FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 9 oktober 2015

Crisisvergadering sc Heerenveen uitgesteld

De aandeelhoudersvergadering die zaterdagochtend bij sc Heerenveen zou worden gehouden, is op het laatste moment geschrapt. Een woordvoerder van de Friese club liet vrijdag weten dat de vergadering wordt uitgesteld tot een nader te bepalen datum. Al lange tijd regeert de onrust in het Abe Lenstra-stadion, waar een machtsstrijd plaatsvindt tussen twee kampen.

Het enige agendapunt op de aandeelhoudersvergadering was het gedwongen vertrek van het dagelijks bestuur onder leiding van voorzitter Jelko van der Wiel, die overhoop ligt met het stichtingsbestuur. De leidsman daarvan, Anne Hettinga, werd donderdag in zijn woonplaats Sneek opgezocht door boze supporters van Heerenveen.

Het leidde vrijdag tot een algemene oproep van de Friese club om kalm te blijven "We begrijpen de onrust, maar wij vinden het ontzettend vervelend dat mensen in hun privésituatie hiermee geconfronteerd worden", aldus Van der Wiel op de website van Heerenveen.

Crisisvergadering Heerenveen uitgesteld
Crisisvergadering Heerenveen uitgesteld (Foto: ANP)

Vrijspraak voor 36 verdachten matchfixing

De rechtbank in Istanbul heeft vrijdag 36 verdachten ontslagen van verdere rechtsvervolging in een vier jaar durende matchfixingzaak. De voorzitter van Fenerbahçe, Aziz Yildirim, behoorde tot de vrijgesproken personen. Hij werd buiten de rechtbank opgewacht door honderden enthousiaste supporters van de huidige club van Robin van Persie.

Yildirim werd in 2012 veroordeeld tot een celstraf van zes jaar en drie maanden en een boete van een half miljoen euro, wegens pogingen tot matchfixing in het seizoen 2010-2011 en het vormen en leiden van een criminele bende. Hij mocht na een jaar de gevangenis verlaten in afwachting van een nieuw proces. Dat komt er nu niet op last van een Turkse rechter.

De UEFA schorste Fenerbahçe voor twee jaar, en Besiktas voor één jaar, in Europees verband vanwege de geruchtmakende fraudezaak.

Vrijspraak voor 36 verdachten matchfixing
Vrijspraak voor 36 verdachten matchfixing (Foto: ANP)

Volleyballers openen EK met zege

De Nederlandse volleyballers zijn vrijdag voortvarend begonnen aan het EK in Bulgarije en Italië. De ploeg van bondscoach Gido Vermeulen was in Sofia met 3-1 te sterk voor Tsjechië. De setstanden waren 25-21, 25-17, 20-25 en 25-18.

Nederland speelt zaterdag in Sofia tegen Duitsland en zondag tegen het Bulgaarse gastland. Beiden landen staan aanzienlijk hoger op de Europese ranglijst. Alleen de nummer 4 van de poule is meteen uitgeschakeld. De nummers 2 en 3 strijden in een tussenronde om een plaats in de kwartfinales. De groepswinnaar gaat direct door naar de laatste acht.

Volleyballers openen EK met zege
Volleyballers openen EK met zege (Foto: ANP)

Kerkrade: niet betalen huur Roda onacceptabel

Het niet betalen van de huur van september voor het stadion door voetbalclub Roda JC is onacceptabel. De gemeenteraad van Kerkrade nam vrijdagmiddag unaniem een motie van deze strekking aan.

Roda liet eerder deze week weten de 50.000 euro huur voor het stadion in Kerkrade niet te kunnen betalen. Voor de raad is de maat vol, bleek vrijdag tijdens een extra raadsvergadering. Er is al een huurachterstand, een verdere verhoging daarvan kan niet, aldus de raad.

Duidelijk werd dat het wantrouwen van de raad jegens Roda groot is. Verschillende raadsleden vinden dat Roda zich keer op keer niet aan gemaakte afspraken houdt. Ook wringt het dat Roda prioriteiten stelt, waarbij een dure speler volgens raadsleden blijkbaar belangrijker is dan het betalen van de huur. De raad wil volledig inzicht in de financiën van Roda.

Kerkrade: niet betalen huur Roda onacceptabel
Kerkrade: niet betalen huur Roda onacceptabel (Foto: ANP)

Dode en gewonde op campus in Texas

Op de campus van de universiteit van Houston, Texas, zijn vrijdag twee mensen neergeschoten. Een 18-jarige persoon werd gedood, een ander raakte gewond. De universiteit is tot nader order hermetisch afgesloten. Volgens de politie zijn er twee verdachten gearresteerd. Een derde verdachte is nog voortvluchtig.

Een motief voor de daad en verdere achtergronden zijn vooralsnog onbekend.

Het is de tweede schietpartij op een Amerikaanse campus vrijdag. Eerder op de dag schoot een eerstejaars vier mensen neer in Flagstaff, Noord-Arizona. Daardoor kwam één persoon om het leven en raakten drie mensen gewond. De verdachte is aangehouden.

Het is de derde schietpartij op de Texaanse universiteitscampus in de afgelopen twee maanden. Eerder deze week raakte een persoon gewond bij een zogenoemde 'Tiger Walk'. De Texaanse politie is nog steeds op zoek naar die schutter. Op 27 augustus raakten een man een vrouw gewond toen een 20-jarige man het vuur opende op een groep mensen bij een appartementencomplex in de buurt van de campus. Deze schutter is inmiddels aangehouden.

Dode en gewonde op campus in Texas
Dode en gewonde op campus in Texas (Foto: ANP)

Morgen demonstratie tegen TTIP in Amsterdam

Morgen is er in Amsterdam een demonstratie tegen het beruchte vrijhandelsverdrag TTIP. Tegenstanders van het verdrag vinden dat het grote bedrijven onevenredig veel macht geeft ten opzichte van de bevolking. Er werd bijvoorbeeld gesproken over een ISDS-clausule in TTIP, waarin staat dat bedrijven nationale overheden voor de rechter mogen slepen als bedrijven vinden dat de handel wordt belemmerd.

De demonstratie begint om 13:00 op het Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam. Rond de 11.000 mensen hebben al aangegeven te komen op de Facebookpagina van het evenement. Een Europese petitie tegen TTIP is daarnaast al ongeveer drie miljoen keer ondertekend. De actiepagina geeft meer informatie over het vrijhandelsverdrag en het evenement.

Er is veel controverse rondom het handelsverdrag. Presentator Arjen Lubach heeft met zijn programma Zondag met Lubach TTIP verder onder de aandacht gebracht op humoristische wijze.


Zeeuws strand weer olievrij

De olie die was aangespoeld op de Zeeuwse kust is opgeruimd. De brokjes olie lagen op het strand tussen Zoutelande en Westkapelle over een lengte van ongeveer 2 kilometer. Rijkswaterstaat heeft vrijdagmiddag met Stichting Strandexploitatie het strand schoongemaakt.

Medewerkers gebruikten bulldozers en speciale harken om het zwarte goedje weg te halen.

De olie is afkomstig van het vrachtschip Flinterstar, dat dinsdag voor de Belgische kust zonk na een aanvaring met een gastanker. Een woordvoerder van Rijkswaterstaat houdt er rekening mee dat er komende nacht nog meer olie aanspoelt. In dat geval volgt een nieuwe schoonmaakactie. "Onze mensen gaan morgen het strand inspecteren", aldus de zegsman.

Vanwege de aangespoelde olie was het strand afgesloten voor auto's en vrachtauto's omdat die de olie verder zouden kunnen verspreiden. Inmiddels is het strand weer toegankelijk voor voertuigen.

Zeeuws strand weer olievrij
Zeeuws strand weer olievrij (Foto: ANP)

Saudi-ArabiŽ protesteert over Duivelsverzen

Saudi-Arabië heeft vrijdag protest uitgesproken tegen een nieuwe publicatie van de Duivelsverzen van Salman Rushdie.

Riyad ontbood de Tsjechische ambassadeur, omdat in dat land een nieuwe vertaling van het boek verschijnt. Het koninkrijk gaf Tsjechië te verstaan dat het boek zowel voor de islam als voor moslims beledigend is, meldden staatsmedia.

De oorspronkelijke publicatie van het omstreden werk van de Britse schrijver leidde in 1988 tot enorme woede onder moslims. De toenmalige ayatollah Rugollah Khomeini sprak een fatwa over Rushdie uit, die daarop moest onderduiken.

De Tsjechische regering heeft geen commentaar gegeven. Ook de uitgever deed dat niet. De vertaler werkt onder pseudoniem.

Saudi-Arabië protesteert over Duivelsverzen
Saudi-Arabië protesteert over Duivelsverzen (Foto: ANP)

Kamp houdt vertrouwen in halen energiedoelen

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) blijft erop vertrouwen dat Nederland het doel van 16 procent duurzame energie in 2023 gaat halen. Dat doel is volgens Kamp 'binnen bereik'. Volgens nieuwe berekeningen komt Nederland er zelfs iets boven.

Het kabinet ligt volgens de berekeningen ook op koers om jaarlijks een energiebesparing van 1,5 procent te halen. Kamp zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad in een toelichting op de Nationale Energieverkenning (NEV).

Volgens de NEV wordt het doel van 14 procent schone energie in 2020 zonder extra maatregelen niet gehaald. Het percentage blijft steken op 12,4. Kamp zet daarom de komende tijd maatregelen in die nog niet in de Nationale Energieverkenning waren meegerekend. Daarmee probeert hij het doel van 14 procent duurzame energie in 2020 alsnog te halen.

Kamp houdt vertrouwen in halen energiedoelen
Kamp houdt vertrouwen in halen energiedoelen (Foto: ANP)

Zondige foto's afgeplakt voor asielzoekers

Hoewel ze qua christelijke treurigheid wel het een en ander gewend moeten zijn in Bunschoten-Spakenburg, is het de gemeente tóch gelukt om hier een nieuw hoogtepunt dieptepunt in te bereiken. Om asielzoekers niet al te zeer voor de religieuze schenen te schoppen, zijn afbeeldingen in een tijdelijke opvang -een sporthal- afgeplakt.

Het gaat om afbeeldingen die ooit bedoeld waren om een sporthal wat op te fleuren. Een evenementenbureau bracht allerlei 'Hollandse taferelen' aan. Hierbij zijn ook afbeeldingen te zien van mensen die gezellig aan een drankje zitten en een foto van de Amsterdamse wallen.

Vrolijkheid en een straat waar regelmatige zondige dingen gebeuren; dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn. In de sporthal worden zo'n 150 asielzoekers opgevangen. De gemeente heeft die mensen gelukkig behoedt voor deze taferelen.

"Er stond Moulin Rouge op", aldus een censurist. "En op het moment dat je maar enigszins aanstoot aan iets kunt geven, is het verstandig om dat van tevoren netjes af te plakken", klonk het vroom.

Binnen de gemeente jeukt het al sinds mensenheugenis van de relikneuzen. Het zou zomaar kunnen dat enkelen van hen, met de komst van de asielzoekers, hun kans schoon zagen om te doen wat ze al een tijdje van plan waren. Maar het zou natuurlijk ook oprechte 'culturele bescherming' kunnen zijn, voor mensen die niet gewend zijn om foto's van bierdrinkende mensen te zien.

Van Praag voorlopig geen kandidaat voor FIFA

Michael van Praag stelt zich voorlopig niet nog een keer kandidaat voor de verkiezingen van het voorzitterschap van de FIFA. "Dat is nu niet aan de orde", zegt directeur betaald voetbal Bert van Oostveen, die namens de KNVB voorlopig de woordvoering doet over de grote crisis bij de wereldvoetbalbond.

De KNVB schaart zich voorlopig achter Michel Platini, die donderdag net als de aftredende voorzitter Sepp Blatter voor negentig dagen werd geschorst door de ethische commissie van de FIFA.

"Maar we hebben wel veel vragen", vertelde Van Oostveen in Astana, terwijl het Nederlands elftal de laatste training voor de uitwedstrijd tegen Kazachstan afwerkte. "Die vragen willen we donderdag beantwoord zien als alle Europese bonden bij de UEFA in Nyon samenkomen. Daarna bepalen we onze strategie weer."

Van Praag voorlopig geen kandidaat voor FIFA
Van Praag voorlopig geen kandidaat voor FIFA (Foto: ANP)

IJsland rondt afbetalingen aan IMF af

IJsland heeft het laatste deel van zijn uitstaande leningen vervroegd afbetaald aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Dat maakte het IMF vrijdag bekend.

IJsland betaalde vrijdag omgerekend 292 miljoen euro aan het IMF. Daarmee werden in één keer elf afbetalingen voldaan, die eigenlijk tussen 14 oktober en 31 augustus volgend jaar moesten worden betaald.

Het IMF leende sinds november 2008 in totaal circa 1,7 miljard euro aan IJsland, om het land te helpen de ineenstorting van zijn bankensector te doorstaan. Na een diepe economische crisis in 2009 en 2010 toont de economie van het kleine land de afgelopen jaren weer een stevig herstel. Dit jaar wordt naar verwachting een groei van bijna 5 procent geboekt. Voor 2016 voorspelt het IMF een plus van 3,7 procent.

IJsland rondt afbetalingen aan IMF af
IJsland rondt afbetalingen aan IMF af (Foto: ANP)

Het Nederlands elftal; de uitgangsposities

De fans van het Nederlands elftal zijn sceptisch, maar Oranje heeft nog zeven mogelijkheden om door te dringen tot de playoffs van de EK kwalificatie. Feit blijft wel dat de mannen van bondscoach Danny Blind afhankelijk zijn van de resultaten van Turkije.

De Turkse nationale ploeg speelt in de komende week nog tegen Tsjechië en IJsland, terwijl onze jongens het op moeten nemen tegen Kazachstan en diezelfde Tsjechen. De taak voor Blind is in elk geval duidelijk; Beide duels moeten gewonnen worden. Maar hoe zien de verschillende uitgangsposities eruit?

Twee zeges geven de meeste mogelijkheden op de playoffs voor het Europees kampioenschap voetbal. Als Turkije in dat geval één keer punten morst, dan is Oranje door naar een allesbeslissend tweeluik tegen een nog onbekende tegenstander.

Bij een zege en een gelijkspel wordt het voor Oranje al een stuk lastiger. In dat geval moet Turkije twee keer verliezen of één keer gelijk spelen en één keer verliezen. In alle andere gevallen is het einde oefening.

Als Nederland één keer verliest en één keer wint, dan volstaan alleen twee nederlagen van de Turken. De kans is dus erg klein, dat Oranje zich voor de playoffs plaatst, maar niets is onmogelijk. Veel zal afhangen van het resultaat, wat morgenavond tegen Kazachstan geboekt zal worden.

Musea willen gezamenlijk depot

Het Amsterdamse Rijksmuseum, het Nederlands Openluchtmuseum, Nationaal Museum Paleis Het Loo en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed willen gezamenlijk een depot opzetten voor hun collecties. Ze zijn daartoe een aanbesteding begonnen en hopen in de loop van volgend jaar bekend te maken welke architect de klus op zich mag nemen.

Onder de noemer CollectieCentrum Nederland (CCN) willen de musea een duurzaam depot inrichten van ruim 20.000 vierkante meter. Het CCN moet in 2020 operationeel zijn en vervangt alle reeds bestaande depots van de betrokken instellingen. Door de samenwerking besparen de musea kosten en vergroten ze de efficiency en kennisdeling. Ook zorgen ze hiermee voor een optimaal beheer en behoud van de rijkscollecties, menen ze.

Het Rijksmuseum is aangewezen als eigenaar en opdrachtgever van het gebouw. Over de geraamde kosten en de locatie kon een woordvoerder vrijdag nog niets zeggen.

Musea willen gezamenlijk depot
Musea willen gezamenlijk depot (Foto: ANP)

Liedjes basis van succes Guus Meeuwis

Guus Meeuwis viert dit jaar zijn twintigjarig jubileum, maar de Brabantse zanger is nog lang niet klaar. Meeuwis besloot daarom geen verzamelalbum te maken om zijn jubileum te vieren maar een nieuwe plaat uit te brengen.

"Ik wilde perse een nieuwe plaat maken om te laten zien dat ik nog niet klaar ben. Daarom heet hij ook Morgen," vertelt de Het is een nacht-zanger in een interview met Face Culture. Het nieuwe album doet hem denken aan zijn debuutplaat Verbazing uit 1996. "Liedjes schrijven deed je toen zonder ervaring, je wist eigenlijk niet hoe het moest. Daardoor zit er een soort spontaniteit in Verbazing die ik nog steeds leuk vind. Het grappige is dat ik dat op Morgen ook een beetje terug hoor."

Toch was zijn nieuwe plaat wel een uitdaging voor de zanger: "Ik zag ze allemaal wel fronsen: gaat hem dat lukken? Maar twaalf nieuwe goeie liedjes schrijven was belangrijk voor mij omdat dat de basis vormt voor alles wat er daarna komt. De afgelopen twintig jaar hebben we heel veel succes gehad. Ook mindere periodes, maar we mogen verre van klagen. En ik weet dat de basis van het succes altijd die liedjes is geweest."

In mei ging Guus' droom in vervulling toen hij met een uitverkocht concert in de Londense Royal Albert Hall stond, maar dat had hij naar eigen zeggen niet kunnen bereiken als hij geen goeie liedjes had. "Iedere muziekcarrière begint met een goed liedje. Ik kan de Royal Albert Hall willen vullen, maar als ik geen goede liedjes heb gebeurt dat gewoon niet."

Liedjes basis van succes Guus Meeuwis
Liedjes basis van succes Guus Meeuwis (Foto: BuzzE)

Onweer aan CŰte d'Azur kost zeker 550 miljoen

De overstromingen aan de Côte d'Azur van afgelopen weekend hebben voor 550 tot 650 miljoen euro schade aangericht. Het Franse verbond van verzekeraars Afa meldde vrijdag dat er meer dan 60.000 schademeldingen zijn gedaan.

Volgens de autoriteiten in het departement Alpes-Maritimes worden nog altijd twee mensen vermist in de regio Cannes. Door het zware onweer zijn twintig mensen om het leven gekomen.

Door slagregens veranderden zaterdagavond wateren in de regio in enkele uren tijd in kolkende massa's en overstroomde een deel van de regio. Oorzaak daarvan was niet alleen het weer, maar ook de verstedelijking van het gebied en de manier waarop regenwater wordt afgevoerd, meldt de zender France Info.

Onweer aan Côte d'Azur kost zeker 550 miljoen
Onweer aan Côte d'Azur kost zeker 550 miljoen (Foto: ANP)

Editors voeren Album top tien aan

De Album Top Tien heeft een nieuwe nummer één: de Editors voeren de hitlijst deze week aan met hun nieuwe plaat In Dream. Het is het vijfde album van de Britse rockband.

The Common Linnets stonden vorige week nog op de eerste plek met II. De band rond Ilse DeLange zakt nu naar de tweede positie.

De Editors zijn niet de enige nieuwkomers in de hitlijst. Op de vijfde plek in de lijst staat de nieuwe plaat van Tino Martin, Jij liet me vallen. Op de zevende positie staat nieuwkomer Avicii en ook op de achtste plek staat een nieuwe naam: De Kast met Op de planken - 25 jaar De Kast.

Nummer negen en tien worden deze week ook bezet door nieuwe binnenkomers: Saybia (No Sound From The Outside) en Joe Bonamassa (Live At Radio City Music Hall).

Album Top 10 Week 41
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album, o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Editors - In Dream
2. (1) The Common Linnets - II
3. (2) Kinderen voor Kinderen - Kinderen voor Kinderen 36 - Raar maar waar
4. (3) Nick & Simon - Open
5. (-) Tino Martin - Jij liet me vallen
6. (4) David Gilmour - Rattle That Lock
7. (-) Avicii - Stories
8. (-) De Kast - Op de planken - 25 jaar De Kast
9. (-) Saybia - No Sound From The Outside
10. (-) Joe Bonamassa - Live At Radio City Music Hall

Editors voeren Album top tien aan
Editors voeren Album top tien aan (Foto: BuzzE)

Huishoudens gaan meer betalen voor energie

Huishoudens krijgen de komende jaren te maken met een hogere energierekening. Dat komt onder andere door stijgende gas- en elektriciteitsprijzen en door een verhoging van de heffing die is ingevoerd om investeringen in duurzame energie te stimuleren. Dat staat in de vrijdag gepubliceerde Nationale Energieverkenning (NEV).

In 2020 is de gemiddelde energierekening naar verwachting gestegen tot ongeveer 1800 euro. Dat is 150 euro meer dan nu en vrijwel evenveel als in 2010.

Huishoudens gaan meer betalen voor energie
Huishoudens gaan meer betalen voor energie (Foto: ANP)

'Jim Carrey in Ierland voor begrafenis ex'

Jim Carrey is vrijdagochtend met een privévliegtuig aangekomen in Ierland. De acteur is daar om dit weekend de afscheidsdienst en de begrafenis van zijn ex-vriendin Cathriona White bij te wonen, zo heeft een bron bevestigd tegenover People.

White pleegde vorige week zelfmoord. De website meldt dat er vrijdagavond al een afscheidsdienst is. Cathriona zal vervolgens op zaterdag worden begraven vlakbij de kerk waar ze vaak kwam. "White wordt begraven op de lokale begraafplaats bij haar geliefde vader Pat", aldus de insider.

Eerder deze week organiseerden vrienden van de dertigjarige visagiste al een dienst in Californië. White werd vorige week in haar appartement gevonden. Vlakbij haar lichaam zouden in ieder geval een afscheidsbrief en wat pillen zijn gevonden.

Een bron vertelde People deze week al dat Jim kapot is van het verlies. "Hij doet alles wat hij kan om te helpen. Hij is heel erg verdrietig en maakt zich zorgen om haar familie."

'Jim Carrey in Ierland voor begrafenis ex'
'Jim Carrey in Ierland voor begrafenis ex' (Foto: BuzzE)

Nederlanders vast voor wietplantage BelgiŽ

Zes Nederlanders zijn dinsdagavond opgepakt in België omdat ze aanwezig waren in een pand waar een professionele wietplantage was ingericht. De politie vond daar achthonderd cannabisplanten en 100 kilo wiet in zakken, meldt het Openbaar Ministerie in Gent vrijdag.

De kwekerij werd ontdekt in een pand in het Oost-Vlaamse Gavere. Drie mannen werden opgepakt toen ze het pand verlieten. De drie anderen vluchtten naar een maisveld. Een van hen werd kort daarop aangehouden, de twee anderen enkele uren later in een nabijgelegen treinstation. Het zestal is woensdag voorgeleid en in een cel gezet.

Nederlanders vast voor wietplantage België
Nederlanders vast voor wietplantage België (Foto: ANP)

Mr. Polska en Ronnie Flex stijgen in hitlijst

Mr. Polska en Ronnie Flex zijn deze week flink wat plekken gestegen in de Single top tien. Met hun nummer Niemand staan ze deze week op de derde plek in de lijst. Vorige week stonden ze nog op de negentiende plek.

Net als in de afgelopen weken voert Justin Bieber ook nu weer de top tien aan met zijn hit What Do You Mean? Op de tweede plek in de lijst staat de Britse dj Sigala met Easy Love.

Single Top 10 Week 41
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Justin Bieber - What Do You Mean?
2. (3) Sigala - Easy Love
3. (19) Mr. Polska en Ronnie Flex - Niemand
4. (2) Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love
5. (4) Zara Larsson - Lush Life
6. (6) R. City feat. Adame Levine - Locked Away
7. (5) Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality
8. (7) The Weeknd - Can't Feel My Face
9. (8) Felix Jaehn feat. Jasmine - Ain't Nobody (Loves Me Better)
10. (11) Shaggy Feat. Jasmine - I Need Your Love

Mr. Polska en Ronnie Flex stijgen in hitlijst
Mr. Polska en Ronnie Flex stijgen in hitlijst (Foto: BuzzE)

Dijsselbloem: herstel in eurozone houdt aan

Het economische herstel in de eurozone zet de komende tijd door, ondanks de tegenvallende vooruitzichten voor de groei van de wereldeconomie. Dat zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem vrijdag rond de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Peruaanse hoofdstad Lima.

Het IMF voorspelde deze week dat de internationale economische groei dit jaar terugvalt tot het laagste niveau sinds 2009. Dat komt vooral door de afzwakkende groei in China, waarvan de effecten wereldwijd worden gevoeld.

Dijsselbloem beaamde dat de economische hervormingen die China doorvoert, kunnen leiden tot een lagere groei van 's werelds op een na grootste economie. "Maar het herstel in de eurozone zet door en wordt verbreed. Dat zien we ook aan de werkloosheid, die begint te dalen."

Dijsselbloem: herstel in eurozone houdt aan
Dijsselbloem: herstel in eurozone houdt aan (Foto: ANP)

Student bekent bedreiging Universiteit Leiden

De 21-jarige student die werd opgepakt voor twee bedreigingen van de Universiteit van Leiden heeft bekend. Volgens de politie is hij inmiddels vrijgelaten.

"Hij heeft bekend beide bedreigingen te hebben gepleegd", zegt een woordvoerster van de politie. "Het onderzoek heeft niet uitgewezen dat hij echt iemand iets wilde aandoen. Hij heeft de impact en de gevolgen van zijn daad onderschat."

De politie rukte dinsdag massaal uit nadat iemand had gedreigd met een schietpartij bij de universiteit. De agenten posteerden zich bij diverse faculteiten in Leiden en ook bij een vestiging in Den Haag stond beveiliging voor de deur.

De student van de Universiteit Leiden moet zich nog wel voor de rechter verantwoorden. Hij komt uit het Zuid-Hollandse Valkenburg.

Student bekent bedreiging Universiteit Leiden
Student bekent bedreiging Universiteit Leiden (Foto: ANP)

Rutte: rust bewaren rond vluchtelingen

Premier Mark Rutte roept iedereen op om rond het vluchtelingenprobleem "de rust te bewaren en binnen de grenzen van de wet en de betamelijkheid te blijven". Hij deed dat vrijdag in een terugblik op onder meer de gebeurtenissen in het Drentse dorp Oranje afgelopen dinsdag.

Rutte zei dat er voor Oranje dinsdagavond geen andere oplossing was dan dat er meer vluchtelingen bijkwamen, ook al was het dorp daartegen.

Rutte: "Mensen zijn bezorgd, boos en emotioneel. Dat is begrijpelijk. De grote instroom roept allerlei indringende vragen op: is mijn gezin veilig, krijg ik nog wel een huis en waarom komen er zoveel vluchtelingen in ons dorp en niet anders. In Oranje kon het niet anders. Kwaad worden mag, maar geweld of bedreigingen is uit den boze. Ook tegen burgemeesters, bestuurders en andere mensen die hiermee te maken hebben", aldus Rutte.

Rutte: rust bewaren rond vluchtelingen
Rutte: rust bewaren rond vluchtelingen (Foto: ANP)

Tete debuteert in basis Oranje

Kenny Tete debuteert zaterdagavond in het Nederlands elftal. De rechtsback van Ajax begint als rechtsback aan de uitwedstrijd tegen Kazachstan in de EK-kwalificatie.

"Normaal geef ik nooit mijn opstelling", vertelde bondscoach Danny Blind vrijdag vlak voor de laatste training van zijn ploeg voor het uitduel in Astana. "Maar in dit geval kan ik zeggen dat het heel aannemelijk is dat hij gaat beginnen. Dat is logisch in deze situatie."

Tete, die vrijdag zijn twintigste verjaardag viert, is de enige echte rechtsback in de huidige selectie van Oranje. Daryl Janmaat is geblesseerd en Gregory van der Wiel is geschorst. Paul Verhaegh (ziek) en Rick Karsdorp (geblesseerd) waren deze week ook niet beschikbaar. Vurnon Anita, van origine middenvelder, kan Tete in noodgevallen vervangen.

Tete debuteert in basis Oranje
Tete debuteert in basis Oranje (Foto: ANP)

Ter Mors 'is er nog lang niet'

Het gaat de goede kant op met schaatsster Jorien ter Mors, die vorig seizoen volledig miste door een rustperiode. "Ik ben er nog lang niet, maar het gaat goed. Er zit een stijgende lijn in en op de training ga ik sportief vooruit", aldus de olympisch kampioene van 2014 op de 1500 meter.

Ter Mors traint nog veel naast de baan. Toch bewees ze de afgelopen weken ook op het ijs dat de goede vorm eraan zit te komen. In Enschede reed ze eind september haar eerste wedstrijd sinds de Spelen van Sochi. Ze reed direct een baan- en persoonlijk record op de 500 meter. Donderdag won ze in Leeuwarden de tijdrit, waarmee het shorttrackseizoen officieel begon.

Het vorige schaatsseizoen liet Ter Mors compleet schieten wegens verschijnselen van overtraindheid. Of ze dit jaar de wereldbeker shorttrack in Dordrecht zal rijden, is te betwijfelen. "Dat valt tegelijk met de WK afstanden op de lange baan", zei ze vrijdag.

Ter Mors 'is er nog lang niet'
Ter Mors 'is er nog lang niet' (Foto: ANP)

RTL Late Night strikt Max Verstappen als gast

Max Verstappen verschijnt woensdag voor de eerste keer sinds zijn debuut in de Formule 1 in een Nederlandse talkshow. De net achttienjarige coureur schuift op 14 oktober aan tafel bij Humberto Tan in RTL Late Night.

Max, momenteel actief op de Grand Prix van Rusland in Sotsji, vertelt in RTL Late Night over zijn bliksemcarrière. "Max is op dit moment een van de meest gewilde sportmensen, zeker gezien de internationale allure van zijn sport. Dat hij tijd vrijmaakt om bij mij aan tafel te zitten, vind ik echt een eer", laat Humberto Tan vrijdag weten.

Tan heeft vooral veel bewondering voor het sterke karakter van de coureur. "Max werd bij zijn debuut door velen met argusogen bekeken. Hij zou te jong en te onervaren zijn. Maar kijk waar hij nu staat: WK-punten binnengehaald, karakter getoond waar het nodig was en in een razend tempo volwassen geworden." Max kan de vraag van Humberto verwachten waar hij zijn mentale kracht vandaan haalt en hoe hij bestand is tegen de druk om hoge verwachtingen waar te maken.

Eind 2013 was Max, toen nog zestien jaar oud, ook al te gast bij RTL Late Night, samen met zijn vader Jos Verstappen. Toen voorspelde Jos dat zijn zoon in de Formule 1 zou debuteren op negentien- of twintigjarige leeftijd. Nog geen twee jaar later maakte Max zijn formule 1-debuut als jongste coureur ooit.

RTL Late Night strikt Max Verstappen als gast
RTL Late Night strikt Max Verstappen als gast (Foto: BuzzE)

'FIFA wil presidentsverkiezing uitstellen'

Het dagelijkse bestuur van de wereldvoetbalbond FIFA onder leiding van interim-preses Issa Hayatou overweegt de presidentsverkiezing die is gepland op 26 februari uit te stellen. Dat heeft persbureau Reuters vrijdag vernomen uit twee bronnen. Het heikele onderwerp zou bovenaan op de agenda staan van een spoedvergadering waarin het uitgedunde uitvoerend comité de huidige situatie en de toekomst bij de FIFA bespreekt.

Het is nog onduidelijk wanneer het spoedberaad van het hoofdbestuur van de FIFA wordt gehouden. "Die beslissing wordt waarschijnlijk komende week genomen", liet een woordvoerder van de FIFA vrijdag weten.

De ethische commissie van de FIFA legde FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-preses Michel Platini donderdag een voorlopige schorsing van negentig dagen op vanwege hun rol in het omvangrijke corruptieschandaal bij de FIFA.

'FIFA wil presidentsverkiezing uitstellen'
'FIFA wil presidentsverkiezing uitstellen' (Foto: ANP)

Vrouw heeft vaker psychische problemen

Ruim een op de tien Nederlanders van twaalf jaar en ouder had vorig jaar psychische klachten. Vrouwen vormen daarin de grootste groep, blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vrijdag naar buiten bracht.

Volgens het CBS voelden vooral meisjes tussen de zestien en twintig jaar en vrouwen van boven de 65 zich vaker somber dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Het aantal Nederlanders met psychische klachten is de afgelopen jaren min of meer gelijk gebleven.

Vorig jaar gaf 14 procent van de vrouwen aan dat ze klachten hadden, zoals sombere gevoelens of zenuwachtigheid. Bij de mannen gaf 9 procent aan dergelijke problemen te hebben. Het is overigens niet bekend waarom vrouwen vaker psychische klachten hebben dan mannen.

Vrouw heeft vaker psychische problemen
Vrouw heeft vaker psychische problemen (Foto: ANP)

Dutch Filmworks steelt Popcorn Time logo

Filmdistributeur Dutch Filmworks heeft een nogal dubieus merk gedeponeerd voor de Benelux. De maatschappij besloot het intellectuele eigendom van Popcorn Time, hun logo en naam, als handelsmerk te registreren in de Benelux, zo weet Tweakers.net (via torrentfreak).

Popcorn Time is een immens populaire, illegale videostreamingdienst die gebruik maakt van Torrents. De dienst bestaat uit open-source software en kent inmiddels meerdere zogenaamde 'forks'.

De zaak is opmerkelijk omdat filmmaatschappijen en hun distributeurs doorgaans nogal gebrand zijn op het beschermen van intellectueel eigendom, waar het in dit geval actief andermans intellectueel eigendom 'steelt'.

Een woordvoerder van het bedrijf laat weten voorlopig geen plannen te hebben met het merk en logo. Popcorn Time stelt dat het op de hoogte is, maar dat het de claim van Dutch Filmworks 'dubieus' vindt. Zowel de naam als het logo bestaat al meer dan een jaar online en is 'overduidelijk niet bij Dutch Filmworks in bezit'.

popcorn time
popcorn time

Lekker wijf heeft 'te brede heupen'

Wij hadden nog nooit van haar gehoord, maar Iskra Lawrence schijnt zeer populair te zijn op Instagram. De lekkere blondine heeft meer dan 126.000 volgers. En dat terwijl een modellenbureau haar had afgewezen omdat ze te brede heupen zou hebben.

Het heerlijke mokkel van 25 lentes slaat dan ook snoeihard terug naar alle criticasters. De Britse uit Worcestershire heeft een heerlijke kont, en verblijdt haar volgers gelukkig regelmatig met de lekkerste foto's van haar rondingen.

Het nieuwsgehalte ontgaat ons verder volledig, maar dat boeit niets. Het is vrijdagmiddag en een mooie reden om weer eens een lekker wijf in de schijnwerpers te zetten.

Hieronder volgt dan ook een bloemlezing uit haar mooiste foto's. Prettig weekend allemaal!

 

✨🐻💛 #ootn this weekend in Cali 💃🏼❤️🌟 #everyBODYisbeautiful 😬 should have put the towels away 😂

Een foto die is geplaatst door 🌙iskra✨ (@iamiskra) op28 Sep 2015 om 9:28 PDT

Alleen genodigden raadsvergadering Purmerend

Publiek is maandag niet welkom bij een extra raadsvergadering in Purmerend over vluchtelingen. Volgens een woordvoerder van de gemeente is er niet genoeg plek om alle belangstellenden een plekje te geven. Om veiligheidsredenen is het ook niet mogelijk om een scherm te plaatsen in de hal van het stadhuis, aldus de zegsman.

De gemeente heeft wel dertig mensen uitgenodigd die tijdens een inspraakavond eerder deze week hebben gesproken. De woordvoerder wijst er verder op dat de vergadering live te volgen is via een internetkanaal.

Eind september liep een raadsvergadering in de Noord-Hollandse stad uit de hand wegens een toestroom van bezorgde en verontwaardigde burgers. De burgemeester moest toen het stadhuis laten ontruimen. De gemeente wil een noodopvang voor 120 vluchtelingen en daarnaast een asielzoekerscentrum voor reguliere opvang realiseren. De gemeenteraad neemt maandag een beslissing.

Alleen genodigden raadsvergadering Purmerend
Alleen genodigden raadsvergadering Purmerend (Foto: ANP)

Dierenpartij wil totaalverbod op kattenjacht

De Partij voor de Dieren (PvdD) wil dat er haast wordt gemaakt met een landelijk verbod op het doodschieten van katten. Nog steeds staan drie provincies de jacht toe, klaagt PvdD-fractievoorzitter Marianne Thieme.

De partij komt in actie omdat Noord-Brabant als negende provincie tot een verbod heeft besloten. Thieme roept de regering op nu eindelijk met een totaalverbod te komen. Dan mag het ook niet meer in Friesland, Overijssel en Utrecht. Daar zijn wilde katten nog steeds vogelvrij, aldus Thieme vrijdag.

De jacht met een geweer is bedoeld als maatregel tegen katten in het wild. Ze zijn gedumpt, of ze stammen af van ooit afgedankte katten.

Volgens de Dierenbescherming worden er jaarlijks 8000 tot 13.500 katten afgeschoten, benadrukt de PvdD. Zo'n 80 procent blijkt een huiskat met een eigenaar.

Dierenpartij wil totaalverbod op kattenjacht
Dierenpartij wil totaalverbod op kattenjacht (Foto: ANP)

Nederlanders wegens drugs opgepakt in Murcia

De Spaanse politie heeft in de provincie Murcia zeven Nederlanders opgepakt in verband met de vondst van een hypermoderne marihuanakwekerij. Het is volgens de Guardia Civil technisch gezien de meest geavanceerde kwekerij in Europa.

De 6000 planten zijn gevonden in een magazijn van een fabriek in Molina de Seguro ten noordwesten van de provinciehoofdstad Murcia, meldden plaatselijke media vrijdag. De bende die de kwekerij exploiteerde moet er circa een miljoen euro in hebben geïnvesteerd, schatte de politie. De twee bendeleiders zouden koopkrachtige ondernemers zijn. Het illegale bedrijf zou 10 ton marihuana per maand kunnen produceren, bestemd voor de Nederlandse markt.

In totaal zijn acht verdachten aangehouden, zeven Nederlanders in de leeftijd van 27 tot 43 jaar en een IJslander van 58 jaar. Onder de arrestanten is een gerespecteerd Nederlands ondernemersechtpaar uit Rojales, een plaatsje tussen Murcia en Alicante.

De gemeente Molina de Segura schreef al Nederlandse criminele geschiedenis in mei 2013. Toen werden er in een afgelegen huis de volleybalster Ingrid Visser en haar partner Lodewijk Severein vermoord.

Nederlanders wegens drugs opgepakt in Murcia
Nederlanders wegens drugs opgepakt in Murcia (Foto: ANP)

Ellen Pompeo op haar nummer gezet om tweet

Ellen Pompeo werd door haar volgers op haar plek gezet nadat ze kritiek had op een uitspraak van Daniel Craig.

De James Bond-acteur had in een interview met Time Out gegrapt dat hij liever zijn polsen zou doorsnijden dan dat hij nog een Bond-film maakt. De Grey's Anatomy-ster zag deze uitspraak in een tweet voorbijkomen en reageerde hierop met: "Deze gast heeft een reality check nodig."

Ellen had niet door dat Craig dit als grapje bedoelde, totdat ze door haar volgers erop werd gewezen dat een tweet niet het hele verhaal is. Verderop in het interview zegt Craig namelijk dat hij nog een Bond-film niet uitsluit, maar pas over een paar jaar. Hierop kan Ellen alleen beamen dat ze geen idee had waar de tweet over ging voordat ze reageerde.

Een andere volger van Ellen wijst haar erop 'dat media sommige dingen uit zijn verband kunnen rukken'. "Dat doen ze inderdaad # smart girl", aldus Pompeo.

Ellen Pompeo op haar nummer gezet om tweet
Ellen Pompeo op haar nummer gezet om tweet (Foto: BuzzE)

Vrolijke ruimte-game Astroneer komt met trailer

De nieuwe ontwikkel-studio System Era Softworks heeft hun eerste game aangekondigd. Het spel met de naam Astroneer laat jouw als astronaut de ruimte verkennen. Het spel speelt zich af in de toekomst waar je tochten maakt naar onbekende planeten. Op de planeten kun je grondstoffen delven en deze verhandelen om vervolgens daarmee voertuigen of gebouwen te maken.

De nadruk in het spel ligt vooral op het feit dat je als speler de omgeving kunt veranderen door het oppervlak te verhogen of verlagen om vervolgens de grondstoffen te pakken. Het spel gemaakt met de Unreal Engine 4 zal voorlopig exclusief voor Windows beschikbaar zijn.

Labourleider spoorloos om eed aan koningin

De nieuwe leider van de Britse partij Labour Jeremy Corbyn is spoorloos verdwenen, 'toevalligerwijs' precies op het moment dat hij trouw zou moeten beloven aan koningin Elizabeth.

Corbyn zou donderdag worden geïnstalleerd in de Privy Council, een groep adviseurs van het staatshoofd. De verklaarde Republikein moest daarvoor knielen voor Elizabeth, haar hand kussen en de eed van trouw zweren. Om die netelige situatie te vermijden lijkt Corbyn tijdelijk te zijn ondergedoken.

De Britse media zijn gefascineerd door de verdwijning. Zo plaatste een krant een foto van een look-a-like van Elizabeth die geduldig staat te wachten bij Corbyns voordeur. De Labourleider is maandag voor het laatst gezien bij een vakbondbijeenkomst in Manchester.

Ondanks zijn afwezigheid is Corbyn wel toegelaten tot de Privy Council. Het is niet duidelijk of hij bij een volgende bijeenkomst alsnog op de knieën moet. Corbyn riep eerder al een storm van kritiek over zich af toen hij het Britse volkslied niet meezong bij een herdenking. De tekst van het volkslied bevat de tekst 'God save the Queen'.

Labourleider spoorloos om eed aan koningin
Labourleider spoorloos om eed aan koningin (Foto: ANP)

Pentagon stopt met training Syrische rebellen

Het Amerikaanse ministerie van Defensie (Pentagon) doekt een project van 500 miljoen dollar (ruim 440 miljoen euro) voor het opleiden van Syrische rebellen op. Een anonieme functionaris van het Pentagon heeft vrijdag The New York Times laten weten dat het inmiddels fel bekritiseerde programma geen enkele eenheid op de grond heeft opgeleverd die het kan opnemen tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS).

Het Pentagon probeert volgens hem niet langer gematigde rebellen te werven voor training in Jordanië, Qatar, Saudi-Arabië of de Verenigde Arabische Emiraten. Wel zou in Turkije een klein centrum worden opgezet om oppositieleiders bijvoorbeeld te leren hoe luchtsteun kan worden ingeroepen.

De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, heeft op bezoek in Groot-Brittannië gezegd dat president Obama het rebellentrainingsprogramma wijzigt.

Pentagon stopt met training Syrische rebellen
Pentagon stopt met training Syrische rebellen (Foto: ANP)

Gridstraf van 25 plaatsen voor Alonso

Fernando Alonso is voor de Grand Prix van Rusland opnieuw bestraft met een gridstraf. De Spanjaard rijdt dit weekend met zijn tiende motor, wat tien plekken kost. Ook zijn er drie andere motoronderdelen vervangen: de turbocharger, de MGU-H en de CE (Control Electronics), waardoor het totaal op 25 plaatsen komt. De wissel volgt op het nieuws dat Honda de laatste update van het jaar heeft verbruikt, wat betekent dat Alonso met een nieuwe Honda rondrijdt.

Naast Alonso krijgt ook Roberto Merhi een straf voor het gebruik van een extra motor. Merhi rijdt dit weekend met een vijfde motor, een vijfde turbocharger en een vijfde MGU-H, wat bestraft is met twintig plaatsen straf. Door deze straf hoeft Alonso niet per se achteraan te starten, als hij vijf plaatsen voor Merhi kwalificeert, zal hij hem voorblijven op de startgrid.

Leraren krijgen ook loonsverhoging

Leraren op middelbare scholen krijgen in november loonsverhoging. Er is nog geen nieuwe cao, maar toch gaat het salaris omhoog. Dat was afgesproken in het zogeheten loonruimte-akkoord. FNV deed niet mee en probeerde de deal via de rechter te voorkomen, maar tot nu toe vergeefs.

De VO-raad en de vakbonden CNV Onderwijs en de Federatie van Onderwijsvakorganisaties hebben de loonsverhoging vrijdag bekendgemaakt. De salarissen gaan vanaf 1 januari dit jaar met terugwerkende kracht met 0,8 procent omhoog. Vanaf 1 september stijgt het loon met 1,25 procent. Daarnaast krijgen de leraren eenmalig 500 euro bruto. "Geen cao, toch de salarisverhoging", aldus CNV Onderwijs.

Medewerkers van Defensie, die ook onder het akkoord vallen, krijgen deze maand al extra salaris.

Leraren krijgen ook loonsverhoging
Leraren krijgen ook loonsverhoging (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Rusland

Felipe Massa heeft de snelste tijd genoteerd in de zeiknatte tweede vrije training. Met een 2:00.458 bleef de Braziliaan Sebastian Vettel en teamgenoot Valtteri Bottas met twee tienden voor. Achter sloot Max Verstappen aan. De Nederlander eindigde de dag met een 2:00.806, wat lange tijd goed was voor een eerste plek, maar met nog een minuut te gaan werd overtroffen door de eerste drie.

Net als de eerste vrije training, vond de tweede vrije training plaats op een zeiknatte baan. In het eerste half uur deden enkelen wel een installatieronde, maar nog niemand had een tijd gezet. Uiteindelijk was het Fernando Alonso die met nog vijftig minuten te gaan met een 2:05.599 de eerste tijd noteerde. Ruim twintig minuten later waren Carlos Sainz en Max Verstappen de volgenden die een tijd neerzetten. Na enkele ronden nam Verstappen de eerste plek van Fernando Alonso over met de tijd die hij niet meer zou verbeteren.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 F. Massa Williams 2:00.458   6
2 S. Vettel Ferrari 2:00.659 +0:00.201 8
3 V. Bottas Williams 2:00.688 +0:00.230 8
4 M. Verstappen Toro Rosso 2:00.806 +0:00.348 7
5 F. Alonso McLaren 2:01.077 +0:00.619 12
6 D. Kvyat Red Bull 2:01.418 +0:00.960 6
7 C. Sainz Toro Rosso 2:02.805 +0:02.347 7
8 J. Button McLaren 2:02.845 +0:02.387 8
9 N. Rosberg Mercedes -:--.--- -:--.--- 6
10 M. Ericsson Sauber -:--.--- -:--.--- 3
11 L. Hamilton Mercedes -:--.--- -:--.--- 3
12 S. Perez Force India -:--.--- -:--.--- 3
13 N. Hülkenberg Force India -:--.--- -:--.--- 3
14 D. Ricciardo Red Bull -:--.--- -:--.--- 1
15 K. Räikkönen Ferrari -:--.--- -:--.--- 0
16 R. Grosjean Lotus -:--.--- -:--.--- 0
17 F. Nasr Sauber -:--.--- -:--.--- 0
18 P. Maldonado Lotus -:--.--- -:--.--- 0
19 W. Stevens Manor-Marussia -:--.--- -:--.--- 0
20 R. Merhi Manor-Marussia -:--.--- -:--.--- 0

Ebola blijft sluimeren na genezing

Het ebolavirus kan zich verstoppen in lichaamsdelen als ogen, borsten en zaadballen, terwijl de patiënt op basis van bloedtesten al genezen is verklaard. Volgens virologen kan er daardoor sprake zijn van een post-ebolasyndroom.

Ze constateren dat vrijdag, nadat een Schotse verpleegkundige die vorig jaar ebola heeft gehad, opnieuw is opgenomen met complicaties.

"De afgelopen jaren is er steeds meer bewijs dat mensen die ebola hebben overleefd, mentale en fysieke gezondheidsproblemen kunnen krijgen die nog jaren nadat ze schoon zijn verklaard kunnen aanhouden", zei ebola-expert Ben Neuman van de universiteit van Reading.

De net ondekte versie van dat post-ebolasyndroom, is dat die gezondheidsproblemen kunnen worden veroorzaakt door het ebolavirus dat in lichaamssappen in de minder toegankelijke delen van het lichaam groeit.

Ebola blijft sluimeren na genezing
Ebola blijft sluimeren na genezing (Foto: ANP)

Kaltenborn: "Tekenen bij het kruisje"

De kleine Formule 1-teams hadden bij het afsluiten van het huidige Concorde Agreement geen andere keuze dan te tekenen bij het kruisje, zo stelt Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn. Vorige maand diende zij samen met Force India bij de Europese Unie een officiële klacht in over hoe de F1 bestuurd wordt en hoe het geld over de teams verdeeld wordt.

Sauber is het onder meer niet eens met het feit dat Ferrari, Red Bull Racing, Mercedes, McLaren en Williams afgelopen jaar onderling 220 miljoen euro van de inkomsten mochten verdelen bovenop de gelden die ze ontvingen uit de pot voor het constructeurskampioenschap. Voor de kleine teams waren de door F1-baas Bernie Ecclestone voorgelegde deals tekenen bij het kruisje.

Kaltenborn: "Als je iets tekent maakt dat nog niet dat het eerlijk of goed is. Je moet inzien onder welke omstandigheden wij getekend hebben en welke opties wij op dat moment hadden. Voor teams als Force India en dat van ons is racen het belangrijkste bedrijfsonderdeel. Wij doen niets anders - wij runnen een Formule 1-team en hebben enkele commerciële activiteiten ernaast waar wij onze kennis te gelde kunnen maken."

"Daarom konden wij niet anders dan tekenen. Het was of slikken of de Formule 1 verlaten, wat geen optie was. Daarom hopen wij dat de commissie er naar kijkt waarom onze deal zo oneerlijk opgezet is. Wij wisten dat een aantal teams privileges hadden, maar pas door de media kwamen we achterde omvang en schaal van de privileges."

Volgens Kaltenborn is de volgende stap in het proces dat de commerciële rechtenhouder moet reageren, waarna de Europese Commissie besluit om de zaak al dan niet door te zetten. Ze hoopt dat ze zo een eerlijker verdeling van de gelden kan bewerkstelligen.

Fransman Zarco wereldkampioen Moto2

De Franse motorracer Johann Zarco is vrijdag na de eerste training bij de Grand Prix van Japan uitgeroepen tot wereldkampioen in de Moto2. Hij kreeg de titel in de schoot geworpen nog voor de race op zondag is verreden. Doordat de geblesseerde Spanjaard Esteve Rabat niet kan meedoen, is zijn enig overgebleven concurrent voor de titel weggevallen en is Zarco al vier races voor het einde zeker van het kampioenschap.

De 25-jarige Zarco, die uitkomt voor het raceteam van de Japanner Aki Ajo, was dit seizoen dominant in de Moto2. Hij won zes grands prix en eindigde vijf keer als tweede. Zijn puntenvoorsprong is zo groot, dat geen enkele andere coureur hem in de resterende vier races nog kan inhalen.

Fransman Zarco wereldkampioen Moto2
Fransman Zarco wereldkampioen Moto2 (Foto: ANP)

Klopp: "Liverpool is speciaal, ik ben normaal"

Jürgen Klopp gaat er alles aan doen om Liverpool terug aan de top van het Engelse voetbal te brengen. De Duitse coach presenteerde zich vrijdag bij zijn nieuwe club als een gepassioneerd vakman, met een uitgesproken filosofie. "Verder ben ik een normale man. De club is speciaal, ik ben 'The Normal One", zo verwees hij naar collega José Mourinho, de uitgesproken trainer van Chelsea. Die omschreef zichzelf ooit als The Special One.

Klopp wil het geloof in de spelers weer terugbrengen bij de fans van Liverpool. "Op dit moment is de hele Liverpool-familie een beetje te nerveus. Te pessimistisch, aan het twijfelen. Er hangt een goede sfeer in het stadion, maar ze geloven niet in het voetbal op het moment", analyseerde hij de huidige stand van zaken. Wel zei Klopp dat de fans niet van de ene op de andere dag succes moeten verwachten. "Geef ons alsjeblieft wat tijd. Binnen vier jaar hebben wij een titel gepakt", beloofde hij.

De verwachtingen bij de fans zijn gestoeld op de roemruchte historie, meende hij. "Geschiedenis is mooi om aan terug te denken, dat is het. Nu hebben we de kans om iets nieuws op te bouwen. Verwachtingen kunnen een zware last zijn."

"Voetbal is een professionele sport dankzij de fans, dus die moeten we vermaken. Op dit moment zijn we misschien niet het beste team in de wereld, nou en? We gaan aan het werk", aldus de Duitser, die na het vorige seizoen vertrok bij Borussia Dortmund. Hij volgt in Liverpool Brendan Rodgers op.

Klopp: Liverpool is speciaal, ik ben normaal
Klopp: Liverpool is speciaal, ik ben normaal (Foto: ANP)

Dijkhoff: 'Elvis leeft! En ik heb JFK vermoord'

Elvis leeft! Deze bewering komt uit de mond van de man die deze week heel Nederland in zijn greep houdt: Klaas Dijkhoff. Tevens bekent onze staatssecretaris van Asielzoekers niemand minder dan John F. Kennedy te hebben vermoord.

Dijkhoff reageert hiermee op de bewering van Emile Roemer dat de VVD'er bewust asielzoekers naar Drenthe stuurt om de migrantenkwestie aan te zwengelen. Mogelijk wil Dijkhoff hiermee zeggen dat de SP in sprookjes gelooft.

"Ik zal ook bekennen: Elvis leeft nog", aldus Dijkhoff. "En zodra de moord op de Amerikaanse president John F. Kennedy is verjaard, zal ik die toegeven. Dat is eigenlijk alles wat ik er over wil zeggen."

Beurzen koersen af op flinke weekwinst

De Europese beurzen koersten vrijdagochtend af op flinke weekwinsten. Het herstel van de grondstofbedrijven en het vooruitzicht van een lage rente in de Verenigde Staten bleven de handel ondersteunen. Op het Damrak stond Fagron in de belangstelling na een update over de overnamegesprekken.

,,De stemming op de beurzen is volledig gedraaid ten opzichte van vorige week. Alles wat in de afgelopen tijd flink werd afgestraft is in één week tijd weer bijgetrokken. Vooral de grondstofbedrijven doen het goed. De olieproducenten blijven daarmee vergeleken wat achter en zouden wel wat meer mogen doen gezien de opleving van de olieprijs", aldus Sijmen Plomp, partner bij Ambassador Investments.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde aan het einde van de ochtend 0,5 procent hoger op 444,46 punten. De MidKap klom 1,4 procent tot 663,28 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt stegen tot 1,2 procent. De hoofdgraadmeters in Amsterdam, Parijs en Frankfurt stevenen af op weekwinsten van meer dan 5 procent.

Fagron

Fagron won 7 procent in de MidKap. De toeleverancier aan apotheken heeft een aantal bieders uitgenodigd voor een boekenonderzoek met het oog op een eventueel bindend bod op de onderneming. Fagron liet vorige week al weten verkennende gesprekken te voeren. Rabobank verhoogde het advies voor het aandeel.

In de AEX ging staalproducent ArcelorMittal aan kop met een winst van 8 procent na een adviesverhoging door JPMorgan. Bij de kleinere bedrijven klom Lucas Bols 3,5 procent. Drankenproducent Nolet Holding heeft het belang in zijn concurrent fors uitgebreid. Volgens Nolet wil dat evenwel niet zeggen dat een bod op Lucas Bols op komst is.

Glencore

Glencore won bijna 7 procent in Londen. Het grondstoffen- en mijnbouwbedrijf gaat zijn zinkproductie verlagen vanwege de zwakkere Chinese vraag. Het concern sluit mijnen in Australië, Zuid-Amerika en Kazachstan, waardoor zo'n 1600 banen verloren gaan.

De euro was 1,1323 dollar waard, tegen 1,1279 dollar bij het Europese slot op donderdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 1,4 procent op 50,13 dollar. Brentolie kostte 0,7 procent meer en werd verhandeld voor 53,40 dollar per vat.

Beurzen koersen af op flinke weekwinst
Beurzen koersen af op flinke weekwinst (Foto: ANP)

Toelage niet aftrekken van kinderalimentatie

Als een moeder een kindertoelage krijgt, zoals een kindgebonden budget, kan haar ex-man dat bedrag niet aftrekken van de kinderalimentatie die hij moet betalen. Hij moet blijven bijdragen aan de behoeftes van de kinderen die ze samen hebben. Dat is het gevolg van een uitspraak die de Hoge Raad vrijdag heeft gedaan.

De rechters moesten zich buigen over het kindgebonden budget en de 'alleenstaande ouderkop'. Dat geld van het Rijk is bedoeld om de verzorgende ouder - vaak de moeder - te helpen voor de kinderen te zorgen. De andere ouder - vaak de vader - zou dat bedrag dan niet hoeven te betalen. Maar dat is volgens de Hoge Raad niet de bedoeling van de wet geweest. Ouders moeten in de behoeften van hun kinderen voorzien, ook als het Rijk een handje helpt.

De Hoge Raad heeft nu beslist dat de toelagen voor kinderen meetellen bij het vermogen van de verzorgende ouder, vaak dus van de moeder. Op die manier speelt het geld wel een rol bij het uitrekenen van het bedrag dat elke ouder moet bijdragen aan de kinderen.

Toelage niet aftrekken van kinderalimentatie
Toelage niet aftrekken van kinderalimentatie (Foto: ANP)

'Nobelprijs is boodschap voor hele regio'

TUNIS/OSLO (ANP/DPA) - De toekenning van de Nobelprijs voor de Vrede aan het Tunesisch overlegorgaan Nationale Dialoog Kwartet is een boodschap voor de hele regio. Dat zei vakbondsleider Houcine Abassi vrijdag in een reactie. Abassi is leider van een van de partijen van het kwartet, de UGTT (Algemene Tunesische Arbeidsvakbond). Het is volgens hem een eer voor Tunesië, maar ook hoop voor de Arabische wereld omdat het de kracht van onderhandeling en dialoog beklemtoont.

Het autocratische en corrupte bewind van president Zine al-Abidine Ben Ali stortte begin 2011 in na hevige onlusten. Hij had van eind 1987 tot januari 2011 de touwtjes in handen. Het arme Noord-Afrikaanse land van 11 miljoen inwoners leek in 2013 op een bloedige chaos af te stevenen, net zoals de andere landen van de 'Arabische Lente'.

De bond UGTT, de werkgevers van de UTICA (Tunesische Industrie- Handels- en Ambachtsbond), de mensenrechtenliga LTDH en de nationale orde van advocaten gingen als 'kwartet' aan tafel om met hun 'Tunesisch poldermodel' de ramp af te wenden. Dat is volgens het Nobelcomité wonderwel gelukt.

'Nobelprijs is boodschap voor hele regio'
'Nobelprijs is boodschap voor hele regio' (Foto: ANP)

Opnieuw schietpartij op Amerikaanse campus

Opnieuw is een campus in de Verenigde Staten vrijdag het decor geweest van een dodelijke schietpartij. Een persoon kwam om het leven en drie mensen raakten gewond in een studentenhuis, zei een woordvoerder van de universiteit van Noord-Arizona in Flagstaff. Er is een verdachte aangehouden.

Het is onduidelijk waarom de schutter het vuur opende in het studentenhuis, waar vooral studenten wonen die betrokken zijn bij Griekse organisaties, meldt ABC News.

Aan de universiteit in Flagstaff studeren meer dan 20.000 jongeren.

De Amerikaanse president Barack Obama reageerde vorige week moedeloos op een schietpartij op een school in Roseburg, waarbij negen mensen werden gedood. Hij wees toen op statistieken, waaruit zou blijken dat binnen een week weer een dergelijke schietpartij zou plaatsvinden.

Opnieuw schietpartij op Amerikaanse campus
Opnieuw schietpartij op Amerikaanse campus (Foto: ANP)

Iran en Rusland ontkennen raketinslag Iran

In Rusland en Iran is verontwaardigd gereageerd op berichten van Amerikaanse media over vier Russische raketten die in Iran zouden zijn terechtgekomen. Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de raketten hun doelen in Syrië bereikt.

CNN meldde op basis van anonieme bronnen over de afgezwaaide raketten. "Als dat zo zou zijn, moeten we ook toegeven dat er twee doelen van Islamitische Staat in Syrië uit zichzelf zijn ontploft", zei een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. In Syrië vliegen drones die precies kunnen zien waar een raket terechtkomt, zei hij daarbij.

De Iraanse functionaris Hamidreza Taraghi noemde het bericht "complete onzin" in The New York Times. Het Iraanse staatspersbureau Fars spreekt van "psychologische oorlogsvoering" door de VS.

Het Amerikaanse ministerie van Defensie kon het bericht van CNN niet bevestigen.

Premier maant tot kalmte bij moskee Sydney

De Australische premier Malcolm Turnbull heeft vrijdag tot kalmte gemaand terwijl de politie van Sydney zich voorbereidt op betogingen rond een moskee. Turnbull zei dat geloven elkaar moeten respecteren. Dat is wat volgens hem de mensen in een samenleving die uit verschillende bevolkingsgroepen bestaat, verbindt. Turnbull verweet anti-islambetogers in de stad het werk van de politie en veiligheidsdiensten erg moeilijk te maken.

In de noordwestelijke wijk Parramatta vreest de politie botsingen tussen anti-islambetogers en hun tegenstanders bij de plaatselijke moskee. Die werd vorige week bezocht door een vijftienjarige jongen, Farhad Jabar, kort voor hij vrijdag bij het politiebureau een agent doodschoot. De rechtse groepering Party for Freedom (Partij voor Vrijheid) heeft gedreigd naar de moskee te komen voor een langdurige betoging, hun opposanten doen dat via Facebook vrijdag ook.

Premier maant tot kalmte bij moskee Sydney
Premier maant tot kalmte bij moskee Sydney (Foto: ANP)

Ministerie: lekken is ernstige zaak

Het ministerie van Veiligheid en Justitie noemt het verkopen van opsporingsinformatie door een rechercheur 'een ernstige zaak'. Een woordvoerder zegt dat bij politiemensen 'integriteit boven alles moet gaan'.

Het ministerie wil niet verder kan ingaan op de affaire rond de rechercheur van de Dienst Landelijke Recherche, omdat het onderzoek nog loopt.

"Er is meteen opgetreden door de Rijksrecherche. OM en politie stellen uiteraard alles in het werk om herhaling te voorkomen en schade aan de onderzoeken te beperken", aldus de woordvoerder.

Ministerie: lekken is ernstige zaak
Ministerie: lekken is ernstige zaak (Foto: ANP)

Nobelprijs Vrede naar kwartet TunesiŽ

De Nobelprijs voor de Vrede is vrijdag toegekend aan een Tunesisch politiek overlegorgaan, het Nationale Dialoog Kwartet. Dit heeft het Noors Nobelcomité vrijdag bekendgemaakt in Oslo.

Het overlegorgaan heeft een sleutelrol gespeeld in de Tunesische politiek sinds de val van president Zine al-Abidine Ben Ali begin 2011. Tunesië was het eerste Arabische land waar in 2011 een oud autocratisch regime in korte tijd ineenstortte.

Deze 'Jasmijnrevolutie' leidde tot een golf aan omwentelingen in de regio die snel tot Arabische Lente werden gedoopt. Alleen in Tunesië hebben die omwentelingen democratie en vooruitgang opgeleverd. Volgens het Nobelcomité heeft het dialoogkwartet hier sinds de oprichting in 2013 een doorslaggevende rol bij gespeeld.

Vreedzaam overleg

In 2013 was het proces van democratisering in Tunesië na decennia van autocratisch en corrupt bewind in gevaar gekomen door politieke moorden en sociale onrust. Het kwartet vormde een alternatief voor geweld door vreedzaam politiek overleg te bieden. Dat gaf de bevolking grondrechten zoals gelijkheid voor de wet ongeacht geloof, geslacht of politieke overtuiging.

De prijs wordt 10 december in Oslo uitgereikt door de Noorse koning Harald V. De Nobelprijzen zijn genoemd naar de steenrijke Zweedse chemicus en industrieel Alfred Nobel (1833-1896). Hij was de uitvinder van dynamiet. Hij riep de Nobelprijzen in zijn testament (1895) in het leven.

Er zijn sinds 1901 572 Nobelprijzen uitgeloofd, waarvan 96 voor de Vrede, dat wil zeggen voor "het meeste of beste werk doen voor de broederschap onder de volkeren, het afschaffen of het verminderen van strijdkrachten en het houden of bevorderen van vredesconferenties".

Nobelprijs Vrede naar overlegorgaan Tunesië
Nobelprijs Vrede naar overlegorgaan Tunesië (Foto: ANP)

Vierde teaser voor Jessica Jones

Netflix houdt het tempo erop in de promotie voor de nieuwe Marvel-serie Jessica Jones, die nog steeds meer dan een maand van de release verwijderd is. In alweer een vierde teaser is gesproken tekst te horen en wordt er gehint naar een mogelijke bad guy in het eerste seizoen.

De teaser toont Jones (Krysten Ritter) aan het werk in haar kantoor, maar ze lijkt te worden geplaagd door een stem. Onduidelijk is of deze stem in haar hoofd zit, of dat er een bovennatuurlijke kant aan de serie zit, maar daar is het dan ook een teaser voor.

Jessica Jones is te zien vanaf 20 november.

Internationale dancescene neemt Amsterdam in

De absolute top van de internationale dancescene verzamelt zich volgende week weer in Amsterdam voor het Amsterdam Dance Event (ADE). Het grootste conferentie- en clubfestival voor elektronische muziek ter wereld viert dit jaar zijn twintigste editie. Amsterdam ademt vijf dagen lang dance in al zijn facetten, met 2200 optredende artiesten tijdens meer dan driehonderd evenementen op ruim honderd uiteenlopende locaties in de hoofdstad. Organisator Buma verwacht zo'n 365.000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Al jaren staat ADE bekend als hét evenement voor professionals uit de scene en liefhebbers van elektronische muziek. Tijdens ADE Festival treden van woensdag tot en met zondag de grootste artiesten en opkomende talenten op verspreid over de stad. Van massale feesten in onder meer de Amsterdam Arena, RAI en Heineken Music Hall tot verrassende evenementen in bijvoorbeeld het Bijbels Museum, de Koepelkerk, Muziekgebouw aan 't IJ en het Rembrandthuis. Overdag kunnen fans onder de noemer ADE Playground aanschuiven bij interviewsessies met hun muzikale helden en leren van de professionals uit het vak. Die professionals, van managers en boekers tot festivalorganisatoren en dj's, zijn vijf dagen lang druk met de ADE Conference. Het conferentieprogramma trekt vanuit de hele wereld tienduizenden mensen die werken in de dance-industrie naar Amsterdam.

In twintig jaar tijd groeide het Nederlandse initiatief uit tot wereldwijd fenomeen. Tegenwoordig zijn alle grote sterren uit de dance tijdens ADE in Amsterdam te vinden. Dit jaar staan onder anderen Armin van Buuren, David Guetta, Chris Liebing, Fedde le Grand, Hardwell, Martin Garrix, Nicky Romero en Tiësto op het affiche. In twee decennia werkte de dance zich op van obscure muziekstroming tot miljardenindustrie en van het begin af aan spelen Nederlandse dj's, feestorganisatoren als ID&T en initiatieven zoals ADE daarin een grote rol.

Veranderen
De Rotterdamse festivalfotograaf Rutger Geerling, die zelf tijdens ADE zijn twintigjarig jubileum viert met een fotoboek, zag de dancescene in die jaren ingrijpend veranderen. Inmiddels is hij wereldwijd een van de meest gevraagde EDM-fotografen en werkt hij op internationale megafestivals waar tienduizenden bezoekers op afkomen, maar toen hij begon begaf hij zich in een onbekende scene die zich afspeelde in donkere kelders en op illegale feesten.

"De wereld is in korte tijd enorm geprofessionaliseerd. Het is onvoorstelbaar wat een Nederlands bedrijf als ID&T op dat gebied heeft betekend. Daar mogen we heel trots op zijn. In Nederland namen we de scene al heel vroeg serieus en dat betaalt zich nu uit. We exporteren niet alleen de beste dj's, maar ook de beste organisatoren, lichtmensen, podiumbouwers en ga zo maar door. Die voorsprong haalt de rest nooit meer in." 

Bizar
"Ik heb van heel dichtbij meegemaakt hoe de wereld van de dance-artiesten totaal bizar is geworden. Ze zijn uitgegroeid tot absolute supersterren. Het gaat echt ver tegenwoordig. De gages die die jongens krijgen zijn waanzinnig. Dat is begonnen bij Tiësto, hij was de eerste dj-superster en kan nergens meer normaal over straat. Maar ik zie geen losgeslagen rockster-praktijken. Dat komt volgens mij omdat die jongens diep van binnen ontzettende nerds zijn. Het zijn rustige, vriendelijke, heel intelligente mannen die houden van computers en techniek." 

Het lijkt anno 2015 allemaal glitter en glamour in de dance, maar Geerling ziet ook de keerzijde van de wereldfaam. "Allemachtig wat is dat soms eenzaam. Het is de passie voor de muziek die de dj's drijft, maar het is niet makkelijk om maandenlang non-stop de hele wereld over te reizen. Van dichtbij is het allemaal een stuk minder glamorous. De dj's worden ook steeds jonger. Iemand als Martin Garrix (19) redt het omdat hij hele goede mensen om zich heen heeft. Zijn ouders zijn heel betrokken en gaan overal mee naartoe. Dat is met Hardwell ook zo. En de Nederlandse dj's letten op elkaar, waar ook ter wereld. Dat maakt het naast een hele harde, ook een hele mooie scene."

De twintigste editie van het Amsterdam Dance Event begint woensdag 14 oktober en duurt tot en met zondag 18 oktober.

Internationale dancescene neemt Amsterdam in
Internationale dancescene neemt Amsterdam in (Foto: BuzzE)

Marvel bevestigt tweede Ant-Man en drie nieuwe films

Ant-Man krijgt een vervolg. Marvel maakte gisteren op hun website bekend dat er in Phase 3 van het Marvel Cinematic Universe alsnog een plekje is ingeruimd voor Scott Lang en zijn verkleinpak. En in wat Marvel onderstreept als een eerste keer, heeft de titel ook de naam van de vrouwelijke held.

De tweede Ant-Man gaat namelijk Ant-Man and the Wasp heten. Dit mag geen verrassing heten voor wie deze zomer genoten heeft van het komische heist-avontuur, waarin duidelijk werd gehint naar een grotere rol voor Evangeline Lily's personage in een volgende film. Ant-Man leverde Marvel wereldwijd 410 miljoen dollar op. Dit is nog exclusief China, waar de film pas volgende week gaat draaien. Het vervolg staat gepland voor een Amerikaanse release op 6 juli 2018.

In hetzelfde bericht kondigt Marvel aan nog drie data te hebben uitgekozen voor filmreleases. In aanvulling op het bestaande plan, dat tot en met 2019 liep, zal de studio nog drie (vooralsnog titelloze) films uitbrengen in 2020, in de maanden mei, juli en november. Daarnaast is er een beetje geschoven met de releasedata van Black Panther (die komt nu in februari 2018) en Captain Marvel (die haar opwachting zal maken in maart 2019).

De volgende verschijning van Paul Rudd als Scott Lang/Ant-Man zal volgend jaar zijn, wanneer hij zich mengt in het conflict tussen de helden in Captain America: Civil War. Deze verschijnt eind april.

Ant-Man in kostuum

Jack Black op veertiende aan de cocaÔne

Jack Black raakte op zijn veertiende aan de cocaïne. In een interview met Parade vertelt de acteur dat hij het moeilijk had met de scheiding van zijn ouders en dat hij ook de dood van zijn oudere broer maar moelijk kon verkroppen.

Blacks oudere broer Howard overleed op 31-jarige leeftijd aan aids. "Hij had een grote invloed op me. Hij nam me mee naar mijn eerste rockconcert: ik was elf en hij was 23. Hij vormde mijn muzieksmaak", aldus de King Kong-acteur. Jacks ouders scheidden toen hij hij tien jaar was, iets wat hem niet in de koude kleren ging zitten. Op zijn veertiende kwam Jack door foute figuren op school in aanraking met drugs.

"Ik herinner me een hoop ellende uit die periode. Ik had veel problemen met cocaïne. Ik hing rond met behoorlijk ruige types. Ik was bang om naar school te gaan want een van hen wilde mij vermoorden. Ik wilde niet langer naar school." Jacks ouders plaatsten hem op een privéschool voor probleemjongeren. "De meeste kinderen die daar zaten, waren daar omdat ze van andere scholen waren geschopt, maar ik zat daar vrijwillig. Het was een plek om helemaal opnieuw te beginnen."

Uiteindelijk nam Black een schooltherapeut in vertrouwen en vertelde over zijn drugsgebruik. "Ik gooide alles eruit, vertelde hem dat ik me schuldig voelde omdat ik geld van mijn moeder stal voor cocaïne. Ik huilde als een baby. Het was een enorme bevrijding en ik voelde me daarna euforisch, alsof een gewicht van mijn schouders was getild. Het heeft me veranderd."

Jack Black op veertiende aan de cocaïne
Jack Black op veertiende aan de cocaïne (Foto: BuzzE)

'VW garandeert Spaanse miljardeninjectie'

De geplaagde automaker Volkswagen handhaaft een eerder toegezegde miljardeninvestering in Spanje. Volgens de Spaanse minister van Industrie Josè Manuel Soria steekt de Duitse automaker zoals beloofd de komende vijf jaar 4,2 miljard euro in de industrie. "Dat heeft de top van het bedrijf mij gisteren gegarandeerd", aldus Soria vrijdag op de Spaanse radio.

Volkswagen is een belangrijke werkgever voor Spanje. De automaker, die in 1986 het Spaanse Seat overnam, is goed voor 22.000 banen. De auto-industrie is goed voor bijna 10 procent van de economische productie van het Zuid-Europese land en houdt circa 9 procent van de beroepsbevolking van Spanje aan het werk.

Dinsdag maakte Volkswagen bekend dat het flink moet snijden in de kosten om de gevolgen van het gesjoemel met software bij emissietesten het hoofd te kunnen bieden.

'VW garandeert Spaanse miljardeninjectie'
'VW garandeert Spaanse miljardeninjectie' (Foto: ANP)

Studentenontgroening = seksfeestje

De ontgroening bij studentenvereniging Alpha Tau Omega van de Delta Alpha-tak van de Indiana University is flink uit de hand gelopen. Op internet zijn namelijk beelden opgedoken van een ware orgie. Zo dook een jonge knaap tussen de dampende dijen van een hoertje en befte voor zijn leven.

Alpha Tau Omega (ATO) heeft een reputatie hoog te houden waar het gaat om ontgroeningen. Zo werd de studentenvereniging met meer dan 200.000 leden vijf jaar geleden al eens geschorst wegens een ander schandaal vol drank. Honderden leden mochten toen een andere club zoeken.

En opnieuw is ATO in opspraak geraakt. Op een filmpje van een halve minuut is snoeiharde porno te zien. Zo kunnen we meegenieten hoe een student een vrouwtje beft terwijl tientallen naakte studenten hem aanmoedigen. De betrokken Delta Alpha-tak is hierop door ATO direct verbannen.

Uit eigen onderzoek van de studentenvereniging is gebleken dat het hier een 21-jarige kerel betreft. Hij blijkt al langer te studeren, en is dus geen 'nuldejaars'. Van een ontgroening is volgens hen dan ook geen sprake.

Het filmpje is dus hier te zien. Hieronder enkele screenshots:

Weer steekpartijen in IsraŽl

Bij nieuwe steekpartijen in Israël zijn vrijdag vier Arabieren gewond geraakt. De politie arresteerde een Jood als verdachte. De steekpartijen vonden plaats op vier plekken in Dimona in het zuiden van Israël.

Volgens de burgemeester van Dimona was de verdachte een inwoner van de stad en een 'bekende van de politie'. Hij zou verantwoordelijk zijn voor alle vier de aanvallen.

De afgelopen dagen waren er meer steekincidenten in Israël. Donderdag raakten onder anderen vijf mensen in Tel Aviv gewond door een man die hen met een schroevendraaier aanviel. Hij werd door een militair doodgeschoten.

Weer steekpartijen in Israël
Weer steekpartijen in Israël (Foto: ANP)

Bieber stiekem blij met naaktfoto's

Hoewel hij zijn advocaten op New York Daily News heeft afgestuurd omdat de krant naaktfoto's van hem had gepubliceerd, is Justin Bieber stiekem best blij dat de foto's van zijn blote leuter de wereld overgaan. Verscheidene bronnen rond de popzanger verklapten namelijk aan TMZ dat Bieber in zijn nopjes is omdat iedereen nu weet dat hij goed bedeeld is.

New York Daily News had de hand weten te leggen op door paparazzi gemaakte foto's van een poedelnaakte Justin Bieber in zijn vakantieverblijf op Bora Bora. Het popidool was razend omdat hij vond dat zijn privacy geschonden was. De krant blurde Justins billen en geslachtsdeel weliswaar, maar al snel doken de onbewerkte foto's op van een blote Bieber. Toen deze foto's de wereld over gingen ebde Justins woede snel weg, omdat hij zo kan laten zien wat hij in huis heeft, aldus TMZ.

New York Daily News moet de foto's binnen twaalf uur van internet verwijderen. Doen ze dit niet dan kan de krant een rechtszaak verwachten.

Bieber stiekem blij met naaktfoto's
Bieber stiekem blij met naaktfoto's (Foto: BuzzE)

Transavia naar MŁnchen en Praag

Transavia vliegt vanaf februari vrijwel dagelijks van Eindhoven op en neer naar München en Praag. Beide steden zijn nieuw in het netwerk van de Nederlandse prijsvechter van Air France-KLM. Ook voor Eindhoven Airport zijn de twee bestemmingen nieuw.

München en Praag zijn volgens Transavia voor zowel de vakantieganger als de zakelijke reiziger interessant. De Beierse metropool wordt elf keer per week aangedaan, tweemaal daags op doordeweekse dagen en een keer op zondag. Naar de hoofdstad van Tsjechië gaat op alle dagen behalve de zaterdag één vlucht op en neer.

Transavia naar München en Praag
Transavia naar München en Praag (Foto: ANP)

Bierbrouwer SABMiller wil meer besparen

Bierbrouwer SABMiller, die in de belangstelling staat van AB InBev, wil meer kosten gaan besparen dan eerder was beoogd, om zo beleggers ervan te overtuigen dat het moederbedrijf van Grolsch prima op eigen benen kan staan.

De jaarlijkse besparingen moeten in 2020 meer dan 1 miljard pond (ruim 1,3 miljard euro) bedragen, terwijl eerder voor 2018 op een bezuiniging was gemikt van 500 miljoen pond. In het boekjaar dat in maart volgend jaar afloopt moeten de kosten met ruim 430 miljoen pond omlaag. De besparingen moeten komen uit distributie en inkoop.

SABMiller verwierp eerder deze week een overnamebod van 68 miljard pond van AB InBev omdat dat veel te laag zou zijn.

Bierbrouwer SABMiller wil meer besparen
Bierbrouwer SABMiller wil meer besparen (Foto: ANP)

'Woningen voor 10.000 asielzoekers'

Gemeenten gaan de komende zes maanden proberen om woningen aan te bieden aan 10.000 asielzoekers die al een verblijfsstatus hebben maar nog in asielzoekerscentra zitten. Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff vrijdag.

Dat is de uitkomst van overleg tussen kabinet en vertegenwoordigers van provincies en gemeenten over de grote problemen met de opvang van vluchtelingen. Hierdoor moet ruimte komen in de azc's voor nieuwe vluchtelingen die het land binnenkomen.

Er zal gekeken worden naar kleinschalige opvangmogelijkheden, maar in overleg met de provincies ook naar opvang als in Heumensoord bij Nijmegen. Aan het gesleep met mensen moet een einde komen, aldus Dijkhoff. Hij meldde dat er ook snel gekeken gaat worden hoe de woningmarkt voor alle mensen vlot kan worden getrokken, eventueel met semi-permanente 'oplossingen'.

Dijkhoff sprak van een erg goed overleg en zei dat het probleem zeker gezamenlijk zal worden opgelost.

'Woningen voor 10.000 vluchtelingen'
'Woningen voor 10.000 asielzoekers' (Foto: ANP)

Turkije praat met NAVO over Patriots

Turkije overlegt met de NAVO en enkele afzonderlijke landen over het versterken van zijn defensie vanwege de dreiging vanuit Syrië. In de gesprekken komt ook de stationering van Patriot-luchtafweersystemen aan de orde. Dat liet het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag weten.

Nederland was eerder een van de landen die op verzoek van Turkije Patriots stationeerde in het grensgebied van Turkije met Syrië. Begin dit jaar werden de afweersystemen weer teruggehaald. Ook andere landen haalden die wapens terug omdat de dreiging was verminderd.

Turkije praat met NAVO over Patriots
Turkije praat met NAVO over Patriots (Foto: ANP)

Debuut ijshockeyer Sprong in NHL

IJshockeyer Daniel Sprong heeft donderdagavond (plaatselijke tijd) zijn officiële debuut gemaakt in de National Hockey League, de Noord-Amerikaanse profcompetitie. De achttienjarige geboren Amsterdammer stond zo'n negen minuten op het ijs voor Pittsburgh Penguins tegen Dallas Stars. Sprong verloor wel de uitwedstrijd met zijn ploeg (3-0). Hij is de eerste Nederlander sinds 1983 die in de NHL uitkomt. Ed Kea maakte 32 jaar geleden zijn opwachting voor St. Louis Blues.

Sprong verhuisde op zevenjarige leeftijd naar het ijshockeygekke Canada om zich te bekwamen in de sport. In Amsterdam speelde hij op vijfjarige leeftijd al met dertienjarigen bij gebrek aan spelers van niveau. De afgelopen twee seizoenen maakte Sprong indruk bij de Charlottetown Islanders in een regionale juniorencompetitie. Hij scoorde tachtig goals in 149 wedstrijden. Het leidde tot interesse bij de clubs uit de NHL en tijdens de 'drafts' kozen de Pittsburgh Penguins hem.

Debuut ijshockeyer Sprong in NHL
Debuut ijshockeyer Sprong in NHL (Foto: ANP)

Uitslag VT1 Grand Prix van Rusland

Nico Hülkenberg heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Rusland. De Duitser was in zijn Force India vijf honderdsten sneller dan zijn voornaamgenoot Rosberg. Sebastian Vettel reed de derde tijd, gevolgd door Sergio Perez en Daniel Ricciardo. Max Verstapppen reed de negende tijd.

De sessie begon later door een dieselspoor dat op het circuit van Sochi lag. Bij het opruimen hiervan werd door de Russen zoveel water gebruikt dat toen er na een half uur eindelijk gereden kon gaan worden, de coureurs met intermediates en zelfs full wets de baan op moesten. Aan het eind van de sessie konden er met slicks nog wel een aantal snelle ronden gereden worden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Hülkenberg Force India 1:44.355   11
2 N. Rosberg Mercedes 1:44.407 +0:00.052 15
3 S. Vettel Ferrari 1:44.986 +0:00.631 15
4 S. Perez Force India 1:45.146 +0:00.791 11
5 D. Ricciardo Red Bull 1:45.233 +0:00.878 10
6 C. Sainz Toro Rosso 1:45.468 +0:01.113 13
7 L. Hamilton Mercedes 1:45.691 +0:01.336 10
8 V. Bottas Williams 1:45.746 +0:01.391 13
9 M. Verstappen Toro Rosso 1:46.203 +0:01.848 13
10 K. Räikkönen Ferrari 1:46.215 +0:01.860 16
11 J. Button McLaren 1:46.231 +0:01.876 12
12 F. Massa Williams 1:46.333 +0:01.978 12
13 F. Nasr Sauber 1:46.747 +0:02.392 13
14 F. Alonso McLaren 1:47.443 +0:03.088 16
15 P. Maldonado Lotus 1:48.006 +0:03.651 9
16 D. Kvyat Red Bull 1:48.096 +0:03.741 9
17 J. Palmer Lotus 1:49.094 +0:04.739 9
18 R. Merhi Manor-Marussia 1:52.994 +0:08.639 12
19 M. Ericsson Sauber 1:54.272 +0:09.917 12
20 W. Stevens Manor-Marussia 1:58.254 +0:13.899 6

Roermondse parochie kan naar geld fluiten

De Christoforusparochie in de Roermondse binnenstad ziet de 750.000 euro die uit de kas is verdwenen, nooit meer terug. De driekwart miljoen euro zijn door fraude ergens in Afrika terecht gekomen, en niet meer te traceren.

Om die reden heeft de politie het onderzoek afgerond, laat een woordvoerster na berichten in de Limburgse kranten vrijdag weten. " Er wordt niet gepoogd het geld terug te halen." 

De voormalige en op staande voet ontslagen penningmeester is wel gehoord, maar niet aangehouden, en zal ook niet worden aangehouden, aldus de politie. De zaak wordt binnenkort overgedragen aan het Openbaar Ministerie (OM). Dat beslist of de oud-penningmeester vervolgd zal worden.

De man biechtte de diefstal begin september zelf op. Naar eigen zeggen zou hij het slachtoffer zijn geworden van internetcriminaliteit. " Waar het geld heen is, weten we niet" , zei deken Rob Merkx van de berooide parochie toen al.

Roermondse parochie kan naar geld fluiten
Roermondse parochie kan naar geld fluiten (Foto: ANP)

Drugsbaron zet beloning op hoofd Trump

De voortvluchtige Mexicaanse drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán heeft een beloning van 100 miljoen dollar (88 miljoen euro) gezet op het hoofd van de Amerikaanse magnaat Donald Trump. Hij is kwaad omdat Trump, die wil meedoen aan de Amerikaanse verkiezingen, racistische opmerkingen heeft gemaakt over Mexicanen, zo meldden Zuid-Amerikaanse media vrijdag.

De beloning die Guzmán voor Trump (dood of levend) in het vooruitzicht stelt, is aanzienlijk hoger dan de beloningen die justitie in Mexico en de VS voor zíjn aanhouding hebben uitgetrokken, respectievelijk 3,5 en 5 miljoen dollar. De drugsbaron wist in juli op spectaculaire wijze uit de gevangenis te ontsnappen en is nog steeds spoorloos.

Drugsbaron zet beloning op hoofd Trump
Drugsbaron zet beloning op hoofd Trump (Foto: ANP)

Ferrari: geen motoren voor Red Bull Racing

Ferrari zal volgend jaar geen Formule 1-motoren gaan leveren aan Red Bull Racing, zo meldt het Duitse Auto Motor und Sport. Gisteren nog werd er met de Oostenrijkers gesproken over het leveren van 2015-motoren, maar nog geen 24 uur later is ook dit aanbod van tafel.

Red Bull zei eerder dit jaar voor zowel Red Bull Racing als zusterteam Toro Rosso het contract met Renault op, waardoor beide teams voor 2016 zonder motoren zaten. Aanleiding voor de breuk waren de matige prestaties van de Renault-krachtbron, waardoor er steeds openlijker geruzied werd. Hoewel Renault het contract voor 2016 wel wilde respecteren was het Red Bull dat de deur dichtgooide.

Het team uit Milton Keynes klopte daarna bij zowel Mercedes als Ferrari aan voor motoren. Mercedes gooide de deur meteen dicht, terwijl Ferrari wel wilde praten over een aanbod voor 2015-motoren. Ook dit aanbod is nu van tafel. Dit betekent dat de toekomst van Red Bull Racing direct in gevaar is gekomen.

Toro Rosso zal volgend jaar wel op de Formule 1-grid te zien zijn. Ferrari wil het team uit Faenza wel van motoren voorzien, al is nog onduidelijk of Max Verstappen en teamgenoot Carlos Sainz 2015- of 2016-motoren gaan krijgen.

Terug naar Renault gaat ook niet meer voor Red Bull Racing, omdat Renault-baas Carlos Ghosn heeft laten weten dat het bedrijf stopt met de levering aan teams. Over het overnemen van Lotus F1 is nog geen duidelijkheid, waardoor nog niet bekend is of Renault er in 2016 bij zal zijn.

'Actie nodig tegen seks in ruil voor rijles'

Autobrancheorganisatie BOVAG wil dat de overheid actie onderneemt tegen rijscholen en instructeurs die rijlessen aanbieden in ruil voor seks.

"Je hoeft maar even te googlen en je komt deze figuren al tegen en ze bieden hun diensten in het hele land aan. Ik vind dat ouders erop moeten kunnen vertrouwen dat hun kinderen in goede handen zijn wanneer rijles wordt gevolgd", stelde Frank Hoornenborg, voorzitter van BOVAG Rijscholen, vrijdag.

Hij reageerde op berichtgeving van vaksite VerkeersPro die de hand heeft weten te leggen op stukken van de politie waarin wordt gewaarschuwd voor dit fenomeen.

BOVAG klaagt al langer over uitschot dat het imago van de branche zou schaden. "Niemand houdt daar toezicht op en vooral in zo'n geval van seks in ruil voor rijles, en wie weet met minderjarigen, is dat toch echt een druppel die de emmer doet overlopen."

'Actie nodig tegen seks in ruil voor rijles'
'Actie nodig tegen seks in ruil voor rijles' (Foto: ANP)

Limp Bizkit op tour in Oost-OekraÔne

De Amerikaanse rockband Limp Bizkit is van plan concerten te geven in Oost-Oekraïne. Zanger Fred Durst heeft tegenover de Russische krant Izvestia laten weten dat ze in de steden Donetsk en Loehansk zullen optreden, omdat de plaatselijke autoriteiten daarom hadden gevraagd.

De twee steden liggen in de zelfverklaarde volksrepublieken van de rebellen. Het bezoek aan de steden is volgens Durst een uitbreiding van de geplande tour van de band door Rusland. In oktober en november geeft de band concerten in twintig steden in Rusland.

Durst - wiens vrouw in de Krim is geboren - heeft eerder al bekendgemaakt dat hij de Russische 'liefde en manifestaties' wel kan waarderen. Begin september zei Durst dat hij graag in Rusland wil wonen en een Russisch paspoort wil. De zanger zou een huis op de Krim willen, het voormalige Oekraïense schiereiland dat door Rusland werd geannexeerd.

Limp Bizkit op tour in Oost-Oekraïne
Limp Bizkit op tour in Oost-Oekraïne (Foto: BuzzE)

Vader Jos: "Geen zorgen over toekomst Max"

De toekomst van Max Verstappen bij de renstal van Toro Rosso in de Formule 1 is onzeker, maar de achttienjarige coureur maakt zich geen zorgen. Dat schrijft zijn vader Jos vrijdag in zijn column in de Telegraaf. "Ik geloof niet dat de onzekerheid voor extra druk zorgt bij hem. Max weet dat hij goed bezig is en dat hij gewoon zo door moet gaan. De laatste races heeft hij aan iedereen weer laten zien hoe getalenteerd hij is."

Zijn lot ligt min of meer in handen van de Oostenrijker Dieter Mateschitz, de eigenaar van energiedrankfabrikant Red Bull. Hij heeft serieus gedreigd zijn twee renstallen - Red Bull en het opleidingsteam Toro Rosso - uit de Formule 1 terug te trekken als de teams volgend seizoen geen motor hebben waarmee ze vooraan kunnen rijden. Het contract met de huidige leverancier Renault is opgezegd.

"Misschien komt het een beetje vreemd over, maar ik maak me aanzienlijk minder ongerust over de sportieve toekomst van Max in de Formule 1. Ondanks alle onduidelijkheid van dit moment. Als ik bekijk hoe Max zich de afgelopen maanden heeft gemanifesteerd en waar hij op dit moment staat, lijkt zijn carrière in de Formule 1 verzekerd."

Vader Jos: geen zorgen over toekomst Max
Vader Jos: geen zorgen over toekomst Max (Foto: ANP)

Playmobil aangeklaagd om negerslaaf

In de VS heeft een vrouw de racismetroef getrokken. De Californische heeft Playmobil voor de rechter gesleept omdat hun piratenschip racistisch zou zijn. Er vaart namelijk een negerslaaf mee op de boot.

De onbekende vrouw kon er niet om lachen toen ze de doos opende. Hierin zat namelijk een poepbruin poppetje met een gerafeld, zwart/geel shirt. En een slavenband, die volgens de gebruiksaanwijzing bij deze neger hoort.

Racisme, zo vindt de vrouw. Zij heeft er dan ook een halszaak van gemaakt om het Duitse speelgoedconcern voor de rechter te slepen. Want ja, negerslaven kunnen echt niet.

Playmobil zelf vindt het allemaal maar gelul. De neger is namelijk een piraat, zo stelt de speelgoedfabrikant. "Wie kijkt naar de afbeelding op de doos, ziet duidelijk dat het bedoelde poppetje tot de bemanning behoort en geen gevangene is", reageert Playmobil. Zij willen met de deze doos namelijk slechts een kijkje geven in het leven op een zeventiende-eeuws piratenschip.

De piratenboot met de neger in kwestie, op 3.25

Topoverleg vluchtelingen begonnen

Op het Binnenhof in Den Haag is vrijdag het overleg begonnen tussen kabinet en vertegenwoordigers van provincies en gemeenten over de grote problemen met de opvang van vluchtelingen.

Het kabinet is hard op zoek naar extra bedden voor de noodopvang van vluchtelingen en naar extra huizen of kamers voor de 13.000 vluchtelingen die in Nederland mogen blijven maar nu nog plekken bezetten in asielzoekerscentra. Die groep belemmert de doorstroming wat tot grote problemen in de noodopvang leidt.

Ook de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb was gekomen. Hij sprak van een "nationale kwestie", waar we samen "de schouders onder moeten zetten." Zijn Utrechtse collega Jan van Zanen, voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) zei ook dat overheden "schouder aan schouder"moeten optrekken en dat alle opties de moeite waard zijn om te bespreken.

Topoverleg vluchtelingen begonnen
Topoverleg vluchtelingen begonnen (Foto: ANP)

Agent aangehouden voor lekken informatie

Een agent van de Nationale Recherche is opgepakt op verdenking van corruptie, plichtsverzuim en witwassen. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Den Bosch heeft vrijdag een bericht daarover van NRC bevestigd. De rechercheur zit in volledige beperking. Hij is op 29 september aangehouden en op 2 oktober voorgeleid. Zijn voorlopige hechtenis is toen met veertien dagen verlengd.

Volgens de krant zou de man nauwe banden hebben gehad met criminele motorclubs en internationale drugsorganisaties, waar hij jarenlang gevoelige informatie aan zou hebben doorgespeeld. Volgens de krant wordt er bij de politie en het OM gesproken over 'het grootste justitiële schandaal sinds de IRT-affaire'. Die affaire in de jaren negentig ging over omstreden opsporingsmethoden van de politie bij de bestrijding van georganiseerde criminaliteit.

Informatie over de aanhouding is niet publiek gemaakt in belang van het onderzoek naar de agent, schrijft NRC. De woordvoerster van het OM wil inhoudelijk geen commentaar geven op het artikel.

Agent aangehouden voor lekken informatie
Agent aangehouden voor lekken informatie (Foto: ANP)

Frankrijk bombardeert kamp IS

Frankrijk heeft in de strijd tegen Islamitische Staat (IS) voor de tweede keer luchtaanvallen uitgevoerd in Syrië. De Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian heeft voor de omroep Europe 1 gezegd dat in de nacht van donderdag op vrijdag een trainingskamp is aangevallen en geraakt.

Frankrijk heeft na lang aarzelen recent besloten in het kader van de internationale coalitie tegen IS ook bombardementen op doelen in Syrië uit te voeren. Nederland beperkt zich vooralsnog tot doelen in Irak. Minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders zei donderdag nog dat Syrië op dit moment "uitermate risicovol" is.

Sinds afgelopen week de Russische strijdkrachten zich aan de zijde van de Syrische president Bashar al-Assad hebben geschaard, is het luchtruim druk. De Russische luchtmacht steunt aanvallen van Assads troepen, vooral in het noordwesten. Maar de Russen bombarderen ook elders doelen. Bovendien vuurde de Russische marine de afgelopen dagen kruisraketten op Syrië af. De coalitie bombardeert vooral in het noorden en noordoosten van het land.

Frankrijk bombardeert kamp IS
Frankrijk bombardeert kamp IS (Foto: ANP)

'Vakbonden brengen Air France in gevaar'

Twee op de drie Fransen vinden dat de vakbonden met hun starre houding luchtvaartmaatschappij Air France in gevaar brengen. Dat blijkt uit een peiling in opdracht van zakenkrant Les Echos. Doorgaans oordelen de Fransen een stuk milder over de machtige vakbeweging, merkte het blad vrijdag op.

Air France wil net als zusterbedrijf KLM verder bezuinigen op de arbeidsvoorwaarden. Dat is nodig om de concurrentie te kunnen bijbenen en te kunnen blijven investeren in bijvoorbeeld modernere vliegtuigen. Het Franse deel van de luchtvaartgroep stuit daarbij echter op veel weerstand bij de vakbonden.

Uiteindelijk besloot Air France dan maar het mes te zetten in het vluchtaanbod. Die ingreep kost de komende twee jaar 2900 mensen hun baan. De aankondiging van het plan afgelopen maandag leidde tot een geweldsuitbarsting waarbij twee directeuren werden gemolesteerd.

'Vakbonden brengen Air France in gevaar'
'Vakbonden brengen Air France in gevaar' (Foto: ANP)

Joop Braakhekke: tumor was kwaadaardig

De tumor die Joop Braakhekke op zijn alvleesklier had was kwaadaardig. De topchef moest daarom twee weken geleden onder het mes om het gezwel te laten verwijderen, zo vertelt hij aan De Telegraaf.

Volgens Braakhekke was de diagnose voor hem geen klap, maar heeft hij wel een andere kijk op het leven gekregen. Hij neemt wat meer afstand en zoekt meer de mooie dingen, de details. "Het blijkt dan ook dat je je hele leven alleen maar rent en draaft. Ik denk nu: hoe heb ik mijn leven geleefd als ik naar dit huis kijk, en de zaak." Hij vraagt zich dan ook af hoe hij het allemaal voor elkaar heeft gekregen.

De chef-kok en restauranteigenaar moet eerst even bijkomen van de operatie, daarna krijgt hij chemo, iets dat hij liever niet wil omdat het zo verwoestend is. Hij merkt op dat er ook andere methodes zijn, maar omdat deze in Nederland vallen onder de noemer 'experimenteel' worden ze hier niet toegepast, aldus Braakhekke, die uiteindelijk maar heeft toegegeven.

Joop blijft het liefste thuis nu hij herstellende is van de ingreep, waar hij zichzelf graag verwent. Zo draait hij graag Tony Bennet en at hij afgelopen woensdag na een bezoek aan het ziekenhuis met genoegen een kroketje en dronk een glaasje witte wijn. "Om mezelf te verwennen, ja. Maar ik kan nog geen marathon doen."

Joop Braakhekke: tumor was kwaadaardig
Joop Braakhekke: tumor was kwaadaardig (Foto: BuzzE)

Iets meer omzet voor supers in september

Nederlandse supermarkten hebben in september 2,53 miljard euro omgezet, 0,8 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van marktonderzoeker GfK.

Consumenten gingen vorige maand iets vaker naar de supermarkt en gaven daar ook iets meer geld uit. Het aantal uitgegeven kassabonnen steeg met 0,3 procent, de gemiddelde besteding nam met 0,5 procent toe tot 21,40 euro.

Na drie kwartalen ligt de supermarktomzet met 25,1 miljard euro 1 procent hoger dan een jaar eerder. Alleen in juni was sprake van een daling, omdat er afgelopen zomer geen groot voetbaltoernooi was dat de verkopen opstuwde.

Iets meer omzet voor supers in september
Iets meer omzet voor supers in september (Foto: ANP)

Weinig gedupeerden doen beroep op noodfonds

Omdat verzekeraars snel met geld over de brug komen na het hijskraanincident in Alphen aan den Rijn doen maar weinig gedupeerden een beroep op een onlangs ingesteld noodfonds. Het fonds heeft slechts 120.000 euro hoeven uitkeren aan bewoners en ondernemers met directe schade, meldde voorzitter Nico Schoof vrijdag. Hij is oud-burgemeester van Alphen aan den Rijn.

"Verzekeraars hebben dit keer haast gemaakt met het vergoeden van de schade. Normaliter gaat daar enige tijd overheen. Nu hoefde het merendeel van de bewoners en ondernemers geen groot beroep te doen op het steunfonds", aldus Schoof die de verzekeraars een compliment geeft.

Op 3 augustus gleden kranen met een brugdeel voor de Julianabrug van hun pontons. Door het ongeluk raakten achttien woningen onbewoonbaar.

Weinig gedupeerden doen beroep op noodfonds
Weinig gedupeerden doen beroep op noodfonds (Foto: ANP)

Just Cause 3-missietrailer toont sloopmethoden

Over een kleine twee maanden komt Just Cause 3 alweer in de winkels te liggen. Als Rico is het je taak om af te rekenen met general Di Ravello. Zoals gebruikelijk zijn er weer eindeloos veel manieren om tegenstanders uit te schakelen en vijandelijke basissen in parkeerplaatsen te veranderen.

In de nieuwste trailer is goed te zien waartoe je in staat bent met de wingsuit-parachutecombinatie. Rico heeft weer een overdaad aan vaardigheden tot zijn beschikking, zoals ondersteboven onder een helikopter staan terwijl hij vijandelijke jeeps onder vuur neemt. Nouja, Just Cause 3-trailers behoeven ook geen uitleg. Bekijk 'm hieronder. Just Cause 3 komt op 1 december uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.

SP: VVD-complot in onrust Oranje

De SP denkt dat de VVD expres asielzoekers naar het dorpje Oranje heeft gestuurd om zo de vluchtelingendiscussie aan te zwengelen. De SP heeft een bericht hierover, vrijdag in De Telegraaf, bevestigd.

Partijleider Emile Roemer zegt in de krant dat de VVD straks een reden heeft om de strengere maatregelen te nemen die ze toch al wilden. "Staatssecretaris Klaas Dijkhoff had immers elk ander dorpje kunnen kiezen en dan was er minder weerstand geweest." Volgens Roemer had Dijkhoff wel alternatieven. "Er waren plaatsen die kleinere opvangplekken beschikbaar hadden."

Een woordvoerder van de VVD noemt de beweringen van Roemer in de krant 'volstrekte onzin'.

Dijkhoff kwam dinsdag zelf naar Oranje om de komst van extra asielzoekers te melden. Daarna ontstond flinke commotie in het Drentse dorp.

SP: Asielzoekers expres naar Oranje gestuurd
SP: Asielzoekers expres naar Oranje gestuurd (Foto: ANP)

Manager Jake: Barbie luisterde niet meer

Jake Hampel, voormalig manager van tv-duo Barbie en haar man Michael, is er verbolgen over dat Barbie zijn adviezen in de wind sloeg. Aan Metro vertelt hij dat de blondine niet meer naar hem luisterde.

"Barbie en Michael hebben tegenwoordig allerlei adviseurs om zich heen, die beslissingen nemen waar ik mij niet in kan vinden. Het fenomeen Barbie is ontstaan door haar fans en de media. Als je dan vervolgens tegen ieder interview nee zegt en roept dat je je fans zat bent, is dat niet handig. Net als het boek van Barbie, Samantha van Bimbo naar Businessbabe, wat buiten mij om is geregeld. Dat boek verkocht voor geen meter."

Hampel vertelt ook dat hij via de media moest vernemen dat er sprake was van een nieuwe realityserie in Spanje. "Als dat soort zaken niet meer met mij worden besproken, ga ik er ook geen energie meer in stoppen." Hij denkt dat Samantha van der Plas-de Jong, zoals Barbie eigenlijk heet, niet meer naar hem luistert omdat ze nou eenmaal beter luistert naar Michael. "Kijk, met hem moet ze in bed liggen, met mij niet. Maar of Michael ook verstand van zaken heeft, weet ik niet."

Gezin
Als reden voor de breuk geeft hij ook op dat hij meer tijd wil besteden aan zijn gezin, met wie hij het security-bedrijf Star Security heeft en waarover hij met RTL5 een reality-programma gaat maken. Verder benadrukt hij dat ze niet met ruzie uit elkaar zijn gegaan. "Op persoonlijk vlak staat wat mij betreft de deur altijd open."

Barbie denkt daar anders over. Volgens de blondine en haar man Michael heeft Hampel het te druk met zijn eigen tv-carrière. De Cherso-ster noemde haar oud-manager een huichelaar en tegen RTL Boulevard zei ze eerder dat ze Jake had ontslagen 'omdat hij geen manager voorstelt en hij kan z'n taak niet doen. Nu word ik niet rijk.'

Manager Jake: Barbie luisterde niet meer
Manager Jake: Barbie luisterde niet meer (Foto: BuzzE)

Eindelijk ongelekte details van Laura in Street Fighter

Capcom is eindelijk zo ver om de officiële details van de al zoveel gelekte Laura uit Street Fighter V bekend te maken. Dit deed de uitgever op de Brazil Games Show. Of de Braziliaanse favoriet Blanka nog voorbij gaat komen wordt hierdoor onzeker, er werd eerst gedacht dat deze zijn opwachting zou maken op de show.

Laura Matsuda is een Jiu-Jitsu specialiste. Ze is constant op zoek naar sterke tegenstanders om de familienaam en de Jiu-Jitsu op de kaart te zetten. Laura gebruikt bij haar grijpgrage handen een 'Thunder Clap' projectiel, dus als tegenstander moet je je afvragen of ze nu een grijpactie gaat doen, of dat ze je aanvalt met een energiebal. Als ze in 'Spark Show'-staat is, dan vliegen haar projectielen verder en zorgen haar aanvallen voor een langere stun. Dus ben je meer van de grab or fire mindgames met een personage dat graag dichter op haar man staat, dan is Laura misschien wel de nieuwe main-fighter voor jou.

Street Fighter V komt begin 2016 uit op pc en PlayStation 4.

Pc-verkopen dalen verder

Wereldwijd zijn er in het afgelopen kwartaal wederom minder personal computers (pc's) verkocht. Ook de recente lancering van Windows 10 van Microsoft kon een verdere daling niet voorkomen, zo bleek uit cijfers van marktonderzoeker Gartner.

De vraag naar pc's nam in het derde kwartaal met 7,7 procent af ten opzichte van een jaar eerder, tot 73,7 miljoen stuks. Het effect van Windows 10 bestempelde Gartner als 'minimaal'. Wel verwachten analisten dat de markt, mede door de introductie van nieuwe apparaten, iets van herstel zal laten zien.

De verkoop van pc's loopt al tijden terug. Consumenten en bedrijven vertrouwen steeds vaker op tablets of smartphones.

Pc-verkopen dalen verder
Pc-verkopen dalen verder (Foto: ANP)

Fysieke versie Shovel Knight is duurder, vertraagd en komt niet naar Xbox One

Yacht Club Games komt met een hattrick aan slecht nieuws. De fysieke release van Shovel Knight is duurder, vertraagd en geannuleerd voor Xbox One. Het trieste aan het verhaal is het feit dat Yacht Club Games er zelf weinig aan kan doen.

De game komt nu in Europa uit op 30 oktober. De reden hiervoor is dat ze de eerste uitbreiding, Plague of Shadows, per se op de disc mee wilden leveren. De annulering op Xbox One komt door het beleid van publiceren voor de console. Waar Yacht Club Games precies op stuk liep wordt niet vermeldt, maar het betekent wel dat de fysieke Xbox One-versie voorlopig in de ijskast ligt.

Als laatste is er de prijsverhoging. De game had een afgesproken prijs van 19.99 dollar, maar sommige retailers begonnen te klagen dat ze de game dan net zo goed direct in de budgetbakken konden gooien. Dat is uiteraard geen goede plek voor een nieuwe release, dus is besloten de prijs te verhogen naar 24.99 dollar (ongetwijfeld hetzelfde in euro's). Ter compensatie ontvang je wel de digitale soundtrack gratis bij de fysieke release.

Shovel Knight is vanaf 30 oktober als fysieke release, beschikbaar voor Nintendo 3DS, Nintendo Wii U, pc, PlayStation 3 en PlayStation 4.

shovel knight

BraziliŽ en ArgentiniŽ beginnen WK-kwalificatie met verrassende nederlaag

De voetbalgrootmachten Brazilië en Argentinië zijn de kwalificatiecampagne voor het WK in 2018 slecht begonnen. Brazilië verloor verrassend de uitwedstrijd in Santiago met 2-0 van Chili. Argentinië liep tegen een nog grotere domper op door in eigen huis met 2-0 te verliezen van Ecuador.

De Argentijnen misten in Buenos Aires hun geblesseerde vedette Lionel Messi, maar dat kon de nederlaag tegen het veel zwakker geachte Ecuador niet verklaren. "We hadden totaal geen antwoord op het spel van Ecuador; we waren geen moment beter", oordeelde middenvelder Javier Mascherano na de wedstrijd. De doelpunten van Ecuador vielen kort na elkaar in de 80e en 81e minuut en kwamen op naam van Frickson Erazo en Felipe Caicedo.

Chili won deze zomer de Copa America en gaf vijfvoudig wereldkampioen Brazilië ervan langs: Eduardo Vargas (72e minuut) en Alexis Sánchez (89e minuut) scoorden voor de thuisploeg.

Verrassende nederlagen Brazilië en Argentinië
Verrassende nederlagen Brazilië en Argentinië (Foto: ANP)

Mediawaakhond houdt DWDD scherp in de gaten

Het Commissariaat voor de Media houdt De wereld draait door (DWDD) nauwlettend in de gaten om te controleren of de publieke omroep zich niet dienstbaar maakt aan commerciële doelen. Dat bevestigde een woordvoerster van de mediawaakhond aan het AD.

Het Commissariaat krijgt gemiddeld eens per twee weken een klacht binnen van tv-kijkers die vraagtekens zetten bij de manier waarop producten of diensten in de uitzending van het BNN-VARA-programma in de spotlight staan, aldus de zegsvrouw. "Die aandacht valt over het algemeen net binnen de grens van het toelaatbare. Maar DWDD balanceert soms ook op het randje. Als de grens overschreden wordt, grijpt het Commissariaat in."

In 2011 kreeg de VARA een boete van 50.000 euro omdat Boer zoekt vrouw-presentatrice en tafeldame Yvon Jaspers haar eigen 'Kakelbont-servies' naar de uitzending meenam. De omroep heeft volgens de krant nog niet gereageerd op de uitspraak dat DWDD onder een vergrootglas ligt. Eerder raakte de publieke omroep al in opspraak vanwege een vergoeding die gasten krijgen als ze langskomen in programma's als De wereld draait door en Pauw.

Mediawaakhond houdt DWDD scherp in de gaten
Mediawaakhond houdt DWDD scherp in de gaten (Foto: BuzzE)

Akkoord over sociaal plan PostNL

PostNL heeft een principeovereenkomst gesloten met de vakbonden over een nieuw sociaal plan, waarin afspraken staan die gelden bij reorganisaties in de komende vijf jaar. Dat maakte de post- en pakketbezorger vrijdag bekend.

"De komende jaren blijven we ons bedrijf aanpassen aan de dalende postvolumes, reorganisaties zijn helaas onvermijdelijk", zei bestuursvoorzitter Herna Verhagen. "Daarbij blijven wij ons uiterste best doen om medewerkers van werk naar werk te begeleiden, binnen of buiten PostNL."

Boventallige werknemers kunnen meer dan voorheen zelf kiezen wat het beste bij hun situatie past. Daarnaast kunnen medewerkers een hogere transitievergoeding krijgen als zij vroeg in een reorganisatieproces zelf besluiten weg te gaan. Ook komen er extra mogelijkheden voor oudere werknemers om vervroegd met pensioen te gaan.

Akkoord over sociaal plan PostNL
Akkoord over sociaal plan PostNL (Foto: ANP)

Vervoerders steeds blijer naar de pomp

Ondernemers zijn spekkoper aan de pomp. Door de forse daling van de dieselprijs werd het goederenvervoer het afgelopen jaar wederom goedkoper. Dat concludeerde verladersorganisatie EVO vrijdag in het jaarlijkse rapport over de kostenontwikkeling in het wegvervoer.

In de twaalf maanden tot oktober daalde de prijs voor de brandstof met krap tien procent. Een jaar eerder constateerde EVO ook al een trendbreuk in de brandstofkosten. Deze was met een min van 0,7 procent geenszins te vergelijken met de prijsdaling in de afgelopen twaalf maanden. In de drie jaren daarvoor was sprake van een stijging.

Ook concludeerde EVO dat de langere en zwaardere vrachtauto (lzv) in diverse Europese landen aan populariteit wint. Zo zijn er momenteel proeven in België en Duitsland met de lzv. Deze extra lange vrachtwagens besparen volgens EVO kosten en zijn milieuvriendelijker.

Vervoerders steeds blijer naar de pomp
Vervoerders steeds blijer naar de pomp (Foto: ANP)

'Kijken naar markten voor beursgang ABN AMRO'

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem houdt de financiële markten scherp in de gaten voor het bepalen van het exacte moment voor de beursgang van ABN AMRO. Dat heeft hij gezegd tegen persbureau Bloomberg tijdens de jaarvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in de Peruaanse hoofdstad Lima.

Volgens Dijsselbloem worden alle noodzakelijke voorbereidingen getroffen voor een beursgang in het vierde kwartaal van dit jaar. Over het exacte tijdstip is nog geen besluit genomen. De financiële markten liggen er volgens de minister veel beter bij dan twee of drie jaar geleden.

Dijsselbloem uitte verder kritiek op de Federal Reserve. Volgens de minister moet de Amerikaanse centrale bank helderder zijn in de communicatie over het rentebeleid. Hij vindt dat als iedereen denkt dat de rente zal worden verhoogd, het niet helpt wanneer dat niet het geval is. Daardoor wordt een renteverhoging alleen maar lastiger gemaakt, stelde Dijsselbloem.

'Kijken naar markten voor beursgang ABN AMRO'
'Kijken naar markten voor beursgang ABN AMRO' (Foto: ANP)

Justin Bieber eist verwijdering naaktfoto's

Justin Bieber heeft zijn advocaten op New York Daily News afgestuurd. De popster eist dat de tabloid zijn naaktfoto's van het internet af haalt.

New York Daily News had de hand weten te leggen op door paparazzi gemaakte foto's van een poedelnaakte Justin Bieber in zijn vakantieverblijf op Bora Bora. In een brief eisen de advocaten van de zanger de foto's binnen 12 uur te verwijderen, zo meldt The Hollywood Reporter.

De brief neemt twijfel weg die sommige critici hadden of het wel authentieke foto's met Bieber waren: "We hebben kennis genomen van het feit dat uw bedrijf ongeautoriseerde foto's van onze cliënt heeft bemachtigd, inclusief foto's waarop hij geen kleding draagt", zo staat in de brief te lezen. De krant censureerde de geslachtsdelen en billen van het idool, maar ongecensureerde versies van de foto's circuleerden al snel op het internet.

De foto's schenden volgens de advocaten Justins privacy en publicatierechten. Mocht New York Daily News de foto's op zijn website laten staan, dan kan de krant een rechtszaak verwachten.

Justin Bieber eist verwijdering naaktfoto's
Justin Bieber eist verwijdering naaktfoto's (Foto: BuzzE)

SP: einde aan werken zonder loon

Bijstandsgerichtigden die werken zonder loon. Daar moet een einde aan komen, vindt de SP. Tweede Kamerlid Sadet Karabulut dient daarvoor vrijdag een initiatiefwetsvoorstel in. Haar voorstel richt zich op het werk waar nu mensen met een bijstand voor worden ingezet terwijl er volgens de SP eigenlijk gewoon een loon zou moeten worden betaald.

Karabulut: 'Op dit moment moeten bijstandsgerechtigden in veel gevallen werkzaamheden verrichten die voorheen werden gedaan door iemand die voor dit werk een normaal salaris kreeg. Soms maken gemeenten winst over de rug van bijstandsgerechtigden.' Dat kan volgens Karabulut worden voorkomen door te toetsen of er sprake is van 'verdringing'.

Met de invoering van de Participatiewet hebben gemeenten meer mogelijkheden gekregen om onbetaalde krachten aan het werk te zetten. De initiatiefwet van de SP regelt dat gemeenten moeten toetsen of er betaalde banen verloren gaan bij werkzaamheden van bijstandsgerechtigden. Het voorstel richt zich niet op vrijwilligerswerk.

Scholing
Karabulut denkt dat werkzoekenden bij het vinden van een baan veel meer gebaat zijn bij individuele begeleiding en scholingsmogelijkheden. 'Repressie en gratis laten werken is niet het recept voor bestrijding van werkloosheid. De menselijke maat en investeren in echte banen zijn de juiste medicijnen.'

Karabulut verwacht dat een meerderheid van de Tweede Kamer het wetsvoorstel steunt. 'Alle partijen in de Tweede Kamer zijn tegen verdringing. In 2013 is er zelfs een motie aangenomen die staatssecretaris Klijnsma (Sociale Zaken) vraagt om maatregelen tegen verdringing te nemen. Deze maatregelen zijn tot op heden uitgebleven. Met dit initiatief geven we alsnog uitvoering aan de wens van een meerderheid van de Kamer.'

SP: einde aan werken zonder loon
SP: einde aan werken zonder loon (Foto: ANP)

Geen treinverkeer naar Brussel door staking

Vanwege een staking van spoormedewerkers in België vrijdag is het treinverkeer van en naar dat land ernstig ontregeld. Volgens de NS is er geen mogelijkheid om per trein naar of verder dan Brussel te reizen. Tussen Antwerpen en Brussel rijdt namelijk helemaal niets over het spoor.

Thalystreinen zullen vrijdag niet rijden. De intercitytrein naar Brussel gaat niet verder dan Antwerpen. De NS adviseert reizigers op een andere dag naar de Belgische hoofdstad te reizen.

De socialistische vakbond ACOD Spoor had eind vorige maand een werkonderbreking van 24 uur aangekondigd. Spoormedewerkers leggen het werk van donderdag 22.00 uur tot vrijdag 22.00 uur stil uit protest tegen hervormingsplannen.

Geen treinverkeer naar Brussel door staking
Geen treinverkeer naar Brussel door staking (Foto: ANP)

Wiegel wil helder verhaal van premier Rutte

Er is behoefte aan een helder verhaal en dat moet de premier als de wiedeweerga aan het land vertellen. Dat zegt oud-VVD-politicus Hans Wiegel vrijdag in De Telegraaf.

Wiegel vindt dat de afwezigheid van Rutte opvalt, maar dat hij nu de leiding moet nemen. Volgens de VVD-coryfee is het volstrekt onduidelijk wat de coalitiepartijen VVD en de PvdA nu samen willen. 'Zijn ze bereid eensgezind een lijn te volgen? Mensen zijn bezorgd. Tijd voor duidelijkheid dus.'

Het lijkt er volgens Wiegel op dat staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) aan zijn lot wordt overgelaten, zeker na de gebeurtenissen in de Drentse plaats Oranje. Wiegel vindt dat Dijkhoff de steun van het hele kabinet moet hebben.

Vrijdag praat het kabinet met vertegenwoordigers van de provincies en gemeenten over de grote problemen rond de opvang van vluchtelingen.

Wiegel wil helder verhaal van premier Rutte
Wiegel wil helder verhaal van premier Rutte (Foto: ANP)

Miljoenen voor familie dode politiegeweld

De familie van een zwarte man die in april werd doodgeschoten door een politieagent, krijgt een schadevergoeding van 6,5 miljoen dollar (5,7 miljoen euro). Het stadsbestuur in de Amerikaanse plaats North Charleston heeft de schikking goedgekeurd.

De blanke agent Michael Slager opende het vuur op de 50-jarige zwarte Walter Scott toen hij probeerde weg te rennen. Scott werd even daarvoor door de politieagent staande gehouden vanwege een kapot remlicht in zijn auto. Slager werd ontslagen en is aangeklaagd voor moord. Hij zit in voorarrest. Het incident leidde tot protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten.

De stad North Charleston vreesde een langdurige en kostbare rechtszaak vanwege het incident en besloot daarop met de nabestaanden te schikken, meldde nieuwszender CNN. Volgens de autoriteiten is het de grootste schikking in de geschiedenis van de staat South Carolina.

Miljoenen voor familie dode politiegeweld
Miljoenen voor familie dode politiegeweld (Foto: ANP)

VPRO: in 2016 door met Zondag met Lubach

De VPRO gaat in 2016 door met het satirische programma Zondag met Lubach. Dat heeft het programma vrijdag bekendgemaakt. Het vierde seizoen van het programma van presentator Arjen Lubach gaat in januari van start en bestaat uit minimaal acht afleveringen.

De derde serie van het populaire programma is momenteel te zien. In ZML neemt de cabaretier op eigenzinnige wijze het nieuws van de afgelopen week door. De serie kreeg veel lovende kritieken. Lubach werd onlangs genomineerd voor een Televizier Award voor aanstormend talent.

Voorafgaand aan het vierde seizoen wordt er op 27 december een speciale Oudejaars-editie uitgezonden, waarin ZML het hele jaar doorneemt. 'Het is voor het eerst dat Zondag met Lubach een vierde seizoen krijgt', aldus Lubach in een verklaring. 'Dus we zijn allemaal dolblij. Na goed overleg op de redactie zijn we het er over eens geworden dat ik het weer ga presenteren.'

VPRO gaat in 2016 door met Zondag met Lubach
VPRO gaat in 2016 door met Zondag met Lubach (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: mist en opklaringen

De dag begint met mist en nevel, later op de dag is er ruimte voor de zon, maar kan er hier en daar nog een spatje regen vallen. Met een zwakke tot matige wind uit het noorden wordt het vandaag ongeveer zestien graden. Volgende week wordt het fors kouder en is er lokaal kans op vorst aan de grond, maar schijnt er wel een lekker zonnetje.

Nederland
 
 

Onderstaande foto's kreeg ik ook nog van qltel en Rewimo. Ze vonden de kabouterhuisjes tijdens hun wandeling door het Westerwald (Duitsland).

Kabouterhuisje (Foto: Rewimo)
Kabouterhuisje (Foto: Rewimo)

Kabouter spillebeen was nergens te bekennen (Foto: qltel)
Kabouter spillebeen was nergens te bekennen (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
In 1992 werd een geparkeerde auto in Peekskill, New York, verpletterd door een meteoriet. In 2006 voerde Noord-Korea zijn eerste kernproef uit. In 2009 won Barack Obama de nobelprijs voor de vrede. In 1967 was er voor het eerst naakt op tv te zien: Phil Bloom poseerde naakt voor het televisieprogramma Hoepla.

Amusement op tv blijft heet hangijzer in Kamer

In de Tweede Kamer tekent zich genoeg steun af voor wijzigingen in het publieke omroepbestel. Die houden onder meer in dat amusement op de publieke televisie wordt beperkt en dat buitenproducenten toegang krijgen tot het bestel.

De irritatie over amusementsprogramma's op televisie liep hoog op tijdens het debat, dat lang doorliep in de nacht van donderdag op vrijdag. "Volgens staatssecretaris Sander Dekker van Media komt er minder amusement maar volgens de PvdA verandert er juist niets", hoonde SP'er Jasper van Dijk. Hij zelf vindt nut en noodzaak van de wet twijfelachtig.

Vooral D66 en Dekker botsten hard. D66'er Kees Verhoeven kon zich aanvankelijk vinden in de plannen van Dekker toen hij die vorig jaar lanceerde, maar vreest nu dat er niets verandert. "Er blijft evenveel amusement en het omroepbestel gaat alleen op papier lopen voor buitenproducenten", zei hij. De omroepen houden volgens hem hun positie en macht.

Dekker benadrukte dat de hoeveelheid amusement op de publieke omroep beperkt wordt, maar zowel voor- als tegenstanders geloofden hem niet. Net als de VVD vindt D66 dat amusement op tv niet met belastinggeld moet worden gemaakt, maar op de commerciële zenders thuishoort. Ze vinden net als Dekker dat de publieke zenders zich moeten richten op informatie, cultuur en educatie. Andere partijen zoals PvdA en CDA willen juist wel vasthouden aan amusementsprogramma's bij de publieke omroep.

De Kamer stemt volgende week over de voorstellen.

Vermaak op tv blijft heet hangijzer in Kamer
Vermaak op tv blijft heet hangijzer in Kamer (Foto: BuzzE)

Blatter in beroep tegen schorsing

FIFA-voorzitter Sepp Blatter gaat in beroep tegen zijn schorsing door de ethische commissie. Hij heeft na overleg met zijn advocaten donderdag beroep aangetekend, zei zijn advocaat Richard Cullen vrijdag. Een commissie onder leiding van Larry Mussenden van de voetbalbond in Bermuda moet zich daarover buigen.

De ethische commissie van de wereldvoetbalbond heeft Blatter en de Europese voetbalbaas Michel Platini donderdag voor negentig dagen geschorst. Beiden mogen zo lang hun functies niet uitoefenen. De schorsing kan met nog eens maximaal 45 dagen worden verlengd. Platini heeft eerder al gezegd in beroep te gaan.

Blatter in beroep tegen schorsing
Blatter in beroep tegen schorsing (Foto: ANP)

Poesjes op de webcam

'Aloysius, ik ga even naar Caroline. Het gaat niet goed met Moppie. Ze heeft de laatste tijd last van stuipen, suikerziekte, ze ziet niet meer goed, ze kotst de boel steeds onder en geeft geen kopjes meer. Caroline is bang dat ze haar moet laten afmaken en is in alle staten. Ik ga maar een beetje helpen. Gezelschap is belangrijk voor haar in deze moeilijke tijden.' Na deze woorden trok Teutje Kreukel de buitendeur achter zich dicht.

Zeven landen zeker van EK 2016

Zeven landen zijn inmiddels zeker van deelname aan het EK, volgend jaar zomer in Frankrijk. Debutant Noord-Ierland en Portugal plaatsten zich donderdag door zeges op respectievelijk Griekenland (3-1) en Denemarken (1-0) voor de eindronde.

In een eerder stadium plaatsten Engeland en Oostenrijk zich al. IJsland en Tsjechië deden dat ook, waardoor Nederland nog hooguit via de play-offs naar Frankrijk kan. De Fransen zijn als gastheer automatisch verzekerd van een plek in het Europese titeltoernooi.

Wereldkampioen Duitsland moet in de laatste wedstrijd, zondag tegen Georgië, een punt pakken om de koffers voor Frankrijk te mogen pakken.

Zeven landen zeker van EK 2016
Zeven landen zeker van EK 2016 (Foto: ANP)

Mannen hoeven niet te waxen van Katy Perry

Wat Katy Perry betreft hoeven mannen zich niet te waxen, ze houdt niet zo van een gladgeschoren lichaam. Wel stelt ze het op prijs als mannen met de tondeuse overtollige lichaamsbeharing trimmen, vertelt ze in een interview aan Glamour. "Hoe minder haar, hoe beter, maar niet helemaal kaal'', vertelt Katy over haar voorkeuren.

"Als je tanden en nagels er goed uitzien, ben je voor mij een kandidaat. Als je onder de nagels niet goed schoon bent en je wilt me aanraken, vergeet het maar'', vervolgt de Amerikaanse popzangeres, die een knipperlichtrelatie heeft met John Mayer.

In het rijtje beautytips vertelt Katy ook dat ze er een natuurlijke look op nahoudt voor thuis in haar vrije tijd. ''Op het toneel ben ik Katy Perry, thuis ben ik Katheryn Hudson. Ik heb natuurlijk niet altijd drie uur de tijd om me op te maken." Voor de spiegel draait ze I'm Every Woman. ''Want wie weet welke vrouw ik die avond zal zijn?"

Mannen hoeven niet te waxen van Katy Perry
Mannen hoeven niet te waxen van Katy Perry (Foto: BuzzE)

Duitsland verliest en wacht nog op EK-ticket

Wereldkampioen Duitsland is één duel voor het einde van de kwalificatiereeks voor het EK, nog steeds niet zeker van deelname aan de eindronde volgend jaar zomer in Frankrijk. De Duitsers gingen donderdag in Dublin met 1-0 onderuit bij Ierland. Omdat Polen in Glasgow in blessuretijd een punt veiligstelde tegen Schotland (2-2), hebben de Duitsers nog een punt nodig om zich te plaatsen.

Duitsland was in Dublin heer en meester, maar kreeg door een grote verdedigingsfout en aanvallende blunders toch een nederlaag te verwerken. De hele defensie schatte een lange trap van doelman Darren Randolph, ingevallen voor de geblesseerd geraakte Shay Given, totaal verkeerd in. Shane Long kon daardoor vrij doorlopen op Manuel Neuer en de spits van Southampton faalde niet: 1-0. Duitsland bracht daarna een hoop kansen op de gelijkmaker om zeep.

Polen kende een vliegende start in Glasgow. Robert Lewandowski, toch al goed op dreef de laatste weken, zorgde na drie minuten voor 0-1. Op slag van rust trok Matt Ritchie de stand gelijk. Na een uur spelen zorgde Darren Fletcher zelfs voor 2-1, waardoor Schotland virtueel nog kans had op deelname aan het EK. Een doelpunt van wederom Lewandowski, in de 94e minuut, deed die hoop vervliegen. Schotland is uitgeschakeld door het gelijkspel.

Aan kop

Duitsland gaat nog wel aan kop in poule D, met negentien punten na negen wedstrijden. Polen staat tweede met achttien punten. Ook Ierland (derde) heeft achttien punten. Polen en Ierland staan zondag tegenover elkaar in Warschau. Als dat duel in een gelijkspel eindigt en Duitsland verliest op eigen veld van Georgië, dan zijn de Duitsers op basis van onderling resultaat veroordeeld tot het spelen van play-offs om een EK-ticket.

Georgië won thuis met 4-0 van Gibraltar. Valeri Qazaishvili (Vitesse) maakte de laatste treffer. Hij speelde de hele wedstrijd evenals zijn Arnhemse ploeggenoot Guram Kashia.

Duitsland verliest en wacht nog op EK-ticket
Duitsland verliest en wacht nog op EK-ticket (Foto: ANP)

Asielzoekers mogen vaker blijven

Er komen niet alleen meer asielzoekers naar Nederland, het percentage dat hier mag blijven stijgt ook nog eens. Dat meldt De Telegraaf donderdag.

De krant vroeg cijfers op bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Hieruit blijkt dat asielzoekers dit jaar vaker een verblijfsvergunning krijgen dan vorig jaar. Het zogeheten inwilligingspercentage ligt dit jaar op 70 procent, waarbij de cijfers tot eind vorige week zijn betrokken.

Het inwilligingspercentage vertoont een stijgende lijn. Vorig jaar kreeg 65 procent direct een vergunning, in 2013 was dit 47 procent.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.