FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 oktober 2015

Nederlandse gewond bij aanslag in Jeruzalem

Bij een aanslag van een Palestijn in Jeruzalem is deze week een Nederlandse vrouw gewond geraakt. Dat meldde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag vrijdag.

De vrouw van 69 woont al langere tijd in de stad, aldus het ministerie. Ze raakte dinsdag gewond bij een steekpartij in een bus. Ze was aanspreekbaar toen een Nederlandse diplomaat haar in het ziekenhuis bezocht.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) is bezorgd over het oplaaiende geweld in Israël. Hij veroordeelt de aanslagen, maar roept Israël op proportioneel te reageren en verdere escalatie te voorkomen.

Nederlandse gewond bij aanslag in Jeruzalem
Nederlandse gewond bij aanslag in Jeruzalem (Foto: ANP)

AS Monaco en Olympique Lyon spelen gelijk

AS Monaco en Olympique Lyon hebben vrijdagavond de punten gedeeld. In Stade Louis II werd het 1-1. Het begin van het duel was voor de thuisclub. De Monegasken hadden het betere van het spel en Lyon kon alleen maar tegenhouden. Daarom was het ook niet verwonderlijk dat Mario Pasalic vlak voor rust de 1-0 binnenkopte op aangeven van Thomas.

Na de theepauze wijzigde Lyon-coach Hubert Fournier het een en ander, waardoor het beter begon te lopen. Alexandere Lacazette, die eerder nog nauwelijks in stelling kon worden gebracht, kon wat gevaarlijker worden.

Uiteindelijk zorgde linksback Rafael er voor dat L’OM met een punt naar huis ging, door van dichtbij raak te schieten tien minuten voor het einde van de wedstrijd. Monaco speelde op dat moment met tien man, omdat Wallace in de 66e minuut het veld moest verlaten met een rode kaart.

Van Barneveld start met zege in Sindelfingen

Raymond van Barneveld is de European Darts Grand Prix, de negende en laatste Euro Tour van het seizoen, begonnen met een overwinning. De Haagse darter was in de eerste ronde met 6-3 te sterk voor Johnny Haines. Ook Jefffrey de Zwaan en Jermaine Wattimena wisten de tweede ronde te halen. 

Van Barneveld kwam tegen Haines niet in de problemen. Hij had een gemiddelde van 101, waar Haines 92 noteerde. Barney treft zaterdag in de tweede ronde Brendan Dolan. 

De Zwaan, die dit jaar debuteert in de PDC, won in de eerste ronde van de Oostenrijker Rowby-John Rodriguez met 6-3. De geboren Rijswijker gooide bijna een negendarter. Hij miste de dubbel twaalf. De Zwaan treft in de volgende ronde Mervyn King. 

Jermaine Wattimena stond 2-5 achter tegen Robert Marijanovic, maar wist toch het duel met 6-5 naar zich toe te trekken. Wattimena brak de Kroaat om op 3-5 te komen. De darter uit Velp kwam op gelijke hoogte en daar leek Marijanovic niet mee om te kunnen gaan. De laatste leg ging eenvoudig naar Wattimena. 

Wattimena zal zaterdag aantreden tegen Peter Wright. Jelle Klaasen, Benito van de Pas, Vincent van der Voort en Michael van Gerwen zullen zaterdag ook instromen, het viertal had een bye voor de eerste ronde. Klaasen treft David Pallett. Van de Pas speelt tegen Gerwyn Price. Van der Voort dart tegen Stephen Bunting en Van Gerwen mag aantreden tegen de Oostenrijker Mensur Suljovic. 


Uitslagen European Darts Grand Prix Ronde I
Robbie Green 1-6 Mickey Mansell
Mark Webster 6-3 Stephen Willard
Johnny Haines 3-6 Raymond van Barneveld
Jyhan Artut 3-6 Lee Evans

Mensur Suljovic 6-4 Mark Barilli
Dave Ladley 6-5 Magnus Caris
Rowby-John Rodriguez 3-6 Jeffrey de Zwaan
Joe Cullen 6-3 Antonio Alcinas

Steve Beaton 6-3 Mark Walsh
Robert Marijanovic 5-6 Jermaine Wattimena
Max Hopp 5-6 Gerwyn Price
Ricky Evans 4-6 David Pallett

Devon Petersen 5-6 Dean Winstanley
Stefan Stoyke 4-6 Jamie Caven
Stephen Bunting 6-4 Alan Norris
Kevin Munch 0-6 Jonny Clayton

Ronde II - zaterdag
James Wade v Mark Webster
Simon Whitlock v Jamie Caven
Robert Thornton v Jonny Clayton
Jelle Klaasen v David Pallett

Kim Huybrechts v Dave Ladley
Justin Pipe v Steve Beaton
Michael Smith v Dean Winstanley
Benito van de Pas v Gerwyn Price

Peter Wright v Jermaine Wattimena
Vincent van der Voort v Stephen Bunting
Ian White v Mickey Mansell
Terry Jenkins v Lee Evans

Brendan Dolan v Raymond van Barneveld
Dave Chisnall v Joe Cullen
Michael van Gerwen v Mensur Suljovic
Mervyn King v Jeffrey De Zwaan

Borussia Dortmund wint gelukkig van FSV Mainz 05

Borussia Dortmund won vrijdagavond de uitwedstrijd door wat geluk van Mainz met 0-2. Daardoor blijft de club in het spoor van lijstaanvoerder Bayern München.

Na slordig uitverdedigen van de thuisploeg, wisten Die Borussen over t nemen. In de omschakeling kon via Pierre-Emerick Aubameyang een counter worden opgezet. De Gabonees snelde vervolgens langs zijn mandekker, waarna hij de bal voorzette op Marco Reus, die daarna Mainz-goalie Loris Karius kansloot liet: 0-1.

Waren de gastheren dan echt zoveel minder? Nee, allerminst, want de Japanse aanvaller Yoshinori Muto zorgde voor de nodige onrust in Dortmund-defensie. Enkele minuten na de openingstreffer, werd Sokratis Papastathopoulos gedwongen tot een overtreding op de Aziaat, waarna Yunus Malli met een vrije trap doelman Roman Bürki tot een redding moest dwingen.

Dat Dortmund bij de rust leidde, was meer geluk dan wijsheid, waardoor het tweede bedrijf zeer onvoorspelbaar zou lijken te worden. Direct na de theepauze had Reus wat aan die onzekerheid kunnen doen, maar mistte hij in de 47e minuut een strafschop namens de bezoekers.

Met een bekeken schot kon Shinji Kagawa bijna de tweede van die Schwarzgelben aantekenen, ware het niet dat de doelpaal in de weg stond. In de slotfase van het gelijkwaardige treffen, zorgde Henrikh Mkhitaryan op aangeven van opnieuw Pierre-Emerick Aubameyang voor de tweede treffer van Dortmund. Een stevigere grip op de tweede plaats in de Bundesliga, was een feit.

Eagles en FC Eindhoven zwaar onderuit

FC Volendam kan zaterdag verder uitlopen op twee voorname concurrenten voor de titel in de Jupiler League. De koploper zag vrijdagavond zowel Go Ahead Eagles als FC Eindhoven zwaar onderuit gaan.

Go Ahead Eagles verloor de uitwedstrijd bij FC Emmen (1-4). De club uit Deventer speelde vanaf de dertiende minuut met tien man. Doelman Theo Zwarthoed werd van het veld gestuurd nadat hij de bal buiten het strafschopgebied met zijn linkerhand had beroerd. Marnix Kolder (2) Jurjan Mannes en Gaby Jallo scoorden voor de thuisclub. Leon de Kogel tekende namens de Eagles voor 2-1.

Eindhoven kwam op eigen veld tekort tegen een ontketend Helmond Sport (1-4). Gyrano Kerk, Kevin Visser, Gillian Justiana en Gevero Markiet maakten het verschil voor de bezoekers. Christopher Mandiangu knalde de thuisploeg bij een achterstand van 2-0 nog even terug in de wedstrijd.

VVV-Venlo liet zich voor eigen publiek verrassen door Telstar. De Witte Leeuwen wonnen in Venlo met 1-2. Het duel tussen Fortuna Sittard en Jong PSV leverde geen winnaar op (1-1). Florian Jozefzoon, hersteld van een zware knieblessure, speelde de hele wedstrijd voor de club uit Eindhoven. Matthew Steenvoorden bezorgde FC Dordrecht drie punten door in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk het enige wdstrijd te scoren (0-1). Het duel werd nog even stilgelegd omdat de lichtinstallatie dienst weigerde.

Hardwell niet meer beste dj van de wereld

DJ Hardwell is door het Belgische dj-duo Dimitri Vegas & Like Mike van de troon gestoten in de ranglijst van beste diskjockey ter wereld. Vorig jaar stonden de broers nog op de tweede plek in de ranglijst DJ Mag 100 die twee jaar lang werd aangevoerd door DJ Hardwell.

Hardwell is nu gezakt naar de tweede plek. De top 5 wordt beheerst door Nederlandse dj's. Martin Garrix klimt een plek omhoog naar de derde positie. Armin van Buuren zakt een trede en is nu nummer 4. Tiësto staat net als vorig jaar op de vijfde plaats.

De dj-ranglijst is voor de 19e keer gemaakt. Tien keer kwam de beste dj uit Nederland. Tiësto stond in 2002, 2003 en 2004 bovenaan de ranglijst. Armin van Buuren was de beste in 2007, 2008, 2009, 2010 en 2012. Hardwell leidde de ranglijst in 2013 en 2014.

Hardwell niet meer beste dj van de wereld
Hardwell niet meer beste dj van de wereld (Foto: BuzzE)

Baanrenner Hoogland sprint met 0,001 seconde naar goud

Jeffrey Hoogland heeft op het EK baanwielrennen in Grenchen op schitterende wijze het goud veroverd op de sprint. De Nederlander was in de eerste heat van de finale duidelijk de betere tegen de Duitser Max Niederlag, maar in de tweede manche was het een stuk spannender.

Niederlag verraste de 22-jarige Hoogland met een vroege aanval, maar de Nederlander kwam net op tijd op snelheid en knokte zich terug. Hij haalde de Duitser precies op het laatste moment in en kwam één duizendste van een seconde eerder over de streep dan zijn concurrent: goed voor 2-0 en dus het goud. 

Hoogland verloor gedurende het toernooi geen enkele wedstrijd. Hij was 's ochtends al de snelste in de kwalificatie, rekende vervolgens soepel af met de Ier Eoin Mullen en de Brit Lewis Oliva en stond zo in de kwartfinales. Daarin moest olympisch kampioen Jason Kenny er met 2-0 aan geloven en in de halve finale werd het ook tegen Damian Zielinski uit Polen 2-0. Hoogland werd eerder dit jaar op het WK nog vierde.

Ook bij de vrouwen was er Nederlands goud en wel voor vice-wereldkampioene Elis Ligtlee. Ook zij was de snelste in de kwalificatie, waarna ze won van de Poolse Urszula Los en de Oekraïnse Lyubov Basova. Tania Calvo Barbero uit Spanje ging in de kwartfinale met 2-0 onderuit en de Française Virginie Cueff kon in de halve finale ook geen heat winnen van Ligtlee. In de finale stond de Nederlandse dan tegenover Anastasiia Voinova - die wereldkampioene Kristina Vogel had uitgeschakeld - en ook de Russische was niet opgewassen tegen het geweld van Ligtlee: 2-0 en goud voor Nederland.

Kirsten Wild pakte zilver op de scratch. In de slotronden reed een groep van drie rensters weg, maar dankzij een grote inspanning van Wild werden ze nog net voor de finish teruggepakt. De Britse Laura Trott profiteerde optimaal van het werk van Wild en pakte goud, Roxane Fournier uit Frankrijk pakte achter wereldkampioene Wild het brons.

'Afgewezen asielzoekers moeten sneller terug'

Wie niet in aanmerking komt voor asiel in Duitsland, moet zo snel mogelijk het land weer uit. De belasting door de grote aantallen vluchtelingen is namelijk enorm. Dat zei de Duitse bondskanselier Angela Merkel vrijdagavond tijdens een toespraak tot de Junge Union, een organisatie voor jongeren van CDU en CSU, in Hamburg.

Wie niet mag blijven, moet weg en dat proces moet een stuk vlotter. Het aantal afgewezen asielzoekers dat tot nu toe is teruggestuurd is veel te gering, zei Merkel.

De politieke jongeren legden de kanselier soms het vuur aan de schenen. Zo eiste de voorzitter van de Junge Union van Merkel dat zij precies aangaf hoeveel vluchtelingen Duitsland uiteindelijk wil opnemen. Hijzelf dacht aan 250.000 per jaar. Maar de bondskanselier weigerde zich vast te leggen op een getal.

'Afgewezen asielzoekers moeten sneller terug'
'Afgewezen asielzoekers moeten sneller terug' (Foto: ANP)

Uitgebreide Homeworld-kloon Ceres uitgebracht door Iceberg

Iceberg Interactive brengt Ceres uit, een ruimtekolonisatie-spel dat begonnen is als Homeworld-kloon, maar al snel een eigen leven ging leiden.

De indie-ontwikkelaar Tryggvi Hákonarson startte met het project in 2010 met als doel meer te leren van de Unity3D. Hij wilde een simpele Homeworld-kloon maken, en voegde daarna al wat nieuwe dingen toe zoals kapiteinen op de ruimteschepen. Die kregen weer vaardigheden, bonussen en levels om te upgraden. Ceres is uitgebreid met nieuwe schepen, missies, drones en wapens om daarna de aandacht te krijgen van uitgever Iceberg.

In Ceres is de aarde verwoest door een foutje met een portal naar andere zonnestelsels. Er leven er nog wat mensen in ruimteschepen op zoek naar een plek om te leven. Natuurlijk zijn er aliens en andere facties die elkaar het leven zuur maken en strijden om te overleven.

Ceres is nu uitgebracht op Steam en is hier te vinden. Het spel kost €19,99, maar in de eerste week is er een korting van 15%.

Tales of Zestiria eindelijk uit in het Westen

Tales of Zestiria, al een tijdje uit in Japan, is nu eindelijk uit in onze regio. Dit deel van de bekende JRPG-reeks is voor het eerst uit op PlayStation 4, maar er is ook een PlayStation 3- en pc-versie. Die laatste komt 20 oktober uit via Steam.

Tales of Zestiria viert de de twintigste verjaardag van de serie en introduceert weer een nieuwe versie van het realtime gevechtsysteem. Deze moet snellere actie opleveren met dashes om aanvallen te mijden en nieuwe combo-mogelijkheden door zogenaamde fusion technieken. Sorey, de hoofdpersonage, werkt samen met mensen en de voor hem alleen zichtbare Seraphim. Alleen hij kan met hen fuseren om nieuwe vaardigheden te leren.

Paris Hilton zit vast in lift

Paris Hilton heeft vrijdag wat spannende momenten beleefd. De hotelerfgename zat vast in een lift in Peking, meldt TMZ.

Op de website van TMZ staat een filmpje waarin te zien is dat Hilton vastzit in de lift. Daarop is te horen dat mensen in de lift begonnen te gillen toen beveiligers de deur van buitenaf niet open kregen. Ook Paris is klagend te horen in het filmpje. "Ik krijg bijna geen lucht", zei ze.

TMZ schrijft dat Paris ongeveer een uur heeft vastgezeten, maar uiteindelijk lukte het een van de andere mensen in de lift om de deur open te krijgen.

Paris Hilton zit vast in Chinese lift
Paris Hilton zit vast in Chinese lift (Foto: BuzzE)

Dragon Ball Z Extreme Butoden uit op 3DS

Bandai Namco heeft Dragon Ball Z: Extreme Butoden uitgebracht op Nintendo 3DS en viert dat met een launchtrailer. Mocht je genoeg tijd hebben dan zijn er meer dan honderd personages te spelen of als support te vinden uit het welbekende universum van de serie.

Personages kunnen in deze vechtgame combo's maken en heeft zijn eigen move-set. En dan zijn er nog de super-moves om je tegenstander een stuk meer pijn te laten lijden. Dragon Ball Z: Extreme Butoden heeft verschillende spelmodi zoals Z-Story, Adventure Mode, Extreme World Tournament, Battle Mode, Versus Mode (offline Wireless) en Quest Mode.

Mocht je helemaal Dragon Ball Z fanaat zijn dan is er nog een hardwarebundel waarin je het spel en een Nintendo 3DS zonder Dragon Ball Z-thema krijgt, jaja, erg logisch, maar wel inclusief het oude SNES-spel Dragon Ball Z: Super Butoden 2.

'Drugsdode mogelijk in verband met ADE'

In Amsterdam is onlangs iemand overleden door drugsgebruik, dat mogelijk met het Amsterdam Dance Event (ADE) te maken heeft. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan zei in een uitzending van de lokale zender AT5 dat "onlangs een drugsdode is gevallen, die in verband zou kunnen staan met ADE". Vorig jaar vielen tijdens het evenement drie doden door drugs.

Van der Laan noemt het "een grote tegenslag"dat nu weer iemand is bezweken aan drugs. Er was juist heel veel gedaan aan voorlichting, controle en regels. ADE-bezoekers kunnen hun drugs laten testen en organisatoren zijn onder andere verplicht voldoende drinkwater in huis te hebben. Ook werd onlangs al gewaarschuwd levensgevaarlijke xtc-pillen doe in omloop zijn en waarop het ADE-logo staat.

'Drugsdode mogelijk in verband met ADE'
'Drugsdode mogelijk in verband met ADE' (Foto: ANP)

Licentie voor alle schaatsteams

Het langebaanseizoen kan beginnen voor alle aangemelde Nederlandse schaatsteams. De licentiecommissie van de KNSB heeft geen reden gezien een ploeg de toegang tot de (internationale) competitie te ontzeggen. Afterpay, Beslist.nl, Clafis, Continu, Corendon en LottoNL-Jumbo zijn voor de winter van 2015-2016 de 'Erkende Topteams'. Team4Gold, Koopjesdrogisterij.nl en Stressless maken gebruik van de overgangsregeling.

Een professioneel schaatsteam krijgt een licentie als het voldoet aan een aantal sporttechnische en organisatorische voorwaarden. Afgesproken is onder meer dat de coaches voldoende niveau moeten hebben, de atleten en trainers recht hebben op ten minste het minimumsalaris en dat er een sluitende begroting van minimaal 750.000 euro per seizoen wordt overlegd. Teams die gebruikmaken van de overgangsregeling hebben aangetoond op termijn aan alle voorwaarden te kunnen voldoen.

Licentie voor alle schaatsteams
Licentie voor alle schaatsteams (Foto: ANP)

FIFA schorst voetbalbonden Thailand en Koeweit

De FIFA heeft vrijdag de nationale voetbalbond van Koeweit en het voltallige bestuur van de Thaise bond geschorst. De wereldvoetbalbond stelt dat de leden van de bewuste bonden niet onafhankelijk functioneren. Zodra dat wel weer het geval is, maakt de FIFA de straf ongedaan. 

De ethische commissie van de FIFA schorste vier dagen geleden al de voorzitter van de Thaise bond. Worawi Makudi, tussen 1997 en mei dit jaar lid van het uitvoerend comité van de FIFA, kwam een paar jaar geleden al in opspraak toen de voorzitter van het Engelse comité voor het binnenhalen van het WK 2018 onder anderen hem betichtte van omkoping.

De Thai zou de uitzendrechten hebben geëist van een mogelijke interland in Bangkok tegen Engeland, in ruil voor zijn stem. De Engelsen kregen in december 2010 bij de WK-toewijzing slechts twee stemmen van het hoofdbestuur van de FIFA. Rusland won de verkiezing met dertien stemmen. De geplande oefeninterland tussen Engeland en Thailand ging niet door.

FIFA schorst bestuur Thaise bond
FIFA schorst bestuur Thaise bond (Foto: ANP)

Wendy: ik weet niet wat ik meemaak

Wendy van Dijk heeft vrijdag het kort geding dat ze had aangespannen tegen Quote gewonnen. Het blad had in het nieuwe blad namelijk geschreven dat de presentatrice een cocaïneverslaving heeft gehad. Wendy was vrijdag zelf in de rechtszaal aanwezig.

Daar hoorde Wendy het verhaal van Quote aan. "Het is zo'n ver-van-mijn-bed-show dat ik er bijna om kon lachen, maar dat is misschien niet zo handig in de rechtbank. Ik weet niet wat ik meemaak", aldus Wendy tegenover RTL Boulevard. Van Dijk moest vrijdag eigenlijk bij de opnames van Moordvrouw zijn. Toch koos ze ervoor om naar de rechtbank te gaan. "Ik vind het zo belangrijk dat ik iets heb kunnen toevoegen. Dat ik een halt kan toeroepen aan dit soort levensverwoestende berichten."

De RTL4-presentatrice vertelt het programma ook dat ze de geruchten met haar zoon heeft gedeeld. "Dit soort verhalen gingen, dus ik moest het ook mijn zoon uitleggen. Maar hoe doe je dat? Dus ik heb gezegd: Lieverd, weet je nog dat we het laatst over Ferry Doedens hadden? Nou dat zeggen ze ook over mama."

Quote moet Wendy een schadevergoeding betalen.

Wendy: ik weet niet wat ik meemaak
Wendy: ik weet niet wat ik meemaak (Foto: BuzzE)

VS bevestigt test Iraanse raket: 'schending VN-resolutie'

De Verenigde Staten hebben vrijdag bevestigd dat Iran afgelopen weekend een raket voor de middellange afstand heeft getest. Dit is "een duidelijke schending" van het verbod van de Veiligheidsraad op het testen van ballistische raketten, zei een hoge Amerikaanse functionaris vrijdag.

"De Verenigde Staten zijn diep bezorgd over de recente lancering van een ballistische raket door Iran", zei de Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties Samantha Power in een verklaring.

"Na het bekijken van de beschikbare informatie, kunnen we bevestigen dat Iran op 10 oktober een middellangeafstandsraket heeft gelanceerd die een nucleaire lading kan meenemen", zei ze. "Dit was een duidelijke schending van resolutie 1929 van de VN-Veiligheidsraad."

De VS en zes andere landen sloten onlangs een nucleair akkoord met Iran. Het lanceren van ballistische raketten valt buiten dat akkoord. De test kan er echter wel toe leiden dat sancties tegen Iran langer in stand worden gehouden.  

VS bevestigen test Iraanse raket
VS bevestigt test Iraanse raket: 'schending VN-resolutie' (Foto: ANP)

Google mag boeken digitaliseren zonder auteursrecht te betalen

Google mag doorgaan met het digitaliseren van miljoenen boeken, zonder de auteurs een vergoeding te betalen. Dat hebben rechters in New York vrijdag bepaald. Het betrof een hoger beroep in een al tien jaar lopende zaak. Het oorspronkelijke vonnis was ook al in het voordeel van het internetbedrijf.

Google begon in 2004 met zijn bibliotheekproject (Google Books) en heeft sindsdien meer dan 20 miljoen boeken ingescand. Gebruikers kunnen erin bladeren, fragmenten lezen en Google vertelt erbij waar ze een boek eventueel kunnen kopen of lenen. Die manier van handelen is volgens de rechtbank niet in strijd met het auteursrecht.

Google mag doorgaan met boekenproject
Google mag boeken digitaliseren zonder auteursrecht te betalen (Foto: ANP)

Justin Bieber blijft meeste singles verkopen

Justin Bieber scoort nog steeds met zijn nieuwe single What Do You Mean? Het nummer staat al sinds begin september aan kop in de Single Top 10.

Mr. Polska en Ronnie Flex zijn deze week weer een plekje gestegen. Met hun nummer Niemand staan ze deze week op de tweede plek in de ranglijst.

Single Top 10 Week 42
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - What Do You Mean?
2. (3) Mr. Polska en Ronnie Flex - Niemand
3. (2) Sigala - Easy Love
4. (5) Zara Larsson - Lush Life
5. (4) Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love
6. (6) R. City feat. Adame Levine - Locked Away
7. (7) Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality
8 (17) Robin Schulz feat. Francesco Yates - Sugar
9. (8) The Weeknd - Can't Feel My Face
10. (16) Sam Hunt - Take Your Time

Justin Bieber blijft meeste singles verkopen
Justin Bieber blijft meeste singles verkopen (Foto: BuzzE)

Israëliërs openen vuur op Palestijnen

Een twintigjarige Palestijnse jongen is vrijdag in de Gazastrook gedood door Israëlische grenswachten. Een jongen van twaalf raakte gewond. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid in Israël meegedeeld.

De soldaten openden het vuur toen een groep Palestijnse betogers de grenspost bij de stad Gaza met stenen aanvielen. Met de dood van de twintigjarige komt het aantal Palestijnse doden in de grensstreek bij Gaza in een week tijd op twaalf.

Bij een controlepost in Hebron stierf ook een Palestijn door Israëlisch geweervuur. Hij deed zich voor als journalist en stak vervolgens een soldaat neer. Volgens het leger raakte de soldaat slechts lichtgewond.

De aanvoerder van de radicaal islamitische Hamasbeweging, Ismail Hanija, riep een week geleden op tot een derde intifada. Hij zei vrijdag dat de strijd moet worden verhevigd.

Israëliërs openen vuur op Palestijnen
Israëliërs openen vuur op Palestijnen (Foto: ANP)

Rusland: akkoord over vliegveiligheid Syrië

Rusland heeft overeenstemming bereikt met de Verenigde Staten over de vliegveiligheid boven Syrië. Een definitief akkoord zal in de nabije toekomst worden ondertekend, liet het Russische ministerie van Defensie vrijdag weten.

Door Ruslands bemoeienis met de burgeroorlog zijn de zorgen over een ongeluk tussen Russische en Amerikaanse jachtvliegtuigen boven het luchtruim van Syrië toegenomen. Het Pentagon noemde eerder enkele gevallen waarbij een Russisch vliegtuig op een paar mijl van een Amerikaanse jet kwam. Daardoor nam de noodzaak van een betere coördinatie van de vluchten toe.

Het Russische ministerie van Defensie heeft ook direct contact gelegd met het Turkse leger om incidenten met vluchten bij de Turks-Syrische grens te voorkomen, meldde het Russische persbureau Interfax. Verder heeft een luchtmachtbasis die de Russen in Syrië gebruiken nu een 'hotline' met Israël om de vluchten boven Syrië te coördineren.

Rusland: akkoord over vliegveiligheid Syrië
Rusland: akkoord over vliegveiligheid Syrië (Foto: ANP)

Bijna kwart meer wanbetalers zorgverzekering

Het aantal mensen dat de premie voor de zorgverzekering niet betaalt is in vijf jaar met ruim een vijfde (22 procent) toegenomen tot 298.000. Jongeren, mannen, mensen met lage inkomens, ontvangers van een uitkering, alleenstaande ouders en allochtonen zijn vaker wanbetaler dan gemiddeld, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag.

Eind vorig jaar stond 1 op de 45 volwassenen te boek als wanbetaler. Dit zijn mensen die wel zijn verzekerd tegen ziektekosten, maar minimaal zes maanden geen premie hebben betaald. In 2010 liep 1 op de 53 fors achter met het betalen van de zorgpremie.

Bij jongeren tot 35 jaar heeft 1 op de 29 al minstens een half jaar de premie niet betaald, bij de 65-plussers is dit 1 op de 250. Opvallend is ook dat vrouwen veel minder vaak wanbetaler zijn dan mannen: 1 op de 59 vrouwen vergeleken met 1 op de 37 mannen.

Inkomens
Volgens het statistiekbureau hebben wanbetalers veel lagere inkomens dan mensen die de zorgpremie wel betalen. Zo verdient de laatste groep gemiddeld 25.000 euro per jaar, bij wanbetalers is dit ongeveer 16.000 euro. Onder de mensen met een inkomen lager dan 16.000 euro is 1 op de 18 wanbetaler. Bij mensen in de bijstand gaat het zelfs om 1 op de 7.

Het CBS constateert ook dat jongere allochtonen bijna drie keer zo vaak betalingsachterstanden hebben vergeleken met autochtone jongeren. Onder Antillianen (1 op de 7) is het aandeel wanbetalers is het hoogst, gevolgd door Surinamers (1 op de 12).

Bijna kwart meer wanbetalers zorgverzekering
Bijna kwart meer wanbetalers zorgverzekering (Foto: ANP)

Van Miltenburg: parlement geen optelsom van ja's en nee's

"De afstand tussen het parlement en de samenleving lijkt kleiner dan ooit. Mensen weten precies wat politici vinden. Maar wat niet mag worden vergeten, is dat die meningen geen eindstation zijn. Ze zijn het vertrekpunt, de basis van ons debat." Dat hield Anouchka van Miltenburg, voorzitter van de Tweede Kamer, vrijdag haar gehoor in de Ridderzaal voor, tijdens de viering van 200 jaar Staten-Generaal.

Het debat in de Kamer is de belangrijkste schakel in het samenbrengen van alle meningen en standpunten, aldus Van Miltenburg. "Dáár gaan volksvertegenwoordigers er met elkaar over in discussie, dáár wegen ze belangen tegen elkaar af, dáár moeten ze tot consensus komen. Niet door een numerieke optelsom te maken van ja's en nee's, maar op een manier waarbij het geheel meer is dan de som der delen."

" Je kneedt en schaaft met elkaar, tot je een besluit hebt waar misschien niet iedereen zich voor de volle honderd procent in herkent, maar waarin de meerderheid zich vertegenwoordigd voelt."

Parlement 'geen optelsom van ja's en nee's'
Van Miltenburg: parlement geen optelsom van ja's en nee's (Foto: ANP)

Mogelijk dezelfde meivakantie voor scholieren

Mogelijk krijgen alle scholieren in dezelfde weken meivakantie. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) laat onderzoeken of er een vaste, 14-daagse periode kan komen. Voor de zomer wil hij de knoop doorhakken, aldus zijn woordvoerder vrijdagochtend.

Nu wordt nog een week door het ministerie bepaald. Scholen kunnen zelf kiezen voor een tweede week. Dat leidt tot problemen, constateert Dekker in het AD: "Veel ouders klagen daarover, omdat ze graag twee weken op vakantie gaan, maar elke school er verschillend mee omgaat. Dat is een ramp voor ouders die bijvoorbeeld kinderen op zowel de basisschool als in het voortgezet onderwijs hebben."

Mogelijk dezelfde meivakantie voor scholieren
Mogelijk dezelfde meivakantie voor scholieren (Foto: ANP)

Zorgkosten buiten Europa uit basispakket

Nederlanders die vanaf 2017 buiten Europa met vakantie gaan zijn niet meer verzekerd voor medische zorg via de basisverzekering. Zij moeten straks een aanvullende of een reisverzekering afsluiten. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid waar de ministerraad vrijdag mee instemde.

Volgens het kabinet hoeven zorgkosten die buiten Europa gemaakt worden niet collectief te worden betaald. De beperking van de zogeheten werelddekking geldt niet voor mensen die voor hun werkgever of voor hun beroep in het buitenland verblijven. Ook is er een uitzondering wanneer iemand zorg nodig heeft die wel in het pakket zit, maar die alleen buiten Europa verkrijgbaar is.

Met de beperking van de zogeheten werelddekking is volgens Schippers een besparing van 60 miljoen euro per jaar gemoeid.

Zorgkosten buiten Europa uit basispakket
Zorgkosten buiten Europa uit basispakket (Foto: ANP)

Vluchtelingenkamp Calais verdubbeld

Het aantal vluchtelingen en migranten dat in een kamp bij de Franse havenstad Calais verblijft, is verdubbeld naar 6000. Dat heeft de prefect van de regio vrijdag gezegd.

Fabienne Buccio van het departement Pas-de-Calais zei dat het aantal mensen in het kamp voor de zomer nog 3000 was en toen is gestabiliseerd, maar in de laatste drie weken is het aantal vluchtelingen ineens verdubbeld.

"Ik weet niet wat hierna gebeurt, maar 6000 is een maximum", zei ze. Volgens de prefect worstelen de autoriteiten om de balans te vinden tussen hulp aan de migranten en het toepassen van de Franse wetten.

De mensen in het kamp willen naar Groot-Brittannië. Ze zijn er om verschillende redenen van overtuigd daar meer kans te maken om te kunnen blijven. Een belangrijke factor is evenwel de afwijzing door de Britse bevolking van een bevolkingsregister zoals dat in de meeste West-Europese landen wel bestaat. 

Vluchtelingenkamp Calais verdubbeld
Vluchtelingenkamp Calais verdubbeld (Foto: ANP)

SER: Meer inspraak voor studenten en docenten

Minder oog voor de cijfertjes en minder bureaucratie. Meer inspraak voor studenten en docenten. Meer aandacht voor kwaliteit en meer prikkeling van talenten. Zo moet het hoger onderwijs in Nederland eruit komen te zien, adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER) vrijdag.

De raad is kritisch over de prestatieafspraken die nu gelden. Daarin staat bijvoorbeeld hoeveel procent van de studenten op een universiteit of hbo binnen een bepaalde periode het bachelordiploma moet halen. Instellingen die meer afgestudeerden afleveren, krijgen meer geld. Maar het is niet verstandig om alleen daarnaar te kijken, vindt de SER. Het is ook belangrijk wat studenten meekrijgen tijdens hun opleiding en hoe ze zich ontwikkelen.

Bij die prestatieafspraken is bovendien "te weinig rekening gehouden met kwaliteitsopvattingen"van docenten, studenten en het bedrijfsleven dat de studenten later in dienst zou moeten nemen. De SER adviseert om de prestatieafspraken te vervangen door 'kwaliteitsafspraken'. Daarbij zouden studenten en docenten betrokken moeten worden.

SER: Meer inspraak voor studenten en docenten
SER: Meer inspraak voor studenten en docenten (Foto: ANP)

Zorgverzekeraar wil brede aanpak rompslomp

André Rouvoet van Zorgverzekeraars Nederland (ZN) wil niet alleen de bureaucratie bij de huisarts aanpakken, maar ook bij de tandarts, de fysiotherapeut, maatschappelijk werker en wijkverpleegkundige. Hij heeft alle kopstukken van de grote koepelorganisaties voor de eerstelijnszorg uitgenodigd om hierover afspraken te maken, maakte ZN vrijdag bekend.

"Onnodige bureaucratie gaat ten koste van de kwaliteit van de zorg en jaagt ons allemaal onnodig op kosten. De tijd van mooie woorden is geweest, er moeten nu echt slagen worden gemaakt", zegt Rouvoet.

Volgens de ZN-voorzitter wordt de administratieve rompslomp niet alleen door zorgverzekeraars veroorzaakt: "Toezichthouders, overheden, patiëntenorganisaties en beroepsverenigingen kunnen er ook wat van."

ZN heeft de uitnodiging verstuurd naar onder meer ActiZ, brancheorganisatie voor zorgondernemers, KNGF (fysiotherapeuten), LVVP (psychologen), ANT (tandartsen) en patiëntenorganisatie NPCF.

Zorgverzekeraar wil brede aanpak rompslomp
Zorgverzekeraar wil brede aanpak rompslomp (Foto: ANP)

'Nederlandse deal met Starbucks is onwettig'

De Europese Commissie vindt de belastingdeal die het Amerikaanse koffiebedrijf Starbucks met de Nederlandse fiscus heeft gesloten ontoelaatbaar. Dat meldde de Duitse krant Frankfurter Allgemeine Zeitung vrijdag op basis van bronnen in Brussel.

De Europese Commissie onderzoekt al enkele maanden specifieke belastingdeals die landen hebben gesloten met multinationals, omdat die zouden ingaan tegen de Europese regels. Volgens de Duitse krant is onder meer het onderzoek naar de overeenkomst van Nederland met Starbucks nu afgerond. Brussel zou daarbij tot de conclusie zijn gekomen dat die deal niet door de beugel kan.

Dit zou ook gelden voor afspraken van Luxemburg met autofabrikant Fiat. Volgens de bronnen worden Starbucks en Fiat volgende week officieel op de hoogte gebracht van deze uitkomst. Verder loopt er nog een onderzoek naar de fiscale deals van Apple in Ierland en Amazon in Luxemburg.

'Nederlandse deal met Starbucks is onwettig'
'Nederlandse deal met Starbucks is onwettig' (Foto: ANP)

Tractor verplicht met kenteken vanaf 2017

Alle tractoren krijgen vanaf januari 2017 verplicht een kenteken, anders mogen ze niet de openbare weg op. De maximale snelheid wordt tegelijkertijd verhoogd van 25 kilometer per uur naar 40 kilometer per uur. Over deze voornemens is jarenlang gesproken. Vrijdag heeft de ministerraad ingestemd met het voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.

Vanaf januari 2017 krijgen alle nieuwe tractoren een kenteken, voor bestaande voertuigen geldt dat zij de plaat krijgen tussen februari 2017 en mei het jaar daarop. Met het zogenoemde T-kenteken voldoet Nederland aan de Europese regels voor snelle tractoren, die in 2018 ingaan.

Tractor verplicht met kenteken vanaf 2017
Tractor verplicht met kenteken vanaf 2017 (Foto: ANP)

Vleeskeuring weer taak van de overheid

Na diverse voedselschandalen wordt de keuring van vlees weer een zaak van de overheid. Keuringsinstelling KDS die nu controleert in de slachthuizen, gaat in de nieuwe opzet onder de vlag van de overheid werken. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA wordt vooral toezichthouder.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) maakte dat vrijdag bekend. Met de maatregelen reageert Dijksma op onderzoek door de Onderzoeksraad voor Veiligheid waaruit bleek dat de risico's in de vleesindustrie groot zijn en dat de economische belangen voor de veiligheid van het vlees en de consument gaan.

Na onder meer het schandaal met paardenvlees dat werd verkocht als rundvlees kondigde het kabinet al aan dat de NVWA slagvaardiger moet optreden. Vooral bedrijven die keer op keer in de fout gaan, zullen dat voelen, voorspelt Dijksma.

Vleeskeuring weer taak van de overheid
Vleeskeuring weer taak van de overheid (Foto: ANP)

Air France wint rechtszaak tegen piloten

Air France heeft in de rechtszaal een overwinning behaald op de pilotenvakbond SNPL. De luchtvaartmaatschappij kreeg vrijdag gelijk in een zaak die was aangespannen omdat de bond afspraken uit een besparingsprogramma dat al afgerond had moeten zijn, nog niet geheel is nagekomen.

De rechtsgang vormde een obstakel voor onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen in de jaren tot en met 2020. De vliegers weigerden lange tijd met de directie te praten, zolang de rechter geen uitspraak had gedaan. Mede daardoor lukte het niet uiterlijk eind september tot een akkoord te komen, zoals Air France had geëist.

Nu het Franse zusterbedrijf van KLM in het gelijk is gesteld, roept het de piloten op snel weer om de tafel te gaan. De harde sanering die vorige week werd aangekondigd kan dan nog worden voorkomen. De vliegers hebben evenwel beroep aangekondigd tegen de uitspraak.

Air France wint rechtszaak tegen piloten
Air France wint rechtszaak tegen piloten (Foto: ANP)

Album Morgen van Guus Meeuwis binnen op 1

De Album Top 10 heeft weer een nieuwe aanvoerder. Guus Meeuwis leidt deze week de hitlijst met zijn nieuwe album Morgen.

Guus viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum. Meeuwis viert deze mijlpaal met Morgen. '"Ik wilde per se een nieuwe plaat maken om te laten zien dat ik nog niet klaar ben. Daarom heet hij ook Morgen," vertelde Meeuwis eerder.

Het vijfde album van de Editors is weggezakt naar de vijfde plek. Nieuw in de lijst zijn de jonge pianisten Lucas en Arthur Jussen, Selena Gomez en Faithless. De Britste danceact Faithless geeft zondag 13 december een concert in de Ziggo Dome in Amsterdam.

Album Top 10 Week 42
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Guus Meeuwis - Morgen
2. (3) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar
3. (2) The Common Linnets - II
4. (-) Lucas & Arthur Jussen - Mozart Double Piano Concertos
5. (1) Editors - In Dream
6. (-) Selena Gomez - Revival
7. (6) David Gilmour - Rattle That Lock
8. (4) Nick & Simon - Open
9. (18) Kensington - Rivals
10 (-) Faithless - Faithless 2.0

Album Morgen van Guus Meeuwis binnen op 1
Album Morgen van Guus Meeuwis binnen op 1 (Foto: BuzzE)

Utøyaschutter Breivik wil uit isolatie

De Noorse massamoordenaar Anders Breivik spant een rechtszaak aan om zijn isolement in de gevangenis te laten opheffen. Volgens hem zijn de strenge omstandigheden van zijn gevangenschap een schending van de mensenrechten, zei zijn advocaat vrijdag.

Breivik doodde vier jaar geleden 77 mensen door een bomaanslag in Oslo en een schietpartij op het eilandje Utøya, waar een jeugdkamp van de Noorse sociaal-democratische partij plaatsvond. Sinds zijn arrestatie heeft hij uitsluitend contact gehad met gevangenispersoneel, zijn advocaten en zijn moeder, maar die is twee jaar geleden overleden.

Zijn verzoek wordt in maart behandeld. De vraag is nog of Breivik zelf aanwezig mag zijn bij de zitting.

Breivik klaagde eerder al over de gevangenisvoorwaarden en dreigde met een hongerstaking als deze niet verbeterd werden. Toen zijn advocaat gevraagd werd of Breivik dit dreigement voort ging zetten, zei deze 'we focussen ons nu als eerste op de rechtszaak'.

Het hoofd van de Ila-gevangenis, waar de massamoordenaar eerder gevangen werd gehouden, zei in 2013 nog dat Breivik in isolatie houden nodig was omdat er een risico zou bestaan dat hij iemand binnen de gevangenis zou kunnen gijzelen.

Utøyaschutter Breivik wil uit isolatie
Utøyaschutter Breivik wil uit isolatie (Foto: ANP)

'Nintendo NX is een hybride-console met superieure specs'

Een hardnekkig gerucht is dat de volgende console van Nintendo een hybride wordt. Nintendo NX zou een thuisconsole zijn, waar een handheld onderdeel van is. Vandaag is dit gerucht weer aangewakkerd.

Volgens bronnen die dicht bij de zaak staan, zou Nintendo inmiddels begonnen zijn met het verspreiden van de eerste development kits. Helemaal ongeloofwaardig is dit niet, aangezien Square Enix eerder al heeft uitgesproken te kijken of ze Dragon Quest XI naar NX kunnen porten. Dezelfde bronnen melden dat deze kits erop duiden dat het inderdaad gaat om een hybride-console, waarvan je de thuisconsole op je televisie aansluit en de handheld (waarvan er één meegeleverd wordt) kunt loskoppelen. 

Je zou meerdere 'Nintendo NX handhelds' kunnen koppelen aan de thuisconsole, waarmee de problematiek van de Wii U overkomen wordt (waar je slechts één Gamepad kunt gebruiken). Dit is mogelijk door de superieure specs die 'leidend in de industrie' zijn. 

Of het geheel waar is of niet is nog even afwachten. Nintendo heeft gereageerd op de geruchten door te melden dat ze zelf geen uitspraken doen tot ergens in 2016. Wat denken jullie, geloofwaardig of niet?

Wii U-bundel Mario Kart 8 Splatoon (Foto: Nintendo)

Agent vervolgd voor schieten op Roemeen

Een motoragent die vorig jaar in de buurt van het Haagse station Hollands Spoor een Roemeense man neerschoot, wordt vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt. De Roemeense automobilist raakte zwaargewond.

Het OM heeft twijfels of de politieagent juist heeft gehandeld. De Roemeen had bij een controle op 6 oktober 2014 geweigerd zijn identiteitsbewijs te overhandigen. Hij ging er in zijn auto vandoor en reed in op agenten, die aan de kant moesten om niet geraakt te worden.

Toen een politievoertuig hem de weg versperde, stapte de man uit en rende hij er vandoor in de richting van station Hollands Spoor. De motoragent loste toen twee schoten, waarbij de Roemeen in zijn rug werd geraakt.

Agent vervolgd voor schieten op Roemeen
Agent vervolgd voor schieten op Roemeen (Foto: ANP)

Meppel krijgt ton voor Sint-intocht

De gemeente Meppel krijgt van de provincie Drenthe 100.000 euro voor de intocht van Sinterklaas.

Het is voor het eerst dat de nationale intocht in Drenthe is en de provincie stelt dat zowel Meppel als Drenthe daardoor volop in beeld komen. Sinterklaas komt op zaterdag 14 november naar ons land en doet als eerste Meppel aan.

Burgemeester Jan Westmaas van Meppel voert voorafgaand aan de aankomst gesprekken met voor- en tegenstanders van de traditionele Zwarte Piet. Bij de landelijke intocht van Sinterklaas, maar ook bij die in Amsterdam, Den Haag, Utrecht en Maastricht zullen dit jaar voor een aanzienlijk deel 'schoorsteenpieten' meelopen.

Ze hebben roetvegen op het gezicht, waarbij de ogen, oren en neusgaten niet zwart zijn. Dat hebben de sinterklaascomités in de vijf steden met elkaar afgesproken, na overleg met de actiegroep Nederland Wordt Beter en het Overlegorgaan Caribisch Nederland.

Meppel krijgt ton voor Sint-intocht
Meppel krijgt ton voor Sint-intocht (Foto: ANP)

CDA: niet verder met EU-lidmaatschap Turkije

Het is "absoluut onwenselijk" om het proces van toetreding van Turkije tot de Europese Unie nieuw leven in te blazen. De onderhandelingen daarover waren vastgelopen en moeten niet om politieke redenen weer worden opgepakt.

Dat schrijven CDA-leider Sybrand Buma en CDA-Europarlementariër Esther de Lange vrijdag in een opiniestuk op de website The Post Online. Ze reageren op plannen van de Europese Commissie. Die wil de onderhandelingen met Turkije weer oppakken, als onderdeel van een gezamenlijk plan om de vluchtelingencrisis aan te pakken.

Buma en De Lange zijn daar op tegen. "Als Europa namelijk weer omwille van de realpolitik toetredingsdiscussies gaat voeren, dan hebben wij niets geleerd uit het verleden. We hebben in het verleden gezien dat de Europese uitbreiding soms sneller is gegaan dan verantwoord was."

CDA: niet verder met EU-lidmaatschap Turkije
CDA: niet verder met EU-lidmaatschap Turkije (Foto: ANP)

Mourinho verbaasd over straf van FA

José Mourinho heeft op geheel eigen wijze gereageerd op de geldboete en voorwaardelijke schorsing die hij van de Football Association (FA) heeft ontvangen. De Engelse voetbalbond gaf Mourinho een boete van 67.500 euro en een voorwaardelijke schorsing van één wedstrijd van Chelsea. De Portugese manager liet zich onlangs na de verloren thuiswedstrijd tegen Southampton (1-3) negatief uit over scheidsrechter Robert Madley.

"Ik mag blij zijn dat ik geen elektronische enkelband heb gekregen. Die geldboete is een schande en het is verbazingwekkend dat ik eventueel een stadionverbod kan krijgen", sprak Mourinho donderdag tijdens de lancering van zijn eigen boek.

Mourinho stelde na het duel met The Saints dat Madley 'bang' was om een penalty aan Chelsea te geven. Hij haalde nu ook opnieuw uit naar Arsène Wenger, die eerder niet werd bestraft toen hij arbiter Mike Dean 'zwak en naiëf' noemde.

"Het verschil tussen 'bang' en 'zwak en naïef' is tienduizend pond en een stadionverbond voor één wedstrijd. 'Bang' kost vijftigduizend pond, maar 'zwak en naïef', dat mag je blijkbaar zeggen. En blijkbaar mag je een andere coach ook duwen in het trainersvak", verwees Mourinho naar een eerder incident met Wenger.

Update:

José Mourinho was het niet eens met de opgelegde straf en heeft nu zelfs besloten om in beroep te gaan tegen de geldboete van 67.500 euro. "Ik moet eerlijk tegenover mezelf zijn, dat is het allerbelangrijkste", reageerde hij vrijdag tijdens een persconferentie. "Ik moet in beroep", benadrukte hij.

'Russische vliegtuigen en drones werken nog'

Alle Russische vliegtuigen in Syrië zijn veilig teruggekeerd naar hun bases en alle Russische drones doen het nog. Met die uitspraak van het Russische ministerie van Defensie onderstreept Moskou dat er vrijdag geen Russische drone is neergehaald door de Turkse luchtmacht boven Turks grondgebied.

De nationaliteit van het onbemande toestel is nog niet bekendgemaakt. Er zijn momenteel forse spanningen tussen Turkije en Rusland over twee incidenten waarbij Russische gevechtsvliegtuigen begin deze maand het Turkse luchtruim schonden.

'Russische vliegtuigen en drones werken nog'
'Russische vliegtuigen en drones werken nog' (Foto: ANP)

Ajax nog zonder Cillessen en Milik

Trainer Frank de Boer van Ajax doet zaterdag in de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo nog geen beroep op doelman Jasper Cillessen en spits Arek Milik. Beide spelers raakten tijdens de interlandperiode geblesseerd. Ook Thulani Serero is er in Almelo niet bij.

Door de absentie van Cillessen staat Diederik Boer zaterdag onder de lat. De keeper speelde alleen vorig seizoen een competitiewedstrijd voor Ajax, maar De Boer vertrouwt op de 35-jarige oud-speler van PEC Zwolle. "Diederik doet het goed en is een fantastische prof. Nu kan hij laten zien dat hij van veel waarde is."

Davy Klaassen en Viktor Fischer zijn weer zo goed als hersteld van blessures. Beide spelers hielden klachten over aan de verloren thuiswedstrijd tegen PSV (1-2).

Ajax nog zonder Cillessen en Milik
Ajax nog zonder Cillessen en Milik (Foto: ANP)

'WK 2006 is op rechtmatige wijze verkregen'

Een onderzoek naar de toewijzing van het wereldkampioenschap voetbal van 2006 aan Duitsland heeft geen onrechtmatigheden aan het licht gebracht. Dat meldde de Duitse bond DFB vrijdag. De bond deed de afgelopen tijd een eigen intern onderzoek, naar aanleiding van alle consternatie rond de toewijzingen van de WK's van 2018 en 2022.

"We hebben geen aanwijzingen gevonden voor wantoestanden. Ook is er geen enkele aanwijzing aangetroffen dat er stemmen van afgevaardigden zijn gekocht", aldus de DFB. Wel wordt nog nagezocht of een betaling van de organisatie aan de FIFA, zo'n 6,7 miljoen euro, inderdaad is besteed aan het culturele programma van de mondiale bond. Daar zijn twijfels over.

Duitsland kreeg in 2000 de voorkeur boven Zuid-Afrika voor de organisatie van het WK 2006, met twaalf tegen elf stemmen. Zuid-Afrika organiseerde het WK vier jaar later.

'WK 2006 is op rechtmatige wijze verkregen'
'WK 2006 is op rechtmatige wijze verkregen' (Foto: ANP)

Verstappen gaat voor snelste team

Max Verstappen blijft graag bij Red Bull, maar wil uiteindelijk "voor het snelste team rijden". Dat zei de jonge coureur in een vrijdag gepubliceerd interview op de website van zijn sponsor Exact.

Afgelopen weekeinde spraken vader Jos Verstappen en Max' manager Raymond Vermeulen nog met teambaas Toto Wolff van Mercedes. Of er gesproken werd over contracten, is niet helemaal duidelijk. "Voor mij persoonlijk maakt het niet zoveel uit in welk team ik rij. Ik wil gewoon op een gegeven moment in het snelste team zitten waar je voor het kampioenschap gaat. En hopelijk is dat met Red Bull, want zij bouwen op het moment nog een hele sterke auto. Dus, wie weet", zei Verstappen.

De toekomst van Verstappen bij Toro Rosso is onzeker, omdat teameigenaar Dietrich Mateschitz serieus dreigt zijn twee renstallen (Red Bull en Toro Rosso) uit de Formule 1 terug te trekken als de teams volgend seizoen geen motor hebben waarmee ze vooraan kunnen rijden. De situatie is penibel, omdat er nog geen contract is met een leverancier.

Verstappen gaat voor snelste team
Verstappen gaat voor snelste team (Foto: ANP)

Claim hier een bèta-key voor The Crew: Wild Run

FOK!games mag in samenwerking met Ubisoft 200 bèta-keys voor The Crew: Wild Run voor de pc weggeven. Wild Run is een uitbreiding op de open-wereld racer die vorig jaar uitkwam. Om de bèta te spelen heb je de originele game niet nodig. De bèta is beschikbaar van 15 t/m 19 oktober.

De bèta geeft je toegang tot de hele kaart, dus je kunt als je wil van van Los Angeles naar New York reizen. Wild Run voegt nieuwe voertuigen toe, waaronder geheel nieuwe types zoals motoren en auto's waarmee je kunt driften. Opvallend is het feit dat de graphics van de game flink onder handen zijn genomen. De game oogt een stukje realistischer en er zijn allerlei nieuwe effecten.

Instructies voor de bèta-key:
1. Ga naar deze link en claim een code.
2. Registreer vervolgens die code op deze website.
3. Om de bèta te installeren heb je Uplay nodig. Download het hier als je het nog niet hebt.
4. Als je eenmaal in Uplay zit ga dan naar 'games' en selecteer 'activeer product'.

Gamecommentator en criticus TotalBiscuit ongeneeslijk ziek

John Bain, onder gamers beter bekend als TotalBiscuit of The Cynical Brit, heeft via Twitter bekendgemaakt dat hij ongeneeslijk ziek is. Bain werd al sinds april vorig jaar behandeld voor darmkanker.

De cynische Brit deed via een tweet in detail uit de doeken wat er gediagnosticeerd is na zijn laatste behandeling. Een CT-scan wees uit dat de kanker in zijn darmen verdwenen is, maar dat er vlekken zijn waargenomen op zijn lever. "Het is niet behandelbaar en er is geen medicijn. De gemiddelde levensverwachting bij een dergelijke diagnose is twee tot drie jaar, met uitschieters die een stuk langer meegaan. Over een paar weken ga ik verder met de chemo, met als doel het zo lang mogelijk uitstellen. Ik ben voornemens om nog zo lang als mogelijk mee te gaan", aldus Bain via Twitter.

TotalBiscuit is onder andere bekend om zijn "WTF is...?"-filmpjes. Hierin ventileert Bain zijn eerste indrukken van nieuwe games.

John Bain AKA TotalBiscuit ongeneeslijk ziek
John Bain AKA TotalBiscuit ongeneeslijk ziek


Geen reclame op Steam

In gesprek met Gamespot heeft Erik Johnson verteld dat zijn bedrijf niet van plan is om advertenties in Steam te gaan implementeren. Hij gaf aan dat hun focus vooral op de lange termijn ligt en denkt dat het niet alleen een slechte beslissing zou zijn, maar ook een hele domme.

Erik Johnson gelooft niet dat wanneer een bepaald merk zou gaan adverteren op Steam gamers ook maar meer in de verleiding zullen komen om dit product aan te schaffen. Valve is druk bezig met de Steam link en uiteraard de console voor in de huiskamer.

steam

Engelse bond trekt steun aan Platini in

UEFA-baas Michel Platini kan niet meer rekenen op de steun van de Engelse voetbalbond FA in zijn jacht op het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat meldde de FA vrijdag.

Platini is voor negentig dagen geschorst door de FIFA vanwege een schimmige betaling van FIFA-baas Sepp Blatter aan de Fransman. Donderdag overlegden de UEFA-leden over de situatie. Daar heeft de FA meer informatie gekregen over de zaak. Op basis van die informatie trekken de Engelsen de steun voorlopig in.

De FA is de eerste Europese bond die de steun openlijk intrekt.

Engelse bond trekt steun aan Platini in
Engelse bond trekt steun aan Platini in (Foto: ANP)

'60 mln doden bij aardbeving morgen'

Prik je vriendin vanavond nog maar een keertje extra op je fokstok, want na morgen kan het waarschijnlijk niet meer. Wetenschappers verwachten namelijk morgen een extreme aardbeving. Niet zomaar eentje, maar een aardbeving die ons zestig miljoen doden zal opleveren.

De waarschuwing komt dit keer niet van weer een sekte of aluhoedjesdrager, maar ene dokter Mehran Keshe. De beste man is een vooraanstaande wetenschapper, die aan een Londense universiteit nucleaire technologie heeft gestudeerd. Volgens hem is de situatie dreigend.

Amerika zal morgen een zware aardbeving te wachten staan. Deze zal Noord- en Zuid-Amerika in tweeën splijten. Als gevolg van de megabeving zal een megatsunami zeker veertig miljoen Aziaten en Amerikanen om zeep helpen.

De aardbeving zelf zal aan de westkust van Amerika twintig miljoen mensen het leven kosten. Complete wereldsteden zullen met de grond gelijk worden gemaakt.

De verwachte megabeving komt tegelijk met een grootscheepse oefening in de VS morgen. Tijdens 'the Great Shake Out' zullen de autoriteiten van enkele grote steden oefenen hoe om te gaan met een allesvernietigende aardbeving. Hieraan zullen miljoenen Amerikanen deelnemen.

De aardbeving zal naar alle waarschijnlijkheid morgen al toeslaan. Het proces zou inmiddels al in gang zijn gezet. Vorige maand waren namelijk al bevingen in Panama en Chili.


Compleet met filmpje, we gaan allemaal dood!

Blok: soberder gaat toch sneller

Het verwezenlijken van sober onderdak in leegstaande kantoren en containers gaat in elk geval sneller dan het bouwen van traditionele huizen. Dat zei woonminister Stef Blok vrijdag bij aanvang van de ministerraad. Hij reageerde op directievoorzitter Leon Bobbe van woonstichting De Key. Die zei donderdag tegen RTL Nieuws dat het plan van het kabinet om 10.000 asielzoekers met een verblijfsvergunning snel in tijdelijke woningen te plaatsen, praktisch onhaalbaar is.

Volgens Bobbe "ben je toch gauw een jaar bezig" om containerwoningen neer te zetten. Dat komt onder meer door de vergunningen die er moeten komen en voorzieningen als riolering en gas, water en licht. Blok wees erop dat de gemeenten "aan de knoppen" zitten waar het bijvoorbeeld om vergunningen gaat en dus zelf het een en ander kunnen betekenen als het om snelheid gaat. Hij erkende wel dat het plan niet "op heel korte termijn"compleet kan worden uitgevoerd.

Blok: soberder gaat toch sneller
Blok: soberder gaat toch sneller (Foto: ANP)

Oliereuzen roepen op tot klimaatakkoord

's Werelds grootste olie- en gasbedrijven steunen de pogingen om te komen tot een internationaal akkoord over de aanpak van klimaatverandering. Dat stellen de topmannen van tien energiereuzen, waaronder Shell, Total en BP, in een vrijdag gepubliceerde gezamenlijke verklaring.

Daarin beloven de bedrijven de komende jaren mee te werken aan een verdere verlaging van de uitstoot van schadelijke broeikasgassen. Dit willen ze doen door hun eigen productieprocessen milieuvriendelijker te maken en door ervoor te zorgen dat olie en gas op een meer duurzame manier worden gebruikt. Verder wordt er geïnvesteerd in onderzoek, onder meer naar de mogelijkheden om het gebruik van energie uit hernieuwbare bronnen te vergroten.

De oliebedrijven spreken zich uit in de aanloop naar de internationale klimaatconferentie, die eind dit jaar in Parijs wordt gehouden. Ze benadrukken in de verklaring de milieuproblemen niet alleen te kunnen oplossen. "Elk deel van de maatschappij moet een toepasselijke bijdrage leveren."

Oliereuzen roepen op tot klimaatakkoord
Oliereuzen roepen op tot klimaatakkoord (Foto: ANP)

Playboy-tweeling gewond bij auto-ongeluk

De voormalige playmates Karissa en Kristina Shannon hebben een auto-ongeluk gehad. TMZ meldt dat de auto van Kristina over de kop is geslagen. Ze wordt verdacht van rijden onder invloed.

Kennissen van de glamourtweeling vertellen TMZ dat ze onderweg waren om hun tepels te laten piercen. Kristina verloor de macht over het stuur in Beverly Hills. Karissa is via het raam aan de passagierszijde uit het voertuig gehaald. De brandweer heeft het dak van de auto geknipt om Kristina uit haar benarde positie te verlossen.

De plaatselijke autoriteiten melden dat de tweeling in het ziekenhuis is behandeld aan schrammen en kneuzingen. Kristina was nog in het ziekenhuis toen ze te horen kreeg dat ze wordt aangeklaagd voor rijden onder invloed.

Playboy-tweeling gewond bij auto-ongeluk
Playboy-tweeling gewond bij auto-ongeluk (Foto: BuzzE)

Verzetsmuseum vindt foto's geweld Indië

Het Verzetsmuseum Zuid-Holland heeft een behoorlijk aantal dia's en foto's ontdekt waarop onder meer Indonesische doden door geweld zijn te zien in het toenmalige Nederlands-Indië. De foto's zullen worden getoond in het museum in Gouda.

Directeur Arjen van Wijngaarden laat weten dat een van de vrijwilligers van het museum de in totaal 179 beelden heeft ontdekt. Ze lagen "in een vergeten doos in ons depot", aldus Wijngaarden. Op één van de foto's zijn zes lijken te zien, liggend in een greppel. Het is op basis van de foto's niet te zeggen of de mannen slachtoffer zijn van een standrechtelijke executie of bijvoorbeeld zijn omgekomen tijdens gevechten.

Van Wijngaarden spreekt van "heel bijzonder" materiaal. "Over deze periode is nog maar heel weinig vrijgekomen", aldus de directeur.

De foto's zijn waarschijnlijk gemaakt in de omgeving van Bandoeng in de jaren '45-'49. Zo is onder meer het bekende Hotel Savoy-Homann erop te zien. Het instituut voor oorlogs-, holocaust- en genocidestudies NIOD heeft de beelden volgens het Verzetsmuseum ingeschat als authentiek.

Verzetsmuseum vindt foto's geweld Indië
Verzetsmuseum vindt foto's geweld Indië (Foto: ANP)

Musical Aladdin komt naar West End in Londen

Na weken van geruchten is vrijdag bevestigd dat de Disneymusical Aladdin volgend jaar juni naar het theaterdistrict West End in Londen komt. De BBC meldt dat de musical vanaf 9 juni in het Prince Edward Theatre staat.

In twee jaar tijd hebben meer dan een miljoen mensen de Disneymusical gezien op Broadway in New York. Broadway-acteur Trevor Dion Nicholas maakt zijn Londense debuut als geest. De rest van de castleden wordt in een later stadium bekendgemaakt.

De musical is gebaseerd op de gelijknamige animatiefilm uit 1992 en bevat zowel nummers uit de film als nieuwe muziek van Alan Menken, die ook de muziek in Sister Act componeerde.

Aladdin de musical opende dit jaar ook in Japan. Hamburg volgt in december en Sydney volgend jaar.

Musical Aladdin komt naar West End in Londen
Musical Aladdin komt naar West End in Londen (Foto: BuzzE)

Belangenclub voor jonge dj's opgericht

Tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE) is vrijdag een belangenorganisatie voor jonge dj's gelanceerd. Deze Dutch DJ Foundation wil opkomen voor goede contracten en bescherming van auteursrechten. Ook wil de belangenclub een gesprekspartner voor de overheid zijn en werken aan betere voorlichting.

De organisatie is opgericht door de ouders van een aantal vooraanstaande dj's, zoals Martin Garrix en Hardwell. Ze willen vooral de belangen behartigen van beginnende dj's die tijdens hun tienerjaren al ontdekt worden en een contract krijgen aangeboden, zegt woordvoerder Michiel van Kleef, de stiefvader van dj Headhunterz.

"Voordat je het weet, hebben ze hun rechten weggetekend en zijn die eigendom van een platenlabel of het management. Het is een hele ondoorzichtige wereld, waar iedereen veel geld wil verdienen." De jongeren zelf zijn hier volgens Van Kleef niet in geïnteresseerd. "Zij willen maar één ding doen: muziek draaien."

Belangenclub voor jonge dj's opgericht
Belangenclub voor jonge dj's opgericht (Foto: ANP)

Satudarah-leden vrij ondanks verdenking

Vier leden van motorclub Satudarah worden in de loop van vrijdag op vrije voeten gesteld, ondanks de verdenking van betrokkenheid bij de moord op een 28-jarige man uit Breda. Er is volgens het Openbaar Ministerie "juridisch gezien geen aanleiding om het viertal voor te geleiden aan de rechter-commissaris". Het OM wil geen nadere toelichting geven.

De verdachten, drie mannen uit Breda en een inwoner van Etten-Leur, werden afgelopen dinsdag bij een grote politieactie door een arrestatieteam aangehouden. De mannen staan volgens de politie als vuurwapengevaarlijk bekend. In vijf woningen in Breda en een in Etten-Leur werden huiszoekingen gedaan. Daarbij zijn vuurwapens, diverse goederen en drie auto's in beslag genomen.

De verdachten worden volgens het OM nog steeds verdacht van betrokkenheid bij de moord op de Bredanaar, die op 3 april in een winkelcentrum in zijn woonplaats werd neergeschoten. Dezelfde dag nog werden twee andere verdachten van 31 en 35 jaar opgepakt. Alleen de oudste van het tweetal zit nog vast.

Satudarah-leden vrij ondanks verdenking
Satudarah-leden vrij ondanks verdenking (Foto: ANP)

Man kritiek na vlucht voor politie

Een 38-jarige man is in kritieke toestand in het ziekenhuis beland toen hij in Den Haag probeerde te ontkomen aan de politie. De man bevond zich op het dak van een bedrijvenpand in de Waldorpstraat in Den Haag. De Rijksrecherche stelt een onderzoek in. Dat heeft het Openbaar Ministerie vrijdag bekendgemaakt.

Volgens het OM probeerden agenten de man in de nacht van donderdag op vrijdag aan te houden na een melding van een diefstal. De man werd daarbij gebeten door een politiehond. Volgens het OM vluchtte de man - voor zover nu bekend - weg en raakte hij daarbij zwaargewond. Het is volgens het OM niet bekend of hij van het dak is gevallen of op een andere manier gewond is geraakt.

Man kritiek na vlucht voor politie
Man kritiek na vlucht voor politie (Foto: ANP)

Turkse straaljagers halen drone neer

Het toestel dat Turkse straaljagers vrijdag in de buurt van de Syrische grens hebben neergehaald, was een drone. Dat heeft een hoge Turkse functionaris gezegd. Het is niet bekend van welk land het onbemande vliegtuig is geweest.

Het Turkse leger schoot de drone neer toen die 3 kilometer het Turkse luchtruim was binnengevlogen, meldde de Turkse zender NTV.

Eerst was nog onduidelijk om wat voor toestel het ging. Turkije hanteert sinds kort een zero-tolerance beleid op vliegtuigen die hun luchtruim zomaar binnenvliegen.

'Neergehaald toestel boven Turkije was drone'
'Neergehaald toestel boven Turkije was drone' (Foto: ANP)

Koreaanse RPG Black Desert komt naar Westen

Black Desert, een sandbox-MMORPG van Koreaanse komaf, liet anderhalf jaar al eens van zich horen, maar bleek toen geen plannen te hebben om markten buiten Korea te betreden. Daar komt nu verandering in.

In tegenstelling tot de Koreaaanse en Russische versies, wordt de westerse versie niet free2play. Er zal een eenmalige betaling gedaan moeten worden waarna de game gewoon vrij te spelen is, naar het systeem dat bijv. de Guild Wars-games ook gebruiken. Een volledige release wordt vroeg in 2016 verwacht.

Black Desert gooide bij de introductie hoge ogen vanwege de zeer gedetailleerde character models en de razendsnelle hack 'n slash-gameplay die het liet zien.

Newcastle organiseert steunactie voor Krul

De supporters van Newcastle United kunnen zondag hun steun voor Tim Krul uiten. Voor de thuiswedstrijd tegen Norwich City worden posters uitgedeeld van de Nederlandse doelman, die in de interland tegen Kazachstan een zware knieblessure opliep. De bedoeling is dat de fans de posters massaal tonen voor de aftrap van de wedstrijd. "Op die manier kan Tim zien dat iedereen achter hem staat, nu hij aan enkele zware maanden gaat beginnen", meldde de formatie op de clubwebsite.

Krul komt dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie door een gescheurde kruisband. Trainer Steve McClaren was aangedaan door dat nieuws. "Hij is zo belangrijk voor ons. Zijn afwezigheid kan ons zomaar achttien à twintig punten kosten", somberde de voormalig coach van FC Twente.

Newcastle organiseert steunactie voor Krul
Newcastle organiseert steunactie voor Krul (Foto: ANP)

Boos kameeltje is boos

Wie zag dit aankomen?

 

Die zag ik niet aankomen...

Posted by FOK! on vrijdag 16 oktober 2015

Kinderporno op Belgische tv

Nu de Belgen het op voetbalgebied stukken beter doen dan wij, moeten we iets anders vinden om onze zuiderburen uit te lachen. En gelukkig kan dat ook! Woensdagavond om 18.00 uur was er namelijk kinderporno te zien op staatsomroep VRT.

Woensdag werd nietsvermoedend de videoband gestart van het VRT Journaal. Maar wat bleek nu? Er waren ongecensureerde beelden te zien van naakte kindertjes die met elkaar aan het doktertje spelen waren. Dit in het kader van een item over een kinderpornosite.

"Een vergissing", zo laat de hoofdredacteur van het VRT Journaal weten. Maar deze blunder krijgt waarschijnlijk nog een staartje ook. Men is namelijk vastbesloten hoofdredacteur Björn Soenens voor de rechter te slepen.

"Kort getoond of niet, als je eenmaal per ongeluk kinderpornobeelden hebt gezien, vergeet je die niet meer", laat ChildFocus weten. En ook de politie is niet blij.

"Op het verspreiden van kinderporno staan al snel gevangenisstraffen van drie jaar, zelfs binnen het kader van een journalistiek onderzoek", zo laat een flik weten. De bewuste beelden van het journaal zijn inmiddels verdwenen.

Qmusic, Radio 10 en 538 in race om Marconi

Qmusic, Radio 10 en Radio 538 maken kans op een Marconi Award. Ze zijn genomineerd in de categorie beste zender, maakte de vakjury vrijdag bekend. Vorig jaar waren Qmusic en Radio 10 ook genomineerd, maar won Radio 5 Nostalgia.

De genomineerden in de categorie aanstormend talent zijn Herman Hofman (3FM), Roelof de Vries (Radio 1) en Jordi Warners (SLAM!).

De jury van de Marconi Awards bestaat onder anderen uit Giel Beelen, Willemijn Veenhoven en Michiel Veenstra. De radioprijzen worden uitgereikt tijdens het RadioGala van het Jaar op woensdag 11 november.

Qmusic, Radio 10 en 538 in race om Marconi
Qmusic, Radio 10 en 538 in race om Marconi (Foto: BuzzE)

Kwart Europeanen op armoedegrens

Een kwart van de bevolking van de Europese Unie leeft rond de armoedegrens en loopt het risico op sociale uitsluiting. Dat heeft het statistiekbureau van de EU, Eurostat, vrijdag gemeld.

Het gaat om mensen die een laag inkomen hebben, amper bezittingen hebben of wonen in een huishouden waar (bijna) niemand werkt. Hun aantal was in 2013 licht gedaald, maar is in 2014 weer gestegen, aldus Eurostat.

De ellende is het grootst in Roemenië, Bulgarije en Griekenland: daar leeft rond de 40 procent van de bevolking op de armoedegrens. In Tsjechië is de situatie het best (14,8 procent) gevolgd door Zweden, Nederland, Finland en Denemarken waar rond 17 procent van de bevolking het risico loopt op armoede of sociale uitsluiting.

Kwart Europeanen op armoedegrens
Kwart Europeanen op armoedegrens (Foto: ANP)

Koenders: Russen ontwijken overleg over MH17

De Russen creëren mist met hun aanhoudende kritiek op het dinsdag gepresenteerde onderzoek over rampvlucht MH17. Ze hebben nu geen zin te praten over dit onderzoek.

Dat stelde minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) vrijdag. Hij heeft geprobeerd contact op te nemen met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov. Maar die houdt de boot af, aldus Koenders. "Ik heb de indruk dat de Russen op dit moment niet zo heel erg geïnteresseerd daarin zijn en meer de indruk dat ze mist moeten optrekken."

Koenders roept de Russen op te stoppen met het bekritiseren van het onderzoek, "dat door de hele wereld wordt gezien als het gezaghebbende onderzoek".

Koenders: Russen ontwijken overleg over MH17
Koenders: Russen ontwijken overleg over MH17 (Foto: ANP)

EA wil graag sandboxgames maken

Electronic Arts is van plan om het gat van grote openwereld-actiegames in hun eigen gameportfolio te vullen. Op dit moment beschikt de uitgever nog niet of nauwelijks over games uit dat genre, maar daar gaat dus verandering in komen.

EA heeft, in tegenstelling tot een Ubisoft of een Take-Two, nog niet echt zijn eigen actie-franchise. de portfolio van EA bestaat voornamelijk uit shooters, racegames, sportgames en andere, kleinere projecten. "Als je kijkt naar het grootste segment uit de industrie, namelijk actiegames, dan hebben wij nog niet echt veel te bieden. EA staat niet bekend om gigantische actiegames zoals Assassin's Creed of Grand Theft Auto", laat topman Patrick Soderlund weten in een interview met IGN.

"De strategische richting die we momenteel op willen is dus meer in dat (openwereld/actie)genre, om te kijken of we met iets kunnen komen wat misschien nog niet eerder is gedaan". Soderlund meldt dat de ambitie groot is om een geheel nieuw IP uit de grond te stampen in deze specifieke gamecategorie. Of het nieuwe project (of projecten) onder de verantwoordelijkheid valt van de recent opgerichte EA-studio Motive, onder leiding van voormalig Ubisoft-ontwikkelaar Jade Raymond, wilde Soderlund niet meteen bevestigen.

FOK! games op Firstlook Festival 2015

Ook dit jaar vond weer de Firstlook plaats, in de Jaarbeurshallen in Utrecht. En Firstlook heeft besloten dit jaar flink uit te pakken: zo is het festival omgedoopt tot Firstlook Festival, is het aantal dagen uitgebreid van twee naar drie, neemt het festival maar liefst drie hallen in beslag en wordt er dit jaar meer dan ooit gefocust op eSports, met onder andere een heuse eSports-arena en internationale sterren.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 41

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 41 (5 oktober tot en met 11 oktober).

Deze week kent Japan een stabiele week van de hardware-verkop. Alleen de PlayStation 4 verkoopt significant minder, maar dat is niet verbazend na de boost van vorige week. De software is wel eens stuk minder verkocht: ten opzichte van vorige week zien we alleen maar dalingen.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 28.244 -14% 1.627.659
2 Famista Returns 3DS 25.597 x 25.597
3 Uncharted: The Nathan Drake Collection PS4 24.867 x 24.867
4 Super Mario Maker Wii U 24.533 -19% 299.865
5 FIFA 16 PS4  20.909  x 20.909
6 Winning Eleven 2016 PS3  17.833  -63% 66.306
7 Tokyo Xanadu PSV  15.535  -83% 104.415
8 Picross 3D 2 3DS  14.299  -53% 44.766
9 Chibi-Robo! Zip Lash 3DS  14.096 -57% 14.096
10 Splatoon Wii U  13.186 -12% 709.639
11 Winning Eleven 2016 PS4  12.607 -68% 51.624
12 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS  12.563 -12% 1.077.583
13 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS4  12.381   -11% 398.552
14 Pokemon Super Mystery Dungeon 3DS  11.912   -38% 227.645
15 FIFA 16 PS3  10.442 x 10.442
16 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  7.574  x 359.173
17 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS3  6.782 -3% 181.471
18 Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King 3DS  5.946 -33% 791.531
19 Yoru no Nai Kuni PSV  5.743 -83% 38.647
20 Monster Hunter Diary: Poka Poka Airu Village DX 3DS  4.900 x 94.679

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 30.349 46.117 903.925 1.874.592
3DS 23.566 24.250 1.419.395 19.257.840
PSV 15.038 15.998 720.404 4.244.331
Wii U 11.594 12.843 477.432 2.621.012
PS3 1.929 2.088 191.090 10.360.081
Xbox One 224 203 13.149 56.416

Broforce komt naar PlayStation 4

Broforce is een game gemaakt door de Zuid-Afrikaanse studio Free Lives.. De game doet denken aan de actie-games en films uit de jaren 80/90. Een soort Contra achtige game die in 2014 al op pc, OS X en Linux uit kwam. Hier kun je de pc review van FOK! nog even lezen.

Begin 2016 mogen wij de game nu ook verwachten op PlayStation 4. Om mensen warm te maken voor deze release is er nu ook een launch-trailer.

Payday 2-update introduceert microtransacties

Tegenwoordig krijgen steeds meer games de mogelijkheid voor microtransacties. Denk aan Halo 5Assassin's Creed en meer. Ook oude games kunnen blijkbaar dit nieuwe model overnemen, zoals te zien is in Payday 2.

Via een update, vooralsnog exclusief voor pc, krijgt de game namelijk microtransacties. Via nieuwe item-drops kun je een kluis krijgen. Deze kluis kun je niet zomaar openen. Om de kluis te openen, heb je een boor nodig. Deze kosten een slordige 2,20 euro per stuk. Hieruit krijg je vervolgens een wapen skin, die de stats van je wapen aanpassen. Dit systeem heeft de naam 'Black Market' gekregen.

De skins die je uit een safe haalt, kun je wel verkopen op de Steam Community Market. Of daar een gezonde economie tot stand komt voor de game is nog even afwachten.

Payday 2

Ling had grootste deel Ajax-rapport af

Oud-voetballer Tscheu La Ling heeft het grootste deel van zijn rapport met aanbevelingen voor de voetbaltechnische zaken bij Ajax afgerond. Dat zegt hij in een vrijdag gepubliceerd interview in de Volkskrant. Met een tweede deel van het rapport was hij nog bezig.

Donderdagavond werd bekend dat La Ling vrij onverwachts was opgestapt bij de Amsterdamse voetbalclub. De ex-aanvaller meldde zich af bij de raad van commissarissen. In het interview in de Volkskrant, gegeven voor zijn vertrek, zegt La Ling dat hij juist nog uitdagingen ziet bij Ajax. "Ik zie dat het beter kan bij de club. Ik zou Ajax kunnen helpen. Ik heb het idee dat ik een model heb voor Ajax op de lange termijn."

Op voorspraak van clubicoon Johan Cruijff stelde La Ling zijn rapport op. Op basis daarvan werd onder meer oud-doelman Edwin van der Sar benoemd tot voorzitter van het zogenoemde 'technisch hart' van Ajax. Het is onduidelijk wanneer het rapport wordt gepubliceerd en wat er precies in het tweede deel staat.

Ling had grootste deel rapport af
Ling had grootste deel rapport af (Foto: ANP)

Marco Borsato komt met nieuw album Evenwicht

Marco Borsato brengt op 20 november zijn nieuwe album Evenwicht uit. Dit maakte Universal Music vrijdag bekend.

Evenwicht is het dertiende studioalbum van Marco Borsato. Het eerste liedje Mooi is al uitgebracht.

Marco Borsato, die het afgelopen jaar de meest gestreamde Nederlandse zanger op Spotify was, begint later deze maand aan de eerste van een elfdelige reeks uitverkochte Symphonica In Rosso-concerten in Ziggo Dome. Borsato is de eerste artiest die de concertreeks voor de tweede keer doet.

Marco Borsato komt met nieuw album Evenwicht
Marco Borsato komt met nieuw album Evenwicht (Foto: BuzzE)

Museum Boijmans organiseert expo in China

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam organiseert voor het eerst een tentoonstelling in China. Koningin Máxima opent op 28 oktober in Shanghai de expositie 'The Future of Fashion is Now', met werk van ruim 25 internationale modeontwerpers. Máxima is samen met koning Willem-Alexander de laatste week van oktober in China voor een staatsbezoek.

Voor de tentoonstelling zijn jonge modetalenten van over de hele wereld uitgenodigd om werk te leveren, waaronder acht ontwerpers uit China. Daarnaast zijn creaties te zien van bekende Nederlandse modeontwerpers als Viktor & Rolf, Iris van Herpen en Pauline van Dongen. Ook komen Nederlandse ontwerpers aan bod die vorm geven aan mode door middel van futuristische technologieën en nieuwe maakprocessen.

De ontwerpen worden tot eind februari getoond in de OCT Contemporary Art Terminal in Shanghai. Daarna is de expositie een paar maanden te zien in de OCT Art & Design Gallery in Shenzen. Shanghai is van oudsher de modestad waar designers zich vestigen, zegt Boijmans. Rondom Shenzen zijn veel kledingproducenten gevestigd die experimenteren met nieuwe technologieën.

Eigenaar van beide musea is de Chinese organisatie Overseas Chinese Town (OCT). DutchCulture, een organisatie die zich bezighoudt met de promotie van Nederlandse cultuur in het buitenland, heeft Boijmans in contact gebracht met OCT.

Museum Boijmans organiseert expo in China
Museum Boijmans organiseert expo in China (Foto: ANP)

Zeldzame brief Mozart geveild

In de Amerikaanse stad Boston is een zeldzame brief geveild die de componist Wolfgang Amadeus Mozart schreef aan een vriend, de botanicus Nikolaus Joseph von Jacquin. Het document bracht omgerekend 190.000 euro op.

In de brief vraagt Mozart of Von Jacquin hem drie partituren wil terugsturen. De brief dateert waarschijnlijk uit juli of augustus 1786.

Het document is gekocht door ,,een muziekverzamelaar aan de Oostkust, voor wie het een pronkstuk wordt in zijn collectie", is alles wat het veilinghuis erover kwijt wilde.

Zeldzame brief Mozart geveild
Zeldzame brief Mozart geveild (Foto: ANP)

Opnieuw drukke avondspits verwacht

Door de combinatie van regen en het begin van de herfstvakantie in de regio's noord en midden wordt vrijdag weer een drukke avondspits verwacht. Woensdag en donderdag was de avondspits ook al erg druk, op donderdag met 504 kilometer zelfs de drukste spits van dit jaar.

Of het vrijdag weer die kant op gaat kan de ANWB niet zeggen. "Maar we rekenen op flinke files. De drukte zal al aan het begin van de middag beginnen en doorlopen tot ongeveer 19.00 uur."

In het eerste weekeinde van de herfstvakantie valt er minder regen en is het met 10 graden op zaterdag en 12 graden op zondag minder koud, verwacht MeteoGroup. Volgende week wordt het met naar zuidwest draaiende winden nog warmer met temperaturen rond 14 graden. De meeste dagen verlopen droog, maar woensdag gaat het regenen.

Opnieuw drukke avondspits verwacht
Opnieuw drukke avondspits verwacht (Foto: ANP)

Duitse jager doodt een van grootste olifanten

Een van de grootste olifanten die ooit is gezien in Zimbabwe, is gedood door een Duitse jager. Amper drie maanden nadat de wereld zijn afschuw uitsprak over de jachtfoto's van de gedode leeuw Cecil, poseert de Duitser trots naast de veertig tot zestig jaar oude gigant. De slagtanden van de olifant wogen 54 kilo.

De dikhuid werd doodgeschoten op 8 oktober tijdens een particuliere jachtpartij in het nationale park Gonarezhou in Zimbabwe. De Duitser nam deel aan een jachtexpeditie van drie weken, waarbij het doel was de Grote Vijf te doden: olifanten, luipaarden, leeuwen, buffalo's en neushoorns. Kosten: 53.000 euro.

Jachtwebsites in de wereld loven de Duitser, die volgens kenners de grootste olifant heeft gedood in bijna dertig jaar.

Duitse jager doodt een van grootste olifanten
Duitse jager doodt een van grootste olifanten (Foto: ANP)

Woningverkopen blijven hard groeien

Het herstel van de woningmarkt zette ook vorige maand stevig door. In totaal werden in september ruim een kwart meer huizen verkocht dan een jaar eerder, maakte het Kadaster vrijdag bekend.

Het Kadaster registreerde vorige maand de verkoop van 16.324 woningen in Nederland, tegen 12.949 in september 2014. In vergelijking met augustus dit jaar namen de verkopen met bijna 3 procent toe.

De verkopen namen in alle provincies toe. De groei was het sterkst in Friesland, waar 43 procent meer huizen werden verkocht dan een jaar eerder. In Zeeland bleef de toename met 6,5 procent het meest beperkt.

Woningverkopen blijven hard groeien
Woningverkopen blijven hard groeien (Foto: ANP)

Verkopen Volkswagen blijven groeien

Volkswagen heeft in september ondanks alle commotie rond het dieselschandaal ruim 8 procent meer auto's verkocht in de Europese Unie dan een jaar eerder. Dat blijkt uit cijfers die de Europese autobrancheorganisatie ACEA vrijdag heeft gepubliceerd.

Binnen de Volkswagen-groep namen de verkopen van het eigen merk met bijna 7 procent toe, tot ruim 152.000 auto's. Daarnaast werden 10 procent meer Audi's en Skoda's aan de man gebracht. De verkoop van Seat nam met 4 procent toe. Uit de cijfers van ACEA valt niet op te maken of het schandaal rond Volkswagen een negatieve invloed had op de verkoop van de betreffende dieselauto's. Ze vatten de verkopen samen van alle modellen die op de Europese markt worden verkocht.

De verkoopcijfers van VW passen in de lijn van de totale autoverkopen in de EU. Die namen in september voor de vijfentwintigste achtereenvolgende maand toe, ditmaal met bijna 10 procent. Het Volkswagen-concern heeft een marktaandeel van ruim 23 procent in de EU en is daarmee veruit de grootste speler op de Europese automarkt. De Franse autoproducenten PSA Peugeot Citroën volgen met aandelen van respectievelijk 10 en 8 procent.

Verkopen Volkswagen blijven groeien
Verkopen Volkswagen blijven groeien (Foto: ANP)

Xiaomi Redmi Note 2, veel telefoon voor het geld

In de preview kwam hij al voorbij, de Note 2 van Xiaomi. Een telefoon met hele nette specificaties voor relatief weinig geld. Voor rond de 170 dollar heb je het basismodel met 2GB werkgeheugen en 16GB opslag en leg je 10 dollar meer neer heb je de 'advanced' versie met een iets hoger geklokte processor en 16GB opslag extra. Zeker de moeite dus voor die 10 dollar. In deze review gaat het om het basismodel met dank aan Ibuygou voor het reviewexemplaar. 

Trump en Carson dreigen met boycot tv-debat

Ophef over het derde tv-debat tussen Republikeinen die president van de Verenigde Staten willen worden. De twee populairste kandidaten in de peilingen, Donald Trump en Ben Carson, dreigen het debat op 28 oktober in Colorado te boycotten.

Meerdere kandidaten zijn niet tevreden met de opzet die tv-zender CNBC voor ogen heeft. Zo eisen Donald Trump, Ben Carson, Ted Cruz en Rand Paul dat de kandidaten een openings- en slot-statement mogen maken. Trump en Carson, die de peilingen aanvoeren, zetten hun eis kracht bij met een brief aan CNBC: als er geen ruimte is voor statements en als het debat inclusief commercials langer dan twee uur duurt, dan willen beide politici niet deelnemen.

Uitgeput
Volgens CNN, dat over de ophef bericht, is er binnen de Republikeinse partij op hoog niveau over de kwestie overlegd. Dat de kandidaten nu een debat van maximaal twee uur willen, heeft alles te maken met het vorige tv-debat dat CNN in september organiseerde. Dat debat, waarbij elf kandidaten op het podium stonden, werd naar drie uur uitgebreid. Verschillende deelnemers waren zichtbaar uitgeput.

Zou CNBC tegemoetkomen aan de eis, dan blijft er na aftrek van commercials en persoonlijke statements minder dan 90 minuten over voor onderling debat. Dat is niet bijster veel tijd als je ervan uitgaat dat er tien of meer kandidaten op het podium staan. 'De Republikeinse partij moet niet instemmen met de belachelijke voorwaarden van CNBC als dat de partij geen voordeel oplevert', twitterde Trump donderdag. Volgens Trump wil CNBC het debat verlengen om zo meer commercials te kunnen verkopen. De koploper in de peilingen vindt het geen goed plan om een debat te houden dat langer is dan het 'oersaaie Democratische debat' dat woensdag plaatsvond.

Inhoudelijk
Na Fox News en CNN is CNBC de derde zender die een tv-debat tussen Republikeinse kandidaten organiseert. 'Ons doel is om het meest inhoudelijke debat te organiseren', zegt CNBC in een verklaring. 'Eerdere ervaringen leren ons dat het schrappen van de openingstatements zorgt voor extra tijd die kan worden besteed aan de onderwerpen die de bevolking het belangrijkst vindt. We zijn met de betrokken campagneteams in overleg en we zullen hun standpunten zeker in overweging nemen bij het bepalen van de definitieve opzet.'

De eerste twee Republikeinse tv-debatten trokken een recordaantal tv-kijkers: respectievelijk 25 en 23 miljoen. Het Democratische debat van afgelopen woensdag bij CNN scoorde 15,3 kijkers; een record voor een Democratisch debat. Het volgende Democratische debat is op 14 november.

Republikeinse kandidaten dreigen met boycot debat.
Republikeinse presidentskandidaten Ben Carson (links) en Donald Trump (midden) dreigen met boycot tv-debat. Rechts op de foto opponent Jeb Bush.

F-16's zetten in Irak duizend keer wapens in

Nederlandse F-16's hebben in het jaar dat ze Islamitische Staat (IS) bestrijden in Irak al zo'n 1400 missies uitgevoerd en duizend keer hun wapens ingezet. Dat meldde 's lands hoogste militair, generaal Tom Middendorp, donderdag.

Precies een jaar geleden begonnen de gevechtsvliegtuigen met hun missie. Volgens de Commandant der Strijdkrachten is IS 'op veel plekken in het defensief gedrongen. De strijders lijden zware verliezen. Ook kunnen ze moeilijker aan brandstof en wapens komen'.

Middendorp bracht een bezoek aan de Nederlandse troepen die deelnemen aan de missie. De vier Nederlandse F-16's opereren vanuit Jordanië. Verder trainen meer dan honderd Nederlandse militairen hun collega's in Irak.

Het kabinet verlengde de missie onlangs met een jaar. Het aantal F-16's dat meedoet aan de missie ging wel terug van zes naar vier.

F-16's zetten in Irak duizend keer wapens in
F-16's zetten in Irak duizend keer wapens in (Foto: ANP)

'Vals spelen' in Call of Duty: Black Ops III

In de Call of Duty: Black Ops III-campaign heeft jouw soldaat toegang tot cybernetic modificaties op het slagveld. In onderstaande video komen we meer te weten over de Tactical Mode, Enhanced Vision en de Tactical Rig-verbeteringen.

In de tactical modus krijg je meer inzicht in wie de vijand is, waar er ontploffingen komen en vooral waar die vreselijke snipers zitten. De Enhanced Vision geeft je de mogelijkheid om in het donker te zien in een soort nachtkijkermodus. Met de tactical rig-upgrades specialiseer je jezelf nog in een bepaalde speelstijl. Zo kun je met een bepaalde upgrade tegen muren aan lopen en hooveren, terwijl je met een andere upgrade de wapens van een verslagen vijand kunt gebruiken. Met zoveel hulpmodi voelt het bijna als vals spelen.

Call of Duty: Black Ops III komt 6 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Een multiplayerversie komt uit voor PlayStation 3 en Xbox 360.

Jonah Hill zet huis in LA te koop

Het huis van Jonah Hill in Los Angeles staat te koop voor 3 miljoen dollar (2,6 miljoen euro). Dat meldt Los Angeles Times.

De acteur nam het huis vijf jaar geleden over nadat de vorige eigenaresse was overleden, actrice Beverly Garland. Hij legde toen zo'n 1,8 miljoen dollar (1,6 miljoen euro) neer voor het optrekje. Jonah liet het huis en de tuin verbouwen. Zo is het huis nu ook uitgerust met een moderne bioscoopzaal. Inclusief het aparte gastenverblijf zijn er vier slaapkamers, vier badkamers en is er zo'n 340 vierkante meter woonruimte. Ook is er een zwembad met een spa en een sportveld.

Het vermogen van de acteur zal de afgelopen jaren flink zijn toegenomen. Hij speelde onder meer in succesfilms als The Wolf of Wall Street, 22 Jump Street en Money Ball. Eerder dit jaar zette hij ook zijn appartement met twee slaapkamers in New York te koop voor 3,5 miljoen dollar (3 miljoen euro).

Jonah Hill zet huis in LA te koop
Jonah Hill zet huis in LA te koop (Foto: BuzzE)

Netanyahu is bereid om met Abbas te praten

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu is bereid om met de Palestijnse president Mahmoud Abbas te gaan praten over de recente geweldsgolf in Israël. Ook wil Netanyahu met Arabische leiders om tafel om het geweld in zijn land te stoppen, meldde hij donderdag.

Netanyahu bevestigde ook dat de Verenigde Staten hebben aangeboden om te bemiddelen tijdens besprekingen in Jordanië.

De afgelopen weken waren de Gazastrook, de grensovergangen en de straten van meerdere steden het toneel van vooral steekpartijen. Door het geweld kwamen zeker 30 Palestijnen en zeven Israëli's om het leven.

Netanyahu is bereid om met Abbas te praten
Netanyahu is bereid om met Abbas te praten (Foto: ANP)

Joustra: Russen willen rapport onderuit halen

Voorzitter Tjibbe Joustra van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) denkt dat Rusland bewust probeert het rapport over de ramp met vlucht MH17 onderuit te halen. Hij zegt dat vrijdag in de Volkskrant. "Telkens komen de Russen met andere verhalen en andere sprekers. Ik heb de indruk dat ze het rapport proberen onderuit te halen en het maakt niet zoveel uit met welk argument." De OVV presenteerde het rapport dinsdag.

Volgens Joustra is MH17 neergehaald met een Buk-raket die is afgevuurd vanuit een gebied waar pro-Russische rebellen de dienst uitmaakten. "Ik kan er geen touw aan vastknopen, als ik heel eerlijk ben. Ze zijn deze week geloof ik al twee of drie keer gewisseld van standpunt of het nou wel of niet een Buk was. Dan zie ik die meneer weer, dan weer een ander. En iedereen beweert iets anders", gaat Joustra verder.

Joustra: Russen willen rapport onderuit halen
Joustra: Russen willen rapport onderuit halen (Foto: ANP)

Maak je eigen worstelaar in WWE 2K16

2K Games laat in onderstaande video zien hoe je je eigen worstelheld of -diva in elkaar kunt zetten in WWE 2K16 in de WWE 2K16 Creation Suite.

Niet alleen personages zijn er te maken, maar ook je eigen kampioenschap en dus een riem, een eigen arena en een eigen introductie wanneer je nieuwbakken sterspeler naar het podium komt.

WWE 2K16 komt 30 oktober uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

FOK! Wat een weer: regen en nog eens regen

Vandaag beginnen we de dag met een gratis tip van modje Nattekat: "Men neme een metalen emmertje van ongeveer een liter, men doet er enorm heet water in en als je even geduld hebt, wordt de kamer waar je je in bevindt een paar graden warmer. De damp die vrijkomt helpt ook enorm en zorgt ervoor dat die warmte ook goed vastgehouden wordt. "

Het weerbeeld voor vandaag is weinig veranderd ten opzichte van gisteren. Gisteren begon het met regen, en hoewel het afgelopen nacht wat droger leek, zal het vandaag ook een natte bedoening zijn. De middagtemperatuur ligt tussen de 7 en 10 graden. Zaterdag neemt de kans op neerslag iets af, en pas zondag komt de temperatuur weer boven de 10 graden uit.

Wie kent Ouwesok niet op de Frontpage? Hij is ook actief in het fotoforum! Van de week plaatste hij daar deze prachtige herfstfoto. De foto werd genomen vlakbij het Veluwse dorpje Heerde. Meer mooie foto's zien? Neem dan snel een kijkje op het forum!

Herfst in het bos (Foto: Ouwesok)
Herfst in het bos (Foto: Ouwesok)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* Vandaag is het wereldvoedseldag. Dagelijks sterven er 24.000 mensen, waarvan er 18.000 nog kind zijn, door het gebrek aan voedsel en schoon drinkwater.

* In 2012 werd de Kunsthal Rotterdam slachtoffer van een brutale kunstroof. Er verdwenen onder meer werken van Picasso, Matisse, Monet en Gaugain. In 2014 werden de verdachten veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 1,8 miljoen euro. Dit bedrag is gebaseerd op de waarde van de gestolen werken.

* In 1923 wordt de Walt Disney Company opgericht door Walt Disney en zijn broer, Roy Disney. De originele naam van het bedrijf was The Disney Brothers. De huidige naam werd in 1986 aangenomen. De eerste animatiefilm werd uitgebracht in 1937: Sneeuwwitje en de zeven dwergen.


Het is echt weer om met een dekentje op de bank te kruipen en een filmpje te kijken ...

Meedoen in een clip in Guitar Hero Live

Guitar Hero TV Star geeft fans de kans om te figureren in de eerste user-generated muziekvideo van Guitar Hero Live. Het is een kwestie van je playback-clip up te loaden via de musical.ly mobiele app om daarna kans te maken in de allereerste video voor te komen.

Mensen worden gevraagd video’s te uploaden waarin ze zelf meezingen en dansen op Ed Sheeran’s hit 'Sing'. Het eindresultaat zal een wereldwijde primeur zijn van een user-generated music video in GHTV, Guitar Hero Live’s afspeelbare music video network.

Guitar Hero Live komt 23 oktober in Europe uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Wii U en ook iOS.

Guitar Hero Live meedoen met Sheeran's Sing

Baby uit raam gegooid en overleden

Voor de derde keer in drie maanden tijd is in New York een baby uit een raam gegooid en overleden. Het was een meisje van zes maanden. Haar moeder is opgepakt, maar wordt er volgens de politie niet van verdacht dat ze haar dochter heeft gegooid.

Het meisje werd donderdagmiddag buiten bewustzijn op straat gevonden bij een appartementencomplex in het stadsdeel The Bronx. Ze werd naar een ziekenhuis gebracht, waar ze overleed.

Eind september werd in New York al een pasgeboren baby uit een raam gegooid. De navelstreng zat nog vast aan het meisje. De moeder wordt verdacht van moord. In augustus overleed een jongetje van een maand na een val vanaf de vierde verdieping van een appartementencomplex. Ook hij was uit het raam gegooid en ook in dit geval werd de moeder opgepakt.

Baby uit raam gegooid en overleden
Baby uit raam gegooid en overleden (Foto: ANP)

EU positief over migrantenplan Turkije

De EU-landen verwelkomen het voorlopige plan om samen met Turkije de vluchtelingencrisis aan te pakken. De regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie bogen zich donderdag tijdens een top over een concepttekst waar de Europese Commissie tot op het hoogste niveau in Ankara over had overlegd. EU-president Donald Tusk noemde het na afloop van het overleg 'een zeer grote stap' in het vinden van een oplossing.

Turkije zucht onder grote aantallen vluchtelingen, met name uit Syrië. Het land ligt echter ook op de route voor asielzoekers naar Europa. Om de vluchtelingencrisis aan te kunnen pakken speelt Turkije dan ook een sleutelrol, menen veel EU-leiders.

Turkije zal onder meer de grenzen veel beter moeten bewaken en vluchtelingen goed moeten registreren. Ook zal het land meegereisde Turken die geen recht op asiel hebben in Europa weer moeten opnemen.

In ruil daarvoor is Europa bereid visumvrij reizen voor de Turken te versnellen 'zonder van onze criteria af te stappen', zei de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker. Turkije kan geld tegemoet zien, maar er moeten nog afspraken gemaakt worden over hoeveel. Eerder circuleerde het bedrag van 3 miljard euro.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel gaf aan dat ook de onderhandelingsgesprekken met Turkije over lidmaatschap van de EU weer worden opgepakt. Die stonden al een tijd in de ijskast onder meer om de mensenrechtensituatie in het land. 'Zonder Turkije vinden we geen oplossing', zei Merkel.

EU positief over migrantenplan Turkije
EU positief over migrantenplan Turkije. Op de foto EU-president Donald Tusk. (Foto: ANP)

Tv-serie over laatste dagen Michael Jackson

Er komt een televisieserie over de laatste dagen van de in 2009 overleden Michael Jackson. Dat meldt Deadline.

De televisietak van Warner Bros heeft een contract getekend voor een gespeelde dramaserie die inzoomt op de laatste zestien weken van de popster. De televisievertolking van het verhaal zal worden gebaseerd op de het volgend jaar verschijnende boek van talkshowhost en schrijver Tavis Smiley, Before You Judge Me: The Triumph And Tragedy of Michael Jackson's Last Days.

Warner Bros tekende ook een deal voor andere boeken van Smiley. Zo krijgt ook zijn boek rond poëet Maya Angelou een tv-serie. Eerder al werden de rechten op zijn boek over Martin Luther Kings laatste jaar vastgelegd.

Tv-serie over laatste dagen Michael Jackson
Tv-serie over laatste dagen Michael Jackson (Foto: BuzzE)

Bill Cosby aangeklaagd voor laster

Bill Cosby heeft weer een nieuwe zaak aan zijn broek hangen. Een vrouw uit Pittsburgh klaagt de komiek aan voor laster.

De 48-jarige Renita Hill is één van de tientallen vrouwen die claimen seksueel misbruikt te zijn door de komiek. Hill verscheen op haar zestiende in Cosby's televisieprogramma Picture Pages en bouwde vervolgens een band op met de presentator. Ze claimt meerdere malen door hem gedrogeerd en seksueel misbruikt te zijn.

De advocaten van Cosby omschreven Hill na de aantijgingen als een 'leugenaar en uitbuiter die uit is op geld'. "We willen bewijzen dat dat niet waar is", meldt George Kontos, de advocaat van Hill, tijdens een persconferentie donderdag. "Die uitlatingen waren bedoeld om haar te intimideren en dat heeft haar veel emotionele stress en schade opgeleverd."

Nadat de verhalen over seksueel misbruik van Cosby zich de afgelopen jaar opstapelden, komen nu rechtszaken op gang. Vorige week werd de komiek verhoord in de zaak van de destijds minderjarige Judy Huth. Ook Chloe Goins begon een zaak. Zij is het enige bekende vermeende slachtoffer wiens zaak niet verjaard is. Advocaten zoeken naar andere manieren om Cosby voor de rechter te slepen, ook wordt er druk gelobbyd voor het oprekken van de wettelijke verjaringsperiode van verkrachtingszaken.

Bill Cosby aangeklaagd voor laster
Bill Cosby aangeklaagd voor laster (Foto: BuzzE)

Sijsling verrast Darcis in Rennes

Igor Sijsling heeft donderdag de kwartfinales bereikt van het challengertoernooi van Rennes. De Amsterdamse tennisser was in Frankrijk te sterk voor de als derde geplaatste Belg Steve Darcis. De nummer 176 van de wereldranglijst zegevierde in twee sets (6-4 en 6-2) over de nummer 81 van het mondiale klassement. Binnen 1 uur en 5 minuten was de verrassende partij afgelopen.

Sijsling speelt in de kwartfinales van het toernooi, met 85.000 euro aan prijzengeld, tegen de Tsjech Jan Mertl.

Sijsling verrast Darcis in Rennes
Sijsling verrast Darcis in Rennes (Foto: ANP)

'Barcelona lonkt naar Van Persie'

Barcelona stelt volgens AD Sportwereld serieuze pogingen in het werk om Robin van Persie los te weken bij zijn Turkse club Fenerbahçe. De Spaanse topclub heeft behoefte aan offensieve versterking na het wegvallen van sterspeler Lionel Messi. De Argentijnse artiest is door een knieblessure langdurig afwezig.

Van Persie (32) verruilde Manchester United afgelopen zomer voor Fenerbahçe. De topscorer van Oranje ondertekende een contract voor drie jaar bij de Turkse club. Hij heeft zijn draai echter nog niet gevonden bij zijn nieuwe werkgever. Vooral door een slechte relatie met zijn trainer Vitor Pereira kan Van Persie vooralsnog geen hoofdrol afdwingen bij Fenerbahçe.

Volgens AD Sportwereld zijn de eerste gesprekken tussen Barcelona en het kamp-Van Persie al gevoerd. De verrassende transfer zou komende winter moeten plaatsvinden.

'Barcelona lonkt naar Van Persie'
'Barcelona lonkt naar Van Persie' (Foto: ANP)

Snelvuurkids helpen Frankrijk over de zeik

Frankrijk is over de zeik omdat tijdens een opendag van defensie basisschoolkinderen achter een automatisch vuurwapen plaatsnamen. Het Franse ministerie van Defensie zegt de verantwoordelijke reservisten 'asap' aan de hoogste boom te hangen.

De Franse reservisten leek het wel 'cool' voor de schooljeugd om ze al 'takketakketak' roepend achter de ongeladen automatische wapens te laten plaatsnemen. Het Franse leger verklaarde het 'overdreven enthousiasme' van de reservisten te betreuren.

De burgervader van het dorpje Flastrof, waar de 'gruwel' plaats vond, vindt de ophef op de pacifistische socialmedia maar gezever. Twee jaar geleden vond een gelijksoortig evenement plaats en had iedereen de dag van z'n leven.

Pirelli: "Meer testdagen en snellere banden"

Als de World Motor Sport Council van de FIA het goedkeurt zal Pirelli tot en met 2019 de bandenleverancier in de Formule 1 blijven. De Italianen willen een grote rol spelen in een meer aantrekkelijke Formule 1 door snellere banden te leveren, maar dan moet er wel getest kunnen worden.

Dit laatste was een van de voorwaarden om het contract te verlengen, zo liet Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery aan Motorsport weten. De F1-teams waren hier eerst huiverig voor. "We hebben nu de garantie dat er getest gaat worden." Hierdoor kan het bedrijf naar eigen zeggen haar werk goed doen en investeringen plegen.

Met het oog op 2017 als de bolides vijf seconden per ronde sneller moeten worden is dit belangrijk. Pirelli wil haar bijdrage leveren door met rubber te komen dat twee tot drie seconden per ronde sneller is, maar tegelijkertijd wel behoorlijk slijt, zodat er twee tot drie stops per wedstrijd nodig zijn. De banden worden naar verwachting een stuk breder. De voorband zou van 24 naar dertig centimeter gaan en de achterbanden van 32,5 naar veertig centimenter. De velgmaat blijft dertien inch.

Veel, zoals het aantal testdagen dat er op de rol staat, is nog niet bekend. "We weten nog niet precies hoe de regels voor 2017 eruit komen te zien en met wat voor soort auto we onze 2017-banden kunnen testen. Dat er getest moet worden - en de huidige Formule 1-coureurs dat moeten doen - begrijpen ze inmiddels echter binnen de Formule 1 en er is dan ook ingestemd met het idee."

FIA versoepelt motorregelementen 2016

De motorfabrikanten van de Formule 1 en de FIA hebben een akkoord bereikt om het inzetten van tokens midden in een seizoen toe te staan in 2016. De FIA had eerder de motorregelementen voor 2016 verscherpt, om te voorkomen dat de fabrikanten hun motoren midden in het seizoen zouden aanpassen. Ook de vermindering van het aantal tokens is van de baan.

Onder de huidige 2016-regelementen zijn de fabrikanten verplicht om hun motor voor eind februari bij de FIA te hebben gehomologeerd en mag de motor vervolgens niet opnieuw gehomologeerd worden tijdens het seizoen. Ook daalt het aantal beschikbare tokens voor de ontwikkeling van 32 naar 25. Tijdens de vergadering met de hoofden van Mercedes, Ferrari, Renault en Honda en afgevaardigden van de FIA is echter unaniem besloten om deze veranderingen terug te draaien.

Vooral voor Renault en Honda is dit een positief besluit. Beide fabrikanten hadden te maken met grote prestatie- en betrouwbaarheidsproblemen Nu de motoren ook in het seizoen aangepast mogen worden hebben de fabrikanten meer tijd om aan hun motor te werken en kunnen ze problemen tijdens het seizoen sneller oplossen.

De regel die het gebruik van meer dan één gehomologeerde motor per fabrikant verbied, wat het gebruik van oudere motoren onmogelijk maakt, is ook van de baan. Hierdoor kan Toro Rosso met een 2015-motor van Ferrari aan de start verschijnen komend seizoen.

Arrestaties na bijeenkomst over azc Rotterdam

De politie heeft donderdagavond meerdere keren moeten ingrijpen tijdens een informatiebijeenkomst over de komst van een asielzoekerscentrum in Rotterdam-Beverwaard. De tent, waarin de bijeenkomst gehouden werd, was niet groot genoeg voor alle belangstellenden. Onder de mensen die buiten moesten blijven staan, ontstond onrust en zij weigerden weg te gaan, aldus een woordvoerster van de politie.

Toen de bijeenkomst bijna was afgelopen en de groep van ongeveer honderd mensen nog niet weg wilde, en een aantal mensen hun gezicht gingen bedekken, heeft de mobiele eenheid charges uitgevoerd. Een klein clubje verplaatste zich naar een paar straten verderop, waar ze een tram blokkeerden en met stenen naar politieauto's gooiden. Daarop is opnieuw een charge uitgevoerd en zijn drie mensen aangehouden. De verdachten zitten vast voor het vernielen van politieauto's.

In de speciaal opgezette tent nam de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb de tijd om aan omwonenden uit te leggen waarom er in de wijk een azc moet komen. Het nieuw te bouwen azc in Rotterdam-Beverwaard moet vanaf volgend jaar aan zeshonderd vluchtelingen onderdak bieden.

Arrestaties na bijeenkomst over azc Rotterdam
Arrestaties na bijeenkomst over azc Rotterdam (Foto: ANP)

'Magnussen weg bij McLaren'

Kevin Magnussen zal na dit seizoen vertrekken bij het Formule 1-team McLaren, zo meldt Autosport. De Deen wordt nu gelinkt aan Lotus als teamgenoot van Pastor Maldonado of aan Haas F1 dat ook nog een plaats vrij heeft.

Magnussen racete vorig jaar voor McLaren en behaalde met een tweede plek in Australië zijn beste plaats in de F1. De Deen reed met de niet optimaal werkende MP4-29 uiteindelijk 55 punten bij elkaar. De 23-jarige coureur moest dit jaar zijn plaats afstaan aan Fernando Alonso, maar wil volgend jaar weer racen. Nu McLaren het aanblijven van zowel Alonso als Jenson Button bevestigd heeft is er geen raceplek voor Magnussen die hierop besloten heeft het team te verlaten.

De plaats van de Deen wordt volgend jaar waarschijnlijk ingenomen door Stoffel Vandoorne. De Belg komt momenteel uit in de GP2 waarin hij met nog vier races te gaan het kampioenschap leidt.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.