FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 1 oktober 2015

Volleybalsters naar halve finales EK

De Nederlandse volleybalsters hebben zich geplaatst voor de halve finales van het EK volleybal in eigen land. In de kwartfinale werd donderdagavond Polen verslagen met 3-1 (25-16 23-25 25-16 25-16).

Oranje had Polen al met dezelfde cijfers verslagen in de groepsfase. Toch was Polen donderdag geenszins van plan zich makkelijk over te geven. De tweede set viel nog nipt de Poolse kant op, maar over de hele wedstrijd bezien was Nederland een maatje te groot.

Nederland leek wat te haperen in de eerste set. Daarin keerde het Poolse publiek zich luidkeels tegen Oranje en het team van bondscoach Giovanni Guidetti leek even beduusd door zoveel vijandigheid. De vrouwen herpakten zich echter snel en veroverden een ruime voorsprong.

Druk
Dat was in de tweede set wel anders. Nederland moest vanaf het begin in de achtervolging en trok uiteindelijk aan het kortste eind tegen de Poolse vrouwen. Die zochten vooral Katarzyna Swowronska om de scores te maken en dat deed ze met verve. Van de leg raakte Nederland echter nooit en in de derde set trokken de volleybalsters de wedstrijd definitief naar zich toe. Zonder dat er echt een uitblinker opstond, of meer dankzij het goede spel van het hele team, bezweek Polen onder de druk.

De Oost-Europese speelsters kwamen niet meer terug van de 2-1 achterstand en zagen hoe Nederland in de vierde set onder meer een reeks van zeven punten neerzette. Die voorsprong was meer dan voldoende. Lonneke Slöetjes besloot de wedstrijd met een rake klap, dwars door het Poolse blok.

In de halve finale is zaterdag Turkije de tegenstander. Beide teams zijn nog ongeslagen op het EK.

Volleybalsters naar halve finales EK
Volleybalsters naar halve finales EK (Foto: ANP)

EL: Uitslag Sporting Braga - FC Groningen

FC Groningen wacht na twee groepswedstrijden nog altijd op het eerste puntje in de Europa League. Na het verlies twee weken geleden in eigen huis tegen Olympique Marseille (0-3) ging donderdagavond ook het uitduel in Portugal tegen het minder hoog ingeschatte Sporting Braga door een snel en makkelijk tegendoelpunt verloren: 1-0.

Met Albert Rusnák, Bryan Linssen, Michael de Leeuw en Mimoun Mahi begon trainer Erwin van de Looi aanvallend aan de wedstrijd in Braga. De Groningse ploeg kreeg echter al na vijf minuten een tegentreffer om de oren. De verdediging werd op het verkeerde been gezet door de twee aanvallers van de tegenpartij. De Egyptische spits Ahmed Hassan bracht Sporting Braga op voorsprong. Een paar minuten later was de thuisploeg heel dicht bij een tweede treffer, maar een schot van Rui Fonte raakte de onderkant van de lat en viel op de doellijn.

Met de snelle voorsprong op zak, was Braga niet van plan om het spel te gaan maken in het eigen Estádio Municipal de Braga. FC Groningen moest iets bedenken, maar slaagde er niet in om gevaarlijk te worden. Mahi, die in de Nederlandse competitie als invaller al vier keer scoorde, was in de spits neergezet, maar werd niet bereikt.

Toch koos Van de Looi al na een half uur voor een verdedigende wissel. Tot zijn eigen ongenoegen werd linksbuiten Rusnák geslachtofferd voor Kasper Larsen, een centrale verdediger. De bekerwinnaar werd gedwongen om na rust meer risico's te nemen en kwam een paar keer dicht bij het doel van de Portugese tegenstander, maar veel indruk maakte dat nog steeds niet. Voor het slotoffensief verving Van de Looi twee aanvallers, maar zonder resultaat.

Braga is door de zege koploper in groep F van de Europa League met de volle score van zes punten. Het puntloze FC Groningen staat laatste, achter Olympique Marseille en Slovan Liberec die beide drie punten hebben.

FC Groningen ongevaarlijk voor Braga
FC Groningen ongevaarlijk voor Braga (Foto: ANP)

'Slachtoffers moesten hun godsdienst zeggen'

Mensen die in het Umpqua Community College in het Amerikaanse Roseburg werden neergeschoten, moesten van de schutter opstaan en zeggen wat hun godsdienst was. Daarna begon hij te schieten. Dat heeft een getuige gezegd tegen de lokale krant News-Review.

De slachtoffers werd gevraagd of zij Christen waren. Zeiden ze ja, dan werden ze in het hoofd geschoten.

De getuige, de 18-jarige Kortney Moore, zag hoe haar docent in het hoofd werd getroffen door een kogel die door het raam kwam.

'Slachtoffers moesten hun godsdienst zeggen'
'Slachtoffers moesten hun godsdienst zeggen' (Foto: ANP)

EL: Uitslag Molde FK - AFC Ajax

Ajax heeft donderdag in de Europa League verzuimd te winnen bij Molde FK. De ploeg van trainer Frank de Boer miste in Noorwegen de mooiste kansen en moest daarom genoegen nemen met een gelijkspel: 1-1. Twee weken geleden begon Ajax de groepsfase met een moeizame remise tegen Celtic (2-2).

Het gelijkspel tegen de zwakke nummer zeven van de Noorse competitie zal voor Ajax bijna aanvoelen als een nederlaag. De ploeg van De Boer was lange tijd heer en meester in het winderige stadion aan de kust van een van de fjorden, maar verprutste de ene na de andere kans. Bovendien sneden de Ajacieden zichzelf, voor de zoveelste keer dit seizoen in Europees verband, in de vingers met defensief geblunder. Slordig balverlies van Jairo Riedewald leidde de openingstreffer van Molde in. Kenny Tete liet zich voor het doel aftroeven door Eirik Hestad, die de voorzet van rechts intikte: 1-0. Net als eerder tegen Rapid Wien en Celtic gaf Ajax de tegenstander zo een doelpunt cadeau.

Weer waren de Amsterdammers veroordeeld tot een inhaalrace, al viel de gelijkmaker dit keer snel. Kort nadat Riechedly Bazoer de paal had geraakt, trok Viktor Fischer met een tikkeltje geluk de stand gelijk. De Deense aanvaller schoot de bal via het lichaam van de Noorse aanvoerder Daniel Berg Hestad in de korte hoek langs de kansloze doelman Ethan Horvath. Ajax verzuimde daarna afstand te nemen van Molde, dat de afgelopen vier jaar drie keer kampioen van Noorwegen werd. De Boer zag hoe zijn elftal bij vlagen prachtige aanvallen liet zien, maar de bekroning ontbrak steeds.

Zeker Fischer was voor rust ongrijpbaar. De Deen stuitte na een vloeiende aanval op Horvath en bereikte even later met een knappe voorzet spits Arek Milik, die de bal met links in één keer uit de lucht nam, maar over het doel schoot. In de tweede helft bleef Ajax kansen missen. Fischer en Milik stuitten op de uitblinkende Horvath. Omdat de koploper van de eredivisie vergat door te bijten, kreeg Molde ook wat kansjes. Ajax had geluk dat een vrije trap van Joona Toivio via de paal bij doelman Jasper Cillessen belandde. In blessuretijd raakte Davy Klaassen nog de lat.

Ajax speelt ook bij Molde gelijk
Ajax speelt ook bij Molde gelijk (Foto: ANP)

Ingrepen nodig bij tunnels van traject HSL

Meerdere tunnels en andere betonnen bouwwerken van de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Schiphol en België zullen zonder maatregelen de beoogde levensduur van honderd jaar niet halen. Bij de tunnel ten noorden van Rotterdam bijvoorbeeld komt dan een deel van de wapening over twintig tot veertig jaar bloot te liggen.

Dat staat in een onderzoek dat donderdag naar de Tweede Kamer is gestuurd. De betonrot dreigt bij delen die blootgesteld zijn aan het weer (vorst en dooi). Eerder was al geconstateerd dat het beton erg poreus is. De onderzoekers stellen onder meer voor het beton van een laagje te voorzien (coating). Eventuele maatregelen zouden kunnen oplopen tot een kostenpost van 200 miljoen euro.

Het onderzoek werd gestart omdat er opvallend veel mos groeit op delen van de tunnel bij Rotterdam. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu bekijkt of de schade kan worden verhaald op de bouwbedrijven.

Ingrepen nodig bij tunnels van traject HSL
Ingrepen nodig bij tunnels van traject HSL (Foto: ANP)

TrackMania Turbo uitgesteld tot begin 2016

TrackMania Turbo, de nieuwe TrackMania-game die naast pc ook voor PlayStation 4 en Xbox One uitkomt, is uitgesteld tot begin 2016. Dat maakte Ubisoft bekend op hun blog. Aanvankelijk was de bedoeling om de game al in november uit te brengen.

Ubisoft geeft aan dat na lang testen en het bestuderen van feedback, ze tot de conclusie zijn gekomen dat er wat meer tijd nodig is voor wat laatste tweaks aan de interface en aan enkele multiplayermodi. TrackMania Turbo komt, in tegenstelling tot zijn recente voorgangers, ook uit voor consoles. De laatste TrackMania-game die op een console (Wii) uitkwam was TrackMania: Build to Race. 

Een van de interessantere features van TrackMania Turbo, is de stage generator, waarmee je met een druk op de knop een nieuwe baan kunt genereren. Daarnaast kun je ook zelf met de Trackbuilder aan de slag en kun je anderen uitnodigen om op jouw track te racen. Verder is er een co-opodus, genaamd Double Driver, waarin twee spelers hetzelfde voertuig moeten besturen. Een nieuwe datum is er helaas nog niet.

Zangief keert terug in Street Fighter V

De Russische worstelaar Zangief maakt een comeback in de vechtgame Street Fighter V. Dat maakte Capcom bekend via een nieuwe trailer. 

Zangief brengt een aantal handige vaardigheden naar het toneel. Zo kan hij met zijn V-skill, genaamd Iron Muscle, aanvallen absorberen. Ook is er vanzelfsprekend weer een spinning fist-attack en een spinning piledriver te zien.

Inmiddels zijn er dertien speelbare personages aangekondigd voor Street Fighter V en er volgen nog drie. Street Fighter V komt in het eerste kwartaal van 2016 uit voor PlayStation 4 en pc. Bekijk Zangief hieronder in actie.

Muziek is van levensbelang voor Sharon Kovacs

Muziek is heel belangrijk voor Sharon Kovacs. De zangeres vertelt FaceCulture dat het haar en haar familie veel goed heeft gedaan. "Als kind voelde ik me vaak onbegrepen, maar in muziek kon ik alles kwijt. En daardoor begrepen mensen om me heen mij ook beter", aldus de zangeres.

Kovacs vertelt dat haar muziek persoonlijk is, maar dat ze het ook belangrijk vindt dat andere mensen hun eigen gevoel er in kwijt kunnen. "Anders ben ik de enige die er wat aan heeft, en dat is niet mijn doel."

Sharon praat met FaceCulture ook over haar debuutalbum Shades Of Black. "Sommige nummers zijn heel persoonlijk. Fool Like You gaat bijvoorbeeld over mijn biologische vader die ik nooit heb gekend. Thuis werd daar nooit echt over gesproken maar ik moest dat wel een plekje geven", legt de zangeres uit. "Ik ken hem niet persoonlijk maar ik wilde mijn kant van dat verhaal vertellen. Zo van: het is nou eenmaal zo maar dit is wat ik daarbij voel."

Muziek is van levensbelang voor Sharon Kovacs
Muziek is van levensbelang voor Sharon Kovacs (Foto: BuzzE)

Oostkust VS maakt zich op voor orkaan

Verscheidene staten aan de oostkust van de Verenigde Staten maken zich op voor de komst van orkaan Joaquin. Virginia, North Carolina, New Jersey en Maryland hebben donderdag alvast de noodtoestand uitgeroepen, al is nog lang niet zeker dat de orkaan daar aan land zal komen. Als dat gebeurt, zal dat komend weekend zijn, verwachten weerkundigen. Maar Joaquin kan ook nog afzwaaien richting de Atlantische Oceaan.

De noodtoestand is een voorzorgsmaatregel. De bevolking wordt opgeroepen voldoende water, voedsel, medicijnen en zaklampen in huis te hebben en voorbereid te zijn op evacuatie. Veel staten hebben de overstromingen en enorme schade van orkaan Sandy van drie jaar geleden nog vers in het geheugen.

Joaquin houdt op dit moment huis op de Bahama's. Op de Caraïbische eilanden ten oosten van Florida worden overstromingen gemeld door een stormvloed. Joaquin is nu een orkaan van de vierde categorie, dat betekent dat hij veel schade kan aanrichten en extreem gevaarlijk kan zijn voor bewoonde gebieden, met windsnelheden tussen 201 en 249 kilometer per uur. Categorie vijf is het zwaarste type orkaan.

Oostkust VS maakt zich op voor orkaan
Oostkust VS maakt zich op voor orkaan (Foto: ANP)

Volkswagen verkoopt toch meer auto's in VS

Volkswagen heeft in september toch meer auto's verkocht in de VS dan een jaar eerder, ondanks het dieselschandaal dat halverwege vorige maand aan het licht kwam. Het geplaagde concern maakte donderdag bekend ruim 26.000 auto's te hebben verkocht, 0,56 procent meer dan in september 2014.

De Amerikaanse milieudienst EPA maakte op 18 september bekend dat de autofabrikant regels voor de uitstoot van dieselmotoren heeft overtreden. Dat leidde tot een acute verkoopstop op alle modellen met een 2 liter dieselmotor, aldus Volkswagen. Het schandaal draait om auto's uit de periode 2009 tot en met 2015.

Dankzij de introductie van nieuwe versies steeg de verkoop van alle uitvoeringen van de Golf met 50,6 procent tot ruim 5200 stuks. De verkoop van de Jetta SportWagen stortte vrijwel geheel in. Met 27 stuks lag de verkoop bijna 98 procent lager dan een jaar eerder.

Volkswagen verkoopt toch meer auto's in VS
Volkswagen verkoopt toch meer auto's in VS (Foto: ANP)

Kabinet bekijkt risico's justitiebegroting

Het kabinet gaat serieus kijken naar de risico's op de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie en zelf voorstellen doen om de problemen op te lossen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat donderdag bij de Financiële Beschouwingen in de Tweede Kamer.

De analyse van de financiële problemen en de eventuele oplossingen komen voordat de Kamer de begroting van Veiligheid en Justitie behandelt in de laatste week van november. Dijsselbloem weigerde om nu al met de oppositie in de Kamer zaken te doen. "We nemen dit buitengewoon serieus, maar ik ga niet willekeurig geld verschuiven in de begroting."

Vrijwel de gehele oppositie vindt de begroting van Veiligheid een 'gatenkaas'. Twee weken geleden gaven ook de regeringspartijen VVD en PvdA toe dat de begroting niet geweldig is.

Kabinet bekijkt risico's justitiebegroting
Kabinet bekijkt risico's justitiebegroting (Foto: ANP)

Chris Brown niet vervolgd voor mishandeling

Chris Brown wordt waarschijnlijk niet vervolgd voor mishandeling na een incident in zijn tourbus. Een vrouw beweerde eerder deze maand te zijn mishandeld door de zanger. Na onderzoek bleek van haar verhaal maar weinig waar, schrijft TMZ.

De vrouw werd in Colorado uit Browns tourbus gezet omdat ze haar mobiele telefoon nog bij zich had. Voordat ze de bus van de zanger betrad, werd haar verzocht haar mobiel uit te zetten. De vrouw beweerde te zijn mishandeld, Brown ontkende. De politie ondervroeg ooggetuigen, die Browns verhaal bevestigden. De aanklaagster nam een advocaat in de arm en concludeerde ook zelf dat ze geen zaak had.

De zaak heeft volgens TMZ het label 'inactief' gekregen. Dat betekent volgens de entertainmentsite dat de beschuldigingen van tafel worden geveegd. Brown wordt geregeld in verband gebracht met mishandelingen. De zanger sloeg in februari 2009 zijn toenmalige vriendin Rihanna in elkaar en hield daar onder meer een taakstraf aan over.

Chris Brown niet vervolgd voor mishandeling
Chris Brown niet vervolgd voor mishandeling (Foto: BuzzE)

Stichting claimt miljoenen bij importeur Pon

De Stichting VolkswagenAudiclaim gaat Pon, de Nederlandse importeur van Volkswagen (VW), aansprakelijk stellen voor de verwachte waardevermindering van auto's die zijn betrokken bij het dieselschandaal. De organisatie eist dat Pon binnen vijf dagen met een voorschot van 5 miljoen euro over de brug komt, anders legt de stichting beslag op onder meer auto's van de importeur.

In ons land moeten 160.000 wagens van VW terug naar de garage voor een update van de software. Jurist Pieter Lijesen van VolkswagenAudiclaim schat dat de betreffende autobezitters tussen de 3000 en 7000 euro schade lijden. De totale claim bedraagt mogelijk dus meer dan een miljard euro.

De reden dat de organisatie in eerste instantie Pon aansprakelijk stelt en niet Volkswagen zelf, is dat de zaak dan volgens Nederlands recht kan worden afgehandeld.

Lijesen is in Nederland vooral bekend als de man achter collectieve claimprocedures namens gedupeerden van woekerpolissen en complexe financiële producten als renteswaps. Eerder deze week kondigde hij ook al aan massaclaims te gaan indienen wegens problemen met zuigers in auto's van Volkswagen. Die zaak staat los van het dieselschandaal dat ongeveer twee weken terug aan het licht kwam.

Stichting claimt miljoenen bij importeur Pon
Stichting claimt miljoenen bij importeur Pon (Foto: ANP)

Gelukszoekers weigeren AZC, want te min

Drieëndertig Syriërs, die huis en haard hadden verlaten om elders een beter bestaan op te bouwen, hebben hun tijdelijke opvang in België geweigerd. De camping in de Ardennen was hen namelijk te min.

In dit geval is de term 'gelukszoekers' zeker wel op zijn plek. De vluchtelingen, bestaande uit families met kinderen, waren absoluut niet tevreden met het tijdelijke AZC. Hun was namelijk een luxe vakantieoord beloofd, en ze toonden foto's die zouden zijn genomen in dit Luilekkerland.

Toen de bus vol migranten bij de camping bij Sart-lez-Spa in de Ardennen arriveerde, weigerden de inzittenden dan ook de bus te verlaten. Er zat daarom ook niets anders op dan de gelukszoekers terug te brengen naar Brussel. En nu hebben ze voor straf drie dagen geen dak boven hun hoofd.

Theo Francken (N-VA), staatssecretaris voor Asiel en Migratie, heeft geen goed woord voor de Syriërs over. "Dit getuigt van ondankbaarheid en gebrek aan respect", aldus de beste man. "Er zijn grenzen aan onze gastvrijheid."

Ten Dam weg bij LottoNL-Jumbo

Wielrenner Laurens ten Dam moet definitief op zoek naar een nieuwe ploeg. Zijn contract bij LottoNL-Jumbo wordt niet verlengd, maakte het Nederlandse team uit de WorldTour donderdagavond bekend.

De 34-jarige Ten Dam liet eerder al doorschemeren graag nog eens in de Verenigde Staten te koersen. De Groninger gaat daar een team zoeken.

Ten Dam zat sinds 2008 bij de ploeg, die destijds nog werd gesponsord door Rabobank. Zijn beste prestatie leverde hij vorig jaar, toen hij negende werd in het algemeen klassement van de Tour de France.

LottoNL-Jumbo maakte verder bekend dat ook afscheid wordt genomen van Rick Flens, Barry Markus en Brian Bulgac. Het contract van Dennis van Winden is wel met een jaar verlengd. De ploeg oordeelt dat de 27-jarige coureur uit Berkel en Rodenrijs in de tweede helft van dit seizoen een hoog niveau heeft gehaald en dat hij een belangrijke rol kan spelen in de voorbereiding van de massasprints voor Moreno Hofland en Tom van Asbroeck.

Ten Dam weg bij LottoNL-Jumbo
Ten Dam weg bij LottoNL-Jumbo (Foto: ANP)

Zeker 10 doden bij schietpartij school VS

Zojuist komen er berichten binnen van een schietpartij op een school in de Amerikaanse staat Oregon. Hierbij zouden zeker 10 en mogelijk 15 doden zijn gevallen. De schietpartij begon om 10:40 lokale tijd (19:40 Nederlandse tijd).

Het zou gaan om de Umpqua Community College in Roseburg, Oregon. Bij de schietpartij zouden ook tientallen gewonden zijn gevallen. Volgens de recentste berichten zou de schutter inmiddels gearresteerd zijn. De politie is nog bezig met het uitkammen van het terrein.

Update

Volgens CNN heeft de vermoedelijke schutter vooraf berichten verstuurd, wat er op wijst dat het een schietpartij met voorbedachten rade betreft. De schutter zou volgens onbevestigde berichten een man zijn.

De schutter zou in meerdere klaslokalen het vuur hebben geopend op de aanwezigen. Volgens een van de leerlingen zou de schutter meer dan 30 schoten hebben gelost.  

Een voormalig provinciebestuurder wist CNN te melden dat er zéker 10 doden te betreuren zijn, maar dit is nog niet bevestigd door de autoriteiten.

Inmiddels is er ook audio van de politiescanner naar buiten gekomen. Daarin is te horen dat er gemeld wordt dat er schoten gewisseld worden met de schutter. Ook wordt er medegedeeld dat er 20 slachtoffers zijn, waarvan de melder vermoed er 15 ter plekke zijn overleden aan hun verwondingen.

Zojuist heeft sheriff John Hanlin van Douglas County op een persconferentie bekend gemaakt dat de 20-jarige mannelijke schutter dood is. Het was volgens hem een eenmansactie. Een exact dodental kan hij op dit moment nog niet melden. Echter spreken diverse media op dit moment van 10- 15 dodelijke slachtoffers.


EL: Uitslag AZ - Athletic Bilbao

AZ doet in poule L van de Europa League volop mee. De Alkmaarse formatie zegevierde donderdagavond in de eerste thuiswedstrijd tegen het op halve kracht spelende Athletic Bilbao met 2-1. Daarmee revancheerde de ploeg van trainer John van den Brom zich voor de nederlaag in de openingswedstrijd tegen Partizan. Voor AZ was het de derde overwinning op rij in ruim een week tijd, na voorgaande winstpartijen tegen VVV-Venlo (beker) en Heracles Almelo.

Het duel in Alkmaar had voor trainer Ernesto Valverde van Athletic Bilbao kennelijk niet de hoogste prioriteit. Hij wijzigde zijn basisteam liefst op tien plaatsen in vergelijking met de voorgaande competitiewedstrijd tegen Real Sociedad (0-0). Het veredelde B-elftal van de nummer zeventien van de Spaanse liga deed echter zeker niet onder voor de stilaan vertrouwde A-keus van AZ, met nog wel linksback Ridgeciano Haps als vervanger van Rajko Brezancic (bank).

Beste man in de rommelige eerste helft was AZ-doelman Gino Coutinho. De 33-jarige keeper redde bekwaam op een reeks afstandsschoten van de bij vlagen soepel combinerende Basken. Ook door een inzet van dichtbij van Kike Sola liet Coutinho zich niet verrassen.

Lange bal

AZ had voor de rust aanzienlijk meer moeite om de twee spitsen Vincent Janssen en Muamer Tankovic in stelling te brengen. Te vaak koos de thuisploeg in de opbouw voor de lange bal, die meestal een prooi was voor de Spaanse defensie. Na een half uur was het onrustige AZ niettemin dicht bij de openingstreffer. Eerst knalde Ben Rienstra op de lat, waarna Janssen de bal voorlangs tikte.

Ook na de pauze leek AZ weinig vat op de wedstrijd te krijgen. Uit een ragfijne counter kwam de thuisclub in de 55e minuut toch op voorsprong. Tankovic bediende de diepgaande Markus Henriksen op maat, waarna de Noorse middenvelder met een technisch hoogstandje tot scoren kwam, 1-0. Met drie snelle wissels trachtte coach Valverde de dreigende nederlaag af te wenden. AZ putte echter moed en energie uit de fraaie openingstreffer en ging vol overtuiging op jacht naar de 2-0.

Via tegenstander Eneko Bóveda verdubbelde Haps na ruim een uur de marge, maar daarmee was het duel nog niet gespeeld. Meer dan een treffer van de gevreesde invaller Aritz Aduriz leverde het Spaanse slotoffensief tot opluchting van Van den Brom echter niet op: 2-1.

AZ verslaat Athletic Bilbao
AZ verslaat Athletic Bilbao (Foto: ANP)

Netanyahu beschuldigt iedereen

Benjamin Netanyahu heeft donderdag in een toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de wereld gewaarschuwd voor Iran. Daar bleef het niet bij, de premier van Israël beschuldigde in New York de hele VN van extreme vijandigheid jegens zijn land.

Netanyahu vindt dat de Verenigde Naties Israël op een buitensporige manier onderdrukken. Gedurende vier jaar burgeroorlog is Syrië slechts één keer wegens geweld veroordeeld en Israël twintig keer, zo betoogde hij.

De Israëlische minister-president herhaalde dat de atoomovereenkomst met Iran in juli het oorlogsgevaar in het Midden-Oosten alleen maar heeft vergroot. "Je maakt vrede niet waarschijnlijker als je Iran met wapens en dollars verzorgt. Meer geld door dat compromis betekent meer repressie ín Iran en meer agressie erbuiten dóór Iran", aldus Netanyahu.

Vernietigen
Halverwege zijn toespraak pauzeerde hij een halve minuut en vervolgde: "Zeventig jaar na de moord op zes miljoen Joden beloven de leiders van Iran dat zij weer zes miljoen Joden zullen doden en mijn land zullen vernietigen. En wat doet de VN? Helemaal niets. Misschien begrijpt u nu waarom wij het verdrag met Iran niet willen vieren", aldus de Israëlische leider. Hij vroeg de lidstaten hem te helpen het fanatisme voor zijn voordeur te helpen bestrijden.

Tegelijk bood Netanyahu de Palestijnse president Abbas nieuwe onderhandelingen aan. "Wij zijn het onze volkeren verplicht." Eerder op de dag had Mahmud Abbas Israël diverse verwijten gemaakt. Hij noemde het bouwen van nederzettingen in de bezette gebieden als voorbeeld.

Netanyahu beschuldigt iedereen
Netanyahu beschuldigt iedereen (Foto: ANP)

3FM start jubileumshow vanaf onbewoond eiland

Nog buiten adem van de race naar de studio namen 3FM-dj's Paul Rabbering en Roosmarijn Reijmer donderdagmiddag even na 18.00 uur plaats achter de microfoon op forteiland Pampus. Samen begonnen zij aan de presentatie van de 75 uur durende jubileumshow vanaf het onbewoonde eiland in het IJmeer, waarmee radiozender NPO 3FM de komende dagen zijn vijftigjarig bestaan viert.

In opperste partystemming, getooid met feesthoedjes en slingers, vertrokken 25 dj's van het radiostation donderdagmiddag met een grote boot richting Pampus. Een paar meter voor de wal werden Sander Hoogendoorn, Domien Verschuuren, Michiel Veenstra, Wijnand Speelman, Paul Rabbering en Roosmarijn Reijmer in drie opblaasbootjes overboord gezet. De rest van de tocht naar het eiland werd een roeirace met als prijs voor het winnende duo corvee-immuniteit voor de komende vier dagen op het eiland én de eer de jubileumuitzending vanaf Pampus af te trappen.

Domien Verschuuren riep seconden voordat hij te water ging nog verschrikt naar zijn collega's: "ik weet eigenlijk helemaal niet hoe ik moet roeien". Paul Rabbering vroeg zich, hangend aan de reling van het schip, oprecht af wie 'dit onzalige plan' had bedacht en Michiel Veenstra kon niets anders uitbrengen dan: "wat is het fucking koud!" Roosmarijn wist uiteindelijk de winst voor haar en haar partner in de wacht te slepen door zich na een kansloze start de laatste meters naar de wal te laten slepen.

In totaal 25 dj's van de popzender namen donderdag hun intrek op het eiland, waar ze tot zondagavond bivakkeren. In onverwachte en onbekende samenstellingen presenteren zij de komende vier dagen de nonstop-feestprogrammering. Wie niet aan het werk is in de tijdelijke studio moet aan de slag met een corveedienst, eten koken, festiviteiten organiseren of luisteraars rondleiden. Zondag komt het verjaardagsfeestje ten einde met de uitzending van de top 100 van platen die luisteraars zouden meenemen naar een onbewoond eiland.

3FM start jubileumshow vanaf onbewoond eiland
3FM start jubileumshow vanaf onbewoond eiland (Foto: BuzzE)

Celstraf geëist voor publieke blowjob

Een koppel uit het Belgische Luik gaat een geïmproviseerde blowjob pal in de openbare ruimte mogelijk nog flink betreuren. Tegen beide deelnemers aan deze handeling werden gisteren voor de strafrechter celstraffen geëist.

Het gewraakte feit speelde zich inmiddels alweer bijna een jaar geleden af. Op 6 oktober 2014 had de 46-jarige Thierry, afkomstig uit de Luikse voorstad Saint-Nicolas, al wat flink wat borrels achter de kaken. Hij kwam een dakloze vrouw tegen die zich eveneens in kennelijke toestand bevond, en niet meer dan dertig minuten later werd het ad-hoc koppel behoorlijk intiem. Op een bankje voor een filiaal van HEMA, midden in de Luikse binnenstad, begon de vrouw in kwestie Thierry oraal te bevredigen.

De pret mocht echter niet lang duren: een controleur van TEC, de Waalse openbaar vervoermaatschappij, kreeg het koppel in het oog en beval hen op te houden. De controleur waarschuwde de politie, die beide oppakte voor delicten tegen de openbare zeden. Hierbij zou Thierry zich bovendien tegen zijn aanhouding hebben verzet. Zowel Thierry als de (verder onbekende) dakloze vrouw moesten 24 uur brommen op het politiebureau, alvorens heengezonden te worden. Gisteren moesten beide zedenschenners evenwel voor de rechter verschijnen: enkel de man deed dit ook daadwerkelijk.

Thierry ontkent niet een blowjob te hebben ontvangen: wel verzet hij zich tegen de aanklacht aangaande geweld tegen de politie. Bovendien claimt hij dat hij niet daadwerkelijk heeft kunnen genieten van de blowjob, omdat deze onderbroken werd en bovendien omdat de vrouw in kwestie in zijn penis gebeten zou hebben. Daarnaast zegt de man dat hij had kunnen wegrennen, maar desalniettemin uit eigen beweging de ordediensten heeft afgewacht. Vanwege deze verzachtende omstandigheden vraagt de man dat er niet meer dan een taakstraf wordt uitgesproken. De officier van justie eist nochtans 10 maanden celstraf voor de man, en 6 maanden brommen voor de (afwezige) vrouw. Voordeel voor beiden is wel dat in België celstraffen van minder dan 3 jaar meestal niet worden uitgevoerd, vanwege een tekort aan cellen. Uitspraak volgt op 28 oktober.

Luik: koppel hangt celstraf boven het hoofd na publieke blowjob (foto A. Savin CC BY-SA 3.0)

Nederland mag weer aanschuiven bij G20

Voor het eerst sinds 2011 mag weer een Nederlandse minister aanschuiven bij een bijeenkomst van de G20, de groep van de twintig grootste economieën in de wereld. Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) is volgende week in Istanbul welkom bij de jaarlijkse vergadering van ministers van Handel van de G20.

Ploumen is uitgenodigd door G20-voorzitter Turkije. Er wordt onder meer gesproken over de tegenvallende economische groei in de wereld en het beter betrekken van het midden- en kleinbedrijf bij de wereldhandel. Ploumen zal aandringen op snelle afronding van de Doha-onderhandelingen voor verdere liberalisering van de handel, meldde haar ministerie donderdag.

Nederland is geen lid van de G20 en was voor het laatst in juni 2010 op het niveau van regeringsleiders voor de G20 uitgenodigd. Dat was in het Canadese Toronto.

Nederland mag weer aanschuiven bij G20
Nederland mag weer aanschuiven bij G20 (Foto: ANP)

Relatie Wibi Soerjadi op de klippen

Wibi Soerjadi is weer vrijgezel. Zijn relatie met Céline van Riemsdijk is gestrand, heeft de pianist laten weten aan RTL Boulevard.

"Na een ongelofelijk mooie tijd samen te zijn geweest delen we nu helaas mede dat wij uit elkaar gaan", luidde de verklaring van Wibi. De twee, die sinds maart 2013 samen waren, zeggen de 'onvergetelijk bijzondere momenten te koesteren'. "We houden nog steeds intens veel van elkaar."

Over de reden van de breuk lieten de 45-jarige pianist en zijn achttien jaar jongere vriendin niets los. "We hebben alles geprobeerd om samen door te gaan maar het mocht helaas niet zo zijn."

Relatie Wibi Soerjadi op de klippen
Relatie Wibi Soerjadi op de klippen (Foto: BuzzE)

'Verbruik Samsung tv's hoger in praktijk'

Tv's van Samsung verbruiken in de praktijk meer stroom dan werd geregistreerd tijdens onafhankelijke officiële tests. Dat schreef The Guardian donderdag. Volgens de Britse krant onderzoekt de Europese Commissie elke aantijging van gemanipuleerde tests en ligt er een aangescherpte wet over energie-efficiëntie in het verschiet.

De beschuldiging vertoont grote parallellen met Volkswagen, dat software gebruikte om dieselauto's in een test schoner voor de dag te laten komen dan in het dagelijkse gebruik.

Het Zuid-Koreaanse concern ontkende het bericht, waarin het zogeheten motion lighting centraal stond, stellig. Volgens Samsung is motion lighting een technologie waarmee de helderheid van een scherm wordt verlaagd, vooral bij actiescenes. "Het is een energiebesparende functie en bovendien is het beeldmateriaal waarop het is getest ontwikkeld door de International Electrotechnical Commission".

'Verbruik Samsung tv's hoger in praktijk'
'Verbruik Samsung tv's hoger in praktijk' (Foto: ANP)

Metacritic krijgt concurrentie

Vrijwel iedere gamer is bekend met Metacritic. De site is een handige manier om alle scores te bekijken die professionele reviewers aan een bepaalde game hebben gegeven, en ook reguliere gamers kunnen hun mening op de site achterlaten. Het is ook geen geheim dat we veel waarde aan Metacritic hechten: het staat zelfs vermeld bij games op Steam en soms krijgen ontwikkelaars zelfs bonussen van publishers als ze een bepaalde score op Metacritic behalen. Vanaf vandaag krijgt Metacritic er een nieuwe (en voor zover bekend bij uw schrijver enige) concurrent bij: OpenCritic.

Hoewel het niet expliciet genoemd wordt in de persrelease, lijkt OpenCritic duidelijk een reactie te zijn op alle kritiek die Metacritic over zich heen krijgt vanwege zijn monopoliepositie bij reviews. "Gamers, reviewers en ontwikkelaars hebben de afgelopen tijd vaak gevraagd om een site die zich meer focust op de game-industrie" schrijft oprichter Matthew Enthoven in een persbericht. "We hopen deze vraag te beantwoorden met de mogelijkheid voor gamers op gepersonaliseerde scores te geven, om de professionals een gezicht te geven en om de games te eren waar ontwikkelaars zo hard aan hebben gewerkt."

De voornaamste kritieken op Metacritic is dat de site meer waarde hecht aan reviews van bepaalde sites en tijdschriften en deze zwaarder meeweegt in de formule voor het berekenen van de scores - maar deze formule is geheim. Daarnaast is er vaak al kritiek geleverd op de manier waarop users kritiek kunnen geven op games, waarbij ontwikkelaars gamers kunnen oproepen om positieve reviews te plaatsen om de score op te krikken. 

OpenCritic rekent met dat eerste kritiekpunt af doordat users zelf kunnen bepalen welke reviews zij waard vinden om mee te wegen in de reviewscores. Stel, je hecht waarde aan de reviews van Destructoid maar niet aan die van Giantbomb, dan kun je er voor kiezen om de reviews van Giantbomb weg te laten. Daarnaast wordt ook de naam van de reviewer op de site vermeld. Ook doet OpenCritic niet aan user reviews op de site, waardoor ontwikkelaars de score niet handmatig kunnen verbeteren.

OpenCritic

Metacritic krijgt concurrentie

Titelverdedigster Hogenkamp snel onderuit in Clermont-Ferrand

Richèl Hogenkamp had voor de start van het ITF-toernooi in Clermont-Ferrand hoge verwachtingen. Ze was per slot van rekenin titelverdedigster en wilde deze prestatie graag evenaren. Toch liep het deze keer even anders. In de tweede ronde ging onze landgenote onderuit tegen de 18-jarige Jana Fett uit Kroatië: 3-6 en 3-6.

Hogenkamp zal door de vroege uitschakeling een duikvlucht gaan maken op de wereldranglijst. Vorige week stond ze nog op de 125e plaats, maar omdat ze nu veel punten inlevert, zal ze fors gaan zakken.

De beste prestatie van Hogenkamp in het lopende seizoen is een plaats in de tweede ronde van Wimbledon. In de eerste ronde was ze in juni met 6-4 en 6-4 te sterk voor de Chinese Wang Qiang, waarna ze kansloos verloor van Maria Sharapova: 6-3 en 6-1.

Koeman twijfelt over Clasie tegen Chelsea

Jordy Clasie moet mogelijk nog wat langer wachten op zijn debuut in de Premier League. De middenvelder van Southampton traint na aanhoudend blessureleed inmiddels weer mee met de selectie van manager Ronald Koeman, maar die wil geen risico nemen met zijn zomeraanwinst.

"Misschien komt de wedstrijd van zaterdag tegen Chelsea wel te snel voor Jordy", zei Koeman donderdag. "Zo vlak voor de interlandperiode is het ook niet noodzakelijk om risico's te gaan nemen."

Clasie staat al sinds eind juli aan de kant, vanwege fysieke problemen. De oud-Feyenoorder liep tijdens de eerste Europese confrontatie met Vitesse een hamstringblessure op.

Amper twee weken later raakte hij bij zijn rentree bij de beloften opnieuw geblesseerd. Clasie keerde vorige week terug op het trainingsveld en werkt toe naar zijn rentree in wedstrijdverband.

Koeman twijfelt over Clasie tegen Chelsea
Koeman twijfelt over Clasie tegen Chelsea (Foto: ANP)

Hoge boete voor Limburgse regionale omroep L1

Het Commissariaat voor de Media legt de Limburgse regionale omroep L1 een boete van 275.500 euro op. L1 heeft zich volgens onderzoek van het Commissariaat schuldig gemaakt aan diverse ernstige overtredingen op het gebied van sponsoring en reclame.

Vaak ging het om gevallen van sponsoring, waarbij in ruil voor een financiële bijdrage aan een programma of serie veelvuldig werd verwezen naar producten of diensten van de betreffende sponsor. Daaruit blijkt een hoge mate van commerciële inmenging bij de publieke omroep. Dat is strijdig met de Mediawet, aldus het Commissariaat donderdag.

'L1 schendt de uitgangspunten van onafhankelijkheid en non-commercialiteit en concurreert op oneerlijke wijze met andere media. De Mediawet schrijft voor dat publieke omroepen, die gefinancierd worden met belastinggeld, volledig onafhankelijk opereren', aldus het Commissariaat.

Zo was A2 Actueel, een wekelijkse update over de aanleg van de A2-tunnel, volgens het Commissariaat reclame voor bedrijven als Strukton en Ballast Nedam. Die reclame was volgens de mediawaakhond 'vermomd' als actualiteitenprogramma. Ook verdiende L1 mee aan de kaartverkoop van een concert van de Limburgse zanger Big Benny in ruil voor het produceren en uitzenden van een realitysoap over deze artiest: Big Benny op weg naar Ahoy.

Hoge boete voor Limburgse regionale omroep L1
Hoge boete voor Limburgse regionale omroep L1 (Foto: ANP)

Deus Ex beloont geen pre-orders meer

Square Enix Inc. en Eidos-Montréal maken vandaag bekend dat het 'Augment Your Pre-Order'-programma voor Deus Ex: Mankind Divided wordt aangepast om beter te voldoen aan de verwachtingen van de Deus Ex-community. De promotie was oorspronkelijk bedoeld als beloning voor spelers die hiermee hun eigen content konden kiezen, maar werd door de community negatief ontvangen.

Square Enix en Eidos-Montréal hebben de feedback gezien, gehoord en gelezen, waarna ze besloten het programma te veranderen en het 'tiers'-systeem voor pre-orders te annuleren. "We begrijpen en waarderen de passie voor Deux Ex die fans hier hebben getoond", zegt David Anfossi, studiohoofd van Eidos-Montréal. "Weet dat iedereen hier, zowel bij Square Enix als bij Eidos-Montréal, die passie voor deze franchise deelt."

De grote meerderheid van de negatieve feedback had betrekking op de aan tiers gebonden beloningen, die beschikbaar zouden komen op basis van het aantal pre-orders. Na feedback van de fans is besloten om dit 'tiers'-systeem te annuleren, en in plaats daarvan alle content uit het programma gratis beschikbaar te stellen aan iedereen die de Day 1-editie van Deus Ex: Mankind Divided koopt of pre-ordert. Daarnaast zal de releasedatum niet langer veranderen op basis van het aantal pre-orders, en zal iedereen toegang krijgen tot het spel op 23 februari 2016. Deus Ex: Mankind Divided komt uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Minder geweld in Duitse stadions

Het aantal geweldsincidenten rond voetbalwedstrijden in Duitsland is afgelopen seizoen fors gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Het aantal mensen dat gestraft werd voor een overtreding rond het voetbal daalde met 14 procent tot 8329. Het aantal mensen dat gewond raakte rond een wedstrijd daalde nog sterker. 1204 mensen liepen verwondingen op, 24 procent minder dan in 2013-2014.

De politie-inzet bij wedstrijden in de hoogste drie competities daalde bovendien met 8 procent, terwijl het toeschouwersaantal met ruim 1 procent toenam. Duitsland zet 2,2 miljoen uur politie in op een totaal van zo'n 21 miljoen bezoekers. De verhouding per supporter is daarmee 1 uur op 10 fans, een stuk meer dan in Nederland. Hier werd in 2014-2015 iets meer dan 300.000 uur besteed aan de ongeveer 7 miljoen bezoekers die het betaald voetbal jaarlijks trekt, een verhouding van 1 op 25.

Minder geweld in Duitse stadions
Minder geweld in Duitse stadions (Foto: ANP)

Block N Load vanaf nu gratis

Jagex Games Studio kondigt aan dat met de grote update vandaag voor Block N Load gratis te spelen is op pc. De overgang beslaat de bestaande game, mechanica en modi en biedt verbeteringen voor de gevechten en matchmaking. Daarnaast is er een hele reeks extra content gelanceerd, zoals nieuwe helden, dagelijkse uitdagingen, voordelen en speler progressie.

Block N Load bevat nu een dagelijks challenge systeem dat spelers doelstellingen geeft die binnen één match of 24 uur moeten worden behaald. Deze uitdagingen kunnen bestaan uit meerdere voorwaarden, zoals het verkrijgen van een bepaald aantal kills of het uitvoeren van bepaalde handelingen, waarmee spelers goudstaven verkrijgen, die gebruikt kunnen worden voor de aankoop van nieuwe helden of perks. Er zijn platinum staven te koop als microtransactie om toch vooruit te kunnen als je niet zo vaak speelt.

Mexico levert vermeende topdrugsbaronnen uit

Mexico heeft twee vermeend hooggeplaatste drugsbaronnen uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse justitie zijn het de twee meest prominente criminelen die worden overgedragen sinds Mexico's meest gezochte crimineel, drugsbaas Joaquín 'El Chapo' Guzmán, in juli uit de gevangenis ontsnapte.

De uitgeleverde mannen zijn Edgar 'La Barbie' Valdez en Jorge Costilla. Valdez werd in de VS geboren, handelde daar in marihuana en was leider van het Beltrán-Leyvakartel. Hij werd in 2010 gearresteerd tijdens de strijd van toenmalig president Felipe Calderón tegen machtige drugsgangs. Costilla, ook bekend als 'El Cross', was de leider van het machtige Golf-drugskartel. Hij werd in 2012 gevangen genomen door de Mexicaanse marine.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie prijst Mexico. "Niet alleen voor hun medewerking in deze zaak, maar ook vanwege onze samenwerking in de voortdurende strijd tegen de internationeel georganiseerde misdaad", aldus minster van Justitie Loretta Lynch.

De vermeende drugsbaronnen behoren tot dertien verdachten die per vliegtuig zijn overgebracht naar de VS. Ze worden gezocht voor uiteenlopende geweldsmisdrijven en drugsgerelateerde overtredingen. Het uitleveringsverzoek van de VS volgde op de ontsnapping van Guzmán. Die vluchtte op spectaculaire wijze uit de Mexicaanse Altiplano-gevangenis via een anderhalve kilometer lange tunnel die hij zelf had gegraven. Mogelijk houdt de drugsbaas zich schuil in Costa-Rica.

Mexico levert vermeende topdrugsbaronnen uit
Mexico levert vermeende topdrugsbaronnen uit (Foto: ANP)

Rijksmuseum legt geen geld bij voor Rembrandts

Het Rijksmuseum is niet meer van plan om geld in te zamelen voor de aanschaf van Rembrandts huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit. Aanvankelijk zou het de helft van de benodigde 160 miljoen euro voor de schilderijen inleggen, maar nu Nederland de kunstwerken samen met het Louvre in Parijs aankoopt is dat plan van de baan.

Dat zegt directeur Wim Pijbes van het museum in een interview op de website van De Telegraaf. Met de Tweede Kamer sprak hij af dat het museum bij aanschaf 80 miljoen euro op tafel zou leggen, door op zoek te gaan naar gulle gevers. Maar nu de gesloten deal een andere is dan verwacht, hoeft het kabinet niet meer op geld van ons te rekenen. "Minister Dijsselbloem (Financiën) heeft het geld al", zegt hij. Als er toch nog geld van derden moet komen, dan 'staat het de minister vrij om zelf fondsen te werven', aldus Pijbes.

Volgens De Telegraaf kan de weigering van het Rijksmuseum om op zoek te gaan naar sponsoren nog een politiek staartje krijgen. Dijsselbloem verwacht namelijk nog steeds een bijdrage van het museum. "Al is het maar een symbolische".

Rijksmuseum legt geen geld bij voor Rembrandts
Rijksmuseum legt geen geld bij voor Rembrandts (Foto: ANP)

Ook Kinect krijgt een eigen Xbox One-bundel

Microsoft heeft vandaag twee nieuwe Xbox One-bundels aangekondigd. Helaas voor ons is één bundel exclusief verkrijgbaar via Walmart. Het gaat hier om een witte 500 GB Xbox One met Gears of War: Ultimate.

De andere bundel die is aangekondigd is een bundel met een zwarte 500 GB Xbox One met Kinect en de spellen Zoo Tycoon, Dance Central Spotlight en Kinect Sports Rivals. Deze bundel krijgt een adviesprijs van 499 euro en lanceert, net als de andere bundels, in oktober.

Morgen onthuld Microsoft nog één laatste bundel. Wat voor bundel hoop jij te zien?

Xbox One-bundel wit

Xbox One-bundel met Kinect
Xbox One-bundel met Kinect

Sanders loopt financieel in op rivaal Clinton

Hij doet er niet veel voor, maar toch stromen de campagnegelden binnen bij Bernie Sanders, de Democratische kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Zijn rivaal Hillary Clinton heeft een groot netwerk waarmee ze actief geld inzamelt voor haar campagne. Sanders daarentegen moet het hebben van kleine donoren. En dat begint vruchten af te werpen.

Waar Clinton sinds begin juli 28 miljoen dollar wist te vergaren, sprokkelde Sanders 24 miljoen bijeen. Hij ziet het zelf als 'een boodschap aan de miljardairsklasse: aan jullie hebzucht moet een einde komen en wij gaan daarvoor zorgen', liet hij weten via Twitter. Sanders, de Democratische senator van Vermont, staat aan de linkerkant van het Democratische spectrum. Hij noemt zichzelf 'democratisch socialist'.

In de meest recente landelijke peiling krijgt Sanders 35 procent van de Democratische kiezers achter zich; 7 procentpunt minder dan Clinton. In New Hampshire, een staat die vroeg stemt, heeft Sanders echter een voorsprong op Clinton.

Sanders loopt financieel in op rivaal Clinton
Sanders loopt financieel in op rivaal Clinton (Foto: ANP)

Herdenking honderdste verjaardag Toon Hermans

De honderdste verjaardag van cabaretier Toon Hermans (1916-2000) wordt komend jaar herdacht met een reeks publicaties en evenementen. Zo is er een hommage in het theater, waarbij Herman Van Hove vertelt over zijn jaren als vriend en laatste manager van Toon Hermans. Zoon Maurice Hermans brengt liedjes en verhalen over zijn vader en in april huldigen Vlaamse artiesten de beroemde theaterpersoonlijkheid tijdens een speciale voorstelling in Antwerpen.

In maart verschijnt het boek 'Helemaal Toon', een selectie uit zijn oeuvre van poëzie en proza. Ook verschijnt het 'Nieuw Gebedenboek' met tientallen nooit eerder gepubliceerde gedichten.

Op donderdag, bij de presentatie van het herdenkingsjaar, werd 'De Nootmuskaatkolonel' gepresenteerd. Het bevat nonsensteksten en koldertekeningen van Hermans. Eerder dit jaar dook een manuscript op dat al helemaal persklaar bleek te zijn. De herdenking is een initiatief van Uitgeverij Lannoo en de Stichting Toon Hermans, opgericht door de zonen van de podiumkunstenaar.

Herdenking honderdste verjaardag Toon Hermans
Herdenking honderdste verjaardag Toon Hermans (Foto: BuzzE)

Topman Honda teleurgesteld in Volkswagen

Volkswagen heeft eigenhandig het vertrouwen in de auto-industrie geschaad door met software te sjoemelen. Dat stelde voorzitter Fumihiko Ike van de Japanse autobranchevereniging en tevens topman van automaker Honda Motor donderdag. "Ik snap niet waarom het is gebeurd, maar ben wel teleurgesteld dat ze het hebben gedaan", zo zei hij.

Vorige week werd bekend dat Volkswagen bij miljoenen auto's software heeft geïnstalleerd waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen kan worden gemanipuleerd. Japan overweegt daarop nu de huidige tests voor dieselmotoren aan te passen.

Het Japanse ministerie van Transport maakte eerder al bekend duidelijkheid te willen over de uitstoot van automakers zoals Toyota, Mitsubishi en Mazda. Ook van Volkswagen wordt logischerwijs openheid van zaken gevraagd.

Topman Honda teleurgesteld in Volkswagen
Topman Honda teleurgesteld in Volkswagen (Foto: ANP)

Timmermans wil islamofobie tegengaan

De Europese Commissie wil de strijd tegen antisemitisme en moslimhaat opvoeren. Vicevoorzitter Frans Timmermans gaat hiervoor twee coördinatoren binnen het dagelijks bestuur van de Europese Unie aanstellen, zo maakte hij donderdag bekend tijdens een jaarlijkse conferrentie over fundamentele rechten in Brussel.

Het "eeuwenoude monster" antisemitisme steekt de afgelopen jaren weer de kop op, zei Timmermans. Islamofobie is een recenter verschijnsel, maar heeft ook een "verwoestend" effect. Volgens Timmermans zijn mensen geneigd in crisistijd op zoek te gaan naar een zondebok.

De coördinatoren krijgen de opdracht te zoeken naar manieren om discriminatie op grond van religie te bestrijden. Iedereen moet het gevoel krijgen welkom te zijn in Europa en daar een veilig bestaan op te kunnen bouwen, aldus Timmermans.

Timmermans wil islamofobie tegengaan
Timmermans wil islamofobie tegengaan (Foto: ANP)

Agenten belaagd door buurtbewoners

Agenten die in de nacht van woensdag op donderdag in Veghel een man wilden aanhouden wegens heling, zijn belaagd en geslagen door buurtbewoners. Ook is een politieauto vernield. Uiteindelijk zijn naast de 35-jarige verdachte ook twee raddraaiers opgepakt, aldus de politie donderdag.

Bij een politiecontrole bleken in de auto van de verdachte meerdere gloednieuwe heggenscharen te liggen, waarvan hij de herkomst niet kon verklaren. Omdat de politie vermoedde dat dit tuingereedschap mogelijk van diefstal afkomstig was, hielden ze de man aan. Die begon daarbij echter dusdanig hard te schreeuwen dat de hele buurt naar buiten kwam.

De agenten werden door een groep mannen, vrouwen en zelfs kinderen ingesloten, uitgescholden en fysiek belaagd. Enkele mannen probeerden de verdachte bij de politiemensen weg te trekken. Nadat enkele andere politie-eenheden ter assistentie waren aangekomen kon de rust worden hersteld.

Agenten belaagd door buurtbewoners
Agenten belaagd door buurtbewoners (Foto: ANP)

Christendom zoekt zijn heil in De Nieuwe Kerk

De geboorte van het christendom, een van de grootste religies ter wereld, staat de komende maanden centraal in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. De kerk toont met ruim tachtig sculpturen, schilderijen, geschriften, fragmenten van sarcofagen (marmeren doodskisten) en andere objecten hoe een ooit "radicale en kleine geloofsgemeenschap" uitgroeide tot een mondiale godsdienst.

De tentoonstelling laat zien hoe Constantijn de Grote (circa 280-337) zich in Rome uitsprak voor het christendom, waardoor de religie een doorbraak beleefde. In zijn opdracht kregen christenen binnen enkele jaren monumentale kerkgebouwen. "Het christendom werd voor het eerst omarmd door een Romeinse keizer", zegt hoofd tentoonstellingen Marlies Kleiterp. "Tot die tijd kende het christendom vele ups en downs en werd het onder de Romeinen niet overal geaccepteerd."

Van Constantijn zelf verrezen kolossale keizerbeelden. Een reusachtige marmeren hand, die ooit deel uitmaakte van zo'n beeld, is nu te zien in De Nieuwe Kerk. De 161 centimeter hoge hand uit het jaar 315 is een van de kunstschatten die is uitgeleend door toonaangevende musea in Italië, waaronder de Vaticaanse Musea, de Capitolijnse Musea en het Nationaal Romeins Museum.

Enerverend
Deze musea wilden maar al te graag stukken uitlenen, zegt directeur Cathelijne Broers van De Nieuwe Kerk. "De Romeinse collega's vonden het enerverend dat juist onze kerk, de nationale kerk van zo'n seculier land, met een tentoonstelling wilde terugblikken op de beslissende jaren van het christendom." De laatste expositie in ons land over het vroege christendom vond volgens Broers plaats in 1962. "Ons land is geseculariseerd, dus het is tijd voor een nieuwe blik."

Prins Jaime, ambassadeur bij de Heilige Stoel in Vaticaanstad, verricht donderdagavond de opening. Het publiek is vanaf zaterdag welkom. De expositie is het laatste deel van een drieluik in De Nieuwe Kerk over wereldreligies. Eerder stonden de islam en het jodendom centraal.

Christendom zoekt zijn heil in De Nieuwe Kerk
Christendom zoekt zijn heil in De Nieuwe Kerk (Foto: ANP)

Veel slachtoffers door busongeluk Ankara

Door een ongeluk met een bus van het openbaar vervoer in de Turkse hoofdstad Ankara zijn donderdag twaalf doden gevallen. Turkse media meldden dat de bus zich donderdag in een bushalte boorde waar mensen stonden te wachten. Acht mensen raakten gewond.

Het ongeluk bij metrostation Dikimevi in het centrum is waarschijnlijk te wijten aan een technisch mankement aan de bus, schatten plaatselijke media.

Veel slachtoffers door busongeluk Ankara
Veel slachtoffers door busongeluk Ankara (Foto: ANP)

Vrouw (30) vervult droom: permanent blind

Jewel Shuping uit North Carolina heeft eindelijk haar grootste droom werkelijkheid zien worden. De dertigjarige brunette is namelijk permanent blind.

Shuping lijdt aan Body Integrity Identity Disorder (BIID). Bij deze bizarre – en gelukkig zeldzame – aandoening denkt een mens dat hij of zij pas compleet is als hij of zij voor het leven verminkt is. Zo laten gezonde mensen armen of benen weghalen omdat ze pas dan gelukkig zijn.

De dame in dit verhaal droomde haar hele leven er al van om blind te zijn. Al in de puberteit droeg ze donkere zonnebrillen en op haar achttiende kreeg ze haar eerste blindenstok. Eenmaal twintig geworden, leerde ze zichzelf het brailleschrift aan.

Uiteindelijk kwam ze bij een psycholoog terecht die haar graag wilde helpen. Door haar stekeblind te maken. In 2006 pakte deze een fles gootsteenontstopper en goot het in de ogen van de gek. Het was extreem pijnlijk, maar Shuping is de beste man eeuwig dankbaar.

"Mijn ogen schreeuwden van de pijn", vertelt de vrouw. "De gootsteenontstopper verbrandde mijn huid, maar het was het waard." Een halfjaar later was ze pas volledig blind en eindelijk gelukkig. Shuping is dolblij dat ze nu met een stok anderen tegen de schenen mag slaan. Of de psycholoog in kwestie nog gestraft is voor zijn daden, is helaas niet bekend.

Kamer krijgt interne nota over Volkert niet

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie is niet van plan de interne notitie van het Openbaar Ministerie over de foto van Volkert van der G. aan de Tweede Kamer te geven. De oppositie had daar om gevraagd om erachter te komen welke informatie de minister nu precies had toen hij vorige week de Kamer verkeerd inlichtte over de omstreden foto Van der G, de moordenaar van Pim Fortuyn.

Van der Steur zei donderdag aan het begin van het debat over de affaire dat ambtsberichten van het OM nooit naar de Tweede Kamer worden gezonden. Dit zou namelijk de vertrouwelijkheid schenden waar het OM vanuit moet kunnen gaan. De instantie zou dan nooit meer intern vrijuit kunnen communiceren.

Inhoudelijk is er volgens Van der Steur ook geen reden om de notitie in te laten zien. Hij zei nogmaals dat alle informatie erin gericht was op een mogelijke overtreding van het mediaverbod. Hij is het met het OM eens dat dit niet goed was. "Ook de voorgeschiedenis had erin moeten staan."

Omdat hij daar niet voldoende van afwist, informeerde hij de Kamer onjuist.

Kamer krijgt interne nota over Volkert niet
Kamer krijgt interne nota over Volkert niet (Foto: ANP)

Van der Steur biedt Kamer excuses aan

Justitieminister Ard van der Steur heeft donderdag de Tweede Kamer excuses aangeboden omdat hij de Kamer niet goed heeft geïnformeerd over de omstreden foto van Volkert van der G.

Hij zei in het debat over de kwestie dat hij het niet goed vindt dat hij onduidelijkheid heeft laten voortbestaan. Eerder had Van der Steur al in een brief geschreven dat hij dit betreurt. Hij herhaalde dit donderdag in het debat, maar de PVV vond dit niet lang niet voldoende. Daarop maakte hij ruimhartig excuses.

Van der Steur biedt Kamer excuses aan
Van der Steur biedt Kamer excuses aan (Foto: ANP)

Man neemt Google over voor twaalf dollar

Sanmay Ved is enkele minuten de trotse eigenaar geweest van het domeinnaam Google.com. Hij kreeg de schrik van zijn leven toen hij op de website van Google zelf het domein als beschikbaar zag staan.

Zonder twijfel heeft hij direct de twaalf dollar geïnvesteerd om Google.com zich eigen te maken en kwam daar zonder problemen doorheen. Zo ontving hij een bewijs van aankoop en werd het bedrag afgeschreven. 

Het werd wat vreemd toen Ved ook nog toegang kreeg tot geheime informatie en acties als webmaster kon uitvoeren. Toen heeft hij toch maar besloten om Google, waar hij in het verleden ook gewerkt heeft, te informeren hierover waarna zijn rechten snel werden ingetrokken.

Google.com te koop (Foto: Sanmay Ved)

Peugeot bestverkochte automerk in september

De Nederlandse autoverkopen veerden afgelopen maand verder op. Maar marktleider Volkswagen moest wel voor de tweede maand op rij de eerste plek in het merkenrijtje uit handen geven. Dit blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

Dealers verkochten in september bij elkaar 35.277 nieuwe personenwagens. Dat is vergeleken met de 29.807 stuks van september vorig jaar een toename van 18,4 procent.

Peugeot leverde vorige maand de meeste auto's af, in augustus was Renault nog favoriet. Het in een groot dieselschandaal verzeild geraakte Volkswagen behoudt over het gehele jaar bezien nog de koppositie met een marktaandeel van 12,3 procent.

De autoverkopen laten al een aantal maanden herstel zien. Volgens marktonderzoeker Aumacon komt dit door het aantrekken van de zakelijke markt. Leasebedrijven kopen dit jaar een stuk meer nieuwe wagens.

Peugeot bestverkochte automerk in september
Peugeot bestverkochte automerk in september (Foto: ANP)

Yes-R wordt weer vader

Yes-R heeft goed nieuws. De artiest wordt voor de tweede keer vader, heeft hij via social media laten weten.

"Ok! wij konden het niet langer voor ons houden en zijn dolgelukkig met het nieuws dat we een meisje verwachten", schrijft Yes-R bij een foto van een echo.

Het is niet het eerste kindje voor Yes-R en zijn vriendin. De twee hebben al een zoontje genaamd Yessin.

Yes-R wordt weer vader
Yes-R wordt weer vader (Foto: BuzzE)

Veel meer files dan vorig jaar

Het was in juli, augustus en september veel drukker op de Nederlandse snelwegen in vergelijking met die periode in 2014. De filezwaarte nam met liefst 18 procent toe, zo berekende de ANWB. De filezwaarte bereken je door de lengte te vermenigvuldigen met de duur van de file.

Vooral de spitsen in september waren opvallend druk. In de avondspits waren de files in vergelijking met het derde kwartaal vorig jaar 27 procent langer, en in de ochtendspits 25 procent.

De filezwaarte nam het meest toe in de regio Amsterdam, gevolgd door Utrecht en Rotterdam. In de ochtend was het op dinsdag het drukst en in de middag op donderdag.

De drukste spits van het afgelopen kwartaal was donderdagavond 24 september. Door regen en ongelukken stond er op het drukste moment op de A- en N-wegen in Nederland 670 kilometer file. De spits was om 20.00 uur voorbij.

Veel meer files dan vorig jaar
Veel meer files dan vorig jaar (Foto: ANP)

Maatjesharing Europees erkend

Hollandse maatjesharing, ook wel bekend als Hollandse Nieuwe, is door de Europese Commissie erkend als een traditionele specialiteit uit Nederland. Eerder kregen basterdsuiker en boerenkaas dat stempel al.

Haring met de naam Hollandse Nieuwe moet voldoen aan een aantal eisen. De traditionele Nederlandse manier waarop de jonge haringen worden gekaakt, gerijpt en gezouten is nu erkend door Brussel. Ook de Duitse benaming, Holländischer Matjes, geniet nu Europese bescherming.

De Europese lijst van traditionele specialiteiten telt ruim 1290 producten, waaronder mozzarella en diverse Belgische biersoorten. Producten die op de lijst staan zijn 'gegarandeerd' op traditionele wijze gemaakt of samengesteld.

Maatjesharing Europees erkend
Maatjesharing Europees erkend (Foto: ANP)

Rusland verwoest centra IS

Russische gevechtsvliegtuigen hebben donderdag bij Hama in Syrië een hoofdkwartier van de soennitische extremisten van Islamitische Staat verwoest. Er zijn ook een munitiedepot bij Idlib en een centrum waar autobommen voor IS worden gemaakt in het noorden van Homs gebombardeerd.

Alle aanvallen op terroristen in Syrië worden uitgevoerd in overleg met de Syrische strijdkrachten, beklemtoonde het ministerie van Defensie in Moskou. Bij de aanvallen wordt de burgerbevolking ontzien.

Het Russische militaire ingrijpen brengt mede door het gebruik van een zeer geavanceerde verkenningstechnologie een grote verandering op het slagveld. Dit zei een Russische militaire woordvoerder tegen Reuters, meldde het persbureau donderdag op de tweede dag van uitgebreide Russische luchtaanvallen in Syrië. Rusland kan erg gericht doelen treffen, aldus de zegsman.

Rusland verwoest centra Islamitische Staat
Rusland verwoest centra Islamitische Staat (Foto: ANP)

Soest tegen noodopvang in Zeist

De gemeenteraad van Soest is unaniem tegen de komst van een noodopvang voor 750 vluchtelingen in de gebouwen van het voormalige Militair Luchtvaart Museum in Zeist. Zeist heeft daarover vorige week een overeenkomst gesloten met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), maar het dorp Soesterberg (gemeente Soest) moet de lasten dragen aangezien het museum op de grens van dat dorp staat.

Het COA wil de leegstaande museumhallen tot april volgend jaar gebruiken. Omdat er in de buurt van de beoogde noodopvang ook al een asielzoekerscentrum is voor 350 mensen, zouden de 6500 inwoners van Soesterberg deze winter met 1100 vluchtelingen te maken krijgen. Dat is te veel, vinden de Soester fracties. Volgens hen is er geen draagvlak voor zo'n noodopvang.

De noodopvang in de museumhallen is wat Soest betreft mogelijk als er veel minder vluchtelingen dan 750 worden opgevangen. En hooguit voor een paar maanden, aldus de raad.

Soest tegen noodopvang in Zeist
Soest tegen noodopvang in Zeist (Foto: ANP)

Daniel Craig gaat nog even door als 007

Daniel Craig heeft geen enkele intentie om te stoppen met zijn rol als James Bond. Na de nieuwste Bondfilm Spectre, die in november in première gaat, heeft hij nog een contract voor één film als 007. Maar hij sluit niet uit dat hij ook daarna nog in de huid van 's werelds bekendste geheim agent kruipt.

Spectre is Craigs vierde Bondfilm in negen jaar, schrijft de Engelse krant The Guardian. De acteur moet tegenwoordig wel meer dan voorheen aan zijn conditie werken. "Ik train mezelf dood. Het gaat steeds moeilijker. Maar zo is het leven. Ik ga door zolang ik er fysiek toe in staat ben."

Zoals ook bij zijn voorgangers het geval was, duiken de speculaties over zijn opvolging frequent op. Favoriet is Damian Lewis, onder meer bekend van de series Homeland en Band of Brothers. Ook Tom Hardy en Idris Elba worden genoemd.

Daniel Craig gaat nog even door als 007
Daniel Craig gaat nog even door als 007 (Foto: BuzzE)

Delmee stopt als bondscoach van de Belgische hockeymannen

Jeroen Delmee stopt met onmiddellijke ingang als bondscoach van de Belgische hockeymannen. Dat heeft hij de Belgische bond en de spelersgroep zojuist gezegd. Na teleurstellende prestaties en resultaten van de Red Lions op het EK in Londen - België werd vijfde - eind augustus, en met nog 11 maanden te gaan voor de Olympische Spelen, was duidelijk dat er iets moest gebeuren.

De Koninklijke Belgische Hockey Bond startte een evaluatieproces, waarop de prestaties en resultaten van het team van de afgelopen 2 jaar werden afgezet tegen de doelstelling van een Olympische medaille, die voor de KBHB en het team nog steeds actueel is. Al snel bleek dat een aantal zaken in de aanpak en voorbereiding van het team moesten worden herzien en aangepast. Een nieuwe, frisse start bleek nodig.

Tijdens deze evaluatieprocedure, waarbij bondscoach Delmee van dichtbij betrokken was, heeft deze de laatste weken ook voor zichzelf een evaluatie gemaakt. Hierbij kwam hij tot de conclusie dat het beter was om zich terug te trekken als bondscoach.

Delmee: "Dit is een heel moeilijke beslissing, maar één die ik voor mezelf en het team moet nemen. Het is voor mij duidelijk dat er iets moet veranderen, wil het team zijn dromen waar kunnen maken en dat een nieuwe aanpak nodig zal zijn, die dichter aanleunt bij de Belgische cultuur. Om het team binnen 10 maanden naar Rio te leiden, moet ik mezelf 100% kunnen terugvinden in deze nieuwe aanpak. Maar spijtig genoeg is dit niet het geval. Ik heb me de laatste jaren proberen aan te passen aan een verschillende (hockey)omgeving, maar moet voor mezelf concluderen dat ik meer en meer moeite heb om de enorme dosis energie die hiervoor nodig is, op te brengen."

Het Belgische hockey neemt dus noodgedwongen, en met pijn in het hart, afscheid van haar Nederlandse coach, die gedurende 5 jaar met hart en ziel heeft meegewerkt aan de steile opmars van de Belgische hockeymannen (van 13e naar 4e plaats op de wereldranglijst). De volledige top van de bond bedankt Jeroen hiervoor.

De KBHB blijft rotsvast geloven in de mogelijkheden voor deze groep Red Lions om in Rio een historische medaille binnen te slepen. In de komende dagen zal naarstig gezocht worden naar de beste begeleiding om het team naar dat podium te leiden.

Ook Jeroen Delmee gelooft in het potentieel van zijn ex-team en schrijft dit ook in een persoonlijk bericht naar spelers en andere stafleden. "Ik heb van elk moment van samenwerking met jullie genoten, in goede en kwade dagen. Ik geloof nog steeds dat dit team iets heel speciaals kan realiseren in Rio. Ik wens jullie het allerbeste toe in het zetten van de volgende stap en zal een trouwe supporter van de Red Lions blijven."

Ook bij de Belgische dames, die zich niet kwalificeerden voor Rio, was een coachwissel noodzakelijk. Na overleg is afscheid genomen van coach Pascal Kina. De Belgische bond moet dus voor beide nationale ploegen op zoek naar een nieuwe coach en begeleidingsteam.

Geldboete voor verslaggeefster met geweerparaplu

Verslaggeefster Annemarie Landmanvan het RTL-programma Editie NL die met een zogeheten 'geweerparaplu' door het Centraal Station van Amsterdam liep, kan wegkomen met een boete van 300 euro. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de vrouw aangegeven "nooit de intentie te hebben gehad mensen bang te maken".

De verslaggeefster liep op 23 september door het station met een paraplu met een handgreep in de vorm van een jachtgeweer. Aan de voorzijde leek de paraplupunt op een loop met een richtmiddel. Van een afstand was deze paraplu volgens het OM niet van een echt geweer te onderscheiden. De verslaggeefster deed dit naar aanleiding van de commotie die een dag eerder was ontstaan doordat Schiphol gedeeltelijk werd ontruimd vanwege een telefoonhoesje in de vorm van een pistool.

De verslaggeefster heeft zich schuldig gemaakt aan overtreding van de wet wapens en munitie omdat ze een nepwapen bij zich droeg, stelt justitie. Als de vrouw het niet eens is met de aangeboden strafbeschikking, wordt de zaak aan de rechter voorgelegd.

'Andrélon promoot kort, pittig kapsel'

Honderden topics zijn er al aan gewijd: vrouwen met een kort, pittig kapsel. Want iedereen heeft een hekel aan ietwat vadsige wijven – al dan niet met  bril – die knalrode of paarse stekels hebben. Net toen we dachten over dit trieste dieptepunt heen te zijn, komt Andrélon met een spotje waarin dergelijke oogaids wordt gepromoot.

"Zie ik zojuist een reclame voorbij komen van Andrélon: Shampoo voor kort haar", klaagt luckass op FOK!. "Andrélon probeert vrouwen onvrouwelijk te maken. En gladjanus Manuel Broekman doet alsof 'ie het geil vindt, dus alle vrouwtjes gaan nu naar de kapper."

Uiteraard krijgt TS veel bijval. "Probeer aan je buitenlandse collega's maar eens uit te leggen waarom vrouwen hier met kort pittige kapsels lopen", aldus een FOK!ker. "Marketing voor kuddedieren. Want de inhoud van zo'n flesje weet ook echt dat je kort haar hebt", weet een ander. "Dit is gewoon shampoo voor Vivavolk en Libellemutsen. Deze trend zie je ook echt alleen maar in Nederland."

Voor de liefhebbers volgt hieronder een foto van een mokkel met een dergelijk kapsel. Gevolgd door de commercial in kwestie.

De reclame in kwestie, pure horror!

'IS is niet bang om nucleaire wapens te gebruiken'

Een Duitse journalist die tien dagen meeliep in het spoor van IS, heeft gruwelijke ontdekkingen gedaan. Zo zet IS alles op alles om een religieuze zuivering te bewerkstelligen. Hiervoor zouden ze niet terugdeinzen om nucleaire wapens te gebruiken.

Dit alles is te lezen in zijn boek 'Inside IS, Tien dagen in het spoor van IS'. De journalist kende de bescherming van de bekende beul, Jihadi John. Jihadi John komt regelmatig voor in de bekende onthoofdingsfilmpjes van IS.

Todenhöfer, de journalist, wil het Westen waarschuwen. Volgens hem onderschatten de westerse staten het gevaar van IS. De extremisten hebben controle over een grondgebied dat groter is dan het Verenigd Koninkrijk. Ook zijn de extremisten volledig zeker van hun zaak en zijn daardoor extra enthousiast. Elke dag arriveren er nog honderden vrijwilligers uit alle hoeken van de wereld. 'Ze willen allemaal vechten voor IS', beweert Todenhöfer die in de steden Mosoel en Raqqa verbleef, gebieden die onder de controle staan van IS.

Stemmen op Gouden Radioring kan weer

Er kan vanaf donderdag weer gestemd worden op de kanshebbers van de Gouden RadioRing. In het NPO Radio 2-programma Aan de slag werd de website om te stemmen gelanceerd door dj Jan-Willem Roodbeen.

Het publiek kan stemmen op de titels Beste radioprogramma van 2015, Beste radioman van 2015 en Beste radiovrouw van 2015. Er kan gestemd worden tot vrijdag 31 oktober. De prijzen worden vervolgens uitgereikt tijdens de tiende editie van het RadioGala op 11 november. Deze feestelijke avond wordt gepresenteerd door Jan-Willem Roodbeen.

Tijdens het gala worden overigens niet alleen de publieksprijzen uitgereikt. De Marconi Awards voor Beste Zender, Aanstormend Talent, de Impact Award en de Marconi Oeuvre Award zijn ook een belangrijk onderdeel van de avond.

Vorig jaar was het ochtendprogramma van Veronica, Rick in de morgen, de grote winnaar. De prijs voor beste radioman en -vrouw gingen naar Rob van Someren en Claudia de Breij.

Stemmen op Gouden Radioring kan weer
Stemmen op Gouden Radioring kan weer (Foto: BuzzE)

Marechaussee speurt boven zee naar migranten

Een vliegtuig van de Nederlandse marechaussee gaat boven de Middellandse Zee op zoek naar illegale immigranten. Het toestel surveilleert vanaf donderdag de hele maand oktober in het gebied.

Nederland zette het vliegtuig in april ook al in en levert zo een bijdrage aan Triton, een operatie die onder leiding staat van de Europese grensbewaking Frontex en Italiaanse autoriteiten.

Door het signaleren van migratiestromen kunnen verantwoordelijke autoriteiten op de situatie vooruitlopen. In noodsituaties kan het toestel ook worden ingezet voor zoek- en reddingsactiviteiten.

Marechaussee speurt boven zee naar migranten
Marechaussee speurt boven zee naar migranten (Foto: ANP)

Bergman en Lindgren op bankbiljetten

Zweden heeft vanaf donderdag nieuwe bankbiljetten met onder anderen de regisseur Ingmar Bergman (1918-2007) en de schrijfster Astrid Lindgren (1907-2002) erop. De Zweedse centrale bank heeft per 1 oktober nieuwe biljetten van 20, 50 , 200 en 1000 kronen in omloop gebracht. Over precies een jaar worden nieuwe biljetten van 100 en 500 kronen gelanceerd. De oude biljetten van 20, 50 en 1000 kronen zijn na 30 juni volgend jaar ongeldig.

Zweden heeft in de negentiende eeuw en tot de Eerste Wereldoorlog een muntunie met Denemarken en Noorwegen gehad. Bij toetreding tot de Europese Unie in 1995 leek het Scandinavische land af te stevenen op afschaffing van de kroon in 2006. Maar in een referendum in 2003 wees bijna 56 procent van de kiezers toetreding tot de eurozone af. In veel zaken waar handel met buitenlanders wordt gedreven, wordt de euro gewoon geaccepteerd. Eén kroon is ongeveer 10 eurocent waard.

Bergman en Lindgren op bankbiljetten
Bergman en Lindgren op bankbiljetten (Foto: ANP)

Tweeling Daan en Bracha geboren

Daan Schuurmans en Bracha van Doesburgh zijn ouders geworden van twee jongetjes. Het management van de acteur bevestigt tegenover BuzzE dat Bracha is bevallen van een gezonde tweeling.

De kleine jongetjes heten Kees en Boris. Moeder en de twee kindjes maken het goed, aldus het management.

Daan en Bracha hebben samen ook al een dochtertje. In 2013 werd Sophia geboren.

Tweeling Daan en Bracha geboren
Tweeling Daan en Bracha geboren (Foto: BuzzE)

Onduidelijkheid over Game of Thrones-film

Het is nog helemaal niet zeker dat er een film wordt gemaakt van de populaire serie Game of Thrones. Schrijver R.R. Martin zou onlangs tegen een Britse krant hebben gezegd dat er gewerkt wordt aan een film, maar een medewerker van de auteur laat nu aan The Huffington Post weten dat Martin verkeerd is geciteerd.

Martin heeft tegenover de Amerikaanse website gereageerd op de geruchten. "Er wordt wel gepraat over een film", geeft de schrijver toe. "Ik zou het heel leuk vinden, maar er is nog niks over besloten."

Onduidelijkheid over Game of Thrones-film
Onduidelijkheid over Game of Thrones-film (Foto: BuzzE)

VN verhoogt vluchtelingenprognose

De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR) schat het aantal migranten dat dit en komend jaar over de Middellandse Zee naar Europa trekt op 1,4 miljoen. Dat is een stuk meer dan de 850.000 waar de UNHCR eerder op rekende over de jaren 2015-2016. Het kunnen er volgend jaar ook meer worden, schat de UNCHR, maar vooralsnog gaat de hulporganisatie nog even uit van een aantal ongeveer zo groot als dit jaar (700.000).

De vluchtelingenstroom wordt volgens waarnemers groter door de bloedige strijd in het Midden-Oosten en in delen van Afrika. Voorts leeft bij veel migranten de veronderstelling dat nu in een aantal Europese landen bij aankomst automatisch een verblijfsvergunning wordt verleend.

VN verhoogt 'vluchtelingenprognose'
VN verhoogt 'vluchtelingenprognose' (Foto: ANP)

Call of Duty: Black Ops III verhaaltrailer

Call of Duty: Black Ops III bevat net al elke Call of Duty een oorlogsverhaal. Net als altijd zit het weer bomvol dramatiek en explosies. Dit keer hoef je dat niet alleen te ervaren. De campaing is ditmaal met zijn vieren online te bespelen.

De campaign is overigens zoals eerder vermeld niet beschikbaar voor last-gen consoles. Mocht je dus alleen op PS3 of Xbox 360 gamen, maak jezelf dan vooral niet zoet met de onderstaande trailer.

Moslim gelyncht na eten rundvlees

Een 50-jarige Indiase man heeft geruchten dat hij rundvlees zou hebben gegeten met de dood moeten bekopen. Een menigte van zo'n 100 hindoes takelde de islamitische man zodanig toe, dat hij in het ziekenhuis aan zijn wonden bezweek.

Het dramatische verhaal speelde zich af in het dorpje Dadri, zo'n 35 kilometer van de Indiase hoofdstad New Delhi. Aanleiding voor de gewelddadigheden was de verdwijning van een kalf in het dorp: een ernstige zaak, aangezien koeien door hindoes als heilig worden gezien. In de lokale hindoetempel ging al snel het gerucht de rondte dat het slachtoffer, Mohammad Akhlaq, de koe geslacht zou hebben voor eigen consumptie. Een boze menigte sleurde Akhlaq en zijn 22-jarige zoon daarop hun huis uit, waarop ze zwaar mishandeld werden. De zoon van Akhlaq ligt nog zwaargewond in het ziekenhuis.

Religieuze onlusten zijn geen onbekend fenomeen in India. Het land herbergt een meerderheid van hindoes, maar ook een grote minderheid van moslims - zo'n 14 procent van de bevolking. In het verleden heeft dit al regelmatig tot spanningen en zelfs tot pogroms geleid. De huidige premier van India - de hindoe-nationalist Narendra Modi - was in 2002 gouverneur van de westelijke staat Gujarat toen daar bij massaal geweld tegen moslims zo'n 2000 mensen het leven lieten. In 2008 vielen er nog 173 doden bij aanvallen van moslimextremisten op een hotel in de miljoenenstad Mumbai. Gevreesd wordt dat spanningen onder het bewind van Modi verder toenemen: in enkele staten is de handel in rundvlees - een belangrijk ingrediënt in de islamitische keuken - al helemaal verboden.

Voor de beklaagde Akhlaq zal het allemaal niet meer uitmaken, in elk geval. Het is zelfs niet duidelijk of de man wel daadwerkelijk de 'zonde' van rundvleesconsumptie begaan heeft: volgens zijn dochter handelde de menigte op basis van loze geruchten, en hadden de Akhlaqs enkel schapenvlees - waar verder geen religieus probleem mee is - in huis. Inmiddels zijn zes mensen aangehouden in verband met het incident, en heeft de lokale politie aangekondigd extra veiligheidsmaatregelen te nemen.

Koeien: een zaak van leven en dood in India.

Caitlyn Jenner niet aangeklaagd voor ongeluk

Caitlyn Jenner wordt niet aangeklaagd voor doodslag vanwege het ongeval in februari dit jaar waarbij een vrouw omkwam. De officier van justitie in Los Angeles bepaalde woensdag dat er niet genoeg bewijs is tegen de reality-ster. "We hebben er van begin af aan in geloofd dat een grondig en objectief onderzoek Caitlyn zou vrijpleiten", liet Jenners advocaat Blair Berk weten aan People.

"Een verkeersongeluk, hoe verschrikkelijk en hartverscheurend dat ook is als er een dode valt, is niet noodzakelijkerwijs een misdaad", vervolgt Berk. Bij het ongeval kwam de 70-jarige Kimberley Howe om het leven. Haar auto kwam als gevolg van een kettingbotsing op de andere weghelft. Daar botste Howe op een tegenligger.

Uit onderzoek naar het ongeval blijkt dat Jenner achterop Howe knalde nadat zij op de rem trapte omdat een Prius voor haar plotseling veel langzamer ging rijden. Door de klap van Jenners wagen kwam Howe op de andere weghelft, maar de realityster reed volgens justitie niet te hard. Eerder was al duidelijk dat Jenner geen alcohol op had en niet aan het bellen was.

Eerder deze maand zei Jenner in een interview dat ze zich nog maar weinig kan herinneren van het ongeval. "Ik kan me nog herinneren dat het is gebeurd en dat is het wel zo'n beetje", vertelde ze de Today Show. "Over een tragedie als deze kom je nooit heen. Je leert er zo goed mogelijk mee leven."

caitlynCaitlyn Jenner niet aangeklaagd voor ongeluk (Foto: BuzzE)

Xenoblade Chronicles X toont mechs in live-demo

Dat Xenoblade Chronicles X mechs (in de game heten ze Skells) bevat is al lang geen geheim meer. Toch hebben we niet heel veel beelden gezien die de mechs in actie tonen. Daar komt nu verandering in. Nintendo heeft een nieuwe Xenoblade-demo meegenomen naar de Eurogamer Expo die de mech-gevechten laat zien.

Xenoblade Chronicles X komt op 4 december uit voor Wii U.

Nieuw kankerspelletje op Facebook

Het is weer eens zo ver. Op Facebook waart er een 'awareness'-spelletje rond, dat er voor zou moeten zorgen dat mensen zich bewust worden van borstkanker. Deze keer is het de bedoeling dat je een getal (dat gelijk staat aan het aantal tattoos dat je hebt) post op je tijdlijn en dat je daar trots op bent. Vervolgens moet je een hartje plaatsen op de tijdlijn van de persoon van wie je het privéberichtje met de doorstuurtekst kreeg.

In diezelfde tekst wordt gerefereerd aan het 'spel' van enkele jaren geleden, waarbij de kleur van je beha gepost moest worden. Dat spel heeft toen de media gehaald en dat zou nu ook moeten lukken. Het eerste wat er in mij opkomt als ik dat lees: "met kanker speel je geen spelletjes!”. Mijn nekharen staan recht overeind. Werkelijk, ik kan er met mijn kleine teen niet bij hoe mensen aan zo’n stompzinnig idee mee kunnen doen.

Hetzelfde geldt voor de kettingbriefachtige berichten waarbij Facebook gevuld wordt met striphelden om aandacht te vragen voor kinderkanker. Als je zo’n bericht liket, krijg je een stripheld toegewezen die je dan op je tijdlijn moet zetten, of als profielfoto moet instellen. Ook hier geldt: een kind met kanker heeft geen zak aan een plaatje van Batman op Facebook. Het heeft meer baat bij een goed medicijn, of bij Cliniclowns aan zijn bed die hem even zijn ziekte doen vergeten.

striphelden tegen kinderkankerStriphelden tegen kinderkanker

Ik heb (op persoonlijke titel) de kankerbestrijding gebeld om te vragen hoe zij tegenover dit soort 'spelletjes' staan. Het antwoord was helder: zij initiëren dit soort acties niet, hebben geen banden met de initiatiefnemer en steunen dit soort acties dus ook niet. Wat men niet beseft blijkbaar, is dat dit soort acties ook mensen bereiken die zelf kanker hebben. Hoe moet dat zijn voor zo iemand? Kanker hebben, midden in een loodzware behandeling zitten van chemokuren en bestralingen, en dan zo’n berichtje moeten lezen om mensen bewust te maken van kanker? Maar o wee als je er openlijk kritiek op durft te hebben. Dan breekt de pleuris uit op je tijdlijn!

Ik vraag me af of iemand met kanker er iets aan heeft om te weten hoeveel tattoos ik heb waar ik trots op ben .. ik denk...

Posted by Monique Verlind on woensdag 30 september 2015

Onze eigen Yvonne is ook heel duidelijk in haar reactie op dit soort 'spelletjes': "Er is geen mens die ook maar iets snapt van dat jaarlijkse festijn, vrolijk huppelgedoe voor bewustwording van kanker, en na deze actie is iedereen het ook zo weer vergeten. Kanker is geen spelletje, en al helemaal geen raadspelletje met semilollige, semidubbelzinnige oplossingen."

Ze vervolgt: "Mensen moeten wakker worden van de keiharde feiten, een op de drie krijgt kanker en dáár ligt niemand wakker van. Sinds 2008 is kanker doodsoorzaak 1 in Nederland. Volgens de meest recente cijfers krijgt 1 op de 3 mensen in Nederland ooit in zijn leven kanker. Dit zijn 89.000 mensen per jaar, of 10 mensen per uur. Elk jaar overlijden 42.000 mensen aan kanker. Bij volwassenen komen meer dan 100 verschillende vormen van kanker voor" (bron).

Kortom: als je werkelijk wilt dat mensen bewust worden van deze afschuwelijke ziekte, doe dan iets unieks. Ga geld inzamelen voor de kankerbestrijding door de marathon van New York op je handen te lopen bijvoorbeeld, of ga de Elfstedentocht zwemmen. Doe iets, maar stop met het spelen van spelletjes waar kankerpatiënten geen zak aan hebben. Ik stel voor dat iedereen het aantal tattoos op zijn lijf omzet in hele euro's en dat doneert aan de Kankerbestrijding. Dat levert tenminste nog wat op.

Einde seizoen voor Serena Williams

Serena Williams komt dit seizoen niet meer in actie. De Amerikaanse tennisster is zowel mentaal als fysiek opgebrand na het verlies in de halve finale van de US Open begin september, waarmee ze een vierde grandslamtitel in één seizoen misliep. De mondiale nummer één mist daardoor de China Open volgende week en de WTA Finals in Singapore eind oktober.

"Dit is een heel moeilijke beslissing, maar ik heb de knoop uiteindelijk doorgehakt uit liefde voor de sport", zei Williams (34) op de website van de China Open. "Als ik speel, wil ik voluit gaan en dat kan nu niet. Het is geen geheim dat ik bijna het hele seizoen met blessures gespeeld heb, of het nu mijn elleboog, knie of - zoals op de US Open - mijn hart was."

Einde seizoen voor Serena Williams
Einde seizoen voor Serena Williams (Foto: ANP)

Alves traint mee bij Heerenveen

Afonso Alves is terug in Heerenveen. De 34-jarige Braziliaan zit momenteel zonder club en traint de komende tijd mee met het tweede elftal van sc Heerenveen om zijn conditie op peil te houden. De aanvaller die tussen 2006 en 2008 voor de Friezen maar liefst 45 keer scoorde in 39 wedstrijden, trainde donderdag voor het eerst mee op sportpark Skoatterwâld.

"Alves heeft in het verleden het nodige betekend voor Heerenveen, zowel met zijn doelpunten als transferopbrengst, dus hij is van harte welkom", zei manager voetbalzaken Hans Vonk. Alves werd in 2008 voor 20 miljoen euro verkocht aan Middlesbrough nadat hij twee jaar eerder was overgenomen van Malmö FF. Na een jaar in Noord-Engeland verkaste hij in 2009 naar Qatar, waar hij voor drie clubs speelde tot hij daar vorig seizoen vertrok.

Alves traint mee bij Heerenveen
Alves traint mee bij Heerenveen (Foto: ANP)

'Heb seks, doe het voor mama!'

Denemarken heeft een opmerkelijk manier gevonden om de Denen aan te sporen meer te neuken. In een filmpje wordt verteld dat men het voor zijn/haar moeder moet doen.

Het land van Lego en zeemeerminnen kampt met een groot probeem. Denemarken vergrijst in een rap tempo en jonge aanwas is er niet. Vorig jaar werd dan ook al een reclamecampagne gelanceerd waarin een lekker wijf in lingerie de Denen opdroeg te 'neuken voor Denemarken'.

In het nieuwste filmpje, dat gisteren is gelanceerd, richt men zich tot oudere vaders en moeders. Hierin sporen zij de veertigers en vijftigers aan om hun volwassen kinderen op te dragen om vooral te gaan neuken. Dit omdat moederlief dan oma kan worden, en het land is gered.

'Neuk voor je moeder!'

Anderhalf miljoen kijkers voor verliezend PSV

Bijna anderhalf miljoen Nederlanders hebben woensdagavond op televisie gekeken naar de voetbalwedstrijd CSKA Moskou tegen PSV. Het duel in de Champions League, dat werd uitgezonden op SBS 6, staat daarmee op de vierde plaats van bestbekeken programma's woensdag, zo meldt de Stichting KijkOnderzoek.

PSV verloor de wedstrijd in Rusland met 3-2. De Eindhovenaren stonden halverwege met 3-0 achter. Het was voor PSV de tweede groepswedstrijd in de belangrijke Europese clubcompetitie. Het vorige duel, twee weken geleden tegen Manchester United, trok veel meer kijkers: 2,2 miljoen. PSV won toen met 2-1.

Het Journaal van 20.00 uur was woensdag met 2,2 miljoen kijkers het bestbekeken programma, gevolgd door de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden op RTL 4 (ruim 1,6 miljoen). Donderdag is een extra lange uitzending van GTST vanwege het 25-jarig jubileum.

Anderhalf miljoen kijkers voor verliezend PSV
Anderhalf miljoen kijkers voor verliezend PSV (Foto: ANP)

'Sandra Bullock en vriend wonen niet samen'

Het gaat heel erg goed tussen Sandra Bullock en haar nieuwe vriend Bryan Randall. Er gaan geruchten dat de twee samenwonen, maar volgens E! News is dat nog niet het geval. "Ze zijn ontzettend verliefd, maar Bryan is niet bij Sandra ingetrokken", aldus een bron die wel zegt dat Bryan veel tijd doorbrengt bij de actrice.

De relatie tussen Randall en Bullock zou behoorlijk serieus zijn. "Ze hebben allebei een druk werkschema. Dus de vrije tijd die ze hebben, brengen ze met elkaar door", vertelt de insider. "Ze hebben het al regelmatig over hun toekomst gehad, maar ze nemen hun relatie dag na dag en genieten nu gewoon veel van elkaar."

Volgens de ingewijde is Sandra heel gelukkig. "Ze kunnen goed met elkaar praten en Bryan steunt haar in de opvoeding van haar zoontje Louis."

Bullock en Randall werden eind augustus voor het eerst aan elkaar gelinkt, maar volgens bronnen hadden ze toen al een paar maanden contact met elkaar.

'Sandra Bullock en vriend wonen niet samen'
'Sandra Bullock en vriend wonen niet samen' (Foto: BuzzE)

Nieuwe luchtaanvallen Rusland in Syrië

Russische gevechtsvliegtuigen hebben donderdag zeker dertig aanvallen uitgevoerd op Syrië. Onder de doelen waren ook stellingen van rebellen, aldus Libanese media.

Die stellingen waren bij de door de rebellen beheerste stad Jisr al-Shughour in het noordwesten van Syrië. Rusland begon woensdag op verzoek van de Syrische president Bashar al-Assad met luchtaanvallen. Volgens Moskou zijn die alleen gericht tegen Islamitische Staat.

Nieuwe luchtaanvallen Rusland in Syrië
Nieuwe luchtaanvallen Rusland in Syrië (Foto: ANP)

Oranje zakt naar plek 14 op FIFA-ranglijst

Het Nederlands elftal is na de slechte prestaties in de EK-kwalificatie gezakt naar de veertiende plaats op de wereldranglijst van de mondiale voetbalbond FIFA. Oranje verloor begin september thuis van IJsland en ging daarna onderuit bij Turkije. De twaalfde plaats die Nederland een maand geleden nog bezette, is daardoor ingeruild voor de veertiende.

Nederland staat één plekje boven groepsgenoot Tsjechië, dat in poule A tweede staat achter de mondiale nummer 23 IJsland. Turkije, derde in de groep, staat 37ste.

Argentinië gaat nog altijd aan kop van de wereldranglijst. Duitsland klom naar de tweede plaats ten koste van België. Spanje keerde terug in de top tien en is nu zesde. Roemenië viel van plek zeven terug naar de dertiende notering.

Oranje zakt naar plek 14 op FIFA-ranglijst
Oranje zakt naar plek 14 op FIFA-ranglijst (Foto: ANP)

PostNL haalt uit naar toezichthouder

Het beleid van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ten opzichte van PostNL kan de betrouwbaarheid en toegankelijkheid van de postdienstverlening in Nederland in gevaar brengen. Daarvoor waarschuwde het postbedrijf donderdag.

De ACM liet vorige week weten dat door nieuwe regelgeving de postzegelprijs vanaf volgend jaar minder sterk kan stijgen dan voorheen. Eerder deze maand bleek bovendien dat de toezichthouder het bedrijf dwingt de tarieven te verlagen die het in rekening brengt voor het rondbrengen van post voor kleinere bezorgbedrijven.

De maatregelen schaden volgens PostNL de concurrentiepositie. Dat kost het bedrijf de komende drie tot vier jaar naar schatting tussen de 30 en 50 miljoen euro.

PostNL haalt uit naar toezichthouder
PostNL haalt uit naar toezichthouder (Foto: ANP)

Twisted Pixel niet langer onderdeel van Microsoft

Twisted Pixel is niet langer een first-party studio bij Microsoft. De kleine studio uit Texas is weer onafhankelijk. Microsoft kocht de indie-ontwikkelaar in 2011 op. Sindsdien brachten ze twee spellen uit: The Gunstringer, een Xbox 360 Kinect-game en LocoCycle, een Xbox One launchgame.

De precieze reden voor de breuk is niet duidelijk, maar het is volgens studiohoofd Josh Bear het beste voor beide partijen. “This transition has been in the works for a few months, with both parties working together to lay the groundwork for us to spin out and become independent again. We’re looking forward to the new relationships and platforms this will open up to us and continuing our strong partnership with Microsoft on future titles for their platforms.”

Het lijkt erop dat toekomstige Twisted Pixel games multiplatform zullen worden.

Meer doden tijdens langste griepgolf ooit

Afgelopen winter waarde de langdurigste griepgolf ooit gemeten rond in Nederland. De epidemie duurde in totaal 21 weken. Tijdens de griepepidemie stierven in totaal ruim 65.000 mensen. Dat waren er ruim 8600 meer dan verwacht. Dit hoge aantal hangt volgens het 'jaarrapport influenza en andere luchtweginfecties' van het RIVM waarschijnlijk samen met de griep.

Bijna twee miljoen mensen hadden last van griepachtige klachten. Ongeveer 10.000 zieken moesten naar het ziekenhuis voor complicaties door de griep, zoals longontsteking. De griepprik, die zestigplussers en mensen met een chronische medische aandoening jaarlijks krijgen aangeboden, was volgens het RIVM minder effectief dan verwacht. "Maar het is niet met zekerheid vast te stellen in hoeverre dit heeft bijgedragen aan de lange duur van en de verhoogde sterfte tijdens de epidemie", aldus het RIVM.

Meer doden tijdens langste griepgolf ooit
Meer doden tijdens langste griepgolf ooit (Foto: ANP)

'Beving moet wake-upcall zijn voor Den Haag'

De Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar (SP) ziet de zwaardere aardbeving van 3,1 bij Hellum van woensdagavond als een 'wake-upcall' voor de politiek in Den Haag. "Dit soort zwaardere bevingen zijn voor ons onacceptabel", zegt hij donderdagochtend.

De provincie Groningen wil dat de gaskraan verder wordt dichtgedraaid dan minister Kamp nu al doet. "We zeggen dat niet voor niets", zegt Eikenaar. "Deze beving bewijst de noodzaak. Je schrikt enorm als je zo'n beving meemaakt. Het zorgt voor angst onder de mensen hier."

"De inwoners van Groningen willen rustig en veilig wonen. We moeten natuurlijk snel huizen verstevigen. Maar als we de veiligheid echt willen garanderen, dan is er maar één oplossing: de gaskraan moet verder dicht. Zolang dat niet gebeurt, houden we dit soort bevingen. We hopen opnieuw dat ze dat nu ook inzien in Den Haag", aldus de gedeputeerde.

'Beving moet wake-upcall zijn voor Den Haag'
'Beving moet wake-upcall zijn voor Den Haag' (Foto: ANP)

Assassin’s Creed Syndicate bevat microtransacties

Assassin’s Creed Syndicate bevat net als zijn voorganger Unity microtransacties. Ubisoft belooft dat ze geen content achter betaalmuren hebben gezet, de microtransacties zijn volgens de uitgever alleen voor mensen die eerder bepaalde items willen krijgen.

Volgens hoofdontwikkelaar Francois Pelland kun je gewoon alle content zien zonder extra te hoeven betalen.“The model for Assassin’s Creed Syndicate is quite similar to Black Flag, allowing players who do not have time to fully explore our huge game world to still be able to eventually acquire the game’s most powerful gear as well as other items. Rest assured, all of Syndicate’s content is available without paying anything additional and the game has been balanced such that microtransactions are 100% optional.”

Dit model is al een tijdje niet nieuw meer. Andere grote AAA-titels zoals Metal Gear Solid V verkopen op dezelfde manier progressie aan spelers. Assassin’s Creed Syndicate komt op 23 oktober uit voor consoles en een maadje later uit voor pc.

Bereikbaarheid geldautomaten blijft goed

De bereikbaarheid van geldautomaten blijft goed, ondanks de gestage vermindering van het aantal pinautomaten. Dat meldde De Nederlandsche Bank (DNB) donderdag.

Volgens DNB is het percentage Nederlanders dat binnen een hemelsbrede straal van 5 kilometer van een bancaire geldautomaat woont nog steeds hoog. Dit was volgens de centrale bank eind maart van dit jaar 99,5 procent van de Nederlanders, tegen 99,6 procent eind maart vorig jaar.

Het aantal pinautomaten is sinds 2008 geleidelijk aan het dalen, na een periode van jarenlange stijgingen. DNB meldde dat er vorig jaar 6959 bancaire geldautomaten waren in Nederland, tegen 8114 in 2006. Daarnaast zijn er bijna 900 niet-bancaire geldautomaten, vooral bij supermarkten.

Bereikbaarheid geldautomaten blijft goed
Bereikbaarheid geldautomaten blijft goed (Foto: ANP)

Kendall Jenner (19) toont tepels en string

Nadat jarenlang alle aandacht naar halfzus Kim Kardashian is gegaan, heeft Kendall Jenner nu besloten ook zelf een aandachtshoer te worden. Ze is namelijk over straat gegaan in niets meer dan een doorkijkbroek en dito topje.

De paparazzifoto's zijn dan ook om van te smullen. Niet alleen liggen de tepels van de negentienjarige open en bloot, ook zien wij duidelijk een zwarte string...

Massale gevechten in Duitse asielopvang

In een asielzoekersopvang in Hamburg zijn in de nacht van woensdag op donderdag massale vechtpartijen uitgebroken tussen Afghanen en Syriërs. Volgens lokale media gingen zo'n tweehonderd ontheemden met elkaar op de vuist in de noodopvang in het stadsdeel Bergedorf.

De politie zette vijftig mensen in om de gemoederen tot bedaren te brengen. In de gevechten sneuvelde huisraad en werd met ijzeren stangen geslagen en met stenen gegooid. Een onbekend aantal mensen raakte gewond.

In de opvang is het al dagen onrustig en lopen de spanningen tussen de groepen telkens op.

Massale gevechten in Duitse asielopvang
Massale gevechten in Duitse asielopvang (Foto: ANP)

Brielle opent sporthal voor opvang

Brielle (Zuid-Holland) opent donderdag de deuren van sportcomplex de Dukdalf als opvang voor asielzoekers. In de middag komen de eerste aan voor een verblijf van maximaal 72 uur. Zondag vertrekken ze weer.

De gemeente laat weten dat de Dukdalf maandag weer als sporthal is te gebruiken. Ze kan nog niets zeggen over het aantal mensen dat er komt.

Brielle opent sporthal voor opvang
Brielle opent sporthal voor opvang (Foto: ANP)

Opnieuw rode cijfers voor HEMA

HEMA heeft ook in het tweede kwartaal rode cijfers geschreven, ondanks een verdere groei van de omzet. Het verlies viel met 19 miljoen euro wel flink lager uit dan een jaar eerder, toen het winkelbedrijf onder de streep ruim 30 miljoen euro tekort kwam.

De omzet nam in het tweede kwartaal met circa 8 procent toe tot 267 miljoen euro. Dat kwam mede doordat HEMA vergeleken met een jaar eerder zes winkels meer telde. Ondanks de groei van de opbrengsten nam de brutowinst met ruim 2 procent af tot 113 miljoen euro.

In de eerste drie maanden van het gebroken boekjaar boekte HEMA ook al een verlies. Het bedrijf is nog altijd bezig oude voorraden op te ruimen en verkoopt daardoor relatief veel artikelen met fikse korting. Dat heeft zijn weerslag op de winstgevendheid.

Opnieuw rode cijfers voor HEMA
Opnieuw rode cijfers voor HEMA (Foto: ANP)

Korpschef Nationale Politie Bouman stapt op

Gerard Bouman vertrekt als korpschef van de Nationale Politie. Dat heeft hij donderdag gemeld op zijn weblog. Bouman lag al enige tijd onder vuur.

"Voor het korps en voor mijzelf is het goed dat ik tot dit besluit ben gekomen. Ook al verschaft het mij op dit moment geen opluchting of voldoening", schrijft Bouman, die 1 februari afscheid neemt.

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt het opstappen van korpschef Gerard Bouman "een moedig en wijs besluit''. Bouman (63) heeft dit volgens hem besloten, omdat hij wist dat hij de voltooiing van de reorganisatie van de politie niet meer kon afronden vanwege zijn pensionering.

Korpschef Nationale Politie Bouman stapt op
Korpschef Nationale Politie Bouman stapt op (Foto: ANP)

Froome aast op historische hattrick

Tourwinnaar Chris Froome heeft grootse plannen voor volgend seizoen. De Brits wielrenner wil in 2016 een historische hattrick scoren: eerst de Ronde van Frankrijk winnen en daarna goud op de Olympische Spelen in Rio in de wegrace én de tijdrit. Geen enkele renner heeft dat ooit gepresteerd: "Het is een geweldige uitdaging", vertelt hij donderdag in een interview met Sky Sports. "Hoofddoel is opnieuw de Tour, maar de Olympische Spelen staan hoog op de wensenlijst. Ik denk dat zowel het parcours van de wegrace als de tijdrit in Rio mij ligt."

Froome snapt dat lang van tevoren plannen in het wielrennen moeilijk is. "Je weet nooit wat je onderweg tegenkomt. Vandaar dat ik eerst kijk naar de Tour en pas daarna kan beoordelen hoe ik ervoor sta. Ik moet het per evenement bekijken, maar de uitdaging is spannend", aldus Froome.

Froome aast op historische hattrick
Froome aast op historische hattrick (Foto: ANP)

Cameron: geen vergoeding slavernijverleden

Premier David Cameron gaat geen schadevergoeding betalen voor het slavernijverleden van Groot-Brittannië in het Caribisch gebied. Cameron sluit het maken van zogeheten herstelbetalingen uit, zei hij tijdens zijn bezoek op Jamaica.

Cameron erkende volgens de BBC dat de slavenhandel "diepe wonden heeft geslagen" en dat de slavernij "weerzinwekkend was in alle vormen". Maar hij riep de landen uit het Caribisch gebied ook op om "door te gaan" en om "over de pijnlijke erfenis heen te stappen en te blijven bouwen aan de toekomst".

Camerons bezoek was het eerste van een Britse premier in veertien jaar tijd. Naar eigen zeggen was het bedoeld om de banden tussen de landen "nieuw leven in te blazen". Hij benadrukte dat hij zich wil focussen op de toekomstige relaties in plaats van eeuwenoude kwesties.

Cameron: geen vergoeding slavernijverleden
Cameron: geen vergoeding slavernijverleden (Foto: ANP)

Lonen zitten in de lift

De lonen zijn in het derde kwartaal van dit jaar via de cao gemiddeld met 1,5 procent omhoog gegaan. Dat is de hoogste stijging sinds de tweede helft van 2012. Dat meldt het CBS donderdag. Vorig kwartaal stegen de cao-lonen in Nederland nog met 1,3 procent.

Werknemers in de bouw kregen het meeste geld erbij. In deze bedrijfstak ging het salaris met 3 procent omhoog. In de energievoorziening was de stijging het laagst, met 0,4 procent.

Ruim 100.000 medewerkers in de bouw kregen halverwege dit jaar een nieuwe cao. Vorig kwartaal behoorde de bouwnijverheid (0,7 procent) samen met de energievoorziening (0,6 procent) nog tot de bedrijfstakken met de laagste loonstijging. Er werken 300.000 mensen in de bouw. Ongeveer de helft doet dit als zelfstandige.

Bij de overheid stegen de lonen met 2,2 procent door nieuwe cao-afspraken bij de gemeenten, maar dat is nog niet in de cijfers van het derde kwartaal verwerkt.

Hoogste stijging lonen via cao sinds 2012
Hoogste stijging lonen via cao sinds 2012 (Foto: ANP)

'Engels voortaan al in groep 1 basisschool'

Leerlingen moeten voortaan al in groep 1 van de basisschool Engelse les krijgen. Ook moeten scholen zich veel meer richten op leerlingen individueel. Het is nu nog zo dat leerlingen van alles een beetje leren, en dat is zinloos. Kinderen moeten op school dingen leren die relevant zijn voor hun toekomst. Dat staat in het advies dat donderdag gepresenteerd wordt door het Platform Onderwijs 2032.

"Wil Nederland de positie in de top drie van de wereld behouden, dan moet onderwijs toekomstgerichter worden", zegt voorzitter Paul Schnabel. "Het is belangrijk keuzes te maken over de inhoud van het lespakket. Heel zwart-wit gesteld: je gaat niet naar school om Triviant te winnen. Je moet op school dingen leren die relevant zijn voor jouw toekomst."

Taal en rekenen (wiskunde) blijft voor alle leerlingen essentieel. Er moet in het onderwijs wel meer aandacht komen voor het gebruik ervan in de praktijk, zo vindt het platform. Voorbeelden die worden genoemd zijn het schrijven van een sollicitatiebrief, het omgaan met geld en het lezen van statistieken. "Het platform vindt dat de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen én maatschappelijke en sociale vaardigheden een prominentere plek in het onderwijs moeten krijgen. Leerlingen moeten zich kunnen ontplooien, kennis hebben van de samenleving waarin ze leven en weten hoe ze daaraan kunnen bijdragen."

Kabinet
Staatssecretaris Sander Dekker zei een klein jaar geleden een samenhangende visie over de inhoud van het onderwijs te missen en hij vroeg Nederlanders mee te denken in een nationale dialoog. Iedereen kon ideeën met hem delen via sociale media (#onderwijs2032). "Een kind dat vandaag voor het eerst naar school gaat, solliciteert in 2032 naar zijn eerste baan", zei hij toen.

Het platform heeft over de ideeën nagedacht en een plan uitgewerkt. De komende zes weken gebruikt het platform om het advies te toetsen bij leraren, leerlingen, schoolleiders, ouders, ondernemers, bestuurders en maatschappelijke en culturele organisaties. Aan het einde van het jaar gaat het advies naar het kabinet.

'Engels voortaan al in groep 1 basisschool'
'Engels voortaan al in groep 1 basisschool' (Foto: ANP)

1,7 miljoen vergoeding na ontploffen sigaret

Een rechtbank in de VS heeft een schadevergoeding van omgerekend 1,7 miljoen euro toegekend aan een vrouw die brandwonden opliep doordat de batterij van haar elektronische sigaret ontplofte. Dat meldden Amerikaanse media.

Jennifer Ries zat met haar echtgenoot in de auto toen ze besloot de batterij van de sigaret op te laden in de sigarettenaansteker. De batterij begon te lekken en ontplofte uiteindelijk. De vrouw hield brandwonden aan haar handen, zitvlak en benen over aan het incident in maart 2013.

Het slachtoffer betoogde dat haar leven compleet was veranderd door de ontploffing en sleepte de verkopers voor de rechter in Los Angeles. Die stelde haar in het gelijk.

1,7 miljoen vergoeding na ontploffen sigaret
1,7 miljoen vergoeding na ontploffen sigaret (Foto: ANP)

Achmea: minder privacy = lagere premie

Achmea overweegt in navolging van andere verzekeraars lagere premies te rekenen als klanten informatie delen over bijvoorbeeld de beveiliging van hun huis of hun rijgedrag. Dat zegt de directeur Marktstrategie van de verzekeraar, Albert Spijkman, in een donderdag gepubliceerd interview met Het Financieele Dagblad.

Achmea is op zoek naar nieuwe manieren om geld te verdienen met schadeverzekeringen. Daarbij wordt onder meer gedacht aan de mogelijkheden om via slimme apparaten meer informatie te krijgen over het gedrag van klanten. Daarvoor wil Achmea onder meer samenwerken met Google Nest. Dat bedrijf maakt slimme thermostaten, die huizen veiliger maken door middel van rookmelders en koolmonoxide-alarmen.

Achmea gaat verder werken aan een kastje voor in de auto, waarmee het rijgedrag van polishouders kan worden gevolgd. Een veilige rijstijl kan dan worden beloond met een lagere premie. De mogelijkheden op dit vlak worden nog onderzocht, liet Spijkman weten. Daarbij is Achmea onder meer in gesprek met TomTom, dat dergelijke kastjes kan maken.

Achmea: lagere premie bij meer informatie
Achmea: lagere premie bij meer informatie (Foto: ANP)

Albert Heijn: Zwarte Piet hoort erbij

Op de sinterklaasartikelen die vanaf eind deze week in de supermarkten van Albert Heijn liggen, is ook Zwarte Piet te vinden. Zowel die in de klassieke vorm (zwart) als wat meer bruinere pieten en pieten met roetvegen. In vergelijking met voorgaande jaren verandert er niet veel. Zwarte Piet is, hoe je het wendt of keert, onderdeel van deze sinterklaascultuur, zo stelt Ahold, moederconcern van Albert Heijn, donderdag.

"Dat culturele gebruiken rond het geliefde sinterklaasfeest ook kwetsend kunnen zijn, vinden we oprecht vervelend. Helaas kunnen we het niet voor iedereen goed doen. Waar mogelijk houden we rekening met lokale voorkeuren", zegt een woordvoerder. Er zijn ook artikelen waar geen Zwarte Piet op staat, zegt hij.

Albert Heijn: Zwarte Piet hoort erbij
Albert Heijn: Zwarte Piet hoort erbij (Foto: ANP)

Bierblikje van Hazes onder de hamer op NFF

Op het Nederlands Film Festival vindt donderdag een veiling plaats van bijzondere parafernalia uit Nederlandse filmhits. Zo gaan onder meer een teddybeer uit de film Borgman, een gouden beeldje uit de film Alles is Familie en een Heineken-blikje uit de André Hazes-film Bloed zweet en tranen onder de hamer.

Dat meldt de website Moviescene. De veiling is onderdeel van de honderdste sessie van Shotcutz Amsterdam, de Nederlandse tak van een internationaal filmplatform voor filmmakers. De opvallende objecten worden geveild door de makers zelf, zoals producent Marc van Warmerdam (Borgman) en regisseurs Joram Lürsen (Alles is Familie), Diederick Koopal (Hazes) en Roel Reiné. Uit zijn epos Michiel de Ruyter worden een Staten Generaal-ketting geveild, die in de film is gedragen door Tygo Gernandt, en een nepkandelaar. Ook gaan er kledingstukken uit de Kalveren-favoriet Prins van regisseur Sam de Jong onder de hamer.

De veiling vindt donderdagavond plaats in TivoliVredenburg in Utrecht en is voor iedereen grais toegankelijk. De opbrengst ervan gaat naar Shortcutz Amsterdam zelf. Het doel van de vereniging is om beginnende makers korte films te laten maken.

Bierblikje van Hazes onder de hamer op NFF
Bierblikje van Hazes onder de hamer op NFF (Foto: BuzzE)

Meer Animal Crossing-amiibo aangekondigd

Nintendo heeft nieuwe Animal Crossing-amiibo aangekondigd, die onder andere te gebruiken zijn in het nog te verschijnen Animal Crossing: amiibo Festival voor Nintendo Wii U. Het gaat om onder andere Mr. Resetti en Blathers. 

Wanneer de amiibo naar het Westen komen is nog niet duidelijk. Japan mag de tweede wave van de Animal Crossing-amiibo al in december verwachten.

Blathers amiibo

Mr. Resetti amiibo

Nvidia lanceert streamingdienst voor games

Nvidia heeft per vandaag zijn gamestreamingdienst Geforce Now gelanceerd. De dienst, die alleen werkt op Nvidia Shield-apparaten, biedt de mogelijkheid om de nieuwste games, zoals The Witcher 3 of Batman: Arkham Knight, rechtstreeks naar je Shield-consoles te streamen.

Voor acht dollar per maand kun je alvast los gaan met een vijftigtal titels. De streamingdienst belooft een performance van 60fps op 1080p-resolutie. De dienst werkt op alle Shield-apparaten, variërende van de Shield handheld tot de Shield Android TV. Een soortgelijk concept met de naam Grid bestond al bij Nvidia, maar dit is nu omgedoopt naar Geforce Now, met met de nodige fundamentele wijzigingen. 

Het is afwachten wat de performance doet, maar als dat goed zit klinkt het best veelbelovend. Als je bijvoorbeeld van huis bent met je tablet, heb je de mogelijkheid om toch grote titels te kunnen spelen. Nvidia geeft aan dat het aanbod rap zal uitbreiden en noemt Geforce Now een 'Netflix-equivalent voor games'.

Volleybalsters op herhaling tegen Polen

De Nederlandse volleybalsters moeten het na twee dagen rust op het EK opnemen tegen Polen, dat zondag in de groepsfase ook al tegenstander was. De kwartfinalepartij van Oranje in Ahoy in Rotterdam is donderdag een herhaling van de tweede groepswedstrijd in Apeldoorn.

Om 20.00 uur 's avonds treden de vrouwen aan tegen Polen, dat in groep A met 3-1 klop kreeg van de Nederlandse vrouwen. Polen werd mede daardoor derde in de groep en moest zich via een play-off langs Wit-Rusland worstelen. Nederland kon dat op het gemak afwachten.

In Rotterdam ziet het team van bondscoach Giovanni Guidetti zich gesteund door bijna het dubbele van het aantal Nederlandse fans ten opzichte van Apeldoorn. Daar moedigden zo'n 5600 toeschouwers de vrouwen luidkeels aan, in Ahoy is er plek voor zo'n tienduizend fans. De organisatie besloot zelf de capaciteit uit te breiden, omdat er zoveel vraag was naar kaartjes.

Als Nederland wint, speelt het zaterdag de halve finale. Daarin zijn Turkije en Duitsland de mogelijke tegenstanders.

Volleybalsters op herhaling tegen Polen
Volleybalsters op herhaling tegen Polen (Foto: ANP)

Sijsling uitgeschakeld in challenger Orléans

Tennisser Igor Sijsling is er niet in geslaagd de kwartfinales van het challengertoernooi in het Franse Orléans te bereiken. De Nederlander moest in de tweede ronde in drie sets zijn meerdere erkennen in de Zwitser Marco Chiudinelli. Het werd 3-6, 7-5 en 3-6.

In de eerste ronde won Sijsling nog eenvouding van de Franse qualifier Maxime Texeira. Met 6-2 en 6-2 was het snel bekeken.

Sijsling uitgeschakeld in challenger Orléans
Sijsling uitgeschakeld in challenger Orléans (Foto: ANP)

Kamp houdt vast aan splitsen Delta en Eneco

De energiebedrijven Eneco en Delta moeten splitsen. Ondanks kritische oppositiepartijen in de Tweede Kamer en protesten van werknemers van Eneco en Delta, houdt minister Henk Kamp (Economische Zaken) vast aan de sinds 2008 geldende wet waardoor energiebedrijven moeten worden opgesplitst.

Kamp gaat in gesprek met de twee bedrijven over bijvoorbeeld de gevolgen van splitsing voor de werkgelegenheid. En over de toekomst van kerncentrale Borssele die voor 70 procent eigendom is van Delta. "We gaan geen gekke dingen doen met de kerncentrale", aldus Kamp die benadrukte dat de centrale niet buiten het kabinet om kan worden verkocht. Een baangarantie kan de minister de bezorgde werknemers van Eneco en Delta niet geven.

De bewindsman wil dat de netwerken in overheidshanden blijven zodat die onder alle omstandigheden voor energie kunnen zorgen en niet worden meegesleept in commerciële risico's van productie- en leveringsbedrijven. "Daar is de splitsingswet voor bedoeld en dat vind ik nog steeds zinvol", aldus de minister woensdag in de Tweede Kamer.

Eneco en Delta zijn nog de enige Nederlandse bedrijven die stroom opwekken en leveren, en die daarnaast beschikken over hun eigen kabels. Dat willen ze zo houden, omdat ze vrezen dat ze zonder netwerkbedrijf worden opgeslokt door een buitenlandse grootmacht. De bedrijven vinden dat de netten via andere wetten al goed worden beschermd tegen bijvoorbeeld overnames.

VVD en PvdA, goed voor een Kamermeerderheid, steunen Kamp. Oppositiepartijen SP, CDA, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS willen geen gedwongen opsplitsing en vinden dat Delta en Eneco pas hoeven te splitsen als ook energiebedrijven in andere Europese landen dat moeten. Nu moeten ze concurreren met bedrijven die niet splitsen.

Kamp waarschuwde de oppositie dat splitsing niet wordt tegenhouden door in de Eerste Kamer, waar PvdA en VVD geen meerderheid hebben, de gemoderniseerde stroomwet weg te stemmen. Want dan geldt de huidige wet gewoon nog. Volgens Kamp was dat niet bedoeld als dreigement. "Het is misschien niet prettig om te horen, maar het is wel de waarheid."

Kamp houdt vast aan splitsen Delta en Eneco
Kamp houdt vast aan splitsen Delta en Eneco (Foto: ANP)

Ook aardbeving in Emmen, 2,3 op schaal Richter

Niet alleen het Groningse Hellum, maar ook het Drentse Emmen is woensdagavond opgeschrikt door een aardbeving. De beving had een kracht van 2,3 op de schaal van Richter, meldt de seismologische dienst van het KNMI. Volgens RTV Drenthe hebben de trillingen in de noordelijke provincies waarschijnlijk niets met elkaar te maken.

De beving vond plaats om 23.34 uur en deed zich voor op 3 kilometer diepte. Over schade is nog niets bekend.

Op Twitter reageren inwoners geschrokken. "Wakker geschud uit mijn slaap! Een dreun en trillingen aan de rand van Zuidbarge", schrijft iemand. Zuidbarge is een buurtschap bij Emmen. Sommigen zeggen dat aan het natuurgeweld een knal voorafging.

Gemiddeld trilt de grond in Groningen en Drenthe ongeveer twee keer in de week als gevolg van gaswinning in het gebied. Of dat ook de oorzaak was van de beving in Emmen is nog niet bekend. De NAM, de Nederlandse Aardolie Maatschappij, zegt tegenover RTV Drenthe kennis te hebben genomen van de beving. "De oorzaak van de beving moet nog onderzocht worden. Tot die tijd willen we er niet op vooruitlopen of over speculeren." Volgens de NAM zijn er nog geen schademeldingen binnengekomen.

De aardbeving in Hellum die eerder op woensdagavond plaatsvond, was een stuk zwaarder, namelijk 3,1 op de schaal van Richter. Daarmee was het de zwaarste beving van dit jaar.

Ook aardbeving in Emmen, 2,3 op schaal Richter
Ook aardbeving in Emmen, 2,3 op schaal Richter (Foto: ANP)

Jarig 3FM strijkt neer op Pampus

De dj's van NPO 3FM zenden vanaf donderdag vier dagen lang uit vanaf Forteiland Pampus. De publieke popzender bestaat deze maand vijftig jaar en dat laten de makers niet onopgemerkt voorbijgaan. De dj's presenteren de komende dagen in duo's en vooraf weten ze niet met wie en wanneer ze aan de slag moeten.

De inhoud van de programma's is zoveel mogelijk opengelaten. Op zondag eindigt het verblijf op het eiland met de top 100 van beste platen uit vijftig jaar 3FM, samengesteld door de luisteraars. Wie dat wil, kan per boot naar Pampus afreizen, waar behalve de radiomakers ook allerlei optredens te zien zijn.

Donderdag opent eveneens de tentoonstelling Your Serious Radio, in Beeld en Geluid in Hilversum. Bezoekers kunnen hier alles vinden over het medium radio, maar ook over programma's van vroeger en nu, 3FM-dj's, jingles en bijzondere gebeurtenissen. Op maandag 19 oktober volgt er nog een feestje in de Amsterdamse poptempel Paradiso, met optredens van bands die met de zender zijn verbonden.

Jarig 3FM strijkt neer op Pampus
Jarig 3FM strijkt neer op Pampus (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: een 10 met een griffel

Welkom op deze prachtige eerste oktober, de eerste dag van de wijnmaand en internationale dag van de ouderen. Gisteren kreeg het weercijfer een dikke tien volgens weeronline. Vandaag kan op éénzelfde cijfer rekenen.

De dag begint wat mistig in het noordoosten, maar al snel wint de zon aan terrein en wordt het zo’n 18 graden landinwaarts. Aan de kust is het iets koeler met circa 16 graden. De wind waait met een matig briesje uit het noordoosten.

(Foto: sneakydesert)
Bekende foto? De maan net na de maansverduistering afgelopen maandagochtend vroeg (Foto: sneakydesert)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
In 2011 was het vandaag 26 graden, in 1988 slechts 1,2 graad! In 1949 onthulde Koningin Juliana een monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Razzia van Putten en in 1960 werd Nigeria onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk verklaard.

In 1964 werd de televisiezender Nederland 2 officieel gelanceerd, in 1982 presenteerde Philips de eerste cd-speler ter wereld en tot slot aanschouwde de soapserie Goede Tijden Slechte Tijden vandaag het levenslicht.

Afghanistan herovert Kunduz op Taliban

Afghaanse special forces hebben Kunduz heroverd. Ze namen de belangrijke stad donderdagochtend (lokale tijd) over na een strijd tegen de Taliban. Dat zegt het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken op Twitter.

'Het is heroverd en weer vrij van terroristen, zware verliezen aan de kant van de vijand', liet woordvoerder Sediq Sediqqi van het ministerie weten. Kunduz viel maandag in handen van de fundamentalistische Taliban na een verrassingsaanval. Het was de eerste keer dat een provinciehoofdstad in handen van de Taliban viel, sinds ze in 2001 werden verdreven.

Kunduz is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Tussen 2011 en 2013 trainden Nederlandse instructeurs Afghaanse politie-eenheden in de regio Kunduz.

Afghanistan herovert Kunduz op Taliban
Afghanistan herovert Kunduz op Taliban (Foto: ANP)

'Wageningen beste Nederlandse universiteit'

Nederlandse universiteiten doen het goed. Acht instellingen komen voor in de jaarlijkse ranglijst van Times Higher Education magazine. Dit collegejaar scoort Wageningen University het best: de universiteit knalt de top-50 binnen en stijgt van de 73e plaats naar de 47e plaats.

De Universiteit van Amsterdam (58), Universiteit Utrecht (62), TU Delft (65), Erasmus Universiteit (71), Rijksuniversiteit Groningen (74), Maastricht University (88), Radboud Universiteit (125) stijgen in de rankings. Dat geldt ook voor Tilburg University, dat nu in de groep zit van universiteiten tussen de plaatsen 201 en 250.

De universiteit Leiden (67), de Vrije Universiteit Amsterdam (154) en de Technische Universiteit Eindhoven (176) dalen licht, heeft het magazine woensdag bekendgemaakt.

De World University Rankings van de Times is een wereldwijde lijst van de tweehonderd beste universiteiten.

'Wageningen beste Nederlandse universiteit'
'Wageningen beste Nederlandse universiteit' (Foto: ANP)

'Autorijden in Nederland het fijnst'

Nederlanders zitten van alle automobilisten ter wereld met het meeste plezier achter het stuur. Dat blijkt uit de 'Driver Satisfaction Index' van Waze, een navigatie- en verkeersinformatie-app die door gebruikers wordt bijgehouden.

Nederland scoorde een 7,9, het hoogste cijfer. Onderaan de lijst bungelt El Salvador. Daar hadden automobilisten maar een 2,1 over voor de autoritbeleving.

Waze inventariseerde de mening van 50 miljoen automobilisten in 32 landen over de drukte op de weg en het aantal files, het wegennet, veiligheid, beschikbaarheid van benzinestations en parkeerplaatsen, en de impact van brandstofprijzen op het rijgedrag.

'Autorijden in Nederland het fijnst'
'Autorijden in Nederland het fijnst' (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.