FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 15 oktober 2015

Lady Gaga open over depressies

Lady Gaga heeft haar hele leven al last van een angststoornis en depressies, vertelt ze in een interview met Billboard. "Ik heb er nog steeds iedere dag last van."

Omdat Gaga weet hoe vervelend het is om hiermee te leven richtte ze de Born This Way stichting op om jongeren met soortgelijke problemen te helpen. "Ik kwam op het idee door de gesprekken die ik had met mijn fans. Een deel van de verhalen die ik hoorde, was behoorlijk donker. Ik begon om ze te geven en ik zag mijzelf in ze. Ik wilde iets doen zodat ze weten dat ze hier niet alleen in staan. Als ze zich namelijk alleen voelen, kan dit nog wel eens tot zelfmoord leiden", aldus de zangeres.

Met de stichting ondersteunt Lady Gaga allerlei projecten om kinderen uit hun isolement te helpen, maar ook onderzoek naar jongeren en hun mentale gezondheid. "Ik wil heel graag dat de kinderen die we helpen, voelen dat hun gevoelens niet raar zijn. Het is menselijk, zo zijn we geboren."

Lady Gaga open over depressies
Lady Gaga open over depressies (Foto: BuzzE)

Ling weg als adviseur Ajax

Oud-voetballer Tscheu La Ling fungeert niet langer als adviseur bij Ajax. De ex-aanvaller heeft zich bij de raad van commissarissen afgemeld. Dat meldde AD Sportwereld donderdagavond.

Op voorspraak van clubicoon Johan Cruijff stelde La Ling een rapport op met aanbevelingen voor de technische organisatie bij Ajax. De rvc stelde zijn werk op prijs en vroeg hem beschikbaar te blijven voor verdere adviezen. Ling heeft daar nu voor bedankt.

Op basis van het rapport van Ling werd onder meer oud-doelman Edwin van der Sar benoemd tot voorzitter van het zogenoemde 'technisch hart' van Ajax. De oud-international, tevens de nieuwe directeur externe relaties bij de Amsterdamse club, moet de stafleden bij de jeugdopleiding en bij het eerste elftal weer op één lijn zien te brengen.

Ling weg als adviseur Ajax
Ling weg als adviseur Ajax (Foto: ANP)

Timmermans ruilt visumplicht Turken voor 'Syriers'

In onderhandeling met de Turken over het 'vluchtelingen' probleem heeft Frans Timmermans van de Europese Commissie (EC) afgesproken dat Turkije 3 in plaats van 1 miljard euro krijgt voor verbeterde opvang. Tevens mogen Turken voortaan visumvrij naar Europese Unie (EU)-landen reizen.

De Vice-voorzitter heeft verder geregeld dat Turkije de status van een vluchtelingveilig land krijgt. Dit is van belang voor het eenvoudiger terug kunnen sturen van de vluchtelingen naar Turkije. Tevens zijn de onderhandelingen weer opgestart om de Turken tot de EU te laten toetreden.

Uiteindelijk heeft niet de EC hier het laatste woord over maar de EU-regeringsleiders. Tot nu toe was Nederland niet zo gecharmeerd van visumvrije Turken. Als Turkije echter wat beter zijn best doet om aan de Europese normen, zoals met paspoortuitgiftes en controles, te voldoen, is er wel ruimte daarvoor. Of Turkije zich ook moet houden aan de strenge Europese regels ten aanzien van vrije pers of het erkennen van de Armeense genocide, is niet bekend.

VW wil niet praten met beleggersvereniging

Volkswagen wil niet overleggen met de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over de schade van gedupeerde beleggers.

Het concern vindt dat het heeft voldaan aan de 'verplichtingen voor de kapitaalmarkten', zo heeft het de VEB laten weten. Het aandeel Volkswagen kelderde onlangs op de beurs na het uitbreken van het dieselschandaal. De autobouwer sjoemelde met software in dieselauto's om de uitstootwaarden te manipuleren.

De VEB betreurt de reactie van Volkswagen. "Voor de VEB en de Nederlandse beleggers ligt de weg nu vrij om een collectieve actie te beginnen", aldus de belangenvereniging.

VW wil niet praten met beleggersvereniging
VW wil niet praten met beleggersvereniging (Foto: ANP)

Gordon weer aan het werk

Gordon is weer aan het werk. De presentator en zanger heeft via Facebook een filmpje gedeeld vanuit zijn koffiehuis Blushing in Amsterdam.

Goor vertelt dat hij na zes weken weer aan de slag is gegaan. "Het is hier hartstikke gezellig en druk weer, het was net echt een gekkenhuis", aldus de artiest die zegt het weer heel fijn te vinden om te werken. Gordon werd afgelopen zomer aangereden door een auto tijdens zijn vakantie in Griekenland. Daarbij liep hij verschillende botbreuken op en moest hij een tijd rust nemen.

"We gaan de draad weer oppakken en aan de slag. Ophouden met dat gezeik", sluit Goor het filmpje af.

Gordon weer aan het werk
Gordon weer aan het werk (Foto: BuzzE)

'Toestand Lamar Odom verslechtert'

De toestand van Lamar Odom is nog niet verbeterd. TMZ schrijft zelfs dat het wat slechter gaat met de oud-NBA-speler die sinds woensdagochtend in een ziekenhuis in Las Vegas ligt.

Artsen hebben de familie van Odom verteld dat als zijn toestand zo blijft de kans op herstel steeds kleiner wordt. Bronnen vertellen de website wel dat Lamar woensdag kort in de hand van Khloé, zijn ex-vrouw, heeft geknepen. Dat zou iedereen hoop hebben gegeven, maar doktoren zeggen nu dat dit ook een reflex van Lamar kan zijn geweest.

Dezelfde bronnen laten weten dat Lamar donderdagochtend nog geen verbetering laat zien. Een aantal van Lamars organen zouden inmiddels niet meer werken.

Odom werd in de nacht van dinsdag op woensdag bewusteloos aangetroffen in een bordeel in de buurt van Las Vegas. Daarop werd hij met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Het is niet duidelijk wat er met Lamar aan de hand was, maar verschillende media melden dat Odom cocaïne en een natuurlijke variant op viagra had gebruikt.

'Toestand Lamar Odom verslechtert'
'Toestand Lamar Odom verslechtert' (Foto: BuzzE)

'Banenkrimp Air France kan vermeden worden'

Het mes zetten in het vluchtaanbod en banen bij Air France zou nog vermeden kunnen worden. Dan moeten gesprekken tussen het luchtvaartbedrijf en de bonden over onder meer versoberde arbeidsvoorwaarden snel vooruitgang boeken, aldus het bestuur van luchtvaartcombinatie Air France-KLM.

Topman Alexandre de Juniac van Air France-KLM sprak donderdag het bestuur bij over de gesprekken met de bonden. Die verliepen volgens hem veelbelovend, na geweld bij een personeelsbijeenkomst op 5 oktober. Personeelschef Xavier Broseta en zijn mededirecteur Pierre Plissonnier werden toen gemolesteerd, verschillende werknemers werden gearresteerd.

Air France probeert al lang het personeel over te halen langer en harder te werken voor hetzelfde geld, zoals zustermaatschappij KLM dat ook met de vakbonden heeft afgesproken. Onlangs bleek evenwel dat met de piloten geen akkoord te bereiken viel. Om toch een einde te maken aan de opeenstapeling van verliezen werd besloten tot een harde sanering.

Lange vluchten
De capaciteit op lange vluchten van Air France wordt tussen nu en 2017 in twee etappes met 10 procent verlaagd. Veertien oudere vliegtuigen verdwijnen uit de vloot en worden in tegenstelling tot in eerdere plannen niet vervangen. Door de ingreep verdwijnen in totaal 2900 banen. Dat leidde tot flinke protesten.

Volgens De Juniac is het echter nog steeds mogelijk eerdere plannen na te streven, met lagere kosten en groei. Dat heeft bij zowel hem als de bonden de voorkeur boven een harde sanering, zo heeft hij laten weten. Het bestuur zei De Juniac daarin te steunen. Het heeft de top van het bedrijf en de bonden "aangemoedigd"om de gesprekken voort te zetten.

'Banenkrimp Air France kan vermeden worden'
'Banenkrimp Air France kan vermeden worden' (Foto: ANP)

Yolanthe heeft geworpen

Heuglijk nieuws uit Turkije. Yolanthe is vandaag bevallen.

Yolanthe en haar man, Wesley Sneijder, hebben een kerngezond jongetje gekregen. Met een lengte van 52 centimeter is hij nu al bijna even groot als papa.

Aangezien het kind met een keizersnede ter wereld is gekomen, is Yolanthes punani nog lekker strak. En de naam van de telg? Xess Xava...

Het kereltje weegt overigens 3500 gram. Hopelijk weet zoonlief over een jaar of zeventien wél het EK te halen.

Nintendo en Google investeren in Niantic

Nintendo, Google en The Pokémon Company investeren gezamenlijk dertig miljoen dollar in Niantic, het bedrijf achter Ingress en het nog te verschijnen Pokémon GO. Hiervan krijgt Niantic twintig miljoen direct en de overige tien miljoen na het behalen van bepaalde doelen.

Het geld zal gebruikt worden voor nieuwe titels, de ontwikkeling van Pokémon GO en de doorontwikkeling van Ingress. Deze games maken onder andere gebruik van geolocatie in hun games, waardoor gebieden van het echte leven gecombineerd worden met de game. In het geval van Pokémon GO betekent dit dat we in de echte wereld Pokémon kunnen vangen. De trailer hiervan vind je hieronder.

SynDROOM wint 50e Gouden Televizier-Ring

SynDROOM is uitgeroepen tot het beste televisieprogramma van het jaar. De vijftigste Gouden Televizier-Ring prijkte donderdagavond in Carré om de ringvinger van Johnny de Mol.

Andere kanshebbers waren Expeditie Robinson (RTL5) en Streetlab (KRO-NCRV). Vorig jaar was SynDROOM ook genomineerd, maar ging de prijs naar de politieserie Flikken Maastricht.

Het vijftigste gouden sieraad draagt de toepasselijke naam '50 begeerde SchitteRingen'. Het is een ontwerp van kunstenares Anneke Schat, die zich liet inspireren door de vijftigjarige geschiedenis van de Gouden Televizier-Ring. Ze noemt de ring een hommage aan alle winnaars van de publieksprijs. De Televizier-Ring van 2015 is haar veertigste ontwerp.

SynDROOM wint 50e Gouden Televizier-Ring
SynDROOM wint 50e Gouden Televizier-Ring (Foto: ANP)

Vijf nieuwe landen in VN-Veiligheidsraad

Egypte, Japan, Senegal, Oekraïne en Uruguay zijn donderdag gekozen voor een termijn van twee jaar in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De algemene vergadering van de landenorganisatie koos de landen, die na de jaarwisseling Tsjaad, Chili, Jordanië, Litouwen en Nigeria vervangen.

Nederland wil ook zitting hebben in de Veiligheidsraad. De keuze voor vijf nieuwe westerse landen wordt pas volgend jaar gemaakt.

Vijf nieuwe landen in VN-Veiligheidsraad
Vijf nieuwe landen in VN-Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Ruim honderd arrestaties bij EU-top

Bij ongeregeldheden rond de top van de Europese Unie in Brussel zijn donderdagmiddag 105 arrestaties verricht. Circa zeshonderd demonstranten probeerden de top te omsingelen, maar de politie hield ze tegen. De meeste arrestanten kregen alleen een boete. Eén verdachte moet voorkomen omdat hij een mes bij zich droeg.

De betoging was vooral gericht tegen het vrijhandelsverdrag TTIP tussen de Verenigde Staten en Europa, waarover de regeringsleiders overleggen. Volgens de betogers bevoordeelt het verdrag de multinationals en komen de mensenrechten erdoor onder druk te staan.

Ruim honderd arrestaties bij EU-top
Ruim honderd arrestaties bij EU-top (Foto: ANP)

Televizier Oeuvre Award voor Linda de Mol

Linda de Mol is donderdagavond op het Gouden Televizier-Ring Gala onderscheiden met een Televizier Oeuvre Award. Ze werd op het gala de koningin van de Nederlandse tv genoemd.

De oeuvreprijs is voor een tv-persoonlijkheid die van grote waarde is in televisieland. De onderscheiding is een initiatief van de redacties van Televizier om te vieren dat de Gouden Televizier-Ring voor de vijftigste keer wordt uitgereikt. In tegenstelling tot de andere prijzen is dit geen publieksprijs.

Dat de totaal verraste Linda de Mol de oeuvreprijs zou krijgen werd pas duidelijk tijdens de prijsuitreiking in theater Carré in Amsterdam. Eerder ontvingen wijlen Willem Duys (1974) en Mies Bouwman (2009) al een soortgelijke oeuvreprijs.

Televizier Oeuvre Award voor Linda de Mol
Televizier Oeuvre Award voor Linda de Mol (Foto: ANP)

Twee doden in Hooge Zwaluwe door misdrijf

In Hooge Zwaluwe in Noord-Brabant zijn twee lichamen gevonden in of bij een huis. De politie is inmiddels ter plaatse in de woning aan de Hamseweg en de omgeving is afgezet. De politie gaat uit van een misdrijf. Nadere bijzonderheden ontbreken nog.

Hooge Zwaluwe ligt in de gemeente Drimmelen. De slachtoffers zijn twee mannen, aldus een woordvoerder van de politie.

Twee doden in Hooge Zwaluwe door misdrijf
Twee doden in Hooge Zwaluwe door misdrijf (Foto: ANP)

Stamos aangeklaagd voor rijden onder invloed

John Stamos heeft officieel een aanklacht aan zijn broek hangen. De officier van justitie van Los Angeles heeft de Full House-ster aangeklaagd voor het rijden onder invloed op 12 juni, weet TMZ.

Stamos werd toen in Beverly Hills aangehouden door agenten. TMZ schrijft dat in de aanklacht niet is opgenomen welke drugs John had gebruikt, maar volgens de website gaat het waarschijnlijk om GHB, mogelijk in combinatie met nog een andere drug.

John Stamos kan maximaal zes maanden gevangenisstraf krijgen voor het rijden onder invloed, maar volgens TMZ is de kans klein dat de acteur deze straf ook daadwerkelijk krijgt. Omdat het de eerste aanklacht is tegen de 52-jarige Stamos krijgt hij waarschijnlijk een voorwaardelijke straf.

Stamos aangeklaagd voor rijden onder invloed
Stamos aangeklaagd voor rijden onder invloed (Foto: BuzzE)

Wendy onderneemt actie tegen Quote

Wendy van Dijk onderneemt juridische stappen tegen het blad Quote. De presentatrice is boos over een verhaal in het blad waarin werd geschreven dat ze voor haar huwelijk met RTL-baas Erland Galjaard verslaafd was aan cocaïne.

Albert Verlinde vertelt in RTL Boulevard dat Wendy zelf niet op de inhoud van het verhaal wil reageren, maar volgens hem vindt ze het wel heel vervelend. De presentatrice en het blad staan vrijdag tegenover elkaar in de rechtbank in Amsterdam.

Het gerucht staat in de rubriek AchterQlap in Quote. De manager van Wendy noemde het stuk eerder deze week al 'complete lariekoek'. Hij zei toen al te kijken naar de stappen die Wendy kon ondernemen.

Wendy onderneemt actie tegen Quote
Wendy onderneemt actie tegen Quote (Foto: BuzzE)

Goud voor teamsprinters op EK

De Nederlandse teamsprinters hebben op het Europees kampioenschap baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen goed gepresteerd. Elis Ligtlee en Laurine van Riessen wisten een bronzen medaille te behalen bij de dames. Bij de mannenwedstrijd wist het Nederlandse team zelfs goud te halen.

In de finale stond Nederland tegen Polen aan de start. Nederland begon als favoriet, maar had het knap lastig tegen de gemotiveerde Polen. Nederland lag na 250 meter, gereden door Nils van 't Hoenderdaal, zelfs nog achter. In de tweede ronde wist Jeffrey Hoogland de achterstand goed te maken door een magistrale tweede ronde te rijden. De rondetijd van 12,673 was het snelste van het hele veld. In de laatste ronde wist Hugo Haak de klus te klaren en eindigde met 43,232 voor de Oost-Europeanen, die in 43.358 eindigden. 

De Nederlanders waren niet de snelste van de avond. De Duitsers waren in de troostfinale net iets sneller (43.210) en versloegen daarmee wereldkampioen Frankrijk. 

Brons voor teamsprint vrouwen

Ook voor de Nederlandse vrouwen was er een medaille weggelegd. Het Nederlandse team versloeg Spanje in de troostfinale. De start voor de Nederlandse vrouwen was echter niet fantastisch. Ex-schaatster Van Riessen opende in 19,126 seconden, twee tiende achter de Spaanse startrijdster. Slotrijdster Ligtlee wist echter in de laatste 250 meter de achterstand om te zetten in een voorsprong: Nederland eindigde in 33,091 terwijl Spanje in 33,302 eindigde. Het goud ging naar Rusland dat in de finale Duitsland versloeg.

Door deze prestatie zetten de Nederlandse teams een stap richting Rio. De Nederlandse teams verdienen door hun prestatie veel punten die worden meegerekend in de kwalificatieranglijst.

Defensie besteedt personeelszaken niet uit

Het ministerie van Defensie gaat delen van de personeelszaken toch niet uitbesteden. Volgens minister Jeanine Hennis zou outsourcing geen financieel voordeel opleveren, schrijft ze donderdag aan de Tweede Kamer.

Er is onderzoek geweest om onder meer de onderdelen gedragswetenschappen, integriteit, formatieadvies, juridische dienstverlening en bedrijfsmaatschappelijk werk uit te besteden. Het gaat hierbij om ongeveer 325 voltijdfuncties.

Samenwerking met andere overheidsinstanties zoals de Nationale Politie zit er voorlopig ook niet in. Dat is door verschillen in systemen, regelgeving en werkwijze is dat niet mogelijk.

Onlangs maakte Defensie ook al bekend dat de catering niet zal worden uitbesteed.

Defensie besteedt personeelszaken niet uit
Defensie besteedt personeelszaken niet uit (Foto: ANP)

SGP: Kamervoorzitter moet strenger optreden

Voorzitter Anouchka van Miltenburg van de Tweede Kamer moet strenger optreden. Dat vindt fractieleider Kees van der Staaij van de SGP. Tijdens het debat over de vluchtelingenproblematiek woensdag noemde PVV-fractieleider Geert Wilders zijn D66-collega Alexander Pechtold een 'dikke nul'.

Dat is voor Van der Staaij 'een duidelijk voorbeeld van een beledigende uitdrukking' die niet in de Tweede Kamer thuis hoort. Je vraagt hem dan de opmerking terug te nemen of draait de microfoon dicht als het een tweede keer wordt gebezigd, zei de SGP-voorman donderdag tegen de NOS.

Wilders sprak vorige maand al over een 'nepparlement'. Toen ergerde Pechtold zich er al aan dat Van Miltenburg niet ingreep. Woensdag vroeg ze de Kamerleden uiteindelijk wel om geen scheldwoorden te gebruiken. Dat gebeurde nadat GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver de PVV-leider 'een nepdemocraat' had genoemd.

Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op het optreden van Van Miltenburg als voorzitter.

SGP: Kamervoorzitter moet strenger optreden
SGP: Kamervoorzitter moet strenger optreden (Foto: ANP)

VW roept 8,5 miljoen auto's in Europa terug

Volkswagen roept in Europa 8,5 miljoen dieselauto's terug die zijn uitgerust met software om uitstootwaarden te manipuleren. Dat maakte het concern donderdag bekend.

De miljoenen wagens staan voor iets minder dan een derde van alle Volkswagens die tussen 2009 en augustus dit jaar in de regio zijn geleverd. Het is ook een van de grootste terugroepacties ooit in de Europese automobielindustrie. Eerder op de dag liet de Duitse toezichthouder KBA weten dat de auto's in Duitsland, 2,4 miljoen exemplaren, verplicht moesten worden teruggeroepen. De waakhond vond de vrijwillige reparatie die Volkswagen eerder voorstelde niet ver genoeg gaan en eiste dat alle wagens verplicht worden aangepast.

Volkswagen liet al weten druk bezig te zijn om oplossing voor de sjoemeldiesels te vinden. Die kunnen volgens het concern bestaan uit aanpassingen van zowel de software als de hardware. Dat laatste betekent dat er mogelijk ook onderdelen vervangen moeten worden. Voor elk betreffend model en bouwjaar wordt op dit moment een variant ontwikkeld, aldus Volkswagen donderdag. Die moeten eind november klaar zijn. De terugroepactie begint in januari. Voor de Volkswagenrijders zijn er geen kosten aan verboden.

Volkswagen benadrukt dat de wagens technisch veilig zijn en dat er gewoon mee kan worden gereden. Gebruikers zullen de komende weken en maanden worden geïnformeerd.

VW roept 8,5 miljoen auto's in Europa terug
VW roept 8,5 miljoen auto's in Europa terug (Foto: ANP)

'Duitse dienst luisterde ministerie VS af'

De Duitse geheime dienst BND heeft het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken afgeluisterd. Volgens Duitse media donderdag zou iemand in het hart van het State Departement het doel zijn geweest van de Bundesnachrichtendienst die ook vestigingen van de VS in Afghanistan zou hebben afgeluisterd.

Woensdag bleek al dat de BND veel meer deed dan alleen spionage op verzoek van en samen met de Amerikaanse geheime dienst NSA. De Duitse dienst had onder andere een eigen lijst met 2800 zoekbegrippen die bij het stiekem speuren werden gebruikt. Uit de berichten donderdag blijkt de spionage nu ook andere doelen te hebben gehad dan de personen en organisaties die in samenwerking met de NSA waren geselecteerd.

De BND heeft een controlecommissie van het Duitse parlement woensdag laten weten dat de eigen spionagepraktijken in oktober 2013 werden beëindigd.

'Duitse dienst luisterde ministerie VS af'
'Duitse dienst luisterde ministerie VS af' (Foto: ANP)

Onderzoek: teugels strak aanhalen bij ProRail

De teugels zullen nog strakker moeten worden aangehaald bij spoornetbeheerder ProRail om financiële tegenvallers te vermijden. Extra aandacht voor het financieel beheer van ProRail blijft noodzakelijk.

Dat stellen inspecteurs van het Rijk die zich op nadrukkelijk aandringen van de Tweede Kamer over de problemen bij het staatsbedrijf hebben gebogen. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) maakte de bevindingen donderdag bekend. Ze zegt dat ze het met de conclusie van de inspecteurs eens is.

Mansveld ligt in de Tweede Kamer onder vuur wegens de reeks financiële tegenvallers en andere misstanden bij ProRail. Ze moest van de Kamer meer opheldering verschaffen over de gang van zaken bij de spoorbeheerder.

De PVV kwam al met een motie van wantrouwen tegen de bewindsvrouw, die echter geen steun kreeg. Mansveld moet zich op 27 oktober opnieuw verantwoorden.

Onderzoek: teugels strak aanhalen bij ProRail
Onderzoek: teugels strak aanhalen bij ProRail (Foto: ANP)

Frankrijk trekt benzine en diesel gelijk

Frankrijk gaat de belasting op diesel volgend jaar met een cent verhogen en doet dat in 2017 nog eens. Tegelijkertijd gaan de accijnzen op benzine in hetzelfde tempo omlaag.

Met de maatregel wil Parijs het rijden op diesel ontmoedigen, meldt Radio France Info donderdag. Dieselauto's zijn vervuilender dan benzineauto's, ze stoten meer fijnstofdeeltjes en stikstofdioxide uit.

Dieselrijders werden tot nu toe fiscaal bevoordeeld. Ze betalen nu nog bijna 20 cent per liter minder aan belastingen. "Een voordeel dat heeft bijgedragen aan een massale verdiezeling van het Franse wagenpark", stelt de regering in een verklaring. Momenteel rijdt 80 procent van alle Franse auto's op diesel.

De accijnsverschillen moeten binnen vijf jaar zijn verdwenen. De regering gaat bekijken wat de maatregel betekent voor grootgebruikers als vrachtwagens en landbouwvoertuigen.

Frankrijk trekt benzine en diesel gelijk
Frankrijk trekt benzine en diesel gelijk (Foto: ANP)

Kamer: geen gaswinning bij Terschelling

De Tweede Kamer doet een nieuwe poging om te voorkomen dat er bij Terschelling naar gas kan worden geboord. PvdA, D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren kwamen donderdag gezamenlijk met een motie waarin ze zich daar tegen uitspreken.

Een meerderheid in de Kamer wil geen gaswinning bij Terschelling. Desondanks liep het eerder mis en kregen verschillende voorstellen om natuur en milieu bij het Waddeneiland te beschermen tegen de gevolgen van de boringen niet voldoende steun.

Na de herfstvakantie stemt de Kamer over de nieuwe motie. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) beslist pas medio 2016 over mogelijke gasboringen bij Terschelling. Oliebedrijf Tulip Oil heeft de plannen tot die tijd in de koelkast gezet. Eilandbewoners en milieuorganisaties verzetten zich tegen de plannen voor gaswinning.

Kamer: geen gaswinning bij Terschelling
Kamer: geen gaswinning bij Terschelling (Foto: ANP)

Dieven breken in bij Jamie Oliver

Jamie Oliver is het slachtoffer geworden van een inbraak. Dieven braken eerder deze maand in bij de wereldberoemde kok. The Telegraph schrijft dat Jamie en zijn gezin niet thuis waren, ze waren op het moment van de diefstal namelijk in hun buitenhuis in Essex.

De dieven zouden via de garage van het 7 miljoen pond kostende pand in Londen binnen zijn gekomen. Veel is er overigens niet gestolen. Volgens de krant missen er alleen twee elektrische apparaten uit de garage. Een woordvoerder van de kok laat weten dat de dieven niet in het woongedeelte van het huis zijn gekomen.

Een buurman van Jamie zag dat zijn garagedeur openstond en heeft de politie gealarmeerd. Oliver heeft camera's rond zijn huis hangen. The Telegraph schrijft dat deze beelden nu door agenten worden bekeken om de dieven op te sporen.

Dieven breken in bij Jamie Oliver
Dieven breken in bij Jamie Oliver (Foto: BuzzE)

'NS moet nadenken over afstoten taken'

De NS zal moeten nadenken over het afstoten van activiteiten, vindt minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën. Dit is aan de orde in het overleg dat de bewindsman heeft met de top van spoorbedrijf over de toekomstige strategie. De Staat is volledig eigenaar van de NS.

In NRC Handelsblad van donderdag zet hij vraagtekens bij investeringen van de NS in onder meer horeca en busvervoer. "Je moet je afvragen of dit wel verstandige keuzes zijn, gezien de investeringen en de risico's. Moet je werkelijk op elke concessie, voor elk type vervoer en overal in Europa, mee bieden?", aldus de minister.

Op stations exploiteert de NS onder meer eettenten zoals Smullers. Hier kan het spoorbedrijf wel zonder, aldus Dijsselbloem. "De makkelijkste vraag gaat over het hamburger bakken. Dat moeten ze niet meer doen. Maar er zijn nog tien andere, grotere vragen die moeten worden beantwoord", zegt hij in NRC.

'NS moet nadenken over afstoten taken'
'NS moet nadenken over afstoten taken' (Foto: ANP)

'Van Praag alternatief voor Platini bij UEFA'

KNVB-preses Michael van Praag komt mogelijk toch weer in beeld als kandidaat bij de voorzittersverkiezing van de FIFA, die nog steeds voor 26 februari 2016 op de agenda staat. Dat heeft de BBC donderdag vernomen uit een bron bij de UEFA na afloop van de spoedvergadering van de Europese voetbalunie in Nyon. Een officiële bevestiging vanuit Nederlandse hoek ontbreekt nog.

Volgens de BBC wordt Van Praag door verschillende lidstaten als een goed alternatief gezien voor de momenteel geschorste UEFA-voorzitter Michel Platini.

Update 19.45 uur
Volgens KNVB-voorzitter Michael van Praag zou hij door andere landen gezien kunnen worden als eventuele vervanger van Michel Platini als voorzitter van de UEFA. De FIFA is beslist geen optie. "Het FIFA-presidentschap zie ik niet zitten. Dat ga ik niet doen. Wij vinden het bij de UEFA een verkeerd signaal om nu met een tweede kandidaat te komen. Daarmee geef je aan dat je Platini ook niet helemaal vertrouwt."

BBC: Van Praag alternatief voor Platini
BBC: Van Praag alternatief voor Platini (Foto: ANP)

'Sla alle IsraŰlische toeristen kapot'

Youness Ouaali, zelfbenoemde opiniemaker en eigenaar van een broodjeszaak in Bussum, heeft een open sollicitatie gedaan naar de -in sommige kringen- eretitel: Antisemiet van de Maand. In navolging van de Palestijnse terreur in Tel Aviv en Jeruzalem, heeft hij een oproep gedaan om iets soortgelijk in de lage landen te organiseren.

"Is het misschien een goed idee om toeristen uit Israël (kinderen niet) vanaf vandaag in Nederland total loss te slaan? Wie niet luisteren wil moet maar voelen, genoeg is genoeg!!! Tijd om een duidelijke signaal af te geven vind ik. 14 jaar nog maar, en nu al koelbloedig neergeschoten en uitgescholden tot zijn laatste adem!!!! Moge Allah swt hem belonen met djenna", klinkt het op de facebookpagina van de opiniemaker.

Youness doelt hierbij op het ventje dat in Jeruzalem een leeftijdsgenootje en een volwassen vent had gestoken, want ze waren joods. Toen hij hetzelfde wilde doen bij politieagenten, werd de piepjonge terrorist neergeschoten.

De terrortubbie werd daarna naar een Israëlisch ziekenhuis gebracht en is inmiddels buiten levensgevaar. Zijn laatste adem laat dus nog wel even op zich wachten.

In Israël jeukt het de laatste tijd van de racistische gemotiveerde steekpartijen. De regering is dit spuugzat en heeft maatregelen genomen.

Meneer Ouaali haalde eerder het nieuws met uitspraken als dat 12 mensen (doelend op de Charly Hebdo-slachting) best wel vermoord mogen worden als ze Mohammed (hzmh) beledigd hebben. Ook populair is/was het filmpje waarop te zien is hoe Youness het bloed onder de nagels van politieagenten haalt tijdens een routine-controle. Hij en een vriendje van hem, waren toen onderweg naar een islamitisch haatfestijn.

Het CIDI heeft aangifte gedaan tegen de oproerkraaier.

Grappig om te zien is trouwens hoe onze vrienden van marokko.nl er als de kippen bij waren om deze (misschien wel terechte) aangifte zwaar te veroordelen. De site omschrijft Youness als iemand die zich inzet voor mensenrechten en noemt het CIDI een eng clubje dat kindermoorden bagatelliseert.

Deze jodenhater moet overigens niet verward worden met het 14-jarige jochie die een debatwedstrijd won en verkozen werd tot Koning van de Jeugd. Die is wél lief, namelijk.

15-jarige Jumbo-verdachte komt vrij

De vijftienjarige jongen die betrokken zou zijn bij het afpersen van de Jumbo komt vrijdag op vrije voeten. Zijn voorarrest is niet verlengd. Hij blijft wel verdachte, aldus het Openbaar Ministerie.

De jongen werd samen met een vijftigjarige man opgepakt. Volgens mediaberichten is het de vader van de jongen en een bekende van de politie. Het OM wil daar niets over zeggen. De man blijft vastzitten en wordt op 28 oktober opnieuw voorgeleid.

De twee zijn vorige week vrijdag opgepakt in Groningen. Bij twee Jumbo-vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Een van de twee bommen ontplofte daadwerkelijk en beschadigde een raam. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

De toen nog onbekende afperser eiste een onbekende hoeveelheid bitcoins, een virtuele munteenheid.

15-jarige Jumbo-verdachte komt vrij
15-jarige Jumbo-verdachte komt vrij (Foto: ANP)

Raket studenten TU Delft niet de lucht in

3, 2, 1, en de Stratos II+ ging ... niet de lucht in. De lancering van de raket die studenten van de TU Delft hebben gebouwd, faalde donderdagmiddag. De ontsteking mislukte, de raket kwam niet van de grond. Record niet verbroken.

Het was de bedoeling dat de raket na de lancering vanaf ruimtebasis El Arenosillo in het zuidwesten van Spanje, na ongeveer anderhalve minuut een hoogte van 50 kilometer zou halen.

In 2009 ging een Delftse raket naar 12,5 kilometer hoogte. Dat is nog altijd het Europese record. Vorig jaar wilde Delft het record verbeteren, maar dat mislukte. De raket kwam ook toen niet van de grond. Toen was het euvel een lek waardoor een klep bevroren was. De oorzaak dit jaar is nog niet duidelijk.

Raket studenten TU Delft niet de lucht in
Raket studenten TU Delft niet de lucht in (Foto: ANP)

Schots OM heeft nieuwe verdachten Lockerbie

Schotse en Amerikaanse onderzoekers hebben twee nieuwe Libische verdachten aangewezen voor de bomaanslag op een Pan Am-vliegtuig boven de Schotse plaats Lockerbie in 1988. Daardoor kwamen 270 mensen om het leven.

Het Schotse Openbaar Ministerie heeft de Libische regering op de hoogte gesteld van de verdenkingen en heeft het verzoek ingediend om de mannen samen met de Amerikaanse opsporingsdienst FBI te ondervragen.

De Libiër Abdel Basset al-Megrahi was de enige die ooit schuldig is bevonden aan betrokkenheid bij de bomaanslag. Hij stierf in 2012 in Libië nadat hij was vrijgelaten omdat hij ernstig ziek was.

Schots OM heeft nieuwe verdachten Lockerbie
Schots OM heeft nieuwe verdachten Lockerbie (Foto: ANP)

PVV ook in nieuwe peiling de grootste

De PVV van Geert Wilders is ook in de donderdag verschenen peiling van TNS NIPO virtueel de grootste partij. De partij stijgt van 21 zetels half augustus naar 38 op dit moment. Vooral VVD, D66 en SP leveren virtuele zetels in.

De vluchtelingenproblematiek geeft de partij de wind in de rug in de peilingen, aldus het onderzoek. In de peiling van Maurice de Hond zondag was de PVV ook al de grootste met 35 zetels. Bij de verkiezingen in 2012 kreeg de partij vijftien zetels.

In de peiling van TNS NIPO verliest de VVD in vergelijking met twee maanden geleden zeven zetels en valt terug naar 21. Coalitiepartner PvdA komt uit op elf, een verlies van twee. De SP gaat zes zetels achteruit en komt uit op zeventien, terwijl D66 van 23 naar achttien daalt.

PVV ook in nieuwe peiling de grootste
PVV ook in nieuwe peiling de grootste (Foto: ANP)

Verbod op 2015-motoren nog ter discussie

In de huidige Formule 1-regelementen die de FIA voor volgend jaar heeft gepubliceerd staat dat motorfabrikanten niet meer dan één soort motor per seizoen mag inzetten. Door deze regel is het niet meer mogelijk om oudere motoren te leveren aan klantenteams. Echter, volgens het Britste Autosport zal deze regel snel aangepast worden.

Tijdens een vergadering van de technisch directeuren in Augustus is er een unaniem akkord gesloten om meerdere specifiecaties per fabrikant toe te staan, wat een verandering in de regelementen mogelijk maakt. Of er ook daadwerkelijk een aanpassing gaat komen wordt besproken op de volgende F1 Commision vergadering, die binnenkort zal plaatsvinden.

Een akkoord zal zeer positief zijn voor Toro Rosso, dat naar alle waarschijnlijkheid volgend jaar met 2015-motoren op de grid zal verschijnen.

Koeman pleit voor veranderingen bij KNVB

In navolging van zijn collega's in Nederland heeft ook Ronald Koeman gepleit voor veranderingen in de top van de KNVB. De trainer van Southampton vindt de aanstelling van een technisch directeur bij de nationale voetbalbond essentieel. "Het is te gek voor woorden dat er geen voetbalman zit in het bestuur van de KNVB", zei Koeman donderdag op een persconferentie van zijn club.

De oud-international werd door Engelse journalisten gevraagd naar de uitschakeling van Oranje in de EK-kwalificatie. "Laten we daar maar niet over praten", zei Koeman eerst met een flauwe glimlach. "Het is schande. Maar we moeten het accepteren en hiervan leren. Er moeten dingen veranderen in de organisatie van de KNVB."

Koeman was vorige week aanwezig bij de ledenvergadering van de Coaches Betaald Voetbal, waarop werd gepleit voor de komst van een directeur voetbalzaken.

Koeman pleit voor veranderingen bij KNVB
Koeman pleit voor veranderingen bij KNVB (Foto: ANP)

Burgemeester Rijssen bedreigd om opvang

Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten is met de dood bedreigd omdat zijn Overijsselse gemeente vluchtelingen gaat opvangen. In een brief aan RTV Oost die donderdag door de zender is gepubliceerd staat dat de afzender "geen vluchtelingen in Rijssen wil hebben".

Als burgemeester Hofland "wel deze vluchtelingen opneemt gaat hij dood" staat er te lezen. Ook zijn gezin en het stadhuis zijn dan niet veilig, aldus de onbekende briefschrijver die heeft ondertekend met "IS".

Een woordvoerster van de gemeente "weet van de brief", maar kan er verder niets over zeggen. In de afgelopen weken zijn in meer plaatsen bestuurders en volksvertegenwoordigers bedreigd wegens de voorgenomen opvang van vluchtelingen. Deze week kregen raadsleden in Rijswijk een dreigbrief vanwege de komst van een asielzoekerscentrum.

Oranjezeilsters nog steeds op Olympische koers

Zeilsters Afrodite Kyranakou en Anneloes van Veen wisten vandaag hun plek in de top acht van het WK zeilen in de 470-klasse te behouden. Het duo eindigde vandaag teleurstellend zevende in de eerste race en op een vierde plaats in de tweede race. Om in de 470-klasse naar de Olympische Spelen te mogen, moeten de zeilsters hun plek in de top acht handhaven.

In het algemeen klassement staan de Nederlanders op een zevende plaats met 71 punten, vijftien punten achter Polen. Achter hen volgen het Duitse en het Spaanse duo met 76 en 80 punten. Voorin lijkt de titel naar Britse koppel Hanna Mills/Saskia Clark of de Oostenrijkers  Lara Vadlau/Jolanta Ogar te gaan. Het verschil tussen de koppels bedraagt slechts één punt.

Manneketreinpisser gaat vrijuit

De Ederveense mannekepis die verdacht werd van in de trein op een zitplaats urineren, wordt niet verder vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie is het niet te bewijzen dat de zeikerd schade heeft berokkend en/of echt urineert, schrijft RTL Nieuws.

Ederveens slimste toonde eerder heel trots op Facebook hoe hij een zitplaats bevochtigde. Toen de sociaalmediaroem anders uitpakte dan hij verwachtte, verklaarde de Manneketreinpisser dat het een 'grapje' was en het zeikstraaltje op de foto water uit een Extran-flesje.

Oscar Pistorius dinsdag voorwaardelijk vrij

Oscar Pistorius wordt dinsdag in voorwaardelijke vrijheid gesteld. De 28-jarige gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet werd een jaar geleden schuldig bevonden aan dood door schuld van zijn vriendin Reeva Steenkamp. De rest van zijn gevangenisstraf wordt omgezet in een huisarrest.

Pistorius komt hiervoor in aanmerking omdat hij inmidddels eenvijfde van zijn straf heeft uitgezeten én zich goed gedragen heeft. Hij staat tijdens zijn huisarrest nog wel onder toezicht van de reclassering. Hij mag zijn huis niet verlaten, krijgt psychotherapie en hij mag geen vuurwapen in zijn bezit hebben. 

Pistorius doodde zijn vriendin op 14 februari 2013 met vier schoten door de deur van de badkamer. Steenkamp was een bekend fotomodel. De atleet bekende te hebben geschoten, maar in de veronderstelling te hebben verkeerd dat zich een inbreker achter de deur bevond. Hij werd vrijgesproken van moord.

Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd en drie jaar voorwaardelijk wegens wapenbezit. Hij zat zijn straf uit in de gevangenis van Pretoria.

Oscar Pistorius dinsdag voorwaardelijk vrij
Oscar Pistorius dinsdag voorwaardelijk vrij (Foto: ANP)

Claim hier een bŔta-key voor The Crew: Wild Run

FOK!games mag in samenwerking met Ubisoft 200 bèta-keys voor The Crew: Wild Run voor de pc weggeven. Wild Run is een uitbreiding op de open-wereld racer die vorig jaar uitkwam. Om de bèta te spelen heb je de originele game niet nodig. De bèta is beschikbaar van 15 t/m 19 oktober.

De bèta geeft je toegang tot de hele kaart, dus je kunt als je wil van van Los Angeles naar New York reizen. Wild Run voegt nieuwe voertuigen toe, waaronder geheel nieuwe types zoals motoren en auto's waarmee je kunt driften. Opvallend is het feit dat de graphics van de game flink onder handen zijn genomen. De game oogt een stukje realistischer en er zijn allerlei nieuwe effecten.

Instructies voor de bèta-key:
1. Ga naar deze link en claim een code.
2. Registreer vervolgens die code op deze website.
3. Om de bèta te installeren heb je Uplay nodig. Download het hier als je het nog niet hebt.
4. Als je eenmaal in Uplay zit ga dan naar 'games' en selecteer 'activeer product'.

Eerder hypotheek voor aflossende oud-student

Mensen die al een deel van hun studieschuld hebben afbetaald, kunnen straks waarschijnlijk gemakkelijker een hypotheek krijgen. De Tweede Kamer stemde donderdag in met een voorstel van Wouter Koolmees van D66 om niet langer de hele oorspronkelijke schuld mee te rekenen bij de beoordeling van de aanvraag voor een lening voor een huis.

"Op deze manier beloon je mensen die hun schuld aflossen", aldus Koolmees. Maar hij vindt de lopende methode ook oneerlijk: "Als iemand een studieschuld van 30.000 euro had, maar al 20.000 euro heeft afgelost, wordt er alsnog 30.000 euro schuld meegerekend bij de bepaling van de hoogte van de hypotheek. Terwijl diegene dus nog maar 10.000 euro moet aflossen."

Eerder hypotheek voor aflossende oud-student
Eerder hypotheek voor aflossende oud-student (Foto: ANP)

Teamsprinters verrassen op EK baanwielrennen

De Nederlandse teamsprinters zijn op het EK baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen tot de finale doorgedrongen. Het trio, bestaande uit Nils van 't Hoenderdaal, Jeffrey Hoogland en Hugo Haak, wist in de kwalificaties de tweede tijd neer te zetten. In de finale strijdt Nederland om het goud met Polen, dat met 43,127 seconden om 43,224 seconden net wat sneller dan Nederland was. 

De prestatie van de Nederlanders mag met recht een sensatie genoemd worden. Nederland, dat op het afgelopen WK nog als vijfde eindigde, versloeg namelijk wereldkampioen Frankrijk, regerend Europees kampioen Duitsland en olympisch kampioen Groot-Britannië. 

Vrouwen

Ook de Nederlandse vrouwen maken nog kans op een medaille. Ellis Ligtlee en voormalig topschaatster Laurine van Riessen zetten de derde tijd neer (32,955). Om een bronzen plak te behalen moeten de vrouwen Spanje verslaan. De finale wordt gereden door Duitsland en Rusland, die de snelste waren in de kwalificatie.

Voor Van Riessen was het de eerste keer dat ze van start ging in een officiële baanwielrenwedstrijd. De ex-schaatster, die brons won op de Spelen in 2010, verving Shanne Braspennincx. Die vormde jarenlang een team met Ligtlee, maar ze werd deze zomer getroffen door een hartinfarct. 

Vanavond staan de finales van de teamsprint op het programma. Ook worden de medailles verdeeld in de ploegenachtervolging (mannen en vrouwen), scratch (mannen) en de puntenkoers (vrouwen)

Biologen ontleden leeuw voor kinderogen

Wat in andere landen als leermethode heel ongebruikelijk is, daar halen ze in Denemarken de schouders niet eens voor op. Twee biologen ontleedden donderdag in de dierentuin van Odense voor de ogen van honderden bezoekers, onder wie veel kinderen, een leeuw. Ouders en kinderen keken geïnteresseerd toe hoe het duo met het ontleedmes het roofdier opensneed en organen verwijderde.

Vorig jaar was er heel wat internationaal protest te horen toen in de dierentuin van Kopenhagen de jonge giraf Marius werd gedood en openlijk werd ontleed. Ook het ontleden van de leeuw, speciaal gepland in de herfstvakantie, zorgde vooraf weer voor protesten. Een online petitie tegen het ontleden kreeg de steun van 130.000 mensen. Overigens was de leeuw al ruim een halfjaar dood en in de diepvries bewaard.

Biologen ontleden leeuw voor kinderogen
Biologen ontleden leeuw voor kinderogen (Foto: ANP)

'Recordlening voor overname AB InBev'

Bierbrouwer AB InBev wil 55 miljard dollar (48 miljard euro) ophalen met de uitgifte van obligaties, om de overname van concurrent SABMiller te financieren. Dat meldde persbureau Bloomberg donderdag op basis van bronnen rond het bedrijf.

Daarmee zou sprake zijn van de grootste uitgifte van obligaties in het kader van een overname ooit. In totaal zou het Belgisch-Braziliaanse concern financiering ter waarde van 70 miljard dollar hebben geregeld bij zeven banken. De overname van SABMiller kost AB InBev zo'n 106 miljard dollar.

AB InBev gaf geen commentaar op het bericht van Bloomberg.

'Recordlening voor overname AB InBev'
'Recordlening voor overname AB InBev' (Foto: ANP)

Ecclestone: "Red Bull blijft in Formule 1"

Red Bull Racing en zusterteam Toro Rosso zullen ook volgend jaar in de Formule 1 actief zijn. Dit heeft F1-baas Bernie Ecclestone aan Autosport gemeld. Beide teams dreigden na het opzeggen van het contract met Renault zonder motor komen te zitten, maar dit zou nu opgelost zijn.

Ecclestone heeft zich de voorbije maanden ingespannen om zowel Red Bull Racing als Toro Rosso in de Formule 1 te houden. Na het ferme nee van Ferrari en Mercedes dat met Manor in zee ging dreigde Red Bull de stekker uit beide teams te trekken, maar dankzij Ecclestone ontstond er toch weer een opening. Naar verluidt zijn in Rusland na zijn inmenging de gesprekken tussen Red Bull en Renault weer geopend, ondanks dat het contract met de Fransen al opgezegd was.

Op de vraag van Autosport of Red Bull uit de Formule 1 zou stappen antwoordde Ecclestone: "Ik denk met wat er nu gebeurd is niet. Maar daarvoor dacht ik van wel. De zaken zijn opgelost."

Dat is goed nieuws voor alle partijen, omdat het uit de F1 stappen van Red Bull voor de Oostenrijkers een dure zaak zou zijn geworden. In het huidige Concorde Agreement staat een clausule dat zij een hoge boete moeten betalen als ze voortijdig de Formule 1 verlaten.

Met welke motoren de Red Bulls en de Toro Rosso's gaan rijden is nog niet bekend. Nu de renstallen zich gecommitteerd hebben aan de sport is nieuws hierover een kwestie van tijd.

Archeologen vinden blingbling uit Bronstijd

Archeologen hebben in Noord-Holland vijftien bronzen voorwerpen van ongeveer 2800 jaar oud gevonden. Onderzoekers ontdekten de mantelspelden, arm- of enkelbanden en ringen in een sloot bij provinciale weg N23. Het gaat om een type sieraden dat maar zelden in Nederland wordt aangetroffen, aldus de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden.

De bronzen voorwerpen lagen bij elkaar in een sloot die deel uitmaakt van een nederzetting uit de late Bronstijd (1100 - 800 voor Christus). De opgraving had begin dit jaar plaats bij de provinciale Westfrisiaweg (N23). Bij de sieraden vonden de onderzoekers ook 'gereedschappen' van vuursteen. Deze gecombineerde vondst is volgens de universiteit uniek voor Nederland.

De voorwerpen zijn bewust bij elkaar gelegd in de drassige bodem langs de sloot. Dat gebeurde in de Bronstijd vaker. Duizenden objecten zijn op die manier 'verstopt' in moerassen, rivieren en andere natte gebieden in Europa, aldus de archeologen. Mogelijk werd dit gedaan om de hoeveelheid brons schaars te houden. Het metaal stond in hoog aanzien.

Geïmporteerd
De mantelspelden zijn vermoedelijk geïmporteerd uit Scandinavië, de armbanden zijn mogelijk gemaakt in de zuidelijke Nederlanden. De herkomst van de overige voorwerpen is nog onduidelijk.

Wie de bronzen sieraden wil zien kan van 16 tot en met 26 oktober terecht in het archeologisch centrum Huis van Hilde in Castricum.

Archeologen vinden blingbling uit Bronstijd
Archeologen vinden blingbling uit Bronstijd (Foto: ANP)

Konami komt met compensatie voor problemen met Metal Gear Online

Dat de lancering van Metal Gear online niet goed ging is nogal een understatement. Konami wil zich van zijn goede kant laten zien en zich verontschuldigen naar de community toe. Alle spelers krijgen 3000GP en de reeds bestaande promotiecode voor een XP Boost wordt  verlengd van 2 naar 3 weken.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is verkrijgbaar voor de pc, Xbox One en PlayStation 4.

metal gear
metal gear

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. nog dit jaar naar Europa

Games worden vaak uitgesteld, maar zelden vervroegd. Daarom zijn we blij verrast met het nieuws dat Mario & Luigi: Paper Jam Bros. op 4 december uitkomt in Europa. De game stond in de planning voor 2016.

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. is alweer de vijfde Mario & Luigi-game. Dit keer gaat het duo op bizarre wijze samenwerken met Paper Mario, bekend van zijn eigen RPG-reeks. Op 4 december komt overigens ook Xenoblade Chronicles X uit. RPG-liefhebbers moeten die dag dus vrij houden.

Eerste Dead or Alive Xtreme 3: Fortune beelden tonen tieten

Dead or Alive Xtreme 3: Fortune is een volleybal-game. In werkelijkheid gaat de game natuurlijk over tieten. In de onderstaande trailer van 33 seconden wordt er alleen in de eerste 7 seconden volleybal gespeeld. De rest gaat over tieten.

De PS4-game komt in februari uit in Japan. Een Westerse release is nog niet aangekondigd. Oja, de game gaat de Virtual Reality-bril van Sony ondersteunen. Natuurlijk.


Beleggen wint van sparen

Het beleggen in beleggingsfondsen heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. Voor het eerst wordt er door vermogende Nederlanders meer geld in een beleggingsfonds gestoken dan dat op spaarrekeningen wordt aangehouden. Dit blijkt uit een donderdag gepubliceerd onderzoek onder particuliere beleggers met een vrij belegbaar vermogen van minimaal 50.000 euro, dat werd uitgevoerd in opdracht van het Britse beleggingsfondsenhuis Schroders.

Gemiddeld is 36 procent van het vermogen in beleggingen gestoken, terwijl 30 procent van het vermogen op de spaarrekening staat. Dit komt ook door de huidige lage rentestand waardoor sparen nauwelijks loont.

Verder blijkt dat beleggen in individuele aandelen verder terrein verliest. Iets meer dan de helft van de beleggers heeft afzonderlijke aandelen in de portefeuille. Dat was vijf jaar eerder nog ruim drie op de vier.

Beleggen wint van sparen
Beleggen wint van sparen (Foto: ANP)

VS houden troepen langer in Afghanistan

De Verenigde Staten houden hun troepen langer in Afghanistan. Het grootste deel van 2016 wordt de sterkte gehandhaafd op 9800 mensen. Daarna wordt het aantal soldaten geleidelijk aan verminderd. President Obama maakt dit besluit donderdag wereldkundig.

Oorspronkelijk zouden de Amerikanen in januari 2017 geheel uit Afghanistan verdwijnen, op een kleine eenheid na die bij de ambassade in Kabul hoort. De huidige plannen voorzien echter in een contingent van 5500 soldaten in 2017, verdeeld over vier plekken, Kabul, Kandahar, Bagram en Jalalabad. Het besluit tot vertraagde terugtrekking is genomen in overleg met de Afghaanse regering. De onverwachte verovering van Kunduz door de Taliban onlangs heeft een rol in het besluit gespeeld. Het Afghaanse leger lukte het niet alleen de stad te heroveren.

VS houden troepen langer in Afghanistan
VS houden troepen langer in Afghanistan (Foto: ANP)

Bouchard klaagt Amerikaanse tennisbond aan

De Canadese tennisster Eugenie Bouchard houdt de Amerikaanse tennisbond USTA verantwoordelijk voor de blessure die ze opliep tijdens een val in de kleedkamer bij de US Open begin september. Bouchard liep daarbij een hersenschudding op en moest afzeggen voor haar partij in de achtste finales.

Tijdens het toernooi in Peking moest ze begin oktober bij haar rentree meteen weer opgeven. Woensdag diende ze via haar advocaat een aanklacht in bij een rechtbank in Brooklyn.

Bouchard, inmiddels gezakt naar plaats 39 op de wereldranglijst, was in een donkere kleedkamer uitgegleden over een natte vloer. Ze verwijt de Amerikaanse tennisbond nalatigheid en eist een schadevergoeding. Het door haar gewenste bedrag heeft de 21-jarige tennisser niet bekend gemaakt.

Bouchard klaagt Amerikaanse tennisbond aan
Bouchard klaagt Amerikaanse tennisbond aan (Foto: ANP)

'Noord-Korea wil WK voetbal en Olympische Spelen organiseren'

Goed nieuws voor liefhebbers van het WK voetbal en/of de Olympische Spelen: Noord-Korea, het onbetwiste beste land ooit, zou de twee evenementen graag binnen de eigen landsgrenzen organiseren. Het May Day Stadium in Pyongyang lijkt er al helemaal klaar voor, zo bleek na een bezoekje van The Guardian-journalist Oliver Wainwright aan de Noord-Koreaanse hoofdstad.

De marmeren trappen in en rond het stadion worden geflankeerd door gouden voetballen en de bekende olympische ringen. De gangen hangen vol met foto's van de heroïsche prestaties van Noord-Korea's helden - zoals Om Yun-chol, olympische kampioen in 2012 en een van de beste gewichtheffers ooit. Op het veld worden bezoekers, en in de toekomst sporters, begroet door reusachtige portretten van de Eeuwige en Grote Leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il, waardoor records ongetwijfeld niet uit kunnen blijven.

"De Partij heeft als doel voor het May Day stadion om het te renoveren tot een icoon voor de sportfaciliteiten in het land en tot een stadion dat hoort bij ons hoogontwikkelde land", aldus de Geweldige Leider Kim Jong-un tijdens een bezoek aan het stadion in 2013. Twee jaar later is woord bij daad gevoegd, want het stadion is flink gemoderniseerd. "FIFA-officials zullen binnenkort op bezoek komen", liet een gids aan Wainwright weten tijdens zijn rondleiding. 

Om Yun-Chol pakt olympisch goud tijdens de Spelen in Londen (Foto: Getty)

Het inferieure Westen heeft ondertussen weer eens sancties opgelegd aan het land van de Almachtige Kameraad, wat onder meer resulteerde in het terugtrekken van anderhalf miljoen euro aan financiële hulp door wereldvoetbalbond FIFA. De Grote Opvolger wordt er ondanks de negatieve berichtgeving voor verantwoordelijk gehouden dat het op economisch gebied beter gaat met de gemiddelde Noord-Koreaan: de kans op hongersnood is een stuk kleiner en het gewone leven in het mooiste land op aarde is wat minder armoedig. Ook gaan er door het hele land geruchten dat Kim zijn land op sportief gebied naar een hoger niveau wenst te tillen, met onder meer nieuwe faciliteiten voor surfen, skiën, paardrijden en inline skaten.

De Amerikaanse Korea-kenner Curtis Melvin ziet een duidelijke trend in de financiën: "Kim Jong-un heeft sport een veel hogere prioriteit gegeven. In rapporten wordt sport nu apart neergezet en sinds 2012 zien we 6 á 7 procent toename van het budget, met zelfs 17 procent in 2014." Het May Day stadion werd jarenlang gebruikt voor de zogenaamde Arirang Mass Games, een festival waarin tienduizenden deelnemers - veelal kinderen - allerlei acrobatische en gymnastische vaardigheden laten zien. Het festival is de laatste jaren geannuleerd, naar verluidt doordat Kim de focus meer op competitieve sport zou willen leggen. 

An Kum-ae judoot naar olympisch goud in Londen in 2012 (Foto: Getty)

"Laat de sportieve wind door het land razen!", aldus één van de 310 officiële patriottistische slogans die dit jaar in het almachtige land gepubliceerd werden. "Laten we het land zo snel mogelijk naar het niveau van sportieve grootmacht tillen!", spreekt men duidelijke taal. Een derde slogan klinkt overigens iets minder vriendelijk en puur sportief: "Oefen sport uit in een aanvallende manier, zoals de anti-Japanse guerillas deden!", wijzend naar de oorlog tegen Japan. 

In het immense stadion zelf werd tijdens de rondleiding overigens duidelijk dat de ambities weliswaar groot zijn, maar de kans op succes lijkt dat niet echt. Zo waren er in het beoogde mediacentrum en de directiekamers geen stopcontacten of enig tegen van gebruik te zien. Achter het stadion staat echter wel een splinternieuwe voetbalacademie, gebouwd met acht ton aan financiële hulp van FIFA. Het land lijkt te hopen op de terugkeer van oude tijden, zoals het WK van 1966 waarin het Italië versloeg en de kwartfinale bereikte. 

Op het WK van 2010 ging het nog niet helemaal soepel voor het land van de Wijze Leider (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)
Op het WK van 2010 ging het nog niet helemaal soepel voor het land van de Wijze Leider (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)

Simon Cockerell van Koryo Tours - hét bureau voor reizen naar Noord-Korea - is duidelijk over voetbal in het land. "Voetbal is hier veruit de meest populaire sport." Cockerell keek samen met een groep Noord-Koreanen naar de wedstrijd tegen Zuid-Korea in augustus tijdens de Oost-Aziatische Cup op het moment dat er door artillerievuur spanningen uitbraken. "Het maakte niks uit voor de sfeer, voetbal is voetbal. Op het veld kunnen ze elkaar ontmoeten zonder politieke spanningen: het is niet communisme tegen kapitalisme, het is een kwestie van elf Koreanen tegen elf Koreanen."

Het May Day stadion zou overigens niet misstaan in de geschiedenis van het WK voetbal en de Olympische Spelen. Officieel biedt het plaats aan maar liefst 150 duizend mensen, hoewel Cockerell het eerder op zo'n tachtigduizend houdt. Het schitterende stadion werd gebouwd voor het Wereld Festival voor Jeugd en Studenten in 1989, ook wel de 'Rode Olympische Spelen' genoemd, waar 177 landen aanwezig waren. Uiteraard is het nog maar de vraag of het machtige land van de Geweldige Leider ook daadwerkelijk de Spelen of het WK toegewezen zal krijgen. Onder het toeziend oog van de Grote Kim zouden de niet te stoppen Noord-Koreanen zeer waarschijnlijk bijna alle gouden medailles winnen, iets waar de andere landen weinig zin in zullen hebben.

Het May Day stadion in haar volle glorie (Foto: Getty)

Lamar Odom nam gevaarlijk viagra-alternatief

De alternatieve viagra die Lamar Odom innam is volgens de Amerikaanse medicijnenwaakhond Food and Drug Administration (FDA) erg gevaarlijk. Dat meldt TMZ.

Odom zou gedurende drie dagen tien van de pillen in kwestie hebben ingenomen. De pillen die werken als viagra heten Reload en zouden volgens de FDA niet zomaar te koop mogen zijn. Op het etiket staat onterecht niet vermeld dat er de stof sildenafil in zit, het actieve ingrediënt dat ook in viagra zit en alleen op recept mag worden verstrekt. Door het ingrediënt kan de bloeddruk gevaarlijk laag worden.

De FDA raad consumenten die in het bezit zijn van Reload de pillen direct weg te gooien. Odom kocht de pillen in het bordeel waar hij enkele dagen verbleef, de politie heeft de voorraad in beslag genomen. TMZ vermoed na research dat de fabrikant niet meer bestaat.

De 35-jarige ex-basketballer ligt volgens de laatste berichten nog bewusteloos in het ziekenhuis. Behalve de alternatieve viagra had Odom volgens de dokters ook cocaïne in zijn systeem en wordt hij behandeld als slachtoffer van een overdosis drugs. Zijn ex Khloé Kardashian was direct naar het ziekenhuis in Las Vegas afgereisd. Een insider meldt aan CNN dat zij de medische beslissingen neemt. De twee zouden eerder dit jaar de scheidingspapieren hebben ondertekend, maar de insider beweert dat de scheiding nog steeds niet volledig rond is. Kardashian gaf onlangs in een interview nog aan veel te houden van Odom.

Lamar Odom nam gevaarlijk viagra-alternatief
Lamar Odom nam gevaarlijk viagra-alternatief (Foto: BuzzE)

Minister sluit steun Air France-KLM niet uit

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is bereid gedurende een bepaalde periode een aandeel te nemen in Air France-KLM als het concern dat nodig zou hebben om de reorganisatieplannen door te voeren.

Dijsselbloem zei donderdag bij BNR dat hij een 'tijdelijke participatie' niet uitsluit als Air France-KLM met een goed plan zou komen en er voor de korte termijn een financieringsbehoefte zou zijn. Dan is het volgens de PvdA-minister vanwege het grote nationaal-strategisch belang van KLM 'denkbaar'. Hij heeft geen termijn en ook geen bedrag in gedachten.

Dijsselbloem zei dat hij en zijn France collega Emmanuel Macron het er over eens zijn dat Air France-KLM zich snel moet aanpassen aan de markt. Het moet bezuinigen en reorganiseren om de strijd aan te kunnen met luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten en met prijsvechters in Europa. "Er zijn te veel verliezen geleden de afgelopen jaren."

Zeggenschap geen probleem
Dijsselbloem had eerder deze week al gezegd dat de Staat nu geen aandeel wil kopen in Air France-KLM. Hij reageerde daarmee op een oproep van werkgeversvoorzitter Hans de Boer van VNO-NCW. Die vindt dat Nederland zich, net als Frankrijk, moet kunnen bemoeien met de gang van zaken bij Air France-KLM en dus een belang moet nemen. Maar de zeggenschap is volgens Dijsselbloem geen probleem.

De Staat heeft geen belang in het concern Air France-KLM, maar wel een belang van 5,9 procent in KLM. De Staat bezit ook 70 procent van de aandelen Schiphol.

Minister sluit steun Air France-KLM niet uit
Minister sluit steun Air France-KLM niet uit (Foto: ANP)

Volvo werkt aan elektrische auto's

In navolging van vele andere automakers komt ook Volvo met 100 procent elektrisch aangedreven voertuigen. De Zweedse automaker maakte donderdag bekend dat een eerste model in de pijplijn zit.

Allereerst zal Volvo met meer plug-in hybride modellen op de markt komen, onder meer ook bij kleinere modellen. Die staan voor volgend jaar op de rol. Vanaf 2019 verwacht het bedrijf zijn eerste volledig elektrische auto op de weg te hebben.

Volvo, dat in handen is van het Chinese Zhejiang Geely Holding, denkt dat de deels elektrische auto's binnen twee jaar goed zijn voor een tiende van de totale verkopen van de onderneming. Het volledig elektrisch rijden ziet Volvo als eerste stap in 'de uiteindelijke richting' waar het bedrijf op gaat.

Volvo werkt aan elektrische auto's
Volvo werkt aan elektrische auto's (Foto: ANP)

AEX koploper dankzij Unilever

De Amsterdamse aandelenbeurs was donderdagochtend koploper in een positief gestemd Europa. De hoop dat de rente in de Verenigde Staten dit jaar niet meer zal worden verhoogd bood steun aan de handel. Op het Damrak zorgde het positieve kwartaalbericht van levensmiddelenconcern Unilever voor een extra impuls.

"Het is mooie beursdag, mede dankzij de goede cijfers van Unilever. Ook het aandeel ASML, dat zwaar weegt in de AEX, toont een stevig herstel", aldus analist Youri Sleutel van onlinebroker Lynx. De analist kijkt vooral uit naar de kwartaalcijfers van de Amerikaanse financiële instellingen Citigroup, Goldman Sachs en Blackstone. Ook verwacht hij dat de uitkeringsaanvragen en het inflatiecijfer van de Verenigde Staten, die later op de dag naar buiten komen, de markten verder in beweging kunnen zetten.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 2 procent hoger op 443,10 punten. De MidKap klom 1,1 procent tot 663,90 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs stegen 1 tot 1,4 procent.

Unilever wint
Unilever behoorde tot de kopgroep in de AEX met een plus van 4,6 procent. Het bedrijf kwam volgens analisten met uitstekende kwartaalresultaten. Unilever ziet daarnaast de omzetgroei in 2015 aan de bovenkant van de eerder uitgesproken verwachting uitkomen.

Chipmachinemaker ASML, die woensdag ruim 4 procent verloor na een tegenvallend kwartaalbericht, herstelde met een plus van 5,2 procent. In de MidKap klommen sectorgenoten Besi en ASMI 5,3 en 4,3 procent.

Rentree Intertrust
Intertrust maakte zijn entree op de Amsterdamse beurs. De financieel dienstverlener noteerde een fractie hoger ten opzichte van de introductieprijs van 15,50 euro per aandeel.

In Londen ging Burberry ruim 12 procent onderuit. Het Britse modehuis blijft last houden van tegenvallende verkopen in Azië. De Duitse webwinkel Zalando verloor in Frankfurt bijna 6 procent, na een verlaging van de winstverwachting voor dit jaar.

De euro was 1,1445 dollar waard, tegen 1,1435 dollar bij het Europese slot op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 1 procent minder op 46,16 dollar. Brentolie zakte 0,2 procent in prijs tot 49,07 dollar per vat.

AEX koploper dankzij Unilever
AEX koploper dankzij Unilever (Foto: ANP)

Sylvana belaagd om Zwarte Piet

Sylvana Simons ligt momenteel flink onder vuur. En terecht! Zij besloot namelijk een theatervoorstelling te verzieken door haar gezeik over Zwarte Piet.

Sylvana, die in onze jeugd menig oor teisterde met haar TMF-programma vol kutmuziek, was vorige week te gast in het theaterprogramma van Howard Komproe. Op het podium van Den Bosch zou zij een ode brengen aan de kloppende roede in het kader van de LULverhalen.

Maar in plaats van te spreken over het mannelijk lid, trok zij haar janksmoel open. Zij besloot namelijk haar tijd te vullen met een betoog tegen Zwarte Piet. Tot woede van de theaterbezoekers, die prompt hun geld terugeisten.

Ook op social media spuwt men zijn gal over de kutactie van de dame in kwestie. "Wat een kutvoorstelling bij theater Parade dankzij Sylvana Simons", schrijft een. "Wat een schandalige vertoning bij De LULverhalen door Sylvana Simons die het podium gebruikt voor haar zwarte pieten discussie", vindt een ander. "Denk je een avond te kunnen ontspannen bij lulverhalen krijg je een pietendiscussie met Sylvana Simons, jammer hoor", meldt nummer drie.

De organisatie van de LULverhalen heeft inmiddels de hand in eigen boezem gestoken. Sylvana zal niet langer worden ingehuurd voor haar huilieverhaaltjes.

Opfrisbeurt Tropenmuseum is klaar

Na een zomer in de steigers is de gedeeltelijke vernieuwing van het Tropenmuseum in Amsterdam voltooid. Blikvanger is de enorme Lichthal van het monumentale gebouw uit 1926, die de afgelopen maanden 'open' is gemaakt. Eerder werd de ruimte door tijdelijke tentoonstellingen grotendeels aan het oog onttrokken. De 75 bogen die de hal over drie verdiepingen omringen, zijn nu duidelijk zichtbaar.

"We hebben de mooiste culturele kathedraal van Nederland", zegt directeur Stijn Schoonderwoerd. "En het is de grootste culturele hal van Nederland, met een aaneengesloten vloeroppervlakte van 1500 vierkante meter."

Ook de entree is opgefrist en de museumwinkel en het museumcafé zijn vernieuwd. Het Tropenmuseum viert de modernisering vanaf vrijdag met een expositie over de jaren zestig. In het Tropenmuseum Junior opent de nieuwe doe-tentoonstelling ZieZo Marokko.

Opfrisbeurt Tropenmuseum is klaar
Opfrisbeurt Tropenmuseum is klaar (Foto: ANP)

Opnieuw vertrek topman Nationale Politie

Opnieuw vertrekt een topman van de Nationale Politie. De directeur communicatie van de Nationale Politie, Eric Stolwijk, legt per 1 januari volgend jaar zijn functie neer. Zijn besluit houdt volgens hem verband met het aangekondigde vertrek van de baas van de Nationale Politie, Gerard Bouman. Die lag onder vuur door de zeer moeizame reorganisatie bij de politie.

Enkele dagen geleden kondigde directeur Frans van Haarlem van het Politiedienstencentrum aan weg te gaan. Het Politiedienstencentrum (PDC) ondersteunt het operationele werk van de politie.

Recent is eveneens het vertrek van de directeur voorlichting van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Anne-Marie Stordiau, aangekondigd. De laatste tijd was er veel kritiek onder meer op de communicatie binnen departement. De politie valt onder het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Opnieuw vertrek topman Nationale Politie
Opnieuw vertrek topman Nationale Politie (Foto: ANP)

Extra concerten afscheidstournee K3

Fans van K3 willen massaal afscheid nemen van Karen, Kristel en Josje. Meer dan 140.000 fans hebben al een kaartje gekocht voor de afscheidstournee van de drie zangeressen. Studio 100 kondigde daarom donderdag nog eens twee extra concerten aan.

Karen, Kristel en Josje en hun opvolgsters verzorgen op zaterdag 5 en zondag 6 maart niet twee, maar drie concerten in de Heineken Music Hall in Amsterdam. De dames doen in Nederland ook onder meer Rotterdam, Groningen en Den Bosch aan.

Karen, Kristel en Josje kondigden in maart aan dat ze stoppen met K3. De dames willen de fakkel doorgeven aan drie nieuwe zangeressen en zijn met de talentenjacht K3 zoekt K3 op zoek naar hun opvolgsters. Nog geen twee weken na de finale op 6 november beginnen Karen, Kristel en Josje met de nieuwe meisjes van K3 aan een tournee door Vlaanderen en Nederland. Tijdens de tour nemen Karen, Kristel en Josje afscheid en stellen ze het nieuwe K3 voor.

Extra concerten afscheidstournee K3
Extra concerten afscheidstournee K3 (Foto: BuzzE)

Janet Jackson geeft concert in Amsterdam

Janet Jackson slaat Nederland niet over tijdens haar wereldtournee. De zangeres staat op maandag 2 mei in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte concertorganisator Mojo donderdag bekend. De kaarten voor het concert gaan vrijdagochtend om 10.00 uur in de verkoop.

Jacksons wereldtournee staat in het teken van Unbreakable, haar eerste studioalbum sinds zeven jaar. De plaat werd eerder deze maand uitgebracht, op 31 augustus trapte Janet haar tournee af in het Canadese Vancouver. Na een concertreeks in Canada en de Verenigde Staten en drie concerten in Japan komt de Amerikaanse zangeres naar Europa. Het Europese deel van de tour start op 30 maart in Birmingham. Behalve Amsterdam doet Jackson ook Antwerpen aan. Op dinsdag 3 mei staat ze in het Sportpaleis.

Janet Jackson geeft concert in Amsterdam
Janet Jackson geeft concert in Amsterdam (Foto: BuzzE)

Doden door noodweer in ItaliŰ

Zware buien met hevig onweer hebben donderdag in grote delen van midden- en Zuid-Italië voor overlast gezorgd. Drie mensen kwamen om het leven.

Een man stierf toen zijn auto in de regio Latium, bij de hoofdstad Rome, door een modderstroom werd meegesleurd. Twee andere inzittenden van het voertuig konden net worden gered. In de zuidelijker geleden regio Abruzzo werd een vrouw door een aardverschuiving meegetrokken en kwam terecht onder een instortende muur.

In de stad Benevento in de zwaar getroffen streek Campania werd een vrouw bij haar huis verrast door een waterstroom en verdronk. De zware regenval zorgde in deze regio voor grote materiële schade. Talloze huizen kwamen onder water te staan en veel bomen vielen op gebouwen. In veel gebieden kwam het treinverkeer tot stilstand.

Venetië beleefde de eerste hoogwaterstand van het seizoen, waardoor de binnenstad overstroomde.

Doden door noodweer in Italië
Doden door noodweer in Italië (Foto: ANP)

China telt meer miljardairs dan de VS

Het aantal Chinese miljardairs is in het afgelopen jaar met 242 toegenomen tot 596, waarmee de tweede economie van de wereld voor het eerst meer superrijken telt dan de VS (537). Dat blijkt uit de jaarlijkse lijst die Hurun Report donderdag heeft gepubliceerd.

De stijging is opmerkelijk gezien de al maanden spelende zorgen over de afkoeling van de Chinese economie. "De Chinese superrijken roeiden spreekwoordelijk tegen de stroom in. Ze hebben het beste jaar ooit achter de rug en hun vermogen steeg sneller dan ooit in enig ander land werd gemeten", zei Rupert Hoogewerf, de uitgever van de lijst.

Wang Jianlin van vastgoedbedrijf Dalian Wanda heroverde met een vermogen van 34,4 miljard dollar (30 miljard euro) de eerste plek op Alibaba-oprichter Jack Ma, wiens vermogen met 3 procent daalde tot 22,7 miljard dollar. Wangs rijkdom zwol vooral aan door de opbrengst van de beursgang van Wanda Cinema Line, de grootste bioscoopketen van China.

China telt meer miljardairs dan de VS
China telt meer miljardairs dan de VS (Foto: ANP)

Saxo Bank stapt uit wielersport

Saxo Bank houdt het voor gezien als sponsor van wielerploeg Tinkoff-Saxo. Dat heeft de Deense bank donderdag bekendgemaakt. "Na acht fantastische jaren stopt onze sponsoring van wielerploeg Tinkoff-Saxo aan het einde van dit seizoen", meldde het bedrijf via de sociale media. Bij de Deens/Russische ploeg staat de Nederlandse oud-wielrenner Steven de Jongh aan het hoofd van de ploegleidersstaf waartoe ook Tristan Hoffman behoort.

Teambaas Oleg Tinkov nam afgelopen zomer al een voorschot op een mogelijk vertrek van de medegeldschieter van de ploeg. "Waarom zou ik een co-sponsor nodig hebben? Het ziet er mooier uit met slechts één naam", vertelde de Russische miljardair destijds tegen de Deense krant BT. Zijn ploeg bestaat onder anderen uit de Spanjaard Alberto Contador en kersvers wereldkampioen Peter Sagan.

Saxo Bank stapt uit wielersport
Saxo Bank stapt uit wielersport (Foto: ANP)

Volkswagen betuigt spijt in kranten

Volkswagen gaat donderdag via een paginagrote advertentie in de grote Nederlandse kranten opnieuw diep door het stof vanwege het dieselschandaal waarin het autobedrijf is verwikkeld. Onder de kop 'schaamrood', belooft het bedrijf er 'alles' aan te zullen doen om het vertrouwen te herwinnen.

Volkswagen geeft in de advertentie toe 'een flinke fout' te hebben gemaakt, met het gebruik van software die ervoor zorgde dat dieselauto's milieuvriendelijker leken dan ze zijn. Het bedrijf belooft het probleem op te zullen lossen 'voor elke klant die erdoor geraakt wordt'.

Volkswagen plaatste begin deze maand al een vergelijkbare advertentie in de grote Duitse kranten. Door het schandaal heeft onder meer het imago van Volkswagen een forse knauw gekregen. De automaker kondigde eerder aan dat wegens het dieselschandaal 11 miljoen auto's terug moeten naar de garage voor nieuwe software, omdat met de huidige software de uitstoot van schadelijke stoffen kan worden gemanipuleerd.

Volkswagen betuigt spijt in kranten
Volkswagen betuigt spijt in kranten (Foto: ANP)

Ook in 2016 hinder voor reizigers Utrecht CS

Treinreizigers moeten ook volgend jaar rekening houden met hinder bij Utrecht Centraal. ProRail vernieuwt in 2016 de sporen rondom het station om in de toekomst meer treinen te kunnen laten rijden naar de Domstad. Dit zal tijdens zo'n twintig weekenden voor overlast zorgen.

Utrecht CS blijft bereikbaar, maar reizigers moeten wel rekening houden met langere reistijden, vaker overstappen, drukke treinen en reizen met de bus in plaats van de trein

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, wordt er vooral in de weekenden, 's nachts en vakanties aan het spoor gewerkt. De werkzaamheden vinden onder meer plaats tijdens Pasen, Hemelvaart, Pinksteren en de zomer- en herfstvakantie.

Behalve het vernieuwen van de sporen, komt er ook een nieuwe bovenleiding en worden perrons verbreed. De werkzaamheden moeten eind 2016 klaar zijn, zegt spoorbeheerder ProRail donderdag.

Ook in 2016 hinder voor reizigers Utrecht CS
Ook in 2016 hinder voor reizigers Utrecht CS (Foto: ANP)

Homo sapiens trok er al veel eerder op uit

De moderne mens homo sapiens verliet Afrika al 80.000 tot 120.000 jaar geleden en trok toen richting China. Bij de Chinese plaats Daoxian zijn in een grot 47 menselijke tanden gevonden die de eerste grote trektocht van de mens daarmee liefst 70.000 jaar vervroegen. Dat meldt het gerenommeerde Engelse blad Nature.

Tot nu werd namelijk aangenomen dat de homo sapiens circa 50.000 jaar geleden Oost-Afrika voor het eerst verliet en toen richting Europa trok. De tanden, door archeologen gevonden in een meter dikke kleilaag in de Fuyangrot, zijn zeker van onze voorouders, zo is door wetenschappers vastgesteld. De onderzoekers zegen zeker te weten dat het gaat om mensen die vanuit Afrika naar deze plek trokken en niet van een menselijke soort die al voorkwam in China zelf, zoals de homo erectus.

Homo sapiens trok er al veel eerder op uit
Homo sapiens trok er al veel eerder op uit (Foto: ANP)

Jochie neemt juf anaal, juf zwanger

Vandaag bereikt ons een afschuwelijk verhaal uit Stratford, in de Amerikaanse staat Connecticut. Daar heeft een vijftienjarige jongen al sinds zijn twaalfde een seksrelatie met de nu 28-jarige hulpjuf Michelle Sulzicki. Niet alleen nam hij het blondje regelmatig via de achterdeur, ook heeft zij inmiddels een kind gekregen.

Plaats des onheils is Chapel Elementary School in Stratford. Op deze school voor speciaal basisonderwijs sloeg drie jaar geleden een vonkje over tussen het kwetsbare ventje en Sulzicki.

Sindsdien had het stel een twintigmaal seks met elkaar. Niet alleen gewoon missionaris, maar ook orale en zelfs anale seks. En dat vaak zonder condoom. Dit was allemaal mogelijk omdat de hulpjuf het ventje bijles gaf op zijn slaapkamer, terwijl zijn ouders nietsvermoedend in de huiskamer zaten.

Uiteindelijk raakte de hulpjuf zwanger en is ze inmiddels moeder van een dochter van vijf maanden. Na de bevalling besloot het jongetje uit de school te klappen tegenover andere onderwijzers, waarna het balletje is gaan rollen.

Sulzicki heeft zich gisterochtend zelf gemeld bij de politie. Op 3 november zal ze zich voor de rechter moeten verantwoorden.

De hulpjuf blijkt overigens keurig getrouwd. Desondanks is het kereltje bang dat hij de vader van haar kind is. Hij zal daarom een vaderschapstest ondergaan.

SulzickiDe juf verkrachtster in kwestie
(foto:Stratford Police Dpt.)

Van Rijsselberghe zoekt revanche en olympisch ticket op WK

De Spelen in Rio zijn het heilige doel maar het wereldkampioenschap RS:X, dat komende weekeinde in Oman begint, is voor windsurfer Dorian van Rijsselberghe een belangrijk meetmoment. "Ik ben nu superfit, sterker, afgetrainder dan ik het hele vorige jaar was", meldt de olympisch kampioen donderdag op zijn website.

'DVR' eindigde vorig jaar in Santander bij het WK tegenvallend als zevende. Groter was zijn teleurstelling in augustus over zijn achtste plaats bij de testregatta in Rio.

"Het WK is een piekmoment, ik wil daar goed varen want ik ben de achtste plek van Rio niet vergeten", meldt Van Rijsselberghe. "Ik moest er een tandje bij zetten, vonden mijn coach Aaron McIntosh en ik. Dat hebben we ook gedaan."Kiran Badloe en Lilian de Geus zijn de andere Nederlandse vertegenwoordigers op het WK dat in Al Mussanah wordt gehouden.

Als Van Rijsselberghe bij de beste acht eindigt mag hij definitief naar de Spelen in Rio. Een volledige uitleg van de kwalificatie-eisen voor de windsurfer is te vinden in ons olympisch overzicht.

Van Rijsselberghe zoekt revanche op WK
Van Rijsselberghe zoekt revanche op WK (Foto: ANP)

Christengekkies slaan zoon (19) dood

In de Amerikaanse plaats New Hatford hebben twee christengekkies samen met andere gelovigen hun 19-jarige zoon doodgeslagen. Dat schrijft Sp!ts donderdag. Bruce T. Leonard (65) en Deborah R. Leonard (59) wilden dat hun zoon zijn zonden zou opbiechten en om vergiffenis zou vragen.

De urenlange afranseling vond plaats in een kerk in New Hatford, 370 kilometer ten noordwesten van New York. Het slachtoffer, de 19-jarige Lucas, werd door zijn ouders zelf naar het ziekenhuis gebracht, waar hij niet veel later aan zijn verwondingen overleed. De politie startte daarop direct een onderzoek.

Christopher, de 17-jarige broer van het dodelijke slachtoffer, werd eveneens ernstig toegetakeld, maar hij overleefde de mishandeling. De ouders zijn gearresteerd op verdenking van doodslag. Ook vier andere kerkgangers, waaronder een zus van de twee jongens, zijn aangeklaagd voor mishandeling en poging tot doodslag.

De ouders van de beide jongens zijn lid van de Word of Life Christian Church, een kerk die de twee zoons als te fundamentalistisch beschouwd zouden hebben. Omwonenden van de kerk hebben volgens CBS geschokt gereageerd. Volgens buren van het gezin moesten de beide jongens dagelijks twee uur lezen in de Bijbel.

'Onderwaterhypotheken blijven probleem'

Het aantal hypotheken dat 'onder water' staat, is in de afgelopen twee jaar gedaald. Toch zal de problematiek voorlopig niet verdwijnen. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank (DNB) op basis van nieuwe gegevens over de hypotheken van drie miljoen Nederlandse huishoudens sinds 2013.

In de afgelopen twee jaar is het aantal hypotheken waarbij de schuld hoger is dan de waarde van het huis gedaald van 1,3 miljoen naar ongeveer 960.000. Deze afname is volgens DNB het gevolg van contractuele aflossingen, vrijwillige aflossingen en de stijging van de huizenprijzen. De hypotheken in sommige regio's, zoals Amsterdam en Utrecht zijn veelal weer boven water gekomen. In grote delen van het land liggen de huizenprijzen op dit moment echter nog onder het niveau van begin 2013.

Als de huizenprijzen de komende jaren met 2 à 3 procent per jaar blijven stijgen, dan zullen in 2020 nog steeds 250.000 tot 350.000 van deze hypotheken onder water staan, rekent DNB voor.

'Onderwaterhypotheken blijven probleem'
'Onderwaterhypotheken blijven probleem' (Foto: ANP)

Publiek lijkt op de hoogte van ov-staking

Rond de centraal stations van Amsterdam en Utrecht is het donderdagochtend opvallend rustig. De reiziger lijkt op de hoogte van het stakende stadsvervoer deze ochtendspits. Door de actie van de FNV rijden in beide steden tot 8.30 uur geen bussen, trams en metro's.

In Utrecht kost het enige moeite om een verdwaalde reiziger te spotten. Een jongeman zegt van de staking af te weten, maar wilde zijn geluk beproeven. Tevergeefs. Het werd een taxirit van 25 euro om op zijn bestemming te komen.

Ook in Amsterdam geen boze ov-reizigers op CS, maar rust rondom de tram- en bushaltes. De toegangen tot de metrostations zijn afgesloten. Op de taxistandplaats is het niet drukker dan normaal. Alleen de regiobussen blijven rijden.

Publiek lijkt op de hoogte van ov-staking
Publiek lijkt op de hoogte van ov-staking (Foto: ANP)

Duitsland eist verplichte terugroepactie VW

Dieselauto's van Volkswagen die zijn uitgerust met software om uitstootwaarden te manipuleren, moeten van de Duitse toezichthouder KBA verplicht worden teruggeroepen naar de garage. Dat heeft een woordvoerder van het Duitse verkeersministerie donderdag bevestigd na berichtgeving van dagblad Bild.

Volkswagen heeft toegegeven dat wereldwijd 11 miljoen diesels zijn voorzien van software die ervoor zorgt dat in laboratoriumtests een veel lagere uitstoot van schadelijke gassen wordt gemeten dan in de praktijk. In Duitsland gaat het om 2,4 miljoen exemplaren. De KBA vindt de vrijwillige reparatie die Volkswagen eerder voorstelde niet ver genoeg gaan en eist dat alle wagens verplicht worden aangepast.

Duitsland eist verplichte terugroepactie VW
Duitsland eist verplichte terugroepactie VW (Foto: ANP)

'Kim Kardashian schrapt babyshower'

Kim Kardashian heeft haar babyshower gecanceld nu Lamar Odom in het ziekenhuis ligt. Ingewijden vertellen entertainmentzender E! dat Kim de komst van haar tweede spruit dit weekeinde zou vieren.

De realityster is echter in Las Vegas om haar zus Khloé bij te staan. Daar vecht Lamar, Khloé's ex-man, in een ziekenhuis voor zijn leven nadat hij dinsdag bewusteloos werd aangetroffen in een bordeel. "Haar aandacht is nu volledig gericht op Khloé", zegt een ingewijde over Kim.

De babyshower zou volgens E! plaatsvinden op het landgoed van een goede vriendin van de Kardashians. Khloé en Lamar trouwden in september 2009 op hetzelfde landgoed in Beverly Hills. Het huwelijk strandde eind 2013, maar volgens verschillende Amerikaanse media is de scheiding nog steeds niet helemaal rond. Daarom zou Khloé medische beslissingen voor Lamar nemen nu hij in coma ligt.

Bezoek
Steeds meer Kardashians vliegen naar Las Vegas om Lamar te bezoeken. Kim en Kris Jenner vlogen naar verluidt met Khloé mee. Later werden Kourtney Kardashian en Kendall Jenner bij het ziekenhuis gespot. Caitlyn Jenner is volgens E! naar Las Vegas vertrokken nadat ze op ziekenbezoek was geweest bij haar moeder Esther. Die brak haar beide heupen.

Rob Kardashian liet via Instagram weten dat ook hij meeleeft. "Ik bid non-stop voor mijn broer!", schreef Rob bij een foto van hem en Lamar. Ook Kris plaatste op social media een foto van de basketballer. "Bid alsjeblieft voor Lamar. Onze vechter", twitterde de mater familias. "Verlaat ons alsjeblieft niet", smeekte Kendall via Twitter.

'Kim Kardashian schrapt babyshower'
'Kim Kardashian schrapt babyshower' (Foto: BuzzE)

Jihadist wilde in Nederland aanslag plegen

De vrijdag gearresteerde jihadist Mohammed G. wilde in Nederland een aanslag plegen als zijn uitreis naar het strijdgebied in Syrië en Irak zou worden tegengehouden. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van ambtsberichten van geheime dienst AIVD.

De uit Irak afkomstige, psychisch gestoorde G. (29) werd vrijdag in zijn woonplaats Maastricht gearresteerd. Om af te kunnen reizen naar de gewapende strijd van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) benaderde hij meerdere mensen om aan een vals paspoort te komen; onder hen was een undercover-agent, die hem maandenlang volgde.

'Indien zijn uitreispoging niet slaagt, wil G. ’iets doen in Nederland’. Tevens zou hij een wapenhandelaar hebben gevonden, een persoon die hem aan een automatisch vuurwapen kan helpen, geschikt voor het uitvoeren van een ’lone wolf’-actie door hemzelf en/of anderen', aldus de AIVD-ambtsberichten.

Terreur-app
Op de telefoon van Mohammed G. is ook een speciale app gevonden, vergelijkbaar met WhatsApp, maar dan alleen voor moslimradicalen. Volgend de recherche heeft IS die berichtendienst gecreëerd. Het programma is niet vrij te downloaden en wordt kennelijk onder IS-aanhangers verspreid.

'Breng geen Marokkaan mee, zijn al genoeg'

In het altijd gezellige Aalst heeft een vrouw de racismetroef getrokken. Een baliekluiver van het stadhuis van de Vlaamse stad kwam namelijk met een onschuldig grapje. De beste man vertelde de vrouw dat ze geen Marokkanen moest meenemen naar België, want ons buurland heeft er 'al genoeg'.

De vrouw meldde zich deze week aan het loket van de dienst Bevolking. "Ik zei dat ik mijn reispas mocht komen afhalen", schrijft de Belgische op Facebook.

"De bediende antwoordde dat hij mij ging afschrijven. 'Afschrijven?', vroeg ik. 'Awel ja, schrijven dat je erom gekomen bent. Niet uithuwelijken hé, dat doen ze in die moslimlanden wel", aldus de klaagster volgens Het Nieuwsblad.

"Toen ik vertelde dat ik naar Marokko ging, volgde er een bulderlach bij de ambtenaar. 'Allez, dat wilt nu ook lukken! Allez, een goeie reis en een behouden terugkomst. En breng er geen mee eh, er zitten er hier al genoeg!'" De Vlaamse sluit haar klaagpost af met de hashtags #welkominaalst #ambtenaardienstbevolking #nietinmijnnaam #dailyracism en stapte uiteraard naar het Meldpunt Discriminatie.

Wethouder van Bevolking Mia De Brouwer staat het huilen nader dan het lachen. "We hebben dit onderzocht, de ambtenaar zelf aangesproken en getuigen bevraagd, en de conclusie is dat het niet is gegaan zoals op Facebook staat geschreven. Dit was als een onschuldig grapje bedoeld, maar werd uit de context gerukt", laat zij weten aan Het Nieuwsblad.

"De loketbediende krijgt nu een hele storm over zich heen, terwijl hij zich al jaren en jaren inzet voor de stad. Dit mocht niet gezegd worden, maar het wordt sterk opgeklopt. De tijd van vandaag moet je opletten als je iets zegt. Het loketpersoneel is zich daar nu meer dan ooit van bewust."

'Negatief advies over lekkende rechercheur'

Inlichtingendienst AIVD gaf de politie een negatief advies over de aanstelling van de 28-jarige rechercheur die nu vastzit voor het verkopen van informatie aan criminelen. Dat meldt NRC donderdag. Een woordvoerder van de politie zegt geen mededelingen hierover te kunnen doen, zolang het onderzoek van de Rijksrecherche in deze zaak loopt.

De rechtbank heeft zijn voorarrest woensdag met negentig dagen verlengd. De rechercheur werkte sinds 2009 bij de politie. Hij wordt verdacht van corruptie, plichtsverzuim en witwassen. Hij was geplaatst bij de Dienst Landelijke Recherche.

?Negatief advies over lekkende rechercheur?
?Negatief advies over lekkende rechercheur? (Foto: ANP)

Jan Versteegh zonder bedankspeech naar CarrÚ

Jan Versteegh heeft donderdagavond bij het Gouden Televizier-Ring Gala naar eigen zeggen geen schijn van kans op de Talent Award. "Een bedankspeech neem ik dus niet mee naar Carré", zegt de BNN- presentator in het AD.

Versteegh denkt niet te winnen 'door de kracht van de concurrentie'. "Arjen Lubach is ontzettend getalenteerd, geestig, intelligent, heeft De slimste mens gewonnen, heeft een enorme internetachterban en draait al heel lang mee. Hij is de gedoodverfde winnaar."

Ook van Luuk Ikink denkt Versteegh niet te kunnen winnen. "Die doet het heel goed bij Humberto Tan en was vorig jaar al genomineerd. Ik denk dat Arjen en Luuk allebei 45 procent kans hebben en ik 10."

Toch probeerde Versteegh zo veel mogelijk stemmen in de wacht te slepen, onder meer door via Twitter op te roepen op hem te stemmen. "Natuurlijk. Nu ik genomineerd ben, wil ik winnen. Niet dat ik denk dat het lukt, maar ik heb een sportmentaliteit. Ik doe mijn best."

Jan Versteegh zonder bedankspeech naar Carré
Jan Versteegh zonder bedankspeech naar Carré (Foto: BuzzE)

Bondsdag buigt zich over wijziging asielwet

Het Duitse parlement buigt zich donderdag over een strengere asielwet die beoogt de vluchtelingenstroom in te dammen. De nieuwe regels moeten het mogelijk maken dat asielzoekers die eerder in veilige landen verbleven naar die landen worden teruggestuurd. Ook is bepaald dat Balkanstaten zoals Albanië, Kosovo en Montenegro veilig zijn en de bewoners dus geen asiel behoeven.

Officiële cijfers geven aan dat tot september dit jaar bijna 275.000 asielaanvragen zijn ingediend in Duitsland. Ruim een kwart van de aanvragen, circa 70.000, is afkomstig van Syriërs. Maar er zijn veel meer aanvragen ingediend door mensen uit de Balkan. Uit Albanië en Kosovo zijn 75.000 aanvragen afkomstig en met Servië en Macedonië meegeteld is de Balkan goed voor bijna 100.000 aanvragen. Met de nieuwe regels moeten asielzoekers uit de Balkan snel terug naar huis.

Bondsdag buigt zich over wijziging asielwet
Bondsdag buigt zich over wijziging asielwet (Foto: ANP)

Daling werkloosheid stokt

De werkloosheid in Nederland is in september uitgekomen op hetzelfde niveau als in de twee voorgaande maanden. Daarmee is een einde gekomen aan de daling van het aantal werklozen die in het begin van dit jaar werd ingezet, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag bekend.

De werkloosheid stagneerde op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Het CBS telde vorige maand in totaal 607.000 werklozen, dat waren er 4000 minder dan drie maanden eerder. Het aantal mensen met betaald werk was in september even hoog als in juni. Tot die maand nam het aantal werkenden nog toe.

Daling werkloosheid stokt
Daling werkloosheid stokt (Foto: ANP)

Jongsma nieuwe adjunct bij De Telegraaf

Marijn Jongsma maakt vanaf donderdag deel uit van de hoofdredactie van De Telegraaf. Hij is in overeenstemming met de redactieraad benoemd tot plaatsvervangend algemeen hoofdredacteur.

De 46-jarige Jongsma is geen nieuwkomer bij de krant. Hij begon in 1994 als verslaggever bij De Financiële Telegraaf, waar hij tussen 2000 en 2005 de functie van chef vervulde. Daarna werkte hij onder meer als correspondent in Brussel voor De Telegraaf. De afgelopen jaren was Jongsma in dienst van Het Financieele Dagblad. Hij was hier onder meer nieuwsregisseur.

Binnen de gelederen van De Telegraaf is het al langere tijd onrustig. Zo vertrok voormalig hoofdredacteur Sjuul Paradijs in mei van dit jaar. Hij werkte 29 jaar voor de krant. Vorige maand namen ook adjunct-hoofdredacteuren Jan-Kees Emmer en Stella Ruisch afscheid.

Politiek commentator Paul Jansen volgde Paradijs in september op.

Jongsma nieuwe adjunct bij De Telegraaf
Jongsma nieuwe adjunct bij De Telegraaf (Foto: ANP)

Tienermeisjes verzinnen ontvoering

Twee meisjes van zestien jaar uit Bergen op Zoom hebben valse aangifte van ontvoering gedaan. Ze hadden verzonnen dat ze bij een bushalte in Halsteren door twee mannen in een auto waren geduwd en uren later weer werden vrijgelaten in hun woonplaats.

Het hele verhaal was een smoes, bleek uit onderzoek van de politie. De twee meisjes waren maandag naar Roosendaal geweest. Ze vergaten de tijd waardoor ze te laat thuis zouden zijn. Het duo verzon het verhaal over de ontvoering en vertelde dat op het politiebureau.

De politie benadrukt dat het doen van een valse aangifte strafbaar is. Mogelijk hangt de vriendinnen een taakstraf boven het hoofd.

Tienermeisjes verzinnen ontvoering
Tienermeisjes verzinnen ontvoering (Foto: ANP)

Even tanken op de maan

Het klinkt als uit een sciencefictionverhaal maar wetenschappers zijn ervan overtuigd dat raketten op weg naar Mars in de toekomst even op de maan zullen stoppen om te tanken. Het is een relatief kleine omweg, maar op een raket die via de maan reist, wordt liefst 68 procent van het gewicht bespaard.

Dat hebben wetenschappers van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology berekend. Opslag van brandstof op de maan is betrekkelijk eenvoudig en de brandstofbesparing zou aanzienlijk zijn. De kosten om een raket vanaf de aarde in de ruimte te lanceren zijn vanwege het gewicht in verhouding bijzonder hoog. Wetenschappers trokken voor een reis naar Mars altijd een rechte lijn vanaf de aarde. De besparingen om via de halte maan te reizen, maken een retour Mars voor een raket met mensen aan boord plotseling veel reëler.

De afstand van de aarde naar Mars bedraagt ongeveer 225 miljoen kilometer. Naar de maan is het slechts 384.000 kilometer.

Even tanken op de maan
Even tanken op de maan (Foto: ANP)

Prins Ali officieel kandidaat FIFA-verkiezing

De Jordaanse prins Ali bin Al-Hussein heeft zich donderdag officieel kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van wereldvoetbalbond FIFA. De 39-jarige Jordaniër gaat een nieuwe poging doen te worden gekozen als opvolger van Sepp Blatter.

Tijdens de laatste verkiezing bij de FIFA, op 29 mei, was prins Ali de enige uitdager van de Zwitser. Na de eerste stemronde, die met 133-73 naar Blatter ging, besloot de Jordaniër zich terug te trekken. Blatter vierde de winst, maar besloot vier dagen later tot ieders verrassing zijn aftreden aan te kondigen.

De nieuwe verkiezing staat voor 26 februari op het programma. Vanwege de recente ontwikkelingen bij de FIFA, met schorsingen voor onder anderen Blatter en Michel Platini, denkt het hoofdbestuur erover de verkiezing uit te stellen. Platini heeft zich ook kandidaat gesteld, maar de Fransman is betrokken geraakt in een omkoopschandaal.

Prins Ali officieel kandidaat FIFA-verkiezing
Prins Ali officieel kandidaat FIFA-verkiezing (Foto: ANP)

Kosten asielopvang gaan richting 1 miljard

De kosten voor de opvang van asielzoekers gaan dit jaar richting 1 miljard euro. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat donderdag bij BNR.

Dijsselbloem had eerder al gezegd dat er door de grote stroom vluchtelingen extra geld nodig is voor de asielopvang. Bij BNR zei Dijsselbloem dat het inmiddels om 'hele grote bedragen' gaat. "Maar je kunt niet anders, je kunt mensen niet op straat laten slapen."

De extra uitgaven worden eind november bij de najaarsnota van het kabinet opgenomen in de bijstelling van de begroting. Het kabinet zal er niet voor bezuinigen, zei Dijsselbloem.

Kosten asielopvang gaan richting 1 miljard
Kosten asielopvang gaan richting 1 miljard (Foto: ANP)

Tyfoon Koppu bedreiging voor Filipijnen

De Filipijnen maken zich op voor de komst van Tyfoon Koppu. Vooral Luzon in het noorden van het land kan een serieus probleem verwachten. 

De modellen zijn nog niet compleet eensgezind maar de verwachting is dat Koppu komend weekend in Luzon aan land zal gaan. Mogelijk als categorie 4 orkaan. Dit betekent dat de windsnelheden oplopen tot boven de 200 km per uur. (Let wel: we hebben het hier niet over een tornado, maar over een storm van honderden kilometers doorsnee)

De storm ligt nu nog honderden kilometers uit de kust en i maar de komende dagen zal hij uitgroeien tot een joekel van een tyfoon. Er zijn nog enkele modellen die Koppu iets laten afbuigen naar het noorden. Dit zou een enorme hulp voor het noorden zijn maar de komende dag zal uitsluitsel brengen welk pad Koppu precies gaan nemen. Het nadeel daarvan is dat dan Taiwan vermoedelijk de volle laag kan verwachten. 

Het grote probleem voor Luzon zal de regen worden. Meerdere modellen voorzien een zeer traag bewegend systeem dat na de landfall enkele dagen het gebied zal teisteren. Er worden dan ook grote hoeveelheden regen voorspeld. Sommige modellen gevens zelfs een neerslagsignaal van een meter. Overstromingen zullen het gebied dan ook gaan teisteren en gevaarlijke modderlawines worden niet uitgesloten. De regering heeft maatregelen genomen en raad bewoners aan het gebied te verlaten. 

De Filipijnen worden wel vaker getroffen door zware overstromingen als gevolg van orkanen. Sterker nog, de drie zwaarste en meest destructieve orkanen die de Filipijnen ooit troffen kwamen in de laatste 4 jaar voor. (Rammasun in 2014, Haiyan in 2013 en Bopha in 2012) Jaarlijks wordt het land wel door vijftien tot twintig zware stormen getroffen. Veelal komt dit omdat de Filipijnen precies in het pad liggen van de (actieve) aanvoerroutes van tyfoons ligt. Deze tyfoons kunnen helemaal bij Hawaii of de Marianen ontstaan en mede door het warme zeewater trekken ze dan naar het Westen om vervolgens Japan, China, Taiwan of de Filipijnen te treffen.

Myanmar en rebellen tekenen wapenstilstand

De regering van Myanmar heeft met acht van de ruim twintig rebellengroeperingen in het land een wapenstilstand getekend. De eerste stap naar blijvende vrede in ons land, noemde president Thein Sein de overeenkomst donderdag.

Veel rebellen hebben meer dan 60 jaar tegen de militaire overheid gevochten. Grotere groeperingen, zoals die onder meer in de deelstaat Kachin verblijven, hebben de overeenkomst niet getekend. Alle groepen die dat wel hebben gedaan, zijn door de overheid van de lijst met terreurorganisaties gehaald.

In Myanmar regeerde decennia een militaire dictatuur, die enkele jaren geleden de politieke situatie geleidelijke aan versoepelde en verkiezingen organiseerde. In 2011 werd het militaire bestuur formeel afgeschaft en een nieuw parlement geïnstalleerd. In november zijn er presidentsverkiezingen.

Myanmar en rebellen tekenen wapenstilstand
Myanmar en rebellen tekenen wapenstilstand (Foto: ANP)

Een zelfrijdende Tesla in New York

Het is iets waar we ons nog erg weinig bij voor kunnen stellen, een auto die compleet autonoom door druk verkeer heen manouvreert. Toch zal dit in de zeer nabije toekomst werkelijkheid worden. Tesla heeft nu een update doorgevoerd voor hun P90d en daarmee kan de auto zelf rijden. Er is geen mens meer nodig om te komen waar je moet zijn. Hoe vreemd het is om dat mee te maken blijkt wel uit dit filmpje waarin de eigenaar van de auto zeer zenuwachtig achter het stuur zit.

Halo 5: Guardians achievements bekend

Gamers die graag een hoge gamerscore willen, kunnen binnenkort weer met Halo 5: Guardians verder. Gelukkig voor hen zijn de achievements niet te lastig, dus dat zal niet al te lang duren. Waarschuwing: lange lijst.
 
In totaal zijn er 65 achievements die goed zijn voor 1000 gamerscore. Deze achievements zijn beschikbaar 'at launch', wat waarschijnlijk betekent dat we er meer mogen verwachten. Halo 5: Guardians lanceert op 27 oktober voor Xbox One.
 
 • Into the Fire – Complete Mission 1 – 10
 • Argent Moon – Complete Mission 2 – 10
 • Glasslands – Complete Mission 3 – 10
 • Roots of the Earth – Complete Mission 4 – 10
 • Stolen Gauntlet – Complete Mission 5 – 10
 • Escape – Complete Mission 6 – 10
 • Together Again – Complete Mission 7 – 10
 • Swords – Complete Mission 8 – 10
 • Old Bones – Complete Mission 9 – 10
 • Breakthrough – Complete Mission 10
 • Stormbound – Complete Mission 11 – 10
 • Civil War – Complete Mission 12 – 10
 • Reclamation – Complete Mission 13 – 10
 • A New Dawn – Complete Mission 14 – 10
 • Sentinels – Complete Mission 15 – 10
 • Legacy – Complete every Mission of the game on Normal difficulty – 10
 • Heroes Rise – Complete every Mission of the game on Heroic difficulty – 40
 • Forging a Legend – Complete every Mission of the game on Legendary difficulty – 60
 • Lone Wolf – Complete every Mission of the game on Legendary difficulty, by yourself – 100
 • My Rules – Complete any Mission on Heroic with 3+ Skulls active – 20
 • One for All – Complete any co-op Mission on Heroic difficulty – 10
 • All for One – Complete every co-op Mission on Heroic difficulty – 40
 • Conspiracy Theory – Find and claim one piece of Intel – 10
 • Hunt the Truth – Find and claim all Intel – 40
 • Gravedigger – Find and claim a Skull – 10
 • Gravelord – Find and claim all Skulls – 40
 • Your Team is Your Weapon – Command your team of Spartans in Osiris – 10
 • Enemy of my Enemy – Help the Elite General charge the hill in Osiris on Heroic difficulty – 10
 • I Thought I’d Lost You – Escape the Hunters in the lab and fight them in the hangar in Blue Team – 10
 • On My Mark – Simultaneously Assassinate two Elites in Blue Team co-op – 10
 • Going the Distance – Complete Glassed without entering a vehicle – 10
 • Shoot from the Hip – Complete Glassed co-op without any players using Smart-Link – 10
 • Waiting on You – Kill an enemy that’s had its armor repaired in Unconfirmed – 10
 • Maverick – Team up in a vehicle to kill 30 enemies in Unconfirmed co-op – 10
 • Savior – Keep six miners alive at the elevator in Evacuation on Heroic difficulty – 10
 • Fire Drill – Finish Evacuation within 18:00 without dying on Heroic difficulty – 10
 • Take a Hike – Traverse the canyon in Reunion without a Phaeton on Heroic difficulty – 10
 • No Witnesses – Destroy the Phantom at the Covenant camp in Reunion on Heroic difficulty – 10
 • No Knock Raid – Destroy ten walls or floors in Swords of Sanghelios – 10
 • Preying Mantis – Complete Swords of Sanghelios co-op with both Mantises on Heroic difficulty – 10
 • Kraken Lackin’ – Complete Enemy Lines without destroying a Kraken turret – 10
 • Emergency Boarding Procedures – Escape the doomed Kraken by jumping onto a Phaeton piloted by a Spartan – 10
 • Death from Above – Kill a Grunt and smash a grate with a Ground Pound in Battle of Sunaion – 10
 • Worms Don’t Surf – Knock two Hunters into the ocean during the Battle of Sunaion – 10
 • Tank Still Beats Everything – Finish the 13th mission without losing the Scorpion on Legendary difficulty – 10
 • Rolling Thunder – Operate four different vehicles at once in Mission 13 on Heroic difficulty – 10
 • Harbinger – Complete The Breaking on Legendary difficulty without the entire fireteam dying – 10
 • Prison Break – Simultaneously kill two Wardens in The Breaking on Heroic difficulty – 10
 • Icy Cool – Ground Pound an exterior power core in Guardians on Heroic difficulty – 10
 • Double Stuff – Simultaneously destroy 2 cores in Guardians on Heroic difficulty – 10
 • Cry Havoc – Complete 3 Warzone matchmade games – 10
 • Bringing in the Big Guns – Call in a REQ that costs 5 Energy or more – 10
 • Go for the Gold – Open a Gold REQ Pack – 10
 • Top of the Food Chain – Kill a Warzone Legendary Boss – 30
 • Warlord – Win a match on the three original Warzone maps – 20
 • Castle Crasher – Complete 5 Stronghold matchmade games – 20
 • Off to the Races – Complete 5 Breakout matchmade games – 20
 • Flag Monger – Complete 5 Capture the Flag matchmade games – 20
 • Spartan Decimation – Complete 5 Slayer matchmade games – 20
 • Valor Recognized – Qualify for a Competitive Skill Rating – 20
 • Your Style – Change your Spartan’s gear in the Spartan Hub – 10
 • Raise Your Banner – Change your Emblem in the Spartan ID card – 10
 • Make Your Mark – Change your Service Tag in the Spartan ID card – 10
 • Gamemaster – Create and save a Custom Game Type in War Games – 10
 • Benchwarmer – Spectate a game – 10

Bekendheid hindert jongens Streetlab soms

Dat de jongens van Streetlab mede dankzij hun nominatie voor de Gouden Televizier-Ring steeds bekender worden, is niet altijd handig voor hun programma. "We hebben steeds vaker dat experimenten mislukken omdat we herkend worden", vertelt Jasper Demollin aan het AD.

Vaak weten de vier daar wel een mouw aan te passen, maar soms sneuvelen items. "Voor de straatexperimenten is dat niet zo'n ramp, want dan zoek je door naar iemand die ons niet herkent", zegt Demollin. "Lastiger zijn experimenten als meetrainen met Schalke 04 of je voordoen als medewerker van McDonald's. Dat moet in één keer goed gaan, zonder herkend te worden."

Voor de heren is dat echter geen reden de Gouden Televizier-Ring niet te willen winnen. "Daar is het al te laat voor", weet Daan Boom. "Iedereen ziet ons nu al op die eerste rij zitten."

Stijn van Vliet verwacht dat hij en zijn drie collega's donderdagavond gespannen zijn tijdens de uitreiking van de felbegeerde televisieprijs. "Omdat we die hele entourage niet kennen. En dat we meteen vooraan zitten, is knots!"

Bekendheid hindert jongens Streetlab soms
Bekendheid hindert jongens Streetlab soms (Foto: BuzzE)

Noorwegen stuurt migranten terug naar Rusland

De Noorse regering wil asielzoekers terugsturen die in het uiterste noorden vanuit Rusland het land binnenkomen. Niet ver van de Noordkaap steekt een groeiend aantal 'Syriërs' de grenspost Storskog over. In 2014 waren het er een dozijn, dit jaar al ongeveer 1200. Dat heeft de Noorse minister van Justitie Anders Anundsen woensdagavond gezegd.

Het gaat om asielzoekers die geldige verblijfspapieren voor Rusland hebben. "Ze hebben dikwijls al een tijd in Rusland gewoond en ontvluchten dus geen oorlog of honger", aldus Anundsen. De Noorse regering heeft de toestroom een tijdje aangezien, maar vanaf volgende week neemt zij maatregelen om deze mensen terug te sturen.

Noorwegen heeft een verdrag met Rusland om deze mensen te kunnen terugsturen. De Noorse minister van Buitenlandse Zaken Børge Brende heeft woensdag met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov over de situatie overlegd en meegedeeld dat hij de 'Syriërs' op grond van het verdrag zal terugsturen.

'Oekra´ne kon ramp met MH17 niet voorzien'

De Oekraïense ambassadeur in Nederland, Olexander Horin, heeft zich verdedigd tegen kritiek dat zijn land in de aanloop naar de ramp met vlucht MH17 het luchtruim boven het onrustige oosten had moeten sluiten. "We wisten niet dat de separatisten wapens hadden met een bereik van tien kilometer hoogte", stelt de diplomaat in een interview met De Telegraaf.

Horin wijst erop dat het luchtruim boven Syrië en Irak onlangs pas werd gesloten nadat was gewaarschuwd voor Russische kruisraketten. "Maar daarvoor was er ook oorlog. Werd het luchtruim toen gesloten voor commerciële vluchten? Nee", aldus de ambassadeur.

Oekraïne had volgens Horin vlak voor het neerhalen van het passagierstoestel de vlieggrens voor de burgerluchtvaart verhoogd naar 9,7 kilometer. De diplomaat schaart zich achter de conclusies uit het MH17-rapport. Hij vindt dat de ramp laat zien dat nieuwe regels nodig zijn voor vliegen boven gebieden waar een zogeheten hybride oorlog aan de gang is.

"Verder heeft iedereen de situatie verkeerd ingeschat door geen verband te leggen tussen het militair conflict en het gevaar voor de burgerluchtvaart", aldus Horin. Hij wil zich niet uitlaten over de schuldvraag, al weet volgens hem iedereen al wie verantwoordelijk is voor de ramp. "Maar we moeten het officiële onderzoek afwachten."

FIFA 16

FIFA 16 is alweer deelnummer 32 in de hele serie. Ieder jaar krijgen we een nieuwe versie voorgeschoteld en ieder jaar zijn er veel veranderingen toegevoegd om het spel beter te maken. Terwijl in de beginjaren vooral Pro Evolution Soccer boven aan de troon stond, is het nu vooral FIFA die de scepter zwaait. Ik heb PES al een aantal jaar niet meer gespeeld, dus voor mij persoonlijk is het lastig om de vergelijking te maken. Dat laat ik aan de fanboys over, maar vergelijken met de vorige editie kunnen we wel, dus ging ik aan de slag om te kijken of FIFA 16 de moeite waard is.

Weer veel films op Cinekid in herfstvakantie

Cinekid - het film-, televisie- en nieuwemediafestival voor de jeugd - trapt weer af. Dit jaar is er speciale aandacht voor Iran, met de vertoning van drie jeugdfilms uit dit land. Cinekid, traditiegetrouw in de herfstvakantie, gaat donderdag van start en duurt tot en met 23 oktober. Er gaan 29 films in première op deze 29e editie.

Het festival speelt zich vooral af op het Westergasfabrieksterrein in Amsterdam, maar er zijn ook programma's in veertig andere steden in het land. Donderdag en vrijdag is in Amsterdam een programma voor scholen en vanaf zaterdag 17 oktober kan iedereen er naar toe.

Ook staat het festival onder meer stil bij vijftig jaar Thunderbirds en zijn er meer dan 79 workshops, masterclasses, interactieve installaties en nieuwe games te vinden. Op zondag 18 oktober is er aandacht voor de viering van veertig jaar onafhankelijk Suriname. Dan gaat ook de nieuwe familieserie Sammy Paramaribo in première.

Weer veel films op Cinekid in herfstvakantie
Weer veel films op Cinekid in herfstvakantie (Foto: BuzzE)

CD: Malevolent Creation - Dead Man's Path

1987 was het jaar dat Oranje zich nog ongeslagen plaatste voor het gewonnen EK in het jaar daarop. Het is tevens het jaar dat The Ten Commandments verscheen, het debuutalbum van Malevolent Creation. Samen met bands als Death, Obituary en Cannibal Corpse gaven de heren vorm aan de stroming die inmiddels old school death metal wordt genoemd. Hoewel Malevolent Creation, ten opzichte van de laatste twee genoemde bands, wat uit de belangstelling is geraakt, waren de laatste twee albums, Doomsday X en Invidious Dominion, zeker geen slechte platen. Afgelopen week verscheen het twaalfde studioalbum, Dead Man’s Path.

Stakende buschauffeurs drinken koffie

In Utrecht zijn stakende buschauffeurs bijeen gekomen bij de garage waar de bussen staan. "Alles is rustig, ze drinken een kop koffie en bespreken de situatie", zei donderdagmorgen een woordvoerder van FNV. Rond 08.30 gaan de bussen weer rijden. Niet alleen in Utrecht maar ook in Amsterdam ligt het openbaar vervoer plat. Daar rijden geen bussen, trams en metro's.

De ANWB verwacht rond Utrecht en Amsterdam een iets drukkere ochtendspits. Meer mensen pakken de auto om naar hun werk te gaan.

De actie is een protest tegen het loonakkoord dat het kabinet van de zomer sloot met drie kleinere vakbonden. FNV wil dat het akkoord van tafel gaat omdat de afspraken nadelig zouden uitpakken voor de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.

Stakende buschauffeurs drinken koffie
Stakende buschauffeurs drinken koffie (Foto: ANP)

Ecuador: laat Assange naar ziekenhuis gaan

Ecuador heeft de Britse overheid gevraagd om Wikileaks-oprichter Julian Assange toe te staan een ziekenhuis te bezoeken. De Australiër heeft volgens The Guardian last van zijn schouder en zou een MRI-scan moeten ondergaan.

Assange zit al jaren in de Ecuadoraanse ambassade in Londen. Als de activist het gebouw verlaat, riskeert hij vanwege een verkrachtingszaak te worden opgepakt en uitgeleverd aan Zweden. Assange vreest vervolgens te worden overdragen aan de Verenigde Staten, die hem willen vervolgen voor het lekken van staatsgeheimen.

Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukte in een verklaring niet te zullen verhinderen dat Assange medische hulp krijgt. Toch is het de vraag of de Australiër de ambassade veilig kan verlaten voor een bezoek aan het ziekenhuis. Volgens een woordvoerder van het departement is aan de politie om te beslissen of Assange dan wordt aangehouden.

Ecuador: laat Assange naar ziekenhuis gaan
Ecuador: laat Assange naar ziekenhuis gaan (Foto: ANP)

Nachtelijke file door werkzaamheden op A12

Werkzaamheden op de A12 bij Utrecht hebben in de nacht van woensdag op donderdag tot overlast geleid. Het verkeer stond volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) ondanks het late tijdstip stil over meerdere kilometers.

Het verkeer vanuit Den Haag moest volgens de VID bij knooppunt Oudenrijn "over een rijstrook worden geperst". Een enkele rijbaan zou ook aan het begin van de nacht niet voldoende zijn voor al het verkeer. Voor het knooppunt vormde zich daardoor een file.

Automobilisten deden op sociale media hun beklag over de vertraging. "Ok, we zijn een half uur en 500 meter verder en staan nu helemaal stil. Ik verwacht zo dekens en soep", klonk het op Twitter. De overlast was volgens de verkeersdienst niet voorzien. "Op de website van A naar Beter (Rijkswaterstaat) werd vooraf rekening gehouden met maximaal 5 tot 10 minuten hinder."


Nachtelijke file door werkzaamheden op A12
Nachtelijke file door werkzaamheden op A12 (Foto: ANP)

Kijkers kiezen winnaar Gouden Televizier-Ring

Voor de vijftigste keer wordt donderdag de Gouden Televizier-Ring uitgereikt. Kanshebbers voor de publieksprijs zijn Expeditie Robinson (RTL5), Streetlab (KRO-NCRV) en SynDROOM (RTL4). Vorig jaar ging de prijs naar Flikken Maastricht.

Beide RTL-programma's zijn voor de tweede keer in hun bestaan genomineerd. De nominatie voor Streetlab is opvallend, omdat bijvoorbeeld het populaire Heel Holland bakt veel meer kijkers trekt. Voorzitter Jan Slagter van Omroep Max komt daarom niet naar het Gouden Televizier-Ring Gala in theater Carré.

Voor de verkiezing van de Zilveren Televizier-Ster, de Gouden Stuiver en de Televizier Aanstormend Talent Award zijn de stembussen reeds gesloten. Bij de mannen gaat de strijd tussen Humberto Tan, Jeroen van Koningsbrugge en Johnny de Mol. Bij de vrouwen zijn Chantal Janzen, Floortje Dessing en Geraldine Kemper in de race om een Zilveren Televizier-Ster.

In de categorie aanstormend talent zijn Arjen Lubach, Jan Versteegh en Luuk Ikink kanshebbers. De prijs voor het beste kinderprogramma, de Gouden Stuiver, gaat naar Brugklas, Puberruil of Freeks Wilde Wereld.

Kijkers kiezen winnaar Gouden Televizier-Ring
Kijkers kiezen winnaar Gouden Televizier-Ring (Foto: BuzzE)

Brand in Amsterdamse parkeergarage

In een parkeergarage in Amsterdam heeft in de nacht van woensdag op donderdag brand gewoed. Daardoor zijn twee auto's volledig in vlammen opgegaan, zei een woordvoerster van de brandweer. Een derde wagen liep schade op.

Het vuur woedde in de parkeergarage van een wooncomplex aan de Nachtwachtlaan. Het blussen van de brand had de nodige voeten in de aarde. "Het was erg heet binnen en er is veel rook vrijgekomen", zei de woordvoerster. Toch hoefden geen woningen ontruimd te worden.

De brand begon volgens de brandweer mogelijk in een van de auto's. Het vuur zou daarna zijn overgeslagen naar de andere voertuigen. Over de oorzaak is nog niets bekend.

Brand in Amsterdamse parkeergarage
Brand in Amsterdamse parkeergarage (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: kil en koud

Bij het drielandenpunt is gisteren de eerste natte sneeuw gesignaleerd, en nu al barst de discussie los in ons forum Weer, Klimaat en Natuurrampen dat het maar weer snel voorbij mag zijn en dat men een hekel aan de kou heeft, zoals Straatcommando aangeeft: "Ik werk in de logistiek, met redelijk wat laad en los werk. Geloof mij maar dat je na de eerste file die hele winter spuugzat bent. Iemand die veel buiten komt houdt 9/10 niet van de winter, zeker de mensen die ik ken".

Het weer van vandaag: in Zuid-Limburg is er opnieuw kans op wat natte sneeuw. In de rest van het land is het grijs, somber en bewolkt, met een temperatuur van 11 graden op de waddeneilanden, tot slechts 6 graden in het zuidoosten van het land. De wind komt uit het noorden tot noordoosten en is zwak tot matig.

De herfst levert, behalve slecht weer en chagrijnige mensen, ook prachtige taferelen op. In het herfstplaatjes-topic in  het fotoforum kun je je hart ophalen aan prachtige foto's. Hieronder een voorbeeld van Koelkastje, die deze foto maakte in Gronau, net over de grens bij Enschede.

Herfst in Gronau (Foto: koe)
Herfst in Gronau (Foto: Koelkastje)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1815 begint Napoleon Bonaparte aan zijn verbanning op het eiland Sint Helena in de Atlantische Oceaan. 

* In 1917 wordt Mata Hari vlak buiten Parijs geëxecuteerd door een vuurpeleton, omdat ze gespioneerd zou hebben voor Duitsland.

* In 1946 pleegt de oprichter van de Luftwaffe, Herman Göring, zelfmoord, één dag voordat zijn executie gepland stond.

* In 2011 opent het Legoland Florida, het grootste legolandpark ter wereld, zijn deuren in Winter Haven


Voor hen die deze morgen wat meer tijd over hebben, een korte docu over Mata Hari

Trump terughoudend over MH17

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump vindt niet dat er genoeg bewijs is om pro-Russische separatisten in Oekraïne de schuld te geven van het neerhalen van vlucht MH17. De Republikein reageerde volgens Amerikaanse media op de vraag wat hij als president zou doen om Rusland ter verantwoording te roepen voor de ramp.

"Ze zeiden dat zij het niet waren", aldus Trump. "Misschien was het hun wapen, maar ze hebben het niet gebruikt of afgevuurd. Ze zeiden zelfs dat de andere partij het afvuurde om hen de schuld te geven." Volgens de Republikein komt er waarschijnlijk nooit een antwoord op de schuldvraag.

Trump leek later terug te krabbelen en stelde dat Rusland en pro-Russische strijders "waarschijnlijk" verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van het toestel. "Maar een paar mensen kennen de toedracht. En je weet dat een van die mensen president Poetin kan zijn. We weten een ding zeker: hij gaat er niet over praten", concludeerde de presidentskandidaat.

Trump terughoudend over MH17
Trump terughoudend over MH17 (Foto: ANP)

Jenny McCarthy wil naakt in 'laatste' Playboy

Jenny McCarthy wil graag nog een keer uit de kleren voor Playboy nu het nog kan. Dat vertelt ze tijdens een interview op radiozender SiriusXM.

"Ik wil absoluut nog een laatste keer uit de kleren. Gewoon om te kunnen zeggen dat ik in de laatste sta", vertelt de 42-jarige die in 1993 voor het eerst als Playmate in het blad te zien was. Het model betreurt het nieuws dat Playboy gaat stoppen met naaktreportages. "Het is het einde van een tijdperk en dat breekt mijn hart. Uit solidariteit zal ik mijn ondergoed halfstok dragen."

Vorige week zei McCarthy juist nog dat ze voorlopig niet naakt wil poseren. "Mijn kind is een tiener en ik wil zijn sociale leven niet verder verpesten", zei ze in een interview met Fox411. Maar als iemand tegen haar zegt dat ze er te oud voor is, krijgt ze direct de neiging om het weer te doen: "Ik weet nog dat ze vroeger zeiden dat ik als Playmate echt nooit in een sitcom of comedy zou spelen. Ik dacht alleen maar: 'Waarom niet?'. Altijd als iemand tegen me zei dat ik iets niet kon, deed ik het." In 2012 poseerde ze voor het laatste in het blad, ter ere van haar veertigste verjaardag.

Dinsdag kondigde het tijdschrift aan te stoppen als blootblad omdat naakte vrouwen binnen een muisklik op het internet te vinden zijn. Het blad gaat wel gewoon verder zonder de naaktreportages.

Jenny McCarthy wil naakt in 'laatste' Playboy
Jenny McCarthy wil naakt in 'laatste' Playboy (Foto: BuzzE)

Manchester City maakt eindelijk winst

Manchester City heeft voor het eerst sinds de overname in 2008 door de schatrijke sjeik Mansour winst gemaakt. Na miljoenenverliezen in de afgelopen jaren presenteerde de koploper uit de Engelse Premier League woensdag een winst van 10,7 miljoen pond (14,4 miljoen euro). De omzet steeg licht naar 351,8 miljoen pond (474,8 miljoen euro).

"We zijn nu een winstgevend bedrijf, zonder schulden", zegt voorzitter Khaldoon Al Mubarak in het jaarverslag. De zwarte cijfers zijn volgens directeur Ferran Soriano een historische stap in de geschiedenis van de club. Hij denkt dat Manchester City nog verder kan groeien.

Sjeik Mansour uit de Verenigde Arabische Emiraten kocht de club in 2008 en investeerde ongeveer 1 miljard pond in City.

Manchester City maakt eindelijk winst
Manchester City maakt eindelijk winst (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
review
Remnant II
special
Random Pics van de Dag #1048
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
©FOK.nl e.a.