LEGO Dimensions

LEGO, wie is er niet groot mee geworden? Ik wel, en heel soms koop ik nog een LEGO-pakket als er weer een speciale editie is. En toch schaam ik mij dan een beetje zodra ik afreken in de winkel. Alsof ik doosje condooms probeer te kopen bij de plaatselijke Kruidvat en dan de cassière je grinnikend zit aan te kijken met een blik in haar ogen van “Jij seks? Dacht het niet, ga maar weer snel terug naar je zolderkamer, daar wacht een date met een sok op je”. Maar goed, we kunnen nu eindelijk tegelijkertijd spelen met LEGO en gamen, wat bijna beter is dan seks.

Daten kost geld, veel geld. Zo ook het starterspakket van LEGO Dimensions. Maar voor zo’n kleine 100 euro krijg je ook wat, in ieder geval een flinke doos, met een zeer lekkere en uitgebreide inhoud. Uiteraard een speldoosje met de gamedisc erin, een bouwhandleiding, een Toy Pad en drie zakjes met LEGO stukjes. Als een echt kerel gooide ik natuurlijk de handleiding in een hoekje van de kamer en begon met bouwen. Helaas ben ik niet meer zo creatief als 20 jaar geleden, dus al snel kwam ik niet verder dan het maken van de LEGO poppetjes van Gandalf (van Lord of the Rings, Batman (van Batman) en Wildstyle (van LEGO The Movie). Maar daar heeft de game wat op bedacht.

Grote BMW, euh, LEGO-pakket

Een van de grote problemen van het hebben van meerdere LEGO-pakketten (en vrouwen), zijn de verschillende handleidingen en ik raak die krengen altijd kwijt. Zodra je de game opstart, krijg je al spelenderwijs opdrachten om steeds meer te bouwen. Waar het allemaal om draait, is dat je als speler een portaal bouwt. Met dit portaal kun je reizen naar verschillende werelden. Waar je normaal ‘vast’ zat aan een vaste omgeving zoals in LEGO Jurassic World of LEGO The Hobbit, ga je in Dimensions door veertien verschillende franchises heen! Zo kom je Bart en Homer Simpson tegen, los je puzzels op in Portal om GlaDoS te irriteren, vecht je samen in NinjaGo en eet je Scooby Snacks met Scooby Doo en Shaggy. Bestaande LEGO-pakketten komen dus nu tot leven.

Tijdens elke date probeer je alleen je beste punten naar voren te brengen. En dan begin je met een goede basis. Qua gameplay is de game totaal niet veranderd. Alles moet kapot voor de studs, je kunt nog steeds niet echt dood en de opdrachten zijn nog in grote lijnen hetzelfde. Alleen wordt er nu flink gebruik gemaakt van de Toy Pad. Deze heeft nog een andere functie dan als bouwplaat voor het portaal te dienen. Het wordt namelijk actief gebruikt om puzzels op te lossen en om je Batmobile te upgraden. Ondanks dat er een behoorlijk lange kabel aan zit, was deze net te kort om op de tafel van mijn woonkamer neer te zetten. Dus dan maar op de grond. 

Waar het bij de meeste dates die op de grond eindigen (als je door hartstocht van de bank bent gevallen) betekent dat je in ieder geval hebt gescoord, is het hier een een minder blijde ervaring. Je hebt namelijk de Toy Pad behoorlijk vaak nodig. Bijvoorbeeld als Wildstyle weer eens iets moet bouwen, dan moet je haar drie keer op het bord verplaatsen. Als een vijand een deel van de LEGO-karakters betovert, moet je deze snel naar een ander vlak op het bord verplaatsen. Om de zoveel minuten heb je dus een interactie met dat bord, en dit kun je helaas niet uitzetten. Het had voor mij wel wat minder gemogen, of iets gevarieerder. Na een paar uur spelen was ik een halve illusie armer en had ik spierpijn van het vele bukken.

De volgende dag beginnen dan toch de eerste kreuken in de feestvreugde zichtbaar te worden. Ik heb natuurlijk snel gekeken even gegoogeld naar de referenties van de Dimensions, en dan krijg je een lijst van uitbreidingsmogelijkheden die je erbij kunt kopen. Nou heb ik een broertje dood aan DLC, maar hiervan ging mijn hart toch sneller slaan, want je krijgt er ook echt wat voor terug. Een amiibo kun je leuk op de schoorsteenmantel neerzetten, maar een LEGO-bouwpakket kun je tenminste nog bouwen, weer uit elkaar halen en anders in elkaar zetten. 

Het is alleen jammer dat je continu ermee geconfronteerd wordt dat je nog van alles moet kopen. Waar je in vorige delen andere karakters met de studs kon kopen en zodoende steeds op andere plekken in de levels kwam, moet je het echt doen met alleen Batman, Gandalf en Wildstyle.  Dat betekent dus dat je de game nooit op 100% kunt uitspelen zonder te investeren in andere personages. Als pleister op de wond kun je wel alle achievements halen, maar het voelt net als aangifte doen van je verloren lege beurs als de slet weg is. 

Gelukkig heb je, net als bij het gewone LEGO, niet elk pakket nodig om ervan te kunnen genieten. Sommige personages en voertuigen hebben overlappende eigenschappen, dus je hoeft ze niet allemaal te kopen om uiteindelijk alles in de game te kunnen onderzoeken. Dat is de magie van LEGO. TT Games heeft een liefdesbaby gemaakt tussen echte LEGO stukjes en de toch al magische LEGO-serie en daar mag geïnvesteerd worden. 

Pluspunten
Minpunten
  • Met LEGO knutselen en gamen tegelijk
  • Eindelijk de vernieuwing die de serie nodig heeft
  • Humoristisch
  • "KOOP NU DLC" onder je snuffert
Gespeeld op Xbox One. Ook beschikbaar op PlayStation 3, Xbox 360, PlayStation 4 en pc.