FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 augustus 2013

[EL] Uitslag Feyenoord - Kuban Krasnodar

Feyenoord heeft ook de tweede wedstrijd in de laatste voorronde van de Europa League verloren. Kuban Krasnodar was donderdag in De Kuip met 2-1 sterk, nadat de Russische club in eigen huis al met 1-0 had gewonnen. Graziano Pellè zette Feyenoord nog op voorsprong, maar Ivelin Popov en Gheorghe Bucur zorgden voor een Rotterdamse nederlaag.

Feyenoord heeft ondanks het verlies nog een kleine kans op deelname aan het hoofdtoernooi. Omdat Fenerbahçe wegens een matchfixingzaak geen Europees voetbal mag spelen, wordt hun plek vrijdag verloot onder de in de laatste voorronde uitgeschakelde ploegen. Feyenoord heeft een kans van ruim drie procent.

De Rotterdammers leken tegen Krasnodar na slechts drie minuten op een droomstart af te stevenen. Samuel Armenteros werd neergelegd in het strafschopgebied, maar Pellè wist de daaropvolgende penalty niet te benutten. De Italiaan was luttele minuten later wel succesvol. Na een mooie aanval tikte hij de bal in het doel: 1-0.

Kuban trok de stand via Popov iets meer dan tien minuten later weer gelijk. Feyenoord moest vervolgens tweemaal scoren om door te dringen tot de groepsfase. Via Pellè en Lex Immers kwam de ploeg in de buurt van de 2-1, maar het net werd niet gevonden.

De Russen deelden vijf minuten na rust een keiharde tik uit. Bucur verschalkte met een fraaie afstandsknal goalie Erwin Mulder. De hoop op een goede afloop leek door die goal weg te vloeien bij de Feyenoorders. In het restant van de wedstrijd gebeurde er dan ook weinig noemenswaardigs meer.

'AOW'ers gaan er 25 euro op achteruit'

Alle ruim drie miljoen gepensioneerden met een AOW gaan er in 2015 zo'n 25 euro per persoon per maand op achteruit. Dat komt doordat de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen wordt afgeschaft, zonder dat daar iets nieuws voor terugkomt. Dat meldt RTL Nieuws donderdagavond op basis van gelekte bezuinigingsplannen.

De tegemoetkoming in de koopkrachtvermindering door beleidsmaatregelen voor oudere belastingplichtigen bedraagt dit jaar 25,27 euro bruto per maand. Ruim drie miljoen mensen ontvangen dit bedrag iedere maand. De verlaging betekent dat een echtpaar met een AOW van 1400 euro, gezamenlijk vijftig euro per maand minder krijgt, een verlaging van de uitkering met 3,5 procent. Alleenstaanden gaan 25 euro achteruit op een AOW van iets meer dan duizend euro.

Het kabinet bespaart met de maatregel 750 miljoen euro per jaar. Alleen de mensen met de allerlaagste inkomens worden geheel of gedeeltelijk gecompenseerd via de zorgtoeslag. Het gaat hier volgens RTL Nieuws om mensen met uitsluitend AOW en geen of geen groot pensioen. Het kabinet heeft hiervoor 240 miljoen euro uitgetrokken.

In het pensioenakkoord van werknemers, werkgevers en de overheid was juist beloofd de AOW-uitkeringen ieder jaar met de prijsstijgingen te verhogen, plus jaarlijks 0,6 procent extra. Daar stond een versobering van de pensioenen en een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar tegenover.

50Plus-voorman Henk Krol noemt het nieuws schandalig. "Ouderen zijn geen melkkoe." Krol gaat vrijdag een brief van het kabinet eisen, waarin opheldering moet worden gegeven over de AOW-plannen, kondigt hij donderdag aan. Ook het CDA heeft volgens Kamerlid Pieter Omtzigt om opheldering gevraagd.

'Alderweireld zegt Ajax morgen vaarwel'

Na Christian Eriksen lijkt ook Toby Alderweireld (voorlopig) zijn laatste wedstrijd te hebben gespeeld voor Ajax. De Belgische verdediger mag van de Amsterdamse club in gesprek met Atlético Madrid. Ajax zou met de Spaanse club tot een akkoord zijn gekomen over een transfersom die in de buurt van de vraagprijs van acht miljoen euro zou liggen.

Eerder vandaag liet Marc Overmars, de technische man van Ajax, al weten dat ook Eriksen al in gesprek is met zijn mogelijk nieuwe ploeg. Tottenham Hotspur zou in totaal twaalf miljoen euro over hebben voor de Deense middenvelder. De Spurs zouden dit bedrag wel in drie termijnen gaan betalen. Het bedrag kan middels diverse bonussen nog anderhalf miljoen euro oplopen. Eriksen zou inmiddels zelfs al medisch gekeurd zijn.

Deze berichten houdt in dat trainer Frank de Boer komende zondag, tijdens de lastige uitwedstrijd bij FC Groningen, hoogstwaarschijnlijk geen beroep meer kan doen op dit duo. Lerin Duarte (Heracles Almelo) is in beeld als opvolger voor Eriksen, maar de kans is zeer klein dat hij deze week al in het Ajax-shirt te bewonderen is. Mike van der Hoorn zal hoogstwaarschijnlijk de plaats van Alderweireld innemen.

Washington coulant over marihuanagebruik

De Amerikaanse staten Colorado en Washington zullen in hun besluit recreatief gebruik van marihuana toe te staan niet door de federale overheid tot de orde worden geroepen. Dat heeft het Witte Huis donderdag meegedeeld.

De twee staten hebben in hun marihuanabeleid behoedzaam gehandeld en afgewacht hoe de federale regering zou reageren. Federale wetgeving verbiedt het gebruik en bezit van marihuana.

In december zei president Barack Obama al er geen heil in te zien recreatieve gebruikers van marihuana te vervolgen in een staat die dergelijk gebruik heeft gelegaliseerd.

StarCraft 2-toernooi in New York

Deze november organiseert Red Bull een StarCraft 2 Battle Grounds-toernooi in New York. Acht gamers zullen het hier tegen elkaar opnemen voor $50.000 aan prijzen. Niet mis om dit te winnen tijdens het gamen.

Op 23 en 24 november gaat de wedstrijd door in de Hammerstein Ballroom in het Manhattan Center. Het toernooi zal live uitgezonden worden. Meer informatie over het toernooi vind je op deze website.

Red Bull eSports

[WK Judo] Van Emden verovert brons

Judoka Anicka van Emden heeft een bronzen medaille gewonnen op het WK in Rio de Janeiro. De Nederlandse versloeg de Japanse Kana Abe donderdag in de klasse tot 63 kilogram in de troostfinale met een waza-ari.

Van Emden maakte met de overwinning wat goed tegen Abe. De Japanse was dit jaar al twee keer te sterk voor de judoka. Van Emden won twee jaar geleden ook al brons op het WK.

De Nederlandse had in de eerste ronden afgerekend met Katherine Campos en Edwige Gwend. In de kwartfinale bleek Gévrise Émane echter te sterk, waarna ze zich via een herkansingswedstrijd kon plaatsen voor de troostfinale. Dat deed ze door Martyna Trajdos te verslaan.

Terraria krijgt concurrentie van Junk Jack X

Verrassend genoeg kwamen er vandaag niet één, maar twee Minecraftachtige games uit voor iOS. Terraria en Junk Jack X hebben elk hun plaatsje in de App Store opgeëist. Zijn ze dan net hetzelfde?

Het grote verschil met Junk Jack X, is dat Terraria eerder al is uitgekomen voor andere platformen. Junk Jack X is helemaal geen port, maar een semi-vervolg op de originele Junk Jack voor iOS. Gelukkig genoeg zijn ze allebei het spelen waard. Welke de beste is, zoek je zelf beter uit.

De link voor Terraria vind je bj de bron, die voor Junk Jack X staat hier.

Terrorismefinanciering nauwelijks te achterhalen

Het doorspitten van data in de Europese strijd tegen terrorismefinanciering levert nauwelijks resultaat op. Dat stelt Mara Wesseling op basis van onderzoek waarmee ze volgende week dinsdag promoveert aan de Universiteit van Amsterdam.

Na de terroristische aanslag op 11 september 2001 kwam de Europese Unie met een plan om terrorisme tegen te gaan. Een van de belangrijkste punten in dat plan was het bestrijden van terrorismefinanciering, waarvoor programma's zijn opgezet. Wesseling bestudeerde twee van de belangrijkste daarvan.

De onderzoeker stelt dat vooralsnog niet kan worden aangetoond dat deze programma's veel succes hebben opgeleverd bij het opsporen van vermeende terroristen en het voorkomen van terroristische aanslagen. "In het licht van de zeer magere en soms discutabele resultaten van beide programma's moet de vraag worden gesteld of de maatschappelijke en politieke veranderingen die in de op data-analyse gebaseerde strijd tegen terrorisme zijn ontstaan nog wenselijk en gerechtvaardigd zijn."

Bij een van de programma's kunnen banken risicoanalyses maken. Daarin konden volgens de onderzoeker zo goed als geen 'patronen' worden gevonden die op terrorismefinanciering duiden. Ook is de preventieve kracht van het andere programma volgens Wesseling beperkt.

Beide programma's hebben bovendien in de praktijk geleid tot het registreren of aanhouden van mensen die op verkeerde grond als terrorist worden weggezet. Daarnaast stelt Wesseling dat er een relatie is tussen een van de programma's en het gevangen houden van nog onbekende terroristen, onder meer op Guantanamo Bay.

Uit het onderzoek komt verder naar voren dat de op persoonsgegevens en software gebaseerde maatregelen tegen terrorisme niet zo objectief, neutraal, doelgericht en wetenschappelijk zijn als ze lijken. "De bestudering van de programma's maakt duidelijk dat deze programma's altijd deels subjectief zijn. Risico- en linkgebaseerde analyses zijn deels gebaseerd op intuïtie, interpretatie en zelfregulering van medewerkers bij banken en veiligheidsdiensten." Wesseling stelt dat dit gevolgen heeft voor klanten met bepaalde profielen zoals islamitische namen of gedrag zoals buitenlandse geldtransacties, wat kan leiden tot discriminatie.

Opstelten grootste privacyschender

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) is een van de winnaars van de Big Brother Awards, de publieksprijs voor de grofste privacyschender. De twijfelachtige eer valt de bewindsman te beurt voor onder meer zijn voorstel voor kentekenregistratie, zijn plan om computers van burgers te laten hacken en zijn 'desinteresse' voor privacy.

De prijs is een initiatief van digitale burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom en werd donderdagavond uitgereikt. Het is de tweede keer dat Opstelten met een Big Brother Award aan de haal gaat. De politicus viel drie jaar geleden ook in de prijzen vanwege problemen rond kentekenregistraties.

Opstelten zelf ontkent dat hij geen belangstelling zou hebben voor privacy. "Dat steekt, van desinteresse is absoluut geen sprake, integendeel zelfs", zo liet hij donderdagavond weten in een videoboodschap.

De bewindsman benadrukt dat de ontwikkelingen op digitaal gebied snel gaan en de wetgeving steeds moet worden aangescherpt. Bij het afwegen van alle belangen 'speelt privacy een grote rol', meent de minister. "Ik weet in ieder geval zeker dat ze mij goed in de gaten houden", zei Opstelten, verwijzend naar de naam van de prijs, tegen Novum Nieuws.

Behalve de VVD-politicus viel ook de Belastingdienst in de prijzen. De overheidsdienst ontving de Expertprijs vanwege het verzamelen van parkeer- en kentekendata van andere partijen, terwijl die gegevens eigenlijk hadden moeten worden gewist.

Viewtiful Joe gaat vechten

Combo Crew, de beat-em-up voor iOS, kan sinds vandaag twee nieuwe personages aan zijn personagerooster toevoegen. Ook gaat de game momenteel voor slechts €0,89 over de virtuele toonbank.

De twee nieuwe personages zijn Lester Knight uit Another World en Joe uit Viewtiful Joe. De eerste zit gratis bij de update, maar voor de laatste zal je €1,79 moeten ophoesten.

Bekijk hieronder alvast de trailer van de supersnelle superheld.

Opnieuw vruchteloos overleg V-raad

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben donderdag opnieuw vruchteloos overleg gevoerd over Syrië. Na een beraad van nog geen uur werd duidelijk dat er nog steeds geen overeenstemming is tussen de leden over een aanpak van de crisis.

Het was het tweede overleg in evenzoveel dagen. Rusland had op het spoedberaad aangedrongen, zei een westerse diplomaat bij de VN.

Woensdag slaagden de afgevaardigden van Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en China er niet in overeenstemming te bereiken over een door Groot-Brittannië voorgestelde resolutie. De Britten drongen daarin aan op militair ingrijpen tegen Syrië, ter vergelding van de vermoedelijke chemische aanval die vorige week in de omgeving van Damascus aan honderden mensen het leven zou hebben gekost.

Rusland verzet zich fel tegen militair ingrijpen en zegt dat er geen bewijs is dat het Syrische regime achter de aanval zit. Volgens de VS en hun bondgenoten zat het bewind van president Bashar Assad wel degelijk achter de aanval, waarbij gifgas zou zijn ingezet.

Stagiaire aangenomen als museumdirecteur

De 24-jarige Anne Kremers wordt de nieuwe directeur van museum Villa Mondriaan in Winterswijk. De Leidse studente liep sinds mei stage als junior directeur. De huidige directeur Wim van Krimpen wordt de adviseur van Kremers, bevestigt een woordvoerder van het museum. Kremers moet wel haar afstudeerscriptie nog schrijven.

Van Krimpen is een bekende in kunstwereld. Hij was onder meer directeur van de Kunsthal in Rotterdam, het Fries Museum in Leeuwarden en het Gemeentemuseum Den Haag.

Villa Mondriaan werd op 21 mei geopend door prinses Beatrix. Het museum toont het vroege werk van schilder Piet Mondriaan. De kunstenaar verhuisde op 8-jarige leeftijd naar het huis in Winterswijk.

Granaten van clusterbommen gevonden in Brabant

In de bossen van het Brabantse buurtschap Slabroek, ten noorden van Uden, zijn granaten van clusterbommen gevonden. Aanvankelijk werden twee granaten aangetroffen. Bij daaropvolgend onderzoek doken deze week nog enkele granaten op. De gemeente Uden meldt donderdag dat de komende dagen nog meer granaten kunnen worden gevonden.

De explosieven werden aangetroffen tijdens werkzaamheden voor venherstel in de bossen van Slabroek. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de eerste twee gevonden granaten inmiddels onschadelijk gemaakt. De andere granaten volgen nog. Volgens de gemeente is er geen gevaar voor omwonenden.

Algerijnen vrijgelaten uit Guantanamo Bay

Twee Algerijnen die meer dan tien jaar hebben vastgezeten in de Amerikaanse gevangenis Guantanamo Bay zijn woensdag vrijgelaten. Ze werden teruggestuurd naar hun thuisland, waar hen geen warm onthaal wachtte. Ze zijn ingerekend voor ondervraging, liet een Algerijnse rechtbank in een verklaring weten.

Waar de twee in Algerije precies van beticht worden, is onduidelijk. De autoriteiten kunnen de mannen - Nabil Hadjarab en Mutia Sadiq Ahmad Sayyab - vijftien dagen zonder aanklacht vasthouden. "De mannen zijn onderworpen aan een vooronderzoek (...) en zijn vastgezet tot ze kunnen verschijnen bij de aanklager", aldus de rechtbank.

Journalisten Al-Jazeera in Egypte opgepakt

Vier journalisten van de Engelstalige dienst van Al-Jazeera zijn in Egypte ingerekend. Het gaat om een verslaggever, een cameraman en twee producenten. Dat heeft Al-Jazeera English donderdag gezegd.

De nieuwszender sprak in een verklaring van een 'campagne tegen Al-Jazeera in het bijzonder'. Eerder werden al journalisten van de Egyptische afdeling van de zender, Al-Jazeera Mubashir Misr, opgepakt.

Volgens de Egyptische interim-regering is Al-Jazeera bevooroordeeld en laat de zender zijn oren hangen naar de afgezette president Mohammed Morsi en diens partij, de Moslimbroederschap. Het interim-landsbestuur bestempelde de zender donderdag als 'gevaar voor de nationale veiligheid' en lijkt een verbod te willen uitvaardigen.

Curaçaose maatschappij DAE vliegt niet meer

Duizenden passagiers in de Caribische regio zijn in problemen gekomen doordat de Curaçaose luchtvaartmaatschappij DAE sinds enkele dagen niet meer vliegt. Het gaat om reizigers in de VS, Aruba, Suriname en andere landen in de regio. DAE is één van de twee op Curaçao opererende luchtvaartmaatschappijen en heeft 300 werknemers.

DAE kreeg enkele maanden geleden een verbod om nog langer op Venezuela te vliegen vanwege overtreding van de veiligheidsregels. Daar kwamen afgelopen maand Bonaire en Sint Maarten bij, vanwege financiële problemen.

Curaçaose maatschappij DAE vliegt niet meer
Curaçaose maatschappij DAE vliegt niet meer (Foto: ANP)

Hogere groeiraming valt goed op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in de plus mede dankzij een opwaartse bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. Zorgen over een militaire ingreep in Syrië op korte termijn ebden weg nadat Duitsland en Frankrijk hadden aangegeven te willen wachten op een VN-onderzoek naar het vermeende gebruik van gifgas. De Amerikaanse minister van Defensie zei dat de VS niet zonder de bondgenoten zullen handelen.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 14.839 punten. De S&P steeg 0,2 procent tot 1638 punten. De Nasdaq won 0,7 procent tot 3619 punten.

Een uur voordat Wall Street de deuren opende, werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 2,5 procent is gegroeid. Het betreft een tweede raming. Aanvankelijk werd een groei van 1,7 procent gemeld. Economen rekenden in doorsnee op een bijstelling naar 2,2 procent. Volgens marktstrateeg Anastasia Amoroso van J.P. Morgan Funds, dat 400 miljard dollar aan beleggingen beheert, strookt de hogere groei met het voornemen van de Fed om het steunprogramma voor de Amerikaanse economie af te bouwen.

Tegelijkertijd maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat vorige week 331.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Dat was een daling van 6000 stuks ten opzichte van een week eerder. Economen rekenden gemiddeld op 332.000 aanvragen.

Telecomconcern Verizon (plus 3 procent) was de sterkste stijger in de Dow. Het Britse Vodafone maakte eerder op de dag bekend met het bedrijf te praten over de uitkoop van het belang van 45 procent in het gezamenlijke bedrijf Verizon Wireless. De verkoop kan Vodafone ongeveer 98 miljard euro opleveren. De in New York genoteerde aandelen Vodafone wonnen ruim 8 procent.

Hogere groeiraming valt goed op Wall Street
Hogere groeiraming valt goed op Wall Street (Foto: ANP)

Wikipad op 27 september naar Verenigd Koninkrijk

De Wikipad zal op 27 september in Engeland te koop zijn voor een adviesprijs van 249 pond. De prijs in euro zal op 299 komen te liggen als de tablet-met-opschuif-controller in de rest van Europa in de winkels zal komen te liggen. Helaas is op dit moment nog niet bekend wanneer die uitrol plaatsvindt.

De Wikipad is een 7" Android-tablet met Nvidia Tegra 3-chipset met als unieke feature de controller waar je de tablet in kunt schuiven. De tablet ondersteunt naast alle 'gewone' Android-games ook de PlayStation-games die komen met de PlayStation-certificering. Via PlayStation Mobile kun je bijvoorbeeld OMG Zombies, Samurai Beatdown en Super Crate Box spelen.


Denemarken steunt aanval op Syrië

Denemarken is bereid een militaire interventie in Syrië te steunen, ook als de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties daar geen toestemming voor geeft. Dat heeft de Deense premier Helle Thorning-Schmidt donderdag gezegd.

Volgens Thorning-Schmidt heeft Denemarken zijn 'trouwste bondgenoten' laten weten dat als het traject via de VN spaak loopt, 'Denemarken bereid is alternatieve opties te overwegen'. De premier voegde er aan toe dat Denemarken vooralsnog geen verzoek van een van zijn bondgenoten heeft ontvangen.

Denemarken heeft de afgelopen jaren bijdrages geleverd aan de militaire missies in Irak, Afghanistan, Libië en Mali.

Geen 'smoking gun' van Assad persoonlijk

De VS en hun bondgenoten hebben geen 'smoking gun' die bewijst dat de Syrische president Assad persoonlijk het gebruik van chemische wapens heeft bevolen. Dat hebben Amerikaanse veiligheidsfunctionarissen donderdag gezegd.

In geheime berichten van inlichtingendiensten is men er wel vrij zeker van dat Syrische regeringstroepen de aanval op 21 augustus hebben uitgevoerd. Het was weliswaar geen soloactie, maar er is geen bewijs dat het bevel van het staatshoofd kwam.

Volgens de Britse geheime dienst heeft Assad de bevoegdheid chemische wapens in te zetten "waarschijnlijk gedelegeerd" aan hoge commandanten.

Geen'smoking gun' van Assad persoonlijk
Geen'smoking gun' van Assad persoonlijk (Foto: ANP)

Wii U Lego-bundel in beeld

We maakten er gisteren al melding van, maar vandaag kunnen we eindelijk laten zien wat er in de Wii U Lego City Undercover-bundel zit. Het is helaas niet meer dan een Premium Wii U met de game, voordeel is wel dat de game op disc wordt geleverd.

De Lego City Undercover-bundel verschijnt volgens Nintendo Benelux in november en zal de nieuwe adviesprijs van 299 euro voeren. 

Torens beklimmen in Metro

Volgende week brengt 4A Games de tweede DLC voor Metro: Last Light uit. Het Tower Pack bevat enkele single player challenge levels die toenemen in moeilijkheid naarmate de speler een bewaakte toren beklimmen in virtual reality.

Elk level bevat heel wat mutanten en andere vijanden en er is een leaderboard voorzien voor elk level.

De DLC komt op 3 september uit op Steam en Xbox Live. Een dag later kunnen PlayStation-gamers ook genieten van de DLC, die tevens €4,99 kost als je niet in het bezit bent van een season pass.

Metro Tower

Patriots kunnen geen offensieve taken uitvoeren

De Nederlandse Patriot-raketten die in Turkije zijn gestationeerd kunnen niet worden ingezet voor offensieve acties of voor het handhaven van een no-flyzone. "Ze staan op afstand van de Syrische grens en hebben een beperkt bereik", zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) donderdag in het Kamerdebat over de situatie in Syrië.

De Patriot-raketten zijn er enkel en alleen voor defensieve doeleinden, verzekerde de minister. De veiligheidssituatie van de driehonderd Nederlandse militairen die in Turkije zijn wordt nauwlettend in de gaten gehouden. "Ik realiseer me dat de recente ontwikkelingen het dreigingsniveau van onze mensen kunnen vergroten, maar dat is geen reden voor additionele maatregelen."

Hennis beloofde de Tweede Kamer op de hoogte te houden van nieuwe ontwikkelingen. Als het nodig is kunnen de militairen binnen enkele dagen worden teruggehaald, de twee Patriot-luchtverdedigingssystemen binnen een paar weken. De raketten werden in december geplaatst om Turkije, een NAVO-land, te beschermen tegen eventuele raketten die vanuit Syrië worden afgevuurd.

VS: eventuele actie in Syrië zeer beperkt

Als de VS in Syrië in actie komen, dan zou die operatie "zeer beperkt" zijn. Een vergelijking met de oorlog in Irak is dan ook niet op zijn plaats. Dat heeft het Witte Huis donderdag bevestigd.

Het zou geen operatie zijn waarvan het einde niet vaststaat, zoals in het geval van Irak. Ook zou het gaan om op zichzelf staande acties.

VS: eventuele actie in Syrië zeer beperkt
VS: eventuele actie in Syrië zeer beperkt (Foto: ANP)

Unesco vreest voor oudheden Syrië

Unesco wil het cultureel erfgoed van Syrië beschermen en voorkomen dat honderden archeologische vindplaatsen en eeuwenoude moskeeën en kerken worden geplunderd of vernietigd. De organisatie van de Verenigde Naties heeft lering getrokken uit de oorlogen in Afghanistan en Irak en dringt er bij de plaatselijke bevolking op aan kunstschatten te beschermen, zei Unesco-directeur Irina Bokova donderdag.

In april werd onder andere de minaret van de Umayyad-moskee, sieraad van de oude stad van Aleppo die prijkt op de Werelderfgoedlijst, slachtoffer van de strijd tussen regeringstroepen en rebellen. Het elfde-eeuwse bouwwerk werd getroffen bij beschietingen en zeeg ineen.

Unesco heeft de Syrische chef van oudheden uitgenodigd om de vernietiging van erfgoed te bespreken.

Free-to-play Warface voor Xbox Gold

Crytek en Microsoft Studios hebben vandaag Warface onthuld, en kondigen aan dat de pc-titel begin 2014 voor het eerst op consoles uit zal komen op Xbox 360. De trailer laat de futuristische wereld van Warface zien en introduceert ons de Elite Team Warface-soldaten terwijl ze vechten tegen de militaire troepen van Blackwood.

Warface is een first-person shooter. De game gaat over de soldaten van elitetroepen, en laat spelers meedoen in de frontlinie in competitieve en coöperatieve missies met anderen van over de wereld.

"We zijn blij om samen te werken met Crytek om deze prijzenwinnende PC-franchise te introduceren aan een consolepubliek", zegt Phil Spencer, corporate vice president Microsoft Studios. "Onze relatie met de gerenommeerde studio blijft groeien, na eerder 'Ryse: Son of Rome' voor Xbox One aangekondigd te hebben, en nu 'Warface: 360 Edition' voor Xbox 360."

Warface zal beschikbaar zijn op Xbox 360 als free-to-play met Gold-abonnement.

Expansie voor Magic 2014 in september

Volgende maand ontvangt Magic 2014 - Duels of the Planeswalkers een expansie op alle platformen. Door de expansie kunnen spelers nieuwe gebieden ontdekken, nieuwe vijanden verslaan en meer. De volledige inhoud vind je hieronder.

Inhoud:

  • vijf nieuwe speelbare decks:  280 unieke kaarten die je over veerschillende gevechten verdient
  • zes nieuwe levels in de campagne, te vinden in Ravnica en Kamigawa 
  • vijf nieuwe challenges
  • persona portretten, achievements en trofeeën vrij te spelen, en meer

De expansie kan je binnekort downloaden op Android, de App Store, Steam, PlayStation Network en Xbox Live Arcade op 18 september.

Magic 2014

'Amsterdammers zijn asociaal'

Amsterdamse reizigers willen zich nogal eens misdragen in het openbaar vervoer. Dit viel ook GVB-directeur Bart Schmeink op. Als het aan hem ligt, vind er niet morgen, maar vandaag nog een mentaliteitsverandering plaats.

Duwen, trekken, voordringen en elkaar verbaal proberen af te bluffen: heel normaal gedrag voor sommige reizigers om maar ’s ochtends vroeg in de tram of bus te komen. Hoewel, normaal… Bart vindt van niet. Bart is boos en bart vraagt zich af hoe het toch komt dat 'wij, de Amsterdammers' op zo’n bedenkelijk niveau zijn beland.

Zelf heeft de directeur wel het besef dat het misschien iets te maken heeft met de recente sluiting van de Oostlijn. Ter compensatie worden er enkele bussen ingezet, maar gezien de aantallen die tegenwoordig bij de tram staan te dringen, is dit duidelijk niet genoeg.

De geboren Rotterdammer werkte eerder bij het openbaar vervoer in Liverpool en het contrast met Britten die keurig bij elke gelegenheid die ze maar krijgen een 'queue' vormen is dan ook groot.

Meer genieten van The Room

Sinds vandaag kunnen fans van de mysterieuze game The Room genieten van een gratis update. Deze update voegt een epiloog toe aan de oorspronkelijke game.

De epiloog biedt niets nieuws, maar borduurt verder op de voorgaande gameplay. En dat is goed nieuws, want The Room was een fantastisch spel. Nu de game ook nog eens voor maar €0,89 te koop is, is dit het ideale tijdstip om te genieten van deze unieke game.

The Room

Pre-order Dying Light voor Night Hunters

Spelers die de actie- en survival game Dying Light pre-orderen, ontvangen gratis de bonusmodus Be the Zombie. In deze modus krijgen spelers de controle over Night Hunters in PvP.

Night Hunters zijn snel, wendbaar en gevaarlijk. De ontwikkelaar zelf beschrijft de nieuwe soort als een 'lethal predator with unique and deadly skills like superhuman speed, a tendril used to grapple around the game world, special charge and distance attacks, and more.'

Elke Night Hunter heeft zijn eigen skill tree, exclusieve beloningen en perks. 

In 2014 komt de game uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.

Dying Light-preview (Foto: Warner Bros. Interactive)

[Upd] Brand bij EL-duel AZ, duel naar morgen 11.00 uur

De wedstrijd tussen AZ en Atromitos Athens is definitief gestaakt, vanwege een brand in het AFAS-stadion. Het duel tussen beide ploegen wordt morgenochtend om 11.00 uur afgemaakt. De gekochte kaarten blijven geldig.

In de 59e minuut legde arbiter Antony Gautier de wedstrijd stil, vanwege de brand. De spelers van AZ en Atromitos Athens stonden tijdens de brand nog even op het veld, maar zijn inmiddels weg.

Rob Boersma, lid van de facilitaire staf van AZ, liet aan FOX Sports laten weten dat het brandje op de vijfde etage is ontstaan. "Er was veel rook en dat is niet veilig voor het publiek. Daarom is de wedstrijd gestaakt."

De Europese voetbalbond wilde koste wat kost het duel voor de loting van morgenochtend afmaken. Daarom is er nu voor gekozen om het duel morgenochtend om 11.00 uur af te maken. Het publiek is bij het laatste half uur van de wedstrijd tussen AZ en Atromitos Athens welkom.

In het live-topic op het FOK!forum staan inmiddels een aantal foto's van de situatie bij het AFAS-stadion.

Timmermans belt met Kerry over Syrië

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) voert donderdagavond telefonisch overleg over Syrië met zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry. Timmermans is van plan Kerry te vragen zo veel mogelijk informatie te delen met Nederland. "Dat stelt ons in staat om zelfstandig een oordeel te kunnen vormen over wie hier de schuldige zou kunnen zijn."

Het belletje vindt plaats op initiatief van Kerry. De Amerikanen zijn volgens de minister heel stellig over hun 'positie'. "Ik zal ook tegen hem zeggen: als jij van ons wil dat wij serieus kijken naar jullie positie, zou het ons enorm helpen als je de informatie die je hebt met ons deelt."

Timmermans zei donderdag al dat het kabinet zonder volkenrechtelijk mandaat waarschijnlijk geen steun zal verlenen aan eventueel militair ingrijpen in Syrië. Dat is de 'les van Irak' en de aanbevelingen van de commissie-Davids die onderzoek deed naar de politieke steun die de regering destijds verleende aan die inval. De vraag om informatie die Timmermans Kerry wil stellen, is ook een gevolg van de oorlog in Irak. "Ik hoop dat hij in staat is met ons meer informatie te delen dan wij nu hebben", aldus de minister.

Timmermans vindt het een positief signaal dat Kerry contact zoekt. "Ik ben heel benieuwd wat hij mij op dit punt te melden heeft."

VN-inspecteurs brengen monsters naar Europa

Enkele inspecteurs van de Verenigde Naties brengen monsters die ze in Syrië hebben verzameld persoonlijk naar Europese laboratoria. Dat heeft een VN-woordvoerder donderdag bekendgemaakt. De inspecteurs, die zaterdag uit Damascus vertrekken, deden in Syrië onderzoek naar het vermoedelijke gebruik van gifgas.

Het uiteindelijke rapport van het VN-onderzoeksteam zal afhangen van de analyse van de monsters. Die analyse kan wel 'meer dan enkele dagen' gaan duren, aldus de woordvoerder. VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon verwacht kort na het vertrek van de inspecteurs uit Syrië een voorlopig rapport te ontvangen.

Natasja in tranen door verrassingslied René

René Froger heeft zijn vrouw Natasja donderdag verrast met een lied. Op de presentatie van het Margriet-nummer waarvan de presentatrice gasthoofdredactrice was greep de zanger de microfoon en bracht een serenade, waarop Natasja het niet droog hield. "Geen idee wat er aan de hand was", reageerde ze donderdagavond in RTL Boulevard.

René zegt erg trots te zijn op Natasja, die verschillende tv-programma's presenteert en ambassadrice is van stichting Orange Babies, die zwangere vrouwen met hiv en hun baby's in Afrika helpt. Haar werkzaamheden komen vaak als een welkome afwisseling. "Ik hou heel veel van hem, maar ik vind het ook lekker om af en toe de deur achter me dicht te trekken."

René en Natasja Froger hebben onlangs nog in Las Vegas hun huwelijksgeloften opnieuw uitgesproken. De twee beloofden elkaar in 1991 eeuwige trouw.

[US Open] Errani, Cirstea verrast in tweede ronde

Sara Errani heeft haar goede prestatie van vorig jaar op de US Open dit jaar niet kunnen nadoen. De als vierde geplaatste Italiaanse bereikte in 2012 nog de halve finale, maar moest nu het hoofd buigen voor haar landgenote Flavia Pennetta.

Pennetta domineerde op elke hoek van de baan en had slechts twee sets nodig om haar tegenstander van de baan te slaan, en won met 6-3 en 6-1. Dit was de eerste ontmoeting van de twee Italiaanse speelsters op hardcourt. In onderlinge ontmoetingen leidt Pennetta nu met vier gewonnen partijen tegen twee.

De vroege partijen op Flushing Meadows zorgden voor nog een verrassing vandaag, want de als 19e geplaatste Sorana Cirstea verloor in twee sets van de Japanse qualifier Kurumi Nara, met 5-7 en 1-6. Cirstea kende een goede zomer en bereikte in Toronto nog de finale na overwinningen op een aantal top tien-speelsters. Vandaag was de nummer 109 van de wereld echter te sterk voor de Roemeense.

Andere geplaatste speelsters ging het vandaag beter af. Angelique Kerber (8) had evenwel moeite met het Canadese talent Eugenie Bouchard, maar rekende in drie sets alsnog met haar af; 6-4, 2-6 en 6-3. Sabine Lisicki (16), de finaliste op Wimbledon, had aan twee sets genoeg tegen de Argentijnse Paulo Ormaechae, en won met 6-2 en 6-3.

Jelena Jankovic (9) won met 6-3 en 6-2 van Alisa Kleybanova. Ook Ekaterina Makarova en Kaia Kanepi, respectievelijk de nummer 24 en 25 van de plaatsingslijst, wonnen hun partijen in twee sets. Roberta Vinci, de dubbelpartner van Errani, moest een tandje bijzetten om zich te ontdoen van Lucie Safarova. De Italiaanse (10) besliste de wedstrijd pas in de derde set; 4-6, 6-1 en 6-2.

Op het moment van schrijven zijn naast de wedstrijd van Serena Williams ook de meeste mannenpartijen al begonnen. Door de langdurige regenval van gisteren is het speelschema van vandaag extra druk.

'Vermoord meisje op Street View'

Op Reddit is een discussie losgebarsten over een vermeende moord op Googles Street View. In Wilmington, in de Amerikaanse staat North Carolina, is duidelijk een meisje te zien dat achterin een pickuptruck ligt.

Het meisje ligt er nogal vreemd bij, in haar korte jeansrokje en roze blouse. Mogelijk ligt het meisje slechts te zonnebaden, maar vreemd is het zeker.

Begin dit jaar werd Almere ineens wereldnieuws dankzij Street View. Daar zou een lijkdump op te zien zijn.


Lijk of zonnebaadster?

Grotere kaart weergeven

Apeldoorner langer vast voor bejaardenmoord Zwolle

Een 56-jarige man uit Apeldoorn die wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op een 76-jarige vrouw, wordt veertien dagen langer vastgehouden. Dat heeft het Openbaar Ministerie donderdag bekendgemaakt. De man werd maandag aangehouden.

De verdachte en het slachtoffer waren verwikkeld in een juridisch financieel conflict. De vrouw werd 9 juli dood aangetroffen in haar huis in het centrum van Zwolle. Aanvankelijk leek het te gaan om een ongeval. Inmiddels wordt echter uitgegaan van een misdrijf.

SP en VVD willen straf voor acquisitiefraude

SP en VVD willen dat er een duidelijke straf komt voor acquisitiefraude. Op die manier moeten ondernemers beter worden beschermd tegen oneerlijke praktijken. Dat staat in een donderdag ingediend initiatiefwetvoorstel van Tweede Kamerleden Sharon Gesthuizen (SP) en Foort van Oosten (VVD).

Acquisitiefraude is het aansmeren van overeenkomsten onder valse voorwendselen, zoals het verkopen van advertentieruimte in niet bestaande of nauwelijks gelezen gidsen. Door de wijze waarop de contracten zijn opgesteld komen ondernemers niet of nauwelijks meer onder de overeenkomsten uit, aldus de initiatiefnemers.

Gesthuizen en Van Oosten schrijven dat een wet tegen acquisitiefraude hard nodig is, omdat het Nederlandse bedrijfsleven er jaarlijks voor ongeveer vierhonderd miljoen euro door getroffen wordt. MKB-Nederland en VNO-NCW reageerden eerder al enthousiast op de plannen van SP en VVD, aldus de initiatiefnemers.

Geen fiscaal voordeel voor afkopen vakantiedagen

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) ziet er niets in om het afkopen van bovenwettelijke vakantiedagen fiscaal aantrekkelijker te maken. Dat schrijft de bewindsman in een reactie op vragen van de Tweede Kamerleden Ed Groot en Mariëtte Hamer, partijgenoten van Asscher.

Een tijdelijk lager tarief leidt volgens Asscher tot ongelijke behandeling tussen werknemers die wel vakantiedagen hebben om af te kopen en werknemers die dat niet hebben. Bovendien zou zo'n maatregel negatieve gevolgen hebben voor de schatkist, omdat ook de dagen die een werknemer zonder de fiscale stimulans zou hebben afgekocht met een lager tarief worden belast.

Groot en Hamer stelden hun vragen na een bericht dat Nederlandse ondernemingen in totaal voor zestien miljard euro aan niet opgenomen vakantiedagen op de balans hebben staan. Wanneer dit geld zou vrijkomen, levert dat de economie een flinke stimulans op, menen zij.

Steam Greenlight is jarig

Steam Greenlight is morgen, vrijdag 30 augustus, één jaar geworden. De service heeft er voor gezorgd dat het aantal Indie-games op Steam in een jaar tijd stevig gegroeid is.

“Ultimately our goal is to have no bottlenecks at all between developers and consumers,” gaf Gabe Newell aan. “As we move closer to that, launching Greenlight and evolving our backend toolset has helped us increase our publishing throughput, pushing the number of independent titles released in the last twelve months to equal the number of titles published from all other categories combined."

Gisteren nog heeft Steam zo'n honderd games goedgekeurd in de service, bekijk hieronder de lijst.

1953 – KGB Unlimited
8BitMMO
A Walk in the Dark
Against the Wall
Armikrog.
Artemis Spaceship Bridge Simulator
Automation: The Car Company Tycoon Game
Battle Nations
Black Annex
Blockland
Bloody Trapland
Bridge Constructor
Bridge It
Bunny Must Die! Chelsea and the 7 Devils
Call of Cthulhu: The Wasted Land
Chroma Squad
City Car Driving
Constant C
Cook, Serve, Delicious!
Craft the World
Crayola Art Studio
Croixleur
C-Wars
Damned
Darkout
Dead Cyborg
Delver
Delver’s Drop
Depth Hunter
Dino Run SE
Dominions 3: The Awakening
Doorways
Draw a Stickman: EPIC
Dungeon Dashers
Dysfunctional Systems: Learning to Manage Chaos
Eleusis
Escape Goat
Exoplanet: First Contact
Flightless
FORCED
Forge Quest
Freedom Planet
Galactic Arms Race
Gravi
Gray Matter
Guise of the Wolf
Hoodwink
Iesabel
InFlux
Kainy
Kingdoms Rise
Knock-Knock
Knytt Underground
Legend of Iya
Legend of the Knightwasher
Legends of Aethereus
Megabyte Punch
Melody’s Escape
Mortal Online: The Awakening
MovieWriterPro
Multimedia Fusion 2
Mutant Mudds
NEO Scavenger
NEStalgia
Omegalodon
Oniken
Paranautical Activity
Poker Smash
Pool Nation
Project Black Sun
ProjectNimbus
Rawbots
Ray’s the Dead
Rebirth
Reprisal
Risk of Rain
Road Redemption
Running With Rifles
Salvation Prophecy
Shadow of the Eternals
Shantae: Risky’s Revenge
Signal Ops
Signs of Life
Silent Storm
Son of Nor
Songs2See Ultimate
Soul Saga
Super Amazing Wagon Adventure
Survive
sZone-Online
Talisman Digitacl Edition
Teslagrad
The Cat Lady
The Impossible Game
The Last Phoenix
The Plan
Toribash
Underrail
Warmachine: Tactics
Zafehouse: Diaries

Ribéry Europees voetballer van het jaar

Na de Champions League loting van afgelopen donderdag maakte de UEFA bekend wie Europees Voetballer van het jaar is geworden. Dit jaar ging de prijs naar Franck Ribéry. De speler van Bayern München kreeg de voorkeur boven Lionel Messi en Cristiano Ronaldo.

De Fransman won afgelopen seizoen met zijn club de treble (Champions League, de nationale titel en nationale beker) en zal morgen in Praag strijden om de Europese Supercup tegen Chelsea. Dit was de eerste keer dat Ribéry deze prijs won, vorig jaar ging de troffee naar Andrés Iniesta. Onze landgenoot Arjen Robben was lang in de race voor deze prijs, hij viel op het laatste moment af en werd vierde. 

Wargaming-games onder één account

Wargaming heeft vandaag hun 'Unified Account System' uitgebracht voor World of Tanks en World of Warplanes. Dit systeem maakt het mogelijk dat mensen hun accounts koppelen onder één account.

Het voordeel van dit systeem is dat mensen nog maar één keer hoeven in te loggen maar ook één keer hoeven te betalen voor premiumcontent. Het systeem gaat er ook voor zorgen dat mensen kunnen gaan inloggen bij andere MMO's van Wargaming maar ook bij zusterwebsites en fanwebsites die aangesloten zijn op het systeem.

[WK Judo] Van Emden naar kwartfinale

Judoka Anicka van Emden heeft donderdag in de klasse tot 63 kilogram de kwartfinales bereikt van de wereldkampioenschappen in Rio de Janeiro. Van Emden versloeg in de achtste finale de Italiaanse Edwige Gwend. De partij ging lange tijd gelijk op waardoor een golden score uiteindelijk uitkomst moest brengen.

Eerder op de dag versloeg de inwoonster van Rotterdam al de Braziliaanse Katherine Campos. De Nederlandse, die te boek staat als medaillekandidaat, was vrijgeloot voor de eerste ronde. Bij het WK van 2011 in Parijs legde Van Emden beslag op het brons.

Kiezers coalitie vinden ingrijpen Syrië acceptabel

Kiezers van coalitiepartijen VVD en PvdA vinden militair ingrijpen in Syrië onder bepaalde voorwaarden acceptabel. Dat blijkt uit een peiling van het Eenvandaag Opiniepanel onder achttienduizend mensen. Onder PVV-kiezers is de meeste weerstand tegen een gewapende ingreep in Syrië.

Van de 3600 VVD-stemmers die meededen aan het onderzoek staat zeventig procent positief tegenover ingrijpen in Syrië. Dat percentage is negen procent hoger onder de 4700 deelnemende PvdA-kiezers. Een meerderheid van de coalitieachterban vindt eveneens dat Nederland politieke steun moet verlenen voor een aanval op Syrië als uit het VN-onderzoek blijkt dat het bewind van Bashar Assad gifgasaanvallen heeft uitgevoerd.

Onder de overige partijen is de achterban van de PVV het minst te spreken over militaire interventies in het Arabische land. 44 procent van de PVV-stemmers wil sowieso niet ingrijpen, een meerderheid van 54 procent is tegen het verlenen van politieke steun van Nederland aan een eventueel ingrijpen.

Uit het onderzoek blijkt verder dat vijftig procent van de respondenten militaire steun van Nederland aan een eventueel ingrijpen niet ziet zitten of het te vroeg vindt om hierover te oordelen. Daarentegen vindt 43 procent van de deelnemers aan het onderzoek dat Nederland militaire steun in overweging moet nemen.

Dertig procent van de deelnemers zou volgens de onderzoekers wel willen dat Nederland ingrijpt als er een mandaat van de VN-Veiligheidsraad is.

AEX blijft hoger koersen

(Novum/ABM FN) - De Amsterdamse beurs is donderdag opnieuw hoger gesloten. De AEX won 0,7 procent op 367,13 punten. Ook de andere Europese beurzen vonden de weg omhoog. De Duitse beurs steeg een half procent en de Franse beurs dikte 0,7 procent aan.

Het Damrak zat net als woensdag op de trekhaak van Wall Street. Na opening van de beurzen in New York hervond de AEX de weg omhoog.

In de AEX werden achttien fondsen hoger verhandeld, tegenover zeven fondsen lager. Randstad ging met een dagwinst van drie procent aan kop. Ook SBM Offshore deed goede zaken en won 2,7 procent.

Het grootste verlies kwam voor rekening van Corio. Het vastgoedfonds verloor 0,8 procent aan beurswaarde. Ook de zwakke broeders KPN en Imtech kenden weer een moeilijke dag. Beide fondsen sloten 0,6 procent lager.

De koers van het Franse beveiligingsbedrijf Gemalto maakte een flink rit naar zowel boven als beneden na meevallende halfjaarcijfers. Uiteindelijk sloot het fonds vrijwel onveranderd (-0,1 procent).

Goldman Sachs wees op de sterke koersprestaties van Gemalto in de afgelopen maanden en Morgan Stanley meende dat de markt de winstpotentie van Gemalto overschat.

In de AMX (+0,7 procent) behoorden Aalberts Industries en Delta Lloyd tot de grootste stijgers met dagwinsten van respectievelijk 2,2 en 2,0 procent. De grootste stijger was evenwel Pharming met een dagwinst van 9,5 procent, nadat het biotechbedrijf bekendmaakte een obligatielening definitief af te lossen op korte termijn. Nieuwe regels voor het samenstellen voor de indexen door beursbeursbedrijf Euronext pakken echter mogelijk slecht uit voor Pharming.

De grootste dalers waren, net als woensdag, de vastgoedfondsen NSI en Vastned met verliezen van respectievelijk 0,9 en 0,7 procent.

Bij het sluiten van de markten in Europa noteerde de Dow Jones Index 0,6 procent hoger op 14.913,49 punten. De S&P500 Index won 0,7 procent en techbeurs Nasdaq koerste zelfs 1,2 procent hoger.

Saints Row IV een miljoen keer verkocht

Saints Row IV is binnen een week wereldwijd meer dan een miljoen keer verkocht. In een verklaring spreekt topman Klemens Kundratitz van moederbedrijf Koch Media van 'een commercieel succes'. Het actiespel is verkrijgbaar voor pc, Xbox 360 en PlayStation 3. Het is niet bekend hoeveel is verdiend met de game.

Koch Media kocht begin dit jaar gamestudio Volition en de rechten voor de Saints Row-serie op voor 22,3 miljoen dollar nadat de toenmalige uitgever THQ failliet was gegaan. Het is niet bekend of dat geld met een miljoen verkochte exemplaren terugverdiend is.

De actiegame, waarin een president met superkrachten zijn land tegen een buitenaardse invasie moet beschermen, ligt sinds vorige week vrijdag in de Nederlandse winkels. Twee dagen eerder was het spel verkrijgbaar in de Verenigde Staten.

Het derde deel in de reeks, Saints Row: The Third, was met vijf miljoen exemplaren een succes voor THQ. Saints Row 2 ging bijna net zo vaak over de toonbank.


Saints Row IV een miljoen keer verkocht

[CL] Ajax loot Barcelona, Milan en Celtic

Ajax heeft net als in de afgelopen jaren zwaar geloot voor de groepsfase voor de Champions League. De Amsterdamse club werd ingedeeld in Groep H en treft in de komende maanden FC Barcelona, AC Milan en Celtic.

Ajax heeft een nauwe band met FC Barcelona, niet alleen via Johan Cruijff, maar in het verleden hebben veel spelers voor beide clubs gespeeld. Ook huidig Ajax-coach Frank de Boer kwam uit voor beide kampioensteams. In Europees verband hebben beide ploegen nog nooit tegen elkaar gespeeld.

Tegen AC Milan hebben de Ajacieden een rijke geschiedenis. Zo klopten de Amsterdammers de Milanezen in de Champions Leaguefinale in 1995, maar verloren ook regelmatig van de Italianen. De laatste keer dat beide teams elkaar in Europees verband troffen was in 2010 toen het 1-1 in Amsterdam werd en Ajax in Milan met 0-2 won. Dit duel was het eerste Frank de Boer bij Ajax als hoofdcoach op de bank zat.

De derde tegenstander van Ajax is Celtic waar oud-Ajacied Derk Boerrigter onder contract staat. Ook de Schotten kennen een roemruchte Europese geschiedenis en deden vorig jaar in de Champions League van zich spreken door in de groepsfase thuis Barcelona te kloppen. De laatste keer dat Ajax tegen Celtic speelde was vorig jaar toen beide ploegen in de aanloop naar de nieuwe competitie tegen elkaar oefenden. Het werd toen 4-0 voor de Amsterdammers.

Ook in de andere poules van de Champions League staan enkele interessante confrontaties op het programma. Liefhebbers verheugen zich nu al op groep B waar Real Madrid en Juventus elkaar gaan treffen. Ook de confrontaties tussen Bayern München en Manchester City en die tussen in Groep F kunnen interessant worden.

Groep A

# Club
1 Manchester United (Eng)
2 Shakhtar Donetsk (Oek)
3 Bayer Leverkusen (Dui)
4 Real Sociedad (Spa)


Groep B

# Club
1 Real Madrid (Spa)
2 Juventus (Ita)
3 Galatasaray (Tur)
4 FC Kopenhagen (Den)


Groep C

# Club
1 Benfica (Por)
2 Paris Saint-Germain (Fra)
3 Olympiakos (Gri)
4 Anderlecht (Bel)


Groep D

# Club
1 Bayern München (Dui)
2 CSKA Moskou (Rus)
3 Manchester City (Eng)
4 Victoria Plzen (Tsj)


Groep E

# Club
1 Chelsea (Eng)
2 Schalke 04 (Dui)
3 FC Basel (Zwi)
4 Steaua Boekarest (Roe)


Groep F

# Club
1 Arsenal (Eng)
2 Olympique Marseille (Fra)
3 Borussia Dortmund (Dui)
4 Napoli SSC (Ita)


Groep G

# Club
1 FC Porto (Por)
2 Atlético Madrid (Spa)
3 Zenit St. Petersburg (Rus)
4 Austria Wien (Oos)


Groep H

# Club
1 FC Barcelona (Spa)
2 AC Milan (Ita)
3 Ajax (NED)
4 Celtic (Sco)

'Raketten vanuit Congo op Rwanda afgevuurd'

In een marktstadje in Rwanda, vlakbij de grens met Congo, zijn donderdag raketten ingeslagen. Een vrouw en haar baby kwamen daarbij om het leven. Dat heeft de burgemeester van het stadje Rubavu gezegd.

Rubavu ligt aan de oever van het Kivumeer en grenst aan de Congolese stad Goma. De stad viel vorig jaar korte tijd in handen van de rebellenbeweging M23.

Volgens M23 zijn de raketten met opzet op Rwandees grondgebied afgevuurd om het land in het gewelddadige conflict in Oost-Congo te betrekken. Het Rwandese leger liet weten snel met een verklaring over het grensoverschrijdende geweld te komen.

FOK!filmtips van de dag: Superbad + TinTin + Jerry Maguire

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Het weekend nadert en de tv-gids leert ons dat de films dan ook wat aantrekkelijker worden. Drie films vandaag, alledrie leuk en de moeite waard. 

We beginnen met Superbad. Een betere titel was er niet voor deze film, een betere cast evenmin. Jonah Hill, Mchael Cera en Christopher Mintz-Plasse zijn anno 2013 gevestigde namen in de filmwereld en het staat buiten kijf dat deze film hun carrière positief heeft beïnvloed.

Synopsis: Seth (Hill) en Evan (Cera) zijn beste vrienden in hun laatste jaar van high school. Ze besluiten een plan te bedenken om twee meisjes, Jules en Becca, te scoren voordat hun wegen zich scheiden en schakelen daarom de hulp in van hun nerderige vriendje, Fogell (Mintz-Plasse). Het plan is om zoveel mogelijk alcohol mee te nemen naar een huisfeest en zodoende hun slachtoffers te verdoven, maar of dat zo goed uitpakt?

Superbad begint om 20:30 uur op Veronica, ga dat zien!

Vanavond kun je ook kijken naar de tv-première van The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn. De door Spielberg geregisseerde verfilming van de strips van Hergé, is geweldig geanimeerd. Het budget voor deze film wordt rond 130 miljoen dollar geschat en dat kun je zien. De film zit vol met momenten naar de oorspronkelijke verhalen en de liefhebber zal zich erg kunnen vermaken met deze uit 2011 afkomstige film. 

Synopsis: Kuifje stuit op een model van een oud oorlogsschip als hij over de markt loopt. Al gauw trekt hij de aandacht van een paar ongenode gasten die zeer geïnteresseerd zijn in het modelschip, maar Kuifje wil er niets van weten. Na enig speurwerk ontdekt hij het belang van dit modelschip, maar voordat hij kan handelen wordt hij ontvoerd door Sakharine en zijn mannen die eisen dat hij hen het modelschip geeft. Ook nu houdt Kuifje zijn poot stijf. Eenmaal gevangen genomen ontmoet hij de immer dronken kapitein Haddock en worden meer stukjes van de puzzel samengelegd, waarna het avontuur echt begint.

The Adventures of TinTin: The Secret of the Unicorn is te zien op RTL4 om 20:30 uur.

De derde en laatste tip voor vanavond is Jerry Maguire. De oudste film in dit artikel, maar niettemin noemenswaardig. 

Synopsis: Jerry Maguire is een succesvolle manager van topsporters. Als op een dag zijn geweten begint op te spelen besluit hij zijn nieuwe filosofie tot uitdrukking te brengen als onafhankelijke manager. Dit doet hij samen met de enige atleet die hem trouw is gebleven, de footballspeler Rod Tidwell (Cuba Gooding Jr.), en zijn collega Dorothy (Renée Zellweger).

Jerry Maguire begint vanavond om 20:30 uur op RTL8.


Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Libanon vreest gevolgen van aanval op Syrië

De veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten loopt ernstig gevaar als zonder mandaat van de Verenigde Naties besloten wordt tot een internationale militaire ingreep tegen het bewind van de Syrische president Bashar Assad. Dat heeft de Libanese minister van buitenlandse zaken Adnan Mansour donderdag gezegd.

Een militaire aanval onder leiding van het Westen zal leiden tot een escalatie van de spanningen in Libanon, aldus Mansour. Het aantal Syrische vluchtelingen zal volgens hem enorm toenemen. Momenteel vangt Libanon - een land met 4,5 miljoen inwoners - al een miljoen Syriërs op.

Libanon deelt een poreuze grens met Syrië. De burgeroorlog in het buurland resulteerde al diverse malen in beschietingen aan de Libanese kant van de grens, aanslagen met autobommen en sektarisch geweld. Dit geweld zal alleen maar toenemen, vreest Mansour.

Daarnaast wordt met argwaan gekeken naar Hezbollah, dat bij een Amerikaanse aanval op haar bondgenoot Syrië mogelijk overgaat op een vergeldingsactie tegen Israël, bondgenoot van de Verenigde Staten.

EA haalt tien miljoen dollar op voor goede doel

Electronic Arts heeft in twee weken ruim 10,5 miljoen dollar opgehaald voor het goede doel. Het gamebedrijf heeft hiervoor 2,1 miljoen gamepakketten verkocht via de inzamelingswebsite Humble Bundle.

Consumenten konden zelf bepalen hoeveel ze voor zes spellen wilden betalen. Wanneer zij meer dan het gemiddelde betaalden, krijgen ze enkele games extra.

Het ingezamelde bedrag is een verdubbeling van het oude record van 5,1 miljoen dollar dat was neergezet door een groep onafhankelijke game-ontwikkelaars. De opbrengsten van de inzameling gaan naar het Amerikaanse Rode Kruis, kankeronderzoek, een aidsonderzoek en mensenrechtenorganisaties.

Electronic Arts is het eerste gamebedrijf dat afzag van de mogelijkheid zelf geld op te strijken met de inzameling. Bij andere inzamelingsacties van Humble Bundle kunnen consumenten ook een deel van hun donatie aan de makers geven.


EA haalt tien miljoen dollar op voor goede doel

Geen regen in Pro Evolution Soccer 2014

Het voetbalveld blijft in het computerspel Pro Evolution Soccer 2014 altijd droog. Uitgever en ontwikkelaar Konami laat het niet regenen in de nieuwe voetbalgame omdat de implementatie te veel tijd zou kosten. Daarnaast zitten onder meer de Spaanse voetbalstadions niet langer in het spel, omdat concurrent Electronic Arts exclusiviteitsdeals heeft gesloten voor FIFA 14.

Konami legt de schuld voor het ontbreken van regen en officiële stadions vooral bij zichzelf. "We moesten het spel in z'n geheel opnieuw maken", luidt het excuus van het gamebedrijf voor de droogte in het spel. De stadions ontbreken doordat concurrent Electronic Arts veel exclusiviteitsdeals sloot, waardoor Konami achter het net vist.

Pro Evolution Soccer 2014 en FIFA 14 liggen eind volgende maand in de winkel voor nagenoeg alle spelcomputers. FIFA 14 verschijnt in november ook voor de nieuwe generatie spelcomputers. Konami laat de Playstation 4 en Xbox One dit jaar nog even links liggen.

De Romeinse boom uit Total War: Rome II

SEGA heeft de tech-tree vrijgegeven van de Romeinen in het pel Total War: Rome II. Het plaatje is wat te groot en in tiles opgedeeld, dus je wordt bij het klikken op de screenshot op deze pagina richting Total War-wiki gestuurd.

Terwijl sommige technologieën en ontwikkelingen bekend bij alle culturen, heeft elke factie in Total War: Rome II heeft een eigen tech boom met takken en verbeteringen die je in staat stellen de overwinning op jouw manier te behalen. Elke boom begint met twee hoofdtakken: de militaire en civiele tak, maar daarna vertakt het zich al snel. Je mag van alles wat kiezen, of je sterk specialiseren tot een van de twee hoofdtakken.

Total War: Rome II komt 3 september uit op pc.

Tech Tree

[Vuelta] Mørkøv voorkomt huzarenstukje Martin

Michael Mørkøv heeft de zesde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Deense renner van Saxo-Tinkoff bezorgde Tony Martin daarmee een enorme kater. De wereldkampioen tijdrijden reed de hele dag solo op kop, maar werd op amper tien meter van de aankomst overvleugeld door de sprinters.

In de top van het klassement veranderde niets. Vincenzo Nibali behoudt de rode leiderstrui. Chris Horner en Nicolas Roche volgen op respectievelijk drie en acht seconden.

Flamini keert terug naar Arsenal

Mathieu Flamini speelt komend seizoen weer voor Arsenal. De transfervrije middenvelder tekende donderdag een contract in Londen, meldt de Premier Leagueclub. Flamini, die de afgelopen vijf jaar voor AC Milan speelde, was van 2004 tot en met 2008 al actief voor Arsenal.

Voor hoe lang Arsenal de 29-jarige Fransman aan zich heeft verbonden maakte de club niet bekend. Arsenal kan versterking op het middenveld goed gebruiken. De geblesseerde Mikel Arteta is nog een maand uitgeschakeld.

War Thunder maakt de Tweede Wereldoorlog groot

Gaijin Entertainment heeft een nieuwe CGI-trailer voor de MMO War Thunder uitgebracht. Tanks, vliegtuigen, schepen, alles schiet op elkaar. 

In War Thunder zijn gamers weer eens in de Tweede Wereldoorlog, maar dit keer op grote schaal. De MMO heeft op gamescom de titel 'beste simulatie' gewonnen. De nominaties voor de titel wordt door grote media uit Europa en Amerika vergeven.

War Thunder komt uit op pc en is launchtitel voor PlayStation 4.

[Upd] Chelsea haalt Eto'o in plaats van Rooney

Chelsea staat op het punt om Samuel Eto'o in te lijven. De Londense club neemt de 32-jarige aanvaller over van Anzhi Makhachkala, meldt de BBC donderdag. De komst van Wayne Rooney is daardoor definitief van de baan. Chelsea zag tot twee keer toe een bod op de spits afgewezen worden door Manchester United.

Eto'o zal bij Chelsea worden herenigd met José Mourinho, met wie hij eerder een uitermate succesvolle periode kende bij Internazionale. De Kameroener won aan de zijde van de Portugese coach in 2010 de Champions League. Eerder had hij die prijs ook met FC Barcelona (2006, 2009) al twee keer in de wacht gesleept.

Chelsea nam eerder deze week al de Braziliaan Willian over van Anzhi Makhachkala. De oude club van Guus Hiddink houdt uitverkoop na een besluit van eigenaar Suleyman Kerimov om flink te gaan snoeien in het budget.

Update 17.20 uur
Chelsea heeft zich versterkt met Samuel Eto'o. De Kameroener tekent bij de Londenaren een contract voor één jaar waarmee hij naar verluidt rond de acht miljoen euro zal opstrijken. Dat steekt schril af tegen de twintig miljoen euro die hij verdiende bij zijn vorige club Anzhi Makhachkala. 

Eto'o is in zijn nopjes met zijn nieuwe werkgever én nieuwe trainer. "Ik heb eerder goed samengewerkt met Mourinho, dus ik heb deze kans met beide handen aangegrepen", zo vertelt Eto'o op de clubwebsite.

Bush legt Amerikaanse wetgeving uit in Nederlandse animatiefilm

Een Leeuwarder bedrijf heeft een animatiefilm gemaakt waarin de voormalige Amerikaanse president George W. Bush de Amerikaanse wetgeving uitlegt. In het korte filmpje verklaart Bush de Patriot Act.

De Patriot Act-wet maakt het mogelijk dat bedrijven gedwongen worden om het internet- en belgedrag van hun personeel in de gaten wordt gehouden, zonder dat men hiervan op de hoogte is. Privacy op internet is een veelbesproken onderwerp sinds Edward Snowden afgelopen juni vertrouwelijke informatie lekte over de NSA, die wereldwijd internet- en telefoonverkeer aftapt. Als je dat als burger doet wordt je opgepakt voor inbreuk maken op iemands privacy en stalking, maar voor overheidsinstanties gelden kennelijk andere wetten.

De voice-over in het filmpje is van Arno Lubbinge, die ook jarenlang de stem was van het SBS6-programma Hart van Nederland.


George W. Bush legt het nog één keertje uit

UEFA verloot plaats Fenerbahçe in Europa League

De opengevallen plaats van Fenerbahçe voor de groepsfase van de Europa League wordt via een loting aan een andere club toegewezen. Dat heeft de UEFA donderdag bekendgemaakt. Het Turkse Fenerbahçe werd woensdag definitief voor twee jaar uitgesloten van Europees voetbal voor betrokkenheid bij een omkoopschandaal in 2011.

Alle ploegen die donderdagavond in de play-offs worden uitgeschakeld, hebben de kans om als lucky loser alsnog tot het hoofdtoernooi te worden toegelaten. Vrijdag wordt om 9.00 uur in Monaco de gelukkige bekend. Een kleine vier uur later is de loting voor de groepsfase.

AZ en Feyenoord moeten donderdagavond hun return in de play-offs van de Europa League afwerken. AZ verdedigt thuis een 3-1 voorsprong tegen het Griekse Atromitos. Feyenoord moet in de Kuip de 1-0 nederlaag van vorige week tegen het Russische Kuban Krasnodar zien weg te poetsen.

'Gamepersonages zijn als beste vrienden'

Gamers zijn net zo verbonden met hun gamepersonage als met hun beste vrienden. Dit gaat vooral op wanneer gamers gedurende een langere periode gamen met een zelf gekozen personage.

Dat concludeert neurowetenschapper Shanti Ganesh in haar promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hierbij keek ze vooral naar het online spel World of Warcraft.

Hoe langer gamers met een personage spelen, des te meer de avonturen van het digitale mannetje worden onthouden. "De avatar neemt blijkbaar emotioneel een vergelijkbare positie in als een beste vriend, en dat terwijl de avatar niet echt is en de relatie met een beste vriend meestal al veel langer bestaat'', schrijft Ganesh, die woensdag promoveerde op haar onderzoek.

Wanneer gamers genoeg spelen, gaan zij zich betrokken voelen. In haar onderzoek spreekt Ganesh van een 'full body illusion', een illusie waarbij de speler het personage op het scherm ziet als een verlengstuk van zijn eigen lichaam. Dit zou de persoonlijke ontwikkeling van jonge mensen in de weg kunnen staan. Volgens Ganesh zouden gamebedrijven zich meer bewust moeten zijn van de invloed die zij hebben.


'Gamepersonages zijn als beste vrienden'

Officiële trailer Grand Theft Auto V

Rockstar heeft zojuist de nieuwe 'officiële' trailer uitgebracht van Grand Theft Auto V. Auto's, motoren, vliegtuigen, Michael, Franklin en Trevor maken de stad onveilig in deze video.

Heel veel spectaculaire items die we nog niet wisten, komen niet meer voor in deze tv-trailer. We zien dat de minigun en de rhinotank terug komen, maar voor de rest is het op en top bekend Grand Theft Auto V met snelle auto's, achtervolgingen en andere voertuigen waarmee je de stad Los Santos op zijn kop kunt zetten.

Grand Theft Auto V komt 17 september uit op Xbox 360 en PlayStation 3.

Nintendo 2DS heeft eigenlijk één scherm

Nintendo 2DS bestaat eigenlijk uit één groot aanraakscherm. Het scherm wordt door het plastic omhulsel van de spelcomputer verdeeld in twee kleinere schermen, waardoor de tablet qua vormgeving lijkt op een opengeklapte Nintendo 3DS. Dat schrijft het Amerikaanse weblog US Gamer donderdag.

Nintendo kondigde Nintendo 2DS woensdag aan, gericht op kleine kinderen. Nintendo 2DS beschikt over dezelfde rekenkracht als Nintendo 3DS, maar kan niet worden ingeklapt. Ook de 3D-functie van 3DS ontbreekt, omdat die niet geschikt zou zijn voor jonge kinderen.

In de media is de spelcomputer ondertussen met gemengde gevoelens ontvangen. Gamewebsite Gamasutra spreekt van 'verwarring bij Nintendo'. De aankondiging van 2DS zou een teken zijn dat het Japanse bedrijf het vertrouwen in zijn 3D-spelcomputer heeft verloren. Gamers zouden de 3D-functie veelal uitschakelen tijdens het spelen.

Ook gameweblog Polygon vindt Nintendo 2DS vooral verwarrend. Dat zou komen door de namen van Nintendo voor zijn spelcomputers. "DS-spellen werken op de DS, 3DS en 2DS, terwijl 3DS-spellen draaien op de 3DS en 2DS, maar niet op de DS. Er zijn geen 2DS-spellen", schrijft het weblog.

Nintendo 2DS is vanaf 12 oktober verkrijgbaar in Nederland. Het apparaat gaat naar verwachting ongeveer 130 euro kosten, een prijs die van winkel tot winkel kan verschillen.


Nintendo 2DS heeft eigenlijk één scherm

[Upd][WK Judo] Van de Kamer uitgeschakeld

Neal van de Kamer heeft zich geplaatst voor de derde ronde op de wereldkampioenschappen Judo in Rio de Janairo. In de klasse tot 81 kilogram won hij van Mohammed Ezzat Mohammed Noor uit Maleisië en Herman Monne uit Burkina Faso. Van de Kamer won beide partijen op ippon. 

In de derde ronde komt de debutant uit tegen Loïc Pietri uit Frankrijk. Bij de dames komt Anicka van Emden in actie in de klasse tot 63 kilogram. In de tweede ronde komt ze uit tegen Katherine Campos (Brazilië) of Yennifer Dominguez (Guam). Van Emden is als derde geplaatst in Rio en had in de eerste ronde een bye. 

Update 16.55 uur

Neal van de Kamer is uitgeschakeld. Hij verloor in de derde ronde van de Fransman Loïc Pietri op waza-ari. Het duel bleef lange tijd 0-0, maar anderhalve minuut voor het einde wist Pietri van de Kamer schuin op de rug te werpen. Dat leverde hem een waza-ari op. 

Tennissters De Vroome en Burger naar kwartfinale

Indy de Vroome en Cindy Burger hebben bij het ITF-toernooi van Mamaia de kwartfinale bereikt. De Vroome, als achtste geplaatst, won op het Roemeense gravel met 1-6, 6-4 en 6-4 van Camilla Rosatello uit Italië. Burger was de Roemeense Laura-Ioana Andrei met 6-3 en 6-4 de baas.

De Vroome neemt het in de kwartfinale op tegen Ines Ferrer-Suarez uit Spanje. De Oostenrijkse Nicole Rottmann is de tegenstandster van Burger.

Ajax verkoopt al achttienduizend kaarten voor CL

Ajax heeft nog voordat de loting voor de Champions League heeft plaatsgevonden achttienduizend passe-partouts verkocht. Dat heeft een woordvoerder van de club donderdag laten weten. Supporters met een passe-partouts hebben toegang tot alle drie de thuiswedstrijden in de groepsfase. De loting daarvoor is donderdagavond in Monaco.

De verkoop van de passe-partouts ging ruim twee weken geleden van start. De prijzen variëren tussen de 75 en 213 euro. Ajax is door de uitschakeling van PSV de enige Nederlandse club in de groepsfase van het miljoenenbal.

[SDM Darts] Mighty Mike naar kwartfinale, exit Barney

In het Luna Park te Sydney is de Sydney Darts Masters van start gegaan. Het drie-daagse toernooi begon met 16 deelnemers, bestaande uit acht top PDC spelers en acht qualifiers uit Australië en Nieuw Zeeland.

Voor Raymond van Barneveld is het avontuur reeds voorbij. De Australische qualifier Clinton Bridge verraste vriend en vijand door de Hagenaar middels een nipte zege (6-5) uit het toernooi te gooien. Michael van Gerwen kon de Nederlandse eer hoog houden. Mighty Mike had geen kind aan zijn Australische tegenstander Gordon Mathers die in een rappe tijd van 11 minuten met en whitewash werd verslagen.

Ook Simon Whitlock die in bijzijn van eigen publiek indruk maakte, versloeg zijn tegenstander Jamie Mathers met 6-0. Paul Nicholson die niet zijn beste vorm liet zien, kon de goed spelende Nieuw Zeelander Warren Parry toch van zich afschudden. Ook Wes Newton, Andy Hamilton, Adrian Lewis en Phil Taylor hebben zich bij de laatste acht kunnen voegen. James Wade werd vanwege een schorsing uitgesloten voor het toernooi.

Morgen gaat het toernooi verder vanaf de kwartfinales. De partijen zijn dagelijks vanaf 12:00 uur Nederlandse tijd op Eurosport 2 te zien zijn.

SDM - eerste ronde (11)    
Paul Nicholson (Aus) 6-4 Warren Parry (N-Z)
Raymond van Barneveld (Ned) 5-6 Clinton Bridge (Aus)
Wes Newton (Eng) 6-3 David Platt (Aus)
Andy Hamilton (Eng) 6-4 Beau Anderson (Aus)
Simon Whitlock (Aus) 6-0 Jamie Mathers (Aus)
Adrian Lewis (Eng) 6-1 Monty Tuhua (N-Z)
Michael van Gerwen (Ned) 6-0 Gordon Mathers (Aus)
Phil Taylor (Eng) 6-1 Kyle Anderson (Aus)

PSY gaat gangnammen in games

PSY is al niet meer van YouTube weg te slaan en onze gentleman zoekt het nu ook verder in de gameswereld. NEXON Europe heeft PSY gecontracteerd om in de free-to-play games MapleStory en Combat Arms te gast te zijn.

Als je PSY nog niet kent dan vragen we ons af of het gezellig was onder die steen, maar vooruit. PSY bestormde de wereld met zijn hitsingle Gangnam Style. Met meer dan een miljard YouTube views en een nummer-1 hit op de wereldwijde hitlijsten heeft hij K-Pop op de wereldkaart gezet.

MapleStory-spelers hebben de mogelijkheid om diverse speciale missies te ondernemen om PSY te helpen tijdens zijn verblijf in de Maple-wereld. PSY moet onder andere gered worden van buitenaardse ontvoeringen en geholpen worden bij het voorbereiden van zijn concerten. Tijdens deze evenementen kunnen spelers speciale voorwerpen verdienen, zoals huisdieren, kapsels, t-shirts, meubels, en de speciale PSY-ring.

Ook Combat Arms spelers zullen de mogelijkheid hebben tot het winnen van verschillende speciale beloningen. Zo krijgt iedere speler de kans om PSY-voorwerpen te bemachtigen tijdens in-game evenementen wanneer er genoeg “Likes” zijn verzameld voor PSY’s Facebookposts, en krijgen spelers tijdens de eerste week van het evenement iedere dag dat zij inloggen de ‘Gentleman’-case.

"We zijn verheugd PSY te verwelkomen in MapleStory en Combat Arms", aldus Paul Lee, Associate Manager van de afdeling Game Operation bij NEXON Europe. "Met zijn bijzondere, kleurrijke stijl twijfelen wij er niet over dat zijn aanwezigheid iedereen meer dan vermaken zal tijdens de aankomende maanden. Met zo veel mogelijkheden tot het winnen van PSY prijzen, en ook nog eens game voorwerpen, heeft hij zich een ware Gentleman getoond."

Het PSY-evenement is op 21 augustus van start gegaan in MapleStory en zal vanaf 28 augustus beschikbaar zijn in Combat Arms. Beide evenementen zullen circa vier maanden duren.

Psy in Maple Story

Stronghold Crusaders 2 op Gambitious

Ontwikkelaar Firefly studios wil de fans graag betrekken bij het realiseren van Stronghold Crusader 2. Daarom kondigt het bedrijf de start van de Stronghold Crusader 2 crowdfunding-campagne op Gambitious aan.

Dertig dagen lang kunnen gamers de verdere ontwikkeling van deze game ondersteunen, in ruil voor verschillende beloningen. Onder meer de game zelf, toegang tot de gesloten multiplayerbèta en de game Stronghold HD zullen worden verstrekt als tegenprestatie.

Stronghold Crusader 2 speelt zich af in de eeuwenoude woestijnen in het Midden-Oosten. Het strategisch gevecht tussen brute ridders en vurige kaliefen barst daar realtime los. Naast nieuwe eenheden, gebouwen en kasteelontwerpen, wordt de game voorzien van een dynamische co-op modus, die het mogelijk maakt om met twee spelers tegelijk dezelfde kastelen, troepen en grondstoffen te besturen. Een nieuwe battle-interface en een nieuwe engine moeten zorgen voor betere visuals, performance en realtime physics.

"Stronghold Crusader ligt ons nauw aan het hart. Het is niet alleen onze eigen favoriete game, maar het is ook duidelijk de favoriet van onze fans over de gehele wereld. Stronghold Crusader 2 is de game die we al jaren willen maken en nu krijgen we eindelijk die kans. Het wordt echt een game om naar uit te kijken", zegt Simon Bradburry, CEO van Firefly studios en ontwikkelaar van Stronghold Crusader 2.

Stronghold Crusader 2 staat gepland om begin 2014 uit te komen op pc. Lees ook de preview.

Regisseur wenst dode King of Pop een fijne verjaardag

Een paar dagen geleden gingen er nog geruchten dat acteur Sean Connery zou lijden aan de ziekte van Alzheimer. De kwalijke roddels werden gelukkig snel de wereld uitgeholpen door zijn goede vriend Michael Caine.

Afgaande op een tweet die Spike Lee vandaag op het wereldwijde web deponeerde, beginnen we ons toch wel een beetje zorgen te maken over de geestelijke gesteldheid van de Amerikaanse regisseur.

De op 25 juni 2009 overleden Michael Jackson zou vandaag 55 jaar zijn geworden.


Waar is dat feestje?

Kramer haalt uit naar bestuur KNSB

Sven Kramer vindt het een gemiste kans dat KNSB-voorzitter Doekle Terpstra woensdagavond niet naar huis is gestuurd. De Olympisch kampioen op de vijf kilometer vond het het een uitgelezen kans om een signaal richting het gehele bestuur van de schaatsbond. Kramer beschrijft het bestuur als incompetent.

"Ik verbaas me dat wij als schaatsers altijd heel kritisch zijn, maar op het moment suprême handelen wij daar niet naar. Nu krijgen Terpstra en het bestuur weer het voordeel van de twijfel en ik weet niet of dat goed is. Dat continue pappen en nathouden`, aldus Kramer. De schaatsers hebben zelf ook een stem in de ledenraad. 

De TVM-kopman zegt dat het niet alleen om voorzitter Terpstra gaat. "Uiteindelijk roept iedereen in het bestuur dat ze er zitten voor de sport en het beste voor de sport proberen te doen, maar sommige mensen zijn gewoon niet competent genoeg."

"Dat is heel zielig, of nou ja, daar kunnen zij zelf niets aan doen. Zij zitten alleen niet op de juiste plek. En dat slaat op het bestuur als geheel. Natuurlijk zijn er ook mensen die het wel goed doen en waar ik ook goed contact mee heb. Maar van sommigen hoor je ook nooit wat."

Er speelt meer dan dan alleen de kwestie over de nieuwe ijsbaan. "Sterker nog, dat is nog wel het minste van de afgelopen jaren. Communicatie, selectiecriteria, faciliteiten, de beschikbare trainingsuren in Thialf. Nu komt het schaatsen te vaak te negatief in het nieuws. Dat is zonde van onze mooie sport", vervolgt Kramer. 

"Het ergste vind ik nog wel die teruggegeven World Cup", refereert Kramer aan het besluit van de KNSB om dit seizoen geen wereldbekerwedstrijd in Thialf te organiseren omdat de bond naar schatting een kleine ton zou verliezen op het evenement.

"Maar in een olympisch seizoen moet de sportieve prestatie altijd de prioriteit hebben. Dat we die World Cup teruggaven was een cruciale fout en dat reken ik het hele bestuur aan. En nu mogen de merkenteams ook nog eens 75.000 euro aftikken om naar Astana af te reizen. Dus komt het op onze schouders terecht. Ik vind niet dat de KNSB daar weg mee mag komen."

Toen Kramer gevraagd werd of Terpstra wegsturen dé oplossing is antwoordde hij: "Natuurlijk is het maar de vraag of Terpstra wegsturen dé oplossing is. Maar je moet toch ergens beginnen? Nu moddert het weer door."

Kramer was woensdagavond zelf niet aanwezig bij de vergadering. Hijzelf zat in traningskamp. Daardoor kon hij geen gebruik maken van zijn individuele stem om een tegengeluid in de vergadering te laten horen. "Mijn prioriteiten in dit olympische seizoen zijn schaatsen, trainen en slapen", aldus de Fries zijn afwezigheid. "Daar past zo'n vergadering laat in de avond simpelweg niet tussen."

Blessure Podolski ernstiger dan verwacht

Arsenal moet het veel langer dan verwacht stellen zonder Lukas Podolski. De Duitse aanvaller kampt met een hamstringblessure en staat acht tot tien weken aan de kant, liet trainer Arsène Wenger donderdag weten. Aanvankelijk werd gedacht dat het herstel van Podolski ongeveer een maand in beslag zou nemen.

Podolski mist naast een reeks wedstrijden voor Arsenal ook de WK-kwalificatieduels van Duitsland tegen Oostenrijk, Faeröer, Ierland en Zweden. De 28-jarige international liep de hamstringblessure dinsdag op in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen Fenerbahçe in de play-offs voor de Champions League.

'Denken aan wetenschap maakt moreel'

Echte wetenschap is neutraal. Het is niet afhankelijk van meningen, normen en waarden, of ideologieën. Een veelgehoorde klacht, vooral uit religieuze hoek, is dat wetenschap daarom amoreel is. Daardoor zouden ook diens aanhangers amoreel zijn. Maar niets blijkt minder waar.

Onderzoekers van de University of California Santa Barbara testten de hypothese dat wetenschap gezien wordt als een morele bezigheid. Immers, zo veronderstelden de onderzoekers, wetenschap legt de nadruk op waarheidsvinding, rationaliteit en onpartijdigheid - allemaal dingen die beter zijn voor de samenleving dan voor het individu.

Ze deden vier onderzoeken om de hypothese te toetsen. Eerst onderzochten ze de correlatie tussen moraliteit en wetenschappelijkheid. Ze vroegen een groep mensen om een moreel oordeel over een casus en lieten hen een vragenlijst invullen over hun relatie met wetenschap. Daaruit bleek duidelijk dat mensen met een grotere affiniteit voor wetenschap strengere morele oordelen velden.

Maar zoals iedere FOK!ker weet, is correlatie niet gelijk aan causatie. Om dat verband vast te stellen, deden ze nog drie onderzoeken. Ieder van de drie onderzoeken begon met een puzzel: woorden werden dooreen geschud. Vervolgens moesten de proefpersonen een zin maken met de woorden. Sommigen kregen wetenschappelijke woorden, anderen neutrale woorden.

Daarna werd op drie manieren de moraliteit van de proefpersonen gemeten. In de eerste moesten ze opnieuw een moreel oordeel vellen over een casus. In de tweede werd hen gevraagd hoeveel menslievende daden ze afgelopen maand deden. De derde manier was het dictatorspel. Daarbij krijgt een proefpersoon een bedrag, dat hij volledig zelf mag verdelen over zijn medespelers.

Uit ieder onderzoek kwam hetzelfde resultaat. Proefpersonen die in het eerste deel van de test wetenschappelijke woorden voorgeschoteld kregen, handelden in de tweede helft van het onderzoek moreel correcter. Oftewel, door simpelweg wetenschap in hun achterhoofd te houden, werden de proefpersonen betere mensen.

Stormloop na seksoproep tienermeisje

Een seksadvertentie waarin een 14-jarig meisje uit Stockholm haar diensten aanbood, heeft een stortvloed aan potentiële klanten getrokken. Maar liefst 110 reacties kwamen er binnen, in slechts een paar dagen tijd. Helaas voor de rukkers bleek het te gaan om een nepadvertentie van een Zweedse radiozender.

"Hallo! Ik ben Emma, een 14-jarig meisje dat graag een zakcentje wil bijverdienen en mannen wil ontmoeten", zo stond er op de sekssite te lezen. "Veel ervaring heb ik niet, dus zul je me een handje moeten helpen. Ik ben een vrolijke, aardige en slanke brunette. Reageer snel!"

Goedkoop was het geile 'tienermeisje' echter niet. Voor aftrekken vroeg ze omgerekend €57,50, voor een pijpbeurt 115 euro en geslachtsgemeenschap moest zelfs 230 euro opbrengen. Verder voegde zij eraan toe dat ze in het bezit was van een metropas, zodat ze alle hoeken van Stockholm kon bezoeken.

Het liep storm na de advertentie. Slechts drie minuten na plaatsing kwam de eerste reactie binnen. Aan het einde van de week werd de advertentie verwijderd, maar toen bleken vijftig 'klanten' te hebben gebeld, dertig personen hadden ge-sms't en nog eens dertig kerels hadden gemaild.

Helaas voor hen bleek de seksadvertentie nep. Het betrof hier een actie van Sveriges Radio, die hiermee een reactie wilde uitlokken. In Zweden is seks met een persoon onder de 15 jaar namelijk streng verboden, maar hier zaten de reageerders niet mee.

Een van hen was 'Anders', die graag wilde toekijken als Emma moest plassen. Toen hij door de radiozender werd doorgezaagd, antwoordde hij dat seks met een minderjarige zou moeten worden gelegaliseerd. Zelf heeft hij er geen problemen mee als zijn minderjarige kinderen seks zouden hebben.

Opnames Warcraft film volgend jaar van start

Goed nieuws voor de vele liefhebbers van World of Warcraft. Al jarenlang zitten de fans van de succesvolle game-reeks te wachten op een verfilming van hun favoriete spel en die wens lijkt nu dus eindelijk in vervulling te worden gebracht. Via het Twitter-account van Production Weekly vernemen we namelijk dat de opnames van Warcraft op 13 januari 2014 zullen beginnen.

De Warcraft verfilming zou oorspronkelijk worden geregisseerd door Sam Raimi, maar toen deze uit het filmproject stapte werd het stokje overgenomen door Duncan Jones. De filmende zoon van zanger David Bowie werd eerder bekend met indrukwekkende films als Moon (2009) en Source Code (2011). De film zal worden uitgebracht door Legendary Pictures en moet in 2015 op het witte doek te zien zijn.

World of Warcraft eindelijk op het witte doek
World of Warcraft eindelijk op het witte doek

Ingenieurs schrijven brandbrief Oosterscheldedam

Zes ingenieurs die nauw betrokken waren bij de bouw van de Oosterscheldekering luiden de noodklok over de toestand van de waterkering. In een brief aan de Tweede Kamer en Provinciale Staten van Zeeland stellen ze dat Rijkswaterstaat ernstig in gebreke is gebleven met het onderhoud.

Rijkswaterstaat meldde vorige week na berichtgeving van De Telegraaf dat aan de randen van matten die de bodem bij de kering moeten beschermen zand is weggespoeld. Ontkend werd dat de waterkerende werking in gevaar zou zijn.

De ingenieurs zijn het niet eens met die 'geruststellende berichten'. "De situatie is onvoldoende gestabiliseerd en een visie op een structurele oplossing ontbreekt", aldus de briefschrijvers. Volgens hen is er bij Rijkswaterstaat een 'tekort aan kennis en ervaring op waterbouwkundig terrein'.

De briefschrijvers zeggen vorig jaar bij toeval te hebben geconstateerd dat Rijkswaterstaat Zeeland 'ernstig in gebreke is gebleven'. De noodzakelijke bestortingen zijn volgens hen sinds 2000 niet meer uitgevoerd. Daardoor is grote schade aan de bodembescherming ontstaan en was volgens hen ook de stabiliteit van de Noord-Bevelandse oever in direct gevaar. "Rijkswaterstaat was zich hiervan niet bewust. Men liep langs de rand van de afgrond."

Het gebrek aan kennis bij Rijkswaterstaat baart de ingenieurs zorgen, omdat die kennis 'essentieel is voor het verzekeren van de veiligheid tegen overstromingen'. "Deze zorgen treffen ook de goede reputatie van deze bedrijfstak in het buitenland die onder druk zal komen te staan indien zich in ons land problemen met de waterveiligheid voordoen."

Turkije voorbereid op eventuele gifgasaanval

De Turkse regering heeft voorbereidingen getroffen voor een eventuele aanval met chemische wapens vanuit Syrië. In het grensgebied met Syrië zijn voorraden voedsel en gasmaskers aangelegd, aldus de autoriteiten.

Bij de grens met Syrië zijn zeven bunkers aangewezen waar mensen kunnen schuilen, mocht het tot een aanval uit Syrië komen. Daarnaast zijn er honderd experts op het gebied van chemische wapens naar de regio gestuurd om het gebied te controleren op sporen van gifgas.

Turkije is een van de grootste tegenstanders van het regime van president Bashar Assad. Ankara heeft zich achter de Syrische oppositie geschaard en zei deze week deel te willen nemen aan een eventuele actie tegen Syrië.

Vrouw wil en krijgt tbs voor neersteken vriend

Een 45-jarige vrouw, die graag naar een tbs-kliniek wilde en daarom een vriend neerstak, krijgt haar zin. Ze moet vijf jaar de gevangenis in en krijgt tbs met dwangverpleging. De rechtbank in Utrecht veroordeelde de vrouw donderdag voor poging tot moord en poging tot zware mishandeling. Tegen de vrouw was een celstraf van zeven jaar geëist met tbs met dwangverpleging.

De vrouw verklaarde al een tijdje met het plan te lopen iemand neer te steken, om gestraft te worden met een verblijf in een tbs-kliniek. Daar had ze eerder drie jaar gezeten in verband met een ander geweldsdelict. Ze verklaarde een 'geweldige tijd' te hebben gehad in de 'gestructureerde omgeving' van de gesloten psychiatrische afdeling.

Katinka W. stak in mei een mes in de rug en arm de man uit Bunnik. De vrouw had een week lang bij hem gelogeerd. Toen hij haar verzocht een eigen woonruimte te zoeken, werd ze boos en besloot ze haar plan iemand neer te steken, uit te voeren. Ze verklaarde hem eigenlijk te willen doodsteken in zijn slaap.

De vrouw krijgt tbs, omdat ze verminderd toerekeningsvatbaar wordt geacht. Volgens deskundigen lijdt de vrouw aan een ziekelijke stoornis en een gebrekkige geestelijke ontwikkeling.

Nick & Simon duiken modewereld in met Jan Smit

Nick & Simon gaan zich samen met Jan Smit inzetten voor een modewebsite. De Volendammers slaan de handen ineen met onder anderen imageconsultant Dyanne Beekman en gaan de website Modeveiling vormgeven.

"Toen dit idee op tafel kwam waren we gelijk enthousiast en we hebben we besloten eerst een pilotfase te starten, alvorens de samenwerking inhoudelijk vorm te geven", laat Simon Keizer weten in een verklaring. Beekman heeft eerder de spijkerbroeken ontworpen die Jan Smit op de markt bracht.

Voor Smit is het niet de eerste keer dat hij de modewereld induikt. Zo lanceerde de zanger een kledinglijn met onder meer onderbroeken, broeken en T-shirts.

Matt Damon in nieuwe film Christopher Nolan

Gisteren wisten wij u al te melden dat Matt Damon geen zin heeft om de rol van Batman's hulpje Robin te spelen in de vervolgfilm van Man of Steel. Vandaag is bekendgemaakt dat de sciencefiction film Interstellar van Christopher Nolan wel met Damon zal worden gemaakt.

Welke rol Matt Damon precies gaat spelen is nog niet duidelijk, maar het lijkt om een kleinere rol te gaan, aangezien de Amerikaanse acteur slechts twee weken aan het werk zal zijn op de filmset van Interstellar. De nieuwste film van Nolan wordt opgenomen op locatie in IJsland en gaat over een groep wetenschappers, die via wormgaten door de ruimte reizen. Naast Damon zien we een indrukwekkende cast met Matthew McConaughey, Jessica Chastain, Anne Hathaway, Casey Affleck, John Lithgow, Michael Caine, Topher Grace en Ellen Burstyn.

Christopher Nolan's Interstellar staat gepland voor een bioscooprelease in november 2014.

'Resultaten Rasmussen niet geschrapt'

Michael Rasmussen mag ondanks zijn dopingverleden zijn resultaten behouden. Dat heeft een commissie van de Deense sportfederatie geadviseerd aan de Deense dopingautoriteit, die de zaak tegen de oud-wielrenner binnenkort behandeld. Rasmussen zou zo worden beloond voor zijn medewerking met de autoriteiten.

"Rasmussen heeft met zijn informatie de autoriteiten inzicht gegeven in de dopingcultuur binnen de wielersport", staat in een verklaring die is geplaatst in de Deense krant Ekstra Bladet. "Daarmee heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan een schonere toekomst voor de sport. Het is daarom redelijk om hem zijn resultaten niet af te nemen."

De dopingautoriteit kan het advies van de commissie terzijde schuiven, maar volgens Ekstra Bladet gebeurt dat zelden. De belangrijkste resultaten van Rasmussen vallen nog binnen de verjaringstermijn van acht jaar. Zo won de oud-Raborenner in 2005 en 2006 de bolletjestrui in de Tour de France en boekte hij vier etappezeges.

Aan de successen van Rasmussen kwam een abrupt einde toen hij in 2007 in de gele trui door Rabobank uit de Tour de France werd gezet. De Deen bleek te hebben gelogen over zijn verblijfplaats in voorbereiding op de koers. Pas begin dit jaar biechtte hij op bijna zijn hele carrière doping te hebben gebruikt.

Or KPN wil politieke steun tegen overname

De centrale ondernemingsraad (or) van KPN wil dat het kabinet en de Tweede Kamer hun invloed gebruiken om de overname van het telecomconcern door América Móvil te voorkomen. Dat liet de raad donderdag weten in een open brief aan de politici.

De or vreest dat de overname door het Mexicaanse bedrijf de continuïteit en de kwaliteit van de dienstverlening van KPN en de werkgelegenheid bij het bedrijf in gevaar brengt. De raad wil daarom al haar invloed gebruiken om de overname te voorkomen en roept het kabinet en de Tweede Kamer "nadrukkelijk" op daarbij met beschermende wetgeving te helpen.

De ondernemingsraad liet enkele weken geleden al weten bezorgd te zijn over de overname en gaf toen aan "alle invloed" te zullen aanwenden om KPN als "zelfstandige Nederlandse onderneming" te kunnen laten voortbestaan. De raad vraagt de voorzitters van de Tweede Kamerfracties en de leden van het kabinet nu om een gesprek om hun zorgen verder toe te kunnen lichten. De or vreest vooral dat América Móvil na de overname afspraken die nu worden gemaakt over het handhaven van de kwaliteit van KPN, snel zal laten vallen.

América Móvil maakte begin augustus bekend dat het alle aandelen KPN wil overnemen. De afgelopen dagen sprak de topman van het bedrijf, dat al bijna 30 procent van KPN bezit, hierover met betrokken vakbonden en minister van Economische Zaken Henk Kamp. De vakbonden gaven aan enigszins gerustgesteld te zijn over de plannen van América Móvil. Kamp noemde het gesprek nuttig, maar ging niet op de inhoud ervan in.

Or KPN wil politieke steun tegen overname
Or KPN wil politieke steun tegen overname (Foto: ANP)

Celstraf voor stalker Wendy van Dijk

De 49-jarige Alfons N. heeft 8 maanden celstraf gekregen voor onder meer stalken en bedreigen van presentatrice Wendy van Dijk. De rechtbank in Amsterdam kwam donderdag tot een ander oordeel dan in 2007, toen ook al uitspraak werd gedaan in dezelfde zaak.

Het proces moest echter opnieuw, vanwege een administratieve fout van de rechtbank. N. werd destijds vrijgesproken van stalking van Van Dijk, maar toen kreeg wel 12 maanden cel voor bedreiging van zijn ex-vriendin en politiemensen. Hij hoeft echter niet meer de cel in, omdat hij al 17 maanden in voorarrest heeft doorgebracht.

Celstraf voor stalker Wendy van Dijk
Celstraf voor stalker Wendy van Dijk (Foto: ANP)

Metershoge vlaggen verbeelden Droomboek voor koning

Metershoge vlaggenpoorten met daarop ruim 120 'dromen' uit het Droomboek voor koning Willem-Alexander zijn vanaf volgende week te zien op Paleis Het Loo. Publiek kan tijdens de buitententoonstelling ruim 120 dromen zien, in de vorm van wensen, gedichten, schilderijen en tekeningen, meldt Paleis Het Loo donderdag.

Het eerste exemplaar van het Droomboek, een initiatief van het Nationaal Comité Inhuldiging ter gelegenheid van de inhuldiging van de koning, wordt volgende week donderdag op het paleis aangeboden aan koning Willem-Alexander. Ruim 6500 Nederlanders hebben een 'droom' ingestuurd voor het Droomboek voor koning Willem-Alexander. Van driehonderd is de inzending opgenomen in het boek. Die driehonderd mensen zijn donderdag uitgenodigd op Het Loo.

Vanaf 6 september is gedurende bijna twee maanden de buitententoonstelling Dromen op Paleis Het Loo te zien op de monumentale Stallenlaan. In het entreegebouw is verder een speciale tafel ingericht waarop bezoekers het boeken kunnen inkijken en meer informatie krijgen over het Droomboek.

Vanaf volgende donderdag is het Droomboek verder voor iedereen te gratis downloaden en ook in gedrukte versie beschikbaar. Alle Nederlandse huishoudens ontvangen hiervoor vanaf eind augustus een waardebon per post, waarmee iedereen het boek bij de boekhandel kan ophalen.

Cambodja-tribunaal zonder geld

Het Cambodja-tribunaal zit zonder geld en moet mogelijk de deuren sluiten. Dat heeft VN-topman Ban Ki-moon bekendgemaakt. Hij riep de VN-lidstaten op geld te doneren. Het tribunaal startte in 2006. Het moet de wandaden van het Rode Khmer-regime in de jaren zeventig beoordelen.

Destijds stierven 1,7 miljoen Cambodjanen door dwangarbeid, uithongering, gebrek aan medische zorg en executies. Ban Ki-moon noemde het 'een tragedie voor het Cambodjaanse volk' als het tribunaal de werkzaamheden zou moeten staken.

Medewerkers van de rechtbank hebben al maanden geen loon gehad. Zo'n honderd van hen willen op 1 september in staking gaan als zij dan hun geld nog steeds niet hebben ontvangen.

Tribunaal haalt klokkenluider-rechter van zaak-Seselj

Het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag haalt de Deense rechter Frederik Harhoff van het proces van de Servische nationalist Vojislav Seselj. Met het schrijven van een brief met kritiek op het hof heeft hij de schijn van partijdigheid gewekt, laat het tribunaal donderdag weten.

Het is nog niet meteen duidelijk welke gevolgen de verwijdering van de rechter heeft op de processen waar Harhoff bij betrokken was. In de zaak-Seselj zou het panel van drie rechters op 30 oktober vonnis wijzen. Volgens een woordvoerder zal de vicepresident van het tribunaal beslissen hoe het proces van Seselj wordt voortgezet.

Het proces van Seselj begon in 2007. De leider van de Servische Radicale Partij staat terecht wegens aanzetten tot geweld tegen niet-Serviërs in Bosnië en Kroatië. Hij meldde zich ruim tien jaar geleden zelf bij het tribunaal, volgens eigen zeggen om het hof belachelijk te maken. Bij de afronding van het proces eisten de aanklagers vorig jaar tegen hem 28 jaar gevangenisstraf. Na het uitlekken van de brief van Harhoff verlangde Seselj echter dat hij van zijn zaak werd gehaald, omdat hij vooringenomen zou zijn tegen Servische leiders.

In de brief schreef Harhoff dat commandanten vrijgesproken werden onder druk van de VS en Israël. Die landen zouden bang zijn dat er een precedent geschapen werd waardoor hoge militairen medeschuldig verklaard zouden kunnen worden aan misdaden van hun onderlingen. Harhoff kwam met zijn kritiek nadat enkele commandanten in hoger beroep waren vrijgesproken.

De wrakingskamer van het tribunaal geeft Seselj gelijk dat Harhoff met zijn brief 'een onaanvaardbare schijn van partijdigheid' heeft gewekt. Het panel kwam tot deze beslissing met twee tegen een.

Harhoff heeft nog niet gereageerd, maar zijn positie bij het tribunaal lijkt onhoudbaar te zijn geworden. Zelfs de Chinese rechter Liu Daqun, die het oneens was met de beslissing om hem van de zaak te halen, heeft geen goed woord over voor de brief van de Deen. Liu spreekt van 'een onsamenhangende kritiek op de recente jurisprudentie van het Tribunaal, op basis van niet onderbouwde speculaties en insinuaties over onbehoorlijk gedrag van collega's, op een wijze die een rechter niet past'.

Labour weigert Cameron 'blanco cheque'

De Britse Labour-partij heeft donderdag aangegeven dat zij ook een afgezwakte regeringsmotie over Syrië mogelijk niet zal ondersteunen. Oppositieleider Ed Miliband liet weten dat hij niet van plan is een 'blanco cheque' aan premier David Cameron te geven om in de toekomst een militaire operatie tegen Syrië te beginnen.

Miliband heeft Cameron eerder al gedwongen om van een onmiddellijke aanval af te zien en eerst de bevindingen van wapeninsecteurs van de Verenigde Naties over een beweerde gifgasaanval van regeringstroepen in Syrië af te wachten. Door de opstelling van Labour is de uitkomst van een debat later donderdag in het Lagerhuis ongewis. Als de motie wordt aangenomen is militair optreden in principe mogelijk, maar is een tweede stemming nodig na het VN-rapport.

De Britse regering wil donderdag een juridisch advies over een eventuele aanval openbaar maken.

'Nucleaire' politiecommissaris ontheven uit functie

De politiecommissaris die sinds ruim een jaar bezig is met de organisatie van een nucleaire top in Nederland is deze week uit zijn functie gezet. De integriteit van de man, Tom Driessen, wordt in twijfel getrokken door inlichtingendienst AIVD en dat is reden hem per direct terug te trekken. Dat bevestigt een woordvoerder van de Nationale Politie donderdag na berichtgeving van NRC Handelsblad. De korpsleiding betreurt de gang van zaken.

Driessen, voormalig hoofd van de nationale recherche, stapte twee jaar geleden op als tweede man bij Europol, nadat was gebleken dat hij vertrouwelijke informatie had doorgespeeld aan een bevriende Nederlandse collega die had gesolliciteerd naar een topfunctie bij de Europese politieorganisatie. Driessen keerde terug naar de Nederlandse politie. Hij zou geen leidinggevende functie meer krijgen, maar zich bezighouden met projecten.

Vorig jaar werd Driessen benoemd tot projectleider van de Nationale Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden, die de Nuclear Security Summit (NSS) in maart in Den Haag voorbereidt. Op deze tweedaagse conferentie komen leiders van zo'n zestig landen bijeen om te praten over de strijd tegen nucleair terrorisme. Wereldleiders als Barack Obama, Vladimir Poetin en Ban Ki-moon komen dan naar Nederland.

De AIVD heeft afgelopen maand veiligheidsonderzoek naar Driessen verricht en is niet voornemens de voor zijn functie benodigde Verklaring van geen bezwaar af te geven, bevestigt de politiewoordvoerder. De politie weet officieel niet waarom. NRC Handelsblad schrijft dat de politieman volgens de inlichtingendienst niet integer genoeg wordt geacht vanwege de affaire bij Europol, die aan het licht was gebracht door het Europees bureau voor fraudebestrijding OLAF. De AIVD zou Driessen verwijten 'onvoldoende open' te zijn geweest over dit incident.

Tweede man Arno Julsing neemt de werkzaamheden van Driessen waar tot er een opvolger is. Die wordt snel benoemd, verzekert de zegsvrouw.

FOK!toen: De atoombom

64 jaar geleden deed de Amerikaanse luchtmacht een rare ontdekking. Hun sensoren registreerden fall-out, alsof iemand een atoombom had af laten gaan. Maar dat kon helemaal niet, want de VS waren het enige land dat over atoombommen beschikte. Verder onderzoek bevestigde al snel hun grootste angst: de Sovjets lieten voor het eerst succesvol een kernwapen ontploffen.

Het verhaal van de atoombom begint enkele tientallen jaren eerder, met een dame die op een andere manier met deze dag verbonden is. Lise Meitner was een van de grootheden van de natuurkunde van het interbellum. Hoewel ze voortdurend werd tegengewerkt – een vrouw hoorde volgens sommigen in de keuken, niet in het laboratorium – wist deze schrandere Oostenrijkse het als eerste vrouw te schoppen tot professor in de natuurkunde.

Meitner deed met haar partner in science, Otto Hahn, in Berlijn onderzoek naar de kern van het atoom. In 1932 werd de neutron, de bouwsteen van de atoomkern, ontdekt. Men besefte al snel dat het mogelijk zou zijn om een atoom te creëren met meer neutronen dan uranium, het zwaarste element dat in de natuur voorkomt. Meitner en Hahn raceten tegen grootheden als Rutherford en Fermi om als eerste deze atoom te vinden – een puur theoretische bezigheid, dachten ze – en daarmee een Nobelprijs in de wacht te slepen.

Meitner (L) en Hahn in hun laboratoriumMeitner (L) en Hahn in hun laboratorium

Helaas voor Meitner gooiden de nazi's roet in het eten. Hoewel ze zo'n 30 jaar voordien al bekeerd was tot het christendom, waren haar ouders joods. Omdat ze Oostenrijkse was, werd ze daarvoor niet vervolgd toen de nazi's aan de macht kwamen, in tegenstelling tot veel van haar collega's. Maar na de Anschluss in 1938, toen Oostenrijk deel van Duitsland werd, veranderde dat. Meitner moest halsoverkop vluchten, eerst naar Nederland, en vervolgens naar Zweden.

Het was in Zweden dat Meitner en Hahn door middel van briefwisseling hun onderzoek voortzetten. Bij gebrek aan een eigen laboratorium, moest Meitner alle onderzoeken laten uitvoeren door Hahn. Daarbij deed hij een verrassende ontdekking. Hij vond bewijs voor kernsplijting. Hahn wist zich geen raad met de ontdekking en wendde zich tot Meitner. Zij formuleerde in 1939, met hulp van de eveneens gevluchte fysicus Otto Frisch, als eerste de theorie achter de kernsplijting. Maar ze ontdekten ook de destructieve kracht van kernsplijting. Meitner zag in dat Einstein's bekende formule E=mc2 ook hier gold. Bij splitsing bleef wat massa over, die omgezet werd in energie – heel veel energie.

Meitner en haar collega's ontvingen direct veel lofprijzingen. Einstein noemde haar 'de Duitse Marie Curie'. Toen Hahn in 1945 de Nobelprijs voor Natuurkunde kreeg wegens de ontdekking van kernsplijting, waren veel mensen kwaad dat Meitner de prijs niet mocht delen. Haar erkenning kwam echter nog. In 1982 vonden Duitse onderzoekers atoom 110, dat ze meitnerium doopten – een eer die Hahn nog niet ten beurten was gevallen (al had het niet veel gescheeld).

Hiermee sluiten we het verhaal van Meitner af. Maar het verhaal van de atoombom, dat begint pas.

Amerikaanse natuurkundigen zagen de ontdekking met lede ogen aan. Ook zij begrepen wat een kracht kernsplijting had, en dat het in de verkeerde handen héél verkeerd gebruikt zou kunnen worden. Maar alle kennis over kernsplijting was in handen van het vleesgeworden kwaad: de nazi's! Ze schoten direct in actie en met steun van beroemdheid Einstein vroegen ze president Roosevelt om financiering. In het begin kregen ze slechts weinig geld en was hun onderzoek slecht georganiseerd. In 1941 werd het Office for Scientific Research and Development (OSRD) opgericht om het onderzoek te financieren en coördineren. Pas na de aanval op Pearl Harbor en de daaropvolgende oorlogsverklaring door Duitsland werd het idee van een kernbom serieus.

Einstein (L) met OppenheimerEinstein (L) met J. Robert Oppenheimer

Allereerst werd professor J. Robert Oppenheimer van de Universiteit van Californië aangetrokken om het project te leiden. Het was zijn taak om het onderzoek naar kernsplijting te bundelen en een ontwerp voor een werkende atoombom te maken. Hij overlegde met zijn collega's en kwam tot de conclusie dat tien kilo uranium al een kritische massa vormt. Dat betekent dat als atomen splitsen in tien kilo uranium er al een kettingreactie van splitsende atomen ontstaat, waarbij enorm veel energie vrijkomt. Plutonium, wat juist in 1941 ontdekt was, scheen nog veelbelovender.

Oppenheimer's ontdekking werd in 1942 in actie omgezet: het Manhattan-project was geboren. Doorheen geheel Amerika werden fabrieken en bases ingezet voor de productie van een atoombom, waarvan de bekendste ongetwijfeld het hoofdkwartier in Los Alamos is. Uranium en plutonium werden geproduceerd en een ontstekingssysteem werd ontworpen. Het culmineerde allemaal in de eerste succesvolle test van een atoombom, de Trinity-test op 16 juli 1945.

Hoewel indrukwekkend, vat zo'n plaatje nooit de werkelijke destructieve kracht van de atoombomHoewel indrukwekkend, vat zo'n plaatje nooit
de werkelijke destructieve kracht van de atoombom

In sneltreinvaart werden nog twee kernbommen geproduceerd: Little Boy en Fat Man. Little Boy werd op 1 augustus opgeleverd en werd op 6 augustus al op Hiroshima gegooid: de eerste keer dat atoomwapens gebruikt werden in de oorlog, iets meer dan een halve maand na hun geboorte. Fat Man legde drie dagen later Nagasaki in as, de tweede en totnogtoe hopelijk laatste atoombom die in de oorlog gebruikt werd. Het nieuwe superwapen leek een Amerikaanse wereldhegemonie in te luiden.

Maar de Sovjets zaten ook niet stil. Ook zij hoorden van Meitner en Hahn's ontdekking, en ze wisten dat zowel de nazi's als de Amerikanen als de Britten druk onderzoek deden naar kernsplijting. Maar toen natuurkundige Georgi Fliorov in 1942 de wetenschappelijke tijdschriften erop nasloeg, stond daar niets in over kernsplijting. Hij begreep al snel dat het onderzoek staatsgeheim was geworden en dat de overheden van verschillende landen kernsplijting wilden inzetten voor hun eigen doeleinden.

Fliorov drong er bij Stalin op aan om ook een kernwapenprogramma te starten. Stalin, die van spionnen al gehoord had dat andere landen al bezig waren met het ontwerpen van kernbommen, besloot direct zijn eigen programma op te zetten. Hij stelde natuurkundige Igor Koertsjatov aan het hoofd. Toen de Amerikanen in 1945 hun eerste bommen gooiden, waren de Sovjets nog bezig met ontwerpen. Stalin gaf de onderzoekers nog een zak geld en een hoop mankracht. Daarnaast kaapte hij nazi-wetenschappers die ook bezig waren met het ontwerpen van atoombommen en daar erg dicht bij in de buurt kwamen.

Igor Koertsjatov aan het werk in de jaren '30Igor Koertsjatov aan het werk in de jaren '30

Maar het belangrijkste waren de verschillende spionnen in het kernwapenprogramma van de Amerikanen. Die speelden informatie over Amerikaanse ontdekkingen door aan de Sovjets. Het resulteerde in de eerste succesvolle test van een atoombom door de Sovjets, op 29 augustus 1949. Niet toevallig was het wapen grotendeels identiek aan de Amerikaanse Little Boy.

De Russische test brak het Amerikaanse overwicht en luidde definitief de Koude Oorlog in. Terwijl de VS en de Sovjet-Unie elkaar bedreigden met mutually assured destruction, wisten andere landen ook een kernbom te bemachtigen. Eerst volgde het Verenigd Koninkrijk in 1952, in de jaren '60 wisten ook Frankrijk en China kernwapens te bouwen. India testte haar eerste atoombom in 1974, Zuid-Afrika bouwde in de jaren '80 een aantal kernwapens en het is een publiek geheim dat Israël ongeveer in dezelfde periode ook haar eerste kernwapen ontwikkelde. De jongste leden van de kernwapenclub zijn Pakistan (1996) en Noord-Korea (2006).

Hoewel sinds 1968 vrijwel alle landen het Non-proliferatieverdrag tekenden (alleen India, Pakistan en Israël weigerden; Noord-Korea tekende maar kwam op de beslissing terug), waarin ze beloofden hun kernwapenarsenaal te ontmantelen, is de wereld nog steeds bezaaid met kernwapens. De VS hebben er naar schatting nog zo'n 5.000 kernwapens, Rusland heeft er naar schatting 10.000, en de andere landen samen hebben er ongeveer 1000. In Nederland liggen nog zo'n 20 Amerikaanse kernwapens, op vliegbasis Volkel, ondanks protest van het volk en de politiek.

Vanaf vandaag verzorgt Ser_Ciappelletto enkele weken iedere donderdag FOK!toen

Shadow Warrior

Eind jaren 90 kwam developer 3D Realms met een game genaamd Shadow Warrior. Een brute hack-and-slash waarbij de bedoeling was om hordes aan demonen te verslaan. De game is al enkele jaartjes oud dus en Flying Wild Hog vond het tijd om een 'reimaging' te maken van de game. Samen met Devolver Digital is het bedrijf druk bezig om de laatste puntjes op de i te zetten om de game rond de herfst van dit jaar uit te brengen.

Van Rijn verzekert recht op schone luier

Bewoners van zorginstellingen houden het recht op een dagelijkse wasbeurt en een schone luier. Dat verzekert staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) donderdag, nadat gesuggereerd werd dat hij het wetsvoorstel dat dit regelt wil intrekken. "De bepalingen die in die wet staan gaan we gewoon overnemen", zei hij.

Het vorige kabinet diende de zogenoemde Beginselenwet AWBZ-zorg in, waarin de rechten van hulpbehoevenden zijn vastgelegd. Deze wet was vooral een wens van de toenmalige gedoogpartner PVV.

Van Rijn wijst erop dat een groot deel van de Kamer het onnodig vindt om dit in een aparte wet te regelen. "Dat ben ik wel met ze eens", zegt de bewindsman. "Dus ik ga het netjes regelen in de wet over langdurige zorg."

Eerder vandaag stelde de Volkskrant dat Van Rijn de wet wilde intrekken. De Raad van State oordeelde eerder al negatief over het voorstel omdat het hulpbehoevenden in wezen geen nieuwe rechten geeft. Alles is volgens de raad eigenlijk al wettelijk geregeld.

De PVV reageerde daarop furieus. "Dit kabinet is ziek", twitterde Geert Wilders. Fleur Agema laat weten dat zij de Beginselenwet zelf gaat indienen. Ook SP-Kamerlid Renske Leijten is ontsteld. "Dat basisrechten nodig zijn voor mensen in zorginstellingen is treurig, dat kabinet daarvan afziet is om te huilen."

PvdA-Kamerlid Otwin van Dijk doet de berichtgeving af als 'onzin'. "Belangrijke zorg zoals douchen, verschonen en persoonlijke aandacht blijft voor iedereen beschikbaar. Het recht op deze zorg blijft wettelijk geregeld."

El Hamdaoui op huurbasis naar Málaga

Mounir El Hamdaoui speelt de rest van het seizoen voor Málaga CF. De Spaanse club huurt de oud-speler van onder meer Ajax en AZ voor een jaar van Fiorentina. De club van de Duitse trainer Bernd Schuster heeft bovendien een optie tot koop bedongen. El Hamdaoui wordt donderdag om 13.00 uur officieel gepresenteerd.

El Hamdaoui stond bij Fiorentina afgelopen seizoen slechts drie keer in de basis. Zestien keer kwam de Marokkaans international als invaller in het veld. De aanvaller werd door Fiorentina vorige zomer transfervrij opgehaald bij Ajax, waar hij bij trainer Frank de Boer in ongenade was gevallen.

De afgelopen weken werd El Hamdaoui ook in verband gebracht met een overgang naar Feyenoord. De 29-jarige speler zou echter te duur zijn geweest voor de Rotterdammers. Met Málaga vindt hij nu onderdak bij een club die vorig seizoen nog de kwartfinale haalde in de Champions League.

Massa geniet nog voorkeur bij Ferrari

Als het aan Ferrari-teambaas Stefano Domenicali ligt dan rijdt Felipe Massa ook volgend jaar voor de Italiaanse Formule 1-renstal. Om contractverlenging af te dwingen moet de Braziliaan wel betere resultaten gaan boeken. Fernando Alonso bezet het andere stoeltje.

Domenicali: "Mijn favoriete scenario is door te gaan met Felipe, want hij is een geweldige kerel, zeer toegewijd aan Ferrari. Er zijn weinig coureurs die zijn plek in kunnen nemen en er meteen staan. Maar we hebben natuurlijk wel goede prestaties nodig van Massa. Daarom maken we geen haast, we nemen liever de juiste dan een snelle beslissing."

Mocht Massa geen contractverlenging krijgen dan lijkt de Braziliaan mogelijk bij Sauber terecht te kunnen. Huidig coureur bij dat team Nico Hülkenberg zou dan de overstap naar Maranello kunnen maken, maar ook Kimi Räikkönen zou terug kunnen keren bij Ferrari. "Kimi is een snelle coureur en iedereen weet dat ik hem hoog inschat. Maar elk commentaar dat ik verder geef zal worden gezien als een direct antwoord. We nemen de tijd om de knoop door te hakken."

Dunken in NBA 2K14

2K Games heeft een trailer uitgebracht van NBA 2K14, het jaarlijkse basketbalfeestje op de consoles. Denk je aan basketbal, dan denk je aan het dunken, dus daar zien we in deze trailer genoeg van.

Met meer dan drieduizend toegevoegde animaties ziet de strijd op het basketbalveld er realistischer uit dan ooit. Er zijn veertien teams uit Europa toegevoegd en de besturing heeft wederom een make-over gekregen. Lebron James is het gezicht van dit jaar en ook de muziek komt uit zijn eigen playlist.

NBA 2K14 komt uit op PlayStation 3 en Xbox 360. Er komen ook een next-gen varianten van de game die niet geport, maar apart ontwikkeld worden door 2K.

Legaal ROMs spelen met Retrode

Er zijn nog steeds enkele retrogame pareltjes waar de games van tegenwoordig niet aan kunnen tippen, afgezien van graphics natuurlijk. Het is nu mogelijk met behulp van Retrode om legaal die pareltjes te spelen op je pc en Ouya.

De Retrode eigenlijk niets meer dan een apparaat om rom backups te maken van je oude Sega Mega Drive-, Super Nes- en Nintendo 64-cartridges en te spelen in een emulator. Met als toevoeging dat je de games met de originele controlers kunt spelen.

Op het moment dat je de Retrode via USB aansluit op je pc, dan verschijnt er net zoals een USB-Stick een aparte drive en kun je de rom-bestanden van de gamecartridge kopiëren en plakken naar je pc. Het is ook mogelijk om roms direct vanaf de cartrigde te starten.

Retrode kost 65 euro. Dus heb je altijd al backup van je oude games willen maken of je save games veilig willen stellen? dan is dat vanaf heden mogelijk. 

Retrode

Retrode N64

Kim Jong-un's ex gedood om sekstape

De ex-vriendin van Kim-Jong-un is vorige week doodgeschoten door een vuurpeloton.  De Noord-Koreaanse Hyon Song-wol had een sekstape van zichzelf aan China verkocht.

Hyon, een gevierd zangeres, werd op 17 augustus met elf anderen opgepakt wegens het verspreiden van porno. Samen met haar collega's had zij filmpjes gemaakt waarin ze de liefde bedreven. Deze beelden werden voor grof geld verkocht aan buurland China.

Hyon Song-wol, die tien jaar geleden een verhouding had met de Grote Leider, is op 20 augustus voor de ogen van familieleden met machinegeweren geëxecuteerd. Ook de elf anderen werden doodgeschoten. De familieleden van alle twaalf vermoorde 'pornosterren' zijn naar een concentratiekamp gestuurd.

Utrecht verhuurt Zullo aan Adelaide

FC Utrecht verhuurt Michael Zullo aan Adelaide United. De Australische international kwam dit seizoen nog niet aan spelen toe en wordt daarom voor een jaar gestald bij de club uit zijn geboorteland. Zullo speelde in drie seizoenen bij Utrecht 34 competitieduels.

Zullo wilde graag vertrekken om zijn plaats in de WK-selectie van Australië niet in gevaar te laten komen. "Om zijn plaats veilig te stellen, moet hij ergens een vaste waarde zijn", weet manager spelerszaken Edwin de Kruijff. "Dat is hij bij FC Utrecht niet. Bij Adelaide United in de A-League kan hij dit wellicht op korte termijn wel worden."

Ruim 37 procent meer leaserijders beboet

Leaserijders hebben in de eerste helft van 2013 ruim 37 procent meer bekeuringen gekregen dan in dezelfde periode vorig jaar. Vrouwen kregen net iets vaker een boete dan mannen, maar betaalden gemiddeld wel minder per bekeuring. Dat blijkt donderdag uit onderzoek van Business Lease Nederland.

Vrouwen betaalden gemiddeld 69 euro per bekeuring, mannen 72. Het aantal boetes lag hoger omdat er meer trajectcontroles werden gehouden en er meer flitsers stonden. Het gemiddelde bedrag per boete ligt wel lager dan het eerste halfjaar van 2012.

Verreweg de meeste boetes werden uitgedeeld aan leaserijders voor te hard rijden. Parkeerboetes staan op plek twee. Slechts een procent van de bekeuringen werd uitgedeeld voor het rijden door rood licht.

Business Lease baseert de cijfers op een analyse van bijna vijftienduizend verkeersboetes die zijn uitgedeeld aan de eigen leaserijders.

Nederlandse in Brazilië is 'miss gevangenis'

Een 23-jarige Nederlandse vrouw is bij een schoonheidsverkiezing in een Braziliaanse strafinrichting uitgeroepen tot 'miss gevangenis plus size 2013'. Dat maakte het ministerie van justitie in de deelstaat Ceará dinsdagmiddag (lokale tijd) bekend.

De Nederlandse moest het in de gevangenis in de stad Fortaleza opnemen tegen negen andere kandidaten. In de categorie voor missen met een maatje minder won een 21-jarige Braziliaanse. De winnaressen werden beloond met onder meer schoonheidskits, kleren, boeken en ventilators.

Om de feestelijkheden luister bij te zetten waren de familieleden van de kandidaten uitgenodigd. De verkiezing werd georganiseerd om de eigenwaarde van de vrouwen te bevorderen. Vaak zijn ze eenzaam of depressief, stelt justitie.

Beide missen zitten een celstraf uit voor drugshandel.

Barnevelder vast voor ontucht met drie meisjes

Een 36-jarige man uit Barneveld is woensdag aangehouden op verdenking van ontucht. De man wordt ervan verdacht drie minderjarige meisjes te hebben misbruikt, laat de politie donderdag weten.

Het misbruik zou zaterdag hebben plaatsgevonden in de Gelderse plaats. De meisjes hadden hun ouders erover verteld. Die stapten vervolgens naar de politie en deden aangifte.

De verdachte meldde zich woensdag zelf bij de politie. Hij zit vast en wordt vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

The Division zonder honden

Ubisoft heeft weer heel wat informatie naar buiten gebracht over The Division via hun blog. Zo weet men te vertellen dat alle grote mobiele besturingssystemen gebruikt gaan worden voor de companion app. Ook speelt customization in The Division een grote rol spelen.

The Division speelt zich af in de nabije toekomst en is gebaseerd op 'Operation Dark Winter', een scenario waarin een Amerikaanse stad geïnfecteerd raakt met de pokken door een biologische aanval. In dit scenario is de stad binnen vijf dagen hopeloos verloren. Je begint in The Division 22 dagen na de aanval, de stad is dus al een grote puinhoop. De game speelt zich grotendeels af in Manhattan, maar dus ook buiten de stad.

Het verhaal van het spel draait vooral om de keuzes van de spelers. "The content is emergent and at the heart of the game it is about the player’s choice. The stories behind how each player develops and grows will always be different, which makes this quite unique. The storyline is the storyline, but how you unravel it and how you get there is really up to you. A lot of what we were trying to do with the demo was hint at the idea of discovery; it’s hugely important to the game. We will probably never reveal in full how the game works before we release it because really at the core of the game is the idea of discovery and exploration."

Ook zal player-vs-player van groot belang zijn, zoals al te zien was in de E3-trailer. "PvP is incredibly important to the game. We were asked how we wanted to do it and we realized that separating it out as a multiplayer wouldn’t make sense. We looked at a range of different games and then decided we wanted to keep it ambiguous. We wanted to integrate it into the storyline and add an element of mystery, so you don’t know who is a friend and who is an enemy."

Ubisoft wil duidelijk maken dat The Division in de eerste plaats een RPG is. Wapens, uitrusting en vaardigheden zijn dan ook zeer belangrijk. Eigenlijk komen alle belangrijke elementen van een RPG dus terug in The Division. Wapens zullen op veel verschillende manieren aangepast kunnen worden. Binnenkort zal Ubisoft hier meer over vertellen.

De ontwikkelaar is zich wel bewust van de grote verschillen tussen spelers die kunnen ontstaan door de loot in het spel. "The short answer is that I believe in loot-based RPGs; I think they’re fantastic and loot will be hugely important in The Division. You’ll have a range of items from gear to weapons, each of which will have various mods and things that we’ll get into later on. However, we don’t want this to become one of those loot-based RPGs where it’s all about gear and there is a ridiculous gap between old and new players; if I’ve just started playing the game but my friend has been playing for a few months, we want those guys to be able to play together. It’s a tricky balance and one that we want to try to solve."

Ubisoft heeft ook goed nieuws voor mensen die graag de companion app willen gebruiken. Tablets die draaien op Android, iOS en Windows zullen sowieso ondersteund worden. Smartphones kunnen ook gebruikt worden, maar het kan wel zijn dat het een iets andere ervaring wordt, vanwege de kleinere schermen. De drone die gebruikt kan worden via de tables kan ook aangepast worden. "At the moment we only have one [drone] in development, but this is going to increase as we continue to develop the game, it will also depend on what type of drone you want to be. Customization and socialization of the drone are really the key elements of the companion app so yes these will definitely be available."

In The Division is het ook mogelijk om met meerdere groepen samen te spelen, al wil de ontwikkelaar er niet al te veel over kwijt. Zo zijn bepaalde onderdelen met acht spelers te doen.

Fans van honden moeten we helaas teleurstellen. Er zullen wel af en toe honden te zien zijn, maar ze zullen geen grote rol spelen.

The Division komt hoogstwaarschijnlijk eind 2014 uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

The Division (Foto: Ubisoft)

Atlético Madrid concreetst voor Alderweireld

Toby Alderweireld lijkt Ajax deze transferperiode te gaan verlaten. Maar voor welke club verruilt hij Ajax? Atlético Madrid is het meest concreet voor een transfer van de Belg. De zaakwaarnemer van de international, Søren Lerby, vertelt in het Algemeen Dagblad dat de Spaanse subtopper de meeste aanspraak maakt op de diensten van de centrumverdediger.

"Er zijn meerdere kandidaten, maar Atlético is het concreetst." Lerby is daarnaast van mening dat een transfer nog niet één-twee-drie is beklonken. "De onderhandelingen kunnen nog wel een paar dagen duren", sluit hij af.

Naast Atlético Madrid verschijnt ook de naam van Arsenal veelvuldig in het transfergeruchtencircuit. Eerder wimpelde Alderweireld Norwich City, Spartak Moskou en Bayer Leverkussen af. Die clubs voldeden niet aan de wensen van de Ajacied.

Alderweireld heeft nog een contract voor één jaar in Amsterdam, waardoor hij óf moet vertrekken, óf moet bijtekenen om nog geld voor Ajax op te kunnen leveren.

Balotelli maakt Ibrahimovic klein

Mario Balotelli heeft zich met AC Milan ten koste van PSV geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. De Italiaan haalde na afloop nog even geniepig uit naar Zlatan.

Toen Sky Italia na afloop van de met 3-0 gewonnen wedstrijd Balotelli met Zlatan vergeleek werd de geest van het enfant terrible geprikkeld. "We zijn twee verschillende mensen, maar het is een compliment voor Zlatan om met mij te worden vergeleken."

Balotelli zag PSV niet als een grootse tegenstander. "We hebben ze hier in Milaan afgemaakt. Al speelden we in Nederland niet goed. Maar ja, dat gebeurt. Het is beter dat dat gebeurt in de eerste, dan in de tweede wedstrijd", sluit hij af.

Balotelli had met zijn doelpunt in Milaan een belangrijke rol in de plaatsing van zijn club. Hij maakte de 2-0, waarna het duel beslist was.

Veel finaleplaatsen Nederlandse roeiers op WK

Vier Nederlandse boten hebben op de vijfde dag van het WK roeien in Zuid-Korea een finaleplaats veiliggesteld. Twee boten redden het niet en haakten af in de strijd om de medailles. In totaal staat de teller voor de Nederlandse ploeg in Chungju al op acht finaleplaatsen.

De opvallendste prestatie werd neergezet door Mitchell Steenman en Rogier Blink. Zij roeiden in de twee-zonder-stuurman naar een nieuw Nederlands record. Het WK duurt tot en met zondag.

'Sylvie van der Vaart ging al jaren vreemd'

Sylvie Meis heeft Rafael van der Vaart aan de lopende band bedrogen. Dat beweert althans haar voormalige beste vriendin Sabia Boulahrouz, die inmiddels zelf een relatie heeft met Sylvies ex Rafael.

"Ik heb haar vaak een alibi verschaft, ik heb alles meegemaakt", vertelt Sabia volgens verschillende Duitse media in de boulevardkrant Bild. "De lijst van haar affaires is lang. Een piloot, een bodyguard, zelfs een danser uit het programma Let's Dance, horen bij de mannen met wie Sylvie aanpapte."

Volgens Sabia wond Sylvie de ene na de andere man om haar vinger. De ex van Boulahrouz, die werd geboren als Sabia Engizek, zegt dat Sylvie heeft geprobeerd om Rafael ook een affaire in de schoenen te schuiven, zodat mensen zouden denken dat ook haar man vreemdging. Ze zou een vrouw zelfs geld hebben geboden om met Rafael uit te gaan.

Sabia zegt dat ze bewijs heeft dat haar verhaal ondersteunt. Uit respect voor familie en vrienden heeft ze lange tijd haar mond gehouden. Maar nu schaamt ze zich dat ze een rol speelde in het verhaal.

Rafael en Sylvie maakten begin dit jaar bekend dat ze gingen scheiden. Ze gaven elkaar in 2005 het jawoord en hebben samen een zoon. Sabia spreekt tegen dat zij de reden is van de breuk, en zegt dat Rafael en zij pas na de bekendmaking van de scheiding een relatie kregen.

Schaars ziet PSV als Europese subtop

Stijn Schaars is met PSV uitgeschakeld in de Champions League. AC Milan bleek over twee wedstrijden een maatje te groot. Volgens Schaars is PSV dan ook Europese subtop.

Schaars laat aan diverse media weten dat AC Milan beduidend beter was dan in Eindhoven. "Zij hebben uit vijf kansen drie doelpunten gemaakt. Wij hebben ook een aantal grote kansen gehad, maar scoorden niet. Dit is het verschil tussen Europese top en Europese subtop."

De middenvelder van PSV blonk gister uit aan Brabantse zijde. "Goed positiespel is leuk, maar je moet het wel afmaken", sluit hij af. Effectiviteit wordt door veel critici als brug tussen top en subtop gezien. Die brug kon PSV gister niet slaan. Door de 3-0 nederlaag speelt PSV nu Europa League-voetbal. Vrijdag wordt er voor de groepsfase van dat toernooi geloot.

Martino draagt Super Cup op aan Vilanova

Tata Martino heeft zijn eerste prijs als hoofdtrainer van FC Barcelona gewonnen. De coach weigert echter zelf te pronken met de prijs, en draagt de trofee op aan Tito Vilanova.

Na afloop van de wedstrijd toont Martino zich solidair met Vilanova, die door gezondheidsproblemen niet meer kon functioneren bij Barça. "Deze beker draag ik op aan de spelers, Vilanova en de rest van de technische staf", vertelde hij onder meer aan Sky Sports.

Barcelona speelde met 0-0 gelijk tegen Atlético Madrid. Dat resultaat volstond voor de winst van de Super Cup, omdat Barça de uitwedstrijd met 1-1 gelijk had gespeeld. Martino is niet geheel tevreden over het vertoonde spel van zijn ploeg.

"Als je om een prijs speelt, dan is het resultaat het enige wat telt. Toch wilden we meer pressie spelen en meer snelheid in ons spel leggen. Maar het seizoen is pas begonnen en al met al is dit een goed resultaat", sluit hij af.

Engelse pers: Spurs en Ajax akkoord

Ajax heeft met Tottenham Hotspur overeenstemming bereikt over een transfersom van twaalf miljoen euro voor Christian Eriksen. De Engelse media weten het zeker: binnen 24 uur zit de transfer van Eriksen naar Londen in kannen en kruiken.

De Deense middenvelder bespreekt alleen nog de laatste details van zijn contract bij Tottenham en maakt zich daarna op voor een Engels avontuur. Voor Ajax komt het vertrek van Eriksen niet als een verrassing. Verschillende namen zingen al rond om de international op te volgen in Amsterdam. 

Ook De Telegraaf meldt een akkoord tussen de clubs. Volgens het medium is het niet meer de vraag óf Eriksen naar Tottenham vertrekt, maar wanneer. De Deen moet alleen zelf nog tot overeenstemming komen met zijn nieuwe club. Gezien het te verdienen salaris in Engeland moet dat geen problemen opleveren. Eriksen moet ongeveer twaalf miljoen euro opleveren.

[US Open] Murray begint uitstekend

Andy Murray heeft zijn eerste test op de US Open van dit jaar glansrijk doorstaan. De titelverdediger rekende in drie sets eenvoudig af met de Fransman Michaël Llodra: 6-2, 6-4 en 6-3. De als derde geplaatste Murray speelt in de volgende ronde tegen de Argentijn Leonardo Mayer.

Omdat de regen de afgelopen dagen vaak spelbreker was, kwam Murray pas woensdag voor het eerst in actie. Door het slechte weer kon de partij bovendien pas in de avonduren worden afgewerkt. "Deze omstandigheden zijn voor iedereen vervelend", vond de Brit. "Voor de scheidsrechters, de organisatie en natuurlijk voor de spelers."

Niet het volledige programma kon woensdag worden afgewerkt. Zo werd de partij van Serena Williams (1) tegen Galina Voskoboeva geschrapt en verschoven naar donderdag.

Force India ontwikkelt VJM06 niet verder

Het Formule 1-team Force India gaat zich volledig richten op het seizoen 2014. Coureur Adrian Sutil meldt aan Auto Motor und Sport dat de huidige VJM06 niet verder meer ontwikkeld zal worden.

"We hebben niks nieuws meer in de planning staan voor dit seizoen." Het wil volgens Sutil niet zeggen dat er nauwelijks meer aan de VJM06 gesleuteld wordt. "Je kunt ook tijd winnen door de auto verder te optimaliseren, door wat je al hebt beter te maken. Dat was vorig jaar bovendien niet anders. Toen werd de ontwikkeling ook stopgezet, maar maakte het team in de tweede seizoenshelft alsnog vooruitgang."

In de strijd om het constructeurskampioenschap raakte Force India afgelopen weekend in België de vijfde plaats kwijt aan McLaren dat haar zaken langzaam maar zeker voor elkaar lijkt te hebben. Volgens Sutil is er nog hoop voor zijn team om de positie terug te pakken. "McLaren is een sterk team dat eigenlijk verder naar voren hoor te staan, maar wij blijven er gewoon naar streven tjdens elke race zoveel mogelijk punten te scoren en dan zullen we wel zien hoe het afloopt."

Racegame Angry Birds in de maak

De vogeltjes uit Angry Birds-spelen binnenkort de hoofdrol in een racegame. Gamebedrijf Rovio werkt hiervoor samen met Red Bull. Woensdag heeft het Finse gamebedrijf bekendgemaakt dat het werkt aan Angry Birds Go.

Het is niet bekend voor welke telefoons of spelcomputers Angry Birds Go gemaakt wordt. Daarnaast is het onduidelijk hoeveel de game gaat lijken op bijvoorbeeld Mario Kart of Sonic & Sega All-Stars Racing.

Het racespel is niet de enige nieuwe ontwikkeling rond de gekleurde vogels. Rovio werkt aan een vervolg op Angry Birds: Star Wars, waarbij speelgoed ingescand en vervolgens gebruikt kan worden in het spel. Het idee blijft echter hetzelfde; versla de groene varkentjes door de gekleurde vogels te lanceren.

Sinds Rovio in 2009 de eerste Angry Birds-game uitgaf, is het spelletje wereldwijd ruim 1,7 miljard keer gedownload. Er zijn verschillende versies verkrijgbaar, waaronder een versie gebaseerd op de animatiefilm Rio. Naast de verkoop van spellen verdient het Finse bedrijf geld met de verkoop van speelgoed en andere merchandising.


Racegame Angry Birds in de maak 

Pensioenverzekeraar achter 'budgetbejaardenhuis'

Het plan om van de koepelgevangenis in Breda een budgetbejaardenhuis te maken, is verzonnen door pensioenverzekeraar Delta Lloyd. De verzekeraar wilde mensen wakker schudden om kritisch naar hun pensioen te kijken, maakte het bedrijf donderdag bekend.

Ondernemer Aad Ouborg zocht dinsdag de media op met een persbericht en een website waarin werd aangekondigd dat hij van de koepelgevangenis in Breda een goedkoop bejaardentehuis wilde maken. Bejaarden zouden hier voor 29 euro per dag terechtkunnen omdat zo veel mogelijk wordt bespaard op personeelskosten.

Veel Nederlanders hebben volgens de pensioenverzekeraar geen idee hoe hun pensioen is geregeld en wat hun inkomen is als ze met pensioen gaan. Samen met Ouborg wilde Delta Lloyd laten zien wat er kan gebeuren als mensen hun pensioen niet goed regelen. Een woordvoerder van Ouborg liet woensdag aan Novum Nieuws al doorschemeren dat het plan een maatschappelijke discussie op gang moet brengen.

De mensen die zich de afgelopen dagen hebben ingeschreven voor een plek in het bejaardentehuis, worden door Delta Lloyd benaderd en geïnformeerd.

Albert Heijn niet welkom in Belgische stad

Het Belgische Lier, op twintig kilometer van Antwerpen, heeft Albert Heijn geen toestemming gegeven om een supermarkt te openen in de stad. Volgens het stadsbestuur zijn er al te veel supermarkten. De voorman van de Kamer van Koophandel in Mechelen noemt het besluit donderdag echter een 'daad van protectionisme' in De Telegraaf.

De voorman vindt het een oneigenlijk argument van het stadsbestuur. "Het is de consument die bepaalt of er voldoende concurrentie is", stelt hij in het dagblad. Op het hoofdkantoor van de Zaanse super houden ze de moed erin en wordt vooralsnog doorgegaan met het werven van personeel.

Albert Heijn heeft inmiddels zestien winkels in België. Over drie jaar moeten dat er vijftig zijn.

'Kabinet trekt PVV-plan recht op schone luier in'

Bewoners van zorginstellingen krijgen toch niet het recht op een dagelijkse wasbeurt en een schone luier na een 'ongelukje'. Het wetsvoorstel dat hulpbehoevenden op die manier zeggenschap geeft over hun zorg wordt ingetrokken. Dat is het voorstel van staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA), meldt de Volkskrant donderdag. Een woordvoerder van de staatssecretaris laat weten dit 'te bevestigen noch te ontkennen'.

Het wetsvoorstel komt voort uit het beleid van het vorige kabinet en de inbreng van de PVV. De zogenoemde Beginselenwet Awbz-zorg omschrijft de rechten van hulpbehoevenden als 'zeggenschap over de inrichting van het leven'. Daarbij gaat het onder meer om elke dag douchen en enkele keren per week in bad. Ook zouden cliënten snel moeten worden geholpen bij de gang naar het toilet of een 'ongelukje'.

Volgens ingewijden in de krant heeft het plan aan waarde verloren als gevolg van de beoogde reorganisatie van de langdurige zorg. Ouders moeten langer thuis blijven wonen en daar worden verzorgd.

De Raad van State oordeelde eerder al negatief over het voorstel omdat het hulpbehoevenden in wezen geen nieuwe rechten geeft. Alles is volgens de raad eigenlijk al wettelijk geregeld. De ministerraad neemt vrijdag een besluit.

'Gelderse steden moeten af van weidewinkels'

Gelderse gemeenten moeten stoppen met hun bouwplannen voor zogenoemde weidewinkels buiten de bebouwde kom. De plannen passen niet in de nieuwe economische realiteit en met het schrappen wordt leegloop van de binnensteden voorkomen. Dat advies geeft de provincie Gelderland, schrijft Trouw donderdag.

De provincie beoordeelde de plannen op verzoek van onder meer stadsregio's Duiven, Arnhem-Nijmegen en Zevenaar. Gedeputeerde Josan Meijers (PvdA) zegt in het dagblad dat ze met het stopadvies een lastige boodschap brengt. Ze is dan ook blij dat stadsregio's al met elkaar om tafel zijn gegaan. Naar aanleiding van dat overleg zette onder meer Nijmegen een bouwplan in de ijskast, schrijft Trouw.

Meijers zegt verder in de krant dat er geen behoefte is aan weidewinkels vanwege sterk wijzigend winkelgedrag van de consument. Gelderse stadsregio's mogen wat haar betreft vanaf volgend jaar nog één groot detailhandelscomplex hebben, in de binnenstad. "Geen mag ook", aldus Meijers.

Extra banen Merwede vooral naar Polen en Roemenen

De megaorder die IHC Merwede begin augustus binnenhaalde, levert vooral werk op voor buitenlandse technici uit Polen en Roemenië. 'Misschien een kwart' van de driehonderd banen die de order oplevert bij de scheepsbouwer zal worden ingevuld door Nederlanders, zegt directeur personeelszaken Bert van der Sluis donderdag in het AD.

Ook de banen die door de order ontstaan bij toeleveranciers zullen voor een groot deel niet worden ingevuld door Nederlanders, is de verwachting van Van der Sluis. "De scheepsbouwspecialisten die wij nodig hebben, zijn hier gewoon niet", zegt hij in het dagblad. "Wel schrijnend met zevenhonderdduizend werklozen in Nederland", zegt hij verder.

IHC Merwede bouwt voor ruim een miljard euro zes schepen voor de Braziliaanse olie-industrie. De zogenoemde pijpenleggers worden grotendeels vervaardigd in Nederland.

IHC Merwede is niet het enige bedrijf dat technici buiten Nederland rekruteert, stelt het AD. Zo heeft een Nijmeegs bedrijf in elektrotechniek een eigen opleiding gestart in Roemenië. Op die manier heeft het bedrijf al tientallen Roemenen voor werk in Nederland opgeleid.

FOK!filmblik: Lee Marvin (1924 - 1987)

Het is vandaag op de kop af 26 jaar geleden dat de sympathieke Amerikaanse acteur Lee Marvin overleed. De acteur, die in meer dan dertig jaar in de meest uiteenlopende films te zien was, was vooral populair bij liefhebbers van de betere westerns, misdaad en oorlogsfilms.

Lee Marvin werd geboren op 19 februari 1924 in New York City. De jonge Marvin groeide op in Florida en sloot zich aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aan bij het United States Marine Corps. Bij de slag om Saipan raakte Marvin gewond en mocht terug naar huis met een Purple Star als onderscheiding voor verleende diensten. Marvin werkte nog een blauwe maandag als loodgieters assistent, maar vertrok al snel naar New York om aan de gang te gaan als acteur.

In 1951 maakt Marvin zijn debuut als acteur met een rolletje in de film You're In The Navy Now. Het daaropvolgende jaar heeft Marvin zijn eerste hoofdrol te pakken in de oorlogsfilm Eight Iron Men van Edward Dmytryk. In de film, gebaseerd op het toneelstuk A Sound of Hunting van Harry Brown, draait het om een groep Amerikaanse soldaten die zich in een gebombardeerd huis aan de Italiaanse frontlinie bevinden. Als één van de mannen omsingeld blijkt te zijn door de vijand, ontstaat er onrust in de groep. Marvin speelde in de film de rol van Sergeant Joe Mooney.

Vanaf 1953 was Marvin regelmatig op het witte doek te zien in klassieke gangsterfilms zoals The Big Heat (1953), The Wild One (1953) en Bad Day at Black Rock (1954). Dat de acteur ook prima helden kon spelen zagen we vervolgens in de succesvolle tv-serie M Squad, waarin Marvin de rol van Detective Lt. Frank Ballinger had. In 1961 keerde de acteur weer terug naar het witte doek met de epische western The Comancheros met John Wayne. Marvin en Wayne zouden vervolgens ook te zien zijn in The Man Who Shot Liberty Valance (1962) en Donovan's Reef (1963), welke beide werden geregisseerd door western grootmeester John Ford. Ook was Marvin in 1964 te zien in The Killers van Don Siegel.

Lee Marvin zou in 1965 als enige acteur in de geschiedenis van Hollywood een Oscar winnen voor een dubbele rol in de komische western Cat Ballou. Ook Nicolas Cage (Adaptation. (2002) José Ferrer (Moulin Rouge (1952) en Peter Sellers (Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb (1964) werden voor een meervoudige rol genomineerd, maar Marvin was de enige die deze nominatie ook wist te verzilveren. Met zijn rol in de spetterende oorlogsfilm The Dirty Dozen zou Marvin in 1967 internationaal doorbreken. The Dirty Dozen werd zelfs een van de succesvolste film van dat jaar.

Na een rol in de westernmusical Paint Your Wagon met Clint Eastwood, waarvoor de acteur zelfs een gouden plaat ontving, kreeg Marvin in 1970 de rol van Patton aangeboden in de gelijknamige film, maar wees deze af. In de jaren zeventig en tachtig was de acteur nog te zien in films zoals Monte Walsh (1970), Pocket Money (1972), Emperor of the North Pole (1973), Avalanche Express (1978), The Big Red One (1980) en Gorky Park (1983), maar de glans van de oudere films was wel een beetje verdwenen. In 1985 was Marvin nog te zien in de tv-film The Dirty Dozen: The Next Mission en in het daaropvolgende jaar was hij als kolonel Nick Alexander te zien in zijn laatste film The Delta Force.

Op 29 augustus 1987 overleed Lee Marvin onverwachts aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was 63 jaar oud.

'Roemer eist Prinsjesdagstukken'

SP-leider Emile Roemer eist dat de regering de stukken voor Prinsjesdag deze week nog openbaar maakt. Dat meldt de NOS donderdag. Het kabinet wil de stukken pas op de dag zelf vrijgeven uit vrees voor een lek.

In voorgaande jaren werden de stukken een week voor Prinsjesdag naar het parlement gestuurd, maar vaak werden maatregelen die op Prinsjesdag bekend moesten worden, dan al gelekt naar journalisten. Premier Mark Rutte (VVD) wil dat dit jaar voorkomen.

Roemer is het daar niet mee eens. "Er is nog nooit zo veel gelekt vanuit de regering en de ministeries als dit jaar." Kabinetsleden lekken volgens hem alleen zaken die in hun strategisch belang zijn. Roemer eist in een brief aan Rutte dat de stukken nog deze week naar de Kamer worden gestuurd.

'Burgemeester betrekken bij inzet camerabeelden'

De burgemeester wordt voortaan betrokken bij het besluit om camerabeelden van een misdrijf vrij te geven. Dat zei hoofdofficier van justitie in Den Bosch Bart Nieuwenhuizen in het programma Knevel & Van den Brink.

Met de toestemming moeten mogelijke problemen met de openbare orde worden voorkomen. Nieuwenhuizen zei dit na de uitspraak woensdag in de geruchtmakende mishandelingszaak in Eindhoven begin dit jaar.

Met de uitzending van de beelden heeft justitie inbreuk gemaakt op de persoonlijke levenssfeer van de verdachten, zo oordeelden de rechters woensdag. Justitie had de gevolgen moeten voorzien volgens de rechters. Ook hebben de verdachten volgens de rechtbank veel last gehad van de beelden. De rechtbank legde daarom lagere straffen op dan geëist.

Nieuwenhuizen zei voortaan wat 'slimmer' om te willen gaan met de beelden, maar niet met het gebruik te zullen stoppen. Het OM vindt het een te krachtig opsporingsmiddel om te laten vallen.

Miljoenen Brazilianen zonder stroom

Zeker acht deelstaten van Brazilië zijn woensdag getroffen door een grote stroomstoring. Door een brand in de deelstaat Piaui raakte uiteindelijk bijna het gehele noordoosten van het land van het elektriciteitsnet afgesneden.

Tientallen miljoenen mensen moesten het vervolgens urenlang zonder stroom stellen. In de deelstaathoofdsteden was de stroomvoorziening na een uur of twee hersteld, maar kleinere plaatsen zitten volgens de Braziliaanse toezichthouder nog altijd zonder.

Ook vier speelsteden van het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar zijn door de stroomstoring getroffen.

'VN: smokkel wapens Cuba naar Noord-Korea bewezen'

De vracht Cubaanse wapens die Panama in een Noord-Koreaans schip heeft gevonden is een schending van de sancties die de Verenigde Naties tegen Noord-Korea hebben ingesteld. Dat is volgens het Panamese ministerie van veiligheid de slotsom van het VN-onderzoek naar de smokkel.

De onderdelen voor raketlanceerinstallaties en ander wapentuig werden in juli ontdekt onder zakken suiker in het ruim van de vrachtvaarder Chong Chon Gang, die van Cuba via het Panamakanaal naar Noord-Korea voer. Een ploeg VN-deskundigen zou nu hebben geconcludeerd dat het schip 'zonder enige twijfel' het VN-embargo heeft overtreden. Dat embargo is van kracht omdat de VN Noord-Korea ervan verdenken een kernwapen te ontwikkelen.

Cuba beweert dat de onderdelen onderweg waren naar Noord-Korea om in dat land te worden gerepareerd. Daarna zouden ze worden teruggestuurd.

Berlusconi vecht voor zetel in Straatsburg en Rome

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi vecht zijn uitsluiting van openbare ambten aan voor het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Berlusconi zette woensdag voor de senaatscommissie die zich over de uitvoering van zijn straf voor belastingfraude buigt, de aanval in op de wet die voorschrijft dat veroordeelden als hij geen parlementszetel mogen innemen.

Volgens de advocaten van de mediamagnaat is het vonnis ongrondwettig. Staatsrechtdeskundigen bakkeleien al weken over de vraag of de wet, die voorschrijft dat iemand die tot twee jaar of meer gevangenisstraf is veroordeeld zich zes jaar lang niet verkiesbaar mag stellen, op Berlusconi mag worden toegepast. De conservatieve oud-premier was al senator toen hij werd veroordeeld. Hij hoopt de senaatscommissie zover te krijgen zijn uitsluiting op te schorten tot het Italiaanse hooggerechtshof zich over de gewraakte wet heeft uitgesproken.

Maar Berlusconi heeft nog een tweede ijzer in het vuur. Hij doet volgens Italiaanse pers ook zijn beklag bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Dat zou Berlusconi's straf moeten afwijzen omdat die zwaarder is dan de wet voorschreef op het moment dat de oud-premier de delicten beging.

Het getouwtrek over de politieke toekomst van Berlusconi bezorgt de coalitieregering van premier Enrico Letta hoofdbrekens. Letta heeft de steun van Berlusconi's PdL, zijn regeringspartner, nodig om economische hervormingen door te kunnen voeren. Verscheidene houwdegens van de conservatieve partij hebben al gedreigd de regering ten val te brengen als hun leider zijn senaatszetel wordt ontnomen.

Woensdag zwichtte Letta voor een belangrijke eis van de PdL, het intrekken van een belasting op onroerend goed. Berlusconi's felle verzet tegen de impopulaire heffing was het grootste succesnummer van diens geslaagde verkiezingscampagne. Verscheidene PdL-parlementariërs hebben het continueren van de belasting een breekpunt genoemd. De regering zegt met ingang van volgend jaar 'lokale diensten' te willen belasten om de weggevallen vier miljard euro aan belastinginkomsten goed te maken.

[US Open] Blake definitief met 'pensioen'

De Kroatische tennisser Ivo Karlovic heeft de Amerikaan James Blake definitief met 'pensioen' gestuurd. Hij versloeg de voormalige nummer 4 van de wereld woensdag (lokale tijd) in de eerste ronde na een marathonpartij met 6-7 (2), 3-6, 6-4, 7-6 (2) en 7-6 (2).

De 33-jarige Blake kondigde maandag aan dat na het grandslamtoernooi in New York zijn loopbaan zou beëindigen. "Het zal moeilijk zijn om vanavond te gaan slapen", zei Blake na zijn partij. "Ik heb zoveel mooie jaren met een geweldig publiek gehad. Dit ga ik echt missen."  Blake kampte de laatste jaren met veel blessures. Hij won in totaal tien ATP-toernooien.

RVVH tegenstander Vitesse in beker

RVVH mag het in de tweede ronde van de KNVB beker opnemen tegen Vitesse. De voetballers uit Ridderkerk wonnen dinsdagavond in de eerste ronde, die nog alleen bestemd is voor amateursclubs, met 2-1 van JOS Watergraafsmeer uit Amsterdam. De tweede ronde van het bekertoernooi, waarvoor al in juli werd geloot, vindt plaats van 24 tot en met 26 september.

Ook eredivisionisten Go Ahead Eagles, Roda JC, NEC en FC Groningen kennen hun tegenstander in de tweede ronde. Go Ahead neemt het op tegen DVS'30, dat met 4-1 won van HVV Hollandia. Roda speelt tegen Rijnsburgse Boys, dat vorig seizoen pas in de achtste finales werd uitgeschakeld door PSV.

NEC moet zich opmaken voor een uitwedstrijd tegen Harkemase Boys. De Friese club won met 4-1 van Rohda Raalte. AFC, dat met 2-1 won bij SHO, is eind volgende maand de tegenstander van FC Groningen. De amateurclubs spelen thuis.

[WK Judo] Elmont: "Echt blij met brons"

Dex Elmont kwam naar het WK judo in Rio de Janeiro voor goud, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met de bronzen plak. De 29-jarige judoka toonde zich echter een tevreden man na zijn zege op Mongoolse nummer één van de wereld Nyam-Ochir Sainjargal. "Ik heb laten zien dat ik nog bij de top hoor, dat ik een goede judoka ben. Ik ben echt blij met deze medaille."

Elmont, de nummer drie van de wereld, hoopte in Rio de Janeiro de nare smaak die hij had overgehouden aan zijn laatste twee titeltoernooien weg te spoelen. Bij WK's in 2010 en 2011 delfde hij tweemaal het onderspit in de finale. Na een vijfde plaats op de Olympische Spelen en een matig EK eerder dit jaar, lukte het Elmont ook in Brazilië niet om die gouden plak te bemachtigen.

In de kwartfinale liep hij, redelijk onverwachts, tegen een nederlaag aan tegen de Japanner en latere kampioen Shohei Ono. "Ik had die wedstrijd gewoon onder controle, totdat hij een ongeoorloofde beweging maakte. Hij dook onder mijn hand door en ik wachtte op de call van de scheids. Die kwam niet en hij maakte toen het gelijkmakende punt."

Elmont verloor de grip op het duel en werd in de verlenging uiteindelijk door een ippon gevloerd. "Dat was heel teleurstellend, zo zonde", blikt de Rotterdammer terug. "Anders had ik waarschijnlijk in de finale gestaan en kunnen winnen. De tegenstanders die ik daarin had getroffen kon ik goed hebben."

Tegen Sainjargal herstelde hij zich echter van zijn eerdere misstap. Hij nam revanche op de nederlaag die hij leed op de Olympische Spelen in Londen in de strijd om het brons. "Ik was echt blij met de zege op hem. Hij heeft me in Londen en nog een paar keer dwars gezeten op weg naar goud of een andere medaille. Eerlijk gezegd is de zege op die Mongool me meer waard dan het brons."

Elmont's coach Maarten Arens vond dat zijn pupil in de verloren kwartfinale groot onrecht was aangedaan. "Het was een duidelijke overtreding van de regels. De scheidsrechter had daar een straf voor moeten geven. Hierdoor mist hij de kans om wereldkampioen te worden."

Arens was verder vol lof over het optreden van Elmont. "Het was een hele goede dag. Zeker als je ziet dat hij vorige week zijn vinger kneusde. Hij begon ook een beetje stroef, maar speelde uiteindelijk geweldige wedstrijden. Het is ook een fantastisch resultaat, maar het nog veel mooier kunnen zijn. Als hij terugdenkt aan dit toernooi zal hij vooral denken dat hij hier goud heeft misgelopen."

Barcelona wint Super Cup na tweede gelijkspel

FC Barcelona heeft voor de elfde keer in clubhistorie de Spaanse Super Cup gewonnen. De landskampioen had thuis tegen bekerwinnaar Atlético Madrid aan een 0-0 gelijkspel genoeg, omdat het vorige week in Vicente Calderon (1-1) een uitdoelpunt had gemaakt. Voor Barcelona is het de vierde Super Cup in de laatste vijf seizoenen.

De wedstrijd in Camp Nou kende een verhitte slotfase. Ruim tien minuten voor tijd kreeg Felipe Luis het aan de stok met Dani Alves. Luis werd door de scheidsrechter als dader aangewezen en moest met direct rood vertrekken, waardoor Atlético de wedstrijd met tien man moest uitspelen.

Vlak voor tijd kreeg Barcelona een uitgelezen kans om te scoren toen Pedro een penalty versierde. Lionel Messi schoot echter vanaf elf meter op de lat. De inmiddels gewisselde Arda Turan van Atlético wond zich vanaf de bank zo op over de beslissingen van de scheidsrechter dat hij met rood naar de catacomben werd gestuurd.

[US Open] Ook Sijsling direct onderuit

Igor Sijsling heeft op de US Open de Nederlandse eer niet kunnen redden. Net als Robin Haase, Thiemo de Bakker en Kiki Bertens ging hij in New York al in de eerste ronde onderuit. De Duitser Peter Gojowczyk was met 7-6 (7), 2-6, 6-4 en 6-1 te sterk. Door het verlies van Sijsling zijn er geen Nederlanders meer actief in het enkelspel.

De nederlaag kwam als een verrassing. Sijsling, die vorig jaar op de US Open nog de tweede ronde haalde, is de nummer 68 van de wereld. Gojowczyk staat met zijn 146e plaats beduidend lager. Bovendien deed de 24-jarige Duitser pas één keer eerder mee aan een grandslamtoernooi. In New York plaatste hij zich via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi.

Sijsling knokte zich na het verlies van de openingsset in eerste instantie nog knap terug. De derde set gaf hij echter weer uit handen en in de vierde kwam hij er helemaal niet meer aan te pas. De Amsterdammer leverde daarin maar liefst drie keer zijn service in en creëerde zelf geen enkel breakpoint.

WWE 2K14

Zoals de meeste mensen weten, is THQ begin dit jaar failliet gegaan en hebben ze het gros van hun producten verkocht. Eén van deze IP's was de WWE-reeks die naar 2K Games is gegaan. Tijdens GamesCom keken wij naar de nieuwe game WWE 2K14 om te zien of 2K met deze game het werk van THQ konden overtreffen.

FOK! wat een weer... Perioden met zon

Er gebeurde gisteren toch wel wat bijzonders: er viel een klein buitje en dat was dermate zwaar dat de straat er toch een klein beetje nat bij lag. Dit evenement vond net na de lunch plaats in Zuid-Holland. Verder wisselden stapelwolken en zonnige perioden elkaar af. In de afgelopen nacht ontstonden er enkele dichte mistbanken.

Voor de zoveelste keer kan ik vandaag aankondigen dat het droog blijft en de zon het luchtruim moet delen met enkele wolkenvelden. Ook de temperatuur blijft met 22 of 23 graden exact hetzelfde. Vooruit, de wind draait naar het zuidwesten, dus dat is toch het vermelden waard.

In het weekend stroomt er duidelijk wat koelere lucht ons land binnen en misschien dat er dan wel een paar tienden millimeter regen kan vallen. Laten we niet te negatief worden, dit kan met twee dagen voor de boeg nog makkelijk weer als sneeuw voor de zon uit de uitvoer verdwijnen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

TR1
Dit is dus een ECHTE regenbui. We moesten ervoor naar Tarnovo in Bulgarije waar Dven op dit moment is.

 TR2
Dven glipte tijdens de bui even snel naar buiten toe en legde deze prachtige waterval vast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obama: Assad gebruikte chemische wapens

Barack Obama houdt de Syrische regering van Bashar al-Assad verantwoordelijk voor de recente aanval met chemische wapens in Damascus, waarbij honderden mensen om het leven zijn gekomen. De Amerikaanse president zei woensdag niet te geloven dat de Syrische oppositie over chemische wapens beschikt.

Verder liet hij weten nog geen besluit te hebben genomen over een militaire actie in het land, maar zei hij dat het doel van een mogelijke beperkte aanval zou zijn het toekomstige gebruik van chemische wapens te voorkomen.

Obama: Assad gebruikte chemische wapens
Obama: Assad gebruikte chemische wapens (Foto: ANP)

Polen neemt geen deel aan ingrijpen Syrië

Polen is niet van plan deel te nemen aan een eventuele militaire interventie in Syrië. Dat heeft de Poolse premier Donald Tusk woensdag gezegd.

De Verenigde Staten en zijn bondgenoten lijken voorbereidingen te treffen voor militair ingrijpen in Syrië vanwege een aanval waarbij mogelijk chemische wapens zijn gebruikt. Tusk zei dat de Poolse regering niet van mening is dat een aanval 'de misdaden kan stoppen'. "Niemand in de wereld, ook ik niet, heeft een oplossing paraat hoe deze keten van geweld in Syrië kan worden doorbroken", aldus Tusk.

OM: Aanpakken die Daniëlle

Het Openbaar Ministerie heeft ook in hoger beroep een werkstraf geëist tegen Daniëlle van Aalderen, de vrouw van rapper Lange Frans. Als het aan het OM ligt, moet Daniëlle 150 uur werken omdat ze in oktober 2010 met een geladen vuurwapen in de auto verhaal ging halen bij Baas B., het voormalige rapmaatje van haar man.

Naast de werkstraf eiste het OM een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. De eis komt overeen met de eis en veroordeling in eerste aanleg. Tegen die straf ging Daniëlle in september 2011 in beroep, haar advocaat noemde de veroordeling destijds onbegrijpelijk. "Er was veel ontlastend bewijs", zei de raadsman. "Er is maar een getuige die meent iets gehoord te hebben."

De advocaat noemt ook de eis van het OM in hoger beroep onbegrijpelijk. Volgens de raadsman is het bewijs 'onder de maat'. "Er zijn extra getuigen gehoord voor het hoger beroep, zij hebben ontlastend verklaard", laat Daniëlles advocaat weten aan Novum Nieuws. "Het dossier, dat al zwak was, is daardoor nog zwakker geworden."

Lange Frans lag jaren geleden in de clinch met zijn toenmalige zakenpartner Baas B. Daniëlle, die bij haar aanhouding in verwachting was, ging met haar moeder verhaal halen bij de rapper. Dat er een geladen vuurwapen in haar auto lag, wist Daniëlle naar eigen zeggen niet.

Het OM is echter van mening dat Daniëlle wel degelijk wist dat ze met een pistool op pad was. Dat blijkt volgens het OM onder meer uit vingerafdrukken van Daniëlle die zijn gevonden op de tas waarin het wapen zat. Ook zou uit bedreigingen van Lange Frans' echtgenote hebben gebleken dat ze wist dat ze gewapend was. Het gerechtshof doet naar verwachting op 11 september uitspraak.

Lange Frans en Baas B, die samen hits als Zinloos en Het Land Van... scoorden, hebben de strijdbijl inmiddels begraven. "We kunnen dit boek eindelijk dichtslaan", vertelde Frans eerder.

De steiger (7): Een derde vergrijp

Jurgen liep naar de lege kant van het bed en schoof bloot onder het dekbed. Hij ging op zijn rug liggen en legde zijn handen naast zich neer. Zijn linkerhand kwam terecht op haar rechter. Ze pakte die vast en draaide zich naar hem toe. Hij draaide zich naar haar. Ze keken elkaar aan.
'Je ruikt lekker,' zei ze en ze streek door zijn nog natte haren. Hij stak zijn rechterhand uit en raakte haar haren ook aan. De vlechtjes voelden grappig aan. Toen liet hij zijn vingers over haar voorhoofd naar haar neus glijden. Ze giechelde. Hij glimlachte. Zijn wijsvinger raakte het ringetje in haar neus aan. Hij wilde iets zeggen, maar wist niet wat. Ze legde een vinger op zijn lippen. Van de spanning kreeg Jurgen een stijve.

Ledenraad KNSB achter voorzitter Terpstra

De ledenraad en het algemeen bestuur van de KNSB hebben woensdag hun steun uitgesproken voor voorzitter Doekle Terpstra. "De integriteit van de voorzitter wordt op geen enkele manier in twijfel getrokken", laat de schaatsbond woensdag weten.

Terpstra kwam afgelopen week onder vuur te liggen nadat het Algemeen Dagblad een analyse had gepubliceerd van de gunning van het nieuwe nationale schaatscentrum. Daarin werd gesuggereerd dat de preses intern akkoord was met de gunning aan de Icedome in Almere, terwijl hij naar de buitenwereld andere geluiden liet horen.

Er werd onder meer beweerd dat Terpstra het bondsbestuur en de ledenraad 'een rad voor de ogen zou hebben gedraaid'. "Dat wordt door de ledenraad unaniem van de hand gewezen", meldt de KNSB.

Terpstra is blij met de steun. "Ik heb nog nooit zo nadrukkelijk een mes in mijn rug gevoeld als toen ik het artikel in het AD las", vertelt hij. "Ik kan me goed voorstellen dat de situatie veel emoties los heeft gemaakt. Net als dat partijen en personen het met ons oneens zijn. Maar we kijken nu vooruit."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.