FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 augustus 2013

[Ligue 1] Sterren PSG blijven sukkelen

Paris Saint-Germain presteert vooralsnog teleurstellend in de Ligue 1. Ondanks een goal van Edinson Cavani kwamen de hoofdstedelingen niet langs Ajaccio (1-1). PSG kende vorige week al een teleurstellende start in de Ligue 1. Het sterrenensemble van trainer Laurent Blanc speelde met 1-1 gelijk bij Montpellier en hoopten vanavond de rug te rechten tegen Ajaccio.

Met Edinson Cavani en Zlatan Ibrahimovic in de basis leek dat een uit te voeren opdracht, maar niets bleek minder waar. Na negen minuten zorgde Benoit Pedretti op aangeven van Mehdi Mostefa voor een verrassende voorsprong. Hoewel PSG naarstig op zoek ging naar de gelijkmaker, bleef de 0-1 tussenstand lang op het scorebord staan. Pas vier minuten voor tijd moest Ajaccio capituleren. Nieuwkomer Cavani, die voor 63 miljoen euro overkwam van Napoli, schoot PSG met en hard schot van buiten de zestien langszij.

Verder dan 1-1 kwam de Franse topclub, ondanks een legio aan kansen, uiteindelijk niet. Met twee punten uit twee wedstrijden blijven de hoofdstedelingen teleurstellend presteren. De achterstand op koplopers Olympique Lyon, AS Monaco, Olympique Marseille en AS Saint-Etienne bedraagt inmiddels al vier punten.

Juventus verovert Italiaanse Super Cup

Juventus heeft de eerste prijs van het seizoen te pakken. De landskampioen legde beslag op de Italiaanse Super Cup. Landskampioen Juventus kruiste vanavond de degens met bekerwinnaar Lazio Roma.

Bij de Oude Dame debuteerde Carlos Tévez. De Argentijn vormde een aanvalsduo met Mirko Vucinic. De eerste kans van het duel was voor Lazio. Christian Ledesma schoot in kansrijke positie in de handen van Juventus-doelman Gianluigi Buffon.

Naarmate de eerste helft vorderde nam Juventus het initiatief over. Na 22 minuten resulteerde het overwicht in de openingstreffer van Paul Pogba, die overigens scoorde na een onterecht verkregen vrije trap. Tien minuten voor rust dacht Lazio-rechtsback Stefan Radu gelijk te maken, maar Buffon tikte een fraai schot katachtig uit de kruising.

In de tweede helft stelde Juventus de bekerwinst snel veilig. Na zeven minuten was Giorgio Chiellini het eindstation van een counter, waarna Stephan Lichtsteiner een minuut later voor 3-0 zorgde. Daarmee was de koek nog niet op. Twee minuten na de derde Turijnse treffer was het de beurt aan Tévez. De Argentijn luisterde zijn debuut op met een fraaie goal van afstand (4-0).

[MotoGP] Uitslag Grand Prix van Indianapolis

Marc Marquez heeft een dominant weekend op Indianapolis bekroond met de zege in de MotoGP. De kampioenschapsleider bleef op de Brickyard zijn landgenoten Dani Pedrosa en Jorge Lorenzo voor.

Marquez startte de wedstrijd van poleposition, maar zag meteen na het vertrek Lorenzo en Pedrosa voorbijsnellen. Hij haalde Pedrosa in de negende en Lorenzo in de dertiende ronde in om hierna naar de zege te snellen. Lorenzo leek tweede te worden totdat Pedrosa hem in de voorlaatste ronde inhaalde.

Achter dit trio vond een spannend gevecht plaats dat uiteindelijk gewonnen werd door Valentino Rossi. De Italiaan wist pas in de laatste omloop Cal Crutchlow te passeren. De derde man in het gevecht, Alvaro Bautista, moest genoegen nemen met de zesde positie. De tegenvallende Stefan Bradl werd zevende, voor Bradley Smith die in de laatste bocht nog twee plaatsen klom doordat Ducati-teamgenoten Nicky Hayden en Andrea Dovizioso het met elkaar aan de stok hadden.

In het klassement staat Marquez met 188 punten aan de leiding. De Spanjaard heeft een ruime voorsprong op Pedrosa die op 167 punten staat. Lorenzo is derde met 153 punten, voor Rossi die op 130 staat.

Partner Snowden-journalist vast op Heathrow

De partner van de journalist van The Guardian die betrokken was bij de onthullingen over de afluisterpraktijken van de Amerikaanse geheime dienst NSA is zondag urenlang door de Britse autoriteiten vastgehouden nadat hij op doorreis naar Rio de Janeiro op luchthaven Heathrow bij Londen was geland. Dat heeft de Britse krant zondag op zijn website gemeld.

David Miranda, die met journalist Glenn Greenwald samenwoont, kwam uit Berlijn. De agenten die hem meenamen verklaarden hem te willen verhoren onder de Terrorismewet van 2000. Deze omstreden wet, die alleen geldt op lucht- en zeehavens en in grenszones, machtigt agenten om personen staande te houden, te fouilleren, te ondervragen en vast te houden.

De 28-jarige Miranda werd negen uur vastgehouden, het maximum dat is toegestaan voordat agenten iemand moeten vrijlaten of formeel moeten arresteren. Hij moest wel elektronische apparatuur inleveren, waaronder zijn telefoon, laptop, camera, geheugensticks, dvd's en spelletjesconsoles.

Greenwald heeft sinds 5 juni diverse artikelen geschreven over de afluisterpraktijken van de NSA, op basis van duizenden gegevens die hem werden toegespeeld door klokkenluider Eric Snowden. The Guardian heeft op basis van die gegevens ook artikelen gepubliceerd over de activiteiten van de Britse afluisterdienst GCHQ.

In Berlijn heeft Miranda gesproken met Laura Potras, een Amerikaanse filmmaakster die met Greenwald en de Guardian eveneens aan de stukken van Snowden heeft gewerkt.

Greenwald noemt het lastigvallen van zijn partner 'een aanval op de persvrijheid en het proces van nieuwsgaring'. Dat hij negen uur is vastgehouden zonder contact met een advocaat en dat vervolgens een groot aantal van zijn eigendommen heeft moeten afstaan 'is duidelijk bedoeld om te intimideren'. Hij noemde het optreden van de Britse autoriteiten 'een ernstige bedreiging voor journalisten overal''.

De Guardian liet weten bij de autoriteiten opheldering te hebben gevraagd. Een woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken wilde niet direct commentaar leveren, maar beloofde navraag te zullen doen, aldus de Guardian.

CNV heeft zure smaak van afslanking Bijenkorf

De 'puur strategische' keuze van de Bijenkorf om vijf van zijn twaalf filialen te sluiten geeft op zijn minst een zure bijsmaak. Dat stelt CNV Dienstenbond, die is verrast, omdat de warenhuizenketen nog winstgevend is.

Het besluit kost 262 mensen hun baan. Voor hen wordt het erg moeilijk om op korte termijn nieuw werk te vinden, stelt de bond. De timing van de reorganisatie is slecht, vindt de vakbond, hoewel er een 'behoorlijk' sociaal plan ligt.

De warenhuizen in Arnhem en Enschede gaan begin volgend jaar dicht en die in Groningen, Breda en Den Bosch in het voorjaar van 2016. In de zeven resterende vestigingen komt de nadruk meer te liggen op merken 'van internationale allure'. Hiervoor wordt in vijf jaar tweehonderd miljoen euro gereserveerd.

"Voor met name de medewerkers van Arnhem en Enschede pakt dit wel heel ongelukkig uit", zegt CNV-onderhandelaar Jeroen Warnaar in een verklaring. "Of zij straks bij de Primark - die de Bijenkorfpanden wil overnemen - aan het werk kunnen is maar de vraag. Dan heb je het echt over een ander soort winkel, met een andere rol voor de medewerkers."

CNV Dienstenbond wil zo snel mogelijk met de Bijenkorf om tafel om te bekijken hoe de werknemers zo goed mogelijk van werk naar werk kunnen worden begeleid.

De mensen die per 1 januari hun baan verliezen, krijgen een vergoeding op basis van de oude kantonrechtersformule. De Bijenkorf heeft volgens CNV toegezegd het sociale plan dat hierin voorziet ook daarna te handhaven, mits de wetgeving dit toelaat.

De NOS meldde zondag dat vooral Den Bosch is geschrokken van de beslissing. De gemeente was volgens de omroep voor tachtig procent zeker dat het filiaal in de stad uit zou breiden. In Breda was al bekend dat de Bijenkorf een andere winkelformule wilde. De Groningse wethouder Joost van Keulen gaat een poging wagen het bedrijf op andere gedachten te brengen.

Man gewond bij schietpartij Rotterdam

In Rotterdam is zondagavond een 34-jarige man uit IJsselmonde in zijn been geschoten. De schutter is ervandoor gegaan, waarop meerdere politie-eenheden een zoekactie op touw hebben gezet, laat een politiewoordvoerder weten.

De schietpartij vond rond 20.15 uur plaats in de Oranjeboomstraat, in de wijk Feijenoord. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Ambulancepersoneel heeft het slachtoffer aan zijn verwondingen behandeld en hem naar een ziekenhuis gebracht.

Buurlanden willen opheffing sancties Zimbabwe

Buurlanden van Zimbabwe vragen de internationale gemeenschap de sancties tegen Zimbabwe op te heffen, omdat de door president Robert Mugabe en diens ZANU-PF partij gewonnen verkiezingen 'vrij en vreedzaam' zijn verlopen.

"De Zimbabwanen verdienen beter en het volk van Zimbabwe heeft genoeg geleden", zei president Joyce Benda van Malawi, de voorzitter van het samenwerkingsverband van zuidelijk-Afrikaanse landen SADC, zondag na een top in Lilongwe.

Mugabe werd volgens de Zimbabwaanse kiescommissie in de verkiezingen op 31 juli met 61 procent van de stemmen herkozen. Zijn uitdager, oud-premier Morgan Tsvangirai, bleef steken op 34 procent.

Tsvangirai zegt dat er op grote schaal is geknoeid in de verkiezingen. Westerse landen, die geen waarnemers mochten sturen, hebben onregelmatigheden in de kiezersregisters en de stemprocedures aan de kaak gesteld. Onafhankelijke Zimbabwaanse waarnemers hebben eveneens over onregelmatigheden geklaagd.

Ook na de vorige verkiezingen, in 2008, klaagde Tsvangirai over onregelmatigheden. De verkiezingen ging toen ook gepaard met geweld. Na bemiddeling van de SADC werd Tsvangirai toentertijd premier. Banda zei dat die politieke overeenkomst heeft gewerkt. "Ik wil er bij alle belanghebbenden in Zimbabwe op aandringen te blijven samenwerken om het land vooruit te helpen", zei zij.

Clasie: "Ajax heeft niet verdiend gewonnen"

Feyenoord verloor zondagmiddag met 2-1 van Ajax en kende met drie verliespartijen op rij de slechtste seizoensstart uit de clubhistorie. Volgens middenvelder Jordy Clasie deed Feyenoord zichzelf tekort tegen de Amsterdammers. "Op basis van de hele wedstrijd heeft Ajax niet verdiend van ons gewonnen. Het was een gelijkwaardige wedstrijd", aldus de captain, geciteerd door het ANP.

Feyenoord begon sterk in de Arena en kwam op een 0-1 voorsprong. Daarna nam Ajax het initiatief over en scoorde twee keer. In de tweede helft was het niveau slecht en de Rotterdammers waren de betere partij. Toch slaagde de ploeg van Ronald Koeman er niet in om het overwicht om te zetten in treffers.

"Na rust hadden we minimaal gelijk moeten maken, maar we kwamen niet tot echte kansen. Hoe dat kan? Dat snap ik ook niet. We hebben wel de kwaliteiten om kansen te creëren. Als je in de tweede helft zo de bovenliggende partij bent, dan moet je zeker twee of drie kansen creëren waarvan er dan eentje in moet", besluit Clasie.

Arrestanten Egypte gestikt tijdens transport

Zeker 36 mensen die waren opgepakt tijdens de onlusten in Caïro zijn zondag om het leven gekomen toen veiligheidstroepen traangas schoten in een vrachtwagen waarin ze werden vervoerd. Dat hebben medewerkers van Egyptische veiligheidsdiensten zondagavond gezegd.

De vrachtwagen maakte deel uit van een konvooi waarin zo'n zeshonderd arrestanten naar de Abu Zaal-gevangenis in het noorden van de Egyptische hoofdstad werden overgebracht. Arrestanten in een van de trucks kwamen in verzet en wisten een begeleidende politieagent te overmeesteren. Veiligheidstroepen schoten traangas in de vrachtwagen in een poging de zwaar toegetakelde agent te ontzetten. Door het gas stikten de arrestanten, aldus de zegslieden, die anonimiteit bedongen.

Hun lezing wijkt af van berichten over het voorval in de staatsmedia. Volgens de website van de staatstelevisie vielen de doden toen arrestanten probeerden te ontsnappen nadat veiligheidstroepen in de buurt van de gevangenis slaags waren geraakt met militanten. Het staatspersbureau MENA berichtte eveneens dat de trucks waren beschoten.

Volgens de staatsmedia behoorden alle doden en de aanvallers tot de Moslimbroederschap, de organisatie waar ook de afgezette president Mohammed Moris toe behoort. De functionarissen met wie het persbureau AP sprak verklaarden dat lang niet alle arrestanten lid waren van de broederschap.

De arrestanten waren in de voorgaande twee dagen opgepakt op en rond het Ramsesplein, waar bij botsingen met de politie tientallen doden zijn gevallen.

Tadic: "We hebben plezier in het spel"

Dusan Tadic en FC Twente hebben de smaak goed te pakken. De Serviër erkent dat het momenteel genieten is om voor de Enschedese club uit te komen. Na de 1-4 zege bij Feyenoord rekende Twente zondagmiddag ook overtuigend af met FC Utrecht (6-0). Tadic was met een treffer weer van waarde voor zijn club.

De Servische aanvaller verkeert momenteel in bloedvorm, maar toch houdt Tadic zich niet teveel bezig met zijn eigen prestaties. "Ik ben blij dat ik belangrijk kan zijn en neem ook graag die verantwoordelijkheid. Het belangrijkste is dat we goed spelen en als team spelen, dan laat iedere speler zijn kwaliteiten zien. We hebben plezier in het spel en hebben een trainersstaf met visie die voor een speelwijze staan die dat toelaat. Hopelijk kunnen we iedere week beter worden", aldus Tadic op de clubwebsite van Twente.

"We mogen blij zijn dat we Nick Marsman (doelman, red.) hebben. Dat heeft de trainer in de kleedkamer ook aangegeven. Zijn redding in de openingsfase was belangrijk. Anders kan het een hele andere wedstrijd worden. Na onze snelle goals kantelde de wedstrijd definitief in ons voordeel."

14-jarige crost met graafmachines

De Duitse politie heeft zondagmiddag in Mönchengladbach, niet ver van Roermond, een 14-jarige jongen opgepakt die samen met twee vriendjes een 22 ton zware graafmachine in het riviertje de Niers had gereden. De machine zonk half weg in de Niers. Ook een tweede baggerapparaat werd door de jongens zwaar beschadigd, aldus de politie.

De politie kwam de jongen op het spoor, nadat het kind had gebeld om te zeggen dat zijn vader hem had mishandeld. Onderzoek leerde dat de man zijn zoon had geslagen omdat hij op de afgesloten bouwplaats de sleutels had gestolen van de daar geparkeerde bouwmachines en ermee was gaan crossen. De schade aan de bouwmachines bedraagt rond de 400.000 euro. Bij zijn aanhouding bleek de met modder besmeurde jongen de gestolen sleutels nog op zak te hebben. Het kind is na verhoor teruggebracht naar zijn vader.

De politie is nog op zoek naar de twee jeugdige kompanen van de 14-jarige.

Bier drinken zonder te pissen

Binnenkort kan het: bier drinken zonder de dag daarop opnieuw de moeder aller katers te hebben en zweren dat je het nooit meer zover laat komen. Australische onderzoekers hebben namelijk een biertje ontwikkeld dat ervoor zorgt dat je niet uitdroogt.

Het klinkt een beetje vreemd, maar bier ontrekt vocht aan je lichaam. Dit uit zich in het frequente wc-bezoek dat veel kroegtijgers hebben wanneer ze zich laten volgieten op een zaterdagavond. Wanneer je dit vochttekort niet aanvult met water, dan krijg je hoofdpijn en andere leuke effecten van een kater.

Onderzoekers van het Griffith University’s Health Institute hebben daar iets op bedacht. Net zoals bij een sportdrankje mikt men wat elektrolyten en mineralen bij  het bier.  Nadeel hiervan is wel dat het alcoholpercentage omlaag geschroefd moest worden.  De kenmerkende biersmaak bleef gelukkig wel hetzelfde.

Het kan nog wel even duren voordat vochtregulerend bier in de schappen staat. Waarschijnlijk willen de onderzoekers eerst nog uitvoerig testen en vergelijken. Dit alles in naam van de wetenschap natuurlijk.

[Pro League] Anderlecht loopt laat weg bij Waasland

RSC Anderlecht heeft op bezoek bij Waasland-Beveren de derde competitiezege geboekt. De Brusselse kampioen had het lang lastig bij de ploeg van voormalig NEC'er Bas Sibum. Pas een kwartier voor tijd kwam Anderlecht op voorsprong dankzij Sacha Kljestan. De ploeg van trainer John van den Brom liep vervolgens uit naar een grotere zege.

Frank Acheampong en Guillaume Gillet bepaalden de eindstand vervolgens op 0-3. Bij Anderlecht was er een basisplaats voor Bram Nuytinck en Demy de Zeeuw. Anderlecht staat dankzij de zege op de vierde plaats. De achterstand op koploper Standard Luik, dat nog foutloos is, bedraagt drie punten.

[Primera División] Zevenklapper Barcelona tegen Levante

Barcelona is de titelverdediging in Spanje begonnen met een overtuigende 7-0 zege op Levante. Pedro en Lionel Messi scoorden beiden twee keer voor de landskampioen, Alexis Sánchez, Dani Alves en Xavi tekenden voor de andere treffers.

Barcelona begon met Andrés Iniesta en nieuwe aankoop Neymar op de bank. In het eerste officiële duel onder coach Gerardo Martinez liet Cesc Fàbregas vervolgens meteen zien waarom de Catalanen hem niet kwijt willen. Hij strooide met passjes en al na drie minuten had Alexis Sánchez de 1-0 gescoord.

Via Messi, Alves en Pedro was het na 26 minuten al 4-0. Vervolgens duurde het een kwartier voordat Messi vanaf de strafschopstip de vijfde van de wedstrijd mocht aantekenen. Nog voor de rust maakte Xavi er 6-0 van.

Een monsterscore leek in de maak, maar na rust was het tempo van Barcelona een stuk lager. Omdat Levante zich ingroef in het eigen zestienmetergebied was het voor de thuisploeg ook niet makkelijk om te scoren.

Na ruim een uur mocht Neymar zijn debuut maken in de competitie. Na maanden speculatie stond dan eindelijk het koningskoppel Messi-Neymar bij Barcelona in het team. Lang duurde dat echter niet, want zeven minuten later werd Messi gewisseld voor Iniesta.

Barcelona zette ondertussen nog wel aan, maar hield het tempo nog altijd te laag. Levante overleefde de nieuwe omsingeling daarom zonder verder kleerscheuren.

[EK Hockey] Oranjevrouwen door na zege op Belgen

De Nederlandse hockeysters hebben zich zondag geplaatst voor de halve finale van het EK. In het Belgische Boom werd het gastland met 2-0 verslagen. Carlien Dirkse van den Heuvel en de 22-jarige Roos Drost scoorden de doelpunten.

De Oranjevrouwen kwamen furieus uit de startblokken en stapelden vroeg in de wedstrijd kans op kans. Pas na elf minuten opende Dirkse van den Heuvel de score en binnen minuten slalomde Drost door de Belgische verdediging en zorgde voor de 2-0.

Daarna kreeg Nederland nog steeds de beste kansen. België dook zelden gevaarlijk voor de Nederlandse goal op, maar de vele kansen van Oranje werden ook niet benut. De Belgische doelvrouw Aisling D'Hooghe had daar een grote rol in.

Nederland versloeg zaterdag Ierland al met 6-0. In de poulefase wacht nu dinsdag nog een wedstrijd tegen Wit-Rusland.

Doden bij bevrijdingspoging Moslimbroeders

In Egypte zijn 36 doden gevallen toen vermoedelijke leden van de Moslimbroederschap probeerden gevangen medestanders te bevrijden.

De bevrijdingspoging vond volgens Egyptische staatsmedia zondagavond plaats. Ruim zeshonderd leden van de Moslimbroederschap die eerder bij botsingen met de politie waren opgepakt werden in vrachtwagens naar de Abu Zaal-gevangenis in het noorden van Caïro vervoerd toen bewakers van het konvooi onder vuur werden genomen.

Volgens de staatstelevisie gebruikten veiligheidstroepen traangas en losten zij schoten om de aanvallers van zich af te slaan.

Ook Duitse ambassade Jemen weer open

In navolging van Groot-Brittannië heeft ook Duitsland zondag zijn ambassade in Jemen heropend. Dat heeft de Duitse ambassade op de eigen website gemeld.

De Duitse en Britse ambassade en diplomatieke posten van verscheidene andere westerse landen hielden hun deuren in de Jemenitische hoofdstad Sanaa bijna twee weken gesloten in verband met de verhoogde terreurdreiging van al-Qaeda en andere terreurgroepen. Londen liet al eerder in het weekeinde weten dat de ambassade in Sanaa weer zou opengaan.

De Nederlandse ambassade in Jemen is nog dicht.

Ook Duitse ambassade Jemen weer open
Ook Duitse ambassade Jemen weer open (Foto: ANP)

Rebellenleider C-Afrikaanse Republiek nu president

Rebellenleider Michel Djotodia is zondag geïnstalleerd als president van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Hiermee is een overgangsperiode van achttien maanden ingegaan die moet eindigen in vrije en eerlijke verkiezingen.

De door Djotodia aangevoerde rebellencoalitie Séléka zette in maart president François Bozizé af, die zelf vele jaren eerder door een staatsgreep aan de macht was gekomen. Nadat Djotodia zichzelf tot president had uitgeroepen, deed een regionale een beroep op hem om een overgangsraad te vormen die verkiezingen zou moeten voorbereiden.

Djotodia verklaarde dat de overgangsperiode cruciaal wordt voor het herstel van zijn land. Geloofwaardige verkiezingen moeten het land 'een leider geven wiens legitimiteit onomstreden is', zei hij. "Daarom doe ik een beroep op de politieke klasse om verantwoordelijkheid te tonen door een bestand in acht te nemen tijdens deze periode die cohesie vereist."

Hulporganisaties waarschuwen al maanden dat het land van 4,6 miljoen inwoners er slecht voor staat. Het hoofd humanitaire zaken van de Verenigde Naties, Valerie Amos, zei vorige week voor de Veiligheidsraad dat de CAR een mislukte staat dreigt te worden als er niet snel stappen worden gezet om de veiligheid te verbeteren. Séléka-strijders zouden het land onveilig maken. Human Rights Watch maande Djotodia vrijdag 'snel te handelen om zijn mannen tot de orde te roepen'. Volgens HRW is het tijdsbestek voor de verkiezingen onrealistisch, omdat het bestuur in het ongerede is geraakt en veel officiële documenten zijn vernietigd.

'Nederlanders vast bij Turks-Syrische grens'

Twee Nederlanders zouden zijn opgepakt in Turkije vlakbij de grens met Syrië. Een van de twee, een vrouw uit Delft van Syrische afkomst heeft dat getwitterd. Haar vermeende medegevangene is een Nederlandse journalist.

Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft zondag gezegd dat het ministerie meldingen heeft binnengekregen van de arrestatie in Turkije van twee Nederlanders en deze onderzoekt. "We hebben geen bevestiging hierover van de Turkse autoriteiten", aldus de woordvoerder.

De vrouw, Alaa Abdulfatah, twitterde zondag onder meer "help ons: we zitten in Mardin gevangen en weten niet wat ze van plan zijn". Het bericht was gericht aan Buitenlandse Zaken. Volgens journalist Harald Doornbos die in het Midden-Oosten werkt, is de tweede Nederlander journalist Bud Wichers.

'Nederlanders vast bij Turks-Syrische grens'
'Nederlanders vast bij Turks-Syrische grens' (Foto: ANP)

[Moto2] Uitslag Grand Prix van Indianapolis

Tito Rabat heeft op Indianapolis zijn tweede zege in de Moto2 geboekt. De Spanjaard passeerde de Japanner Takaaki Nakagami in de slotfase van de wedstrijd. Kampioenschapsleider Scott Redding deed met een derde positie goede zaken voor het klassement.

Redding startte van poleposition en de Brit ging voor Pol Espargo als eerste de eerste bocht in. Nakagami lag derde, maar stootte binnen twee ronden door naar de leiding. De Japanner zou de leidende positie tot de 23e ronde vasthouden. Rabat kwam pas in de tweede helft van de race op stoom en greep twee ronden voor het einde de leiding om deze niet meer af te staan. Redding had zijn handen vol aan Espargo totdat de Spanjaard een foutje maakte en terugviel tot achter Dominique Aegerter. Hij wist de Zwitser nog wel in te halen en achter Redding vierde te worden.

In het klassement heeft Redding met 159 punten een ruime voorsprong op Espargo die met 133 punten tweede staat. De derde positie is voor Rabat die 113 punten verzameld heeft.

De Bakker plaatst zich voor hoofdtoernooi

Tennisser Thiemo de Bakker heeft het hoofdschema in Winston-Salem bereikt. In de derde ronde van het kwalificatietoernooi won de Westlander met 6-1 en 6-4 van Sanam Singh uit India. De Bakker is de nummer 96 van de wereld, Singh staat 334e.

In de eerste set had Singh niets in te brengen. Alleen zijn eerste game won hij ondanks twee breakpunten. Vervolgens won De Bakker vijf games op rij en daarmee de set. Aan het begin van het tweede bedrijf verslapte de concentratie van de Nederlander en Singh brak hem. Via vier games op rij stelde hij orde op zaken en kwam hij niet meer in de problemen.

Naast Robin Haase en Igor Sijsling is De Bakker de derde Nederlander in het hoofdtoernooi. Sijsling is een van de mogelijke opponenten van de Westlander. Ook kan hij aan Roberto Bautista Agut uit Spanje of de Amerikanen Jack Sock of Bobby Reynolds worden gekoppeld.

Nadal in tiebreaks naar toernooizege Cincinnati

Rafael Nadal heeft zondag het masterstoernooi van Cincinnati gewonnen. De Spanjaard was in twee tiebreaks de thuisspelende John Isner de baas: 7-6 (8) en 7-6 (3). Voor Nadal is het zijn negende toernooizege van het jaar. De nummer drie van de wereld verloor dit seizoen pas drie duels.

Tegen servicekanon Isner kon Nadal zelden echt gevaarlijk worden. De Amerikaan stond geen enkel breakpunt toe. Zelf kreeg hij in twee sets drie keer de kans om de opslag van Nadal af te pakken, maar de Spanjaard werkte die alle drie weg, zodat in beide sets een tiebreak de beslissing moest forceren. In de eerste set was die spannend, de tweede keer waren er geen kansen voor Isner.

Zaterdag 79 doden in Egypte

Bij de botsingen zaterdag tussen de politie en aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi in Egypte zijn 79 mensen om het leven gekomen. Dat heeft de interim-regering zondag meegedeeld.

Sinds woensdag vielen volgens officiële cijfers in het hele land 888 doden. Het geweld brak uit nadat de politie met de inzet van pantserwagens, bulldozers en sluipschutters was overgegaan tot de ontruiming van twee kampementen van aanhangers van Morsi in Caïro.

Pakistan schort executies op

De regering van Pakistan heeft alle executies tijdelijk opgeschort. Voor ze hervat worden wil premier Nawaz Sharif een gesprek met president Asif Ali Zardari, die nu in het buitenland is, zei minister van informatie Pervaiz Rasheed zondag.

In 2012 werd voor het eerst sinds 2008 weer een doodvonnis voltrokken in Pakistan. De voorgaande regering had een moratorium op executies ingesteld. Deze week stonden verscheidene veroordeelden op de rol om te worden opgehangen, onder wie leden van de extremistische soennitische groep Lashkar-e-Jhangvi.

Volgens Amnesty International zitten in Pakistan meer dan achtduizend veroordeelden in de dodencellen, van wie het merendeel alle mogelijkheden om in beroep te gaan heeft uitgeput.

[Moto3] Uitslag Grand Prix van Indianapolis

Alex Rins heeft de Moto3-race op Indianapolis op zijn naam geschreven. De Spanjaard bleef na een stevig gevecht teamgenoot Alex Marquez nipt voor. Maverick Viñales moest genoegen nemen met de derde positie. Jasper Iwema viel al in de eerste ronde uit.

Kampioenschapsleider Luis Salom crashte in de kwalificaties en moest vanaf de vierde startrij vertrekken. Rins en Marquez roken hun kans en startten vanaf de eerste posities. Salom startte echter prima en klom zelfs even op naar de derde positie, maar hij moest Rins, Marquez en Viñales laten gaan. Dit trio vocht stevig om de eerste plaatsen en een foutje van Viñales in de veertiende ronde zorgde ervoor dat Rins en Marquez een gaatje konden slaan en op de eerste twee plaatsen konden finishen. Jonas Folger werd achter Viñales derde, voor Salom.

In het kampioenschap leidt Salom met 183 punten. Zijn naaste achtervolger is Viñales die op 174 punten staat, terwijl Rins met 167 punten derde is. Iwema staat met acht punten twintigste.

[Bundesliga] Dortmund moeizaam voorbij Braunschweig

Borussia Dortmund heeft zondag met de nodige moeite zijn tweede Bundesligaduel gewonnen. In eigen huis werd promovendus Eintracht Braunschweig met 2-1 verslagen. Jonas Hofmann opende pas een kwartier voor tijd de score. Marco Reus zorgde vervolgens voor de 2-0. Vlak voor tijd deed Kevin Kratz iets terug voor Braunschweig.

Eerder zondag hadden FC Nürnberg en Hertha BSC al met 2-2 gelijkgespeeld. In Beieren kwam de thuisploeg via Josip Drmic op voorsprong. Na rust draaide Hertha de partij via Sami Allagui en Ronny om, maar Nürnberg redde in de laatste minuut een punt door een goal van Hiroshi Kiyotake.

[PL] Chelsea wint bij debuut Van Ginkel

Chelsea is zondag de Premier League begonnen met een zege. In het eigen Stamford Bridge werd Hull City Tigers met 2-0 aan de kant geschoven. Die stand was bij rust al bereikt na goals van Oscar en Frank Lampard. Marco van Ginkel viel zes minuten voor tijd in bij de Blues.

Eerder had Tottenham Hotspur al bij Crystal Palace gewonnen. Nieuwe aanwinst Roberto Soldado bewees direct zijn waarde bij de Spurs. Hij benutte vijf minuten na rust een strafschop. Bij Tottenham ontbrak de geblessseerde Gareth Bale.

Lammerts zet Dumoulin op WK-lijst

Tom Dumoulin zal zeer waarschijnlijk op 29 september aan de start verschijnen bij het wereldkampioenschap in het Italiaanse Florence. Hij is door bondscoach Johan Lammerts opgenomen in de voorlopige selectie.

Eerder werd al bekend dat Robert Gesink, Bauke Mollema, Laurens ten Dam, Wilco Kelderman en Pieter Weening deel uit maken van de selectie. "Het is leuk nieuws dat ik er nu bij sta, maar verder zegt het niets. Ik vind ook niet dat ik in Italië móet rijden; daar gaat de bondscoach over. Verder ben ik nog niet zo bezig geweest met de WK, zeker deze week niet. Ik baal nu vooral over het missen van de eindoverwinning", aldus Dumoulin.

[WK] Alberda: 'Beter dan ooit'

Technisch directeur Joop Alberda van de Atletiekunie is zeer tevreden over de resultaten van de Nederlandse ploeg bij de wereldkampioenschappen in Moskou. "We hebben het beter gedaan dan ooit tevoren.”

Nederland won op het WK twee medailles: Zilver voor verspringer Ignisious Gaisah en brons van Dafne Schippers op de zevenkamp. "Ik ben heel tevreden over de attitude van de atleten en van de begeleiding. Gewoonlijk heb je in een ploeg een gelijk aantal sporters dat faalt, dat op niveau presteert en dat boven zichzelf uitstijgt. Dit Nederlands team kende maar weinigen die het niet goed deden en velen die het uitstekend hebben gedaan”, aldus Alberda.

Komende weken zal met de sporters en coaches besproken worden hoe de route naar het EK, volgend jaar in Zürich en naar de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro eruit zal zien. "Daarbij is het uitgangspunt niet voor wie en voor welk trainingsprogramma er financiering komt van NOC*NSF. Ignisious Gaisah had 10 jaar geleden ook geen ondersteuning, maar hij heeft hier wel zilver gewonnen.”

Koeman: "Nu zaak dat we gaan winnen"

Feyenoord-trainer Ronald Koeman blijft veel vertrouwen houden in zijn ploeg. De Rotterdammers verloren de eerste drie competitieduels in de Eredivisie. Na verliespartijen tegen PEC Zwolle (2-1) en FC Twente (4-1) ging Feyenoord zondag in de Amsterdam Arena met 2-1 ten onder tegen rivaal Ajax. Daarmee beleeft de club uit Rotterdam-Zuid de slechtste seizoensstart uit de clubhistorie.

Trainer Koeman houdt echter vertrouwen. "Het komt wel goed", zei Koeman na afloop tegen het aanwezige journaille. "We willen zo snel mogelijk van die hatelijke nul af komen. Maar we hebben laten zien dat we niet zo slecht zijn als menigeen denkt. We begonnen goed in de ArenA en kwamen ook terecht op voorsprong. Daarna zag je dat Ajax ook in een kleine ruimte kansen kan creëren. Het was wachten op de 1-1. Ik was blij dat we met een achterstand van 2-1 de rust haalden. Zo konden we er nog een wedstrijd van maken."

In het tweede bedrijf was Feyenoord bij vlagen de bovenliggende partij. "In de tweede helft hebben we dat ook gedaan, al kregen we niet veel kansen. Wel kan de de bal een keer goed vallen, al was een gelijkspel niet helemaal verdiend geweest", aldus de keuzeheer. "Ik zag in de tweede helft een Feyenoord wat ik graag wil zien. Daar kunnen we mee verder. We spelen vier van de komende vijf competitiewedstrijden thuis. Het is nu zaak dat we snel gaan winnen."

[EK Hockey] Oranjemannen boeken moeizame zege op Ierland

De Oranjemannen zijn het Europees kampioenschap begonnen met een zwaarbevochten zege. Ierland werd zondagavond met 2-1 geklopt. Robbert Kemperman maakte vijf minuten voor tijd de winnende treffer voor de ploeg van bondscoach Paul van Ass.

Op het zonnige sportpark van Braxgata duurde het lang voordat de toeschouwers op het puntje van hun stoel moesten gaan zitten. Het eerste kwartier bood weinig vermaak. Oranje kreeg twee kleine kansjes via Rogier Hofman en Valentin Verga die vanuit moeilijke hoeken hun geluk beproefden. Ierland had aanvallend nog niets laten zien, toen een offensieve stuiptrekking een strafcorner opleverde. Shane O’Donoghue pushte onberispelijk raak en opende brutaal de score.

Het fletse en slordige Oranje had dertien minuten nodig om een passend antwoord te verzinnen. Binnen honderd tellen kreeg Nederland twee corners waarvan Mink van der Weerden er een in het Ierse doel liet ploffen. Vlak voor het rustsignaal kreeg Billy Bakker een riante kans om Oranje met een glimlach (en een voorsprong) de kleedkamer in de sturen. Hij stuitte echter op doelman David Harte, in clubverband actief voor Kampong.

Na rust kwam Nederland met de schrik vrij toen Chris Cargo wel heel erg achteloos met een strafcornervariant omsprong. Aan de overkant van het veld kreeg Oranje genoeg kansen om zichzelf lucht te verschaffen. Maar keer op keer hadden onze landgenoten hun vizier niet goed afgesteld. Of er nou Jonker, Van der Weerden,Verga of Van der Horst op de achterkant van het shirt stond, geen van allen lukte het om het evenwicht in de score te verbreken tegen de nummer vijftien van de wereld.

Het duurde tot de 65ste minuut voor Oranje kon toeslaan. Robbert Kemperman haalde de trekker over en werd daarmee het goudhaantje op deze uiterst moeizame middag.

Morsi-aanhangers demonstreren in Den Haag

Bij het Internationaal Strafhof in Den Haag hebben zondagmiddag een paar honderd mensen gedemonstreerd tegen de gewelddadige onderdrukking van betogers van de Moslimbroederschap in Egypte.

De demonstranten, aanhangers van ex-president Mohammed Morsi, waren voor het merendeel Egyptenaren die in Nederland en België wonen, meldde de organisatie die zich Nederland tegen de Coup noemt.

Donderdag riep de Hoge Commissaris voor de mensenrechten van de VN Navi Pillay op om de schuldigen van misdaden ter verantwoording te roepen. De voormalige rechter van het Internationaal Strafhof in Den Haag wil een onafhankelijk, onpartijdig, efficiënt en geloofwaardig onderzoek naar het bloedbad in Egypte.

Noor in Congolese gevangenis overleden

Tjostolv Moland, een van twee Noorse staatsburgers die sinds 2009 in Congo gevangen zaten op beschuldiging van moord, is in gevangenschap overleden. Dat hebben Noorse regeringsfunctionarissen zondag bevestigd.

Moland werd zondagochtend dood in zijn cel aangetroffen, zei minister van buitenlandse zaken Espen Barth Eide. Het is niet bekend waaraan hij is overleden. Joshua French, de Britse Noor die in 2009 samen met Moland gevangen werd gezet, is ontdaan, maar verkeert in goede gezondheid, zei zijn advocaat, Hans Marius Graasvold.

De twee Noorse ex-militairen werden in 2009 op beschuldiging van spionage en moord op een Congolese chauffeur ter dood veroordeeld. Zij hadden president Joseph Kabila om gratie gevraagd; sinds Kabila in 2001 aan de macht kwam zijn in Congo geen doodvonnissen meer voltrokken. De twee bleven ontkennen en de Noorse autoriteiten hebben geprobeerd hen naar Noorwegen te halen om hun straf in eigen land uit te zitten.

[JL] Jong Twente onstnapt bij Achilles '29

Jong FC Twente heeft zondag op de valreep een zege geboekt in de Eerste Divisie. Op bezoek bij Achilles '29 werd een 2-0 achterstand omgebogen in een 3-2 zege. De winnende treffer van Marco Born viel pas vijf minuten voor tijd. Beide ploegen beëindigden de wedstrijd met tien man.

Frank Hol en Freek Thoone (penalty) zetten de thuisploeg op een 2-0 voorsprong waarna er geen vuiltje aan de lucht leek voor Achilles '29. Een paar minuten later maakte Cas Peters alweer de aansluitingstreffer. Na een tweede gele en dus rode kaart voor Peet Bijen (FC Twente) leek het duel gespeeld, maar wederom scoorde Peters voor de Tukkers.

Twan Smits (Achilles '29) kon zeven minuten voor tijd gaan douchen na zijn tweede gele kaart. Marco Born had daarop het slotakkoord. Zijn treffer in de 86e minuut zorgde ervoor dat beide Twente-teams dit weekend iets te vieren hebben.

Voor Jong FC Twente is het de tweede zege in drie duels in de Jupiler League. De ploeg uit Enschede staat achter FC Dordrecht en FC Volendam derde in de stand. Achilles haalde pas een punt en staat voorlaatste.

Brown langer bij Belkin

Wielerploeg Belkin heeft het contract met Graeme Brown met een jaar verlengd. De 34-jarige Australiër wordt gezien als een belangrijke schakel in de sprinttrein voor Theo Bos. Brown rijdt al sinds 2006 in Nederlandse dienst toen hij voor Rabobank, de voorloper van Belkin, ging rijden.

Ploegleider Nico Verhoeven wijst op de waarde die Brown heeft gehad bij de overstap van de baan naar de weg van Theo Bos. "Hij heeft bijna altijd met Theo gereden en was van grote waarde bij diens overwinningen. Hij weet wat er wordt verwacht in finales en zo iemand heb je echt nodig in een ploeg."

Ook Brown is blij met zijn contractverlenging. "Ik werk erg prettig samen met Theo. Ik merk dat ik met mijn ervaring van waarde ben voor hem. Hij vertrouwt me en dat is onze sleutel tot succes."

Weer uitbraak gevangenen Sumatra

In Noord-Sumatra zijn zondag tientallen gevangenen uit een gevangenis ontsnapt na een oproer. Het is de tweede uitbraak uit een gevangenis in de westelijke Indonesische provincie binnen korte tijd.

Het oproer in de Labuhan Ruku-gevangenis in het district Batubara brak uit toen een groep gevangenen van elders werd overgeplaatst, zei gevangenismedewerker Wibowo Joko Harjono. Gevangenen gijzelden twee bewakers en stichtten brand. Ongeveer dertig gedetineerden zagen kans over de gevangenismuur te klimmen en te ontsnappen. In de op driehonderd gevangenen berekende inrichting zaten ongeveer achthonderd gevangenen.

Politieagenten en militairen hebben wegen in de omgeving van de gevangenis afgezet om ontsnapte gevangenen te vangen. De gevangenis ligt ongeveer 140 kilometer van de provinciehoofdstad Medan.

In juli wisten ongeveer 240 gevangenen onder wie veroordeelde moslimterroristen uit een gevangenis in Medan te ontsnappen, eveneens na een oproer, waarbij vijf mensen om het leven kwamen. Ongeveer negentig ontsnapte gevangenen zijn nog vrije voeten. Enkele later ontsnapten nog eens twaalf gevangenen uit een gevangenis op Bata, een eiland voor de kust van Sumatra.

Val in water wordt kind (2) alsnog fataal

Een 2-jarig kind dat vrijdagochtend bij een woning in Aalten in een vijver is gevallen, is overleden. Dat meldt de regionale krant Tubantia zondag. Een politiewoordvoerder kan het bericht niet bevestigen.

Hulpdiensten hadden het kind gereanimeerd en met een traumahelikopter naar het UMC St Radboud in Nijmegen gebracht. Daar is het volgens de krant overleden. Hoe het kind in het water terechtkwam bij de woning aan de Beerninkweg is nog onduidelijk.

Mogelijk nog een wolf in Nederland

Mogelijk zwerft in Nederland een wolf rond. Een Nederlandse veehouder heeft vorige maand foto's gemaakt waarop te zien is dat een kalf verwondingen heeft opgelopen die typisch zijn voor een wolvenaanval. Dat meldt wolvendeskundige Wim Tegels op boerderij.nl.

Omdat het voorval niet is gemeld bij officiële instanties en er dus geen onderzoek is gedaan, kan Tegels niet met honderd procent zekerheid zeggen dat het om een wolf gaat. De foto's werden gemaakt nadat een week daarvoor een wolf was doodgereden in Luttelgeest in Flevoland.

De veehouder, die anoniem wil blijven, stuurde de foto's naar Tegels. Ingewanden waren uit het kalf getrokken en ook miste het dier een poot. De locatie is niet bekendgemaakt.

Tegels is ervan overtuigd dat de wolf zich in Nederland gaat vestigen. Hij is verrast door de snelheid waarmee de wolvenpopulatie zich de laatste jaren heeft uitgebreid, vooral in Duitsland.

Hij wijst op de schade die het roofdier vooral de schapensector kan toebrengen. De wolvendeskundige verzoekt veehouders in geval van aanvallen op schapen of ander vee zo snel mogelijk contact op te nemen met het Faunafonds. Dat kan direct een onderzoek instellen, desgewenst discreet. Het fonds beschikt over wolvendeskundigen die in Duitsland zijn opgeleid.

Van de wolf die op 4 juli in Luttelgeest werd aangereden staat inmiddels vast dat het dier daar op eigen kracht was gekomen. Het vrouwtje kwam waarschijnlijk uit de Karpaten.

Uitslag FC Twente - FC Utrecht

Om 16.30 uur stond de laatste wedstrijd uit de derde speelronde van de Eredivisie op het programma. FC Utrecht ging op bezoek in de Grolsch Veste bij FC Twente en mocht met een pak slaag huiswaarts keren: 6-0. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

FC Twente

6 - 0

FC Utrecht

 8' Promes
 11' Tadic (pen)
 25' Castaignos
 36' Castaignos
 68' Promes
 90' Bengtsson
   
 
 Gele kaart: Promes (FC Twente), Mårtensson (FC Utrecht)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28.000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Marsman
Rosales
Bengtsson
Bjelland (Martina/72)
Koppers
Ebecilio (Tanda/78)
Eghan (John/60)
Gutiérrez
Promes
Castaignos
Tadic
  Verhoeven
Van der Maarel
Derijck
Heerings
Bulthuis
Mårtensson
Ayoub
Toornstra
(Takagi/72) Oar
Mulenga
(Schepers/66) De Ridder

'Zigeunerkoning' Cioaba overleden

Op 58-jarige leeftijd is zondag Florin Cioaba, de zelfbenoemde 'Koning van de zigeuners', in de Turkse badplaats Antalya overleden. De rijke Roemeen stierf aan een hartstilstand, meldde het Roemeense persbureau Mediafax.

Zowel vader als zoon Cioaba had nauwe banden met de verschillende Roemeense regeringen door de jaren heen. President Basescu liet kort voor Cioaba's dood een prominent arts afreizen naar het ziekbed van de 'zigeunerkoning'. Dit kwam hem op ruzie te staan met zijn grootste rivaal, premier Victor Ponta. In 2003 veroorzaakte Cioaba opschudding door zijn toen minderjarige dochter tot een huwelijk te dwingen.

De 12 miljoen zigeuners behoren tot de grootste etnische minderheid in Europa. De bevolkingsgroep wordt gekenmerkt door grote armoede, werkloosheid, analfabetisme en criminaliteit.

[Upd][WK] Jamaica wint 4x100 estafette, Nederland vijfde

Jamaica heeft zondag zijn wereldtitel op de 4x100 meter geprolongeerd in een tijd van 37,36 seconden. De Nederlanders Brian Mariano, Churandy Martina, Liemarvin Bonevacia en Hensley Paulina werden in Moskou zesde in 38,37. Op het vorige WK werd Oranje in de finale nog gediskwalificeerd.

De Verenigde Staten pakte in 37,66 zilver. Groot-Brittannië veroverde met 37,80 de bronzen plak. Voor Nederland eindigden verder nog Canada en Duitsland.

De vrouwen hadden Jamaica op hetzelfde nummer al de eerste gouden medaille van de dag bezorgd in een kampioensschapsrecord van 41,29. Shelly-Ann Fraser-Pryce liep de laatste meters en veroverde na winst op de 100 en 200 meter haar derde gouden medaille in Moskou. Carrie Russell, Kerron Stewart en Schillonie Calvert hadden Jamaica na 300 meter al op voorsprong gezet.

Frankrijk won verrassend zilver in 42,73. De Franse vrouwen waren 0,02 seconde sneller dan de Verenigde Staten, die kostbare tijd verspeelden bij het stokje wisselen.

Update 17.50 uur

Zojuist is bekend geworden dat Groot-Brittanië is gediskwalificeerd vanwege een foute wissel. Het brons gaat hierdoor naar Canada en Nederland schuift op naar de vijfde plek. 

Leger Egypte duldt geen geweld meer

Het leger van Egypte duldt geen geweld meer, heeft legerleider Abdel-Fatah el-Sissi zondag gezegd. Tegelijkertijd riep hij de islamistische aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi op deel te nemen aan het politieke proces. Hij herhaalde dat het leger niet uit is op de macht.

"De eer om het volk te verdedigen is het leger veel dierbaarder dan het heersen over Egypte', zei El-Sissi volgens de staatstelevisie op een bijeenkomst van militaire commandanten en politiechefs. Maar wij zullen niet lijdzaam toekijken als het land en het volk verwoest worden en de natie in brand wordt gezet en de burgers geterroriseerd worden". De woorden van El-Sissi waren ook te lezen op de officiële Facebook-pagina van het leger.

El-Sissi pleitte ervoor de islamisten te betrekken bij de politiek. Volgens een tijdsbestek dat het leger heeft opgesteld moet de grondwet worden aangepast en dienen er in 2014 presidents- en parlementsverkiezingen te worden gehouden.

"Wij hebben veel kansen gegeven (...) om de crisis vreedzaam te beëindigen en roepen de aanhangers van het vorige regime op deel te nemen aan het herbouwen van het het democratische pad en te integreren in het politieke proces en de toekomstkaart, in plaats van de confrontatie te zoeken en de Egyptische staat te vernietigen", aldus El-Sissi.

City Racing trekt veel bezoekers naar Rotterdam

De negende editie van City Racing heeft zondag 350 duizend mensen naar het centrum van Rotterdam getrokken. Dat laat de organisatie weten. Het parcours liep van de Coolsingel tot de Willemsbrug.

Formule 1-coureur Jos Verstappen gaf een 'spectaculaire' show tijdens VKV City Racing. De Limburger zorgde voor dikke rookwolken en bewees nog altijd over uitstekende rijvaardigheden te beschikken, aldus de organisatie. Zijn zoon Max verzorgde vele donuts met zijn kart. De twee waren flink op stoom op de Willemsbrug, waar junior rondjes om de auto van zijn vader draaide.

Robin Frijns, die in de GP2 rijdt, wist de fans met zijn Renault-bolide ook bij de les te houden.

Rusland: antihomowet geen inbreuk op privéleven

De antihomowet in Rusland heeft geen enkele invloed heeft op de privélevens van atleten en toeschouwers tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji volgend jaar. Dat zei de Russische minister van Sport Vitaly Mutko zondag.

Mutko liet in het midden of atleten en toeschouwers die 'homoseksualiteit propaganderen' worden vervolgd of niet. Tijdens een persconferentie vergeleek hij homoseksualiteit wel met drugsgebruik. "Maar", zo zei hij, "ik kan nogmaals zeggen dat de vrijheden van Russische en buitenlandse atleten en gasten die naar Sotsji komen, goed beschermd worden".

Er is veel te doen om de antihomowet die 'homoseksuele propaganda' strafbaar stelt. De wet deed vooral in het westen veel stof opwaaien. Het IOC vroeg de Russische regering al om de garantie dat de wet tijdens de Winterspelen in Sotsji wordt opgeschort. Ook gaan stemmen op om de Spelen te boycotten.

[EK Hockey] Dames Ierland, Duitsland en Spanje winnen

Op de Europese kampioenschappen hockey hebben de dames van Ierland, Duitsland en Spanje de tweede groepswedstrijd weten te winnen. Ze wonnen respectievelijk van Wit-Rusland, Engeland en Schotland. Hierbij korte verslagen van de gespeelde wedstrijden. Nedeland speelt om 20.00 uur tegen België

A: Ierland - Wit-Rusland 3-2 (1-0)
De Ierse vrouwen hebben zich prima hersteld na de 6-0 nederlaag van zaterdagavond tegen Nederland. De Ieren kwamen tegen Wit-Rusland binnen twaalf minuten op voorsprong, maar zagen hun tegenstander in de tweede helft langszij komen. Lang hoefden de groenhemden niet te treuren, want binnen vijf minuten was het alweer 2-1. Een kleine tien minuten voor het eindsignaal was de 3-1 ook een feit. Wit-Rusland maakte drie minuten voor tijd de aansluitingstreffer, maar deze kwam te laat.

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Nederland 1 3 6
2 België 1 3 5
3 Ierland 2 3 -5
4 Wit-Rusland 2 0 -5

B: Duitsland - Engeland 2-1 (1-1)
Duitsland deed uitstekende zaken door in een spannend duel van Engeland te winnen. Een doelpunt van Marie Mävers bracht onze oosterburen aan de leiding, maar in het rustsignaal viel de Britse gelijkmaker. In de tweede helft tekende Mävers voor haar (en Duitslands) tweede treffer. In een hectische slotfase met veel video-referrals werd nog een Engels doelpunt afgekeurd. De score bleef echter ongewijzigd, waardoor Duitsland na twee duels met zes punten aan kop gaat in poule B. Engeland en Spanje volgen met drie punten.

B: Spanje - Schotland 2-1
Lang hoefde het publiek niet te wachten op de eerste treffer bij de eerste vrouwenwedstrijd van de dag. Binnen een minuut sloeg Spanje toe via Maria Gomez. Na een vlotte Schotse gelijkmaker, was het opnieuw Gomez die scoorde en Spanje de eerste toernooipunten bezorgde. Schotland kijkt ook na 140 minuten hockey tegen een hatelijke nul aan. 

# Land Gespeeld Punten Doelsaldo
1 Duitsland 2 6 2
2 Engeland 2 3 2
3 Spanje 2 3 -2
4 Schotland 2 0 -2

Morgan Freeman maakt politieke dramaserie

Morgan Freeman tekent voor de productie van een nieuwe politieke dramaserie. De 76-jarige Oscarwinnaar treedt op als uitvoerend producent van Madame Secretary, over een fictieve vrouwelijke minister van buitenlandse zaken.

In de serie is te zien hoe de eigenzinnige minister internationale betrekkingen, kantoorpolitiek en haar complexe gezinsleven probeert te combineren, schrijft film- en tv-website Deadline. Over de rolverdeling is nog niets bekendgemaakt, de serie wordt momenteel geschreven.

Madame Secretary wordt op de buis gebracht door de Amerikaanse zender CBS. Wanneer is nog niet bekend.

Branson en Cameron: 'Bescherm de open zeeën'

President Barack Obama en minister van Buitenlandse Zaken John Kerry van de Verenigde Staten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de open zeeën beter te beschermen. Dat schrijven topondernemer Richard Branson en filmregisseur James Cameron zondag samen in een open brief in de Los Angeles Times.

Deze internationale wateren, die bijna twee derde van het zeewateroppervlak beslaan, herbergen de grootste overgebleven bundeling van biodiversiteit op aarde. "Deze wateren lijden het meest onder de explosief toenemende overbevissing, diepzeemijnbouw, chemische vervuiling en verzuring van het zeewater, geluidsoverlast, grote hoeveelheden plastic afval en druk scheepvaartverkeer", schrijven ze.

Branson en Cameron:'Bescherm de open zeeën'
Branson en Cameron:'Bescherm de open zeeën' (Foto: ANP)

Huta Galung verliest finale Meerbusch

Jesse Huta Galung is er niet in geslaagd om het challengertoernooi in Meerbusch op zijn naam te schrijven. De Nederlander moest met 3-6 en 4-6 zijn meerdere erkennen in de Tsjech Jan Hajek.

Huta Galung had in de vierde game van de eerste set geen weerwoord op het spel van Hajek en leverde hierdoor zijn servicegame in. In het tweede bedrijf leverde de Nederlander meteen zijn service weer in, maar knokte zich nog terug tot 3-3. Een tweede break werd hem te machtig, waardoor Huta Galung er niet in slaagde om dit jaar na Cherbourg, Saint Brieuc, Scheveningen en Tampere weer een Challenger te winnen.

Moslimbroederschap schrapt betoging in Caïro

De Moslimbroederschap heeft een voor zondag geplande betoging in de Egyptische hoofdstad Caïro geschrapt. De beweging, waaruit de afgezette president Mohamed Mursi is voortgekomen, liet weten dat het besluit uit veiligheidsoverwegingen is genomen.

Bij confrontaties tussen veiligheidsdiensten en aanhangers van de Moslimbroederschap zijn in de afgelopen week vele honderden doden gevallen. Ook in het weekeinde waren er gewelddadige confrontaties. Medestanders van Mursi, die zich hadden verschanst in de Fateh-moskee in Caïro, raakten slaags met veiligheidstroepen. Een onbekend aantal aanhangers van de Moslimbroederschap is aangehouden.

Moslimbroederschap schrapt betoging in Caïro
Moslimbroederschap schrapt betoging in Caïro (Foto: ANP)

[WK] Tamgho pakt titel hinkstapspringen

De Franse atleet Teddy Tamgho is zondag wereldkampioen bij het hinkstapspringen geworden. Tamgho sprong 18,04 meter, een persoonlijk record. Hij is de derde atleet ooit die over de achttien meter sprong.

De Cubaan Pedro Pablo Pichardo kwam tot 17,68, goed voor de tweede plek. De Amerikaan Will Claye werd met 17,52 derde. Christian Taylor, olympisch en uittredend wereldkampioen, moest genoegen nemen met plek vier.

Eunice Sum ging er met het goud vandoor op de 800 meter. De Keniaanse snelde in de laatste meters naar de finish voorbij de Russische topfavoriete Maria Savinova en won in 1.57,38. De regerend olympisch kampioene en de wereldkampioene uit 2011 moest genoegen nemen met zilver in 1.57,80.

Sum verraste met haar sterke eindschot ook de Amerikaanse Alysia Johnson Montano, die na het startschot meteen het initiatief nam en met voorsprong aan de laatste 100 meter begon. Montano zag vervolgens Sum, Savinova en ook nog landgenote Brenda Martinez passeren.

Stybar eindwinnaar Eneco Tour

Zdenek Stybar heeft zondag de laatste etappe van de Eneco Tour gewonnen. De Tsjechische veldrijder pakte daarmee ook de eindzege in de Nederlands-Belgische etappekoers. Op de Muur van Geraardsbergen kwam de renner van Omega Pharma-Quick-Step solo aan.

Tom Dumoulin (Argos-Shimano) begon de etappe in de leiderstrui met een voorsprong van negen seconden op Stybar. De 22-jarige Limburger bleef lang bij de Tsjech in de buurt, maar toen die in de slotfase demarreerde was Dumoulin gezien. Stybar haalde vervolgens de alleen aan kop rijdende Ian Stannard (Sky) in en ging met de zege aan de haal.

Inspecteurs VN aangekomen in Syrië

Inspecteurs van de Verenigde Naties zijn zondag aangekomen in de Syrische hoofdstad Damascus. Zij gaan onderzoek doen naar het gebruik van chemische wapens.

Het team, bestaande uit twintig inspecteurs en assistenten, heeft zondag zijn intrek genomen in een vijfsterrenhotel in Damascus. De Syrische onderminister van buitenlandse zaken Faisal Mekdad zei voor de aankomst van het VN-team dat Syrië 'zijn volle medewerking' verleent aan het onderzoek.

De inspecteurs gaan onderzoek naar drie aanvallen, waarbij naar verluidt chemische wapens zijn gebruikt. Het gaat onder andere om een aanval bij Khan al-Assal, een voorstad van Aleppo. De twee andere plaatsen worden omwille van de veiligheid geheim gehouden.

Invallen in huizen Moslimbroederschap Egypte

De Egyptische autoriteiten hebben zondag invallen gedaan in diverse huizen van leden van de Moslimbroederschap. Waarschijnlijk proberen de autoriteiten daarmee protestmarsen die voor zondag gepland staan te verstoren. In totaal werden in verschillende steden zeker driehonderd mensen opgepakt.

De Moslimbroederschap in Alexandrië schreef op haar website dat veiligheidstroepen 34 huizen hebben doorzocht. In totaal werden zeven mensen opgepakt. Een van de mensen op wie de autoriteiten het voorzien hebben is Medhat el-Haddad, de broer van Essam el-Heddad, een naaste medewerker van de afgezette president Mohammed Morsi.

In en rond Assiut, ruim driehonderd kilometer ten zuiden van Caïro, werden 163 Moslimbroeders in de kraag gevat. Zij worden onder andere verdacht van het aanzetten tot geweld en het organiseren van aanslagen op politiebureaus en kerken. In de stad Suez werden negen mensen gearresteerd. Zij hebben aanslagen op legervoertuigen gefilmd, kerken in brand gestoken en winkels van christenen aangevallen, aldus de autoriteiten. In Luxor werden meer dan twintig leden van de Broederschap opgepakt.

De Moslimbroederschap krijgt in toenemende mate kritiek op het geweld in Egypte. Sheik Ahmed el-Tayeb, leider van de Al-Azhar-moskee, drong er in een audioboodschap bij de leden van de Broederschap op aan het geweld te staken. "De geweldstonelen geven jullie geen enkel recht en het bloedvergieten noch de chaos die zich uitbreidt over het land geeft jullie enige legitimiteit."

Minder aanhoudingen op Decibelfestival

De politie heeft dit weekend 28 aanhoudingen verricht rond het Decibelfestival bij Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Vorig jaar waren het er nog 41. De meeste verdachten werden betrapt op het bezit van kleinen hoeveelheden xtc, cocaïne of amfetamine. In tegenstelling tot vorig jaar ging het vooral om mannelijke drugsbezitters, meldt het Openbaar Ministerie zondag.

Medewerkers van het Openbaar Ministerie waren aanwezig op het festivalterrein om strafbare feiten direct te beoordelen en eventueel straffen uit te delen. Vier zaken werden geseponeerd. In totaal werd voor 7500 euro aan boetes opgelegd, waarvan 2900 euro direct werd gepind.

Twee festivalgangers hadden zo veel drugs bij zich dat ze in een cel zijn gezet. Naar hen loopt een onderzoek.

Het festival, dat sinds 2002 wordt gehouden, trok ongeveer vijftigduizend bezoekers.

Uitslagen Eredivisie 18/08/2013

Om 14.30 uur stonden er twee wedstrijden in de Eredivisie op het programma. sc Heerenveen kreeg Heracles Almelo op bezoek terwijl ADO Den Haag mocht afreizen naar Breda om het op te nemen tegen de plaatselijke NAC. Hieronder vind je de statistieken van beide wedstrijden.

sc Heerenveen

2 - 4

Heracles Almelo

 3' Finnbogason
 73' Van den Berg
   45' Duarte 
 62' Rienstra 
 69' Te Wierik 
 88' Linssen 
 
 Gele kaart: Kruiswijk (sc Heerenveen), Davidson, Tannane (Heracles Almelo)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 24.000
Arbiter: Sanders
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
Van Anholt
Otigba
Kruiswijk
Kum
Ziyech (Van La Parra/64)
De Roon
Wolff Eikrem (Fazli/70)
Finnbogason
Slagveer
Wildschut (Van den Berg/34)
  Pasveer
Koenders
Davidson
(Dorda/81) Te Wierik
Schenkeveld
Duarte
Rienstra
Quansah
(Gyasi/70) Rosheuvel
Linssen
(Tannane/37) Amoah

 


 

NAC Breda

1 - 2

ADO Den Haag

 85' Schalk (pen.)    76' Meijers 
 90+3' Kramer 
 
 Gele kaart: Hooi, Swerts (NAC Breda), Van Haaren, Beugelsdijk, Van Duinen, Coutinho (ADO Den Haag)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.000
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Swerts
Drost
Kwakman
Van der Weg (Bodor/46)
Gilissen
Sarpong
Buijs (Poepon/79)
Hooi
Schalk
Lurling (Seuntjens/46)
  Coutinho
Malone
Wormgoor
Beugelsdijk
Meijers
(Supusepa/26) Jansen
Holla
Van Haaren
(Kramer/89) Cabral
Van Duinen
(Schet/65) Gouriye

Spaanse vissers protesteren bij Gibraltar

Spaanse vissers hebben zondag met zo'n zestig schepen geprotesteerd tegen de bouw van een kunstmatig rif voor de kust van Gibraltar. De vissers beweren dat het rif, bestaande uit zeventig blokken beton waar stalen staven uitsteken, schade toebrengt aan hun netten. De kwestie heeft de betrekkingen tussen Madrid en Londen al danig bekoeld.

"Wat we te verliezen hebben? Een baai vol zeevruchten", aldus visser Manuel Morente. "Het is de plek waar we altijd gingen vissen en nu ligt het vol met blokken." De politie, zowel van Spanje als Gibraltar, hield het protest nauwlettend in de gaten en zorgde ervoor dat vissersboten niet te dicht in de buurt van het rif kwamen.

De regering van Gibraltar, geleid door eerste minister Fabian Picardo, zei dat het rif overbevissing voorkomt. Spanje is echter zeer ontstemd over het verlies aan inkomsten voor de vissers. De Spaanse premier Mariano Rajoy heeft gezegd alle juridische mogelijkheden in te zetten om de belangen van zijn land te verdedigen. Spanje heeft onder meer de controles aan de grens aangescherpt, maar beweert dat dit slechts is gedaan om smokkel tegen te gaan. Daarnaast wil Spanje tol gaan heffen bij de grens om het inkomstenverlies voor de vissers te compenseren.

Picardo weigert zich te schikken. Hij zei dat Gibraltar het rif pas weghaalt als Pasen en Pinksteren op een dag zouden vallen. Hij beschuldigde de Spaanse regering ervan zich als Noord-Korea te gedragen.

De Britse premier David Cameron heeft de Europese Unie gevraagd de verscherpte grenscontroles onder de loep te nemen. Hij vreest dat de controles in strijd zijn met de regels van de EU met betrekking tot vrij verkeer van personen en goederen. Ook overweegt de Britse regering Spanje voor de rechter te slepen. Vrijdag zei Cameron het gevoel te hebben dat de Spaanse maatregelen rondom de Britse enclave disproportioneel zijn en politiek gemotiveerd.

[WK] Kiprop prolongeert titel 1500m, Obergföll wint speerwerpen

De Keniaanse atleet Absel Kiprop heeft zijn wereldtitel op de 1500 meter geprolongeerd. De torenhoge favoriet liep de 3,75 ronden in 3.36,28. De Amerikaan Matthew Centrowitz liep naar het zilver in 3.36,78. De Zuid-Afrikaan Johan Cronje werd derde in 3.36,83.

De Duitse speerwerpster Christina Obergföll heeft het goud veroverd. De winnaarres van olympisch zilver gooide haar speer 69,05 meter ver en dat bleek ruim voldoende voor de winst. Tweede werd de Australische Kimberley Mickle die 66,60 als verste afstand noteerde. Het brons was er voor de Russische Mariya Abakumova (65,09). Olympisch kampioene Barbora Špotáková was niet aanwezig in Moskou. Zij is in het voorjaar bevallen van een zoon.

Regering Egypte in overleg over verbod Broederschap

De Egyptische regering is zondag in overleg gegaan over het verbieden van de Moslimbroederschap. Een dergelijk verbod, dat volgens de autoriteiten voortkomt uit het geweld dat de broederschap tentoonspreidt, zou een nieuwe stap zijn in de al tientallen jaren durende machtsstrijd tussen de Moslimbroeders en de Egyptische regering.

Het verbod op de Moslimbroederschap komt uit de koker van politieke krachten die het leger steunen. Zij willen dat de Broederschap wordt aangemerkt als 'terreurorganisatie'. Volgens deskundigen betekent het verbieden van de Broederschap dat de autoriteiten een zerotolerancebeleid kunnen voeren tegen de straatprotesten van de afgelopen tijd. Bovendien kan dan ook de financiering van de Moslimbroederschap worden aangepakt. Hoewel dergelijke maatregelen een zware klap voor de Broederschap zouden zijn, is het onwaarschijnlijk dat de organisatie volledig verdwijnt.

Ruim een jaar geleden kwam de Moslimbroederschap na democratische verkiezingen in Egypte aan de macht. Mohammed Morsi, die voortkomt uit de islamistische beweging, werd president. Op 3 juli werd hij echter door het Egyptische leger afgezet. Sindsdien gaan de Moslimbroeders vrijwel dagelijks de straat op om te eisen dat Morsi wordt geherinstalleerd als president. De protesten gaan gepaard met geweld en dit heeft kwaad bloed gezet bij de bevolking.

Afgelopen week liepen de spanningen hoog op. Ordetroepen ontruimden woensdag twee protestkampen en bij gevechten tussen aanhangers van Morsi en agenten kwamen honderden mensen om het leven. De onrust in Egypte heeft internationaal tot bezorgde reacties geleid. Zaterdag veroordeelde secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon nog de 'gewelddadige protesten' en het 'gebruik van buitensporig geweld' door de autoriteiten.

[WK] Estafettemannen naar finale 4x100 meter

De Nederlandse estafettemannen hebben zondag op het WK atletiek in Moskou de finale bereikt op de 4x100 meter. Met 38,41 seconden gingen Brian Mariano, Churandy Martina, Liemarvin Bonevacia en Hensley Paulina door als een van de twee tijdsnelsten. Oranje was na Duitsland en Canada derde in zijn heat geworden.

De finale wordt zondagmiddag gelopen. Ook Japan, Groot-Brittannië, Trinidad en Tobago, Jamaica en de Verenigde Staten kwalificeerden zich voor de eindstrijd. De Amerikanen waren in 38,06 de snelsten in de heats.

Huntelaar enkele weken uitgeschakeld

Klaas-Jan Huntelaar kan de komende weken niet in actie komen voor Schalke 04. De spits heeft een scheurtje in de binnenband van zijn rechterknie opgelopen, meldt de Bundesligaclub zondag. Hoelang hij precies uit de roulatie is moet nog blijken.

Huntelaar liep de blessure zaterdag op tegen VfL Wolfsburg. De oud-Ajacied was het seizoen goed begonnen. In de eerste wedstrijd tegen Hamburger SV trof hij tweemaal doel en in het met 4-0 verloren duel tegen Wolfsburg raakte hij de paal.

Schalke had de spits de komende weken goed kunnen gebruiken. De eerste wedstrijd in de play-offs van de Champions League staat woensdag op het programma.

Vier aanhoudingen na vondst lijk in Den Haag

De politie heeft zondagochtend vier verdachten aangehouden nadat een dode man was aangetroffen op de binnenplaats van een appartementencomplex in Den Haag.

Agenten troffen het stoffelijk overschot om 02.15 uur na een melding aan in het complex aan de Bakhuizenstraat. Het slachtoffer is vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen.

Na verder onderzoek hielden rechercheurs in de loop van de ochtend twee Hagenaars van 26 en 64 jaar, een 28-jarige Amsterdammer en een 43-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats aan. Hun betrokkenheid bij het incident wordt onderzocht.

Storing alarmnummer 112 in Brabant

Het alarmnummer 112 kampt zondag met een storing in de regio Oost-Brabant. Het noodnummer was daardoor enkele uren onbereikbaar. Ook het politienummer 0900-8844 voor niet urgente gevallen en de vaste nummers voor andere hulpdiensten zijn getroffen. Die nummers liggen nog steeds plat. Dat heeft een woordvoerder van de politie zondag gemeld.

Rond 14 uur was het de politie gelukt om de 112-bellers door te schakelen naar de centrale in Tilburg, in West-Brabant. Volgens de woordvoerder heeft de storing tot dusver niet tot problemen geleid.

Het doorschakelen heeft volgens de woordvoerder als nadeel dat de telefoonlijnen overbelast kunnen raken. Hij roept mensen in nood op om te bellen met hun mobiel, omdat ze dan verbinding maken met de landelijke centrale in Driebergen.

Doden bij bomaanslagen Irak

Bij twee bomaanslagen in overwegend soennitische wijken in Bagdad zijn zondag zeker vier mensen om het leven gekomen. Dat heeft de Iraakse politie gezegd.

De eerste bom explodeerde tijdens de ochtendspits in de wijk Amiriyah. Twee voetgangers vonden de dood en negen mensen raakten gewond. In de nabijgelegen wijk Khadra explodeerde een bermbom. Twee mensen kwamen om en acht liepen verwondingen op.

De afgelopen maanden zijn bij aanslagen al meer dan drieduizend mensen om het leven gekomen. De vrees voor een toename van sektarisch geweld, waarmee het land, net als in 2006 en 2007, op de rand van een burgeroorlog zou komen te balanceren, neemt toe.

Kinderen gewond bij explosie op motorboot

Door een ontploffing op een motorboot hebben zaterdagmiddag vier mensen lichte brandwonden opgelopen bij Wanneperveen in Overijssel. Onder hen twee kleine kinderen. De vier slachtoffers zijn naar het ziekenhuis in Meppel gebracht

Op de boot waren vier volwassenen en drie kinderen aanwezig. Zij voeren rond 12.45 uur op de Beulakerwijde tussen de Blauwe Hand en de Ronduite toen een explosie plaatsvond in de motorruimte. Hierdoor brak direct brand uit.

Een 27-jarige man uit Heerhugowaard, een 28-jarige vrouw uit IJsselmuiden en haar twee dochters van 1 en 5 jaar zaten op de bank voor de motorruimte en liepen brandwonden op aan gezicht, benen en voeten. Twee anderen mannen en een 7-jarige jongen zaten verder naar voren en bleven ongedeerd.

Een van de mannen heeft de brand geblust met een brandblusser. De vrouw is met haar dochters, die zwemvesten droegen, direct na de explosie in het water gesprongen. Zij zijn met hulp van opvarenden van een andere boot uit het water gehaald.

De oorzaak van de ontploffing is nog onduidelijk.

[WK] Estafettedames weten finale niet te bereiken

De Nederlandse estafettevrouwen zijn zondag op de 4x100 meter op het WK atletiek blijven steken in de heats. Kadene Vassell, Dafne Schippers, Madiea Ghafoor en Jamile Samuel liepen in Moskou een tijd van 43,26 seconden en werden derde.

Met de tweede plek hadden ze zich gekwalificeerd voor de finale. Nummer twee Frankrijk was echter ruim een seconde sneller.

Oranje wist zich ook niet te scharen onder de twee tijdsnelsten, die zich ook voor de eindstrijd plaatsen. Trinidad en Tobago (43,01) en Rusland (42,94) bleken sneller. De Verenigde Staten, Brazilië, Jamaica, Groot-Brittannië en Canada drongen ook door tot de finale.

Europees kampioen Duitsland kreeg een flinke teleurstelling te verwerken. De Duitse vrouwen werden in dezelfde heat als Oranje gediskwalificeerd.

Premier Libanon uit kritiek op Hezbollah

De Libanese beweging Hezbollah dreigt Libanon mee te sleuren in de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft de soennitische Libanese premier Saad Hariri zaterdagavond gezegd.

Donderdag werd in een wijk in het zuiden van Beiroet een bomaanslag gepleegd. De wijk is een bolwerk van Hezbollah en veel mensen zagen de aanslag dan ook als een vergelding voor de steun die Hezbollah aan het regime van de Syrische president Bashar Assad geeft.

Hezbollah-leider Hassan Nasrallah zei donderdag dat de aanslag het werk was van soennitische extremisten. Als de bomaanslag daadwerkelijk verband houdt met de steun van Hezbollah aan Syrië, dan is hij naar eigen zeggen bereid het aantal Hezbollah-strijders in Syrië te verdubbelen.

Dit soort uitspraken 'sleuren Libanon verder in het Syrische vuur en het is betreurenswaardig om op deze manier bloed van de Libanezen te verspillen', schreef Hariri op Twitter.

[WGP] Volleybalsters verslaan Cuba opnieuw

De Nederlandse volleybalvrouwen hebben zondag voor de tweede maal Cuba verslagen in de voorronde van de World Grand Prix. Het werd in het Kazachse Alma Ata net als in de eerste ontmoeting 3-0: 25-13, 25-23 en 25-22. Oranje is daardoor twaalfde geworden.

Aan de finale doen de beste vijf landen van de voorronde en gastland Japan mee. China, Servië, de Verenigde Staten en Italië plaatsten zich al. Brazilië gaat zich daar waarschijnlijk bij voegen.

Strootman valt geblesseerd uit bij AS Roma

Kevin Strootman heeft een oefenduel van AS Roma zaterdag niet kunnen afmaken. De oud-PSV'er viel na iets minder dan een uur geblesseerd uit tegen Ternana. Hoe ernstig de kwetsuur is moet nog blijken. Dat meldt Roma op de clubwebsite.

Strootman had de Romeinen na 34 minuten nog naar 2-1 geschoten. Trainer Rudi Garcia wil zich nog niet al te druk maken. "We zullen zien hoe serieus het is, maar ik hoop dat er niets aan de hand is." Roma speelt volgende week zondag zijn eerste competitieduel van het seizoen tegen Livorno.

Uitslag AFC Ajax - Feyenoord

Om 12.30 uur was de aftrap in de Amsterdam ArenA voor de eerste Klassieker van dit seizoen. AFC Ajax ontving namelijk in eigen stadion aartsrivaal Feyenoord. De thuisploeg won door twee doelpunten van IJslander Kolbeinn Sigthórsson. Hieronder vind je de karakteristieken van deze wedstrijd.

De Rotterdammers begonnen fel aan de wedstrijd en dat leverde meteen een doelpunt op. In de zesde minuut werd een vrije trap in de zestien gebracht, waarna Graziano Pellè de bal achter doelman Kenneth Vermeer frommelde: 0-1.


Feyenoorder Graziano Pellè (rechts) tikt de 0-1 binnen. (Foto: Pro Shots)

Vervolgens trok Feyenoord zich terug en liet Ajax het spel maken. Dat resulteerde in een aantal kansen die verschillende spelers van Ajax vakkundig om zeep hielpen. In de dertigste minuut was het Viktor Fischer die de ban brak. De Deen dribbelde het strafschopgebied binnen, werd licht op de hakken getrapt door Ruud Vormer en ging gewillig liggen. Scheidsrechter Bjorn Kuipers oordeelde een strafschop voor de thuisploeg. 

IJslander Kolbein Sigthórsson ging achter de elfmeterbal staan en schoot deze vervolgens hard en zuiver in de hoek waarmee doelman Erwin Mulder het nakijken had: 1-1. Even later was het wederom raak voor de spits van Ajax. Een goede voorzet van Ruben Ligeon belandde op het hoofd van Sigthórsson die via de onderkant van de lat de 2-1 binnenknikte.


Ajacied Kolbeinn Sigthórsson (midden) knikt de 2-1 binnen. (Foto: Pro Shots)

Voor de rust kreeg Ajax nog een aantal opgelegde kansen om het duel in het slot te gooien, maar verzuimde andermaal om te scoren. Daardoor mocht Feyenoord nog hopen op de gelijkmaker in de tweede helft. Echter was het spel in de tweede helft van beide ploegen slechter dan in de eerste helft. Feyenoord had wel een overwicht, maar zette dit niet om in doelpogingen. Veel balverlies bij beide ploegen leidde tot een wedstrijd die als een nachtkaars uitging. 


AFC Ajax

2 - 1

Feyenoord

 31' Sigthórsson (pen)
 37' Sigthórsson
   6' Pellè 
 
 Gele kaart: Eriksen (AFC Ajax), Vormer, Mulder, Immers, Vilhena (Feyenoord)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 52.581
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Ligeon (Van der Hoorn/88)
Alderweireld
Moisander
Blind
Schöne (Serero/78)
Poulsen
Eriksen
Bojan (Hoesen/68)
Sigthórsson
Fischer
  Mulder
Van Beek
(Te Vrede/86) Mathijsen
Martens Indi
Nelom
Vormer
Clasie
(Armenteros/70) Immers
Vilhena
(Verhoek/76) Schaken
Pellè

China lonkt naar buitenlandse investeerders

De Chinese regering wil wachten met de invoer van nieuwe regels voor investeringen door buitenlandse partijen in een aantal nieuwe vrijhandelszones. Dat staat in voorstellen die binnenkort worden voorgelegd aan de National People's Congress, het hoogste wetgevende orgaan.

China hoopt met behulp van de buitenlandse investeringen een economisch groeitempo van ten minste 7 procent per jaar vast te houden. Vorig jaar daalden de investeringen met 3,7 procent tot omgerekend 83,8 miljard euro. Dat was de eerste afname sinds het uitbreken van de financiële crisis. In de eerste 6 maanden van dit jaar volgde een stijging van 4,9 procent tot 46,5 miljard euro.

50 Cent zanikt om 'racisme'

50 Cent beschuldigt een rechter van racisme. De rapper beweert dat hij een arbitragezaak heeft verloren omdat de verantwoordelijke rechter een hekel heeft aan zwarte mensen en rappers.

50 Cent zei nog ruim 261 duizend dollar tegoed te hebben van Sleek Audio, maar de rechter besliste in het voordeel van het bedrijf. De rapper beweert dat de 'racistische' rechter onder meer weigerde bewijsmateriaal te bekijken, schrijft de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ.

Curtis Jackson, zoals 50 Cent eigenlijk heet, eist een nieuwe hoorziting. Daarin gaat hij naar eigen zeggen bewijzen dat de rechter hem niet mag.

Caïro maakt zich op voor protesten

De Egyptische autoriteiten hebben zondag extra veiligheidsmaatregelen getroffen bij het constitutionele hof in het zuiden van Caïro in verband met geplande massademonstraties door aanhangers van de afgezette president Mohammed Morsi. Bij de rechtbank zijn pantservoertuigen opgesteld en er zijn veel militairen aanwezig.

De Moslimbroederschap heeft eerder bekendgemaakt zondag te willen demonstreren bij de rechtbank. Ook elders in het land staan protesten gepland. De aanhangers van de Broederschap willen dat Morsi wordt geherinstalleerd als president.

Woensdag ontruimden de autoriteiten twee protestkampen in Caïro. Dit leidde tot felle gevechten tussen de autoriteiten en de Morsi-aanhang. In totaal vonden meer dan achthonderd mensen de dood.

Froome wil hardere straffen voor dopingzondaars

Tourwinnaar Chris Froome ziet graag dat dopingzondaars voortaan harder worden gestraft. "Misschien moet de sport ze helemaal niet laten terugkeren", zegt de Britse renner van Team Sky tegen de krant Mail on Sunday.

Renners waarvan zeker is dat ze valsspelen verdienen volgens Froome wellicht een levenslange schorsing. "Ik zie graag dat renners die nu worden betrapt uit de sport worden verbannen."

Over dopingzaken van tien jaar geleden maakt Froome zich niet druk. "Het was zo anders dan de sport die we vandaag kennen. Ik praat niet goed wat ze toen deden, maar het was toen acceptabeler dan het nu is. Nu is het gewoon niet acceptabel."

De in Kenia geboren Brit vindt dat de Tour de France te vertrouwen is. "En het is zeker een ronde die op een eerlijke manier kan worden gewonnen", stelt hij. "Ik heb vertrouwen in de dopingtesten. Er zijn al wat dopinggevallen geweest dit jaar, daardoor wordt duidelijk dat die jongens er niet meer mee wegkomen."

N-Korea stemt in met overleg over gezinshereniging

Het Noord-Koreaanse regime heeft zondag ingestemd met een aanbod van Zuid-Korea om te praten over het hervatten van familiebezoeken. Tegelijkertijd heeft Pyongyang overleg voorgesteld over door Zuid-Korea georganiseerde reizen in Noord-Korea. Het lijkt erop dat Pyongyang aanstuurt op de hervatting van de lucratieve reizen, in ruil voor het toestaan van gezinsherenigingen.

Noord-Korea liet in een verklaring via de staatsmedia weten dat het donderdag in overleg wil over reizen naar Kumgangsan, de 'Diamantberg', een populaire toeristenbestemming. Vrijdag moeten gesprekken plaatsvinden over de gezinshereniging.

Vorige week kwamen de beide Korea's al overeen om het industriepark Kaesong weer op te gaan starten.

Shell mogelijk met Chinezen in veld Brazilië

De Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras wil voor 2,1 miljard dollar aan bezittingen afstoten. Het gaat onder meer om het wingebied BC-10 voor de kust. Shell bezit een belang van 50 procent in dat veld en het Indiase ONGC neemt deel voor 15 procent.

Petrobras wil zijn belang van 35 procent voor 1,54 miljard dollar verkopen aan het de Chinese Sinochem Group, maar Shell en ONGC hebben een optie ('right of first refusal') om binnen 30 dagen zelf het belang over te nemen.

Petrobras verkocht ook een belang van 33 procent in een veld in de Golf van Mexico waarin Shell (67 procent) de dagelijkse leiding heeft. Het Braziliaanse bedrijf maakte geen details bekend over de koper en de overnamesom.

Shell mogelijk met Chinezen in veld Brazilië
Shell mogelijk met Chinezen in veld Brazilië (Foto: ANP)

Man richt wapen op agent, haalt trekker over

De politie heeft een 52-jarige man uit Den Bosch aangehouden die zaterdagmidadg twee pistolen richtte op het hoofd van een agent en de trekker overhaalde. De man was volgens de politie verward en is aangehouden voor poging tot moord. Er kwamen geen kogels uit de wapens. De wapens waren niet geladen of onbruikbaar.

Agenten waren afgegaan op een melding van een burenruzie op de Wolfsdonklaan in de Brabantse hoofdstad. Daar zagen ze via een open voordeur de man met de wapens lopen. Ze droegen hem op de wapens af te geven, maar hij verdween in de woning.

Toen de Bosschenaar weer naar buiten kwam had hij de wapens niet bij zich, waarop hij weer naar binnen werd gestuurd om ze te pakken en te overhandigen. Toen hij ten slotte met de wapens naar buiten kwam richtte hij de pistolen in een flits op de politieagent en schoot. De man werd onmiddellijk tegen de grond gewerkt en afgevoerd.

De wapens worden onderzocht door experts. In de woning van de man werden ook enkele buksen en een mes aangetroffen. De agenten waren volgens de politie erg geschrokken en krijgen hulp.

Israël beschiet Syrië

Het Israëlische leger heeft zondag een doelwit in Syrië beschoten. Dat heeft een bron bij het leger gezegd. De aanval werd uitgevoerd nadat zaterdagavond drie mortiergranaten uit Syrië terechtgekomen waren op de door Israël bezette Golanhoogten. Daarbij vielen geen gewonden.

Israël heeft eerst een klacht bij de Verenigde Naties ingediend en vervolgens een precisieaanval uitgevoerd op de 'bron' van de mortiergranaten. Om wat voor doelwit het gaat, hoe het werd uitgeschakeld en of er slachtoffers zijn gevallen wilde de bron niet zeggen.

Het leger gaat ervan uit dat een deel van de mortiergranaten per ongeluk op de Golanhoogvlakten terecht is gekomen, maar dit wordt nog onderzocht. Het is in het verleden al vaker gebeurd dat mortiergranaten uit Syrië neerkwamen in Israël.

Onderzoek VS naar omkoping JP Morgan in China

De Amerikaanse federale autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de praktijken van JP Morgan in China. Onderzocht wordt of de bank kinderen van hooggeplaatste Chinese functionarissen in dienst nam om lucratieve contracten in het Aziatische land te kunnen afsluiten. Dat blijkt uit vertrouwelijke documenten, schrijft de New York Times zondag.

JP Morgan zou in een geval de zoon van een voormalige Chinese toezichthouder op de banken een baan hebben bezorgd. De oud-toezichthouder staat nu aan het hoofd van de China Everbright Group. Dat financiële conglomeraat, grotendeels in handen van de staat, gunde daarna meerdere grote opdrachten aan de Amerikaanse bank.

In Hong Kong zou JP Morgan de dochter van een Chinese spoorfunctionaris hebben aangesteld. De functionaris van de China Railway Group werd later opgepakt voor het aannemen van steekpenningen. Toen de dochter werd aangenomen was JP Morgan in beeld als adviseur bij de beursgang van dat bedrijf, een positie die het uiteindelijk ook verwierf.

Het onderzoek naar de New Yorkse bank is enige tijd geleden ingesteld door de Amerikaanse toezichthouder SEC. In het laatste kwartaalverslag vermeldt JP Morgan slechts dat de toezichthouder informatie had ingewonnen over 'de aanstelling van zekere voormalige werknemers in Hong Kong en de zakelijke relaties met bepaalde klanten'.

JP Morgan is in de Verenigde Staten verwikkeld in onderzoeken van ten minste acht federale overheidsdiensten en een lagere toezichthouder. Ook in twee andere landen lopen onderzoeken naar praktijken van de bank. Veel van de onderzoeken gaan over de handel in hypotheken uit de tijd van de financiële crisis.

Bild: Ricciardo naar Red Bull Racing

Daniel Ricciardo wordt de nieuwe teamgenoot van Sebastian Vettel, zo meldt het Duitse Bild. De Australiër zo volgens het Duitse medium de voorkeur genieten boven onder meer Kimi Räikkönen en Fernando Alonso om de aan de eind van dit jaar stoppende Mark Webber op te volgen.

Het nieuws over de 24-jarige Ricciardo zal naar alle waarschijnlijkheid komend weekend op Spa-Francorchamps bekend worden gemaakt. Mocht de Australër daadwerkelijk de overstap van Toro Rosso naar de hoofdmacht Red Bull Racing maken dan volgt hij hiermee het voorbeeld van Vettel die voor het seizoen 2009 deze weg bewandelde.

Riccardo maakt sinds 2008 deel uit van het opleidingsprogramma van Red Bull en is sinds 2010 bij de Formule 1-activiteiten betrokken. Eerst was de Australiër reservecoureur en in 2011 werd hij testrijder van de Red Bull-teams. Zijn racedebuut genoot hij in datzelfde jaar bij HRT, voordat hij in 2012 voor Toro Rosso ging racen. In 41 races heeft Ricciardo 21 punten bij elkaar gereden en zijn hoogste positie behaalde hij dit jaar in China met een zevende plaats. Bij Red Bull zal hij tweede coureur worden, al toonde de Australiër tijdens de rookietest op Silverstone wel aan niet veel voor Vettel onder te hoeven doen.

Zwak consumentenvertrouwen ondermijnt groei

Het zwakke consumentenvertrouwen in Nederland ondermijnt de economische groei en werpt een schaduw over de vooruitzichten. Dat stelt kredietbeoordelaar Moody's in een rapport dat zaterdagavond verscheen.

Moody's verwijst naar de ramingen die het Centraal Planbureau (CPB) afgelopen woensdag naar buiten bracht en stelt dat het consumentenvertrouwen onder druk staat door een aantal specifieke ontwikkelingen in Nederland. Het gaat met name om een flinke daling van de huizenprijzen, gekorte pensioenen en onzekerheid over het overheidsbeleid ten aanzien van met name de hypotheekrenteaftrek.

FOK!filmtip van de dag: Krakatoa: East of Java (1969)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vanavond nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Krakatoa East of Java 1

Zondag is bij uitstek geschikt om eens fijn wat films te gaan kijken en gezien het uitgebreide aanbod van de vele zenders moet dat absoluut gaan lukken vandaag. Zo is om 15.25 uur de klassieke avonturenfilm Krakatoa: East of Java te zien op BBC2. In de avonturenfilm van regisseur Bernard L. Kowalski draait het om kapitein Hanson (Maximilian Schell), die in 1883 met zijn zeilschip de Batavia Queen vanuit Java vertrekt om naar de Krakatau vulkaan te gaan. In de buurt van de lava spuwende berg is een schip vergaan, met aan boord een kostbare lading parels. Hanson wil deze uiteraard graag bergen en huurt een stel specialisten daarvoor in. De situatie verandert echter nogal als blijkt dat de vulkaan op uitbarsten staat.

The Incredible Day That Shook The Earth To Its Core!
Krakatoa: East of Java is gebaseerd op de enorme vulkaanuitbarsting, die op maandagochtend 27 augustus 1883 plaatsvond en waarbij zo'n 36000 mensen om het leven kwamen. Door het natuurgeweld ontstond een tsunami van meer dan 30 meter hoog, die complete steden en dorpen wegspoelde van het oppervlak. Door de enorme hoeveelheid stof die in de atmosfeer terechtkwam, daalde wereldwijd de temperatuur met meer dan 1 graad Celcius. De uitbarsting zorgde voor een explosie die viermaal zo zwaar was als de zwaarste atoombom die ooit tot ontploffing is gebracht. Tot aan het Kanaal tussen Frankrijk en Groot Brittannië kon men de deining registreren. Dat het nieuws nog niet zo snel was als nu blijkt wel uit het onderstaande krantenknipsel.

Uit de Leeuwarder Courant van 10 september 1883
Uit de Leeuwarder Courant van 10 september 1883

Regisseur Bernard L. Kowalski werd bekend als een filmmaker van cult-klassiekers zoals Night of the Blood Beast (1958), Attack of the Giant Leeches (1959) en Blood and Steel (1959). Daarnaast zat hij ook op de regiestoel bij vele series waaronder The Untouchables, Rawhide, Mission: Impossible en Columbo. Heb je dus zin om twee uur lang te genieten van een ouderwetse rampenfilm, dan is dit de FOK!filmtip van de dag.

Hundstage 1

Voor degenen die niet vroeg naar bed moeten hebben we om 23.30 uur een extra filmtip. De Zomergasten keuzefilm van vanavond is de heerlijk bizarre film Hundstage van Ulrich Seidl die zich afspeelt in Wenen. Hundstage is een film die zich afspeelt tijdens de hondsdagen, een periode in juli en augustus dat de temperatuur in Wenen op kan lopen naar zo'n 35 graden en dan gaan mensen soms vreemde gedragingen vertonen. Zo is er Anna, die iedereen gek maakt met haar toptienlijstjes, een vertegenwoordiger in alarmsystemen probeert al zwetende zijn werk te doen en een masochistische lerares heeft een ontmoeting met haar jongere minnaar.

Hundstage 2

Laat je je niet afschrikken door een persoon die met een brandende kaars in zijn reet het volkslied van Oostenrijk zingt, dan is dit speelfilmdebuut van Seidl, die voorheen bekend werd met zijn documentaires, verplichte kost. Tenslotte komen absurde films als deze niet al te gekke vaak op de televisie. Veel kijkplezier en laat ook eens weten welke film je uiteindelijk hebt bekeken!

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

[EK Hockey] Engelse heren eenvoudig langs Polen

Op de Europese kampioenschappen hockey in België is de Engelse ploeg goed aan het EK begonnen. De ploeg won met 5-2 van Polen. Engeland was de betere ploeg maar stond bij rust slechts met 1-0 voor. 

Na de rust kwam Polen op gelijke hoogte, maar David Condon scoorde direct twee keer om de Engelsen op een 3-1 voorsprong te zetten. De Poolse ploeg scoorde nog vanuit een strafcorner, maar dat was niet genoeg. Alastair Brogdon en Tom Carson zette de 5-2 eindstand op het bord. 

Om 18.00 spelen Nederland en Ierland tegen elkaar, de andere landen in de groep. De top twee van iedere groep plaatsen zich voor de halve finale  

Minder eikenprocessierupsen dan voorgaande jaren

Het aantal eikenprocessenrupsen ligt in grote delen van het land lager dan de afgelopen jaren. Grote uitzondering is Drenthe. Daar werden juist bijna twee keer zo veel nesten verwijderd als in 2012. Mogelijk zijn veel nesten in juli door de hitte ondergronds gegaan, meldt natuurbericht.nl.

In Drenthe werden in totaal ruim vierduizend nesten verwijderd. De eikenprocessierups, die veel overlast bij mensen en dieren kan veroorzaken, zit pas een paar jaar in Drenthe. De toename is vooral toe te schrijven aan de kolonisatie van nieuwe gebieden. In de provincie staan erg veel eikenbomen.

In Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland lag het aantal rupsen juist relatief laag, onder meer door preventieve bestrijding. In het midden van Utrecht en delen van Limburg en Overijssel tastten de rupsen ondanks hun relatief lage aantal toch nog flink wat bomen aan.

Door het koude eerste halfjaar kroop de eikenprocessierups pas laat uit het ei. Het is niet waarschijnlijk dat ze echt last hebben gehad van het koude weer, maar er zijn aanwijzingen dat ze gewild voedsel waren voor vogels. De eikenprocessierupsen zijn een van de eerste rupsen die uit het ei kruipen.

De brandharen van de eikenprocessierups worden verspreid door de wind en kunnen veel irritatie veroorzaken. De klachten variëren van heftige jeuk tot ernstige irritatie van de ogen en luchtwegen.

Dat de eikenprocessierups onder de grond kan gaan is pas sinds 2010 bekend. Grondnesten worden vaak niet opgemerkt, waardoor ze niet worden verwijderd. Naar verwachting vliegen de processievlinders vanaf komende week massaal uit om zich aan de voortplanting te wijden.

Brabander krijgt mes in rug bij ruzie

Een 30-jarige man uit Heusden is zaterdagnacht levensgevaarlijk gewond geraakt toen hij bij een ruzie in zijn rug werd gestoken. De vriendin van de man, die tussenbeide wilde komen, raakte volgens de politie lichtgewond. De man werd na het steekincident naar een ziekenhuis gebracht en meteen geopereerd. De dader is nog niet gepakt.

De politie kreeg iets na 01.30 uur een melding van de steekpartij aan de Herptseweg in de Brabantse plaats. Agenten troffen het slachtoffer aan met een wond in zijn bovenlichaam. De 32-jarige vriendin van de man was gewond in haar gezicht. De groep waarmee ze ruzie hadden was verdwenen. De identiteit van enkelen van hen is wel bekend.

Een zoektocht met speurhonden naar het steekwapen bleef vooralsnog zonder resultaat.

Janssen: "Moeten gewoon meer scoren"

Theo Janssen stond na afloop van het duel tegen Roda JC (1-1) met gemengde gevoelens de media te woord. De Vitesse-middenvelder hoopte op drie punten. Vitesse kwam in Limburg wel op voorsprong, maar een fout van Guram Kashia leidde de gelijkmaker van Roda in.

Janssen verwijt de Georgische verdediger echter niets. "Je mag ook een foutje maken achterin. En als wij voorin de kansen afmaken is er niks aan de hand. Het was twee klassen beter dan vorige week. Alleen je scoort te weinig", liet Janssen na afloop van het duel weten tegenover Omroep Gelderland. "We moeten gewoon meer scoren. Maar goed, als je niet kan winnen, dan moet je maar gelijkspelen."

Vitesse kent een stroeve competitiestart. De Arnhemmers wonnen hun eerste duel van Heracles Almelo (3-1), maar gingen vorige week pijnlijk onderuit bij RKC Waalwijk (4-2).

Europese golfsters breiden voorsprong uit

De Europese golfsters komen steeds dichter in de buurt van de eindzege in de Solheim Cup. Na de tweede dag heeft de titelhouder op de Colorado Golf Club bij Denver vijf punten meer verzameld dan de Verenigde Staten: 10-5. Europa moet ruim een kwart van de resterende duels winnen om de eindzege veilig te stellen.

Het Europese team breidde zijn voorsprong uit van 5-3 naar 10-5 door zaterdag alle foursomes, waarin met teams van twee wordt gespeeld, te winnen. Daarmee werd de grootste voorsprong in de geschiedenis van de Solheim Cup geëvenaard.

Het zou voor de Europeanen de eerste eindzege op Amerikaanse bodem betekenen. Ook zou Europa de titel voor de eerste maal prolongeren. De vrouwen versloegen de Verenigde Staten twee jaar geleden tijdens de laatste confrontatie in Ierland.

Foor: "Pastoor heeft veel voetbalvisie"

Navarone Foor hoopt dat N.E.C. besluit om langer door te gaan met trainer Alex Pastoor, die onder serieuze druk staat. De Nijmeegse club besloot deze week om langer door te gaan met de oefenmeester, maar de 1-5 nederlaag tegen PEC Zwolle van gisteravond gooit waarschijnlijk alsnog roet in het eten.

Foor vindt echter niet dat de teleurstellende prestaties van N.E.C. op het conto van Pastoor te schrijven zijn. "Alex Pastoor is gewoon een goede trainer", aldus de middenvelder in gesprek met Omroep Gelderland. "Hij heeft veel voetbalvisie. Dat het nou zo loopt, is heel erg jammer. Ook voor hem natuurlijk. Dit is zeer balen."

"Het is heel erg jammer, omdat we de wedstrijd goed begonnen met druk zetten. Na de goal waren we opeens de kluts kwijt. Daarna gaven we te makkelijk goals weg. Ik vind het best wel knap dat we als team daarna hard hebben doorgewerkt."

EU beraadt zich over relatie met Egypte

De Europese Unie beraadt zich de komende dagen over haar relaties met Egypte. Het samenwerkingsverband van 28 staten zal er alles aan doen om een einde aan het geweld in het Arabische land te maken en de terugkeer naar het democratische proces te bevorderen.

Dat schrijven president Herman Van Rompuy van de Europese Raad en voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie in een zondag gepubliceerde verklaring. Zij noemen het geweld in Egypte zeer verontrustend. Dat land is volgens Van Rompuy en Barroso een zeer belangrijke partner om de vrede en stabiliteit in het Midden-Oosten te bewaren. Een verder oplopen van het geweld in Egypte zou niet alleen voor het Noord-Afrikaanse land, maar ook voor de buurstaten onvoorspelbare gevolgen hebben.

EU beraadt zich over relatie met Egypte
EU beraadt zich over relatie met Egypte (Foto: ANP)

PvdA terug op dieptepunt Bos

De steun voor de PvdA is in de peiling van Maurice de Hond geslonken naar dertien zetels. Met een zetel verlies evenaart de partij nu het aantal gepeilde zetels van oktober 2009 onder toenamlig partijleider Wouter Bos. Ook onder hoogopgeleiden worden de sociaaldemocraten nu voorbijgestoken door de PVV van Geert Wilders.

De PvdA kreeg onder aanvoering van Diederik Samsom vorig jaar bij de Tweede Kamerverkiezingen 26 procent van de hoogopgeleide stemmen. Dat is nu gezakt naar elf procent. De PVV kreeg in september 2012 maar één op de honderd stemmen van hoogopgeleiden. De partij weet nu twaalf procent van de hoogopgeleiden te trekken.

Onder kiezers met een lage opleiding halen PVV en SP samen 49 procent van de stemmen. Dat was bij de verkiezingen nog 37 procent. De steun voor de coalitie daalde onder laagopgeleiden van 42 naar 15 procent.

De VVD zou in de zondagse peiling van De Hond uitkomen op 21 zetels. De coalitie komt daarmee op 34 zetels. Dat is minder dan de helft van de 76 zetels die VVD en PvdA nu in de Tweede Kamer hebben. De PVV is in de peiling met dertig zetels de grootste partij, gevolgd door de SP op 24 zetels.

De Hond keek ook naar de steun voor partijen onder bepaalde leeftijdsgroepen. Bij kiezers tussen de 45 en 54 jaar zijn de PVV en de SP het populairst. Ze krijgen samen 47 procent van de stemmen. Bij de verkiezingen was dat nog 26 procent. De steun van de regeringspartijen daalde onder deze groep van 51 naar 18 procent.

De verschuivingen die De Hond constateert zijn volgens hem niet eerder voorgekomen in een periode van minder dan een jaar, zelfs niet rond de snelle opkomst van Pim Fortuyn ruim tien jaar geleden. De peiler ziet daarin de steeds lossere band tussen kiezers en partijen terug. De steun voor een regering zal na verkiezingen volgens hem per definitie laag zijn.

Nadal ten koste van Berdych naar finale

Rafael Nadal heeft de finale van het masterstoernooi van Cincinnati bereikt. De als vierde geplaatste Spanjaard, die vorige week de titel in Montreal voor zich opeiste, versloeg de Tsjech Tomas Berdych (6) met 7-5, 7-6 (4). In de finale stuit Nadal op John Isner, die Juan Martin del Potro in drie sets van zich af wist te schudden.

Voor Nadal wordt het zondag al zijn 37e optreden in de finale van een masterstoernooi. De titel in Cincinnati ontbreekt opvallend genoeg nog op zijn indrukwekkende erelijst. De Spanjaard, die dit seizoen nog altijd ongeslagen is op hardcourt, stond er zelfs nooit eerder in de finale.

Schalke denkt Huntelaar te missen tegen PAOK

Klaas-Jan Huntelaar kan woensdag in de play-off tegen PAOK Saloniki voor een plaats in de Champions League waarschijnlijk niet in actie komen. De aanvaller van Schalke 04 viel zaterdag tegen VfL Wolfsburg uit met een knieblessure en is waarschijnlijk niet op tijd fit. Medisch onderzoek moet zondag definitief uitsluitsel geven.

"Het ziet er niet goed uit", concludeert trainer Jens Keller op de site van Schalke. "Hij heeft pijn en voelde steken in zijn knie." Ook Huntelaar zelf toonde zich niet optimistisch. "Het ziet ernaar uit dat ik mijn knieband heb beschadigd. Ik moet wachten op de resultaten van het onderzoek van zondag."

Schalke speelt woensdag eerst thuis tegen PAOK, een week later is de return in Griekenland. De winnaar van de dubbele ontmoeting plaatst zich voor de groepsfase van de Champions League.

De Bakker naar laatste kwalificatieronde

Tennisser Thiemo de Bakker is dicht bij plaatsing voor het hoofdtoernooi in Winston-Salem. De als derde geplaatste Hagenaar versloeg zaterdagavond de Brit Dominic Inglot met 3-6, 6-3, 6-0 en bereikte daardoor de derde en laatste kwalificatieronde. Sanam Singh (8) uit India is daarin zijn tegenstander.

Inglot stortte in North-Carolina na zijn prima eerste set helemaal in. In de laatste twee sets wist hij slechts 27 punten te scoren tegen De Bakker. Gezien zijn plaats op de wereldranglijst was de Nederlander (98) zonder meer verplicht het duel te winnen. Inglot staat 930e.

Williams en Azarenka in droomfinale Cincinnati

Het WTA-toernooi in Cincinnati krijgt een finale tussen de nummers een en twee van de wereld. Serena Williams (1) en Victoria Azarenka (2) plaatsten zich zaterdagavond voor de eindstrijd. De Amerikaanse klopte titelverdedigster Na Li (5) met tweemaal 7-5, terwijl de Wit-Russin Jelena Jankovic (14) met 4-6, 6-2, 6-3 de baas was.

Williams en Azarenka stonden al veertien keer eerder tegenover elkaar. De Amerikaanse kwam liefst twaalfmaal als winnaar uit de strijd. Dit jaar troffen ze elkaar in de finales van Doha en Rome. De vrouwen wonnen ieder een keer.

PSV-opponent Milan wint oefenduel met 11-0

AC Milan heeft in aanloop naar de Champions League-wedstrijd tegen PSV vertrouwen getankt tegen Serie D-club Derthona. De rossoneri wonnen het oefenduel met 11-0. Niang en Mario Balotelli kwamen beiden tweemaal tot scoren. Komende dinsdag nemen PSV en Milan het in Eindhoven tegen elkaar op.

AC Milan speelde in de eerste helft met een 4-3-3 opstelling: Abbiati, Abate, Mexes, Silvestre, Constant; Montolivo, De Jong, Nocerino, Kevin Prince Boateng, Balotelli, El Shaarawy.

Na rust kwamen deze elf spelers in actie: Amelia; Christian Galliani, Zapata, Zaccardo, Emanuelson; Poli, Cristante, Muntari; Niang, Petagna, El Shaarawy.

Ligeon: "Sprake van gezonde spanning"

Ruben Ligeon wacht zondagmiddag de zware taak om Ricardo van Rhijn te vervangen tijdens de Klassieker. De Ajacied lijkt uit naar het duel met Feyenoord.

Ligeon begint op de rechtsbackpositie, omdat Van Rhijn geschorst is. Voor de jonge verdediger wordt het zijn eerste Klassieker in zijn nog prille loopbaan en dus kan Ligeon niet ontkennen dat de zenuwen aanwezig zijn. "Van gezonde spanning is zeker sprake."

"Ik heb er echter enorm veel zin in. Het is mooi dat ik het vertrouwen krijg van trainer Frank de Boer. Ik hoop dat ik dat vertrouwen uit kan betalen. Dat ik het vertrouwen krijg, doet in ieder geval al veel met me. Zelf hoop ik mijn best te doen en mijn ding te kunnen doen", aldus Ligeon tegenover Ajax TV.

"Het is een Klassieker en het is een mooi moment voor mijzelf. Het is niet dat ik op een wolkje zit, ik houd me gewoon rustig", besluit de verdediger.

[Primera División] Valencia klopt Málaga op eerste speeldag

Valencia is aan het nieuwe seizoen in de Spaanse Primera División begonnen met een kleine overwinning. Málaga werd in Mestalla met 1-0 verslagen. De Portugese verdediger Ricardo Costa maakte na iets meer dan een uur spelen het winnende doelpunt.

Bij Valencia zat de Servische trainer Miroslav Djukic voor het eerst op de bank in een competitieduel. Bij Málaga werd Bernd Schuster deze zomer aangesteld als opvolger van de naar Manchester City vertrokken Manuel Pellegrini.

Net als Valencia heeft ook Athletic Bilbao de eerste drie punten van het seizoen binnen. Uit bij Real Valladolid werd door de Basken met 2-1 gewonnen.

Pastoor denkt niet aan opstappen na mokerslag

Alex Pastoor is niet van plan om op te stappen als trainer van NEC. Dat liet hij na de afgetekende 5-1 thuisnederlaag tegen PEC Zwolle weten aan de NOS. "Ik stap niet zelf op. Als de directie vindt dat NEC beter af is zonder mij, dan moeten ze me maar ontslaan. Ik denk dat er wel een gesprek komt"

Pastoor weet dat zijn positie na drie kansloze nederlagen op rij uiterst wankel is. Toch wil hij niet gaan speculeren. "Ik denk daar helemaal niet aan, ik denk op dit moment aan het verteren van deze grote nederlaag en al het andere is toch niet in mijn handen, dus daar steek ik maar geen energie in."

Een deel van het publiek in De Goffert keerde zich tijdens de wedstrijd tegen Pastoor. Ook na afloop buiten het stadion was het nog even onrustig.

Zondag vindt een evaluatie plaats, laat commercieel directeur Bart van Ingen via Twitter weten. "Geen excuus dit wat een drama voor ons allemaal. Morgen evaluatie. Begrijp de emotie en teleurstelling."

De spelers mogen even hun wonden likken. De voor zondag geplande training gaat niet door.

Arrestatie voor dode in woning Zaandam

Een 30-jarige Zaandammer is zaterdag aangehouden in verband met de dood van een 51-jarige plaatsgenoot. Hulpverleners waren uigerukt na een melding dat de 51-jarige man onwel was geworden. Bij de reanimatie ontstond het vermoeden dat hij door een misdrijf om het leven was gekomen.

De melding dat de bewoner van een woning aan de Reischaaf onwel was geworden kwam rond 09.15 uur binnen, meldt de politie. Toen hulpverleners arriveerden, gingen ze over tot reanimatie van de man, die niet meer mocht baten.

De verdachte zit in verband met het onderzoek in alle beperkingen. Dat betekent dat hij, behalve met zijn advocaat, geen enkel contact mag hebben met de buitenwereld. De politie heeft een grootschalig onderzoek ingesteld.

Oorlogsmonument Beilen vernield

Het oorlogsmonument de IJzeren Man in het Drentse Beilen is beschadigd. Het bronzen beeld uit 1950 van de beeldhouwster Fri Heil-Verver mist een arm.

Burgemeester van Midden-Drenthe Jan Broertjes vermoedt dat het beeld slachtoffer is geworden van vandalen, zo laat hij op Twitter weten. Het twee meter hoge monument op de begraafplaats aan de Torenlaan in de Drentse plaats beeldt een man uit voor een stenen wand, gemaakt uit een grote zwerfkei. De scène moet een fusillade voorstellen.

'Lichaam Nederlander gevonden in Noorwegen'

Het lichaam van de Nederlandse jongen die sinds donderdag werd vermist in Noorwegen is zaterdagavond laat in de rivier Videelva bij Stryn gevonden. Dat meldden Noorse media op basis van informatie van de politie.

De 12-jarige jongen werd gevonden op ongeveer 150 meter van de plek waar hij donderdag in het snelstromende riviertje viel. Hij was met zijn moeder en broer op vakantie in Noorwegen.

'Lichaam Nederlander gevonden in Noorwegen'
'Lichaam Nederlander gevonden in Noorwegen' (Foto: ANP)

Egyptisch kabinet komt in spoedzitting bijeen

Het Egyptisch kabinet komt zondag in spoedzitting bijeen om de crisis in het land te bespreken. Ook beraadt het zich over het voorstel van premier Hazem el-Beblawi om de vergunning voor de Moslimbroederschap in te trekken. Dat meldde de BBC zondag.

Vrijdag kostten gevechten tussen aanhangers van de afgezette president Mohamed Mursi, die uit de broederschap is voortgekomen, en de veiligheidsdiensten aan zeker 173 mensen het leven. Ook zaterdag was er sprake van geweld. Aanhangers van Mursi beschoten vanuit de Fateh-moskee waarin zij zich hadden verschanst, de veiligheidstroepen. Daarop ontstond een vuurgevecht. De moskee, waarin honderden aanhangers van de afgezette president zaten, werd ontruimd. Het is niet duidelijk of er doden en gewonden zijn gevallen.

Zeeland populair onder de Fransen

Zeeland wordt hip onder de Fransen. Dat stelt Patrick Polie van Promotie Zeeland Delta, het overkoepelend orgaan van alle Zeeuwse VVV's. ,,De Fransen vallen op aspecten als duurzaamheid en technische vernieuwing. Daarop scoren wij goed’’, zegt Polie.

Niet dat de Fransen nu hun 'grote vakantie' in Nederland houden, maar vooral voor weekendtrips valt de zuidwestelijke provincie bij de Fransen goed in de smaak, zo wordt geconstateerd. Het zou weliswaar gaan om een lichte toename van het aantal Fransen naar Nederland, maar dat is volgens de woordvoerster van NBTC Holland Marketing al beter dan de daling waarvan vorig jaar sprake was. Toen daalde de bezoekersaantallen ten opzichte van 2011 met 4 procent tot circa 640.000.

Zeeland populair onder de Fransen
Zeeland populair onder de Fransen (Foto: ANP)

Dodental veerbootongeluk Filipijnen stijgt

Het aantal doden na een aanvaring van een veerboot met een vrachtschip in de Filipijnen is gestegen naar 34. Duikers wisten twee lijken te bergen. Ook proberen ze een olielek in het wrak te dichten. Meer dan tachtig opvarenden worden nog vermist.

In totaal zijn 751 passagiers en bemanningsleden van de Thomas Aquin gered, zo zei gouverneur Hilario Davide III van de provincie Cebu zondag. De veerboot zonk vrijdagavond in korte tijd in het zicht van de haven van de stad Cebu. De passagiers moesten in het donker in het water springen toen de opdracht tot evacuatie werd gegeven.

Lowlands gaat klassiek op laatste dag

Nog een dag en dan is de 21e editie van het driedaagse muziekfestival Lowlands weer achter de rug. Maar niet voordat zondag nog een heleboel artiesten de podia betreden. Het Britse trio Londen Grammar trapt af om 11.30 uur, nadat de eerste vroege vogels alweer de spieren hebben kunnen opwarmen bij een lesje Tai Chi.

Bezoekers die het rock- of dancegeweld even beu zijn en liefhebbers van klassiek kunnen terecht bij een concert van The World Orchestra. Dit ruim honderdkoppig orkest bestaat uit jonge topmuzikanten uit meer dan 60 landen. Tijl Beckand neemt de presentatie op zich. Even later treedt het NJO Reich Ensemble op. Deze klassiek geschoolde musici brengen het beroemde werk Music For 18 Musicians ten gehore van componist Steve Reich, die zelf ook een bezoekje brengt aan het festival.

Andere namen die voor zondag staan gepland, zijn onder anderen James Blake, Franz Ferdinand, Foals, The Knife, Fall Out Boy, Dizzee Rascal en Nick Cave& The Bad Seeds. Wie na 3 dagen feest nog op zijn benen kan staan, kan tot in de late uurtjes dansen bij diverse dj's.

Lowlands gaat klassiek op laatste dag
Lowlands gaat klassiek op laatste dag (Foto: ANP)

Geen geitjes in de wei meer op de verpakking

Verscheidene grote fabrikanten van geitenkaas gaan "misleidende" plaatjes van geiten in de wei van hun verpakking halen. Dat heeft Wakker Dier zondag bekendgemaakt.

"In werkelijkheid staan vrijwel alle geiten op stal. De meeste fabrikanten hebben hun verpakkingen al aangepast of zullen die komende maanden aanpassen", stelt de actieorganisatie. Volgens Wakker Dier gaat een aantal producenten ook bekijken of de geiten toch de wei in kunnen.

De dierenbelangenclub startte eerder dit jaar een proefproces bij de Reclame Code Commissie tegen de misleidende verpakkingen in de zuivelschappen van supermarkten.

Supermarktketen Lidl heeft bevestigd dat de verpakkingen van de geitenkaasjes worden aangepast. De nieuwe verpakkingen liggen naar verwachting volgende maand in de schappen.

De geitensector is al jarenlang de snelst groeiende veesector van Nederland. In totaal telt ons land circa 270.000 melkgeiten. "Vrijwel alle niet-biologische melkgeiten staan jaarrond op stal. Ze staan dan met honderden, soms duizenden, geiten in een krappe stal op stro", aldus Wakker Dier.

Steve Wozniak niet te spreken over Jobs

Steve Wozniak, één van de oprichters van Apple (samen met Steve Jobs en Ronald Wayne), kreeg onlangs de gelegenheid om de film Jobs te gaan zien. In een recent interview gaf Wozniak aan dat hij geen fan van de film is. De Amerikaanse ingenieur was vooral niet onder de indruk van de dialogen die volgens hem aan alle kanten rammelden.

"Ik vond het acteerwerk over het geheel wel goed. Het trok mijn aandacht en was onderhoudend, maar niet genoeg om de film aan iemand aan te raden," aldus Wozniak in het vraaggesprek. "Ik vermoed dat hetgeen wat niet klopte aan de film voortkwam uit het beeld dat Ashton heeft van Steve Jobs."

Ashton Kutcher liet eerder al weten dat hij weinig waarde hecht aan de woorden van Wozniak, aangezien deze momenteel ook meewerkt aan een andere biografische film over Steve Jobs, gebaseerd op een scenario van Aaron Sorkin (The Social Network). Wozniak had hierover het volgende te zeggen: "Elke film zou me hebben betaald voor een consult, maar voor Jobs was het scenario al geschreven. Ik kan die creatieve leiding niet van iemand afnemen. Daarnaast was ik al afgewezen voor het script van Jobs. Maar ik had de hoop dat het alsnog een leuke film zou gaan worden."

Jobs draait vanaf 5 september in de Nederlandse bioscopen.

Bradley Cooper in Lance Armstrong-film

Bradley Cooper doet mee aan de film die Warner Bros. Pictures wil maken over de zevenvoudige Tour de France-winnaar Lance Armstrong, wiens loopbaan op de fiets abrupt eindigde toen bekend werd dat hij zich meerdere malen had bezondigd aan doping. De film gaat luisteren naar de titel Red Blooded American.

Cooper zal niet alleen als producer meewerken maar aast ook op de rol van Lance Armstrong of die van Tyler Hamilton, de voormalige ploegmaat van Armstrong bij US Postal Service, die in het programma 60 Minutes uit de school klapte over zijn zegevierende teamgenoot. Het scenario voor Red Blooded American wordt geschreven door Scott Z. Burns, die we ook kennen van de film Side Effects.

Red Blooded American is slechts één van de drie Armstrong-films die in de planning staan. Zo zal er ook een film gemaakt worden, gebaseerd op een script van John Hodge (Trainspotting) met Ben Foster als Armstrong en is ook J.J. Abrams bezig met een rolprent over 's werelds bekendste dopinggebruiker. De film van Abrams zal worden gebaseerd op het boek Cycle of Lies: The Fall Of Lance Armstrong en zal worden uitgebracht door Paramount Pictures.

The Big Lebowski in 60 seconden

Er is een prachtig animatiefilmpje verschenen van 1A4STUDIO, waarin we de klassieker The Big Lebowski in 60 seconden voorbij zien komen. Als je een liefhebber bent van de cult-film van de Coen Brothers dan kun je het onderstaande filmpje Speedrun: The Big Lebowski in 60 seconds zeker waarderen.

Op hun kanaal op YouTube staan trouwens nog veel meer pareltjes.


Op volle snelheid geanimeerd door The Big Lebowski in 1 minuut

Booy: "Onze intenties waren positief"

Ondanks de ruime 3-0 nederlaag, heeft Foeke Booy een goed gevoel overgehouden aan de wedstrijd tegen PSV. De trainer van Go Ahead Eagles had zijn team geïnstrueerd om niet alleen tegen te houden, maar ook zelf kansen te creëren. Daar slaagde de ploeg bij vlagen uitstekend in. Met name in de beginfase kwam Go Ahead enkele malen gevaarlijk door.

"Je weet dat PSV-uit niet de makkelijkste wedstrijd is, maar onze intenties waren vandaag positief", analyseert Booy op de officiële clubsite van PSV. "In de eerste helft hebben we prima spel getoond, zeker de eerste 35 minuten. Na de wissel van Arias nam de druk toe en werden we zelf slordig. We zijn onszelf in die fase vergeten te belonen."

Toen PSV in de tweede helft tweemaal in korte tijd scoorde, viel het doek voor de bezoekers. "Daarna zag je het geloof minder worden en verlies je de wedstrijd. Toch ben ik tevreden met onze spelopvatting. We kunnen terugkijken op een goede eerste helft."

FOK!filmblik: The Born Losers (1967)

Op 18 augustus 1967 verscheen de bikerfilm The Born Losers voor het eerst in de bioscopen. The Born Losers was de eerste film in de reeks van Billy Jack-films.

Tom Laughlin leurde al sinds 1954 met het verhaal dat eigenlijk het beste kan worden bekeken als een aanklacht tegen de discriminatie van de Indiaanse bevolking in Noord-Amerika. Rond 1967 waren films met motorbendes erg populair en zo zag Laughlin een kans om zijn verhaal alsnog te verwerken in een film. Het verhaal van The Born Losers was gebaseerd op een gebeurtenis uit 1964, toen leden van een Hells Angels bende werden opgepakt voor de verkrachting van een vijftal tienermeisjes in Monterey in Californië.

Raad de film 1
Kitten on wheels, with her bike, her boots and her bikini!

The Born Losers werd opgenomen in drie weken met een budget van slechts 160.000 dollar. Om kosten te besparen maakte men voor de stunt met een motorfiets (die in een vijver terechtkomt) gebruik van een fragment uit de film The Ghost in the Invisible Bikini. Uiteindelijk zou American International Pictures nog zo'n 300.000 dollar bijleggen om de film af te krijgen. Toen in 1974 de vervolgfilm The Trial of Billy Jack verscheen, kwamen ook The Born Losers en Billy Jack (1971) opnieuw in roulatie. In feite kan de film het beste worden bekeken als een soort van moderne western waarin de paarden zijn vervangen door zware motoren.


An innocent girl is first prize in the dirtiest game ever played!

The Born Losers was in 1967 meteen een groot succes en zou meer dan 2 miljoen dollar binnen weten te harken.

FOK! wat een weer... Regenachtig

Na een heel aardige zaterdag moeten we vandaag even afrekenen met een storing, maar nieuw zomerweer is in aantocht. Na morgen is het de rest van de week weer droog en schijnt de zon flink. De temperaturen lopen dan op naar waarden van rond de 24 graden.

Vandaag staat het weer in het teken van bewolking en regen. Vanmiddag wordt het in het westen (uiteraard) weer droog, maar in het oosten en zuidoosten blijft het nog lange tijd bewolkt en nat, en dit komt omdat het front langs de oostgrens gaat golven en daardoor stagneert. De opklaringen bereiken aan het einde van de middag dan het midden van het land. In de avond neemt in het noordwesten de kans op een (fikse) bui weer toe. De kustprovincies hebben dus de beste papieren vanmiddag. De wind nam vannacht tijdelijk flink toe naar hard langs de kust, maar neemt vanmiddag weer wat af. Het kwik loopt op tot ongeveer 21 graden.

Morgen vallen er ook nog enkele buien, maar zoals ik al zei is het de rest van de week droog en zacht zomerweer.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Vakq
Qltel is op vakantie in de Harz en maakte daar dit fraaie verslag van.

 vakq2

 vakq3
Tijdens zijn wandelingen heeft hij prachtige uitzichten.

 vakq4

vakq5
Ook lopen er veel koeien vrij en blij in de wei.

vakq6

vakq7
Prachtig verslag qltel!

Meer uraniumcentrifuges in Iran dan gedacht

Iran heeft 18.000 centrifuges voor de verrijking van uranium. Dat heeft de scheidend topman van het Iraanse atoomenergieprogramma Fereydoun Abbasi-Davani zaterdag gezegd.

Het gaat om 17.000 oudere centrifuges, waarvan er 10.000 operationeel zijn. Er zijn ook 1000 nieuwe, meer geavanceerde centrifuges, die als ze eenmaal in gebruik genomen worden veel sneller werken. Tot nu toe waren exacte cijfers onbekend, maar er werd uitgegaan van minder centrifuges.

De Verenigde Staten en andere Westerse landen zijn bang dat het Iraanse programma voor uraniumverrijking gericht is op het ontwikkelen van nucleaire wapens. Dat wordt door Teheran ontkend.

De Iraanse president Hassan Rohani heeft Ali Akbar Salehi, voormalig minister van Buitenlandse Zaken, benoemd als de nieuwe topman van het Iraanse atoomenergieprogramma.

Meer uraniumcentrifuges in Iran dan gedacht
Meer uraniumcentrifuges in Iran dan gedacht (Foto: ANP)

Pastoor na 1-5 nederlaag: "Ik stap niet op"

Ondanks de 1-5 zeperd in eigen huis tegen PEC Zwolle, denkt N.E.C.-trainer Alex Pastoor niet aan opstappen. De ploeg uit Nijmegen pakte in de vorige twaalf duels slechts één punt en is daarnaast hekkensluiter in de Eredivisie.

"Dit is een enorme deceptie. Maar ik zal er zelf niet mee stoppen", liet Pastoor na afloop weten. Hij vervolgde: "We begonnen nog wel goed aan de wedstrijd. We streden voor iedere meter, maar in de 16e en 18e minuut kregen we twee tegengoals. En die klap zijn we niet meer te boven gekomen. Je ziet het vertrouwen uit de ploeg geslagen worden."

Een deel van de N.E.C.-aanhang keerde zich tijdens de wedstrijd met spreekkoren tegen de trainer. "Ik heb daar wel begrip voor. Ik ben toch eindverantwoordelijk", aldus Pastoor.

Vuurwerkfestival trekt 140.000 bezoekers

Ongeveer 80.000 mensen zijn zaterdagavond afgekomen op de tweede dag van het 34e Internationaal Vuurwerk Festival in Scheveningen. Dat hebben de organisatie en de politie laten weten.

Vrijdag trok het evenement 60.000 bezoekers en daarmee komt het totaal in het eerste weekend op 140.000. Vorig jaar waren er 125.000 belangstellenden. Het festival is verspreid over twee weekenden.

"We waren zaterdag bang dat het zou gaan regenen, maar de lucht trok gelukkig net op tijd helemaal open", aldus een woordvoerster. Ook de vrij harde wind dreigde even roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk verliep alles gladjes.

Zaterdag waren Oostenrijk en China aan de beurt. "Chinees vuurwerk is herkenbaar aan de vele knallen en is vaak rood, de kleur van geluk en voorspoed", aldus de woordvoerster. "Oostenrijk heeft heel sierlijk vuurwerk."

Vuurwerkfestival trekt 140.000 bezoekers
Vuurwerkfestival trekt 140.000 bezoekers (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.