FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 6 oktober 2015

'Extra asielzoekers al naar Oranje'

Dinsdagavond of woensdag in de kleine uurtjes nog komen in het plaatsje Oranje in Drenthe drie- tot vierhonderd nieuwe asielzoekers aan. Zij maken deel uit van de maximaal ongeveer zevenhonderd asielzoekers extra die in de noodopvang worden ondergebracht.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD, asielzaken) heeft het besluit voor de extra opvang eerder op de avond toegelicht aan de bewoners. Die toonden zich verbaal erg boos over de beslissing, aldus een woordvoerster van de bewindsman.

Eerder was met de gemeente afgesproken dat er zevenhonderd asielzoekers in Oranje terecht konden, hoewel aanvankelijk sprake was van het dubbele. Dijkhoff heeft uitgelegd dat de opvang in Oranje hard nodig is, omdat er een tekort is aan bedden. In het Drentse plaatsje waren de zevenhonderd overgebleven opvangplaatsen nu ongebruikt.

Hoge nood
Het is de eerste keer dat Dijkhoff een besluit oplegt aan een gemeente. Hij doet dat nadat de burgemeester had geweigerd in te stemmen met de extra asielzoekers.

In een brief aan de Tweede Kamer dinsdagavond schrijft Dijkhoff dat door de hoge nood steeds minder tijd is voor de bestuurlijke besluitvorming. Dat levert soms een dilemma op, stelt hij. Om te voorkomen dat asielzoekers op straat terechtkomen, heeft hij de besluitvorming in Oranje niet afgewacht.

Onbestaanbaar
Dijkhoff gaat nog met de gemeente overleggen hoelang de opvang van extra mensen zal duren.

Het CDA is het niet eens met Dijkhoff. Tweede Kamerlid Peter Oskam vindt het "onbestaanbaar en onbegrijpelijk dat de staatssecretaris dit besluit neemt tegen alle gemaakte afspraken in. Hier is geen draagvlak voor binnen de gemeente en provincie."Hij wil zo snel mogelijk opheldering van Dijkhoff.

Lopen
De dorpsbewoners zullen de asielzoekers die arriveren niet tegenhouden. De bussen waarmee ze aankomen mogen evenwel het dorp niet in. De vluchtelingen voor de noodopvang zullen het laatste stuk moeten lopen naar het azc, lieten de bewoners aan de politie weten. Delegaties van politie en dorpelingen spraken dinsdagavond laat met elkaar.

De politie moet nog kijken of ze akkoord gaat met de aangeboden doorgang.

'Zo kort mogelijk'
De noodopvang van de extra asielzoekers moet wat waarnemend burgemeester Ton Baas betreft zo kort mogelijk duren. Hij gaat daarover met de staatssecretaris in gesprek, kondigde hij aan in Nieuwsuur.

De bevolking is boos en vertrouwt de overheid niet, eerdere toezeggingen over de opvang van asielzoekers zijn geschonden. "Wat zijn afspraken met de overheid dan nog waard", verwoordde de burgemeester de ergernis van de dorpsbewoners. "Je moet als overheid betrouwbaar zijn.''

Dinsdagavond al extra asielzoekers in Oranje
'Extra asielzoekers al naar Oranje' (Foto: ANP)

Duizenden gevangenen VS vervroegd vrij

Amerika gaat ongeveer 6000 gevangenen vervroegd vrijlaten om overbevolking in de gevangenissen tegen te gaan. Dat meldde The Washington Post dinsdag.

Het gaat om de grootste groep die ooit in de VS in een keer is vrijgelaten uit federale gevangenissen in het hele land. De operatie volgt op een actie van de commissie die onder andere de strafmaten vaststelt. Die verlaagde de straffen vorig jaar voor drugsdelicten. Aanvankelijk was dat alleen voor nieuwe gevallen maar dat werd later ook van toepassing op oudere gevallen.

De gevangenen wandelen als het goed is tussen 30 oktober en 2 november de gevangenispoorten uit.

De groep die vrijkomt is een eerste van meer vrijlatingen. Verwacht wordt dat ongeveer 46.000 gevangenen van de ongeveer 100.000 die voor drugsdelicten vast zitten, zullen profiteren van de kortere straffen.

Duizenden gevangenen VS vervroegd vrij
Duizenden gevangenen VS vervroegd vrij (Foto: ANP)

NAC Breda breekt met Maaskant

Het bestuur van NAC Breda heeft dinsdagavond de samenwerking met trainer Robert Maaskant verbroken. Volgens de clubleiding was er geen draagvlak meer voor de coach, die bij de eerstedivisieclub tevens als technisch manager fungeerde. "Het vertrouwen ontbrak dat Maaskant de spelersgroep dit seizoen nog op de rit zou krijgen", liet de directie in een korte verklaring op de website weten.

NAC Breda, dat vorig seizoen onder leiding van Maaskant uit de eredivisie degradeerde, verloor afgelopen vrijdag op eigen veld met 0-1 van VVV-Venlo. De Brabantse ploeg belandde daardoor na negen competitieduels op de zesde plaats, met twaalf punten. Uit de laatste vijf wedstrijden haalde NAC zes punten.

De clubleiding sprak dinsdagavond met een delegatie van de spelers. Daarna trok het bestuur de conclusie dat er geen perspectief voor Maaskant meer was. De 46-jarige coach had er zelf naar eigen zeggen nog alle vertrouwen in dat het dit seizoen nog goed zou komen in Breda. NAC is erop gebrand om komend jaar alweer terug te keren naar de eredivisie. Met het ontslag van Maaskant hoopt de directie de matige competitiestart nog te kunnen herstellen.

De huidige technische staf, met Eric Hellemons en Rob Penders als assistent-trainers, nemen voorlopig de taken van Maaskant waar.

NAC Breda breekt met Maaskant
NAC Breda breekt met Maaskant (Foto: ANP)

5 jongens aangehouden na vechtpartij school

De politie heeft dinsdagavond vijf jeugdige verdachten van zware mishandeling aangehouden na een vechtpartij op het Stabrecht College in het Brabantse Geldrop dinsdagmiddag. Het zijn allemaal vmbo-leerlingen, jongens van vijftien of zestien jaar.

De vechtpartij is door een scholier gefilmd, zo meldt Omroep Brabant. De video is op sociale media terechtgekomen. Het filmpje laat zien hoe een jongen wordt geschopt en geslagen. Hij verzet zich, maar komt ten val. Hij knalt met zijn hoofd tegen een ijzeren paal. De jongen is met een hoofdwond naar het ziekenhuis gebracht, zo meldt de regionale omroep.

Andy 'The Viking' Fordham stunt en plaatst zich voor Grand Slam of Darts

Dartheld Andy Fordham zal volgende maand deelnemen aan de Grand Slam of Darts, het toernooi met spelers van de PDC waarbij diverse BDO-spelers worden uitgenodigd. The Viking won het BDO-kwalificatietoernooi voor de Grand Slam in Hull door in de finale Neill Duff met 5-2 te verslaan. 

De 53-jarige Fordham werd wereldkampioen darts van de BDO in 2004, maar staat hij vooral bekend om zijn omvang en uiterlijk. De laatste jaren had hij gezondheidsproblemen en jojode met zijn gewicht. Hij heeft zijn oude omvang zo goed als helemaal weer terug, maar darten kan hij nog steeds zo bleek vanavond. 

Ook Larry Butler wist zich vanavond te plaatsen voor de Grand Slam of Darts. Fordham en Butler voegen zich bij Martin Adams, Scott Mitchell, Martin Phillips en Geert de Vos die zich al geplaatst hadden. Op 18 oktober in Veldhoven is nog een kwalificatietoernooi voor BDO-spelers uit het Europese vasteland, waar twee tickets te vergeven zijn. 

De Grand Slam of Darts heeft van 7 tot en met 15 november plaats in de Civic Hall te Wolverhampton. Phil Taylor is titelverdediger. 

Capcom: nieuwe Resident Evil waarschijnlijk, geen nieuwe DMC

In een gesprek met het Japanse gametijdschrift Dengeki PlayStation heeft Capcom gehint naar een mogelijk nieuw deel in de Resident Evil-franchise. Ook staan er meer HD-remakes op de planning. Voor nieuwe dingen uit de hoek van de hack and slash-game Devil May Cry zijn momenteel geen plannen.

"We zijn momenteel niet in de gelegenheid om het te bespreken, maar blijf opletten (stay tuned)", aldus Capcom. Het laatste officiële deel uit de serie was Resident Evil 6, die laag tot gemiddeld werd beoordeeld (onze review was nog vrij vergevingsgezind). In het interview geeft Capcom-producent Masachika Kawata toe dat Resident Evil als geheel de 'horror-touch' in recente jaren heeft verloren, maar dat ze terug naar de roots willen van waar Resident Evil altijd voor stond. 

Ook zijn er plannen voor meer HD-remakes, volgens Kawata om 'aan de vraag te voldoen'. Kort geleden kondigde Capcom een Resident Evil 2-Remake aan. In de nabije toekomst kunnen we dus meer van dat soort remakes verwachten. Verder is Japanse ontwikkelaar momenteel bezig met Resident Evil Umbrella Corpseen multiplayer third-person shooter die in 2016 moet uitkomen.

Tenslotte passeerden Devil May Cry en Dragon's Dogma nog even de revue, waarbij werd benadrukt dat voor beide franchises momenteel geen plannen zijn.

Mogelijk officieel vervolg Resident Evil-franchise (Foto: Resident Evil 6)
Mogelijk officieel vervolg Resident Evil-franchise (Screenshot: Resident Evil 6)

Titelmuziek David Bowie voor thrillerserie online

De titelmuziek die David Bowie maakte voor de zesdelige crime-thriller The Last Panthers, is dinsdag online verschenen. De 47 seconden klokkende track is afkomstig uit zijn nieuwe nummer Blackstar, dat later uitkomt. The Last Panthers is vanaf 12 november te zien via Canal+ en Sky Atlantic.

Op zijn Facebookpagina heeft Bowie een citaat geplaatst van de regisseur van The Last Panthers, Johan Renck.

Renck: "Ik liet Bowie de eerste twee afleveringen zien in de ruwe staat waarin ze destijds nog verkeerden en wat hij zag, beviel hem zeer. We bespraken allerlei aspecten van de serie. Uiteraard de verhaallijn, maar ook de onderliggende thema's rond schuld en karakterontwikkeling. We spraken over het donkere hart van Europa. We spraken over de Bijbelse aspecten van het menselijk bestaan. Hij vroeg me of er nog meer te zien was en ik toonde hem mijn eerste ontwerp voor het intro van de afleveringen - beelden uit de serie afgewisseld met duiveltjes uit de werelden van Bosch en Grunewald. Dat was het moment waarop voor hem alles op z'n plek viel. Vervolgens liet hij mij z'n nieuwe nummer Blackstar horen."

David Bowie kwam na tien jaar stilte in 2013 terug aan het muzikale front met zijn album The Next Day. Blackstar is een traag, donker nummer. In de eerste reacties wordt het nummer wel vergeleken met het recente werk van Scott Walker.

The Last Panthers, waarin belangrijke rollen gespeeld worden door Samantha Morton, John Hurt, Tahar Rahim en Goran Bogdan, is dit najaar in eerste instantie te zien in Frankrijk, Engeland, Ierland, Duitsland en Oostenrijk.

Titelmuziek Bowie voor thrillerserie online
Titelmuziek Bowie voor thrillerserie online (Foto: BuzzE)
 

Dubbel zoveel asielzoekers als afgesproken in Oranje

Politici en beloftes? Dat is net zoiets als Wilders en democratie: ze gaan niet samen. In het Drentse dorp Oranje is bonje ontstaan nadat tegen alle afspraken in, er meer asielzoekers komen bivakkeren dan eerder was afgesproken.

Je kan je afvragen of het echt als een verrassing komt, of dat de bewoners van Oranje wellicht wat naïef zijn geweest om (onder andere) staatssecretaris Dijkhoff op zijn blauwe ogen te vertrouwen. Het 112 zielen tellende dorp zou niet meer dan 700(!) asielzoekers gaan herbergen.

Het worden er nu 1400.

Vanzelfsprekend zijn de inwoners hier niet heel erg over te spreken, om het maar eufemistisch te brengen. Ook de commissaris van de koning Jacques Tichelaar en burgemeester Ton Baas (zo heet hij echt) zijn zeer verontwaardigd: "Dit is in strijd met deze afspraken. De fractievoorzitters in de gemeenteraad delen het standpunt van het college."

Tijdens een informatieavond om de bewoners de 'uitkomst van het democratisch proces' ietwat toe te lichten, wist Dijkhoff te melden dat hij schijt heeft aan eerder gemaakte afspraken, 'want anders moeten er mensen buiten leggen', zoals hij dat zelf in goed Nederlands meedeelde

Assen ontkomt eveneens niet aan de plaatsingswoede van de regering. De nabijgelegen stad biedt al opvang aan 600 nieuwkomers, in januari komen er daar nog eens doodleuk duizend bij.

De staatssecretaris is niet zonder kleerscheuren uit het dorp gekomen. Woedende inwoners koelden hun woede op de auto van de beleidsbepaler. Een spiegel en -waarschijnlijk- wat deuken waren het resultaat van de Saksische volkswoede.

Dijsselbloem: Air France moet reorganiseren

De directie van Air France moet de rug recht houden en de reorganisatie doorzetten. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag tegen RTLZ. Hij reageerde op Franse protesten tegen het aangekondigde schrappen van 2900 banen bij Air France.

Dijsselbloem zei dat hij zich daar grote zorgen over maakt. Volgens hem is het van groot belang dat de partner van KLM orde op zaken stelt. "Er zal drastisch bespaard moeten worden op de kosten en er zullen moeilijke keuzes moeten worden gemaakt. De radicale vakbonden hebben tot nu toe alles afgewezen maar ik doe een oproep aan de directie van Air France om de rug recht te houden en de reorganisatie echt door te zetten."

Dijsselbloem zei dat KLM al veel stappen heeft gezet. Het concern van Air France en KLM zal keuzes moeten maken om concurrerend te worden met de grote luchtvaartmaatschappijen en de echte prijsvechters in de markt, aldus de minister, die namens de Staat 6 procent van de aandelen KLM bezit.

De aanleiding voor het schrappen van banen bij Air France zou de weigering zijn van piloten om loon in te leveren. Bij de protesten drongen actievoerders een vergadering binnen en belaagden een tweetal managers. Die moesten door de politie worden ontzet nadat hun pakken deels aan stukken waren gescheurd.

Er is bezorgdheid dat KLM, dat beter presteert, uiteindelijk zal moeten betalen voor de Franse halsstarrigheid. De Nederlandse regering heeft echter al duidelijk gemaakt dat er geen plannen zijn om de nationale luchtvaartmaatschappij eventueel te redden.  

Dijsselbloem: Air France moet reorganiseren
Dijsselbloem: Air France moet reorganiseren (Foto: ANP)

IMF somber over Griekse economie

Alle onzekerheid over de toekomst van Griekenland heeft de economie van het land weer diep in de put gebracht. In plaats van het eerder voorspelde herstel is er weer sprake van een forse krimp, die ook volgend jaar doorzet. Dat blijkt uit nieuwe prognoses die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag heeft gepubliceerd.

Het IMF verwacht dat de Griekse economie dit jaar 2,3 procent kleiner wordt en in 2016 met 1,3 procent krimpt. In het voorjaar werd voor 2015 nog een groei van 2,5 procent ingetekend, gevolgd door een plus van bijna 4 procent volgend jaar. Dat verwachte herstel is door alle problemen van de afgelopen maanden echter geheel uit beeld verdwenen.

Griekenland sloot deze zomer na lang gesteggel een akkoord met de andere eurolanden over nieuwe noodsteun. De grote onzekerheid over die deal zorgde echter voor een financiële crisis, waardoor Griekse banken lange tijd gesloten bleven en de economie van het land een stevige knauw kreeg.

Het IMF is de afgelopen maanden wel positiever geworden over andere Zuid-Europese landen. Zo groeit de Spaanse economie dit jaar naar verwachting met ruim 3 procent, waar eerder op 2,5 procent werd gerekend. De prognose voor Italië werd licht verhoogd naar een plus van 0,8 procent in 2015.

IMF somber over Griekse economie
IMF somber over Griekse economie (Foto: ANP)

Martial speler van de maand in Engeland

Anthony Martial is de eerste speler van Manchester United sinds Robin van Persie die er vandoor gaat met de titel speler van de maand in de Engelse Premier League.

Manchester United nam Martial deze zomer voor tientallen miljoenen euro's over van AS Monaco. Hoewel veel mensen twijfelden aan de prijs-kwaliteitverhouding, maakte Martial zijn transfersom vrijwel direct waar met drie goals in twee wedstrijden.

Voor de Engelse jury was dat voldoende om Martial uit te roepen tot speler van de maand. De Nederlandse spits Van Persie was in 2013 de laatste speler van Manchester United die erin slaagde om die individuele trofee binnen te slepen.

De eerste speler van de maand van dit seizoen luisterde naar de naam André Ayew. Voor de maand september waren ook Riyad Mahrez en Martials landgenoot Dmitri Payet in de race. Bij de Franse nationale ploeg werd Payet ook al geslachtofferd voor Martial.

Doedens te zien in The Bold and the Beautiful

Ferry Doedens is vanaf vrijdag eindelijk te bewonderen in de soapserie The Bold and the Beautiful. De voormalig GTST-acteur had vorig jaar al opnamen voor zijn gastrol in de Amerikaanse soap, en van vrijdag 9 tot en met woensdag 14 oktober zien de kijkers Doedens daadwerkelijk op RTL8 voorbijkomen.

In de serie vertrekken Hope (Kim Matula), Liam (Scott Clifton), Ivy (Ashleigh Brewer) en Wyatt (Darin Brooks) naar Amsterdam voor een fotoshoot voor hun modehuis Forrester Creations. Ferry speelt pr-man Lars, die het viertal tijdens hun bezoek aan de hoofdstad begeleidt. Het nummer Sexy als ik dans van Nederlander Nielson is als achtergrondmuziek te horen in de Amsterdamse afleveringen.

Doedens te zien in The Bold and the Beautiful
Doedens te zien in The Bold and the Beautiful (Foto: BuzzE)

Sonic Lost World komt naar pc

Nintendo is een exclusive armer. Sonic Lost World maakt de sprong van Wii U naar pc. De Nintendo 3DS-versie van de game blijft vooralsnog exclusief beschikbaar voor de handheld.

De pc-port belooft 60 FPS, HD-resolutie, de Nightmare-DLC en compatibiliteit met Steam-functies. De game lanceert op 2 november en gaat 22.99 euro kosten. Wanneer je de game pre-orderet, ontvang je een gratis code voor Sonic All Star Racing Transformed

WK Rugby - Roemenië sensationeel langs Canada

Roemenië heeft een sensationele overwinning geboekt op het WK rugby. De Roemenen stonden na 50 minuten nog met 0-15 achter op Canada, maar wisten de achterstand in de slotfase om te buigen naar een 17-15 zege. Het betekende in punten de grootste comeback ooit in de geschiedenis van het WK.

Canada kwam in de eerste helft op een 8-0 voorsprong na ondermeer een try van DTH Van Der Merwe, die daarmee in elke wedstrijd een try heeft gescoord. Na rust bouwden ze de voorsprong uit na 15-0 na een try van Jeff Hessler en leek de wedstrijd wel gespeeld. Roemenië kwam echter snel terug in het duel na een try van Mihai Macovei en werd verder in het zadel geholpen doordat Canada de laatste tien minuten met een speler minder moest afwerken na een gele kaart. Macovei maakte snel daarna zijn tweede try en na de gemaakte conversie stond het 15-14. Een benutte penalty-kick twee minuten voor tijd van Florin Vlaicu zorgde ervoor dat Roemenië alsnog de zege binnenhaalden.

Roemenië was al uitgeschakeld voor de volgende ronde, maar kan toch nog een mooie prijs overhouden aan dit toernooi. Als ze komend weeekend winnen van Italië worden ze derde in de poule en zijn daarmee direct geplaatst voor het WK van 2019 in Japan.

Morgen (7-10) gaan we allemaal dood! *O*

Het heeft er alle schijn van dat uw schrijver donderdag zijn 36ste verjaardag niet zal kunnen vieren. We gaan morgen namelijk allemaal dood! Volgens de sekte eBible uit Philadelphia zal God die dag onze planeet vernietigen met vuur.

Chris McCann van eBible is meer dan een week te laat, want eigenlijk zouden wij vorige week allemaal al de pijp uitgaan. Helaas is dit dus niet gebeurd, maar de beste man is er heilig van overtuigd dat we morgen dan echt massaal het loodje zullen leggen.

"Volgens de Bijbel zal de wereld op zeven oktober vergaan en zal onze planeet overspoeld worden door vuur", aldus McCann aan Het Nieuwsblad. "God heeft ooit de eerste aarde vernietigd door die planeet te laten overstromen. Hij heeft toen beloofd dat zijn volgende vernietiging niet meer met water zou zijn, maar met vuur."

De geestelijke baseert zijn bewering op de voorspellingen van radiopresentator Harold Camping, die al een poosje het tijdelijke met het eeuwige heeft gewisseld. Deze beloofde ons dat we op 21 mei 2011 al zouden sterven. Helaas ging dat feestje niet door, dus werd de datum aangepast naar oktober van dat jaar. En weer niks. In 2013 legde hij zelf maar het loodje.

Toch denkt McCann het ditmaal bij het juiste eind te hebben. Op 21 mei 2011 stopte God met zijn selectie van diepgelovigen die het Einde der Tijden zouden overleven. Daarna zou de beste man niet-gelovigen selecteren die de pijnlijke dood zullen overleven. Bovengenoemde sekte rekende uit dat Onze Lieve Heer hier zestienhonderd dagen nodig voor moet hebben gehad, en laat de einddatum nu net op 7 oktober 2015 liggen.

McCann is dan ook weinig hoopvol. "Er is een grote kans dat het deze keer echt zal gebeuren." Toch houdt hij een slag om de arm: "Er zit een kleine kans in dat er helemaal niets gebeurt."

Schippers: soepeler omgaan met bodyscan

Mensen die willen weten hoe het met hun lichamelijke situatie is gesteld, moeten daarvoor makkelijker een preventief medisch onderzoek kunnen doen. Veel mensen gaan daarvoor nu nog naar het buitenland, maar minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil deze tests ook in Nederland makkelijker maken.

Ze wil daarmee inspelen op de opmars van het aantal 'health checks'. Dit preventief (zelf-)onderzoek vindt vaak plaats zonder dat er een medische reden of aanleiding voor is. Schippers vindt dat mensen zelf moeten kunnen kiezen voor een controle, maar wil wel dat de voorlichting erover goed moet zijn. Ook de mogelijke voor- en nadelen van het doen van zo'n test moet hierbij aan de orde komen. Bovendien moet het toezicht moet goed zijn.

Binnenkort zal ze met gezondheidsorganisaties overleggen over de situatie, zo liet de minister dinsdag aan de Tweede Kamer weten.

Schippers: soepeler omgaan met health checks
Schippers: soepeler omgaan met health checks (Foto: ANP)

Beeldige juf (26) doet scholier

Het was even zoeken, maar we hebben er weer eentje gevonden. Het dagelijkse 'geile juf doet scholier'-bericht van 6 oktober neemt jullie mee naar Garden City in Kansas. Daar heeft de 26-jarige Katie Rufener zich laten uitwonen door een scholier van boven de zestien.

De niet onknappe Rufener was een graag geziene gast op Holcomb High School. Niet alleen was zij docente Wetenschappen, ook was zij coach van het cheerleadersteam en assisteerde zij ook nog eens het dansteam van de school. Totdat zij verliefd werd op een scholier en derhalve zelf ontslag nam.

Op 19 maart kreeg ze een seksrelatie met de puber en reeg hij haar de eerste maal aan zijn spermaspeer. Blijkbaar smaakte dit naar meer, want de volgende dag ging het ventje alweer over zijn geile juf heen. Om haar vervolgens op 10 april nogmaals alle hoeken van haar huiskamer te laten zien.

Uiteindelijk kreeg men toch weer lucht van de zaak. Ondanks dat de seks wederzijds was en de juf net voor de seks ontslag had genomen, is ze vorige week toch opgepakt. Zij zal dan ook een zware straf tegemoet kunnen zien.

JufDe juf in kwestie. Hoeveel nices?
foto: Finney County Sheriff's Office

Stedelijk Museum zoekt stripteasedansers

Het komt niet vaak voor dat mensen zich in een museum uitkleden, maar het Stedelijk in Amsterdam brengt daar verandering in. Het museum voor moderne kunst zoekt ervaren stripteasedansers voor een nieuw kunstwerk van de Duits-Engelse kunstenaar Tino Sehgal.

Zowel mannelijke als vrouwelijke stripteasedansers kunnen reageren, meldt de vacature op de website van het Stedelijk. Degenen die na een auditie worden uitverkoren, doen in november mee aan het kunstproject 'Selling out'. Het museum wil nog niet veel kwijt over de kunstzinnige striptease-act, omdat het anders "geen verrassing meer is".

Het Stedelijk Museum presenteert dit hele jaar werk van Sehgal, die 'live' kunstwerken maakt. Hij creëert geen objecten, maar 'situaties' die door dansers en andere vertolkers worden uitgevoerd. Elke maand is er, steeds in een andere zaal, een nieuw werk van Sehgal te zien. Gedurende de openingstijden zijn de live werken ononderbroken in de zaal aanwezig.

Stedelijk Museum zoekt stripteasedansers
Stedelijk Museum zoekt stripteasedansers (Foto: ANP)

Kerry Katona wil scheiden

Kerry Katona heeft aangekondigd dat ze na dertien maanden huwelijk wil scheiden van haar man George Kay. Dat meldt Daily Mail. Kay werd afgelopen weekend opgepakt bij hun huis in Crowborough, East Sussex, nadat hij de zangeres zou hebben mishandeld.

De 35-jarige Katona wil niet meer verder met Kay, de vader van haar jongste kind. De twee gaven elkaar vorig jaar september het jawoord. De zangeres heeft ook nog vier kinderen uit eerdere huwelijken.

Kay, die werd opgepakt na een melding over mishandeling, zou in het bezit zijn geweest van een stroomstootwapen, een taser. De partner van de voormalige Atomic Kitten-zangeres zou inmiddels weer op vrije voeten zijn. In augustus werd hij ook al eens opgepakt op verdenking van het plannen van een overval.

Kerry Katona wil scheiden
Kerry Katona wil scheiden (Foto: BuzzE)

Gerd Müller lijdt aan Alzheimer

De Duitse oud-topscorer Gerd Müller, Der Bomber der Nation, lijdt aan de ziekte van Alzheimer. Dat heeft zijn club Bayern München dinsdag bekendgemaakt.

De voormalige aanvaller wordt op 3 november 70 jaar. De familie van Müller en het bestuur van de Duitse kampioen besloten daarom nu met een verklaring over de afnemende gezondheid van de gevierde oud-international naar buiten te komen.

Müller verblijft sinds februari in een verpleegtehuis. Hij was zeven keer topscorer van de Bundesliga en won met Bayern vier landstitels en vier Duitse bekers. In het seizoen 1971/1972 trof Müller 40 keer doel. Hij beëindigde zijn loopbaan met 365 doelpunten in 427 competitiewedstrijden. In de WK-finale van 1974 voor eigen publiek tegen Nederland (2-1) maakte hij het tweede doelpunt.

Müller raakte na zijn loopbaan aan lager wal. Door zijn vroegere voetbalvrienden bij Bayern München werd hij op de been geholpen, waarna hij een functie in de jeugdopleiding kreeg.

'Stel rekentoets ook uit voor havo en vmbo'

Laat de rekentoets nog niet meetellen voor de eindexamens op middelbare scholen. Dat zeggen belangengroepen voor scholen, scholieren, ouders en leraren. De VO-raad, het Landelijk Aktie Komitee Scholieren, Ouders en Onderwijs en de vakbonden AOb, FvOv en CNV hebben dinsdag samen een brief aan de Tweede Kamer gestuurd.

Volgens de zes organisaties zouden afgelopen jaar 3200 vmbo'ers, havisten en vwo'ers zijn gezakt als de rekentoets al had meegeteld voor het examen. Van hen zitten 2300 op het vmbo. "Elke leerling die zijn diploma niet krijgt, omdat hij de rekentoets niet goed heeft gedaan is er één te veel", schrijven ze. De bonden willen dat de leerlingen de toets wel maken, maar dat de uitkomst niet bepaalt of ze slagen of zakken.

Het kabinet wil dat de rekentoets dit jaar al meetelt bij de eindexamens in het voortgezet onderwijs. De toets in het mbo wordt vermoedelijk uitgesteld, omdat het rekenonderwijs daar nog niet goed genoeg is.

'Stel rekentoets ook uit voor havo en vmbo'
'Stel rekentoets ook uit voor havo en vmbo' (Foto: ANP)

Koningslied kostte ruim 5,7 ton

Alle activiteiten rond het Koningslied ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander hebben in totaal ruim 574.000 euro gekost. Het Nationaal Comité Inhuldiging heeft daarvan 4 ton bekostigd. De NPO heeft ruim 174.000 euro bijgedragen uit eigen publieke middelen.

Dit schrijft staatssecretaris Sander Dekker (Media) dinsdag in antwoord op Kamervragen. De productie en realisatie van het Koningslied heeft bijna 106.000 euro gekost. Daarbij gaat het om kosten voor componisten, tekstdichters, artiesten, studiokosten en de productie van de videoclip. De publieksactie heeft ruim 130.000 euro gekost, voor de ontwikkeling van website en app, productie van een reclamespot en een marketingcampagne op radio en tv.

De grootste kostenpost was het live-event vanuit Ahoy dat in de boeken staat voor ruim 3 ton. Daaronder vallen onder meer regie, camera's, licht, muziek, orkest, catering en beveiliging. Volgens de NPO zijn die kosten vergelijkbaar met de productie van soortgelijke evenementen op locatie.

Aanleiding voor de Kamervragen was onder meer een artikel in De Telegraaf waarin het Koningslied "een duur grapje"werd genoemd. Dekker herinnert eraan dat een troonswisseling een gebeurtenis met bijzondere historische, staatsrechtelijke en maatschappelijke betekenis is. Verslaglegging van zo'n gebeurtenis behoort tot de kerntaken van de publieke omroep. Het Koningslied was bedoeld om een gevoel van saamhorigheid te creëren tussen alle lagen van de bevolking, aldus de staatssecretaris.

Koningslied kostte ruim 5,7 ton
Koningslied kostte ruim 5,7 ton (Foto: ANP)

Nieuwe Far Cry speelt zich af in stenen tijdperk

De nieuwste Far Cry-game heet Far Cry Primal en speelt zich af in het stenen tijdperk. Het betreft geen spin-off, zoals we eerder zagen met Far Cry 3: Blood Dragon, maar een volledig nieuwe (fysieke) game.

Jagen op Mammoeten? Kan, het is immers 10.000 v.Chr. Je speelt als jager Takkar, die een groep overlevenden moet beschermen terwijl hij met zijn speer en geïmproviseerde pijl en boog korte metten maakt met sabeltandtijgers, mammoeten en beren. Traditiegewijs is crafting weer een belangrijk onderdeel van de game. Denk aan het maken van wapens met de botten van dode dieren.

Ubisoft legt uit: "Als Takkar moet je zien te overleven. Jagen voor voedsel, je verdedigen tegen roofdieren terwijl er een stammenoorlog gaande is. De speler werkt zich omhoog in de voedselketen, om de eerste mens te worden die de wildernis temt." 

Far Cry Primal komt uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc en heeft ook al een wereldwijde releasedatum: 23 februari 2016 voor beide consoles, met de pc-versie volgend in maart. Bekijk de trailer hieronder.

Tom Hiddleston over Loki's afwezigheid in Age of Ultron

Het personage Loki is geliefd bij veel Marvel-fans, dus leek het waarschijnlijk dat de broer van dondergod Thor een (cameo) rol zou hebben in Avengers: Age of Ultron. Loki's rol in Marvel's spektakelstuk werd echter last minute geschrapt. De logische vraag luidt nu dus: waarom zat de god van onheil niet in de tweede Avengers-film? Tom Hiddleston, die de rol van Loki sinds Thor (2011) speelt, geeft antwoord op deze vraag.

De acteur vertelde in een interview met Digital Spy dat "Loki te zien zou zijn in de droomscène van Thor", en dat deze scène ook is opgenomen. Tijdens een test screening bleek dat het publiek Loki's cameo rol verkeerd interpeteerde want men dacht namelijk, waarschijnlijk doordat Loki na zijn verschijningen binnen het filmuniversum bekend staat als een "puppetmaster" die gedachten kan beïnvloeden, dat hij Ultron onder controle zou hebben. Het publiek zag Loki dus aan voor de centrale schurk, niet Ultron. Dit zorgde voor grote verwarring dus besloten Marvel-baas Kevin Feige en regisseur Joss Whedon de rol van Loki te schrappen.

Hiddleston hoeft zich overigens niet zorgen te maken over zijn rollen in Crimson Peak en High-Rise. Eerstgenoemde draait vanaf 15 oktober, High-Rise zal december volgend jaar in de bioscoop verschijnen.

Thor: Loki en Thor
Loki en zijn broer Thor in de eerste Thor film

Van Persie rekent op misstap Turkije

Als Robin van Persie zaterdag speeltijd krijgt tegen Kazachstan, dan speelt de aanvaller zijn honderdste interland met het Nederlands elftal. "Ik had me wel iets anders van zo'n jubileum voorgesteld", erkent de topscorer aller tijden van Oranje. "Ik ben nu maar met één ding bezig en dat is winnen."

Het water staat Oranje aan de lippen in aanloop naar de laatste twee duels met Kazachstan en Tsjechië in de EK-kwalificatie. Het Nederlands elftal haalt waarschijnlijk alleen nog de play-offs als het zelf twee keer wint en Turkije geen vier punten haalt tegen Tsjechië en IJsland.

"Vraag me niet waarom, maar zij gaan zeker punten verliezen", denkt Van Persie te weten. "Ik merk bij Fenerbahçe dat de Turken nauwelijks meer twijfelen aan een goede afloop. Maar geloof me, ik denk dat ze nog een misstap maken. Dan is het aan ons om twee keer te winnen. Daar moet nu alles voor wijken. Hoe dat gebeurt, maakt niet zo veel meer uit."

Fenerbahçe

Van Persie voelt zich fit, ook al speelt hij lang niet altijd bij zijn nieuwe club Fenerbahçe. Dat lijkt te maken te hebben met de moeizame relatie die hij met trainer Vitor Pereira onderhoudt. "Ik wil daar niets over kwijt", zegt hij. "Ik ben met Oranje bezig, daar gaat het nu om."

Bondscoach Danny Blind koos tijdens de laatste interlands tegen IJsland en Turkije voor Huntelaar óf Van Persie, maar het is heel goed mogelijk dat hij tegen Kazachstan beide aanvallers opstelt. Van Persie komt dan in aanmerking voor een rol als schaduwspits of rechtsbuiten, de positie die de geblesseerde Arjen Robben doorgaans bekleedt. "Het zou heel goed kunnen dat we allebei spelen. Maar dat is aan de bondscoach."

Van Persie rekent op misstap Turkije
Van Persie rekent op misstap Turkije (Foto: ANP)

Toch punten en geld voor filmende veldrijder

Veldrijder Thijs van Amerongen die zondag werd gediskwalificeerd omdat hij met een cameraatje op zijn fiets rondreed tijdens de veldrit in Gieten, krijgt toch zijn prijzengeld en punten voor het klassement van de Superprestige. Van Amerongen eindigde in Gieten als twaalfde maar de Nederlander werd door de jury uit de uitslag geschrapt omdat het gebruik van de camera niet door de internationale wielerunie UCI was goedgekeurd. "Wij vinden het niet kunnen dat Van Amerongen de dupe wordt omdat hij zijn sponsor en de televisieuitzending een plezier deed", aldus secretaris Kurt Vanneste van de Superprestige.

Van Amerongen wordt nog steeds niet in de officiële UCI-uitslag opgenomen maar krijgt wel vier punten voor het klassement van de Superprestige. Twee renners delen daarom nu de twaalfde plaats en na één manche staan er zestien in plaats van vijftien renners in het klassement.


De gewraakte beelden vanaf 2 minuut 40 (Bron: YouTube)

Jessica Jones springt eruit in derde teaser

Netflix heeft alweer de derde teaser vrijgegeven waarin de streamingdienst aan de wereld laat zien wie Jessica Jones, de titelfiguur van hun nieuwste Marvel-serie, nu eigenlijk is. In deze teaser is wederom te zien dat deze ogenschijnlijk normale jongedame misschien wel iets bijzonders in zich heeft.

De serie speelt zich, net als Daredevil, af in Hell's Kitchen, New York. Jones (Krysten Ritter) is een ex-superheld die nu een detective is in haar eigen detectivebureau. De teaser laat ook met een cameo van een bekend gebouw zien dat deze serie, zoals natuurlijk al bekend was, onderdeel uitmaakt van het Marvel Cinematic Universe.

Jessica Jones is vanaf 20 november te zien op Netflix.

Ex-onderzoeker: Buk-deeltjes in lichamen MH17

Een Oekraïens oud-lid van het internationale onderzoeksteam (JIT) naar de MH17-ramp heeft tegen de NOS gezegd dat in slachtoffers metalen deeltjes zijn aangetroffen die waarschijnlijk afkomstig zijn van een Buk-raket. De man, Vasyl Vovk, was volgens de NOS tot juni werkzaam als leider van de Oekraïense afdeling van het team dat strafrechtelijk onderzoek doet.

"Op basis van de voorlopige resultaten die onze Nederlandse collega's ons geven, blijkt dat bij de fragmenten die in de lichamen van de slachtoffers zijn gevonden elementen zitten die overeenkomsten vertonen met de monsters van de onderzochte Buk", aldus Vovk, die ook voor de Oekraïense geheime dienst SBU werkte. Ook in het vliegtuig zelf zouden deeltjes van waarschijnlijk een Buk-raket zijn aangetroffen.

Het Openbaar Ministerie, dat leiding geeft aan het onderzoek, noemt de uitspraken van Vovk onzorgvuldig. "De heer Vasily Vovk maakt al enige tijd geen deel meer uit van de SBU en is dus ook niet meer betrokken bij het onderzoek. Het JIT heeft regelmatig de nabestaanden en de pers geïnformeerd over de voortgang van het onderzoek, altijd op zorgvuldige wijze en zonder overhaaste conclusies te trekken."

Scenario
Het OM herhaalt dat het meest waarschijnlijke scenario allang is dat vlucht MH17 is neergehaald met een Buk-raket. "Hoewel veel wijst in één richting kunnen andere scenario's niet worden uitgesloten", aldus de reactie.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid presenteert volgende week de uitkomsten van het onderzoek naar de oorzaak van de crash. Het gaat niet over de daders. Dat onderzoek wordt gedaan door het JIT.

Ex-onderzoeker: Buk-deeltjes in lichamen MH17
Ex-onderzoeker: Buk-deeltjes in lichamen MH17 (Foto: ANP)

'Dreigement op Universiteit Leiden'

De politie van Leiden is momenteel in opperste staat van paraatheid. Er zouden namelijk dreigementen zijn geuit over een op handen zijnde schietpartij op de universiteit aldaar.

Op alle gebouwen van de universiteit zijn inmiddels agenten aanwezig. Het zou gaan om een voorzorgsmaatregel.

Via sociale media is gedreigd met een schietpartij op meerdere faculteiten van deze universiteit. De politie laat weten dat er nog geen gebouwen zijn ontruimd. Ook is er nog geen aanleiding om onderzoek te doen.

Update 18.38 uur:
De terreurdreiging in Leiden van vandaag was slechts een test. De dreiger belooft nog veel meer aanslagen. Ook dit maakt hij bekend op 4Chan.

Update 16.55 uur:
De dreiging is helaas nog niet voorbij. De universiteit wordt namelijk geplaagd door een DDos-aanval. De website ligt al de hele middag plat. Men bekijkt nog of er een verband bestaat met de terreurdreiging.

Update 13.05 uur:
De politie heeft besloten de beveiliging bij de universiteit op te heffen. Zij ziet niet langer de noodzaak aanwezig te blijven en de gebouwen te blijven beveiligen. "Alles is rustig" aldus de politie. Van een daadwerkelijk schietincident blijkt ook geen sprake te zijn geweest.

Update 11.25 uur:
Inmiddels heeft uw reporter ter plaatse daan1601 veilig zijn weg gevonden naar de Universiteitsbibliotheek. Alhoewel er wel een flinke politiekracht op de been is, lijkt er vooralsnog geen sprake van een acute dreiging.

Update 11.11 uur:
De dreiging voor een schietpartij op de universiteit werd geuit op 4Chan. Hoewel dit forum bekendstaat om zijn trolls, neemt de politie de dreiging blijkbaar erg serieus.

Update 10.48 uur:
Er lijkt inderdaad geschoten te zijn. Dit blijkt uit onderstaande foto:

Amsterdam zet instroom noodopvang stop

Amsterdam neemt voorlopig geen nieuwe vluchtelingen meer op in de noodopvang. Daar zitten momenteel 1267 asielzoekers, sommigen van hen al bijna drie weken. Dit terwijl de noodopvang bedoeld is voor een verblijf van maximaal een week.

Dit schrijft burgemeester Eberhard van der Laan dinsdagavond aan de gemeenteraad. Het gemeentebestuur staat in intensief contact met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) om de gewenste doorstroming te realiseren.

Als die doorstroming op gang komt, gaat Amsterdam weer buitenlanders toelaten in de noodopvang. Vooralsnog krijgen nieuwkomers een treinkaartje naar een aanmeldcentrum.

Amsterdam zet instroom noodopvang even stop
Amsterdam zet instroom noodopvang even stop (Foto: ANP)

Kamer: gaswinning Groningen verder verlagen

Het kabinet moet de gaswinning in Groningen substantieel verder verlagen. Een Kamermeerderheid van een groot aantal oppositiepartijen en regeringspartij PvdA pleitte daar dinsdag voor.

De motie, ingediend door ChristenUnie, D66, SP en GroenLinks, stelt dat het kabinet de lagere gasinkomsten volgend jaar niet moet dekken met nieuwe bezuinigingen. Het begrotingstekort mag er door oplopen, vinden de voorstemmers.

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën had de motie vorige week in een debat nog ontraden, omdat het kabinet pas in december een besluit wil nemen over het eventueel verder dichtdraaien van de gaskraan. Dijsselbloem zei toen al wel dat de gaswinning "heel snel" gaat aflopen "naar een heel laag peil in Nederland".

Kamer: gaswinning Groningen verder verlagen
Kamer: gaswinning Groningen verder verlagen (Foto: ANP)

Forza 6 Logitech G pack laat je rijden

Forza 6 krijgt natuurlijk een tsunami aan DLC-pakketten en de eerste eerst al binnen. Het pakket krijgt de minder toepasselijke naam Logitech G pack en hierin zitten weer een tal van automobielen die er normaal zou verwachten.

Maar dit keer keer niet alleen snelle wagens zoals de Honda 1967 RA300, de 2013 Caparo T1, de 2014 Toyota #12 Rebellion Racing R-One, maar ook een heuze limousine, de 2013 Cadillac XTS Limousine. Daarmee ga je zeker trackrecords neerzetten. 

En dan hebben wij nog de naam van dit pakket. Dit is omdat er vanaf vandaag de Logitech G920 Driving Force Racing Wheel te koop is. Dit stuurtje wordt, uiteraard, ondersteund in Forza 6. 

Topmodel (23) naakt voor voetbalclub

Wij hadden nog nooit van haar gehoord, maar nu gelukkig wel: Angelina Petrova. Het 23-jarige topmodel is namelijk uit de kleren gegaan. De Oekraïense met de dikke tieten (cup E) doet dit voor een voetbalclub.

Het gaat namelijk niet zo best met FC Metalurh Zaporizhya. Niet alleen op sportief vlak, maar vooral financieel. Petrova, die trouw supporter is van de club, heeft dan ook besloten haar cluppie te helpen.

En hoe! Het lekkere mokkel is volledig in evakostuum op de foto gezet. Posters en andere kleinoden met haar tieten en punani, waarvan de opbrengst naar de club gaat, vinden dan ook gretig aftrek.

Omdat wij jullie al dit moois niet willen onthouden, volgen hieronder enkele naaktfoto's van de vrouw in kwestie. Waarvan akte.

Zijlstra: weerstand PvdA tegen rekentoets is 'onverstandig'

Dat naast de oppositie ook regeringspartij PvdA af wil van de rekentoets is "onverstandig". VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei dat dinsdag.

De PvdA vindt dat de rekentoets niet mee mag tellen bij het eindexamen zolang het rekenonderwijs niet op orde is. De partij steunde de invoering van de rekentoets eerder wel. Volgens PvdA-leider Diederik Samsom worden kinderen de dupe als de toets nu op het vmbo en de havo gaat meetellen. "Dat zullen we niet laten gebeuren."

Zijlstra noemt dat onverstandig en teleurstellend voor kinderen en scholen die zich goed hebben voorbereid op de invoering van de toets. Hij reageerde vrij laconiek op het meningsverschil met de coalitiepartner. "Dit staat niet in het regeerakkoord en dan gaat elke partij de route op die zij verstandig vindt. PvdA en VVD zijn het over wel meer onderwerpen oneens." Wat Zijlstra betreft wordt de rekentoets geen "politiek dingetje".

Zijlstra: PvdA onverstandig over rekentoets
Zijlstra: weerstand PvdA tegen rekentoets is 'onverstandig' (Foto: ANP)

'Neutraal onderzoek Kunduz des te meer nodig'

De noodzaak tot onderzoek door een neutrale partij naar de aanval op het ziekenhuis in Kunduz wordt alleen maar groter, nu een Amerikaanse bevelhebber in Afghanistan heeft gezegd dat er sprake was van een "vergissing". Dit zei een woordvoerster van Artsen zonder Grenzen (AzG) dinsdag in een reactie.

De bevelhebber van de bij de aanval betrokken Amerikaanse troepen in Afghanistan, generaal John Campbell, zei dinsdag in Washington dat de Amerikaanse luchtaanval zaterdag werd uitgevoerd op verzoek van de Afghaanse strijdkrachten. De generaal noemde de aanval een vergissing. Hij beloofde maatregelen te nemen zoals betere training van betrokkenen, om te proberen dit soort vergissingen te voorkomen.

Bij de Amerikaanse luchtaanval kwamen zaterdag twaalf medewerkers van AzG en tien patiënten om het leven.

'Neutraal onderzoek Kunduz des te meer nodig'
'Neutraal onderzoek Kunduz des te meer nodig' (Foto: ANP)

Nederlands team terug uit oosten Oekraïne

Het Nederlands team dat in het oosten van Oekraïne heeft gezorgd voor de overdracht van stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers van MH17, keert dinsdag terug in ons land, aldus het ministerie van Defensie.

De acht medewerkers van Defensie, politie en Buitenlandse Zaken zorgden er ook voor dat wrakstukken van de Boeing 777 van Malaysia Airlines naar Nederland terugkomen. De stoffelijke resten zijn vrijdag al met een lijnvlucht op Schiphol aangekomen.

De overblijfselen zijn gevonden nabij de plek waar het toestel neerkwam. Inwoners van de dorpen rond het rampgebied kunnen op vaste punten gevonden spullen blijven inleveren. Het vliegtuig is vermoedelijk door een raket neergeschoten. Het eindrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de oorzaak van de ramp wordt volgende week gepresenteerd.

Nederlands team terug uit oosten Oekraïne
Nederlands team terug uit oosten Oekraïne (Foto: ANP)

IMF vraagt meer van Nederland

Nederland kan meer doen om de economische groei vooruit te helpen. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepresenteerd rapport over de wereldeconomie.

Daarin wijst het IMF specifiek op Nederland en Duitsland als landen die genoeg ruimte hebben op hun begroting om met grotere investeringen in infrastructuur de economie vooruit te helpen. Daarbij kunnen ze profiteren van de historisch lage rente, die investeringen relatief goedkoop maakt. Ook hebben ze genoeg middelen om de invoering van verdere economische hervormingen mee te ondersteunen, vindt het fonds.

Impulsen vanuit bijvoorbeeld Duitsland en Nederland zijn volgens het IMF wenselijk, omdat de vooruitzichten voor de hele internationale economie de afgelopen tijd zijn verslechterd. Vooral in opkomende landen zijn de problemen groter dan verwacht. Door de forse daling van grondstoffenprijzen, politieke onrust en de gevolgen van sterke kredietgroei in het verleden zwakt de groei daar in 2015 voor het vijfde achtereenvolgende jaar af.

Risico's

De groei in Nederland is vooralsnog wat sterker dan eerder werd verwacht. Het IMF voorspelt nu een groei van 1,8 procent in 2015, gevolgd door een plus van 1,9 procent volgend jaar. Die prognoses zijn een fractie optimistischer dan de voorspellingen die in het voorjaar werden gedaan.

Over het algemeen zijn de risico's voor de internationale economie de afgelopen tijd echter toegenomen, terwijl de groei dit jaar lager uitvalt dan in 2014. "De 'heilige graal' van robuuste en gelijk verdeelde internationale groei is nog niet gevonden", aldus de nieuwe IMF-hoofdeconoom Maurice Obstfeld.

Het IMF, dat deze week zijn jaarvergadering houdt in de Peruaanse hoofdstad Lima, hamert al ruim een jaar op het belang van grotere investeringen in infrastructuur. Bij de vorige jaarvergadering liet minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) nog weten hier niets in te zien. Hij benadrukte toen de goede staat van de Nederlandse infrastructuur en wees erop dat zulke investeringen de schuld verhogen, terwijl het lang duurt om ze terug te verdienen.

IMF vraagt meer van Nederland
IMF vraagt meer van Nederland (Foto: ANP)

'Record graanoogst in de maak'

De wereldwijde graanoogst valt dit seizoen naar verwachting hoger uit dan ooit eerder in de geschiedenis. Gunstige weersvooruitzichten en de toepassing van moderne technieken zorgen ervoor dat boeren extra veel tarwe, mais en sojabonen van hun akkers kunnen halen.

Het economisch bureau van ABN AMRO rekent erop dat net iets meer dan 2 miljard ton graan geoogst wordt. Dat is een fractie meer dan in het afgelopen seizoen toen de productie uitkwam op net iets minder dan 2 miljard ton. De bank baseert zich op meerdere oogstramingen.

Voor de consument betekent de recordoogst dat producten als brood, pasta en veevoer nog goedkoper kunnen worden. De graanoogsten vallen al een paar jaar erg hoog uit. De voorraadschuren zitten dus bomvol. Maar de graanprijzen zijn ook sterk afhankelijk van de olieprijs en van wisselkoersen. Voor een schatting van hoe alles precies doorberekend wordt, is het nog te vroeg.

Najaarsoogst
Het wereldwijde graanseizoen loopt ruwweg van juli tot juni. In het huidige seizoen 2015/2016 begint in veel landen de najaarsoogst. Komend voorjaar zijn op veel plekken op de wereld ook nog voorjaarsoogsten.

De laatste decennia heeft de mondiale vraag naar graan een grote vlucht genomen. Vergeleken met circa vijftig jaar geleden wordt meer landbouwgrond gebruikt voor het verbouwen van graan. Nieuwe technieken hebben de akkers daarbij een stuk productiever gemaakt.

De oogst had overigens nog hoger kunnen uitvallen, als het in Oekraïne wat rustiger zou zijn. In bepaalde regio's van het traditioneel belangrijke graanland is volgens ABN AMRO dit seizoen minder ingezaaid vanwege het conflict met pro-Russische separatisten.

'Record graanoogst in de maak'
'Record graanoogst in de maak' (Foto: ANP)

Akkoord Turkije en EU over aanpak vluchtelingencrisis

Turkije en de Europese Unie hebben een akkoord bereikt over een actieplan dat het aantal vluchtelingen dat naar Europa gaat moet indammen. De EU gaat Turkije onder meer helpen de leefomstandigheden van de enorme hoeveelheid vluchtelingen in het land te verbeteren en stelt hiervoor tot een miljard euro beschikbaar. Turkije wil echter ook de onderhandelingen over EU-lidmaatschap nieuw leven inblazen.

Met een deel van de genoemde miljard euro worden onder meer zes grote nieuwe asielcentra neergezet. Met Europees geld kunnen de vluchteling daar eten, onderwijs en gezondheidszorg krijgen.

Het plan moet voorkomen dat nog meer vluchtelingen uit Syrië naar Turkije komen en vervolgens doorreizen naar de EU. Voor degenen die al in Turkije zijn wordt meer noodhulp beschikbaar gesteld. De uitvoering van het actieplan gaat direct van start, zo liet de Europese Commissie dinsdag weten.

Terugkeer migranten
Turkije belooft meer werk te maken van de registratie en integratie van vluchtelingen en asielprocedures af te ronden. Verder voorziet het actieplan in directe terugkeer van migranten van wie duidelijk is dat ze geen recht hebben op internationale bescherming. Roemenië, Griekenland of Bulgarije kunnen ze dan terugsturen naar Turkije.

Ook wordt nauwer samengewerkt om mensensmokkelaars aan te pakken. Intensievere zoek- en reddingsacties op zee moeten het aantal verdronken migranten terugdringen. De Turkse kustwacht wordt versterkt en gaat nauwer samenwerken met de Griekse kustwacht en met het EU-agentschap voor grensbewaking Frontex. Ook de landgrenzen met Bulgarije en Griekenland worden strenger bewaakt.

EU-lidmaatschap
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft in ruil voor het actieplan aan de EU gevraagd de onderhandelingen over het lidmaatschap van de Europese Unie te heropenen. Erdogan zegt dat EU-lidmaatschap nog steeds een 'strategische keuze' is voor zijn land, schreef De Volkskrant maandag. De onderhandelingen liggen evenwel al jaren stil en veel lidstaten zouden het aanmerken in 1999 van Turkije als toekomstige lidstaat inmiddels betreuren.

Ook wil de Turkse regering dat de EU het gemakkelijker voor Turksen maakt om de EU in te reizen. Op dit moment geldt er een visumplicht. Het is onduidelijk of en zo ja in welke mate, Brussel zich bereid heeft getoond om aan deze twee Turkse wensen tegemoet te komen. 

Actieplan Turkije en EU over vluchtelingen
Akkoord Turkije en EU over aanpak vluchtelingencrisis (Foto: ANP)

SABMiller verkoopt meer bier

Bierbrouwer SABMiller heeft in het afgelopen kwartaal meer bier verkocht, dankzij groei in opkomende markten. Dat maakte het moederbedrijf van onder meer Grolsch dinsdag bekend in een tussentijds handelsbericht.

De verkochte hoeveelheid bier nam in het eind september afgesloten tweede kwartaal met 2 procent toe. In Latijns-Amerika en Afrika ging de verkoop omhoog. In Noord-Amerika en Azië daalde het volume, in Europa bleef de verkoop onveranderd.

SABMiller kwam vervroegd met het handelsbericht naar buiten vanwege de overnamegesprekken met AB InBev. AB InBev heeft volgens de Britse beursregels tot en met 14 oktober de tijd om met een formele bieding te komen.

Bod
Volgens marktgeruchten zou AB InBev een bod hebben gedaan op SABMiller, maar werd dit voorstel afgewezen. Het management van SABMiller zou een overname door AB InBev willen afweren. Verder zou AB InBev hebben besloten dat er geen vijandig bod op SABMiller zal worden uitgebracht.

Een combinatie van de twee bedrijven zou veruit het grootste bierconcern ter wereld opleveren, op grote afstand gevolgd door Heineken.

SABMiller verkoopt meer bier
SABMiller verkoopt meer bier (Foto: ANP)

Senaat beslist meteen over kindbruiden

De Eerste Kamer maakt haast met een wetsvoorstel om buitenlandse huwelijken met jonge meisjes niet langer te erkennen. De behandeling stond gepland op 24 november, maar de Senaat handelt het plan dinsdagavond nog als "hamerstuk" af, waarna die via een speciale procedure op zeer korte termijn van kracht kan worden.

Nederland accepteert nu buitenlandse huwelijken van minderjarigen vanaf vijftien jaar als ze legaal zijn gesloten in het herkomstland. Het kabinet en de Tweede Kamer willen die leeftijd optrekken naar achttien jaar, maar wacht op de Eerste Kamer.

In de oude planning zou de gewijzigde wet tegen huwelijksdwang pas begin 2016 van kracht worden.

Senaat beslist meteen over kindbruiden
Senaat beslist meteen over kindbruiden (Foto: ANP)

Aanval op Kunduz was vergissing commando VS

De Amerikaanse luchtaanval op een ziekenhuis in Kunduz was een vergissing van het Amerikaanse commando in dat land. De aanval werd gedaan op verzoek van de Afghaanse strijdkrachten. Dit zei de Amerikaanse bevelhebber van de betrokken troepen in Afghanistan, generaal John Campbell, tegen een parlementaire onderzoekscommissie.

Campbell zei ook dat de Afghaanse strijdkrachten af en toe falen, maar hij heeft er alle vertrouwen in dat ze de stad Kunduz heroveren. De Taliban namen Kunduz 28 september snel in.

Amerikaanse gevechtsvliegtuigen vielen 3 oktober circa een uur lang het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen (AzG) in de stad aan. De aanvallen gingen naar verluidt nog een half uur door nadat de Afghaanse en Amerikaanse autoriteiten waren gealarmeerd over welk doelwit ze bestookten. Er vielen 22 doden en dertig gewonden.

Campbell beloofde dinsdag maatregelen te nemen zoals betere training van betrokkenen, om te proberen deze vergissingen te voorkomen.

Aanval op Kunduz was vergissing commando VS
Aanval op Kunduz was vergissing commando VS (Foto: ANP)

Aanbesteding ov Limburg hoeft niet opnieuw

Het openbaar vervoer in de provincie Limburg hoeft voor de periode 2016 tot 2031 niet opnieuw aanbesteed te worden. Dat oordeelt de bezwaarcommissie van de provincie, aldus nieuwssite 1Limburg.

Gedeputeerde Patrick van den Broeck (CDA) is blij met het oordeel. "Na het oordeel van de rechter vorig jaar zijn we nu ook voor een tweede keer in het gelijk gesteld." Nu dit oordeel er ligt, wil het provinciebestuur definitief verder met vervoerder Arriva. De enige optie voor concurrent Veolia om dit nog te dwarsbomen is een gang naar de rechter. Van den Broeck is daar niet bang voor: "Ik heb er alle vertrouwen in dat ons besluit ook een derde keer stand zal houden, maar hoop dat het niet zo ver komt."

In juni dit jaar werd de ov-concessie toegewezen aan vervoerder Arriva, die als tweede eindigde bij de aanbesteding. De aanvankelijke winnaarvan die aanbesteding was NS-dochter Abellio. Omdat Abellio echter op frauduleuze wijze bedrijfsgevoelige informatie van de huidige vervoerder Veolia in handen had gekregen, verloor deze de opdracht. Veolia, de derde partij die naar de opdracht meedong, vond dat ten gevolge van het schandaal de heel aanbesteding overnieuw moest gebeuren.

De provincie was echter niet van plan de concessie opnieuw aan te besteden. Het oorspronkelijke bod van Veolia zou te duur en daarom ongeldig zijn. Veolia schakelde de interne bezwaarcommissie van de provincie in. Deze oordeelde dat de provincie de juiste beslissing heeft genomen. Ook andere klachten van Veolia werden ongegrond of niet-ontvankelijk verklaard.

Veolia heeft nog niet op het oordeel gereageerd. Aangenomen wordt dat het bedrijf naar de rechter zal stappen.

Arriva (Foto: ANP)
Arriva (Foto: ANP)

Brugdeel Alphen wordt donderdag weggehaald

Het brugdeel in Alphen wordt niet woensdag, maar donderdag weggehaald. Eerder leek het erop dat het brugdeel al woensdag kon worden weggehaald, maar er ligt nog van alles in het water; dat moet er eerst uit, aldus de gemeente.

De afgelopen dagen zijn al de twee hijskranen geborgen die waren omgevallen. Het ging in Alphen aan den Rijn op 3 augustus mis toen geprobeerd werd het nieuwe beweegbare deel in de Koningin Julianabrug te plaatsen. De kranen helden over, het brugdeel ging zwaaien en uiteindelijk vielen de kranen om en viel het brugdeel op de gebouwen.

Het opruimen van het brugdeel begint in de vroege ochtend.

Brugdeel Alphen wordt donderdag weggehaald
Brugdeel Alphen wordt donderdag weggehaald (Foto: ANP)

Doden door overstromingen VS

Noodweer in de Amerikaanse staten South en North Carolina heeft aan zeker dertien mensen het leven gekost. De slachtoffers kwamen om door zware overstromingen die door hevige regenval waren ontstaan. De slachtoffers verdronken of kwamen om in verkeersongevallen.

Door het noodweer begaven sinds zaterdag zeker negen dammen het in South Carolina. De zuidelijke staat werd het zwaarst getroffen en had elf doden te betreuren. De schade loopt volgens Amerikaanse media in de miljarden dollars.

Doden door overstromingen VS
Doden door overstromingen VS (Foto: ANP)

Bassie en Adriaan overwogen 'Ma Flodder' als boef

Bassie en Adriaan hebben in het verleden overwogen actrice Nelly Frijda, bekend van onder meer haar rol als Ma Flodder, te vragen als schurk in een van de series. Maar ze zagen er uiteindelijk toch maar van af omdat ze vonden dat een vrouwelijke boef niet in de reeks zou passen.

"We hebben de verhalen altijd voor kinderen gemaakt", legt Aad van Toor uit. "En in de wereld van een kind hoort een vrouw een leuk en lief persoon te zijn, een moederfiguur. Daarom vonden we het eigenlijk toch niet passen in de reeks." Bas van Toor voegt daar aan toe dat het tweetal ook dacht 'dat Nelly Frijda wel te duur zou zijn voor een productie met ons budget'.

In de eerste Bassie & Adriaan-film, die vanaf woensdag in de bioscopen draait, draagt het bejaarde tweetal het stokje over aan het jonge artiestenduo Keet & Koen. Bas en Aad van Toor zijn in de film te zien in dubbelrollen: zij spelen ook, zoals ze dat altijd hebben gedaan, de boeven De Baron en Vlugge Japie. "Maar ze zijn net als wij oud geworden", grinnikt Bas van Toor. "Vlugge Japie loopt inmiddels met een rollator. Dat was ook een voorwaarde voor de film: er was geen make-up ter wereld geweest die ons jonger eruit had kunnen laten zien dan de twee oude mannen die we inmiddels zijn."

Geweld
Verder had het tweetal geen eisen voor de speelfilm. "We willen niet over ons graf heen regeren", beklemtoont Bas. Alleen mocht er geen onvertogen woord vallen en geen echt geweld in zitten. "Dat zijn mensen gewend van Bassie en Adriaan, en die formule willen we in ere houden." Ook om de fans te plezieren zitten er in de speelfilm heel veel knipogen naar de oude series: zo spelen de trouwe caravan en auto én Robin de Robot belangrijke rollen in het verhaal.

"Dat is ook een reden dat Lara er niet in zit - dan hadden we toch een andere hond moeten nemen", legt Aad uit. En ook de B&A-boys, die in de jongste series een grote rol speelden, komen in de film niet terug. "Die zijn inmiddels allemaal ruim de dertig gepasseerd. Hoewel het misschien leuk zou zijn ze een bijrolletje te geven in een eventueel tweede deel."

Keet en Koen & de speurtocht naar Bassie en Adriaan draait vanaf woensdag in de bioscopen.

'Frijda overwogen als Bassie & Adriaan-boef'
'Frijda overwogen als Bassie & Adriaan-boef' (Foto: BuzzE)

'Geld voor Rembrandts alleen van Staat'

Minister Jet Bussemaker (Cultuur) gaat er niet meer van uit dat private partijen meebetalen aan de aankoop van twee schilderijen van Rembrandt. Dat betekent dat de Staat 80 miljoen euro uitgeeft aan de doeken, net als Frankrijk.

Dat zei Bussemaker dinsdag in de Eerste Kamer, waar ze aan de tand werd gevoeld over het besluit. Nederland kocht de huwelijksportretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit samen met Frankrijk.

Aanvankelijk zouden ook private partijen meebetalen aan de doeken, maar die zien ervan af nu het eigendom met Frankrijk wordt gedeeld. "Ik heb de fondsen en particulieren niet aan een touwtje", zei Bussemaker.

'Geld voor Rembrandts alleen van Staat'
'Geld voor Rembrandts alleen van Staat' (Foto: ANP)

Pon geeft VW-rijder meer duidelijkheid

De Nederlandse importeur van Volkswagen, Pon, zet dinsdagmiddag een tool online waarmee automobilisten zelf kunnen checken of hun wagen de software bevat die de autofabrikant heeft gebruikt bij het gesjoemel met uitstootwaarden.

Rijders van een Volkswagen, Audi, SEAT en Škoda kunnen hun chassisnummer invullen en zien dan direct of hun auto betrokken is bij het dieselschandaal. Het hulpmiddel is straks te vinden op onder meer Volkswagen.nl en Audi.nl. In Duitsland heeft Volkswagen al een vergelijkbare tool op zijn sites gezet.

In ons land moeten maximaal 160.000 auto's van nieuwe software worden voorzien. Volgens Volkswagen gaat het om wagens met het type dieselmotor EA189 EU5 met een motorinhoud van 1,2, 1,6 en 2,0 liter.

Volkswagen heeft aangekondigd dat de auto's binnenkort naar de garage worden teruggeroepen en dat de bezitters van de voertuigen daarover persoonlijk worden benaderd. Tot die tijd kunnen automobilisten gewoon blijven doorrijden in de modellen.

Pon geeft VW-rijder meer duidelijkheid
Pon geeft VW-rijder meer duidelijkheid (Foto: ANP)

Messi ontloopt straf; vader moet wel vrezen

Lionel Messi wordt niet strafrechtelijk vervolgd vanwege belastingontduiking. De vader van Messi moet daarentegen wel vrezen voor een boete of gevangenisstraf.

Vorig jaar zomer (juni) kreeg Messi goed nieuws, nadat bekend werd gemaakt dat de openbaar aanklager had besloten om hem niet aan te klagen. Vader Jorge moest toen al wel vrezen. Die beslissing werd een maand later al weer teruggedraaid.

De rechtbank van Barcelona hield naast Jorge namelijk ook Lionel Messi zelf verwantwoordelijk voor belastingontduiking. Messi zou wel degelijk kennis hebben gehad van schijnconstructies, die zijn vader gebruikte om de belastingdienst te ontlopen.

De ster van FC Barcelona zou tussen 2007 en 2009 vier miljoen euro te weinig hebben afgedragen aan de Spaanse belastingdienst. In de zomer van 2013 trof de familie Messi al een schikking met de fiscus. Er werd toen vijf miljoen euro betaald. Daarmee kwam er een einde aan de financiële kwestie. Maar het strafrechtelijke proces bleef desonkdanks door gaan. Messi wordt nu ontzien, zo werd dinsdag bekend. Maar vader Jorge wacht mogelijk tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Ook kan hij een boete tegemoet zien.

"De aanklacht houdt in dat, gezien de leeftijd (van Messi, red.) en de connectie met zijn vader, het Jorge was die financiële constructies bedacht voor zijn zoon. Er is geen bewijs dat Messi daar kennis van had."

Schorsing van drie duels dreigt voor Kramer en Te Vrede

Als het aan de aanklager betaald voetbal ligt, wordt spits Michiel Kramer van Feyenoord voor drie wedstrijden geschorst vanwege slaan in het gezicht van Ted van de Pavert in de wedstrijd tegen De Graafschap. Volgens het schikkingsvoorstel van de aanklager krijgt de Feyenoorder bovendien één wedstrijd voorwaardelijke schorsing.

De overtreding werd zondag over het hoofd gezien door scheidsrechter Danny Makkelie maar is op basis van verklaringen van betrokkenen en tv-beelden vastgesteld.

Kramer krijgt tot woensdagochtend om te reageren op het schikkingsvoorstel. Als hij akkoord gaat, mist de Rotterdammer de competitiewedstrijden van Feyenoord tegen sc Heerenveen en AZ én het bekerduel tegen Ajax.

Ook voor Mitchell te Vrede van sc Heerenveen dreigt een lange schorsing. De spits van de Friezen sloeg vrijdag Ramon Zomer van Heracles. De aanklager heeft ook aan Te Vrede het voorstel gedaan voor drie duels schorsing, plus één voorwaardelijk.

Schorsing van drie duels dreigt voor Kramer
Schorsing van drie duels dreigt voor Kramer (Foto: ANP)

Transformers: Devastation krijgt launchtrailer

Vanaf dit weekend is Transformers: Devastation beschikbaar. Fans keken al langere tijd uit naar deze game, uit de stallen van Platinum games, door de stijl en het hoge niveau van actie. Om de release te vieren is er een launchtrailer vrijgegeven die hieronder is te bekijken.

Veel reviews zijn nog niet beschikbaar, maar de eerste berichten lijken erop te duiden dat de game inderdaad in goede aard valt. Ga jij de game aanschaffen dit weekend? Transformers: Devastation is vanaf 9 oktober beschikbaar voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Tete verwacht basisplaats bij Oranje

Het kan bijna niet anders of Kenny Tete debuteert zaterdag tijdens de uitwedstrijd tegen Kazachstan als basisspeler voor het Nederlands elftal. "De kans is nu wel heel groot dat ik ga spelen", besefte de rechtsback van Ajax dinsdag na de training van Oranje in Katwijk.

Tete is de enige echte rechtsback in de huidige selectie van Oranje. Dat komt omdat Daryl Janmaat het trainingskamp met een knieblessure heeft verlaten en Danny Blind geen vervanger heeft opgeroepen. De bondscoach heeft niet veel keuze meer omdat Gregory van der Wiel (geschorst), Rick Karsdorp (geblesseerd) en Paul Verhaegh (ziek) niet beschikbaar zijn.

"Het gaat snel", zegt Tete over de laatste maanden. Eerst speelde de negentienjarige Amsterdammer Ricardo van Rhijn uit de basis bij Ajax, nu lonkt een basisplaats in Oranje. "Spelen voor je land is altijd een van mijn dromen geweest. De omstandigheden zijn moeilijk daar", doelt hij op het kunstgras in Astana. "Maar ik zal er alles aan doen als ik speel."

Tete verwacht basisplaats bij Oranje
Tete verwacht basisplaats bij Oranje (Foto: ANP)

Onderzoek naar mentaal welzijn topsporters

De Nederlands topsporters zijn uitgenodigd mee te werken aan een onderzoek naar hun mentale welzijn. Ze kunnen drie vragenlijsten elektronisch invullen. "Mentaal welzijn is van cruciaal belang, maar wordt vaak nog onderschat", zegt waterpoloster Mieke Cabout in een videoboodschap, waarin het onderzoek wordt aangekondigd.

Cabout zit in de Atletencommissie van NOC*NSF. De commissie heeft samen met de sportkoepel en het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam het initiatief genomen het mentale welzijn van huidige en voormalige olympische topsporters te onderzoeken. "Met dit onderzoek kunnen wij het topsportklimaat op het mentale vlak verbeteren."

Schaatser Stefan Groothuis speelt een belangrijke rol in het onderzoek. De olympisch kampioen op de 1000 meter vertelt in de videoboodschap over zijn depressie in 2011. "Door hier nadien open over te zijn kon ik me vrijer bewegen en zowel privé als sportief kreeg ik alles weer op de rit. Met gelukkig twee gezonde kinderen én olympisch goud."

Onderzoek naar mentaal welzijn topsporters
Onderzoek naar mentaal welzijn topsporters (Foto: ANP)

PVV richt meldpunt overlast asielzoekers op

Tijdens een flyeractie tegen een asielzoekerscentrum in Purmerend heeft Geert Wilders laten weten dat er nu een meldpunt voor overlastgevende asielzoekers is. Het meldpunt moet gaan functioneren als een luisterend oor van de enige partij in Nederland die wél naar de burger luistert.

De PVV ziet een noodzaak voor dit meldpunt wegens het hand over hand toenemen van geweldpleging door asielzoekers. Recentelijk mocht een Almeerse nog kennismaken met de gewoonten en gebruiken van asielzoekers.

Het is niet het eerste meldpunt dat de PVV opzet. In het verleden was het Polenmeldpunt een reden voor grote ophef. Zelfs de EU bemoeide zich er mee om het Polenmeldpunt offline te krijgen. Het Polenmeldpunt leverde destijds ongeveer 40.000 klachten op.

Orlando heeft Ronaldo bovenaan lijstje

Orlando City is van plan om Cristiano Ronaldo vast te leggen als de speler het einde van zijn carrière nadert. Dat maakt de clubpresident bekend.

Flavio Augusto Da Silva is ambitieus met Orlando City. Hij haalde eerder Kaka al op uit Madrid. Nu wil hij ook Ronaldo overnemen van Real Madrid. De Portugees staat bovenaan het lijstje van de Amerikaanse club in opkomst.

"Om eerlijk te zijn, zijn we helemaal ondersteboven van Ronaldo. We zouden hem tekenen zonder er ook maar één moment over na te denken", zegt Da Silva in een gesprek met Marca.

"Fysiek is hij completer dan Lionel Messi. En het maakt marketingtechnisch gezien meer indruk om Ronaldo te presenteren in de Major League Soccer dan Messi. Die kan je beter terug naar Argentinië sturen."

De 30-jarige Ronaldo heeft al eerder aangegeven dat hij mogelijk ooit in de Verenigde Staten gaat spelen. Hij scoorde de afgelopen jaren aan de lopende band voor Real Madrid. Zo maakte hij in het voorbije seizoen 48 goals voor de club.

ronaldo
Cristiano Ronaldo (Foto: Twitter)

ELOA-bèta inschrijving geopend

Voor wie enthousiast wordt van Zuid-Koreaanse RPGs komt Webzen binnenkort met een nieuwe game. Elite Lord of Alliance is een hack 'n slash MMORPG met een anime-geïnspireerde tekenstijl.

In ELOA zijn er vijf verschillende klassen beschikbaar en drie verschillende rassen. Volgens Webzen is het unieke aan deze game dat je voor iedere klasse drie verschillende vechtposes hebt; iedere pose biedt een andere manier van spelen en dient zijn eigen doel. De pose kan en moet je midden in een gevecht veranderen.

De inschrijving voor de bètatest is vandaag geopend en de bèta zelf begint op 13 oktober. Op de site van Webzen kan je de client downloaden en jezelf inschrijven.

Iran mekkert over Rushdie op boekenbijeenkomst

Iran en Salman Rushdie komen nooit meer los van elkaar. Iran heeft dinsdag gedreigd niet naar de beroemde Frankfurter Buchmesse te komen indien Rushdie, zoals aangekondigd, bij de opening op 13 oktober een toespraak houdt. Het hardmaken van die uitspraak is vooral een slag voor veel Iraanse uitgevers. In de vorige editie van de Buchmesse kwamen er maar liefst 282 naar Duitsland met 1200 titels op zak.

De auteur werd in 1989 mikpunt van een fatwa, uitgesproken door ayatollah Khomeini. Rushdie werd onderwerp van een doodvonnis vanwege zijn boek De Duivelsverzen. Hij dook tien jaar lang onder in Engeland. De fatwa heeft een levenslange werking, liet Iran enkele jaren geleden nog weten.

Iraans minister Seyed Abbas Salehi van Cultuur beschouwt de komst van de schrijver als a-cultureel. Hij riep de organisatie dinsdag op de uitnodiging aan Rushdie in te trekken. Het lijkt er niet op dat Frankfurt aan die oproep gehoor zal geven.

Iran mijdt Buchmesse als Rushdie komt
Iran mijdt Buchmesse als Rushdie komt (Foto: ANP)

Assassin's Creed Syndicate krijgt zoekmachine

Assassin's Creed Syndicate komt deze maand uit en Ubisoft heeft nu een zoekmachine online gezet hiervoor. De zoekmachine die een soort combinatie van Google en Wikipedia is moet onderwerpen laten zien die specifiek voor het spel zijn. Je kunt het zien als een soort interactieve guide voor het spel.

Assassin's Creed Syndicate komt op 23 oktober uit op PlayStation 4 en Xbox One. Het speelt zich dit keer af in 1868, aan het einde van de industriële revolutie in London. Klik hier om de website met de zoekmachine te bezoeken.

assasin

Asscher: geen grote rol UWV bij derde jaar WW

Uitkeringsinstantie UWV krijgt geen rol bij de uitvoering van het derde jaar WW, mochten de sociale partners ervoor kiezen om zo'n derde jaar werkloosheidsuitkering mogelijk te maken. Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) maakte dat dinsdag duidelijk in het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Wel denkt hij dat het UWV informatie kan verschaffen die nodig is voor de uitbetaling van de uitkering. Maar het UWV heeft al meer dan genoeg taken om ook de uitvoering van dat derde jaar WW op zich te nemen, aldus Asscher. Het is beter dat aan private partijen over te laten.

In het sociaal akkoord in 2013 werd afgesproken dat de publieke WW wordt teruggebracht van drie naar twee jaar. Over een eventueel derde jaar kunnen werkgeversorganisaties en vakbonden samen afspraken maken. Het kabinet is bereid die dan algemeen verbindend te verklaren voor de hele sector.

Asscher: geen grote rol UWV bij derde jaar WW
Asscher: geen grote rol UWV bij derde jaar WW (Foto: ANP)

Skull Kid speelbaar in Hyrule Warriors Legends

Via Famitsu zijn we meer te weten gekomen over Hyrule Warriors Legends. Er is een nieuw speelbaar personage aangekondigd, Skull Kid uit Majora's Mask, en een nieuwe baas: Phantom Ganon uit Ocarina of Time.

Skull Kid gaat vechten met een fairy, ongetwijfeld gaat het hier om Tael. Wat voor moves Skull Kid en Phantom Ganon hebben is nog even afwachten. Het zijn in ieder geval twee mooie toevoegingen aan de game.

Hyrule Warriors Legends krijgt in het eerste kwartaal van 2016 een release in Europa.

Skull kid Hyrule Warriors

Phantom Ganon Hyrule Warriors

Shell: energietransitie is grootste uitdaging

De overgang van fossiele brandstoffen naar schonere energiebronnen is een grotere uitdaging voor olie- en gasbedrijven dan leren omgaan met voorlopig lage olie- en gasprijzen. Dat zei bestuursvoorzitter Ben van Beurden van Shell dinsdag tijdens een conferentie in Londen.

De topman gaf aan nog geen duidelijke signalen te zien dat een stijging van de olieprijzen in de lucht hangt. Daarvoor zijn er nog te veel onzekere factoren, waaronder de bereidheid van de organisatie van olieproducerende landen OPEC om haar productieplafond te laten zakken en het interne gesteggel bij het oliekartel. Een aantal kleinere leden dringt al een tijd aan op een verlaging, maar grootmacht Saudi-Arabië wil daar niet aan.

De grote vraag is volgens Van Beurden hoe de op de langere termijn stijgende vraag naar olie valt te combineren met de noodzaak om schonere bronnen aan te boren.

Shell: energietransitie is grootste uitdaging
Shell: energietransitie is grootste uitdaging (Foto: ANP)

EU-landen gaan belastingdeals uitwisselen

In de strijd tegen belastingontduiking en -ontwijking gaan de Europese landen hun belastingdeals met grote ondernemingen met elkaar uitwisselen. Daarover zijn de ministers van Financiën van de 28 EU-landen het dinsdag in Luxemburg eens geworden.

De Europese Commissie kwam in maart met dit voorstel om elk kwartaal deze zogeheten taxrulings uit te gaan wisselen. Brussel heeft van belastingontduiking een speerpunt gemaakt, onder het motto: iedereen moet zijn deel aan belastingen betalen. Onthullingen over mogelijk oneerlijke belastingdeals in Luxemburg (LuxLeaks) versnelden de inzet.

Nederland en andere EU-landen liggen onder vuur over mogelijk oneerlijke belastingvoordelen voor grote multinationals. Specifiek kijkt Brussel naar de deal die de Amerikaanse koffieketen Starbucks geniet in Nederland.

EU-landen gaan belastingdeals uitwisselen
EU-landen gaan belastingdeals uitwisselen (Foto: ANP)

Systeemvereisten Star Wars Battlefront bekendgemaakt

EA heeft de minimale en aanbevolen systeemvereisten bekendgemaakt voor Star Wars Battlefront. De systeemvereisten zijn pittig te noemen, dus neem voor de zekerheid even een kijkje of jij de game kunt draaien of niet.

Star Wars Battlefront verschijnt 27 november voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Minimale systeemvereisten

OS: 64-bit Windows 7 or later
Processor (Intel): Intel i3 6300T or equivalent
Memory: 8GB RAM
Hard Drive: At least 40 GB of free space
Graphics card (NVIDIA): nVidia GeForce GTX 660 2GB
Graphics card (ATI): ATI Radeon HD 7850 2GB
DirectX: 11.0 Compatible video card or equivalent
Online Connection Requirements: 512 KBPS or faster Internet connection

Aanbevolen systeemvereisten

OS: 64-bit Windows 10 or later
Processor (Intel): Intel i5 6600 or equivalent
Memory: 16GB RAM
Hard Drive: At least 40 GB of free space
Graphics card (NVIDIA): nVidia GeForce GTX 970 4GB
Graphics card (AMD): AMD Radeon R9 290 4GB
DirectX: 11.1 Compatible video card or equivalent
Online Connection Requirements: 512 KBPS or faster Internet connection

Olievlekken drijven richting Nederlandse kust

Twee olievlekken uit het gezonken vrachtschip Flinterstar drijven naar Nederlandse wateren. Volgens de West-Vlaamse provinciegouverneur Carl Decaluwé komen twee plassen olie van elk 3 kilometer lengte dinsdagavond rond 20.00 uur in het Nederlandse deel van de Noordzee terecht.

Het natuurgebied 't Zwin en de Vlaamse en Nederlandse kust zouden volgens de gouverneur geen gevaar lopen voor aangespoelde olie.

De Belgische Civiele Bescherming treft voorbereidingen om de smurrie op zee op te ruimen. De geringe zeegang zou gunstig zijn voor de opruimactie. Nederland heeft een afgevaardigde gestuurd naar het coördinatiecentrum in Oostende.

Zandbank
De Flinterstar ligt op het ogenblik op de zandbank De Wandelaar voor de kust van Blankenberge. Door het laagtij is het schip van de Nederlandse rederij Flinter gedeeltelijk boven water gekomen. Er bestaat volgens de Belgische autoriteiten een kleine kans dat het schip in tweeën breekt. Sleepboten liggen gereed om eventueel in actie te komen.

De Belgische autoriteiten hebben besloten tot een formeel onderzoek naar de oorzaak van de aanvaring tussen de Flinterstar en de LNG-tanker Al Oraiq, varend onder de vlag van de Marshalleilanden. De aanvaring gebeurde dinsdagochtend in alle vroegte. De twaalf bemanningsleden van de Flinterstar werden allen gered. De tanker ligt met een gat in de romp van 2 meter bij 2 meter in de haven van Zeebrugge.

Het Nederlandse schip had een loods aan boord, het tankschip zelfs twee, aldus de Belgische justitie.

Olievlekken drijven richting Nederlandse kust
Olievlekken drijven richting Nederlandse kust (Foto: ANP)

Ryanair verzet zich tegen misleidende reclame

Ryanair roept Google op om een einde te maken aan misleidende advertenties van zogenoemde 'screenscrapers', bedrijven die vliegtuigstoelen van Ryanair via hun eigen website doorverkopen. Dat heeft de luchtvaartmaatschappij dinsdag aan de Amerikaanse technologiereus laten weten.

De Ierse prijsvechter wil dat Google deze sites geen ruimte meer geeft in zijn zoekmachine. Een van die screenscrapers, eDreams, slaagde er recent in om door Google te betalen hoger op de lijst van zoekresultaten te komen dan Ryanair zelf. De site van eDreams leek ook heel erg op de echte site.

Europa's grootste luchtvaartmaatschappij maakt zich er al langer hard voor dat consumenten hun Ryanair-tickets alleen via de site van het bedrijf zelf aanschaffen. Bij andere sites zouden er vaak bemiddelingskosten bijkomen of zouden tickets tegen andere boekingsvoorwaarden worden aangeboden dan Ryanair zelf hanteert.

Ryanair verzet zich tegen misleidende reclame
Ryanair verzet zich tegen misleidende reclame (Foto: ANP)

Nobelprijs voor Natuurkunde naar tweetal

De Japanner Takaaki Kajita en Canadees Arthur B. McDonald krijgen de Nobelprijs voor Natuurkunde voor de ontdekking van neutrinoschommelingen. Uit hun onderzoek blijkt dat neutrino's, elementaire deeltjes, massa hebben. Dit heeft het Nobelcomité dinsdag in Stockholm bekendgemaakt.

"De ontdekking heeft ons begrip van de binnenste werking van materie veranderd en kan cruciaal zijn voor onze kijk op het heelal", verklaarde de Koninklijke Zweedse Academie van Wetenschappen over de toekenning van de prijs.

McDonald reageerde bescheiden op het nieuws. "We zijn erg blij dat we aan de kennis van de wereld hebben kunnen bijdragen", zei de Canadees over de telefoon tijdens de persconferentie in Stockholm over het werk van de onderzoeksteams. Het telefoontje dat hij in de vroege ochtend van het Zweedse Nobelcomité kreeg, was een "enorme ervaring". Waar hij het prijzengeld aan zou besteden, weet hij nog niet. "Ik heb geen tijd gehad, om daarover na te denken."

De Nobelprijs voor Natuurkunde is de tweede prijs die is toegekend. Maandag was de Nobelprijs voor Geneeskunde aan de beurt. De prijzen werden voor het eerst uitgereikt in 1901 voor prestaties op het gebied van wetenschap, literatuur en vrede. Tien Nederlanders wonnen ooit de Nobelprijs voor Natuurkunde. De meest recente van hen was de Russische Nijmegenaar Andre Geim. Hij won in 2010 voor zijn werk aan het materiaal grafeen. Nederland won ook in 1902, 1910, 1913, 1953, 1981, 1984 en 1999.

Nobelprijs voor Natuurkunde naar tweetal
Nobelprijs voor Natuurkunde naar tweetal (Foto: ANP)

Blessureleed treft handbalsters Oranje

De blessures stapelen zich op bij het Nederlands vrouwenhandbalteam. Bondscoach Henk Groener mist voor de komende twee interlands tegen Bulgarije en Oostenrijk liefst vijf vaste waarden in de ploeg.

Aanvoerster Danick Snelder was dinsdag de laatste die afviel; ze brak haar vinger tijdens de training en moet een operatie ondergaan. Verder ontbreekt Estavana Polman vanwege een schouderblessure, herstelt Jessy Kramer van een knieoperatie, kampt Ailly Luciano met een scheur in een bovenbeenspier en zit Martine Smeets met een beschadigde knie aan de kant. "Dit zijn de feiten, het is niet anders", zegt Groener.

Oranje handbalt woensdagvond in Rotterdam tegen Bulgarije de eerste van twee wedstrijden in de kwalificatie voor het EK 2016. Vier dagen later is Oostenrijk in Maria Enzersdorf de volgende tegenstander.

Blessureleed treft handbalsters Oranje
Blessureleed treft handbalsters Oranje (Foto: ANP)

Acht maanden cel voor zanger Dean Saunders

Zanger Dean Saunders (34) is dinsdag door de rechtbank in Alkmaar veroordeeld tot acht maanden celstraf. Volgens de rechtbank is bewezen dat de Hoornse artiest vorig jaar augustus de auto van zijn voormalige schoonouders in Zaandijk in brand heeft gestoken en enkele maanden later in Hoorn zijn ex-vriendin toetakelde. Saunders kreeg daarnaast een boete van 200 euro voor het bezit van een dolkmes.

Tegen Saunders was twee weken geleden drie jaar celstraf geëist wegens de brandstichting en de mishandeling en een boete van 200 euro wegens verboden wapenbezit. Zijn straf valt lager uit doordat de rechtbank anders dan het OM niet bewezen vindt dat bij de brandstichting mensenlevens in gevaar zijn gebracht.

Acht maanden cel voor zanger Dean Saunders
Acht maanden cel voor zanger Dean Saunders (Foto: BuzzE)

Kamermeerderheid tegen meetellen rekentoets

Een Kamermeerderheid is tegen het kabinetsplan om de rekentoets dit jaar verplicht mee te laten tellen bij het eindexamen havo en vmbo. Behalve de oppositiepartijen SP, D66, CDA, GroenLinks en SGP is ook regeringspartij de PvdA tegen.

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) en minister Jet Bussemaker willen de rekentoets in het voortgezet onderwijs dit jaar al laten meetellen. Tegelijk stellen ze voor om de toets in het middelbaar beroepsonderwijs uit te stellen. Het grote verzet richt zich nu op de toets op havo en vmbo. Partijen zijn ook tegen de toets op het vwo, maar daar ligt minder een acuut probleem omdat vrijwel alle vwo-leerlingen de toets halen.

De PvdA vreest dat jongeren geen diploma's meer kunnen halen als de toets daar gaat meetellen. "Zolang het rekenonderwijs nog niet op orde is, zeggen wij daarom, samen met veel jongeren en leraren, nee tegen het meetellen van de rekentoets op mbo, havo en vmbo", zegt PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing.

Debat
D66-Kamerlid Paul van Meenen noemt invoering van de toets "onaanvaardbaar". Hij wil snel een debat met Dekker om 'heel Holland zakt' te voorkomen. SP-Kamerlid Jasper van Dijk voorspelt chaos. "Er wordt een bloedbad aangericht, duizenden leerlingen zullen zakken voor hun examen. Leerlingen worden het slachtoffer van een prestigekwestie."

Ook CDA-Kamerlid Michel Rog spreekt van een prestigeobject. "Duizenden leerlingen in voortgezet onderwijs, vooral binnen het vmbo en de havo, zullen zakken voor hun eindexamen door een ondeugdelijke toets waar leerlingen onvoldoende op voorbereid zijn."

De SGP wil ook afstel. "We moeten niet investeren in de rekentoets, maar in rekenonderwijs." Ook GroenLinks wil leerlingen niet "straffen"met een rekentoets, maar juist meer investeren in rekenonderwijs.

Kamermeerderheid tegen meetellen rekentoets
Kamermeerderheid tegen meetellen rekentoets (Foto: ANP)

NAVO bezorgd over Russische legeropbouw Syrië

Het Russische leger is zich "substantieel" aan het versterken in Syrië. De NAVO heeft de afgelopen weken meer Russische grondtroepen en marineschepen waargenomen. Ook is de Russische luchtmacht in Syrië versterkt, evenals de luchtverdediging.

Dat zei NAVO-baas Jens Stoltenberg dinsdag op een persconferentie in Brussel. Hij is met name bezorgd over de Russische jachtvliegtuigen die de afgelopen dagen het Turkse luchtruim hebben geschonden.

Rusland heeft hierover "nog geen echte uitleg" gegeven, zei de NAVO-chef. Hij gelooft niet dat het om incidenten gaat, of om een vergissing, zoals de Russen zeggen. Daarvoor duurde de schending van het luchtruim volgens Stoltenberg te lang. De NAVO noemde de Russische acties maandag "onacceptabel" en "extreem gevaarlijk".

Spanning
Stoltenberg stelde dat terreurorganisatie Islamitische Staat niet het voornaamste doelwit is van de Russische bombardementen in Syrië. Vooral oppositiegroepen en burgers zouden het slachtoffer zijn. Met de Russen is maandag de mogelijkheid besproken om de bestaande communicatielijnen te gebruiken om over de opgelopen spanning te praten, aldus Stoltenberg.

Een Russische parlementariër stelde dinsdag dat Rusland geen grondoperaties heeft uitgevoerd in Syrië en dat ook niet van plan is, aldus persbureau RIA Novosti.

De snelle reactiemacht van de NAVO staat zo nodig paraat, vervolgde Stoltenberg, net als de marineschepen van de verdragsorganisatie in de Middellandse Zee. Vanuit de lucht houden drones de situatie in de gaten.

NAVO bezorgd over Russische legeropbouw Syrië
NAVO bezorgd over Russische legeropbouw Syrië (Foto: ANP)

Shearer: "Arsenal had wat goed te maken"

Arsenal won afgelopen weekend overtuigend met 3-0 van Manchester United. Oud-aanvaller Alan Shearer hoopt dat de ploeg deze vorm kan vasthouden, maar twijfelt hieraan.

In eigen huis won Arsenal met 3-0 van Manchester United . Hierdoor passeert de ploeg van Arsène Wenger The Red Devils op de ranglijst en doet het volop mee in de titelstrijd. Shearer denkt echter dat Arsenal te wisselvallig is om echt kans te maken.

"Als Arsenal op dreef is en de aanvallers snel worden bereikt, dan is het een genot om te zien", vertelt de Engelsman tegenover BBC . "Het duel met United zou het vertrouwen een boost moeten geven, maar ik twijfel of dat het ook echt doet, want Arsenal is in het verleden te vaak wisselvallig geweest."

"Arsenal moet zorgen dat men op een regelmatige basis zo kan presteren. Theo Walcott zei dat ze een signaal hebben afgegeven, maar dat Arsenal ook wat goed te maken had na de nederlaag tegen Olympiacos en dat illustreert het probleem voor Arsenal."

Volgens Shearer hoort de ploeg altijd gemotiveerd te zijn om te vechten voor een overwinning. "We hebben de reactie tegen United gezien, maar die kwam eerlijk gezegd vijf dagen te laat. Arsenal was zwak tegen een Griekse ploeg en de spelers zouden zo’n nederlaag niet nodig moeten hebben om goed te spelen tegen United."

Alexis Sanchez maakte de derde voor Arsenal (Pro Shots/Action Images)
Alexis Sanchez maakte de derde voor Arsenal (Pro Shots/Action Images)

Regels bij hulp in huis te onbekend

Wie een schoonmaker, oppas of tuinman inhuurt, moet zich aan de regels houden. Hij of zij moet het minimumloon betalen, recht geven op vakantie en zes weken loon doorbetalen bij ziekte. Maar lang niet iedereen weet dat. Daarom begint het ministerie van Sociale Zaken met een campagne.

Daarin wordt opgeroepen een contract af te sluiten met de hulp zodat de wederzijdse rechten en plichten duidelijk zijn. Volgens het departement hebben een miljoen huishoudens een of andere hulp. Daar is al een speciale regeling voor: particulieren die iemand minder dan vier dagen per week in dienst hebben voor huishoudelijk werk, hoeven geen belastingen en premies te betalen.

Regels bij hulp in huis te onbekend
Regels bij hulp in huis te onbekend (Foto: ANP)

Olie Flinterstar bedreigt zee- en trekvogels

Door de botsing dinsdagochtend vroeg tussen het Nederlandse vrachtschip Flinterstar en een gastanker voor de Belgische kust lopen vele duizenden vogels gevaar. Door de aanvaring is een oliespoor van anderhalve kilometer lang gesignaleerd en dat is slecht nieuws voor zeevogels en trekvogels die de kust gebruiken als gidslijn om naar zuidelijk gebied te trekken. Daarvoor waarschuwt Vogelbescherming Vlaanderen.

Vooral voor zeevogels zoals alken, jan-van-genten en grote sterns is de olievlek een bedreiging. "Na de olierampen met het schip Erika in 1999 voor de Franse kust en de Tricolor in 2003 voor de Belgische kust hebben we wel heel wat ervaring opgedaan in het opvangen, verzorgen en revalideren van met olie besmeurde vogels", aldus een woordvoerder.

De Veiligheidsregio Zeeland meldde dinsdag vroeg dat het oliespoor niet richting de kust stroomt. De veiligheidsregio verwacht daarom niet dat de olie op korte termijn op de stranden en op de kust terecht zal komen. De olie die uit de Flinterstar lekt, wordt volgens rederij Flinter in Barendrecht opgevangen door een scherm.

Olie Flinterstar bedreigt zee- en trekvogels
Olie Flinterstar bedreigt zee- en trekvogels (Foto: ANP)

Massive Attack naar Nederland

Massive Attack komt naar Nederland. De Britse band geeft op 24 februari een show in het Eindhovense Klokgebouw en op 25 februari in de Heineken Music Hall in Amsterdam, zo heeft Mojo bekendgemaakt.

De band komt als onderdeel van hun Europese tour naar Nederland. Vorig jaar gaven bandleden Robert del Naja en Grant Marshall ook al eens een concert in Tivoli Vredenburg, dat was toen helemaal uitverkocht.

Mojo meldt ook dat de mannen dinsdag bekend hebben gemaakt dat ze nog dit jaar met nieuwe muziek komen. De kaartverkoop voor de twee optredens van Massive Attack begint op vrijdag 9 oktober.

Massive Attack naar Nederland
Massive Attack naar Nederland (Foto: BuzzE)

Bakkali: "Mentaal waren die maanden bij PSV bijzonder moeilijk"

Zakaria Bakkali trok afgelopen zomer de deur bij PSV achter zich dicht. Zo kwam er een einde aan een lastige periode bij de Belg in Eindhoven.

Bakkali vertrok uiteindelijk naar het Spaanse Valencia CF. "Mentaal waren die maanden bij PSV bijzonder moeilijk", vertelt Bakkali tegen Sport/Voetbalmagazine. "Daarna moest ik ook nog de goede keuze maken. Ik wilde eerst dicht bij mijn familie voetballen, Frankrijk of Duitsland."

"Ook Anderlecht was een mogelijkheid, maar uiteindelijk koos ik toch voor Spanje. Om verschillende redenen: de club, de competitie, het sportieve, het weer en niet te ver van Marokko. De verbinding naar België is ook vrij goed."

"Als mijn vader er niet is dan is mijn broer of mijn zus bij mij. Ik ben nooit alleen in Valencia. Ik woon op vijf minuten van het trainingscomplex, de stad bezoek ik nauwelijks."

Bakkali won advies in over zijn nieuwe club bij de bondscoach van België Marc Wilmots. "Het is niet zo dat de bondscoach mij Valencia aangeraden heeft, maar hij vond het wel een goede club voor mij. Valencia was toch mijn keuze. Iedereen mag raad geven, maar ik doe uiteindelijk toch mijn eigen ding. Ik ben niet de man die veel naar anderen luistert."

Bakkali voelt zich in Spanje beter op zijn plaats (Pro Shots/Marca)
Bakkali voelt zich in Spanje beter op zijn plaats (Pro Shots/Marca)

Cities: Skylines After Dark

Cities: Skylines is al een tijdje uit en is met veel enthousiasme ontvangen door de digitale stedenbouwers en de modgemeenschap, omdat het ontworpen is met de creatievelingen in het achterhoofd. Dat heeft Paradox Interactive geen windeieren gelegd: het spel is ondertussen al meer dan een miljoen keer verkocht en geldt als hun grootste succes ooit. Is deze eerste betaalde uitbreiding een waardige toevoeging aan het spel? Wij vinden van wel.

EU-parlement wil snel strengere testen auto's

Niets twee jaar uitstel voor de auto-industrie, er moeten op korte termijn al strengere testen komen voor dieselauto's. Europarlementariërs voelen niets voor de via de Volkskrant uitgelekte voorstellen van de Europese Commissie om nieuwe dieselwagens maximaal twee jaar respijt te geven om aan de Europese normen voor de uitstoot van stikstofoxide te voldoen.

De Volkskrant berichtte dinsdag dat Brussel een overgangsfase van twee jaar voorstelt tussen september 2017 - september 2019, waarin nieuwe dieselmodellen maximaal 60 procent meer stikstofoxide mogen uitstoten dan de huidige EU-norm van 80 mg/km. Vanaf najaar 2019 is alleen nog een 'technische overschrijding' van 18,7 procent toegestaan. Deze marge is nodig is omdat de nieuwe meettest in Europa op basis van normaal rijgedrag onnauwkeuriger is dan de gangbare laboratoriumtest met alle ideale omstandigheden.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vindt het "onacceptabel" dat Brussel zich zo laat leiden door de industrie. "De techniek is er al, waarom zo lang wachten?" Hij wil dan ook dat er binnen zes maanden strengere eisen komen. "Het moet gedaan zijn met het sjoemelen en frauderen."

Niet ambitieus
Ook zijn GroenLinks-collega Bas Eickhout vindt de extra tijd niets. "Ook met de nieuwe meetmethode is de norm van 80 mg/km te halen. Ik kan dit niet ambitieus noemen en al helemaal niet schone diesel." Hij wijst erop dat de normen in de Verenigde Staten veel strenger zijn.

De auto-industrie ligt onder vuur nadat aan het licht is gekomen dat Volkswagen dieselwagens met software heeft uitgerust waarmee kan worden gesjoemeld met de uitstootwaarden.

EU-parlement wil snel strengere testen auto's
EU-parlement wil snel strengere testen auto's (Foto: ANP)

Privégegevens mogen niet zomaar naar VS

Persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers kunnen niet zomaar worden overgedragen aan de Verenigde Staten. Dat heeft het Europees Hof van Justitie in Luxemburg dinsdag bepaald. De rechters zetten een streep door een besluit van de Europese Commissie in 2000, die de Verenigde Staten hadden aangemerkt als een 'veilige haven' voor privédata.

De zaak was aangespannen door de Oostenrijkse student Maximillian Schrems, die sinds 2008 een account op Facebook heeft. Hij was naar de rechter gestapt na de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden dat Amerikaanse geheime diensten op grote schaal het internet afluisteren. Facebook staat geregistreerd in Ierland, maar de gegevens van gebruikers staan op servers in de Verenigde Staten.

Volgens de rechters in Luxemburg had de Amerikaanse overheid toegang tot zulke persoonlijke informatie, terwijl dat niet nodig is voor de nationale veiligheid. Dat is in strijd met privacy. Bovendien konden gebruikers niet naar de rechter stappen om er iets tegen te doen, terwijl dat een grondrecht is.

Schrems was eerst naar de Ierse privacywaakhond gestapt. Die zei niets te kunnen doen, omdat de VS als veilige haven gelden. Schrems ging daarom naar het hooggerechtshof in Dublin, dat het Europees Hof om advies vroeg. Volgens de Europese rechters betekent de status 'veilige haven' nooit dat de toezichthouders geen toezicht mogen houden.

Privégegevens mogen niet zomaar naar VS
Privégegevens mogen niet zomaar naar VS (Foto: ANP)

Zware explosie in Hoogeveen

In Hoogeveen heeft zich dinsdagochtend een zware explosie voorgedaan. Hierbij vallen meerdere gewonden te betreuren.

Het getroffen gebouw is een woonzorgcentrum met acht appartementen in de Drentse plaats. Hierin wonen mensen met een beperking.

Na de ontploffing is er brand uitgebroken. Over het aantal slachtoffers is niets bekend.

Update 11.42:
De ravage is enorm. Dit valt op te maken uit onderstaande foto.

Rekentoets in mbo enkele jaren uitgesteld

De omstreden rekentoets gaat pas in het schooljaar 2020-2021 meetellen in het middelbaar beroepsonderwijs. Volgens een brief van minister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs aan de Tweede Kamer dinsdag is er in het mbo nog een "forse verbetering van het rekenonderwijs nodig".

Leerlingen mogen niet de dupe worden van rekenonderwijs dat niet op orde is, aldus de bewindslieden. In het voortgezet onderwijs gaat het resultaat van de rekentoets vanaf dit jaar wel meetellen. Hier laten de resultaten een stijgende lijn zien.

Tegen de rekentoets was veel verzet vanuit het onderwijs en de oppositie in de Tweede Kamer. Regeringspartij PvdA ging na lang twijfelen akkoord.

Rekentoets in mbo enkele jaren uitgesteld
Rekentoets in mbo enkele jaren uitgesteld (Foto: ANP)

Janmaat verlaat Oranje met knieblessure

Daryl Janmaat is afgehaakt bij het Nederlands elftal. De verdediger heeft een knieblessure opgelopen en is daardoor genoodzaakt de twee interlands aan zich voorbij te laten gaan.

De 26-jarige rechtsback van Newcastle United is met een knieblessure afgehaakt.

Janmaat meldde zich maandag nog wel in Noordwijk bij bondscoach Danny Blind, maar uit onderzoek van de medische staf bleek dat hij niet fit genoeg is om te spelen in Astana.

Blind roept geen vervanger op waardoor Tete nu de enige rechtsback in de selectie is, hij lijkt af te stevenen op een basisplaats. Van Beek is niet opgeroepen, van der Wiel is geschorst en Karsdorp geblesseerd. Oranje zal daardoor woensdag met 22 spelers reizen naar Astana.

Het Nederlands elftal staat na acht wedstrijden op de vierde plaats in poule A, een plek die aan het einde van de rit geen recht geeft op EK-deelname.

Oranje moet in de resterende twee wedstrijden drie punten meer halen dan Turkije om de derde plaats te veroveren. Deze leidt tot deelname aan de play-offs in november.

De beste nummer drie van de negen groepen plaatst zich rechtstreeks voor het EK, maar deze lijkt niet uit de poule van Oranje te komen.

Janmaat
Daryl Janmaat (Foto: ANP)

Chung: "Blatter wil FIFA-verkiezing saboteren"

Chung Moon-joon vreest dat de verkiezingen voor het FIFA-voorzitterschap niet eerlijk zullen verlopen. De Zuid-Koreaanse miljardair is een van de kandidaten om op 26 februari als opvolger van Sepp Blatter te worden, maar ligt zelf onder vuur van de ethische commissie van de FIFA.

Chung meent dat het een streek is van Blatter. Hij wordt verdacht van het kopen van stemmen voor het bid van Zuid-Korea voor het WK van 2022. De Zuid-Koreaan zou medebestuurleden in ruil voor hun stem een groot voetbalontwikkelingsfonds beloofd hebben en donaties hebben gedaan aan Haïti en Pakistan. Hij ontkent alle aantijgingen in een verklaring. "Ze proberen niet alleen mijn kandidatuur te saboteren, maar de hele verkiezing en de FIFA zelf. De reden dat ik word aangepakt, is dat ik iets wil doen aan de huidige machtsstructuur bij de FIFA. Die aanklachten zijn alleen bedoeld om te voorkomen dat ik voor het voorzitterschap kan gaan."

Eerder stelde Michel Platini zich al verkiesbaar voor het FIFA-voorzitterschap. De UEFA-voorzitter ligt eveneens onder vuur, omdat Blatter hem in 2011 pas betaalde voor werkzaamheden die Platini tussen 1999 en 2002 verricht zou hebben. Destijds had de FIFA volgens de Fransman niet de financiële middelen om hem te betalen.

Albert Heijn opent zelfscan-supermarkt

Albert Heijn opent dinsdag een nieuwe supermarkt in Amsterdam waar klanten volledig zelf kunnen scannen en pinnen. Er zijn geen medewerkers aanwezig achter een kassa, maakte de supermarktketen bekend.

Klanten kunnen in de winkel kiezen voor verschillende vormen van scannen; met een handscanner, mobiele telefoon en de zelfscankassa. In de winkel werken overigens net zoveel medewerkers als in een vergelijkbare winkel met kassa's. Zij hebben alleen een andere rol. "Ze zijn er om klanten te verwelkomen, vragen te beantwoorden, klanten op weg te helpen bij het zelfscannen en de benodigde controles uit te voeren?', aldus moederconcern Ahold.

Een woordvoerster van Albert Heijn gaf aan dat er wel contant geld aanwezig is in de zelfscansupermarkt, voor bijvoorbeeld mensen die lege flessenbonnetjes inleveren. Het bedrijf gaat de interesse in het nieuwe filiaal grondig analyseren en dan bekijken of er meer worden geopend.

Het is de eerste keer dat Albert Heijn een supermarkt opent waar klanten alleen kunnen scannen en pinnen. In zeven 'Albert Heijn to go'-winkels wordt al volledig met scan&go gewerkt.

Albert Heijn opent zelfscan-supermarkt
Albert Heijn opent zelfscan-supermarkt (Foto: ANP)

Zwemster Nijhuis gaat met olympisch kampioene trainen

In navolging van Femke Heemskerk en Wendy van der Zanden trekt ook zwemster Moniek Nijhuis naar het buitenland. De schoolslagspecialiste verhuist naar de Engelse stad Plymouth, waar ze onder leiding van coach Jon Rudd gaat trainen met olympisch kampioene Ruta Meilutyte. De achttienjarige Litouwse won bij de Spelen van 2012 in Londen goud op de 100 meter schoolslag.

"De sfeer en omstandigheden in Plymouth sluiten precies aan bij mijn wensen", zei Nijhuis dinsdag. "Ik kan daar trainen met een coach die gespecialiseerd is in schoolslag en lig elke training naast de beste schoolslagzwemster ter wereld in het water." De 27-jarige Twentse zou in eerste instantie met Ranomi Kromowidjojo in Eindhoven gaan trainen onder coach Patrick Pearson, maar ze kiest er nu voor in Engeland toe te werken naar de Spelen van Rio de Janeiro.

Nijhuis diende zelf een verzoek in bij Rudd om naar Plymouth te mogen komen. "Ik heb toen eerst Ruta gevraagd wat haar gedachte hierover was", aldus de Engelse trainer. "Gelukkig zag Ruta ook direct de voordelen van goede dagelijkse competitie voor beiden." Meilutyte is de wereldrecordhoudster op de 50 en 100 meter schoolslag.

De Nederlandse schoolslagspecialiste pakte eind vorig jaar bij de WK kortebaan in Doha brons op de 50 en 100 school. Voor Nijhuis waren die podiumplaatsen een bevestiging dat ze dicht tegen de wereldtop aan zit. Bij de WK langebaan dit jaar in Kazan presteerde de Twentse echter teleurstellend. Nijhuis strandde in de series van de 100 meter en moest zich ziek afmelden voor de finale van de 50, waarvoor ze zich wel op het nippertje had geplaatst.

Zwemster Nijhuis gaat met Meilutyte trainen
Zwemster Nijhuis gaat met Meilutyte trainen (Foto: ANP)

Van Dijk klaar voor kans in Oranje

Virgil van Dijk zat al vaker bij de selectie van het Nederlands elftal, maar toch stapte hij maandag met een ander gevoel het spelershotel binnen. De robuuste verdediger maakt in zijn eerste weken bij Southampton grote stappen. Van Dijk duelleerde in de Premier League met gelouterde topspitsen als Wayne Rooney en Radamel Falcao, tegen wie hij glansrijk op de been bleef. "Bij Southampton leer ik iedere wedstrijd veel en veel meer dan de afgelopen jaren bij Celtic", zegt de 24-jarige mandekker uit Breda. "Als ik een kans krijg in Oranje, is het aan mij om het te laten zien."

Van Dijk weet dat bondscoach Danny Blind achterin problemen heeft. Stefan de Vrij is geblesseerd, Bruno Martins Indi geschorst. Het biedt kansen voor de fysiek ijzersterke verdediger, zeker nu hij in Engeland wekelijks bewijst het topniveau aan te kunnen. Van Dijk blonk de afgelopen twee jaar uit bij Celtic, dat in de Schotse competitie echter nauwelijks tegenstand heeft. Wellicht dat bondscoach Danny Blind en diens voorganger Guus Hiddink hem daarom nog geen kans hebben gegeven.

"Geen idee of het daarmee te maken heeft. Toen ik bij Celtic speelde, heb ik ook meerdere uitnodigingen voor Oranje gehad. Maar de timing is nu perfect. Mijn transfer naar Southampton is helemaal afgehandeld en ik heb intussen vijf wedstrijden op rij gespeeld. Het was even zwaar, maar het gaat steeds beter. Ik leer hier enorm veel. Het spel gaat veel sneller, het lijkt soms net een flipperkast. Daar moest ik wel aan wennen, maar tot nu toe gaat het prima. Ik ben vol vertrouwen en hoop deze lijn door te zetten."

Topvorm

Van Dijk speelde zaterdag op Stamford Bridge tegen Chelsea de Colombiaanse topschutter Falcao uit de wedstrijd. De 'Saints' boekten bij de Engelse kampioen een verdiende overwinning (1-3). In topvorm en blakend van het zelfvertrouwen meldde Van Dijk zich maandag bij Blind. "Of ik speeltijd krijg, ligt niet aan mij. Ik wil het laten zien als ik de kans krijg. Tot die tijd moet ik hard blijven werken en het iedereen moeilijk maken. We hebben met Oranje maar één doel en dat is kwalificatie voor het EK in Frankrijk. Daarvoor moeten we de komende twee wedstrijden winnen; hoe maakt niet uit. En dan zien we wel of het genoeg is."

Oranje is afhankelijk van Turkije, dat punten zal moeten verspelen in de duels met Tsjechië en IJsland. Gebeurt dat niet, dan zit de nummer drie van het laatste WK volgend jaar thuis. "Heel vervelend dat we het zover hebben laten komen", erkent Van Dijk. "Maar onze focus ligt op de komende twee duels."

Van Dijk klaar voor kans in Oranje
Van Dijk klaar voor kans in Oranje (Foto: ANP)

Bassie en Adriaan verbaasd over impact serie

Het duurde veertig jaar. Maar vanaf woensdag kunnen Bas en Aad van Toor, beter bekend als Bassie en Adriaan, aan hun lange cv ook een speelfilm toevoegen. Met Keet en Koen & de speurtocht naar Bassie en Adriaan draagt het beroemde maar bejaarde tweetal het stokje over aan twee vrolijke jonge straatartiesten.

Toch twijfelden de broers toen ze door een filmproducent met het plan werden benaderd. "Alles wat we tot nu toe gemaakt hebben, is een succes geweest", legt Aad (72) uit. "We nemen toch een risico: wat nou als de film niet aanslaat?" Maar na eerste testscreenings maakt het duo zich geen zorgen meer. "De kinderen bleven anderhalf uur geboeid kijken", vertelt Bas (80) trots. "Dat is het lastigste om te doen. Kinderen laten gillen, daar is geen kunst aan."

Het was inmiddels twaalf jaar geleden dat de Van Toors samen te zien waren als Bassie en Adriaan. Toen bij Aad plotseling kanker werd geconstateerd, kwam tamelijk abrupt een einde aan de optredens. "Het voelde heel vertrouwd om weer even onze personages te spelen", vertelt de acrobaat. "We zijn wat ouder geworden, en wat dikker. Maar sommige dingen verleer je nooit."

The Crocksons
Het tweetal brak in de jaren vijftig door als het duo The Crocksons. Met hun illustere stoelenact, waarbij ze samen op hun handen rustten op drie op elkaar balancerende stoelen, reisden de mannen de hele wereld rond. "Ik heb er tot jaren nadat we gestopt waren nachtmerries van gehad", bekent Aad. "Dat Bas uit het niets zou zeggen 'kom Aad, laten we het weer eens doen! Als we de muziek horen gaat het vanzelf!' Het was een heel gevaarlijk nummer: als één van de twee een foutje maakte, dan zou dat de ander het leven kosten."

In de jaren zeventig verzon het tweetal Bassie en Adriaan. "We wilden stoppen met The Crocksons toen we nog goed waren. We hadden teveel acrobaten gezien die te lang door waren gegaan en waarvan het lichaam ze uiteindelijk dwong te stoppen. Dat wilden we voor zijn." De eerste serie was De Plaaggeest, met Jaap Stobbe in de titelrol. "We deden eigenlijk alles zelf", vertelt Aad. De TROS, die de serie uitzond, had er weinig fiducie in dat Bassie & Adriaan een lang leven beschoren was. "Ik vroeg om kleurcorrectie, omdat de opnames er niet mooi uit zagen. 'Waarom joh, het wordt toch maar één keer uitgezonden!' kreeg ik als antwoord. Ik denk daar nog vaak aan terug als ik weer een herhaling van die serie zie."

Fanmail
De gedachte achter de verhalen was dat jonge kijkers er óók iets van opstaken. "Ik heb dertigers gesproken die vertelden hun examen Grieks gehaald te hebben dankzij onze afleveringen over Griekse mythologie", grinnikt Aad. De acrobaat woont tegenwoordig in Spanje en treedt weinig meer in het openbaar op. Clown Bassie daarentegen timmert nog steeds hard aan de weg en verschijnt nog met regelmaat op feesten en partijen. "Ik word op straat nog bijna elke dag herkend. Maar de reacties zijn eigenlijk altijd leuk", knikt Bas. En al is er al in geen twintig jaar meer een nieuwe serie gemaakt, de fanmail blijft komen. "Van de week nog een brief van een man van 39. Hij had een rottijd toen hij als tiener uit de kast kwam. Dankzij onze vrolijkheid en onze spreuk 'altijd blijven lachen' is hij die tijd doorgekomen, schreef hij." Ook kreeg Bassie, zeker vroeger, veel brieven van bijstandsmoeders. "We hebben het geld niet om met onze kinderen een reis naar de VS te maken. Maar dankzij jullie verhalen voelt het toch alsof we er geweest zijn. Het is bizar om te horen dat onze avonturen op sommige mensen zo'n impact hebben gehad."

Keet en Koen & de speurtocht naar Bassie en Adriaan draait vanaf woensdag in de bioscopen.

Bassie en Adriaan verbaasd over impact serie
Bassie en Adriaan verbaasd over impact serie (Foto: BuzzE)

Best. Commercial. Ever.

Deze commercial is epic

 

Best. Commercial. Ever...

Posted by FOK! on maandag 5 oktober 2015

Fassbender geeft Kate Winslet snelkookpan

Kate Winslet is maandag 40 jaar geworden. Een van de verjaardagscadeaus die ze kreeg is een snelkookpan, vertelt ze aan E! News.

De actrice wijdde eerder tijdens een interview uit over een recept voor bouillon en dat ze daar wel een goeie snelkookpan voor kan gebruiken. Michael Fassbender, die samen met Winslet in de nieuwe Steve Jobs-film speelt, maakte ook deel uit van het interview en beloofde een pan te kopen op de voorwaarde dat Winslet het recept voor hem maakt.

De acteur heeft zich aan zijn woord gehouden: "Hij heeft me een snelkookpan gegeven", vertelt Winslet. "Ik stond op het punt om naar het vliegveld te vertrekken en toen arriveerde er net een groot pakket. Aan de zijkant zag ik staan het van Tefal was. Dus ik dacht ah. Brave jongen, hij heeft een snelkookpan voor me gekocht."

Fassbender geeft Kate Winslet snelkookpan
Fassbender geeft Kate Winslet snelkookpan (Foto: BuzzE)

Lenny Kravitz helpt op overstroomde Bahama's

Lenny Kravitz biedt op de door de orkaan Joaquin getroffen Bahama's zijn hulp aan. Dat meldt hij via Instagram.

De zanger en acteur heeft een huis op de Bahama's, de eilandengroep die vrijdag werd getroffen door de orkaan. Hij bedankt zijn fans voor alle bezorgde berichten die hij kreeg. "Ik heb de orkaan gelukkig overleefd, maar verschillende eilanden ten zuiden van mij zijn verwoest. Er zitten nog steeds mensen op hun dak wachtend op hulp. Er is geen water, elektriciteit en voedsel en vliegtuigen kunnen niet landen vanwege overstromingen."

Kravitz besluit daarom zelf te gaan kijken wat hij kan betekenen en belooft zijn volgers hen op de hoogte te houden. "Ik ga met wat andere mensen met de boot die kant op. We nemen mee wat we mee kunnen nemen. Ik kom hierop terug en laat weten hoe jullie kunnen helpen als je dat wilt."

Lenny Kravitz helpt op overstroomde Bahama's
Lenny Kravitz helpt op overstroomde Bahama's (Foto: BuzzE)

'Nick Gordon nog niet af van beschuldigingen'

Een officier van justitie is bezig om Nick Gordon aan te klagen voor moord op Bobbi Kristina Brown. Dat meldt een insider aan Us Weekly.

Volgens een bron heeft de officier van justitie in Georgia een geheime jury samengesteld met de intentie om Gordon aan te klagen voor moord. De officiële aanklacht zal binnenkort volgen, nadat er bij experts gecheckt is of de aanklacht stand kan houden.

Eerder werd Gordon al door Bedelia Hargrove, de conservator van Bobbi Kristina Brown, aangeklaagd voor dood door schuld. Gordon zou volgens de aanklacht een dodelijke cocktail hebben toegediend vlak voordat ze in een coma in bad werd aangetroffen in januari. Ook zou hij fysiek geweld hebben gepleegd en geld van haar hebben gestolen. Gordon ontkent alle aantijgingen.

De dochter van Whitney Houston en Bobby Brown overleed in juli nadat ze een half jaar in coma had gelegen. Bobbi Kristina zou een onstuimige relatie hebben gehad met Nick Gordon, waarin ze samen drugs zouden hebben gebruikt.

'Nick Gordon nog niet af van beschuldigingen'
'Nick Gordon nog niet af van beschuldigingen' (Foto: BuzzE)

Foutje: leraar appt penisfoto naar klas

Een leraar op een Limburgse scholengemeenschap heeft zichzelf onsterfelijk gemaakt. Via WhatsApp stuurde hij een foto van zijn penis. Die was bedoeld voor zijn partner, maar ging per ongeluk naar een WhatsApp-groep van één van zijn klassen, meldt 1 Limburg.

De docent van scholengemeenschap Sint Ursula in Horn voerde met zijn partner een erotisch gesprek. Hij wilde indruk maken met een foto van zijn paarsgepunte lans (© Djeez, 2007-heden). Helaas ging dat een beetje mis. De scholenkoepel waar Sint Ursula lid van is, heeft de kwestie onderzocht. De conclusie: het is 'een hele domme fout, zonder kwade bedoelingen'.

De docent mag les blijven geven op de school voor voortgezet onderwijs, maar niet meer aan de leerlingen die de foto van het geslachtsdeel onder ogen kregen. Dat is een oplossing waar ook de betrokken ouders zich in konden vinden.

De scholenkoepel ziet in het incident geen aanleiding voor strengere regels omtrent contact tussen docenten en leerlingen via sociale media. Bestuursvoorzitter Thieu Kikken: 'Het is een handige manier van communiceren buiten de lessen om, waarbij leerlingen bijvoorbeeld vragen kunnen stellen over lesstof of huiswerkbegeleiding. Hier is sprake geweest van een domme vergissing.'

WhatsApp
Leraar stuurt penisfoto aan WhatsApp-groep.

FOK! Wat een weer: regen en onweer

In de loop van de avond trokken gisteren de buien ons land binnen, Vanmorgen trekken ze over het land heen naar het noorden weg. De temperatuur schommelt tussen de 11 en 15 graden. In het zuiden is hierbij even ruimte voor opklaringen, maar in de middag gaat het weer regenen, met kans op onweer. In de middag wordt het tussen de 17 en 21 graden. Ook woensdag is er nog kans op regenval. In het weekend is er meer kans op zon, maar wel bij een beduidend lagere temperatuur dan we tot op heden gewend zijn.

Ik ontving van qltel en Rewimo die een paar dagen in het Westerwald, Duitsland, doorbrengen, onderstaande foto's. Hoewel het ook daar grauw en grijs was gisteren, was er gelukkig genoeg zon om een mooie wandeling te maken en deze plaatjes te schieten!

Bootjes in de Riesensee in het Westerwald (Foto: qltel)
Bootjes in de Riesensee in het Westerwald (Foto: qltel)

Eenzame boom in het Westerwald (Foto: qltel)
Eenzame boom in het Westerwald (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
Vandaag in 2010 pleegde Antonie Kamerling zelfmoord. Hij werd bekend door zijn rol als Peter Kelder in Goede Tijden Slechte Tijden. Het is ook de sterfdag van Prins Claus, de echtgenoot van Beaxtrix. Ook Dick Laan, de auteur van de bekende Pinkeltje boeken overleed op deze datum.

In 1799 werd de Slag om Castricum uitgevochten en in 1940 werd vandaag het startsein van de jodenvervolging in Nederland gegeven door de ariërverklaring van ambtenaren. 

Aanvaring op Noordzee, mensen uit water gered

In het Belgische gedeelte van de Noordzee zijn twee schepen met elkaar in aanvaring gekomen, waarvan eentje een Nederlands vrachtschip is. Dat meldt de Belgische krant De Morgen. Voor de kust van Blankenberge werd een grootschalige reddingsoperatie opgestart om mensen te redden die in het water waren beland.

De aanvaring vond dinsdagochtend rond 04.00 uur plaats op zo'n 8 kilometer van de haven in Zeebrugge en ongeveer 10 kilometer van de kustplaats Blankenberge. Hierbij zouden elf opvarenden in het water zijn beland; ook de scheepslading zou gezonken zijn.

De botsing zou hebben plaatsgevonden tussen het Nederlandse vrachtschip 'Flinterstar' en de LNG-tanker 'Al Oraiq', varend onder de vlag van de Marshalleilanden. Die informatie is echter nog niet bevestigd. Naast vijf Belgische sleepboten en een helikopter zijn ook drie Zeeuwse reddingsboten ingezet.

Het Twitter-account @maritiemewereld meldt dat alle personen van het vrachtschip Flinterstar zijn gered. Eén persoon is onderkoeld naar een ziekenhuis vervoerd. Het Nederlandse vrachtschip is bezig om te zinken en is inmiddels bijna onder water.

The Crew gaat naar de top in Wild Run

Ubisoft heeft een nieuwe trailer uitgebracht waarin we meer zien van de The Crew: Wild Run, de uitbreiding voor de race-MMO. Tegelijkertijd nodigen ze pc-spelers uit mee te doen met de aankomende bèta.

The Crew: Wild Run bevat nieuw terrein, nieuwe voertuigen waaronder monster trucks en motoren, een weersysteem, stunts en nieuwe uitdagingen. En dat allemaal in een vernieuwd grafisch jasje. De bèta-inschrijving is hier te vinden voor pc-spelers die het willen uitproberen.

Er is nog meer nieuws om Ivory Towers, de ontwikkelaar van het spel. Deze is nu gekocht door Ubisoft, dus ze mogen er op stampen. In november komt The Crew: Wild Run uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Oertijd-bacterie geeft je lust en energie

Ruzie met de Russen? We kunnen ze maar beter te vriend houden. Russische wetenschappers hebben namelijk een supergezonde bacterie ontdekt die miljoenen jaren oud is. Het wondermiddel zou een positief effect hebben op je geestelijke en lichamelijke gesteldheid, zo meldt het AD.

Anatoli Brouchkov, hoofd van het departement Geocryologie aan de Staatsuniversiteit van Moskou, is dolenthousiast over zijn ontdekking. Hij heeft zichzelf geïnjecteerd met 3,5 miljoen jaar oude bacteriën in de hoop dat hij zo zijn levensduur kan verlengen. Of dat lukt, moet nog blijken, maar Brouchkov beweert dat hij qua werk productiever is en dat hij al twee jaar geen griep heeft gehad.

De wonderbacterie is ontdekt in de Siberische permafrost; dat is permanent bevroren grond. Maar door de klimaatverandering en het smeltende ijs vinden wetenschappers steeds vaker virussen en bacteriën die er al miljoenen jaren worden bewaard. Dus ook de wonderbacterie die de naam Bacillus F heeft gekregen.

Positief effect
Bacillus F is uitgebreid getest en lijkt goed voor alles en iedereen. Oudere vrouwtjesmuizen konden beter voor nageslacht zorgen, de groei van gewassen wordt bevorderd en ze zijn beter tegen vorst bestand. Mogelijk willen mannen hun spermaspeer wat vaker hanteren. Hoe dan ook: alles bij elkaar zou de bacterie een positief effect hebben op je geestelijke en lichamelijke gesteldheid.

Brouchkov en zijn team hopen nu te bewijzen dat de bacterie bijdraagt aan een lang en gezond leven. Als dat echt zo is, liggen er kansen voor de farmaceutische industrie. Bacillus F wordt dan mogelijk toegepast in voedingssupplementen of medicijnen. Misschien krijg jij ook wel zo'n injectie van je baas, zodat je lekker productief bent op je werk.

De Russische wetenschapper Anatoli Brouchkov
De Russische wetenschapper Anatoli Brouchkov (Foto: YouTube).

Update: Ubisoft teaset Far Cry Primal

Ubisoft heeft een nieuwe game geteased in de vorm van een livestream van een mysterieuze muurschildering. Er is een man te zien die bewapend is met een grote boog en een grote speer.

Naast de geheimzinnige afbeelding zijn er mysterieuze geluiden te horen van grommende beesten en vage zangklanken. De video zoomt langzaam uit om beetje bij beetje meer van de muurschildering te onthullen.

De kans is aanwezig dat het hier om een nieuwe Far Cry-game gaat, aangezien daar de pijl en boog een belangrijk wapen is. Bovendien is de beschrijving van het filmpje 'survival is timeless', in de Far Cry-games is overleven een belangrijk onderdeel van de gameplay.

Begin dit jaar maakte Ubisoft-topman Yves Guillemot bekend dat Far Cry een blijvertje is. Het is een van de best verkopende franchises van de Franse ontwikkelaar en zal als het aan Guillemot ligt nog lange tijd voortbestaan. Eind 2014 sprak creative director Alex Hutchinson over een mogelijke spin-off zoals Blood Dragon. Hoewel een Blood Dragon 2 niet op de agenda stond, werd wel gesproken over een mogelijke andere, verrassende spin-off.

Update: Het blijkt om Far Cry Primal te gaan. Dit meldt Ubisoft Turkije alvast. De medewerker aldaar zal wel een ontslagbrief op zijn deurmat vinden.

Ubisoft Far Cry Primal tweet

Herman van der Zandt legt dagelijks het Mes op Tafel

Herman van der Zandt wordt definitief de nieuwe presentator van het quizprogramma Met het Mes op Tafel, zo meldt de Volkskrant. Hij volgt Joost Prinsen op die om gezondheidsredenen is gestopt. Herman de Schermman was het afgelopen seizoen al invalpresentator. In 1998 deed hij als student zelf mee aan de bluf- en kennisquiz.

'Een hele eer', reageerde Van der Zandt toen hij begin dit jaar werd gevraagd om in te vallen voor Joost Prinsen. 'Vooral omdat de bedenkers van het programma, Joost Prinsen en eindredacteur Jan Kok, samen op het idee kwamen om mij te vragen.' Van der Zandt is bekend als nieuwslezer bij het NOS Journaal, presentator van grote inzamelingsacties en de presentatie van uitslagen op verkiezingsavonden. Dat leverde hem de bijnaam Herman de Schermman op.

Overstap
Eerder dit jaar vertelde Herman in Zondag met Lubach aan Salamander Klöpping dat hij zou gaan stoppen als Herman de Schermman. Recent kwam daar het bericht bij dat hij overstapt van NOS Nieuws naar NOS Sport. Nu komt daar dus de presentatie van Met het Mes op Tafel bij. 'De smoking is bij de stomerij geweest en de bar is ook weer aangevuld. Ik heb een aantal kandidaten al zien proefspelen en het belooft een heerlijk seizoen te worden. Misschien ga ik wel zingen', aldus Van der Zandt.

Van der Zandt deed als student mee aan de quiz. Hij behaalde in 1998 de finale, maar kwam één goed antwoord tekort om 20.000 gulden te winnen. Met het Mes op Tafel was voorheen een wekelijkse quiz, maar wordt dit seizoen elke maandag tot en met donderdag uitgezonden op NPO2.

Stille tocht om gesloten supermarkt

In de Utrechtse wijk Lombok is maandag een stille tocht gehouden. Niet vanwege zinloos geweld, zelfs niet vanwege een omgekomen huisdier. Nee, scholieren van het Christelijke Gymnasium gingen de straat op wegens de sluiting van een supermarkt. Ze balen ervan dat de MCD Supermarkt failliet is en verdwijnt, meldt RTV Utrecht.

Bijna vijfhonderd mensen hebben zich via een speciale Facebook-pagina aangemeld voor de stille tocht. Wat eerst een grap leek te zijn, werd maandag toch waarheid: jongeren liepen massaal door Lombok om hun steun aan de supermarkt te betuigen. Ze legden ook bloemen neer en brandden kaarsjes.

Frikadellenbroodjes
'Het saamhorigheidsgevoel van het naar de MCD gaan is nu weg', schrijft sympathisant Mira op de Facebook-pagina. 'Binnenkort zal de MCD worden opgevolgd door een nieuwe supermarkt maar het zal niet hetzelfde zijn', meent Jurrien. Felix schrijft: 'Als we denken aan MCD, denken we niet aan louter een supermarkt midden in de multiculturele buurt Lombok. We denken aan de frikadellenbroodjes, we denken aan de charmante caissières (...) We denken aan thuis.'

Jongen (11) schiet meisje (8) dood om puppy's

Een 11-jarige jongen heeft in de Amerikaanse staat Tennessee op een woonwagenkamp een 8-jarig buurmeisje doodgeschoten. Dat deed de jongen met het geweer van zijn vader, nadat het meisje had geweigerd haar puppy's te laten zien. Het gebeurde zaterdagavond, maar autoriteiten meldden het verhaal maandag pas.

Het slachtoffer werd nog naar een ziekenhuis gebracht, maar werd daar doodverklaard, zei de politiechef van White Pine, een plaats in het oosten van Tennessee. De jongen was in gesprek met drie meisjes. Hij vroeg een van hen of hij haar twee nieuwe puppy's mocht zien. Toen het meisje dat weigerde, pakte de jongen het geweer van zijn vader. Hij schoot door het raam en raakte het meisje in haar borst. Daarna gooide hij het wapen naar buiten.

De jongen werd in zijn huis gearresteerd. Hij wordt beschuldigd van moord en zit in een jeugdinrichting. Maandag bepaalde een rechter dat hij daar voorlopig vast blijft zitten. Eind oktober moet hij opnieuw voor de rechter verschijnen. Dan bepaalt de rechter mogelijk of de verdachte wordt berecht als minderjarige of als volwassene.

In de Verenigde Staten is de discussie over wapenbezit weer opgelaaid na de schietpartij in Roseburg vorige week. Een 26-jarige man schoot toen negen mensen dood. Zo pleit president Obama voor strengere wapenwetgeving. Obama brengt vrijdag een bezoek aan Roseburg en spreekt dan ook met nabestaanden.

Jongen (11) schiet meisje (8) dood om puppy's
Jongen (11) schiet meisje (8) dood om puppy's (Foto: ANP)

Duitsland bestrijdt asielzoekers-aantal Bild

De Duitse regering bestrijdt berichtgeving in de krant Bild over de verwachting dat er 1,5 miljoen asielzoekers naar Duitsland komen dit jaar. De krant zegt zich te baseren op vertrouwelijke stukken, maar de regering zegt daar niks van af te weten, zo meldt De Telegraaf.

Een woordvoerder van de regering zegt dat er geen sprake is van een nieuwe, gewijzigde voorspelling. Duitsland verwacht nog steeds tussen de 800 duizend en 1 miljoen vluchtelingen. Een groot deel van de vluchtelingen uit het Midden-Oosten reist naar Duitsland, de grootste en rijkste economie van Europa.

In het rapport waar Bild over bericht zou een overheidsfunctionaris zijn zorgen uitspreken over de enorme toestroom die het land nog te wachten staat. Ook zouden de autoriteiten bezorgd zijn dat vluchtelingen op den duur hun familieleden naar Duitsland zullen halen. Minister Caffier van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern bevestigde de hogere toestroom afgelopen weekend in een interview. Hij verwacht dat er dit jaar zo'n 1,2 tot 1,5 miljoen vluchtelingen naar Duitsland komen.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei zondag dat Europa het aantal mensen dat naar het continent komt moet beperken. 'Europa moet bereid zijn om mensen op te nemen, maar we kunnen niet doen wat onmogelijk is.' Schäuble zei dat Europa er snel werk van maakt om de enorme vluchtelingenstroom het hoofd te bieden. De Europese Unie en Turkije hebben afspraken gemaakt over hoe het aantal vluchtelingen dat naar Europa wil, kan worden verminderd.

Kritiek op Duitse omroep om gesluierde Merkel

De Duitse publieke omroep ARD wordt beticht van islam-vijandige propaganda. Dat schrijft de Duitse krant Die Welt. In het politieke programma Bericht aus Berlin was een gefotoshopte foto van een gesluierde Angela Merkel te zien, met op de achtergrond de Rijksdag met minaretten die er bovenuit steken.

Het programma besteedde zondag uitgebreid aandacht aan de vluchtelingenproblematiek die Duitsland meemaakt. Volgens eerdere schattingen komen zo'n 800.000 tot één miljoen mensen hun heil in Duitsland zoeken. Dit weekend werd een vertrouwelijke notitie openbaar die zelfs uitgaat van 1,5 miljoen asielzoekers.

Gewaad
Terwijl de presentator het onderwerp inleidde, verscheen een foto van het Duitse parlementsgebouw (der Reichstag), met minaretten die er bovenuit steken. Even later wordt een foto getoond van bondskanselier Angela Merkel in een zogeheten chador; een gewaad dat het hele lichaam bedekt, met uitzondering van het gezicht.

De fotoshop schoot veel tv-kijkers in het verkeerde keelgat. Het zou om islam-vijandige propaganda gaan en dat zou rechtse populisten in de kaart spelen. Want terwijl het gewraakte plaatje in beeld kwam, stelde de presentator de vraag hoe het staat met de Duitse waarden.

Legitiem
De programmamakers hebben op Facebook gereageerd op de aantijgingen. 'Elke suggestie dat wij aan islamofobe propaganda doen wijzen we categorisch af', schrijft de redactie. Het getoonde beeld zou 'legitiem' zijn vanwege de context. 'De presentator sprak over de verworvenheden van onze westerse samenleving: vrijheid van meningsuiting, persvrijheid en gelijkheid. Deze vrijheden zijn terug te vinden in de gebruikte afbeeldingen.'

Bericht aus Berlin toont een gesluierde Angela Merkel
Bericht aus Berlin toont een gesluierde Angela Merkel (screenshot).

Van Rijn denkt nog na over bijdrage jeugdhulp

Staatssecretaris Martin van Rijn van Volksgezondheid gaat met de koepelorganisatie voor gemeenten VNG nader overleggen over de ouderbijdrage in de jeugdhulp. Ouders moeten sinds begin dit jaar een bijdrage betalen als hun kind jeugdhulp met verblijf ontvangt.

Op verzoek van regeringspartij PvdA is nu onderzocht hoe deze bijdrage uitpakt voor ouders, of die een drempel opwerpt voor het zoeken van hulp en wat de opbrengst ervan is voor de gemeenten. De uitkomst daarvan is voor Van Rijn aanleiding om opnieuw met de VNG te gaan praten, zo heeft hij maandag aan de Tweede Kamer laten weten. Hij wil met een nader voorstel komen voorafgaand aan de behandeling van zijn begroting voor volgend jaar.

In de Kamer bestaat nogal wat weerstand tegen de ouderbijdrage, onder meer van de PvdA en een groot deel van de oppositie. De VVD is juist voorstander.

De PvdA vindt nu dat de ouderbijdrage moet worden afgeschaft. ,,Financiën mogen nooit een drempel zijn voor zorg aan kwetsbare kinderen??, laat PvdA?er Loes Ypma in een reactie weten. Volgens haar is die drempel er dus wel. ,,Ouders met kinderen die jeugdhulp krijgen (zoals met psychiatrische problemen of een verstandelijke beperking) worden op onrechtvaardig hoge kosten gejaagd door de ouderbijdrage.??

Van Rijn denkt nog na over bijdrage jeugdhulp
Van Rijn denkt nog na over bijdrage jeugdhulp (Foto: ANP)

Dodelijk verleden 57 (Slot)

Op het beeld zag ik veel mannen dodelijk gewond naar de grond gaan. Het licht ging uit en vrijwel direct weer aan. Hernou zat niet meer achter zijn beeldschermen. Ik was alleen en heel ver weg hoorde ik schoten. Het licht ging aan en uit, nu zat Hernou er weer.
‘Waar was je, man?’ vroeg ik.
‘Ze komen te snel te dichtbij. Dat heb ik wat vertraagd’, zei hij gehaast en dook weer achter zijn computerschermen. Ik had hem nog niet eerder zo gezien.
‘En Greta?’ vroeg ik. Hernou’s hoofd flitste mijn kant op.
‘Die kan vanaf dit moment plotseling voor je staan. Bedenk wat ik erover gezegd heb. Ik zal nog wel een paar keer zo verdwijnen zoals ik zonet gedaan heb.’

Dode bij brand in azc Duitsland

Bij een brand in een asielzoekerscentrum in het Duitse Saalfeld is een dode gevallen, waarschijnlijk een asielzoeker. Het is nog niet duidelijk of er sprake was van brandstichting.

Volgens Duitse media was het slachtoffer een jonge man uit Eritrea.

Duitse asielzoekerscentra zijn in de afgelopen maanden verschillende keren het doelwit geweest van brandstichtingen. Daarbij zijn meerdere asielzoekers gewond geraakt.

Dode bij brand in azc Duitsland
Dode bij brand in azc Duitsland (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.