Brons voor judoka Grol bij rentree in Tokio

Boris (borisz)

Judoka Henk Grol heeft zijn rentree op de tatami bij de Grand Slam in Tokio zondag de een bronzen medaille gewonnen. In de klasse tot honderd kilogram versloeg hij in de herkansingsfinale de Braziliaan Luciano Correa op ippon. 

Voor Grol was het zijn eerste toernooi sinds zijn teleurstellende optreden bij de wereldtitelstrijd in augustus. Hij kwam bij de WK vanwege een knieblessure niet verder dan de kwartfinales. Daarnaast had hij last van een infectie die hij had oplopen na een muggenbeet. Grol moest naar de strijd om het brons omdat hij de halve finale tegen Cho Guham verloor op straffen. De Zuid-Koreaan won later het toernooi.

Meer succes was er niet op de slotdag in Tokio. In de klasse tot 90 kilogram kwam kwamen Guillaume Elmont en Noel van 't End niet verder dan de tweede ronde. Elmont ging er door een te passieve houding onderdoor tegen de Japanner Kento Nagasawa, Van 't End ging er met ippon af tegen de Koreaan Kim Jae-yun. Roy Meyer (100+ kg) verloor zijn eerste wedstrijd van de Rus Aslan Kambiev. 

Voor de Nederlandse judoka's zit 2014 er nog niet helemaal op. Zaterdag 20 december is de Europa Cup voor clubteams in Hoofddorp. Er zijn zeven Nederlandse teams in gescheven. Judoclubs Kenamju en Judo TopSport Noord-Oost levert een mannen- en vrouwenteam. J.C. Hercules heeft een vrouwenteam, Ben Rietdijk Sport en Bijsterbosch staan met een mannenteam ingeschreven.