eenzijdig staakt-het-vuren af. Ondanks dat al bijna drie jaar vredesbesprekingen worden gevoerd met de linkse rebellen, was de regering altijd huiverig mee te doen aan het staakt-het-vuren uit angst dat de FARC zich zou hergroeperen en herbewapenen.

Eind 2012 begonnen officiële vredesbesprekingen in de Cubaanse hoofdstad Havana. Daar is al overeenstemming bereikt over onder meer deelname van de FARC aan de Colombiaanse politiek, een amnestieregeling, een waarheidscommissie en speciale rechtbanken om oud-strijders te berechten die misdaden hebben gepleegd.

De strijd tussen de FARC en het Colombiaanse leger heeft sinds 1964 aan zeker 220.000 mensen het leven gekost.

President wil vrede met FARC op 1 januari
President wil vrede met FARC op 1 januari (Foto: ANP)

Belgen bouwen waterkering voor Spakenburg

Spakenburg aan het Eemmeer krijgt de langste flexibele waterkering ter wereld. De zelfsluitende, opblaasbare wand is bedacht door het Belgische bedrijf Aggéres uit Hoboken (bij Antwerpen), dat de kering ook gaat bouwen. De 360 meter lange waterkering moet in het voorjaar van 2017 klaar zijn, aldus een woordvoerder van het Belgische bedrijf.

Spakenburg heeft een historisch centrum. De nieuwe keermuur mocht geen afbreuk doen aan het beschermde zicht op de haven. Dat stadsgezicht trekt namelijk veel toeristen uit de hele wereld. Maar de muur langs de haven moest wel omhoog om het centrum te beschermen tegen extreem hoge waterstanden.

De Belgische keermuur ligt in een bassin op de bestaande kade. Bij hoogwater loopt dit bassin vol. Het water duwt de keermuur omhoog in een vergrendeling, tot een maximale hoogte van tachtig centimeter boven de gewone kademuur. De opvouwbare muur staat heel snel overeind. Dat is ook nodig omdat Spakenburg bij een flinke storm maar een paar uur de tijd heeft om overstromingen te voorkomen.

Belgen bouwen waterkering voor Spakenburg
Belgen bouwen waterkering voor Spakenburg (Foto: ANP)

Mansveld vijfde die opstapt uit Rutte-II

PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld is de vijfde bewindspersoon die opstapt uit het kabinet Rutte-Asscher.

PvdA'er Co Verdaas was in december 2012 de eerste die aftrad. Hij was staatssecretaris van Economische Zaken maar kwam in opspraak door zijn declaratiegedrag in zijn vorige baan als gedeputeerde in Gelderland.

VVD-staatssecretaris van Financiën Frans Weekers was eind januari 2013 de volgende die opstapte. Hij trad af aan het einde van een urenlang en voor hem pijnlijk verlopen debat over problemen bij de Belastingdienst met de uitbetaling van huur- en zorgtoeslagen.

In maart van dit jaar waren het de VVD'ers Ivo Opstelten en Fred Teeven die opstapten als minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Aanleiding was dat er alsnog een bonnetje opdook binnen hun ministerie over een deal die Teeven vijftien jaar eerder sloot met een drugscrimineel. Daarmee was meer geld gemoeid dan wat Opstelten de Kamer had gemeld.

Mansveld vijfde die opstapt uit Rutte-II
Mansveld vijfde die opstapt uit Rutte-II (Foto: ANP)

'Emma Stone en Andrew Garfield uit elkaar'

Emma Stone en Andrew Garfield hebben een punt achter hun relatie gezet. Dat meldt People.

Eerder dit jaar gonsde het al van de geruchten rond de relatie van de twee acteurs. Een drukke carrière zou reden zijn geweest van een tijdelijke breuk, maar de twee werden later weer samen gespot. Enkele maanden geleden is het doek wel definitief gevallen, weet een insider te melden: "Er was geen drama. Ze geven nog steeds veel om elkaar. Ze staan op goede voet en blijven hecht."

Emma en Andrew kregen een relatie nadat ze elkaar ontmoetten op de set van The Amazing Spider-Man. Het duo deed hun best om hun privéleven zoveel mogelijk uit de schijnwerpers te houden. "Ik praat hier nooit over omdat het allemaal zo speculatief en ongegrond is", vertelde Stone eerder aan The Wall Street Journal na een reeks roddels over haar relatie. "Het is zo speciaal voor me dat het niet goed voelt om erover te praten, dus ik blijf erover zwijgen."

'Emma Stone en Andrew Garfield uit elkaar'
'Emma Stone en Andrew Garfield uit elkaar' (Foto: BuzzE)

Blatter: "Ik had na WK 2014 moeten opstappen"

Sepp Blatter heeft er spijt van dat hij niet onmiddellijk na het WK voetbal van 2014 is afgetreden als voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA. "Ik had toen de moed moeten opbrengen me terug te trekken, maar vijf van de zes continentale bonden smeekten me aan te blijven", zegt de 79-jarige Zwitser woensdag in een interview met het Russische persbureau Tass. "Ze waren bang dat iemand uit Europa aan de macht zou komen en de UEFA dan het hele mondiale voetbal zou controleren."

Blatter geeft in het interview Michel Platini de schuld van de crisis bij de FIFA. "Van begin af aan was ik het doel van de aanval en Platini heeft dat geregisseerd. Het is iets persoonlijks", aldus Blatter, die meent dat de huidige voorzitter van de UEFA jaloers is. "Hij wil voorzitter van de FIFA zijn en kan maar moeilijk verkroppen dat ik van de FIFA een grote commerciële onderneming heb gemaakt."

Er lopen momenteel onderzoeken in Zwitserland en Amerika naar corruptie en omkoping binnen de FIFA, onder meer bij de toewijzing van de WK's in 2018 aan Rusland en in 2022 aan Qatar. Blatter en Platini, de huidige voorzitter van de UEFA, zijn allebei voor negentig dagen geschorst vanwege een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro in 2011.

Blatter beweert in het interview met Tass dat er in 2010 binnen de FIFA al vóór de grote stemming overeenstemming was om het WK van 2018 aan Rusland te geven en in 2022 aan de Verenigde Staten. "Dus zouden we de WK's hebben in de twee grootste politieke machten, maar Platini gooide alles overhoop. Dat was na een lunch met de toenmalige Franse president Sarkozy en de kroonprins van Qatar. Na die lunch is er gestemd binnen het uitvoerend comité en toen kreeg ineens Qatar de voorkeur."

Blatter: ik had na WK 2014 moeten opstappen
Blatter: ik had na WK 2014 moeten opstappen (Foto: ANP)

Bronstige Belg opgelicht via Skype

Een bronstige Belg heeft volgens nieuwssite 1Limburg een dure les geleerd. De man uit Dilsen wilde eens even lekker genieten van een striptease via Skype. Echter zag hij wel zijn centen verdwijnen, maar niet de kleding van de dame aan de andere kant van de lijn.

Tijdens de chatsessie werd afgesproken dat de hitsige Belg een geldbedrag zou overboeken naar zijn gesprekspartner. In ruil daarvoor zou zij zich in evakostuum voor de webcam tonen. Gretig boekte de man het gevraagde bedrag over. Omdat er niks te zien was op de webcam, dacht hij dat er wat mis was gegaan bij de overboeking. In al zijn geilheid besloot hij nog twee keer het bedrag over te maken.

Hulp van mama
Omdat er nog steeds niks gebeurde, was de opgewonden man de wanhoop nabij en riep hij de hulp in van zijn moeder. Maar nog steeds kwam hij niet aan zijn trekken, want de kleren van de chatpartner bleven aan, zelfs nadat ook moederlief twee keer geld overgeboekt had.

Moeders vertrouwde het zaakje niet en sommeerde haar zoon te stoppen met de chat. Omdat er inmiddels wel vijf keer geld van hun rekeningen was afgeboekt, hebben moeder en zoon bij de politie aangifte gedaan van oplichting. Om welk bedrag het gaat, is niet bekend.

Bronstige Belg opgelicht via Skype (Foto: Novum)
Bronstige Belg opgelicht via Skype (Foto: Novum)

Chinees in Ikea had half miljoen op achterbank

Een 23-jarige Chinese man is zondag in de ondergrondse garage van de Ikea in Delft aangehouden met een half miljoen euro in zijn bezit. Hij had het vermoedelijke drugsgeld net in ontvangst genomen. Het zat in een boodschappentas op de achterbank van zijn Audi met Belgisch kenteken, heeft het Openbaar Ministerie woensdag gemeld.

De man uit Delft, illegaal in Nederland, wordt verdacht van witwassen van geld afkomstig van drugshandel. Vrijdag was informatie van de Amerikaanse autoriteiten binnengekomen over de aanstaande overdracht van het geld. Het werd aangetroffen in voornamelijk biljetten van 20 en 50 euro.

De Chinees zit nog zeker twee weken vast. Zodra hij op vrije voeten komt, wordt hij waarschijnlijk uitgezet. Het OM sluit meer aanhoudingen niet uit.

Chinees in Ikea had half miljoen op achterbank
Chinees in Ikea had half miljoen op achterbank (Foto: ANP)

'EU akkoord over hoge uitstootnorm diesels'

Dieselauto's mogen vanaf 2017 circa twee keer zoveel stikstof uitstoten als de geldende norm van 80 microgram per kilometer. Vanaf 2021 wordt de norm 120 microgram. Daarover hebben de lidstaten van de Europese Unie woensdag een akkoord bereikt, melden partijen in het Europees Parlement.

In 2017 wordt de Real Driving Emissions-test ingevoerd die de werkelijke uitstoot moet meten, in plaats van laboratoriumuitslagen. Het parlement stelde dinsdag juist dat lidstaten geen overgangsfase moeten invoeren waarin de normen mogen worden overschreden.

"Stuitend. Dit zet de geloofwaardigheid van Europa op het spel", foetert EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks). "Je zou mogen verwachten dat de fraude bij Volkswagen en het gesjoemel met tests zou leiden tot strenge normen en handhaving. Het tegendeel gebeurt."

'EU akkoord over hoge uitstootnorm diesels'
'EU akkoord over hoge uitstootnorm diesels' (Foto: ANP)

Phil Collins denkt weer aan optreden

Phil Collins denkt er weer aan om nieuwe muziek op te nemen en misschien zelfs om op tournee te gaan. Dat vertelt de zanger aan Rolling Stone.

"Ik ben niet meer met pensioen", vertelt hij aan het blad. "Mijn kinderen zijn nu tien en veertien jaar oud en ze willen zien wat hun vader eigenlijk voor werk heeft", vervolgt de wereldberoemde artiest. "Ze hadden nog een luier aan toen ik mijn laatste tournee deed. Ze vinden mijn muziek te gek, dus ik zou het leuk vinden om ze mee te nemen zodat ze ervan kunnen genieten."

Het blad schrijft dat de kinderen van Phil (64) mede aanleiding waren om het rustiger aan te doen. Maar in 2008 vroeg zijn inmiddels ex-vrouw een scheiding aan en verhuisde ze samen met de kinderen. "Ik bleef achter met heel veel vrije tijd. Daarna volgde een moeilijke en zware periode", aldus Phil, die ook zegt dat hij destijds veel dronk. "Ik spendeerde mijn tijd vooral met televisie kijken en drinken. Ik ging er bijna aan onderdoor. Maar inmiddels heb ik al drie jaar geen druppel gedronken."

Muziekstudio
Collins, herstellende van een rugoperatie, vertelt het blad dat hij nu weer met muziek bezig is. Zo is hij van plan om een muziekstudio in zijn huis in Miami te bouwen. Over een maand wil hij beginnen met het opnemen van nieuwe muziek. Hij zegt niet te weten of hij voor het nieuwe album op tournee wil of daarna. Dat wil hij laten afhangen van de reacties op zijn besluit weer de studio in te duiken.

Hoe zijn tour er precies uit moet gaan zien, is nog niet bekend. "Ik denk niet dat ik heel lang onderweg wil zijn. Maar ik zou wel graag in stadions in Australië en het Verre Oosten willen spelen", zegt Phil. "Maar er is ook een kant in mij die graag alleen in kleine theaters wil staan, we zullen het zien."

In de afgelopen jaren stond Phil nog wel eens op het podium voor onder meer een Genesis-reünie. Of een nieuwe reünie er ook aan zit te komen, weet Collins nog niet. "Laten we eerst beginnen met deze solo. Ik hou van die gasten, maar ik zou nu graag eerst even dit doen."

Phil Collins denkt weer aan optreden
Phil Collins denkt weer aan optreden (Foto: BuzzE)

Yfke Sturm heeft fotoshoot met zoontje

Model Yfke Sturm heeft een fotoshoot gedaan met haar baby, Alexander. Eén van de foto's staat nu op Instagram. De shoot is bedoeld voor het tijdschrift Beau Monde.

Yfke draagt op de foto een witte jurk, terwijl baby Alexander in een grijs kledingstuk is gewikkeld. Het model schrijft bij de foto dat ze wel even moest nadenken voor ze 'ja' zei tegen een fotoshoot met haar eigen kind. "Ik aarzelde eerst, maar later vond ik het een onweerstaanbaar idee om mooie foto's van ons samen te hebben. Omdat het zijn eerste shoot was, heb ik hem wat tips gegeven van tevoren", grapt het model.

Sturm was begin vorige maand in Italië betrokken bij een ongeluk met een gemotoriseerd surfboard. Ze lag een paar dagen in coma en is nu weer hersteld.

Yfke Sturm heeft fotoshoot met zoontje
Yfke Sturm heeft fotoshoot met zoontje (Foto: BuzzE)

Fyra: collectief falen van overheid en NS

De Nederlandse staat en de NS hebben de reiziger in de kou laten staan met een snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Brussel. De flitstrein Fyra draaide uit op een fiasco omdat de overheid vooral oog had voor de opbrengsten van de snelle trein die over de HSL-Zuid moest gaan rijden. Bewindslieden van diverse kabinetten hebben de Tweede Kamer ontijdig, onvolledig of onjuist geïnformeerd. De NS was er alleen maar op uit om concurrenten van het spoor te houden en het eigen monopolie veilig te stellen.

Dat zijn de spijkerharde belangrijkste conclusie van de parlementaire enquêtecommisie die onderzocht waarom de Fyra veel later ging rijden dan was gepland en waarom de trein door grote mankementen al na een paar weken weer van het spoor werd gehaald.

De commissie houdt de NS en de achtereenvolgende bewindslieden in de eerste plaats verantwoordelijk voor het debacle. Maar ook de Tweede Kamer moet zich de flop aantrekken: omdat de Kamer wel blafte, maar nooit echt beet is ook het parlement medeverantwoordelijk voor het mislukken van het project.

Over het algemeen kreeg de Kamer genoeg informatie, maar er zijn ook momenten dat de Kamer niet voldoende of zelfs onjuist is geïnformeerd. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft de Kamer onjuist geïnformeerd. Haar collega Jeroen Dijsselbloem (Financiën) deed dat onvolledig, aldus de commissie. Eerder heeft Camiel Eurlings als minister van Verkeer en Waterstaat de Kamer zelfs misleid.

Fyra: collectief falen van overheid en NS
Fyra: collectief falen van overheid en NS (Foto: ANP)

Zeven mannen aangehouden na seks met minderjarige meisjes

Zeven mannen uit Noord-Holland en Flevoland zijn dinsdag en woensdag opgepakt voor het hebben van seksueel contact met een of meer minderjarige meisjes tegen betaling. De politie maakte woensdag bekend dat het gaat om verdachten tussen 25 en vijftig jaar.

De recherche kwam de mannen op het spoor tijdens een onderzoek naar seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. In dit onderzoek zijn eerder vier personen veroordeeld voor onder meer seksuele uitbuiting (mensenhandel). Zij kregen straffen variërend van 1,5 tot drie jaar cel. Die zaak loopt nu in hoger beroep.

De aangehouden mannen zijn verhoord door de Amsterdamse recherche. Zij zijn na verhoor weer vrijgelaten in afwachting van de vervolgbeslissing van de officier van justitie.

Zeven mannen aangehouden na seks met meisjes
Zeven mannen aangehouden na seks met meisjes (Foto: ANP)

Jagers met dood bedreigd om afschieten katten

Bij de Koninklijke Jagersvereniging zijn zo'n dertig doodsbedreigingen binnengekomen na een tv-uitzending vorige week over verwilderde huiskatten. Dit heeft directeur Laurens Hoedemaker van de vereniging woensdag gezegd op Radio Gelderland.

'Mensen zeggen 'ik kom langs en ik schiet je dood'. De woordvoerder die op televisie was te zien was, is telefonisch bedreigd. Het is wel even spannend. We letten extra op onze privacy. Ik vind het vooral voor mijn mensen heel vervelend dat ze zo bedreigd worden. Ik vind het echt niet kunnen dat mensen zo bedreigd worden'.

De naar schatting 600.000 à 700.000 verwilderde katten in Nederland brengen grote schade toe aan de natuur. Zo doden ze volgens de vereniging elk jaar naar schatting 20 miljoen dieren zoals weidevogels, vleermuizen en eekhoorns. Volgens de Jagersvereniging horen de katten niet thuis in de Nederlandse natuur. Als vangen niet mogelijk is, is afschieten volgens de vereniging een diervriendelijke methode om de dieren uit de natuur te verwijderen.

'Je moet de rug recht houden. We doen geen verkeerde dingen. We doen heel netjes, heel zorgvuldig, heel verantwoord ons best. Dat moeten we laten zien en dat blijven we laten zien. Dus ik laat me daar niet door afschrikken.'

Hoedemaker heeft contact gehad met inlichtingendienst AIVD en gaat aangifte doen bij de politie.

Doodsbedreigingen aan jagers om zwerfkatten
Doodsbedreigingen aan jagers om zwerfkatten (Foto: ANP)

'Patiënt slaat advies huisarts in de wind'

Het probleem dat patiënten zorg mijden omdat ze geen geld hebben voor een behandeling is onverminderd groot. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) woensdag in een reactie op een onderzoek van minister Edith Schippers (Volksgezondheid).

Volgens de minister gaan patiënten niet minder vaak naar de huisarts door het hogere eigen risico van 375 euro. Dat komt omdat de huisartsenzorg niet onder het eigen risico valt. Het echte probleem is volgens de LHV dat te veel patiënten geen gehoor geven aan het vervolgadvies van de huisarts, waar wel kosten aan verbonden zijn. Dat percentage is tussen 2008 en 2013 gestegen van 20% naar 27%. "Dat zien we elke dag. Ze laten een soa-test, een röntgenfoto of een bezoek aan de specialist schieten omdat ze het niet kunnen betalen", zegt Paulus Lips, bestuurslid van de LHV. Het percentage mensen dat voorgeschreven medicijnen niet ophaalt, is gedaald van 34% in 2008 naar 29% in 2014.

Volgens de huisartsenvereniging gaan zeker een half miljoen Nederlanders om financiële redenen niet naar de huisarts. Het gaat vooral om mensen met lage inkomens en die moeite hebben met rondkomen.

Onduidelijk

Volgens Schippers is het nog onduidelijk waarom minder mensen met een verwijsbriefje bij de specialist belanden.

Huisartsen waarschuwden eerder al dat ze regelmatig te maken krijgen met patiënten die zeggen geen geld te hebben voor een behandeling.

'Patiënt slaat advies huisarts in de wind'
'Patiënt slaat advies huisarts in de wind' (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 43

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 43 (19 oktober tot en met 25 oktober).

Ondanks een nieuwe Zelda kon Nintendo 3DS niet de top overnemen van PlayStation 4. Op het gebied van software zien we enkel dalingen. Het is tijd dat Japan wat meer nieuwe releases krijgt, want de aantallen zijn wat aan de lage kant.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 The Legend of Zelda: TriForce Heroes 3DS 54.394 x 54.394
2 PriPara Mezase! Idol Grand Prix No.1! 3DS 34.035 x 34.035
3 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 20.824 -21% 1.674.995
4 Super Mario Maker Wii U 15.817 -26% 337.039
5 7th Dragon III Code: VFD 3DS  13.299 -82% 85.776
6 Splatoon Wii U  13.159 -10% 737.478
7 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  8.625 -32% 1.098.904
8 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  7.574 -11% 375.264
9 Winning Eleven 2016 PS3  6.442 -33% 82.413
10 Pokemon Super Mystery Dungeon 3DS  6.402 -32% 243.494
11 Picross 3D 2 3DS  5.905 -21% 58.147
12 Pro Baseball Famista Returns 3DS  5.894 -15% 38.421
13 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS4  4.944  -40% 411.720
14 Tokyo Xanadu PSV  4.793  -37% 116.835
15 Winning Eleven 2016 PS4  4.528 -41% 63.769
16 Uncharted: The Nathan Drake Collection PS4  4.439 -43% 37.049
17 Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King 3DS  4.208 -21% 801.043
18 Grand Theft Auto V PS4  3.673 x 10.875
19 Chibi-Robo! Zip Lash 3DS  3.647 -50% 25.083
20 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS3  3.614 -28% 190.093

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 22.807 25.699 952.425 1.923.092
3DS 21.429 24.252 1.465.076 19.303.521
PSV 13.763 15.242 749.409 4.273.336
Wii U 9.961 11.658 499.051 2.642.631
PS3 1.909 2.105 195.104 10.364.095
Xbox One 1.009 438 14.596 57.863

Bèta start voor Aziatische MMO Blade & Soul

NCSOFT kondigt aan dat het eerste closed bèta weekend voor de pc-game Blade & Soul morgen start om 18:00 uur. Alle spelers die een Founder’s Pack hebben gekocht krijgen dit weekend toegang.

Daarnaast hebben een aantal willekeurig geselecteerde spelers die zich hebben ingeschreven via de Blade & Soul-website ook toegang tot dit weekend. De MMO, gepland voor een free-to-play lancering in het eerste kwartaal van 2016, combineert martial arts en Oosterse mythologieën, als spelers wraak nemen tegen de kwade krachten die de wereld willen vernietigen.

"De Closed beta is een spannende tijd voor Blade & Soul, aangezien dit de eerste keer is dat een groot deel van de community hands-on tijd heeft met de game", aldus Nicolas Coutant, producer bij NCSOFT West. "We hebben hard gewerkt aan het ontwikkelen van een unieke MMO ervaring waar spelers van zullen genieten en we kunnen niet wachten tot meer spelers de martial arts wereld van Blade & Soul tot leven laten komen."

EU-parlement: stop stierengevechtensubsidie

Europese subsidies mogen niet worden gebruikt om stieren te fokken die worden ingezet bij stierengevechten. Dat oordeel sprak het Europees Parlement woensdag uit in Straatsburg.

In een Europese richtlijn staat dat dieren niet onnodig mogen lijden. Bijna dertigduizend mensen hadden een petitie ondertekend om te stoppen met EU-subsidies die bijdragen aan stierenvechten. ,,Een mooie dag voor alle Europeanen die om een betere behandeling van dieren vragen", reageert EU-parlementariër Bas Eickhout (GroenLinks).

De Europese ministers van Financiën gaan in overleg met het parlement om te kijken wat voor gevolgen het oordeel van het parlement heeft voor de EU-begroting van volgend jaar.

EU-parlement: stop stierengevechtensubsidie
EU-parlement: stop stierengevechtensubsidie (Foto: ANP)

Honkbalknuppelonthoofdingen met de Fallout 4 'big leagues perk'

Excuses voor het omstreden scrabblewoord, maar honkbalknuppelonthoofding is de enige treffende omschrijving van onderstaande, korte maar krachtige trailer van Fallout 4. In de nieuwe Fallout-game helpt de big leagues-perk je efficiënter omgaan met slagwapens in lijf-aan-lijfgevechten.

Het zijn overigens niet exclusief honkbalknuppels die zich met deze perk makkelijker een weg banen door het cerebrum van je tegenstanders. Ook golfclubs, metalen pijpen, voorhamers en stukken betonijzer behoren net zoals in vorige Fallout-games ongetwijfeld tot de bruikbare gereedschappen. Fallout 4 komt op 10 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Veel gewelddadig fruit in One Piece: Burning Blood

Bandai Namco heeft een trailer online gezet van One Piece: Burning Blood, waarin we enkele van de speciale krachten zien die de personages hebben gekregen door het eten van speciale Devil Fruit.

In deze vechtgame kun je tagteams van drie personages maken om ze te wisselen tijdens het vechten. Natuurlijk zullen alle Devil Fruit-eters weer vele bekende bewegingen hebben, zoals te zien is in onderstaande video.

One Piece: Burning Blood komt in 2016 uit op PlayStation 4, Xbox One, en PlayStation Vita.

Star Wars Battlefront-launchtrailer bomvol actie en bekenden

Star Wars Battlefront komt op 19 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Het is de nieuwste game van Battlefield-ontwikkelaar DICE en is voorzien van vele bekende gezichten zoals Luke Skywalker, The Emperor, Han Solo, Princess Leia en Boba Fett.

Kortgeleden was de game nog speelbaar in een open bèta. Nog een dikke twee week en dan kan men aan de slag met alle maps en gamemodi. Onderstaand lekkermakertje kan de hype wellicht nog even aanwakkeren, met onder andere een kontschoppende Darth Vader, een bijdehante Han Solo en een force lightning-afvurende Emperor.

Dictator Erdogan slaat toe: weer mediabedrijf minder

De politie heeft met behulp van waterkanonnen en traangas woensdag in Istanbul het hoofdkwartier van het mediaconcern Koza Ipek Holding bestormd. Talrijke mensen voor het pand probeerden tevergeefs de politie en nieuwe beheerders tegen te houden.

De politie voerde een rechterlijk bevel uit. Dat bepaalde maandag dat het concern onder staatstoezicht komt te staan en dat daarvoor beheerders worden aangesteld. Het bedrijf wordt verdacht van illegale financiële praktijken en zou worden gefinancierd door een terroristische organisatie.

Met die organisatie bedoelt justitie de beweging rond de progressieve islamgeleerde Fethullah Gülen. De in de VS wonende Gülen was ooit een belangrijke bondgenoot van de politicus en premier Recep Tayyip Erdogan, de huidige president. Sinds 2013 zijn de twee in een bittere strijd verwikkeld. Media van Koza Ipek staan kritisch tegenover Erdogan. Zondag zijn er parlementsverkiezingen.

Deze actie is de zoveelste in een reeks van 'dictator' Erdogan om de media in Turkije de mond te snoeren.

Politie bestormt Turks mediaconcern
Politie bestormt Turks mediaconcern (Foto: ANP)

'Winnaars K3 zoekt K3 uitgelekt'

In België is op internet wat opschudding ontstaan over K3 zoekt K3. Op Twitter ging het verhaal dat er al bekend zou zijn wie de nieuwe zangeressen van K3 worden, terwijl de zoektocht naar de nieuwe K3-dames op televisie nog in volle gang is.

Een Belgische dame twitterde dat ze iemand kende die werkt in een drukkerij. Daar zouden momenteel al broodtrommels worden gemaakt met de beeltenis van de nieuwe zangeressen van K3. De meiden Lauren, Jindra en Hanne zouden de nieuwe K3 gaan vormen.

In België wordt de zoektocht K3 zoekt K3 uitgezonden door de VTM. De omroep reageerde op Twitter op het gerucht, door een afbeelding te plaatsen van een brooddoos met daarop de presentatoren Gerard Joling, Niels Destadsbader en Studio 100-topman Gert Verhulst.

Ook Studio 100 laat in de Belgische media weten dat er niets klopt van het gerucht. De broodtrommels worden pas gemaakt als de definitieve samenstelling van de groep bekend is.

Opschudding over K3 zoekt K3
Opschudding over K3 zoekt K3 (Foto: BuzzE)

Slachtoffers: Haaksbergen aansprakelijk

De slachtoffers van het monstertruckdrama in Haaksbergen stellen de gemeente aansprakelijk. Dat heeft letselschade-expert Yme Drost woensdag bekendgemaakt. Hij staat 25 slachtoffers bij.

De rechtbank in Almelo oordeelde eerder woensdag dat de gemeente Haaksbergen de vergunning voor de show met de monstertruck onterecht heeft verleend. Er was door de gemeente Haaksbergen helemaal geen inschatting van de risico's gemaakt voor de stunt met de monstertruck. Drie mensen kwamen om toen het gevaarte het publiek inreed, een groot aantal anderen raakte gewond.

Waarnemend burgemeester Gerrit Jan Kok van de gemeente Haaksbergen reageert niet op de uitspraak. Hij wil het vonnis bestuderen en geeft pas volgende week een reactie.

Slachtoffers: Haaksbergen aansprakelijk
Slachtoffers: Haaksbergen aansprakelijk (Foto: ANP)

Samsom en Asscher bespreken Fyra-conclusies

PvdA-leider Diederik Samsom overlegt op dit moment met vicepremier Lodewijk Asscher (ook PvdA) over het rapport van de parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fiasco met de flitstrein Fyra. Bronnen op het Binnenhof bevestigen dat.

Het rapport van de commissie is snoeihard over achtereenvolgende bewindslieden op Infrastructuur en Milieu (vroeger Verkeer en Waterstaat) en op Financiën. Het politieke leven van de PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld, verantwoordelijk voor het spoor, lijkt in gevaar. Zij heeft de Tweede Kamer onjuist geïnformeerd. Minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) heeft de Kamer onvolledig geïnformeerd over wanneer verkochte Fyra-treinen geld zouden opleveren.

Voor zover bekend zitten Mansveld en Dijsselbloem (nog) niet bij het overleg met Asscher en Samsom.

Onjuiste voorstelling van zaken
De enquêtecommissie uit kritiek op achtereenvolgende bewindslieden, van de CDA'ers Karla Peijs en Camiel Eurlings tot de PvdA'ers Tineke Netelenbos, Wilma Mansveld en Jeroen Dijsselbloem. Kritiek is er ook op de huidige VVD-minister van Infrastructuur Melanie Schultz.

Bewindslieden in meerdere kabinetten hebben de Kamer ontijdig, onvolledig of onjuist geïnformeerd, aldus de commissie. Ze gaven een onjuiste voorstelling van zaken, zetten de Kamer voor het blok, gaven een verkeerd beeld of hebben de Kamer misleid.

Samsom en Asscher bespreken Fyra-conclusies
Samsom en Asscher bespreken Fyra-conclusies (Foto: ANP)

Duitsland wil af van Afghaanse asielzoekers

Te veel Afghanen komen naar Duitsland als asielzoeker. Dat moeten er flink minder worden. Dat zei de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière woensdag. "Afghanistan staat hier op de tweede plaats van landen van herkomst. Dat is onacceptabel", aldus De Maizière.

Het beleid zal er voortaan op gericht zijn zoveel mogelijk Afghanen weer te laten terugkeren naar hun land, aldus de minister.

Volgens hem is met Afghanistan ook afgesproken dat het land zijn mensen binnenboord houdt, vooral jongeren en mensen uit de middenklasse. Zij moeten het land weer opbouwen. Afghanistan is dankzij inspanningen van Duitse politici, militairen en ontwikkelingshulp een stuk veiliger geworden, al is de veiligheid nog niet optimaal, zegt De Maizière.

Duitsland wil af van Afghaanse asielzoekers
Duitsland wil af van Afghaanse asielzoekers (Foto: ANP)

Moeder opgepakt om dode baby's Heerhugowaard

De politie heeft woensdagochtend de moeder opgepakt van twee dood gevonden baby's in Heerhugowaard. Volgens de politie komt het DNA van de 31-jarige vrouw uit Alkmaar overeen met dat van de baby's die begin deze maand werden gevonden in een woning aan de Schelde in Heerhugowaard.

De moeder mag geen contact hebben met de buitenwereld, alleen met haar advocaat. Dit om te voorkomen dat het onderzoek van buitenaf kan worden beïnvloed. Daarom doet de politie nu ook verder geen mededelingen over het onderzoek.

Een van de dode baby's werd op 8 oktober op de Schelde dood in een tas op straat gevonden. De andere werd daarna tijdens onderzoek door de politie aangetroffen in een woning.

De vondst was een schok voor de buurt. Burgemeester Han ter Heegde van Heerhugowaard ging na de vondsten de wijk in waar de lichaampjes werden gevonden. Hij reageerde zeer geschokt. "Het is een dreun, zeker ook voor de buurt", zei hij. Welzijnsorganisaties gingen de wijk in om de mensen op te vangen. Buurtbewoners kregen een brief van de gemeente.

Moeder opgepakt om dode baby's Heerhugowaard
Moeder opgepakt om dode baby's Heerhugowaard (Foto: ANP)

FIFA meldt zeven kandidaten voorzitterschap

David Nakhid behoort niet langer tot de kandidaten voor het voorzitterschap van de FIFA. De naam van de oud-voetballer uit Trinidad en Tobago is weggevallen als mogelijke opvolger van Sepp Blatter. Hij heeft vermoedelijk niet de benodigde steun van vijf nationale bonden kunnen overleggen.

De mondiale voetbalbond maakte woensdag zeven namen bekend van wie de kandidatuur is goedgekeurd. Ook Michel Platini zit daarbij, hoewel de Franse voorzitter van de Europese bond een schorsing van negentig dagen uitzit. Om die reden is zijn kandidatuur niet officieel van kracht.

De zes bestuurders die vooralsnog de strijd met elkaar aangaan, zijn de Jordaanse prins Ali Bin Al Hussein, de Liberiaan Musa Hassan Bility, de Fransman Jerôme Champagne, de Zwitser Gianni Infantino, de Bahreinse sjeik Salman bin Ebrahim Al Khalifa en de Zuid-Afrikaan Tokyo Sexwale.

Platini kan alleen aan de verkiezing meedoen als zijn schorsing nog vóór de beslissende bijeenkomst op 26 februari is opgeheven. De ethische commissie heeft de Franse voormalige topvoetballer uit zijn functies bij de FIFA gezet, omdat er een ernstige verdenking bestaat dat hij in 2011 smeergeld heeft aangenomen.

FIFA meldt zeven kandidaten voorzitterschap
FIFA meldt zeven kandidaten voorzitterschap (Foto: ANP)

Nieuwe trailer Bloodborne: The Old Hunters

Tijdens de Tokyo Game Show van dit jaar werd er al een uitbreiding voor Bloodborne aangekondigd. In de Paris Games Week heeft de uitbreiding, genaamd The Old Hunters, nog wat extra aandacht gekregen met een kersverse trailer.

De trailer van Bloodborne: The Old Hunters werd gisteren ietwat ondergesneeuwd door nieuwe titels die voor PlayStation 4 aangekondigd werden. In de trailer is een van de nieuwe transformeerbare wapens te zien, alsook een gevecht met een van de nieuwe bosses. De kwaliteit is niet geweldig omdat het gaat om een cap van de stream van gister; een officiële versie van de trailer is nog niet uitgebracht door Sony of From Software.

Olympisch- en wereldkampioenen in Zevenheuvelenloop

Twee Keniaanse topatletes verschijnen zondag 15 november aan de start van de Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Het zijn Vivian Cheruiyot en Linet Masai. Cheruiyot won afgelopen zomer in Beijing de wereldtitel op de 10.000 meter, Linet won in 2009 het goud op deze afstand bij de WK atletiek. Beide hardloopsters maken hun debuut in de wegwedstrijd over 15 kilometer.

Susan Kuijken heeft haar deelname in Nijmegen afgezegd. Ze liet de organisatie weten dat ze nog niet voldoende hersteld is van haar optredens op de WK in Beijing, waar ze de 5000 en de 10.000 meter liep.

Bij de mannen zij de Oegandese olympisch marathonkampioen Stephen Kiprotich en de Eritrese wereldkampioen op de marathon Ghirmay Ghebreslassie de blikvangers. Abdi Nageeye en Khalid Choukoud wagen een aanval op het Nederlands record op de 15 kilometer, dat met 43.33 in bezit is van Choukoud.

Keniaanse topatletes in Zevenheuvelenloop
Keniaanse topatletes in Zevenheuvelenloop (Foto: ANP)

Royals verslaan Mets in langste openingsduel World Series ooit

De World Series. oftewel de finale van het Amerikaanse honkbal, zijn begonnen met de langste openingswedstrijd ooit. Het duel tussen de Kansas City Royals en de New York Mets duurde ruim vijf uur en nam veertien innings in beslag. De ploeg uit Kansas won de eerste wedstrijd uit de best-of-seven-reeks met 5-4. De tweede wedstrijd is woensdag, eveneens in Kansas City.

Een verlenging van de honkbalkraker was nodig nadat de thuisploeg in de negende en normaal gesproken laatste inning 4-4 gelijkmaakte dankzij een homerun van Alex Gorden. Eric Hosmer van de Royals speelde een sleutelrol in de wedstrijd. Zijn fout op het eerste honk in de achtste inning bracht de bezoekers uit New York op een voorsprong van 4-3, maar de slagman maakte in de veertiende inning alles goed. Zijn opofferingsslag gaf ploeggenoot Alcides Escobar de gelegenheid het winnende punt te scoren.

Royals verslaan Mets in langste openingsduel
Royals verslaan Mets in langste openingsduel (Foto: ANP)

Halle Berry dient scheiding anoniem in

In een poging anoniem te blijven heeft Halle Berry pseudoniemen gebruikt op haar scheidingspapieren. Dat kan nog wel eens gesteggel op gaan leveren in de rechtszaal, meldt TMZ.

De actrice leverde maandag haar scheidingsaanvraag in, maar deed dit onder de naam Hal Maria. Ze noemde haar man Olivier Martinez Oliver Martin en haar kind Maceo kreeg de naam Mac Martin. Een dag later diende Martinez scheidingspapieren in met wel hun echte namen. Omdat het voor de scheidingszaak uitmaakt wie van wie wil scheiden, is het nog spannend of de rechter het papierwerk van Berry goedkeurt.

"Het is met pijn in ons hart dat we hebben besloten te scheiden", meldde het duo eerder op de dag in een statement aan de pers. "We hopen dat jullie onze privacy, en vooral die van onze kinderen, respecteren. We gaan liefdevol de toekomst in en richten ons op wat het beste is voor onze zoon."

Halle Berry dient scheiding anoniem in
Halle Berry dient scheiding anoniem in (Foto: BuzzE)

'Ex-EU-commissarissen te snel naar bedrijf'

Negen van de 26 EU-commissarissen uit de vorige Europese Commissie staan op de loonlijst van een bedrijf of van een organisatie die met het bedrijfsleven is verbonden. Dat voedt de vrees dat er een ongezond nauwe relatie is tussen het dagelijks bestuur van de Europese Unie en de zakenwereld. Dat melden de lobbywaakhonden Corporate Europe Observatory en Lobby Control woensdag in een rapport.

Voor zeker acht functies van in totaal vier voormalige eurocommissarissen zou gelden dat die niet door de beugel kunnen vanwege mogelijke belangenverstrengeling. Onder hen Neelie Kroes, die adviseur is geworden van Bank of America Merrill Lynch.

De huidige commissie, die vorig jaar aantrad, had hiervoor geen toestemming moeten geven, vinden de waakhonden. Dat de vorige commissievoorzitter José Manuel Barroso in het lobbycircuit is gedoken, valt ook in slechte aarde.

Geen vertrouwen burgers mee
SP-Europarlementariër Dennis de Jong wil dat het het integriteitsbeleid flink wordt aangescherpt. Hij memoreert dat commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft verzekerd dat de hoogste ethische normen zouden worden gehanteerd bij de beoordeling van nieuwe banen van oud-commissarissen.

De Jong stelt nu vast dat 'aan belangenverstrengeling absoluut geen einde wordt gemaakt'. "Kennelijk heeft Juncker nog steeds niet door dat burgers deze banencarrousel als gevolg van vriendjespolitiek zat zijn. Geen wonder dat de burgers in Europa geen enkel vertrouwen hebben in de Europese instellingen: de invloed van de lobby van grote bedrijven strekt zich uit tot op het hoogste niveau. Het laatste woord is hierover dan ook nog niet gezegd."

'Ex-EU-commissarissen te snel naar bedrijf'
'Ex-EU-commissarissen te snel naar bedrijf' (Foto: ANP)

Red Hot Chili Peppers naar Pinkpop

Red Hot Chili Peppers komt volgend jaar naar Pinkpop. De Amerikaanse band is een van de drie hoofdacts van het festival. Vorige week werd bekend dat Rammstein in 2016 naar Landgraaf komt.

Red Hot Chili Peppers stond in 2006 voor het laatst op Pinkpop. De band staat al sinds de jaren tachtig aan de top en is bekend van hits als Under the Bridge, Give it Away, Scar Tissue, Californication en Snow.

Pinkpop wordt in 2016 gehouden op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni. De kaartverkoop voor Pinkpop begint zaterdag 20 februari.

Red Hot Chili Peppers naar Pinkpop
Red Hot Chili Peppers naar Pinkpop (Foto: ANP)

Homo mag naar bloedbank

Homoseksuele mannen mogen weer bloed doneren. Een jaar nadat ze voor het laatst seks hebben gehad met een man, kunnen ze opnieuw bloed geven. Dat maakte minister Edith Schippers (Volksgezondheid) woensdag bekend.

Nu geldt nog dat mannen die ooit seks hebben gehad met andere mannen geen bloed mogen geven. Schippers bekijkt of er in de toekomst een kortere wachttijd dan 12 maanden mogelijk is.

Schippers overlegde over de aanpassing met onder meer het COC, de Nederlandse Vereniging van Hemofiliepatiënten en bloedbank Sanquin.

Homo mag naar bloedbank
Homo mag naar bloedbank (Foto: ANP)

'Reiziger stond en staat nog altijd in kou'

De treinreiziger stond en staat nog altijd in de kou. Dat zei voorzitter Madeleine van Toorenburg van de parlementaire enquetecommissie, die onderzoek deed naar het debacle met de flitstrein Fyra woensdag bij de presentatie van het eindrapport.

Van Toorenburg constateerde dat de grote ambities voor de snelle trein naar Brussel uit 1996 niet zijn waargemaakt. Maar behalve de harde conclusies die haar commissie trekt, deed ze ook een oproep. Het rapport mag geen eindstation zijn, zei Van Toorenburg. Het kabinet en de Tweede Kamer moeten er wat de commissie betreft alsnog voor zorgen dat er een snelle, betaalbare en flexibele treinverbinding komt tussen Amsterdam en Brussel. Dan zou alsnog aan de beloften van eind vorige eeuw zijn voldaan.

'Reiziger stond en staat nog altijd in kou'
'Reiziger stond en staat nog altijd in kou' (Foto: ANP)

Niet minder naar huisarts om eigen risico

Patiënten gaan niet minder vaak naar de huisarts door het hogere eigen risico van 375 euro. Ongeveer 3 procent van de mensen gaat om financiële redenen wel eens niet naar de huisarts en dat percentage is sinds 2009 niet veranderd.

Wel belanden minder mensen met een verwijsbriefje bij de specialist, maar waarom is volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) onduidelijk. Dat blijkt uit een onderzoek naar het mijden van zorg dat Schippers woensdag naar de Tweede Kamer stuurde.

Het onderzoek gebeurde in opdracht van het ministerie samen met de Consumentenbond, de Landelijke Huisartsenvereniging en Zorgverzekeraars Nederland. Huisartsen waarschuwden eerder dat ze regelmatig te maken krijgen met patiënten die zeggen geen geld te hebben voor een behandeling.

Niet minder naar huisarts om eigen risico
Niet minder naar huisarts om eigen risico (Foto: ANP)

Duurzaam voedsel steeds meer in trek

Consumenten hebben vorig jaar 18 procent meer duurzaam voedsel gekocht dan het jaar daarvoor. Het marktaandeel van dier- en milieuvriendelijk geproduceerd voedsel steeg van 6 naar 7 procent. Het gaat om minstens 2,6 miljard euro, waarvan ruim 1,1 miljard euro biologische producten.

Dit blijkt uit de Monitor Duurzaam Voedsel 2014, die staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In onder meer horeca, zorginstellingen en catering (de professionele markt) namen de duurzame producten toe met 74 procent. In supermarkten en speciaalzaken zet de groei van de afgelopen jaren gestaag door.

Grotere uitgaven
"Dat duurzaam voedsel de toekomst heeft blijkt wel uit de forse groeicijfers", reageert Dijksma. "Mensen zijn steeds meer bereid geld uit te geven aan een duurzaam en eerlijk product. Dat is goed nieuws voor het milieu en dierenwelzijn. Maar zeker ook voor alle voedselproducenten die willen verduurzamen."

Bij de duurzame producten groeiden vooral koffie (52 procent meer), eieren (40 procent plus) en zuivel en drank (ruim 30 procent). De sectoren vlees (0 procent) en vis (- 4 procent) weken af. Dit komt onder meer omdat er sowieso minder is uitgegeven aan vis en vlees. Ook is er minder vis met een keurmerk gevangen.

.

Duurzaam voedsel steeds meer in trek
Duurzaam voedsel steeds meer in trek (Foto: ANP)

Jules Deelder gaat weer op tournee

Dichter en muzikant Jules Deelder gaat deze winter weer op tournee. Dat heeft zijn woordvoerder woensdag bekendgemaakt.

Op 7 november vindt in in Almelo de première plaats van de nieuwe show Swingtanzen geboten. Daarna treedt het vierkoppige gezelschap de Deeldeliers op in theaters door heel Nederland en België. De groep maakt naar eigen zeggen in het programma 'gehakt van jazz, rock, funk, soul, hiphop, jive, jump, ska, punk, club, grunge, rap, bop en alles daaromheen en ertussenin'.

De Deeldeliers bestaan behalve Deelder (slagwerk en zang) en muzikaal partner Bas van Lier (hammondorgel) uit Boris van der Lek (tenorsax) en Erik Kooger (slagwerk). Het is de eerste theatertour van Deelder sinds zijn zeventigste verjaardag. Die werd afgelopen jaar groots gevierd door zijn geboortestad Rotterdam. De dichter mocht als 'nachtburgemeester' van de Maasstad zelf een middag de gemeenteraad leiden.

Jules Deelder gaat weer op tournee
Jules Deelder gaat weer op tournee (Foto: BuzzE)

Ziggo Dome moet schade valpartij vergoeden

De Ziggo Dome in Amsterdam moet een 49-jarige vrouw in totaal 16.000 euro betalen nadat zij in de concertzaal uitgleed en haar schouder brak. Er zou al jaren worden geklaagd over de vloer in de foyer, die aan het einde van een avond spekglad is door gemorste drank, wat al eerder tot valpartijen en schadeclaims leidde. Maar niet eerder werd de Ziggo Dome gedwongen tot het betalen van een vergoeding, stelt Juridisch Bureau Letselschade en Gezondheidsrecht, dat de zaak namens de vrouw voerde.

Na afloop van het meezingconcert Holland zingt Hazes in juni 2013 smakte de bezoekster onfortuinlijk tegen de natte vloer van de foyer. Ze liep daarbij onder meer een schouderfractuur op en was vier maanden uit de running. Het letselschadebureau procedeerde uitvoerig tegen de concertzaal in Amsterdam Zuidoost. Het kreeg de Ziggo Dome uiteindelijk zover de vrouw 6000 euro aan medische kosten, huishoudelijke hulp en gemiste inkomsten te vergoeden en 10.000 euro aan immateriële schade en smartengeld.

Ziggo Dome moet schade valpartij vergoeden
Ziggo Dome moet schade valpartij vergoeden (Foto: ANP)

Eindhoven Airport mag doorgroeien

Eindhoven Airport mag tot 2020 stapsgewijs doorgroeien met in totaal circa 15.000 vliegbewegingen. Dit schrijven staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) en minister Jeanine Hennis-Plasschaert (Defensie) aan de Tweede Kamer. Het aantal vluchten na 23.00 uur en op zondagochtend wordt wel beperkt.

Eindhoven Airport komt dan uiteindelijk op een jaarlijkse capaciteit van zo'n 43.000 starts en landingen per jaar.

"De provincie Brabant en de regio Eindhoven hebben veel ambitie en willen de regionale economie en werkgelegenheid laten groeien. Onderdeel hiervan is de groei van Eindhoven Airport. Dat betekent dat we steeds blijven zoeken naar een goede balans, want groei betekent ook geluidshinder. Daarom is het belangrijk dat deze hinder zoveel mogelijk beperkt wordt", aldus Mansveld.

Eindhoven Airport mag doorgroeien
Eindhoven Airport mag doorgroeien (Foto: ANP)

Acteurs op de bres tegen mannen-borstkanker

Acteurs Samuel L. Jackson en Mark Ruffalo zijn op de bres gesprongen om aandacht te vragen voor borstkanker bij mannen.

"Mannen krijgen ook borstkanker", schrijft Ruffalo op Twitter bij een foto waarop hij zijn borstkas laat zien. "Ik steun de In The Nip Of Time-campagne van One For The Boys." De campagne is gelanceerd met een video waarin Samuel L. Jackson uitlegt dat mannen ook met borstkanker te maken krijgen. "Mannen krijgen niet alleen mannentieten", zo vertelt hij bij een animatiefilmpje. "Ze kunnen ook borstkanker krijgen."

Op Twitter promoot de 66-jarige acteur de campagne eveneens met een foto van zijn tepel. Eerder zette hij zich ook al in voor de organisatie One For The Boys door in een campagne op te treden. De bedoeling is om mannen bewust te maken van borstkanker - als de ziekte vroeg wordt opgemerkt is de overlevingskans een stuk groter.

Acteurs op de bres tegen mannen-borstkanker
Acteurs op de bres tegen mannen-borstkanker (Foto: BuzzE)

Heineken verkoopt meer en duurder bier

Heineken heeft de bierverkopen afgelopen kwartaal op eigen kracht met 5,4 procent weten op te voeren. De geconsolideerde omzet nam afgezien van wisselkoerseffecten met 7,5 procent toe tot 5,5 miljard euro, meldde de brouwer woensdag in een handelsbericht over het derde kwartaal.

Heineken zag de verkopen vooral in West-Europa, Amerika en Azië groeien, terwijl de volumes in Afrika, het Midden-Oosten en Oost-Europa nagenoeg gelijk bleven. Met name duurdere biertjes gingen er beter in bij Europese en Amerikaanse consumenten. Winstcijfers werden niet vermeld.

De brouwer liet verder weten te stoppen met de in februari aangekondigde inkoop van eigen aandelen. Heineken wilde na de verkoop van het Mexicaanse verpakkingsbedrijf Empaque een bedrag van 750 miljoen euro doorsluizen naar de aandeelhouders. De teller stond tot dusver op 365 miljoen euro. Het restant kan het bedrijf echter goed gebruiken voor een aantal onlangs aangekondigde overnames.

Heineken verkoopt meer en duurder bier
Heineken verkoopt meer en duurder bier (Foto: ANP)

Michael Jackson best verdienende dode ster

Michael Jackson is volgens Forbes wederom de best verdienende dode ster. Sinds zijn dood in 2009 zou hij 1,1 miljard dollar (zo'n miljard euro) bruto hebben verdiend.

Met 115 miljoen dollar (104 miljoen euro) staat de King of Pop weer bovenaan de lijst die het zakenblad jaarlijks rond Halloween publiceert. De verdiensten van Jackson zijn niet alleen hoger dan die van andere dode sterren, ook verdient hij meer dan springlevende popsterren. Veel van de verdiensten komen uit de nog steeds lopende Cirque du Soleil-shows en royalties van zijn altijd nog populaire repertoire. Het geld is overigens hard nodig: Jackson liet een schuld na van honderden miljoenen dollars.

Elvis Presley staat tweede op de lijst, zijn nalatenschap - waaronder het in themapark omgetoverd landgoed Graceland - leverde 55 miljoen dollar op. Snoopy-tekenaar Charles Schultz staat op de derde plek met 40 miljoen dollar, Bob Marley volgt met 21 miljoen. De reden dat de reggaelegende nog zoveel geld ophaalt komt vooral door de verkopen van limonadebedrijf Marley's Mellow Mood.

Michael Jackson best verdienende dode ster
Michael Jackson best verdienende dode ster (Foto: BuzzE)

CDA wil zittenblijven voorkomen

Het CDA wil meer doen om zittenblijven te voorkomen. Het geld dat hiermee bespaard wordt, kunnen scholen zelf investeren in verbetering van het onderwijs.

"Het CDA stelt voor om maatregelen tegen zittenblijven te verbreden en intensiveren", aldus Tweede Kamerlid Michel Rog die het voorstel woensdag tijdens de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zal doen.

Zo wil de partij meer inzetten op zomerscholen. Afgelopen zomer werkten 260 scholen in het voortgezet onderwijs samen in 124 zomerscholen waar ongeveer 5000 leerlingen vakken volgden waar ze een onvoldoende voor stonden. Maar liefst 85 procent van de leerlingen ging alsnog over. Hiermee bespaart de overheid volgens de partij 7800 euro per leerling. Dat leidt nu al tot een besparing van 33 miljoen euro in totaal.

CDA wil zittenblijven voorkomen
CDA wil zittenblijven voorkomen (Foto: ANP)

Maaltijdboxbezorger HelloFresh naar beurs

HelloFresh, de bezorger van maaltijdboxen, krijgt een notering aan de beurs in Frankfurt. Dat maakte zijn belangrijkste aandeelhouder Rocket Internet, een Duitse investeerder in opkomende internetondernemingen, woensdag bekend.

Details over de beursgang werden niet gegeven. Wel zei Rocket Internet dat ook bestaande aandeelhouders mogelijk stukken zullen aanbieden. Het in 2011 opgerichte HelloFresh werd onlangs gewaardeerd op 2,6 miljard euro.

HelloFresh bezorgt maandelijks ruim vier miljoen boxen met ingrediënten en recepten aan een kwart miljoen abonnees in de Benelux, Duitsland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië. De jaaromzet zou rond de 70 miljoen euro liggen. Er zijn geen winstcijfers bekend.

Maaltijdboxbezorger HelloFresh naar beurs
Maaltijdboxbezorger HelloFresh naar beurs (Foto: ANP)

Koning doceert over belang mensenrechten

Koning Willem-Alexander heeft in een toespraak op de Chinese bestuursacademie in Shanghai het belang benadrukt van de 'constructieve dialoog over mensenrechten'. "Het is belangrijk dat die dialoog wordt voortgezet. We kunnen over dit onderwerp van mening verschillen, maar vrienden moeten geen onderwerpen vermijden waarover ze het niet altijd eens zijn", zei de koning in de China Executive Leadership Academy Pudong (CELAP). Op deze academie krijgen hogere ambtenaren en de top van het bedrijfsleven trainingen gericht op maatschappelijke vooruitging en economische ontwikkeling.

De koning voerde het woord over goede bestuurspraktijken, waarbij hij vergelijkingen maakte tussen de eeuwenoude Chinese bestuurscultuur en de Nederlandse aanpak. "We weten dat China een hoog ontwikkelde traditie heeft voor publiek bestuur. Duizenden jaren lang werden er strenge voorwaarden gesteld aan uw leiders. De nadruk lag op het vinden van de juiste mensen en de best mogelijke opleiding", aldus Willem-Alexander.

De koning legde uit waar de kracht van Nederland vandaan kwam. In Nederland luistert het bestuur naar de burgers, en bouwt verder op initiatieven die in de maatschappij worden genomen. We noemen dat wel een participatiemaatschappij. "Dat versterkt het fundament onder alle bestuursniveaus." Van belang is ook samenhang, het wegen van alle belangen bij stedelijke ontwikkeling bijvoorbeeld. Dat zorgt ervoor dat beslissingen langer duren dan in China, gaf Willem-Alexander toe. "Veel langer dan u gewend bent. Maar de tijd die je kwijt bent aan overleg wordt meer dan goed gemaakt in stabiliteit en duurzaamheid."

Een derde essentieel element van de Nederlandse bestuurscultuur was respect voor de rechtsinstellingen. "Onafhankelijke rechtbanken bijvoorbeeld, en onafhankelijke inspecties. Zij zijn de garantie dat mensen eerlijk en in overeenstemming met de wet worden behandeld. Dat mensenrechten worden gerespecteerd en dat ambtenaren hun integriteit behouden", zei Willem-Alexander. Ook China streefde daarnaar, en de grote uitdagingen waarvoor beide landen stonden maakte het logisch om samen te werken, aldus de koning. Dat over zaken verschillend werd gedacht, mocht daarbij geen belemmering zijn.

Koning doceert over belang mensenrechten
Koning doceert over belang mensenrechten (Foto: ANP)

Efteling breidt uit met groot vakantiepark

Attractiepark de Efteling steekt 30 miljoen euro in de bouw van een nieuw vakantiepark. Op een terrein van 8 hectare komen duizend vakantiewoningen en voorzieningen. Naar verwachting kunnen de eerste gasten er in het voorjaar van 2017 terecht, liet de Efteling woensdag weten.

Het attractiepark wil buitenlandse bezoekers interesseren in een meerdaags verblijf. Om dat te bereiken wil het park zijn verblijfsmogelijkheden uitbreiden. Op dit moment telt de Efteling 450 bedden in het eigen hotel en 1550 in vakantiepark Bosrijk. Met het nieuw te bouwen park in het natuurgebied Loonsche Land komt het totale aantal bedden uit op 3000.

De Efteling wil doorgroeien naar een internationale bestemming met vijf miljoen bezoekers in 2020.

Efteling breidt uit met groot vakantiepark
Efteling breidt uit met groot vakantiepark (Foto: ANP)

Dieselschandaal drukt VW in rode cijfers

Volkswagen is in het derde kwartaal diep in de rode cijfers gedoken als gevolg van het dieselschandaal rond de Duitse autofabrikant. Het bedrijf heeft voorlopig 6,7 miljard euro opzijgelegd om de kosten van de affaire te dekken, 200 miljoen euro meer dan eerder was voorzien. Daardoor resteerde onder de streep een verlies van 1,7 miljard euro, tegen een winst van bijna 3 miljard euro een jaar eerder.

De voorziening zorgt er ook voor dat de winstdoelstelling voor 2015 uit zicht is geraakt. Volkswagen heeft de afgelopen jaren wereldwijd 11 miljoen dieselauto's verkocht die zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van schadelijke gassen in laboratoriumtests veel lager uitvalt dan in de praktijk. Dat kan het bedrijf op miljardenboetes komen te staan.

Dieselschandaal drukt VW in rode cijfers
Dieselschandaal drukt VW in rode cijfers (Foto: ANP)

'Man reed in op konvooi premier België'

Een man die kennelijk niet tegen zwaailichten kan, reed vorige week woensdag met zijn auto in op het konvooi van de Belgische premier Charles Michel. Het incident was aan het einde van de middag op de weg van Brussel naar Louvain-la-Neuve, zo meldt de krant La Dernière Heure vandaag.

De man zou het niet op de premier hebben gemunt, maar hij claimde dat hij "gek werd van alle zwaailichten". Het gaat om een bij de politie bekende verwarde man die zichzelf anarchist noemt en eerder problemen heeft veroorzaakt met politieauto's. De beveiliging van de premier wist hem uiteindelijk te bewegen zijn auto aan kant te zetten en de politie heeft hem aangehouden.

Maandag reed een verwarde man in op de ingang van een kazerne in het Waalse Flawinne bij Namen. De 32-jarige man werd korte tijd later aangehouden en is overgebracht naar de psychiatrische afdeling van een gevangenis.

'Man reed in op konvooi premier België'
'Man reed in op konvooi premier België' (Foto: ANP)

Internetcensuur het grootst in China

De censuur van internet is het grootst in China, gevolgd door die in Syrië en Iran. Dat heeft Freedom House woensdag gemeld in een onderzoek naar internetvrijheid, dat de Amerikaanse organisatie ieder jaar uitvoert in 65 landen.

De internetvrijheid is over de hele wereld aan het teruglopen. Regeringen passen steeds meer censuur toe, houden internetters steeds meer in de gaten en treden harder op tegen piraterij, zo staat in het rapport.

Een opmerkelijk voorbeeld van een land waar de internetvrijheid is teruggelopen, is Frankrijk. Daar zijn censuur-achtige maatregelen van kracht geworden tegen 'terroristische webcontent' na de aanval op Charlie Hebdo, in januari van dit jaar. Tegenstanders vinden dat die maatregelen de privacy van gebruikers aantasten.

Kritiek op overheid

Onderwerpen die het vaakst worden gecensureerd, zijn kritiek op de regering, nieuws over corruptie in hoge regerings- of zakenkringen en satirische uitlatingen. In 40 van de 65 landen werden mensen gevangengezet vanwege uitlatingen op internet over politiek of godsdienst.

In Sri Lanka en Zambia groeide de internetvrijheid na een regeringswissel. In Cuba werd internet toegankelijk voor meer mensen na het herstel van de diplomatieke banden met de VS.

Nederland is in het onderzoek niet meegenomen, al betaalt ons ministerie van Buitenlandse Zaken er wel aan mee.

Internetcensuur het grootst in China
Internetcensuur het grootst in China (Foto: ANP)

Sporten met VR in Rigs

Sony heeft nog een nieuwe trailer van de VR-game RIGS Mechanized Combat League online gezet. De studio Guerrilla Cambridge laat een virtueel stadion in Dubai zien.

De VR-titel is een competitive shooter waarin het 2065 is. In de sport van de toekomst probeer je in een atletische robot te scoren, of de ander kapot te schieten om hem te beletten dat te doen. RIGS komt ergens in 2016 uit, in ieder geval nadat PlayStation VR is uitgekomen.

'Rusland en VS kunnen vrede in Syrië brengen'

Voormalig VN-secretaris-generaal Kofi Annan denkt dat gesprekken tussen Rusland en de Verenigde Staten tot een zekere vorm van vrede in Syrië kunnen leiden. Annan liet dinsdag lokale tijd weten de twee landen als sleutelfiguren te zien.

"In deze situatie zijn Rusland en de VS heel belangrijk. Als zij een manier vinden om effectief samen te werken, zullen we tot een oplossing komen", aldus Annan tijdens een bijeenkomst met studenten en diplomaten. In 2012 probeerde hij zelf al een einde aan de oorlog in Syrië te maken, maar zonder succes.

Annan heeft vertrouwen in het internationaal overleg over Syrië dat vrijdag in Wenen plaatsheeft. Daar zullen Rusland en de VS met elkaar in gesprek gaan.

'Rusland en VS kunnen vrede in Syrië brengen'
'Rusland en VS kunnen vrede in Syrië brengen' (Foto: ANP)

Parlementaire commissie oordeelt over Fyra

De parlementaire enquêtecommissie die onderzoek deed naar het fiasco met de Fyra komt woensdag met haar eindoordeel. Ze onderzocht waarom het rijden met deze hogesnelheidstrein tussen Amsterdam en Brussel volledig mislukte. Voor staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wordt het een spannende dag.

De Italiaanse hogesnelheidstrein kwam jaren te laat en reed uiteindelijk maar vijf weken tussen beide hoofdsteden. De flitstreinen werden met een reeks mankementen teruggestuurd naar de fabriek. De flop heeft de NS ongeveer 800 miljoen gekost.

De enquêtecommissie sprak voor en achter de schermen met ongeveer tachtig getuigen. Uit de openbare verhoren was niet direct een hoofdverantwoordelijke aan te wijzen.

Maar Mansveld is politiek verantwoordelijk voor het spoor en ligt al zwaar onder vuur in de Tweede Kamer vanwege problemen bij spoorbeheerder ProRail. Harde conclusies van de commissie over de politiek zouden haar positie verder aan het wankelen kunnen brengen.

Parlementaire commissie oordeelt over Fyra
Parlementaire commissie oordeelt over Fyra (Foto: ANP)

Kinderombudsman: belang kind schiet erbij in

Bij het toekennen van zorg aan kinderen wordt te veel gekeken naar geld en niet naar wat de beste zorg is voor een kind. Dat zegt Kinderombudsman Marc Dullaert in een rapport dat woensdag is gepubliceerd. Gemeenten gaan vaker op de stoel van hulpverlener zitten en daardoor worden "de toegang en de kwaliteit van de jeugdhulp bedreigd", aldus Dullaert.

De Kinderombudsman onderzoekt of kinderen nog steeds de zorg en hulp krijgen waar ze recht op hebben sinds de gemeenten verantwoordelijk zijn voor de jeugdhulp. Deze decentralisatie zou ervoor moeten zorgen dat kinderen sneller hulp krijgen en de professionals minder last hebben van regeltjes. Die doelen zijn nog niet bereikt, vindt Dullaert. "Ik zie dat er bewust afwegingen worden gemaakt die ten koste gaan van kinderen."

Organisatieproblemen en administratieve lasten maken de jeugdhulp minder toegankelijk, doordat ze wachtlijsten veroorzaken en het langer duurt voordat hulp wordt toegekend. De hulp die gemeenten hebben ingekocht, komt volgens Dullaert niet altijd overeen met de zorg die een specialist heeft voorgeschreven. "Dat wil niet per definitie zeggen dat kinderen niet de juiste zorg krijgen, maar laat wel zien dat financiële belangen zwaarder wegen dan de belangen van het kind." Volgens hem lijkt het nu zo te zijn dat het financieel of organisatorisch belang van de gemeente of instelling voorrang krijgt boven het belang van het kind.

Dan is er nog wat Dullaert "bureaucratisch getouwtrek" noemt: "gemeenten steggelen onderling over bij welke gemeente een kind hoort. Of discussiëren met andere instanties over onder welke wetgeving en dus in welk potje een kind valt."

Kinderombudsman: belang kind schiet erbij in
Kinderombudsman: belang kind schiet erbij in (Foto: ANP)

Handel ontwikkelingslanden groeit explosief

De Nederlandse handel met de 48 minst ontwikkelde landen ter wereld is in de afgelopen jaren explosief gegroeid. De invoer uit deze landen is vanaf 2006 verdrievoudigd, tot ruim 3 miljard euro in 2014, blijkt woensdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De uitvoer naar deze landen steeg in die periode naar 4,5 miljard euro.

Volgens het CBS zijn Togo, Senegal en Guinee van de ontwikkelingslanden de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse bedrijven. Elk van de drie landen is goed voor meer dan 10 procent van de totale uitvoer naar ontwikkelingslanden. Het gaat vooral om de export van geraffineerde aardolieproducten.

Wat invoer betreft springen Angola, Bangladesh en Equatoriaal-Guinee er uit. Deze drie zijn samen goed voor driekwart van de totale invoer uit ontwikkelingslanden. Uit Bangladesh komt vooral kleding, de andere twee exporteren voornamelijk energieproducten.

Handel ontwikkelingslanden groeit explosief
Handel ontwikkelingslanden groeit explosief (Foto: ANP)

130 op hele snelweg Utrecht-Amsterdam

Op de hele snelweg A2 tussen Utrecht en Amsterdam mag vanaf volgend jaar 130 kilometer per uur worden gereden: vanaf 1 januari al van 19.00 uur tot 06.00 uur en in de loop van volgend jaar ook de rest van de dag.

Dat wil VVD-parlementariër Barbara Visser. Regeringspartner PvdA steunt haar, waardoor er een meerderheid in de Tweede Kamer achter het plan staat. Visser komt met het voorstel op de dag dat de Kamer zich over de begroting van het ministerie van Infrastructuur buigt.

"Automobilisten hebben het idee dat ze in slowmotion op een weg moeten rijden waar een Boeing zou kunnen landen", aldus Visser. Om te voorkomen dat automobilisten er nu al overal 130 gaan rijden, worden de huidige snelheidsbeperkingen bij bijvoorbeeld Vinkeveen duidelijker aangegeven. Nu is het stuk weg "goed" voor zeker 50 miljoen euro aan boetes.

Visser verwacht dat de hele operatie een paar miljoen gaat kosten, bijvoorbeeld voor geluidsschermen. "Maar zeker niet meer dan 15 miljoen". Het geld kan uit een speciaal potje komen dat is bedoeld om de bereikbaarheid in de drukste regio's te verbeteren.

130 op hele snelweg Utrecht-Amsterdam
130 op hele snelweg Utrecht-Amsterdam (Foto: ANP)

Senaat VS akkoord met omstreden cyberwet

De Amerikaanse Senaat heeft dinsdag (lokale tijd) een wetsvoorstel aangenomen dat de cyberveiligheid van het land moet versterken. De wet (CISA, Cybersecurity Information Sharing Act) voorziet erin dat de overheid privégegevens en geheime bedrijfsgegevens mag verzamelen als ze meent dat de veiligheid in gevaar is.

Tegenstanders, waaronder grote techbedrijven als Apple, Wikimedia en Dropbox, vrezen dat de privacy van burgers op grote schaal zal worden geschonden. Voorstanders vinden de wet een goed wapen tegen het toenemende hackersgeweld.

De wet moet nu nog worden goedgekeurd in het Huis van Afgevaardigden en door president Barack Obama.

Senaat VS akkoord met omstreden cyberwet
Senaat VS akkoord met omstreden cyberwet (Foto: ANP)

Afgang voor Arsenal en Chelsea in League Cup

Arsenal heeft dinsdagavond een bittere pil moeten slikken. Tegen Sheffield Wednesday werd het uitgeschakeld in de League Cup. Sheffield Wednesday was met 3-0 te sterk.

De wedstrijd begon rampzalig voor Arsenal. Al na vijf minuten moest Alex Oxlade-Chamberlain het veld met een blessure verlaten en zijn vervanger Theo Walcott kon tien minuten later ook niet verder. Sheffield kwam na een half uur spelen op voorsprong. Ross Wallace liet Petr Cech met een schot in de benedenhoek kansloos. Voor rust werd het ook nog 2-0 nadat Lucas Joao raak kopte uit een hoekschop.

In de 52e minuut kwam de eindstand op het scorebord. Sam Hutchinson tikte bij de tweede paal de 3-0 binnen. Glenn Loovens had een basisplek bij Sheffield Wednesday. Darryl Lachman ontbrak in de wedstrijdselectie.


Chelsea is dinsdagavond uitgeschakeld in de strijd om de League Cup. Op bezoek bij Stoke City verloor de ploeg van de onder druk staande manager José Mourinho na strafschoppen. Het werd 1-1 (5-4p).

Vanaf de aftrap was het Chelsea dat als eerst op zoek ging naar een doelpunt. Diego Costa was de eerste tien minuten de gevaarlijkste speler aan de kant van The Blues maar hij zag zijn pogingen geblokt worden of in de handen van doelman Jack Butland verdwijnen. Butland was de hele eerste helft de sta in de weg voor Chelsea. Vlak voor rust was Stoke via Jonathan Walters dichtbij de openingstreffer. Van dichtbij schoot hij de bal op doel maar met een uitstekende redding van Asmir Begović voorkwam de 1-0.

Zes minuten na rust was het wel raak voor de thuisploeg. Walters kreeg de bal op de rand van de zestien onder controle en schoot via de lat raak. Chelsea ging na de treffer op zoek naar de gelijkmaker en was in de 73e minuut daar dichtbij. Na een snel genomen vrije trap raakte Kurt Zouma de paal.

In de eerste minuut van de blessuretijd viel alsnog de gelijkmaker. De vrijstaande Loïc Rémy schoot van dichtbij de gelijkmaker binnen, 1-1. Twee minuten later kwam Stoke met tien man te staan nadat Phil Bardsley zijn tweede gele kaart ontving. Bij een 1-1 stand gingen beide ploegen verlengen.

In de verlenging ging Chelsea nadrukkelijk op zoek naar de overwinning maar de Chelsea-spelers vonden Butland telkens op hun weg of wisten de bal niet tussen de palen te plaatsen. Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Na negen perfecte strafschoppen zag Eden Hazard zijn schot gekeerd worden door Butland. Stoke plaatste zich hierdoor voor de kwartfinale van de League Cup.


Everton schakelde Norwich City uit na strafschoppen (4-3). De eindstand na negentig minuten en na de verlenging was 1-1.

Hull City zette Leicester City uit het toernooi (5-4 na strafschoppen, 1-1 na verlenging).

FOK! Wat een weer: bommen en granaten

Afgelopen nacht ontstond er op veel plaatsen nevel en zelfs mist. De ochtend begint dan ook aan de grauwe kant. In de loop van de ochtend trekt de mist weg, maar zijn plaats wordt ingenomen door een pak wolken waaruit af en toe en paar druppels kunnen vallen.

De wind is zwak tot matig en komt vooralsnog uit het oosten tot zuidoosten, later op de dag zal deze vanuit het zuiden meer richting het zuiden gaan waaien. De temperaturen lopen uiteen van 11 graden in het noordoosten van het land tot 17 graden in het zuidoosten. Vanaf donderdag knapt het weer op en worden we weer getrakteerd op het mooie najaarsweer waar we gisteren ook van genoten hebben. 

De vijfde foto in de serie Rotterdam by night. De felverlichte ligplaats van de watertaxi. Niet te missen in ieder geval! 

Watertaxi (Rotterdam by night)
Watertaxi (Rotterdam by night)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 2013 wordt Europa getroffen door de zwaarste storm sinds 1990. In totaal vallen er 9 doden door het natuurgeweld, waaronder drie in Nederland. In Lauwersoog wordt een windstoot met een snelheid van 152 kilometer per uur gemeten. 

* In 1886 wordt het vrijheidsbeeld in New York ingehuldigd. 

* In 1919 begint de drooglegging in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Congres keurt de Volstead Act goed, ondanks dat Woodrow Wilson zijn veto had uitgesproken. 

* In 1987 vond er tijdens een EK-kwalificatiewedstrijd tussen Nederland en Cyprus een bomincident plaats. De UEFA beslist dat het duel mag worden overgespeeld hoewel de Griekse voetbalbond aandrong op een reglementaire nederlaan voor Oranje. Dooor de beslissing van de UEFA weet  Nederland zich alsnog te plaatsen voor het EK in 1988. Nederland wordt dat jaar Europees Kampioen. 


Het bomincident

'Stop verharding van het asieldebat'

De fractievoorzitters van vrijwel alle politieke partijen in de Tweede Kamer nemen afstand van de verharding van het asieldebat. In een open brief die woensdag in de Volkskrant verschijnt, roepen ze hun kiezers op tot meer begrip voor elkaar en meer verdraagzaamheid. "Verwar dreigementen en beledigingen niet met argumenten. Laat elkaar aan het woord, ook al ben je het verschrikkelijk met de ander oneens", schrijven ze.

"En blijf af van onze volksvertegenwoordigers die zich dag in, dag uit inzetten voor het belang van hun gemeente. Wij zijn het over veel oneens, maar hierover bestaat geen enkel verschil van mening: in Nederland voeren we een debat zonder dreigementen, intimidatie en geweld."

De brief werd dinsdag opgesteld en is een initiatief van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij reageerde geschrokken op het in brand steken van twee auto's van de GroenLinks-fractievoorzitter Harold Halewijn in de gemeente Wormerland. Halewijn denkt dat de brandstichting in de nacht van maandag op dinsdag te maken heeft met zijn standpunten over de opvang van vluchtelingen.

Andere fractievoorzitters die de brief ondertekenden, zijn Halbe Zijlstra (VVD), Diederik Samsom (PvdA), Emile Roemer (SP), Sybrand Buma (CDA), Geert Wilders (PVV), Alexander Pechtold (D66), Arie Slob (CU), Kees van der Staaij (SGP), Marianne Thieme (PvdD) en Henk Krol (50Plus). Dinsdag werd bekend dat fractieleider Zijlstra een kogelbrief heeft ontvangen. De kogel werd bij de Tweede Kamer bezorgd nadat Zijlstra het VVD-plan over de versobering van de huisvesting van asielzoekers had gelanceerd op 10 oktober.

'Stop verharding van het asieldebat'
'Stop verharding van het asieldebat' (Foto: ANP)

Kogel Zijlstra zoveelste dreigement om asiel

De kogelbrief die fractieleider Halbe Zijlstra van de VVD heeft ontvangen, is niet het eerste dreigement rond de vluchtelingenkwestie. De brandstichting in de nacht van maandag op dinsdag in de twee auto's van het Wormerlandse GroenLinks-raadslid Harold Halewijn en zijn vrouw hangt volgens de politicus mogelijk samen met de discussiebijeenkomst die dinsdagavond wordt gehouden over de komst van vluchtelingen naar de gemeente.

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten werd eerder deze maand met de dood bedreigd wegens de plannen voor een vluchtelingenopvang in zijn Overijsselse gemeente. Gemeenteraadsleden in Rijswijk kregen vlak daarvoor dreigbrieven wegens de beoogde komst van een asielzoekerscentrum in de Zuid-Hollandse plaats.

Begin deze maand werd een 38-jarige man uit Wezep opgepakt wegens bedreiging en belediging van burgemeester Adriaan Hoogendoorn van de gemeente Oldebroek, waar Wezep onder valt. De verdachte stuurde volgens de politie diverse berichten met bedreigingen vanwege het onderzoek van de gemeente naar een mogelijk asielzoekerscentrum in het Gelderse dorp Wezep.

Volgens een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie is de inschatting van het actuele dreigingsniveau niet veranderd naar aanleiding van de kogelbrief voor Zijlstra. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) "komt binnenkort met een nieuw dreigingsbeeld".

Kogel Zijlstra zoveelste dreigement om asiel
Kogel Zijlstra zoveelste dreigement om asiel (Foto: ANP)

Loiza: transgenderstempel typisch Nederlands

Volgens de beeldschone Loiza Lamers is de stempel die op het transgender zijn wordt gedrukt iets typisch Nederlands. Het liefst wil de 20-jarige winnares van de modellenzoektocht Holland's Next Top Model beoordeeld worden op wie ze is en niet op haar verhaal.

''Ik bén ook de eerste transgender ter wereld die zo'n modellenwedstrijd wint, dus erg vind ik het ook niet'', zegt LoizaGodin. ''Wel vraag ik me af: waarom toch die stempel drukken? Dat is weer typisch Nederlands in hokjes denken.''

Transgenders zijn op dit moment erg 'hot'. We kennen bijvoorbeeld allemaal voormalig atleet Bruce Jenner, die nu door het leven gaat als Caitlyn Jenner. ''Dat het nu hot is, is grappig, maar ik weet niet of het per se mooi meegenomen is voor Loiza'', zegt Myra Dekker van Touché, het modellenbureau waar de prachtige Loiza een contract heeft gewonnen. ''Het kan ook tegen haar werken. Niet alle opdrachtgevers zitten te wachten op die extra informatie die ze nu met zich meedraagt.''

Gelukkig zal het modellenbureau Loiza niet als transgender in de boeken zetten. ''We gaan haar gewoon als vrouwelijk model in de markt zetten, niet als transgender.'' Zoals het hoort, want ze is op en top vrouw. Loiza laat zelf weten: ''Transgender is wel iets dat bij mij hoort, maar ik ben er niet meer zo mee bezig. Ik ben vrouw en ik wil de top bereiken.''

VN-vergadering haalt uit naar Cuba-embargo VS

De Algemene Vergadering van de Verenigde Naties heeft dinsdag voor de 24ste keer het Amerikaanse handelsembargo tegen Cuba veroordeeld. Alleen Israël en de Verenigde Staten stemden tegen de resolutie, die steun kreeg van 191 landen.

De Cubaanse minister Bruno Rodríguez (Buitenlandse Zaken) zei onaangenaam verrast te zijn door het Amerikaanse 'nee'. Hij wees erop dat de regering van president Barack Obama heeft gekozen voor toenadering tot zijn land.

Obama heeft zich vorige maand nog uitgesproken tegen het tientallen jaren oude handelsembargo, dat alleen door het Congres kan worden opgeheven. De president noemde het schrappen van het embargo "onvermijdelijk".

In de niet bindende resolutie werd lovend gesproken over het voornemen van Obama het embargo te schrappen, maar dat was niet voldoende om de VS over de streep te trekken. Cuba heeft aangekondigd de resolutie te blijven indienen tot alle sancties zijn opgeheven.

VN-vergadering haalt uit naar Cuba-embargo VS
VN-vergadering haalt uit naar Cuba-embargo VS (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.