Plasterk dubbel kans op Big Brother Award

Minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maakt twee keer kans op een Big Brother Award, de prijs voor de grootste privacyschender. De bewindsman was al genomineerd voor de Big Brother Publieksprijs. Daar hebben de deskundigen zich nu bij aangesloten, meldt organisator Bits of Freedom.

Ze hebben Plasterk genomineerd voor de Big Brother Expertprijs, vanwege zijn voorstel voor een uitbreiding van tapbevoegdheden voor geheime diensten, het onterecht geheim houden van tapstatistieken en het onrechtmatig tappen van advocaten. "Dit vormt een reële bedreiging voor de privacy van elke Nederlandse burger en voor veiligheid in het algemeen", zegt de Chief Information Security Officer van KPN.

De andere twee genomineerden zijn de korpschef van de Nationale Politie en het Van der Valk-hotel in Hengelo. De Nationale Politie maakt gebruik van big data voor 'predictive policing': voorspellen waar en wanneer iemand de fout in zal gaan nog voordat de misdaad is gepleegd. "Afwijkend gedrag wordt dan het criterium en niet meer strafbaar gedrag. Wie niet in het gelid loopt, loopt in het vizier van de politie", aldus Bits of Freedom.


Hoerenlopers en criminelen
Het Van der Valk-hotel in Hengelo is genomineerd omdat het zijn gastenlijsten systematisch deelt met de politie. "Het hotel ziet dus al zijn klanten als potentiële hoerenlopers en criminelen", zegt journalist Bart de Koning op de Big Brother Awards-site. Zowel de Publieksprijs als de Expertprijs wordt op 28 oktober uitgereikt in Amsterdam.

Plasterk dubbel kans op Big Brother Award
Plasterk dubbel kans op Big Brother Award (Foto: ANP)