'AOW'ers gaan er 25 euro op achteruit'

Alle ruim drie miljoen gepensioneerden met een AOW gaan er in 2015 zo'n 25 euro per persoon per maand op achteruit. Dat komt doordat de Wet mogelijkheid koopkrachttegemoetkoming oudere belastingplichtigen wordt afgeschaft, zonder dat daar iets nieuws voor terugkomt. Dat meldt RTL Nieuws donderdagavond op basis van gelekte bezuinigingsplannen.

De tegemoetkoming in de koopkrachtvermindering door beleidsmaatregelen voor oudere belastingplichtigen bedraagt dit jaar 25,27 euro bruto per maand. Ruim drie miljoen mensen ontvangen dit bedrag iedere maand. De verlaging betekent dat een echtpaar met een AOW van 1400 euro, gezamenlijk vijftig euro per maand minder krijgt, een verlaging van de uitkering met 3,5 procent. Alleenstaanden gaan 25 euro achteruit op een AOW van iets meer dan duizend euro.

Het kabinet bespaart met de maatregel 750 miljoen euro per jaar. Alleen de mensen met de allerlaagste inkomens worden geheel of gedeeltelijk gecompenseerd via de zorgtoeslag. Het gaat hier volgens RTL Nieuws om mensen met uitsluitend AOW en geen of geen groot pensioen. Het kabinet heeft hiervoor 240 miljoen euro uitgetrokken.

In het pensioenakkoord van werknemers, werkgevers en de overheid was juist beloofd de AOW-uitkeringen ieder jaar met de prijsstijgingen te verhogen, plus jaarlijks 0,6 procent extra. Daar stond een versobering van de pensioenen en een verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar tegenover.

50Plus-voorman Henk Krol noemt het nieuws schandalig. "Ouderen zijn geen melkkoe." Krol gaat vrijdag een brief van het kabinet eisen, waarin opheldering moet worden gegeven over de AOW-plannen, kondigt hij donderdag aan. Ook het CDA heeft volgens Kamerlid Pieter Omtzigt om opheldering gevraagd.