Schouten wint massastart in Berlijn, Stroetinga tweede bij de mannen

Irene Schouten heeft de massastart bij de wereldbekerwedstrijd in Berlijn gewonnen. De Nederlandse was in de massasprint te sterk voor de Canadese Ivanie Blondin en de Zuid-Koreaanse Jun Ye-Jin werd derde.

Martina Sáblíková, die onderweg al een tussensprint won, probeerde in de slotfase een massaspurt te voorkomen. Maar het pak bleef bij elkaar en dat was in het voordeel van Schouten. Al bij het ingaan van de laatste ronde werd de sprint ingezet. In de hectiek van de laatste ronde ontstond een valpartij, maar daar hadden de eerste schaatssters geen last van. Blondin lag op kop in de laatste bocht, maar zag Schouten binnendoor langszij komen en de winst grijpen.

Schouten en Blondin leiden nu samen het wereldbekerklassement. Sábliková en Tagaki volgen op de plekken drie en vier. 

Bij de heren ging de zege naar Lee Seung-Hoon. De Zuid-Koreaan won ook al in Obihiro en werd tweede in Seoul. Halverwege de wedstrijd maakte Jorrit Bergsma de wedstrijd hard. Hij hield het tempo hoog voor zijn landgenoot Arjen Stroetinga. De Zuid-Koreaan was in de sprint echter te sterk voor Stroetinga. De Nederlander moest genoegen nemen met zilver. Bart Swings werd derde. 

In het algemeen klassement staat Lee eerste voor Andrea Giovannini en Kim Cheol-Min. Stroetinga is op plek negen de beste Nederlander.