Johan Cruijff heeft longkanker

Johan Cruijff heeft in de afgelopen periode meerdere keren een ziekenhuis bezocht. Daar zijn gezondheidsproblemen geconstateerd, verklaarde zijn woordvoerder donderdagochtend. Over de ernst van de gezondheidsproblemen kon ze nog niets zeggen. Het management van de 68-jarige voormalige topvoetballer zegt in de loop van donderdagochtend met een verklaring te komen.

Spaanse media meldden donderdagochtend dat Cruijff zou lijden aan longkanker. Zijn woordvoerster kon dat niet bevestigen of ontkennen. De ziekte zou dinsdag zijn ontdekt tijdens een controle in het ziekenhuis van Barcelona. De 68-jarige voormalig sterspeler van Ajax en Barcelona zou nog testen moeten ondergaan om te kijken wat de omvang van de tumoren is.

Update 13.44 uur:
Johan Cruijff heeft longkanker. Het management van de 68-jarige oud-topvoetballer heeft dit donderdagmiddag bevestigd. Cruijff onderging in de afgelopen weken diverse onderzoeken in een ziekenhuis in Barcelona. Daar werd de ziekte vastgesteld.

Cruijff wordt nog steeds onderzocht in het ziekenhuis. Wanneer die onderzoeken zijn afgerond is nog niet bekend. Het management liet weten op dit moment geen verdere mededelingen te doen omdat de onderzoeken nog gaande zijn, maar vooral 'omwille van de privacy van Johan en zijn familie'. Het management hoopt dat zijn privacy wordt gerespecteerd.

Het nieuws over de ziekte lekte donderdagochtend al uit. Diverse Spaanse media berichtten over de voormalig sterspeler van Ajax, FC Barcelona en het Nederlands elftal. Het management liet toen nog weten dat Cruijff gezondheidsproblemen had, zonder dat verder te specificeren. Donderdagmiddag bleken de trieste geruchten dus waarheid. 

Update 16:31
Johan Cruijff heeft donderdag zijn dank uitgesproken voor de vele steunbetuigingen aan zijn adres nadat donderdag bekend werd dat hij aan longkanker lijdt. "Muchas gracias, Dank jullie wel, Thank you for all your support", twitterde hij in drie talen.

Het nieuws over de ernstig zieke Cruijff lekte donderdag uit in Spanje, waar de 68-jarige oud-topvoetballer leeft. Onderzoeken moeten nog uitwijzen hoe de geboren Amsterdammer moet worden behandeld. Bekende sporters, clubs, bonden en supporters van de beroemde nummer 14 reageerden geschokt via sociale media. Ze wensten Cruijff en zijn familie veel sterkte en spraken de wens uit dat hij de ziekte overwint.

Cruijff vertelt in een statement op zijn website de laatste weken te zijn onderworpen aan verschillende onderzoeken in een ziekenhuis in Barcelona. Bij deze onderzoeken is longkanker ontdekt. "Om de privacy van Johan en zijn familie te respecteren, en door het feit dat de onderzoeken nog niet afgerond zijn, kunnen er op dit moment geen aanvullende mededelingen worden gedaan. We hopen dat iedereen de privacy van Johan en zijn familie respecteert. Als de onderzoeken klaar zijn, wordt meer bekend."
 Gezondheidsproblemen voor Johan Cruijff
16:Gezondheidsproblemen voor Johan Cruijff (Foto: ANP)