Jihadist wilde in Nederland aanslag plegen

De vrijdag gearresteerde jihadist Mohammed G. wilde in Nederland een aanslag plegen als zijn uitreis naar het strijdgebied in Syrië en Irak zou worden tegengehouden. Dat schrijft De Telegraaf donderdag op basis van ambtsberichten van geheime dienst AIVD.

De uit Irak afkomstige, psychisch gestoorde G. (29) werd vrijdag in zijn woonplaats Maastricht gearresteerd. Om af te kunnen reizen naar de gewapende strijd van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) benaderde hij meerdere mensen om aan een vals paspoort te komen; onder hen was een undercover-agent, die hem maandenlang volgde.

'Indien zijn uitreispoging niet slaagt, wil G. ’iets doen in Nederland’. Tevens zou hij een wapenhandelaar hebben gevonden, een persoon die hem aan een automatisch vuurwapen kan helpen, geschikt voor het uitvoeren van een ’lone wolf’-actie door hemzelf en/of anderen', aldus de AIVD-ambtsberichten.

Terreur-app
Op de telefoon van Mohammed G. is ook een speciale app gevonden, vergelijkbaar met WhatsApp, maar dan alleen voor moslimradicalen. Volgend de recherche heeft IS die berichtendienst gecreëerd. Het programma is niet vrij te downloaden en wordt kennelijk onder IS-aanhangers verspreid.