Asielzoeker bedreigt onze welvaart?

Halbe Zijlstra had een boodschap te verkondigen. Een boodschap die de VVD weer een beetje hoger in de peilingen moest krijgen. Een boodschap die de VVD liever niet door Mark Rutte laat overbrengen, want zijn imago van ideale schoonzoon (homo/hetero) moet overeind blijven. In die gevallen halen ze Halbe van stal.

De boodschap: “De asielzoeker bedreigt onze welvaart!”

Deze zin is ernstig doordacht. 'De asielzoeker' in enkelvoud. Daarmee sluit je iedere uitzondering uit. Dan is de jonge vluchteling die wel degelijk die dikke uitkering op het oog heeft een vijand van onze welvaart. Maar ook het driejarig kind dat wel degelijk met de ouders uit levensgevaarlijk oorlogsgebied is gevlucht. Allemaal zijn ze een 'vijand' van onze centen.

Doordachte woorden. Ze bedreigen 'onze' welvaart. Dat doet het altijd lekker bij het volk. Als in 'onze kinderen' of 'onze dochter'. Dat is dan ook de associatie die je in de reacties meteen gelegd zag worden. Dat is altijd de bekende rode lap op de stier. Als in een of ander kutdorp een noodopvang komt, maken de bewoners in het andere kutdorp - vijf kilometer verderop - zich niet druk. Maar o wee als het in 'ons kutdorp' komt! Dan worden de rieken uit het vet gehaald en wordt het gemeentehuis bestormd.

Halbe gaat echter nóg schaamtelozer verder:

"Er is een run op Nederland, die moeten we stoppen. Want de zorgkosten lopen op, de woningmarkt loopt vast. Dat kunnen we niet accepteren. We moeten naar een minimumniveau voor deze vluchtelingen. Het is mijn dure plicht als politicus om ons eigen welvaartsniveau, waar hard voor gewerkt is, te beschermen.”

Later trok hij het weer in, maar in hetzelfde interview suggereerde hij ook nog even dat heel wat asielzoekers naar Nederland kwamen voor plastische chirurgie en gebitscorrecties. 

Kijk. Ik kan best wel leven met de stelling dat je asielzoekers niet in de watten hoeft te leggen. Behoorlijk te eten en een fatsoenlijk dak boven het hoofd, zijn ook wat mij betreft voldoende. Ze hoeven het echt niet beter te hebben dan de onderlaag van onze eigen bevolking. Ik ga echter over mijn nek als dit soort woorden uit de mond van een extreem-neoliberaal als Halbe Zijlstra komen.

Oplopende zorgkosten? Die lopen allang op! De zorgkosten voor de overheid lopen op omdat we nu eenmaal met een enorme vergrijzing te maken hebben. De zorgkosten voor de burger lopen echter op omdat juist de VVD voortdurend bezig is om die groeiende kosten bij de gebruikers van die zorg neer te leggen. Wie hier minder dan modaal verdient moet verdomme jaren sparen voor een gebitscorrectie!

Een vastlopende woningmarkt? Die is allang totaal verziekt! Door de VVD! Die was al stevig verkloot door VVD stemmende makelaars en hypotheekverstrekkers en door de op aandringen van de VVD geprivatiseerde woningbouwverenigingen die werden gerund door VVD stemmende graaiers!

Het is een keuze om de asielopvang te versoberen. Ik geloof ook dat dit op minder gewenste asielzoekers een remmend effect gaat hebben. Maar je eigen fouten én de oplossingen bij de vluchtelingen neerleggen? Dat is gewoon goedkoop scoren voor de peilingen en vervolgens nog steeds geen reet doen aan de ziektekosten, de woningmarkt of de werkloosheid.

Of is er werkelijk nog iemand die gelooft dat we zonder vluchtelingen nu allemaal stinkend rijk waren geweest?