'Noord-Korea wil WK voetbal en Olympische Spelen organiseren'

Goed nieuws voor liefhebbers van het WK voetbal en/of de Olympische Spelen: Noord-Korea, het onbetwiste beste land ooit, zou de twee evenementen graag binnen de eigen landsgrenzen organiseren. Het May Day Stadium in Pyongyang lijkt er al helemaal klaar voor, zo bleek na een bezoekje van The Guardian-journalist Oliver Wainwright aan de Noord-Koreaanse hoofdstad.

De marmeren trappen in en rond het stadion worden geflankeerd door gouden voetballen en de bekende olympische ringen. De gangen hangen vol met foto's van de heroïsche prestaties van Noord-Korea's helden - zoals Om Yun-chol, olympische kampioen in 2012 en een van de beste gewichtheffers ooit. Op het veld worden bezoekers, en in de toekomst sporters, begroet door reusachtige portretten van de Eeuwige en Grote Leiders Kim Il-sung en Kim Jong-il, waardoor records ongetwijfeld niet uit kunnen blijven.

"De Partij heeft als doel voor het May Day stadion om het te renoveren tot een icoon voor de sportfaciliteiten in het land en tot een stadion dat hoort bij ons hoogontwikkelde land", aldus de Geweldige Leider Kim Jong-un tijdens een bezoek aan het stadion in 2013. Twee jaar later is woord bij daad gevoegd, want het stadion is flink gemoderniseerd. "FIFA-officials zullen binnenkort op bezoek komen", liet een gids aan Wainwright weten tijdens zijn rondleiding. 

Om Yun-Chol pakt olympisch goud tijdens de Spelen in Londen (Foto: Getty)

Het inferieure Westen heeft ondertussen weer eens sancties opgelegd aan het land van de Almachtige Kameraad, wat onder meer resulteerde in het terugtrekken van anderhalf miljoen euro aan financiële hulp door wereldvoetbalbond FIFA. De Grote Opvolger wordt er ondanks de negatieve berichtgeving voor verantwoordelijk gehouden dat het op economisch gebied beter gaat met de gemiddelde Noord-Koreaan: de kans op hongersnood is een stuk kleiner en het gewone leven in het mooiste land op aarde is wat minder armoedig. Ook gaan er door het hele land geruchten dat Kim zijn land op sportief gebied naar een hoger niveau wenst te tillen, met onder meer nieuwe faciliteiten voor surfen, skiën, paardrijden en inline skaten.

De Amerikaanse Korea-kenner Curtis Melvin ziet een duidelijke trend in de financiën: "Kim Jong-un heeft sport een veel hogere prioriteit gegeven. In rapporten wordt sport nu apart neergezet en sinds 2012 zien we 6 á 7 procent toename van het budget, met zelfs 17 procent in 2014." Het May Day stadion werd jarenlang gebruikt voor de zogenaamde Arirang Mass Games, een festival waarin tienduizenden deelnemers - veelal kinderen - allerlei acrobatische en gymnastische vaardigheden laten zien. Het festival is de laatste jaren geannuleerd, naar verluidt doordat Kim de focus meer op competitieve sport zou willen leggen. 

An Kum-ae judoot naar olympisch goud in Londen in 2012 (Foto: Getty)

"Laat de sportieve wind door het land razen!", aldus één van de 310 officiële patriottistische slogans die dit jaar in het almachtige land gepubliceerd werden. "Laten we het land zo snel mogelijk naar het niveau van sportieve grootmacht tillen!", spreekt men duidelijke taal. Een derde slogan klinkt overigens iets minder vriendelijk en puur sportief: "Oefen sport uit in een aanvallende manier, zoals de anti-Japanse guerillas deden!", wijzend naar de oorlog tegen Japan. 

In het immense stadion zelf werd tijdens de rondleiding overigens duidelijk dat de ambities weliswaar groot zijn, maar de kans op succes lijkt dat niet echt. Zo waren er in het beoogde mediacentrum en de directiekamers geen stopcontacten of enig tegen van gebruik te zien. Achter het stadion staat echter wel een splinternieuwe voetbalacademie, gebouwd met acht ton aan financiële hulp van FIFA. Het land lijkt te hopen op de terugkeer van oude tijden, zoals het WK van 1966 waarin het Italië versloeg en de kwartfinale bereikte. 

Op het WK van 2010 ging het nog niet helemaal soepel voor het land van de Wijze Leider (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)
Op het WK van 2010 ging het nog niet helemaal soepel voor het land van de Wijze Leider (PRO SHOTS/Henk-Jan Dijks)

Simon Cockerell van Koryo Tours - hét bureau voor reizen naar Noord-Korea - is duidelijk over voetbal in het land. "Voetbal is hier veruit de meest populaire sport." Cockerell keek samen met een groep Noord-Koreanen naar de wedstrijd tegen Zuid-Korea in augustus tijdens de Oost-Aziatische Cup op het moment dat er door artillerievuur spanningen uitbraken. "Het maakte niks uit voor de sfeer, voetbal is voetbal. Op het veld kunnen ze elkaar ontmoeten zonder politieke spanningen: het is niet communisme tegen kapitalisme, het is een kwestie van elf Koreanen tegen elf Koreanen."

Het May Day stadion zou overigens niet misstaan in de geschiedenis van het WK voetbal en de Olympische Spelen. Officieel biedt het plaats aan maar liefst 150 duizend mensen, hoewel Cockerell het eerder op zo'n tachtigduizend houdt. Het schitterende stadion werd gebouwd voor het Wereld Festival voor Jeugd en Studenten in 1989, ook wel de 'Rode Olympische Spelen' genoemd, waar 177 landen aanwezig waren. Uiteraard is het nog maar de vraag of het machtige land van de Geweldige Leider ook daadwerkelijk de Spelen of het WK toegewezen zal krijgen. Onder het toeziend oog van de Grote Kim zouden de niet te stoppen Noord-Koreanen zeer waarschijnlijk bijna alle gouden medailles winnen, iets waar de andere landen weinig zin in zullen hebben.

Het May Day stadion in haar volle glorie (Foto: Getty)