FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 oktober 2015

Uitslag Excelsior - FC Utrecht

Jeff Stans heeft Excelsior zaterdag de tweede overwinning van het seizoen bezorgd. Een rake strafschop van de middenvelder besliste het duel met FC Utrecht: 1-0. Excelsior nestelde zich daardoor in de middenmoot van de eredivisie, kort achter de ploeg van trainer Erik ten Hag.

Een week nadat beide clubs in spectaculaire wedstrijden met 3-3 gelijkspeelden, Excelsior bij ADO Den Haag en FC Utrecht tegen SC Cambuur, hadden ze moeite om het spel naar zich toe te trekken op het krappe kunstgrasveld van Woudestein. In het eerste half uur maakten Excelsior en FC Utrecht vooral elkaar het voetballen onmogelijk. De wedstrijd kwam pas kort voor rust een beetje los. Yassin Ayoub testte de Belgische keeper Tom Muyters van Excelsior met een knal van 25 meter.

Vlak daarna bleef Muyters, de vervanger van Filip Kurto die met een lichte hersenschudding kampt, ook overeind toen Sean Klaiber na een vloeiende aanval ineens voor zijn neus verscheen. De rechtsback wachtte echter te lang en schoot de bal op de benen van de keeper. Aan de andere kant kreeg Brandley Kuwas twee mogelijkheden. Eerst schoot hij de bal via de vingertoppen van Robbin Ruiter naast, vervolgens timede hij volledig verkeerd bij een kansrijke kopbal.

In de tweede helft bleef de amusementswaarde laag, net als het aantal kansen. Topschutter Sébastian Haller van FC Utrecht, terug na een schorsing, werd amper in stelling gebracht. Aanvoerder Willem Janssen dwong Muyters tot een moeizame redding, Excelsior was gevaarlijk met een kopbal van spits Tom van Weert die rakelings langs het doel vloog. De beslissing viel in de 73e minuut, toen Stans in het strafschopgebied gretig over het been van Janssen dook. Scheidsrechter Allard Lindhout wees naar de stip en Stans zelf schoot vanaf elf meter koelbloedig raak: 1-0. In de slotfase miste Kristoffer Peterson een open kans op de gelijkmaker.

Excelsior

1 - 0

FC Utrecht

74' Stans(pen)    
 
Gele kaart: Kruys (Excelsior), Janssen, Klaiber (FC Utrecht)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.430
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Kruys
Auassar
Stans
Kuwas (Vermeulen/90+2)
Van Weert
Van Mieghem (Hasselbaink/81)
  Ruiter
Klaiber
Van der Maarel
Letschert
Conboy (Nganioni/87)
Janssen
Strieder
Ramselaar (Rubin/87)
Ayoub
Haller
Barazite (Peterson/66)

Excelsior verslaat FC Utrecht met 1-0
Excelsior verslaat FC Utrecht met 1-0 (Foto: ANP)

Hakenkruizen op Medisch Centrum Brunssum

Het Zuyderland Medisch Centrum in Brunssum is beklad met hakenkruizen en racistische leuzen. Het ziekenhuis heeft zaterdag aangifte gedaan bij de politie, zei een woordvoerster van het ZMC.

Op een deur van het ziekenhuis waren hakenkruizen en andere nazi-symbolen geklad. Op ramen en de muur stonden leuzen als 'Eigen volk eerst' en 'Geen AZC'. De graffiti werd zaterdag ontdekt. Volgens de regionale omroep 1Limburg waren de leuzen in de nacht van vrijdag op zaterdag aangebracht.

Het medisch centrum heeft inmiddels een schoonmaakbedrijf opdracht gegeven de leuzen te verwijderen, zei de woordvoerster.

Volgens 1Limburg komt het ziekenhuis binnenkort leeg te staan en heeft de gemeente het pand aangeboden aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) als opvang voor vluchtelingen.

Hakenkruizen op Medisch Centrum Brunssum
Hakenkruizen op Medisch Centrum Brunssum (Foto: ANP)

Ook Jeremy Irons en Brendan Gleeson in Assassin's Creed

De cast voor de verfilming van de populaire Assassin's Creed-games heeft er twee nieuwe aanwinsten bij: Jeremy Irons en Brendan Gleeson. Ze voegen zich bij Michael Fassbender en Marion Cotillard, die eerder al aangekondigd werden als hoofdrolspelers.

Jeremy Irons, die ondanks zijn prima cv vooral nog vaak wordt herinnerd voor zijn rol als (de stem van) Scar uit The Lion King, speelt in de film de vader van Marion Cotillard. Brendan Gleeson (Harry Potter, The Edge of Tomorrow) speelt op zijn beurt de vader van Fassbender, die eerder al werd aangekondigd voor zijn rol van hoofdpersonage Callum Lynch.

Assassin's Creed vertelt, net zoals in de games, het verhaal van een afstammeling (Lynch) van de Assassijnen die via revolutionaire geneticatechnologie de herinneringen van zijn voorvaderen kan onderzoeken en zelf kan meemaken. Daarbij vergaart Lynch buitengewone assassin-vaardigheden en raakt verwikkeld in de strijd tussen de geheimzinnige sociëteit en de orde van tempeliers.

De Assassin's Creed-franchise van de Franse ontwikkelaar Ubisoft heeft sinds 2007 91 miljoen exemplaren verkocht. De verfilming van Assassin's Creed zit al langere tijd in de pijplijn, in 2012 werd deze al aangekondigd. De releasedatum staat op dit moment op 22 december 2016.

Jeremy Irons en Brendan Gleeson in Assassin's Creed-film (Foto: Yahoo)
Jeremy Irons en Brendan Gleeson in Assassin's Creed-film (Foto: Yahoo)

Mandela in eregalerij van het rugby

Nelson Mandela is postuum met een sportieve eer bedeeld. De in 2013 overleden oud-president van Zuid-Afrika is zaterdag opgenomen in de Hall of Fame van het rugby. Francois Pienaar, de aanvoerder van het team dat in 1995 de wereldcup won in eigen land, nam zaterdag de bijbehorende pet in ontvangst tijdens een ceremonie in het stadion van Newcastle. Dat gebeurde voor aanvang van het WK-duel tussen de 'Springboks' en Schotland in St. James' Park.

Mandela vertolkte destijds bij het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika een verzoenende rol in het toen nog sterk verdeelde land. Rugby was een sport voor de blanke minderheid, maar Mandela maakte er ook een sport voor de zwarte meerderheid van. Hij verscheen bij de finale in het stadion van Johannesburg in het groene shirt van het nationale rugbyteam en droeg een groene pet. Hij overhandigde na afloop de trofee aan Pienaar en in Zuid-Afrika wordt dat nog altijd als een historisch moment in het afbreken van de apartheid beschouwd.

Mandela in eregalerij van het rugby
Mandela in eregalerij van het rugby (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 03/10/2015

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. PEC Zwolle won in Tilburg met 0-1 van Willem II terwijl het duel tussen Roda JC sc Cambuur Leeuwarden in een 1-1 gelijkspel eindigde. Hieronder vind je de karakteristieken hiervan.

Willem II

0 - 1

PEC Zwolle

     43' Bouy
 
 Gele kaart: , Bouy, Lam, Becker, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
S.Wuytens
Ligeon (Joppen/27)
Ojo
Falkenburg
Haemhouts (De Jong/70)
v.d.Velden
Nemec (Braber/80)
Andersen
  v.d.Hart
v.Polen
Marcellis
Lam
v.Hintum
Dekker
Marinus (El Hasnaoui/88)
Bouy (Brama/70)
Becker
Veldwijk
Thomas (Menig/75)

Roda JC

1 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 72' v. Hyfte    30' Ogbeche
 
 Gele kaart: Faik, (Roda JC), Byrne, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.489
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
v.Leer
Dijkhuizen
Sankoh
Swinkels
v.Peppen
Noor
Griffiths (De Silva/63)
v.Hyfte
Faik
Boakye (Paulissen/82)
Juric (E.Gyasi/68)
  Nienhuis
Pereira
Dammers
Peersman
v.d.Laan (Anderson/53)
v.d.Streek
Overgoor (Bakker/74)
Byrne (Houtkoop/63)
Narsingh
Barto
Ogbeche

Ontevreden vluchtelingen terug in tentenkamp

Alle negentien vluchtelingen die vrijdag de noodopvang Heumensoord bij Nijmegen verlieten zijn weer terug. Ongeveer tien mensen keerden diezelfde avond al terug. In de loop van zaterdag keerde ook de rest terug, zei een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

De vluchtelingen verlieten het tentenkamp vrijdagmiddag kort na aankomst, omdat ze ontevreden waren over de voorzieningen. Vooral de inrichting van de slaappaviljoens viel niet in de smaak. In de paviljoens zijn lange rijen slaapkamers voor acht personen. Sommige vluchtelingen vrezen dat ze niet genoeg privacy hebben.

De mannen en vrouwen wilden teruggaan naar het aanmeldcentrum in Ter Apel, maar volgens het COA kon dat niet en was vrijdagavond de helft van de groep weer terug. De rest keerde zaterdag terug.

Heumensoord is de grootste opvanglocatie in Nederland. Binnen enkele weken moet het plaats bieden aan 3000 asielzoekers. Het COA zegt dat het kamp bedoeld is als noodopvang, waar de asielzoekers maar korte tijd zullen verblijven.

Ontevreden vluchtelingen terug in tentenkamp
Ontevreden vluchtelingen terug in tentenkamp (Foto: ANP)

Chelsea buigt ook voor Southampton

Chelsea heeft zaterdag opnieuw een mokerslag moeten incasseren. Op het eigen Stamford Bridge ging de Engelse kampioen hard onderuit tegen Southampton, de ploeg van trainer Ronald Koeman: 1-3. Met slechts acht punten uit acht wedstrijden staat Chelsea op de zestiende plek in de Premier League, een beschamende positie voor de kampioen van vorig seizoen.

Chelsea verloor afgelopen week ook in de Champions League bij FC Porto (2-1). Het dolende elftal van Mourinho begon nog wel goed aan de krachtmeting met Southampton. Willian krulde in de tiende minuut een vrije trap over doelman Maarten Stekelenburg in de kruising. Op slag van rust kwamen de Saints echter langszij via Steven Davis, die hard kon uithalen nadat oud-Feyenoorder Graziano Pellè de bal met zijn borst perfect had teruggelegd.

De Italiaanse spits stelde na een uur ook Sadio Mané in staat te scoren. In de 72e minuut waren de rollen omgedraaid en tekende Pellè voor de 1-3. Verdediger Virgil van Dijk, opgeroepen voor het Nederlands elftal, speelde de hele wedstrijd. Hij bleef fier overeind tegen Radamel Falcao, de Colombiaanse spits van Chelsea die kort na rust met een fopduik over de uitkomende Stekelenburg een strafschop probeerde te versieren. Het leverde Falcao echter een gele kaart op vanwege een 'schwalbe'.

Chelsea incasseerde al de vierde nederlaag van dit nog prille seizoen. In het hele vorige voetbaljaar verloren de 'Blues' slechts drie keer. Met Mourinho als trainer langs de lijn kreeg Chelsea nooit meer dan twee doelpunten tegen in een competitiewedstrijd voor eigen publiek. De voorheen zo geprezen defensie van de blauwe brigade incasseerde dit seizoen al zeventien tegentreffers.

Chelsea buigt ook voor Southampton
Chelsea buigt ook voor Southampton (Foto: ANP)

Eeuwenoud VOC-aandeel teruggevonden

In het Stadsarchief in Amsterdam is een eeuwenoud aandeel van de Verenigde Oostindische Compagnie (VOC) teruggevonden. Het aandeel werd op 6 oktober 1606 voor een bedrag van 600 gulden gekocht door Theunis Jansz, een Amsterdams kruidenier.

Volgens het Stadsarchief gaat het om het op twee na oudste bekende VOC-aandeel. Het oudste stuk werd in 2010 boven water gehaald bij een scriptieonderzoek van een geschiedenisstudent in het Westfries Archief in Hoorn. Dat aandeel is enkele weken ouder.

De VOC was de grootste handelsonderneming in de zeventiende en achttiende eeuw. Het geldt als de eerste multinationale vennootschap ter wereld met vrij verhandelbare aandelen. De handel in VOC-aandelen vormde de opmaat voor het ontstaan van de Amsterdamse Beurs, de oudste effectenbeurs ter wereld.

Het Stadsarchief toon de nieuwe vondst deze maand tijdelijk aan het grote publiek. Het aandeel is van 6 tot en met 18 oktober te bewonderen in de Schatkamer van het archief.

Eeuwenoud VOC-aandeel teruggevonden
Eeuwenoud VOC-aandeel teruggevonden (Foto: ANP)

Uitslag N.E.C. Nijmegen - ADO Den Haag

ADO Den Haag verlengde vrijdag het contract van trainer Henk Fraser. Dit vertrouwen werd vanavond niet opgezet in punten. ADO ging op bezoek bij N.E.C. in Nijmegen met 4-1 onderuit. N.E.C. klimt nu naar de zesde plaats en ADO blijft vijftiende.  

Santos met twee doelpunten de grote man bij N.E.C. (Pro Shots/Joep Leenen)
Santos met twee doelpunten de grote man bij N.E.C. (Pro Shots/Joep Leenen)

N.E.C. Nijmegen

4 - 1

ADO Den Haag

 1' Meijers (e.d.)
 63' Santos
 76' Limbombe
 79' Santos
   21' Wormgoor
 
 Gele kaart: Santos (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Goffert, Nijmegen
Toeschouwers: 11.500
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Halldórsson
Kane
v.Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel
Ritzmaier
Breinburg
Foor (Sleegers/87)
Santos (Roman/87)
Limbombe (Rayhi/87)
  Hansen
Ebuehi
Wormgoor
Zuiverloon
Meijers
Malone
Kristensen (Alberg/72)
Bakker
Schaken (Marengo/ 65)
Havenaar
Duplan (Kastaneer/83)

Spreeuw vaakst getelde vogel op vogelteldag

De spreeuw was zaterdag op de landelijk vogelteldag de vaakst getelde vogel; 50.990 keer. De vink (27.325) en kolgans (25.032) stonden op de tweede en derde plaats, meldde Vogelbescherming Nederland.

Duizenden vogelaars telden in het hele land op ruim 150 locaties. Deze jaarlijkse peiling maakt deel uit van een Europees onderzoek naar de stand van de trekvogels, waaraan 39 landen meededen.

In Nederland telden de vogelaars 216.583 vogels. Er werden 177 soorten waargenomen.

Trekweer
Het goede zonnige weer en wind uit het noordoosten was het ideaal trekweer voor vogels. Maar ze vlogen op grote hoogte om grote afstanden te kunnen afleggen. Ze vlogen te hoog om goed te kunnen tellen.

Er werden vooral grote aantallen vogels gespot die in ons land blijven overwinteren, zoals de spreeuw, vink en kolgans. Een groot deel van de spreeuwen blijft de komende maanden hier. Een ander deel gaat door naar Engeland of trekt verder zuidwaarts.

Er waren dit jaar weer enkele bijzondere waarnemingen, waaronder dertien rode wouwen, zes bladkoningen, vier roodkeelpiepers en negen Europese kanaries.

Spreeuw vaakst getelde vogel op vogelteldag
Spreeuw vaakst getelde vogel op vogelteldag (Foto: ANP)

'FIOD neemt ex-top Imtech onder de loep'

De fiscale opsporingsdienst FIOD kijkt naar mogelijke strafbare feiten van voormalige Nederlandse bestuurders en toezichthouders van het failliete installatiebedrijf Imtech. Dat meldde De Telegraaf zaterdag op basis van een ingewijde. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt dat de zaak de interesse heeft van justitie, maar stelt dat er op dit moment geen formeel strafrechtelijk onderzoek loopt.

Imtech bezweek in augustus onder de financiële moeilijkheden die ontstonden na een groot boekhoudschandaal in Polen en Duitsland. Verscheidene onderdelen vonden onderdak bij nieuwe eigenaren, waardoor veel arbeidsplaatsen behouden zijn gebleven.

In Duitsland wordt wel al enige tijd strafrechtelijk onderzoek gedaan. De voormalige Duitse top van Imtech wordt onder meer verdacht van boekhoudfraude, omkoping en illegale prijsafspraken. Het bestuur in Nederland is tot nu toe buiten schot gebleven.

'FIOD neemt ex-top Imtech onder de loep'
'FIOD neemt ex-top Imtech onder de loep' (Foto: ANP)

Geen naaktscènes meer voor Helen Mirren

Helen Mirren (70) doet geen naaktscènes meer. De Britse actrice vindt het prettig dat filmmakers dat op haar leeftijd ook niet meer van haar verwachten.

Tijdens haar rijke Hollywoodcarrière ging Mirren meerdere keren uit de kleren voor de camera, bijvoorbeeld voor de films Age of Consent (1969) en Caligula (1979). Echt prettig vond dat ze niet, maar ze deed het toch.

"Ik wilde niet moeilijk doen over zoiets", zegt Helen in gesprek met Alan Cumming van CBS. "Dat is een voordeel van ouder worden. Je hoeft dat soort dingen niet meer te doen. Alleen mijn echtgenoot mag mijn borsten nu nog zien."

Mirren is sinds 1997 getrouwd met de Amerikaanse regisseur Taylor Hackford.

Geen naaktscènes meer voor Helen Mirren
Geen naaktscènes meer voor Helen Mirren (Foto: BuzzE)

Tienduizenden Oostenrijkers de straat op

Meer dan 20.000 mensen zijn zaterdag de straat opgegaan in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen om hun steun uit te spreken voor de vluchtelingen en te protesteren tegen de recente groei van de anti-immigratiepartij FPÖ in de peilingen.

Alleen al vorige maand kwamen meer dan 200.000 vluchtelingen het land binnen.

De demonstranten liepen naar de parlementsgebouwen in de hoofdstad, terwijl ze spandoeken droegen met leuzen als 'Naar binnen de vluchtelingen, eruit met de FPÖ' en 'Geen muren om Europa'.

Burgemeester
FPÖ-leider Heinz Christian Strache, die heeft gezworen de christelijke en westerse identiteit van Oostenrijk te beschermen, heeft zich verkiesbaar gesteld als burgemeester van Wenen. Die verkiezingen worden over een week gehouden. Hij wil een hek om Oostenrijk bouwen om de stroom vluchtelingen tegen te houden.

In september vroegen 9000 mensen asiel aan in het land met 8,5 miljoen inwoners, de andere vluchtelingen reisden verder.

Tienduizenden Oostenrijkers de straat op
Tienduizenden Oostenrijkers de straat op (Foto: ANP)

Judoka Franssen pakt Nederlandse titel in nieuwe klasse

Judoka Juul Franssen heeft zaterdag in Rotterdam de Nederlandse titel veroverd in de klasse tot 63 kilogram. De 25-jarige Limburgse was in de finale van de NK met een ippon te sterk voor Jennifer Wichers. Het betekende voor Franssen haar eerste nationale titel in deze gewichtsklasse. Eind vorig jaar stapte ze van de -57 over naar de -63 kilogram.

Op de WK in augustus was Franssen dichtbij een medaille in haar nieuwe klasse. De Limburgse drong in Astana door tot de halve finales, maar werd daarin gediskwalificeerd omdat ze de arm van haar opponente overstrekte. Dat kostte haar een vervolg in het toernooi.

In de 'oude' klasse van Franssen was Sanne Verhagen zaterdag de sterkste. In de finale van de categorie tot 57 kilogram versloeg Verhagen met een ippon Hilde Jager. De Nederlandse titel -52 kilogram ging naar Miranda Wolfslag, Kim Akker was de beste in de lichtste klasse (-48). Bij de mannen gingen de gouden medailles op de openingsdag van de NK naar Bas Koffijberg (-60), Junior Degen (-66) en Sam van 't Westende (-73).

De afzwaaiende bondscoach Marjolein van Unen werd in het Topsportcentrum van Rotterdam bedankt voor bewezen diensten. De 52-jarige bondscoach van de vrouwen maakte vorige maand bekend dat ze vanwege gezondheidsklachten stopt, na bijna twintig jaar langs de tatami te hebben gestaan. Van Unen, die twee wereldkampioenen afleverde (Edith Bosch en Marhinde Verkerk) en met haar pupillen zes olympische medailles pakte, werd benoemd tot lid van verdienste van de Nederlandse judobond JBN. Uit handen van voorzitter Willem Jan Stegeman kreeg ze een diploma en de bijbehorende speld.

Nederlandse titel Franssen in nieuwe klasse
Nederlandse titel Franssen in nieuwe klasse (Foto: ANP)

Dronken spookrijder aangehouden

De politie heeft zaterdag in Bergen op Zoom een 42-jarige man aangehouden, nadat hij tegen een verkeerspaal was geknald en tegen het verkeer in de A4 was opgereden. De man had te veel gedronken.

Een getuige zag dat de man zaterdagochtend een verkeersbord op een rotonde ramde, waardoor de auto flink beschadigd raakte. Vervolgens reed de man de afrit van de A4 op tegen het verkeer in. Toen de man merkte dat hij aan het spookrijden was, keerde hij op de weg. Maar wegens de eerder opgelopen schade kon hij niet verder rijden, waarna gealarmeerde agenten hem in de kraag grepen.

Dronken spookrijder aangehouden
Dronken spookrijder aangehouden (Foto: ANP)

Darter Norris wint eerste toernooi na overstap naar PDC

Alan Norris heeft verrassend Player Championship 18 op zijn naam geschreven. De darter die begin dit jaar over kwam van dartbord BDO won in de finale van Kim Huybrechts met 6-1. In de halve finale won hij ook al van Gary Anderson. Het is de eerste zege van Norris bij de PDC. 

Norris won in de eerste ronden van Matt Clark, Vincent van der Voort, Mervyn King, Michael Smith en Darren Webster. In de halve finale versloeg hij Anderson met 6-4, waarna hij de Belg Huybrechts met 6-1 versloeg. De 43-jarige Norris kent een lastig eerste jaar bij de PDC. Hij kwam tot nu toe tot één kwartfinale en verloor vaak in de eerste ronde. Nu is de runner-up van het BDO WK van 2014 wel succesvol. 

Er werden zaterdag tijdens dit toernooi twee negendarters gegooid. Michael van Gerwen gooide er één tijdens de derde ronde tegen Raymond van Barneveld. Mighty Mike versloeg Barney met 6-5. Een ronde later moest de Brabander buigen voor Andy Hamilton (6-4). Van Gerwen was wel de beste Nederlander. De tweede negendarter werd gegooid door Phil Taylor in de gewonnen kwartfinale tegen Stephen Bunting (6-1). Taylor werd net zoals vrijdag uitgeschakeld in de halve finale. 

De darters mogen zondag weer aan de bak. De World Grand Prix staat voor de deur, het toernooi waarbij spelers zowel een leg moeten beginnen als eindigen met een dubbel. Van Gerwen is de titelverdediger. Ook de Nederlanders Van Barneveld, Van der Voort, Klaasen en Van de Pas zullen aan de oche verschijnen. 

Uitslagen Player Championship 18 - vanaf achtste finales

Achtste finales
Andy Hamilton 6-4 Michael van Gerwen
Kim Huybrechts 6-1 Lee Palfreyman
Phil Taylor 6-2 Christian Kist
Stephen Bunting 6-1 Stephen Willard
Alan Norris 6-4 Michael Smith
Darren Webster 6-2 Wayne Jones
Gary Anderson 6-3 Josh Payne
Ken MacNeil 6-1 Justin Pipe

Kwartfinales
Kim Huybrechts 6-2 Andy Hamilton
Phil Taylor 6-1 Stephen Bunting
Alan Norris 6-1 Darren Webster
Gary Anderson 6-1 Ken MacNeil

Halve finales
Kim Huybrechts 6-5 Phil Taylor
Alan Norris 6-4 Gary Anderson

Finales
Alan Norris 6-1 Kim Huybrechts

Alle uitslagen zijn hier te vinden. 

WK Rugby - Zuid-Afrika eenvoudig langs Schotland

Zuid-Afrika heeft zichzelf een goede dienst bewezen op het WK rugby in Engeland door in Newcastle van Schotland te winnen. De Schotten, met Tim Visser in de basis, hadden zeker in de eerste helft weinig in te brengen tegen de Afrikanen en verloren met 34-16. Beide landen hebben plaatsing voor de kwartfinale, met nog één duel te gaan in de groepsfase, nog wel in eigen hand.

Zuid-Afrika had vooraf maar één doel voor dit duel, namelijk winnen. Hun nederlaag tegen Japan eerder dit toernooi had de Afrikanen al in een benarde positie gebracht. Schotland merkte in de eerste helft direct dat de Springbokken voor hun laatste kans vochten, want ze zetten gelijk vol de druk erop. Dat leverde al snel een try op voor de Afrikanen via Bismarck du Plessis, die in een wirwar van mensen de bal op de grond wist te drukken. Via penalties van Handre Pollard wisten ze zelfs de voorsprong uit te bouwen naar 13-0.

Pas na een half uur wist Schotland via een penalty van Graig Laidlaw hun eerste punten op het bord te brengen. Nog voor rust liep de achterstand verder op na een try van JP Pietersen en leek het met 20-3 al een moeilijk verhaal voor Schotland te worden om vanavond al plaatsing zeker te stellen voor de kwartfinale. Tim Visser kon zich ook niet onderscheiden in de eerste helft op aanvallend gebied, wel wist hij tot twee keer toe een try van Zuid-Afrika te voorkomen door verdedigend, normaal zijn zwakke punt, sterk te zijn.

Na rust had Visser ook in aanvallend opzicht zijn aandeel. Na een rust van Duncan Weir, wist hij zijn pass te verlengen naar Tommy Seymour, die de stand met een try terugbracht tot 20-13. Dichterbij dan dat wisten de Schotten niet meer bij Zuid-Afrika te komen, die met enkele penalties en een drop-goal via Pollard hun voorsprong op meer dan één try hielden. Na 70 minuten was de wedstrijd gespeeld, nadat Bryan Habana via de linkerkant doorbrak en Zuid-Afrika de zege bezorgde.

Eerder op de dag won Japan eenvoudig van Samoa met 25-5 en hield daarmee zicht om zich voor het eerst in de historie te plaatsen voor de kwartfinale van het WK. Daarbij zijn ze echter wel afhankelijk van Schotland en Zuid-Afrika, die tegen respectievelijk Samoa en de Verenigde Staten moeten spelen. Als beide landen winnen dan zal de organisator van het volgende WK niet doorgaan.

Nieuwe verklaring in Jack the Ripper-zaak

Het is een van de grootste liefhebberijen van de Britten: een verklaring zoeken voor de moorden die Jack the Ripper in de negentiende eeuw pleegde. Een nieuw boek wijst de vinger nu ferm naar de vrijmetselarij. De dader zou zelf een vrijmetselaar zijn geweest en bescherming hebben gekregen van zijn 'broeders' bij de Londense politie. De man zou niet de bekende vijf maar acht moorden hebben gepleegd en de politie zou moedwillig bewijsmateriaal hebben vernietigd, meldt The Guardian zaterdag.

Schrijver Bruce Robinson bestudeerde de zaak vijftien jaar en komt in het boek 'They all love Jack' tot de conclusie dat de zanger Michael Maybrick het moet hebben gedaan. De moorden zelf zouden verwijzen naar een verhaal uit de vrijmetselarij over de moord op drie joodse bouwers van de tempel van Salomon. Die werden op dezelfde manier verminkt als de prostituees die slachtoffer werden van Jack the Ripper.

Als de theorie klopt zou de politie georkestreerd een seriemoordenaar hebben laten lopen. Engeland is in elk geval weer een samenzweringstheorie rijker.

Nieuwe verklaring in Jack the Ripper-zaak
Nieuwe verklaring in Jack the Ripper-zaak (Foto: ANP)

Agüero velt Newcastle met vijf treffers, goal en rood Lens bij gelijkspel Sunderland

Sergio Agüero heeft het Nederlands getinte Newcastle United zaterdag vernederd. De Argentijnse spits maakte in een tijdsbestek van twintig minuten vijf doelpunten en leidde Manchester City naar een royale overwinning: 6-1. De ploeg van trainer Manuel Pellegrini nam daardoor de koppositie weer over van stadgenoot Manchester United, dat zondag tegen Arsenal speelt.

Het dolende Newcastle nam nog wel brutaal de leiding in het Etihad-stadion. Georginio Wijnaldum legde de bal met de buitenkant van zijn rechtervoet op het hoofd van de Servische spits Aleksandar Mitrovic, die het elftal van manager Steve McClaren op voorsprong kopte. Kort voor rust trok Agüero de stand gelijk. In de tweede helft was er geen houden aan voor doelman Tim Krul van de 'Magpies'. Hij zag Agüero nog vier keer scoren en ook Kevin De Bruyne pikte een doelpunt mee.

Pellegrini vond het vlak na de 6-1 van Agüero mooi geweest en haalde zijn topschutter naar de kant. De Argentijn is de tweede spits in amper twee weken tijd die vijf keer scoort. Robert Lewandowski deed het op 22 september voor Bayern München nóg sneller tegen VfL Wolfsburg. De Pool had slechts negen minuten om vijf doelpunten op rij te maken.

Jeremain Lens schonk Sunderland zaterdag met een fraai doelpunt hoop op de eerste overwinning van het seizoen, maar boorde die ook weer de grond in door na rust zijn tweede gele kaart te pakken. De thuiswedstrijd tegen West Ham United eindigde voor de ploeg van trainer Dick Advocaat daardoor in een gelijkspel: 2-2.

Steven Fletcher zorgde na tien minuten voor de 1-0. Halverwege de eerste helft verdubbelde Lens de marge door de bal vanaf twintig meter over doelman Adrián te stiften. Vlak voor rust maakte Carl Jenkinson 2-1, waarop Lens tien minuten na rust zijn tweede gele kaart kreeg. Dimitri Payet trok de stand vlak daarna gelijk.

Bij Newcastle stonden naast Krul en Wijnaldum ook de internationals Daryl Janmaat en Vurnon Anita in de basis. Siem de Jong kwam niet in actie. De ploeg van McClaren zakte naar de laatste plaats van de Premier League, aangezien het Sunderland van Dick Advocaat een iets minder slecht doelsaldo heeft.

Basisspeler Erik Pieters en de invallers Ibrahim Afellay en Marco van Ginkel wonnen met Stoke City bij Aston Villa. Marko Arnautovic (ex-FC Twente) maakte het enige doelpunt op Villa Park: 0-1. Met Nathan Aké in de basis pakte Watford een punt bij Bournemouth (1-1). Glenn Murray miste vlak voor tijd een uitgelezen kans om de thuisclub de winst te bezorgen. De maker van het openingsdoelpunt miste een strafschop. Steven Berghuis ontbrak in de selectie van Watford. Leicester City won met 2-1 van Norwich City en handhaafde zich daarmee in de top, op drie punten van City.

Agüero velt Newcastle met vijf doelpunten
Agüero velt Newcastle met vijf doelpunten (Foto: ANP)

SM-rukker zet Heerlen op stelten

Een 43-jarige man heeft zaterdagochtend voor de nodige opschudding gezorgd in Heerlen. De man liep masturberend door het centrum van de Limburgse plaats. Volgens nieuwssite 1Limburg had de man daarbij diverse 'SM-attributen' bij zich.

Geschokte voorbijgangers waarschuwden de politie. Met behulp van de aanwijzingen van de getuigen kon de schennispleger snel in de kraag worden gevat. Een van de getuigen leverde een SM-speeltje in bij de politie en verklaarde dat de hitsigaard dat al masturberend op straat had achtergelaten.

Tijdens een grondig onderzoek trof de sterke arm nog veel meer 'speeltjes' aan bij de man. Ook had de geilneef een potje poppers en 1,5 gram amfetamine bij zich. De man kreeg een proces-verbaal voor 'openbare schennis der eerbaarheid'.

Gladbach is koelbloediger dan Wolfsburg, Hannover verslaat Werder in streekderby

Borussia Mönchengladbach en VfL Wolfsburg waren zaterdagmiddag aan elkaar gewaagd. Uiteindelijk trok de thuisploeg aan het langste end door twee treffers in de slotfase (2-0).

Met Bas Dost op de bank begonnen Die Wölfe aan het duel tegen de mede Champions League-deelnemer uit Duitsland. Die Fohlen zagen de bezoekers voornamelijk aanvallen over de rechterflank, waarbij de linksback Oscar Wendt er niet altijd goed uitzag.

Omdat Andre Schürrle en Daniel Caligiuri grote kansen lieten liggen voor Wolfsburg, mocht Gladbach het proberen. Maar omdat ook Raffael zijn vizier niet op scherp had staan, gingen beide elftallen de rust in zonder te scoren.

Na de theepauze bracht Wolfsburg-trainer Dieter Hecking Dost in het veld voor Marcel Schäfer, om op die wat te forceren. Ook de formatie uit Gladbach voerde wat wijzigingen door en bracht aanvaller Havard Nordtveit in voor middenvelder Mahmoud Dahoud.

De Noorse spits bewees een kwartier voor het einde zijn waarde, door een geweldige pass van Raffael te promoveren tot een treffer: 1-0. Ibrahima Traoré besliste een paar minuten later vervolgens de confrontatie: 2-0.

Luc Castaignos startte wel in de basis bij Eintracht Frankfurt in de uitwedstrijd tegen FC Ingolstadt 04, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg in Beieren met 2-0 verloor. Pascal Gross maakte een kwartier voor tijd 1-0, Stefan Lex maakte kort voor tijd de tweede. Ingolstadt klimt naar de subtop, Frankfurt blijft middenmoter.

Hannover 96 pakte de eerste overwinning van het seizoen in de streekderby tegen het eveneens zwak gestarte Werder Bremen. Salif Sané maakte tien minuten na rust het enige doelpunt: 1-0. Hannover staat nog altijd in de degradatiezone en heeft nu vijf punten, twee minder dan Bremen.

VfB Stuttgart is met vier punten de nieuwe hekkensluiter na een gelijkspel bij Hoffenheim (2-2). Kevin Volland zette de thuisploeg na een half uur op voorsprong uit een strafschop en deed dat een kwartier voor tijd met een velddoelpunt nogmaals. Jan Kliment had na een uur gelijk gemaakt en Timo Werner deed dat in de laatste minuut opnieuw. Ook Hoffenheim blijft onderin hangen met acht punten.

Hertha BSC ontliep vorig seizoen ternauwernood degradatie, maar staat nu na acht wedstrijden in de subtop. De ploeg uit Berlijn won zaterdag in het eigen Olympiastadion met 3-0 van Hamburger SV door een vroege goal van Salomon Kalou en twee doelpunten van Vedad Ibisevic in het laatste kwartier. HSV staat in de middenmoot met tien punten.

Staande ovatie voor Bassie en Adriaan

Bas en Aad van Toor, beter bekend als Bassie en Adriaan, hebben zaterdagmiddag een staande ovatie gekregen na afloop van de première van hun eerste speelfilm. Producent Sjef Scholte prees het duo als 'het beste dat de Nederlandse kindertelevisie de afgelopen halve eeuw heeft voortgebracht'.

Met de speelfilm 'Koen en Keet & de Speurtocht naar Bassie en Adriaan' neemt het tweetal afscheid van het Nederlandse publiek. Zij dragen het stokje over aan twee talentvolle jonge circusartiesten (Patrick Martens en Janouk Kelderman). Keet en Koen moeten op zoek naar Bassie en Adriaan als deze zijn ontvoerd door de Jonkheer (Fabian Jansen), een neef van de gemene Baron uit de oude serie.

Het afscheid van Bas en Aad van Toor (inmiddels 80 en 72 jaar oud) gaat niet ongemerkt voorbij. Twee weken geleden ontvingen zij op het Filmfestival van Oostende een Lifetime Achievenement Award. Zij kregen de prijs voor hun grote en belangwekkende bijdrage aan de Nederlandstalige televisie. Het tweetal brak in de jaren zestig door als acrobaten-duo The Crocksons. Ze waren daarna 35 jaar lang te zien als het komische duo Bassie & Adriaan.

De première van de film vond plaats in de nieuwe bioscoop Cinemec in Utrecht. Koen en Keet & de Speurtocht naar Bassie en Adriaan draait vanaf 7 oktober in de Nederlandse bioscopen.

Staande ovatie voor Bassie en Adriaan
Staande ovatie voor Bassie en Adriaan (Foto: BuzzE)

'Dieselschandaal risico voor toekomst VW'

Volkswagens financieel directeur en aankomend president-commissaris Hans Dieter Pötsch beschouwt het dieselschandaal waarin Volkswagen afgelopen weken verzeild is geraakt als 'een crisis die het bedrijf in zijn voorbestaan bedreigt'. Die uitspraak citeert de Welt am Sonntag in een voorpublicatie van een artikel dat zondag verschijnt. Pötsch denkt volgens de krant wel dat het concern in staat is om de crisis te boven te komen.

De Oostenrijker werd deze week aangewezen als de nieuwe voorzitter van de raad van commissarissen van Volkswagen. Hij wordt later dit jaar benoemd. Nu wordt die functie nog tijdelijk waargenomen door Berthold Huber. Pötsch wordt dan de definitieve opvolger van de eerder dit jaar vertrokken Ferdinand Piëch.

'Dieselschandaal risico voor toekomst VW'
'Dieselschandaal risico voor toekomst VW' (Foto: ANP)

Dodelijk ongeval op TT-circuit Assen

Een zestigjarige motorrijder is zaterdagochtend verongelukt op het TT-circuit in Assen. Tijdens een training raakte de man uit Woerden door nog onbekende oorzaak naast de baan en kwam ten val. Hij overleed op weg naar het ziekenhuis.

De politie deed na het ongeval onderzoek op het circuit en heeft het weer vrijgegeven aan de organisatie. De organisator heeft het programma voor de rest van de dag aangepast.

Dodelijk ongeval op TT-circuit Assen
Dodelijk ongeval op TT-circuit Assen (Foto: ANP)

Volleybalsters naar finale EK

De Nederlandse volleybalsters spelen zondag de finale van het Europees kampioenschap in eigen huis. De vrouwen van bondscoach Giovanni Guidetti versloegen zaterdag in Rotterdam Ahoy de halve finale Turkije met 3-0 (25-22 25-18 28-26).

De volleybalsters vonden in Turkije verreweg de lastigste tegenstander tot nu toe in het toernooi, maar haalden zelf ook een bijzonder hoog niveau. Het resulteerde in een hoogstaand duel, waarin het hele Nederlandse team moest uitblinken en dat ook deed.

De eerste set maakte al direct duidelijk dat elke kleine fout fataal was. Genadeloos werden missers afgestraft en te makkelijke ballen over en weer werden feilloos verwerkt tot punten. Zelfs beide coaches scoorden punten met goedgekozen videochallenges.

De Nederlandse volleybalsters maakten het verschil door uiterst geconcentreerd en geduldig te blijven spelen, terwijl Turkije net iets meer fouten begon te maken. Zo kon Nederland in de tweede set bijvoorbeeld al vroeg een ruime voorsprong pakken en die langzaam maar zeker uitbouwen. De Turkse vrouwen beslisten de set zelf met een foute set-up.

Nederland bulkte met de 2-0 voorsprong van het zelfvertrouwen, terwijl Turkije de mentale tik maar met moeite verwerkte. Dat lukte echter op tijd, waardoor het zenuwachtige Oranje een ruime voorsprong nog uit handen gaf. Lonneke Slöetjes en Anne Buijs moesten zelfs nog twee setpunten voor Turkije wegwerken, voordat Nederland de wedstrijd besliste. Slöetjes en Yvon Beliën bepaalden met een blok de eindstand.

In de finale is Servië of Rusland de tegenstander. Die landen spelen later op zaterdag in Ahoy om de andere finaleplaats.

Volleybalsters naar finale EK
Volleybalsters naar finale EK (Foto: ANP)

Geslaagde rentree turner Zonderland

Epke Zonderland heeft zaterdag zijn rentree gemaakt nadat hij enkele weken geleden bij een val een hersenschudding opliep. De Friese olympisch kampioen begon op brug en turnde daarna ook nog aan de rekstok en op paard/voltige. Zonderland moest in Hoofddorp, waar de Nederlanders een interland afwerkten tegen Wit-Rusland, laten zien dat hij fit genoeg is om over drie weken aan de WK in Glasgow deel te nemen.

Dat lukte, zij het met aangepaste oefeningen. Zo was op de rekstok, het toestel waarop hij zijn wereldtitel hoopt te verdedigen, de moeilijkheidsgraad van zijn oefening beperkt tot 6,5 waar hij een oefening van 7,7 in huis heeft. Zonderland kwam tot een score van 15,075. Op brug was dat 15,050, op voltige 13,500. Bondscoach Mitch Fenner maakt naar verwachting maandagavond zijn selectie bekend.

Geslaagde rentree turner Zonderland
Geslaagde rentree turner Zonderland (Foto: ANP)

Drie gewonden door noodstop bus in Eindhoven

Drie passagiers van een stadsbus in Eindhoven zijn zaterdag gewond geraakt doordat de chauffeur een noodstop moest maken, toen hij moest uitwijken voor een snorfietser. Hierdoor schoten drie vrouwen naar voren, waarbij ze ten val kwamen. Ze zijn naar het ziekenhuis overgebracht, aldus de politie.

Het is niet bekend of de passagiers er ernstig aan toe zijn. Volgens Omroep Brabant zijn onder de gewonden een bejaarde en een zwangere vrouw.

Drie gewonden door noodstop bus in Eindhoven
Drie gewonden door noodstop bus in Eindhoven (Foto: ANP)

'Belastingclaim aan bierbrouwer AB InBev'

De Belgische Belastinginspectie eist ruim 30 miljoen euro van AB InBev, 's werelds grootse bierbrouwer die bekend is van merken als Corona, Leffe en Hoegaarden. Dat meldde de Belgische zakenkrant De Tijd zaterdag.

Het gaat om een belastingdeal die de Belgische fiscus enkele jaren terug sloot met dochteronderneming Ampar, een bedrijf met een postbus in Brussel. Volgens inspectiedienst BBI heeft AB InBev destijds een te gunstige deal gekregen en legde het concern bij de onderhandelingen niet alle gegevens op tafel.

AB InBev kan geen inhoudelijk commentaar geven omdat de gesprekken met de Belastinginspectie nog lopen. In de krant benadrukte een woordvoerster dat de brouwer voldoet aan alle fiscale regels en voorschriften, in België en in alle andere landen waar zaken worden gedaan.

'Belastingclaim aan bierbrouwer AB InBev'
'Belastingclaim aan bierbrouwer AB InBev' (Foto: ANP)

Ook verkoopstop Volkswagens in Australië

Volkswagen schort de verkoop van auto's die mogelijk betrokken zijn bij het dieselschandaal in steeds meer landen op. Zaterdag zette het Duitse autoconcern de levering van een aantal modellen in Australië tijdelijk stop. Dit gebeurde eerder al in Nederland en diverse andere landen.

De aankondiging van zaterdag kwam na uitvoerige gesprekken tussen Volkswagen Australia, de Australische overheid en consumentenautoriteiten. Volkswagen hangt 'Down Under' net als in veel andere landen juridische procedures en mogelijk forse schadeclaims en boetes boven het hoofd. De Australische mededingings- en consumentenwaakhond is een onderzoek begonnen naar eventuele misleiding van consumenten.

Consumentenorganisaties in Europa deden vrijdag nog een grootschalige oproep aan Volkswagen om onmiddellijk te stoppen met de verkoop en distributie van alle auto's die zijn uitgerust met uitstootverbloemende software. Het steekt de organisaties dat nog altijd niet duidelijk is welke merken en types nu precies bij het schandaal betrokken zijn.

Ook verkoopstop Volkswagens in Australië
Ook verkoopstop Volkswagens in Australië (Foto: ANP)

Franse regering blijft Platini steunen

De Franse regering is niet van plan om de steun aan de in opspraak geraakte UEFA-preses Michel Platini in te trekken. "Als er een probleem zou zijn geweest, zou hij zich niet kandidaat hebben gesteld voor het voorzitterschap van de FIFA", zei de Franse sportminister Patrick Kanner zaterdag.

Platini, die mogelijk smeergeld van de scheidende FIFA-baas Sepp Blatter aannam, heeft persoonlijk contact gezocht met het Franse sportministerie om nogmaals te benadrukken dat hij niets fouts heeft gedaan. "Zijn boodschap aan ons was: blijf vertrouwen in mij houden."

Platini ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van de FIFA voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 als persoonlijk adviseur van Blatter zou hebben verricht. In 2011 werd Blatter ook herkozen als voorzitter van de FIFA. Volgens diverse waarnemers zou de 79-jarige Zwitser de steun van Platini en daarmee van de UEFA-lidstaten hebben gekocht. De Zwitserse justitie is een strafrechtelijke procedure tegen Blatter begonnen. Platini is officieel nog geen verdachte in deze zaak.

Franse regering blijft Platini steunen
Franse regering blijft Platini steunen (Foto: ANP)

Nederland heeft een nieuw buurland

Een gewichtige delegatie heeft onlangs een onafhankelijkheidsverklaring in Brussel afgegeven. Helaas moest dit via de post, want de Eurobobo's namen niet de moeite om zelf bij de poort te komen, maar wat de kersverse regeringsleiders betreft is het nieuwe buurland van Nederland een feit: de onafhankelijke vrijstaat Wonderland is geboren.

Vorige week dinsdag werd het plan al gepresenteerd aan de naburige Nederlandse gemeente Coevorden. "Het is een serieus plan, waar we al een tijdje mee bezig zijn", aldus de verzorger van de presentatie en een van de initiatiefnemers, Luca van Dinter.

Vrijstaat Wonderland komt voort uit Eurostaete. Dit was een project van de familie Beukeveld om op een opmerkelijk stukje grond, dat in handen van de familie is, een land te stichten. Helaas liep dit op de klippen. De nieuwe initiatiefnemers hebben soortgelijke plannen en de zegen van de familie om het alsnog voor elkaar te krijgen.

Het geclaimde stukje niemandsland tussen Duitsland en Nederland komt voort uit een grensconflict, waarbij beide landen niet dezelfde grenzen gehanteerd hebben. Kort gezegd komt het erop neer dat de grens eerder de contouren van een sloot volgde, waarbij de afspraak was dat de sloot in zijn geheel bij het voormalig koninkrijk Hannover behoorde.

Bij een grondtransactie maakte een notaris echter de fout te stellen dat de grens halverwege de sloot ligt. Na demping van die sloot ontstond er dus lange strook van ongeveer 500 meter lang en 6 meter breed, waar zowel Nederland als Duitsland geen claim op had. De familie Beukeveld stichtte hier later Eurostaete op.

Helemaal vlekkeloos verliep dit niet. Vooral de relatie met Nederland was moeizaam. Dingen liepen behoorlijk uit de hand toen de gemeente Coevorden een weg naar een industrieterrein dwars door het land probeerde aan te leggen. Een internationaal conflict was het gevolg. Gerard Beukeveld liet weten de weg eventueel op te blazen en stuurde nadat hij gearresteerd was geweest een halve oorlogsverklaring naar de toenmalige minister-president van het buurland, Jan Peter Balkenende: "U zult begrijpen dat mijn geduld nu op is en dat ik op basis van zelfverdediging bij een eerstvolgende overtreding ook tot geweld over ga".

Nu is dus op het gebied een nieuw land gesticht. Het is de bedoeling om ervoor te zorgen dat het land altijd door minstens een inwoner daadwerkelijk bewoond wordt, om de claim kracht bij te zetten. De eerste fysieke bewoner van de dunne strook is Rob Pietersen, die met een tot camper omgebouwde pick-uptruck de eerste dagen vult.

"Volgens Nederlandse regels ben ik illegaal aan het kamperen", aldus Rob. "Maar ja, dit is geen Nederland hè, maar onze vrijstaat. Als de politie komt, dan zie ik wel wat er gebeurt. We zijn absoluut niet op zoek naar confrontaties". 

Tussen Nederland en Duitsland (of beter gezegd: Pruisen) heeft zich eerder een dwergstaatje bevonden. Na een dispuut over een mijn tijdens het Congres van Wenen, werd besloten om tussen beide landen het condominium Neutraal Moresnet op te richten. De burgemeester van Kelmis was destijds het staatshoofd.

Postzegel van 25 cent nu een ton waard

Een postzegel van 25 cent die zaterdagmiddag in Weesp onder de hamer ging, heeft een bedrag van 102.000 euro opgeleverd.

De Nederlandse zegel stamt uit 1867 en is dus bijna 150 jaar oud. Er staat een afbeelding op van koning Willem III. Op het kleine stukje papier, dat in Nederlands bezit was, werd telefonisch uit meerdere landen geboden. De koper komt ook uit Nederland.

Volgens de organisatie van de veiling is het voor zover bekend het enige 'postfrisse' exemplaar van de zegel. Dat betekent dat deze in dezelfde toestand is als indertijd door de post verkocht en dat onder meer de oorspronkelijke gom er nog op zit.

Postzegel van 25 cent nu een ton waard
Postzegel van 25 cent nu een ton waard (Foto: ANP)

Ruim 100.000 vluchtelingen in Kroatië

In Kroatië zijn in drie weken tijd ruim 100.000 vluchtelingen aangekomen. De meesten daarvan zijn doorgestuurd naar de Hongaarse grens, heeft de Kroatische minister Ranko Ostojic van Binnenlandse Zaken zaterdag bekendgemaakt. Hongarije stuurt de vluchtelingen op zijn beurt door naar Oostenrijk, waarvandaan velen door naar Duitsland reizen.

Alleen al zaterdag zijn er zo'n 2500 vluchtelingen Kroatië binnengekomen. Volgens de Kroatische televisiezender HRT wordt er rekening mee gehouden dat buurland Hongarije zondag de laatste grensovergang met het land sluit. De Kroatische regering heeft voor die situatie een noodplan voor de doorvoer van vluchtelingen gemaakt met Slovenië, dat in het noorden grenst met Oostenrijk.

Ruim 100.000 vluchtelingen in Kroatië
Ruim 100.000 vluchtelingen in Kroatië (Foto: ANP)

'Integratie lastiger dan Duitse hereniging'

De integratie van honderdduizenden vluchtelingen is voor Duitsland een grotere opgave dan de Duitse hereniging. Dat zei de Duitse president Joachim Gauck zaterdag tijdens de viering van de Duitse eenwording, precies 25 jaar geleden. "Anders dan toen komt nu iets samen dat nooit bij elkaar hoorde", citeert Frankfurter Allgemeiner.

Gauck wist in zijn toespraak de hereniging van Duitsland in 1989 te koppelen aan het vluchtelingenprobleem. Er zijn volgens de president grotere verschillen tussen de Duitsers en de vluchtelingen dan die tussen Oost- en West-Duitsers. Die deelden namelijk een taal, cultuur en geschiedenis.

Gauck vroeg de Duitsers om geduld en zei dat de Duitse waarden aan de basis van integratie staan. "Tolerantie in ruil voor intolerantie gaat er bij ons niet in."Hij veroordeelde antisemitisme en discriminatie van vrouwen en homoseksuelen.

'Integratie lastiger dan Duitse hereniging'
'Integratie lastiger dan Duitse hereniging' (Foto: ANP)

'Oefenwedstrijd VVV Venlo in januari 2013 gemanipuleerd'

Een Singaporees goksyndicaat heeft in 2013 minimaal één oefenwedstrijd van VVV Venlo gemanipuleerd. Het zou gaan om een oefenduel in januari 2013.

De Volkskrant meldt dat zaterdag op basis van een justitieel document. In het oefenduel in Turkije won VVV met 1-0 van Charleroi. De politie pakte recentelijk de 42-jarige Singaporees Rajendar Prasad Rai op, op verdenking van beïnvloeden van de wedstrijd.

Hij zou 25 duizend euro hebben betaald om de wedstrijd van VVV te beïnvloeden. Dat geld ging naar drie Macedoniërs, van wie er een bij naam wordt genoemd in de aanklacht. Deze Macedoniër is al jaren actief als (assistent-)scheidsrechter en floot vermoedelijk de oefenwedstrijd tussen VVV en Charleroi.

"Ik schrik van dit nieuws", reageert VVV-woordvoerder Luccas Bremmers tegen de krant. "Gelukkig zijn er geen aanwijzingen dat iemand van ons erbij betrokken was. Ik was bij die wedstrijd en heb niks gemerkt."

Ook de KNVB heeft gereageerd. "Wij kenden deze zaak zelf nog niet, maar we weten wel dat dergelijke oefenwedstrijden een verhoogd risico hebben. Zonder met een beschuldigende vinger richting VVV te wijzen, herhalen we bij deze wel onze oproep van begin dit jaar: sta bij de organisatie van dit soort oefenwedstrijden stil bij risico’s op manipulatie. Weet met wie je zaken doet, wie de wedstrijd organiseert en zorg ervoor dat de bond van het land waarin je speelt de arbitrage aanstelt", aldus een woordvoerder van de voetbalbond. 

Paus en Merkel maken kans op Vredesprijs

De Duitse bondskanselier Angela Merkel en paus Franciscus worden genoemd als kanshebbers voor de Nobelprijs voor de Vrede van dit jaar.

Het Nobelcomité begint maandag met de bekendmaking van de winnaars van de prestigieuze prijzen, eerst met die voor Fysiologie of Geneeskunde. Dinsdag volgt Natuurkunde en een dag later Scheikunde. De belangrijkste Nobelprijs, die voor de Vrede, wordt vrijdag toegekend. De maandag daarna komt Economie. Wanneer de Nobelprijs voor de Literatuur wordt toegekend is nog niet bekend.

De naam van Merkel zoemt rond sinds de directeur van het Noorse Vredesonderzoeksinstituut, Kristian Berg Harpviken, haar noemde. "Angela Merkel is degene die echt het morele leiderschap nam en die het debat over vluchtelingenzaken in Europa heeft omgedraaid", zei de onafhankelijke analist deze week.

Franciscus maakt kans op de felbegeerde prijs voor de manier waarop hij probeert armoede in de wereld te bestrijden.

Paus en Merkel maken kans op Vredesprijs
Paus en Merkel maken kans op Vredesprijs (Foto: ANP)

Luchthaven Nepal zit zonder brandstof

Chinese luchtvaartmaatschappijen vliegen voorlopig even niet op Nepal, vanwege een gebrek aan brandstof in het land in het Himalayagebergte. Het nationale vliegveld in Kathmandu krijgt geen kerosine meer geleverd als gevolg van blokkades aan de grens met India.

Nepalezen die etnische banden hebben met India houden verkeer aan de grens tegen uit protest tegen de nieuwe grondwet die vorige maand is aangenomen. Ze vinden dat ze geen gelijke rechten hebben gekregen.

China Southern Airlines heeft vluchten van en naar Nepal geschrapt tot tenminste 10 oktober, China Eastern Airlines tot 24 oktober. Het is nog onduidelijk of meer maatschappijen vergelijkbare stappen gaan nemen. Diverse maatschappijen met Kathmandu op de stemmingenlijst hebben al aangegeven dat ze proberen extra brandstof mee te nemen aan boord, zodat ze wel op Nepal kunnen blijven vliegen.

Voor het aannemen van de nieuwe grondwet was het al onrustig in het Zuid-Aziatische land omdat betogers een Hindoestaat probeerden af te dwingen. Bij protesten vielen zeker veertig doden.

Luchthaven Nepal zit zonder brandstof
Luchthaven Nepal zit zonder brandstof (Foto: ANP)

Jongen (13) aangehouden wegens mishandeling

De Brabantse politie heeft vrijdagavond een 13-jarige jongen uit Dongen aangehouden. Hij zou een 14-jarige plaatsgenoot hebben mishandeld, meldt de politie.

Het slachtoffer vertelde dat hij rond 20.30 uur met vrienden in het Wilhelminapark zat. De 13-jarige jongen kwam naar hem toe en gaf hem een vuistslag op zijn hoofd. Het slachtoffer viel en de jongen schopte hem meerdere malen. Daarna verliet hij het park.

De jongens zijn bekenden van elkaar. Het slachtoffer is voor onderzoek naar de huisartsenpost gegaan. Daar bleek dat hij een hersenschudding heeft en letsel aan zijn hand en gezicht. De jongen deed aangifte van de mishandeling.

De politie heeft later de 13-jarige verdachte aangehouden. De jongen is ingesloten in een politiecel voor verhoor. De politie doet verder onderzoek naar de mishandeling.

Youp van 't Hek annuleert try-outs en columns

De try-outs van de nieuwe voorstelling van Youp van 't Hek gaan komende week niet door. Dat maakte het impresariaat van de cabaretier bekend op zijn website. Zelf meldt Youp zaterdag op Twitter dat hij de hele maand ook geen columns schrijft in NRC.

Op doktersadvies nam Youp de afgelopen twee weken rust. 'Nu is hij gelukkig weer hersteld', aldus het impresariaat. 'Daar het schrijfproces aan zijn nieuwe programma ook al die tijd heeft stilgelegen worden de try-outs van zijn voorstelling Licht van komende week geannuleerd.'

'De maand oktober gebruikt Youp om zich volledig te richten op het schrijven van zijn theaterprogramma Licht. In november is hij weer terug op het vertrouwde plekje achterop het NRC.'

Er stonden deze week try-outs op de agenda in Culemborg, Soest, Enschede en Boxmeer. De voorstellingen worden niet ingehaald. De tournee begint nu op 12 oktober in Wijk bij Duurstede.

Youp van 't Hek annuleert try-outs en columns

Youp van 't Hek annuleert try-outs en columns (Foto: BuzzE)

Rainbow Six: Siege halveert framerate voor terroristen

De beta voor Tom Clancy's Rainbow Six: Siege geeft meer duidelijkheid over wat we mogen verwachten. Digital Foundry is pixels gaan tellen en heeft framerates vergeleken. Alles draait op 60 frames per seconde, behalve Terrorist Hunt.

De tests hebben alleen de PlayStation 4 en de Xbox One-versie tegen elkaar afgezet. Sony’s console haalt 60 frames per seconde op full hd-resolutie (1080p). Microsofts creatie heeft braaf ook 60 frames per seconde, maar dan op een resolutie van 900p.

In de gamemode Terrorist Hunt geven beide consoles opeens slechts 30 frames per seconde weer. Dit is opvallend, omdat je Terrorist Hunt speelt in dezelfde omgevingen met dezelfde agenten. In een reactie laat Ubisoft weten dat dit komt doordat de AI (kunstmatige intelligentie) in Terrorist Hunt veel verder ontwikkeld is en complexere taken uitvoert. Digital Foundry geeft toe dat de AI bij Terrorist Hunt inderdaad slimmer is dan in een doorsnee FPS, maar het gemis aan frames doet wel erg veel pijn.

Wil je Tom Clancy's Rainbow Six: Siege vanaf 1 december gewoon strak spelen op constant 60 frames per seconde op je full HD scherm, dan moet je investeren in een vette grafische kaart voor je gaming pc. Daar draait alles in volle glorie en beter dan op enige console, als je ten minste bereid bent om een veelvoud uit te geven aan hardware.

Rainbow Six: Siege

Nieuw Grieks parlement beëdigd

Nog geen twee weken na de verkiezingen is in Athene zaterdag het nieuwe Griekse parlement beëdigd. De links-radicale partij Syriza van premier Alexis Tsipras heeft daarin samen met de rechtspopulistische Partij van Onafhankelijke Grieken (Anel) een krappe meerderheid.

De coalitiepartners hebben samen 155 van de driehonderd zetels. De tweede partij is Nieuwe Democratie, die 75 parlementariërs heeft. Het parlement moet woensdag meteen het vertrouwen uitspreken in Tsipras, meldde de staatszender ERT.

De nieuwe regering moet haast maken. Ze moet snel privatiseringen en ingrijpende hervormingen in de pensioenen en belastingen doorvoeren. Dat is de enige manier waarop Athene kans maakt de door de Europese Unie toegezegde hulpgelden van 86 miljard euro te krijgen.

Nieuw Grieks parlement beëdigd
Nieuw Grieks parlement beëdigd (Foto: ANP)

Arrestaties na opsluiting in toilet Thalys

Een Thalystrein tussen Brussel en Parijs is zaterdagochtend op het station van Arras in Frankrijk gestopt, omdat iemand zich had opgesloten in een van de toiletten aan boord. Er zijn twee mensen opgepakt. Dat meldde burgemeester Yvan Mayeur van Brussel, die zelf in de trein zat, op Twitter.

De trein werd rond 9.45 uur om veiligheidsredenen omgeleid naar de Franse plaats toen treinpersoneel erachter kwam dat iemand niet uit het toilet wilde komen. De Franse politie heeft daarop actie ondernomen en de man of vrouw opgepakt. Onduidelijk is wie de tweede verdachte is. De Thalys is weer richting Parijs vertrokken, waar de trein naar verwachting met een uur vertraging zal aankomen.

Vorige week werd in Nederland een jongen opgepakt die zich ook in een toilet van een Thalys had opgesloten. Thalystreinen worden de laatste tijd extra bewaakt, nadat eind augustus in Arras een 25-jarige man met vuurwapens probeerde een aanslag te plegen.

Zwartrijders sluiten zich vaak op in het toilet in een poging gratis te reizen.

Arrestaties na opsluiting in toilet Thalys
Arrestaties na opsluiting in toilet Thalys (Foto: ANP)

Nederlandse natuur op Google Street View

Komend jaar wordt het mogelijk natuur in Nederland via Google Street View op de computer te bekijken. Het bedrijf achter de zoekmachine gaat 25 natuurgebieden van Natuurmonumenten in kaart brengen.

Als eerste is deze week het Waddeneiland Griend gefotografeerd. Het onbewoonde eiland tussen Terschelling en Harlingen met zijn vogels en zeehonden is beschermd natuurgebied en normaal gesproken niet toegankelijk voor mensen. Met een draagbare camera van Google is het eiland grotendeels vastgelegd.

Komend jaar komen 24 andere natuurgebieden, landgoederen en forten aan de beurt zoals de Weerribben-Wieden, Veluwezoom, Nieuwkoopse plassen en het eiland Tiengemeten.

Naar verwachting zijn begin komend jaar de beelden van Griend te zien. Later in 2016 volgen de overige.

Nederlandse natuur op Google Street View
Nederlandse natuur op Google Street View (Foto: ANP)

Vader en zoon mishandelen agenten

Een man en zijn vader zijn opgepakt omdat ze in de nacht van vrijdag op zaterdag in Geffen twee agenten zouden hebben mishandeld. De politie Oss meldt op haar Facebookpagina dat bij een van de agenten een tand is stukgeslagen en de andere agent bij de haren werd gegrepen en diverse keren werd geslagen.

De agenten gingen naar het Dorpsplein in Geffen na een melding over een lastige persoon die uit een kroeg was gezet. "Zonder dat de collega's ook maar een woord hadden gezegd kreeg een van de twee direct een klap op zijn hoofd. Hierbij brak een stuk tand van de collega af", aldus de politie. De agent wilde de man aanhouden, maar diens vader belemmerde dat. De verdachte trok intussen de vrouwelijke agent aan de haren en sloeg haar. Uiteindelijk is de verdachte met geweld onder controle gebracht.

Vader en zoon mishandelen agenten
Vader en zoon mishandelen agenten (Foto: ANP)

Li Jie in dubbelspel naar halve finales EK tafeltennis

De Nederlandse tafeltennisster Li Jie heeft zaterdag met haar teamgenote Li Qian, die voor Polen uitkomt, de halve finales bereikt van de EK in Jekaterinenburg. De 31-jarige speelster van Oranje zegevierde met haar voormalige landgenote uit China in een spannende wedstrijd van ruim een uur over het Poolse koppel Katarzyna Grzybowska/Natalia Partyka: 4-3. Pas in de zevende en laatste game was het Poolse verzet gebroken: 11-3.

In de halve finales spelen Jie en Qian zaterdagavond tegen Georgina Pota uit Hongarije en Elizabeta Samara uit Roemenië.

Jie komt zaterdag ook nog in de kwartfinales van het enkelspel uit tegen de Duitse Petrissa Solja. De Nederlandse verloor eerder dit jaar bij de Europese Top 16 in Bakoe met 3-1 van Solja.

Li Jie in dubbelspel naar halve finales EK
Li Jie in dubbelspel naar halve finales EK (Foto: ANP)

Ecclestone wil Verstappen in de F1 houden

Formule 1-baas Bernie Ecclestone neemt het nogmaals op voor Max Verstappen. Het zou volgens de Brit een groot gemis zijn als de jonge Nederlander volgend jaar niet op de grid staat. Door de huidige problemen bij Red Bull bestaat er een kans dat Verstappens team, Toro Rosso, volgend jaar niet aan de start zal verschijnen, wat de toekomst van Verstappen onzeker maakt.

"De entree van Max is ontzettend goed geweest voor de Formule 1. Hij is snel, maar tevens een jongen met karakter. Op en naast de baan. Dat spreekt tot de verbeelding. Momenteel hebben de meeste topteams hem in het vizier en staat hij hoog op allerlei lijstjes voor het geval er ergens een stoeltje vrijkomt. Ik verwacht grote dingen van Max in de toekomst, maar uiteindelijk is ook hij afhankelijk van de omstandigheden.”

Red Bull is momenteel nog in onderhandeling met Ferrari om de twee teams van motoren te voorzien, maar de Italianen zijn enkel bereid om de motoren van dit jaar te leveren en niet de 2016-versie. Honda was een mogelijk alternatief voor Toro Rosso, maar de Japanse fabrikant maakte deze week bekend niet aan het team te willen leveren.

"Het is een gecompliceerde situatie met tegenstrijdige belangen”, vertelt Ecclestone. "Waarom de concurrentie uit de brand helpen en het risico lopen dat je met eigen wapens verslagen wordt?”

Ferrari is Red Bulls laatste optie (Foto: Red Bull)
Ferrari is Red Bulls laatste optie (Foto: Red Bull)

Flikken-jubileum trekt 1,7 miljoen kijkers

De honderdste aflevering van Flikken Maastricht heeft vrijdag 1.759.000 kijkers getrokken. Het NPO1-programma met onder anderen Angela Schijf en Victor Reinier staat daarbij op de derde plek van de lijst van meestbekeken programma's van de Stichting KijkOnderzoek (SKO).

Flikken Maastricht moet het Journaal van 20.00 uur en The Voice of Holland voor laten gaan. Het Journaal trok ruim 1,9 miljoen kijkers, naar The Voice keken 2,4 miljoen mensen. Het Gala van de Nederlandse Film, met de uitreiking van de Gouden Kalveren op het Nederlands Film Festival, trok 284.000 kijkers.

Naar de laatste aflevering van Man Bijt Hond keken 494.000 mensen. Daarmee staat het programma op de vijfentwintigste plek in de Dag Top 25.

Flikken-jubileum trekt 1,7 miljoen kijkers
Flikken-jubileum trekt 1,7 miljoen kijkers (Foto: BuzzE)

'Rusland bombardeert burgers in Syrië'

Bij Russische luchtaanvallen op woonwijken in Syrië zijn burgers omgekomen. Dat zei de Britse minister Michael Fallon van Defensie zaterdag tegen dagblad The Sun. Volgens Britse inlichtingen is slechts een van de twintig bombardementen van de Russen uitgevoerd op doelen van terreurbeweging Islamitische Staat.

De Russen richten hun aanvallen op rebellen die strijden tegen het regeringsleger van de Syrische president Bashar al-Assad, aldus Fallon. Het zou daarbij gaan om rebellen van het Vrije Syrische Leger, dat door het Westen wordt gesteund.

Volgens de minister is de situatie in Syrië door de Russische acties complex geworden. Hij zei dat de luchtaanvallen het opzetten van een no-fly zone in Zuid-Syrië bemoeilijken. Fallon heeft met koning Abdullah van Jordanië gesproken over het instellen van zo'n zone.

'Rusland bombardeert burgers in Syrië'
'Rusland bombardeert burgers in Syrië' (Foto: ANP)

Dode bij woningbrand in Velp

De brandweer heeft zaterdagochtend een dode man gevonden in een woning in Velp waar een uitslaande brand had gewoed.

De brand aan de Beltjeshofstraat was zaterdagochtend kort na 05.00 uur bij de brandweer gemeld. Brandweerlieden konden eerst niet naar binnen vanwege de intense hitte. Toen het wel mogelijk was, werd de overleden man aangetroffen, aldus de brandweer.

De identiteit van de dode en de oorzaak van de brand zijn nog niet bekend. De politie doet onderzoek.

Dode bij woningbrand in Velp
Dode bij woningbrand in Velp (Foto: ANP)

PvdA wil werkweek van vier dagen

De Nederlandse werkweek zou vier dagen moeten worden in plaats van vijf. Dat vindt de PvdA.

Tweede-Kamerlid Martijn van Dam zegt in een gesprek met het AD van zaterdag: "Veel jonge moeders krijgen een burn-out. Zij werken en doen alle andere dingen die onze moeders zonder werk vroeger ook deden, omdat hun mannen fulltime werken." Volgens Van Dam gaat één op de drie vrouwen minder werken als er kinderen komen, tegen één op de twintig mannen.

Van Dam vindt dat ervoor gezorgd moet worden dat iedereen een fatsoenlijk salaris kan verdienen met een 36-urige werkweek, vier dagen van negen uur.

"Nu gaan veel cao's uit van een 40-urige werkweek", aldus Van Dam. "Dus een verandering brengt inderdaad kosten met zich mee voor werkgevers. De overheid kan met belastingmaatregelen wel helpen door mensen netto meer te laten overhouden en werkgevers minder kosten te laten betalen."

PvdA wil werkweek van vier dagen
PvdA wil werkweek van vier dagen (Foto: ANP)

Hockeyster Paumen topscorer aller tijden in Hoofdklasse

Hockeyster Maartje Paumen heeft historie geschreven. De dertigjarige Limburgse loste vrijdag Kim Lammers af als topscorer aller tijden van de hoofdklasse bij de vrouwen. Paumen maakte in de wedstrijd van HC Den Bosch tegen Pinoké voor rust twee doelpunten, waarmee de strafcornerspecialiste haar totaal opvoerde naar 319. Daarmee evenaarde én passeerde ze Lammers aan top van de 'eeuwige' topschutterslijst, meldde databureau Infostrada.

De dertigjarige Paumen noemt haar prestatie 'absoluut bijzonder', maar hield zich er naar eigen zeggen niet mee bezig. "Het is dat het in de media te zien was en het ook nog even werd omgeroepen tijdens de wedstrijd", vertelt ze.

"Het is leuk, maar het is ook maar één doelpuntje meer dan Kim. Het kan een leuk spelletje worden onderling", denkt de Limburgse. Toch lijkt Paumen de favoriet als winnares van het spelletje. Ze is namelijk vier jaar jonger dan haar 'concurrente' om de titel.

Paumen mag zich ook al een tijdje de hockeyster met de meeste doelpunten in Oranje noemen. De aanvoerster leidde het Nederlands team in 2008 (Peking) en 2012 (Londen) naar olympisch goud.

Paumen onttroont topscoorster Lammers
Paumen onttroont topscoorster Lammers (Foto: ANP)

'Agressie in winkels neemt niet af'

Bijna een kwart van het winkelpersoneel wordt wel eens lichamelijk of verbaal bedreigd. Uit onderzoek van 2011 tot 2014 van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) blijkt dat de agressie niet wordt teruggedrongen: ieder jaar zijn ongeveer 180.000 medewerkers van winkels slachtoffer van agressie en geweld.

Dat komt volgens het CCV neer op zeshonderd per dag. Aan het onderzoek deden ruim 8500 ondernemers mee.

Het geweld gaat van "een ontevreden klant die met zijn vuist zwaait"of een betrapte winkeldief tot een gewapende overval. Het CCV biedt de resultaten van het onderzoek zaterdag aan minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie aan. Van der Steur bezoekt de detailhandels- en veiligheidsopleidingen aan het ROC Mondriaan in Den Haag en zal meedoen aan een agressietraining.

'Agressie in winkels neemt niet af'
'Agressie in winkels neemt niet af' (Foto: ANP)

Vogelaars vroeg uit de veren voor telling

Duizenden vogelliefhebbers gaan er zaterdag in alle vroegte op uit om trekvogels te tellen. De jaarlijkse peiling maakt deel uit van een Europees onderzoek naar de stand van de trekvogels.

Begin oktober is volgens Vogelbescherming Nederland de ideale periode om de trek in kaart te brengen. "Vanuit het hoge noorden komen broedvogels aan om bij ons te overwinteren", aldus de organisatie. "Zo zijn er al heel wat kramsvogels, kruisbekken, zwarte mezen en sijzen in ons land gearriveerd. Ook de roofvogeltrek komt op gang. Vogels die hier de zomer hebben doorgebracht zakken nu af naar zonnigere gebieden."

De vogelaars trekken voor zonsopgang de velden in voor het onderzoek. Door heel Nederland staan ruim 175 telposten. In totaal doen dit jaar 38 landen mee aan de telling. Alle gegevens van het internationale onderzoek worden uiteindelijk opgeteld door de Vogelbescherming Nederland. Vorig jaar werden in Nederland een recordaantal van ruim 1,4 miljoen vogels geteld, verdeeld over 208 soorten. In heel Europa werden toen meer dan 7,4 miljoen vogels geteld.

Vogelaars vroeg uit de veren voor telling
Vogelaars vroeg uit de veren voor telling (Foto: ANP)

Weekend vol wetenschap

Zo'n tweehonderd bedrijven, instellingen, wetenschappelijke instituten, musea en universiteiten openen dit weekend de deuren voor het Weekend van de Wetenschap.

Door het hele land zijn wetenschappelijke 'alfa-, beta- en gamma-activiteiten'. Zo zijn er bijvoorbeeld excursies in het Zeeuws Museum, lezingen in techniekmuseum HEIM in Hengelo, speurtochten in het Haagse Bos en workshops in het Natuurmuseum in Nijmegen.

Vorig jaar bezochten ongeveer 130.000 mensen een van de activiteiten tijdens het weekend. De organisatie verwacht dit jaar meer bezoekers. Dit is de derde editie van het Weekend van de Wetenschap.

Weekend vol wetenschap
Weekend vol wetenschap (Foto: ANP)

Opnieuw bestorming Kanaaltunnel

Ruim honderd asielzoekers zijn zaterdagochtend vroeg de terminal bij de Kanaaltunnel in Calais binnengedrongen. Het treinverkeer tussen Frankrijk en Groot-Brittannië moest daardoor volgens de BBC worden stilgelegd.

De exploitant van de tunnel sprak over een "enorme invasie" van migranten. "Ze arriveerden samen en op een goed georganiseerde manier, braken door het hek en wisten duidelijk waar ze heen wilden", zei een woordvoerder.

Omdat de indringers op het spoor liepen, werd het treinverkeer stilgelegd. Gedupeerde passagiers kunnen volgens de woordvoerder met hun treinkaartje gebruik maken van een veerdienst tussen de landen. De overlast duurt naar verwachting enkele uren.

Het is niet de eerste keer dat migranten de terminal bestormen. Veel migranten hopen via de Kanaaltunnel Groot-Brittannië te bereiken.

Opnieuw bestorming Kanaaltunnel
Opnieuw bestorming Kanaaltunnel (Foto: ANP)

'Mensen snappen voorrangsregels niet'

Weggebruikers in Nederland lijken volgens Veilig Verkeer Nederland (VVN) moeite te hebben met voorrangsregels en verkeersborden. Het afgelopen halfjaar hebben al zeker 180.000 mensen een digitale opfriscursus van de organisatie gedaan.

De uitkomst van de internetcursus is alarmerend. "Hieruit is gebleken dat het met de kennis van voorrangsregels op kruisingen en de kennis van verkeersborden slecht gesteld is", liet VVN weten. "Ruim 40 procent van de vragen hierover wordt niet goed beantwoord."

De verkeersveiligheidsorganisatie wijst erop dat veel verkeersregels de afgelopen vijftien jaar op de schop zijn gegaan. Omdat mensen vaak al jaren geleden hun rijbewijs hebben gehaald, is het volgens VVN verstandig regelmatig de verkeerskennis op te frissen.

De organisatie probeert weggebruikers daar met de digitale cursus een handje mee te helpen. "Door de hoge deelnamecijfers, is VVN ervan overtuigd dat de cursus voorziet in een behoefte."

VVN slaat alarm over kennis voorrangsregels
'Mensen snappen voorrangsregels niet' (Foto: ANP)

Wilders in actie tegen groter azc Almere

PVV-leider Geert Wilders is zaterdagmiddag in het centrum van Almere om actie te voeren tegen de uitbreiding van het asielzoekerscentrum (azc). Hij gaat onder meer flyers uitdelen. Hij doet dat samen met andere Kamerleden uit zijn fractie en gemeenteraadsleden van zijn partij.

Lokale partijen protesteren op hun beurt tegen de komst van Wilders. Het gaat onder meer om GroenLinks, de SP en de PvdA. Volgens Joske Galiart van GroenLinks is bewust gekozen voor een stil protest. "Het liefst geven wij Wilders geen extra aandacht, maar dit is een zaak waar wij voor staan", zegt ze.

Bij de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer zei Wilders in het land actie te gaan voeren tegen de komst van meer en grotere azc's. Hij is fel tegenstander van de komst van asielzoekers.

Het is niet de eerste keer dat hij actie voert. In Zeewolde noemde hij tijdens een raadsvergadering de komst van een azc naar zo'n kleine plaats "gekkenwerk".

Wilders in actie tegen groter azc Almere
Wilders in actie tegen groter azc Almere (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: het blijft droog

Ook komend weekend is het rustig najaarsweer. De grootste verandering ten opzichte van de laatste dagen is de windrichting: die draait voorzichting in zuidwestelijke richting. Vandaag begint de dag wederom mistig, maar al snel trekt dit weg waarna de zon de overhand heeft. Wel is de lucht iets minder blauw door sluierbewolking hier en daar. Met temperaturen tussen de 18 en 20 graden mogen we ook vandaag niet klagen over het weer. 

Ik was vandaag net op tijd thuis om dit prachtige panorama te aanschouwen. Gelukkig was ik ook nog op tijd om een foto te maken! (Voor de grote variant even op de afbeelding klikken)

Zonsondergang in Alkmaar Daalmeer (Foto: DJMO)
Zonsondergang in Alkmaar Daalmeer (Foto: DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:

in 1574 werd Leinden ontzet na Spaanse belegering tijdens de tachtigjarige oorlog. In 1944 werd door Britse bommenwerpers de dijk bij Westkappel platgegooid, om zodoende de Duitsers makkelijker te kunnen verdrijven uit Walcheren, dat door de actie onder water kwam te staan. in 1990 was vandaag de Dag van de Duitse Eenheid. De DDR (Oost-Duisland) hield op te bestaan, en weer weer samengevoegd met West-Duitsland. En wie weet er nog dat in 1992 Sinead O'Cornnor in de show Saturday Night Live openlijk een foto van de Paus aan stukken scheurde? 20 mijloen mensen waren getuige van haar actie.

Bush onder vuur na opmerking over bloedbad

De Amerikaanse presidentskandidaat Jeb Bush heeft voor commotie gezorgd met een opmerking over de schietpartij in Oregon. Bush waarschuwde na het bloedbad dat de politiek de neiging heeft met wapenwetten te komen die invloed hebben op "de 99,999 procent van menselijke activiteiten die niets te maken hebben met de tragedie."

De Republikein reageerde op de vraag of de overheid iets kan doen om dergelijke schietpartijen te voorkomen. Bush: "Kijk, dingen gebeuren, er is altijd een crisis. Er is altijd de behoefte er iets aan te doen, maar dat is niet per se de juiste reactie."

Die reactie schoot sommige Amerikanen in het verkeerde keelgat. President Barack Obama sneerde dat Amerikanen zelf moeten beslissen of ze de bloedige schietpartijen van de afgelopen tijd zien als "dingen die gebeuren".

Het campagneteam van Bush sloeg snel terug en verweet de Democraten misbruik te maken van de situatie voor politiek gewin. "Het is treurig en laf dat Democraten op oneerlijke wijze de woorden van de gouverneur Bush uit hun context trekken", klaagde een woordvoerster in Amerikaanse media.

Bush onder vuur na opmerking over bloedbad
Bush onder vuur na opmerking over bloedbad (Foto: ANP)

Krajicek stoomt door in Las Vegas

Tennisster Michaëlla Krajicek is niet te stuiten. De 26-jarige Nederlandse stoomde vrijdag in Las Vegas door naar de halve finales van het ITF-toernooi, door de als vijfde geplaatste Alexa Glatch uit de Verenigde Staten in twee sets te verslaan: 6-3 en 6-1. Krajicek vierde haar elfde overwinning op rij. In de halve finale staat ze opnieuw tegenover een Amerikaanse, Nicole Gibbs.

Vorige week schreef ze het toernooi van Albuquerque op haar naam. Krajicek maakte door haar eindzege een enorme sprong op de wereldranglijst, naar de 242e plek. Dankzij haar prestaties op het hardcourt in Las Vegas lonkt een nieuwe opmars voor de tennisster, die zich sinds kort weer volledig op het enkelspel heeft gericht.

Krajicek stoomt door in Las Vegas
Krajicek stoomt door in Las Vegas (Foto: ANP)

Waterpolosters verliezen openingsduel

De Nederlandse waterpolosters zijn het toernooi om de Kirishi Cup in Rusland begonnen met een nederlaag. De nummer twee van het WK in Kazan keek vrijdag tegen de Hongaarse topclub UVSE voortdurend tegen een achterstand aan en boog uiteindelijk met 7-9 (3-4 3-3 0-1 1-1).

Bondscoach Arno Havenga zag Vivian Sevenich tweemaal scoren. De andere doelpunten waren van aanvoerster Yasemin Smit, Dagmar Genee, Maud Megens, Lieke Klaassen en Nerida Drewes. Fikse tegenvaller was het uitvallen van Nomi Stomphorst met een handblessure. Onderzoek wees uit dat ze een duim heeft gebroken en dus voorlopig is uitgeschakeld.

Nederland bereidt zich in Kirishi, met een trainingskamp en testduels, voor op de World League, die voor Oranje op 22 oktober in Nijverdal begint met een wedstrijd tegen Italië. Over drie maanden staat het EK op het programma in Belgrado. Daar is deelname aan de Olympische Spelen te verdienen.

Waterpolosters verliezen openingsduel
Waterpolosters verliezen openingsduel (Foto: ANP)

Sam Smith breekt record met Bond-song

Zanger Sam Smith heeft een record te pakken: zijn single Writing's On The Wall, de titelsong van de nieuwe James Bond-film Spectre, is op nummer 1 binnengekomen in de Britse hitlijst. Nooit eerder bereikte een titelsong uit een Bond-film de hoogste positie.

De officiële Britse Single Top 40 is elke vrijdagmiddag te horen op BBC Radio 1, de Britse equivalent van 3FM. Vrijdagmiddag bleek dat Sam Smith op nummer 1 binnenkomt. Met zijn Bond-song verstoot hij What Do You Mean van Justin Bieber van de toppositie. Eerder deze week werd al duidelijk dat Sam Smith op weg was naar een nummer 1-hit.

Nog nooit eerder wist een Bond-titelsong de Britse hitlijst aan te voeren. In 1985 bereikte Duran Duran met A View To A Kill nummer 2, net als Adele in 2012 met Skyfall. Louis Armstrong scoorde in 1969 een nummer 3-hit met We Have All The Time In The World. In 2002 herhaalde Madonna die prestatie met Die Another Day.

Voor Sam Smith is Writing's On The Wall zijn vijfde Britse nummer 1-hit. Samen met Naughty Boy stond hij in 2013 op nummer-1 met La La La. In 2014 scoorde hij met Money On My Mind en Stay With Me. En eerder dit jaar kwam het duet Lay Me Down met John Legend tot een nummer 1-notering.

Nederland
In de officiële Nederlandse Single Top 100 komt Sam Smith deze week op nummer 32 binnen. Twee Bond-songs voerden in ons land de hitlijst aan, In 1981 stond Sheena Easton twee weken op 1 met For Your Eyes Only. Adele voerde in 2012 zes weken de hitlijst aan met Skyfall.

Sam Smith
Sam Smith scoort een Britse nummer 1-hit met zijn Bond-song.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.