'Amsterdammers zijn asociaal'

Amsterdamse reizigers willen zich nogal eens misdragen in het openbaar vervoer. Dit viel ook GVB-directeur Bart Schmeink op. Als het aan hem ligt, vind er niet morgen, maar vandaag nog een mentaliteitsverandering plaats.

Duwen, trekken, voordringen en elkaar verbaal proberen af te bluffen: heel normaal gedrag voor sommige reizigers om maar ’s ochtends vroeg in de tram of bus te komen. Hoewel, normaal… Bart vindt van niet. Bart is boos en bart vraagt zich af hoe het toch komt dat 'wij, de Amsterdammers' op zo’n bedenkelijk niveau zijn beland.

Zelf heeft de directeur wel het besef dat het misschien iets te maken heeft met de recente sluiting van de Oostlijn. Ter compensatie worden er enkele bussen ingezet, maar gezien de aantallen die tegenwoordig bij de tram staan te dringen, is dit duidelijk niet genoeg.

De geboren Rotterdammer werkte eerder bij het openbaar vervoer in Liverpool en het contrast met Britten die keurig bij elke gelegenheid die ze maar krijgen een 'queue' vormen is dan ook groot.