Hockeysters niet naar finale Champions Trophy

Redactie

De Nederlandse hockeysters hebben zaterdag de halve finale van de Champions Trophy verloren. Het Oranje van de dit toernooi debuterende bondscoach Sjoerd Marijn ging tegen Argentinië onderuit: 1-2. Carla Rebecchi zorgde in de laatste minuut van het laatste kwart voor het winnende Argentijnse doelpunt.

Tot zaterdag imponeerde de ploeg van Marijne nauwelijks op het toernooi in Mendoza. Oranje plaatste zich maar moeizaam voor de halve finale, door donderdag met 1-0 te winnen van Duitsland. Het doelpunt van Michelle van der Pols was pas het eerste velddoelpunt. Tegen Argentinië toonde Nederland in de eerste helft weer wat van de klasse waarmee in juni superieur de wereldtitel werd behaald.

Een vlotte aanval leverde al na een halve minuut een strafcorner op. Specialiste Maartje Paumen schoot de bal echter op de paal. Het eerste kwart leek zonder doelpunten te eindigen, maar vlak voor het einde had Lidewij Welten nog een fraaie solo in huis. Die werd in eerste instantie nog gestopt door doelvrouw Belen Succi. Zij redde ook de tweede en derde inzet die uit de rebound volgden. De Argentijnse vrouwen kregen de bal echter niet uit de cirkel, waarna Welten alsnog de 1-0 kon binnenwerken.

Oranje kreeg daarmee loon na werken en stond verdiend voor met rust, maar gaf die voorsprong snel uit handen in het derde kwart. Silvina D'Elia benutte via de stick van Willemijn Bos een strafcorner: 1-1. Welten dacht Nederland daarna opnieuw op voorsprong te brengen. Ze schoot raak, maar nam in haar dribbel de bal met de voet mee. De treffer werd afgekeurd.

Shoot-outs leken de beslissing te moeten brengen, maar met minder dan een minuut te spelen bezorgde Rebecchi alsnog de winst aan Argentinië. Het gastland speelt zondag tegen Australië om de winst. Oranje en Nieuw-Zeeland strijden om het brons.