Hockeymannen geven rivaal Duitsland draai om de oren

Nederland heeft ook zijn tweede wedstrijd gewonnen op de Champions Trophy in Bhubaneswar. In de Indiase stad werd rivaal Duitsland met liefst 4-1 te kijk gezet. Door deze zege gaat Oranje aan kop in poule B en is als enige ploeg in deze groep nog zonder puntenverlies.

Goed nieuws was er al voor de wedstrijd. Beide Sanders, De Wijn en Baart, waren namelijk fit genoeg om mee te doen. De Wijn ontbrak op de eerste speeldag tegen Argentinië wegens hamstringklachten, Baart kreeg in dat duel een stick tegen zijn keel. Met Baart in de basis en De Wijn op de bank was de start van Nederland wederom prima. Na tien minuten zonder grote kansen, benutte Constantijn Jonker – na een prachtige splijtende pass van Robbert Kemperman – de eerste echte mogelijkheid van de wedstrijd.

Jaap Stockmann, zoals door bondscoach Max Caldas beloofd in het doel, onderscheidde zich in het tweede kwart door een inzet van Mats Grambusch prachtig te keren. Oranje kreeg in deze fase meer kansen, waaronder twee strafcorners. Specialist Mink van der Weerden trof geen doel, maar kort daarop deden Diede van Puffelen – zaterdag ook trefzeker – en Rogier Hofman  dat wel. De ruststand was daardoor spectaculair: 3-0.

Na een minuut of 35 zocht Duitsland, dat woensdag pas aankwam in India, steeds nadrukkelijker het Nederlandse doel op. Maar Stockmann bleek een sta-in-de-weg voor de spitsen van de regerend olympisch kampioen. Aan de overkant toonde Seve van Ass wel zijn scherpte voor het doel: hij maakte het kwartet vol, al had de Rotterdammer daar wel de stick van een Duitse verdediger voor nodig. Het slotakkoord bleek voor Duitsland, Florian Fuchs maakte vijf minuten voor tijd de 4-1.