CD: Various - The Art of McCartney

dekatophetspek

Onlangs is het prachtige verzamelalbum The Art of McCartney uitgebracht, waarop we een groot aantal wereldsterren een eerbetoon brengen aan één van de meest succesvolle componisten van de 20e eeuw. We hebben het dan uiteraard over James Paul McCartney, een muzikant die wereldberoemd zou worden als de bassist van The Beatles en die daarna met zijn groep Wings en solo nog vele grote hits zou scoren. Een artiest die tot op de dag van vandaag vele anderen weet te inspireren en zodoende was het dan ook niet vreemd dat er genoeg artiesten waren die graag mee wilden doen aan een muzikaal eerbetoon aan de composities van McCartney. Het resulteerde in de fraaie dubbel-cd The Art of McCartney, die vanaf nu bij de betere platenwinkels te vinden is.

The Art of McCartney

Het idee voor The Art of McCartney ontstond in 2003 toen McCartney met producer Ralph Sall 'A Love for You', een onuitgebracht nummer uit 1971, nieuw leven inblies voor de soundtrack van de serie In-Laws. Sall kreeg toestemming van McCartney om met het project aan de slag te gaan en ging op zoek naar geschikte artiesten die samen met de vaste begeleidingsband van Paul McCartney, bestaande uit de gitaristen Rusty Anderson en Brian Ray, toetsenist Paul "Wix" Wickens en drummer Abe Laboriel, Jr., een aantal van zijn allermooiste composities op te nemen. Voor de band een bijzondere ervaring omdat dit de eerste keer was dat de muzikanten de nummers met iemand anders dan de ex-Beatle zelf speelden. Bij de 34 tracks op The Art of McCartney is de groep op maar liefst 21 liedjes als begeleidingsband te horen.

 

Op The Art of McCartney komen we een zeer bonte verzameling van artiesten tegen, die elk op hun eigen wijze een bewerking van een McCartney-compositie ten gehore brengen. Wat meteen opvalt bij het beluisteren van het album is het feit dat de meeste artiesten op dit verzamelalbum zelf ook al heel wat jaren meelopen in de muziekwereld. Zo horen we indrukwekkende covers van oudgedienden zoals Bob Dylan, Billy Joel, Brian Wilson, Smokey Robinson, Roger Daltrey, Alice Cooper, B.B. King, Heart, Def Leppard en The Cure, maar ook is er de nodige ruimte voor jonge honden zoals Owl City, Corinne Bailey Rae, Jamie Collum en de Airborne Toxic Event.


The Art of McCartney is een plaat die zich laat beluisteren als een muzikale reis door de tijd. Zo horen we mooie bewerkingen van liedjes die McCartney schreef toen hij nog bij The Beatles speelde, maar ook horen we de nodige composities voorbijkomen uit de jaren dat McCartney met zijn groep Wings en solo in de hitlijsten te vinden was. Uiteraard ontkomen we daarbij niet aan voorspelbare bewerkingen van wereldhits zoals 'Yesterday' (Willie Nelson), 'Hello Goodbye' (The Cure featuring James McCartney), 'Hey Jude' (Steve Miller) en 'Band On the Run' (Heart).

The Art of McCartney 1

Het zijn echter de minder bekende composities van Paul McCartney die we hier als de krenten in de muzikale pap kunnen beluisteren. Zo horen we zeer verrassende uitvoeringen van minder bekende liedjes zoals 'Junk' (Jeff 'Electric Light Orchestra' Lynne), 'Wanderlust' (Brian Wilson), Badfinger's 'Come and Get It' (Toots Hibbert met Sly & Robbie) en 'Letting Go' (nogmaals Heart). Producer Ralph Sall, die eerder al fraaie tribute-albums produceerde voor Grateful Dead (Deadicated) en The Doors (Stone Immaculate), heeft met The Art of McCartney wederom een prachtig overzicht gemaakt van de composities die ooit uit de pen van Paul McCartney kwamen. The Art of McCartney is uitgebracht als 2cd, 2cd + dvd en als 3LP. Diehard fans gaan echter voor de zeer gelimiteerde Deluxe Edition, bestaande uit onder meer een fraaie box met de 2cd, de 3LP-set (inclusief een achttal bonustracks), een dvd, een mooi boekwerk van dit project en een USB-stick in de vorm van de wereldberoemde Hofner vioolbas van McCartney.