Kromowidjojo sprint met overmacht naar wereldtitel

Ranomi Kromowidjojo heeft op het WK kortebaanzwemmen in Doha op indrukwekkende wijze de wereldtitel gewonnen op de 50 meter vrije slag. De Nederlandse olympisch en wereldkampioene op de langebaan liet de concurrentie geen moment in de waan dat ze haar konden pakken.

Met haar tijd van 23,32 seconden bleef Kromo minder dan een tiende van een seconde boven haar eigen wereldrecord. Op relatief grote afstand pakte de Australische Bronte Campbell het zilver in 23,62 seconden. Dorothea Brandt bracht Duitsland de bronzen medaille door na 23,77 als derde aan te tikken. Inge Dekker moest genoegen nemen met plek zes in 24,02, nadat ze eerder op de 100 meter vlinderslag ook al buiten de medailles greep.

Op de 200 meter vlinderslag zorgde de Zuid-Afrikaan Chad le Clos voor een bijzondere prestatie. Hij greep het goud en vervolmaakte daarmee zijn sweep op de vlinderslag in Doha. Le Clos is de eerste zwemmer ooit die op één WK zowel de 50, 100 als 200 meter vlinderslag wint. Met 1:48,61 bleef hij slechts een paar honderdsten boven zijn eigen wereldrecord. Daiya Seto uit Japan zwom in 1:48,92 naar het zilver, voor de Pool Pawel Korzeniowski (1:50,21).