Opnieuw vruchteloos overleg V-raad

De vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties hebben donderdag opnieuw vruchteloos overleg gevoerd over Syrië. Na een beraad van nog geen uur werd duidelijk dat er nog steeds geen overeenstemming is tussen de leden over een aanpak van de crisis.

Het was het tweede overleg in evenzoveel dagen. Rusland had op het spoedberaad aangedrongen, zei een westerse diplomaat bij de VN.

Woensdag slaagden de afgevaardigden van Groot-Brittannië, Frankrijk, de Verenigde Staten, Rusland en China er niet in overeenstemming te bereiken over een door Groot-Brittannië voorgestelde resolutie. De Britten drongen daarin aan op militair ingrijpen tegen Syrië, ter vergelding van de vermoedelijke chemische aanval die vorige week in de omgeving van Damascus aan honderden mensen het leven zou hebben gekost.

Rusland verzet zich fel tegen militair ingrijpen en zegt dat er geen bewijs is dat het Syrische regime achter de aanval zit. Volgens de VS en hun bondgenoten zat het bewind van president Bashar Assad wel degelijk achter de aanval, waarbij gifgas zou zijn ingezet.