Archeologen vinden blingbling uit Bronstijd

Archeologen hebben in Noord-Holland vijftien bronzen voorwerpen van ongeveer 2800 jaar oud gevonden. Onderzoekers ontdekten de mantelspelden, arm- of enkelbanden en ringen in een sloot bij provinciale weg N23. Het gaat om een type sieraden dat maar zelden in Nederland wordt aangetroffen, aldus de faculteit Archeologie van de Universiteit Leiden.

De bronzen voorwerpen lagen bij elkaar in een sloot die deel uitmaakt van een nederzetting uit de late Bronstijd (1100 - 800 voor Christus). De opgraving had begin dit jaar plaats bij de provinciale Westfrisiaweg (N23). Bij de sieraden vonden de onderzoekers ook 'gereedschappen' van vuursteen. Deze gecombineerde vondst is volgens de universiteit uniek voor Nederland.

De voorwerpen zijn bewust bij elkaar gelegd in de drassige bodem langs de sloot. Dat gebeurde in de Bronstijd vaker. Duizenden objecten zijn op die manier 'verstopt' in moerassen, rivieren en andere natte gebieden in Europa, aldus de archeologen. Mogelijk werd dit gedaan om de hoeveelheid brons schaars te houden. Het metaal stond in hoog aanzien.

Geïmporteerd
De mantelspelden zijn vermoedelijk geïmporteerd uit Scandinavië, de armbanden zijn mogelijk gemaakt in de zuidelijke Nederlanden. De herkomst van de overige voorwerpen is nog onduidelijk.

Wie de bronzen sieraden wil zien kan van 16 tot en met 26 oktober terecht in het archeologisch centrum Huis van Hilde in Castricum.

Archeologen vinden blingbling uit Bronstijd
Archeologen vinden blingbling uit Bronstijd (Foto: ANP)