Tyfoon Koppu bedreiging voor Filipijnen

De Filipijnen maken zich op voor de komst van Tyfoon Koppu. Vooral Luzon in het noorden van het land kan een serieus probleem verwachten. 

De modellen zijn nog niet compleet eensgezind maar de verwachting is dat Koppu komend weekend in Luzon aan land zal gaan. Mogelijk als categorie 4 orkaan. Dit betekent dat de windsnelheden oplopen tot boven de 200 km per uur. (Let wel: we hebben het hier niet over een tornado, maar over een storm van honderden kilometers doorsnee)

De storm ligt nu nog honderden kilometers uit de kust en i maar de komende dagen zal hij uitgroeien tot een joekel van een tyfoon. Er zijn nog enkele modellen die Koppu iets laten afbuigen naar het noorden. Dit zou een enorme hulp voor het noorden zijn maar de komende dag zal uitsluitsel brengen welk pad Koppu precies gaan nemen. Het nadeel daarvan is dat dan Taiwan vermoedelijk de volle laag kan verwachten. 

Het grote probleem voor Luzon zal de regen worden. Meerdere modellen voorzien een zeer traag bewegend systeem dat na de landfall enkele dagen het gebied zal teisteren. Er worden dan ook grote hoeveelheden regen voorspeld. Sommige modellen gevens zelfs een neerslagsignaal van een meter. Overstromingen zullen het gebied dan ook gaan teisteren en gevaarlijke modderlawines worden niet uitgesloten. De regering heeft maatregelen genomen en raad bewoners aan het gebied te verlaten. 

De Filipijnen worden wel vaker getroffen door zware overstromingen als gevolg van orkanen. Sterker nog, de drie zwaarste en meest destructieve orkanen die de Filipijnen ooit troffen kwamen in de laatste 4 jaar voor. (Rammasun in 2014, Haiyan in 2013 en Bopha in 2012) Jaarlijks wordt het land wel door vijftien tot twintig zware stormen getroffen. Veelal komt dit omdat de Filipijnen precies in het pad liggen van de (actieve) aanvoerroutes van tyfoons ligt. Deze tyfoons kunnen helemaal bij Hawaii of de Marianen ontstaan en mede door het warme zeewater trekken ze dan naar het Westen om vervolgens Japan, China, Taiwan of de Filipijnen te treffen.