Leger VS draagt Pakistaanse verdachten over

Het Amerikaanse leger in Afghanistan heeft drie Pakistaanse verdachten overgedragen aan Islamabad. Een van is een Taliban-commandant die al lang gezocht werd in Pakistan, melden bronnen bij Pakistaanse inlichtingendiensten.

Het zou onder anderen gaan om Latif Mehsud, een vertrouweling van de vroegere leider van de Pakistaanse Taliban, Hakimullah Mehsud. De overdracht vond zaterdag plaats. Volgens het Amerikaanse leger was de Afghaanse regering er niet bij betrokken.

Mehsud werd in oktober vorig jaar door Amerikaanse militairen in Afghanistan gevangengenomen. Hij was chauffeur en later een vertrouweling van Hakimullah Mehsud, die vorig jaar november omkwam bij een Amerikaanse droneaanval.

Ondertussen heerste zondag verwarring over een mogelijke nieuwe droneaanval in Pakistan. Volgens vier Pakistaanse inlichtingenofficieren werd mogelijk een met Al-Qaida verbonden leider van de Pakistaanse Taliban, Omar Farooq, gedood bij een raketbeschieting in Datta Khel in Noord-Waziristan. Andere militaire zegslieden ontkenden echter dat er in die regio een droneaanval had plaatsgevonden.