Hogere groeiraming valt goed op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York stonden donderdag in de plus mede dankzij een opwaartse bijstelling van de groei van de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal. Zorgen over een militaire ingreep in Syrië op korte termijn ebden weg nadat Duitsland en Frankrijk hadden aangegeven te willen wachten op een VN-onderzoek naar het vermeende gebruik van gifgas. De Amerikaanse minister van Defensie zei dat de VS niet zonder de bondgenoten zullen handelen.

Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 0,1 procent hoger op 14.839 punten. De S&P steeg 0,2 procent tot 1638 punten. De Nasdaq won 0,7 procent tot 3619 punten.

Een uur voordat Wall Street de deuren opende, werd bekendgemaakt dat de Amerikaanse economie in het tweede kwartaal met 2,5 procent is gegroeid. Het betreft een tweede raming. Aanvankelijk werd een groei van 1,7 procent gemeld. Economen rekenden in doorsnee op een bijstelling naar 2,2 procent. Volgens marktstrateeg Anastasia Amoroso van J.P. Morgan Funds, dat 400 miljard dollar aan beleggingen beheert, strookt de hogere groei met het voornemen van de Fed om het steunprogramma voor de Amerikaanse economie af te bouwen.

Tegelijkertijd maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend dat vorige week 331.000 Amerikanen voor het eerst een werkloosheidsuitkering hebben aangevraagd. Dat was een daling van 6000 stuks ten opzichte van een week eerder. Economen rekenden gemiddeld op 332.000 aanvragen.

Telecomconcern Verizon (plus 3 procent) was de sterkste stijger in de Dow. Het Britse Vodafone maakte eerder op de dag bekend met het bedrijf te praten over de uitkoop van het belang van 45 procent in het gezamenlijke bedrijf Verizon Wireless. De verkoop kan Vodafone ongeveer 98 miljard euro opleveren. De in New York genoteerde aandelen Vodafone wonnen ruim 8 procent.

Hogere groeiraming valt goed op Wall Street
Hogere groeiraming valt goed op Wall Street (Foto: ANP)