Goud voor teamsprinters op EK

De Nederlandse teamsprinters hebben op het Europees kampioenschap baanwielrennen in het Zwitserse Grenchen goed gepresteerd. Elis Ligtlee en Laurine van Riessen wisten een bronzen medaille te behalen bij de dames. Bij de mannenwedstrijd wist het Nederlandse team zelfs goud te halen.

In de finale stond Nederland tegen Polen aan de start. Nederland begon als favoriet, maar had het knap lastig tegen de gemotiveerde Polen. Nederland lag na 250 meter, gereden door Nils van 't Hoenderdaal, zelfs nog achter. In de tweede ronde wist Jeffrey Hoogland de achterstand goed te maken door een magistrale tweede ronde te rijden. De rondetijd van 12,673 was het snelste van het hele veld. In de laatste ronde wist Hugo Haak de klus te klaren en eindigde met 43,232 voor de Oost-Europeanen, die in 43.358 eindigden. 

De Nederlanders waren niet de snelste van de avond. De Duitsers waren in de troostfinale net iets sneller (43.210) en versloegen daarmee wereldkampioen Frankrijk. 

Brons voor teamsprint vrouwen

Ook voor de Nederlandse vrouwen was er een medaille weggelegd. Het Nederlandse team versloeg Spanje in de troostfinale. De start voor de Nederlandse vrouwen was echter niet fantastisch. Ex-schaatster Van Riessen opende in 19,126 seconden, twee tiende achter de Spaanse startrijdster. Slotrijdster Ligtlee wist echter in de laatste 250 meter de achterstand om te zetten in een voorsprong: Nederland eindigde in 33,091 terwijl Spanje in 33,302 eindigde. Het goud ging naar Rusland dat in de finale Duitsland versloeg.

Door deze prestatie zetten de Nederlandse teams een stap richting Rio. De Nederlandse teams verdienen door hun prestatie veel punten die worden meegerekend in de kwalificatieranglijst.