Oscar Pistorius dinsdag voorwaardelijk vrij

Oscar Pistorius wordt dinsdag in voorwaardelijke vrijheid gesteld. De 28-jarige gehandicapte Zuid-Afrikaanse atleet werd een jaar geleden schuldig bevonden aan dood door schuld van zijn vriendin Reeva Steenkamp. De rest van zijn gevangenisstraf wordt omgezet in een huisarrest.

Pistorius komt hiervoor in aanmerking omdat hij inmidddels eenvijfde van zijn straf heeft uitgezeten én zich goed gedragen heeft. Hij staat tijdens zijn huisarrest nog wel onder toezicht van de reclassering. Hij mag zijn huis niet verlaten, krijgt psychotherapie en hij mag geen vuurwapen in zijn bezit hebben. 

Pistorius doodde zijn vriendin op 14 februari 2013 met vier schoten door de deur van de badkamer. Steenkamp was een bekend fotomodel. De atleet bekende te hebben geschoten, maar in de veronderstelling te hebben verkeerd dat zich een inbreker achter de deur bevond. Hij werd vrijgesproken van moord.

Hij kreeg vijf jaar gevangenisstraf opgelegd en drie jaar voorwaardelijk wegens wapenbezit. Hij zat zijn straf uit in de gevangenis van Pretoria.

Oscar Pistorius dinsdag voorwaardelijk vrij
Oscar Pistorius dinsdag voorwaardelijk vrij (Foto: ANP)