'Breng geen Marokkaan mee, zijn al genoeg'

In het altijd gezellige Aalst heeft een vrouw de racismetroef getrokken. Een baliekluiver van het stadhuis van de Vlaamse stad kwam namelijk met een onschuldig grapje. De beste man vertelde de vrouw dat ze geen Marokkanen moest meenemen naar België, want ons buurland heeft er 'al genoeg'.

De vrouw meldde zich deze week aan het loket van de dienst Bevolking. "Ik zei dat ik mijn reispas mocht komen afhalen", schrijft de Belgische op Facebook.

"De bediende antwoordde dat hij mij ging afschrijven. 'Afschrijven?', vroeg ik. 'Awel ja, schrijven dat je erom gekomen bent. Niet uithuwelijken hé, dat doen ze in die moslimlanden wel", aldus de klaagster volgens Het Nieuwsblad.

"Toen ik vertelde dat ik naar Marokko ging, volgde er een bulderlach bij de ambtenaar. 'Allez, dat wilt nu ook lukken! Allez, een goeie reis en een behouden terugkomst. En breng er geen mee eh, er zitten er hier al genoeg!'" De Vlaamse sluit haar klaagpost af met de hashtags #welkominaalst #ambtenaardienstbevolking #nietinmijnnaam #dailyracism en stapte uiteraard naar het Meldpunt Discriminatie.

Wethouder van Bevolking Mia De Brouwer staat het huilen nader dan het lachen. "We hebben dit onderzocht, de ambtenaar zelf aangesproken en getuigen bevraagd, en de conclusie is dat het niet is gegaan zoals op Facebook staat geschreven. Dit was als een onschuldig grapje bedoeld, maar werd uit de context gerukt", laat zij weten aan Het Nieuwsblad.

"De loketbediende krijgt nu een hele storm over zich heen, terwijl hij zich al jaren en jaren inzet voor de stad. Dit mocht niet gezegd worden, maar het wordt sterk opgeklopt. De tijd van vandaag moet je opletten als je iets zegt. Het loketpersoneel is zich daar nu meer dan ooit van bewust."